Itt a leírás hogy kell csinálni ezt a cumót, simán rétegelt lemezből kell, az oldalán keményfa peremmel. Valami lapszabászatot kellene megkeresni, ahol lehet vágatni pontos rétegelt lemezt. Én nem tudom mondjuk hogy Magyarországon van-e ilyen. Apukám szokott Németországban vágatni, az pontos.
Shellakkal is lehet felületkezelni az asztallapot, hogy jól csússzon, és annál nem feltétlenül kell ultrafinom papírokat használni tömkelegével a csiszoláshoz. Ráadásul kezdőknek azért jó, mert alkohol az oldószere, így nem bonyolult vele dolgozni, és környezetbarát is. én tudok szuperül lakkozni oldószeres lakkokkal is pl. mint a parkettalakk, de kínszenvedés a sellakkhoz képest. Teljesen síkra felületet pedig olcsón felsőmaróval lehet alakítani. Neten van róla videó hogyan kell.
a dolog mikéntje nagyon függ attól, hogy miből van az a lap. olyan hogy "sima fa" csak elvileg létezik, itt meg gyakorlat megy. szóval az a kérdés, hogy megvan már a lapod, és azt kell kitalálni hogy mi legyen vele, vagy nincs még meg, és azon kell agyalni, hogy miből, honnan legyen?
Tisztelettel kérdezném tehát esetleg tud valaki abban tanácsot adni hogy hogyan tudnám az asztallapot fel csiszolni pontosan úgy hogy ne csak a légy,...., hanem hogy a korongok is seggen csúszhassanak rajta???
Kezdünk átcsúszni a gondolatolvasás témakörbe. Van asztallap nincs asztallap? Ha van miből van ha nincs miből lesz. Szerszámozottságban mik a lehetőségeid?
Azt hogy az asztallapod mondjuk eléggé sík legyen a felületkészítés előtt, otthoni módszerekkel a legegyszerűbben ropántgyalu* használatával érheted el. Nem otthoni módszerekkel pedig vannak brutál méretű egyengető és vastagológyaluk, illetve akár három méter széles henger és egyéb csiszolók.
Mivel lusta ember vagyok, én a saját személyemben már lehet, hogy egyből egy 100 cm széles 4cm vastag táblásított tömörfa konyhai munkalapból indulnék ki, az már elég merev és gyakorlatilag majdnem elegendően sík is.
*60 centi hosszú kézigyalu kifejezetten sík készítésére használták anno.
Ezek szerint az asztal megvan, talán még felületképzés (vastag lakkréteg) is van rajta? Gyakorlat nélkül, első munkának nem hinném, hogy sikerélmény lesz, persze nem kizárt. Ha a felület rendben van, ép, nem sérült, és elég vastag lakkréteg van rajta, akkor polírozó géppel állnék neki, de az ehhez való szereket, pasztákat nem ismerem. Ha van ismerősi körben (esetleg valamelyik tanulő szülője) autófényező, ő biztosan tud ebben segíteni.
Mivel bevallottan nincs rálátásod így szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy nem a felületminőséggel hanem a felületkialakítással lesz gondod. Magyarul szólva nem az a kunszt hogy sima legyen, hanem hogy sík! A játék szempontjából pedig ezen felül az hogy vízszintes!
A simaság egyszerűn elérhető, felcsiszolod 80-120-180-240 csiszolópapírokkal, azt hogy kézzel vagy milyen géppel kívánod csinálni az rád hagyható. A legnagyaobb anyagleválasztást a szalagcsiszoló végzi, de épp ezért ezzel lehet a leghamarabb hullámosra csiszolni egy felületet, a legkisebbet a deltacsiszoló, ez a leglassabb de legbiztonságosabb, a kettő között meg ott van az excentercsiszolók széles választéka. Ha a 240-es felületi érdességed megvan akkor lelakkozod valamilyen keményre kötő lakkal pl PU lakk, hagyod megszáradni, felcsiszolod 400-as papírral, még egy réteg lakk, 400-as papír, még egy réteg, ezt addig amíg biztosan teljesen sík nem lesz. Ekkor egy réteg lakk majd sorban 400-as papír, 800 as papír, 800-as vizes papír, 1000-es /2000-es utoljára 3000-es skótszivacs. A csiszolások után egy durva polírpasztával átpolírozás, végül és egy finom polírpasztával. Ahogy kívánod a légy is seggre fog esni rajta. De mint mondtam, nem ez a kihívás.
Síkra lesz nehéz megcsinálni. És olyanra, hogy ha a játékos rátehénkedik akkor se deformálódjon ideiglenesen sem. Szóval merevnek kell lennie a lapnak mint a fagyott kutya lába. Ezenkívül merevnek kell lennie a lábszerkezetnek is, hogy az se billenhessen. Ráadásul állíthatónak, hogy amikor üzembe helyezitek akkor be tudjátok állítani minden irányban vízszintesre.
Nagyon nagy örömmel és figyelemmel olvasom mindenkinek a hozzászólását!
Az önzetlen segítő szándék mindenkinek az írásából egyértelműen lejött!
Ezúton mindenkinek nagy Tisztelettel köszönném meg.
De az én elképzelésem talán mégis csak az lenne, illetve a kérdés arra irányult volna, hogy egy sima fa asztallap felületét milyen asztalos módszerrel vagy technikával lehetne olyanná tenni amin úgymond a "légy is seggen csúszik" :-))))
Valami olyasmi jut ilyenkor az eszembe mint amikor a műbútorasztalos tükörsimára tudja varázsolni az asztal tetejét....
És természetesen majd erre jönne a "varázspor".
Tisztelettel kérdezném tehát esetleg tud valaki abban tanácsot adni hogy hogyan tudnám az asztallapot fel csiszolni pontosan úgy hogy ne csak a légy,...., hanem hogy a korongok is seggen csúszhassanak rajta???
Így van és a "carrom powder"-t kilóra lehet kapni viszonylag alacsony áron a neten. Végeztem egy kis kutatást és az valójában finomra őrölt bórsav por. Itthon is olcsó, a kérdés az, hogy elegendően finomra van-e őrölve.
Jól számolod! Kábé annyi! Plusz a szőrös fenyő párnafa. Aki parkettát visz, vinnie kell párnafát is. Kivéve,ha valakinek csak a párnafa kell. Az elviheti mindet.
A cucc a XI kerületben van, a Kelenföldi pu-hoz közel.
Hatodik emelet, lift van.
Azt gondoltam, hogy mivel nekem van kézi pántológépem, szalagot kell hozzá szerezni, és a tulajjal vmelyik nap lepántoljuk, hogy a lehordás ne legyen embert próbáló feladat amiatt, mert szanaszéjjel hullik mindenfelé, ahogy lekocsikázzák a földszintre.