- csúszik az előlap, ez egy mozgó rögzítés, talán ez a legáltalánosabb.
- a front 2 darabból áll, lenyitáskor felhajlik az alsó 10 cm, ez a legritkább megoldás.
- létezik műanyag profil ami 18mm- es tobzást fogad a mosogató gép felett
- rejtett fogantyús a konyha, ilyenkor eleve ca. 55 millivel alacsonyabbra kerül a mosogatógép a munkalaptól és géptesten bőven túlnyúlik a front.
Talán a legkacifántosabb amikor konyhaoszlopba kerül a mosogatógép, alatta 1-2 nagy fiókkal. A gép külmérete 60cm, miközben normál esetben a korpusz külmérete ennyi. Az alatta lévő fiók éle nem lehet vastagabb 4mm-nél, különben nem nyílik le az előlap. És még kell hozzá egy csomó kiegészítő.
A beépíthető mosogatógépeknél nem találkoztál még a következő problémával?
Teli frontos mosogatógép, átlagos beépítési magasság, 90-92 cm a munkalap teteje. A beépítési rajz szerint ez még rendben van, építsed befele. Node, ha 15 cm-nél kisebb lábazatot használunk, mondjuk 10 cm-eset, akkor, ha a gépet felemeljük a munkalapig, túl nagy a front aljának a 'söprése', nem lehet lenyitni a gép ajtaját rendesen. Úgyhogy akkor maradjon a gép lent, felette marad x cm hely, oda lehet tenni valamit.
Most rákerestem, elvileg 1 helyen már itthon is megvásárolható. Nemm tudom miért nem, illetve igen. Ha sokan keresnék, akkor lenne rá igény és kapható lenne. Az árversenyben + 8e nagyon sokat számít. Meg ezért a " két lemez szarért minek fizessek, jó lesz az úgy is", " eddig is így csináltuk, így szoktuk".
Pontosan ez a helyzet a csaptelep stabilizátorral is, a blanco magyar katalógógusából sem elérhető. " Ne keressen ilyet, mert ilyen nincs" - de ezt is megbeszéltük itt. :)
Egy konyha költségvetésében ez persze egy filléres tétel.
Igazából azt sem értem, hogy eleve az összes gyártó miért nem az oldalsó, 4 pontos rögzítést alkalmazza, vagy néha találkozni a oldalsó lemezbe bevágott kihajtható alsó füllel. Ez sem kerül semmibe a gyártónak.
El kellene már felejteni ez gép tetejébe illeszthető, hajlítható, lötyögős, lifegő bádog darabot, mellé adott szir-szar csavarokkal. Még a leghitványabb hűtő mellé is adnak valami műanyag takarót a csavarfejek elrejtésére, vagy ledugózására.
Én értem a felvetéseket az indukciós kapcsán, hogy szellőzés nélkül is működik. Mivel én nem magamnak készítem a konyhákat így a hat-het képzővel nem élhetek. Ha adott esetben gari időn belül elromlik az indukciós lap akkor a szervíz joggal fogja azt mondani, hogy hibás a beépítés és felteszi a kezét.
Ez érvényes akár a elszívók beépítési magasságára is. A német biztosító az asztalosra háritja a károkat ha akár egy centivel is alacsonyabbra lett felszerelve az előírtnál és a kigyulladt olaj tüzét felszívva leégett a ház.
Most pl. azért nem vállaltam el egy konyhát, mert azonos légtérben a konyhával van egy kandalló. Ebben az esetben a kivezetett elszívó csak úgy működhet, ha a konyha ablak kilincsén van egy jeladó ami vezérli az elszívót. Csak akkor kapcsolódik be, ha min. bukóra kinyitják az ablakot. Ennek a költségét nem vállalták mert szerintük " értelmetlen" és még nem is hallottak ilyenről.
Lehet, hogy kötekedésnek gondoljátok amiket írok, de létezik egy gyártói ajánlás is amit érdemes betartani mert ebben az esetben működnek biztonságosan és megfelelő hatékonysággal ezek a gépek.
A mosogatógép kacsán meg sokszor ajánlottam az itthon ismeretlen beépítő sínt. Minden normális gyártó készülékéhez alkalmas kiegészítő. Gránit vagy bármilyen macerás munkalap alá csak ezzel lehet vállalható módon beépíteni. Én gyakorlatilag mindig ilyennel építem be, ha oldalra alapból nem rögzíthető a mosogatógép.
Na épp írtam. De amúgy említettem nem, hogy keress meg bátran? :-) Egyszer régen, Paco írta az egyik videóm alá, hogy miért nem hívtam fel? Hogy jobban szeretek küzdeni mint malac a jégen? Ez most csak úgy, mellesleg eszembe jutott! :-)
Annyira átérzem! :-) És az érdekes az, hogy többé-kevésbé hasonló nehézségekbe ütköztem én is. Kivéve a Le Manst, azzal nem kellett terveznem. És még az Orga Line-t említeném meg, hogy menet közben elmorzsoltam egy-két könnycseppet a normális magyar rendszerleírás hiányáért.... Alig bírtam összekukázni, hogy mi-hova-miért-mennyi ehhhhh... Mutatok két képet, ezeket pár óra kutakodás, összehasonlítás, agyalás, és dühkitörések után sikerült összehoznom! :-)
A tervek szerint jövő év vége felé jutok oda az új rendelő kialakításával, hogy ismét konyhabútor jellegű projektem lesz nekem is. Tervben vannak aluketetes és/vagy üveges frontok és hasonló nyalánkságok is. Még csak fejben szexelek, de jövőre ilyenkor talán már a szabáslistát fogom összeírni...
Annyi kiegészítés még, hogy - leszámítva a kézműves, agyoncsapolt, intarziázott, faragott bútorokat - a modern bútorok messze legkomplexebb, legtöbb odafigyelést igénylő darabja - szerintem - a konyhabútor. Kismillió dologra kell odafigyelni, ezer helyen lehet elbaszni (nekem is sikerült párszor), szóval nehéz projekt*.
Amit az előbb nem írtam, a legidőigényesebb a furnéros frontok előkészítése és olajozása volt. Ezzel heteket szívtam, és még most sem vagyok 100% elégedett az eredménnyel.
* Ádám, ezt nem neked szántam, csináltál már te ennél cifrábbakat is :)
Maga a korpusz legózás nem volt új, a műhelyszekrényt is ezzel a technikával csináltam, szóval a korpuszok relatív egyszerűek voltak. (domino, csavarok, csavarozott hátlap)
Blum vasalatokat használtam már, az sem egy ördögtől való dolog, egyszer rájössz a technikára és rettenetesen termelékeny.
Aventos új volt, de igazábol a blum tervező után elég egyszerű volt összerakni.
Amivel szívtam a vasalatoknál, az a különböző kivetőpántok voltak, simán összekevertem az aventos hf kivetőpántokat, hogy melyik megy fentre és melyik középre :)
Le Mans sarokvasalat kicsit fejvakarós volt, de igazából pár óra alatt összedobtam a kettőt.
A szintbehozás mindig szívás, pláne ha magyar kőműves definiálta a síkokat, merőlegeseket és párhuzamosokat, de ez sem volt újdonság.
A gépek viszont szívások. A fuga nem jött ki a sütő/mikró párosnál, mert a bosch nem adja meg a fugaméreteket a polcokhoz képest. Akkora lett a fuga, hogy még a blum vasalatokkal sem tudom 100% korrigálni. (laikus nem akad fenn rajta, feleségem észre se vette)
A mosogatógép a legnagyobb szívás, pláne mert vékony a pult (kompaktlemez). A rögzítési pontok fele van csak használva, mert egyszerűen nem tudtam többet rögzíteni. Szerencsére így is elég stabil.
Hailo kuka, mosogatógép front rögzítés - na itt sokat vakartam a fejem, ezek tipikusan azok a dolgok, amiknél a harmadikat már faszán összerakod, az első kettőnél meg csuklik a tervező, fulladásig.
A pult sem volt különösen nehéz, annyi, hogy T-Rex gold-ot ne vegyetek. Olyan, mintha kempingsajttal próbálnál ragasztani, annyira sűrű az anyag :) Sima vékonycsöves T-rex kell(ett volna).
A villanyszerelés igazából nem hatott meg, abban van gyakorlatom.
Ami a legnagyobb szívás volt (nekem) az a víz. Átfolyó, nyílt rendszerű vízforraló van, speckó csappal, eleve 3 leállás kellett a sarokszelepből (mosogató, mosógép, hűtő). Na itt kértem segítséget egy kollégától, akinek volt ebben tapasztalata, nettó 5 óra volt kettőnknek, hogy kitaláljuk, bekössük, utána még egy délutánt rádobtam, hogy a maradékot megcsináljam - mosogatógép, hűtő bekötés, szennyvíz véglegesítés (bezárt a bolt, mire rájöttünk mi kellene még)
Szóval az ablak mellett szándékosan van 1-1 elem, ami sima ajtós, mellette vannak az aventosok. Lehet lövök majd egy képet, ahol látszanak a vasalatok is.
Vízorr nincs, hely sem lett volna sok rá, de nem aggódom túlságosan ezen.
Ha nincs benne venti, az szerintem intő jel. Ha 99% a hatásfok, akkor is 70W a hulladék 7kW mellett, plusz ami fentről jön. Aki erre bedobozolt elektronikát csinál, az nem veszi magát komolyan.
Nincs értelme a hagyományoshoz hasonlítani. A hagyományost hőszigetelik alulról, és nincs benne olyan alkatrész aminek ártana a hő. Az indukciós elektronikája viszont tuti nem szereti a meleget. És ahol 6-8 kilowatt megy ki felfele, ott a félvezetőkön is lesz pár száz watt hamar. Egy pc tápban is van venti, pedig ott a veszteség sokkal kevesebb.
Az indukciós elvileg nem termel direkt hőt, mágneses mezőt csinál, ami az edényt melegíti. Szóval az alja melegedhet az indirekt hőtől, illetve a teljesítényelektronika is fűti valamennyire. Mindenesetre biztosan jóval kevesebb a veszteséghő, mint egy mezei fűtőszálas esetén.
Nálam 6 éve bosch van, rengeteget használva, nem látok szellőzőt a környéken a bútorban, de működik. A sütő/mikró torony alján viszont van szellőző, azok is működnek 6 éve gond nélkül. A mostani konyhába is ezért lett bosch (bár ez egy jóval egyszerűbb darab, de szignifikánsan kevesebbet is lesz használva)