Ez is off, de úgy 10 perces ideillő élmény: ma vettük észre, hogy nem megy a központi porszívó, legalábbis a lakásból nem indítható. Ide csak drótok jönnek be, amit összeérint valamilyen egyszerű szerkezet, és erre indul a motor. A saját kapcsolójával, ami a motoron van meg működik. Szétszedtem, azt gondoltam, ebben csak egy kapcsoló van, amit 2 helyről lehet indítani. Hát nem, van benne egy 10x10 centis panel mindenféle alkatrészekkel, meg egy kisebb dobozzal. Nem gondoltam, hogy ez ennyire bonyolult, ez csak egy motor lapátokkal a végén. Szerencsére csak egy lábat kellett megforrasztani a panelen, és megint jó lett.
OFF lenne, de ide vág: az elektronikát még éppenséggel "programozni" se kell a halálra, elég lehet gyengébb minőségű alapanyagokat használni. Vagy éppen egy melegedésre hajlamos SMD ellenállás sornál megrepedezik a forrasztás... millió ilyen dolog van.
Kazánoknál látom, hogy 10-15 év körül látszólag előzmény nélkül (semmi túlfesz, semmi villám) egyszercsak tipikus hibával elkattanak vezérlő elektronikák.
Néhány műszerész már csukott szemmel tudja, mit kell cserélni, mi fáradt el.
Újaknál, pár éveseknél is vannak típus problémák. Nem is kell akarni, hogy ne legyen jó. Túl bonyolultak, nagyobb az esély a halálra.
Majd meglátjuk, a csiszolóknál mi lesz.
Van egy fekete kis parkside ütvefúró - csavarozó izém (az a 80 Nm-esnek mondott verzió). Ha megnyomom a powert és elengedem, utána még percekig sztohasztikusan indulgat magától. Leteszem az asztalra, akkor is. De csak rövid ideig, aztán abbahagyja, a power következő megnyomásáig. Új korától tudja ezt.
Fontolgatom, hogy le kéne garanciázni, de amúgy dolgozik nap mint nap. Szidom is nap mint nap....
Köszi, akkor szerintem simán van benne egy BLDC motor+ hozzá való elektronika, és azért írták azt a szöveget.
És akkor az egy figyelemre méltó berendezés, mivel a motor és annak forgása teljes kontroll alatt van, szikrázni nem szikrázik, kefeport nem gerjeszt, felfutás, lefutás vezetett.
A múltkor +10 éve foglalkoztam ilyennel, keresve az innovációt. Festool tudom felhozni példának, mert az van. (fogadjátok el ez van).
Akkoriban szempont volt a hatékony működés és elérték a határokat. Rájöttek hogy egy kefés motor hosszútávon képes üzemelni 10-12 ezres fordulaton, mert 16-20 ezres fordulat hatékony, de költséges. Könnyen leég és folyamatos karbantartást igényel a megnövelt fordulatnak és a felhasználó tudatlanságának köszönhetően. Tehát jó a technológia, de nehéz hosszú és nagy.
Mi kisebb könnyebb, hatékonyabb. A három fázisú motor.
Tehát van egy fázis és abból három fázist kell készíteni. Inverter technológia, kicsiben. Van egy szabályozónk ami egy fázisból készít három fázist és ezt szabályozzuk akárhogy bárhogy.
Maga a motor kicsi (egy 500 W-os motor alig 6 cm hosszú és 5 cm széles), De szabályoznunk kell, meg vezérelni.
Kicsit aránytalan a dolog, mert magát a motort markolod, de kicsi könnyű. A centripetális erő a markodban tartja és létrehoztunk egy könnyű jólszabályozható szerkezetet ormótlannak tűnő elektronikával amivel azt csinálsz amit programozol a vezérlőnek. Kaptunk egy szerkezetet akár több kapcsolóval, ami nem indul el ha úgy hagytad és vagy elszakadt a kábel..
Kb. ilyesmi. Csak arra akartam reagálni, hogy a gomb csak jelet ad, hogy go, de az elektronika sok választható programokra képes(vezérlő). Lehet csak az állítom be Nekem X fordulat kell és az lesz. De tudunk olyat is hogy érzékeli mekkora teljesítmény és fordulat kell.
Én attól félek, hogy Ok pici nincs szénkefe, de minden elektronikus akkor az fog be sz@rni, mert ugye azt is lehet programozni.
Nem érzékeli a vezetődrót jelét. Merthogy az is a trafóból jönne, gondolom. Remélhetőleg a gépnek nincs baja, de azóta nem tudom kipróbálni.
A fél faluban elment a zinternet, a tv és a telefonszolgáltatás is. A tv-nk sem ment tönkre teljesen, csak az a bemenet, amin a kábel-tv jele jött. Az még scart volt ebben, így nem volt javítható, a biztosító meg fizetett.
Hűű, ez tök érdekes. Ha be akarnék fogni egy villám másodlagos hatást, pont egy olyan dróthurkot csinálnék, mint ami a fűnyírókhoz van. Eddig erre nem is gondoltam.
Adok egy kis muníciót a mínuszmanónak: május 10-én egy villámcsapásnak "hála" tönkrement a Husquarna automata fűnyírónk töltője. (Meg mellesleg új tv-nk is van...) Azóta várjuk Svédországból a pótlást. Csak a győri boltban 3-4 ilyen esetről tudnak, a svédek meg minden héten tolják a szállítási határidőt a következő hétre. Én nagyot csalódtam ebben a cégben, azt gondoltam, ez simán megoldható probléma lesz. :(
vannak gyümölcsfák is de többnyire fenyő és ezek már nehezen férnek.. a srác ügyvéd , ügyes gyerek . úgy gondolom neki tök mindegy. hogy 40 vagy 70 000 persze 100.000-et biztos nem akar érte adni. hallgatok paco-ra husqvarnát fogom ajánlani mert bármi gond van azt nem biztos , hogy kitudja javítani. én pl-ul házalóktól vettem 10 .000 ért egy kínai stihl-t 4 le-s motor 50 cm penge irdatlan olaj és benzin fogyasztással. 40 cm-es cserkó rönkö 1,8 m hosszan 4 oldaláról lábon állva végig vágtam de 1 tank benzi szinte vágásonként behúzó zsinór szakadt többször meg mittudom mi bosszantó volt vele. abban bízva hogy nem lesz vele baja. ma már én is inkább a jobb cuccokat veszem. kurva szar mikor a behúzó zsinór órákra kivesz a melóból mert ponz nincs semmi amiből pótolni lehetne.
Mi használunk iparilag Stihl-t és Makitát is. A Stihl sem bírja annyival tovább, mint amennyivel drágább. Ha nem egy fél erdőt akarsz kivágni, akkor a Makita, de okosan használva akár egy Parkside is megteszi szerintem. Ja és igen, a jó lánc fontos.
Nekem eltört a rugó a kupplungban. Az összes kínaihoz lehet kapni, ehhez csak a tengellyel, fogaskerékkel együtt. Annyiért, mint egy komplett lidl fűrész lánccal mindennel.
A lidl-ös lánc szakinál megéleztetve sokkal jobb lett, mint újkorában!
attól függ mire kell. én használtam bosch-t, nem rossz, de nem örökélet, és baromi drága hozzá az alkatrész. használtam lidl-öst, nem rosszabb mint a bosch, és olcsó.
Nem. Éppen ezért fölösleges a hosszú anya, hiszen már a normál anya utolsó menete is alig fog, az anya vastagságának a növelése már csak anyagpazarlás.