Ezen a képen meg épp festik az űrhajót. Körben a pereme végig elektronikai panelekből állt, sima, furatszerelt alkatrészekkel, ellenállások, kondenzátorok, tranzisztorok, csak lefestették szürkére. Teljesen ledöbbentem, hogy a filmen hatalmasra nagyítva nem tűnt fel, mit látok, pedig illett volna felismernem, ilyesmivel foglalkoztam már akkor is, szakmám lett.
(perszehogy hasonlít, nem is gondoltam, hogy nem. Egyébként még a mérete is kábé ilyesmi volt, nem volt sokkal nagyobb! A felrobbant verziójának makettje volt nagyobb)
Amúgy nagyon bosszant, hogy nem emlékszem, mikor volt ez a kiállítás, és milyen néven futhatott. Próbálom a korabeli újságokban megtalálni, de nem találok ki rá jó keresőszót.
Egy barátommal mentem el rá, az meg még csak nem is emlékszik az egészre!!!! Pedig egy csomó menő amcsi film kellékei ott voltak az egyik hatalmas kiállítócsarnokot megtöltve.
Akkor szinte nem is fogtuk fel, hogy minek vagyunk részesei, csak jóval később, amikor rájöttem, hogy ilyen soha többet nem lesz.
Hű, szerencsés ember vagy! Én a nyolcvanas években max az állatkertbe meg a cirkuszba meg az Országházi karácsonyra jutottam el Pestre :D
"de semennyire sem élethű!"
Tehát amellett hogy nekem csak moziban volt szerencsém látni a Halálcsillagot, ezzel azért vitatkoznék, mert .... egyrészt az volt amiből volt, így-úgy kivilágítva, de ez fából készült, és én az apró vizuális részletekre, az összhatásra utaltam, amire én nem biztos hogy ügyeltem volna (már ha nekikezdtem volna). Ezzel az összevágott képpel gondolnék vitatkozni. A bal oldali Frank videójából van, a jobb meg az első pár találatból egy.
Én láttam az eredeti halálcsillagot még valamikor a nyolcvanas években, Budapesten.
(Nem vicc, volt egy nem túlzottan promotált kiállítás a BNV EXPO területén, és a barátommal elmentünk rá.)
Naszóval ott volt előttem, még meg is fogdoshattam... (Knight Rider KIT-jébe még be is ülhettünk!), azt kell mondjam, bár tök jól néz ki, de semennyire sem élethű! Az eredetinek a világító ablakszerű izéit pl úgy csinálták meg, hogy késes elektronikai csatlakozókból rakták ki körben azt az ívet, és random módon eltávolítottak belőle csatlakozóérintkezőket, amiatt ott átvilágította a közepében levő szimpla lámpa.
Nos annak idején, mikor kolléganőm megkért egy fa focilabdára, hiába pislogott szépen, azt mondtam hogy kizárt, menj a pi ... aztán kaptam egy orosz videót, ami alapján összejött, nem kicsi itteni segítséggel - pl az orosz videó számszaki fordításával, plusz tervekkel: újfent megkösdzönném mindenkinek, de első körben SRudolfnak /aki amúgy nem Rudolf :-)/. Az első siker után még háromszor fafociztam.
Aztán ennek híre ment, és egy másik kocka kollégám megkért a fa Halálcsillagra, na arra már nagy mellénnyel (a focilabda alapján) azt mondtam, hogy átgondolom. De aztán megtaláltam ezt a videót és mondtam hogy kizárt :D Frank Howarth-nak elég kevés videója van, amit ne mernék belinkelni (elképesztő fazon, volt ő már itt elégszer) - ezt se rejtegetném. Halálcsillag bambuszból:
Tegyük félre a technológiát, amihez hozzáfér és megadatott neki - azért ez nagyon komoly tervezést is igényelt. Na ez a tudás nem biztos hogy meglenne kapásból, még ha a műhelye meg is lenne. Rohadt jó és élethű lett:
Nem is egyszer jártam már úgy, hogy pl. a LIDL-ben megtetszett valami apróság, pár ezres tétel, legutóbb a kanyarban fúró adapter, aztán otthon be akarom tenni a helyére, és akkor látom, jééé, már kettő is. most már 3... :-(
Tényleg nem vagyok az, soha nem veszek úgy szerszámot, hogy csak úgy álljon a polcon." Majd egyszer biztosan kell. " Még mindig nem rendeltem neg a lézert sem, pedig tudom, hogy hamarosan kelleni fog.
Néha elmegyek a párommal a szerszámoutletbe, szerintem ő hozná a fél boltot, főleg a festool szekciót, én meg kijövök egy "muszáj" kosárral.
"szerintem itt kivétel nélkül szerszámfetisiszták vagyunk." - fogalmam nincs miről beszélsz :))))... Csak a magad nevében, jó? :):P
Egyszer nagyon régen (6-7 éve) számolgattam, hogy kb mennyit szórtam bele a kútba műhelybe. Akkor megállapítottam, hogy ennyi, ezt rászántam a hobbira (az összeg nem okozott maradandó károsodást)
Nem olyan régen egy unalmas pillanatomban elkezdtem számolni - csak úgy fejben, hogy ne öregedjenek az agysejtek (olyan gyorsan) - és amikor a nagygépek számolásakor átléptem a hétjegyű számok világába, akkor gyorsan abbahagytam.
Hozzátartozik, hogy a Hammer gyalu vásárlások kapcsán indult el a számítás. De megegyeztünk magammal, hogy nem kell nekem olyan gép...most....még...
Ne is mond! Nekem a legjobban elbaszarintott impulzus vasarlasom az egy 2,2 tonnas fem eszterga volt. Bedoltem a Forgacsolas topikban a forumtarsaknak, hogy minnel nehezebb, annal jobb. Ra kellett jonnom, hogy Nekem teljesen megfelelt volna egy 200-300 kilos kinai cucc is (vagy egy Emco). Most szivom fel magam, hogy rendbeteszem es piacra/cserere dobom. Hobbista vagyok, nem termelesre kell.
Azt persze jobb elhallgatni, hogy szerintem itt kivétel nélkül szerszámfetisiszták vagyunk. Részemről bevallom, imádok szerszámokat venni meg használni :) Irgalmatlan mennyiségű teljesen indokolatlan impulzusvásárlásom volt/van, de előbb-utóbb mindegyik megtalálja a helyét :)
Most épp elindult a vezérhangya, hogy csak le kellene pár maki gépet cserélni bosch-ra (ne kérdezzétek, megtetszett az x-lock, de ha már beruházok új akku platformba...)
De ismerve a törzsközönséget, ezzel nem vagyok egyedül. Ha összedobnánk a műhelyeket, akkor szerintem 1-2 halálcsillagot simán megépítenénk :)
Ezzel a meglátással egyet kell, hogy értsek. Sőt amikor valami fele áron készül el úgyis, hogy az ember kettő alkalommal megvette az anyagot, mert először elszabott valamit, s így is dicséret éri, az az érzés felbecsülhetetlen.
Rendeltem 6db Bessey egykezes szorítót április elején, május első két hetére igazolták vissza a szállítást. Most írtak a héten, hogy megjött... Alapanyaghiány.
Egy fontos szempontot kihagytál: Engem pl kikapcsol a barkácsolás. A napi melóhoz képest egy teljesen más szellemi és testi elfoglaltság, és ez vegyes terhelés szerintem kell az egészséghez. Plusz kiváló stresszlevezető (és okozó, bizonyos helyzetekben :)
Ettől függetlenül egyetértek, és hozzád hasonlóan próbálom a high-end-et célozni minden projekttel (egyrészt mert maximalista vagyok, másrészt mert így könnyebb eladni hogy "látod, mennyit spóróltunk, még azzal is, hogy xy gépet megvettem :) Hogy mennyire sikerül az már véleményes, de amíg a család boldog, én is az vagyok :)