Az amcsi rendszerben 40 centis osztásokra (amik legalább 5x15-ös pallók) raknak 22-es OSB-t, ha járófelület kell. Másik vetület, hogy OSB jóval erősebb, mint a pozdorja.
Ehhez képest a bramac léc 80-as fesztávon, 16-os pozdorjával a vicc kategória.
Én ugyanezt a problémát 18mm-es rétegelt lemezzel oldottam meg. Persze drágább, de én viszolygok az OSB-től. A gerendák oldalárara 20x20-as párnafát csavaroztam és a lemezeket a gerendák közé raktam be, a felszínük azonos magasságba került a gerendák tetejével. A lemezekbe pedig belefúrtam egy-egy 35-ös lyukat, hogy majd ki tudjam venni :-))
Meg az áruk is hasonló, azt hittem, nagyobb a különbség. Akkor OSB. A lécezés viszont nagyon megmerevítené. Ha nem akarsz magasságot veszíteni, akkor a gerendára hosszában felcsavarozol egy-egy lécet 5 csentivel a felső sík alá, és ebbe ülteted keresztbe a merevítő léceket.
Colos deszkából pedig átfedéssel szokták lerakni, 2-2 centit rálóg a szomszédra, régi parasztházakban látni ilyet.
Keress rá arra, hogy parasztfödém. Valami hasonló módon helyezkednek el a deszkák, bár lehet, hogy külön-külön hajolnak valamelyest, de 50++ éve a sok mázsa terményt (sok évig) elbírták (igaz, sárral tapasztották őket felülről). Se nút, se féder, se semmi, a padláson a helyükön gyalulták őket, ha gyalulták egyáltalán...
Kb. 16 négyzetméternyi területet kellene lefedni, akkor ahhoz kellene 44m léc.
Szerintem nem lehet vele annyit spórolni, hogy megérje a plussz munkát, ráadásul a tető széle alatt is kellene szerelni, amit szeretnék elkerülni. Annyi előnye lenne, hogy kisebb, könnyebb darabokból állna össze, könnyebb lenne a helyére emelni. Hátránya, hogy a padlástér még szűkebb lenne pár centivel.
Ha a gerendák közötti térköz 80 cm, és úgy rakám az OSB-t, hogy a hossziránya a gerendákra merőleges legyen, akkor elegendő-e a 18mm-es OSB, vagy kell legalább 22-es ahhoz, hogy felnőtt ember biztonsággal járhasson rajta?
Tudtok-e az OSB-nél gazdaságosabb, költséghatékonyabb anyagot olyan célra, hogy egy melléképületben a nyeregtető alsó szintjén lévő átkötő fagerendákra felülről rászerelve járható és valamennyire terhelhető padláspadlót hozzunk létre?
(A gerendatávolság 1m, szélességük 20cm, a belső falköz 4m.)
Elvileg a rétegelt lemez dimenzionálisan stabil, nem hiszem hogy komoly vetemedéssel kellene számolni egy ilyen ajtónál, pláne nem egy száraz, kontrollált környezetben (beltér)
Értem hogy a rátét is rétegelt, végülis egy hatalmas rétegelt tömböt épít. Létezik, hogy ezt így lehet csinálni, és ez rövid meg hosszútávon sem vetemedik meg?