Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat.
Inkább belinkelem, hogy mi lenne a cél. Régóta porosodik a projekt, a terv, anyagjegyzék elkészült de nem jött szembe megfelelő alapanyag, ezért vetemedtem az elkészítésre.
(Viszont karácsonyi ajándék lenne, lassan időszerű elkezdeni. :) )
Sok látszó él is van, ezért csak olyan helyre terveztem rétegelt lemezt, ahol nem látszik (pl. fiók belső) a többi helyen tömör fa a terv. Viszont ezt a furnér/svartni megoldást nem is ismertem, megjegyzem (köszönöm).
Cseresznye(25mm, szélezetlen) és hárs (45mm vastag, 400x600-as tömbök) anyagom van jó száraz, de igazából ilyen kis mennyiség esetén a beszerzés sem gond.
A legnagyobb egybe-elem 415x190mm, tehát a 600x400mm az csak az egyszerűség miatt írtam.
A lyukak CNC marógéppel lesznek kimarva, mert kizárt dolog, hogy ezt kézzel ilyen szépen meg tudjam csinálni.
Leginkább a vetemedéstől tartok, és a képeket nézegetve ők is táblásított anyaggal dolgoznak.
Amikor terveztem, azt gondoltam, hogy meg tudom venni az anyagot, de nem sikerült még a fadepókban ráakadnom.
(ha esetleg valaki látna jártában-keltében ehhez használható anyagot, kérem szóljon :)
A rétegelt lemez nekem is eszembe jutott, mint közepe. Én 6-os rétegeltből csinálnám, és 2mm X 30 vagy 40mm-es csíkokat ragasztanék rá, illetve ha az élek látszóak, akkor annyival kisebb lenne a rétegelt lemez, és csinálnék egy keretet. Ekkora felületet viszont lepréselni talán vákuummal lehetne, vagy ráállni autóval...
Azt gondolom, hogy elég nehéz a feladat otthoni vállalkozásként. Mármint a 600x400x10 mm-es lemezek vetemedés mentes kialakítása.
Akkor lehetne, ha:
- lényegében csak sugár irányban vágott lécekből lehetne ragasztani (vagyis húr irányú anyag kiesik). Ezzel kiesik egy faanyag 70-80 %-a...
- annyira száraz és pihentetett fának kellene lennie, hogy páratartalom változásra ne akarjon mozogni
- tökéletesen derékszögű vágások és feszültség mentes táblásítás...
- "szélezetlen lapból kijönne gyalulással" - a belet ki kell ejteni, különben a vetemedés még a sugár irányú metszeteknél is garantált, ha benne marad a bél.
Gondolom, ez valami filung lenne?
Első lehetőség:
10 mm vastagságút úgy csinálnék, hogy rétegelt lemez (mondjuk 8-as?), arra cseresznye svartni ragasztás, csiszolás...
Ez nem fog vetemedni.
Második lehetőség:
próbálsz figyelembe venni mindent, amit a fent leírtakból tudsz (mivel az anyagod már megvan és olyan, amilyen) és felkészülsz arra, hogy nem lesz hibátlan, de együtt élsz a későbbi vetemedéssel, zsugorodással stb.
A 25 mm-es anyag nem annyira szerencsés kiindulás, mert ha azt táblásítani akarod, akkor mondjuk első gyalulás után lesz belőle 22-23 mm, azt felszeleteled 12 mm-es csíkokra, beforgatod, vagyis 22 m-es lécekből lesz a lap? Nehéz ezt szépen megcsinálni. A 10-12 mm vastag anyag táblásítása is elég nehézkes, mondjuk esetleg lamellóval.
Ha meghagyod nagyobb darabokra, akkor "el kell gyalulnod" 10 mm-es re a 25-ös anyagot és kizárólag a sugár irányban szeleteltek vetemedési hajlama lesz elfogadható.
LIVTER famegmunkáló ötvözet szalagfűrészlap TCT keményfém hegy keményfa vágásához vízszintes és függőleges szalagfűrészgépekhez. 3350x27x0,9 Kicsi kínai így nevezte el.
13mm vastag 37mm széles fenyő léc. A vágási felületen milyen szerszám végezte a megmunkálást? Elég nagy volt az előtolás. Még folynak a kisérletek a szebb felületért.