Ilyen filckorongot sikerült szereznem. Csak azt nem tudom, hogy ezt is meg kell tépetni használat előtt. Valami olyasmi rémlik nekem, hogy a rongykorongot mielőtt elkezdtem használni, egy finom fűrész fogát forgás közben odaérintettem hozzá, hogy kiborzolódjon. Nem tudom ennél kell ilyet csinálni?
A " kosz" az réz korrózió. Ha vöröses akkor egyértékű rézoxid, ha kétértékű akkor fekete. Illetve a kéntartalmu levegőn rézszulfid alakul ami szintén a barnától a feketéig terjedhet.
Eltávolítható. Barna színű polírpasztám van hozzá - vagy minek hívják ezt a hasábot - meg egy kb 8-10 cm átmérőjű rongykorong. De akárhogy nyomom oda, akármilyen irányból, nem szedi le ami mélyebben van.
Közben néztem én is, hogy dremmelfejből van a neten ilyen pici kúpos filc kialakítású, majd nézek olyat. Ha nincs idehaza, rendelek a netről, megvárom. Mert lenne még plussz 4 ilyen gomb. Meg találtam sima fúróba fogatható kúpos fejet is, csak az is netes rendelés lenne. De ha mást nem megrendelem, mert lesz még ilyen gondom.
Ha egy fehéres fátyol van rajta akkor szerintem azt a bögrét a túl sok öblítő viselte meg, én is jártam így egy csomó üvegpoharammal. Visszavettem az öblítő mennyiségéből, és fél év alatt helyrejött.
Köszi! Na most jól meghoztad a kedvemet! :)) Lehet, hogy ezt a projektet elrakom nyugdíjas napjaimra (ha lesz még nyugdíj addigra), mikor már az összes többi tervemet megvalósítottam. Ez olyan 50 év. :)
Ez ugyanaz a feladat, mintha csillagászati tükröt akarnál tükrösíteni. Szerintem a technológia is ugyanaz.
Én elfelejteném....
Legelőbb meg kell csinálnod a polírozandó felület ellendarabját valami puha anyagból, ami magába tudja némileg fogadni a polírozóanyagot (tükörnél konkrétan szurkot használnak, benne centinként késsel hasítanak egy hornyot, hogy az hordozza a polírmasszát), ami vagy cérium-oxid por, vagy a sokkal több mocskot okozó vasoxid. A porból tejfölnél sűrűbb masszát kell vízzel keverni, felhordani a felületre, rátapasztani az üveget, és csiszatolni. Itt a polírkorong géppel forgatása nem lesz jó, mert pillanatok alatt kicsapná a fordulat a masszát a felületről.
Ahhoz, hogy az üveg újra átlátszó, üvegszerű legyen, kábé 15000-20000 finomságnak megfelelő polírozóanyaggal kell dolgoznod. Ennek felelnek meg a fenti poranyagok.
Fémpolírozás nagyságrenddel durvább módon is fényes felületet ad. És sokkal puhább is.
Ha már szóba került: asszonypajtásnak van egy kedvenc üvegbögréje, amit a mosogatás erősen megviselt. Gondoltam, hogy megpróbálom polírozni, találtam is erre való polírozó anyagot, de a technológiához kérek egy kis tanácsot. Mindenféle áztatásokon már túl vagyok, az nem elég.
Igen, a polírozó gépek is olyan 1000-4000 között forognak általában, ez tiszta is.
A kis Dermel fordulatszáma viszont 5-10000 között van, engem lehet ez kutyul össze, mert nagy átmérőjű korongban gondolkodom, ha polírozásról van szó :)
Elektromos fogkefe? Rezgőcsiszó csiszolóanyagára ragasztott fogkefe-fej? :D
Bencuc, lehet feleslegesen kérdem meg: de az a gomb nem távolítható el a helyéről? Ránézésre tökolyan mintha vmi furnérozott felületbe lenne beágyazva. Szóval ha nem távolítható el a helyéről, gondolom arról gondoskodsz, hogy a furnér vagy a környezet ne sérüljön, ne kapjon a polírozásból. Na de ha igen, van pár módszer.
"Polírkoronggal tisztítottam"
Milyen polírkoronggal, milyen polírozóanyaggal próbálkoztál?
Emlegetted a Dremelt, nekem tavaly lett egy jó keződszett (már régen is volt, a 3000-es, de megmakkant). Igen, ő és hasonszőrű társai meg ilyen kis polírkorong meg polírpaszta igen hatékony tud lenni. Szerintem a kis polírkorong (a képen a zacsiban azok a kis hengeresek) simán be tudna nyúlni azokba a mélyedésekbe is. Pasztával együtt sztem megugraná.
Vehetsz külön kis polírfejeket. Az "eredeti" Dremelért a vesédet is el kell add, itthon (is) pofátlan áron van szinte minden Dremel kieg. Én szétnéznék pl. Aliexpresszen. Ilyen, olyan, amolyan fejeket lehet kapni, mint látod pl vékony kúpos fejűeket is, az már tuti benéz a mélyedésekbe is. És ha nincs Dremel vagy vmi klón társa, marad a fúróba fogás, de azt max fordulaton - ezek a kis "mutigépek " egyrészt azért jobbak polírra, mert lehet magasabb fordulaton is pörgetni. Másrészt és utolsósorban: kis dolgokra sokkal kényelmesebb használni, lehet jól irányítani, ellentétben egy nagy fúrógéppel. Vagy beruházol egy Dremel-klónra, ha az origoi Dremel sok lenne, pl ez a Handy is volt nekem, még ma is működik csak tesómnak adtam. Ezért az árért jár hozzá egy flexi szár is, ami további könnyebbség kis dolgokhoz.
Polírkoronggal tisztítottam ilyen rézgombokat, de ennél mivel a belseje süllyesztett, sehogy nem hozta le a korong középről a koszt. Kb, 3 centi átmérőjű. Mivel lehetne ezt így felpolírozni? Dremmellel csak, vagy létezik valami normál fúrófejbe fogatható kis korong?
A szalagfűrész amennyire egyszerű eszköz, annyira el is lehet tévedni benne.
- ha a két tengely nem teljesen párhuzamosan fut, az sok baj forrása. Ez lehet konstrukciós hiba (nem is lehet jól beállítani), beállítási hiba, vagy pl. túl lehet húzni a szalagot, ami képes lehet a tengelyek párhuzamos futásán torzítani.
- de ferdén vágni szalagfűrésszel úgy is lehet, hogy pl. a kerekeken túl kemény a bandázs, de rajta fut a szalag, aminek a kerekek pillanatok alatt kiveszik a fog hajtogatását egyik irányban. Innen már csak ívben akar vágni az a szalag.
Nekem volt évekig saját készítésű, borzasztó rossz szalagfűrészem, szerintem minden hibát átéltem, amit ócska fűrésszel lehet.
Nagyját már elfelejtettem.
Az biztos, hogy türelem kell. És ott kezdeni, ahogy valaki már leírta: a tengelyek- kerekek párhuzamosságával.
Ha az alapbeállításokat nem csinálod meg akkor folyamatosan falakba fogsz ütközni.
Először is távolítsd el az asztalt és a két kereket síkba kell hozni. Kialakítástól függően az alsó vagy felső keréknék van rá lehetőség. Utána erre a síkra merőlegesen kell beállítani az asztalban található vezető nútot. És ezután a vezető stellert a núttal párhuzamosan. A felfogatási pontokon biztos lehet bővíteni ésszerű határokon belűl.
Amúgy nem érdekelne, de ha végigvágok egy lapot, akkor a hasítóék még belemegy a kicsit szűkebb vágásba és ha sok a leeső darab (mondjuk félbevágok), akkor eléggé szorul, úgy kell tovább tuszkolni. Ha kicsi a leeső, akkor nem számít. De így, hogy megakasztom az éket, hogy ne jöjjön ki, már teljesen jó. A profil úgyis épp csereérett volt, az újat már ezzel vágtam át.