Bevallom nem használtam még az a vékony lapot. Van valami jelentősége?? Vastagabb lapnál nincs ilyen gond a hasítóékkel. Vékonyabb lap esetéb a sín élén lévő profil előállása sem megfelelő.
Ha annyira feglalkoztat a kérdés akkor itt tenném fel:
Az új gép egy jó lappal ha erre állítod el erre szar. Ha arra akkor arra szar. ha százfelé állítod akkor százféle módon lesz szar. De annak az esélye, hogy mindig pontosan ugyanúgy lesz szar a sok állítgatás során: közel van a nullához. Míg a szar lappal mindig ugyanúgy lesz szar.
Én azt hittem ez mindenki számára alapvető következtetés.
Egy új szalagfűrésznél ami még soha nem vágott egyenesen más hibának is ugyan annyi az esélye mint a félrehajtogatott/félrélezett szalagnak. Az kétségtelen hogy egy tuti szalaggal lehet a legkönnyebben ellenőrizni. Az meg hogy százféleképpen állították nem releváns ha nem tudták hogy mit miért állítanak.
Sokkal valószínűbb az, hogy a szalag van félrehajtogatva/félreélezve, mint az hogy százféleképpen állított már mindent a gépen de mégis mindig ugyanúy vág félre.
Hát, Paco155-nak igaza van kell másik szalgfűrészlap, mert lehet rosszul van hajtogatva a mostani és vagy rosszul van élezve. De fenn áll a lehetősége, hogy keresztben áll a felső kerék az alsóval,mert olyankor is ilyen eredmény tapasztalható, de akár a másik irányba is ezért BJaca is jól írja mit kell tenni.
Minden új szalagfűrészlapot tesztelni kell egy szabadkezű egyenes vágással, hogy merre ’hord’ és hozzá állítani a stellert.
Egyrészt én is azt mondom, hogy mielőbb és alaposan hámozd meg, mert szétrágják a bogarak. Én csak a külső réteget vettem le a kéregből és néztem is bután később, mikor láttam, hogy mi van a maradék alatt. Szerencsére sikerült megmenteni a nagyját, de azóta nem vagyok nagyvonalú ha a kezemben a vonókés :-)
Ha láncfűrésszel hosszában középtájon megfelezed, akkor a két felet már lehet szeletelni asztali körfűrésszel is. Ha a kérgezéssel veszítesz az átmérőből 3-4-5 centit, akkor ez már talán működhet egy combosabb körfűrésszel - max bevágod ameddig a lap tud vágni, a maradékot meg befejezed a Tajima-val. Ha ez így még nem jó, akkor lehet nem ketté, hanem három darabra is vágni a láncossal, úgy, hogy a körfűrész tudja kezelni az eredményt. Ha túl keskenyek lesznek a lécek, akkor meg utóbb még mindig lehet táblásítani.
Egy kb 1 méter hosszú, 30-35cm átmérőjű cseresznyefa rönkből szeretnék deszkákat fűrészelni. A deszkákból falra szerelhető ruhafogast tervezek készíteni.
Több, mint 1 éve "halott" volt a fa, 2 hónapja vágtam ki, azóta szellős fészerben szárad a rönk kérgestől.
Megköszönöm, ha adtok tippeket, ti hogyan állnátok neki.
Van láncfűrész a háznál, de azzal szeletelve elég sok anyagot veszítenék. Még van egy jó Tajima is kéznél, de az meg rövid ehhez az átmérőhöz.
Szalagfűrészem nincs. Jó lenne otthon megoldani, nem vinném ezért fűrésztelepre.
Mi lenne a célszerszám és van-e valamilyen kulisszatitok a nagyjából párhuzamos síkok fűrészelésére? Kézi gyalu és excenter csiszoló is van az utómunkához.
Végső soron a láncfűrész is opció, ha nincs jobb okosmegoldás.
Merülőfűrészhez a lamináltvágó fűrészlap (olcsó...) elég vékony, 1,8 mm, vékonyabb, mint a gyári hasítóék (2 mm körül). Azt látom, hogy a gyártók gondoltak arra, hogy maradjon bent az ék, mert van oldalt ez a lyuk, de van erre valami gyári stift? Mondjuk megmarad benne egy szimpla csavar is. :)
Rögzíts egy lécet olyan szögben, mint ahogy a vágás áll (vagyis a stellerhez képest ferdén), és ha az mellett tolva egyenes lesz, akkor csak beállítás. Mindenféle szalagvezetőt távolíts el a laptól, a két keréken olyankor ugyanott kell futnia a szalagnak.
Szalagfűrész beállításában kérnék segítséget laikusként. Tehát, adott egy új szalagfűrész, ami nem akar egyenesen vágni. Akárhogy állítom, mindig balra húz. A keréken bárhova tudom állítani a szalag futását, a görgőket is hozzá tudom igazítani, és a feszítés is jónak tűnik. Néztem már pár videót a YT-on, de nem igazán változik a helyzet. Másik fűrészlappal még nem próbáltam, csak a hozzá adott gyárival.
Egyszer megszíneztem valamit "Columbus vizes fapác" teak színű változatával. Amennyire a képernyő visszaadja, kb ez a szín volt. Esetleg kevered mahagónival, ha túl pirosnak találod. Utána lakk.
Nálam egy Bosch gho 6500-as van hasonló szolgálatban, 40k-ért el lehet csípni. A kések élezhetők, alkatrészt lehet a gyártótól is rendelni cikkszám vagy robbantott ábra alapján.
Nekem egy Makita M1902 van már jó ideje ilyen feladatokra. A talpát kellett síkra állítani, azon kívül rosszat nem tudok rá mondani. Ha nem akarsz mm-eket lekapni egy lépésben (akár teljes szélességben fenyőből), elég a maga szerény 500W-ja. Kései nem rosszak, a pótlás sem egy ökör ára. Elszívással nagyon frankón dolgozik.