Azaz a medián bér AZT a bért jelenti aminél a keresők
- egyik fele TÖBBET kap (~ 2 millióan) - a másik fele KEVESEBBET (~2 millióan)
Mindez az ADÓ/TB BEVALÁSSOKKAL igazolt adatokra alapozva. Azaz veheted ténynek kb.
--
Ergo kimondható, hogy aki szerint merő hazugság az egy hülyefasz.
Aki azt hiszi, hogy csak az a valóság amit ő lát maga körül... Vagy amit kigondol magának rosszabb esetben.
Mert, ha nem így gondolkodna a világról. Akkor fájna neki az igazibb valóság amiben el kell helyeznie magát, az életét.
Ezért tagadja a medián rossz oldalán ragadtak zöme, hogy a létezik a másik oldala is.
Gondolkozz el a valóságon.... Amit lehet, hogy nem tűpontosan tükröz a KSH medián bér adatsora. De a te ismereteidnél azért tuti sokkal pontosabban. (és az enyémeknél is)
Igen létezik az ország jobban/jól/nagyonjól kereső rétege is. Ahogy a rosszabbul/rosszul/nagyonrosszul/sehogyse kereső rétege is.
A középvonal kb. a havi 500 eFt bruttó 300 eFt netónál van mostanság.
Aki fölötte van az a bérben nyerőbb oldalon van. Aki alatta van az lemaradottabban.
Szerencsére a vonal szabadon átléphető alapban. Felfelé is... és ... persze lefelé is.
A felfelé kapaszkodás leginkább akarat-tett kérdése. Ritkán gátolják tartósan valóban a "körülmények".
A lefelé csúszás leggyakrabban a balsors műve. Bár sokan maguk is tesznek érte.
A szinten maradás főként a belefásulás, a helyzet elfogadás terepe.
Segítséget szeretnék kérni, mert nem vagyok biztos a dolgomban. A kérdés, hogy három fázis esetén használható-e egy fázisú ÁVK, mert csak bizonyos dolgokat szeretnék védeni, a másik két fázirsól táplált köröket nem. Működhet ez? Előre is köszönöm a segítséget.
Ki ne találd már hogy hazudok! Ha valamit nem értek, vagy nem helyesen mondom akkor azt azonnal korrigálni szoktam, de ezt konkrétan így mondta, ha hazudott akkor az meglehet, de most csinálja másodállásba, és ha cégnek számláz elég jól fog a ceruzája.
Tudod: a kaja a duplája lett és sok-sok más is drágul erősen...
Valamire való önálló szaki manapság 1 milla fölött visz haza nettó-tisztán. Egyre inkább a 2 milla környékén.
Hiszen, már
A használható alkalmazott szaki is kényelmes "telephelyi melóval" 400-450 nettó.
Ha húzósabb, utazgatós meló (és/vagy spécibb) akkor 500-600 nettó is.
-----
Konkrétan a 4 fős napelem telepítő brigád pl. így áll fel most.
A napelemes villanyszaki 650 nettót kap. (de már kevesli, mert 800 nettós megkeresései vannak... remek szaki)
A tető emberek képességtől-tempótól függően 450-550 nettó.
A lótifuti mindenes-erős ember 400 nettó.
Megj: a napelem telepítés eléggé "szarmeló". - időjárás - nehéz fizikai munka, fura helyeken - igen veszélyes munkakörnyezet - állandó utazás a helyszínekre, megterhelő - hosszú melónapok (start 6:30 hazaérés 17-20 óra körül, tipikusan 18 óra körül)
Az állásportálok ajánalatai nem véletelnül 600-800 nettókról szólnak a napelemes melókra.
----
Vedd észre a mezei alkalmazotti körben is.
Már ~500 eFt bruttó a hivatalos medián bér... Ami úgy 487-332 eFt/nettó az adókedvezményektől függően.
Szerintem ezzel itt a többség tisztában van. A jó szakmunkát meg kell fizetni, ez így volt, mióta világ a világ.
A bajok ott kezdődnek, amikor átjön a szobafestő, aki életében soha egyetlen számlát nem írt meg, egynapi munkáért elkéri az 50-et zsebbe. (3 évvel ezelőtt. Most valószínűleg több.) Önképzés az elmúlt 25 évben nulla, anyagismeret a Hérán túl semmi. Szerszámok egy vödörben elférnek. Vizsgát akkor tett utoljára, amikor a szakmunkás papírját megkapta.
Kiment külföldre kevesebbért dolgozni csak mert megszűnt a kata?
Jó nagy marha, az ismerettségi körömben a nagyreszük talált egész jó adózási formát a kata után. Kivéve akik alkalmazotti jogviszony helyett katáztak be a munkahelyüknek.
azért annyira nem kell siratni őket. Egyik ismerősöm Katázás után elment dolgozni külföldre. Kérdem mennyi a dohány? 1600-1800 ejró. Kérdem ezt itthon mennyi idő alatt kerested meg,~ 3 nap. Leesett az álam.
"napi száz alatt meg sem mozdulok" - Ebben ugye benne van minden költsége, közlekedés, szerszám, önképzés, rezsianyag, közterhek. Huszonegy munkanappal számolva, ha minden munkanap összejön ennyi, akkor az 2.1M bevétel lenne egy hónapban, ami soknak tűnik. Hasonlítsuk össze egy bérből és fizetésből élő dolgozóval és annak a teljes költségével. Mint vállalkozó, nincs fizetett szabadság, tehát egy hónapra leosztva 2 munkanappal minimum kell számolni, ami kiesik, tehát marad 1.9M Ft - lenne, de 70-90%-nál többel nem igazán szabad számolni, mert lemondja az ügyfél, nem érkezik meg időben a dokumentáció/engedély/anyag, stb. úgyhogy maradjunk a tervezésnél olyan havi 1.5M Ft bevételnél. Kezdjed számolni...: szerszámok, műszerek (csere/pótlás/javítás/új beszerzés), önképzés, szabványok, jármű fenntartása (nem, az hogy "amúgy is lenne autó" nem veszi ki ebből a körből, maximum arányosan csak egy részét lehet ide számolni), TB, és egyéb közterhek, amik bevételtől függetlenül és/vagy bevétellel arányosan fizetendők, telefon, ruházat... És még egy lépést sem ment a megrendelők felé, amihez tankolni kell, "apróságokat" kell beszerezni (amit nem fog tételesen kiszámlázni, mert 2.4m szigetelőszalag meg 13 darab érvéghüvely és hasonlók részletezése totál fölösleges, de ezeket is meg kell vennie)...
Mennyi is marad a költségek levonása után a kasszában, amiből a havi nettó jövedelmét fedeznie kell?
Olvasni nem bűn: https://www.meevet.hu/pages/uj-rendszerengedelyes-fogyasztas-merohelyek-oktatasi-anyag bár az időd, tudjuk, végtelenül drága, és itt nem hat szóval van leírva, hogy "bármely szabványnak megfelelő minősített doboz jó", úgyhogy a végtelenül drága idődből nullánál több, de mégis véges mennyiséget rá kéne szánnod a végtelen nagy tudásod bővítésére.
Bővebben: egy családi házat újítok fel, kb 60 db szerelvénydoboz helyét kell kifúrnom tömör téglába. Nem ez a munkám, nem kell 2000 lyukat kibírnia, de jó lenne, ha nem kellene kidobni a 20. után. Egy jó középmegoldást keresek a kínai vacak és az ipari profi között... van ilyen...?
Van SDS Plus (GBH 2-28) és SDS Max (Hitachi DH45MEY) gépem is.
80 mm körüli átmérőre lenne szükségem, mélységre is jó lenne, ha tudna kb ennyit.
Az 1x16 Ampert át kell íratni "H" tarifára és kész. Ez kevés pénzből is megvan és az olcsó fűtés megoldva.
A bojlert (ha van) pedig a nappaliról járatni. Gondolom azzal együtt sem lép túl vagy nem sokkal a kedvezményes keretet. Belefér a gázköltség megtakarításba.
Van egy magányos 70+ éves nyugdíjas, nulla hőszigetelésű kádár-kockában és kétségbeesésben a horror gázszáma miatt (közel 90e Ft/hó), 500e Ft 10 évnyi megtakarítással. Rábeszéltem, hogy inkább fűtsön klímával + H tarifával. Jelenleg van neki 3x16A nappali villanyóra + 1x16A éccakai villanyóra. Ha ehhez hozzácsapjuk a H tarifás órát és az "államilag kötelező" óradoboz szabványosítást, arra szerintem kb pont el fog menni az összes megtakarítása, tehát mind az 500e Ft, tehát a fűtő klímát már nem tudja miből megvenni, kezdheti az újabb 10 évnyi spórolást a nyugdíjból, valószanűéeg koporsóra, hogy örülhessen a kormány: egy élősködő kolonccal kevesebb.
Borsodban ezt játszák; A Csatári Plast segitségével, 30 000 Ft az előrendelés (mert kapni nem lehet?)
Ha megjön a doboz(üres doboz!) -épp árváltozás van ,tehát a 120--150 (üres doboz!)
Már csak a regszerelő munkadija még ennyi +a hiányzó szerelvények . S ilyenkor kerül elő a méretlen vezeték dija . S már csak az +"adminisztrációs költség ",hogy ne várj 3-5 hónapot a bekötésre.
Az idén nyáron átlépte az 500 000Ft-t. Néha van 1-2 benfentes akinek a feléből is kijön.Csak a kapcsolati rendszert nem ismerem.
Ez is egy tisztességes jól fizető üzletág , mint pl az kalózkodás/útonállás volt.(bár ott sokszor lelőtték a banditákat )
Te tereled épp hisztivágányra az éhező kisnyugdíjas dumával.
Szóval mennyi egy ilyen mutatvány most?
Nekem valami 150 körül volt pár éve a telekhatárra kirakott 2 órás szekrény földkábelestől, ÉV papírral együtt. Előtte a szokásos tetőn bejövős drótom volt.
"Mennyibe kerül most egy ilyen doboz hogy ekkora hiszti van ezen?"
Ne tereld a témát hiszti-mellékvágányra.
Mennyibe kerül egy kisnyugdíjasnak, ha van pl egy 120 x 120 x 30 centis hatalmas fa villanyóra doboza, benne öszesen 2 db villanyórával 2 guman táblán és szeretne harmadiknak egy H tarifás villanyórát is, hogy klímával tudjon fűteni?
Fél millióból kijön neki a dologi?
Vagy a nyugdíját egyszerűen irányítsa át az MVM-hez és álljon ki a sarokra ételt koldulni?
Mert az új szociális törvény úgyis újra a koldusok országává teszi Magyarországot.
Mivel nem minden polgár van tisztában minden szabályzattal, ezért fordulhat elő, hogy a regszerelő félre vezeti a polgárt, s a büdös - mocskos áramszolgáltatókra keni, hogy miért keresi halálra magát...
Hát igen. El ne magyarázza már nekem senki, hogy egy tömeggyártott, 30x50-es fröccsöntött doboz 150e pénz, mert az hazudik. Még akkor sem, ha a szerszámot aranyból gyártják hozzá (nem). Ehhez képest a plexi előlap 270e pénzért a rablás kategóriája (de még egy nullával kevesebbért is)
Így van. Bármennyire is megfelel a szabványnak a dobozod, ha ők a teljesen kamu belső szabályozásukkal nem szabnák meg, hogy csak az X gyártó doboza feleljen meg. Persze a megfelelő "köszönet" sem marad el. Regszerelőnek majdnem olyan jó lenni, mint a Mozaikban vizsgabiztosnak, vagy az ukrán határon vámosnak.
Javítsatok ki, ha tévedek, de nem az van, hogy van a "felkent" doboz, amit választani "kell", mert különben sose kapsz áramot ?
Amit nekem hoztak 6 éve (nem volt kérdés, hogy milyet szeretnék) az konkrétan egy ipari hulladék. Két év alatt elfáradt a műanyag, teljesen magától szétesik (keleti fekvés, de árnyékban van, szóval nem lehet azt mondani, hogy megzabálta az UV). Nyilván picit többet kellett fizetni érte kilóra, mintha aranyat vettem volna, de szerencsétlen usernek sok választása nincs.
Élnék a gyanúperrel, hogy egy nullával többet írt a fórumtárs, mint szeretett volna, mert még a 27k is drága ezért. 270k-ért már egy új mérőhelyet is lehet kiépíteni.
A túlfeszültség levezető elé illik biztosítót tenni ami mielőtt meghal a levezető megszakítja az áramkört, én mindig egy gL-gG olvadóbetétet teszek a fázisokra. Valamint a V50/V20 után a hőszivattyú kapocslécére fázisonként egy ÜSM-A levezetőt is teszek, bár elvileg mindnek van beépített védelme.
Amúgy minden kérdésedre pl. az OBO-nál van katalógus adat a fenti linken. Valójában még mindig nem értem mire szeretnél utalni/célozni!
A mérőhely a tulajdonos/üzemeltető tulajdona+hatásköre.
Azaz a tulajdonos/üzemeltető felelős - a megfelőségéért >>alkalmas, jó állapotú, biztonságos - a plombák sértetlenségéért >> pláne kizálógos örizetnél és - viseli a telepítés/fenntartás/javítás költségeit
Megj: továbbá minden más is, ami az alábbiakon kívúl még előfordul a bekötés kapcsán.
A szolgáltató hatásköre tipikusan csak - a mérő(k) - a plombált kismegszakító(k) - a csatlakozó vezeték, amin bejön a delej az ingatlanra Adott esetben lehet még néhány egyébb dolog is...
Szerintem a szolgáltatónak ingyen kellene cserélni ezt az átlátszó fedelet. Legalábbis nálam az S300H-s szekrény mindkét betekintő plexijét ingyen kicserélték nyitható kivitelűre. Másutt is látom sok helyen, hogy az ilyenfajta szekrények betekintői cserélve vannak.
Sok esetben a 3fázisú kültéri betáp mellett ugyanúgy a H tarifán lóg az 1 fázisú beltéri, keringető szivattyú, miegymás. Tehát bár az inverter szimmetrikus terhelés, a betápon van asszimetrikus is bőven.
Na de én nem is akarom ezt tovább ragozni mert elek itt fog rajta 2 hétig rugózni míg el nem jutunk a fizetős szabványokig a hülye HR-esek miatt, arra meg most nincs idegzetem.
Én úgy gondolkodtam, hogy nem szaladhat meg egy fázis sem, mivel az inverter mindhárom fázist teljesen egyformán (teljesen szimmetrikusan) terheli.
Persze ha azt feltételezzük, hogy az utcáról bejövő nulla vezeték szakad meg, akkor a másik (nem H tarifás) villanyórán lehet akár annyira aszimmetrikus is a pillanatnyi terhelés, hogy a H tarifán lévő inverter is túlfeszültséget kap valamelyik fázison.
Most már csak az a kérdés, hogy mekkora fázisfeszültség-eltolódástól hal meg egy három fázisú táplálású inverter (nullától független "delta" terhelés, plusz az invrtereket ráadásul igen szélesen ingadozó bemeneti feszültségtartományra szokás gyártani).
Éves villanyóra leolvasáskor a leolvasó ember elővett a zsebéből egy alkoholos dezodor spray-t, azzal fújta le a bemattult műanyagot a villanyóra előtti részen, ettől az öreg plexi ott valamivel átlátszóbbá vált plusz illatos fotó készülhetett a villanyóráról.
Az vagyok, akinek lefakult a villanyórafedele . Nos, a felpolírozások nem segítetTEk , ezért elkezdTEm keresni a Valamelyikőtök által mondott Hensel Mi ....... ( a számot elfelejTETtem ) FED borítót. Ahol bizti van , az a debreceni Elektriker Kft. (>>> www.onlinevill.hu ). Laza 275000 plusz másfél nap...
Mostmár csak várnom kell arra, hogy a helybeni kollégátOKnak decemberben meg legyen a végzettsége a plombabontásra. Nagyon szépen köszönöm SegítségeTEket .
"nem tiszta számomra (és valószínű a működési elv nem tiszta), hogy az 1-9-es lábakig hogy működnek. Pl.: Az 1-3-2 láb a fázis, a 4-6-5 a föld és a 7-9-8 a nulla kapcsolására szolgál?"
A relé belsejében van 3 db váltó kapcsoló, összesen 9 db bekötési ponttal. Erre a 9 pontra azt kötsz amit akarsz, az a lényeg, hogy a végeredmény jól működön.
Kikapcsolt (nyugalmi) állapotban 2-1, 5-4, 8-7, behúzott állapotban 2-3, 5-6, 8-9 kivezetések vannak összekötve, de ez a rajzon is látszik, ha megnézed.
Ami nem tiszta számomra (és valószínű a működési elv nem tiszta), hogy az 1-9-es lábakig hogy működnek. Pl.: Az 1-3-2 láb a fázis, a 4-6-5 a föld és a 7-9-8 a nulla kapcsolására szolgál?
Illetve miért van 3 láb egy sorban (1-3-2)? Azt gondoltam, hogy ez egy sima kapcsoló, ami ha megkapja a feszültséget összekapcsolja az 1 és 2-es lábat. Ha elveszem a feszültséget, akkor szétkapcsolja. Miért an a 3-as láb? Mit kell rákötni?
A túlfesz levezető - hány Voltnál indul be - milyen görbe szerint korlátoz és főleg - meddig tart ki, meddig bírja, mennyi energiát bír nyelni tartósan ?
Ez a fontos infó, ha pár tízezer forint és csökkenti a kockázatot akkor nem kérdés. A mostani modern gépek elképesztően komoly diagnosztikával és védelemmel rendelkeznek csupán erre szerettem volna rávilágítani. Én a túlfesz levezetőt sokkal fontosabbnak gondolom.
Egy H-tarifán, jön egy 5x2,5/5x4-es kábel az órától a gépig, ott van egy FI, kismegszakító, túlfesz levezető akkor ott a nulla problematikája nem jön elő, szerintem, pláne ha az óránál van egy erős földelés.
De amúgy, egyetértek Veled mindenki azt csinál amit akar és így nincs gond, van elég munkád Neked is ;-)
Itt is azért lett kialakítva, mert a hőszivattyús kérte. Plusz kérte az A típusú fi relét is. A túlfesz levezetést meg én kértem, h legyen már előtte, ha lehet.
Nulla szakadáskor nem igazán tud gépfüggő lenni semmi ha csillagban kötött a fogyasztó (kell neki nulla is)
Olyankor az egyik fázison felmegy a feszkó 230-ról mondjuk 350V-ra, a másik kettőn leesik 200-ra a nullához képest.
A magas feszültségű fázison megsül minden, azt csak ugy tudod kivédeni ha galvanikusan leválasztod.
Úgy szokott lenni a gyakorlatban hogy a berendezésidben lévő varisztorok "tartják" egy darabig a lebegő nullát, de szép lassan megsülnek, megszakadnak. Utána jönnek a kondik durrogva, panelek égve.
Ez sokkal lassabb folyamat mint egy tüske túlfesz amire tervezve vannak ezek.
Félre ne érts, nekem mindegy hogy valaki rak-e vagy sem, én csak javítani szoktam őket :-)
Pár 10eFt-ból megvan egy ilyen komplett cucc, szerintem lófing a 2 millás gép mellé.
De nálam túlfesz levezető is van a házon, sokak szerint az is felesleges
Az asszimmetrikus fázisfeszültséget pl a Daikin Altherma detektálja, fáziskimaradást is, alacsony és magas feszültséget....még mindig azt mondom, hogy gépfüggő. Mennyibe kerül egy ilyen cucc, csak, hogy lássuk a léptéket?
Mostanában amiket láttam azok mind hibakóddal mind a gép lekapcsolásával reagáltak a fáziskimaradásra, eléggé komolyan figyelik a betápot, mérik a fogyasztást, áramot, feszültséget. Érdemes megnézni a gép adatlapját mielőtt felesleges költségbe veri magát valaki...
Milyen célra kell egy CKF-317 tip. forgásirány- és feszültség asszimmertia figyelő (plusz egy jódrága mágneskapcsoló) H tarifás környezetbe?
Ha inverteres a fűtőberedezésed, akkor szerintem teljesen mindegy neki a a fázissorrend és az inverterek az eltérő fázis-festültségeket is meglehetősen széles tartományban kompenzálni tudják.
A kismegszakítő valószínűleg a fázisfigyelő + mágneskapcsoló vezérlő áramkör áramát őrzi.
Mert az, hogy "surge power = 6 kilowatt" az egy 3 kilowattos inveretertől elég jól hangzik, de nem ártana mellé egy idő intervallum is. Mart ha ez a túlterhelhetőség mindössze egy századmásodpercig érvényes, azzal kár volt dicsekedni :) de ha pl 3-4 másodpercig, az már valami.
Mert nem az volt a kérdés, hogy ezt a szuper aksit mennyi idő alatt tudná feltölteni a világ legerősebb akkutöltője (a háta mögött egy saját atomerőművel)
hanem az, hogy konkrétan a képen látható rendszer kb mennyi idő alatt tölti újra fel az aksikat kb 5-ről 95 százalékra (és a gazdája tervei szerint a töltő honnan fogja kapni ehhez az energiát).
Sziasztok, a kismegszakító dobozban H tarifához ezek a szerelvények vannak fenn. A mágneskapcsoló után már a 3 fázisú megszakító van. Amit nem értek, hogy mi lehet a C60N/C4 feliratú kismegszakító. Nem tudom, hogy a kép alapján kivehető-e egyáltalán. Próbálom felírni magamnak, hogy mi micsoda (vagy legalábbis mi lehet), de erre ötletem sincsen. Nagyon szépen köszönöm.
Attól függ milyen tápja lesz a vezérlőnek (10-30V) 12, és 24V-os relé is szóba jöhet, min. 16 ampert bíró... P-ről out1 és out 2höz vitt vezeték a táp, out 1 másik lába a relé a1-re, a2 a gnd-re. És ugyanez, ha kell második relé is out 2-n...
4 féle üzem lehetséges HA a szolgáltatói villany be van kötve. és 1 féle üzem (a szigetüzem) lehetséges HA NINCS bekötve.
0. Semmilyen inverter sincs, áramszünetben nincs delej.
1.A betermelő üzemű >> grid-tie inverter, áramszünetben nincs delej. Ez a szokvány napelemes inverter. KELL neki a szolgáltatói hálózat a működéshez.
2. A sziget üzemű >> off-grid inverter, addig van áram amíg a bemeneten is van (akku, nap, agregátor, hálózat, akármi) Ekkor az inverter KIMENETE!!!!nem lehet kapcsolatban a szolgáltatói hálózattal. Azaz nem táplálhat rá a bekötött szolgálatói áramra semmiképpen.
Ezt egy ÁTkapcsolóval szokás megoldani! - kézzel 1-0-2 kapcsoló (szolgálatói-semmi-sziget) vagy - automatikusan kontaktorokkal (buta back-up box, okosabb elektronikus)
Természetesen a szolgáltatói hálózat LEHET az inverter BEMENETI áramforrása ekkor is. Ezt ez esetet úgy hívják másként már régóta, hogy: Szünetmentes tápegység avagy UPS Hoppácska.. jóreggelt!!!
Vagyis alapban NEM KELL neki a szolgáltatói hálózat. DE tudhatja azt is hasznosítani szükség esetén. Az inverter BEMENETÉN >> áramforrásként.
pl. ha kevés éppen a napsütés... és kell a kW a kimeneten.
lásd: a rajzon
3. A rásegítő üzemű >> mindkét üzemmódot tudja inverter, akár többféle üzemmódban is. Ezt szokás hibrid üzemnek is nevezni.
Az előző két kategória tudásának valamekkora közös halmaza. Az inverter képeségeitől és a rendszer kialakításától függően.
----- Az, hogy van-e akkupakk is az inverterre/rendszerbe kötve vagy nincs az MINDEGY!!! Nem ezen múlik a hibridség... a KIMENETI üzemmódot nézve. -----
Az akku pakk a BEMENETI oldalon érdekes csak !!! Az áramforrások között és TÁROLÁSI lehetőségek között.
Ahol lehet a bemenet és/vagy tároló.
- az akkupakk
- a napelem
- az agregátor vagy bármi más
és - akár a szolgáltatói áram is
Nyilván azt, hogy mikor és mennyit tud a kimenet termelni befolyásolja, hogy van-e akkupakk/mástároló. és Az mekkora ha van és abban mennyi energia van éppen tárolva.
Minimál rendszer. Szolgáltatói hálózatról sziget üzemmóddal. Szünetmentes/UPS képességhez akkupakk is kell hozzá. Kicsit ügyesebb rendszer. Szolgálatói hálózatról sziget üzemmóddal. De már napáram hasznosítással is amíg süt a Nap is. Szünetmentes/UPS képességhez akkupakk is kell hozzá.
kb. mindent is tudó rendszer. Ami a meglévő grid-tie inverteres cuccot is hasznosítja áramszünet esetén. (by MrZed001) Szünetmentes/UPS képességhez akkupakk is kell hozzá.
Az 1-0-2 kapcsolóval (a bal oldali) változtatni lehet, hogy a Termelő inverter hibrid inverter hálózati oldalán van (Termelő üzemmód)
vagy a belső hálózat oldalán van (Áramszüneti üzemmód)
Így alkalmazva a hibrid inverterre nem kell engedély.
1-2 állás: normál üzem, Termelő termel szolgáltatónak, hibrid UPS 2-2 állás: áramszüneti állapot, termelő a hibrid mögött 1-1 és 2-1 állás: normál termel a Termelő, hibrid kiiktatva
-------
Avagy igény szerinti képességű rendszer alakítható ki !!! A szokvány buta grid-tie rendszertől a buta/okos hibrideken át a buta szigetüzeműig.
Nyilván az inverter típusok képessegeire figyelni kell... A DEYE hibrid inverter pl. kb. mindent is tud ~3000 EUR >> 1,3 millióFt áron. és Van/lesz szolgáltatói engedélye a grid-tie üzemre is.
Ezekből a cellákból pl. 16 darab kell a >> 48 Voltos akkupakkhoz. Ami 16x900/1000=14,4 kWh akkupakk és 1,2-1,3 millióból kijön.
Nnyilván, HÁZILAG saját melóval dobozolva, vezetékezve, BMS-el ellátva, készre szerelve. Bérmunkában nyilván plusz munkadíj is lesz.
Persze lehet kisebb Ah is az akkupakk (100 Ah>>5 kWh, 50 Ah >> 2,6 kWh)
Illetve, A 24 Voltos inverterhez elég a fele darabszám is (7,7 kWh 600-650 eFt) A 12 Voltos inverterhez a negyede is ( 3,6 kWh ~350 eFt) Megj: és a kisebb Ah ekkor is szóbajöhet persze, ha csak 1-2 kWh kell.
Használható válaszokhoz szükség lenne az inverter részletes műszaki leírására vagy pontos típusára.
Mert léteznek olyan inverterek is, amihez egyszerű 12 voltos akkumulátorból nem csak 1-2 darab, hanem hanem sok (akár 10-20 darab) akku az optimális. No meg léteznek olyan inverterek is, amelyek a kimenetébe akkora "tartalék" van beépítve, hogy akár jelentős túlterhelést is elviselnek néhány másodpercig (pl lassú motor-indítás extra áramfelvétele).
Van egy szigetüzemű inverterem. Napelemet egyelőre NEM kötnék rá. (Van már on-grid rendszerem).
Akkumulátort csatlakoztatnék hozzá, azt hálózatról feltölteném és áramszünet esetén erről menne a mikró pár percet és/vagy hűtő pár órát.
Szóval nem kell az egész házat rákötni, 2 dugalj az AC kimeneten elegendő. Tudna valaki a szükséges milyen védelmi áramköri elemek kellenek?
AC bemenet elé 1P+N kismegszakító, AC kimenetre is 1P+N kismegszakító és AVK? Akkumulátor oldalon a pozitív oldalra olvadóbiztosíték + 1P+N kismegszakító?
vagy van-e valaki Monor környékén, aki ért a bekötéséhez vagy tanácsot tudna adni hozzá? Ahonnan vettem, nincs kapacitásuk rá. (meg gondolom kis munka egy komplett napelemes telepítéshez képest, így nem is nagyon akarnak ezzel foglalkozni)Természetesen tisztességes fizetségért cserébe.
Sose fogod meggyőzni, elek a saját értékrendje szerinti abszolút igazságot jelenti ki, vitának helye nincs.
Nyilván sokkal jobb a fűtő klima meg a cekászos HMV, mert elek megmondta. A komfort nem számít, csak a megtérülés, illetve hogy neki legyen igaza.
Az egy teljesen más kérdéskör, hogy a skálázódást pont leszarja, mert neki az EGY darab klímia olcsóbb, mint a hőszivattyú, nagyvonalúan átsiklunk azon, hogy nem mindenki lakik 40nm-en.
Ebbe a pofonba már a H tarifánál és a hozzá kapcsolt "lehet hogy" 20 féleképpen fűt infrapanellel esszénél belefutott, most épp a szokásos vergődést látjuk.
Általában a készüléken vagy a katalógusban szereplő nyomatékkal szükséges.
A túlhúzott, megnyújtott, csavarbehajtóval rávert vagy a csavarfejet legyalázott meghúzás felesleges erőlködés illetve a következő alkalommal szívás az illetőnek aki foglalkozik majd vele.
A csavarhoz megfelelő csavarhúzóval,éppen elég nyomatékkal meg lehet húzni szakszerűen.
Aki mindent a megtérülésre tesz fel, az buta. Mert sem egy márvány lépcső, sem egy mozijegy nem térül meg.
Viszont MINDEN energetikára elköltött fillérnek meg KELL térülnie, (sőt jelentős hasznot illene hoznia még életünkben).
"mivel fűtsem a vizet, ha már ott áll a gép amivel fűtök és HMV-re is jó?"
Ha a hőszivattyút ingyen kaptad, akkor lehet hogy jól tetted, mert akkor pl a meleg víz készítés 20-25 éves összesített (TCO) költsége TALÁN alacsonyabb lesz, mint villanybojlerrel. És TALÁN a fűtési TCO kötséged sem lesz sokkal mgasabb, mint hőszivattyú helyett pl egy fűtő klímával.
Ha viszont csak ezért vásároltál pl egy fűtő klíma helyett két millióval drágább berendezést, mert az melegvizet is tud csinálni, az finoman szólva nem volt túl okos (= gyorsan megtérülő + hasznot hozó) befektetés.
Sziasztok, az otthoni kismegszakító dobozban lévő áramköröket akartam felírni és címkézni, hogy melyik mit kapcsol. ABB típusú kismegszakítók vannak, de a betáp felülre van rakva és alul megy el a fogyasztókhoz. Ezt nem fordítva szokták vagy teljesen mindegy? A másik kérdésem az lenne, hogy az egyik vastagabb földelő vezeték (tömör réz) úgy van befogatva a sínbe, hogy a csavar a szigetelésre van ráhúzva, habár a vezeték vége hozzáér a sínhez. Ugye ez így nem olyan túl jó? Ha megigazítom, akkor van valami előírás a nyomatékra, vagy csak erőbpl behúzom a csavart a sínen és jó vagyok? Nagyon szépen köszönöm
Ha mindent a megtérülésre tennék fel, akkor nem lenne olyan helység a házban, ahol 4m a belmagasság, csak úgy, mert így tetszik. Nem lenne "kacifántos" az alaprajz, hanem négyzet lenne (sőt, gömb!). Nem lenne 2 fürdő, nagy káddal, csak egy zuhanyzó. Nem is kellene nappali sem (kisebb alapterület), elég egy konyha-fürdő-háló. Lehet így is élni.
Tuti olcsóbb lett volna a hőszivattyú mellet egy 120l Hajdú bojler. Vagy mivel fűtsem a vizet, ha már ott áll a gép amivel fűtök és HMV-re is jó?
Vagy most tényleg vegyek egy bojlert, mert az a tuti befektetés a hőszivattyú mellé?
Nyáron 30kWh/hó alatt van. De minden hónapban van "leállás" nyaralás miatt nyáron. De kb napi 1-1,2kWh.
Télen pedig kb. a duplája. A "kazán" 55°C-nál áll le, 51°C-nél kapcsol. Ez a maximális hőfok patron nélkül. Patron még nem kapcsolt be (kivétel az elején, mikor nem volt jól beállítva a gép és patronnal jégmentesített).
12-01-02 COP: 2,8-2,7-3,0
Átlag COP téli hónapok(HMV+fűtés): 3,6
05-06-07-08 COP: 4,4-4,9-4,8-5,2
Most és 09: 4,2
Gyártó volt kint, azt mondták ez így egy jól eltalált gép méretezés volt, így kell üzemelnie
Agazember sokszor csinál olyat amit nehezen lehet megmagyarázni észérvekkel. Lehet pl a vásárlás öröme, vagy pont az kell neki, mindegy miért. Erre Te elmagyarázod neki tudományosan hogy hülyeséget csinált.
Még ha nem is, akkor meg felhívtad burkoltan a figyelmét hogy hülye volt.
Ha nem foglalkozol az energetikai befektetés teljes (TCO) összegével, akkor csúnyán becsaphatod magad (anyagilag is)
Ismerősöm vett okosan egy villany autót olyan sok pénzért, amennyi pénzből kijött volna egy hagyományos benzines autó kb 10 évnyi benzin fogyasztással együtt és még maradt is volna kb 3 millió forintja.
MINDEN energetikai befektetés nyereség érdekelt kell hogy legyen,
ha nem az, akkor a befektető valahol hülyeséget csinált.
Aki nem ért a dologhoz, az pénz költés előtt kérdezzen meg egy szakértőt/tanácsadót, aki javasol neki egy GAZDASÁGILAG OPTIMÁLIS megoldást. Aki biztos abban, hogy ért a dologhoz, az valószínűleg éppen hazudik önmagának :)
Az én szememben energetikaipazarlás az az összeg, ami a gazdaságilag optimális teljes (TCO) befektetési összeg felett (tehát valójában feleslegesen) elköltünk.
Egy egyszerű példa: jó foró (50 fok feletti) melegvíz előállítása 3 millió forintos hőszivattyúval egy 70 ezer forintos villanybojler helyett tuti pazarlás (magas hőmérséklet = szar COP hatásfok + a hőszivattatyú többe került, mint amennyi energiát a villanybojler kb ezer év alatt elfogyasztana :)
Ezért is nagyon fontos, hogy
1: okosan válasszuk meg a tanácsadóinkat
2: egyértelműen/világosan közöljük velük, hogy mi a célunk (mert nem mindig a gazdasági optimum a cél!!!)
Ha te is több különöző módon tudnál elektroms áram segítségével megegvizet előállítai,
és te is számos módon tudnál ektromosség segítségével fűteni, akkor a "2000kWh HMV + fűtés" kifejezést olvasva legalább 20 féle lehetséges kombinációt el tudnál képzelni. Pl "HMV villany bojlerrel, fűtés infra panelekkel, "
Tételezzük fel, hogy ebből a 20 féle lehetséges kombinációból az egyik a valóság, akkor ezt 19 módon lehet félremagyarázni (effajta mellébeszélésre készülsz most éppen).
------szerintem nagyjából----------- Napi 250 liter 40 fokos HMV ~9 kWh/nap Hőszivattyúval SCOP=~2,5 >> 3,6 kWh/nap A melegvíz ~110 kWh/hó Ami nem tűnik nagy pazarlásnak.
Marad a fűtésre ~220 kWh/hó Hőszivattyúval SCOP>=3,4 220/30x3,4=24-25 kWh/nap átlagosan
Avagy 4200-4400 kWh/szezon fűtési meleg.... Ami nem tűnik pazarlásnak.
Az átlagnál jobban hőszigetelt házban a napi átlagos "kazánidő" ~12 óra
Vagyis ~2 kW fűtés kell átlagosan (+4 fokban) és akkor ~4 kW kell -15 fokban.
Ez egy jól hőszigetelt 120-130 m2-es fűtött tér normája manapság. -----------------------------------------
Miért fényképezte volna le? A leírása alapján "egy szakember szemében" egyértelmű volt, hogy törpefeszültségű dugaljról van szó. De te kecske nem vagy szakember. A kérdező egyértelműen leírta, hogy van egy fúrógépe, ami erről a dugaljról működik, de te ezek után pofátlanul leírod, hogy:
"ez egyfajta 24 voltos dugalj és gyakorlatilag semmire sem jó neked, akkor sem, ha volna hozzá dugód".
Nem volna hülyéje, hanem van egy fúrógépe, ami törpefeszültségről működik. Érted? "Ha soksok órán át elgondolkodsz". Én gondolkodjak el, amikor egy hét alatt nem jutott el a tudatodig hülyéje, mit írt a kérdező? Te kecske, és mi volt az a laikus számára "valódi segítség", amit nyújtottál?
Azt akarod itt elmagyarázni, hogy te milyen "trükkös" alak vagy. Ne csapd be magad, te egy útszéli hülye vagy. te vagy az, aki egy hozzászólásában minden gátlás nélkül leírsz valamit és annak ellenkezőjét is.
Hét óra fejtörés után mindössze csak ennyi gonoszságot tudtál kiizadni magadból?
nem vagy ma formában..:) hiába próbálkoztál, ez most nem lett egy szokásos kiggyós rosszindulat, csak egyszerű értelmetlenség (mivel nem tudod, hogy milyen nagyon sokféle elektromos dologgal lehet fűteni vagy pl HMV-t előállítani, ezért most úgy csinálsz mintha egyértelmű lett volna a dolog)
Egy hónapban kb. 60kWh a melegvíz (55°C, 180l), szeretek sok vízben fürdeni. Panasonic 7kW hőszivattyú. 24°C van a házban. Én annyira nem sokallom, "belefér" kategória a fogyasztása
"naponta 100-szor is lefényképezheti a "sufniban", ha olyan kedve van."
Mégsem fényképezte le amiről kérdezett és mégsem tette be ide a fórumba a képet.
Ha soksok órán át elgondolkodsz azon, hogy az illető miért cselekedett így, akkor talán el fogsz jutni arra a végkövetkeztetésre, ami nekem kb 3 másodpercig tartott.
És azonnal megérted, hogy miért válaszoltam neki olyan furcsán, ami egy szakember szemében bosszantó, és csak egy laikus számára valódi segítség.
kecske, baromi nehezen tudsz a kérdésre válaszolni. Talán feltűnt, hogy a kérdező dugvillát keresett és nem dugaljat. Amit felraktál képet, a kérdező szabadidejétől függően naponta 100-szor is lefényképezheti a "sufniban", ha olyan kedve van. Baromi sokat segítettél neki.
A szolgáltató csak akkor ad H-tarifát, ha a villanyszerelő nyilatkozott, hogy úgy van megszerelve, hogy a H-tarifás áramkörre egyéb fogyasztóval nem lehet rácsatlakozni, valamint a hőszivattyú telepítője nyilatkozott, hogy a készülék paraméterei megfelelnek a H-tarifás feltételeknek.
Napelem láttuk hogy járt, arra is lehetett számítani.
H tarifa? Nekem is gyanús hogy nem sokáig lesz, de szerintem illendő lett volna azt is korlátozni "átlagfogyasztásra".
Vagy majd COP 4 meg COP 5-öket fognak kérni vagy be is szüntetik mint a GEO tarifa kiadását.
B tarifa ugyanannyi, átlagfogyasztást egy 120 literes bojler simán túllépi egy hideg fürdőben, aztán limit felett 60 Ft/kWh , miközben gazdagéknál már a mikró is H tarifáról megy.
Tudom nem lehetne, gyakorlatban mégis ez megy.
De mikor a piacon ilyen árak mennek elgondolkodtató:
"Megvette egy évre a villamos energiát és a gázt a Madách Színház
Egyedüli ajánlattevőként az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szállíthatja a villamos energiát nettó 401 forint/kilowattóra, illetve a földgázt nettó 2 531 forint/köbméter áron a Madách Színháznak."
"HA NEEEEEM olyan, mint a szokvány hálózati konnektor. ANNAK mi lehet az oka, miért nem olyan?"
Azért létezik annyiféle különböző csatlakozó, hogy nehogy véletlenül nehogy rossz készülék csatlakozóját dugd bele nem hozzá való csatlakozó aljzatba (vagy pl véletlenül fordítva dugd be, mint szabadna). Ha ritkán is, de még így is előfordulnak pl túl magas feszültség miatt tönkremenő készülékek illetve "nem működő" (valójában hibátlan) készülékek miatt hangosan reklamáló készülék-tulajdonosok.
Amit te "szokvány" elektromos csatlakozónak nevezel, abból legalább tízféle kivitelt ismer minden villanyszerelő, a hozzám hasonló ezermesterek pedig legalább százféle elektromos csatlakozóval találkoztak már :)
"A "H" tarifa extrém támogatott ár lett... (korábban is erősen támogatott volt)"
Arra a gondolsz, amikor a Pakson 11 forintért előállított áram mindössze 24 foritntért kerül be a fűtő klímába? Ez valóban 13 forint támogatás, csakhogy ezt mi fizetjük a tudjukkiknek :)
"amiota az eszemet tudom nem volt dugvillaja, a sodort kabel volt bedugva+2gyufaszal, idaig mukodott, de gondoltam veszeka furohoz bele valo dugvillat."
Felesleges minősítgetni a kérdezőt. A dugvillával a gépet védjük és nem a dugaljat. Ha 24V-os dugilla van a fúrón, akkor nem tudja bedugni a 230V-osba és ez a lényeg.
abbol a konnektorbol csak 1 regi furot hasznaltunk, fekete szurke vmi magyar gyartmany lehet, de mar lekopott rola az adat tablaja. a haz 81ben epult szoval ez ezelotti technika lehet, a furonak amiota az eszemet tudom nem volt dugvillaja, a sodort kabel volt bedugva+2gyufaszal, idaig mukodott, de gondoltam veszeka furohoz bele valo dugvillat.
a furot kb 3evente hasznalom 1x, hibatlanul mukodik, kidobni nem akarnam, es ez a 24v dugvilla amit googleztam lehet megoldas lesz, de akkor holnap kerek kolcson multimetert es merem.
vegyél egy új aljzatot, szereld át és akkor mindent bele tudsz dugni. lehet h nem magyar/EU szabvány szerinti az aljzatod.. és lehet h nem véletlenül (ugyanúgy a hálózati áram jelenik meg rajta?)
szuksegem lenne a sufnimba levo dugaljba egy dugvilla-ra. tudnatok segiteni hogy pontosan milyen keressek? ahogy most nezem a mostani sztenderd dugvilláknak a 2 villa része kozott 20mm a távolság. az én dugaljzatom viszont csak 15-14mm távolságra van egymástól. régi dugalj a sufniba, van hozzá kulon transzformátor is de dugvilla sose volt hozzá. ha bemegyek egy villanyász boltba tudnátok segiteni, hogy mit kérjek? mert néztem ilyen régi 3 fázisu dugvillát de az ugye 3 villás, nekem csak 2 kéne ami szukebb mint a mostaniak..
Sok helyen már rég megszüntették a villanybojlert, hát annak a helyére. Olvasd el értôn, nem azt mondtam hogy mindenkinél kössék ki a B órát, de tény hogy sok esetben ott a helye feleslegesen mára. Nálam is ott volt, egyszer régen még villanybojler+kályha volt, aztán a 80-as években bevezették a gázt.
De ha hőszivattyúnak kell a hely akkor meg szintén megoldva a HMV, nem kell többé bojler.
Ha már mellébeszélés, meséld már el mi került fél millába egy szabványosított mérôhelyben? Pont te dobálsz itt sarkított példákat.
"a rég nem használt éjszakai/vezérelt mérő helyére."
a 30-40 éve MINDEN NAP használt éjszakai vilanyóra helyére?
Hagyjuk már az állandó mellébeszélést...
Ha eltünteted az éjszakai óráját és a villanybojlerét az olcsó éjszakai áramról átkötöd a 70 Ft/kWh-s "nappali" tarifára, abból neki nem lesz komoly forint vesztesége?
és amikor a szerencsétlen hivatalosan bejelenti, hogy kér egy H tarifás órát is, akkor nem fogja minden vastagbőrű ráerőltetni a sok százezer forintos "kötelező szabványosítás" nevű átverést?
És amikor a szerencsétlennek (az új "szabványosított" mérőhellyel és egyéb sarcokkal együtt ) mindössze fél milliójába került a H tarifa és ráköti a fűtő klímáját és kiderül, hogy ez a befektetése pont a temetése napján fog megtérülni, akkor küldesz a telefonjára egy sms-t, hogy "bocsi, mégis jobb lett volna ha megmarad az éjszakai órád"?
(a régi villanyóra szekrények "szabványosításának" trükkös kikényszerítése),
mint amennyi pénzt meg lehet takarítani a H tarifa segítségével."
Baromság.
Főleg hogy most enélkül kilógsz a rezsikökis áramár alól, tehát mindenképpen nyerő.
És az esetek nagy részében nem kell százezreket eltapsolni rá, berakható a meglévő szekrénye, sok esetben a rég nem használt éjszakai/vezérelt mérő helyére.
A hőtermelő oldal (klíma, hőszivattyú) sokkal drágább mint maga a H tarifa kiépítése.
A "H" tarifa extrém támogatott ár lett... (korábban is erősen támogatott volt)
Vagyis nem sokig marad ezen a szinten, szerintem.
----
A áram:földgáz árak aránya 2,5:1 körüli, ha Ft/kWh alapon nézzük. A magyar árammix esetén az áram:földgáz arány 2:1 lehet nagyjából. Ez az árakról agyalás alapja...
HA a gáz 800Ft/m3 >> 80 Ft/kWh AKKOR az áram 2x80=160 Ft/kWh legalább, inkább 2,5x80=200 Ft/kWh
Erre jön a politika és üzemvitel/biznisz hatása. - ár támogatás/büntetés egyes csoportoknak - erőforrás kihasználtság, üzemviteli kényszer - olcsó/drága energia rendelkezésre állás
Mivel most az áram a lakosságnak extrém módon támogatott!!! Érdekes kérdés a lakossági tarifák jövője ...ami főleg politika A "H" tarifa is igen erősen politika.
köszi, az alapok megvannak, ennyit nem kellett volna írni, de még egyszer köszi! :)
csak arra gondoltam, hogy változhat-e úgy az import nagykereskedelmi ár (villany, gáz) hogy ne érje meg a H tarifa, mert a gáz olcsóbb (vagy a gázzal előállított fűtés)..
illetve abban is biztos vagyok, hogy majd szépen emelik ennek is az árát, éppen annyira, hogy új telepítés ne legyen, a régi meg kap egy minimális kedvezmény (ld autógáz áremelés indoklás 3-ik pont: kell a költségvetési bevétel, így direktben)
Valóban... A 40-50 kW hőigény extrém már a legtöbb lakhatás esetén.
DE!!! Az áram igény a hőigény/2 határesettel ÉSSZERŰ/kell számolni. Mert nagy hidegben a fűtés COP-ja lehet akár csak 2 is. A hagyományos üzemű klíma/hőszivattyú esetén.
Megj: az ügyesebb újabb rendszerű "teljesítmény tartó" gépek is jóval KISEBB COP-al mennek nagy hidegben.
Az energia vámpír lakhatások fűtésére is elég max 24-28 kW kazán teljesítmény -15 fokban is.
Ami klíma/hőszivattyú esetén max 24...28/3,4=7-8 kW átlagos teljesítmény igény villanyból.
------
DE,
Komoly hidegben azonban lemehet a COP úgy 2,5 körülre, sőt talán 2 közelébe is. Legyen csak COP=2 a -15 fokban... a ház szintjén nézve egy hagyományos üzemű géppel.
Akkor kell neki 24...28/2=12-14 kW villany a hálózatból. Ami 3 fázison 12000...14000/230/3=17...20 Amper/fázis.
Azaz: 3x20 Amper!!! "H" tarifa igénye is lehet egy energia vámpír lakhatásnak.
Nyilván a kevésbé fűtés igényes lakhatások és jobb gépek esetén csökken az igény.
Avagy óvatosan a "sok az Amper" dumával... látatlanban.
Azért van a "H" tarifa, mert a HŐszivattyús/klímás meleggyártást támogatja.
Azaz a "H"-ról csak olyan eszköz üzemelhet a fűtési idényben >> kedvezményes áram árral.
Ami 1 kWh villanyból LEGALÁBB 3,4 kWh meleget gyárt le a fűtési idény átlagában. Azaz SCOP>=3,4 képességú.
Megj: hőforrás(hűtött)oldal/fűtöttoldal alapon nevezzük meg őket.
A gyakran használatos megoldások. - levegő/levegő >> ez a szokványos KLÍMA néven közismert cucc - a levegő/víz >> "légkazán" ez a "hőszivattyú" "hőszipka" a fejekben
Ritkábban használatos.
- a talaj/víz >> talajszondás/kollektoros, geoszondás/kollektoros - a víz/víz >> tipikusan két kútra alapozva (hőforrás/víznyelő)
Előfordul. - talaj/levegő - víz/levegő
---
Namármost,
A hazai földgáz ~10 kWh/m3 energia tartalmú. Ebből az erőmű gyárt 3,5-4,5 kWh villamos energiát. Amiból a "H" tarifás eszköz gyárt 3,4 x 3,5...4,5=12...15 kWh meleget Sőt inkább többet, mert az SCOP=3,4-nél jobb a mai cuccok zöme már.
Azaz nyerésben vagyunk az otthoni gázégetéshez képest!!! - kondenzációs kazán esetén (~10 kWh/m3) >> + 20...50...mégtöbb %-al - hagyományos kazán konvektor, gázbojler esetén (~7,5 kWh/m3) >> + 60...100...mégtöbb %-al
Hát ezért támogatott a "H" tarifa... Kevesebb import gázból jön össze ugyanaz a meleg az otthoni gázégetéshez képest. Pláne, ha hagyományos (nem kondenzációs) cucc helyett lesz klíma/hőszivattyús meleg gyártás.
Más kérdés az ára.
HA CSAK a gázárból indulunk ki és azonos "otthoni" kész meleg ár a cél. AKKOR kb. a gázár/~1,5 ára kellene legyen.
A magyar áram azonban tartalmaz a gáznál olcsóbb - paksi áramot (~30%) - nap- és más zöld áramot - olykor baráti áras import áramot is
E miatt a gázár/~2 ár is reális tud lenni.
Most éppen 50 Ft/kWh körül van a földgáz "tőzsdei" ára.
A tőzsdei árból úgy 100 Ft/kWh "fogyasztói" gázár alakul ki >> 1000 Ft/m3 Ezt csökkenti a hazai olcsóbb gáz és az egyéb olcsóbb gáz (párnagáz, egyéb import) A jelek szerint úgy 800 Ft/m3 a kialakuló várható gáz ár. és Ami alapján a gázból készülő áram ára 100/0,4=250 Ft/kWh körü alakul. Ezt csökkenti valamelyest paks és többi olcsóbb áram. A jelek szerint úgy 200 Ft/kWh a kialakuló várható áram ár.
Nos, ehhez az 800 Ft/m3 földgáz és 200 Ft/kWh éram árhoz képest kell a TÉNYLEGES árakat nézni.
A vállalkozói árakban IS van még sokaknak támogatás!! Akiknek van azok szerződését épp mostanában bontják fel az év végére felmondással.
**** Felkészül ....
1. A vállalkozók a legalább 800 Ft/m3 gázárra és a legalább 200 Ft/kWh áram árra. Amit a lakosság támogatása (ha marad) tovább emel... Akár 1200 Ft/m3 gázárra és 300 Ft/kWh áram árra is.
2. A lakosság a NÖVEKVŐ árakra, a tippem a jövőre.
- gázár 700-800 Ft/m3
- rezsicsökkentett gázár 300 Ft/m3 körül és csak 1000 m3/év
- nappali áram 150 Ft/kWh környéke - rezsicsökkentett nappali áram 90 Ft/kWh környéke és csak 1200 kWh/év
- kedvezményes áram 90 Ft/kWh környéke - rezsi csökkentett kedvezményes áram 50 Ft/kWh környéke és csak 1800 kWh/év
(4) Annak a legalább 3,4 szezonális fűtési jóságfokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását, amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le
a) a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti fűtési idényben (a továbbiakban: fűtési idény) H árszabás szerint
A mai Rabló-Magyarorszáon egy H tarifás villanyóra beszerzése a legtöbb esetben sokkal több pénzbe kerül
(a régi villanyóra szekrények "szabványosításának" trükkös kikényszerítése),
mint amennyi pénzt meg lehet takarítani a H tarifa segítségével.
Ezért nem fognak igazán széles körben elterjedni az energiahatékony (klímás, hőszivattyús) fűtések (amíg marad egyetlen kivágható tűzifa és eltüzelhető használt gumiabroncs az országban).
A napelemekkel kapcsolatban két dolgot már régen megjósoltam:
- előbb-utóbb ingyenesből fizetőssé válik az áramszolgáltatók "több hónapos napenergia-tároló" szolgáltatása (valószínűleg ennek előkészületeit láthatjuk)
- előbb-utóbb csak emelt tarifás (mondjuk 150-200 Ft/kWh) villanórákról szabad majd tölteni az otthon töltött villanyautókat, akármennyi napelem is van a háztetőn.
Nincs azzal a képpel semmi gond! Aki meg szeretné nézni, az rákattint és tökéletesen látszik minden! Sokkal rosszabb, mikor egyesek beszúrják nagyban a képet és görgethetem az olyan képeket oldalakon keresztül, amire nem is vagyok kíváncsi. Aztán a másik, amikor nem beszúrja, hanem valami linket betesz, amin ki tudja mi fogadna. Részemről a linkelt kép nem kép.
A betett bármilyen link mindenféle leírás nélkül még "csodásabb".
budapest, hungária krt. környéke. nincs a környéken sok napelem, de van sok fogyasztó. talán napelemek nélkül nem tolja 240 fölé az Eon. de ha kész lesz egyszer, majd az elején néha megérem
még semmi sincs (se mérőóra, se fűtőszál). régi társasházban most fog eldőlni, h elbírja-e a meglévő rendszer az teljesen új bekötést (A:32A, B:10A). próbálom kicsire venni a "B"-t, h ne kelljen a méretlen előtt fejleszteni. ha mindig lecsap majd a 2,4kW ,akkor cserélem 2,0-re.
ami alapján mindig átenged 10,1A-t, és a gyártási tűrés szerint legkésőbb 10,4A-nál levág. ugyhogy már csak a 230V-ot kellene lemérnem. máshol/falun 243V (indukciós tűzhely kijelzőjén :)
- "eladó egy lámpa, semmire sem jó (szart sem ér)" ilyen hirdetésre nem mozdul rá senki.
- "eladó egy lámpa, semmire sem jó (szart sem ér), de adunk hozzá távirányítót"... és magyarok tömegei fognak tolongni érte :)
Csak Magyarországon lehet röhögés nélkül "okos" otthonnak nevezni egy olyan lakást, amelyben nem kell kettőt lépni a foteltől a villanykapcsolóig, mert akár mobiltelefonról is lehet kapcsolgatni :)
Sokkal egyszerűbb ha leírod, mire kell, mit szeretnél
Én azt gondoltam, kell 3*25, le szurkoltam érte elég sok pénzt. Szülői házban mindig gond volt, sakkozni kellet, hogy meglegyen a megfelelő kombináció a biztosítékoknál, mit mire kössünk, hogy ne verje le a bejövő 3*16A-s kismegszakítókat. Ez mellé van még 3*25 H tarifán.
A ház - mondjuk úgy hogy 80% kihasználtság mellett - üzemelt úgy, hogy a H tarifa nem volt kész, hőszivattyú is az A1-ről ment, ezen kívül pedig ideiglenesen 2 kismegszakítón (10A a 1,5mm áramköröknek, 16A a 2,5mm áramköröknek. Főzés, mosás, építkezés (néha saját kalocsa szekrényről) párhuzamosan. Így lehet, hogy ma már csak 3*16-ot köttetnék be, elég nagy a tartalék. Kb. fél évig volt ez az állapot, egyszer sem oldott le egy kismegszakító sem. Így biztosan nem bővítek akkor sem, ha rám szakad egy valag pénz elektromos autóra és tölteném otthon, mert 3*10A simán kihasználatlan.
Ezek a képen olyan LED chipek, amelyek közvetlenül 12 voltra ráköthetők a tönkremenés veszélye nélkül? Vagy áramgenerátor is van beléjük építve? Mi a típusuk?
"Viszont ott meg midig salapálnom kellene hogy lássak, mert levált félfényre"
Néhányszor már láttam, hogy valaki hegyeket mozgatott meg azért, hogy valami ingyenbe legyen neki,
miközben ha két fillért ráköltött volna, már rég elfelejthette volna az egészet.
A mozgásérzékelővel megvilágított terület is ilyen dolog: egyetlen, ráadásul szar helyen (pl több méter magasban) lévő, filléres mozgásértékelő soha nem lesz annyira szuper-érzékeny (ha ez a cél), mint megfelelő magasságban (pl 100-150 centi) elhelyezett TÖBB mozgásérzékelő.
Volt, aki már sokadszor szerelte új meg új helyre a filléres kínai mozgásérzékelős lámpáját egyre idegesebben, ahelyett, hogy rám hallgatott volna és ezt a lámpát a szemétbe dobja és tanácsomra vett volna KÜLÖN egy lámpát és külön egy mozgásérzékelőt és azokat oda szerelte volna fel, ahová én mondom.
Mikor még nem nagyon voltak egybeépített cuccok de legalább drágáb, akkor fogtam egy bordát, megnéztem, hogy hűtés nélkül mennyire bírja, aztán kész, rácsaptam egy állvány tetejére, akkura csipesz, jónapot:
Ha merült, akkor rányomtam a következőt, de felőlem mini aggregátort is vihet vagy nagy teherautóakkut, csak a fizikával ne akarjunk vitatkozni, hogy nagy fényerőt szeretnénk kicsi akkuból és napokig egyhuzamban, mert az nem megy.
Én sem hiszek már senkinek, ezért is igyekeztem tisztának látszó forrásból akkut vásárolni és ezért is mértem akku kapacitást egyből. És amikor egyezett a mért érték a ráírt értékkel, csak akkor nyugodtam meg.
"meglepődnék, ha a valóságban 1-2 amperórát tudna."
Ára alapján simán homokkal van tele :-D Hasonló ilyesmikből néha 200-300 mAh-t is ki tudtam szedni. Vettem pár kínai cuccot, de abban nekem koncepció volt, hogy gyenge legyen.
Az a bajom ezzel a Pana cellával is, hogy mindenhol mindent hamisítanak, értékeléseknek sem lehet hinni, vagy veszel egy kinti eladótól 5öt, ami amúgy 3 különböző cella lesz. Szóval szar az egész.
A fejlámpákhoz sokszor olyan 18650-es aksikat adnak "ajándékba", amelyek valójában 0,5 amperórára sem képesek. A legtöbb buta vásárló úgysem a használati időt nézi, hanem azt, hogy milyen messzire világít :) ezért ma már alig gyártanak olyan fejlámpát, aminek van alacsony energiaigényű (= hosszú üzemidejű) fény-fokozata is (mondjuk 2-300 lumen, pl munkához fél-egy méter távolságra, 10-16 órán át), minden gyártó csak a több száz méteres hatótávolságokkal, a több ezer lumenekkel dicsekszik
Én eleve úgy vettem fejlámpát, hogy NE adjanak hozzá akkukat, azt majd én veszek magamnak külön. Végül ilyen aksikat vetem (nemdrágán, külfődről), nem bántam meg, mert ezek kivételesen (csodaszámba megy) VALÓBAN tudják azt a tárolókapacitást (megmértem), ami rájuk van írva .
Köszi az infót. Egy van felszerelve az udvaron, azt este amikor nyugovóra térünk, az ablakból távirányítóval lekapcsolom. Ez a másik, ( lehet hogy csak a távirányítóját cserélték el,) Egész éjjel világítana a tyúkudvaron, na ennek semmi értelme, azért gondoltam esetleg bent használhatnám. Viszont ott meg midig salapálnom kellene hogy lássak, mert levált félfényre. Akkor egyelőre marad a dobozában míg rá nem szánom magam hogy szétvágjam.
Valószínűleg gagyi akkumulátorok vannak benne (aminek az oldalára kamuból az van írva, hogy 5.000 mAh, de valójában (megmérve) csak 500-at tud, azt is csak ünepnapokon :)
nekem is könnyebb lenne az életem a meglévő 3x25 helyett 63-10-2 :) vagy 32-32-13. gondtalan életet persze a 75-0-0 jelentené :) sokkal jobban jönnek ki az egyidejűségi tényezőkkel.
Megtudná valaki mondani hogy fázis bővítésnél mekkora amper számokat lehet kérni pl. 16, 20, 22, 25, 32, 40, 50, és hogy lehet a három fázist össze vissza pl. 40, 16, 10, is?Valami olyasmit olvastam hogy 40 vagy 50 amper/fázis fölött tervet kell beadni, és van valami plusz költség?
"ezek az utcai solár lámpák hány volt feszültségről mennek?"
Egyet megnéztem a százból, az 230Vos táplálású.
A belsejében megbújó akkucsomag lehet akárhány voltos kb 11V és 60V között.
"távirányítóról nem működik, gondoltam akkumulátoros üzemben műhely lámpának jó lenne"
Ha szemét került a kezedbe, bánj vele szemétként, ne akard életre kelteni rengetzeg elpazarolt energiával
- mire szétvágod és rájössz, hogy milyen akkumulátor van benne
- és utána nagy nehezen beszerzel/összehozol egy olyan akkumulátor töltőt, ami mondjuk egy 16 voltos 18650-es akku-csoportot képes tölteni
..addigra annyi pénzedet/munkaórádat elpazaroltad (akár több tízezer forint értékben!) erre a szemétre, amennyi erővel kitűnő műhely világítást összehozhattál volna magadnak pl egyszerű, olcsó led reflektorokból.
Az egyedileg készített világítás fő előnye az lenne, hogy benne a a led-eket alacsony hőmésékleten (mondjuk 90 százalékos árammal) járathatod, amelyek így életed végéig világítani fognak, ezzel szemben az occsó kínai reflektorokban kb 120 százalékos beállításban üzemelnek, hogy jó erős fényük legyen (ha jó sok a lumen, akkor a balek vevő szívesebben megveszi)...kb egy évig, mert túl forrón csak addig bírják ki a ledek.
Nagy gyári lámpáknál kb nulla az esély ara, hogy kibelezés után megtalálod azt a pontot, ahol befolyásolhatrod a ledek áramait, ezért jobb, ha nulláról teljesen magad építed a lámpát, alkatrészenként: https://www.hestore.hu/search.php?f=price_p1&o=asc&q=smd+led de ez nagy idő/pénz pazarlás, tehát csakis hobbi lehet.
Valójában NEM a bojler mellé kell a leválasztás, pláne a nem vizes zónába.
----
Karbantartásakor, javításakor vagy cserekor a fix bekötéssel csatlakoztatott készüléket le kell választani a hálózatról. Azaz a FÁZIS és a NULLA vezetőt IS meg kell szakítani.
- RCBO-val, ami tartalmaz mindent, ami szükséges - 2P vagy 1P+N közöskaros kismegszakítóval - 1P kismegszakító esetén 2P leválasztó kapcsolóval - zónán kívüli konnektoros táplálással, HA nem a vezérelt áramról üzemel (a vezérelt áramra csak fixen köthető be a bojler)
Ha még erre jársz. Akkor 2-3 éve én is ugyan ezen problémát kellett megoldjak, és ugyan úgy nem tudtak érdemben segíteni itt...
Nekem annyival volt cifrább, hogy a földmunka teljesen más miatt volt, és nagyon hamar kellett betemetni. Ezért én KPE csövet fektettem, s abba húztam (később) a földkábelt.
Tudom hogy egyesek szerint ez Óriási pazarlás, de szerintem kisebb mint 70m-t újraásni.
Gyári tömített megoldást kerestem, és ezt találtam: V-TAC SKU-5979
Erre a márkára sokan fújnak, de nem találtam jobbat akkor. Ezért, meg azért, mert a benne levő "csokit" gagyinak találtam, kidobtam azt. Wago 2273-203-ból raktam bele 3db-ot, valamint amikor kész lett a kötés, a belső teret Antipol 251-el töltöttem ki (Villanyszerelő szilikonzsír).
HA rólam van szó : nekem minden infó hasznos volt, nem mondanám, hogy nem érdekelt, csak nem reagáltam mindenre. Egy szakmai cikkből bemásoltam egy mondatot, miszerint a bojler és a megszakítója között nem lehet kötés és én ezt szó szerint értelmeztem. Innen eredt az értetlenkedésem. Javítsatok ki, ha tévedek : ez inkább azt jelent, hogy nem lehet más fogyasztó az áramkörben.
Nálunk két bojler van. Mindkettő áram körében 2-2 sorkapocs volt, amiről nem volt ( és most sincs ) leágazás másik fogyasztó felé. Viszont mindkét régi, csavaros sorkapocsba érvéghüvely nélkül voltak "rögzítve" a sodort vezetékek, illetve a régebbi bojlernél egy szakaszon az alu vezeték. Ez így teljesen szar, mert - ahogy itt is elhangzott itt - minden kötés hibaforrás : kevesebb kötés = kevesebb hibalehetőség. Ezért mostanra mindkét bojlerhez behúztam 3-3 szál 2.5mm2 MKH vezetéket toldás nélkül.
A közeli villamosági boltban két vásárló-villanyszerelő és az eladó is volt kedves pár kérdést tisztázni :
- RCBO hasznos, de nem elég a bojler leválasztásához, pláne hogy ha távol vannak egymástól.
- a bojler leválasztásához egy L-t és N-t is megszakító kapcsoló kell a bojler mellett
Ha jól törpölök, akkor 3 db "0" potenciál van a kazán alatt.
A "0" (vf), a vízcső, és a gázcső.
A furi az, hogy ez az oxidáció csak fűtés és meleg víz oldal 1-1 bekötésénél jelentkezik, tippre azt gondolnám, hogy mindkettő az utcáról bejövő víz.
Az oxidáció nem lesz gyors, direkt közcsavarra tettem a bilincset - az meg jó vastag - nem a csőre.
És akkor mondjuk, hogy ott vagyunk: hogy van valamekkora (?) szivárgó áram.
Mit tudsz ellene tenni?
Feltételezem, hogy azt kellene, hogy lemegyek az alagsorba, ütök el egy szondát, és rákötöm a házba bejövő víz és gázcsövet, meg esetleg ezzel a földdel be kellene állni a lakásokba is. Ez kb a megvalósíthatatlan kategória, kategória :) van ezen kívül más?
Dehogynem segítettem. De aztán rádcuppant, meg MEE-re. Még annyit segítettem, hogy megírtam neki, az szakmai hányadék, hogy a mérő és a bojler között csak egy sorkapocs van. De nem érdekelte.
- mellékelt kombi kazán melegvíz illetve fűtés cső réz közcsavar bekötéseire képen látható (eph) bilincs került
- mindkét körön, de csak az egyik bilincs környékén, "kékes színű trutymó" jelent meg x hónap után
Nem akarok tippelgetni, ezért megkérdezném a szakértőket, hogy mi ez, és mi okozza?
(szivárgó áramot mondtak, de nem tudom mi az)
Okozhat-e problémát?
Most olyasmit agyalok, hogy mielőtt újra összkötöm őket az OBO-n, előtte WAGO pasztával megkenem, már ha az itteni hozzászólásokból az jön le, hogy van értelme ( :) )
Kaptam egyet a távirányítóról nem működik, gondoltam akkumulátoros üzemben műhely lámpának jó lenne, de nem bontható csak szétvágható. Még nem mertem hozzákezdeni, nehogy valami sérülékeny részt szét végjak. Esetleg bontottál már szét ilyet?
"Eddig még csak élvezzük az évek után elkészülő lámpákat"
Ha egyedi készítésűek a lámpáid, akkor ELŐTTE kellett volna hozzáértőkhöz fordulnod,
pl mert ha olyan lámpákat csinál(tat)sz, amelyek 50 volt alatti feszültséggel működnek (akár 12 voltos autó lámpákból is lehet jó dolgokat barkácsolni), akkor most nem kellene foglalkoznod a magasabb feszültségszintekre vonatkozó szigorú elektromos előírásokkal, szabványokkal és használhatnál szinte akármilyen (olcsó) kábelt+kötéseket.
Már csak azért is is megcsinálom a talajlámpákat, mert ez lesz az egyetlen korrekt, földkábeles szakaszom; sajnos a többi kerti szakasz MTK kábel+KPE cső-((((. (Legalább korrekt, vízálló a szigetelés.) Egy villanyszerelő rábólintott-ha hamarabb olvaslak Titeket, akkor elgondolkoztam volna...
Köszönöm a technikai válaszokat, végül találtam tömszelencés a földkábelhez elvileg passzoló kötődobozt/kapszulát; abban azért kisebb lesz a szerelési hely mint, amit linkeltél:-)
Nem szeretném a kertészet irányában eloffolni a topicot (azért a belinkelt kertnek gyönyörű!), bár a világítástechnika is megfontolást érdemlő -nem gyakran figyelembe vett- szempont!
Az én lámpáim messze vannak a járdától, ennél jobban zavaróak lennének a járda melletti 80 cm magas lámpáim! -Eddig még csak élvezzük az évek után elkészülő lámpákat, a káprázást még nem vettük észre:-)
"Akkor kellemtelen, ha fölötte mész el és alulról a szemedbe világít (de nem mindenkinek tűnik fel)."
Az ember számára millió éve természetes, hogy járás közben a lába elé néz , Ha viszont valaki csak úgy tud a lába elé nézni, hogy ezzel egyidőben két másodpercenként a Napba is bele kell néznie(pláne éjszaka, kitágult pupillákkal), attól mindenki ideges lesz.
"(de nem mindenkinek tűnik fel)."
Ez a káprázás csak azt nem zavarja, aki kitalálta oda azokat lámpákat. Őt aklor sem zavarja, ha majd megvakul tőlük :) Olyan ez, mint falun a vasárnapi flex-koncert: a saját zaja nem zavar senkit.
Akkor ők fogják NEM használni soha (kivéve, amikor vendégek jönnek ;) mert rá fognak jönni, hogy tévedés volt. Magyarázd el nekik, hogy mit jelent a "bosszantó káprázás" kifejezés. Persze ha a földből felfelé világító lámpák NEM a járda/járólapok közelében vannak, akkor lehet elviselhető mértékű is a káprázás, főleg, ha valamivel el is takarod magukat a fényforrásokat a szemek elől
ergonomia szerint az emberi szemnek kedvező a vadászterületünk: "füves szavanna". föld/padló kicsit sötétebb, matt (a csillogás zavaró). szemmagasságban (fal) felfelé világosodik, az ég (mennyezet) pedig világos = fényforrás. ebbe zavar be az alulról jövő fény. ez a közeli fényekre igaz (pl. szoba, járda). ha 5km-ről nézel egy kivilágított épületet, akkor mindegy. Akkor kellemtelen, ha fölötte mész el és alulról a szemedbe világít (de nem mindenkinek tűnik fel).
mondanám h az emberi arc is azért ilyen (felülről jövő fényt árnyékolja a szemöldök), de ez egy óriási baromság lenne :))
"tűzvédelem, esővédő. de hogy ne csak off-oljunk: villámvédelem,""
Ezek nem tudatosan és mesterségesen gyártott kifejezések, hanem mind évek alatt "maguktól" alakultak ki, tulajdonképpen mind több szóval leírható funkciók ésszerű egyszerűsítései, rövidítései.
De miért is beszélek itt ésszerűségről... többen is azt hiszik, hogy ez valami külföldi étel vagy egzotikus állatfajta és nyomban nekem esnek, hogy miért használok teljesen ismeretlen szavakat...
kiöntős doboz? Nem olcsó de legalább drága, viszont tömít.
KPE csőből elég vízhatlan dolgokat lehet csinálni, elvégre vízre tervezték, a saját idomaival tömít. Viszont akkor bazinagy kötődoboz kellene, és a benne lévő levegőből a pára kicsapódik, stb...
Én szoktam föld feletti dobozok között föld alatt közlekedni vele, a KPE idomot használva tömszelenceként.
Földbe süllyesztett LED lámpákat telepítek a kertembe. (220V) 3x1,5mm, tömör réz földkábellel kötöm össze őket. Mivel nem akarom bántani a lámpaházból tömszelencével kilépő beépített kis kábelt, muszáj vagyok kábelkötő dobozokat használni. A gerincvezetékről a leágazást biztosító T kötőelemekkel nincs is probléma, ennek a tömszelencéje éppen elég a kb.12-13mm-es földkábelemhez. Viszont a kötőkapszulákból több napos keresgélés után találtam csak olyat, ami be tudná fogadni a földkábelt; sok helyen meg se adják a vastagságot; a 3x1,5mm-es kábelhez megfelelőnek írtakról is általában az derül ki, hogy 7-8 mm-es kábelt tudnak csak befogadni. (Még a lámpáim forgalmazójától is ilyet lehet csak rendelni.) A lámpákra szerelt 7 mm-es vékonyságú földkábelt meg sehol sem találtam!
Igazából az a kérdésem, hogy más ezt hogy oldja meg, láthatólag az IP68-as kötőkapszulákat sem a földkábelhez tervezték....-de akkor mihez? -Pedig még ez a 13 mm-es kábelt sem érzem megnyugtatóan ellenálló burkolatúnak; szívesen tenném KPE csőbe, de a leágazások miatt vízhatlan védelmet nem tudnék kialakítani. Van-e értelme legalább az egyenes szakaszokat behúzni KPE-be? (Pesze, mechanikusan véd legalább ott, de rossz érzés, hogy állhat benne a víz!)
"A fölösleges okoskodás viszont a mindennapi betevőd"
BÁRMIFÉLE okoskodást csak az érez feleslegesnek, aki soha nem szokott gondolkodni, sőt, megtámad mindenkit, aki szokott, mert számára ismeretlen/gyanús tevékenységet észlel :).
Egyébként FELESLEGES okoskodás nem létezik, csak értetlen közönség.
Ne zavarjon, hogy a rövidítés betűinek kiemelése-feloldása miatt lett úgy írva-tagolva, ahogyan. Ezt a megoldást mondjuk még egy okosabb másodikos is tutira felismerné és értené.
Persze nem lepsz meg... Hisz az értő olvasás sosem volt erősséged, ahogy azt soxor láttuk már. A fölösleges okoskodás viszont a mindennapi betevőd régóta.
Úgy 20-25 méter fölött pedig ajánlott ÚJRA földelni a védővezető hálózatot.
Jobb, ha - az anyaFöld potenciálja közeli helyen van rögzítve és hozzá képest ráznak a cuccok, baj esetén - az anyaFöldben is előfordulhat feszültségeltérés (lépésfeszültség, zárlati áram pl.) amit a réz dróttal "rövidre van zárva >> ~nullára van lehúzva"
-----
Az EPH-zás azaz az egyenlő potenciálra hozás lényege. hogy - MINDEN vezetőképes dolgot ami NEM a FÁZIS-t vezető/elosztó hálózat része. és - ÚGY tudod megérinteni, hogy közben összeköttésbe kerülsz az anyaFölddel VALAMILYEN úton-módon Azt direkt ÖSSZEKÖTÖD az anyaFölddel IS >> a védővezető hálózat és a földelő által.
Így minden egyenlő=azonos potenciálon (lesz kivéve a fázist/fázisokat) a védővezető hálózattal védett téren belül.
Azaz egymáshoz képest NEM ráznak meg az EPH-zott, védővezetőzött dolgok. Csak a fázis rázhat meg ... az anyaFöldhöz képest. Ami 3 módon eshet meg a TN-S (3/5 vezetékes) rendszerben. - a fázis és az anyaFöld közé kerülsz - a fázis és nulla vezető közé kerülsz (nulla is = anyaFöld a földelés miatt) - a fázis és védővezető közé kerülsz (védevezető is = anyaFöld a földelés miatt)
Megj: 1-nél több fázis esetén a fázisok közé kerülés is megráz, de ez nem az anyaFöld miatt történik.
Az EPH-zás védővezetőzés a TN-S (3/5 vezetékes) rendszerben. Garantálja, hogy ha a fázis ZÁRLATBA kerül egy EPH-zott védővezetőzött résszel >> az áram ELMEGY !!! megszűnik a táplálás. Kiolvad a biztosíték, lecsap a kismegszakító a fémes védővezetők KICSI ellenállása miatti >>nagy zárlati áram okán.
Sajnos, Azt nem garantálja, hogy akkor is kiolvad/lecsap HA nem zárlat és ezzel nagy áram jön létre. Hanem CSAK KICSI áram folyik el a hibahelyen egy meggyengült szigetelés, beázás, pára, fázis megÉRINTÉS miatt.
Az ilyen csak KICSI áramot okozó, de életveszélyes hibák hibaáramát figyeli a FI relé. (ami RCD, ÁVK néven is ismert)
Azonban a FI relé CSAK a fázis>>EPH/védővezető hiba esetén véd. Tehát nem véd!!! a fázis>>nulla és a fázis>>fázis hiba/érintés esetén.
A FI relé magyar neve majdnem jó is... ÁVK=Áram Védő Kapcsoló
Helyesen: fázis>>anyaFöld/védővezető hiba esetén a halálos mértékű áramütéstől megvédő lekapcsoló lenne a neve.
Mivel a szokvány 30 mA-es típus már 16-30 mA (0,016-0,030 Amper) a fázisból elszökő áram esetén lekapcsol. Az ilyen kicsi áram áramütése pedig tipikusan nem öli meg az embert, bár kellemetlen neki. (akadnak kivételek persze, de igen ritkák)
Hát ezért fontos az üzemképes EPH-zó/védő védővezető hálózat, a FI relé és a földelő.
"Hova kössem a földszondáról a ház külső falán lévő falon kívüli dobozból érkező zöld sárga vezetéket?"
Ha jól értem, akkor a földkábel fogadó és lakáselosztó térben messze van egymástól. kb. 10 méterre vannak egymástól a földelők légvonalban? és Vezeték hosszban is kb. 20 méterre ?
-----
Mivel alapban VAN földelés a földkábel fogadásánál. és Már a PEN bontás is megtörtént >> 5 vezeték megy a házhoz.
Szerintem nálad. ***** Már nem lenne szükséges további földelő... alapban. ***** DE lehet akárhány további földelőd. Illetve bizonyos esetekben kellhet is.
--------------------
Mivel van és akkor már legyen haszna is.
Bekötni egy elosztó PE sínjére érdemes. Lehet máshová is ahol a védővezető(zöldsárga) hálózat elérhető. A szabályok betartásával.
Jelen esetben a nappali "A" tarifa elsoztó PE sínjére kötném.
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9078600, egyébként meg pár éve, amikor a 10+ éves mosógépünk nem volt gazdaságosan javítható, a szerelő annyit mondott, hogy szinte mindegy, mit veszek, azt nézzem meg, hogy mi az az adott ársávban/tudásban, amire a leghosszabb a jótállás.
Egy nagyon régi Zanussit próbáltam ma üresen sima mosóporral tisztítás + tesztelés céljából megfuttatni - 2 éve nem volt elindítva és akkor sem én használtam - és egy idő után (40-45 perc) levágta a 16 A-t és a bejövő 25-t is.. utána volt ilyen amper szag szerűség, de az egy idő után elmúlt.
Mivel mechanikus a cucc - mármint a vezérlés - így azt sem tudom, hogy csak ideiglenes vagy végleges volt a zárlat.
Mi okozhatta? gondolom bármi, de hátha valakinek van tapasztalata mosógépek területén.
köszönöm!!
(A konnektora 2,5-sel van direktben a táblára kötve, és egy próbalámpával néztem a konnektort, az AVK működött f - zs között.)
A fehér végét át kell jelölni kékre a bekötésnél. A piros végét át kell jelölni zöldsárgára.
Ez nem probléma, meg tudom oldani.
Ez így aligha okés... szerintem. Vagyis rendbe kell/célszerű rakni a mai szabályokt szerintire. Tájkép: földelő-mérésikötés-földelővezető-PENbontáspont
Pont így gondolom én is az eddig tanultak alapján, kiegészítve az EPH kiépítéssel.
Peches esetben a földelőt bekötő vezeték távoli vége a plombált helyen van bekötve és ott is hozzá kell nyúlni.
Szinte biztos, hogy ez a helyzet.
Képtöltögetés helyett összeraktam egy galériába a feliratos fotókat, remélem működik
Lent leírtam, de szerintem hiányos, így tömören a lényeg:
Ez a földkábeles bekötés, ez egy plombált doboz, a fotó a plombálás előtt készült. Itt van leverve egy földszonda.
Két óra van, A1 és H, mindkét órától és erről a PEN sinről megy a házba 5-5db 10mm² vezeték, 3f+N+föld.
14m után érkezik ebbe a két dobozba.
Majd még 6 méter után ezekbe a lakáselosztókba. Mind a kettőben van PE és N sin, külön. Minden védőberendezés duplázva (FI, túlfesz).
Már kérdeztem itt ezt, többen ajánlották, hogy kellene még földelési pont, jó lenne egy szonda a ház mellett, ha már az alaptest földelést kihagytam. Konkrét minden általad felsorolt "mi nem lehet a földelésben" dolgot nélkülöző választ nem kaptam (pl. hurkot csinálok, vagy hasonló)
Hova kössem a földszondáról a ház külső falán lévő falon kívüli dobozból érkező zöld sárga vezetéket?
"Az alsó szinthez a vízcsőre kötött régi piros alu vezeték működik most földelőként. Ez a gázcsövön keresztül kapcsolódik az már emlegettet ismeretlen állapotú szondához a járda alatt"
Ez így aligha okés... szerintem. Vagyis rendbe kell/célszerű rakni a mai szabályokt szerintire. Tájkép: földelő-mérésikötés-földelővezető-PENbontáspont
----
kb.
A feltételezett földelő megkeres. A vezetékezése és a mérési helyének a kötési pontja is megkeres. Szemrevételezés, mérés, javítás-átalakítás szükség szerint.
HA nem kerül meg és/vagy vacak valami. AKKOR abból új telepítése és bekötése.
Peches esetben a földelőt bekötő vezeték távoli vége a plombált helyen van bekötve és ott is hozzá kell nyúlni. Akkor kellhet egy regisztrált szerelő és számotevő pénzmag is javításhoz (kérésre plombabontás/zárás és egyéb díjak).
Van két mérőhely. Kijönnek a mért fővezetékek a mérők alól. A plombált Amper amit adnak a mérők elég az ellátott részeknek.
Igen, így van
AKKOR mi a francért is kéne piszkálni a szolgáltató csatlakozó(bekötő) vezetékét?! Az a szolgáltató feladata, amikor valami okból kell majd akkor cseréli a saját költségén.
Ismétlem : én magam NEM fogok piszkálni semmit, ami a szolgáltatóhoz tartozik. Azért merült fel a méretlen vezeték cseréje, mert 50 éves és ha már a lakás át van húzva, legyen ez is megcsinálva jól. Nem biztos, hogy ez lesz, nem biztos, hogy szükséges, csak tájékozódok. Mekk írta, hogy elvileg a tetőtér méretlen vezetékéből lehetne táp
A mérők alól kijövő mért fő vezeték milyen rendszerű. - 2 vezetékes, azaz TN-C >> FÁZIS+PEN vagy - 3 vezetékes, azaz TN-S >> FÁZIS+NULLA+PE
Mindkét mérőnél szét vannak választva. A réginél az alsó szinten fekete L, fehérN, piros PE jön ki. A tetőtérnél már Z/S a föld, és kék az N.
A mérőhelyekhez tartozó és a szolgáltatói PEN vezetőt leföldeló "földelő" létezik-e?!
A tetőtéri mérőhelyhez létezik földelő. Délután lefotózom.
Az alsó szinthez a vízcsőre kötött régi piros alu vezeték működik most földelőként. Ez a gázcsövön keresztül kapcsolódik az már emlegettet ismeretlen állapotú szondához a járda alatt.
Van két mérőhely. Kijönnek a mért fővezetékek a mérők alól. A plombált Amper amit adnak a mérők elég az ellátott részeknek.
------ AKKOR mi a francért is kéne piszkálni a szolgáltató csatlakozó(bekötő) vezetékét?! Az a szolgáltató feladata, amikor valami okból kell majd akkor cseréli a saját költségén. - hiba esetén - Amper (és/vagy Fázis szám) növelés esetén
Megj: ha te kéred a cseréjét, áthelyezését >> akkor fizetős lesz és nem lesz olcsó. Peches esetben lehet belőle egy mérőhely szabványosítás is sooook pénzért. ------
A teendők, szerintem az eddigiek alapján.
Tisztázni, hogy
1. A mérők alól kijövő mért fő vezeték milyen rendszerű. - 2 vezetékes, azaz TN-C >> FÁZIS+PEN vagy - 3 vezetékes, azaz TN-S >> FÁZIS+NULLA+PE
2. A mérőhelyekhez tartozó és a szolgáltatói PEN vezetőt leföldeló "földelő" létezik-e?!
HA létezik az adott mérőhely "földelő"-je AKKOR - a róla induló "földelő-vezető" hová van bekötve? - hozzáférhető-e "földelő"-t bekötő "földelő-vezető" bontható mérési pontja (meg keresni és ellenőrizni, ha van >> KELLene lennie...) A földelő/földelők gyanús állapota esetén mérni kell, vagy cserélni egy tuti jó újra. A földelőt bekötő vezeték állapota és kötése is ellenőrizendő.
HA nincs vagy nem kerül meg a földelő és tartozékai. AKKOR jobb híján kell egy új kompletten, bekötve.
Ezek a fenti műveletek két csoportba tartozhatnak. - ami plombával védett részen van az a >> regisztrált szerelő hatásköre - ami már nem plombált rész, ahhoz >> a sima mezei villanyszerlő IS nyúlhat
Megj: a gyakorlatban az ilyen egyes bekötéseknél a mérő alól kijövő mért fővezeték a határ a regszerelő/simaszerelő között.
**** A mérőhely megfelelő állapota a tulajdonos/üzemeltető felelőssége és költsége. Adott esetben regszitrált szerelőt is igénybe véve >> állapot felméréshez pl. Vagy a "mért fővezeték" cseréje, ha muszáj valamiért (fizetős buli alapban).
A plombák épségéért is tulajdonos/üzemeltető felel
A szolgáltató felelőssége és költsége. - a plombált kismegszakító(k) - a mérőóra/órák - a szolgáltatói "csatlakozó vezeték" (utcai bekötő vezeték)
Ezek hibája/gyanúja esetén >> hibabejentés a szolgáltatónak. (Alaptalan/téves bejelentés esetén ki kell fizetni a költségeket) ****
3. A mérőből kijövő "mért fővezeték" végétől kezdve már a tulajdonos/üzemeltető hatásköre és költsége a belső hálózata. Szükség szerint építi ki és nem kell hozzá regisztrált szerelő.
Alapvetően, - a PEN bontást csinál, ha kell (mert TN-C ami érkezik) - telepít további földelőt, ha- és ahol szükséges - a védővezető hálózatot kiépíti (földelő, védő-földelő, védő-összekötő/EPH) - a FI relét berakja - az áramkörök zárlat/túláram védelmét megoldja
Nem érdemes ettől jobban túlgondolni/aggódni, variálni.... szerintem.
Ha a családi házban van új bekötésű villanyóra is, akkor oda talán annyira vastag vezetékek jönnek, ami simán elbírja a másik villanyóra áramát is. Ezért marhadrága új bekötés kifizetése helyett talán olcsóbb lenne az új villanyóra előtt eleágaztatni az új méretlent és elvezetni a másik (régi) villanyórához is. Előtte regisztrált szerelővel egyeztess, saját találmányok itt nem működnek.
"Gázon főzni még az emelés után is jelentősen olcsóbb, mint villannyal."
A hagyományos" fűtő ellenállás" elven működő (pl. kerámialapos) villanytűzhelyek valóban csúnyán pazarolják az energiát (a gáz is), de bármelyik indukciós tűzhely simán legyőzi a gáztűthelyet energiatakrékosságban.
Azt gondoltam, hogy nincs ingyen ;-) Meg fogom nézetni szakival mindenesetre, illetve a végén egy érintésvédelmi vizsgálatot is kérek. Szerintem sosem volt.
A méretlen már 50 éve lóg ott, ahol lóg. A fali kampó előtt is látok valami furcsa kötést szigetelő szalagozva, ami félig lejött már. De ez ugye magasan van, nem akarom megközelíteni.
Plusz az óra után a szétválasztott PE van egy szigetelés hiba. Ki tudja máshol nincs-e ?!
A káoszt tegnap rendbe tettem, csak tudnám miért nem szabványosak a megszakítók... Szóval le kell cserélem Schneiderre őket, hogy rendesen sínnel tudjam kötni a fázist.
Gázon főzni még az emelés után is jelentősen olcsóbb, mint villannyal.
Pláne ha azt veszem, a villany így magasan kilóg minden kedvezményből, amíg a gáznál a kedvezmény lehetősége a semmibe illan, hisz amit nem veszek igénybe, arra nincs kedvezményem.
Csak szórja ki az alapdíjra sok ember a pénzt, hogy ott a mérő és él a szerződés, de nem fogyaszt. (meg sem mozdult..ugyebár)
Ez már a 3. pazarlás, ráfizetés ebben, ami a te dolgod, de mást ne biztass hülye példákkal arra,hogy kibszon magával.
-a kiindulás egy régi faszekrény egy beépített teraszon belül, 16A nappali és 16A vezérelt. Erre kértem 25A, 25A-re bővítésre "műszaki gazdasági tájékoztatót."
Megadták volna, régi szekrény és bejövő méretlen is maradhatott volna.
Aztán kértem 32A és 32A-re is ugyanezt.
-erre azt mondták, hogy méretlen csere kell és én fizetem, lenne vagy 50eFt
Aztán gondoltam egyet és kiraktam egy szabványos Csatáry óraszekrényt falon kívülre reg.szerelővel egyeztetve, majd újra kértem MGT-t.
-erre azt mondták, hogy mivel szabványosítok, a méretlen cserét ők fizetik.
Így is történt.
A mérőket meg akkor cserélik, mikor a kedvük tartja.
Amíg ez a mostani (követhetlen) rezsicsökkentéses + emelt tarifás elmebaj el nem műlik, addig szerintem jobb, ha egy családi házban több villanyóra van.
Gondolkoztam ezen az egész villany ügyön, ami felmerült nálam. Arra jutottam, hogy ésszerű, de legalábbis meggondolandó alternatíva, hogy a tetőtéri hálózatra csatlakoztatom az alsó szinteket. Ez esetben az alsó szintről leszereltetném a régi, alu kábekkel bekötött órákat, a légkábellel együtt.
1) Az egész ingatlan az én nevemen van.
2) A tetőtéri mérőhely az én nevemen van, az alsó anyám nevén. Az ő szerződése megszűnne.
3) 3F x 16A bőségesen elegendő az egész háznak, tekintettel arra, hogy ketten lakjuk és nem élünk nagy lábon.
4) Földelő szonda adott, viszont a tetőrben nincs EPH, mert nincsenek fém csövek. Légfűtéses pellettel kandallóval fűtök, a vízhez pedig műanyag csöveket építettem be.
5) Amíg építettem a tetőteret és nem volt mérőhelyem, addig a lenti órától kaptam az áramot. Ha minden igaz ennek a gégecsövei még megvannak, így felhasználhatók.
6) Megszűnik a vezérelt óra, mert a tetőrben nincs vezérelt áram. Nálam állandóan bekapcsolt, nappali áramot használó bojlerrel ~4-5000 Ft körül van (volt eddig) a villanyszámlám.
6a) Kérdés : új szerződéssel maradhatna a vezérelt ? Nyilván át is kellene köttetni szerelővel, gondolom.
7) A 3 bojler mehetne 3 külön fázisról, hogy ne egy fázist terheljenek. (A 3-ból 1 most épp nem üzemel, mert az a lakás lakatlan, de nyilván számolnom kell vele)
8) EPH-ba be kell kötni az alsó szint fém csöveit.
9) Anyámnál a régi gáztűzhely helyett lehetne korszerűbb villanytűzhely. Ehhez persze külön bekötés kell.
"h wokrázás vagy palacsinta dobálás közben nem fűti és elkezd csipogni (2-3 mp után)."
Ezeket az indukciós alátéteket kimondottan azért gyártják, hogy átadja a hőt az indukciós üzemmódra nem alkalmas edényeknek. Persze wok alá ez a forma nem optimális, viszont vanak olyan wok-szerű serpenyők, amelsek alján indukciós felület is van.
Kb két éve leálltam a gázfűtéssel, erre gondoltam veszek egy olcsó indukciós főzőlapot, hátha lehet élni gáztűzhely nélkül is, de ha nem tudok együtt élni az indukcióssal akkor olcsó legyen, hogy legalább ne fájjon nagyon, amikor a szemétbe dobom. Az indukciós kísérlet annyira bejött, hogy azóta meg sem mozdult a gázórám :)
"kihuzas/bedugás után mindig villog rajta minden kijelzője, mert elfelejti a pontos időt (mert óra is akar lenni). ezért mindig ki kell húznom, ha nem használom"
Lehet, hogy folyamatos "villogó" üzemmódban mindössze havonta 30 forinttal növeli a villanyszánlád, ennyi pénz megtakarítása miatt kár kihúzni mindig :)
a teljesen üveglapos esperanzám idegesítője: kihuzas/bedugás után mindig villog rajta minden kijelzője, mert elfelejti a pontos időt (mert óra is akar lenni). ezért mindig ki kell húznom, ha nem használom, h ne idegesítsen a villogása. jobb lett volna óra nélkül, vagy egy mini aksival.
ikeában a ceruzaaksik a híresen jók. legendák szerint envelope gyártósor..
én gázmániás voltam. sima villanyrezsó és a kerámiás sosem tetszett főzés szempontjából.
indukciós nagyon bejött (nyaralóba nem kértem a gázt a telekhatárnál) és azóta van a kis hordozhatóm. csak az a zavaró, h wokrázás vagy palacsinta dobálás közben nem fűti és elkezd csipogni (2-3 mp után). de hát ez az indu.technológia adottsága
Ezeket a köröket én is lefutottam fejben, amikor a konyhámat terveztem. Valami isteni sugallat alapján arra jutottam, hogy a kétrózsás gázfőzőlap mellé lesz egy indukciós, nem beépített főzőlap is. Mondhatnám hogy előre láttam az elbaszott, szankciózós idiotizmust, meg az amerikai palagáz seftet, de sajnos ennyire nem vagyok látnok. Inkább arról van szó, hogy kedvelem a villanytűzhelyt, gyerekkoromtól az van otthon a szülői házban, a gáztűzhelyt volt nehéz megszoknom. Viszont úgy voltam vele, hogy ha már ott a gáz a konyhában, vétek lenne kizárni a használat lehetőségét, így marad a kettő párhuzamosan, és majd kialakul mire melyik a legjobb.
Indukciósból az Ikeás Tillreda adta magát ( TILLREDA Hordozható indukciós főzőlap, egyzónás fehér - IKEA ) éppen az egyszerűsége, meg az olcsósága miatt. Amúgy is eléggé előtérben van nálam az Ikea, a pesti lakásom kb. 10 percnyire volt tőle, szóval már kb. a nyitástól járok oda rendszeresen. Egyszerű a garanciális ügyintézés, meg ha nem passzol valami valahova, akkor nagyon rugalmasan lehet variálni. Ésszel válogatva elég jól és kreatívan lehet onnan berendezkedni, így kézenfekvő volt a hordozható főzőlapjuk. Viszonylag kicsi a konyhám, bár igyekeztem a lehető legnagyobb munkafelületet betervezni - így alapvető szempont volt a hordozhatóság, pontosabban az elpakolhatóság. Én nem a falra akasztom, pedig ugyanígy meglenne hozzá a sín, hanem a gázfőzőlap alá dugom be egy fiókos elem tetejére, ami amúgy kihasználatlan tér lenn. Tényleg tök alap, semmi úri huncutság - ez nálam is előny. Ezen kívül egyzónás lévén nem nagyon cincálja a hálózatot, 10 A elég neki, így gyakorlatilag bárhol használható, bár a főzőlaphoz eleve húztam egy külön szálat, hamár.
Nagy főzéseket még nem műveltem vele, vannak még utolsó simítani valók a konyhán, inkább csak a kipróbálás, barátkozás szintjén vagyunk. De szerintem jól megleszek vele, arra amire szántam, tökéletesen alkalmasnak látszik. Amúgy is az a tapasztalatom, hogy az Ikeás elemek, led égők, ilyesmik meglepően jól muzsikálnak ahhoz képest, hogy az ilyesmi ott inkább csak melléküzemágnak számít.
ja, ha nem tésztát főzök ahol kényelmes, h hirtelen csinál sok melegvizet 2000w-on, hanem serpenyőben sütök, akkor ált. 800w-on, ritkán 1000W-on használom. nem is kellene nagyobb teljesítményű (főleg ha a hálózatod nem bírja)
1) esperanza: egy nagy teljesen sík üveglap a teteje, ezen vannak az érintőgombok is. igy nagyon könnyen takarítható. kb.10e-ért vettem pár éve. sok funkció (időzítő, serpenyő/főző/olvasztó/megmittudomén funkciók, teljesítménybeállítás, stb..). ezt mindennap használom, nagyon szeretem, 200w-2000w között állítható. gondjaim: felejt. mindig 1800w-on sütéssel kezd (ami nagyon sok). sok gombot kell nyomkodni, h úgy dolgozzon, ahogy szeretném. de ezek azért túlélhető problémák :)
ha tésztát főzök és kimegy a víz, akkor az érintőgombok megbolondulnak, ezért egy konyharuhával szoktam körbetekerni és az felveszi a kibugyogó vizet.
nincs rajta tartófül.
2) kaptam ajándékba egy másikat is, használtan rokontól: (nem tudom a tipusát). ezt még ki sem próbáltam. ennek a vezérlője egy külön ferde síkú üveglapon van. az üveglapok között van valami 1-2mm műanyag távtartó, ahol azért megülhet a trutyi gondolom ez is jó, de látszik, hogy nehezebb takarítani.
nincs rajta tartófül
3) IKEAban is kapsz. ahogy nézegettem, tök alap funkciókat tud (és ez nálam előny). be/ki kapcsoló és teljesítmény. ilyenem nincs, de bent ki tudod próbálni h tetszik-e.
van rajta valami kihajtható tartófül, ha igazán hordozható az igényed, táskarádió helyett :)
> Ebben a fórumban több próbálkozás is volt már, amikor a kérdéseken érezhető volt, hogy valaki egy életveszélyes "találmányához" próbált ravaszkodva "eszmei támogatókat" szerezni innen. Tudatos félremagyarázások, folyton ugyanabba az irányba haladó "félreértések", kétértelmű megjegyzések, mellébeszélés stb
Elek, meghekkelték az accountod, változtass jelszót. Az van, hogy valaki definiált téged, a saját nevedben.
Mondtuk már régóta, hogy azokat a security patch-eket telepíteni kellene...
Ebben a fórumban több próbálkozás is volt már, amikor a kérdéseken érezhető volt, hogy valaki egy életveszélyes "találmányához" próbált ravaszkodva "eszmei támogatókat" szerezni innen. Tudatos félremagyarázások, folyton ugyanabba az irányba haladó "félreértések", kétértelmű megjegyzések, mellébeszélés stb. Ezekből jónéhányat te is felvonultattál itt.
Aztán ha később baj van, akkor valószínűleg a trükkjének bedőlő fórum tagokra mutogatott volna.
Íme a hálózatom. Kicsit Mórickás, de szerintem értelmezhető. A földelés piros, mert a sárga nem látszana :) Igen, tudom : az órából csak a fázis érkezik, egyszerűsítettem a rajzolást. Az én szempontonból az a 3 vezeték az óra irányából (számomta tiltott területről) érkezik. A PEN is ott van szétválasztva ezek szerint.
A vízcsőre kötött piros vezetéken kívűl NINCS másik földelés az épületben (Tetőtér más téma, ahogy megbeszéltük korábban)
Alul középtájon a PE2 jekölésű földelés sem létezik a valóságban, illetve az oda bekötött bojler földelések sem. Ezek helyett a nappali elosztóban közösíteném az összes földelést, majd onnan menne le a szondához. Ezeket rajzoltam szaggatott vonallal.
a többi vízszintesen megy oda a függőlegeshez a pince oldalából kb 1 méterrel a talajfelszín alatt (tehát ez az 5 méter is hozzáadóik a földeléshez).
"remélem a csőnek előfúrtál valahogy és nem primitív módon leverted az egészet.. :)"
A cső felső végére rá lett kötve a kerti locsoló víz, ami folyamatosan folyt ki a cső alján,
ez a víz mosta ki a talajt a cső előtt (és hozta fel a felszínre),
ezután csak függőlegesen "ejtegetni" kellett 10-20 centinként, így cső alsó vége néhány perc alatt elérte a maximális (7 m) mélységet. Ütni nem kellett egyet sem :)
"Mindkét mérőből csak két vezeték jön, meg fog kijönni gondolom. Akkor mindkét mérőnél PEN bontás,"
Alapértelmezésben meg fogják neked csinálni a PEN bontást a villanyóra mögötti leplombált dobozban, tehát a villanyórákból a fázisok mellett már különválasztott nulla és föld vezeték fog kijönni.
Ahol én magam szeretném a PEN bontást intézni , ott külön kérni kell, hogy szükségem van a PEN-re az óra után is.
Még jó, hogy ott van előtte az ALAP ESET is csak azt lehagytad valami okból. "- HA a fázissal együtt van vezetve azonos a fázissal és kész"
Igen, csak ez sem jó.
A teljes igazság az, hogy a védővezető sohasem lehet kisebb keresztmetszetű, mint a fázisvezető, akár együtt vannak vezetve, akár nem.* És ha külön vannak vezetve, és vékonyabbak, mint a 2,5-4 mm2 kritériumok, akkor kell minimumként a 2,5-4 mm2-et alkalmazni.
*természetesen, ha egyszerűen táblázatból nézzük, 16 mm2 és alatta, nem pedig számoljuk
Ő nem ért hozzá. Nem az elektrotechnikához, hanem annak biztonságtechnikájához. Ez régen is számított, ma meg sokkal jobban számít. Atis57 ért ehhez, rá hallgass.
Valószínűleg ezzel is kiválóan meg lehet mérni egy földelő szonda jóságát.
Az a baj, hogy ezen mérésnek egy része nagy árammal és 230V feszültséggel történik: laikus nyelven mondva a megfelelő ponton rákötöd a fázist a földelésre egy nagy áramú terhelő ellenálláson keresztül (vasaló, hősugárzó) miközben mindenféle áramokat és feszültségeket mérsz és közben ellenállásokat számolsz).
És ha nem tudod előre, hogy eközben elektromosan mi történhet a házban, akkor mérés közben talán ráküldöd a fázist a lakásban összes vízcsapra/csőre/kádra/radiátorra és az összes elektromos berendezés fém burkolatára, ami enyhén szólva életveszélyes állapot.
Na EZÉRT nem fogunk segédkezni neked ebben.
Az okosabb villanyszerelők számára ez egy teljesen logikus, egyszerű folyamat, a villanyszerelők maradék 90 százaléka pedig soha meg sem próbálkozik vele (nagyon helyesen).
Attól, hogy - valahol elmaradt egy EPH-zás/földelés... ha kintről jön a delej és/vagy - valahol üzemi/hiba áram folyik rajta ... ha bentről jön a delej
Hisz egy helyesen EPH-zott rendszerben tuti az anyaFöld potenciálján VAN/LENNE minden része. Ergo nem folyhatna áram rajta. Ugye nem?
Vagyis megkéne keresni az áramfolyás okát és helyes EPH-zással megszüntetni azt. - kimarad EPH-zás - szigetelési hiba - üzemszerűen földelőnek használás
1. Szerintem, Mindegy hány lakásba megy be. HA azok a lakások EGY épületen belül vannak !!! AKKOR elég csak egyetlen helyen EPH-zni >> az ÉPÜLETBE belépésnél.
Hisz az EPH-zás célja ezeknél.
Aalapvetően az IDEGEN KINTI feszültség LEFÖLDELÉSE!!!! Rögtön a cső elején és ez teljesül is >> nem ráz kintről a cső.
Plusz egyúttal a cső az anyaFöld potenciáljára is kerül. Ahogy "földelő" vezetővel bekötött földelő és a "védő-földelő" vezetőkkel bekötött illetve "védő-összekötő" vezetőkkel bekötött valamik is.
Így nem tud rázni semmi semmihez képest.
Ezért a több lakáson is átmenő csövek újabb EPH-zása fölösleges-értelmetlen. Csak földhurkot gyárt azt meg minek... Mivel - ha folytonos a cső akkor OTT VAN az elején az EPH-zás és az elég - ha nem folytonos akkor meg nem ráz semmihez képest >> elszigetelt az anyaFöldtől, nem kell EPH-zni.
2. Dehát az EPH-zott csöveken azon CSAK HIBA esetén folyhat áram, amíg a védelem hagyja. Lásd 1. pont, mert >> vagy EPH-n van vagy elszigetelt. Vagyais alapban áramentes ugyebár.
3. Honnan szedné össze... Hisz az anyaFÖLD potenciálján van!!! az EPH-zás miatt. Azaz NINCS zárt vezeték hurok >> nem tud áram folyni. Mármint a HELYES EPH-zás esetén.
4. Egynél több épületnél ÉPÜLÉTENKÉNT áll elő az adott épülethez képest KINTI IDEGEN feszültség behozatal esélye. Ezért kell MINDEN egyes önálló/térbenelkülönült épületbe belépéskor EPH-zni.
---
A hiba állapot az egy spéci eset!!! Amit NEEEEEEM a védővezető hoz létre, hanem a hibahely
Ezárt nem mértékadó, hogy addig amíg hiba fenáll kailakulhat egy átmeneti földhurok. Hisz a hiba ki lesz javítva... és megszűnik az átmeneti földhurok amit a hiabely képzett és nem a védővezetékezés,
Tartom, hogy: HELYES védővezetőzés esetén NEM lehetnek földhurkok a védővezetékezés okán.
Mivel 230Val mérsz ,néhány dolgot a kezedben tartasz,,s kell még + 2db műszerzsinór ,csipesszel /csatlakozóval. Az 1db műszeredet felváltva használod Amper a másik felében Voltmérőként.
Tehát veszélyes -s kell egy segitő is! ha mellényúlnál!
Az adattáblán megadott teljesítmény az a villanymotor maximális teljesítménye, tehát maximális terhelés esetén értendő. Terhelés nélkül (üresjáratban) teljesen felesleges áramot/akármit méregetni rajta.
"A most üzemelő, ismeretlen méretű és állapotú szondának csúfolt vasrudat kellene kiiktatnom és egy új szondát leverni, amihez a PE-n keresztül az EPH rendszer is csatlakozik.
Ez így helyes ?"
én először is megmérném az ismeretlen vasrúd ellenálását, mert akár még az is lehet, hogy sokkal jobb, mint egy vadiúj csilivili földelő szondáé. És ha jó az ellenállása akkor megpróbálnám követni ásóval egy darabig, hogy vajon mitől ennyire jó és valószanűlegki fogja-e bírni a következő jó sok évet. Nálam pl 11 méter hosszú horganyzott vascső végéből 2 méter lóg bele függőlegesen a talajvízbe, a többi is folyamatosan nedves talajban van. Ennek földelési ellenállását egy 2 méteres gyári földelőszonda mg sem tudná közelíteni.
A motorteljesítmény természetesen a terhelt állapotra vonatkozik de üresjáratban is mérhetsz elég magas áramokat, de nem fázishelyesen (cos(φ) romlik). Az indulóáram meg lórúgásszerű :-)))...
A most üzemelő, ismeretlen méretű és állapotú szondának csúfolt vasrudat kellene kiiktatnom és egy új szondát leverni, amihez a PE-n keresztül az EPH rendszer is csatlakozik.
Rájöttem valamire (szerintem) : nálam az EPH miatt vannak (lehetnek) összekötve a víz és gázcsövek. Viszont ezesetben az a bizonyos kérdőjeles "szonda" nem szakszerűen lett kialakítva, mert a főelosztóból kellett volna egy különálló szondára csatlakozni S/Z MKH-val. Jól tévedek ?
Ezen linken van egy ábra, szerintem nálam a szakszerűen kialakított "ház földelő"-nek írt vezeték hiányzik. Legalábbis egyelőre nem találom. Holnap tudok legközelebb odajutni a lakásba, megpróbálom tüzetesen felderíteni a terepet.
Ui: most eszembe jutott, hogy amíg lent laktam az 1. szinten, a szobámban lévő radiátor picit rázott, ahol lekopott róla a festék.
1. Az ingatlan gáz/viz/stb. csöveit - CSAK EGYETLEN helyen KELL és SZABAD - bekötni a "védő-összekötő" vezető (régen EPH) hálózatba - mégpedig az ingatlanra belépéshez minél közelebbi ponton
2. Ezekben üzemszerűen nem folyik áram (értsd: fázis>>anyaFöld irányban)
3. A csövek a földben földben maguk is földelők.
4. Az ingatlanon belül MÁR NEM kell többször is "EPH-ázni", ha a cső folytonosan vezető. Mert ebből valóban lehet földhurok.
Ha nem folytonosan vezető, akkor viszont a többszörös "EPH-zás" sem okoz földhurkot.
----
... de akkor hogyan lesz/lenne földhurok? A helyes bekötés (EPH-zás) esetén?
HA jól értem, akkor... ez esetben csak a te 1F részedet nézve.
Szerintem,
0. KELL lennie egy működőképes az 1F-hez tartozó földelőnek. Valahol az 1F mérő közelében.
1. Ezt a földelőt DIREKTBEN egy "földelő vezető"-nek KELL összekötnie a szolgáltatói PEN vezetővel valahol. Mivel az érkező szolgálatói PEN vezető leföldelése kötelező. (zöldsárga, de nagyon régen piros volt)
Esetedben tisztázandó, hogy Megvan-e ez a földelő és földelő/PEN direkt összekötés egy "földelő-vezető"-vel. és Hol van tutira megoldva az összekötés, ha van ilyen.
2. Mivel azt írod, hogy nálad az 1F rész számára - a mérőből csak a FÁZIS+PEN jön ki még csak és - a mérő után van a PEN szétválasztás a mért vezetéken
A földelőt bekötő direkt "földelő-vezető" PEN-el találkozó vége MÉG a mérő előtt kell(ene) legyen összekötve a PEN-el. Ahol így a földelő a direkt "földelő-vezető"-vel leföldeli az érkező szolgálatói PEN vezetőt.
Ott ahol az még a nappali és az éjszakai áram közös érkező=méretlenbetáp PEN vezetője. Aztán lesz majd belőle még a méretlen részen elágaztatva külön egy nappali PEN és külön egy éjszakai PEN >> a két külön mérőnek.
Így tud a két mérőből külön-külön kijön egy-egy mért FÁZIS+PEN(márleföldelve) vezető páros. Ami még a 2 vezetős >> TN-C rendszerben a már mért és leföldelt fővezeték.
HA NEM Így van az gondokat vet fel a földelők és azok bekötése kapcsán. A hová és hány földelő kéne témában... azaz bajság van.
3. A mérőkből kijövő 2 vezetékes FÁZIS+PEN(márleföldelve) mért fővezetékekkel...
Az első teendő a 3 vezetékesre (FÁZIS+NULLA+PE) átalakítás >> a PEN bontás >> TN-S rendszerre váltás.
A bontás csomópontja egy direkt e célú csomópont >> sínen, sorkapocson, stb.-n megolva. Amiről már a PEN helyett a külön NULLA és a külön PE vezeték megy tovább MINDENHOVÁ!!!
Azaz 3 vezeték lesz ide bekötve. - az érkező még PEN - az induló már csak NULLA >> nulla sínre megy tovább, ha több áramkör is van - Az induló már csak PE >> védővezető sínre megy tovább, ha több áramkör illetve további védővezető is van
Ez a csomópont lehet - a mért fővezetéket fogadó "első mért főelosztó"-ban azon belül megoldva vagy - külön még az "első mért főelosztó" előtt, azon kívúl önállóan megoldva (ilyen leht pl. ha nincs is "első mért főelosztó", mert >> csak egy bojler és más semmi az egyetlen áramkör)
A PEN bontás után már >> 3 vezetékes >> TN-S a rendszer...
Innentől már MINDIG!!!! 3 vezetékkel kell tovább vinni az áramkört.
Az áramkör védővezetője pedig bekötendő mindenhol ahol van védő-földelő érinkező, csavar,stb.
Ami a védő földelés bekötési helyeként van jelölve (az ismert jellel és/vagy felírattal pl. GND) Akár "földelős" konnektor. Akár lámpatest. Akár valamilyen eszköz (bojler, sütő, gép, kazán, kerti szivattyú, bármi)
Megj: a védő vezető hálózat végső KIINDULÁSI helye tehát MINDIG a PEN bontási csomópont PE vezetője. Máshonnan NEEEEM indulhat és érkezhet meg a végpontba (konnektor, eszköz, lámpa) védővezető.
Azaz fa elágazás szerűen alakul ki a védővezető hálózat. Nem lehet benne vezeték hurok vagy több irányból jövő vezeték. HA NEM így van akkor javítani/pótólni kell a hibás/hiányző részeket.
Látható, hogy egy földelő elég alapban, az egy mérőhelyhez tartozó mérő(k)+hálózat(ok) áramköreinek. Amit a "földelő-vezető" köt össze DIEREKT-ben a szolgálatói PEN vezetővel.
A további földelők kérdése... A védővezető hálózat BÁRHOL bővíthető tovább AKÁRHÁNY földelővel. Minden földelőt egy "földelő-vezetővel" kell bekötni a "védő-földelő" vezető hálózatba.
HA a földelőd nem tűnik jól működőnek és/vagy ismeretlen, felderíthetetlen megoldású. Akkor - kell csinálni egy új tuti földelőt és a kellő helyre - bekötni egy új "földelő vezető"-vel (zöldsárga)
Ez a kérdés az én threademben jobban előjön mint feketefelhoo témájában.
Mindenki ajánlotta, hogy legyen még egy földszonda leütve a ház mellett IS, ne csak az óra alatt, ezt te is írtad, további földelő kellhet.
De a felállás a következő:
- 1 földkábel bekötés, plombált dobozban PEN, ott helyben földszonda
- 2 külön villanyóra, két mért fővezeték párhuzamosan be a házba a földben, kétszer 5x10mm², kb 20m
- 2 külön egymástól teljesen elkülönített lakáselosztó, saját PE sin, N sin mind a kettőben
Ha létesítek új földelőt a ház közvetlen közelében, hogyan kössem hurok nélkül?
Mert nekem csak egy ötletem van, az egyik fővezetéken bontom a földelést, hogy az órától csak 1 jöjjön, és azt osztom ketté a házban, egyéb esetben hurok lesz valahol
Még jó, hogy ott van előtte az ALAP ESET is csak azt lehagytad valami okból. "- HA a fázissal együtt van vezetve azonos a fázissal és kész"
Ami ugye azt IS jelenti, hogy lehet akár csak 1,5 mm2 vagy 1 mm2 is.
---
Nos, nyilván és logikusan...
EHHEZ a kihagyotthoz KÉPEST ÉRTELMEZENDŐ a következő rész amit idéztél. (és nem csak önmagában mivel egy gondolati sorba tartozik a kettő >> értő olvasás esete)
Vagyis, hogy: külön vezetve viszont nem lehet vékonyabb a minimumnál.
Avagy ha nem értőn olvasod, akkor mást jelent önmagában külön kiemelve egy részt ... Viszont ezért a megoldásért egyes jár már 3. osztályban is.
Az új tetőtér mérőhelyéhez az utcai oszlopról új telepítésű, különálló légkábel van vezetve, szonda az óra mellett, fali dobozban MKH-val bekötve. Tehát ezt kezelhetjük teljesen különálló épületként. Oké.
A régi, alsó szintekhez szintén különálló légvezeték csatlakozik az utcai oszlopról. Ez egy fekete L és egy piros PEN, ami a mérőóra után van szétválasztva N + PE -re.
Narancs a tetőtér, sárga az alsó szint légkábele.
Van-e önálló földelője az 1F mérőhelynek ami most a képben van? HA van, hány van és az hová van bekötve konkrétan?
Egy földelés van : az egyik fotón látható piros vezeték kibontva a vakolatból > rákötve vízcsőre > átkötve gázcsőre > gázcsőről járdába vert "szondára"
Ez a szonda erősen kérdőjeles, mert nem tudom milyen mélyen van, milyen állapotú, esetleg nincs-e porrá rohadva a földben.
- HA NEM a fázissal együtt van vezetve, akkor a minimum szabály lesz érvényes ---- HA védetten van vezetve (csőben, csatornában, stb,) minimum 2,5 mm réz ---- HA NEM védetten van vezetve minimum 4 mm réz
nem igaz. Miután 6 mm2-es fázisnál 6 mm2 védővezető kell, akárhogy is van vezetve.
A tetőtér az lényegtelen... mintha nem is lenne az ingatlan része. Vedd úgy, hogy az már egy másik ingatlan a >> szomszéd :-)
Mivel: TOTÁL elkülönült ÖNÁLLÓ villamos hálózata van a mérőkön belüli>>mért részeken.
Azaz,
1. A két lakrész mérőkön BELÜLI >> MÉRT vezetékei között NINCS/NEMLEHET vezetékes kapcsolat SEHOL!!!
2. A mérökön KÍVŰLI >> MÉRETLEN vezetékei között adott esetben lehet. Mivel lehet ott a két külön mért lakrészre bontás vezetékei/szerelvényei.
Akkor HA a telekre csak EGY csatlakozás>bekötés jön be az utcáról/szolgáltatótól.
Hány szolgálatatói csatlakozás>>bekötés van? 1 vagy 2 a szolgálatótól?
HA 1 van akkor kell lennie valahol egy még méretlen vezeték elosztásnak a 2 ingatlanrész felé. Az elosztás után jönnek az ingatlan részek saját mérőhelyei benne a mérővel/mérőkkel.
A saját mérőkön belül pedig a saját független már mért hálózatok vannak. A mérőből kijövő mért vezetékek az "ELSŐ MÉRT ELOSZTÓ"-ba érekeznek meg...
Amelyik ingatlanrészben több tarifa is van pl. nappali+éjszakai áram is. Annak az ingatlanrésznek nyilván több(2) mérője lesz és több(2) "ELSŐ MÉRT ELOSZTÓ"-ja is. Külön az ingatlanrész saját nappali és éjszakai áramkörére is.
---- Vélhetően ez lehet nálad...
1. Szolgáltatói csatlakozó vezeték Elosztás két felé a méretlen részen >> a két ingatlanrész felé.
2. Mérőhelyek 2/1. Az egyik inagtlanrész nappali és éjszakai mérője 2/2. Az egyik inagtlanrész nappali és éjszakai mérője
3. Mért vezetékek a plombált részből indulva a mérőkből. 4 garnitúra a 4 mérő miatt HÁNY vezeték jön ki a plomba alól a mérőból? Egy fázis esetén, HA - 2 vezeték akkor az FÁZIS és PEN (még nem PEN bontott) - 3 vezeték akkor az FÁZIS és NULLA és PE (már PEN bontott)
4. Az "ELSŐ MÉRT ELOSZTÓ"-k 4 darab a 4 mérő miatt.
5. 4 elkülönülten vezetékezett belső hálózat rész... - nappali egyik - éjszakai egyik és - nappali másik - éjszakai másik
Tehát mi a tényleges felállás ?
Hány ismert földelő van most? Azok hová vannak bekötve most? A lehetséges helyek - méretlen elosztó/szolgálatóicsatlakozóvezeték fogadó - az ingatlan részek saját mérőhelyei - az "ELSŐ MÉRT ELOSZTÓ"-k az ingatlan részekben
Ha kiderül a helyzet ... utána lehet gondolkodni.
Azon, hogy a meglévő földelő rendszer okés-e? és Ha nem okés, akkor mi a teendő vele.
A teljes kép (az én hibám, hogy nem ezzel kezdtem)
Tehát adott egy épület : a mi házunk. Az épületben 3 szint : alagsor, lakószint, tetőtér
Ezek közül az alagsor és a lakószint, aminek a felújításáról és szereléséről eddig beszéltünk, mert ez a kettő van egy 1F (50+ éve épített) hálózaton.
A tetőtérnek ( itt lakom én ) egy teljesen különálló, 3F x 16A elektormos hálózata van. Ez 2016/17-ben lett kiépítve regisztrált szerelő által, saját földelő szondával a külső falra szerelt mérőóra mellett.
**** 1 ingatlan >> 1 és CSAK egyetlen földelő rendszer lehet. ****
Amiben LEHET akárhány földelő az ingatlanon. HA TÖBB VAN belőle AKKOR azt MINDET UGYANABBA a földelő rendszerbe kell bekötni. DE Földhurok NEM jöhet létre a vezetékekből.
Azaz zárt védővezető vezetékhurok nem alakulhat ki sehol ! Faelágazás rendszerben kell összevezetékezni a földelőket. ÉS Minden más védővezetőt=zöldsárgát is kiépíteni... persze.
--------- (a szokáos TN-C >> TN-S rendszerben)
Legalább EGY földelő kötelező!!!! a szolgáltatói PEN vezeték fogadásához.
További földelő kellhet....
1. HA valahová még a "bontatlan" PEN van (tovább) elvezetve a szolgáltatói vezeték fogadásától. Az oda (tovább) elevezett PEN fogadására és bontására.
2. A távoli ingatlan részeknél (úgy 20 méter fölöttől) Az eltérő (anya)Föld potenciálok kiiktatására, amit az egyetlen/egységes védővezető hálózat old meg.
3. A villámvédelmi levezetésként ----------
További földelő készítése is bárhol-bármikor lehetséges.
A védővezető hálózat részei, a földelő(k)re alapozva.
1. "földelő" vezető A földelőeszközt bekötő vezető >> átveszi/behozza az (anya)Föld potenciálját Nyilvánvalóan egyúttal EPH-zást is végez ez a vezető is, mellékesen. (földelő szonda, alapföldelő, stb. bekötő vezetéke) Adott esetben áramot vezet az (anya)Földbe.
A minimum mérete 6 mm2, de egyéb szabályok ezt növelhetik (10/16/stb. mm2-re).
2. "védő-földelő" vezető A zárlat- és élet/vagyon védelem céló vezető. A villamos eszköz testelését(földelését) bekötő vezető. Nyilvánvalóan egyúttal EPH-zást is végez ez a vezető is, mellékesen. Biztosítja a kismegszakító/biztosító és ha van a FI relé (ÁVK RCD) müködési feltételét. Az (anya)Föld/bármelyvédővezető felé történő - zárlat/elégerősáramszivárgás esetén áramkört BONT a kismegszakító/biztosító >> helyesen mértezve - gyengeáramszivárgás esetén áramkört BONT a FI relé >> HA VAN!!!!
A vastagsága, most csak a 16 mm2 alatti esetet nézve...
- HA a fázissal együtt van vezetve azonos a fázissal és kész
- HA NEM a fázissal együtt van vezetve, akkor a minimum szabály lesz érvényes ---- HA védetten van vezetve (csőben, csatornában, stb,) minimum 2,5 mm réz ---- HA NEM védetten van vezetve minimum 4 mm réz
3. "védő-összekötő" vezető (régen EPH) A kiegészítő élet védelem vezetéke. - a vezetőképes anyagú, DE NEM villamoseszköznek - a villamos eszközzel EGYIDEJÜLEG (reálisan) is megérinthető részeit bekötö vezető. Ez az ami nyilvánvalóan CSAK és kizárólag az EPH-zást végzi, más célja nincs csak az életvédelem.
- ide jöjjön be (egy nagy zöld-sárga sorkapocsba)a földelő szondától érkező vezeték is
Fenti mondat az éjszakai ( vezérelt ) áramkörre vonatkozik, ugyebár. Tehát levertem a szondát a ház mellé, felhúztam az MKH-t az éjszakai áram főelosztó földelő sínjére. Ugyanerre a sínre csatlakozik a 2 bojler földelése. Eddig jó vagyok ?
Hogyan alakítsam ki az új földelést nappali elosztó dobozban ?
Most ez látható az egyik fotómon, a falból félig kitépett piros alu vezeték formájában a vízcsőhöz bilincselve - szarul.
ja, hogy a H miatt írtad a két földet, így már tiszta :) azt el is felejtettem..
Az nem működhet, hogy:
- levered a szondát (akárhol)
- onnan két 10-sel beállsz ebbe a két (100-s húzó?) dobozba.
- a dobozban elvágod a zöld sárgát, és mind a két dobozba beteszel egy fővezetéki elosztókapcsolt, vagy mi a neve.
Értem kb mind a két megoldást, amit mondtál, de én:
- nem keverném össze semmilyen szinten a sima, és a H tarifa nyomvonalát, vezetékeit, ezért indulnék inkább az új szonda felől két vezetékkel a két dobozhoz. Lehet, hogy erre van előírás is. Elvileg elosztók után sem mehetnek közös csatornákban a vezetékek - H, sima - erre szvsz nagyon figyelnék, hogy a kivitelezés valóban így legyen.
- a plusz dobozos megoldással "az a bajom", hogy egyrészt plusz, másrészt meg ha nem muszáj nem vinnék fel +1 zs-t az elosztóhoz, amennyiben a meglévő dobozban elfér az a +1 -1-1 főkapocs (és akkor a bontás is maradna ebben a dobozban).
Ha elég vastag a kábelcsatorna a doboz és az elosztó között, és a 10x10-ben nem optimálisan megy keresztül a kábel, akkor még az is megoldás lehet, hogy visszahúzod a kábelt, megcsinálod az elosztó kapcsos kialakítást - ha kell akkor dobozcserével akár -és utána visszamégy az 5 x 10-el az elosztókhoz.
Mivel nincs kép, ilyesmi, így csak vakon tippelés megy :), majd írd meg melyiket választottad :)
Ez egy hótt marhaság, és már ma szó is volt erről. Kismegszakító kell zárlatvédelemre és érintésvédelemre, de utóbbi feladatra persze, áram-védőkapcsoló kombináció nagyon ajánlott. Leválasztási lehetőség is kell, de azt a kismegszakító vagy az áram-védőkapcsoló megadja.
"Tehát jól értem, hogy a kismegszakító utáni vezetékszakaszon (Pl. fali dobozban) nem lehet toldás/kötés, azonban a kiiktatott kismegszakító helyére a kiselosztó dobozBAN tehetek sorkapcsot, amivel az órából jövő fázist rákötöm a bojlerhez menő vezetékre ?"
Legegyszerűbb szabályos megoldás:
-az éccakai villanyórából kijön vezetékek végére ráteszel egy-egy sorkapcsot (akár olyat is, amilyen a képeden van, de én jobban szeretem a soklykú fővezetéki sorkapcsokat)
- ezeket a sorkapcsokat elhelyezed bármilyen elektromos dobozba (a mostani elosztó dobozod is megfelelő).
- ide jöjjön be (egy nagy zöld-sárga sorkapocsba)a földelő szondától érkező vezeték is
-és a sorkapcsok túlsó végéből vezetheted tovább a saját kábeleidet a boljerhez.
Az elektromos doboz fedelére ráírhatod ha akarod, hogy "éjszakai áram főelosztó".
"A "kézzel elérhető" (tehát bent a fürdőszobában) követelmény pedig amúgy sem teljesült soha"
Ahol eddig néztem, ott ez a követelmény szinte mindenütt teljesül, ott vigyorognak a bojlerek mellett mindenüt a leválasztó kapcsolók, vagy a nullát+fázist megszakító kismegszakítók (ahol nem konnektoros a bojler). Nálam pl egy kb.50 éves Ganz falon kívüli kapcsoló van ott a falon, tömszelencékkal.
Btw valóban volt ilyen, hogy teljesen le kell tudni választani a hálózatról a fixen bekötött készüléket, a valóságban ezt pl egy fi relé manapság teljesíti.
A "kézzel elérhető" (tehát bent a fürdőszobában) követelmény pedig amúgy sem teljesült soha sehol (jobb is), ha volt valami ilyen lázálom valaha, ha nem.
Bojlert csak az szereljen, aki akár feszültség alatti munkavégzésre is képesített villanyszerelő.
Szóval akkor ennyit az orosz rulettről meg a rengeteg baromságról ezzel kapcsolatban.
A két föld az azt jelenti, hogy a falba jelenleg az órától összesen 10db vezeték jön be, a két tarifa miatt, külön csőben. 3F A1, 3F H, 1-1 nulla, 1-1 föld (zöld sárga). Mind 10mm².
Ha most kint kialakítók egy új földelési pontot, akkor mindkét tarifának a földeléséhez hozzá kell kötnöm.
A ház belső falán a garázsban, ahol beérkeznek a mért vezetékek (kb. 6 méterre az elosztószekrényektől) van 2db egymástól elkülönített 100-as húzódoboz, itt kötés nélkül mennek át a vezetékek. Csak itt tudok belépni a házba új vezetékkel.
Két lehetőség van. Itt vágom el belül a két zöld sárgát, a dobozokat egybenyitom, a külső kötődobozból ide húzom be az új vf vezetéket és az 5 vezetékvéget egy főáramköri elosztóba belekötöm. A szekrényekbe így 1-1 db zöld-sárga megy majd tovább, mint eddig. (1 lyuk, 1 elosztó, 1m vezeték)
Vagy a külső kötődobozból indul a két zöld-sárga, amit a már említett két dobozon egyesével áthúzok a szekrényig a meglévő 5 vezeték mellett és a két PE sínre rákötöm. (2lyuk, 13m vezeték)
Az első verzió kevesebb vezeték, fúrás és a cső sem egy fekete lyuk ami a falban megy.
Persze ha csak a második verzió helyes/szabályos, akkor meg kell oldani
A spórolás csak több opció esetén szempont, ha nincs csak egy opció, akkor kerül amibe kerül...
"Ezt az önálló áramkört megszakítás nélkül kell elvezetni a készülék (bojler) csatlakozási pontja és a biztosítéktábla között."
Ez a mondat így egy marhaság.
Különösen azért, mert ELŐÍRÁS a bojlertől kézzel elérhető távolságra egy életvédelmi leválasztó kapcsoló létesítése, vagy bármilyen más lehetőség a bojlerhez vezető kábel fizikai MEGSZAKÍTÁSÁRA.
Egyesek ez helyett bojler szerelés előtt csak lekapcsolják az éccakai villanyóra kismegszakítóját(10 méterre onnan), ami szerintem nem életvédelem, csak egyfajta orosz rulett.
További látványos amatőrség a "főelosztó"-t jó falusiasan biztosítéktábláak nevezni (ez az ősi időkből, a guman-táblák korából fennmaradt falusi kifejezés): a főelosztó akkor is főelosztó, ha egyetlen biztosíték sincs benne/rajta.
A bontást ugy kell kialakítani hogy egy 100x100as doboz bemegy a külső falba a földelő közelében 1m magasságon belül. Ebbe belehajtjuk a körvezetőt ami lejön a földelőről. A dobozban ráfogatunk egy 50es alumaxot vagy hasonlót. A csavar alól szemes saruval indítjuk az MKH t a megfelelő helyre.
"Ha leverek egy szondát a ház mellé (ha elgurul a pöttyös, akkor 20m a ház hátulja, egyből hármat, összekötve), ezt bejuttatom a házba, akkor bent a falon találok 2x5db vezetéket, amik megszakítás nélkül mennek az elosztóba.
Ezek közül 2 föld. Ezeket megbontom, közösítem, és ide kötöm a kintről érkező új földet?"
Mi az, hogy 2 föld?
Ha bejön 3 F és ott kapott egy szondát, akkor a szétválasztás már megtörtént az óránál és így megy be a garázsba, az első elosztóba.
A "zöld sárgát" célszerű visszabontani az elosztó alatt kialakítani egy bontható, közös pontot a 2 vf-nek + elmenőnek (ahogy Pepe is javasolta).
Hogy ezt valójában hogy tudod szépen kivitelezni - fal túlsó oldalán van a szonda ugye - az rajtad múlik, talán olyan a szabály, hogy kell egy pont ahol bonthatónak kell lenni, és itt tud méricskélni is, aki akar.
OFF:
A 3F nagyon nem játék, mindenképp üss le egy szondát a ház mellé, nálam is 3F van, és volt problémám, amikor a 0 és a vf kapcsolat elszakadt/elrohadt.
A teljes vezetékezést újrahúztam réz vezetékekkel. Szerencsére csövezve van mindenhol. Minden dugaljhoz húztam földelést, mert nem mindenhol volt bekötve.
Fenti linken (nem fészbuk, nem kocsma, regisztrált szerelő, névvel, elérhetőséggel ) olvasható ez a mondat :
Ezt az önálló áramkört megszakítás nélkül kell elvezetni a készülék (bojler) csatlakozási pontja és a biztosítéktábla között.
Te a leplombált villanyórából kijövő vezetékhez (hivatalos nevén: "mért fővezeték") nem nyúlhatsz, nem cserélheted le, az neked TILOS.
TUDOM! Nem is akarom lecserélni.
Az az elosztó akkor is egy teljesen szabályos kábel bekötési/toldási/elosztási pont, ha te kiveszed belőle a a kismegszakítókat!
Na ez a kulcsmondat ! :-)
Tehát jól értem, hogy a kismegszakító utáni vezetékszakaszon (Pl. fali dobozban) nem lehet toldás/kötés, azonban a kiiktatott kismegszakító helyére a kiselosztó dobozBAN tehetek sorkapcsot, amivel az órából jövő fázist rákötöm a bojlerhez menő vezetékre ?
"A csúnya kapcsoló helyén tátongó lyukról beszélünk. Igaz ?"
Igaz.
" Tegyük fel, hogy oda teszek egy RCBO-t vízmentes dobozban, akkor a mérőhelyen lévő jelenlegi kismegszakító feleslegessé válik, mert az RCBO az ÁVK + MCB funciót is ellátja. Igaz ?"
Igaz.
"Ez esetben lesz egy fázisvezetőm az órától a néhai kismegszakítóig (~30 cm), amit el kéne vezessek a 10 méterre lévő bojlerig, pontosabban az RCBO-ig. Igaz ?"
NEM igaz.
Te a leplombált villanyórából kijövő vezetékhez (hivatalos nevén: "mért fővezeték") nem nyúlhatsz, nem cserélheted le, az neked TILOS.
Amit te néhai kismegszakítónak nevezel, azt az elosztó dobozt a szabványban úgy hívják, hogy "mért főelosztó". Az az elosztó akkor is egy teljesen szabályos kábel bekötési/toldási/elosztási pont, ha te kiveszed belőle a a kismegszakítókat! Ezért az új kábeledet ebbe a dobozba kell bekötnöd ÉS NEM A LEPLOMBÁLT VILLANYÓRÁBA, mert ahhoz tilos hozzányúlnod.
"Így ott egyből egy kötéssel kezdek, ami bojlernél tilos. Igaz ?"
NEM igaz, hogy bojlernél tilos kötni.
Nem tudom, hogy honnan szeded ezt a sok az elektromos butaságot, de komolyan érdekelne az információid forrása. Vagy a Faszbúkról (a Sötétség Fellegvára) tanulsz villanyt szerelni, vagy egy "jólértesült" kocsmai ivócimborától, akinek valójában "kőműves segédmunkás" a szakterülete :)
A földelőből a ház oldalára mész, ahol kialakítol egy bontható mérőpontot. Onnan MKH 10 essel bemész az elosztóba, ahol a sínen egyesíted a földelőket.
Ha leverek egy szondát a ház mellé (ha elgurul a pöttyös, akkor 20m a ház hátulja, egyből hármat, összekötve), ezt bejuttatom a házba, akkor bent a falon találok 2x5db vezetéket, amik megszakítás nélkül mennek az elosztóba.
Ezek közül 2 föld. Ezeket megbontom, közösítem, és ide kötöm a kintről érkező új földet?
De, minkét elosztóban van föld a villanyórától. De a googleben keresgélve olyan csillagromboló földelés kiépítéseket látok, hogy ház minden sarkán szonda (ennek a háznak 7 sarka van :D), laposvas összekötés és hasonlók, hogy kicsit kevésnek tűnt az az egy szál levert földszonda az óra alatt.
"A házba megérkezik a két mért fővezeték (kb 20m a vezetékhossz, garázs hátsó fala) és a lakáselosztóban szép sorban megvannak az áramkörök, mindkét elosztóban van Fi relé, lakatolható főkapcsoló.
Kell nekem ezen az egy földszondán kívül még földelés a ház körül? (Sajnos az alapozásnál még nem voltam ilyen mélyen a témában így ezt a ziccert kihagytam)"
Én biztos tennék, nem tilos (sőt).
Ha meg garázsban van hátul az elosztó, akkor mi a probléma?
Leütsz egy szondát kívül fal mellé, odaraksz egy dobozt - akár be a szigetelésbe - és utána átfúrod a falat is odaviszed ezt a földet is az elosztóhoz, akár falon kívülivel, a garázsban ez úgysem érdekel senkit (és majd lesz más is később :)).
Már írtam: tanya telekhatáron szolgáltató ide tette az órát, szondával. Ettől a ponttól kb 80-90m-re van a tanya főépület, előtte egy melléképület.
Földkábel. Villanyszerelő szakította a bejövőt a melléképületnél, ütötte is le a szondát a doboz alá, és szintén szondát ütött le az onnan 10-12 méterre található főépületnél is.
Rákötöd a házat egy x éves, ismeretlen állapotú vascsőre, amiből látsz 5-10 cm-t?
Nem akartam laikusként hozzászólni a topik ezen szálához, de csak nem bírom ki :) lenne esetleg eccerűbb 0-ról kiépíteni legalább azt a 2-3 kört - akár falon kívülivel is - , ami folyamatosan használva van, lesz? Mikor készülhetett a ház vezetékezése ha a vf piros? 50 éve?
(Anyám lakna egy ilyen házban, biztos nem állnék neki tippverseny alapján kötögetni)
Két dolgot szeretnék kérdezni. Az egyik a földelés, még most valamit tudok módosítani, de ha szín kerül a házra, azt már nem kókányolnám szét. A másik a túlfeszültség korlátozó, ezen sokat már nem tudok módosítani.
Földelés:
Ház sarkától ~6m-re van a villanyóra, földkábelen jön a méretlen fővezeték.
Itt van a PEN sín (plobálva a doboza), a két óra (A1, H) két főáramköri kapocsra csatlakozik ahol már a PEN sínről át van kötve az N, PE és 2 db 5x10mm² megy a ház felé. A villanyóra alatt van egy földszonda, az is a PEN-re van kötve.
A házba megérkezik a két mért fővezeték (kb 20m a vezetékhossz, garázs hátsó fala) és a lakáselosztóban szép sorban megvannak az áramkörök, mindkét elosztóban van Fi relé, lakatolható főkapcsoló.
Kell nekem ezen az egy földszondán kívül még földelés a ház körül? (Sajnos az alapozásnál még nem voltam ilyen mélyen a témában így ezt a ziccert kihagytam)
Túlfeszültség korlátozó:
Mindkét lakáselosztóban van egy túlfeszültség korlátozó. T2, nincs villámhárító, földkábeles a bekötés, nem magas a ház, nagyobb épületek vannak a szomszédban, minden gyártó ezt "ajánlotta".
Viszont alul lett méretezve a szekrény, így a cserélhető betétes levezető elé már nem fér el egy leválasztó kismegszakító, így a betáp ágon van csak párhuzamba kötve (dupla érvéghüvely), de kismegszakító előtte csak 20m-re van a villanyórában (mindkét órában 3x25A). Ez így mennyire biztonságos?
Pont ezt akarom megcsinálni, mert így praktikus. Ráadásul bontani sem akarok, ha nem muszáj. És ugye két bojlert kell bekötnöm, nem tűnik ésszerűnek 2 helyre tenni a védőkapcsolókat.
Más : jelenleg ez a védőföld, félig csőben, félig vakolva. A bilincset én raktam oda ideiglenesen, mert a régi lerohadt, ez volt kéznél vasárnap. Már vettem rendes szalagbilncset, azzal fogom véglegesre szerelni.
A PE a 2. kép jobb felén megy fel a mérőhelyhez. A teljes hossz ~3.5 méter, keresztmetszet 6.
A védőföld a bejövő vízcsőre van kötve, ami a gázkazánnál össsze van kötve a gázcsővel, amihez meg rákötötték a "szondát" : egy vasrudat :-) Kíváncsi lennék mennyi van még belőle a járda alatt...
A piros védővezetéket cserélném MKH-ra. Megfelel a 6-os keresztmetszet ?
Illetve befolyásolja-e ezt a méretezést, hogy az villanyoszlopról érkező L és N is alu vezeték, de nem tudom a keresztmetszetét. Ezeknek a szigeteléssel együtt 6 mm az átmérőjük.
Az óránál lévő kettes kismegszakítót cseréld ki egy FI+kismegszakító vagy kombi kismegszakítóra. Abból mehet a kábel a bojlerhez. Bojlerhez csak leválasztó kapcsolót szoktak tenni (amit kiszedtél).
A csúnya kapcsoló helyén tátongó lyukról beszélünk. Igaz ?
Tegyük fel, hogy oda teszek egy RCBO-t vízmentes dobozban, akkor a mérőhelyen lévő jelenlegi kismegszakító feleslegessé válik, mert az RCBO az ÁVK + MCB funciót is ellátja. Igaz ?
Ez esetben lesz egy fázisvezetőm az órától a néhai kismegszakítóig (~30 cm), amit el kéne vezessek a 10 méterre lévő bojlerig, pontosabban az RCBO-ig. Igaz ?
Így ott egyből egy kötéssel kezdek, ami bojlernél tilos. Igaz ?
Lehet ezt a kötés fővezetéki sorkapoccsal kivitelezni ?
- és a bojler hajlékony bekötő kábelét is lecserélném egy szebbre
"Nem az elosztó van leplombálva, hanem alatta a fekete "szekrényre" szerelt mérőóra és a fő megszakító. Nekem onnan kéne indítanom a vezetékelést a bojlerig a te elméleted szerint, ha jól értem. "
Azért írtam először is, hogy (a leplombálatlan) éjszakai áram főelosztóból indítsd az új kábelt, mert az én "elméletem" szerint onnan kell indítani. A plombált villanyórához meg hozzá ne nyúlj, azt senki sem mondta neked, legkevésbé én nem.
Ne akard kitalálni a gondolataimat, nem megy ez neked, inkább olvasd el legalább egyszer tisztességesen amit leírtam. )
Nem az elosztó van leplombálva, hanem alatta a fekete "szekrényre" szerelt mérőóra és a fő megszakító. Nekem onnan kéne indítanom a vezetékelést a bojlerig a te elméleted szerint, ha jól értem.
A képed jobb oldalán felül lévő elosztó valószínűleg az éjszakai áram főelosztója. Nincs leplombálva, ezért onnan nyugodtan elvezetheted a bojlerhez a fázis+nulla+földelést egy új három eres kábellel. És akkor lesz rendes földelés a bojlernél is.
Ahová én ütöttem le, oda te nem fúrsz le semmivel.. a dolog úgy nézett ki, hogy egy 2m-s 10 v 12-s betonvasat kezdtem el leütni, kalapáccsal, próbából...
komolyan mondom ott kellett tekergetni percekig, hogy az a leütött 15-20 cm kijöjjön... gép levitte 1-2 perc alatt.
Ez egy két lakásos ház - illetve ketté lett választva valamikor 40+ éve, de maradt egy mérőhely, amit látsz a képen. 2000-ig nagyanyám lakott abban a felében, ahol ez az egyetlen mérőhely van. Amikor meghalt, öcsémék költöztek be, csináltak fürdőszobát. Oda lett behúzva a bojlernek villany. Na az a z/s ennek a bojlernek a földelője. És ezen a szálon van egy elosztás a földelő vezetéken, amit majd javítanom kell. Meg legalább kettő kötés az útjába eső fali dobozokban - sorkapcsokkal, sodrott vezetékkel, érvéghüvely nélkül.
A másik lakásban él anyám egyedül. Ennek a bojlernek a kapcsolós rettenet bekötését fotóztam le. Ennek nincs földelő vezetéke, csak L és N.
"Nincs még színezve, megvettem ma mindent hozzá 2m kereszt szonda, 10-es köracél füllel. Már csak azt kell kitaláljam mivel ütöm le, nem tudtam bérelni olyan adaptert/gépet amivel SDS-MAX géppel le tudtam volna ütni."
Olyan boltba kell menni, ahol hogy ha ott veszed a szondát, odaadják a hozzá való leütő gépet a megfelelő fejjel, ingyen, 1 napra.
Ez a terv, de a védőkapcsolót hagynám az éjszakai áram órájánál (jobb oldalon), mert az óra mögé nem tudok (nem is akarok) bejutni komolyabb bontás nélkül és ugye akkor onnan kéne L/N/PE folytonos vezetékekkel elmenni a bojlerig. Pláne nem kéne a plombákat felnyitni.
Van némi káosz, de már beszereztem normális elosztódobozokat, amikbe majd rendezetten bekötögetek mindent.
A bojlernél a falban látszik a barna cső vége, ahonnan kijön az alumínium L+N. "Elvileg" végig van csövezve az óráig, de a bojlernél pont ellenkező irányba indul a cső, meg még egy kéményt is megkerül... :-)
Egy 3m-essel jobban jártál volna, a 2m-ből 1-1,5 m hatástalan!
Leásol egy ásónyomot, előfúrsz valami hosszabb fúróval, aztán kalapács marad. Azért nincs adapter SDS-max-hoz, mert nincs benne akkora erő, hogy le tudná ütni. Egy erősebb bontókalapács vagy akár a leütő gép szerszám nyaka nem olyan vékonyka, mint a maxos nyak.
Én még arra emléxem, de szerintem most is így van, hogy a z/s-t csak bonthatatlan kötéssel lehet leágazni, azaz egy földelő csavar alá kötni úgy hogy abból továbbmegy, nem lehet. Ha előtte megwagózzuk abból le lehet kötni mindkét irányba, ha egyéb feltételeknek megfelel. Pont amiatt, ha egy készülékek kikötünk, a folytonosság továbbra is meglegyen.
Nincs még színezve, megvettem ma mindent hozzá 2m kereszt szonda, 10-es köracél füllel. Már csak azt kell kitaláljam mivel ütöm le, nem tudtam bérelni olyan adaptert/gépet amivel SDS-MAX géppel le tudtam volna ütni.
A villanybojler PEM vezetéke sem lehet kötve/elosztva/közösítve más szerelvény PEM-jével ?
Épp a PEM az más fogalom, de tudjuk, hogy PEN.
Volt már itt erről szó, az én személyes véleményem az, hogy ezt egy lakásban nem lehet kezelni. Aki jön szerelni az egyik áramkört, az roppan egyszerűen leköti a harmadik szálat is, amitől megszűnik valami másnak a hibavédelme is.
Üzemben az új belépő villamos szakembert a villamos főnök kioktatja, hogy ennek a két áramkörnek közös a védővezetője, mely tudományt az új belépő vizsgán visszaadja, és ő is, meg a vizsgabizottság is aláír. Ettől még persze öt év alatt elfelejti, de legalább van bűnös, ha valaki meghal. Lakásnál pláne elfelejtik, de nem kolléga hal meg, hanem családtag, és nincs is felelős, akire rá lehet kenni, az apuka él gyötrelemben élete végéig.
Szétbontottam a bekötést. Elrettentő példának minenképp jó lesz.
A fal másik oldalán régen volt egy másik bojler is nagyanyámnak, a 3x4(?)mm2 kábel szerintem oda van (volt) vezetve. Ott már konyha van, nem találom a dobozát egyelőre. Lehet, hogy a csempe alatt van.
Ezen az oldalon a 2. fotón látható alu vezetékek a bejövő L és N és láthatóan nincs földelés mellettük.
Hab a tortán, hogy a fali doboz egy PET palack levágott alja...
Tényleg csoda, hogy megértem ezt a kort.
A villanybojler PEM vezetéke sem lehet kötve/elosztva/közösítve más szerelvény PEM-jével ?
Lehettem talán 7-8 éves (most 47) amikor egy fürdés alkalmával megfogtam a zuhanyrózsa flexi csövét, ami másodpercekig rázott, miközben álltam a vízzel teli kádban. Csodálatos módon most mégis itt vagyok. Kóbor áramnak mondta akkor a szakember. Gyanítom, hogy a védőföldelésnél volt a hiba.
Ez az egyik bojlerünk bekötése. Sajnos a kapcsoló is az áramkör része, nyilván ki fogom iktatni. A mérőtől a bojlerig ~10 méternyi vezeték van, de lehet több, még nem mértem fel merre van elvezetve, van pár ajtó-fal-sarok közben, amit kerülgetni kell. Találtam egy fali dobozt az egyik falon, ebben egy L/N vezetékpár megy, ami vélhetően ezé a bojleré, de nincs mellette PEM, pedig a bojlernél megvan a 3 szál.
Hogy javasolt bekötni a bojlert ?
1) L-t és N-t is megszakítva ikermegszakítóval ? (remélem jól mondom)
A házban csak 3x16 -vagy talán 3x20A van, még régi bekötés.
A szomszédban most a nyáron asszem már 3x25 vagy 32A húztak.
Ha esetleg konnektor van, nem szerettem volna huzamosabb ideig 32 Amperrel terhelni.
Igaz egy falon van az óra és a bizti sor belül, de nem szeretnék most emiatt új kábelt behúzatni, lehet, hogy csak ideiglenes lesz a sütő csere, de kell valami, ezzel nem lehet nekimenni az ünnepeknek.
Szia! Szia bírni fogja 0,5-6mm2-ig használható, a terhelése a bekötött vezetéktől is függ. Be és kikötéskor a legkönnyebb használni. A vezetéket mérd meg, előfordulhat hogy csak 1,5mm2-es van benne ezt max 13A-re kötjük manapság, ha csak 16A-es van az elosztóban az gyanúra ad okot, nézd át és húzd útána a csavarokat, ennyi karbantartás mindig ajánlott.
Az egyetlen lényeges szempont, hogy ne kelljen a konyhabútorhoz is hozzányúlni emiatt.
Ezért nem jöhet szóba a beépíthető sütő és külön főzőlap.
És még azért gondoltam a gáz főzőlap helyett egy elektromosra, hogy a gázfogyasztást ezzel is mérsékelni tudjam(másik történet) de ha emiatt villanyt is kell szereltetni akkor nem lesz elektromos a főzőlap.
Viszont nem gondoltam az indukciósra, valóban jobb lenne.
Azzal ,hogy a 16A-es megszakítóra mit lehet kötni tisztában vagyok, csak a sütők bekötésével nem, ezért is próbáltam erre koncentrálni, mert ha konnektorba van dugva- mintha láttam volna ilyet, az nem bír el ekkora teljesítményt, vagy nem lenne egészséges hosszú távon.
Sütés közben előfordul, hogy megy egyszerre több főzőlap is, igaz nem ez az általános és tényleg csak részteljesítményen.
Az egy régi szakmai alapelv. A kötés mindig nagyobb hibaforrás (régen is az volt, ma is az), mint a vezeték egy homogén darabja. A forróvíztároló meg órákat működhet, több árammal, mint egy Sokol rádió adaptere, akkor is, amikor az ingatlanhasználó nincs otthon vagy alszik. Arra ébredni, hogy az ember nem ébred fel többé, vagy arra hazajönni, hogy a tűzoltók az üressé vált telek előtt jegyzőkönyveket írnak, az álmoskönyv szerint nem praktikus. De az élethez kell egy kis szerencse is, ha az megvan, akkor ilyen tűzről, satöbbi csak az újságban olvas a szerencsés polgár. Aki meg 40 évig szerencsés volt, az lehet, hogy a következő két hétben egyszercsak már nem lesz az.
Egyébként természetesen a szép elvek a gyakorlatban hamar megsérülnek, mert én például a hőtárolós kályhás időszakban nem láttam olyant, ahol 3 kályhának mind külön áramkör ment volna.
Ha nem, akkor szerintem be lehet nyomni utólag egy 32-s v 40-s gégecsövet a szigetelésbe, és a lábazat - ha dörzsölt vagy kapart a felülete - akkor szvsz "simán" javítható..
de rárakhatod a 15x15-s dobozt kívülre, a színre is, valamelyik kolléga már berakta a sajátját x-szer, annyira nem volt durva a dolog..(már ha nem ott megy el mellette minden nap az ember)..
A régi szonda korrodált, de kicsit megütögetve a menetes kötések még oldahatóak lennének.
Nem a szonda árát sajnálom, hanem az első két nap ameddig anyagokért rohangáltam addig a szigetelés haladt tovább, és a lábazat elkészült.
A földelés vezetéke nem védőcsőbe került hanem be van ragasztva valahogy a falba.
A ház a 90 években épült, fadobozos villanyóra, mögötte az összes bekötés.
De megoldás lehet ha a szigetelés mögött vagy a szigetelésben elviszem valahogy a villanydobozig és egy következő lépésben majd valahogy össze lesz kötve.
Basszus most olvasom, hogy a bojlert csak közbenső kötés nélkül szabad bekötni. Nálunk meg legalább 3 kötés van az óra meg a bojler között - úgy 40 éve...
Egy családi ház hőszigetelése közben (15cm lementünk a lábazatnál a föld szintje alá) vettük észre, hogy a ház földelése le van szakadva a szondáról a korozzió miatt. Első ötlet az volt, hogy toldással kijavítom ezt a szakaszt, de a földelő kábelt megvágva, nem fém vezető van benne hanem valamilyen fehéres opakos krisztályos anyag. Mi ez az anyag, lehet toldani vagy teljesen új vezetékben gondolkodjak? Eleve nem szerencsés, hogy a földben lenne kötés.
Még egész vastag kábelre is. Amúgy Haupa, Knipex, miazmás. Meg van egy amire a villanyos boltos azt mondta, hogy jó lesz és tényleg jó lett. Mekk meg a technológiára fog egy szar szerelést és ne hülyézzem le?
Sütő az az 1 fázis >> 9-12 Ampert szokott kérni maxon (1700-2700 Watt) 1X16 Amperre mehet a konnektorból is vagy az egyik fázisról fixen bekötve.
A főzőlap 1 vagy 2 fázis >> 2x10-12 Ampert szokott kérni maxon (2300-2700 Watt) Gyárilag 2 fázisú belül >> DE 1 fázisra van összekötve tipikusan a bolti álapotban. Azaz boti állapotban 1x32Amper azonban átköthető 2 fázisra és akkor 2x16 Amper......
Vagyis 3 fázis esetén 3x16Amper - sütő - főzőlap egyik fele - főzőlap másik fele
1 fázis esetén 1x32 Amper szokott lenni, olykor 1x40 Amper kéne neki - sűtő + főzőlap egyben
2 fázis esetén 1x16 és 1x32 Amper - sütő - főzőlapok
A gyakorlatban a 3 fázisra bekötés a célszerű általában.