Nejem hümmög, nem tudja mire vélni a kb. 25-30 %-os vízdíj csökkenést... biztosan a gyerekek fürödtek kevesebbet .. pedig nem. Kétszer kellett ráböknöm a mosógépre :)
A vezérlőpanelen keletkezett némi cserélnivaló. A motor egy másik történet, ha az ajtó javítva lett... lehet, csak kínjában dobja a kódot - ami nem szentírás.
Meghibásodott az AEG L75470FL mosógépünk (kb. 14 éves). A program nem futott le, 1 percnél beragadt és nem centrifugázott. Az ajtó pedig zárva maradt. Csak kikapcsolt állapotban és azután, hogy 5-10 percig ki volt húzva a kábel a konnektorból. Azonban amint visszadugjuk és bekapcsoljuk a mosógépet, azonnal megjelenik a kulcs ikon és ismét nem nyílik az ajtó. A szerviz menüben E42-es hibaüzenetet ad, ami ajtózár hibát jelent. Az ajtózárat kicseréltem, a hiba maradt. Ezen túl, többszöri próbálkozás után E-57-es hibakódot is dobott, ami motorhibára utal. A szerviz menüben a funkciókat letesztelve a motor valóban nem forgatja meg a dobot sem a mosási, sem a centrifuga tesztnél. Meg fogom nézni a motort is, de zavar az ajtózár probléma. Mi lehet az összefüggés, ha tényleg a motor a hibás? Letilt a vezérlés valami miatt?
AZ egész fiók szét lett szedve, most újszerű állapotú. :D
De a lényeg, hogy most ment el a szerelő, szénkefe volt a probléma. Ez volt már pár éve cserélve. Akkor és most sem a gyári ment bele, hanem egy hasonló méretű lett beleszerkesztve.
Mondta becsüljem meg a gépet, mert ez még javítható.
Szép és jó állapotú, remélem még bírni fogja.
De néztem a neten a nem nagy pénz, lehet berendelek egyet. Ha pár év múlva hasonló tüneteket produkál, akkor kicserélem. Legfeljebb nem az volt a baja.
Most működik, ki is lett általam tegnap alaposan takarítva. Igaz a "leömlő" cső nem, majd ha több időm lesz megnézem azt is. Remélem pár év még van benne!
A videó alapján 2 dolog szabályozza a vizet, a beengedő szelep, illetve a vízszint jelző. A beengedő szelep csak dolgozik, mert valamennyi bejut. A szintjelző kapcsoló fújásra kattog, cső visszafújva tiszta.
Rosszul írtam, nem lehet centrifugázni, nem forog a dob. A bejövő cső a faltól újra cserélve belépő szűrő tisztítva, de tiszta is volt. A két cső ami a mosószeradagolóhoz megy a beengedő szeleptől, is ki lett tisztítva.
"Nagyon kevés folyt be, majd utána ment az idő visszaszámlálás. Lehetett centrifúgázni, vizet leengedni. De öblítés sem indult el. Tehát olyan mintha vizet nem akarna beengedni, az ilyen funkciók nem akartak elindulni."
Beüzemeltem, de nem akar elindulni. A dobot meg sem mozgatja. Elkezdi engedni a vízet, de leáll. Ilyenkor már a dob mozogni szokott. Centrifuga indítás utám sem csinál semmit. Nem mozdul a dob. Vagy 10 éve már volt szénkefe cserélve benne, lehet megint az a nyűg?
Egyébként mi az elmélete a vízzel feleresztésnek? Vízszintet mér, vagy egy adott ideig engedi?
Mert ahogy írtam, még csak takarítgatom. De ami a mosószer adagolóból megy a dobhoz vastag gégecső eszméletlenül tele volt ezzel a mosószeres trutyival.
Gyakorlatilag a kád lefolyója eldugult tőle, egy marékkal szedtem ki. Na most ha időre engedi a vizet, akkor lehet ezen nem tudott már átfolyni a kellő mennyiség? De nem tudom....nem volt annyi nyomás a feleresztésnél hogy ezt átvigye? Szó mi szó, qrva sok trutyi jött ki belőle.A minden ott lévő csövet vízkőoldóval átmostam....
Lassan rakom össze. AZtán ha meglesz a csap is, akkor tesztüzem.
Most vettem meg hozzá a feltöltőcsapot, illetve egy csövet is, mert a régibe a csap csonkja beletört. Terveztem hogy amit tudok kitakarítok. Nem csak a falba, hanem ez a része meg a műanyag!!!! hollanderbe. Nem tudom milyen anyagból lehetett az a csap, de a kb. 23-24 év, és a víz, megtette hatását.
Semmi baja a szelepnek. Telement dzsuvával a szűrője: szedd le a csövet a gép felől is, húzd ki a szelepből a szűrőt, takarítsd ki, tedd vissza, és mehet tovább...
A feleségem tegnap egész este mosott. Az utolsó mosásnál azt tapasztalta, hogy a nem akar vízzel megtelni a dob. Nagyon kevés folyt be, majd utána ment az idő visszaszámlálás. Lehetett centrifúgázni, vizet leengedni. De öblítés sem indult el. Tehát olyan mintha vizet nem akarna beengedni, az ilyen funkciók nem akartak elindulni.
Gondoltam elzárom a mosógép feltöltő falicsapot. Ekkor elkezdett vizes lenni a kezem. Gondoltam lecsavarom a feltöltő csövet. Na ekkor kitört a feltöltő csap. Pontosabban a mentes része beletört a falba. Este 8-kor. Agyvérzés közeli állapot, hisz nem volt leszakaszolva a mosógépcsap, így az egész házban ki kellett zárni a vizet. Kb. 1,5 óra volt mire kibűvészkedtem a csonkot a fali csatlakozóból, és sikerült egy elzáró dugóval lezárni.
Ma egész nap meló. Holnap falicsap, és cső vásárlás, utána tesztelés a géppel.
Szerintetek mi lehet a probléma? Olyan mintha az a szelep ( ha van ilyen) ami a vizet nyitja-zárja, nem akarna működni. Hogyan tudnám ezt lecsekkolni? Vagy van valami tippetek hol induljak el?
Köszi , a válaszod . Nem csak a csapágyat akarom nézni, hanem , hogy nincs-e egy hatalmas nyolcas a dobban.
Ha csak kézzel forgatom az elég ? Biztos ,hogy észreveszem e a dob hibáját ? Már egyszer egy AEG gépünkben tönkrement a dob, az asszony gondolom cipőt centrifugált nagy fordulaton. Az kb 2cm.- ütött.
Vettem egy vezérléshibást és abba raktam át a mienk elektronikáját.
Közben továbbra is tart az elégedettség, szépen mos, az 1600 -as centrivel szinte vasalószáraz, nem párásodik a lakás se. Azért belenéztem, patika a belseje. És találtam szivattyút, lengéscsillapítókat, szénkefét pótalkatrésznek , nem volt egy tizes cakk-pakk!