Teljesen nem zárodik el a motor a levegőtől. Először is a dobozban lesz vagy jó fél m3 levegő, nomeg a dobozon keresztül is rengeteg több száz m3/óra fog átmenni ha rákapcsolom majd a fixen kiépített elszívó hálózathoz. A kerekek természetesen nálam is alapfeltétel ugyanis nekem is állandóan forgatnom kell a gépet a helyszűke miatt ha hosszú vagy széles anyagot vágok. A maróasztalt is úgy készítettem el, hogy pont igazodjon a magassága a körfúrész géphez, így szép nagy asztal nagyobbító az is, mégis mobilis mert az is kerekeken van.
Ez jó ötletnek tűnik , de ha teljesen lezárod a levegő útját, akkor a motor könnyen túlmelegedhet! Viszont ez, hogy a fűrészgép lábait leszereled, nagy ötletnek tartom! Kiegészíteném azzal, hogy jó erős anyagból csinálnám, mert a doboz aljára kerekeket szerelnék, így könnyedén menne a fűrészgép mozgatása!
Én most gondolkodom a fűrészgép alatti doboz átalakításán mert sajnos a lábak alakja miatt nem záródi oldalt és így sok forgács kihullik oldalt. Nomeg kicsi is a doboz, fél óránként meg nincs kedvem üríteni. Arra gondoltam, hogy a gép lábait leszerelném, és helyére csinálnák egy nagy fix dobozt, arra lenne rácsavarozva a gép lábak nélkül. Az aljába meg lenne oldalt 100-as lyuk, hogy oda az elszívót is be tudjam dugni. Az a tervem, hogy amennyire lehet le akarom zárni körben a gépet, hogy ne kapjon fals levegőt és csak a fürészlap mellett tudjon beszívni levegőt az elszívó, így több forgácsot tudnék elszivatni és nem szórná a gép a képembe. A gép oldalán lévő 2 nagy foggntyú lyukat csak simán leragasztom, az asztallap és az oldalfal találkozásái részt autós tömítő gyurmával zárom le légmentesen, elöl az állító kar hornyát meg 2 bőr szalaggal takarnám ami között az állítókar el tud futni.
A tolóasztal toló oldalának a tetejébe marsz egy nútot amibe egy lécet tudsz csúsztatni jobbra-balra és a lécre ragasztod a centit. A lécet meg ott rögzíted ahol akarod.
Nekem a kis aluásó és egy metszőolló amiért hajlandó voltam pénzt adni. Egyiket sem bántam meg, de nem ismerem a piacot hogy másban ugyanezt megkaptam volna-e kevesebbért.
Köszönöm szépen! A tolóasztal 95 cm hosszú és olyan széles, mint a körfűrész asztala. Úgy voltam vele, ha már egyszer csinálom, akkor legyen nagy. Még tervbe van véve a fűrészgép alá egy kis fa doboz, hogy abba huljon az a fűrészpor amit az elszívó nem tud elszívni. Olyan amit már Te is csináltál!
Gratulálok, jó nagy lett :) Már azt hittem, hogy teljesen el is felejtetted ezt a projektet, pedig párszor beszéltünk róla régen. A lényeg hogy jó lett, sokat fogod használni, mert nagyon kényelmes vele dolgozni.
Nem is állítottam, hogy rosszak lennének a Fiskars cuccok, csak szerintem egyszerűen ugyanazt a minőséget olcsóbban is megkapni. Kerti szerszámok (ásó, lapát, gereblye, fűseprű, csákány stb) terén pl. ott a mexikói Truper, felénk a kertészetek, közüzemi cégek, építőipari vállalatok dolgozóinak kezében gyakran ezeket látni, és tényleg brutális, amit kibírnak (magam is aktív használója vagyok a márkának, a tegnap emlegetett terepviszonyok miatt van lehetőségem bőven az extrém tesztelésre), nem véletlen, hogy az üvegszálas nyelű szériákra lifetime gari jár (legalább pár éve még biztosan, hogy most mi van, nem tudom).
Bozótvágókés: a 10 rugós Fiskars árából majdnem 3 Tramontina kijön, és minőségben semmivel sem gyengébb cuccról beszélünk. Na nem a krómtól puha kínai rozsdamentes gagyira gondolok, hanem az eredeti szénacél brazilra. Van "szerencsém" elég sokat használni, brutál, mit ki lehet vele egy csapásra ölni, ha meg már kimegy az éle, egy lapos kövön bármikor pillanatok alatt újból élesre lehet húzni.
Kerti és mindenes kések: itt aztán főleg túlárazott a Fiskars, olcsóbban megkapni a többi skandináv gyártó (pl. Mora, Hultafors) termékét, amik príma acélból (általában Sandvik 12C27) vannak, jobb a kialakításuk is.
A Fiskars fejszékhez még csak nagyon rövid ideig volt közöm, pár csapás alapján nehéz megítélni, de tetszett, és mindenki jót mond róluk. Az áruk alapján valahol a kétes minőség és a Gransfors között vannak félúton, tehát azokról el tudom képzelni, hogy tényleg best buynak számítanak.
De kinek a pap, kinek a paplan, igazából két szempont van: el lehessen végezni a szerszámmal a munkát, és elégedett legyen a szerszámmal a tulajdonos. Ha mindkettő teljesül, akkor teljesen mindegy, hogy milyen márka, milyen áru termékéről van szó.
Komoly körfűrészed van! Ez milyen típusú? Nagyon jó ez az öntvény asztal! Nagyon ügyesen megcsináltan a konyhai átadópultot, szép munka!
Kérdésedre nem tudok választ adni, mert nincs semmi ötletem! Én még arra sem gondoltam, hogy a keményfának más a tágulási értike mint a fenyőfának! Nagyon alaposan felkészültél a témában!
Én azért óvatos lennék ezzel a forgácsos dologgal. Nem raknék könnyűszerkezetes falba, két okból:
- Eleve semmi olyat nem raknék be szigetelésnek, amit a rágcsálók kimondottan kedvelnek, vagy egyéb állatoknak, lebontó szervezeteknek jó környezet.
- Hosszabb távon előnyösebb hidrofóbizált anyagokat használni, mert a többi nedvesség hatására összeeshet, zömülhet, tömörödhet, ezáltal csökken a térfogata és/vagy a hőszigetelő képessége, hőhíd keletkezhet felül stb. És hiába jó a konstrukció és elvileg nem éri nedvesség a belét, elég egy sérült tető, egy eldurranó vízcső...
Köszönöm, hogy gondolsz rám! Igazából inkább azért nem akarok szalagot, mert nem tudom teljesen pontosan felragasztani. Lemezt akarom. Majd körbenézek, hátha árúlnak olyat is. Persze nem sürgős, hiszen ezt a tolóasztalt is majd egy évre készítettem el.
Látom Te sem unatkoztál! Mikor szakmunkás tanuló voltam, a gyakorlaton a téli időszakban a műhelyben dobkályhába tömtük a forgácsot. Rendesen megtömtük a tetején keresztül, jó sokáig égett, és a lemez úgy felforrósodott, hogy izzott !
Neked van ilyen dobkályhád? Ha nincs sürgősen szerezz be egyett, télen biztos nem fáznál mellette! :-)
Éppen ez is jó lenne, csak az a bajom ezzel az öntapadóssal, hogy ha nem pontosan ragasztom le, akkor cseszhetem! Azért szeretnék lemezvonalzót mert arra fúrnék egy kis hosszanti lyukat kb. 5 mm hosszan és úgy csavaroznám le. Az az 5 mm elegendő mozgatási lehetőséget biztosít a pontos beállításhoz! Remélem van ilyen lemezvonalzó is valahol a neten!
Jó lett, valami ilyesmit akarok most én is csinálni, de jóval magasabb "tolófával". Tegnap nagyon jól jött volna egy ilyen, de maradt a gyorsan összetákolt "tolószerkezet":
Múltkor csináltam meg a konyhai átadóablakunkat, de egyből neki is állhattam a hosszabításnak. Hiába, kell még gyakorlat az előzetes tervezésben:
Elkészült a kandallóra a szerelő ajtóm. Végül is kisebb lett, mint először akartam. A hátuljára ragasztok 5cm vastag ásványgyapotot, és persze kapja majd a vízüveget is.:
A kandalló lassan teljesen kész:
Készül az ülőrésze is:
Kérdés: hogy tudnám erősíteni a fenyő ülőke felületét? Ragasztahtok rá keményfa lapot telibe, 2-3 mm -eset? Vagy az eltérő tágulási értékek miatt megrepedne?
És persze az apródok, óriási segítséget nyújtanak:
Hát, az lehet, hogy ilyen HACCP-s baromság is van rajta, de én még egyiken se láttam semmilyen tanúsítványról egy büdös betűt se a boltban, pedig árulok forgácsalmot. :)
A Ződ Szörny az ez:
Most még beférne egy normális garázsba is, de készül hozzá az unimog híd, meg a 110cm-es kerék... úgy meg tetőtartóval lesz vagy 3 méter. :)
Én is adom állat eledelesnek is meg kisállat kereskedésnek (is) de ha beindul a jószág akkor termeődik olyan mennyiség hogy azt bezsákolni se egyszerű.
Máskülönben a kimért, bezacskózott takarmány vagy állat alá alom most már csakis ellenőrzött és hívatalos lehet.
tehát nekem lehet a legprímább száraz minőségi pormentes fenyőforgácsom, a hatóság szerint rohadjon rám ha nincs vállalkozás rá kiváltva, ezzel együtt HAACCPP meg mittudom én még milyen orvosi engedélyek hogy használható alomnak.
na meg adózzak utánna.
így inkább szólok a faluvégén csabának...hogy összegyült 1 rahedli mennyiségű forgács...
ő meg 1 rahedliért x mennyiségű disznóhúst ad mivel ő meg azt tenyészt.
abszolut komolyan veszik. ott az epitesi hatosag fo feladata nem a megfelemlites, hanem az ellenorzes. az epengedelyhez van egy 10-15 elemu checklist, hogy melyik muveletek elott/utan kell hivatalos inspection. kijon a hatosag, ellenoriz, fenykepez es pecsetel. szolsz hogy holnap johetnek, es masnap jonnek, max ket nap mulva.
pl az elektromos vezetekek elott kell legyen femlemez takaras, vagy fem csoben kell menjenek. ki kell jojjon a hatosag ellenorizni elburkolas elott, kulonben az eletben nem lesz atveve, sot mar a kovetkezo csekk pecsetjet nem kaphatja meg, mert latszik hogy egy hianyzik.
Nekem volt egy (talán Kreg?) jobbról balra szalagom, abból ragasztottam a tetejére, de a száztól kezdődő része persze megmaradt, csak azt nem tudom, odaadtam-e valakinek, mert felajánlottam, az biztos.
Talán Győzőnek, hacsak nem szelektíven olvas, majd reagál, és ha nincs nála, holnap megkeresem, és elpostázom, ha kéred.
Szerintem nem zavar be a plusz egyes a számok elején, háromezres spórolásért megérheti észben tartani, vagy festékpöttyökkel eltüntetni.
Persze azt is elfogadom, hogy ilyen igényes cucchoz makulátlan kiegészítő dukál.
mondjuk nekem könnyűszerkezetes falba lenne egy kevés forgácsom...
bár tegnap a feleségem szinte az összeset összeszedte zsákba.
most a 3/4-ét elcserélem húsra, a többit meg odaadom a barátomnak hogy had fűtse vele a műhelyét.
van pár képem ami a hét elején készült...bár ehhez még 0.3m3 fenyőt hoztam gyalulni tehát tegnapra még több forgács volt lényegében már nem lehetett benn lenni.
ja és ez csak a vastagoló környéke.
benn a műhelyben a egyengető alól eltüzelem, a többi gép alól pedig elszívatom, az heti 1.5 zsák 160literes zsákra nézve.
Mellékesen megjegyezném hogy akinek egy nem gyári de ipari szinten is jól működő vastagolóra lenne szüksége az megkereshet, ha bejön a cselényi erre már nem lesz szükségem.
ez egy 300-as vastagoló. 2 motorral. 2sebességes. egyengető asztalt lehet rá rakni.
2mm-kb 15cm-ig tud vastagolni. szélességben 300-at de én gyakorlati tapasztalatok alapján inkább 280mm-t engedek neki.
Azért nem hülyeség ez, gondolj bele, mennyivel kevesebb szintezési és tereprendezési feladattal jár, ha egy műhelyt egyszerűen néhány betonpillérre állítanak. Egy csomó földmunkától és egy rakás alapozástól megszabadulsz, illetve ha ügyesen csinálod, akár a hőháztartása is jobb lehet a földpadlósnál. Ráadásul mivel pallókat és lapokat csavarozgat össze az ember, gyakorlatilag minden szép sík lesz.
Szerintem ott sem veszi mindenki totál komolyan. Nálunk meg ugye nem feltétlenül szokás átfúrni emiatt az oszlopokat, hanem erre (is) használják a belső légrést a beltér borítás és az oszlopok között. Én magam is így tervezem, mivel hiszek benne, hogy a tervrajzom alapján bármikor tudni fogom, hol futnak a vezetékek, az utókor/következő tulajdonos meg nem olyan hülye, hogy találomra fúrjon lyukakat a falba (és nem sóher egy párezer forintos detektort venni, ha arról van szó). Ha mégis, akkor így járt! :)
Én alapvetően meg vagyok elégedve a Fiskars cuccaimmal, a kerti fűrészt a molos akcióban vettem feleannyiér. De van négy Fiskars fejszém, meg ásóm, meg még néhány fiskars motyóm, és nagyon szeretem őket. A kertifűrész kézifűrésznek egyszerűen eszméletlenül kibaszott jó, nem tudok nem szuperlatívuszokban beszélni róla, gondolom ugyanez a barkácsfűrész se lehet rosszabb.
Vékony a pengéje, most is azzal tudtam megcsinálni csak, hogy levágok a rétegeltlemezből 1.5mm-t, hogy bemenjen a helyére a feljáró, de azt éreztem, hogy a kertifűrész fogazása nem erre ideális.
Nem olcsók, de mivel évek óta használok fiskars cuccokat, azt kell mondjam, nem túlárazottak. Drága darabok, de szerintem abszolute megérik az árukat.
nekem a műhely jelentős hányadán keményre taposott föld még a padló.
ennek előnye hogy amikor felseprem akkor látom hogy a rágcsálók merre közlekednek
( ezzel összefügg hogy a tacskómat valami trauma érhette mert 3hete megkattant és azóta őrült módra patkányozik)
szóval a deszka padlozat egyrészt a patkányok másrészt a gépek tömege miatt nem használható, bár lényegesen melegebb és konfortosabb a fa padlózat mint a beton.
Valamikor láttam egyik tudományos adón erről filmet. Ott külön kiemelték, hogy a kábelek és csövek átvezető lyukait szabvány írja elő milyen messze lehetnek a szélektől, és milyen max átmérővel. De ilyen is csak amerikában van. :)
Fiskars úgy általában túlárazott, de ettől eltekintve most vettél körfűrészt, az imént pedig OSB, rétegelt lemez, deszka, palló volt a téma. Ezek közül mit akarsz kézzel vágni?
Szia! A vágás beállítása, kissé macerás volt. Negyedik nekifutásra sikerült csak! Az érdekesség az az egészbe, hogy mindig csak egy kicsi hiányzott a tökéleteshez! De most jó! Még amit szeretnék rajta csinálni, az az, hogy egy fém számlapot a tolófa tetejére rárakni, hogy tudjam a méreteket beállítani. Ne kelljen mindíg mérőszalagot használni. Csak az a baj, hogy nekem olyan fém számlap kéne, amin jobbról balra emelkednek a számok!
Ugyanilyen kerti fűrészem van, jobb híján ezzel (is) vagdaltam a plafont (rétegeltlemez), vitte, de azért melós volt, elég durva fogazata van ennek a fűrésznek, de használható, vágtam vele a pallót is, de hosszú távon csak jobb lehet a barkács változat a másmilyen fogazással.
A jelek szerint vagyunk páran, könnyűszerkezetes építés előtt állók! :)
Az ábrán jól látszik a lényeg:
A youtube tele van oktatóvideókkal a témában (persze ahány ház, annyi szokás), framing kulcsszóval érdemes őket keresni. Én ezt ajánlom, baromi részletes, nagyon jól érthető anyag:
Ugyanettől a fickótól van egy komplett projekt, ahol egy pici fészer teljes építését mutatja be, az alaptól a tetőig:
A videókon van néhány dolog, amit nálunk máshogy szokás csinálni, de összességében nagyon sokat lehet tanulni belőle, elég sok apró trükköt bemutat, ami az iparban dolgozóknak alap, nekünk hobbistáknak viszont új, és hasznos ötlet lehet.
Műhelynek-garázsnak én is ilyet tervezek, 10x15-ös gerendák méterenkint, kívülre nútféderes OSB, belülre meg rétegeltlemez/OSB, közé meg kőzetgyapot, vagy hungarocell, oszt annyi.
Csak nekem kell vagy 3 méter belmagasság, hogy beférjen majd a Ződ Szörny. :)
Amit ideiglenes megoldásnak ütöttem össze, mikor gyorsan kellett, az egyből stimmelt, a nagyobb, véglegesnek szánttal viszont megszenvedtem, alaposan összefúrkáltam az alját, mire a próbavágásokkal elégedett lettem.
Ja, és az "ideiglenes" talán többször van haszálatban, mert kisebb, könnyebb, kevésbé méretes anyaghoz inkább azt veszem elő.
elkészíted a deszkavázakat aztán csak összecsavarozod őket.
vagy oszlopok közét beépíted ezzel-azzal
barátom apja pl oszlpokat állított kívülről belülről deszkával borította,fa forgáccsal kitöltötte a közte lévő részt, majd belülről gipszkartont kívülről meg valamilyen más burkolatot kapott az egész.
de ezt a fa forgácsos dolgot láttam már máshol is.
Pont ezért ajánlottam, hogy kicsit részletesebben ismertesse a terveit, több véleményt is kaphatna, és sok lúd talán mégy az öreg halászt is eltérítheti attól, hogy egy óriáshullám felé kormányozzon.
Vagy kiderülne, hogy egy tyúkól méretű építményről van szó, és akkor már csak az önkényes lakásfoglalók miatt kéne aggódni.
Apropó faház, könnyűszerkezetes épület. Nincs valakinek valami írásos anyag arra vonatkozólag, hogy hogy és milyen módon kell elkészíteni egy ilyen épületet?
Gyorsan átlapozva nem találom azokat az Ötlet mozaikos cikkeket sem amelyek erről szólnának. Tervben van 30-40 nm-es faszerkezetes épület készítése műhely, raktár létesítése céljából.
Ma a műhelyben szorgoskodtam és végre befejeztem az egy éve elkezdett tolóasztalt az asztali körfűrészemhez! Miután a körfűrészemet megvettem, nemsokkal utánna hozáfogtam a tolóasztal kellékeinek beszerzéséhez. Nagy lendülettel hozzá is fogtam, de valami miatt félbemaradt. Most 10 hónap eltelte után rászántam magam a tolóasztal befejezésére! Viszonylag gyorsan ment, itt a végeredmény! Készítettem egy kis videót is , jó szórakozást hozzá!
Nem tartok én igényt semmiféle elnézés kérésre,hisz egyértelmü az illető nem képes a saját szavai súlyát sem mérlegelni!
Vannak emberek akiknek a mások sértegetése okoz örömet,lelkük rajta.
Viszont elég öreg vagyok már ahoz,hogy ne türjem el szó nélkül,annál is inkább mert nem őriztünk eggyütt libát,( hogy ide citáljak egy " szabolcsi" szólást),mert mint olvasom az emberkénk azt is szükségesnek gondolta megjegyezni ,hogy szabolcsi vagyok .Vajon ez hogy jön ide?!
"de itt az "... az nem normális" a személyre vonatkozott, nem az építési módszerre. Itt: Öreghalászra"
Hátrébb az agarakkal. Konkrétan bemásolom ide a mondatot. HA! ez szerinted EGY személyre vonatkozik és nem MINDENKIRE akkor bizonyítsd be de egyelőre ez részedről csak vádaskodás - és engem vádolsz valamivel amit nem követtem el.
"Aki abból tetőszerkezet teherviselő részét vagy a ház tertószerekezetét akarja építeni az nem normális. Eleve vékony - ráadásul belülről sérült."
Az en velemenyem az, hogy kartevokkel, fertozessel epp eleg szopas akkor foglalkozni, ha valamibol bele kerultek a hazba. Direktbe nem epitenek be fertozott anyagot semmi penzert.
Így is lehet fogalmazni. Ha nem látok semmilyen okot arra, hogy megtegyek valamit akkor értelemszerűen nem akarom megtenni, és amit nem akarok megtenni, arra nem vagyok hajlandó.
"Bármennyire igaza is legyen valakinek a tényeket illetően, a stílussal hazavághatja az egészet."
A tényekkel nehéz vitatkozni. :)
"Nem beszélve arról, hogy meggyőznöm is nehezebb valakit az igazamról, ha közben egy laza csuklómozdulattal leidiótázom."
Lemondtam arról, hogy meggyőzzem. Önigazolást keres hogy az anyagot felhasználja és akár megkapja akár nem be fogja építeni.
Egyenlőre csak olvasom időrendi sorrendben hogy mit írogattatok, de majd ha oda jutok a héten lefotózom hogy milyen vikkendházat rittyentettek 700 ezerért az egyik hölgynek a szomszédfaluba.
(mellesleg ha ennyit ad és rám bízza akkor 250ből jobbat és nagyobbat készítek, és marad még 500ezrem valami okosságra)
A kolléga fél év alatt 3 topikba írt néhány hozzászolásnál többet. Ebből háromban sértődött meg/vagy veszett össze valakivel azon, hogy az ő véleménye szerint rosszul szólt hozzá.
Véleményemet fenttartom. Nem normális dolog fogpiszkálóból házat építeni. És nem a szabolcsi kollégát baszogattam ezzel hanem általánosságban írtam le. Nincs okom semmit visszavonni.
Magamban már elkönyveltem, hogy az első verbális parasztlengő egyszer s mindenkorra elveszi a kedved, hogy a fórumnak akár a környékére is gyere, de látom, még nem késő.
Nyugi, kaphatsz itt türelmesebb válaszokat is, de a stílusbeli zökkenőn felülemelkedve nem árt, ha megfontolod a kapott intelmeket, illetve ha azokat alaptalannak gondolod, az elképzelésed részletesebb ismertetésével akár meg is győzheted a kételkedőket, hogy nem teljes őrültség az, amire készülsz.
Az eddigi, épp csak egy-két kérdés erejéig ide látogatók túlnyomó többsége elégedett volt a kapott válaszokkal, ha esetleg régebb óta kíséred figyelemmel a topicot, vagy párszáz/ezer hozzászólást visszaolvasol, rájöhetsz, hogy elég jelentős tudás, tapasztalat van itt felhalmozva különféle szakterületekről, amiből érdemes felcsipegetni ezt-azt.
Ez az anyag nem bontott,még nem volt használva,a "féregrágást"azért ugy kell elképzelni,hogy egy-egy db.-ban van 4-5 db.
Tehát szó nincs arról, ez teherbíróképességet nézve egy leamortizált anyag.
Másrészt ,nem írtam,hogy csak ebből építeném a vázat és a tetőt,csak ezen a két helyen használom fel! Lényegében nem is kértem statikai véleményt(azt ha kell kiszámolom magam is,csupán a féregtelenitésre kértem véleményt,ill. arra voltam kiváncsi , hogy a bolti, elég drága szereken kivül valaki nem tud e valami házi praktikát.Végül,hogy egy szarufa milyen terhelést bír el, annak nem csak a keresztmetszetét szokás figyelembe venni,hanem az alátámasztás távolságát is, a más egyébb szempontokról itt most nem szólva.( Aki elkezdett savazni talán elő rákérdzhetett volna )
Nem leszólásképpen írom,de bírom a precízségeteket!
GPS:
Mi az,hogy félmaréknyi tipli?Miért nem számoltad meg?Honnan tudod,hogy mennyire jön ki az ára?Máskor precíz vagy,mert századmilliméterre vágsz dekopírral!
Repépítő is 3 órát"elpöcsöl",hogy egy ötcentis lemez éle egyenes legyen,utána két perc alatt elbaltázza a maróasztalt,mert szabadkézből akar egyenesen marni!Bocs csak kikívánkozott,nem akarok senkit megsérteni,néha csak bámulom a kreativitásotokat,türelmeteket!
Ahhoz képest, hogy sose csináltam ilyesmit, le a kalappal, hogy csak egy egész kicsit szorul az ajtaja (éppen hozzáér egyik oldalt a kerethez), és kinyitható-becsukható. :)
2 collos pallóból csináltam neki a keretet a "gerendák közé" (mivel a gerendaközöm 95cm, a feljáró meg 70 széles), többé-kevésbé derékszögű is lett. Most aztán takarítás.
Egy mesterember biztos berakta volna gyorsabban, meg szebben, meg precízebben is, de én meg szívesen elbütyköltem vele, addig is legalább itthon vótam. :)
Nem neztem el. 60cm falhoz kell egy fuggoleges, meg harom vizszintes, meg neha valami andrasolas. Az kb 4.5m lec 60 centire. A 250m leced igy 33meter falhoz eleg. Es meg a tetoszerkezetbe is szantal ebbol a lecbol.
Maskeppen szamolva van 0.035*0.6*2.5*100=fel m3 gyalult leced. Ez ha jo minosegu lenne, akkor erne 60ezer forintot. Egy akarmilyen kicsi fahaz anyagkoltsegehez kepest ez olyan keves, hogy ennyit tuti nem er meg az idegesseg a bogarak miatt.
Raadasul a faanyagvedoszer arat meg nem is tudjuk. De emlekeim szerint az sem az 1-2000 forint lesz.
Ja, még egy dolog. Véletlenül két darab erdértes emeletes faházzal is közelebbi ismeretségbe kerültem már. A tetőszerkezet gerendái 50x100-asak voltak.
Mint említettem nekem mindegy. Azt csinálsz amit akarsz főzzél pálinkát, tenyéssz nyulat, vagy akár építs faházat féregjárta anyagból - nem az én ügyem. De legyél szíves a arra ne hivatkozz a későbbiekben, hogy nem figyelmezetetett senki.
Igen,engem még ugy tanitottak,hogy a vélemények kifejtése közben sem kel az embertársamra ledegradáló megjegyzést tenni! De lehet ,hogy rosszul neveltek.Most igy már nem is tudom?!
Hejj, nem is meséltem nektek, hogy pénteken voltam az Obiban - tiplit venni.
Mint lamentáltam volt, komplett hálószoba-gyártást lőcsöltek ki rám itthon - de kulcsrakészre átadva ám - nem csak úgy ímmel-ámmal csinálgatva.
No, miután szarrávakartam a falat, lealapoztam, kitapétáztam (sőt, még a külső fal rombadöntését is előkészítettem némi 10 mm-es nikecellel) - eljutottam a bútor összeállításáig.
Ez ugyan elemes bár, de azért az ismert csavar-állomány mellé tartozik még vagy 100 darab 8-as tipli is.... pontosabban csak tartozott, amig a barátnőm táncrendjében sorrendben az elődöm rá nem tette a dolgos kezét. Alkalomadtán majd küldök neki is egy dalt.
Szóval tipli kellett - elballagtam hát a szakáruházba - méghozzá azon részlegre, ahol a fanyűvő eszközök és segédanyagok találhatók.
No itt majdnem nekimentem egy LUX kínáló falnak, amire a tiplis zacsik voltak felagattva - és már örömködtem is, hogy "No lám, nem is kell bejárjam a pajtát, seperc alatt végzek is".
És akkor jött a döbbenet: egy kis nylonzacsi tipli - kb. egy fél maroknyi - tudjátok mennyiért volt kitéve?
Nem hiszitek el: 5 Ft hijján 2.000 Ft-ért. Megismétlem: kettő ezer Ft-ért.
Na akkor én hittem azt, hogy ez vagy csak kandi-kamera lehet - amivel jól felveszik milyen pofát vágnak a kuncsaftok amikor ezt meglátják... de minimum Photo-Shop kell hogy legyen, mert ilyen a valós világban NINCS!
Egy fél marék, közönséges, 8-as fa-tipli - 2 ezeréééért?
Nem hagytam annyiban a dolgot, és negyed órán (jó, max. 20 percen) belül találtam egy eladót (boccs: termék-szaktanácsadót) akitől megérdeklődtem egy ez-e a legjobb ajánlatuk tipli-ügyben, avagy létezik erre alternatíva is náluk?
Erre az elküldött a laminált parketta osztályra (hova máshova) - ahol méteres szálban sorakoztak a tiplik 6-ostól... 14-esig. A 8-as konkrétan 199 Ft / 1 méteres áron.
Na most komolyan kérdem: egészen biztos, hogy normálisak ezek ott a LUX-nál?
Igen erre gondoltam. Még a kis kerti faházak szerkezeti részei sincsenek 50x100-nál kisebből. Ráadásul még arra is, hogy bármilyen gondosan is ki van irtva belőle a féreg az a fa már most meggyengült. Aki abból tetőszerkezet teherviselő részét vagy a ház tertószerekezetét akarja építeni az nem normális. Eleve vékony - ráadásul belülről sérült.
Paco arra gondol, hogy a 35x60 vagy 35x80 milliméteres anyag nem túl jellemző a könnyűszerkezetes építészetben, mint váz vagy tetőszerkezet. Váznak (már ha az angolszász körökben frame-kent említett szerkezeti egységre gondolsz) az elterjedt méret az 50x100, 50x150 vagy 50x200, tetőnél pedig megint jó kérdés, hogy melyik egységről van szó, de a szerkezeténél jellemzően ennél vastagabb anyagokat szoktak használni, igaz a tetőléchez megfelel. Mondjuk az sem mindegy, hogy pontosan milyen céllal épül az épület (lakóház, hétvégi kisház, fáskamra, sufni stb), de amúgy simán jó lehet távtartónak, párnafának, vagy akár borításnak is, az általad említett két kifejezés hallatán viszont másra asszociál az ember. Mindenesetre nagyon körültekintően kell elvégezni a kártevőmentesítést, különben rámehet a többi fára is, kivéve, ha azokat is beépítés előtt lekezeled (ami könnyűszerkezetes háznál nem ajánlott, hanem szerintem egyenesen kötelező).
"Van kb. 100 db 35 mm X 60-80 mm -es, 2,5 m hosszú fenyő fürészelt anyagok. A gond az ,hogy egy része mindenféle féreg járatokkal ,pondrókkal fertőzött( igy kaptam)!"
"Egy faházat épitek és ez az anyag lenne a váz, és a tetőszerkezet??? egy része."
Ezt ugye nem mondod komolyan, ez most kandi kamera....
A linkelt Bochemitnél azt írják az adatlapon, hogy:
"4-szeres megszüntető hatás (pete, lárva, báb, kifejlett rovar)"
Szóval elvileg az egyefejlődés összes stádiumában hatásos a rovarok ellen. Az áztatás a nevében hordja, hogy be kell áztatni, nem csak bemártani egy pillanatra. Ezzel időt adsz a fának, hogy a pórusain (legnagyobb mértékben a bütün keresztül) a lehető legtöbb védőszert tudja felszívni. Hiszen időbe kerül, amíg a faanyag belsejébe is eljut az oldat. Ezt nagyipari körülmények között úgy szokták gyorsítani, hogy nyomás alá helyezik a rendszert, tehát a nyomás "betolja" a fába a védőszert. Én pár percig feltétlenül áztatnám, főleg annak fényében, hogy a te esetedben sok múlik a kezelés hatékonyságán.
Ugy gondolod elpusztitaná a valószinüleg kopogóbogár lárvákat,pondrókat is? Kb 3 mm átmérőjü 15-18 mm hosszu szörnyek. Ha belerakom a szerbe ,elég körbeforgatni,vagy hagyjam benne néhány percig ázni?
Van némi kockázata, mert ha nem sikerül a kezelés, akkor előfordulhat, hogy megtalálják a ház többi faanyagát is. Létezik olyan rovar-, és gombaelleni szer, ami nem csak megelőző hatású, hanem megszüntető is, ilyen pl. a Bochemit Plus. Viszont ha hatékonyan akarod használni, akkor feltétlenül az áztatásos módszerben érdemes gondolkodni. Szokták még injekciózni is (pl. a látható járatokba), de az általad leírt mennyiségű alien ellen én biztosan áztatnám, jó alaposan, attól megfeküdnének.
Az önmagában nem baj hogy toldásmentes táblásítottból készítetted.
Az egész gond ott kezdődik amikor úgy gondoltad hogy ez a falap olyan élettelen homogén szutyok anyag mint a b.lap.
a tévedésed eredménye már látható.
hogy hogyan lehet ilyenből ajtót készíteni?
először is keretet készítesz belőle, keret leceket vágol és ezeket csapozod vagy legalább lamellózod a sarkoknál hogy keretet alkossanak.
majd ebbe fabetétet rakol úgy hogy körbe marózod a betétet is és a keretet is hogy befogadja a betétet.
de ha te nem szeretnél keret szerkezetű ajtót hanem csak lapot akkor felejtsd el a hátsó pántolásokat. ez nem kamra ajtó amire Z alakú pántolást kell készíteni.
ha levágod a lapot akkor nem pántot csavarozni hanem egy nútot kellett volna marni mind a két végébe a bütü felől. ebbe beleütsz egy 2cm széles 5mm vastag keményfa lecet ragasztózva és máris kissebb a esélyed a teknősödésre.
Valami hasonló kellene mit az órákban a kilincsmű, méghozzá bal oldalra az első foghoz. Így gyakorlatilag kézből élezi,ám 2-3 élezés után ildomos egy pontosat is.
"De az tény, hogy az a használt lap, amelyik más színeket (pl. natúr-világosat, fantáziát, stb.) még faszául vág - az már messze borzolja a fehér anyag élét."
Nem a szerszámban kell keresni a hibát hanem az anyagban sajnos a korpuszfehér lap egyre szarabb minőségű , persze a többi is csak nem annyira...éveken át vágtam bútorlapot és érződik hogy kispórolják az anyagot belőle, és nincs olyan tömörre préselve mint régen, ezért tudja kiszaggatni még a jó lap is...sajnos
A korpuszfehéren olyan vékony a réteg, hogy foltokban átlátszódik alóla a b.lap felülete, egyszerűen lemorzsolódik a széle a vágás minőségétől függetlenül.
Áááá, ez kétesélyes. Én sok (szak)emberrel beszélgettem erről - jelesen a (holkeres) bútorlap-tárcsákról - hát ők azt mondták, hogy van amikor ez műxik... de van amikor nem annyira.
Ez erősen bútorlap-függő is - pl. mind egyöntetűen lap-gyilkosnak nevezte a korpusz-fehért (amiről soha nem fogom megtudni, hogy konkrétan az miért gyilkolja jobban a lapot, mint a többi szín).
De az tény, hogy az a használt lap, amelyik más színeket (pl. natúr-világosat, fantáziát, stb.) még faszául vág - az már messze borzolja a fehér anyag élét.
Ezért külön is tartják a lapokat - vagyis külön a fehérnek-valót és külön a többi színhez használtat.
A másik gond a spec-lapokkal a macerás (és főleg drága) élezése - illetve a rövid élettartama az élnek.
Monnyuk azon meglepődtem hogy alulról főfele vág. Sose vót még a kezemben körfűrész, és valahogy meg mertem vóna esküdni arra, hogy felülről vág lefele (azaz hogy előrefele forog a korong, nem hátrafele).
Van kb. 100 db 35 mm X 60-80 mm -es, 2,5 m hosszú fenyő fürészelt anyagok. A gond az ,hogy egy része mindenféle féreg járatokkal ,pondrókkal fertőzött( igy kaptam)!
Tüzifánek felvágni sajnálom,viszont mivel épp gipszkarton falat fogok építeni váznak szivesen felfasználnám.
Kérdés: mivel lehetne ezt olcsón féregteleniteni? Javasolták már ,hogy trisó fürdőbe áztassam,de nem szivesen nedvesíteném el ,hiszen most légszáraz.
Gondolom a permetezés a trisóval nem elég. Esetleg rézgáliccal felturbózva a trisós bepermetezést?
"És akkor a ház is, meg a házig vezető járda is - no meg a kapubejárat is együtt dől a meredek tereppel?"
Ki mondta, hogy van a telken ház meg járda? Konkrétan nincs, de az utcafronton történő kapuállítás szempontjából amúgy is kitörölhetem a telek közepén lévő sík területtel. :)
Nyilván nem arról van szó, hogy nincs egy zsebkendőnyi sík felület sem a telken, hanem arról, hogy az "utca" (földút külterületen) gyakorlatilag egy horhos, a telekhatár (ezzel együtt a kerítés) pedig a partfal tetején fut, legkisebb relatív magassága is közel 1 méter a horhos középvonalához képest, a legnagyobb pedig eléri a 3 métert. Emiatt a telek eleve csak egy kis gyalogkapuval rendelkezett, a partfalba én mélyítettem kocsifeljárót. A talaj nagyjából 50 centi, alatta palás aleurolithoz hasonló kőzet, némi vöröshomokkőre emlékeztető beütéssel. Mivel a villanyoszlopnak is én ástam le 1 méter mélyre az oszlopot, ezért duplán tudom, hogy rohadt nagy szívás ezt ásni, gyakorlatilag csákánnyal is nyögvenyelős a fejtése, véső funkciós fúrókalapács vagy rendes pneumatikus réselő kell hozzá, ha haladni is akar az ember. Szóval ha nem muszáj, a kocsifeljáró szélességén túl nem végeznék sem földmunkát, sem egyebet, és ennek a lustaság (=fél egészség:) mellett egyéb okai is vannak, például a partfal népes növényvilága (pl. szilvafák). Szóval ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a történetet, akkor adott 4 méter szélesség, ekkora lesz a kapu és ezen a 4 méteres szélességen belül kell mozognia kapunak, pl. telekhatárra merőlegesen, vagy földbe süllyedős elven, esetleg feltekeredve, de a gdzsozy-féle felvonóhíd is megfelel ennek az elvárásnak. :)
A tolókapu biztosan nem játszik, meredek utcában végig lejt a telek is, nincs egy méter vízszintes szakasz, kerülném a túl sok tereprendezést.
Tervezgettem, számolgattam picit, és arra jutottam, hogy a fa helyett egyszerűbb (és összességében nem sokkal drágább) lenne lebetonozni egy-egy 100x100-as acél zártszelvényt kapuoszlop címszó alatt.
Tolókapunál (ha nem úszó), akkor vagy I-n gördül (szögvas élén), vagy egy 90 fokos (szögvas "hátán") profilon. Ezekhez lehet olcsón beszerezni csapágyazott kereket is. A hóval nem sok gond van, 5-6 centinél nagyobbat le kell söpörni, de nem kell precízen fémtisztára. Persze ehhez megfelelő csapadék elvezetés szükséges.
Tolókaput jellemzően nem készítenek fából, inkább csak fa burkolatú fém (ha fára van igény). Egyszerűen nehezen kivitelezhető és sok anyagot igényelne. Ugyanis egy akkora lapnál nehéz a csavarodást megakadályozni (mármint hogy menet közben ne tudjon össze-vissza csavarodni, nem a vetemedésre gondolok elsősorban).
... nem beszélve arról, hogy az úszókapu alatt eleve nem áll meg a cucc. Mondom ezt, mint használó.
Mellesleg megjegyezném, hogy az úszókapu nem felső görgőn lóg hanem igen masszívan rögzített alsó görgőkön siklik, a kapu alján végigfutó (lefelé fordított) C profilba vannak 'befűzve' . Fent csak oldalvezető görgők vannak. Szerintem a legpraktikusabb megoldás (láttam már a szomszédot szentségelni, amikor a tolókapujának U sínjéből szedegette ki a kavicsokat...)
Fenyőfára gondoltam. Méreteket többek közt azért nem adok, mert még nem jutottam el odáig, hogy az új házban megnézem, mekkora férne be, mivel a lakók még nem költöztek ki.
Most olvastam csak a hsz-ed. A tervezett sorozatvágóval gyorsabb is lenne szerintem a munka és a levágott lécek felülete is szebb lenne. Több száz vagy ezer lécnél nemmindegy, hogy mennyi időbe tellik egy darab levágása ( és mennyi anyagból lesz haszontalan fűrészpor ). Most így gondolom, aztán majd meglátjuk.
Azota gyartottam nemkeves paradicsomkarot, tuzifat, keretlecet komposztalohoz. A kinai boltos 1600 forintos matrix 230mm 40 fogu csodalap meglepoen jol hasigatja a fenyodeszkat. A vagott felulet nincs olyan mint a 24 fogu pilana lapommal, de karonak szuper!
A dinamikus partíciók nem ugyanúgy működnek sajnos különböző rendszereken. Tedd vissza a régibe, és mentsd le ami adat kell neked. Majd az újon megformázod.
Ki van nagyjából naprakészen a win7 és sata dolgokban? Segítség kellene sűrgősen"
Egy xp-s p4-es gépből átraktam egy új win7-es gépbe az 1TB-s sata-s vincsit második vinyónak. gép felismeri, kiírja a tipusát.
A lemezkezelőben az jelenik meg, hogy lemez 1 dinamikus érvénytelen. A win7 helpjében nem találtam erre az érvénytelen szóa semmi használhatót. A sajágépben nem jelenik meg a második vincsi.
A gond az, hogy jó félig van adattal amit nem szeretnék elveszteni semmiképpen.
A tolókapuval akkor van baj, ha alsó kerekes és rátolják az összetömörödött hóra/jégre/akármire és kiugrik a helyéről. Ezért szokás inkább felső kerekes ellensúlyos kaput csinálni, amihez meg termetes ellensúly és tartóoszlopok kellenek.
Köszönöm szépen! Már fel is hívtam őket, és vettem 20 db-ot. Náluk 105 Ft / db. áron van. Azt nem tudta megmondani, hogy vastag, vagy vékony papíron van-e a sziszolószemcse. A lényeg, hogy 150 mm-es, tépőzáras, és 80-as szemcsenagyságú! Ja és nem horror áron van! Azt kértem postázzák el, felvette az adataim és küldik!
Több ismerősöm is használja ilyen lécvágásra mint én, ők is dicsérik. Igaz, hogy ők sima fűrészgépen egy lappal, de mindegy rászánom azt a lóvát ( hátha karácsonykor még akcióznak ) aztám majd meglátjuk.
Keretléckészítésnél nagyon nem mindegy, hogy mennyit pocsékol a lap, így is fűrészporgyártásnak szoktam hívni a munkát. Eddig sűrű fogú acélkoronggal vágtam a lécet, az sem pocsékol sokat és szép felületet adott.
egyik ráadásul teljesen magyar, voltam náluk, vettem 2 kis vackot a maróasztalhoz, de nekem csak ennyire volt most szükségem. De vannak itt kerekek, marokcsavarok, stb. Még van 1-2 dolog náluk, amit a jővendő terveimhez passzolnak.
Ők a Gumetall, akiket érdekel a cég termékköre, ennyiből megtalálja, nem akarok reklámozni.
A másik cégtől lehet, hogy leszorítókat veszek, bár val.szeg inkább csinálok fából, csavarból, de itt is csak csorgattam a nyálam és egy-két darabos tételt is lehet venni és világszínvonalú dolgokat forgalmaznak. A netről letölthetők a katalógusok, azokba bele lehet feletkezni.
Az ő nevük: Biotek. Ennyi alapján szintén meg lehet találni, h ismét ne essek direkt reklámozásba.
Bakker én meg simán neki estem felbővíteni a 32-es ruszki lapot 35-re.Kézből fúrógéppel csapos kővel :-) Első élezés után már türhető.Biztos hogy kell a keményfémlapkás lap minősége, vagy elég a sima ,azt könnyebb faragni...
Esztergálnék hozzá egy szűkítőt 1darabból........ Persze könnyen jár a szám, van mivel megcsinálni. De, ha holnap dél-Budán jársz, faragok neked egyet. :-)
"3-4 darabnál már az a laponkénti 2 ezer forint sem mindegy,"
???? Helyette ráköltenél a lyukbővítésre legalább ugyanennyit....... és lenne néhány gányolt lapod. Ha igazán pontosra akarod csinálni, akkor szikrafogácsoló. A marás/esztergálás nem ezeknek az anyagához való. A felmelegítést/kilágyítást meg vegyük úgy, hogy el sem hangzott!
A hajlított gőzölt széknél szerintem az első elkészítése a hosszú idő. de leginkább a sablonok beállítása és a technológia összehangolása igényel időt.
ha a dolog működik akkor szerintem egy gőzölt hajlított székre fordított munkaidő ha a száradási és préselési időt nem számolom lehet hogy még kevesebb mint a te gyermek ülőkédé.
eleve gondolj arra hogy itt csak a csavarok lyukjait kell kifúrni (vagy még azt sem.) csak alakítod és állítod össze a alkatrészeket. nincs csapozás, legfeljebb a háttámlánál fúrni kell a pálcáknak lyukakat.
Az a baj ezekkel, hogy lemezből van az egész. Még a kerekek is egy lemezdarabra vannak felfüggesztve. Kézzel el lehet hajlítani az egészet. Nekem egy Holzman HBS 310 volt, mikor megvettem egy műhelyfelszámoláson ( bagóért ) akkor úgy érzetem, hogy elindultam egy úton ami csak felfelé vezet! Végra van egy komoly gépem. Aztán rájöttem, hogy szánalmas megoldásokkal vannak tele ezek a szép, új gépek.
Szerencsére meg tudtam venni ezt a hagyományos öntvény szalagfűrészt és a szép Holzmanon meg gyors túladtam:
Hát a 30-as tengelyfuratú lappal nincs is semmi gond, csak annyi, hogy túl nagy. Én ugyanis max 40-es anygaot szeletelnék fel, ahoz meg óriási a 184-es lap. Elég volna a 134-es vagy 150-es is. 3-4 darabnál már az a laponkénti 2 ezer forint sem mindegy, meg ha úgysem kell akkora?! Persze azoknak nem 30-as hanem 10-es vagy 20-as a tengelyfurat. Na ez a gond.
Közben azt kiderítettem, hogy a csiszolás nem járható út, esetleg fel lehetne maratni... Nem tudom, hogy valami normálisabb lakatos vagy kovács nem-e tudná felmelegítve (vagy hogy?) megkalapácsolni. Én sem nagyon szeretem az ilyen "verjük szét mart akkor jobb lesz" megoldásokat, de egyenlőre nem tudok jobbat.
A szalagfűrészről is lehetne képet kérni.A vastagolóról annakidején feltöltöttek, már célként lebegnek a szemem előtt.Annál masszívabb kisipari szerkezetet még nem láttam.Bőszen gyűjtögetem hozzá a vasanyagot ...
Én nagyon ritkán vágok ívben,. Sima egyenes futásnál is hatványozottan stabilabb lett a vágáskép!
Az, hogy hangos e vagy sem, hááát... Nekem egy 700-as kisipari szalagfűrészem van, és meg kell, hogy mondjam nem nagyon tud a hangjához hozzátenni szinte semmit +4 csapágy...:)
Látod ezt én sem tudtam, hogy a tengely 25-ös, akkor volt rajta egy persely. Ez a jobbik eset :) Az asztal lejtés a teljes asztalra vonatkozik vagy csak egy kisebb részére?
"A CMT keskeny lapjai közül a legkisebb 30-as tengelyre való lap (184-es) 5600+áfa. Nekem meg 3 db kellene. Tengelyjforat bővítést ahol tudok, hogy jól megcsinálják, ott méregdrágán csinálják."
???? Most valamit nem értek. Ha 25-ös a tengely, 30-as a lap furata, akkor mit akarsz azon még bővíteni?
"Van benne 1-1,5 mm. Nem tudom mit kellene vele kezdeni, most megpróbálok utána járni, hogy mennyiért síkköszörülnék le, azt itt helyben meg tudják csinálni."
1,5mm-t leköszörülni nem lesz olcsó az biztos. 0,05mm-es fogásokkal egy örökkévalóság megcsinálni. Azt inkább marni kellene előbb, vagy egyengetni.
Pont a lényeg maradt le! Az OBI-ban vásárolt 3 db. csiszolópapír ha jól emlékszem 1.500 Ft volt! Nem mindegy, hogy az OBI-ban 500 Ft/ db áron elég gyenge minőséget kapsz, vagy 160 Ft/ db áron profi minőséget! Hosszú élettartalommal!
Ezzel a fűrészlapok egymásra helyezésével, nagy ötletet adtál a székek készítéséhez. Most hirtelen az jutott eszembe, hogy a marótengely szárára én is felrakok két fűrészkorongot, a korongok közé pedig egy akkora távtartót, hogy a fűrészelt fából megmaradjon 10 mm. Így a fadarabokat nem kellene megfordítani, hogy mind két oldalon bevágjak. Egyből tudnám mind a két oldalát fűrészelni. Ezt a 10 mm megbaradt csapot dugnám bele a hosszlyukfúróval kifurt lyukakba! Bár lehet, hogy ez kicsit problémás lenne az Én esetemben, hiszen nekem felsőmaró van az asztal alá fogva!
Hát nem vagyok előrébb a 150 mm-es csiszolópapír vásárlással! A Királyszerszámban, ahol 80 Ft/ db áron adják a csiszolópapírt, csak 100 db-os tételben lehet rendelni, ami 8.000 Ft.
A PEZA cégnél, tájékoztattak, hogy ezek a vékony és olcsó tépőzáras csiszolópapírok excentercsiszolóhoz vannak gyártva. A tárcsacsiszolókhoz a T4309.0080 számú vastag papírra készített csiszolók valók. megadott egy Mezőtúri viszont eladót aki a továbbiakban elmondta, hogy a szóbanforgó vastag papírra nyomott 80-as szemcsnagyságú tépőzáras csiszolópapír 160 Ft / db áron tudják adni ( ez profi minőség) de csak 50 db-os kiszerelésben lehet hozzájutni! Csak hogy ez így szintén 8.000 Ft.
Az elmondottak után nyilvánvaló, hogy inkább innen rendelnék!
A bajom csak az, hogy nekem ez az 50 db-os tétel is óriási! Nem élek addig, amíg ezt az 50 db.-os csiszológorongot eltudnám használni!
Azt akarom kérdezni tőletek, hogy nem akar valaki , valakik betársulni a vásárlásba?
Nekem max 20-25 db. kellene. A másik 25-30 db-ot eloszthatnátok egymás között. Én elpostáznám akárhová! A PEZA-nál elég meggyőzően elmondták, hogy Ők a minőséget képviselik. Szerintem nem járnátok Ti sem rosszul vele. Saját magam tapasztalatát hozom fel. Az OBI-ban vásároltam 3 db. csiszolókorongot (80, 120, 180-asat) és kb, egy hónap használat után szét is szakadozott. Megéri beruházni!!!! Remélem megtudlak győzni benneteket! :-)
a 10-es lapbol ha leveszel 1.5mm-t, szerintem tuti elvetemedik mint allat. van abban belso feszultseg boven. inkabb gletteld le egyenesre, es epoxyval ragassz ra megegy 1mm-es acellemezt.
a bukk (es mas) hajlitasban van egy nagyon fontos trukk. nem trukk, csak nem szoktak tulhangsulyozni.
a hajlitasnal ugye belul zomul az anyag, kivul meg nyulik. (kozepen meg van egy semleges vonal) a fa viszont nem nyulik, hanem szakad. az a trukk, hogy ugy hajlitanak, hogy a semleges vonal van kivul, es mindenutt zomul, legbelul sokat, kintebb meg kevesebbet. Ezt ugy erik el, hogy egy acelszalagot szoritoznak megfeszitve a leendo kulso oldalhoz. Ezzel egyutt hajlitjak, az acel nem nyulik szamottevoen, a fa meg mindenutt zomul szepen, mert meg van fozve.
Ma volt időm szétkpni a masinát és kiderült - eddig csak Repépítő írására hagyatkoztam -, hogy a marógép tengelye 25-ös. Ennek nagyon örülők, így teljesen elvetettem a tengely megvéknyítását.
Így viszont az a probléma merül fel, hogy sorozatvágásra milyen fűrészlapot használjak (vegyek). A CMT ultra keskeny lapjai nagyon szimpatikusak, nekem ugya 1-2cm-es léceket kell vágnom, így nagyon nem mindegy, hogy egy lap 3 mm-t vagy csak 1,3 mm-t pocsékol. Az sem mindegy, hogy mennyi erő kell a munkához, mert nagyteljesítményű motort nincs módom felrakni a gépre. ( Nincs 3~ csak egy 1,5 kW-os freki váltó) A CMT keskeny lapjai közül a legkisebb 30-as tengelyre való lap (184-es) 5600+áfa. Nekem meg 3 db kellene. Tengelyjforat bővítést ahol tudok, hogy jól megcsinálják, ott méregdrágán csinálják.
A másik problema, hogy a gép asztallapja (10-es lemez) egyik oldala lejt lefelé, nem egyenes. Van benne 1-1,5 mm. Nem tudom mit kellene vele kezdeni, most megpróbálok utána járni, hogy mennyiért síkköszörülnék le, azt itt helyben meg tudják csinálni.
Én is innen szedtem le a újságokat, csak sikerült elfelejtenem a linket. :-) Mondjuk kell hozzá idő és türelem, mert nem egy speed deamon az oldal és nem lehet párhuzamosan tölteni. Nekem a fellelhető 37 Holzwerken példány 1.5 GB szóval jó pár este ráment mire lemászott mindegyik. Sajnos nincs meg itt az összes, de hát annak is örülni kell ami megtalálható!
Ha valakinek kell akkor Budapest (Duna Pláza környéke)-Budakeszi-Tinnye-Piliscsaba vonalon oda tudom adni, így nem kell napokig ezeket töltögetni.
Csak szólok, hogyha valaki felsőmaró vásárlását tervezi, az UNI-MAX -nál ez most eléggé kedvezményesen van, 12-es befogó szárral: http://www.uni-max.hu/felsomaro-612-max/d/
A csapágyak minősége nagyon sokat számít a zaj és élettartam miatt. Én a nagy szalagfűrészemre először egy "olcsó" csapágyat raktam a támasztó részre, a fűrész lap hátoldala meg szépen belevágott. Már cserélnem kellett emiatt. Másodjára SKF-et raktam oda, azóta nem vág bele.
Az oldalsó csapágynak egy hibája van, zajos. Szerintem teljesen felesleges oldalra csapágyat rakni, drága. A keményfa betét is jól megteszi.
Én a nyáron vettem egyet, és azóta üzemel a szalagfűrészemen, de gondoltam egyet, és kb 2 hete is rendeltem tőle egy másikat. Ez még nincs felszerelve, de már megvan a köztes darab amivel rögzítem a szalagfűrész asztala alatt...
Bár repépítő már feltett egy videót, 1-2 dolgot neked kell kitapasztalni...
Valószínűleg szerencsésebb elöbb rudat készíteni s utána hajlítani. Persze a sablonba érdemes belemarni az ívet, mert gőzöléskor eléggé felpuhul a fa, és simán rányomna egy lapot. Viszont így a sablonnak is több darabbó kell állnia, különben nem tudod utána kivenni (a videón látott darabot például).
Sablonnak legszerencsésebb anyag a fa, ugyanis képes felvenni némi nedvességet, így gyorsítja a munkadarab száradását.
Amit nem említenek, hogy egy ilyen keresztmetszetű darabnak körülbelül 1 óra gőzölés kell, majd a sablonban 24-48 óra pihenés, s utána (a két szárat összekötve nehogy szétnyíljon) még hetek.
S még így is kicsit visszarugózik, tehát valamennyit visszanyílik (ezt nem tudom mennyi lehet, mert csak kis darabokkal dolgoztam).
Alapanyagnak legjobb a gőzölt bükk. Közel azonos az amerikai dió vagy mahagóni. Tapasztalatom szerint ezek maradnak leginkább a hajlított formán. S csak ezután következik a sorban a tölgy. Fenyő viszont nagyon nehezen hajlítható (mármint nehezen szárad ki, vetemedik, stb.)
A rabbi új házba költözik, történetesen a katolikus pap mellé. A Tiszteletes jó szomszéd szeretne lenni így jószomszédi kedveskedésből amikor mindketten a kerítés előtt parkolnak a rabbi autóját is a szépen lemossa a sajátjával együtt. Másnap reggel arra ébred hogy zúg a flex az udvaron majd nagy kondulással valami leesik, csodálkozva néz ki az ablakon és látja hogy a rabbi mászik elő a kocsi alól kezében a flex a udvar kövén meg egy jókora darab hever a kipufogóból...
Méltatlankodva rohan le a rabbihoz:
-na de hogy képzeli ezt? miért rongálta meg az autóm? -Tegnap te megkeresztelted az enyémet ma én körül metéltem a tiédet.
Egy íves elem elkészítése többféle módszerrel készülhet, de a legjobban anyaggazdaságos módszer a fa hajlítása gőzöléssel. Egy jó sablon, pár szorító és egy egyszerűen elkészíthető gőzölő készülék kell csak hozzá, nomeg némi gyakorlat :) Egy hobbiasztalosnak[...] Bővebben!Tovább »
nagybátyámtól hoztam diófúrnért és összevágtam, bevizeztem hogy kisimuljon, papir ragasztószallaggal összefűztem és az öreg javaslata ellenére nem arbokollal hanem pálmatexel leragasztottam.
ha megmondom neki szerintem kiakad.
kérdeztem a fúrnérozásról , és azt mondta: majd a saját károdon megtanulod hogy hogyan kell...
de ha már a széket említetted akartam is mondani hogy profin nyomod már a szék bizniszt...
pontosabban a gyártást.
úgyhogy le a kalappal .
gondoltam kéne nekem is készíteni, de majd csak szépen halkan és csak végeredményt (ha sikerül) megmutatom.
de én hajlított vázasat szeretnék. úgyhogy most azon agyalok hogy hogyan kellene meg gőzölni és még sablonba is hajtani, de rúd alakban.
akkor most már nyugodtan belevághatok abba a 2db 130x75 és 1db 185x146-os hőszigetelt és 2db 90x60-as szimpla ablakba?
:)))
emlékeztek a múlt évre? folyton a ajtókat gyártottam. az idén meg régi bútorokkal pepecseltem.
nyílászárót szinte nem is csináltam. (nincs is a faraktár hulladék anyaggal feltöltve téli fűtéshez)
erre bejött az október és ablak gyártás orvérzésig.
Ma is feleségem itthon van, én meg a műhelyben, kirándulás kilőve. majd az lesz a kirándulás, hogy jövőhéten elmegyünk az anyóshoz.
és szülinapomkor pedig elmegyek és pecázok egy jót. (azt is takarékosságból csak egy 4km-re lévő tavon. Nógrádban is lehetne de ott a benzin annyiba kerül mint a napijegy)
Ha ráz a lap akkor egyértelműen nem jól fogatta be a tokmányba a lapot. Nem olyan egyszerű befogatni sima tokmányba a lapot a fogak miatt, álltalában csinálni szoktak hozzá egy felfogató lapot és azon keresztül fogatják csak be a tokmányba.
Ha fektetve építed be az ajtót akkor 75 cm magas nyílást kell csak vágnod, viszont nénykézláb is át tudsz majd gurulni az ajtón ha nem szomjasan mész haza :)))))
Jó ez a kis gép, kár hogy nem használsz elszívót. Ha fóliával lehúzod a szalagot meg a korongot akkor kitisztul jelentősen. A felszakadazott rész már nem fog visszanőni :)
Én tekercsben vettem sárga ipari szalagot, magasan veri a barna szalagot. A barna nálam is elég hamar letompult. A hengercsiszolóra is sárgát raktam fel, még az első felrakás van rajta, eddig nem kellett cserélni.
Már próbálkoztam ilyen megoldásnál, altalában a fűrészpalok anyaga rendkívül kemény nem nagyon vállalják el vagy ahol megcsinálják ott nagyon drágán dolgoznak. Az esztergályosom elvállalt egy vaterán vásárolt őskori ( madi is cseszlovákia ) Pilana lapot, 25-ről 30-ra bővitette valami sziszológéppel, hát nem sikerült, úgy rázott mint állat, aztán visszavittem megcsinálta 32-re, szűkítőgyűrűvel, most sem az igazi.
CMT ultra keskeny lapokat akarok venni 0,8 mm a laptest vastagsága, elég drágák, nem akarok játszadozni velük.
A megadott névleges méret az az amekkora falnyílás kell ahhoz, hogy optimálisan be lehessen szerelmi az adott nyílászárót! Tehát magasságban ettől -1 cm, míg szélességben -2 cm a tényleges tok külső méret.
Apropó marógép. Ennek a gépnek 24 mm átmérőjű a tengelye, elég lehetetlen méret, mindenféleképpen (vállas)szűkítőgyűrűvel lehet használni normális szerszámokat.
Már korábban is említettem., hogy sorozatvágóban is gondolkodom, valahogy össze kellene hozni a dolgot. A probléma az, hogy nekem a sorozatvágáshoz elég kis (max. 150-es) vágókoronok kellenének, annál nagyobb indokolatlan (drága...) volna, de ezeknek meg kicsi a tengelyfuratuk.
Emberek! Terrorcselekmény volna ennek a marógépnek a 24-es tengejét leesztergálni 20-asra, úgy fel tudnám fűzni rá a vágókorongokat közgyűrűkkel, így tökéletes sorozatvágót kapnék és e melett szűkítő gyűrűvel tudnék 30-as tengelyű marószerszámot használni. Tudom, hogy gyengülne az anyag..., a dologhoz hozzá tartozik, hogy cserelapkás alu marófejet vennék rá, amibvel leginkább falcolnék és továbbra is kisebb hobbimunkákra használnám a masinát. Szerintem bírnia kellene, szerintetek?
Osztom a véleményed. Sőtt még drága is, legalábbis amit Én vettem! Amit a figyelmembe ajánlottam, ez a 80 Ft/ db. arra azt írják, hogy ipari minőség. Létezik?
Én elégedett vagyok ezzel a kis géppel. Sokszor használom, de inkább csak kisebb munkákra, nem megy soha egyfojtában órákig. A kisszékek némelyik alkatrészeit csiszolgatom a tárcsacsiszolóval, a szalagcsiszolóval pedig a már összeragasztott szék ülőkéjét csiszolom fel. Szépen dolgozik, idáig megbízhatóan, hibamentesen működött! Remélem ez után is! Borzasztó masszív, öntvény vas vázra van éítve. Olyan barkácsolóknak, mint én is vagyok tökéletesen megfelel. Rakok pár képet róla, hátha jobban bele szerelmesedsz! Én nagyon ajánlom!
És munka után!Most az új csiszolókorong széle így leszakadozott!
Ezeket csiszolgatom, a tárcsacsiszolóval.
Ezeket pedig a szalagcsiszolóval, székülőkék!
Ezeket pedig a Parkside kézi szalagcsiszolóval 150-es papírral, majd az Einhell rezgőcsiszolóval 80-as papírral. Ezek asztal lapok!
Szia! Szalagot bármelyik áruházban lehet hozzá kapni! Az ár, ha jól emlékszem kb. 3-4000 Ft körül van, de ez 3 db-ra értendő. Lehetséges interneten biztos ezt is olcsobban meg lehet vásárolni.
"azzal fogom a fenyő lábát becsiszolni a tartóba :))))"
Legalábbis ezt fogod mondani, amikor otthon finoman megérdeklődik, hogy: "Mi a szarnak kellett megint egy új gépet venned, nem volt már elég géped eddíg is? " :-))))
Én azért meggondolnám, hogy egy ilyen nevű gépet vegyek.
Mert bár szeretem én a "változatosságot" is... de azért ne pont egy szerszámgéptől kapjak "felejtehetlen élményeket", pláne nem ilyen BDSM JELLEGŰEKET.
"...szerintem mindhárom feltételnek (= az asszony igényeinek) elég nehéz lesz megfelelni."
Hát ez az. Én voltam a hülye, hogy elpofáztam, hogy mit tervezek. Ha csak simán nekiesek - akkor nagyon fasza lett volna.
De a tököm sem érti ezt az általános fúrás-fóbiát. Nem csak az én asszonyomnál, hanem úgy, általában.
Az emberek hajlandók a leg-képtelenebb megoldásokhoz folyamodni ha pl. egy kábelt kell átvezetni, vagy egy tárgyat kell rögzíteni valahova - mert hát "Csak nem képzeled, hogy majd lukat fúrok bele?"
Pl. én a lakókocsimban elég komoly átalakításokat végeztem - az igényeim szerint. Értelemszerűen nem egy lukat kellett fúrjak ide-oda - erre ne tudjátok meg milyen hüledezés volt a környéken, hogy: "Hát te kifúrod a lakókocsidat? Megbolondultál?"
Hát baxxameg - a gyár fúrt bele vagy 400 lukat ennek-annak - akkor mi baja lesz attól, ha én még fúrok bele 6-ot, 8-at - oda, ahova utólag szükség van rá?
Örök példám erre egy gyerekkori barátom, aki vett magának egy csuklós karoslámpát (azt a rugós-fajtát) a dolgozóasztalára.
Na de hogy rögzítse? - merthogy annak csavarozós talpa van - bár adnak hozzá egy béna satú-utánzatot egy görbitett 6-os köranyagból - de az fix szart sem ér, az már az első lámpaállításnál megadja magát.
Maradt (volna) a fúrás - csakhogy jött a "Nemáá, hogy majd kifúrom az asztalt?"
Elment és csináltatott egy masszív satut (a lámpa árának kb. a duplájáért) - csak az olyan brutálisra sikeredett, hogy teljesen kiiktatta az asztalnak ama sarkát, ahova felsatuzta.
Ezzel kínlodott vagy 5 évig - amikoris a lakásfelújításnál kidobta az egész asztalt a kukába - mert már nem illett az új bútorgarnitúrához.
Még szerencse, hogy annakidején nem fúrt bele 2 darab 5-ös lukat a lámpának - nem igaz? :-))))
Ne kelljen a bútorból vágni; ne kelljen a szegélyből vágni; ne álljon el a faltól(/padlótól) - szerintem mindhárom feltételnek (= az asszony igényeinek) elég nehéz lesz megfelelni.
Ha a szegély egy darabjával felrajzolod a kivágandó részt, és a szokásos pontossággal vágsz (és az asszonynak se kötöd előre az orrára, hogy mire készülsz), senki sem veszi észre, hogy valamit berhelni kellett, csak ámul, hogy milyen faszán klappol minden.
"Ha labazata, akkor tenyleg ki szokas vagni belole annyit es kesz. Vagy felszedni a szegot a butor mogott."
Hát én is arra hegyeztem a fúrómat és dekopíromat - csak ez itt komoly társadalmi ellenállásba ütközik, hogy pl. "Milyen hülyeség az már kivágni egy bútorból - ki látott már ilyet?"
A szegélyléc-felszedés sem lenne áldásos (pláne, hogy most kerül lerakásra) - ugyanis a szegély kábelcsatornájában 2 x UTP és 1x koax fut - így hát akkor ezeket kellene szabadon bedobáljam a szekrény háta mögé.
(a kép illusztráció).
Ráadásul ezt a szekrényt helyben, (a végleges helyén) kell össze is szereljem - tehát utólag almás a piszkálás mögötte - ugyanis faltól-falig süppedő padlószönyeg lett letéve, amin aztán ezt a bútort 1 mm-t sem lehet elhúzni, vagy arrébb tenni.
Tehát észnél kell legyek az elkövetkező pár év viszonylatában - hogy mit és hogy szerelek mögé :-))))
"Nem tudom, milyen gyártóra gondolhatsz, mert idehaza ezt elsősorban csak forgalmazzák, de azért egyet tudok, amelyik gyárt is (nem biztos, hogy olcsóbb: http://www.dunavitex.hu/"
A 90-es évek második felében átalakult a gyár. A szalaggyártás folyamatosan nőtt, a már nem korszerű alapanyaggyártás pedig 1998-ban megszűnt. Azóta a Duna Vitex feldolgozza a VSM által gyártott alapanyagot. A konszernen belül a Duna Vitex fontos szerepet tölt be, mint konfekcionáló üzem, másrészt rendelkezik a VSM által világszerte összegyűjtött műszaki tapasztalatokkal.
Én most nézem, hogy amit linkeltem (csak a példa kedvéért, nem vásárolni) az irtó drága!!! A képen vagy hat korong szerepel a leírásban az ár meg csak háromra vonatkozik, ami átverés.
spapda ajánlata a nyerő!
Nem tudom, milyen gyártóra gondolhatsz, mert idehaza ezt elsősorban csak forgalmazzák, de azért egyet tudok, amelyik gyárt is (nem biztos, hogy olcsóbb: http://www.dunavitex.hu/
Fogalmam sincs, hogy 150-es korongokat gyártanak-e, és szerintem 50-100db alatt nem hiszem, hogy szóba állnak veled... Én egyszer gyártattam velük vagy 100db csiszolószalagot, egészen 400-as finomságig, annyit tudok, hogy nem ők végtelenítettek, hanem egy harmadik cég.
Köszönöm! Már ez is sokkal jobb ár mint az OBI, és ráadásul mind 80-as szemnagyságú!
Már nem tudnám megmondani, hogy ki és mikor hozta szóba, itt a fórumon, hogy Ő szokott a gyártótól (Magyarországon) rendelni ilyen csziszolópapírokat. Nem biztos, hogy tárcsacsiszolóhoz, lehet hogy szalagcsiszolóhoz de nagyon dicsérte, mert olcsó és jó mínőségben készítik.
Persze ha nem találom fel ezt a helyet, akkor rendelek onnan amit az előbb linkeltél be!
Nem olyan régen (pár hete) az OBI-ban vásároltam tépőzáras csiszolópapírt a 150 mm-es tárcsacsiszológépre. A csomagban 3 db volt 80-as, 120-as és 180-as szemcsenagyságban, ha jól emlékszem olyan 1.500 Ft körüli összegért. Én ezekből a 80-as szemnagyságút szoktam használni. Ma észrevettem, hogy ennek a csiszolópapírnak a széle szétvan szakadozva teljesen lejött róla a csiszolóvászon. Mégegyszer nem akarok ilyen 3 db.-os készletet vásárolni, mert abból csak a 80-as szemnagyságot használom. És egyébként meg drágának is találom! Azt akarom tőletek kérdezni, hogy ezeket a 150 mm-es tépőzáras csiszolóvásznakat lehet-e rendelni kisebb tételben ( pl. 10 db) a gyártótól Magyarországon, de csak 80-as szemnagyságban? Segítségeteket előre is köszönöm!
a cigánykerék, cigányfúró, cigányút, cigánypecsenye, és maga a szó is hogy cigány nem sértő.
magyar szó. tessék használni!
majd akkor írd át valaminek a nevét ilyen nyavalyás nyelvújítással romára, ha Arany Vörösmarty, vagy Petőfi is revidiálja a saját versét amiben cigányról ir!
Az előbbi hsz. szerintem mellé lett kattintav és nem neked akartam küldeni hanem a kérdezőnek.
ha egyben van a coklija (lábrész) a szekrény oldalával és hátul is van cokli akkor abból nehéz hátúl kivágni annyit , hogy odacsússzon.
ha a coklit külön szerelték fel, akkor le is lehet szerelni, kissebbre is lehet venni, és - vagy egyszerűen hátul lábbal pótolod és kivágod azt a részt ami gátol.
Lenne egy költői kérdésem - ami azért költői, mert én nagyjából tudom rá a választ, csak a páromat kellene meggyőzni a dologról. Na szóval, az a kérdés, hogy:
Hogyan oldják meg azt, hogy pl. egy szekrényt egészen a falig lehessen tolni egy olyan szobában, ahol parkettaszegély van?
Ugyanis az eltartaná a bútort 2-4 centire a faltól - a szegély szélességétől függően.
Részemről a szomszédos és baráti bútoroknál azt láttam, hogy alul kispórolnak olyan 5 centi magasan cirka 2-3 centit a lábak hátsó részéből - így helyet csinálva az esetleges szegélyléceknek.
Erre itt azt mondták, hogy ilyen hülyeség nem létezik - és valóban, a lakás egyetlen bútorának a hátsó lábazatán sincs ilyen kispórolás - ergo egyiket sem lehet a falig tolni.
Kérlek tegyetek igazságot a dologban - vagyis ti hogyan oldjátok meg az ilyesmit, ha úgy adódik?
(előre szólok, hogy olyan válasz nem ér, hogy "Kell a luft oda, mert bepenészedik a hátlap" - mert nálam pl. szigetelt a fal és nem penészedik semmi - nyugodtan falig lehet(ne) tolni bármit.:-))))
Maxthon legujabb verzió, Chrome legujabb verzió. Érdekes mert ezekről úgy hírlik, hogy betartják a szabványokat. Más nálam nem böngésző. De a chorme is kezd kiesni a pixisből, ezért :
Elindítottam a chrom-ot, 2 oldal van nyitva és belassul a gép. Nézem hogy miért. Hát ezrét.
Miajóbüdösfrancért kell 8 db nyitott chrome.exe a memóriában ha mindössze 2 szálon fut a program?
Miajóbüdösfrancért kell neki 1.19GB memória foglalás az xp-vel ami ebből csak durván 200KB? Tehát durván 1GB memóriát felzabál a 2 nyitott ablak a 8 db futó exével.
Nekem angol nyelvű a google drive-om, de ott van download lehetőség. Sőt, bejelölöd a checkboxot a fájlnév előtt, és a "more" (talán egyéb a magyarban) menüpont alatt is le lehet tölteni...
Ha az oszloptartót magam csinálom laposvasból, akkor akár lehet nagyobb az oszlop rövidebb oldala is, csak jó lenne tudni, hogy mekkora legyen, ha görbül, semmi értelme, de feleslegesen túlméretezettet sem akarok (árérzékeny projekt). Nekem a 10x10-es gerenda picit vékonynak tűnik erre a célra, legalább 10x15-ösre gondolnék, de lehet, hogy ez is kevés.
Ne viccelj, hát már a "cigánypecsenye" ellen is volt ombudsmani tiltakozás.
Pedig a vendéglősök szövetsége határozottan kijelentette, hogy felesleges az aggodalom, mert ők soha nem készítették ezt az ételt az elnevezése szerint - hanem közönséges sertéshúst (jelesen tarját) használtak mindig is az elkészítéséhez.
Ezt a két chippendale sarokszéket tömör mahagóniból készítette Matthew. A teljesen kézzel faragott karom lábak amelyek egy egy gömböt szorítanak. Ezek a sarokszékek másolatai a neves bútorkészítő John Goddard aki 1760-as egyik munkájának Rhode Island körül. Ebből a[...] Bővebben!Tovább »
A doogle drive-nak csak egy problémája van. A jobb egérgombbal ha rákattintok egy pdf nevére akkor nem jelenik meg a mentés másként menüpont, így csak úgy lehet lementeni a pdf-et ha megnyitod majd a pdf olvasóból mented le. Viszont nem minden pdf-et lehet megnyitni a netes pdf olvasóval, számít a mérete is. Így amit nem nyit meg az lementeni sem lehet.
Mifelénk a cig... boccs: roma-fúró így néz ki - főleg úgy, amilyen balról a második.
Annak van egy szem a végében és abba dugják a szomszéd udvarában "talált" seprü nyeléből lefürészelt darabot - így nem kell minden fúrót nyelestül cipelni - elég egy nyél az egész garnitúrának.
Ez különösen akkor lehet hasznos, ha valamilyen objektív ok miatt, (pl. rotweiler, stb.) villámgyorsan kell elhagyni a "felvonulási területet".
Nekem 20*40-es zártszelvényből vannak az 5 m-es kapuszárnyaim, dróthálóval borítva, hogy könnyű legyen. Az oszlopok 15cm átmérőjű acél cső oszlopok, kb 1,2 m mélyen lebetonozva. Amikor nyitom vagy zárom a kaput még az a vastag cső is meghajlik a könnyű kapu súlya alatt. Ami szar az egészben, az, hogy olyan zsanért kellett csinálnom hozzá ami oldalra állítható. Tavasszal és összel át kell állítanom a zsanérokat kb 2cm-el kijebb vagy beljebb mert az 5m kapuszárnyon a hőtágulás miatt vagy nem záródik be vagy pedig nem ér össze a két kapuszárny. Az oszlopok ki vannak átlózva a keritás síkjában, így arra kisebb az elhajlás, de ha vízmértéket rakok a kapu tetejére akkor jó fél buborékot még így is el tudja hajlítani az oszlopot.
Egy ekkora kapunál a kapuszárnyat mindenképpen átlózd ki különben el fog deformálódni a saját súlyától.
Látom, lehet is ilyen oszloptartót készen kapni mindenféle méretben (persze házilag azért olcsóbb), azt mondjuk nem tudtam, hogy H-nak hívják (bár alakja alapján logikus):
Ha jol megnezed, latszik hogy itt ketoldalt egy-egy kb 80x10-es horganyzott laposvas van lebetonozva, ami kb felmetert kiall a betonbol, es ugy van az oszlop koze csavarozva. Errol el is hiszem hogy megtartja a kaput, plane ha a beton legalabb egy meter mely, es mondjuk 30x30cm.
És ugye mivel akkortájt még nem létezett rasszizmus sem, mivel nem létezett itt az a rassz, amiről szó van, így tényleg kénytelen volt forstner fúrót keresni, mert cigányfúrót nem kereshetett volna! :)))))))))))
Én a kandalló felújításnál az ytongot dekopírral vágtam. A más kevésbé éles szárakat használtam el (kidobásra szántakat, úgyhogy nem kár értük), de 2-3 tégla kersztbevágása már teljesen lenyalt egy Bosch fűrészszárat. Pedig az elején vitte, mint kés a vajat...
Szoktam fordítani, de úgyis szakítja. Még nem volt időm, de össze akarom hasonlítani a régi és új gyalukés élszögét, hátha az nem stimmel. Gondolom az okozhat ilyen problémát...
Ez azért nem működne, mert csapozó sablon használok, ami viszont a 10-es fúróhoz lett kitalálva. Majd legközelebb szerintem tolómérővel megyek tiplit venni... :)
Ha jol ertem, akkor az mindenkeppen eselytelen. Az oszloptartodnak a gerendahoz csatlakozasa is problemas, meg a nyele, ami altalaban egy 20-as betonvas is siman el fog hajlani. A kerites sikjaban kikotheted ferden, az megtartja a kaput amikor csukva van, de amikor kinyitod oldalra huzza az oszlopot, az ellen meg kell tamasztani.
Méretezésben kérnék segítséget! Adott egy 2 méter magas, 2 méter hosszú, kereken 100 kg-os kapuszárny. Betonhoz rögzített U alakú oszloptartóval milyen méretű fenyőgerendát kell választani oszlopnak, hogy az imént említett kapuszárnyat gond és deformáció nélkül elbírja? Elég lehet egy 10x15 centis, 2 méteres darab?
No igen. Vagy vídiás láncot kellett volna venni (bár itthon olyat még nem láttam), vagy beruháznia egy szalagfűrészre. Azt használják a nagyobb építkezéseken (gondolom vídiás a szalag, de soha nem néztem meg).
Illetve ennek a kézi fűrésznek van egy olcsóbb változata, ott csak minden második fog keményfém (azért egy kisebb családi házra az is elég :-))
Azért a pénzért, 3 év garival, hobbista célokra valószínűleg jó. Ahogy általában az összes aldi/lidl motyó.
A körfűrészlapokból elég sok különböző méretet árulnak az Aldiban, az egyik az általad említett 210-es, ez például gérvágó fűrészekben gyakori, aztán van a 185 mm-es, ami kézi körfűrészeknél elterjedt méret, de van 315-ös és 230-as is, ami az asztali körfűrészeknél jöhet szóba, és 160-as is, a kis méretű kézi körfűrészekhez. Az már más kérdés, hogy ezek közül van olyan méret, amit pár perc alatt elkapkodnak, meg olyan is, ami senkit sem érdekel az aldi vásárlóközönségéből.
Amikor 1052-ben Zotmund fia Kund Győr alatt megfúrta Gebhard püspök ellátóhajóit amik ellátmányt hoztak henrik király hadának, már ő is forstner fúróként kereste győrben a barkácsbótban... csak mondták neki hogy forstner nincs csak fenékfúró..így a hajókat is fenéken fúrta meg.
Akkor még bőven van mit csinálni, azt hittem, már előrébb vagy.
Amikor túl vagyok valami ilyesmi nagyobb horderejű munkán, mindig elcsodálkozom, hogy volt lelkierőm egyáltalán nekikezdeni, mert én aztán soha a büdös életbe' többet...
Aztán megint adódik valami, és simán nekiállok.
Ha lusta vagy, halaszd jövő hétvégére, akkor több időd lesz rá.
Ennyi helyed van, hogy ilyen sokáig van hol tárolni mindazt, ami eredetileg a műhelyben volt?
Egyszer elvállaltam egy lakás teljes felújítását. A tulaj új belső válaszfalakat akart huzatni a meglévő mellé mert a szomszédból még a suttogás is áthallatszott. Az Ytong téglára esett a választása, a pénz nem számított. Hogy gyorsabban menjen a munka vett egy elektromos láncfűrészt, hogy azzal vágjam a téglákat. 1 db lánc kb 5 db tégla elvására volt alkalmas, utána egyszerüen nem volt hajlandó vágni. Pedig nem olcsó láncokat vett. Az 5. lánc cseréjekor belátta, hogy ez még neki is drága megoldás lesz, mert kb még 250db téglát kellett hosszába kettévágni. Vettünk egy ilyen vídiás fűrészt és 1 hónapon keresztül csak a téglákat fűrészeltem. Na azóta utálok fűrészelni kézzel :D Ja és azért kellett hosszába kettévágni a téglákat mert összekeverte a megrendelt mennyiséget a válaszfal téglákból és a falazótéglából. Egyébként építési vállakozó volt, de a saját embereiben nem bízott így egy külsőst engem kért fel :DDDDD Hiába mondtam neki, hogy olcsóbb lenne visszavinni a rosszul megrendelt tégla mennyiséget és kicseréltetni, mint fizetni azért, hogy hosszába kettévágassa a téglákat, ez már nem jutott el az agyáig.
Most épp késprojekt van soron, kénytelen leszek venni egy tábori kovácstűzhelyet, hogy öreg reszelőkből (meg mindenféle limlom vasakból) egyedi kések legyenek, de fával is jóban vagyok, és régóta izgatja a fantáziámat egy normális műhelyasztal a gépeknek.
Annyiban azért félrefordítás, hogy a forstner fúró nem a forester (erdész) angol szóból ered, hanem egy bizonyos Benjamin Forstner fegyverkovács nevéből, aki 1874-ben levédette a nevét viselő forstner fúrót. Az persze igaz, hogy a tévedés a félműveltségből ered.
azaz. de en nem neveznem felreforditasnak. inkabb nyelvujitas, ugyanis a szo amire forditottak korabban egyszeruen nem letezett. Ahogyan a hódfarkú fűrész meg a huvelykujjszabaly sem.
A képeket elnézve a standard kínai fűrészlapok járnak hozzá, ami pedig azt jelenti, hogy kompatibilis a Bosch cuccokkal is. Ennyi pénzért bőven jó vétel, hiszen erős a motorja, szabályozható a fordulatszám, illetve van rajta (amit én a saját praktikeres Budgetemről néha hiányolok), leszedhető porszívó csatlakozás. Ráadásul az aldis géphez a képek alapján nem csak a szokásos 1-2 db csiszolópapír jár, hanem több darab (és valószínűleg eltérő finomságú). 10 rugó alatt nem nagyon kapni ilyen gépet, szóval 3 év garival ez bőven best buy. Azt érdemes csak megnézni, hogy vajon a deltacsiszoló feje 8 vagy 9 centis, előbbi az alsókategóriás noname-ekre jellemző, utóbbi pedig tudtommal a Bosch mérete, tehát utóbbihoz könnyebb csiszolópapírt szerezni (persze a 9 centis papírból is le lehet vágni 1 centit).
És hogy mennyire használható? Szerintem nagyon ügyes jószág. Nem a leggyakrabban elővett gép a háztartásban, de előbb-utóbb mindenki belefut egy-két olyan problémába, amit nagyságrenddel kényelmesebb ezzel megoldani, mint bármi mással, ha pedig nincs deltacsiszolód, akkor ilyen célokra is nagyon jól használható.
Két dolgot szertenék, az egyik, hogy a most akciós aldis multifunkciós kütyüről van e valakinek infója (mennyire használható, ár/érték arány, ha jól látom akkor a Bosch hasonló eszközével kompatibilis a feje, igaz ez?).
A másik pedig, hogy korábban beszéltetek munkaasztal készítéséről. Ilyet én is szeretnék majd, és ez pl. nekem nagyon tetszik, és sikerült megszereznem az ujságot (no meg majdnem az összes többi számot is) amiben benne van a teljes leírása, szóval ha kell valakinek akkor írjon és elküldöm.
ezt a hodfarkas temat kellene irtani. ugyanolyan barom tukordordito alkotta, mint a barkacsaruhazas erdeszfurot, meg a mostanaban mindenutt terjedo huvelykujj szabalyt.
a forditashoz nem csak nyelvismeret kell, hanem kulturalis ismeretek is.
Padlopon leöntve, megkötve.(kicsit még nedves minden, lerakok egy zsákot, másnapra, felemelve folt marad a helyén.)
Most hétvégén a téglákat pucoltam, válogattam és hurcoltam be, mert ugye ha befalazom a likat, akkor már nehéz behordani rajta, az ajtó meg nagy kerülő.
Talán a hétvégén falazok, bár megmondom az őszintét: OLYAN LUSTA VAGYOK, MINT ÁLLAT! :)))
Kössz fiúk az infókat Ytong-fűrész ügyben (a rókafarkat is beleértve - bár a "hódfarkos" elnevezést sem én találtam ki, hanem hoztam magammal) :-)))
Egyébként magamtól is lehetett volna annyi eszem, hogy gyanúskodjak amikor a fűrészt a kőmíves-szekcióban láttam - bár éppenséggel vannak ott ács-szerszámok is.
Gondoltam hogy a feketeöves ácsok ezzel támadnak, ki tudja? :-)
A próbálgatásnak én sem látom az értelmét, azt csak azért írtam, hogy mindenhol azt látom, hogy könnyen ki be jár a csap, tehát nem nagyobb a lyuknál, tehát azt gondoltam/gondolom, az a természetes viselkedés.
Apropó. A gyaluval is gondom van. Vettem bele új gyalukéseket. Eddig az volt, hogy az egyengető részen tükörsimára tudtam a fát gyalulni vele, a vastagoló meg néha szakította az anyagot. Ezt annak tulajdonítottam eddig, hogy túl gyorsan (szerintem gyorsan) húzza be, én az egyengetőn sokkal lasabban tolom.
Most az új késekkel ez megfordult. Az egyengetőn nem tudom úgy tolni, hogy ne szakítson az anyagból, olyan, mintha "ütné", de a vastagoló rész meg szép simára gyalul.
Gondoltam a "beesési szögre", hogy túl magasra állítottam a késeket, és más szögben éri az anyagot. Ezen állítottam, de nem lett jobb a helyzet.
Pedig a kések élessek... A régi kések nem szakítják annyira az anyagot, pedig tompábbak, meg jó sok helyen ki vannak csorbúlva.
Adódhat az eltérés abból, hogy az új kések nehezebbek, mert még 2,5cm-esek (ez a max, ami belemegy), a régi meg már csak 1,5cm, tehát könnyebbek?
Vagy más lehet a baj? Rossz szögben lett megélezve?
Ennek a próbálgatásnak nem nagyon látom az értelmét. Csap nélkül is össze lehet nézni az elemeket. Pontosan kell dolgozni vagy áttérni a lamellóra. Ha a próbánál nem passzol akkor bővítgeted a furatokat vagy másikat fúrsz? A köldökcsapokat tartsd száraz meleg helyen.
Lehet, nagyon kezdő kérdésem lesz, de nézzétek el nekem, még mindig kezdő vagyok...
Állandóan szenvedek a köldökcsapokkal. Vagy én vagyok a béna, vagy mindig olyan tiplit sikerül vennem, ami túlméretes. A 10-es tipli, amit vettem (két helyről is van), majdnem 11mm átmérőjű, a 6-os legalább 6,5-es. Vagy szórakozom a tiplicsiszolgatással (és ezzel együtt a köröm és ujjbegyápolással), vagy fogom a kalapácsot, és beleverem. Minden videón azt látom, hogy kifúrják a lyukat, beleteszik a tiplit, összepróbálják, aztán kiveszik, és jöhet a ragasztás. Hát ez nálam felejtős, mert ha egyszer beleerőltetem a tiplit, azt onnan ember nem szedi ki.
Érdekes, mert van "minőségi" (Wolfcraft) 8-as tiplim, azt kipróbáltam, az tökéletesen illeszkedik, be tudom tenni, ki tudom húzni, akkora, amekkorának lennie kell.
Pedig próbálom jó tágasra fúrni a lyukat (2-3x átfúrom).
Szóval kérdésem: mindig sikerült eddig túlméretes tipliket vennem? Köldökcsapokban is van jobb, márkás, amivel nem kell szenvedni, és van olcsóbb gagyi, amivel igen?
Mondjuk nekem alap gépre van szükségem. És fontos hogy nekem csak azt kelljen megmutatni a gépnek mit szeretnék megörökíteni. A többit intézze el, nem értek hozzá (s nem is köt le).
2001-ben egy Olympusszal kezdtem pályafutásom, majd a vezetőségnek köszönhetően többet is kipróbálhattunk, ha fontos fotózás volt, akkor inkább előhoztuk a Canont, amit saját pénzből dobtunk össze. :-)
Kérem szépen csak ne álltalánosítsunk, mert az nem jó mert az egyik legokosabb vizi élőlény, a fogascetek rendjébe tartozó emlősálat farkuszonya vízszintesen van. (delfin)
Így néz ki az eredeti eszköz amiről szó van, ez gyári műgyantából készült, és 68m hosszú. Ilyet akartam készíteni fából...
Így néz ki a hibás darab, a két lap nem ér össze, így használhatatlan. 2-3 hónapig tartott mire kiderült, ugyanis a lakk miatt lassan száradt ki, így idővel jelentkezett csak a probléma. Tapasztalat alapján 2 hetet kell várni a száradásra, fenyő esetén 3-at.
Így néz ki ami jó.
OFF
Most telt be a pohár az Olympus nevezetű cég ipari hulladékával. Így a fotók elkészülte után gondosan kivettem az akkut és memóriakártyát, majd egy alapos karlendítés után úgy vágtam a sarokba hogy törjön. Biztos ami biztos alapon még rá is léptem...
Egy VR-310 volt. A legutolsó dzsunkán székelő kínai cég is különbet gyárt ennél, negyed áron.
Gyakorlatilag több bosszúságot okozott mint amennyi értékelhető fotót lehetett vele készíteni. Nem tudom más hogy van vele, de rosszul viselem a használhatatlan eszközöket.
Ja, nem gyengíti, mert egyrészt csak 7-8 mm mélyre-, másrészt a falc tövébe mar.Egyébként használtunk szigetelésmaró gépet, felsőmarót, lamellózót, de a legköltséghatékonyabb ez a kis 3000 ft-os gép volt.És bírta.Heteken át, napi 10 órában, ugyanis a 8 mm-es mélységgel maximális fordulatszámon tud működni,így hűteni tudja magát.
Nem a tokba martunk, hanem a szárnyba és a szögvas állásának köszönhetően mindig 45 fokban lehet marni (persze zárszekrénynél, vasalatnál lehet irányítani).
Szia, van egy olcsóbb megoldás is szigetelés bemarására: olcsó (legkissebb), kínai körfűrészről leszedtem a talpat, rászereltem egy kivágott szögvasat, úgy, hogy a fűrészlap 8 mm mélyre vágjon és kész is.Tény, hogy ívek marására nem alkalmas, de ennél olcsóbb megoldás nem létezik.(6-7 éve km-ben mértem a bemart szigetelőgumit)
Ezt a fajta megnútolt fiókoldalt valami magyar találta ki a cucilizmusban?
Csak azért kérdem, mert ekkora baromság a világon nincs még egy!
Rendben van, nincs görgő, ez régebbi dolog még, oké.
De a nagyanyám százéves fiókosában sem ilyen feleslegesen nútolt a fiók, hanem az oldalfalak alsó élén csúszik, és rendesen meg lehet támasztani emiatt egy rendes vastagságú fióktartóval a rendszert.
Az se kopik jobban, húzható nehezebben, csak a fiókon nem kell nútolni, és ha félrehúzódik a fiók, akkor sem feszül be az oldalfalak illetve a fiókcsúszkák közé a leeső fiók!
De rühellem ezt!
Van itthon a padláson vagy ötven fiókom, mindenféle selejtezett, szétvert szekrényből mentettem meg őket, mert egy fiókot megcsinálni majdnem annyi, mint egy egyszerű szekrényt.
A java ilyen nútolt.
Mostanában fogom felhasználni tucatszám őket a műhelybe, de hogy nem a núton fog csúszni, az tuti.
Ha holnap eszembe jut lefotózom neked a én almaszedőmet.
2db van.
az egyik egy sima 2m-es rúdon van... viszont az átlag alma 5m-en.
:))))
ezért van egy fenyőfám (kéregtelenített ágtalanított fenyőtörzs)
a törzs legvastagabb pontján kb 7cm, csúcsnál 2cm és nagyjából 8m hosszú.
a feleségem és az anyósom ezzel akartak almát szedni, az egyik fogta a végét a másik emelte...
hosszas küzdelmek után 2db almát zsákmányoltak.
(én videóztam őket valami kriminális amit leművelnek.)
miután feladták hogy ezzel nem lehet... (egyik sem jó darusnak, a tér-tárgy távolság arányuk vacak) átvettem és gyorsan leszedtem vele egy szatyor almát.
Igaz, nem famunka, és már nagyjából elmúlt a gyümölcsszedés ideje, meg nem is egy nagy szám, de bemutatom egy teleszkópos festőnyél és egy retro habverő házasságának "gyümölcsét".
A látszat ellenére nagyon jól használható darab, olyan helyekre el lehet vele érni, ahova létráról semmiképpen.
Ma volt az idei utolsó fellépése, birset szedtem vele.
(Nem tudom, miért nem engedi az álló képformátumot.)
Amikor a fiókokig jutottam a képekkel, azt hittem, valami hobbiasztalos műve a szekrény, aki a végére elunta az egészet, és azt mondta: "jó lesz ez így is, szódával elmegy".
Meglepődtem, mikor a szövegből kiderült, hogy mégis gyári remek.
Nem sokkal jobb, mint amit egy ismerősnek tákoltam meg nyáron, igaz, az azért már olyan szinten szét volt esve, hogy vagy újat készítek, vagy sarokvasakkal összegányolom, oszt jónapot.
srácok...van egy olyan szerszám hogy nútmaró. angolban slot cuttersnek irják.
én ilyen csapágyazott szárat és hozzá marólapkát keresnék 1.5-3mm vastagságig, hogy beletudjam a perem gumit húzni az ablakba. csak nem olyan drágát keresek mint itt miskolcon a CMT ami közel 9000ft+ ha lapkát akarok venni az is vagy 4-5000
Szerintem attól függ hogy mennyire igényes a gyártó, és a megrendelő.
mondhatja azt is hogy nem kérek belülre semmit ne legyen szaga a ruháknak (mára ez idejét múlt nem lesz szagos) én személyszerint ha mást nem de egy vékony pác réteggel befújnám.
és a lakk se tenne benne kárt. azért egy lakkozott felületet könnyebb takarítani mint a nyerset.
Szia! A nyúltenéysztés topicból vagyok. Szeretnék neked pár kérdést feltenni nyúlól ügyben a gyönyörű munkádat látva, és az itt megadott email címed nem működik.
Bár túl sok hibás darabom nincs, és nem is mondanám asztalos munkának, este azért megpróbálom lefotózni.
Egy apró hajlított lapokból készült eszközt akartam készíteni. Azonban a gőzölést macerásnak találtam, így furnér lapokból lamináltam.
Azonban szinte az összes alapszabályt kénytelen voltam megszegni (3 lapból az egyik szélső más fafajta, anyonnedvesítem a fát, stb.), így maradt a kísérletezés. Mára többé-kevésbé jól működik a dolog, s ritkán vannak hibás darabok, bár még mindig előfordul hogy csavarodott lesz a hajlítás...
Bár a kezdeti útkeresést nem tekintem hibának, hisz ismeretlen területen kellett mozognom, a szó hagyományos értelmében mégis hibák hisz használhatatlan darabok születtek.
Igaz ez ellentétes bizonyos szakmai alapszabálynak, de nem szokták.
A szakmai alapszabály azt mondja ki, hogy ha a fa egyik oldalával csinálsz bármiféle dolgot (pl lakkozod) akkor a másik felével ugyanazt kell művelned, hogy ne okozz valamiféle feszültséget a cuccban.
Persze kevés olyan hely van a világon, ahol pl. a falon lévő lambéria belső fele kapott volna bármiféle felületkezelést...
Én azt hiszem a titkos bensőnk, és a önérzetünk sokkal nagyobb fricskát kap ilyenkor.
tegnap, azon hogy egy nyavalyás ablak frízt megfelelő hosszra vágjak, és ehhez csatlakoztassam a íves felsőt kb 3 órámat vette el...
lehet hogy az is idegesített hogy a kedves feleségem kijött velem, de kiment a udvarra, szórakozott a kutyákkal, diót keresgélt (a haltartó hálóban amibe gyűjtögetem a diót)...
amikor meg kellett soha nem volt kéznél.
ja meg a kutyának adja a dióbelet.... na ez végkép kiakaszt.
úgyhogy elba...
ma kimentem. reggel 7-kor még egy 5 fiókos szekrényt is felvettem, javítani (talán lesz majd időm valamelyik nap javítgatni... -gondoltam)
a tegnapi hülyeséget, 10perc alatt helyrehoztam, pedig új frízt vágtam, gyalultam, és csapoztam.
a kezdéstől számított 1 órán belül már a szorítóban volt az ablak.
nem vonta el a figyelmet semmi, így érdekes módon még a vonalak is összepasszoltak.
nyugodtan lehetett csapozni.
A végén jól sikerült:
Hétfőn már csak marózni kell.
Amit elrontottam:
nem emlékszem hogy bezártam-e a pince ajtót.
nem mintha óriási értékek lennének, de sem azt nem akarom hogy a egér, vagy patkány bejusson, sem azt, hogy a nyitva lévő ajtó megázzon és megdagadjon annyira hogy nem lehet bezárni...
mert akkor honnan kerítek egy asztalost aki befaragja?
Én meg a nyáron bemutatott sarokszekrényt 45 fokos közé záródó kivetőpánttal akartam szerelni, de sehogy se jött össze az illeszkedés (pedig szerintem jó pántokat adtak).
És ez már persze csak a kész ajtónál derült ki (pedig próbát is végeztem két darab deszkával), úgyhogy kénytelen voltam a pánt- és csavarhelyeket ledugózni, és zsanérral feltenni az ajtót.
Különösebben már nem zavar, de azért mutogatni nem szoktam.
Ezek tényleg apróságok. Én a héten figyelmetlen voltam, kifúrtam 4 db lyukat tiplinek. Aztán kiderült, hogy pont a deszka másik oldalára kellett volna... Ez már kicsit cikibb eset is tud lenni.
Még szerencse, hogy csak egy szerszámhoz kellett, nem számít a külső.
Leírtam egy hosszas képkeretezési gebaszomat, amikor felcseréltem a hosszabb és rövidebb léceket és nem tudtam a keretet összállítani, mert az egyik fél úgymond fekvő formátumú lett volna, amásik meg álló. Érthető, mire gondolok?
Nagyon klasszak lettek a székek, gratula neked is és a feleségednek is. Az ilyen típusú embereknél pedig szerintem sok mindent nem lehet csinálni; vagy összeszorítja a fogát az ember és megcsinálja a melót, vagy azt mondja, hogy kösz, én ebből nem kérek és nem vállalja el. És fizetéskor különösen ezek a típusú emberek húzzák a szájukat...
A hibáknak különböző válfajai vannak, van ami figyelmetlenség, van ami tudatlanság, van ami türelmetlenség és sok egyéb...
Az az igazság, hogy ez így borítékolható volt. Nem is igazán értem, miért gondoltad, hogy kézből csinálod meg? Ha felszorítózól oda valami vezetőt, gyorsabban végzel, mint óvatosan tologatni a marót. Keresgélve a magam hibás megoldásait találtam kettőt, amit hasonló marási helyzetben alkalmaztam.
Itt ugyan műanyagot martam egy öntőmodellhez, de ez lényegtelen. Körbe négy vezető és már csak arra kell figyelni, hogy "rátartson" az ember. Az "A" a munkadarab, a "B" csak a marógép megdőlése ellen véd.
Ezt meg az étkezőasztalunknál követtem el, mert a hossztoldott anyag a bigézésnél itt-ott csúnyán kitüremkedett, és gondoltam kipótolom. Vezetőnek talált anyagokat használtam, többek között egy éppen alkalmas szélességű bútorajtó-keretet. (telefonfotó...)
"hogy jobb lett volna ha hozzá sem kezdek semmihez."
:-DDD Na, ez az amire tegnap azt mondtam, felesleges vele pöcsölni! :-P
A funkcionalitásra semmilyen hatása sincs, kár ezen rágódnod.
(amúgy lehetett volna az egyeneseket az asztalra fogott léc mentén kimarni, nem kell ahhoz másológyűrű)
-------
Hibákat nem tudok mutatni, nincs olyan! (Felaprítottam, kidobtam.....) A múltkoriban "T" csapolással csináltam polcot. A beültetett rész végeit félkörre martam, majd ugyanilyenre a süllyesztést...... aztán kivéstem szögletesre. Mindet. Hááát, nem volt őszinte a mosolyom, amikor rájöttem.
ha valaki úgy érzi hogy neki is van ilyenről képe, annak ne égjen a képe és vállaljuk fel.
mutassuk meg."
Nagyon dícséretes a kezdeményezésed, kíváncsian várom, hogy hány emberke képes megmutatni a hibáját is. Nem egyszerű az ilyet felvállalni, mindenki szereti ha büszkén mutathatja meg az alkotását, és szeretné mindenki elrejteni a hibáit. Nincs olyan ember aki ne hibázna, mégis nehéz együttélni a gondolattal, hogy mi sem vagyunk tökéletesek. De aki ezt végiggondolta már és belátja hogy ő is csak esendő ember az sokkal könnyebben fogja megosztani másokkal a hibáit amikből tanulni lehet. Persze jöhetnek a "trollok" hogy ezt ő nem rontotta volna el, meg így meg úgy kellett volna csinálni ami részben jogos, de azt is el kell fogadni, hogy mindenki hozhat rossz döntéseket.
Nekem a tegnapi napom volt ilyen, hogy jobb lett volna ha hozzá sem kezdek semmihez. De nagyon haladni akartam a maróasztallal mert szeretném már befejezni, nagyon régóta húzódik ugyanis a befejezése. Így az elkészült asztalbetétet befejeztem és elkezdtem kitalálni, hogyan marjam be az asztallapba. A felsőmarómhoz nincs megfelelő méretű másológyűrüm, amit rá tudok fogatni az csak kb 1.5-2mm-ert lóg ki az gép talpának a síkjából, így meg elég necces ehhez vezető sablont csinálni. Ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom kézből kimarni az asztallapot. Olyan sok videón láttam már hogy csinálják, hát megpróbáltam. Nem kellett volna. Megcsúszott a kezem pár helyen a bútorlapon marás közben aminek az eredménye egy ökörhugyozás szélű marás lett. El fogom tudni tüntetni ezeket a hibákat, de mégsem vagyok most büszeke magamra.
Uraim itt álltalában a jól sikerült dolgok kerülnek bemutatásra...
egy pici ferde tükör talán belefér a dologba...
mert van az úgy hogy nem sikerül.
ha valaki úgy érzi hogy neki is van ilyenről képe, annak ne égjen a képe és vállaljuk fel.
mutassuk meg.
egy mai eset:
2szárnyú boltíves ablakot készítek. a függőleges ráma a nyílónak valahogy nehezen jött össze.
valamiért rövidebb is lett, és a sarok sem akart összeállni, nagy fáradt fejjel közé fűrészeltem a felső íves rámát, de a sarok kötésnél megálltam hogyan tovább? itt meg itt belefűrészelünk..levéssük és király...
és..elb...tam. nem kicsit. nagyon. de legalább profin.
amikor összeakartam rakni úgy üvöltöttem a pipától hogy a feleségem bejött az udvarról mert nem tudta elképzelni mi történt...
megnézte és ennyit mondott: jó. akkor most abba hagyod és megyünk haza.
gondolkodtam, igaza van. jobb abba hagyni és holnap negyed annyi idő alatt megcsinálni jól.
Szakember szemmel nézve az Obi sem jobb egy kanyival sem.
Ennyi gagyit, amennyit ez is árul - pláne ilyen árakon - hát én süllyednék szégyenemben helyettük, ha szakáruház lennék.
Egyébként pár napja tudtam meg, hogy a LUX márka nem onnan kapta a nevét, hogy olyan luxus-minőség lenne - hanem ez egy palinak a neve, jelesen Emil Lux -é - aki vélhetően alapította ezt a "világmárkát".
Jellemző, hogy az Obiban ebből is csak a kék széria kapható - amei állítólag a legalja még ennek a márkának is.
"Azt valóban nem lehet észrevenni, ha nem az alu lemez középpontjában van pontosan a marógép hanem 1-2 mm elcsúszása van...."
Itt és most kizárólag erről van szó!!! A többi amit írtál, nem tartozik a jelen tárgyhoz.
"Vannak olyan emberek akik mindenmen a maximális pontosságot tartják csak elfogadhatónak, és vannak akik azt mondják a nagyobb eltérésekre is, hogy jól van az, nem a holdra megy. Te melyik csoportba tartozol?"
A harmadikba, aki képes mérlegelni, hogy hol van szerepe a pontosságnak, és hol csak felesleges erőlködés "pöcsölni". :-P
nekem ott volt a 300-as kombi gép. sokat dolgoztam vele, szerettem, de rövid. és rövid gépen nem lehet normálisan dolgozni. az szék és asztal gyártáshoz jó. aki hosszabbat akar készíteni annak hosszabb gép kell.
sot, lehet venni atjelolo pontozo keszletet, ahol a pontozo 3-4-6-7-8-9-10 mm hengerek kozepen egy furatban csuszik, a henger illeszkedik a lyukhoz, es ugy pontozol a benne levo pontozoval.
De a műanyag talpon átmenő furatok vannak, a gépet központosítod a befogott fúróval, körberajzolod, és a rajzhoz illesztett műanyagról átjelölöd.
Majd a következő betétnél, mert már úgyis mindegy, ez el lett baszva két tizeddel...
Ha még pontosabb akarsz lenni, amikor a gép a lapon van, lécdarabokat vagy egyéb alkalmatosságokat szorírótózol köré, és akkor már csak a lyukközepeket kell pontosan eltalálnod, mondjuk szorosan illeszkedő vastagságú pontozóval és vinklivel.
A következő életemben majd én is így csinálom, de ebben a mostaniban nem szándékozom a Holdra menni...
Ja, és a lemez sarokcsiszolóval és szúrófűrésszel volt vágva, ennek a helyére ment nálam az asztalba a gyári talp.
Így végigbeszélgetve tényleg sokféle módszer létezik az ilyen átjelölésekre, ha az embernek van ideje végiggondolni. Vannak egyszerübbek és bonyolultabbak is, nem mindig a legjobb megoldást választja ki mégsem az ember, mert például nincs hozzá elég türelme vagy megfelelő felszerelése. A legrosszabb eset az amikor az ember szépen eltervez valamit, előkészül rá, majd a már nagyon nem szomjas esztergályos keresztülhúzza az ember terveit amire felkészült. Ilyenkor jön a B terv vagy a C,D,E.... de ezek már mind csak tüzoltó munkák, hogy megmentsük ami még menthető.
Nem akartam ezt leírni. Megmondom őszintén, kissé mosolyogtam a tizeden belüli próbálkozáson. :-))
Akkor neked vagy nem jó a szemed vagy nincs esztétikai igényességed. :)
Egy illesztésnél az 1-2 tizedes pontatlanságokat még el lehet tüntetni színte nyom nélkül egy kis ragasztóval meg fűrészporral, de ha már nagyobbak az egyenetlenségek vagy az illesztési hézagok, akkor az virítani fog a szakértő szemnek és nem egyszerű láthatattlanná tenni az ilyen kis hibákat. Azt valóban nem lehet észrevenni, ha nem az alu lemez középpontjában van pontosan a marógép hanem 1-2 mm elcsúszása van de csak azért, mert a központi lyuk körül elég sok anyag van ami el tudja rejteni ez a nagy eltérést is. Vannak olyan emberek akik mindenmen a maximális pontosságot tartják csak elfogadhatónak, és vannak akik azt mondják a nagyobb eltérésekre is, hogy jól van az, nem a holdra megy. Te melyik csoportba tartozol? :)
Illetve kis hernyószavarral át tudod jelölni mint a jelölőtüskével.
Illetve ha csak sima csavarod van (az már csak akad), akkor kicsit megfested a lemezt, 3 távtartó lécdarabot beteszel amíg központosra állítod, léceket egyesével kiveszed, visszadugod.
A betétlap nem aclból, hanem 10mm-es AL lemezből van, úgy kaptam meg ezt a lemezt, hogy már le volt szabva, valószínüleg fém szalagfűrésszel, nekem csak méretre, derékszögre, és a sarkait ívesre kellett lecsiszolnom meg reszelnem.
"Lehet siman megmernem az osztokoret a csavaroknak a talpon, es egyszeruen felszerkesztenem a lemezre."
Ja-ja, ezt mondtam én is. :-) Mielőtt kiesztergálják, felrajzolni és a központot kifúrni (meg a csavarhelyeket is lehet) akkorára mint amekkora az esztergán a tárcsa csapja. (vagy a csapot esztergálni a lyukhoz) A csap központban tartja és nem kell utána méricskélni, rajzolgatni. Persze ez is csak egy megoldás a sok közül. :-)
A betétet is ugyanígy meg lehet csinálni, nem szükséges lézer, meg vízzel vágó masinát keresni.
"Talan azert, mert valojaban ha 1mm-el nem jo helyen van, nem igazan szamit"
Nem akartam ezt leírni. Megmondom őszintén, kissé mosolyogtam a tizeden belüli próbálkozáson. :-))
Nem olvastam figyelmesen a diskurzust, de én annak idején egy plexi lap segítségével oldottam meg az átmásolásokat, karcolva felszerkesztettem, átrajzoltam amit kellett. Persze az igazsághoz tartozik, hogy az ördög a részletekben lakozik, tudom, sokat tököltem vele, ezeregy lámpával világítottam körbe a munkaterületet, hogy az árnyékok ne tévesszenek meg, apró vinklit használtam, hogy tutira derékszögből lássak és mindezt lupé alatt. Sikerült annyira pontosan és hézagmentesen dolgoznom, hogy a süllyesztett csavarok meghúzásakor lehetőségem sem maradt kotyogásból eredő elmozdulásokat korrigálni.
Ezt kivételesen elsőre jól oldottam meg.
Persze, ennek is vannak hátrányai, amikor vettem egy unimaxos triton felsőmarót, aminek hivatalosan ugyanott vannak a furatai, mint a Freudnak, nem tudtam (akartam) meghúzni a csavarokat, mert éreztem, hogy feszül. Ha tehát át kellene cserélnem a két gépet, kicsit fel kellene tágítanom a betétlemezben lévő furatokat (és süllyesztésüket).
Repítőnek még annyit, hogy ne lézerrel akarja kivágatni a betétlapot (acélból) hanem inkább vízzel!
Én legalábbis a hőre fogtam a lemez vetemedését, anno...
Ertem azt hiszem. De megsem emlekszem hogy lett volna ezzel gondom.
Talan azert, mert valojaban ha 1mm-el nem jo helyen van, nem igazan szamit. Tulajdonkeppen a betetnek nem is kell kereknek lennie, csak tortenelmileg ugy alakult.
Lehet siman megmernem az osztokoret a csavaroknak a talpon, es egyszeruen felszerkesztenem a lemezre.
Ugyna nem tőlem kérdezted, de én rendeltem mostanában az uni-max-tól és a szállítási díj 2000 ft körül volt, most csak úgy vaktában megnéztem valamit és azt írja 1810 ft ( áfa nélkül ). A trans-o-flex szállít náluk, a díj ugyanannyi ha utánvéttel vagy előre utalsz, így célszerűbb az utánvét, mert tapasztalataim szerint az utalás macerás, nekem pl. 3 hétbe tellett mire megtalálták a rendszerben...
sot, ha csinalsz bele egy karikat, aminek a kozepen van egy 12-es luk, akor a maroba egy 12-es furot fogva es ezen atdugva kozpontos is minden azonnal.
Fel volt rajzolva, de az esztergába befogásnál pár tizedel odébb sikerült befognia a szakinak 2 pofa közé. Így nem ért semmit az a felrajzolás. A 3 pofás tokmányba befogott egy 4 pofás rokmányt, abba meg csak 2 pofát hagyott benne és úgy rögzítette, mert a téglalap hosszú oldalát nem tudta megfogni pofákkal, nem nyílt ki annyira.
Sima 3mm-es pozdorja lemezből szoktam csinálni régen a sablonokat. Tökéletesen megfelel ha csak ceruzával vagy vékony filctollal rajzolom körbe. Van olyan körjelölő sablonom ami már 30 éve megvan, még az apámtól kaptam őket, így kab 40-50 évesek lehetnek.
Ha szöget kellene beverni vele akkor tényleg nem sokáig bírná. :)
"mivel egyszerre megy rajta minden szerszám-szekció"
Többmilliós gépeken pedig, ahol adott a több tengely és funkció, szándékosan körkapcsoló van és csak egy tengely üzemel egyszerre. Az üzletkötő csak bámult rám, amikor rákérdeztem, hogyha adott a csapozókocsi, körfűrész és a maró, akkor miért kell nekem több műveletben elvégezni azt, amit megtehetnék egyszerre is. Majd megjegyezte, ez így biztonságos, de felárért biztosan megoldható.
Jó-jó, de felsőmaró azért nincs rajta (ez viccvóóót) :-)))
Tényleg elképesztő ár-aránytalansági dolgokat lehet tapasztalni gép-ügyben (is).
Néha tényleg szinte ugyanennyi pénzért kínálnak egy-egy profibb kézi-gépet - holott egy ilyennek a műszaki tartalma a többszöröse azokénak.
Lehet fikázni, hogy csak 200 mm-t tud, stb - na de akkor is, ez mégiscsak egy gép.
Azt ugyan szívesen meghallgatnám hogy milyen hangja lehet működés közben - akár üresjáratban is - mivel egyszerre megy rajta minden szerszám-szekció - gondolom hangilag sem lehet az "Lopakodó" fajta. :-))))
Tegnap nem volt maró próba. Csak 6-os patronnal szállítják, a nyolcas patron pillanatnyilag hiánycikk, a Makita Magyarország 2-4 hét körül igéri a szállítást.
Gyakorlatilag az egyszerre forgácsoló fogak száma a lényeg. Ha 5-nél több fog lesz az anyagban, ilyen kis gépeknél drasztikusan nő az teljesítményigény.
Állíts meg egy youtube-os videót olyan helyen, ahol álló helyzetben láthatod a lapot. Majd az arányok alapján próbálj tippelni a fogosztásra. Azután nézz körbe, hogy itthon milyen fogosztásban kapható lap ezekre a gépekre. Gyakorlatilag 0.7-es lapvastagságnál és 30-as lapszélességnél fogsz találkozni hasonlóval.
Láttam olyan videót, ahol majdnem egyezett a fogosztás a lap szélességével, ilyet nem fogsz kapni sehol.
"volt ahol meg nem volt 4 pofás tokmány a befogáshoz."
3pofáson csináltam az ugyanilyen 4 oldalút. :-))
Mondjuk az elforgással nekem is gondom volt. Levágtam két sarkát, mert lusta voltam kivenni az ágybetétet.
"Nem volt egyszerű feladat a marógép rögzítő furatainak elkészítése úgy hogy pontosan középre essen a marószerszám tengelyvonalára. Pár órát sikerült elpöcsölnöm vele, mert inkább hússzor mértem mint elrontsam."
Ha a megmunkálás előtt berajzolod és a középpontban fogják fel az esztergára, akkor nem kell vele "pöcsölni". :-)
ezért van a gyári lapokon több koncentrikus kör rajzolva, valamelyik csak jó a maró aljához, illetve be van rajzolva rájuk pár átmérő is (meghosszabbítva)
vasárnap megérkezik az én alaplemezem is
tegnap megjött a vezetősín az Uni-maxból, lassan már "csak" meg kell csinálni a maróasztalt :)
Olyan 14"-os szalagfűrészem van mint az alábbi képeken. A fényképeim sajnos eltűntek a számítógépről.
A youtube-n ezekkel folyton apróbb rönköet vágnak fel. Az enyém nem az USA-ból származik, hanem Németből és EDER márkájú. Utána néztem, hogy az amcsik 3/4 lóerős motorral szerelik ezeket az enyémen 720W 1~ volt gyárilag ezt lecseréltem egy 750W 3~-ra. Még így is erősen lassul a szalag ha már pallót vágok vele. Na nem is azért írom ezt, hogy hogy meg vagyok lepődve, mert a 750W az csak 750W. mindenesetre érdekes, hogy ezek az amcsik, hogy vágnak vele. Ja és új Pilana szalag van az enyémen is. Rövidtávon nem tervezek nagyobb szalagfűrészt ( csak középtávon ;) ) úgyhogy egyenlőre ezzel kell terveznem, így ha fel kell vágni egy két kisebb rönköt ( most apám udvaráról kell kivágni egy nagy nyúlánk cseresznyefát meg egy körtefát ) akkor felteszek rá egy 1,5kW 3~ motort és felkeresem az A-lap kft-t, majd meglátjuk, hogy mit mutat.
Egyébként jó kis gép igazi felüdülés a jelenleg elérhető áron kínált préselt lemez gépekhez képest.