Jól számolod! Kábé annyi! Plusz a szőrös fenyő párnafa. Aki parkettát visz, vinnie kell párnafát is. Kivéve,ha valakinek csak a párnafa kell. Az elviheti mindet.
A cucc a XI kerületben van, a Kelenföldi pu-hoz közel.
Hatodik emelet, lift van.
Azt gondoltam, hogy mivel nekem van kézi pántológépem, szalagot kell hozzá szerezni, és a tulajjal vmelyik nap lepántoljuk, hogy a lehordás ne legyen embert próbáló feladat amiatt, mert szanaszéjjel hullik mindenfelé, ahogy lekocsikázzák a földszintre.
A kollégáméknál lakásfelújítás miatt "keletkezett" kb 35 négyzetméternyi bontott tölgyfa parketta.
Eredetileg párnafára szegelt, száraz, féregmentes anyag. Szerintem szép anyag, és fel lehetne használni mindenféle hobbi célra.
Lakótelepi lakásból bontották, szóval tényleg csontszáraz, és féregmentes. kb 35-40cm hosszú, és 4cm széles.
Ingyen elvihető, de az a nehezítés, hogy a fenyő, kb 8-10cm széles párnafákat is el kell vele hordani. A párnafákat kb méteres darabokra felvágták, szóval azok már nem hosszú deszkák.
Nálam jelentkezzen, akit érdekel, szerintem az sem megoldhatatlan, ha többen jelentkeztek egy-egy részére, csak a végén a lehető legkevesebb maradjon neki, a cél a semmi!
Minél hamarabb szeretnék eltüntetni, mert foglalja a helyet, nem férnek tőle.
Ráadásul a furatokat ferdén is kéne fúrni. Ha csak nagyobb a furat mint az üveg akkor össze vissza fognak állni az üvegek. Hogy jól nézzen ki elég munkás egy project lesz.
Kíváncsi leszek a végeredményre! Azért ez egy gazdag tárháza lesz a rontási lehetőségeknek! Nem biztos, hogy a fa a legjobb anyagválasztás, de azért megoldható. Én a lyukak között egy kicsit nagyobb távolságot tartanék (1-2mm-rel) Meg lehet fúrni ezt állványos géppel, jó forstnerrel, de ne egy oldalról próbáld. Esetleg az összeset összefogva szorosan, alul plusz darabbal? Akkor lesz esélyed a szép végeredményre, ha jó alapanyagból dolgozol és megfelelő minőségű szerszámokkal. A lyuggatott lemezeken körben én több anyagot hagynék, ha a funkciót nem befolyásolja.
Úgy nézem ötlete itt mindenkinek van, akkor itt van mégegy. Mert a tömör fa ilyen sűrűn kifúrva kicsit tényleg határesetnek érződik. Ha van lehetőség svartnit készíteni, akkor a 25-ös deszka nyilván kiad többet is. Szóval megpróbálnék mondjuk 3 rétegű rétegelt lemezt készíteni belőle (középső réteg száliránya kersztbe forgatva). Így akkor tömör is lesz, az anyag színe a furatokban is egységes lesz, kevésbé fog vetemedni és még erősebb is lesz, és talán nem kell 15mm-t elgyalulni.
Én is " gyártottam" hasonlót, igaz még nincs teljesen készen, még az adagolást, ill ütköztetést meg kell oldani. Nem kell tekergetni hanem egy kar megrántásával kész. Remélem gyorsabb lesz. https://photos.app.goo.gl/o3g6BcRRgJXM5EwBA
Hm. Azért javaslom, hogy nézz rá a sugár irányú vágásképű deszkára és a furkált részt olyanból alakítsd ki.
Nincs az az isten, hogy egy húr vágású ekkora anyag ezer lyukkal (több lyuk. mint anyag) is, de ne vetemedjen.
Minden maradék anyagrészben másként futnak a szálak, ergo más irányba fog zsugorodni = vetemedés.
Sugár irányban vágott deszkánál jelentős mértékben csökken ez a hajlam, mert nagyjából egy irányban, ráadásul a deszka felületre merőlegesen futnak az évgyűrűk.
Ha ilyen kevés anyag kell ilyen kritikus minőségre, akkor azt azért meg lehet találni/ ki lehet válogatni.
Mindegyiknek a beállítás tart sokáig. Miután ez a darab csak egyféle fogosztáshoz jó, egyszer kell beállítani, utána bármikor tudja ugyanazt. Másik szalaghoz másik ilyet kell csinálni.
Mondjuk én tennék rá egy rugós ütközőt, hogy a szalag mindig ugyanannyit haladjon.
Ezek a széjjel lyuggatott cuccok ránézéstől is eltörnek, ha tömörfából van. Viszont alul felül be van fogva. Emiatt nem csak a töréstől van védve, de a vetemedéstől is!!
Az, hogy neked 20 centi széles anyag kell, de 40esre gyúrsz, majd szétvágod, az nagyon öreg hiba. A gyárban így csinálják, mert egyszerű, de egyediben semmi értelme. Keresel egy bő 20 centi széles deszkát, és hajrá.
A fúrást próbáld ki valami hulladék anyagon, hogy sikerül. Egy igazán jó szalagfűrésszel akár lapjára ketté lehetne vágni az anyagot. Hogy a végén 8 vagy 10 mili vastag lapod marad, szerintem nem számít.
Köszönöm mindenkinek. Akkor nekifutok tömör anyagból. Vastagoló gyalu van, kontaktcsiszolni - ha kéne - elviszem valahova. Ha elkészült beszámolok itt. A ragasztós megoldás +1 like!
A lyukas darabok vetemedése miatt annyira nem aggódnék. A lyukak elkészítése sem lenne túl nagy feladat otthon, egy oszlopos fúró, és egy minőségi forstner kell hozzá. a lyukak középpontja 3-as fúróval előfúrva, aztán berakni alá egy keményfa darabot lerögzítve, hogy ne szakítsa ki a túloldalát az anyagnak. Amúgy ha ránagyítassz erre a képre, egy anyagaból van, nem táblásítva: https://cdn.shopify.com/s/files/1/1514/9080/products/OilLifeJuly2021baseadded_540x.jpg?v=1655328235