Akár ez, akár ez lesz akcióban megint, egyiket sem fogod tudni használni elszívó nélkül. Nem a legjobb megoldás az, hogy a forgács útjába egy 90 fokos kanyart kell megtennie a forgácsnak. Van egy olyan gépem, amin 45 fokos a forgács kidobás, az is el tud tömődni ha nagy fogásmélységet állítok fenyőnél. De azt legalább lehet használni elszívó nélkül.
Mondjuk darabszámra nem megyek, konkrétan fúrógépem, ha a kézi, vezetékes gépet tekintjük szorosan annak, akkor csak kettő van.
Abból az egyik évek óta csendben hever a kofferjában.
Inkább arra gondolok, hogy bár meglesz mindenem, amire szokvány körülmények közt szükségem lehet, de egyszer csak megvilágosodok, hogy mondjuk Fein-forma gépem kell legyen, mert ... na ehhez kell valami ideológia, és nem az asszony meggyőzésére, hanem a magaméra, hogy az érzelmek mellé észérveket is pakoljak, csak az egyensúly kedvéért.
A Fein talán éppen rossz példa, mert eddig még csak meg sem rezdült az úszó, hogy legalább gyengécske kapás lenne, nemhogy rárabolni támadt volna kedvem.
Nekem einhell tolós gérvágómon van ilyen szöghajtásos megoldás. A motor 45 fokos szögben áll felfele. Nagyon jó megoldás, bár fogalmam sincs hogy mennyire lesz majd strapabíró, tartós ez a csukló rész.
Szépen megcsináltad a budit. Az ajtóra én készítettem volna egy bevilágító ablakocskát, mert így nagyon sötét lesz odabent és nagyon meleg is nyáron. Ha meg meleg van ott büdös is van:)
Hány szál és milyen méretű deszkát használtál el hozzá? Csak úgy kíváncsiságból kérdem.
Jó, jó, nekem is M-el kezdődő 125-ös van itthon, és egyet is értek veled ebben a tekintetben.
Másrészről viszont.
Pont tegnap használtam egy kb 10 éves Ferm-et amit anno az autószereléshez vettem és kint hever azóta a fűtetlen műhelyben - mondjuk évi 3-4 használatban. Amikor használva van akkor viszont nagyon. Volt, hogy egy hétig napi 12 órát ment! Nem elírás, napi 17 órát voltam kint, és abból kb ennyi volt a natív munkaidő amíg egy fazékkefével rozsdátlanítottam egy böhöm vasdarabot. A hangja most is szép egyenletes, tegnap semmi rágásra hajazó zöreje nem volt. Bele még nem néztem nem tudom mennyi zsír van/volt benne.
Egyet kapásból mondok: nem "M"-mel vagy "B"-vel kezdődik a neve.
Mert elég a legapróbb ürügy, hogy azt mondhassam: emezek mégiscsak megérik dupla-tripla áron.
Zsír.
A Blekit asszem tavaly szedtem szét először, akkor is csak azért, mert a szorítócsavar úgy rágyógyult valamiért, hogy szét kellett törni, és ha már ennyi törődést igényelt, gondoltam bele is nézek.
Nos, a hajtóműházban nemhogy zsírt nem találtam, de még csak a nyomát sem, hogy valamikor huszonéve a gyárban legalább egy keveset nyomtak volna bele.
És amit még nem láttam: kopás nyomát a fogaskerekeken.
Fi...om nincs, miből vannak, de szárazon futottak a kezdetektől, és szerintem még párszáz méternyi vágás bennük van - hacsak egyéb el nem romlik a gépben.
De nem hiszem, hogy mostanában, főleg szerényebb pedigrével rendelkező gépek ilyen anyagból lennének, úgyhogy ezt a Parkside-ot mindenképpen megvizslatom, nehogy versenyre akarjon kelni szárazon futásban a Blekivel.
Tulajdonképpen nincs is igazán nagy szükségem rá, ha most akcióznák a szalagcsiszolót, azt venném inkább.
Ez harmadik gépnek lesz, van egy falbontó nagy Makitám, egy elnyűhetetlen 115-ös B&D, csak azt egy célfeladathoz 2-3 éve beépítettem egy alu idomba, és úgy maradt, mert nagyon praktikus precíziós munkákhoz, csak hát kézbe venni nehézkes, kell még egy.
Ez az ideológia...
Ha meglesz a szalagcsiszoló is, a jóérzés azt követelné, hogy leálljak, mert már meglesz mindenem, amire ép ésszel szükségem lehet, de ideológiát még azután is fogok tudni gyártani...
Mi baja lehet? Sarokcsiszolót gyártani ma már nem nagy művészet, ha rossz vagy zajos az első bekapcsoláskor kiderül. Vedd le a hajtóműházat, max negyedig adj neki lítiumos zsírt és összerakás után valószínűleg sokáig kitart majd - hacsak le nem égeted. :)
Ma a "hobbimunkahelyemen" 0,5-ös vaslemezzel dolgozgattam egy kicsit, és itthonról vittem hozzá egy 115-ös vágótárcsát.
Nem 1 mm-est, az elfogyott, hanem eggyel vastagabbat, méretét-nevét se tudom.
Az ottani gépben volt egy jócskán kopott korong, azzal vágtam olyan kétméternyit, és elfogyott.
Kicseréltem az enyémre, azt pedig az a vékonyka lemez írd és mondd fél méter alatt megette, de úgy, hogy a leszorító csavarig kopott!
Létezik eleve ilyen gány márka?
Egy kis szekrénykében tartom ezeket, nem nézegetem, melyiknek mi a neve, ha kell kiveszek egyet, de szerintem olyan gyártmány lehet, amit már itthon is használtam korábban, márpedig az csak feltűnt volna, ha szinte a felpörgetéstől porrá omlik.
Vagy lehet, hogy több éve várt a sorára, és az idő, pára mittomémmi megette?
Holnap csak a próba kedvéért itthon is vágok valamit egy ugyanolyannal, ha netán az eredmény is hasonló lesz, közkinccsé teszem a nevét, más ne fusson bele.
Épp akartam kérdezni én is a parkside kézi gyalugép lesz a lidl ben érdemes e megvenni? Néha jól jönne terepen kigyalulni mondjuk egy szoruló kapuból...
A műhelyem tényleg nagy nyáron pont jó télen meg keveset dolgozok benne:-) . A vastagoló a kicsi45 cm széles a nagy gépem alatt is van vastagoló azt ritkán használom hisz két emberes munka leszedni a plattokat vagyis a tetőket... nyersanyaggal sem panaszkodok van egy erdőm néha szoktam bélyegeztetni..deszkát vágatni így mindig van száraz anyagom ,tűzifám.
Most sajnos csak az alapkivitelű (a nem csúszkás) gérvágó lesz akciós (20Ezer)
A gyaluval van valakinek tapasztalata?
A multkor néztem az OBI-ban az akciós SKIL gérvágót, és meglepve fedeztem fel, hogy tettek bele egy szöghajtást, így a motor párhuzamos a tárcsával, nem áll ki annyira oldalra, így mindkét irányba könnyen dönthető.
Látom, nem telnek unalmasan napjaid! Jól néz ki a végeredmény! Hatalmas műhelyed van, na és a gépek sem semmik! Ritkán lát az ember ilyen hatalmas gépeket, amik ráadásul favázra épültek. A vastagsági gyalugép is 60 cm széles? Úgy látom fa alapanyagban nálad nincs hiány!
Ja és a háttérben a vadi új körfűrész asztalom díszeleg a 3 lábával - ui. ennyi anyagom volt hozzá egyelőre :-) De majd pótolom, mert így el tud billenni.
Ha már szóba került, tegnap a két ajtó közti szünetben előszedtem a pár éve félbehagyott gityómat és lemartam róla a régi elb...tt fedlapot, hogy ezt a szép jávort ragasszam a helyére.
A nyak 3 réteg jávorból + 2 réteg amerikai dióból van összeragasztva és ahogy látszik is végig megy az egész testen, a "szárnyak" mahagóniból készültek, a fogólap pedig ében.
Egy ismerősömnek csináltam ...gesztenye lazurral le van festve benne fogas kabátját télen fel tudja akasztani:-) :-) igazi nato kompatibilis klotyó lett:-) :-) :-)
Minél nehezebb a lövedék annál tovább tartja meg az energiáját, annál messzebb lehet vele hatásosan lőni! Ezért készítik a puskalőszereket ólomból, de például az A10-es páncélvadász repülőgép 30 mm-es Gatling géppuskája uránlőszert lő, mert az uránnak az ólomnál is nagyobb a fajsúlya! A víz fajsúlya ehhez képest elenyésző, arról nem is beszélve, hogy elolvadna a hőtől mire odaérne a célhoz! :)
Az nem egy mankóból készített cucc volt, hanem egy golyós mesterlövészfegyvernek (talán valami belga gyártmány) csak a csövét és a závárzatát hagyták meg, és a mankó volt úgy elkészítve, hogy bele lehetett dugni ezt az egységet, a távcsövet, az elsütőbillentyűt, és a golyókat, amikor pedig szétszedte akkor az alucsövekből össze tudta rakni a tusát.
Nézzétek meg, hogy mennyire komoly dolog a piaci érdekszférák betartása a fa-kereskedelem terén.
És lám hova vezet, ha a fa-piaci szereplők nem tudnak sem kartellesedni - sem pedig normálisan felosztani a fa-piacot egymás közt. Tanulságos! CIKK ITT
"A tyúkól ajtó zárásához csak egy nagyobb tekegolyó kell."
Nem, kérlek, 2 darab tekegolyó kell - egy kisebb és egy jóval nagyobb. Ugyanis nyitni is kell - meg zárni is.
Reggel, nyitáskor a nehezebb tekegolyó súlya nyitja az ajtót. A juzernek csak annyi a dolga, hogy nap közben bármikor (!) felcserélje a két golyót. Ez óriási előny, mert nincs órához kötve a dolog.
Este majd, a már másik helyen lévő nehezebb tekegolyó zárni fogja az ajtót - ugyanazzal a módszerrel, mint ahogy reggel nyitotta.
Csakhogy ez esetben is a júzernek megint megmarad a szabadsága, hogy akkor cserélje ki a két golyó helyét amikor kedve tartja - pl. a TV műsor végén, lefekvés előtt, vagy akár éjjel is, amikor fel szokott kelni pisilni, vagy vizet inni.
Szia sejtettem. de a szakmai önbecsülésem kedvéért megtennéd hogy átfogalmazod azt amit írtál?
" Ne haragudj, nem akarlak lesajnálni, de ez nem a te fajsúlyod, ez egy komplett szétszedést, és újragyártást jelent szerintem, mert ilyenkor a nyak illesztése is törik az egész testben. "
ha lehetne valami hasonlókat írj...:
Ne haragudj de ez nem az a munka amivel neked foglalkoznod kell..te többre vagy hívatva esetleg ha egy új statocaster jelleggűt kellene még újonnan építened...de ilyen árkategóriásokkal ne foglalkozz...
A sakál egy 12.7-es lengyel Pzk légvédelmi géppuskát használt volna...legalábbis a Bruce wilis filmben...vagy a másikra gondolsz a mankóból készített puskával?
Attól egy duplarúgós slavia is veszélyesebb fegyver.
A 3mm-es rétegelt lemez is megfelel osztónak. Akár natúr bútorhátlap is jó erre. Én nem raknék ennél vastagabbat bele mert csak a helyet foglalja.
Az osztásokat úgy tervezném, hogy variálhatóak legyenek. Azaz több vágat kell a fiókba mint ahány osztás kerül bele. Így akár rövidebb és hosszabb osztást is ki lehetne rakni mondjuk 5cm-es lépésekben. Ezt csak 1-2 fióknál érdemes megcsinálni, az összeset felesleges és túl nagy munka is. Olyan osztást csinálnék bele az egyikbe amibe tollat, vonalzót is bele lehet rakni azaz elég hosszú, de nem túl széles.
Talán nem off, mert sokan vásárolunk különböző gépeket, ezért helyénvalónak találom :
"
A szombat óta vett termékekre már az új Ptk. szabályai vonatkoznak, ezért erről a kérdésről kicsit részletesebben írunk.
Az új Ptk. alapján egy elromlott tévé, hűtő, telefon kicserélését, megjavítását két éven belül lehet kérni, de az eszköz elromlásától számított két hónapon belül jelezni kell a meghibásodást az eladónak. Kicserélést, vagy megjavítást immáron a kereskedőtől vagy a gyártótól is lehet kérni.
Ha a hiba nem javítható, és a kicserélés sem lehetséges, akkor a fogyasztó az eladótól kérhet árleszállítást, vagy el is állhat a vásárlástól. Árleszállításnál a hibás terméket megtartja a vevő, de kevesebbet kell fizetnie érte, elállásnál pedig mindenki visszaadja amit kapott: a vevő a terméket, az eladó a pénzt."
"Bekerült a Ptk.-ba az a korábban másik törvényben szereplő szabály is, ami alapján egy hibás termék által okozott kárt lehet követelni a gyártótól. Tehát ha a vásárlás után három éven belül elromlik a sütő, és ez a ház leégéséhez vezet, akkor a kár megtérítését a gyártótól lehet kérni."
Amikor elkezdtünk építkezni, a legfontosabb tanulság az volt számomra, hogy nagyon megkönnyítette volna az egészet, ha tudom előre, hogy hova milyen bútor, kapcsoló, gép, függöny meg minden kerül. Neked is ezt ajánlom: gondold végig előre, hogy hova milyen cuccot akarsz pakolni, mérd is ki a megfelelő méreteket, és aszerint csinálj osztásokat. Különben előbb-utóbb bosszankodni fogsz, hogy ez a rekesz miért nem nagyobb 2 centivel :) Vagy csinálj minden fiókba több variációt, aztán később is tudsz változtatni.
Az a kétszintes csúszós fiók meg tényleg jó dolog, nálunk még a konyhaszekrényben is van, hasznos tud lenni.
Nem is rossz ötlet, hogy a fiókból ki lehetne venni a kis rekeszekből álló dobozt. Szükség esetén a lakásba is be lehetne vinni a csavarokkal teli dobozt. Ezt át kell gondolnom!
Ez így van, ahogy mondod. Na nem azért, mert szakértő lennék, vagy mert meg tudnám csinálni - hanem azért mert eleget láttam ilyet fiatal koromban a haveromnál.
Volt, amit szinte teljesen végigültem mellette, amíg csinálta - közben dumcsiztunk.
(javarészt erősítőkről, mert piszkosul rühellte a hangszerjavítást.
Főleg a tangóharmonikát utálta - meg hát mindig is az elektronika vonzotta.
Később ő lett a környék leghíresebb hangszóró tekercselője - tényleg mesterire fokozta azt a műfajt, pláne a nagy 100+ Wattos nagy lavórok terén.)
ez az az eset, hogy ha a gitar nem er tul sokat, akkor semmi ertelme vele foglalkozni. ha meg ertekes, akkor plane nem szabad gyakorlat nelkul hozzanyulni.
Akkor jól sejtettem! A nyak kapott egy kurvanagy pofont, és ez nem jó hír, ezt egy asztalos nem hozza rendbe. Ne haragudj, nem akarlak lesajnálni, de ez nem a te fajsúlyod, ez egy komplett szétszedést, és újragyártást jelent szerintem, mert ilyenkor a nyak illesztése is törik az egész testben.
Állítólag nyitva volt vagy lehúzódott...a gitártokon a zipzár...az meg aláhullott szépen a tokból, a földre. merthogy a tulaj előtte vette a vállára.
így aztán az aszfalt ütött rajta egyet.
én egyébként azt ajánlottam hogy inkább készítek belőle egy olyan gitárt és hozzá felújítom a szintén ideadott keménytokot.. -szóval készítek belőle egy olyat mint a Desperadoban volt Antonio Banderasnak bár én se a gitárba se a tokjába nem tudok rendes fegyvert aplikálni de az talán megoldható hogy egy rövidre vágott légpuskát beleépítsek...
Legfelső sor fiókjaiba raknék ilyen kis dobozokat kisebb csavaroknak furú száraknak kisebb villáskulcsoknak bitfejeknek..sőt a dobozt fel lehetne kockázni akkor kűlön rekeszbe kerűlhetnek az anya csavarok alátétek méret szerint.mikor kell egyszerűen kiveszed a fiókból.:-) :-)
Abból, ahogy a nyak mellett kifelé szakadt a falap, én azt valószínűsítem, hogy a nyakat feszítették kifelé, mintegy kiflibe hajtva a gitárt úgy, hgy a kifli belseje a test eleje.
Ha ez így van, akkor a nyak a testben is elmozdult.
Csinálgatom a szekrényhez a fiókokat, amikor eszembe jutott, hogy a fiókok alkatrészeibe nem martam be azokat a kis nútokat, amikbe fiókmegosztó fákat lehetne rakni. Mikor erre ráeszméltem, azonnal abba is hagytam, majd a maradékba belemarom.
Az volna a kérdésem, hogy hány marást készítsek a hosszanti (42 cm a fiók belseje) oldalára? A rövidebbik oldalra, ami 23,3 cm széles, ott középen lesz egy bemarás! Vagyis arra akarok kilyukadni, hogy hány kis tároló legyen egy fiókba? Ha 3 x 2 = 6 kis tároló lesz egy fiókba, akkor szerintem túl nagyok a tárolók. Úgy gondolom, inkább 4 x 2 = 8 kis tárolónak kéne lennie egy fiókban.
Na de azt sem tudom, miből csináljam az elválasztó rekeszeket! Legyen 1 cm gyalult lécekből, vagy 3,2 cm farostlemezből, vagy inkább vegyek hozzá 6 mm-es rétegelt lemezt?
kérdezte tőlem a gazdája hogy megtudom-e csinálni, úgyhogy én aki az életemben nem foglalkozott gitárral rávágtam hogy persze készítek belőle egy stratocastert..
és még örültek is neki...
azért gyorsan lehűtöttem a kedélyeket mondtam hogy nem értek hozzá, még nem csináltam de a barátaim a neten már láttak ilyet így annyit vállalok elsőre hogy lefotózom, felteszem a képet, megkonzultáljuk...
úgyhogy fel is tenném a képeket.
ja...azt olvastam hogy ehhez lúc fenyő lapot raknak.. na én akárhogy is nézem nekem ez inkább borovi.
Amúgy én Burgenland bizonyos részeiről és Bécs kertes házas övezetéről tudok biztosan beszámolni. Finom leszek: ott sem kolbászból van a kerítés, villanyszerelés ügyben sem... Persze ettől ez még nem szép szerelés, csak gondoltam megjegyzem, hogy Mekkmesterek ott is vannak, ha többet is keresnek ;-)
Nekem a Trinát mesterzománc készletben nagyon bevált, és érdemes a radiátorzománcot venni a sima helyett, mert az olyan adalékot tartalmaz, amitől jobban bírja a meleget, és ez egyben azt is eredményezi, hogy nem fakul, sárgul, öregszik a szine jóformán semennyit sem, idővel.
A saját alapozóját alkalmaztam lenolajos beeresztés után. A tapasznak legjobbak a kétkomponensesek, legalábbis én azt szeretem.
Arra jutottam a kedvenc lakberendezőmmel, hogy az ajtóimat le fogom festeni, a fürdőszobai csempéhez hasonló zöld selyemfényű színnel. A kérdés az, hogy milyen alapozó/glettelő anyagot érdemes alá kenni a szép és tartós felület érdekében.
Egyetértek veled ...éppen ezért nem akartam felrakni képeket az igénytelen szerelés miatt pedig Ramaty doki milyn rég kérdezgeti:-) :-) :-)
-én viszont nem általánosítanék hogy van nyugaton ..németországba fraiburg melett dolgozok szőllő szűretkor ,na tt is vannak bizony olyan körűlmények amiket addig el sem tudtam képzelni. Persze megyek mert kell a pénz ...
"Nem romantikus hanem életveszélyes mint a tyúkokra úgy a gazdájára is ... viszont működik..."
Hát jahh, autózni is lehet meg nem húzott kerékcsavarokkal.... amíg ki nem esik a kerék addig prímán működik az is.
Sokszor hallom a panaszt, hogy micsoda disznóság az már, hogy miért vannak ugyanolyan árak itt, mint Ausztriában - miközben ott 3x több a jövedelem?
Hááát, például ezért az igénytelenségért ami a képeken is van.
Te le tudsz képzelni mondjuk Felső-Ausztriában egy gazdasági udvart, amelyik így nézne ki mint képen... vagy ahol ilyen villanyszerelést lehetne csinálni?
Jól van ez így - tökre helyén vannak a dolgok.
Nincs ok egy szál panaszra sem - pont úgy élünk, amilyen az igényességünk (lásd fotók).
Na itt egyben az egész rendszer...előrebocsájtanám hogy ez a rendszer nem a sajátom ..mégcsak nem is én csináltam viszont ehez hasonlót fogok én is építeni... most nincs tyúkom róka elvitte...
azt még nem tudom mire lenne ez jó..de olcsóbb mint egy retina szekener tyúknak...
bár egy olyan érzékelő ami méri a időt amig a tyúk elhalad előtte nem lenne utolsó...
na mármost..a tyúk bárhogy is megy el előtte mindig rövidebbnek érzi mint a rókát, tehát egy átlagosan fáradt és végtelenül lassú tyúkhoz igazítjuk a megszakítási időt, és ezt a róka a hosszú testével minden esetben alul múlja. na ilyenkor jönnének a csapdák, valamint 3nyelven felszólítanák a rókát a irhájának elhordására, vagy átadására.
miért 3? mert van sarki róka, vörös róka....és talán ezüst is.
mondjuk nekem eddig firefoxom volt de ma törültem mert blokkolta a emailozást és az ideírogatást, és a facebookkot is.
Valaki keressen már rá a neten, aki jól beszél angolul. Nehogy már megint feltaláljuk a meleg vizet. Lehet már Leonardo régen lerajzolta a tutit, áram nélkül :-)
Régen, amikor együtt élt a nagy család, biorobotokkal oldottuk meg. Én mint gyerek este bezártam, nagyanyám meg úgyis hajnalban kelt mindig, ő meg kinyitotta a tyúkól ajtaját :-)
Főleg azért nem normális, mert életveszélyes amit csinált a karbon kompozít lap marásánál. Az ilyen embert hívjuk öngyilkos jelöltnek, aki a karbont elektromos géppel munkálja meg. ÉLETVESZÉLYES! Csak levegős gépet szabad használni karbonnál. A karbon pora bejut mindenhova, eszméletlen jól vezeti az áramot. Még akkor is veszélyes, ha elszívót használt a maráshoz.
bonyolult szamitogepes megoldast tudok en is kitalalni.
- merleg meri az osszsulyt, a tegnapi osszsuly alapjan tudja hogy kb mennyi kell legyen. ha a gazda megeszik egyet, buntibol aznap este neki kell csuknia
- minden tyukon beleptetokartya, blokkolniuk kell mint a melohelyen, ha mind beert, akkor zaras.
kérem szépen...a tyúk nem hülye. egy számlálót kell a tyúkólra rakni, amennyiben a bemenő tyúkok száma eléri a x-et akkor az ajtó záródjon elektromechanikusan.
reggel meg ébresztőóra sípjele helyett a elektromos áram a nyitómechanizmust indítja be...
:)))
de úgy is lehetne hogy egy bizonyos súly elérésekor kiold és az ellesúly behúzza a kaput, reggel meg a "ébresztőhang" jelére nyitódik.
Párszáz Ft-ért lehet kapni kapcsolóórát (nem rég volt a Lidliben, tán 699 Ft volt)
Ezt beállítod reggeli nyitásra és esti zárásra (tán 15 perc felbontással állítható - de gondolom tyúk-elvtársnőknek ez a finomság megfelel) - és annyi neki.
Annál a végállást a megnövekvő áram detektálása adja. Szóval nyitásnál is kell egy fix vég aminél tovább nem nyílik az ajtó. De nem is ez a legnagyobb baja. Hanem 12V.
Aztán mi van, ha beborul, becsukódik, a tyúkok meg kint maradnak........ a róka meg nyalja a száját. :-) Szerintem az a mérleges megoldás a legjobb, bár bizonyára az sem tökéletes, mert ha csak egy tyúk is elkóborol, nyitva marad az ól.
Egy 600 forintos kertilámpából a napelem és egy morse relé a vezérléshez? Amíg van áram, nappal van és a nyitó áramkör él, amikor nincs akkor már sötét van, és a záró érintkezőről kapja a jelet a motorod. (Természetesen a két végálláskapcsoló nem engedi leégni a motort)
Én meg dolgoztam a repülésben, akkor most építsek a tyúkólra egy beton hangárajtót? :-) De a kérdés továbbra is az, hogy mi a búbánat nyitja ki pirkadatkor, és zárja be sötétedéskor? Helyettem :-)
Na az unnep tiszteletere tartottam kis karbantartos napot.
Mar reg ereztem hogy a korfuresz asztalaban a horony nem teljesen parhuzamos a lappal. Hogy megtalaltam a meroorat, meg is tudtam merni, hogy 0.75mm volt az elteres a 250-es lap hosszan. Azert az igen sok. A neyg csavar kozul ami a fureszt az asztal aljahoz rogziti, csak haromhoz lehet normalisan hozzaferni anelkul hogy szetszednem az egeszet. Gondoltam majd a negyedik korul elfordul. Hat nem. Es a hatuljanal ferni hozza, az mar koppig volt az ovalis lukban, muszaj volt az elejet megmozditani. Jol jott volna egy felmeteres imbuszkulcs. Kicsit sebes a kezem, de megvan! Most tized korul van az elteres elol-hatul, de nem is tudok en ilyen pontosan merni. Az azert megdobbento, hogy ha felrakom az ekszijat, az egy tizedet huz rajta, pedig komoly meretu vasak vannak ott.
Akkor mar szetszedtem a bosch furot is, kapott uj zsirt. Megszamoltam a csapagyakat is. A kep vegyes, kicsit rosszul is emlekeztem, de alapvetoen nem olyan rossz am!
- a motor hatul melyhornyu golyoscsapagy, a muanyag hazban kialakitott feszekben. A haz pp, nem pa-gs vagy hasonlo.
- a hajtomu alapja egy nagy ontveny
- ebben a motor elol tugorgos csapagyban fut!
- a tokmany tengelye hatul szinten tugorgos csapagyban. Ha kikapcsolom az utest, akkor egy golyo tamasztja a veget axialisan
- a tokmany tengelyen a masik csapagy az ugytunik egy nagy acel persely. nemtudom mi van benne, mert a tokmanyt nem vettem le. Ez a csapagyazaz egy nagy muanyag kupakban van, ami a hajtomu burkolata egyben es az ontveny alapra cuppan ra.
Szoval nem egy ipari dolog, de tele van csapaggyal! Kivancsi lennek hogy egy hasonloan kinezo, akar hasonlo tipusjelu mostani zold bosch hogyan nez ki.
Már én is bánom, hogy nem jegyeztem fel a ráfordított időt! Mert hiába tudom mennyi volt az anyagköltség, tudnom kéne azt is mennyi időt töltöttem el vele, ahhoz hogy eldönthessem megérte-e hozzáfogni.
tizedre sem. A fánál az elkészítéskori szárazsági állapothoz mérten lehet miliméterre pontosan dolgozni, de hogy az 1 év vagy akár 2nap múlva mekkora lesz nem tudod megmondani.
Legyünk megengedőek, mert azért nem sima, fröccsöntött műanyag az - mint pl. egy nájlonveder, vagy játékdömper.
Ha nagyon precízek akarunk lenni, az a "műanyag ház" az jobban hasonlít a ma divatos kompozitokra... mert van abban némi szálerősítés is, ami összetartja ám a cucc geometriáját elég rendesen.
Ugyanez megtalálható (persze magasabb finomsági fokon) mondjuk a profi fényképezőgépek (újabban) full-műanyag házánál is - ahol század (vagy akár ezred) mm -es alaktartási követelmény is felléphet - ráadásul nagyon tág hőmérséklet-határok közt, a kemény mínuszoktól a +50 fokig bármi.
Ha meg belül fémben van, az irreleváns, mert általában a műanyagházban kotyog ezeknél minden.
Nekem három Bosch fúróm van, mind kívül full műanyag, kotyog is benne rendesen minden amit beépítettek,
Ellenben a hetvenes évekbeli magyar, félig fém, félig műanyag EVIG fúrómnak már a műanyag része átalig van törve 20 centi hosszban, de a tengelye a tokmánnyal még mindig áll atomstabilan, és fúr is a drága, ahogy kell.
Egy alfa cluj nevű cégnél dolgoztam, szelekcionált garázskapuk ,pánik ajtó , hőre zárodó ajtó stb szerelése ,javítása volt a munkám. Továbbá kapunyító rendszerek beépítése...itt szereltem tyukketrec ajtóra kapunyitó rendszert:-) :-) :-) . Mondhatnám ágyúval verébre lőni ugyanis egy 150 kg os kapu mozgató rendszer kerűlt beszerelésre..:-) :-) :-)
Márhogy ne legyek topikidegen. Nem vagyok asztalos, csak hébe hóba dolgozom fával, akkor viszont szeretek legalább elviselhető munkát végezni, nem ezred milliméterre gondolok, csak normális elfogadhatóra.
A Parkside-om egy oszcilláló multigép ( Fein Multimaster utánzat ), nem sok használatra vettem, de valóban sorjás, és a szerszámrögzítő tárcsa egyébként üvegkemény csapjai valahogy szarul állnak mert az utólag vett tartozékok furataiba nem ment bele. A gyári tartozékok szépen felmentek, mert ott babszem formájú a furat , és ha felteszem "önbeálló" , 80-as évekbeli vagy a gépészek mondása szerint lóg mint pap se.....ben a ló.....asz. Gyakorlailag nem a csapok viszik át az erőt hanem a 6-os csavar által összeszorított lapok, mintha két vaslemezt egy csavarral összeszorítanék, majd rezgetném oda-vissza.
De vettem erdeti Straus gyalut is ami ránézésre egy régi Makita koppintás, mindene szar, forog de a szíjat legyűrte, mert a két kerék nem egyvonalban futott, kb. 5mm eltérés , a kést lehetetlen normálisan beállítani, így mindig ferdén gyalul, 82mm-es ,ha kell egy 100mm-es deszkát csinálni akkor csík lesz a két gyalulás találkozásánál.
Láss csodát a kék boschom wood razor pengéjével szinte tökéletes munkát végeztem a kerítésléceknél, és a keményfém lapka éle is kiváló. Igaz drága, de minőségi, a forgácsgyüjtőjéről nem is beszélve. Látva hogy mit művel a fatelepen lestrapált Makita "abrichter ", és milyen drágán gyalulnak vele, a bosch egy családi háznál behozza az árát.
Ha a " jobbik " fele lett volna hasas akkor rá lehetett volna vágni, az elejét meg reszelővel illeszteni . kb 2 óra munka és vállalható az eredmény. De csiszolóval nem állnék neki .
Ezen a képen látszik, hogy az eleje is roszz . Ha pontosan illeszted a sarkot az még 1 mm nyitást eredményez, így ránézésre .
Ha nincs derékszögben az egy egzakt mérhető adat . Ez nem esztétikai kérdés, ezzel mehetsz reklamálni, nem csak hozzá.
Annyi fáradtságot még megérne, hogy rákérdezel egy szabászaton, hogy erre rá tudnak-e marni ? Ha igen, kérsz egy számlát és elviszed a mesternek + benzin idő .
Még így is jobban jár, mert te fogsz vele vesződni .
Amennyit rövidülne , azt még el tudod húzni a faltól . Ha pl. -3 mm az nem vészes .
De te vagy a megrendelő, te választasz te döntesz, neked kell megalkudnod-vagy nem .
Azt azért nem mondanám, hogy mindenki arra akart rábeszélni. Szerintem Te említetted egyedül, de lehet rosszul emlékszek. Jóformán asztalosról volt szó.
Mindkét oldalon ugyanannyi hasa van, ráadásul ferdén rakta fel a sablont. 60 cm-en 3 mm a dőlés derékszöghöz képest.
Azért ne sajnáld az időt, a lehető legszélesebb ismeretségi körben eldicsekedni a szép új munkalapoddal, és vastag piros betűkkel, aláhúzva elmesélni azt is, kinek a keze munkáját dicséri az eredmény!
(Egyszer egy havernak elvállaltam az előszobája PVC burkolását. Fáradtan álltam neki, és elmértem egy vágást. Olyan módon sikerült kijavítani, hogy még évek múlva sem lehetett észrevenni, hacsak nem hasaltam le hozzá, de azóta is rossz érzésem van, ha eszembe jut.
És ez haveri segítség volt, szakmámon messze kívül, hát a pofám leszakadna, ha mesterként hirdetném magam, és ilyen bénázásért még elkérném a kialkudott árat is.)
Azért én megnézném azt a sablont saját szeműleg. Mert ha az egyenes, akkor az ember keze remegett, de úgy ne dolgozzon. Ha meg a sablon hibás, akkor azért...
Az a baj, hogy nehéz kultúráltan ráébreszteni az ilyen szakikat a felelősség vállalásának rá nézve pozitív következményeinek fontosságára.
Az a gond, hogy ebből már nagy veszekedés lenne. Amikor másodjára jött vissza kijavítani valahogy a hibát (ez sem sikerült neki), akkor már beszólogatott.
A másik gond, hogy ebben a városban lakik. Ilyenkor mindig félek, hogy lesz egy haragosom, aki a egyszer pl megmérgezi a kutyáimat, vagy kiszúrja a kocsim kerekét.
Ettől függetlenül nagyon erősen gondolkozok rajta, hogy megvetetem vele az egészet és visszakérem a pénzem.
Profi asztalosok! Most komolyan ilyenkor mit lehet tenni? Ő váltig állítja, hogy a sablonnal ilyet lehet csinálni. Van esélyem visszakapni a pénzemet és az eredeti munkalapokat?
A burkolót ne említsd, mert 8 éve "dolgozott" itt magát annak nevező egyén, de még mindig elönti a szar az agyamat, ha meglátom a "munkája" nyomát... Volt amit újra csináltattam vele, de még azt is képes volt elcseszni, csak kicsit máshogy.
Igen...sajnos azzal. 21.000 Ft + 2 * 3000 Ft dekor az oldalára.. Mindezért fizettem (én barom) 8.000 ft munkadíjat, azaz összesen 35.000 ft...
Az a gond, hogy olyan a mintája a munkalapnak, hogy nem tudok hozzá olyan pasztát sem venni, ami nagyjából eltüntetné a hibát. Marad a sziló, hogy legalább ne legyen rés.
Az amúgy csak most vettem észre, hogy még a vízszintes felületen is van egy kis lépcső. Pedig úgy mondta nekem, hogy ő nem sima géppel, hanem "FESTOL DOMINO"-val dolgozik...
Topikba vágóan: meséltem már, hogy a konyhaszekrényünk miatt 8 asztalos fordult meg a lakásban? :-)))
Aztán:
Vagy hogy a fűtésszerelő acél radiátort akart a panel nappaliba szerelni, legalább 180 centiset? Meg sem mertem kérdezni, hogy rézzel akarja-e csövezni, hogy teljes legyen az összhatás :-)
És a burkolóról, aki szerint ha egy fugában másfél méteren van 5 mm különbség, akkor az még jó?
Ugye nem kell, hogy folytassam!? :-)
Nekem sem türelmem, sem időm sokszor kitanulni az éppen szükséges szakmát és ilyenkor szívok...
Hogyan tudott kevesebb mint kettő óra alatt végezni? Mi bekenjük az éleket speciális ragasztóval amit a FOREST is használ és rendesen össze van huzatva és egy fél napig meg se emeljük, hogy kössön meg rendesen. A tied nincs is összehuzatva rendesen látszódik a lamelló.
Most már azt mondom, hogy legalább rontottam volna el én....
Komolyan mondom (és ez nem túlzás!!) eddig bármilyen mesterembert hívtam ide (eddig ez háromszor fordult elő, mert inkább mindent megcsinálok magam) mindenkiben csalódtam. Ennyire peches vagyok?
Ráadásul még vissza is hívtam egyszer, hogy legalább a két munkalapot hosszában marja már össze. Még volt annyi dekorszalagom, hogy újra le tudja vele élfóliázn. Elvitte, majd visszahozta úgy, hogy a fele lépcsőt bennehagyta. Több dekorszalagom meg már nincs és nem akarok +3800Ft-ért venni megint.
Még neki állt feljebb, hogy mindenhol ahol csinálta ilyen, mert a sablonnal ilyenre csinálja és még senki sem reklamált... Ilyenkor a hátoldalon illesztik, a két munkalap találkozásánál a belsősarokban szilóval ki szokták tölteni a keletkező rést. Mondom igen, mert azok 1. vagy igénytelenek, 2. vagy a falnál van ez az illesztés és nem látszik a vízvető alatt.
Az idegesít a legjobban, hogy még ki is fizettem 8eFt-ot ezért.
Ha hétvégén lesz egy kis időm, akkor megcsinálom ugyanezt a Makitával és egy nagyon hasonló zöld Boschal. A kis Makival csak azért nem mert annak hatszögbefogója van, az eleve egy lötyögős fajta.
De előtte talán megmérem magának a szárnak az ütését magában is. :)
Annó szóba hoztam a munkalap összemarás témát és tanácsotokra elvetettem azt az ötletet, hogy én magam marjam össze.
Kerestem egy asztalost, akinek láttam már referencia munkáit, ezen kívül nagyon igényes honlappal is rendelkezik további képekkel egyéb munkáiról. Ma eljött és elvitte a munkalapokat. Kb 2 óra múlva hozta is vissza. A 80 eFt-os sablonnal ilyen szépen meg tudta csinálni.
Egyelőre nem tudok mit hozzáfűzni, mert szét**sz az ideg.
Nem, azok nem magok! :- ) Amikor elindultam Tiszaföldvárra nem is gondoltam, hogy kapok pont olyan színű fiókgombokat amikre nekem van szükségem! Azt hittem, most megrendelem, és majd valamikor értesítenek, hogy megérkezett, mehetek érte! De nem, meglepetésemre éppen volt náluk készleten!
Délután a feleségemet bevittem Szolnokra az egyik bútorboltba, hazafelé jövet bementem az OBI-ba, vettem a műhelyszekrényhez guruló kerekeket. Most már az is megvan! Már csak csinálni kéne, hogy haladjon. Üdv.: Zoli
"- Legyen ereje. PSide: 20 Nm - barkácscélra több mint elég."
A legújabb (a nagy akksis) már 25 Nm-es. Ráadásul egykezes a szerszámcsere, meg egy egész korrekt kuffert is adnak hozzá. (Pedig direkt akartam neki csinálni egy faládikát.)
Az unokatestvérem Santiagoban lakik (Chile). Ő mesélte, hogy ott olyan ablakok vannak a házakon, mint nálunk a vitrinüveg (egymás mögé el lehet tolni), csak sokkal nagyobb hézaggal. A földrengésveszély miatt építkeznek így. Ráadásul télen minden baja van, mert ott egyszerűen nem szoktak fűteni, a lakásokban nincs semmiféle fűtőalkalmatosság. (Pedig azért ott is vannak ám hidegek.)
Na megvolt a mericskeles. A BD meg a Maki akkus a sogornal van, ugyhogy kimaradtak.
A meres: az asztalhoz szoritoval rogzitett gepbe befogok egy 8-as furot. Kb 9cm-t all ki. A hegyenek elmozdulasat merem bal-jobb veglet kozben, mikozben a tokmanyt nem tul erosen oldalra a ket veghelyzetbe kiteritem.
Eredmenyek:
Strauss (kb 7 eves, tescoban 2000 forint volt, kapott azert rendesen) : 3mm
Zold Bosch (kb 13 ev, tizenparezer volt, kapott igazan sokat) : 0.95mm
"az egyébként sem szakember hobbisták is szeretnének pontosan dolgozni (jó esetben), ezekkel meg nem mindig könnyű."
Ezt is ugye gépfajtája válogatja. Mert pl. egy fúró-csavarozónál mi a túró követelmény lehet azon kívül, hogy:
- Ne lötyögjön (a ParkS értelemszerűen nem lötyög újkorában - de félő hogy később se fog. Miért lötyögne, hisz csapágygyárból veszik azok is a csapágyat - még ha nem is CNC minőségűt, de ide minek is mikronos csapágy?)
- Legyen jó tág fordulat átfogása. PrkS: 0-1300. Éppenséggel vállalható.
- Ne üssön. Nem üt. Amelyik ütött - kicserélték tökéletesre.
- Legyen ereje. PSide: 20 Nm - barkácscélra több mint elég.
- Bírja az akku: hamarább elfáradok én, mint az. Amikor megvettem órákon át kínoztam. Csavaroztam marhanagy csavarokat, fúrkáltam, stb. Még mindig fullon volt az akksi. Korrekt, nem?
Ugyanakkor a fűszerüzlet asztali gépekben semmi tapasztalatom sincs - pl. elhiszem, hogy 40 rugóért nem adnak preciziós asztali körfűrészt. Ennyiért tán nem is lehet.
Amire viszont egyszer rohadt kiváncsi lennék az az, hogy vajon mit tud 50 rugóért az az Aldis, 4 szálas triplok varrógép - amiért valamikor egy használt (ám jó állapotú) autó árát fizették ki a tehetősebb varrodák?
Venni nem fogok, mert a vitorlákhoz csak nagyon ritkán kell és azt megoldom a Toyota-gépemmel - de azért mar a kiváncsiság belülről rendesen :-))))
Azért a kaliforniai aranyláz már kicsit később volt, addigra a keleti parton már igazi városok is épültek.
Viszont a lóval / emberi erővel komplett falat felemelős dolgot amish-októl is láttam ha jól emlékszem a "Kis szemtanú" c. múlt század végén játszódó dokumentum filmben (fsz: harrison Ford). De az nem kínai importnak tűnt - biztos addigra lekoppintották a technológiát az élelmes amerikaiak (kínaiaktól know-how-t lenyúlni, nem semmi):-)
En kaliforniaban fordultam meg parszor, ott kicsit maskepp nezett ki a dolog.
Emlekszel az aranyasos filmekre, ahol loval huzva allitjak fel a komplett homlokzatot?
Nahat ott es akkor azert voltak lapraszereltek a hazak, mert mar akkor kinabol vettek! Aranyuk volt, idejuk hazepitessel b@szakodni meg nem, mert aki elt es mozgott az aranyat asott. Kina meg nincs olyan messze, es a kinai kereskedok nem ma kezdtek. Van jo kis muzeum SF-ben a kikotonel, tok vicces reszleteket tudtam meg. Pl a vadnyugaton siman kinai porcelan etkeszletuk volt a tehetosebbeknek. Az is igaz, hogy pl a kikotoben sok hektaron alltak az elhagyott hajok, mert amikor megerkeztek a legenyseg is elment aranyat asni, nem volt aki visszavigye a hajot.
Mert ezek tökös, kemény srácok. Gondolj bele, mikor az őseik "beköltöztek" akkor úgy építkeztek, hogy kivágtak néhány fát a vadonban, és tákoltak belőlük egy kunyhót. Akkoriban már az is elég volt, ha a medve nem fért be a réseken. :-)
Hehe, első rápillantásra a kisképre, a gombokról azt hittem, hogy valami finom, csonthéjas magvak - esetleg valami fűszeres sóban pörkölve. Mint a mandula, vagy ilyesmi.
Persze, ehhez hozzájárult, hogy 3 másdperccel azelőtt vettem le a nagyítószemüveget - és úgy látszik, hogy a szemem auto-fókuszának már kell legalább 5 mp az újra-kalibrálásához :-))))
Ma elmentem a lapszabászatra elhozni a méretre vágott farostlemezeimet és a fiókokhoz vásárolt cseresznye színű fogantyúkat. és ha már Tiszaföldváron jártam bementem a fatelepre is megnnézni milyen fák vannak. Vettem 3 db. pallót , 2 db. lécet és egy 4 méteres 10 x 15 cm gerendát. Ebből a gerendából szabom majd ki a fiókok előlapját. Mutatóba el is készítettem 2 db. fiókot, hogy megtudjam mutatni nektek. Tegnap már a szekrénykeretet lefestettem két sor cseresznyeszínű lazúrral, így aztán elnyerte végleges színét. Lassan kezd kialakulni. Holnap délelőtt elültetem a burgonyát, utána csinálom a fiókokat. Persze csak akkor, ha az asszony nem talál ki valami fontosabbat! :- )
Íme az elkészült fiók. A fiók belső mérete 42 x 23,3 cm.
A méretre vágott farostlemezek, és a fiók gombok.
Az alsó polc legfelső fája a 10 x 15 gerenda, abból lesz a fiók eleje.
rosszul fogalmazol. akik ott elnek, azokat nem zavarja. komolyan.
en sem ertettem, de tenyleg. a belteri ajtok kivetel nelkul falc nelkuliek, es a kulteriek is gyakran. es a parkolohazak annyira nyitottak, hogy az eso osszeveri a kocsid elejet benne.
Amerika oriasi orszag, sok kulonbozo eghajlatu resszel. Siman van olyan resze, ahol az acel keretes szimpla uvegezesu ablak es a falc nelkuli bejarati ajto ami alatt be lehet tolni a levelet teljesen ok. :-)
Szerintem arrafelé sem szokás. Egyszerűen csak úgy csinálja ahogy (hobbista módszerekkel) és mivel a végtermék végül is szépnek mondható, ezért a vevőnek már fel sem tűnik, hogy az ajtó leakasztásához iparost kellett hívnia, hogy az ajtó alatti burkolat az ajtótól 1,5 méterre még mindig hűvös és hogy alapvetésben huzat van még bezárt nyílászárók mellett is (azt már nem is néztem hogy a beszegezőléc kívülre került-e).
Sok minden van benne, ami azert olyan, mert arrafele ugy szokas.
De az nekem is bantja a szememet, hogy tele van iszonyat profi gepekkel, olyan celszerszamokkal mindenfele reszletekre, amiket meg szakmanyban ezzel foglalkozok sem mind hasznalnak, de valojaban csinal egy igenyes hobbista modszerekkel keszulo ajtot.
Raadasul a film egy szinhazi eloadas. Mint egy focikozvetites. Szorakozni jo, de ebbol nem tanulsz meg ajtot csinalni. A csapjainak oldalra felcenti jateka van, megsem latjuk ahol oldaliranyba igazit barmit is. A vegen megis passzol minden.
Ez hol a faszomba tanulta a szakmáját? Nyílászáró készítése idegencsappal? Fühlung betét beszegező léccel? Bejárati ajtóra nem bevésőpánt? Bejárati ajtó falc és küszöb nélkül? Felületkezelés után véssük a vasalatot? :o
"A legnagyobb baj ezekkel az olcsó gépekkel az, hogy az egyébként sem szakember hobbisták is szeretnének pontosan dolgozni "
Igen, valahogy így. És nem tudom, ti hogy vagytok vele, de bennem van egy nagyfokú, profizmusban való hit. Ami az állandóság szeretetével jár. Bekapcsolom, öt-tíz éve ugyanazt a gépet, ugyanúgy vág, mar, fűrészel, fúr, gyalul mint tegnap, meg mint két éve. Nincs meglepetés, nincs nem indul, nincs meglazult... Ha még is van, az az én hibám miatt legyen, ne a gép miatt. Igen tudom, ennek ára van, de okosan össze lehet szedegetni olyan gépeket, amik olyanok, mint a háromegésztizennégy :-)
Sok igazság van abban, amit írsz, ez bonyolult kérdés. Szerintem ezekre a zöldségboltos gépekre is igaz, ami általában a szerszámgépekre: nem lehet azt mondani, hogy x típus jó, y meg rossz. Mindegyik gyártónak, típusnak vannak jobb és rosszabb darabjai, a Parkside-nek és a Workzone-nak is.
Én csak barkácsolok, de azért már van pár ipari gépem, amit a meglevő tapasztalatok alapján vettem. Lecseréltem valamilyen olcsót, mert nem váltak be. És van elég sok zöldségboltos gépem is, tulajdonképpen majd mindegyik tudja, amit elvárok tőle. Legtöbbet az asztali körfűrésszel szenvedek, és állandóan az átalakításán töröm a fejem. Na az nem ér többet, mint amit kérnek érte. Van abból a zöld Bosch akkus fúróból is, én nagyon szerettem, amíg (nagyon hamar) el nem szálltak az akksik mellőle. Azóta utángyártott meg vaterás igen olcsó akksikkal használom néha, bár van kék Boschom is. A lidlis egyébként lehet, hogy jobb.
A legnagyobb baj ezekkel az olcsó gépekkel az, hogy az egyébként sem szakember hobbisták is szeretnének pontosan dolgozni (jó esetben), ezekkel meg nem mindig könnyű.
A még ennél is nagyobb baj meg anyagi jellegű: a kedvenc barkácsboltomban mondják, hogy van, aki barkácsolni is Festool gépeket vesz. Szerintem sokan szeretnénk így tenni,még mi hobbisták is, aztán talán még könnyebb, pontosabb lenne a munka. Csak "valamiért" mégis az aldis gépekkel barátkozunk.
Az emberi lustaság vitte előre a világot mindig :-)
Mi van azzal a tyúkól ajtó projekttel? Már én is sokat gondolkoztam rajta, de az összes elgondolásomat elvetettem. Az könnyen megoldható lenne, hogy a lakásból vezérelve nyissam-csukjam, de ilyen megoldás nem jó. Ahhoz fel kell kelni pirkadatkor.
Valami alkonykapcsolót kéne rábuherálni, ami vezérelné, megvirrad kinyit, besötétedik bezár. Lehetne bonyolítani hangvezérléssel is: kukorékolásra kinyit, de este meg nem kukorékol Pityu, a kakasom :-)
Minden valamilyen szinten kapcsolódik az asztalossághoz:-) vastagoló gépemhez kerestem vaslemezt. 45 cm széles kelett viszont lerakatban levágtak egy csíkot s mind meg kelett vegyem. Egy darabig rakosgattam a megmaradt lemezt . Tavaly a tavaszi vásáron voltak kiálítva sűtő gépek sokkal gyengébb anyagból. Na akkor pattant ki a szikra hogy nekem is kell egy .
-egy ismerősnek csináltam gabonás ládát elvállalta a heggesztést. Eddig egyszerű volt..de mikor kipróbáltam hát biza hogy bűntetésnek éreztem mellette álni forgatni kalácsot. Már aznap éjjel a motorizáción gondolkodtam.
-a csapágyazás régi mosógépnk a síkcsapágya ..a két sűtőfa hajtása biciklilánc amit kérdeztél alkatrész az egy bicikli hátsó váltó . Motor mosógépmotor a meghajtószíj egy 200 litres hórdónak a tömítése. Szóval elmondhatom hogy a festéken kivűl semmit se kellett megvegyek így hulladék ujrafelhasználásából megmaradt zártszelvényekből már bicikliről lecserélt alkatrészekből épűlt egy nagyszerű gép.
Bátran elmondhatom hogy megérte hisz két kalács árából hatot sűtöttem. Dió mazsola cukros vaniliás fahéjjast ki milyet szeretett. A sikere egyből mérhető semmi se maradt mára belőle..:-) :-) mind megették.
"Hajlamosak vagyunk összehasonlítani az azonos teljesítményű de különböző minőségű gépeket vételár szerint."
Én ezzel a hozzászólásoddal mélyen nem értek egyet. Először is mert teljesen topik-idegen a megközelítésed. Nézd mit írsz itt:
"Mutass egy Parkside-ot ami kibírja havonta !!!! 200-250 üzemórát legalább egy éven át."
Ez a megközelítés nem ennek a topiknak a témája - ugyanis ez egy HOBBIASZTALOS fórum - ahol teljesen mások a szempontok mint a (nagy)iparban, építőiparban, stb.
Ha egy gép keveset tud, korlátozott a felhasználása - akkor az egy hobbi-iparosnak akkor is szar, ha történetesen azt a keveset 50 évig is bírja a gép.
Az általam belinkelt BOSCH (az 1 darab 500-as sebességfokozatával, a 12 Nm-ével és a 3 kilójával) akkor is egy fos - ha tegyük fel 3x annyit bír időben, mint egy Parkside.
De csak tegyük fel - mert még az sem biztos.
Egy alkalmi hobbistának teljesen tökmindegy, hogy a gépe 14 évet, vagy 32 évet fog majd kibírni. Ez nem szempont.
Neki sokkal fontosabb, hogy univerzális legyen, jól teljesítsen és használható legyen arra, amire való.
Hetente egyszer veszi elő 1-2 órára - mégis mikor fogja elkoptatni ebben az üzemmódban?
Ilyen megközelítésben, egy hobbistának a Parkside igenis MESSZE TÖBBET TUD mint a belinkelt, szerény tudású BOSCH. Ráadásul jóval olcsóbban is.
No meg az ár, ugye - mert azt se hallgassuk ám el szemérmesen: aki nem főállásban, kenyérkereseti célra vásáról gépet - annak ez hobbi, vagyis extra-költség a családi költségvetésben.
És mivel itt igen sok igen igényes és tehetséges amatőr is munkálkodik - akik gépek sokaságát vásárolták már össze maguknak - hát rohadtul nem mindegy, hogy egyetlen kék Bosch áráért felszerel szinte egy komplett gépparkot - amivel máris tud dolgozni... vagy egyetlen egy gépet vesz - még ha az 50 évig is fog üzemelni nála.
Mondd meg nekem, hogy egy hobbistának hol és mikor éri meg 40 rugót adni egy csavarozóért? Vagy 50-60-at egy darab dekopírért?
Akik 5-6 ezres rezsiórabérért dolgoznak iparszerűen - azoknak bizonyára megéri. Na de ez nem az a topik.
Különben kíváncsi vagyok, hogy melyik az a Parkside géped, amelyik moslék módon sorjás és gagyi kivitelű - mert nekem 3 Parkside gépem van (flex-szalagcsiszoló-csavarozó) - és egytől egyig mind kifogástalan kivitelű, jó kézbevenni és dolgozni velük.
De itt a topikon is jópár kollégának vannak még ilyen gépei - de én nem olvastam olyat, hogy sorra finganának ki - legalábbis nem sűrűbben, mint bármely más márkától.
Hát biztos vannak príma anyagok ilyen helyek tömítésére - persze az aljadék sziló az természetesen messze nem az - pontosabban, az az égvilágon semmire se való.
Viszont a barátom lakókocsiját barkácsoltuk vagy 4 éve (egy védőtetőt szereltünk rá, vagy 80 helyen megfúrtuk a plafonját), oda vettünk a hajósboltban egy bizonyos típusú Sikaflexet. Abból is van több fajta, mi a rugalmasan-maradót kértük.
Szívta is a fogát a barátom, mert egy vagyont fizetett érte (olyan közel 4 ezret/tubus) - de bizony az több év után megbontva is ragadós, gumiszerű maradt- pedig az télen-nyáron kint lakik a szabadban, lett volna módja kiöregedni.
Pl egy ilyen anyaggal én is el tudom képzelni a mosogató / tüzhely körbetömítést a munkalapon.
Igaz, ez nem lenne olyan egyszerűen bontható és visszarakható mint az én gumicsíkom - de hogy nem folyna alá a lötty, az is tuti.
Sajnos segiteni nem tudok, mer t nem ertek hozza, viszont szeretnem megkerdezni, hogy hogy keletkezett a lyuk? A mi varosunkban mostanaban az a szokas, hogy ejszaka forrasztolampaval kiolvasszak a muanyag bejarati ajtot es, ha belulrol ott a kulcs, benyulnak es be tudnak menni a hazba. :(
A mai poszt a bejárati ajtó készítése Norm Abram előadásában. Szeretnélek megkérni, hogy mond el a véleményed erről a filmről. Kíváncsi vagyok, hogy szerinted mennyire jó az ilyen ajtó. Természetesen más véleménye is érdekel.
oda igazibol egy ilyen ragogumi szeru valami valo. ami sosem kemenyedik meg, orokre picit folyos marad. kb ugyanaz mint a bluetack nevu dekor ragaszto.
es a poen: a sikanal lehet venni tekercsben, 20 meter valami 2500 forint!
Egy Fender Tele-t vagy Strato-t nem is olyan bonyolult összerakni, pláne ha valakinek vannak asztalos ismeretei. Az öreg Leo Fender nem hiába találta ki egyszerűre : egy deszka a testnek, másik a nyaknak, ezeket összecsavarozta, oszt kész :)
Hát jahh, erről beszélek pont: az én mosogatómon nem volt puha gumitömítés - hát raktam rá egyet.
Egyébként a jó minőségű ablaktömítő - ha megfelelő vastagságot és profilt választ az ember - nagyon penge dolog ilyen tárgyak víz-szigetelt beszerelésére.
Én sem szilóztam semmit a konyhában a munkalap vágott élein kívül. A mosogatótálcában gyári, puha gumitömítés volt. Egy gramm víz nem jut át rajta. Ugyanez a főzőlapnál.
Orgonához készítettem fasípokat na az elég időrabló dolog volt főképp aprólékos, egy télen keresztül gyártottuk, hangoltuk őket..de a képeket nem tudom hova pakoltam...
csak egyet találtam amikor még igen sok volt hátra belőle...
a kissebbség egy éjszaka alatt szétszedte, és hűtős dobozba behajtogatta az orgonához való sípokat..azt se tudták a tudatlan, büdös bunkói hogy milyen anyagból van, csak hogy fém, és ez elég volt nekik hogy tönkretegyenek egy templomi orgonát. 30 milliós kárt csináltak benne.
Nem nézed ki belőlem aki ágyuöntésre és a hátrasiklásos lövegfék elméletére tanítottam Gábor Áront gyerekkorában, -hogy elsőre minden különösebb gyakorlat nélkül szabadkézből összepakolok egy ilyen gitárt?
:)
azér hagy mondjam már el hogy én még klasszikus műveltségű vagyok...tudom pl hogy a hegedű és a nagybőgő közt az a legjellemzőbb különbség hogy a nagybőgő tovább ég...
most csinálok egy gitárt holnap meg áttérek a hegedű készítésre...és stradivári hegedűk elektromossá való átalakítására...
most jöttem haza bútorbeépítésből...doktornőnél voltam, íróasztalt pakoltam helyére, de legalább a régit elkezdte volna kirakni, vagy leszedni a sz.gépet és az összes tartozékát nyomtatóstul, hangfalastól...
úgyhogy beraktam az újat, be a sz.gépet, fel a monitort oszt tipli... kb 50db és 50féle zsinór kusza csomója várta hogy újra be legyen fűzve. neki sem álltam, mert ha valami gebasz van akkor meg én vagyok a hibás aki hozzányúlt.
azt nem tudom hogy a kolégák innen belefutnak e ilyenbe hogy az előző bútor még mindenestől ott van, de kicsit idegesítő, és mást nem lehet mint nyelni egyet.
hazajövök..olvasgatom mit írtok gitárügyileg... el is határoztam holnap összedobok egy gitárt, egy fender kategóriásat...
:)))
komolyra fordítva a szót, biztos van rá igény, de bele kellene abba merülni, rendesen, és ugye némi zenei hallásnak, és hozzáértésnek se árt ha az ember a birtokában van... az intonációhoz talán az is kell.
Én részemről nem használtam szilót a mosogató beépítésekor.
Először is mert egy kutyaütő, semmirekellő anyagnak tartom (de ezt már kifejtettem)
- másodszor meg a kezembe került 2 méternyi ablaktömítő gumi - a jó fajta, 4 élű.
Ezt ragasztottam rá mosogató pereme aljára és így egyszerűen ráhelyeztem (rögzítettem) a mosogatót a munkalapra - a gumi-tömítéssel a munkalap és a fém között.
Ennek már vagy 5 éve volt amikor sajnos egyszer ki kellett vegyem a mosogatót a helyéről egy csaptelep-csere miatt.
Hát akkor áldottam az eszem, hogy nem ragasztottam be.
És azért meg külön, hogy a mosogató alatt csontszáraz a munkalap ennyi év után is - holott van ott napi pancsolás felette, ezerrel.
Arra pont jo a bolti sziloplaszt eltavolito folyadek. Boven rakened, levakarod egy muanyag kartyaval, elolrol. Ha tenyleg hartya, lehet egy menet is eleg.
Egy vekony hartya/reteg van csak a mosogato es a munkalap kozott. Akkor folyt ki, amikor a mosogatot beleragasztottam. Akkor korbe is toroltem, de ennyi meg ott maradt.
Snicerrel nem szivesen allnek neki, mert tuti hogy a munkalap banja majd... esetleg vmilyen finom/mikro szemcses suroloszer egy rongyra es azzal finoman megprobalni?
Vas vs műanyag: nyilván ki mit szeretne akasztani rá. Én a szerszámosszekrény ajtajára gondoltam, belülről, pár csavarhúzó, villáskulcs, fogó, ami gyakran kell. Sajnos nincs műhelyem.
Én személyesen voltam náluk, unortodox módon élelmiszerért... és a kirakott prospektus 9. oldalán található a "Tavaszi barkácsolás" fedőnevű akció, 03.23. vasárnaptól.
Nem keresett valaki mostanában Parkside gérvágót? Nem találom a hsz-t.
A neten ugyan még nem látom (biztos hosszú az átfutási idő), de 03.23.-tól multifunkciós szerszám, gérvágó fűrész, sarokcsiszoló, gyalu, ilyesmik a Lidl-ben.
Ha már gitár a téma - tengerentúli fejlesztő kollégámról kiderült, hogy hobbiasztalos és szeret gitározni. A kettőt összekapcsolta és elhatározta, hogy épít magának egy akusztikus gitárt...
Csatolom a linkjét - érdemes megnézni hogyan készíti a gitárt hobbistaként és hogy hol tart a klimatizált asztalosműhely építésével.
A nővérem hegedűtanár és brácsás. Nyolc éves kora óta műveli.
Persze mi is rossz gyerekek voltunk, és állandóan bunyóztunk.
Egy ilyen alkalommal feldőlt a szék, egyenesen rá a nyitott tokjában heverő hegedűre.
Annak a fedlapja persze azonnal beszakadt szálirányban az f lyuknál, totálisan, végig.
Volt itt egy hegedűkészítő mester a közelben, elvittük hozzá nagy titokban, hogy a szüleink meg ne tudják, mert mindketten vajasfejűek voltunk a dologban.
Hát, mit ne mondjak, kiderült, hogy a bácsi csinálta azt a hangszert azelőtt vagy harminc évvel, és mikor meglátta, elsírta magát a látványon.
Megcsinálta, jó is lett, de jó sok zsebpénzünk ráment, pedig csak nevelési célzatú összeggel számolt az öreg, ebben biztos vagyok.
Igen, javítható. Én magamnak talán megcsinálnám, ha nem lenne vesztenivalóm :-) A ragasztott fogólapot meg húrlábat biztosan le kell venni, meg talán a nyakat is, hogy magát a fedlapot is le lehessen venni. Általában melegítéssel szokták megolvasztani a ragacsot, sőt vannak olyan "kések" is, amik melegíthetők és azt lehet a két ragasztott alkatrész közé befeszegetni. Ezután lehet egy új fedlapot és merevítőket gyártani, merthogy toldozgatni-foldozgatni szerintem nem igazán nyerő. Ráadásul a merevítők mérete, alakja, elhelyezkedése sem mindegy, de mondjuk lenne mintád. Ha ez egy olcsó gitár, akkor valószínűleg tömör fenyőlemezből van a fedlapja, ami általában 4mm vastag. Rosszabb esetben rétegelt lemez, de az inkább csak zörgésre jó :) Ilyet fenyőlemezt lehet venni itt-ott, ha érdekel keresek linkeket. Aztán vissza kell ragasztani a húrlábat hajszál pontosan a helyére, mert különben hamis lesz a gitár. És még nem beszéltünk a szegélyvédő műanyagról például. Szóval mire mindent beszerzel hozzá, lehet kijön egy új gitár ára :-) Ha csak nem egy több százezres hangszerről beszélünk, de azt én hangszerészhez vinném, bár ezekre eléggé vigyáznak a gazdáik.
Továbbá ez nem csak egy sima lap, belül, speciálisan merevített. A fenti oldalon vannak szakmai trükkök is, talán a fedlap szakszerű leszedésérhez is találsz mankót. Olcsóbb gitároknál rétegelt lemez a gitártest, de ez meg sem közelítí hangzásban a valódi AAA minőségű finomszálas lucfenyőt.
letezik szilikon eltavolito nevu vegyszer, de az is csak annyit csinal, hogy felpuhitja, kicsit elfolyositja a felso reteget, tobbszor ra kell vele menni.
Engedd meg hogy megkérdezzem, a nitrós lakk mitől marad meg a hasonlóan kezelt felületen?
a box mint viasz réteg van fent...de itt is inkább színezés miatt nem felület tömítés, telités ürügyén. tehát az a kevés (mert kevés kell) miatt a felület is inkább jól "elkefézett, elboxolt" és ezáltal mélyebb -sötétebb tónusú lesz.
erre ráfújom, rákenem a lakkot és simán meg áll rajta.
de nem biztos.
ez lehet hogy csak nálam működött. annál a 30-40 bútornál amit felújítottam, és talán a Nándi barátomnál, aki asztalosként szintén alkalmazta már ezt.
Azért ha valamit írok azt nem azért írom le hogy kitoljak a másikkal.
mindenesetre aki csak néha vetemedik ilyenre azok maradjanak csak a pácnál.
Amikor az első gitárom készítésekor elkezdtem ismerkedni a felsőmaróval, akkor itt a budaörsi OBI-ban is volt az az üvegszekrény, vásároltam is belőle, de már innen is eltüntették sajnos. A legközelebbi a Soroksári úti, majd egyszer arra vetődök és megnézem.
Az említett kék Bosch dekopírhoz kellene olyan fűrészlapot vennem, amivel laminátos munkalapból ki tudnám vágni a mosogató helyét. Valami jófajta kellene, melyik konkrét típust vegyem?
U torrentet használod ?azzal kell visszaszedeld. Na ottan a torrent kliesben nyomj egy jobb klikket a letöltött filmre kattintva. Akkor fölugrik egy ablak ottan kiválasztod a tartalmazó mappa megnyítása fűlet na onnanmeg tudod nézni persze lejátszó programmal társítva.
Hajlamosak vagyunk összehasonlítani az azonos teljesítményű de különböző minőségű gépeket vételár szerint. És a végén magukat becsapva azonos értékűnek , vagy a kínait magasabb értékűnek hinni.
Vettem már Én is csoda Parkside kínai cuccot, annyira precíz hogy a műanyag ház sorját sem volt eszükben sem leszedni. Ha kívülről ilyen mi lehet odabent ???
Egy Bosch hasonló kis hibák miatt a selejtes konténerben landol, nem hagyja el a gyárkaput.
A másik hasonlóság a Hyundai és a kék ipari Bosch hasonlítása, mert hát szépen koppintanak. Na egyszer tegyünk már egymás mellé egy zöld Bosch-t - és egy Parkside-ot.
Vagy egy Hyundai-t megy egy kék Bosch-t vagy akár Makitát
Azonnal meg fogjátok érteni hogy nem egy ligában játszanak. Az meg hogy megvan már X éve a kínai és megy.......... mennyit használod ??? Dolgoztam már lakatosüzemben ahol hétfőtől szombatig napi 10 órát mentek a zöld Bosch-ok . Mindig más melós kezében , és túlélték a garanciát, majd egyszerűen szétkoptak, és kuka.
Mutass egy Parkside-ot ami kibírja havonta !!!! 200-250 üzemórát legalább egy éven át. A makitát meg a kék Bosch-t nem is ragoznám az még egy kategória a porvédett csapágyazással, és a porvédett tekercseléssel.
2/ szerezz be helyette oldószeres pácot, vagy szeszes pácot.
3/ első lépésben kromofággal megmaratni a rétegelt lemezt, vársz 2 percet és először spaklival lehuzod a feljött lakkot majd durva 60-as csiszolópapírral később mondjuk 1000-as-al végül 150-es papírral átcsiszolod.
ha nem jönne fel lakk a dologról de láthatóan van rajta lakk réteg akkor először denszeszt próbáld meg. talán politúr van rajta.
azután azt is csiszolhatod.
a szeszpácot ecsettel felviheted, ha megszáradt akkor finoman átcsiszolod polírral, majd portalanítod és újra átkened, egészen addig amig a kellő hatást eléred.
ha a tónusaiban nem tudod maradéktalanul elérni a hatást akkor vékony rétegben átdörzsölheted fekete cipőboxal de a hagyományos bagarol szerűvel. ezt el kell rajta kefélni... majd ezután lehet vizes lakkal átkenni.
de szerintem a pác után nyugodtan rámehetsz majd vizes lakkal.
Nos, a kazincbarcikai Lidl jól kitolt velem. Egész héten messzire elkerültem az összes útbaeső áruházat, de ma be kellet mennem, oszt ott virított az akciós sor végén még négy darab akkus csavarozó. Most már biztos, hogy vasárnap nem kell korán kelnem. (Motoroscucc akció lenne.)
Szépen kikeltek egy hét alatt:-) paradicsommagjaimat is ma vettem el . Nálunk később tavaszodik..palántokat szoktam vásárolni csak most kedvem támadt magot is elvetni. Holnap felrakom radiátorra én is..
Én egy hete ültettem el a paradicsom és a paprika magokat 4 balkonládába. Amit a radiátorok tetejére raktam. A paradicsom magok két balkonládányi (két zacskó Mobil nevű mag a ZKI-tól) már napokkal ezelőtt kibújtak a földből, már le is vettem a radiátor tetejéről és az ablakpárkányra raktam. Minden nap megfordítom a balkonládát, mert a kis növények mindig az ablak irányába a fény felé hajolnának. Ma már tápoldattal is meglocsoltam.
Kicsit nagy volt a lendűlet , az adrenalin, végre itt a tavasz... szóval lépcső is lesz pont tovább másik mondat...mivel hogy nem magyar helyesírási topik nem figyelek nagyon a helyesírásra.
Szóval sajnálom nem lépcsőmagot vettem el csupán retek és saláta magot..:-)
Én rohadtul nem értek hozzá - de megkockáztatnám, hogy a gyári lakk jó mélyen beleivódott az anyagba - ami egyébként rendben is lenne, ha nem akarja újrapácolni az ember.
De vannak itt mesterek, ők jobban meg tudják ezt saccolni.
Adott két 22"-os lábdob-bőr leszorító karika, ami gőzölt rétegelt lemezből áll. Az a gondom vele, hogy szeretném ében feketére lepácolni vizes páccal(a dobfelszerelésem is ében fekete), de sehogy nem akarja bevenni a pácot! Pácolás előtt melegvízzel bevedvesítettem, aztán később felvittem rá szivaccsal a pácot, de csak csúszott rajta a pác. Szerntem lazán le lehetne róla mosni a kb 80%-át. :S Már a benedvesítés után furcsáltam a dolgot, hogy nem húzza fel a fa szálait a meleg víz... A pácnál is ugyanez a helyzet: Lekenem, majd száradás után is tök sima marad a felülete, még véletlenül sem húzta fel a szálait. Gyárilag lakkozva van a rétegelt lemez karika, amit megcsiszoltam 80-as papírral. A lakk szépen lejött, de a felülete mintha ki lenne polírozva, annyira sima maradt. Ez gondolom a gőzölés miatt lehet. :S
Mit lehet tenni, hogy a pác beivódjon a felületbe? Remélem tudtok segíteni
Am ugyanilyen két fa karikáról van szó, mint ezen a dobszerkón is látható:
Mint mondtam, nagyon régen kb. 10 éve a szolnoki OBI-ban vettem a marókést. Ennek a késnek a márkaneve LUX. Akkoriban még lehetett különböző mintájú marókéseket is kapni az áruházban. A marókések a barkácsosztályon egy 1 négyzetméteres üveg szekrényben voltak elzárva, szólni kellett az eladónak, hogy nyissa ki, mert vásárolni akarok belőle! Mostanában már nem láttam ezt az üvegszekrényt a szolnoki OBI-ban, de lehet, hogy nagyobb OBI áruházakban még mindig megtalálható. Mivel az OBI a LUX termék forgalmazója, úgy gondolom érdemel lenne megkérdezni, hogy nem-e beszereznék neked ezt a marókést. Egy próbálkozást azért megérne!
Egyébként a marókés tengelye 6 cm hosszú, a marókés átmérője 3 cm, a kés éle 4 milliméter vastag, és akár 11 milliméter mély nútot lehet vele készíteni . Amire neked kellene, azt bőven megtudnád csinálni vele!
Hááát, valószínűleg azért, mert az összes ilyen jellegű gépre ezt a kapcsolót használják a távolkeleten. Értelme nem sok. Az enyémen a villásdugó billenőkapcsolós, (ami olyan mint ami a hosszabbítókban is van) ott tudom kapcsolgatni ahová bedugom.
humm. erre tenyleg van esely, ki kellene probalni. ha igy van, akkor kettos valtokapcsolo kell, ami ki is iktatja a gyari bekapcsolot, az meg mar aztan tenyleg maceras. mondjuk egy korfureszre ertem miert kell olyan kapcsolo, hogy konnektorba dugva ne indulhasson el azonnal, de egy elszivora?
a tavvezerlo kapcsolot kosd ra parallel a kapcsolora athidalasnak. persze igy kulon kabel lesz a betap, es kulon kabel a vezerles. ha siman a betapot akarod kapcsolni, akkor meg magara a gepre tegyel egy plusz akarmilyen kapcsolot, amivel at lehet hidalni a gyarit. igy lesz neki egy kezi meg egy "automata" allasa.
Az ipari forgács elszívóm kapcsolóját kibontottam, hogy megnézzem, hogyan lehet kiiktatni a relét benne. Sajnos sehogy! Egybe van burkolva az egész kapcsoló, csak 4 szál vezeték jön ki belőle.
Szó szó keresek egy olyan sima, NEM RELÉS kapcsolót, amit az SSTM-01 tipusú relés biztonsági kapcsoló helyére be lehet építeni. Aki tudja, hogy milyen kapcsoló illene oda az kérem segítsen.
A relét azért akartam kiiktatni, mert ez megakadályozza, hogy távvezérelni tudjam gép indulását, leállítását.
Az, hogy a nút 25mm "mélyen" van a tok élétől és így kézzel vezetve nehézkes volt szép egyenesre vágni, nem is sikerült :-) Asztalival jobb lett vón', de olyat végül nem építettem (még). Bár lehet, hogy beáldozom e célra a régi Skil fűrészemet, 20-25-ös deszkák hosszanti vágására deszkákhoz pont jó lesz.
Nekem pont elég lenne most egy olyan, ami neked van, mert a második ajtómon a szigetelő guminak pont 4-es nút kell(ene). Az elsőn körfűrésszel csináltam, de az nem az igazi. A Botex-nél a szerelhető már egy kicsit sokra jön ki sajnos...
Általában így szoktam felrakni. Valóban jóérzés ránézni! Csak ritkán igazítóm őket ennyire rendre! :- ) Most ez a fénykép miatt lett ennyire összeigazítva!
Én sok-sok évvel ezelőtt az OBI-ban vásároltam, nem volt túl drága kb. 3.000 Ft. Azóta megvan, csak ilyen munkákra használom, így aztán még sokáig meg lesz! Nagy előnye, hogy jó hosszú a marókés szára, ezért akár jóval magasabban is tudok vele marni. Hátránya viszont, hogy erről a tengelyről nem lehet levenni a marókést, egybe van öntve a tengellyel. Akkor csak ezt árulták a boltban, így aztán nem tudtam válogatni.
Itt a Mester és Hobbiban http://www.botex.ro/index.php?l=hu&link=produse&id_categorie=7 több ilyen nútmarót is árulnak, azoknak lehet cserélni a marókéseket, ezért olyan méretű kést lehet felrakni a tengelyre amilyet akarsz! Ja és az árak elég jók! És a minőség sem rossz, én vásároltam tőlük már marókést ( kontra profilmarót és 10 mm marót) mind a kettő megvan még! Elégedett vagyok vele.
Nem tudom, a fotó kedvéért tetted-e, de amikor ebbe a fázisba érek, én is mindig szépen akkurátusan fel szoktam stócolni az anyagot - olyan jó ránézni!
Bár ennyi egyforma darab nemigen szokott előfordulni.
Talán ki lehetne préselni,csupán visszarakáskor nem biztos pont középre kerűlne a tengely a prés elnyomhassa valamerre egy mm ret egyből szorulni fog..a tengely ráadásul tartsa a forgórészt ami működés közben terhelés alatt áll...
Ha valakinek ilyen problemaja lenne. Megvettem a tanyert, pont olyan mint kell. 45mm osztokor, 4 lyuk. 8 lyuk porelszivashoz, azok is passzolnak. Az enyem 115mm volt, az uj 125mm, de tan meg ekkora kulonbseg sincs. Amugy a bolt is korrektnek tunt nagyon, emailra valaszoltak, es tele vannak mindenfele normalis cuccal.
Láttunk már olyat, hogy kipréseltek tengelyt forgórészből - aztán meg vissza.
Amit én láttam, az ripnis-tengely volt bent a forgóban - szépen vissza is ment a helyére - igaz a mester megjelölte az eredeti pozíciót és ugyanúgy tolta vissza.
Helytelenűl írtam forgó részben van a tengely amint a második képen látszik. Visszavihetném de csupán 10 euróért vettem s még egy anyít ráköltöttem.. csapágyakat beleraktam kondit talán fel tudnám használni..de ha egy két évet még elbűklögne ..hátha.
Mint a versben ''Megyeri- mivel hogy ez az egy kabátja volt hordá míg széjjel nem szakadt,,:-) :-)
Vettem egy csőventillátort ...kondenzátor kábel nélkűl. Oldalán mutatta mekkora kondi kell hozzá, megvettem sajnos akkor derűlt ki hogy valami nincs rendben vele zajosan működött...szétszedtem csapágyat cseréltem hisz látszott hogy a forgórészbe belevert. Összerakás után már jobb a helyzet de enyhe kottya van ..
Most ott tartok hogy megint szétszedtem s hát a tengelybe is bele van maródva a belső csapágynál. Elvittem esztergályoshoz ő azt mondta nem fér hozzá hisz bent van az állórész belében kiűtni nm lehet lehet felmelegítve rakták össze... azt tanácsolta használjam amig megy aztán nem fáj annyira ha nem lehet kivenni tengelyt...
Hogy híják azt a kapcsolót, amit a munkaasztalra szoknak szerelni, hogy az állandóra bekapcsolt gépet bele lehessen dugni, a másik végére meg a hosszabbítót, oszt onnan lehet kapcsolni a gépet?
Nem találok adatot a termikus bomlásra . A minta kocka szárításokat is max 100 fok környékén végeztük mert ennél magasabban már a nedvességen kívül más anyagok is ledessztilállódhattak és így fals végeredmény születhetett .
"A ho hatasara a fa kiszarad; ahhoz hogy a fa kolloidalisan kotott vizet is elparologtassa, 89-103C homersekletre van szukseg. Ennel a homersekletnel azonban mar egyes fafajoknal, pl. a fenyofeleknel nemcsak a kolliodalisan kotott viz parolog el, hanem a faban levo gyanta egy resze is ledesztillalodik."
De van a sooldatok korrozios hatasarol, a kulonbozo kopasallosag meresi modszerekrol, a dielektromos allando fuggeserol a szalirany, nedvessegtartalom es fafaj fuggvenyeben, stb.
A "szorpcios izotermaknak "nem ismerem, új fogalom, majd alkalmasint rákeresek, vagy anno egyszerúen nem figyeltem .
Lehet, hogy sután fogalmaztam a hiszterézisről . De próbáltam valami értelmezhtő zanzát leírni . Fél évig tanultuk klímatizácíóból a fa nedvességtartalmát( szárítás, telítés stb .) Nagyon szerteágazó és bonyolult dolog . Ebből próbáltam azt a néhány mondatot megfogalmazni érhetően . Mint kiderült, inkább pontatlanul . Így maradt meg az emlékeimben .
Lehettet volna írni szabad és kötött vízről, micellákról, gőznyomásról stb . De a előző hsz. -sal sem akartam senkit megtéveszteni .
"Az higroszkópikus egyensúlynál azért a a fa nedvessége mindig alacsonyabb lesz a környezet relatív páratartalmánál, ez a hiszterézis . "
Bocsi hogy belejavitok, de ez nem a hiszterezis, hanem az anyagok ilyenek. A relativ paratartalom es a fa nedvessegtartalma az szinte alma es korte. Van kozuk egymashoz, de teljesen mas mennyisegek. A szorpcios izotermaknak nevezett szepseges grafikonok adjak meg, hogy adott anyag adott homersekleten es levego relativ paratartalmon milyen nedvessegtartalom eseten lesz egyensulyban. Hosszutavon erre a nedvessegtartalomra all be. Es akkor meg ennek van hiszterezise is.
Pontosan erről szólnak az üzemi szárítóberendezések . Nem csak arról, hogy melegen tartják a faanyagot .
A szárítás folyamán a kötött víz távozása az érdekes mert ez mindig diffúzió útján távozik . Hiába a magas felületi hőmérséklet, ha ezzel a fa belsejéből távozó víz nem tud lépést tartani . Ezért mondtam kb. egy hete, hogy tegyen egy próbagyalulást, mert olyan mikrorepedések jelenhetnek meg amiket a fűrészárun nem lehet látni .
Nem véletlen talalták ki a szárítókban a kiegyenlítési szakaszt, ez csak viszi az energiát, miközben a kivánt nedvességre már le van szárítva az anyag .
Az higroszkópikus egyensúlynál azért a a fa nedvessége mindig alacsonyabb lesz a környezet relatív páratartalmánál, ez a hiszterézis .
Ezt talaltam, ezer helyen hirdetik, de mindenutt odairjak hogy a kep nem igazi. Igy aztan nem lehet megtudni, hogy passzolhat-e az enyemre. Nekem 45mm atmeron van 4db rogzito lyuk.
A 14-15% teljesen realis egyensulyi nedvessegtartalom normalis 50-60%-os szobaban. Nalunk szokasos fafajok 10% alatt nem nagyon kezelhetoek, ridegek, szilankosan tornek.
Zoli a kazan tetejen szaritotta oket, ott azert nem 50% 22 fok van, inkabb van ott neha 20% 50 fok, gondolom.
Az a mérő szerintem nem pontos. Én a 30-40 éves bútorok anyagát is méregettem amik a szobában vannak száraz környezetben. 10% alatti nedvességet nem tudtam még mérni azokon sem. A 14-15%-os már jól megmunkálható száraznak számít a tapasztalataim szerint.
Rákoshegyen van egy kis maszek élelmiszerbolt, talán 50m2 lehet az egész. Rendszeresen járok oda vásárolni. Persze a kis hely miatt magasak a polcok. 22 db infrás kamerát számoltam meg a plafonra szerelve :) Gondolom nem ok nélkül raktak fel ennyi kamerát.
Nem veszem kioktatásnak! Ezt sem tudtam, de legalább ennyivel is okosabb lettem! Erre felénk is az egyszerű emberek furnérnak mondják. De majd megjegyzem ezt a farostlemezt (HDF) hátha nálam is berögzül! Köszönöm, hogy említetted!
nemtudom kiter-e erre a doksija, de tuti nem terjed ki a meresi tartomanya a 0-200% tartomanyra. Ilyen alacsony tartomanyban mar nehez merni. lehetett volna meregetni a darabokat grammra, de tulkepp felesleges.
Nekem ez az idő egy örökkévalóságnak tűnt! Ma meggyalultam, délután pedig a hosszanti lécek oldalát bemartam, ott ahol majd csúszik a fiók sín. Holnap a léceket méretre vágom, utána pedig bemarom a fiók aljára kerülő furnér helyét! Aztán átmegyek Tiszaföldvárra és megveszem a fehér furnérlemezt ami majd a fiók alja lesz! Persze lehet hogy mindent nem tudok holnap megcsinálni!
Hát nem tudom, sajnos leellenőrizni nem tudom sehol a műszert! Nem lehet, hogy azért mutat ilyen kis eredményeket, mert közvetlenül a kazán tetején száradt, ott meg kapta rendesen a meleget!? Esetleg még azt tudnám felhozni, hogy a lécek vékonyra (2 cm) lettek szeletelve, és így jobban áttudott száradni! Különben azt írtam, hogy az átlagban 2 és 5 közötti eredményt mutatott! Csak pár léc volt ami 1 vagy 0 eredmény volt! Azért azt fényképeztem, hogy szemléltessem a száradás eredményét! Persze az is lehet, hogy igazad van és a műszer nem a legpontosabb eredményeket mutatja! Egyébként valóban nagyon száraz volt a fa, ezt gyaluláskor is észrevettem, mert nagyon könnyen és szépen lehetett gyalulni! A deszka nem tapadt a gyalugép asztalára, könnyű volt tolni! Ja és a forgácselszívó ürítésekor azt tűnt fel, hogy a forgácsok nagyon apró darabokra törtek, ebből is láttam, hogy igen száraz a fa!
Lehet, hogy árban jobb, de ezeket egy életre veszed . Illetve már most megmondhatod, hogy majd ki örökölje . Szinte elnyűhetetlenek . Kell még kő az élezéshez és azt is meg kell majd tanulni !
Ha valakinek volna eladó 1,5 kW-os nagyfordulatú ( >2800 1/min ) 3 fázisú villanymotor kérem jelezze. Meguntam a "két gép egy villanymotor" helyzetet...
Ma megmértem a kazán tetején száradó fa nedvességtartalmát! Elégedett voltam vele, hiszen nagyon minimális nedvességet mutatott a műszer. Átlagban 2 és 5 közötti volt a fa nedvességtartalma. De olyat is találtam, amelyik csak 1, illetve olyat is amelyikre a műszer 0 nedvességet mutatott! Így aztán kivittem a fát a műhelybe és elkezdtem meggyalulni! Alig volt közte olyan fa, amelyik elcsavarodott a gyors szárítás miatt. Amelyik elcsavarodott az is csak minimálisan deformálódott, így aztán nem volt gond a gyalulással. A tervezett 1,5 cm lécvastagságot mindegyik léc kiadta. Két 120 literes zsák lett teli forgáccsal!
És a már egyforma méretre (7 cm x 1,5 cm) meggyalult lécek.
Pénteken Tiszaföldváron jártam, az egyik barkácsboltban véletlenül rátaláltam olyan fűrészkorongra amit a marógépbe használok! Mivel az én fűrészkorongom a sokévnyi használat során már rászolgált a cserére, ezért vettem egy újat! Ezentúl majd ez használom!
Ki van írva, hogy a pénztártól való távozás után nincs reklamáció. Innen kezdve valóban nem tudom, mennyire jogszerű, hogy reklamálnak. Ugyanis akkor elvileg nekik sem lenne szabad. Mégis gyakran megnézik a tescoban is a kijáratnál a kocsikat, aztán feljelentenek azzal, hogy nem tettél fel mindent a szalagra. Olvastam ilyenekről.
A "magyar ne lopj" a Gorenje-korszakban (1989) volt kint boltokban, és akkor megnéztek bennünket is többször kifelé. lehet, hogy törvénytelen volt, de inkább szomorú, hogy ezt ki kellett írni.
Azért az kicsit más, hogy gariban visszaviszel valamit. Nálam akár kétségbe is vonhatták volna, hogy valóban kevesebb van a csomagban. Sem én, sem ők nem tudták volna bizonyítani, de mindenképpen én voltam a farok rosszabbik végén. És még az is megeshet, hogy eredetileg benne volt......csak hosszú az út.
Azért, csak hogy ne legyen már ennyire borús a hazai helyzet, jártam úgy, hogy a rendelt csomagban csak a fele mennyiség volt benne, felhívtam a boltot, és szó nélkül küldték a hiányzókat és elnézést kértek.
Mondjuk volt már fordítva is, igaz, az Szlovákiából jött :-(
Vannak azért ilyen magyar cégek is. Vettem egy alap-billentyűzetet (fűszerüzletben, hol máshol).
Az volt a baj vele, hogy egy idő (10-20 perc működés után), megbolondult és a lenyomott billentyűt beütötte még vagy 100x - csak úgy magától.
Visszamentem a boltba és az eladó azt tanácsolta, hogy hívjam fel azt a számot, ami a kartondobozra van nyomtatva.
Hát nem sok bizodalmam volt a procedúrában - de megtettem.
Elmondtam mi fáj, honnan és mikor vettem, bla-bla-bla... de nem nagyon érdekelte őket a mesém, hanem azt mondták, írjam meg a postacímemet arra az emailre ami a kartonon van és küldenek másikat.
Kérdeztem jó-jó, de én meg hova küldjem vissza a dögöt?
Azt mondta sehova, kukázam ki a dobozon szereplő feltételek mellett.
Tehát kezdi ám betenni a lábát hozzánk a nyugati tempó keze is :-)))
"minek nézik a vevőt" - Sajnos annak, ami sokszor/sokakra igaz. Épp tegnap jártunk úgy, hogy a gyereknek vett puding csomagolásából lopta ki valami "élelmes" az ajándék mágneses puzzle darabot. Nem a pénz miatt vagyok dühös, de amikor egy (most éppen konkrétan 3) lelkes kisgyerek csalódik egy ilyen görény miatt, azt nem igazán tudom kultúráltan kezelni. Lehet, hogy 100 tisztességesre jut 1 ilyen patkány, de a boltok többnyire csak úgy látják kezelhetőnek a helyzetet, hogy a tisztességeseket (is) vegzálják, ez a baj.
Egyébként én azt csinálom a lidl-féle reklamációnál, hogy bemegyek a kijáratnál (az sem olyan bonyolult azért) és szólok a pénztárosnak, hogy itten van ez a beteg darab. Azt olyankor mindig lerakta maga mellé én meg azután bementem a bejáraton és hoztam egy másikat - vagy vissza adták a pénzt ott, azonnal, ha nem volt lehetőség a cserére. Eddig mindig működött.
A dobozba-kukkantást több helyen is művelik (néha nálunk a Tescoban is.)
Nem csoda, hisz főleg a kiméretű kozmetikumok tudnak ám kurvadrágák lenni - ám elfér belőlük jó pár darab pl. egy 1 ezer Ft-os grillező kartonjában.
Ha a kasszánál kutakodnak az nem háborít fel - na de fizetés után, hogy a kijárati ajtóból hívjanak vissza? - az tán még jogilag is aggályos (bár a bolt területén van, tudja a fene).
A "magyar ne lopj" -ot meg úgy tudom le kellett szedni mindenhonnan, mert törvénybe ütköző volt.
Jártam már úgy, hogy az Auchan pénztáros belenézett a fogkrém dobozába, állítólag azt is használják sokan lopásra... meg az is kínos (én sajnos nem véletlen), mikor az osztrák boltban kiírják, hogy "magyar, ne lopj!"
"Itt meg az merül fel, hogy bemész a boltba, és már tolvajnak néznek. "
Sajnos igen.
Amikor a porszívómat vettem (szintén Penny) kíváncsi voltam a tartozékaira (cső, fejek, ilyesmik) mert tudnak azok ám olyan gagyik lenni, hogy hozzávásárolni utólag rendeseket - kb. annyiba kerül, mint maga a porszívó.
A kiszemelt dobozt kinyitottam, megnéztem benne a cuccot - akkor láttam már, hogy a sasszem-brigád figyel.
Na de oda se neki, ez a dolga - nekem meg az, hogy porszívót vegyek.
Viszem a kasszához, kifizetem, mennék kifelé a boltból... erre: "Halt! Tegyem le a dobozt - átvizsgálásra."
Képzeld el, szétterítették az összes cuccot a földön úgy, hogy az egyik pribék szedegette kifelé a dobozból, a másik meg ellenőrizte, hogy a használati utasítás szerint megfelel-e a leltár, nincs-e több benne a kelleténél.
Már több vásárló állta körbe a mutatványt - elég kellemetlen volt, meg kell mondjam.
Amikor rendben találtak mindent, csak úgy hanyagul visszatolták a cuccokat a dobozba - de úgy, hogy a fele kiállt belőle.
Na, ekkor begorombultam én is és mondtam nekik, úgy akarom visszakapni, ahogy a polcról levettem.
Negyed óráig kínlódtak, míg visszaraktak mindent - megint kipakolták a cuccot a padlóra és egyenként próbálták visszarakni... de nagyon nem ment nekik.
Hát ennyit az ellenőrzésről és hogy "minek nézik a vevőt".
Nem. A logisztikat normalis emberekre terveztek. Es ha nem valtoztattak rajta, akkor az azt jelenti, hogy az emberek tenyleg normalisak. Ha sok lenne a lopas, akkor valtoztatnanak rajta. Ha igy sem lopnak, akkor miert koltsenek technikara, meg csinaljanak rendororsot a botljukbol?
Mostanában olvastam egy fórumos bejegyzést, ahol egy Amazon Kindle (ebook olvasó) garanciát próbált érvényesíteni egy póruljárt vásárló. Az egész email-en zajlott innen az USA-ba. Simán kapott egy újat csomagban, csak azt kérték tőle, hogy ne a szemétbe dobja, hanem vigye el egy hasznosítóba. Ráadásul az újat is cserélnie kellett, azt is megkapta.
Itt meg az merül fel, hogy bemész a boltba, és már tolvajnak néznek.
Én agyalok túl sokat? A balatonalmádi Penny-t egyszerűen szétlopják szezonban.
Két (2 darab) biztonsági őr is szolgál abban a kis boltban állandó jelleggel (ez azért ritkaság) - úgy, hogy még kasszától távozás utáni (!) kosár-ellenőrzés is van.
Az egyik állandó pribék valami nyugdijjas rendőr-őrmester lehetett fénykorában - de az olyan, hogy ha csak ránéz egy terhes anyára, az menten megszül.
És mégis szarrá-lopják őket.
A tavaly szezon végén szereltek fel egy második, profi kamera-rendszert (vélhetően egy komolyabb vagyonért, egy német cég szerelte) - hatalmas, 32 collos plafonra-aggatott laposmonitorokkal az eladótérben (is) - hát kíváncsi vagyok, használ-e valamit az idén.
Nézzétek: én a logisztikai részén csodálkozom - mert annyira ki van gondolva minden, hogy ez valahogy kimaradt a precíz folyamat-tervezésből.
Vagy az is lehet, hogy ezt a logisztikát még a feltétel-nélküli visszacsere-módi előtt tervezték meg? Ki tudja?
1300-as fordulattal olyan atmerokkel fur az ember, ahol par tized utes baromira nem szamit. a kisebb atmerok, ahol szamitanak meg jot rohognek ezen a fordulatszamon.
olyan hogy valami nem ut nincs csak a meseben meg az amatoroknel. minden ut. az utesnek van egy merteke. es van ra egy limit, hogy az adott alkalmazasban mi alatt kell legyen az utes. nyilvan a csavarozogepek kozott is vannak jobban meg kevesbe sikerultek, de attol meg mind belul van a hataron. probabol tegyel be egy 15 centis furoszarat a tokmanyba, es probald ki hogy a hegyet hany mm-t tudod mozgatni ide-oda. ahogy kopik majd a csapagy, ugy lesz ez egyre tobb, de van egy tippem hogy most sem 0.2mm. igy meg utesrol beszelni nem sok ertelme van.
nekem sosem jelentett gondot megmutatni, ugyanis a bezart penztarnal elore tudok menni a penztaroshoz, es megmutatni. igen, ez mar az eladoterben van, de elol a penztaraknal nincs csak csoki koton meg sor, azokat meg nem viszem vissza. az hogy nem elegge zart a rendszer, legyen a lidl dolga. mi meg elegedjunk meg annyival, hogy nem azert nem lopunk mert rank tudjak bizonyitani, hanem azert mert nem szabad es mert mi sem szeretnenk hogy tolunk lopjanak.
Először is nem csak csavarozó... hanem fúrógép (is). Rendes, becsületes gyorstokmánnyal rajta.
1.300-as fordulattal éppenséggel már fúrni is lehet ezt-azt, nem igaz?
És ha így van (vagy akár egy sima csavarozónál is) - kérjük szépen, hogy ne üssön. Egy szálat se üssön - hanem fusson szépen, hibamentesen - elvégre egy ipari termékről van szó - ráadásul szerszámgépről.
.......................
A visszavitelkor az a gond a bemutatással, hogy nincs kinek bemutatni a bejáratnál - hisz nincs ott senki.
Simán be kell menni az eladótérbe az áruval a táskádban - ám onnantól már ki mondhatja meg, hogy azt valóban kintről hoztad vissza.... avagy a polcról vetted-e le, frissen?
Különösen érdekes ez amikor tömve a bolt vevőkkel, a kasszáknál 10 méteres sor áll és a sorbanálló kosarak mellett alig tudsz végigfurakodni bemutatni a hozott cuccot.
Na, miután jól agyondícsértem a Parkside csavarozót, az történt, hogy a hajós-barátom vett is egyet a tegnap, de arról panaszkodott, hogy szerinte üt a tokmánya. Nem nagyon, de üt.
Azt tanácsoltam neki, hogy vigye vissza gyorsan, amíg még van belőle - és nézzen egy másikat.
Úgy is tett - elsőre talált is egy olyat ami szerinte hibátlan - oszt ki is cserélte.
Mondanom sem kell, hogy a boltban mukkot nem szóltak, nem kekeckedtek - kicserélték és kész.
Itt érdekes megjegyezni, hogy milyen furcsán működik az ezekben a boltokban amikor visszaviszel valamit.
Ugyanis a kis cumóddal és a blokkal beballagsz a boltba mint egy normál vásárló - másképp nem is mehetsz be.... aztán odafurakodsz a kasszához, elpanaszolni a bajodat.
És mi van, ha csak a blokkot viszed magaddal - a cumót nem? És leveszel egyet a polcról és a blokkoddal odaállsz, hogy "Ni kérem, ezt az előbb vettem, kicserélhetem?"
Ki mondhatja meg akkor, hogy ez az, amit otthonról hoztál vissza... avagy egy másikat (is) levettél a polcról és azt is hazaviszed majd - ugyanazzal a blokkal?
Azon kívül, hogy visít mint a veszedelem, én rosszat nem tudok róla mondani. De, mint azóta már többen megnyugtattak, ez sem annyira a Parkside saját tulajdonsága, inkább a szalagcsiszolóké általában. Vettem egy fültokot, azóta O.K. :-)
Használtam már az "orrát" is (ha jól emlékszem, Te is valami hasonlót tervezel) kb tenyérni bemélyedések kipucolásához és teljesen jól viselte. Jártam úgy, hogy oldalazva mozgatás közben elkezdett lemenni oldalra a szalag (kezdeti rutintalanság), de ahogy felemeltem a gépet, pár fordulat alatt szépen visszament a helyére. A vásárláskor vett kiegészítő szalag készlet még az eredeti csomagolásában figyel valamelyik polc mélyén, egyelőre a gyárilag rajta levő (tán 60-as?) vitt mindent amire kellett. Ha oldalra fektetnéd, tán a tartozék leszorítókkal még az is megoldható. Én egy korrekt gépnek tartom, az árát is figyelembe véve meg végképp.
Ha egyszer nekifogsz szivesen leírom a méreteket :-) :-) :-) a csapágyat ne hagyd ki belőle az adja meg a komfortot vagyis ,,hogyesmondjam ,, kényelmes hangtalan mozgását a hintának. Amióta megvan 3 éve reggelente nyáron azon igyuk a zasszonnyal a kávét ...:-)
Én ezt kézzel,finom/apró szemcsés vászonnal csiszolnám,esetleg rezgőcsiszolóval(a porból elválik azonnal mennyire "üveges" a por,vagy kenődik-e a lakk)még citlinges üveg lap élével is "igazítható" talán.!
Igazából nem csesztem el semmit, de például lehetne itt-ott kicsit pontosabb a szerkezet, pár helyen a fűrész/marógép kiszakított egy picit a fából. Biztos eretnekség a szakemberek szemében, de a 4cm vastagságot, 2 réteg, 2+2cm-es egymáshoz ragasztott-csavarozott-csapolt deszkák adják ki. Viszont így is elég stabil az ajtó, nem nagyon tekeredik, ellenben 25kg :-)
A kövi ajtónak 4cm vastag pallóból lesz a váza/kerete. Ehhez néztem pár napja azt a csapoló fúrót, de úgy tűnik kevés lesz az oszlopos fúróm hozzá. Szóval lehet, hogy beruházok inkább egy jó kézi vésőkészletbe és azzal csinálom a csapolást. Tudtok ajánlani egy jót ? Mik a szempontok egy vésőkészletnél ?
Megerősítetted amit gondoltam.Bosch,balck&decker és ferm között volt a választásom.Ezt a hármat néztem ki tegnap,mindhárom 25-30e között van,nagyjából egyforma erősség és felszereltség.amin meglepődtem hogy az obiban a legkedvezőbb az áruk ugyanazon gépeknek... akkor a bosct-t választom.a segítséget köszi!!
ha még valaki megosztaná ezen 3 gépről,márkáról a tapasztalatát azt is köszönöm!
Nagyon jól néz ki, ügyesen összehoztad! Nekem is tetszenek a rönkfából készített hinták. Gondoltam is rá, hogy majd megpróbálkozom egy ilyesminek az elkészítésével! Jól mutatna az udvaron!
hogy ne csak negatív hozzászólásaim legyenek. ma vettem egy lidl- is csavarbehajtót és tetszik a filigrámsága, kecses darab. A hangja is jó, hobby célra nagyon jó lesz ez nekem. ha nagy leszek és mindennap akarom használni veszek 1 pótakkut hozzá. nem azért írok dícsérö szavakat mint egykori kollégám a bácskai hurkáról ti. ő azt mondta nem azért szereti ezt a finomságot , mert annyira jó hanem azért mert olcsó.(2ft 80 fillér volt 10 dkg) tehát a viszonylagos olcsósága csak hab a tortán. valóban tetszik, befogtam egy 2-esfúrót és láthatóan nem űt, a súlya könnyű.
Na akkor rád hagyatkozva úgy hogy nem látom akkor azt mondom:
óvatosan át kell csiszolni, de tényleg óvatosan mert azt a fél mm-es fúrnért könnyű elkoptatni.
aztán kézi csiszolással szálirányba finom papirral kihúzni.
portalanítás után hozzáillő oldószeres, vagy szesz páccal átpácolni, száraz ruhával visszatörölni a fölösleget, majd száradás után vizes lakkal át lehet kenni 2x vagy 3x
Egyszerű,olcsó a gép,relatíve könnyű,1 a bibi,a csak nyomógomb,azt átalakítottam billenőre,hogy asztal alá rögzíteni tudjam!Szóval én mindent megoldottam vele,ebből a kivitelből 3 is elhasználtam,ha teljesen tönkre ment,nem sajnáltam kidobni(így csere cucc mindig volt kéznél),meg 6-os-8-as patronhoz adtak1 készlet profilkést(az izmos,nehéz,bő patronos marót nagyon elő sem kellett vennem)..! :)
Kifelejtettem kicsi a vibráció kényelmes beépített fogantyú nem csavarodik le menet közben . Sok marógépet kipróbáltam eddig ez a legjobb.
Főleg ha most akarod tanulni a használatát stabil géppel tedd kűlönben hamar elmegy a kedved az egésztől.. attól ne félj hogy kicsavarja a kezedből hisz egyszerre kicsi a forgácsleválasztás ...
Űdv. Elsősorban milyen munkálatora szeretnéd használni..keményfának erősebb kell ... naponta menyít fogod használni? Ha lehetőséged engedi egy 100 eurós bosh .. van benne light inditási funkció lehet választani fordulatszámot. Három féle vastagságú marószárat tudsz befogatni..van körző sablon vele...
A mostani tapasztalatommal elsőnek egy könnyű, olcsó masinát vennék, amit fizetés előtt meg is tudok fogdosni, hogy legalább azt lássam, egyben van-e.
Garancia legyen rá, a gyakorlási időre elég az alap gari is.
A tanulás időszaka nem veszélytelen, míg rögzül, milyen marószárral, milyen anyagban, mekkora fordulattal hogy viselkedik a gép, nem baj, ha kisebb teljesítményű, inkább, mint hogy kezdő kézben meglóduljon egy hatkilós, háromlovas masina.
Aztán rá lehet jönni, mi jó rajta, mi nem, mire elég és mire nem, és ha ezek megvannak, körbe lehet nézni egy komolyabb gép után, amit már asztalba építve is lehet használni, a másik meg, ha még működik, jó lehet kisebb dolgokra.
errol csak a lakk hianyzik ott. en lecsiszolnam egyenletesre a lakkot rola, aztan vagy lakk, vagy elotte valami pac, hogy a szint visszahozzam, es ugy lakk.
Nem emlékszem, itt vagy másik topicban esett szó nemrég porszívó és gép együttes indításáról.
Néha maróval és csiszolóval is megesik, de a szalagfűrésznél szinte mindig elfelejtem bekapcsolni az elszívást, eluntam, és sk. megoldást kreáltam hozzá.
Félkész állapot, természetesen burkolva lesz.
A lefelé lógó vezetékre egy dugalj lesz szerelve, illetve a próba kedvéért van is rajta, csak az még ideiglenes, fali változat.
Ha nem felejtem el a porszívó csövét és kábelét bedugni (eddig még rendben is szokott lenni), és előre bekapcsolni, akkor nem tudom a szalagfűrészt anélkül elindítani, hogy az elszívást is be ne üzemelném.
Egy korábbi, nem kevésbé kifinomult megoldás a forgácselszívóm "távirányítására".
A motorhoz és a kondenzátorhoz két-két szál megy, ezért a dupla vezeték.
Most a körfűrész fölött van a kapcsoló, de kampón lóg, amikor kell, egy mozdulattal átakasztom a vastagolóhoz.
A tőlem megszokott módon nem csiszolgattam végletekig a megoldást, de a célnak tökéletesen megfelel.
"Ugyan GPS egyből cáfolni fog, hogy pedig ő tud,..."
Igen, szóról-szóra így van, ahogy mondod :-)))
Vagyis szerintem igenis, bármilyen ótvaros, olcsó dekopírral is lehet nyílegyenesen vágni. Vagy bármilyen felrajzolt alakzat mentén is.
Nem a gép vág - hanem aki vezeti. Karcvonal mentén, (bizonyos korosztály nagyítószemüveggel) szépen lassan ott vág, ahol csak akar.
Nem gép- hanem kéz- és türelem-függő a dolog.
De erről már annyiszor volt szó, hogy komolyan mondom: a következő dekopír-melómról készítek egy videót... beleértve a végső simítást is, amivel a ráhagyott 1-3 tizedet letisztázom egy sima, kézi csiszolással.
(egyébként fotót nem egyet tettem már fel ebben a témakörben - úgy aluminiumban, mint bútorlapban - tökmindegy.)
Én is megvettem a lidl csavarozót ma. Igen jónak tűnik, főleg ahogy az előző postban írták, én is végignéztem a barkácsláncok kínálatát tegnap, azokhoz képes piszok jó áron volt.
Ugyan GPS egyből cáfolni fog, hogy pedig ő tud, de ezzel sem lehet egyenes vonalat vágni, mint ahogy egyik beszúrófűrésszel sem. Mert nem arra való. A lap nem lötyög benne, pontosan vág. Erős. Csendes. Nem rázza szét a kezed. Strapababíró. Állítható a lengés és a lapsebesség. Lehet hozzá kapni kipattogzásgátlót meg fordított lapot is.
Most telefonált a hajós-barátom (akivel hajó-barkácskodunk is nyaranta, mert ő is egész-szezonos kemping-társ) hogy vegye-e meg a Lidl-s puttonyos akkus-csavarozót?
Mondtam neki , hogy csak bátran - pláne ahhoz képest, amit ezelőtt 2 órával láttam az Obiban (és főleg mennyiért).
Roskad a polc a zöld-Bosch-októl - ám a közel olyan teljesítményű (LiIon, 25 Nm, 1300-as fordulat) szóval ez a kategória már horror-áron van.
De a csúcs amit láttam a Bosch-nál a FORGÓTÁRAS CSAVAROZÓ volt.
Hát eszetek megáll: a bitek egy olyan forgótárban vannak, mint a pisztolyban és a pont kellő bitet kell beforgatni, aztán egy kalantyúval a csőre tölteni.
Beszarás, komolyan.
A gép egyébként egy ótvar-pöcs - 4 Nm és nincs nyomatékfokozata - viszont jó drága.
Üdv. Szeretnék véleményeket kérni a Makita 4329 dekopír fűrészről. Hobbi munkákhoz néztem volna, bútorlapot is szeretnék vágni vele. Lehet vele normálisan egyenes vonalat vágni? A fűrészlap mennyire csetlik botlik benne?
Ha gyökeret eresztene erőst jó lenne:-) akkor tényleg egy ,,örök'' kerti bútor lehetne:-) :-) :-) tudom csak vicc hisz ha meg van hántva nem tud megélni:-)
Kérlek adjatok tanácsot, ha tudtok. Tölgy színű szekrénysorhoz tartozó ágyneműtartó tetejének a széleit az idő már eléggé kikezdte /1986-ban vettük/. Eddig terítővel volt eltakarva, rajta a régi tipusú TV. Mos új keskeny TV került rá, az eléggé csúszkál a terítőn, így lekerült róla. Gondoltam megcsiszolom és lefestem a 90x60-as felületet és utána lelakkozom.
Kérdésem az lenne, hogy milyen típusú festéket, lazúrt vegyek és ezeket a lazúrokat árulják-e kisebb kiszerelésben, mert ehhez nem kéne sok.
Negyedik képen látszik a háttérben még egy hinta.. az volt az első..történet úgy kezdődött hogy egy kiálításon megláttam .... heroin áron árúlták gondoltam lemérem s csinálok egyet:-) :-) :-)
Szakmai ártalom szallagmétres mindig nálam van fotós táskám zsebében. Futott rögtönn a forgalmazó mit képzelek?
Itt jön be a székely furfang:-) mondtam neki hogy szeretném megvenni ha befér oda ahová terveztem:-) :-) :-) :-)
Szegény balek fogta a szallagmétres végét azóta is gondolkozik biztos nem fért bé:-) :-) :-) :-)
Legdrágább alkatrésze a csapágyház volt a többit tűzelőből kiválogattam:-)
Itt a tavasz remélem néhányan kedvet kaptok hasonló projekthez..azóta csináltam néhányat ismerősöknek barátoknak..mindnek nagy sikere volt..
Már régen nézegetem én ezeket az anyagokat, de eddig égető szükségem nem volt rá. Tavaly csináltam rengeteg ablak nyílót ide a hatalmas régi ablakokra, annak az anyagát egy bontott, rétegragasztott tartószerkezetből vágtam ki. Na az száraz, legalább 30 éves, eszi is a nagy szalagfűrész élét, mert a csontszáraz fenyőnél nem eszi semmi jobban az élét.
Valami ilyesmi árra emlékszem, amit írtál, nyilván Neked ez tényleg a legjobb, meg aztán ez valóban nem vetemedik.
Nagyváradon mondanak valami fatelepet, ahol szép szárított anyagot lehet kapni, olcsóbban mint itthon, majd egyszer megnézem. Távolságra is annyi, mint Debrecen.
Kösz mindenkinek, de az a rossz minőségű telefonos kép sok hibát elrejt :) Ettől függetlenül meg vagyok elégedve az eredménnyel, és már tudom, hogy a másik ajtón mit fogok másképp csinálni - mindent :-))
"a lidiben mostanában forgalmazott szalagcsiszoló állítható sebességű?"
Igen, állítható sebességű - ráadásul jó tág határok között. A lassú-lépéstől... egész a nyargalásig.
Túl sokat nem dolgoztam vele, de szerintem kifogástalan gép. Ha megkérdeznék mit szeretnék rajta másképp... hát bajban lennék, mert elég jól kigondolták a tervezői, úgy ahogy van.
A szalag szépen fut, fáradság jele nem mutatkozik még jobban odanyomva sem, a talpon kívül semmi sem melegszik rajta.
A talpra egyébként fogok venni olyan grafitos/teflonos stb. fóliát - egyrészt a könnyebb futásért, másrészt a talp megóvásáért.
A kivitel minősége meg bármely márkás gépével vetekszik - de lassan ez már megszokott színvonal a Parkside-nál.
Jaaa, azért mégis lenne valami: imádnám, ha kevésbé lenne zajos.
Bár azt olvasgattam, hogy a többi (márkás) kézi szalagcsiszoló sem a suttogósan-halk járásáról híres :-))))
Igen elég a hőlégfúvó. Én is azzal csináltam a kocsi fenéklemezének szigetelését. No nem a víz miatt, hanem a hangszigetelés miatt raktam be a bitumenes lemezeket mindenhova. Pöpec is lett az eredmény, alig hallani a motor zaját menet közben.
Fűtött üzletből nem szabad ilyet venni, jól tetted, hogy nem vetted meg ott. Nálunk is kezdenek már nagyon megduzzadni a rügyek a szabadban ami nem tetszik, mert már most mondják az éjszakai -4C fokot. Remélem azt még kibírja. Évek óta folyamatosan veszem és ültetem a gyümölcsfa csemetéket, hogy a telkem egyik felét be tudjam ültetni. Idén jutottam el oda, hogy tele is legyen. Még 2 db nagyon öreg, talán 40-50 éves almafám van amit le kellene cserélnem és akkor teljesen megújítom az állományt. De még idén megúszták a kivágást, egyrészt azért mert kevés az időm, meg még teremnek, de már nagyon csúnyák szegények. Az olajos lemosó permetezés elvégzésére sem volt időm idén még, amikor otthon voltam szabadnapon akkor mindig esett az eső. Talán még holnap lesz rá esélyem a rügypattanás előtt.
Doktor Úr! nézz utánna,érdemes. nálunk 1szál borovi tömbösített h. toldott és rétegragasztott 115x48x6000mm-es ajtófríz kb 7300ft /db ez majdnem elég egy normál ajtóhoz.
Pallóban lehet hogy olcsóbb. de borovi pallónál azt még gyalulgassam, fűrészeljem, ragasszam össze összeforgatás után...
tehát munka mellett még időt és ragasztót is kell ráfordítani és nem biztos hogy olyan az anyag hogy göcsmentes, repedés mentes, gyantatáska mentes.
Lúc pallót nem is emlitem, mert az olcsóbb de minőségben meg sehol sincs a borovihoz vagy a frízhez.
szóval ez drága de minőségi, és gyorsabb. nem kell aggódni a csavarodás miatt sem annyira, ha figyelek és a hasa egy oldalra esik akkor az egy síkban lesz.
Tehát ezért használom és errefelé szinte minden asztalos ezt használja. persze itt is vannak kivételek.
Egyik sorstárs mindig a vizes tüzépes anyagokat túrja, a jobbnak tűnő pallókat kiszedi pár hétig pihenteti a műhelyben (direkt írok pihentetést mert szárítóban még 1hónap alatt kiszáradna, de felstócolva természetes úton kell annak 1 év vagy több is)
hát a kolléga nem vár ennyit, szemrebbenés nélkül építi be ajtóba, ablakba,
Lehet, hogy az anyóshajszáritó sem mindegy, de nekem sikerült ez a mutatvány egy bosch gyártmányúval. Ha emlékeim nem csalnak, az 650°C-t tudott, de nem volt szükség a maximumra.
Próbált már közületek valaki bitumenes vízszigetelő lemezt (V3 vagy V4, mindegy) hőlégfúvóval rögzíteni? Vajon elég lehet hozzá egy mezei elektromos hőlégfúvó (pár négyzetméterről lenne szó)?
Oké, ez így jó, ha azóta, vagy ezután újabb típus lesz a kínálatban, visszafelé csak nem lépnek vele.
Egyébként az előbb találtam a Vaterán egy Makita 9911-est, amire alább utaltam, 28-ért kínálják újonnan, de gari és doboz nélkül.
Jó-jó, Makita (ha hamisítanak, csak nem a legolcsóbbat választják), de ilyen kétes eredettel nem izgultam rá.
Emlékszem, a Parkside-ról volt már szó korábban, és úgy rémlik, negatívum nemigen merült fel, ezért is nem guberáltam az archívumban, de ha eltérő észrevételed van, oszd meg, légy szíves!
A "mostanában"-t kissé tágan értelmezve, én kb. egy- másfél éve vettem, az szabályozható. Az óta talán egyszer volt még a kínálatban, de az is ugyanolyan volt.
Na, most én nem vagyok rá büszke, de Apám mondását tartom szem előtt, hogy a többieknek kellett volna agyonverni azt az elsőt, aki vas szerszámba fa nyelet rakott :-)
DE
Még csak 16. generációs paraszt vagyok, abból is a könnyebb oldalát megfogó, homoktalajon élő, de én még olyat nem láttam, hogy egy kiskertbe ez a két szerszám elég lett volna...
Jól tudom, hogy a lidiben mostanában forgalmazott szalagcsiszoló állítható sebességű?
Mert van ilyen Parkside, azt tudom, csak hogy nálunk ugyanezt szokták-e akciózni, azt nem.
Jelenleg csak lapok csiszolásához vannak gépeim, éleket és főleg íveket kézzel szoktam, de amennyire szívem csücske ez a műfaj, jó lenne ezekre is némi motorizáció.
Gondoltam, építek egy korongcsiszolót a régi köszörűm motorjából, de valahogy nem akar megjönni a kedvem az elkezdéséhez.
Nem tudom, van-e ennek a gépnek olyan tudása, amit ne tudna helyettesíteni egy oldalára fektetett szalagcsiszoló?
Mindenképpen szabályozhatóban gondolkodom, és mivel nemigen használnám orrba-szájba, fölösleges befektetésnek tartom még a ~40 ezres kis Makitát is.
Nem tudom, mennyire kivitelezhető gondolat, hogy az első henger szabadon maradó részével nagyobb sugarú konkáv íveket csiszoljak?
Szűkebb ívekhez készítek majd pár hengert az oszlopos fúróhoz, oszt jónapot, amit ezekkel nem tudok megoldani, az úgy marad, tele van már a tököm ennyi csiszolással egyszerre!!!
ha kilukadt, akkor nem cserelik ki. sem egy het, sem 30 ev mulva. csak akkor cserelik ki, ha kiderul hogy mar a boltbol elhozva lukas volt, csak valamiert 30 evig nem tunt fel.
Láttam én is gyűmölcsfákat nagy barkácsűzletben a kertészeti részlegen . Csakhogy fűtött helységben árulják s némely már kezdett kirűgyezni...na most azokat ha kiűltetem egyből lefagyna..habár ribizli is kezdett rűgyezni a kertemben...
Egész nap ezen gondolkodtam, és ne haragudj de nem.
Bár nem kellene indokolnom, mégis megteszem.
Egyrészt a topiktagok miatt vettem meg, és nem azért, hogy ha valaki beesik annak odaadjam. Másrészt pedig tettem egy kijelentést és nem szokásom ánuszt csinálni a számból.
Elfér, nem kér enni, az ára nem hiányzik. Ha valamelyik topiklakónak szüksége s lesz rá és még megvan akkor megkapja. De előtte a GPS-nek megígért kompetetvív tesztet megcsinálom mihelyst időm lesz rá. :)
Én már elkezdtem a kerti munkákat. Vettem 2 őszibarack + 1 db kopaszbarack fát (nem volt több) és 2 db mandulafát, ezenkívül vettem még 8 tő köszmétét. Szép nagy lyukat ásni mindnek, alátrágyázni, beültetni, félig betemetni, újabb trágya réteg, majd teljesen befedni. Egész napom element ezzel. Ráadásul olyan kegyetlenül be van keményedve a föld a kertben az egyik fa helyén, hogy csákányoznom kellett mert a 110kg-ommal nem bírtam leszúrni az ásó hegyét sem.
Utánaolvastam. Ezek után is szar! Én dologztam velük, te nem. Ha te is dolgoztál volna vele akkor valószínű te is leszoznád, függetlenül attól, hogy milyen célra fejlesztették ki ezeket a gépeket. Ha nagyon alaposan végiggondolod, akkor agy futószalag feladatnál is előfordulhat, hogy forgásirányt kell válltani, és akkor nem fog racsnizni...., szétkurja a csavar fejét.... stb, tehát ott sem az ideális megoldás ez a gép.
Dehogynem ..te csinálod a legjobban..nem költesz olyan dolgokra ami kerűlhető. Én szerszámbolond vagyok az asszony már nem mer elkűldeni vegyek élesztőt mert tudja hogy egyebeket is megveszek:-)
Képzeld németbe mikor vettem a felsőmarót tudtam hogy ha megveszem egy hétig nem lesz mit egyek:-) megvettem. Szóval egy hétig szőllő ,dió ,kenyér ,háziszalonna volt a menű:-) :-) :-)
Köszi, a többit ismerem. Csak meglepődtem, hogy a város közepén bezárták a boltot, mert a közelben azért nincs másik. A csepeli onnan messze van, a többi (Váci út, Szentendrei út) meg még messzebb. Nekem tökmindegy, mert autóval 10 perc, de innen Dél-Budapestről a többit elérni tömegközlekedéssel elég macerás lehet másoknak.
Írod tapasztalat:-) akkor biztos tudod űvegházban felkarózott méteres paradicsomtövek közt hosszú nyelű szerszámmal nem gazdaságos dolgozni. Vagy a termést vered le vagy az ablakot töröd ki:-) :-)
Van mindenféle lapátom ásóm wolf garten gereblyém csak ilyen rövid nyelűek nem voltak :-) :-)
Na de egy ilyen soha-el-nem-romló termék esetében nem elegánsabb odaírni, hogy: "Lifetime Guarantee"? Mibe kerülne?
Ha 35, vagy 50 év után odamegy a paraszt a mosogatóval a hóna alatt, hogy kilukadt - kap egy másikat. Már amennyire ez életszerű. Viszont kurvajól hangzik.
Nem kell sem blokk, sem számla - egy feltétel van csak: még létezzen a cég, aki gyártotta.
garancia: garantalom hogy a tied is jol megvan csinalva, nincs elrontva. az ellen ved, ha kifogsz pont egy szar peldanyt. ha egy ev, es a benne levo anyaghiba, kihagyott csavar, zarvanyos hegesztes ez alatt nem okoz problemat, akkor igy jartal. ha 25 ev, akkor ha 24 evet dobozban volt, majd eloveszed es kiderul hogy hibas, akkor csreelik. Nem azt igerik hogy 25 evet lehet hasznalni, hanem hogy ha 25 even belul kiderul hogy hibas a te peldanyod.
jotallas: garantalom, hogy a cucc a celnak megfelel, a tole elvarhato modon hasznalhato. erre van is torvenyi minimum. veszel egy orat 1 ev jotallassal, akkor vallaljak hogy az egy evig mutatja az idot. persze bizol benne hogy tovabb is, de valojaban nem kotelezo. ha cserelik jotallas kereteben, nem indul ujra a jotallas pl, mert egy penzert egy ev mukodes jar, de a garancia ujraindul, ha kiderul hogy a cseredarab gyari hibas, akkor kell csereljek
Egyes mosógépeknek le lehet szedni a fedelét és így lehet betolni a pult alá,mostani gépek túl sokat már nem mozognak,mert a dob van rugóra felfüggesztve és az mozog,ráadásul centri közben fokozatosan gyorsul néha lassít ,hogy legyen ideje a benne lévő ruhának egyenletesen elhelyezkedni,saját magát próbálja kiegyensúlyozni.
A helyzet az hogy az asztalos munka nem mérhető úgy mint a kőműves, ott tudom hogy 1 nap alatt be tud dolgozni mondjuk 2000téglát egy falba ha van elegendő cement, homok, és víz...
tehát mérhető hogy 1 nap felhuzott 40cm-t holnap majd 80-at holnapután 1.2m lesz az elvileg elért teljesítmény.
én meg baszakodom egy napot az íves sablonnal szerkesztgetem, elment egy napom és nem látnak semmit.
másnap feldarabolok egy halom anyagot
harmadnap még kétfelé is vágom, és ujra összragasztom: eredmény: dolgoztam ragasztottam, de ugyanannyi van mintha nem csinálnék semmit...csak a ragasztó szárad.
amikor gyalulok, na akkor már boldogok mert a forgácsból látható hogy volt gyalulás...de ha elszívó elszívja akkor megint semmi látszata..
össze csapozások, megint csak időigényesek, nem látványos...aztán száraz összeállításnál már látják hogy na csinált azért valamit...
és akkor jön a laikusnak a nagy pofon....mer a hülye asztalos miután összerakta, szétszedi...hogy összeragassza, megcsiszolja, felületkezelje, majd összepakolja...
és a ragasztás és a ujra összepakolás között jönnek folyton nézegetnék fogdosnák, egymásba raknák..és elcseszik a festésre előkészített munkát és csodálkoznak hogy milyen sok idő kell hozzá...
ha lefesti az ember akkor is jönnek és tapiznák...
volt olyan főnököm aki tiszta ideg volt hogy mikor készül el...előre a saját feje után mondott határidőket amiket nem lehetett tartani..és sok idő volt amire rászoktattuk hogy ne az ő szakmai rutinjára (nem volt asztalos nem is értett hozzá, csak látta hogy miket csinálunk) támaszkodjon, hanem kérdezzen meg előtte minket hogy mikorra várható...és ehhez igazodjon.
ennek ellenére lejött és saját ötleteivel próbálta siettetni a dolgokat, aztán néha ez 24 órás késést is eredményezett...a tervezett dolgokhoz képest is.
Na ezért irigylem az ilyen laikus megrendelőket,mikor fogalmuk sincs picit sem,ez a szakma hogy is néz ki,meg mindent leegyszerűsítenek(na ná hogy nem nekem)..! :(
nemondmar. lattam en mar olyan kenyervagokest, amivel tuti meg lehet tanulni filezni. csak sajnos egy ilyen speci kes elkepeszto mibe kerul. nagyon megkerik az arat, meg vigyazni is kell ra mert tiszta keramiabol van, konnyen torik. de mindent elvag, meg filezni is siman lehet vele. annyi penzert mondjuk lehessen is.
A megrendelőim nem úgy jönnek hogy MSZ-t lobogtatnak...
a legutolsó példát mondom:
"legyen szíves árajánlatot adni nekem egy 130x200, as és egy 90x200-as ajtóra."
ebből aztán tudom hogy milyen is kell neki.
se azt nem közli hogy milyen vastag legyen, se azt hogy betétes, vagy üvegezett, vagy félig üvegezett, hőszigetelt, 68mm vastag, vagy 45mm vastag legyen,
csak hogy milyen széles és magas.
ez nagyjából ugyanaz hogy megmérem a garázst hosszra a garázs ajtót magasságra szélességre oszt ez alapján felhívom az autókereskedést hogy autót szeretnék venni és árajánlatot kérek egy autóra ami nem magasabb mint 180cm és nem szélesebb mint 170cm és nem hosszabb mint 4.5m
amit szoktam mondani : hogy mondja el az egyik nő a másiknak hogy autót vettek?
Akkor én is csatlakoznék az értetlenség netovábbja táborába. A slagos lézeres hasonlatodnál egyszerű tudáshiányról van szó. Ha már hasonlat. Filézéshez kenyérvágókést kapsz. Azzal gyakorolhatod a filézést napestig akkor sem lesz elfogatható színvonalú. Az a szerszám nem arra a munkafolyamatra való és ezt tudással nem lehet pótolni. Még ha utána is olvas.
"Ez miért baj? De komolyan kérdezem! Mert nézve azt az ajtót, nekem semmi zavaró nincs abban."
Nem baj.
nem is írtam sehol hogy baj. De úgy megszoktuk (vagy én megszoktam) vizuálisan azt hogy standard ajtók nem ilyen szélesek hogy picit fura, volt ilyet látni.
nem kelt bennem ellenérzést inkább ilyen nosztalgikus és keresem magamban hogy találkoztam ilyen ajtókkal.
Nekem az azonos méret leginkább vastagságra vonatkozik. mivel a láncmaró alá nem fér be 11cm-től szélesebb anyag így én az ajtóimat 10.5cm szélességre gyártom.
mármint a frízeket.
Mivel ugye 11.5cm-es szélességeb jönnek be a piacra a hosztoldott és rétegragasztott ajtóanyagok ezért egy idő után a szemednek autómatikusan feltűnik egy eltérés. mivel ilyen anyag van a piacon így mindenki ezt is gyártja méretben
itt is ez van. Pillanatragasztó megmondhatja hogy nem volt rá egy rossz szavam se, csak kérdeztem hogy mi az apropója.
most már tudom: nem akar 2x állítani a körfűrészen. :))))
de a viccet félre téve gondolom ő nem vesz vagy nem találkozik a környéken tömbösített frízzel így inkább 20-as vagy 22-es pallóból megoldja.
(szakmailag azt azért remélem hogy a palló a fríznél legalább 2felé van vágva és újra össze lett egy forgatás után ragasztva.)
Elsődleges szempontodat tökéletesen be tudod tartani ha a rugdosót megduplázod és a többi méret egyforma. Ha bárhol kiválasztasz 100 ajtót akkor szerintem biztos 10 alatt de inkább 5 alatt lesz azok száma ahol a felső összekötő szélesítve van. Még ha nem is iparos csinálta a szabványok ismeretében.
GPS már a 69159 hsz-ban kapásból rávágta, hogy sorozatgyártásra való a cucc, ezt többen is megerősítették (pl 69163,69165,69166) - ez volt elsején. Aztán ötödikén visszajön a témával megint, és megint leszarozza, anélkül hogy egy kicsit is utánaolvasna ! Ez az értetlenség netovábbja, aminek már semmi köze a kereskedőhöz (akiről és a kommunikációról amúgy nem tudhatsz semmit).
Hát én nagyon kocahobbiasztalos vagyok, mert nem értem.A középső merevítő akkora mint a fríz. A függőleges merevítő is. A rugdosó is jó széles.A felső egy kicsit szélesebb,mint a fríz. Ez miért baj? De komolyan kérdezem! Mert nézve azt az ajtót, nekem semmi zavaró nincs abban.
Lehet hogy tőled, mint asztalosmestertől elvárják hogy a szabvány szerint csináld (mondjuk azt erősen kétlem, hogy a megrendelőid a MSZ köteteit lobogtatva adják meg az ajtók méreteit), de nekem mint kocaasztalosnak, saját részre, az elsődleges szempont, hogy azonos méretű anyaggal dolgozzak lehetőleg.
az ajtók borításával semmi bajom. lényegében az ajtóval sem, csak mi álltalában az ajtókat úgy készítjük hogy a felső és középső merevítők szélessége megegyezik a a frízek szélességével ami 10.5-11.5cm-ig terjed. (magyar szabvány a 11.5-et írja)
a rugdosó (alsó merevítő)az 20-35cm között változhat.
míg ha egy függőleges merevítőt teszünk bele az vagy keskenyebb vagy ugyanolyan széles mint a fríz.
ezért fura a ajtó.
a derékszögtől való eltérést szerintem félreértetted, azt a mosogató komódra írtam
Na nem rosszindulatból,és nem is a "zártságra" ,és mintázatra gondolt a fejem(mert azt én is,a lehetőségekhez mérten követem),ha nem az ív,és kocka "ütközésre"..! :)
Meg mivel van erre a sok rétű szakmára rálátásod neked is,ami sok mindenhez való,"bő"konyítást igényel..!
Gondolom a borításra gondolsz!?,de az meg úgy ok!Én inkább nem tennék(szinte közvetlen egymás mellé,ívest meg kockát),bocs!Valszeg én vagyok "régi vágású" a 40 párral!
engem érdekelne az akkus fúró-csavarozó igaz nem szóltam még hozzá 8-10 alkalommal. de igérm igazi hobbi asztalos vagyok. jól gondoltad hogy nem sokáig lehet majd kapni. ti. barkácsolni talán 1 akkuval és 10.8 voltal is jó lehet ez agép. ha szívesen adnád nekem akkor válaszolj . generator.kosa@gmail.com emil cimemre hogy pontosítsuk a koordinátákat
A boltíves ajtó helyett mögötte van a szám gép szoba olyanra akartam csinálni eredetileg mint a csillagok háborújában volt:-) feleségem lebeszélt róla:-) :-)
Volt egy keresztapám ő asztalos, ács volt .gyerekkoromban sokat lábatlanlodtam a műhelyében tőle tanultam lestem el dolgokat.
Ő mindig így csinálta az ajtókat..
Nekem is kényelmi szempontból jobb ha minél kevesebb méretkűlömbség van az ajtólapban.
Valahogy nekem természetes így sose tűnt tűnik szélesnek:-)
Másik feltevésed is igaz ..kagyló alatt űzleti szekrénykének nincs lába s mindig a butorlap szívta fel a vízet. Megérett bőven a cserére:-) :-)
Általában ezer euró a keret amit évente a házra ,birtokra tudok költeni sajnos ez nagyon kicsi csak lépésenként haladok mindig azt újítva fel ami a legrondább..:-) :-)
nagyon szereted te ezt a egyforma széles merevítést..amilyen a fríz olyan a merevítő...
de a mosogató szekrénynél kicsit elgondolkodtam...
vagy sűlyed alatta a talaj, vagy kirúgták a culáp alól a pocókot mer összedűl a gunyhó...
:))
de az is lehet hogy csak mi vagyunk ilyen sarkos, szögletes-derékszöges beütésűek, neked meg ez lázadás kifejezése a világ felé, hogy igenis kilehet törni a derékszög bűvöletéből...
Nem hát , hisz mindig kellett a pénz másra hisz egy régi 80 éves faházat örököltem ..már 20 éve ujítgatom javítgatom ... rengeteg pénzt felemészt az építőanyag ..csupán a munkálatokon tudtam sporolni saját kezűleg meg nagyobb kaliberű munkáknál barátok segítségét igénybe véve.
Még maradt a fűrdő ujracsempézése..olyan érzésem van ott mintha a bukuresti vonatpályaudvar wc jében lennék..:-)
Hát még szép, hogy úgy csináld. Én tuti úgy csinálnám.
Vagyis csinálnék egy önálló bútordarabot - a mosogató+mosógép szélességére - felül meg "egydarab" munkalappal lefedve - amibe úgymond "betolom" a mosógépet.
Ez praktikus is (nyersz egy használható munkafelületet) és még jobban is néz ki, mint az a mosogató-korpusz, csak úgy odacseszve a falra.
Persze, a mosógépnél hézagot kell hagyni (mert hajlamos néha a táncikálásra) - de egyébként abszolút elvan ott a neki hagyott helyen.
A már kész "maszkator"-t meg már csak folytatnod kell - a nagyja már kész van - ahogy a fotó mutatja.
maszkator - (helyesen "mascator") = a mosogató alatti burkoló, (maszkoló) szekrényke.