ez a méretezés szerintem a 3f motor 1f-ről üzemeltetésére vonatkozik. a kurrens eset viszont egy direkt 1f segédfázisos motor. aminek a gyártója ráírta az adattáblájára hogy 16uF üzemi kondi kell a segédfázis tekercsére.
"Szerintem állandó üzeminek nem kell 50-60 mikró,"
Hajlandó vagyok a kompromisszumra, legyen 30mikró! :-)
(van itt nekem egy orosz egyengetőm, olyan barkács masina, 1kW-os motorral, és vagy 12 kondi van rajta, úgy 80mikróval összesen. Két évtizede használom, gond nélkül. Gondolom nem eredi ez a felállás, de hozzá már így került)
Valamennyit szabad neki szikrázni - pláne amikor zsír-új. Használni kell, hogy kopjanak be a kefék a helyükre - és minden okés lesz.
Persze, nem arra gondolok, hogy az rendben lenne, hogy körkörös lángcsóvát húzhat a kollektoron - de még arra sem, hogy hangos kisülés-hangot adjon, 200 fokos ózonszag kíséretében.
De egy kis szikrázás az természetes - semmi gond vele.
Direkt megnéztem most az enyémet - az elején ez is szikravetizet - de már elhagyta - max a gyors, fékezős-leállásnál dob egy kis szikrát.
De ismétlem - az elején az enyém is szikrázott - elég jól láthatóan viszont.
Az újak nem olajosak, hanem öngyógyuló műanyagfóliásak.
Az öngyógyulást úgy kell elképzelni, hogy mikor átüt a fólián, az megolvad, és elpárologtatja magát, a fegyverzettel együtt, így a zárlatot is megszünteti.
Csak kapacitásvesztése lesz.
Ha ez sokszor előfordul, elfogy belőle a kapacitás.
Sokszor látni mostanában ezeket az olasz motorkondikat úgy tönkremenve, hogy az oldala kipúposodott.
Na azoknál már ez az öngyógyulás a végső utáni fázisba jutott, összeolvadt benne minden műanyagfólia, ami csak létezett, és kifújta az oldalát is.
Hülyeség megvetetni több db inditó kondit Rahed Lee-vel.
Motorok kondizásánál két ökölszabály létezik, a kondenzátor értékének kiszámításához: folyamatos üzemi kondenzátor esetén 5μF 100W-hoz, illetve indítókondenzátor esetén 20μF 100W-hoz.
Ha ez érték alatt maradunk,vagy csak megközelitsük akkor nem lehet gond.
Jelen esetben 320 mikrós kondi kellene,ha nem is 160/200 de egy 120/160-as konditól annak a motornak az ég egy adta világon semmi baja nem lesz!!
A kondenzátoros témával kapcsolatban... Itt minálunk felé járva elvihető pár kilóra való 10uF/500V békebeli fóliakondi (asszem 24 dirib - de tíz felett van, azaz egy biztos). Ha a lentebb tárgyalt motor ügyében használható, akkor az ár megegyezés tárgya lehet, ami egy-két üveg sör, vagy valami engem is érdeklő izé, miskulancia vagy hogyishívják... Feltéve ha Kalocsa környékén jár az érdeklődő.
Ez sajnos így van. Régen megoldották pl. a vákuumcsöveknél, hogy a legkisebb tűréssel válogatott csövek kaptak "katonai" minősítést, a nagyobb szórással válogatott lett az "ipari", ezek mentek a gyárakba és a maradék, a lakossági felhasználásra szánva ment a szervizekbe, meg a rádió-és hangszerbolt hálózatba. Azok sem voltak rosszak, csak nem voltak párba, quad-ba válogatva. Még a mai napig fellelhetők ilyen raktáron maradt katonai szériák. Nekem csöves hifi rendszerem van, nem régen tudtam venni bele egy teljesen új katonai csőszettet. 12 db EL84-es végfok-cső. Akitől vettem, rendelkezik spec. csővizsgáló mérőműszerrel, eladás előtt végigmérte az én tucat csövemet, nekem 2x6 db egyforma kellett volna. 14 csövet mért meg, abból 12 tök egyforma értékeket produkált, kb. 40 év eltelével is. Pedig nem volt ilyen korszerű technika.
- legyen magas a kihozatal, mert esélytelen minden példányt tesztelni
Most?
- minnél kevesebb anyag kelljen hozzá
- ugyanígy legyen minnél kisebb
- ha százból kettő már a szalagon elromlik az se baj, a robotok kiválogatják szívesen
- legyen nagyon olcsóóó
És ez nem is a világ változása miatt van. Kicsit a fogyasztói társadalomnak nevezett dolog is persze, de főleg az hogy az elektronika mint olyan a spéci csúcstechnikából hétköznapi fogyasztási cikké változott, mint a fonottkalács. Amíg 100 autó volt az országban, biztos lehetsz benne hogy a lehető legjobb, legválogatottabb (fa) anyagból készült a kereke. Amint évi egy millió felnit kell csinálj, keresni fogod mi az a lehető legalja anyag, amiből még megcsinálható.
Újabban a kondiknál megadják hogy pld. 85C fokon 2000óra amíg megőrzi az eredeti kapacitását. (valahány % csökkenés mellett)
Számítógépekben és sok más elektronikus készülékben is úgymond kiszáradnak a kondik (ahogy Vajk is mondja) és ettől leáll a készülék működése. Általában csak a kondenzátorok cseréjével javíthatóak ezek. Ilyen javításkor illdomos kicserélni az összes olyan kondit, ami várhatóan ilyen sorsra fog jutni.
Én meg azt hittem, hogy ez csak az 50-es évek technogiájának a nyalánksága volt - és hogy azóta fejlődtek már annyit, hogy kiszáradás-mentes olajkondikat gyártsanak.
Elektrolitban azért érződik a fejlődés - 30 éves TV-k mennek éjjel nappal itt-ott - és valahogy mégis bírják bennük az elkók.
Ha kell, tudok adni két darab 8 mikrós állandó üzeműt, még régi békebeli magyart, használatlant, az nem szokott úgy tönkremenni mint a mostani olaszok, hogy csökkenő kapacitással éli az életét, amíg annyira el nem fogy a kapac belőle, hogy már télleg nem indul el a motor üresen sem.
Sajnos sok cégnél ez úgy megy, hogy rádobunk rutinból egy kondit ami kéznél van, oszt ha megy vele akkor jó napot. Nem hiszem hogy sok helyen méregetnék az áramokat.
Hűű de balfasz vagyok, bocs skacok de elírtam a mérési eredményeket!
Az indításkor a feszültség csak 209-210 V-ra esett vissza a 234-ről, nem 110-re!!. Elnézést a fals infóért.
Mivel a motoron nincs még fent a burkolat, ezért a ventillátor nem tudja hűteni, emiatt nem akartam sokáig járatni. Így azért elég meleg volt a motor. A csapágyak melegedését is vizsgálgattam, de 2-2 perc üzemidő nem elegendő a hiteles adatokhoz. A finombeállítással elég sokat szórakoztam, kellett hézagolni a csapágyházat, de ezt gondolom majd némi üzemidő után esedékes felülvizsgálni.
a pénztárcádnak. ezek a kondik nem olcsók. és van üzemi, meg indító. utóbbi olcsóbb de nem bírja a huzamos melót. lehet többet parallel kötni, szóval elsőre vehetsz kisebbet és ha kevés veszel még hozzá. és mivel az indító olcsó, én azt vennék meg egy nyomógombot. hosszútávon meg esetleg valami indítórelét.
az az indítási helyzet, amikor a kapocsfesz 110V, az áram meg 20A korül (ha percen belül verte a 10A automatát) ugye azt jenti hogy hűtés nélkül ment bele 2200W. (kb) nem csoda ha izzadt. a másik vicces következtetés, hogy a másik 2200W a hosszabbítódat meg a hálózatodat fűtötte!!
kis szamolás azt mondja a hálózatod 5.5ohm a motorig. az azért elég sok. vagy nagyon nagy a távolság az oszloptól, vagy nagyon béna szakaszok is vannak, vagy valahol lassan szenesedik egy kötés.
"Úgy vélem, hogy a totál szűz csapágyaknak elég volt ennyi járatás, hogy beálljanak egy kicsit, "
Valószínű ez is bejátszott. Elfelejtettem mondani, pedig nekem is volt már ilyen esetem. Mind a két felújított gyalugépem új csapágyakat kapott, és akkor figyeltem meg ezt. Nálam mondjuk nem az volt a gond, hogy a 3 fázisú bika motorok nem bírják forgatni, hanem az hogy melegedett. Járatással és a csapágyházak finom állításával ez megszűnt.
Javaslom Neked is, ha majd végre pörög, akkor figyeld a csapágyház melegedését. A csapágyház leszorításának finom korrigálásával(esetleg hézagolással is) be lehet állítani. Mert hiába szuper pontos a sík, a hegesztés és a csapágy is önbeálló, finoman még hangolni kell.
Azt hiszem maradok az eredeti elképzelésnél, elviszem a motoros céghez, elmondom, hogy mi az igény, aztán ők rakjanak rá akkora kondit amekkorát kell. Még a végén elfüstölöm a motort a nagy kísérletezgetésben, vagy agyoncsapatom magam. Annyira nem értek hozzá. Mindazonáltal nem kizárt, hogy a javuló helyzet ellenére mégis veszek rá egy rendes, hűtőbordás, zárt motort. Megingott a bizodalmam ebben a motorban.
Jólemlékeztem h 4 félét jelez... zölden világít ha bevan dugva és nincs benne aksi,valamint szintén zöldet ha az akksi tele van.
Pirosan világít amikor tölt, pirosan és zölden villog ha az akksi halott,illetve piros és zöld együtt világít ha 0 Cº alatt illetve 45Cº felett érzékeli az aksit...
Ha túl nagy, akkor megnő üresjáratban is az áramfelvétel, melegedni fog a motor. Mérni kellene különféle kondiknál az áramot, és közben nézni a nyomatékot. Vennék egy 50, és egy 100mikrósat is, azokkal lehetne 50, 100, 150 lépcsőkben tesztelni. ha még egy 25-öst is veszel, akkor meg még pontosabban be lehet lőni.
Ne cikizzetek, mondtam tegnap is, hogy cserélek rajta kondit. De éjszaka hol vettem volna :-)
Este agyaltam, ma reggel ténykedtem:
Első lépésként mértem feszt. Direkt a gyengébb, a garázs hálózatán teszteltem. Alapon a hálózat: 234V. Minden rásegítés nélkül rádugtam a motort, a műszert közvetlenül a motor betáp kábeleire csatlakoztattam. Indításkor 110V-ra esett vissza és egy kis idő múlva megint leverte a 10A-es automatát. Utána gondoltam egyet és megint elővettem az öreg Black&Deckert, hogy mint segédfázis vegyen részt a munkálatokban. Felpörgettem a Blekivel, majd a még vígan pörgő gépet rádugtam a hálózatra. Innen már szépen felállt a rendszer, felpörgött üzemi fordulatra. Járattam 1-2 percig, majd megpróbáltam újraindítani rásegítés nélkül. Meglepetésemre elindult és ismét felpörgött, minden külső behatás nélkül. Úgy vélem, hogy a totál szűz csapágyaknak elég volt ennyi járatás, hogy beálljanak egy kicsit, mert kézzel forgatva is érezhetően könnyebben forgott a késtengely. Tehát nem sok plusz indítónyomaték kellene a biztonságos indításhoz, szerintem ennyit bőven hoz az új kondi. Hazafelé menet veszek egyet. Mekkora legyen, 160 mikrós? Ezt túl lehet méretezni, okozhat valami kárt?
Nem lehet az a 1.6kw-os motor olyan gyáva,csak azt nem terhelt inditásra tervezték,ágapritónál max 1kg os súlyt tudok elképzelni amit el kell hogy inditson,szóval arra a motorra ha tennél egy minimum 160 mikrós kondit akkor sok sok dolgot el tudna az inditani!
Ha más nem, egy másfél kilós ukrán kockamotor biztos befér a vázba. 25e a KGST-piacon,és talán alkudni is lehet.Szombaton néztem ,mikor csiszolóvásznat vettem a készülő gépemre.50 méteres tekercset 6 ezerért.
Ha a porvédelemre gondolsz, azzal nyitott kaput döngetsz :-)
Van ennek a motornak egy gyári burkolata is, az kell a hűtés miatt, hogy a ventillátor keltette légáramlat oda menjen, ahová kell. Ennek a légbeszívó nyílásait terveztem azzal a ritka szövésű légszűrő szivaccsal befedni. Továbbá az egész gépváz burkolva lesz, levegőt csak alulról szívna, kifelé meg az ékszíjnál fújna, a burkolaton kialakított perforált lemezen át. Ráadásul nálam minden gép porelszívóra kötve működik csak, nagy por nincs a légtérben.
Hihi, ha az az IP 00 az amire én gondolok akkor nem ártana ha körbetekernéd valami pollenszűrő szövettel vagy hasonlóval ami a levegőt még átengedi, de a többit nem. Különben rövid életű lesz....
Először én is azzal kezdeném, hogy a hálózatot megmérném terhelt állapotban. Jobb tudni, hogy mégse ott van a baj. Ez meg még pénzbe sem kerül :)
A második lépés az lenne, hogy a kondikat ellenőriztetném illetve a motorhoz megfelelőt vennék. Ez se nagy költség még.
Ha ezek után sem javul meg akkor jöhet a motor csere.
Nekem is van egy ipari elszívóm, de tervezem, hogy építek még egyet centrifugál forgács leválasztóval. Egy 2 sebességes mosógép motorom van erre a célra.
Én is rendeltem már tőlük többször, nagyon profi szalagokat csinálnak, de minimum 10mm-es szalagot tudnak csak élezni. Idén az áraik egy kicsit megugrottak, de ez még így is elfogadható.
Persze, ez is bent lehet a pakliban, de ekkorát csak nem hazudhatnak, hogy az adattábla ellenére egy ilyen böszme motor gyengébb, mint egy akkumulátoros fúrógép. Nem kínai, egy német gyártmányú motorról van szó.
Az ágaprító amiben eredetileg volt, az késes, vagy maróhengeres volt? Mert nekem egy maróhengeres van, annak hangja alig valami, nem tudom mennyit pöröghet, meg le is lehet áttételezve rendesen, de egy ~4 cm-es átmérőjű ággal a gépet fel lehet emelni és húzza rá magát szép komótosan, olyan ereje van.
De szerintem konkrétan ezzel a motorral lehet valami. Ha az akksis fúrógép és a mezei 600W-os drótos is megtekerte a gyalut, akkor nem hiszem el, hogy egy ilyen nehéz, majd 15 kilós, 1600W-os motor ne tudná felpörgetni. Azt hiszem elviszem a villanymotorászokhoz, hogy nézzék meg. Lehet, hogy valóban csak a kondi a bibi, de ők majd raknak rá olyant ami kell rá, ha tényleg az a baja. Ha meg nincs más baja, mint hogy eredendően szar, akkor legalább nem kísérletezgetek, vásárolgatok alkatrészeket habókra.
Nem a sóherkedés okán, de még is csak az lenne a legjobb, ha ez a motor maradhatna, mert e köré terveztem, építettem az egész vázat. Egy más méretű, felfogatású motorhoz mindent át kellene alakítanom. Flexelhetem szét az egészet :-(
Itt látható, hogy mennyi helyem maradt csak. A motor fölött el kellene férnie a forgácselszívó burkolatnak is. Egy testesebb motorház borítana mindent. Persze, ha tényleg nem menthető a jelenlegi, akkor bevállalom, de könnyebb lenne az életem, ha kiderülne, hogy valami javítható hiba okozná ezt a gyengeséget.
Szerintem a motor teljesítménye költői túlzás :-) Néztem már én is meglepődve hasonló fűnyírómotorra :hogy hol van ebben az a sok ló meg lóerő.Köszörűre esetleg felhasználható ,fűrészt élezni szerintem...
Először is gratulálok :) "3. Ez az ajándékba kapott motor max. ventilátornak való. Kivágom a francba." Ne vágd ki, ventilátornak pont jó lesz például egy forgácselszívó géphez. :)
és aszinkron motorja van vagy kefés?? a keféseknek leesik tőle a fordulatszáma arányosan (tehát mondjuk 10-12%-ot) és kész. az aszinkron viszont nem tud normálisan működni a névlegestől eltérő fordulatszámon. (vannak kivételek, pl a ventillátor, szivattyú ahol a nyomatékigény együtt csökken a fordulatszámmal, de a faipari gépek nem ilyenek)
Ezt értem, de akkor a többi gépem miért megy minden gond nélkül ugyanerről a hálózatról? Van amelyik még ennél is nagyobb teljesítmény felvételű és nem erőlködik, nem füstöl.
Van két darab háromfázisú 2.2kw-os 1440 fordulatú rossz evig motorom. Annó átakartam tekertetni ezeket 220-ra, de közben sikerült bekötnöm a három fázist. Anno azt mondták hogy ezekből tökéletes egyfázisút tudnak csinálni. Majd rákérdezek a cégnél hogy is van ez pontosan.
nem. hogy a hálózat nem az igazi. egy 1.5mm2 20 méteres hosszabbítón egész sok fesz eshet. az ilyen motorok alap tönkremenetele hogy nem kap elég feszt. ettől azonos nyomatékhoz több slip kell mint normálisan, amitől a forgórész sokkal jobban melegszik mint tervezték, és fűti az állórészt. plusz az áram is megnő. teljes bizonyosságnak csak tennék egy voltmérőt a konnektorba közvetlen a motor dugesza mellé, és nézném mennyi a volt mikozben a motor küzd.
"Egyre gyorsabban, de nem tudott kipörögni. Hagytam, hogy erőt gyűjtsön, de ahelyett, hogy összekapta volna magát, szépen sumákban nekilátott füstölni. "
Jó, de előbb bizonyítékot kellett szereznem. Csak úgy habókra nem baszogatom ki a motorokat az ablakon, mert többen állítják, hogy vegyek bátran egy újat, az biztosan jó lesz.
Én is azt tapasztaltam, hogy a dedikáltan 1 fázisú 2KW feletti motorokat annyiért kínálják, mint az újakat. Ma is láttam egyet, bár újnak hirdette a gazda a 3KW-os, konyaszéken fotózott motort, 50 ezret kért érte. Bruttó ennyiért kapok szaküzletben számlára, garanciával vadi újat is. És ha ismerős helyen veszem, akkor még az áfát is megúszhatom :-)
Háromfázisú motorokból sokkal nagyobb a kínálat, de ezek legtöbbjét hiába lehet egyfázisra is bekötni, akkor az a teljesítmény már közel nem az a teljesítmény. Majdnem harmadával számolhatunk csak.
ha nem kell sokat használd őket, van egy fasza kis csalás. elsőre nem biztos hogy el tudom jól magyarázni, ha nem érthető kérdezz. legyen mondjuk 1fázis 16A a hálózat. terhelve csak 200 voltod van. tehát kellene még legalább 20. kell szerezz egy 230/20V 16A trafót, tehát bő 300wattosat. ez sem olcsó, de nem beszerezhetetlen, pl 24Voltos trafók gyakoriak. a primere megy a betapra. a szekunderet meg sorba kell kotni a betáppal, és ez így a kimenet, amire kötöd a gépeket. nem mindegy milyen irányba kötöd sorba, attól fog függeni hogy a 24V hozzáadódik vagy levonódik, de könnyen ellenőrizhető és meg lehet fordítani ha nem jó. 24V trafó helyett két 12V 200wattos is jó, pl halogénhez valók. (ami rendes trafó, nem elektronikus hanem rendes, pl toroid) akkor mindkettő primere a hálózatra, szekundereik sorba egymással és a hálózattal. kicsit bonyolultabb kitotózni az irányokat.
Heuréka!!! Pörög a gyalum!! Igaz még nem a saját motorjával.
Hazaértem és egyből nekiláttam tesztelni. Levettem az egyik szíjat, a maradékon lazítottam és behúztam egy hosszabbítót a lakás combosabb hálózatáról. Ezt az automatát már nem tudta lecsapni. Rádugtam és szép komótosan nekilátott forgatni. Egyre gyorsabban, de nem tudott kipörögni. Hagytam, hogy erőt gyűjtsön, de ahelyett, hogy összekapta volna magát, szépen sumákban nekilátott füstölni. Nem akartam leégetni, ezért nem kínoztam tovább.
Gondoltam egy merészet. Fogtam az akkus fúrógépemet, a tokmányra ráraktam az ékszíjat, nekifeszítettem és így próbáltam megforgatni ezt dög tengelyt. Láss csodát, az öreg Metabo simán elkezdte forgatni!!! Ezután még bátrabb lettem. Előszedtem a nyugalmazott 25 éves Black & Decker hagyományos fúrómat, ami csak 600W-os és lassan kileheli a lelkét, ellenben tud 3000-es fordulatot is. Nem is használom, mert már szikrázik a kommutátor (új szénkefével is) jön a szaga, melegszik, nyög, zihál, majd beszarik csórikám. Belefogtam egy 6-os imbusz bit-et és ezt dugtam a nagy ékszíjtárcsa rögzítő csavarjába. Gondoltam kipróbálom a gyorsító áttételt is. Basszus, úgy megtekerte a nagy tárcsán keresztül ez a félholt fúrógép, hogy csak lestem! Szerintem megpörögte közel a 6 ezret a késtengely. De aztán elkezdett nagyon szenvedni az öreg Bleki, így abbamaradt a tortúra.
A kísérletek eredményeképpen bizonyítást nyert, hogy:
1. A gépváz, késtengely, csapágyak rendben vannak.
2. A késtengely megforgatásához egy rendes 1500-2000 W-os indukciós motor bőven elegendő lesz, legfeljebb nem 3-4 mm-es fogásvétellel gyalulok majd. Van időm.
3. Ez az ajándékba kapott motor max. ventillátornak való. Kivágom a francba.
2.2-3kW 1f motorokat eszméletlen szerencsével lehet csak használtan szerezni, és úgy sem olcsó. de ha tudsz 2.2kW 1f motort eladót 30ezer alatt, azonnal szólj.
Ne új motorban gondolkozz. Használt motort jóval olcsóbban lehet venni. Én már több motort vettem így, kicserélem a csapágyait és esetleg lefestem. Legutóbb a szalagfűrészemhez vettem 4KW-os motort 10.000-ért.
A váz festéshez ajánlom, hogy ne magad kezd el festegetni, hanem vidd el szintereztetni. Sokkal keményebb, tartósabb lesz a festés így. Nem drágán csinálják a szinterezést, nagyon megéri.
De az eddigi gépépítésben szerzett tapasztalataim alapján amire a végére érek egy-egy ilyen projektnek, addigra már tudtam volna venni egy kifogástalan állapotú kész gépet. És nincs a rengeteg munka, a sopánkodás, a kudarcélmény stb. De a végeredmény mindig kárpótolt ezidáig, bízom benne, hogy most sem lesz másként, csak perpillanat csatát vesztettem. Az a bajom, hogy betegesen maximalista vagyok és ez drága dolog.
Nem feltétlen szükséges ilyen teljesitmény egy komolyabb gyaluhoz,persze mindig jó ha van tartalék.Az sem mindegy mit gyalulsz majd rajta,mert bizony nem mindegy hogy egy fenyő deszkáról van szó vagy egy szélesebb keményfát akarsz meg gyalulni több mm-es fogással.
Az új kis Parkside fúrónak is rá van ragasztva a töltőjére a matrica... azon is 4 állapotot mutat led jelzések alapján...de most fejből nemtudom és nincs a közelemben... :D én kiváncsiságból feltettem töltőre az akkuját h mennyire töltötték tele.10perc után már világított a zöld...szval szinte tele volt...ezután kezdtem a csavarokkal meg fúrószárral tesztelni... :)
Valahogy úgy rémlik hogy ha a piros és a zöld együtt villog akkor halott az akksi...ha zöld akkor televan...piros amikor tölt...a 3. Egyáltalán nem rémlik...
"a 12Voltos kisakksis csavarozó esetleg ugyanattól a beszállítótól jön az Lidlnek ÉS az Aldinak is."
Ember: Lidl-on belül sem stimmel az egyik akku a másik géphez - pont erről lamentáltunk.
Hogy 2 tök-egyforma paraméterű és formájú akksit nem lehet az egyik (saját) gépükből a másik (szintén saját) gépükbe betenni - ilyen-olyan pöckök miatt.
Erre fel te abban reménykedsz, hogy majd a konkurrens áruházlánc termékébe majd csereszabatos lesz az akku?
A tanyánk hátsó fertályán jónéhány elektromos gépem nem, vagy nem kielégítően működik. 100 méteres kábel viszi oda a delejt a műhelyemtől, onnan meg még húsz méter a villanyóra. A 100 méter végétől meg még hosszabbítókkal kell továbbvinnem az áramot az aktuális tetthelyre.
Még sosem mértem be, de rémkevés lehet a fesz. A gáz az, hogy ezen a részen van a gazdasági udvar, és ott mindíg kell valamit bütykölni.
Mivel külön hejrajzi számon van, gondoltam, kérek rá új fogyasztási helyet (vagy hogyan is hívják), de baromi sokba kerülne.
OFF
Pl. röfidöfi alkalmával az összes nagyfogyasztót le kell kapcsolni, hogy a sokkoló padlóra küldje a kétmázsás mangalicát...
Nem kell feljegyezni, jól értelmezhető piktogrammokkal van ékesítve:-)
Egyébként rosszul emlékeztem, a villogó piros jelzi az elpusztult akksit, ahogy a képen is látható. De sohasem szokott pirosan világítani, kivéve, ha a döglött akksit teszem bele. De azt meg nem szoktam töltögetni.
Én még nem láttam akkora 1 fázisú mocit,a lényeg hogy a te motorod egy fűnyiró motor lehet aminek gyenge az inditó nyomatéka,ha van kedved rá lehetne akasztani egy 160 mikrós inditó kondit,azzal talán elindulna de inkább a motor csarét preferálnám én is.
Egyébként láttam 3KW-os egyfázisú motort 75 ropiért. De szerintem annak akkor indítóáram kell, hogy megnyomnám a gombot és Paksig leverné a megszakítókat :-)
Az ALDI-s (Workzone) cuccal hasonlítanám össze, azt feltételezve, hogy a 12Voltos kisakksis csavarozó esetleg ugyanattól a beszállítótól jön az Lidlnek ÉS az Aldinak is.
"a folyamatos piros, akkor az akksi elhunyt, ha villogó piros, akkor túl van melegedve, ha folyamatos zöld, akkor töltődik (ilyenkor melegszik is), ha villogós zöld, akkor feltöltődött (ilyenkor már hideg)"
És ez rá van írva a töltőre (vagy ki kell ragasztani plakátként a töltőhely felé) - avagy simán csak észben kell tartani? :-))))
A Metabo-m nem mai gyerek már, de a töltőjén (NiCd) 2 LED van. Ha folyamatos piros, akkor az akksi elhunyt, ha villogó piros, akkor túl van melegedve, ha folyamatos zöld, akkor töltődik (ilyenkor melegszik is), ha villogós zöld, akkor feltöltődött (ilyenkor már hideg)
A bizti tényleg semmit sem mond a fogyasztó kapcsain mérhető feszültségről.
Nekem 28 méter, 2,5-es kábelem jön le az áramvevő-helytől a lakókocsimig.
Hát bizony - amikor minden beindul itt (a barátnőm egyszerre süt-frtitőzöl és netán még mikrózik is) - bizony 200 Volt alatt jár a kapocsfeszem a fogyasztóknál.
egy Bosh 14,4 volt os akut töltök egy ledje van a töltőnek az zölden világít mindig ha aku van benne . telefonomat mindig beálítom 3 órára ne felejtsem benne hisz ez se kapcsol ki pedig 100 eurós gép...mindjárt kell kivegyem ...
a hálózat gyengesége nem a biztitől függ. inkább keménynek meg lágynak szokás hívni.
szélsőséges példa: 100méter kínai hosszabbítón át lehet a rövidzár sem veri le a 16A kismegszakítót! annyira nagy az ellenállása. ha ráteszed a nagy motort, nem veri le a biztit, viszont nem kap 230 voltot csak 200-at. gyengébb, de nem veri le. ezért kellene mérni. ha kicsi a fesz, az jelentősen csökkenti az induló nyomatékot.
Szerintem nyugodtan otthagyhatod éjszakára is akár.
Ha ez a tanács nem jönne be - és esetleg többet nem írnál ide a topikba - akkor majd tudni fogjuk, hogy reggel, pizsamában, kimentél megtapogatni az akkut, hogy forró-e?
Mindenképp: hiányozni fogsz :-)))
Na jó - hülyeséget félre - nézd meg, hogy melegszik-e kizöldülés után? Szerintem egy frászt melegszik.
A gépkönyv-fordításról: itt mindenki tudja, hogy "szabadidőmben" szakfordító és szerkesztő vagyok.
Na most nem azért, hogy a szakma becsületét védjem - de néha én is kapok olyan "eredetiket" - amiktől helyben a spontán erekció környékez... és nem abban az értelemben, aminek a barátnőm is örülne.
Például volt olyan 9 V-os elemről működő, kézi (!) multiméter gépkönyvem - ahol az "Elemcsere" szekcióban úgy indított, hogy "Elemcsere előtt, mindig húzzuk ki a készülék tápkábelét a hálózati dugaljból !"
Baszdki, honnan húzunk ki, és mit?
Képzeld el azt a szerencsétlent, aki ezt napokig keresi.
De a Kompernass (Értsd: Parkside) mini (tán 12 V-os, hálózati adapteres) dremeljének a video-bemutatásán, a vén hülye demonstrátor azt írta elő - na most erősnek lenni:
"A szerszám (fúró-maró-stb.) csere előtt, mindig feszültségmentesítsük az (amúgy törpefeszről működő) készüléket."
És a videón ezt mindig meg is csinálta - biztos ami biztos alapon.
A tisztességes töltők leállnak, ha feltöltődtek az akksik, max csepptöltésre állnak át. Ez mind lítium, mind NiCd töltőkre, akksikra igaz.
Nekem a fényképezőgépemhez (Canon 5D) "ipari" gyorstöltő van. Baromi gyorsan feltolja az akksikat, (lítiumos kocka akksik) közben izzadnak rendesen, de ha végzett velük, akkor leáll, lehűl, hagyhatom rajta ameddig akarom, csak a led jelzi, hogy végzett. De ugyanilyen intelligens az Olympus cerkaakksi töltőm és a Metabo fúrógépem töltője is. Amelyik túltölt az tényleg szar. Kinyírja az akkumulátorokat.
Nem, a gyenge hálózat a 10 A-es megszakítóval, az a garázsban van, itt nem használok hosszabbítót. Néhány lépésre van a lakás hátsó bejárata, onnan tervezek hosszabbítóval delejt vételezni, ott 16-20 A-es megszakítókkal kezelt új hálózat van.
A garázsi hálózatról mennek a többi gépeim is, a nagy asztali körfűrészemen 1,5 KW-os indukciós motor van, ez simán indul megy a zsákos elszívóval (750 W) együtt, a vastagolóm 1750 W-os, ez néha már lekoppintja indításkor a 10A-es megszakítót. De megy innen a 160 A-es hegesztőgépem is, 120 A-es hegesztőármot simán kibír.
Szóval nem krónikus feszültséghiány lehet az ok, hanem a gyenge nyomatékú motor. Gondolom, még ágaprító életében ez nem volt probléma, mert az aprító tárcsa nem volt egy húsos darab, ha felpörgött, akkor már le lehetett dugni a torkán az ágakat. Ha pörög, akkor már megjön talán az erő is.
Értem én! Akkor meg mi a frászért ilyesztgetik a szegény dolgozót?!
Sikerült túltöltéssel elb.sznom a drága, pár alkalommal használt (OFF) AA "cerza"-akksijaimat, amit karácsonyra kaptam a Canon T90-esemhez. A saját, gyári töltőjükön voltak, ami szintén leddel jelezte, ha tele voltak az akksik. Csak éppen továbbra is lelkesen nyomta beléjük a delejt.
Azóta fenntartásaim vannak a gyártók lelkiismeretességével kapcsolatban...
De már többen is írtátok, hogy erre az esetre ez nem érvényes, úgyhogy ennek nagyon örülök! Hajlamos vagyok én is efféle "éjszakára ott felejtem" dologra... :o)
csinálj karos szíjfeszítőt. nemkicsit oldszkúl, de működik. lazára állítod az ékszíjat, és egy karral egy harmadik tárcsával feszíted miután a motor felpörgött. próbából ha van alkalmas tengelyvég egy pisztolyfúróval is felpörgetheted.
Én is raknék rá szívesen 3KW-ost, de csak egy fázisom van. Nézegettem a motor árakat, egy egyfázisú 2,2 KW-os is közel 50 ezer Ft :-)
Annyi pénzemben van már ez a projekt, hogy össze sem merem számolni. De most már én sem hagynám abban, mert nagyon masszív, jó gépnek ígérkezik és nem sok minden kell már hozzá csak egy új motor, meg néhány 10 ezres. Majd valahogy kinyögöm :-)
Aztán, ha végre már rendesen pörög, akkor jön az asztal, a forgácselvezetés, a burkolatok, a vezető, a gurulós állvány, a festés....
A szalagfűrészemet hajtja így a moci. Egy fogantyúnál fogva megemelem a tengely mentén billenő motortartót, és ha felpörgött, akkor lassan ráeresztem. Máshogy nem indulna el. Terhelés közben még sosem csúszott meg az ékszíj, igaz, az egy jó nehéz motor.
Persze egy ekkora gyalu nagyobbat fog, lehet, hogy fix feszítés nélkül megcsúszna a szíj.
Nekem volt egy saját készítésű 1200-as asztal hosszú és 300 tengellyel megépített gépem. Sok feladatra alkalmas volt, de jobb lett volna ha 1500-as asztalra terveztem volna, mert a hosszú léceknél ez előnyt jelent.
Nagyon szépen megcsináltad a gépet, csak gratulálni tudok. Ne add fel, érdemes befejezni ezt a gépet. A mostani motorja szerintem nem szerencsés választás volt, mert ez egy nyitott motor, ezek erősen melegednek azért hagyják őket nyitottra. Így viszont a forgács és a por nagyon könnyen bejut a motorba, lecsökkentve ezzel a hűtését, ráadásul tűzveszélyes is így. Egy rendes erős zárt motort kellene rátenni. Erre a tengelyre én egy 3KW-os motort szereznék akár használtan is.
Már most szólok: a 2x60 centis asztal nagyon rövid, majd ha használnád, akkor jönnél rá, milyen jó is lenne még vagy 20-20 centi. Minél hosszabb asztalt próbálj meg rátenni.
Ha már ennyit dolgoztál rajta, megérne egy "újratervezést" az asztal része.
Nekem a felső képen lévő kombinált gyalugép van, csak einhell márkában. Az összes ilyen kinézetű gép mind az einhell klónja. A gép egy igazi barkácsgép, vannak gyengeségei, pld a rövid asztal, de ezeket lehet tuningolni. úgyhogy ez nem nagy probléma. Az én eredeti einhell gépemnek volt egy tervezési hiányossága, kihagytak belőle egy görgős csapágyat, helyette csúszócsapágy volt az egyik ékszíjtárcsájának a tengelyén. Az ékszíj meg jó feszes kell hogy legyen, így rövid járatás után annyira felforrósodott a tengely, hogy megszorult, az ékszíja meg elolvadt. ezt a részt átalakítottam egy tűgörgős csapágyasra, azóta nincs probléma a gép működésével. szépen lehet vele egyengetni is meg vastagolni is, elég erős is a gép. Viszont baromi hangos, de ezt egy fülvédővel meg lehet oldani. Lehetséges, hogy ez a csapágy probléma az egyes klónoknál nem probléma mert megoldották, ezt nem tudom. Nekem azért esett az einhel márkára a választásom mert elég sok einhel gépem van (pld forgácselszívó, nagy gérvágó stb) és ennek van hazai szervize is, mig a klónokak általában nincs.
Van vele más probléma is ami súlyosabb. Ezeket a gépeket nem lehet forgácselszívó gép nélkül használni (1-2 klón kivételével) mert egy pillanat alatt megtelik forgáccsal az elszívó burkolata. De ez nagyon sok nagy gépre is igaz. szóval készülj fel, hogy egy forgácselszívót is be kell szerezned.
Az alsó képen lévő gyalugép egy sima vastagoló, nincs egyengető asztala, így egy külön egyengető gépre is szükséged lenne.
Árban ezek a gépek mégis sokkal drágábbak mint a kombinált einhell vagy klónjai.
Sajnos ez az ideiglenes szíjlazítás nem megy, mert a konzol úgy van kialakítva, hogy a motor akkor van rendes pozícióban, ha meg vannak húzva a csavarok. Ha lazák, akkor hátrabukik egy kicsit, a szíjtárcsák nincsenek egy síkban. Egy próbát még megér, egy szíjat leveszek, ami fent van azt meglazítom, a motort nem a garázs gyenge hálózatára kötöm, hanem kihúzok a lakásból egy hosszabbítóval, ott nem veri le az automatát, így szerintem fel tudja pörgetni. Ez persze nem megoldás, csak legalább lássam, hogy milyen amikor rendesen pörög a tengely. Ha már ennyi munkám van benne :-(
hülyék írják a manualt. ennyi. a LiIon akksi ha túltöltik kigyullad. kizárt hogy engednék túltölteni. annyira kritikus a túltöltés kérdés, hogy ha egy akkut 4.1V-ra szabad tölteni, akkor azt a 4.1V-ot 4.10V-nak írják, mert a tűrés 0.02V. Kisebbre persze veheted, de akkor nem lesz névleges kapacra töltve.
Az asztal 10-es aluból lenne, azt hiszem 1200 mm hosszúra terveztem. Majd este megnézem pontosan az AutoCad állományban, az irodai gépemen nincs AutoCad.
Rendes, zárt, elszívóra köthető forgácselvezető burkolat lesz a motor fölött. Nálam ez alapkövetelmény, mivel nincs külön műhelyem, a garázsban vannak a gépeim, ahol autóval, bringákkal és egyebekkel kell osztozni.
Ez a lényeg. De azért egy próbát megérne: a motort úgy szereld be, hogy a saját súlyával feszítse az ékszíjat. Amikor indítod, kicsit megemeled a motort, hogy laza legyen az ékszíj, ha pörög, akkor ráengeded.
"Ami viszont meglepett, hogy a leírás azt mondja, hogy nem szabad 1 óránál tovább tölteni, mert fennáll a túltöltés veszélye. Mi???!? Nincs benne túltöltés védelem, vagy ez csak a szokásos biztos-ami-biztos rakjuk bele a leírásba megoldás?"
Nekem is ettől szállt el az agyam. Ráadásul a garanciális feltételeknél kiemelik, hogy túltöltésből eredő károkra nem érvényes a gari.
Beépítettek egy szenzort, ami érzékeli, hogy fullos az akksi, de nem egy megszakítónak ad jelet, hanem csak egy zöld lednek?!
Ez lenne a "kötelezően beépítendő gyengepont"?!
Valahogy meg kellene mérni, hogy stikában nem kapcsol-e le mégis. Hátha csak ilyesztgetni akarják a kedves vevőt.
Az az igazság, hogy a dobozon lévő képet nézve meg sem fordult a fejemben, hogy ezt az izét előfúrás nélkül is lehetne használni! :o))
Azért szerettem volna megvásárlás előtt kézbe venni, hogy rájöjjek: hogy a csudába lehet kicsire állítani a mélységet. Nem állt össze az agyamban, hogyan rögzíthető a gyűrű, ha a sima szárrész alá akarom állítani... Ha jól értem, precízen sehogy. :o))
Na jó, ezek szerint alapos átalakítás után azért használható lett volna a cucc. Mindegy, majd legközelebb.
Mielőtt valaki földbe döngölne, ;) rosszul fogalmaztam. Nem kifejezetten gyalunál szoktak ilyet építeni, hanem ez az indulási nyomatékhiány egy gépészeti alappprobléma, és annak az egyik megoldása a kuplung. :)
Ha így fel tudja pörgetni, akkor veszek bele egy rendes, bordás, combos, gyárilag egyfázisú motort.
Szerintem ez a gép megérdemelne egy komoly motort. Látszik rajta, hogy nagy műgonddal készült, komoly szerkezet.
A motorod viszont attól még lehet kutyaütő - ez nem a te sarad.
Igen, léteznek a piacon komoly egyfázisú motorok is.
Konkrétan mifelénk, a 70-es, 80-as években egy szövetkezet (német megrendelésre) gyártott bérmunkában egy aszinkron-egyfázisút (röhej, az is pont 1600 W-os volt) - de azzal a környéken az égvilágon mindent (faiparit is) hajtottak a barkács-hajlamúak.
Képzeld, olyat rúgott induláskor, hogy képes volt átfordítani 5 bar-on is a Rába kompresszort... ami nem kis dolog azért egy aszinkrontól.
Érdekes formája volt, nem hengeres, hanem alul-felül síkra-lapított, oldalt bordázottan.
Pont különféle DIY-gépek meghajtására szánták a németek is - és gondolom a lapítás a helytakarékosság miatt volt szükséges.
Félreértés ne legyen, nem arra céloztam, hogy nem gyorsító áttétel kell, hanem arra hogy pl 2,5x áttételnél pont kétésfélszer akkora indító nyomatékra van szükséged a motoron mintha egy az egyben lenne. És nem érdemes lazábbra venned a szíjat mert az a slip ami átsegíti az induláson az meg fogja fogni a késtengelyt munka közben és a szíj fog csúszni nem pedig dolgozni fog.
Ilyen esetekben amikor az indulási nyomatéka kicsi a motornak, de az üzemi már elég kuplungot szoktak beépíteni a késtengelyre. A motor üresen felpörög üzemi fordulatra, majd a dörzskuplungot ráengedve a késtengely is. Üzem közben meg egy erős rugó zárva tartja a kuplungot.
Nagyon köszönöm a sok hozzászólást. Bocs, hogy nem mindenkinek személy szerint válaszolok, megpróbálok egyben megválaszolni mindent.
1. Nem hinném, hogy rosszul olvastam, egy gyári ragasztott adatcímke van rajta, azon fehéren-feketén 1600W. Majd este lefotózom. Tudom, hogy ez csak a felvett teljesítmény, hogy ebből mennyi a leadott, azt motorja válogatja. Ennek ellenére lehet, hogy valóban csak az indítónyomatéka kevés. Ez egy AL-KO ágaprító gép motorja volt. Amikor hozzám került, akkor elvittem egy profi villanymotorász céghez, akik csapágyakat cseréltek és átfordították a forgórészt, mert fordított volt a forgásiránya, mint ami nekem kellett. Ők letesztelték, azt mondták rendben van. Szíjak nélkül ugrik a nagy tárcsával is. Olyanyira, hogy le is kellett pillanatszorítóval fogatni, mert leugrott az asztalról. Csendes, semmi rázkódás, remegés. Tengelyfék nincs benne.
2. Természetesen gyorsító áttételnek kell lenni egy gyalugépen, ha csak nem szénkefés nagyfordulatú motor van benne, mint a Makita vastagolómban. Ott áttétel nélkül pörög 7500-at, ha jól emlékszem. De az szénkefés, ez meg indukciós. A szíjtárcsákat itt kénytelen voltam ekkorára méretezni, mert a tervezett késtengely fordulat 6500 r/min. Ehhez ekkora kell egy 2800-as fordulatú motor esetén. Persze, lehetne könnyebb is, szimpla is, meg végszükség esetén lemehetnék 5000-es fordulatig, de tartok tőle, hogy ez a motor akkor sem nagyon bírná felpörgetni ezt a böszme tengelyt. A nagy tárcsával szíjak nélkül vígan pörög. A tengely is simán forog, kézzel mozgatva, minőségi, vadiúj FAG csapágyakkal, FAG csapágyzsírral, hivatalos szakkereskedésben vásároltam, nem hamisítvány. Sajnos nem tudok menet közben lazítani-feszíteni a szíjon, nem olyan a konstrukció. Két csavar, hosszlyuk stb. Azt még megpróbálom, hogy eleve lazára állítom, így a slip talán átsegíti a kezdeti nehézségeken. Ha így fel tudja pörgetni, akkor veszek bele egy rendes, bordás, combos, gyárilag egyfázisú motort. Szerintem ez a motor erre nem alkalmas :-(
Ha volna helyem (és pénzem) akkor vennék egy "csak" vastagolót, és mellé egy jó egyengetőt. Mivel nem vagyok bőviben egyiknek sem (és helyre még csak spórolni sem tudok), így a felsőhöz hasonló kombinált gépem van. Az is használható, még akár tuningolni is lehet rajta (erről épp nemrégiben írtam is), de el kell fogadni a vele járó kompromisszumokat.
Mivel ezek célszerszámok, a cél és a lehetőségek függvényében akármelyik konstrukció lehet a jó megoldás.
Hejj, azok a régi, röpsúlyos-segédtekerces aszinkronok. Volt velük dolgom, használtam is - na ott aztán volt indító-nyomaték a nulláról.
Igaz, induláskor lehúzta a fényt a lakásban - de ha ott nem csúszott, akkor inkább szakadt az a szíj - olyan durván indult.
Nem mondom, gusztustalan egy megoldás volt - szikrázott odabent, mint állat, az indulási hangja is förtelmes volt - na de indító-nyomaték? Hát az aztán volt, rendesen.
Az természetes, hogy gyorsító áttétel van rajta? (Ahogy a két tárcsát nézegetem nem is kicsi) Szóval szerintem jelen konfigurációban többszörös indítónyomatéknak kellene lennie mint ami rendelkezésre áll.
nem lehet hogy rajta maradt a fék? szokott lenni rajta egy mágneses b@szás, hogy hamar megálljon. fordulatszámra old, néha még a fűnyíró sem tud miatta felpörögni, pedig ott nem sok mindent kell legyőzni.
Természetesem, még csak most barátkozom a géppel. Első dolgom az el állítgatás nélküli tisztogatás, olajozgatás, rendbe tétel lesz. Annyit már lemértünk, hogy 400as a lap hossza, és van 35mm széles, és 50mm széles lap is hozzá.
A villanymotor csere pedig úgy alakul, hogy a 380V motor le, és kap majd egy 230V 3kw mocit. Remélhetőleg ez elbírja majd. Tiszta, éles képeket pedig később teszek majd fel. Na igen, nem szeretnék rögtön ujjak nélkül lenni, ezért egyenlőre el is ástam a lapokat, és csak lesegetem, ismerkedem a géppel. Most egy soron következő gyalu beszerzése van soron. Vastagoló, és egyengető kéne. DE MILYET? MELYIKET????
4. ha már pörög, a kiegyensúlyozatlanságok is zabálják a teljesítményt -más bajok mellett.
Nagyon izmos a késtengely, de azzal itt nincs mit tenni, azonban a nagyobbik szíjtárcsa (és talán a kicsi is) szimmetrikus nagy furatokkal, esetleg utánesztergálással könnyíthető (minél nagyobb átmérőről eltávolítani a tömegeket, ami még nem megy a szilárdság és a névleges tárcsaátmérők rovására).
Meg kell nézni, hogy az indítással minden rendben van-e villamosan, esetleg lehet-e fokozni az indítónyomatékot, ahogy azt előttem írták.
Azért az 1,6 kw ha nem is sok, de meg kéne hogy pörgesse.
/A minap hasonló tüneteket produkáló fűnyírót javítottam meg IMI motoron csapágycserével./
annak a motornak el kell vinnie azt a gyalut, ha senki nem hazudik. tovabbi ellenőrzések:
- üresben pörögve feszt mérni a motor három tekercsén. kb azonosnak kellene lenniük.
- lazítani a szíjon hogy csússzon, így elindítani és utánna megfeszíteni hogy felpörgesse a tengelyt. legjobb lenne közben, de utánna is mérni a feszeket.
- egy perc erőlködéstől nem megy tönkre. miközben erőlködik mérni a feszeket.
kicsi az indítónyomaték. jelentősen az üzemi fordulat alatt nagyon nincs ereje. lehet kellene neki plusz kondi az induláshoz, vagy mechanika ami engedi csúszó szíjjal indulni.
Nem is csoda hogy nem megy hisz túl nagy a tárcsa egy ekkora teljesítményű motornak . az állórésznél max kicsivel kisebb tárcsával szabad használni. nekem egy 3 kw os motor egy 100 kg os 60 cm széles tengelyt pörget nem is akárhogyan ...1 fázisos. Különben szép munka ...tegyél kisebb tárcsát a motorra esetleg új kondit, nézd át a beélelmezést is nem e túl vékony valahol a vezeték , meglátod menni fog.
Tényleg ne keseredj el,én az első egyengető gyalumat 20 éve csináltam gyerek fejjel,akkor mikor elkezdtem szak iskolába járni.
Igaz nekem nem volt ekkorka kéztengelyem na de egy tisztességes IMI 1100w-os 1 fázisú (itt jön az hogy nagyon nem mindegy hogy 1 vagy 3 fázisú a motorod) meg birtam hajtatni méghozzá pörgött rendesen 5000-es fordulattal.A késtengelyem egy 300mm-es 8-10kg os darab volt.
Ne keseredj el hanem vegyél egy rendes mocit,kimondottan 1 fázisú legyen arra nagyon figyelj és egy 1500w-os nak elégnek kell hogy legyen.
Sajnos itt bele fogsz szerintem abba a dologba futni (mint én) hogy az ilyen 1.5kw-os kimondottan 1 fázisú motorok használtan is nagyon drágák 16-22db ezres,én ezért vettem inkább egy 2.2kw os frekvencia váltót ami 1x230v ból csinál 3x230v-ot az az 1 ből 3 fázist csinál,igy mindjárt könnyebb és olcsóbb volt motort találni az egytergámra,de szerintem a te gondod ez nélkül megoldható.
Mennnyivel szeretnéd hogy pörögjön a késtengelyed?
A motor 1.6 KW. Egyszerűen nem is tudja elindítani a késtengelyt. Próbáltam úgy is, hogy levettem az egyik szíjat. Akkor nagy ímmel-ámmal, vánszorogva elindult, de nagyon tetű tempóban, és a nagy erőlködésben leverte a megszakítót is. Ha nincs rajta a késtengely, akkor pörög a motor rendesen, a kondija rendben kell, hogy legyen, mert üresen lórúgás szerűen indul. A késtengyely is rendesen forog, nincs befeszülve.
Tudom, erősebb motor kellene rá, de attól félek, hogy veszek egy erősebbet újabb tízezrekért, és azzal sem lesz jobb. Egy ilyen combos késtengelyhez attól tartok, hogy kevés az egyfázisú motor. Drága mulatság ezzel kísérletezni. Egyfázisú indukciósban 2500W-osnál erősebbet nem nagyon láttam még.
Ma jutottam odáig, hogy végre elindíthattam. Vagyis elindíthattam volna...
Sajnos totális a csőd. Az 1,6 KW-os motor nem bírja megforgatni a 20 kg-os késtengelyt. Teljesen magam alatt vagyok. Annyi munkám van benne, hogy az nem emberi. És ez a kis geci nem hajlandó elindulni! Hetekig tervezgettem AutoCad-ben, direkt ezért a projektért vettem egy hegesztőgépet és emiatt tanultam meg hegeszteni, hetekig flexeltem, köszörültem. Hogy bassza meg a veresseggű ördög.
Persze a megoldás egy erősebb motor lenne, de csak egy fázisom van, nem vagyok biztos abban, hogy találok olyan motort, ami egy fázissal megtekeri ezt a gépet. Pedig nagyon rendesen meg van csinálva. Működik az asztalemelő szerkezet is, már csak az asztal kellene rá és lehetne gyalulni. Jó combos vas lett, még nincs teljesen kész, de már közel 60 kg.
Nagyon odavagyok. Elment a kedvem az egésztől. Három fázis kellene neki, nekem az meg nincs.
Mert időben észrevették a Parkside marketing osztályon, hogy cserélhetők az akksik - gyorsan kirúgták a trehány mérnököt.
És felvettek helyette egy rendes, lojális mérnökembert, aki gondoskodik arról, hogy nehogy már ugyanazon gépcsaládon belül - még ha azonos elektromos paraméterekkel bíró akksikról is van szó - nehogy már a júzer cserélgetni tudja a pakkját egyik gépéről a másikra.
Ekkora faszságot még nem láttam: hisz a csereszabatos akku ez egy plussz-motiváció lenne arra, hogy a nyájas minnél több gépet vegyen tőlük.
Bár most már hajlok arra, hogy ezek valójában nem is gépet akarnak eladni - csak vevőt akarnak a gépek által becsalogatni az akciós, előhűtött fürj-nyelv ragú, tálcás félkészítményeikhez.
De most viccet félre, direkte figyeltem ma:
Anyuci és Apuci berongyolnak a boltba - Anyu már az első (leértékelt) stendereknél megáll a kocsival - Apu meg nyargal is nyílegyenesen hátra, a gagyi (oké: műszaki)-szekcióhoz.
Ennek több haszna is van:
1) Először is az, hogy egyáltalán rá lehet venni Aput, hogy elmenjen a boltig (persze, nem lenne őrá szűkség, de neki van jogsija - no meg ki cipeli majd fel a cuccost a harmadikra?
2) Miközben Apci a fúróélezők és a hőlégfúvók között vacillál - addig sem ugat bele abba, hogy pl.:
"Mi a lófasznak kell ezt a méregdrága avokádó-dzsemet megvenni - miközben tele van még a tároló az Anyukájától, tavalyelőtt kapott baracklekvárból?"
3) Ha netán Apu mégis besúvaszt a kosárba egy párezer forintos gépet - nem pofázhat az asszonnyal, ha az is kinéz magának a rongyos-szekcióban valami cuki kis matróz-pólót (szeptemberben) akciósan 4.990-ért.
A makitánál is ugyanezt a fejlesztést követik. Voltak 1.3A és 3A fúró csavarozóink. A két gépnek az akija természetesen nem csereszabatos mert kb 2mm-el szélesebb az aksi ovális nyaka az egyiknél.
Kérlek olvasd el a 76290-t (nincs messze) - ott a középső bekezdésben pont erről a témakörről értekezek.
Szerintem (látatlanban és fogalmam sincs alapon) arra tippelek, hogy egy lófaxot passzol.
Ha igen - akkor valószínűleg már végkielégítés nélkül rúgták ki azt a mérnököt a Parkside-tól - aki trehány-figyelmetlenségből csereszabatos akkut tervezett az újabb kiadású gépükbe.
Úgy akartam/értettem, hogy egy deltára készült, és egy csillagra készült motor is beköthető 1fázisúként. (a teljesítmény és az indítási nyomaték egy másik eset) Nem volt szándékom csillag kapcsolású motort deltára kötni. :-)
Egy komoly reszelő-gyűjteményem van - ráadásul szerszámboltban, pénzért vásárolt reszelők (ismételten hangsúlyozom: nem vagyok buzi! - mert rendszeresen használom is őket).
A tűreszelő-készlettől - a 2 kilós raboló-rszelőig minden félém van - méretre-profilra válogatva.
Mint Gombóc-Artúr a csokival - úgy vagyok én a reszelőkkel: minden félét szeretek.
Sőt, nagy becsben is tartom őket. Külön rekeszük van a szerszámosban és szállításkor rongyba is tekerem őket - hogy ne "egymást reszeljék" az úton.
Kölcsön nem adom, vasat-acélt-korrt nem reszelek velük.
Illetve van olyan is 1-2 darab, de azok külön helyen laknak.
Tudom, senki nem emlékszik már - de anno kérdeztem is, hogy ki-hogyan gátolja meg a reszelőit a légnedvesség-korróziótól
Erre igen kompetens válaszokat is kaptam, például hogy kenjem be jó vastagon szilikonmentes reszelőzsírral, meg hasonlókat - amit utólag is és ismételten hálásan köszönök.
A deltába köthető motor tekercselése vonali feszültségre készül, ez jelenleg 400V. A csillagba köthető pedig fázisfeszültségre. ami pill. 230V. A deltába köthető motor köthető csillagba, sohasem égne le, de egy csillag kapcsolásra tekercselt motor... 230V-os tekercsre 400V-ot kapcsolsz. Simán leég.
1 fázisról üzemelő frekvenciváltóra is csak csillagkapcsolású motor köthető, mert a fázisonkénti max feszültséget csak így képes előállítani. Lehet használni deltára tekercselt motort is, de nagyobb "ellenállás", kisebb áram, kisebb teljesítmény, mint a névleges. Lehetne még ragozni, szerintem érthető.
Ha deltában 380V akkor csillagban még ennél is több, 660V kell hogy a tekercseken azonos áram follyon. Vannak is 380-660voltos motorok. Ha erre nem ezt írták, az valószínűleg azt jelenti hogy a szigetelése nem megfelelő 660voltra.
Azok a motorok, amik 220-380voltosak, azok deltéban 220, csillagban 380V. Így deltában lehet kondival 220-ról próbálkozni.
litium akksit beverne ha képes lenne túltölteni. simán kigyullad ha nem hagyod abba időben a töltést.
a nicad meg a nimh elkezdi a töltőből jövő energiát hővé alakítani ha megtelt. jól felmelegszik és kész. a lítium nem melegszik, hanem elkezd benne bomlani a cucc, és elindulhat egy önfenntartó bomlás.
Na örülők, hogy meg tudtad venni a gépet, drukkoltam, hogy legyen még ott ahova mész. Az én fúrógépem töltője pirosan villog ha nincs rajta aksi. Ha tölt akkor folyamatosan ég a piros led. Ha feltöltötte akkor a zöld led gyullad ki. amikor tölt akkor érezhetően meleg az aksi, de ha rajtahagyom a feltöltés után is a töltőn akkor már nem meleg az aksi, tehát lekapcsolja a töltést. Ezt kellene neked is ellenőrizned, hogy melegszik e még egy óra után is az aksi.
Nekem ngyon vékonyan kellett felhordanom. A fa részeken nagyon apró hajszál repedések tömkelege volt ahogy kiszáradt a fa és kezdett megrepedezni. Nagy repedés sehol sem volt csak egy helyen egy görcs kiesést kellett beglettelnem jó vastagon, de másnapra az is teljesen megszáradt. Igaz én a tűző napon kb 30 fokban dolgoztam vele, lehet, hogy ez is rásegített a gyors száradásra.
Mivel nincsen még tapasztalatod a szalagfűrészek kezelésében ezért azt javaslom, hogy ne azzal kezd hogy felraksz rá egy szalagot és bekapcsolod. Ez nagyon balesetveszélyes is lehet ha valami elállítódott a szállítás során. Aprólékosan végig kell menni minden egyes alkatrészen és ellenőrizni kell. Az, hogy miket kell ellenőrizni azokat leírjuk majd.
"Fúró üzemmódban magas fordulatra állítva le tudom fogni a gépet."
Szerintem az inkább az elektronikus túlterhelés/leégés védelme volt a gépnek.
Az enyém legalábbis így működik.
Ha nagyon emberkedek vele fúró-fokaztban, akkor simán leveszi a delejt a motorról és csak a ravasz elengedése után adja vissza.
Szerintem ez egy korrekt (ön)védelme a gépnek.
"a kb 1 hónapja vásárol akkus multigépbe, mivel teljesen ugyanaz az alakja (még a töltőnek is).....Van 2 kiálló vezető az akksikon, ami miatt nem kompatibilisek egymással. :("
Na látod - ezért rágtam be én is és ezért nem vettem meg az (egyébként penge) multi-gépüket.
A barátom megvette, fogtuk a (kinézetre azonos!) akkut - és döbbenet: nem passzolt.
Bosszúból nem vettem meg a multijukat.
Aki engem Parkside-fannak tartott - az lássa, hogy a jó dolgokat méltatom ugyan a márkánál - a görénységeiket viszont én sem tolerálom.
Mi???!? Nincs benne túltöltés védelem,
Szerintem ez kamu-szöveg volt. Úgy lekapcsol feltőltés után - mint a kisangyal. Ez látszik a zöld Leden is - nem kell találgatni.
FIGYELEM: TÖLTS!
Minden meló után - még ha kicsi is az a meló - dobd fel töltőre az akksit.
Öreg hiba, hogy "majd holnap feltöltöm"... mert néha az nem "holnap"... hanem "hónap".
A Litium-ion fő erénye, hogy bármikor utántölthető sőt, ezt igényli is.
Én vasárnap vettem ugyanezeket tapasztaltam... én azzal kezdtem hogy a gyorskioldós gyorstokmány pofáját és a bit csatlakozó oldalát is beolajoztam...sokat könnyített a tokmánypofák csúszásán,így már nem olyan száraz amikor mozognak a pofák a tokmányban...valamint a műanyag piros retesz gyűrű is könyebben csúszik...viszont abból sajnáltam egy rugót...vagyis h amikor rátolom nem zár rá magától hanem rá kell húzni...vagy csak èn fogtam ki rosszat??? :O
Hm. Ismerem a cuccot, de a leírás szerint egyszerre max. 0.2mm vastagon vihető fel, különben nagyon lassan keményedik át. És nekem is ez a tapasztalatom vele: gletteltem már vele fát, úgy tűnt hogy teljesen megszáradt, de csiszoláskor kiderült hogy csak egy kéreg keletkezett, és alatta (kb. 1mm mélyen) még lágy volt. Pedig 25 fokon legalább 6 órát száradt.
Az autó karosszériáján, ahol tényleg csak pár tizednyi mélyedéseket kellett eltűntetni, ott viszont tényleg nagyon jól bevált.
Ha van rá lehetőséged, és sokat fogod használni akkor érdemes bevezetni a 3 fázist 3*16A-es biztosítékokkal. Nekem csak 2*10+1*16A biztosítékom van, szopok is miatta néha mert leveri a 10A-s biztiket a szalagfűrész. amióta rátettem egy lágyindítót a motorra azóta nagyon ritkán veri már csak le.
Nagyon sokat jelent a motor teljesítményben, hogy 3 fázisról megy bazi erős így a gép mert jó nagy teljesítményű motort lehet rárakni. Neked is jó nagy a teljesítménye, ha ezt 220V-ról akarod meghajtani akkor sajna nagyon gyenge lesz, és sokszor le fogja verni a biztosítékodat a motor indításánál.
Reggel voltam a haraszti úton lévő lidl-ben. Ott még volt 4-5 db fúró, szóval sikerült megvennem. Már a kocsiban kipróbáltam :) :) .
Összességében nagyon tetszik a gép! Van súlya, aminek külön örülök. Összeszerelés minőségére nem lehet panaszom. Semmit nem adtak hozzá (még egy bitfejet sem), de ezen nem problémázok. 1 db gyorstöltő (1 órás) és a gép + leírás.. Ennyi.
Szépen racsnizik minden fokozatban. Fúró üzemmódban magas fordulatra állítva le tudom fogni a gépet. Ugyanezen a fokozaton alacsony fordulaton már ledarálta a kezemet, szóval az erejével nem lesz baj. Mérete kb megfelel bármilyen boltban kapható akkus fúrónak azzal a különbséggel, hogy az akksija nem talpként helyezkedik el, hanem a markolatában van. A fúró adapter tényleg nagyon könnyen jön le és szintén nagyon könnyű felhelyezni. Nincs lötyögés-kattogás, tehát jól fogja.
Kicsit reménykedtem benne, hogy az akksija jó lesz a kb 1 hónapja vásárol akkus multigépbe, mivel teljesen ugyanaz az alakja (még a töltőnek is), de a lidl nem buta. :) Van 2 kiálló vezető az akksikon, ami miatt nem kompatibilisek egymással. :(
Ami viszont meglepett, hogy a leírás azt mondja, hogy nem szabad 1 óránál tovább tölteni, mert fennáll a túltöltés veszélye. Mi???!? Nincs benne túltöltés védelem, vagy ez csak a szokásos biztos-ami-biztos rakjuk bele a leírásba megoldás?
Trinát mestertapaszt vettem, mert nagyon gyorsan szárad és hamar lehet csiszolni. Nagyon jó anyag, az állaga is pont tökéletes. Egy 0.5kg-os dobozt vettem, annak kevesebb mint a fele elég volt 2 ablakra. Én nagyon meg vagyok vele elégedve. Kb 1 óra alatt annyira megszáradt hogy már csiszolni lehetett. Könnyű csiszolni is.
A feszítésen, a kerekeken és a tengelyeken kívül minden fa. Még az asztal is.
Csak már késő délután értek ide vele és a garázsban gyér volt a fény, azért ennyire kaki a kép. Majd ha lesz egy pici időm nappal, ígérem teszek fel szebb világosabb képeket is. Annyira egyben van a gép, hogy az hihetetlen. Nem nyeheg, nem nyiszog. Meg sem moccan.
Szuper kis gép,és vacak fényképek :-) Csípem az ilyen békebeli féligfa gépeket. Ahogy nézem a szalagfeszítés vasból van
méghozzá frankó laposmenetes orsóval.Az asztal is öntvény esetleg, világosabb képeket is tehetnél fel ,hátha lekoppinjuk a masinát.Nekem ez a kedvenc favázasom.http://www.youtube.com/watch?v=7018UxBRjac
Érdekes, nekem bevált ,igaz az eredeti fúrószárakat kicseréltem normál csigafúróra aminek a szárát kicsit meglapoltam.A mélységállítót meg műanyag alátétekkel kihézagolva használom.Igényesebb tömör fa munkánál a süllyesztő kis "sorját"hagy ezt csapos gömbráspollyal még leszőrözöm.A másik készlet a fostner fúró is, csak némi tuning élezés után használható rendesen:-)
A legolcsóbb ha marad ez :-) Ha 6 kivezetéses a moci .Raksz mellé egy kétezer forintos kondit oszt jónapot.Amúgy meg van 3kw-os 230-as motor is ,úgyhogy olyat.Csak az vagy 50e .
Hát nem lepődtem meg, mert a csavarozók természetesen és menetrendszerűen elfogytak tárgynap délig - viszont a fúróélezőknek de még a hőlégfúvóknak sem volt nagy keletje.
Hőfúvóból még volt vagy 4-5 darab, de az élezőből szerintem nem túl sokat adhattak el - mert egy kosár még tele volt velük.
Hát, ilyenek ezek a fegyelmezetlen vásárlók: van amit azonnal elkapkodnak...és van amit meg nem :-))))
bútorlap szekrény hátát feltenni csavarral csináltam, annak fúrtam vele. Meg tölgyfába is.
- a nyelére a lap köszörülést meg kell hosszabbítani hogy a rögzítő csavar a lapolásra essen. különben esélytelen hogy úgymaradjon
- a hernyócsavarokat kicseréltem mezei csavarokra. nincs itt olyan nagy fordulat hogy a kiegyensúlyozatlanság számítson. az eredeti hernyócsavarok kb mogyoróscsokiból vannak.
- baromira melegszik keményfában, súrlódik mint atom. de bírja, nem kell tapogatni. ahol nagyon sokat kellett fúrni a korláton amit csináltam, ott előre sablonban kifúrtam oszloposon rendes fúróval, és utánna kézből pisztolyfúróval csak rásüllyesztettem ezzel. de nyomtam sokat direktbe is összeszereléskor.
az a süllyesztő fúró készlet nagyon gagyi. Örülj, hogy nem vetted meg. Nekem van egy ilyen készletem, de teljesen használhatattlan. A fúrók csvar emelkedése túl nagy, ráadásul csak 1 vágat van így nagyon beszorul a fúró fúrás közben mert nem tudja rendesen kihordani a forgácsot. Kivétel nélkül mindegyik fúró üt. A süllyesztő határoló beállítása sem használható, mert 2 db süllyesztett imbusz csavarral lehet rögzíteni, de ha a fúró menetemelkedés árkába tekered be a csavart akkor ferdére lehet csak meghúzni a határolót, ha meg nem az árokba rögzíted akkor meg onnan leugrik. A forgács a súllyesztő hegybe beleragad, így 2-3 csavaronként lehet szétszedni kipucolni, majd újra beállítani.
Szerintem nem, egyrészt ne használd ki a teljes gépszélességet, másrészt nem kell annyira nyomni az előtolást.
Igaz, én könnyen beszélek, a kézi előtolású gépemmel csak legfeljebb lassabban tekerem előre.
És lehet valahogy ki lehetne találni a többlépcsős marást is.
Mondjuk az adagolóhenger alá lógó késprofil miatt nem használható a gépi előtolás, és kézi áttolás van (mint lenne a marógépen is, ugye??), és akkor már az asztal emelésével akár öt-tíz lépcsőben is lehet marni.
Egyébként szerintem egy prosztó vastagolóba berakott fazonkésekkel, meg két léccel a vastagoló asztalán megoldhatóbb a dolog, mint felsőmaróban gondolkodni.
Több erő áll rendelkezésre, kis gyakorlással házilag köszörülhető a késprofilból két-három egyforma (apámnak sikerült régen, igaz ő a maróba tette), és szerintem kevésbé veszélyes is a dolog
Van otthon valami usa cég katalógusom, amiben van olyan vastagoló, aminek egy mozdulattal kivehető a késtengelye, és van hozzá feltűzős marótengely.
Na a feltűzős tengelyre csak sorban felhúzzák a kicsi körfűrésztárcsát, a hézagológyűrűket, a profilmarót, és hipp-hopp - a vastagolóból egy molding masín lesz, amin csak a deszkákat kell áttolni, és kész egyszerre három ilyen profil. :))))
nyilván több menetben, de egy ilyen korona 40-60mm magas. hiába 1mm a fogás vagy még kisebb, kell a power. 12-es szárú maró minimum, 1500W-al is csak óvatosan. viszont ha motívumonként csinálod, sokkal kisebb az anyagleválasztás egyszerre.
Vagy több lépcsőben marni ki a profilt mindig egy milliméter húst leszedve és ugyanazon a felületen tolva. Én legalábbis erre a többszöri áttolásra szavazok.
meg utánna a brutál marógép, maróasztal, gyakorlás, és egy év múlva stabilan lesz képes ilyet gyártani. olyan szép mint a vákuumfurnérozott mdf-ből készült gyári persze sosem lesz.
ha magam akarnám csinálni, több kisebb profilból raknám össze. akár több menetmen marva, és jól átgondolva hogy melyik fázisban min csúszik, hogyan van megvezetve az anyag. akár 2cm deszkák élére marva a profilt, utánna összeragasztva és a hára formára vágva.
Igen, bár én kb. 20 perccel a nyitás után érkeztem.
Ahogy elnéztem a fakkot, eredetileg volt vagy 16-20 darab kitéve, és én még csak kb. a 7-8.-at vettem meg. Szerintem még mára is maradt belőle.
Kanyartekerőt végülis nem vettem, meg semmi mást. (Csak egy pár doboz sört...)Utálom a zsákbamacskát, itt meg mindent szépen bedobozolva, akkurátusan leragasztgatva pakoltak ki, és még csak egy mintadarabot sem bontottak fel. (Én meg nem snicerrel a zsebemben járok vásárolni.) A süllyesztófúró készleten még agyaltam egy picit, de mivel ezt sem lehetett megnézni, meg amúgy is csak két-három méretet használnék, végül is hagytam a francba. (Ha csak otthon, kibontás után derül ki, hogy használhatatlanul gagyi, akkor az az ezres is sok érte.)
A lidliből áthúztam az Aldiba, gyámánt korongokért. Eredményes nap volt. :o))
Én úgy használom a nyomatékhatárolót, hogy egy alacsonyabb fokozatról indulok és ha túl korán beracsnizik, akkor adok még neki.
Nehéz megmondani, hogy pl. egy M6-os csavart vagy anyát milyen fokozaton illik meghúzni.
Anyag és helyfüggő a dolog, meg száraz vagy olajos-e a csavar, ilyesmik. Jobb az óvatosság.
A kis fiatal barátunk, akinek a hajójánál segédkeztünk, tutira akart menni - és a már összeszerelt (és már nyomatékra meghúzott csavarozású) árbocveret csavarjait úgy gondolta, hogy jobb azt áthúzni még egyszer, egy magasabb fokozaton is.
Nem tudom hányasra állíthatta - de nem spórolt a nyomatékkal, az biztos.
Mondanom sem kell, hogy már az első M5-ös saválló csavart beszakította ezzel a kis "biztonsági húzással".
Fél napja ment rá, amíg sikerült roncsolás-mentesen kibányásznia a tőből beszakadt csavar-maradékot - mert egy igen szép (és drága) francia veretről volt szó, kár lett volna baltás-módszerrel kiverni belőle de a nyom-nélküli kifúrás sem volt egy egyszerű művelet.
Hmmm..... A facsavar kúpos és nem nagyon árulják manapság tiplivel. Lehet hogy pozdorjacsavar (faforgácslapcsavar) lesz az. 5x60 és 4,5x60 is létezik belőle. Ezek beleférnek a 8x60 tiplibe, utóbbiról meg el bírom képzelni, hogy akár be is tekerheted úgy, hogy a hetes racsni nem old le.
Előre is megköszönöm, a nagy segítséget. Ma reggel jeleztek, hogy úton van az 500as fa szalagfűrészem, ha megjön első dolgom, hogy teszek fel valami képeket róla.
nem építeni szeretnék, bár volt tervembe, hanem így már egy kész gép lesz amit esetleg újítani kell, de ezt majd eldöntjük közösen itt.
Mindenkinek köszönet előre is érte. nagyon ne szapuljatok a tudatlanságomért.
Írásodból kitűnik hogy nagyon az alapoknál vagy , de ne törődj el kel kezdeni valahol . 8 as tipli- átmérője 8 mm. 6x60 as facsavarnál első szám a vastagságát jelöli második a hosszát mm ben. na most ha nincs tolómérőd amivel pontosan lemérd vegyél egy vonalzót merőlegesen tartsd oda amit meg szeretnél tudni átmérőt pont a vonalzó élének s az árnyékárol le tudod olvasni a vonalzó beosztásáról hány mm .
6x60 as facsavar tehát több mint fél cm vastag, tehát semmiképp nem lehet talán 3 as esetleg 3,5 ös.
Nem fúrtam neki elő,csak úgy simán beletekertem...de a csavar méretét is valószínűleg rosszul mondtam...movel tiplivel együtt kaptam és ott a tipli mérete a 8-as,akkor a csavar 6-os...??? 6x60? Lètezik ilyen facsavar méret hivatalosan??? :$
Nagyon ötletes, de teljesen felesleges rá a 380-as motor. Bőven elég egy 200W-os motor hozzá. Ennek a gépnek az az egyetlen hibája, hogy nem lehet igazi keskeny lomfűrész szálat befogni.
Ne is mondd. Szegény fiamnak csinálták egyszer, kb. fél éves volt. Nekem kellett lefogni. :(
Nekem a torkomon dugtak le régebben ilyesmit a gyomromba, az sem volt kellemes, de nagyon tutin látszott minden. Gondolom az nem ez az árkategória, mint a LIDL-es. :)
Én egy 550-es gépet építettem, 4KW-os 3 fázisú motorral és egy siemens lágy indítóval. Teljesen fából készült, kivéve a kerekek amik gyári alu öntvények. A gép vágási sebessége 25m/másodperc. 60 cm átmérőjű rönk fér alá. az asztal lapja nem dönthető. A gép teljes súlya kb 200-250 kg lehet. Elég robosztus az egész nagyon merev. A szalag pengősre megfeszítése után a felső kerék kb 0,5-1 mm-ert jut lejjeb a feszítés hatására. Én általában keményfát vágok vele hosszába, úgy viszi az 5 cm vastag juhar pallót hosszába, hogy álom vele vágni. Pár napja vágtam vele 30 cm vastag táblásított keményfát félbe, ott már kicsit lassabban vágott de még így is öröm volt vele a vágás, csak nagyon kellett már nyomni neki az anyagot.
Ha építeni akarsz gépet, akkor szívesen segítek.
Itt van pár kép és videó a szalagfűrész építéséről : https://plus.google.com/photos/104548596687838501963/albums/5847083889204906849
Asszem le kell mennem a fákhoz holnap este és kipróbálni, hogy mennyire tolja bele az előző verziós Parkside , meg a Makita a különböző fokozatokban.
De lehet hogy csinálok egy egyszerű nyomatékmérőt egy konyhai mérlegből, egy csavarból, két kiló cukorból vagy lisztből, egy tálból és egy méteres farúdból. :) Akkor Nm-re meg lehet mondani, hogy melyik fokozat hol old le.
Csak bekapcsoltam, hogy működik-e. Mindenesetre az optikája nagyon fura, szerintem 5 mm-nél közelebbről homályos. Viszont 2-3 méterre levő dolgot élesen mutat. Ez inkább kémkamera mint technikai eszköz. :) Jövő héten talán kiugrok a műhelybe és bedugom egy tartalék motorba aminek amúgy is ismerem a belsejét, és megnézem mit mutat.
Én egy nagyméretű T vonalzót csináltam rétegelt lemezből, a T alak egyik szárát a körfűrésszel vágtam méretre úgy minha vágnák. Így azt a véget csak hozzá kell illesztenem a jelöléshez és pontosan ott tudok vágni, szinte tized mm pontosan és nyíl egyenesen. Szerencsére nekem a körfűrészem talpa tökéletes párhuzamos a lappal, így nem kóvályog semerre.
Az ablakokon biztos, hogy nem. Nagyon meg van száradva a fa rész, tele van apró repedéssel. A festékmaró (bármilyen) belemegy a repedésekbe, onnan meg kihajtani lehetetlen ha felszívta a száraz fa. Ha erre rákenek festéket, akkor azt is elkezdi majd zabálni idővel alulról.
Ebből az 1.8m széles, 2.5m magas ablakból van 3 db. Ebből most csak kettőt újítottam fel. Van még ezenkívűl 3 db 3m széles félköríves ablak, azok is ilyen kazettásak mint a magas ablakok boltíves része. azokat jövőre akarom majd csak felújítani. Ezeket az ablakokat kb 20 éve készítettem, 3 db 4mm-es üveg van minden kazettában. Összesen 192 db üvegtábla van összeragasztva.
Eddig szabin voltam, nem tudtam küldeni a cuccot. A jövő héten indítom, jelzek ha ott lesz. Mivel nem volt kéznél erős karton doboz, hát összetákoltam neki egy ládikát :-)
"ez egy 800-as öntöttvas szerkezet, ilyen errefelé is akad :)"
Akad, elérhető áron a 800-as Kiskőrösi. Csak ezen látszik, hogy "asztalos-mérnök" tervezte. Valami ilyesmi amerikai gépet kellett volna koppintania a kiskőrösieknek is, nem német gépet.
Van rajta néhány olyan dolog, amit mint kiskőrösi 800-ast használó, nagyon irigylek:
- Mindkét irányba dönthető asztal
- szalag fékezés
- munkamagasság állítás (ellensúllyal!)
- ellensúlyos szalagfeszítő (ez mondjuk van a kiskőrösin is, de nem ilyen spéci)
Épp ez a baj. Annak le kellett volna jóval korábban oldania. A hetes fokozat a 18 nak kevesebb mint a fele. HA koppig betekersz vele egy 6x80-as facsavart keményfába az azt jelenti, hogy az a racsni túl erős.
ilyet! nagyon szuper. en megcsináltam vele egy 80m2 tetőteret komplett, és kis puceva után mint az új. elsőre nem egyértelmű, de izomból ki lehet húzni belőle a bitet és cserélhető. viszont a kupplung olyan szuperül működik, hogy vagy 3-4000 csavar alatt az eredeti bit nem kopott jelentősen.
Helyesbítek... 8x60mm-es csavart csavartam bele 150x150mm-es gerendába 7. racsni fokozattal anélkül h beracsnizott volna :) sőt hagytam h kb félcentire behúzza a csavar fejét bár ez már a második csavarnál volt 17.es fokozatnál...húzta volna még tovább is de nemmertem erőltetni a gépet :)
Nah a mai kis Parksode szerzemény letesztelve...8x60as facsavart hajtottam bele egy 15x15ös gerendába(ennél nagyobb munkát egyenlöre úgysem terveztem vele,azt tanácsolták h azalapján válasszak ilyen gépet amire használni akarom) gond és erőlködés nélkül behajtotta úgy h kb fél centire be is húzta a csavarfejet...húzta volna tovább is de nem erőltettem a kis masinát!!! :)
Bútorlapot marógéppel szoktam szeletelni tökéletesen egyenesre . van egy két méteres aluminium vízmértékem, azt használom megvezetőnek amit ráfogatok a bútorlapra aztán felfektetem egy asztalra az egészet oly módon hogy a vágás alatt egy gyalult deszkára felfeküdjön. sima egyenes marószárral ez jó ha minőségi, legnagyobb fordulatszámon párszor eltaszítom a kézi marógépemet úgy hogy három négy szer átvágja a bútorlapot. a deszkán tökéletesen kell feküdjön és lassan nem kapkodva ....
Akarnék, mert 100 ezer felett van már az ára egy használt gépnek. De az alkatrész árakat is elnézve ez sem jönne ki olcsóbban. De ha igaz, csak lesz egy 500 as régi fa keretesem. Gép nélkül nem lehet semmit sem megtanulni, még a fával való bánást sem. Márpedig, ha a terveket meg szeretném valósítani, márpedig igen, akkor erősen fel kell kötnöm az alsóneműt a tanulás és a géppel bánás területén.
Ha a képek nem az internetről vannak hanem az eladandó cuccról készültek, és az átvételkor bekapcsolásnál működik, meg átvág egy colos deszkát akkor nagy baja nem lehet, és megéri megvenni. Ha még megvan. ;)
Erősen akciós, a normál ára 43900. Hogy elég-e az 1050 W azt nem tudom. Nekem a kék tesója van az 5704R. Az 1200 wattos (és szintén épp akciós 49900-ért annak a listaárát le sem merem írni, mert mint tudjuk ebben a kategóriában az akciós ár az amin meg szabad venni :) )
Az amcsik elég sokféle feszültség szabványt használnak. A 120V-os hálózat a legelterjedtebb, de van náluk is 220V vagy 230V ezt most nem tudom pontosan, van ipari áramuk 440V és van 115V 400Hz-es rendszereik is. Ez utóbbi például elterjedt a repülőiparban, így minden boeing gép 115V 400Hz hálózatot használ.
Lehet, hogy semmi köze a ti körfűrészetekhez, de azért leírom. Nekem egy jó régi, nem túl izmos B&D körfűrészem van. Én is gyártottam hozzá vezetőt, aztán már az első, beállító vágás is görbe lett. Aztán rájöttem, hogy a fűrészlap nem párhuzamos a gép talpával, és hiába nyomtam a vezetőhöz, attól még a lap kóválygott, ahogy akart. Próbáltam a párhuzamot mégiscsak létrehozni valahogy. Csakhogy a talphoz a felső rész egy biliacélra aggatott szegeccsel csatlakozik, legfeljebb hajlítgatni lehet. Azért valamennyire sikerült állítani rajta, most jobb a helyzet.
Ez ugyan használt, tehát garancia vélhetően nincs rá, de ha ki tudnád próbálni, és minden rendben vele, akkor kétlem, hogy befürödnél vele.
Az enyém ezzel szinte megegyező paraméterekkel rendelkezik (GKS160), igaz, nem túráztatom nap mint nap, de (illetve épp ezért) életem végéig biztosan kiszolgál.
Házibarkács vezetővel sokat vágtam vele táblaanyagot, és az egyenesfutása kifogástalan.
Igaz, csak 54 mm a max. vágáskapacitása, de 10x10-es gerendák szabásával így is elboldogultam, azt meg egy jóval nagyobb gép is csak kétszerre harapja át.
2 db ablakkal készen vagyok, teljes festék lecsiszolás, telibe glettelés, újabb csiszolás, töltöalapozóval festés fehérre, majd pirosra festettem a zománccal. 1 db ablak még hátravan amit idén szeretnék még megcsinálni. A további 3 db 3m széles ablakot jövőre hagyom, mert azok még elég jól bírják.
Sörfűrész? Az van - itt a kempingben is volt, de sajnos pont ma (vasárnap) - bezárt.
Pedig még "kézműves" sörök is voltak - vagyis olyanok, amilyeneket a (nekem legyen mondva) báros kislány "saját kezével" csapolt.
Kézművesen "Csak nekem, csak most és csak ott".
Mielőtt bárki felháborodna, hogy emiatt én "az élet császára" lennék - amiatt hogy a (nekem legyen mondva) kislány is kivételesen csapol - tudnotok kell, hogy az ifjú hölgy a tavaly vett magának egy vitorlás-hajót, aminek a rekonstrukciójában igen tevékenyen részt vettem.
Fizikailag is, nem csak szakértelmileg.
Ha nem lenne ilyen gyanakvó ez a társaság, akkor lehet még fotót is közzétennék az ifjú hölgyről.
szögteszkón olyasmit értek mint obi, praktiker, bauhaus, stb.... Ott azért van pár sörfűrész.
De ha tényleg komolyan gondolod hogy hajlandó vagy beruházni ipari gépbe is, akkor nyugodtan válaszd valamelyik Makita, kék Bosch, Metabo gépet. Ha pedig az anyagiak sem számítanak akkor jöhet a Festool.
Jelenleg egy nagyobb munkában vagyok benne (oldalazó talajmaró), de ha azt befejeztem, akkor egy maróasztal következne. Ehhez kell a rétegeltlemezek feldarabolása. Nem hajt a tatár, de azért jó lenne nem halogatnom.
A boltban megnyomkodást terveztem én is, de az azért mégsem összehasonlítható a gyakorlattal. (Ráadásul felénk csak játék Tesco-k vannak, kb. 2 fajta géppel.) Ezért is kértem, hogy van-e jó típus, mert akkor azok felé orientálódnék. Az összegkeret felső határa az kb 30 eFt, minél jobb ár/érték aránnyal.
Én a vitorlavarráshoz használt munka-deszkákat vágatom ott.
(Lehet mondtam már - de nem baj - hogy nekem az egyik legsúlyosabb hobbim a vitorla-varrás-átalakítás-javítás-stb.
Ezen lehet sokan röhögnek (ez sem baj) de aki picit képben van az tudja, hogy ez nem egy vicc-szakma, azért.
És tudjátok mi nekem a legjobb az egészben?
Az, hogy értek hozzá.
Mondjuk sokkal jobban, mint a bútorcsináláshoz..még ha néha osztom is az eszet bútor-ügyben.
Mi az, hogy osztom? Még innoválok is, pofátlanul :-))))
Nem akarok most kitérni a szakmai finomságokra, de a szabódeszka a vitorla-varrásnál egy olyan fogyó-eszköz, aminek nem árt ha legalább az egyik éle kurvára egyenes.
Mert bizony van olyan, hogy a vitorla-tervező 2 méter hosszon - 4,5 mm hasasságot ír elő - és ezt egy girbe-gurba deszka mellett nehéz ám betartani.
Amikor az Obi-s fiúkkal vágatok - akkor elkérem az ellendarabot is. Ha nem folyik ki a víz a két darab között - fordítva összepasszítva sem - akkor viszem.
Nem szeretnék élni a felajánlott lehetőséggel, de ezzel és egy 2,5m-es vízimértékkel nekem tökéletesen egyenes szokott lenni. Nem úgy mint a lentebbi képen lévő.
Áhh, dehogy. Jelenleg 6 darab különböző márkájú és fogszámú lapom van. Még rohadt-drága is van közöttük.
Aki nekem azt mondja. hogy kézi-körfűrésszel - stell (vezető) mellett (!!!) pontos lapszabászati munkát végez azt (ahogy a Wall Street farkasai cimű filmben mondták): "Azt ingyen leszopom". Ez idézet volt.
De jelentkezhetnek azok is, akiknek ez dekopírral sikerült - mondom én, aki közel tizedre dolgozok dekopírral - aluminiumban.
Vagy kivár egy Parkside-ot - 180-as lappal, 1,8 kW-osban - lézer-irányzékkal, orrsugárkormánnyal, napfénytetővel, pollenszűrővel és a kihagyhatatlan intelligens forgács-kipörgésgátlóval, természetesen.
Mindezt 11.990 -ért - 2 darab/bolt kiszállítási mennyiségben :-)))
Most hülyeséget félre - a Parkside-nak tényleg van egy világverő körfűrésze... csak sajnos én már megvettem a már említett ótvart.
a vastagolóm egy egyszerű két késes 45 cm széles tengelyből két leszorítóhengerből s egy ékes alsó asztalból áll ..tehát két ék csúszik egymáson ,egy orsó mozgassa ...valahogy olyan jól eltaláltam a ékeknek a szögét hogy egy orsófordulat pont egy mm et emel az asztalon...továbbá van egy védő hogy a forgács ne szökjön fel a plafonig. a gyalulás izomból megy .. rakok holnap fel képet is :-)
Aha, értem. Nos megfelelő körfűrészt ajánlani épp tudok, de az nem egykategóriás a jelenlegiddel, és a keret sem mindegy.
Viszont mivel értem a problémád lényegét egy javaslatom azért van.
Besétálsz a legközelebbi szögteszkóba és ott ki vannak sorban rakva a körfűrészek. Leemeled az elsőt a polcról és rátehénkedsz közben figyeled a lapot. Majd sorban a többivel minddel. Miután kiválasztottad azt ami kellőképp stabil neked és még az ára is a fájdalomhatárodon belül van, nézd meg a többi paraméterét is, miszerint mekkora lap való bele, milyen nehéz, milyen hangos, stb..... Előbb utóbb találsz egy kompromisszumot.
(Itt elnézést kérek a többi kollégától akik már réges-rég látták - de nem akartalak visszaküldeni "a történelembe")
Szóval ez egy gyorsleszorítású, derékszögre ütköztetett, kis-szériás, termelékeny lapszabász munkákra alkalmas eszköz... lett volna.
Másik nézetből
Szóval, ahogy mondtam, alulról rugós-szárnyasanyás gyorsleszorítási lehetőséget komponáltam bele - a majdani, eszeveszett sebességű és tizedmilliméter pontos lapszabászkodásomhoz.
Ráment ugyan pár órám, amíg ezt összehoztam - viszont ezért cserébe szart sem ért.
Egy nagy frászt vágott egyenesen a cirkula - pedig minden über-korrektnek nézett ki.
Csak a körfűrészem nem volt ott azon a gyűlésen, ahol ezt az állásfoglalást ilyen konkrétan kijelentették.
Így tettem, ahogy írod. Van levágatva egy 300 mm-es és egy 30 mm-es csík 15-ös rétegelt lemez. Szépen össze is csavaroztam őket. A 30-as csíkot értelemszerűen beljebb csavaroztam, hogy az első vágásnál pont méret legyen a megvezető. Na, pont ez nem jött össze. :)
Ha nem felejtem el, akkor délután lefényképezem a munkám "gyümölcsét."
Kicsit túlbonyolítja a bácsi. Egy dolognak fontos egyenesnek lennie az elkészítés során, és az az oldalvezető. Vágass le lapszabászaton 6mm-es rétegelt lemezből egy 5 centiszer 150 centis csíkot (vagy amilyen hosszú neked kell), azt a párszáz forintot megéri, és ők biztosan egyenesen vágnak. Ragaszd és csavarozd rá egy bútorlapdarabra úgy, hogy kicsivel beljebb legyen mint ahol a fűrészlap vág. Told végig mellette a fűrészt és máris egyenes lesz a megvezetőd éle is. :)
Tegnap megpróbáltam készíteni egy megvezető vonalzót a kézi körfűrészemhez ez (LINK) alapján. Sajnos nem jött össze. Ugyanis a világmárkás körfűrészemmel (bruhaha, Agojama) nem tudtam a vezető mellett 20 cm-t sem egyenesen vágni. Ha egy kicsit is lenyomom a megfogásnál, akkor a fűrésztárcsa kb 5 fokkal elfordul, megbillen.
Ezért most keresnék egy olyan kézi körfűrészt, amelynek stabil a talpazata (két tábla rétegelt lemezt kellene felvágnom mostanában).
Ha tudnátok megfelelő típust ajánlani, akkor azt megköszönném.
A Lidl akciókról meg sajnos megint lemaradok, mivel egy hónapra bezárták átépítés miatt. Jövő héten nyit újra, de nem hiszem hogy visszamenőleg lenne a barkácscuccokból.
Repülőgépépítő barátunk konkrétan épített egy olyan szalagfűrészt, amilyet te is vizionálsz. Igen, fából.
De álságos lenne olyasmit állítani, hogy ha valami fából van - azt egyben könnyű is elkészíteni. Egy frászt könnyű. Sőt.
Repülős kollégánk mögött sok évtizedes szaktudás, tapasztalat és gyakorlat áll - a komoly szerszám- és gép-hátteréről nem is beszélve.
Ha rám hallgatsz, akkor nem pont egy szalagfűrész megépítésével kezdeném a barkács-pályafutásomat... mert hidd el: az már keményen "haladó" fokozat ám.
Ne értsd félre. Nem az oktatás, nem oktatás, esetleg kioktatás kérdéséről van szó. Ahogy írtam ez egy nagyon széles témakör. Ha a szakirodalmat keresed amit elolvashatsz, akkor valószínűleg lesz aki tud segíteni megmondani mit olvass el. Ha valamire konkrét dologra rákérdezel akkor is.
De ha senki sem tudja mit szeretnél akkor nem lesz válasz.
Hogy konyhanyelven fogalmazzak, kb ezt írtad be: "Sziasztok, főzni szeretnék, hogyan kell?"
Szóval kezdd el az ismerkedést a géppel, nézegess a youtube-on videókat, keress és olvass itt vissza (nagyon sok információ felhalmozódott szalagfűrész témakörben is), és amikor elakadsz valamiben akkor kérdezz és lesz aki tudja a választ.
Én megszívtam. Pesti úti lidl-ben már egy darab sem volt. Holnap reggel megnézem a haraszti úton. Sajnos az az opció nem jöhet szóba, hogy más veszi meg nekem, mert citi pontokat váltanék be.. :(
Viszont hőlégfújót megvettem. Ennyi pénzért ajándék.
Nos, előlegben is bocsánatot kérek, és elnézést a tudatlanság miatt. Én úgy gondolom, ez itt nem iskola, itt nem oktatnak, de tanácsot kérhetek. Az élet úgy hozza, hogy most szeretnénk egy kis tanyasi kulipintyót építeni, és csóró lévén mindent magamnak kell megoldanom. Az építéstől a berendezésig.
Igen most jutok hozzá egy 500-as kerék átmérőjű fa vázas szalagfűrészhez, mellyel sok sok famunkát kell megoldanom. Elsősorban lépcső, és szekrények stb... képeken.
Másod sorban kell egy valamire való gyalu is ami engem és a munkáimat kiszolgál majd. Mivel közöm sincs a fa munkához, nem is volt, mert soha sem ebben voltam érdekelt, ezért némi ambícióval, és sok tudatlansággal kérdezek itt pár dolgot. De előbb vissza olvasgatok majd. Szóval én itt egy tipikusan kezdő barkácsoló vagyok. Ezért kéretik nem leszólni. Egy tábori budit már össze eszkábáltam. :-))))
Üdv. Már megvan a gép,vagy csak most akarsz venni?Tűzifára használod vagy ajtót csapolgatni?A forrasztás már kimegy a divatból,hegesztetni szokták inkább .Hajtogatni, élezni érdemes szerintem otthon is .Ugyanis annyiba kerül majdnem mint egy, másik csak végtelenített lap. Az apró gépek inkább kanyarításra valók keskeny szalaggal.Habár ez nem épp aprógép :-) mégis használják kanyarításra .
Nekem nagyon bevált - immár egy egész nyári használat után is ezt állítom.
Általában - normál fúrós-csavarozós melóknál még sosem ment ki a zöldből - ám egyszer volt egy durva napja amikor egy hajón legalább 200 ki-becsavarást, meg némi fúrkálást is eszközölt - akkor ment le sárgába.
Akkor az egyszer - ám ez se korrekt így, mert abban benne volt az előző napi meló is, mert nem tettem tölteni azonnal.
Ugyanakkor meg nagy előnye Li-Ionnak, hogy ha viszed a töltőjét a melóhelyre, akkor időnként bátran betolhatod az akksit tölteni a szünetekben - így aztán akár végtelennek is mondható az üzemideje.
Részemről ajánlom a gépet - ha gondom lenne vele, azt is elmondanám.
Neked írok, mert úgy emlékszek, mintha Te írtad volna, hogy van ilyen 10-12volt körüli akkus fúród. Ma ugye a lidl-ben akciós és erősen elgondolkodtam rajta, hogy megvegyem-e. Kérdésem: mennyire bírja 1 töltéssel? Kibír mondjuk 1 napi munkát, amikor pl. összeszerel vele az ember?
Akkor ott a környékeden vagy csak kő-gazdagok laknak (akik zsigerből nem barkácsolnak) - avagy nagyon szegények, akik még ennyiért sem tudják megvenni :-))))
Jó, na, ez csak vicc - de hát pont erre jók az üzletláncok, hogy hálózaton belül villámgyorsan át tudják csoportosítani az árut a kisebb érdeklődésű helyről - oda, ahol a kuncsaftok az asztalt verik az áruért.
Veszprémbe (véleményem szerint) az ilyen fajta gépekből 10-10 darabot hoznak a két boltjukba - de ez megbízhatóan el is fogy a tárgy-nap mondjuk őgy 10:00 óráig :-)))
Amatőr lévén, valaki legyen kedves világosítson fel, a szalagfűrészek világában előforduló dolgokról. Pl: lap hajtogatás, méretezés, forrasztás, élezés stb stb stb.
Az A2 általános rozsdamentes szerszámacél régebben, mikor még volt itthon acélgyártás, nálunk is csináltak ilyet, ha jól emlékszem KO 16 jelöléssel futott, de ennek utána kéne nézni, délután lehet, megteszem, csak elő kell hozzá kotorni a Stahlslüssel nevű őskövületet. Saját tapasztalatom szerint jól felfenhető, de mint általában a rozsdamentes anyagok nem túl jól tartja az élét, viszont könnyen utánafenhető. Az acélgyártók, meg a pengegyártók mindenféle trükkel még javítgatni tudják az éltartást. Személy szerint én jobb szeretem a szénacél pengéket, még bicskában is. Kedvenc Opinel Carbonomat mióta megvan, tán egyszer kellett fenni, pedig nagyon nincs kímélve. De az is közönséges szénacél. Na ló, ha almát hámozok vele, hát meg kell törölni, és egy idő után így is, úgy is megbarnul. A régi bécsi gyaluk pengéje is kiváló, nekem van két Weiss & Sohn, Wien-em, azokban is meztélábas szénacél penge van, bármivel elbír.
Dehogynemérted, csak heccelsz minket. Én meg felülök neked, és elmagyarázom a nyilvánvalót.
1. ezek a termékek nem folyamatos raktári termékek. muszály hogy elfogyjon mind az összes, nem akarják tárolgatni. A következő akcióhoz meg új szállítmány lesz, nem pont ilyen, nem lehet keverni.
2. az akciós terméknekből nem cél sokat eladni, mert nincs rajta nagy haszon. az akciós termék célja, hogy bemenj a boltba. ha bementél és veszel kefirt meg kolbászt meg sört meg tésztát, akkor jó vevő vagy, tök mindegy hogy veszel-e csavarhúzót vagy sem.
Az ugyan nem kristálytiszta nekem marketing-oldalról, hogy ha az ország szinte összes Lidl-jéből az a visszajelzés érkezik, hogy ezek a gépek nyitás után negyed órával elfogynak - de akadnak még naivak, akik még az akció után napokkal is érdeklődnek a gép után (sőt vennének is)...
... akkor mi a jó fészkes fenéért nem hoznak belőle annyit, hogy az utolsó darabok a polcon álljanak napokig - jeléül annak, hogy betelt a piac?
Ez nekünk már csak azért is jó lenne, mert akkor (talán) a szak- és áruházi-kereskedők is észrevennék, hogy alig fogy a barkács-kategóriás akkus-fúrójuk és lépnének valamit.
Hisz aki egyszer vett egy parkside-ot... az (vélhetően - egy ideig legalábbis, ami lehet pár év is) biztos nem fog másmilyent vásárolni. Semmilyent!
Példaként: ha egy Veszprém méretű városban, a 2 Lidl-be hoznának mondjuk 50-50 darabot - ez az összesen 100 eladott gép miatt az Obi simán letakaríthatná egy ideig a 20 rugóig terjedő akkus-csavarozó polcait.
Legalább nem foglalnák a helyet és a port is könnyebb lenne takarítani alóluk.
Köszönöm a válaszokat. Tegnap az egyik ismerősöm mesélte, hogy neki egy ehhez hasonló esete volt és sajna kuka lett az egész, mert az átalakítás (utánajárás, keresgélés, anyagköltség, időráfordítás) többe került volna, mint venni egy új gépet.
Végül is nem teljesen reménytelen, de a tengelyre préselt tárcsák megnehezítik a dolgot. Annak idején legalább csavarkötést alkalmaztak.
Meglátom, mit tudok tenni. A tanácsok alapján legalább el tudok indulni, azon a vonalon, hogy kizártam a bordásszíj közvetlen gépspecifikus beszerzését. Gyanús volt, hogy eddig bármilyen gépemhez a neten pillanatokon belül találtam alkatrész, ha máshol nem Angliából, de ennél hiába kerestem.
Köszönöm a jótanácsukat a barkácsgép akciós lidl-el kapcsolatosan! kisebb verseny után 4.-ként vettem le a polcról az akksis fúrót pedig nyitás előtt negyedórával már ott voltam,voltak akik egyből kocogtak a barkácsgépek sora felé :D
Ez valóban nem lesz egyszerű. Ritka dolog a gép is, meg a szíj is hozzá. Hosszbordást manapság nem igazán alkalmaznak, szinte mindegyiken fogazott szíj van. Maga a szíj profil szabványosnak tűnik (PH), de 560mm a legrövidebb. A PH-t egyedi gyártásban sem vállalják. Megeshet, hogy át kell alakítani azt a gépet fogazott szíjasra.
Ahhoz képest, hogy nálunk a "liberális" mostanában szinte szitokszó, éppen nemrég erősítették ezt a visszaélési lehetőséget az elállási időszak növelésével.
Nyugat-európai és USA hagyomány is pl. a videokamera/sátor/hátizsák vásárlás, majd nyaralás után visszavétel. Nem véletlenül cikkeznek ott is rengeteget a liberális fogyasztóvédő törvények ellen.
Az ilyen "élelmes" megoldásoktól én is rosszul vagyok, de ez azokat a boltosokat, akik "valódi" kereskedelmet folytatnak, nem fenyegeti.
Aki üzletnyitással, árukészlet fenntartással, alkalmazott foglalkoztatásával valós kockázatot vállalva folytat kereskedést, annak ezek mellé nem kell teherként elviselni az ilyen sumákolásokat.
Az internetes "kereskedés" (önkényes az idézőjel, és persze az előnyeivel magam is élek) a fizikai üzletfenntartáshoz képest lényegesen kevesebb rizikóval és költséggel jár, ezért is érhet el árelőnyt, ennek "ellentételezéseként" benne van a pakliban az ilyen ügyeskedések kockázata.
Sajnos ez a nagy magyar valóság, ok okozati összefüggés van az ilyen dolgok mögött.
A minap valaki a rádióban azzal büszkélkedett, hogy a lakodalmára az összes étkészletet evőeszközt megrendelte megvette , majd a lagzi után visszaküldte, hogy nem kell, természetesen a vételár visszaigénylése mellet.
Nagyon sok boltost meg lehet kérdezni.
A tipikus eset mikor az anyuka visszaviszi a 1 éves cipőt, hogy szétszakadt és szeretné kicserélni.
Természetesen a gyerek már kinőtte és minő véletlen csak 1 vagy 2 számmal nagyobb cipő jöhet számításba a reklamációs csere vásárláskor :(
Ennek a becsületes vásárlók isszák meg a levét (mint mindig).
Izé, azt hiszem ezt vagy az offban folytassuk, mert érdekes vitának nézünk elébe ha értesz hozzá (igaz dzsozy?),
....vagy nézz még kicsit utána. :)
Az, hogy valami M2, O1 vagy A2,3,4 stb az nem csak azt jelenti, hogy hány százalék króm, molibdén, szén, vanádium, stb van benne hanem az edzés folyamatát is meghatározza, tehát hogy milyen arányban van benne austenit, cementit, ferrit stb kristályszerkezet, és ezek határozzák meg a tulajdonságait. Az A2, és az O1 meg amúgy alapvetően nem is HSS acél.
A japán bácsi meg amúgy sem egyféle cuccból kalapál, hanem egybedolgozik egy magas széntartalmú, nagy keménységű és éltartó acélt az alacsony széntartalmú de rugalmas lágyvassal.
Hogy aztán azt hogyan, mi módon és milyen eljárásokkal eddzik meg, az meg egy egészen más kérdés. Vagy hogy mi egyebet csinálnak még vele, az megint egy másik kérdés.
Te fogsz egy HSS acélt, megköszörülöd, megélezed, oszt kész vagy.
A japán meg lehet, hogy félbehajtja 300-szor, mint a szamurájkardot, aztán még megeddzi, és utána fél évig reszeli a hegyét.
Egyáltalán nem akartam azt mondani hogy a stanley szar. Ezért mondtam az opelt. Az égvilágon semmi baj nincs vele. Használok én is olyat ami rosszabb nála. De aki linkelte a másikat, meg én is azt mondom, hogy van nála jobb. És ha futja rá, akkor ne azért ne legyen bentlyje a kollégának, mert nem tudta hogy létezik.
Az hogy tömegtermék nem jelenti azt automatikusan hogy szar. Én elfogadom, hogy a kézműves HOCK az jobb. De azt ez alapján nem látom bizonyítottnak hogy a Stanley biliacélból csinálná a késeit. Sajnos nem találok megfelelő anyagminőségi táblázatot csak annyit, hogy a Stanley kések krómacélból vannak (ez a stanley hivatalos állítása), de hát az sokféle ötvözet lehet.
Az egyetlen független forrás amit találtam az az, hogy a Stanley gyalukései ugyanabból az A2 szerszámanyagból vannak mint amit a HOCK mint "jobbikat" definiál.
pedig de. a stanley egy tömegtermék, meg csak nem is HSS a kés anyaga szerintem. jó élet lehet rajta csinálni, működik, de pl fehér bükköt ne akarj vele sokat gyalulni. cserébe egy bármilyen kövön megélezhető.
Volt hason-ló problémám,kellett kaput csinálni az idén :-) Azóta is görcsöl a kezem,ez már csak ilyen embert próbáló sport... Viccet félretéve, szerintem csak izomláz mint annak idején a hassalnyomós hurkatöltő használata után .A vastagolódról tolhatnál fel képet,érdekelne milyen góbéfurfangal oldtátok meg ;-)
Aggyisten emberek. Egy hónapja egy ismerősömnek egy székelykapura való anyagot gyalultam meg. Ember és gép próbáló meló volt, bogba szikrázott a gyalukés kilóra is húzott szépen az anyag, s mivel hogy előtolásom kézzel történik a vastagolón nyomtam mint az állat neki. Másnap este kezdtem érezgetni hogy fáj a hasam alja ....azóta voltam dokinál ,ekóra is ,semmi belső szervi betegséget nem vettek észre, mindennel hűlyítettek hogy biztos idegszál becsípődés stb. Kérdésem ,volt e közületek valakinek hasonló problémája s ha igen meddig tartott a fájdalom ? hirtelen mozdulatra emelésre néha benyilal egyet egyet ,amúgy tűrhető a fájdalom csak az embert foglalkoztatja tereli a gondolataimat egyéb építő jellegű dolgokról...
Pedig van ebben ráció. Próbálnak védekezni a "furfangos" magyarral szemben. Nagy divat megvenni neten gépet/készüléket.... megcsinálni vele amire kellett, aztán visszaküldeni, hogy meggondolta magát, mégsem tetszik. :-//
Elég sokat elhasználunk ezekből a vékonyakból és arra jutottam, hogy a névtelenek gyorsan elfogynak. Szóval az áruk ellenére ezek mégsem olcsóak. Maradtunk a Dronco-nál. (esetenként Makita :-) )
Ilyen dobozos bosch is volt már, (valami géphez járt "ajándékba") nem volt különb mint a névtelenek. Nyilván van ebből is többféle.
Ezt már egyszer mások elmagyarázták, ezért szürkítem : az a behajtó amit szidalmazol, célgép. Célszerszám. Cél-szer-szám. Az a célja, hogy kis csavarokat hajtson be fix (előre beállított) nyomatékkal. Ti nem erre használjátok, úgyhogy mintha Dremel-el akarnál kazánlemezt darabolni, aztán a gépet szidod ahelyett a barom helyett aki a kezedbe adta.
Csak ennyit erről a boltról, hogyan tartja be a magyar jogszabályokat:
GARANCIA
Mindazonáltal, hogy termékeink hatékonyságáról illetve minőségéről 100%-osan meg vagyunk győződve, vállaljuk hogy amennyiben Ön bármilyen okból nincs megelégedve a termékünkkel, az összes még fel nem bontott és sértetlen terméket az eredeti ár 100%-án visszavásároljuk Vevőinktől, 15 napon belül.
Műszaki készülékeket csak sérülésmentesen, tartozékaival együtt, hiánytalanul, eredeti dobozában tudunk visszavenni. Használatba vett készülékeket nem veszünk vissza!
A visszaküldés összes költsége minden esetben a Vevőt terhelik.
És már csak egy kérdésem maradt, fémiparos érdeklődésű kollégákhoz: az a 6-7 ezres vésőkészlet szerintetek mit tudhat? fafaragáshoz való (nem sima egyenes) véső ritka mint a fehér holló, de amit lehet kapni, pl. fafaragóknál, kovácstól, ott darabja ennyi (gyáriban is, a Kirschen kanálvéső 7-8ezer). Annyit tudok a témáról, hogy a hss a tuti anyag hozzá, de hogy ez a króm-vanádium (jól emlékszem?) az az-e, vagy körte-alma, vagy rosszabb, nem tudom.
Ha egy csanak kifaragásának a végére elmegy az éle, több vele a bosszúság, mint a haszon. Ezt nem szeretném.
Szeretnék készíteni egy japán stílusú húzógyalut... faanyag megvan hozzá(cégnél hulladékból kikukázott csomómentes bükk) de kellene hozzá kés... próbáltam vésőt készíteni fűrésztárcsából,de edzés hiányában hamar vesztette az élét...szóval hivatalos gyalukést szeretnék,hol lenne érdemes ilyet nézni,
Nekem van egy fekete B&D szalagcsiszolóm, kb 25 éve vettem, egy házat felépítettem a használatával, ablakokat, ajtókat, gerendákat, szarufákat, 250m2 lambériát stb... csiszoltam vele. A műanyag házra alul egy lemez fém talp volt felrakva, de az már annyira elvékonyodott, hogy egyszerűen levált a gépről. Egy ideig még tudtam úgy használni, hogy kétoldalas ragasztóval visszaragasztottam a lemezt rendszeresen. De a további kopástól már kilyukadt a lemez közepe egy jó 5cm-es átmérőben, elkezdte szaggatni a szalagot is. Ekkor talp lemez nélkül kezdtem el használni, a mai napig úgy működik, elég nagy a műanyag lemezen a súrlódás ezért hamar felforrósodik a gép és akkor elkezd ragadni még jobban a műanyag talp. Ilyenkor meg kell várni, hogy teljesen lehüljön, akkor lehet folytatni vele a munkát. Mostanában már nemigen használom, mert van másik szalagcsiszolóm is. Az biztos, hogy többszörösen kitermelte a gép az árát. Nagyon sajnálom, hogy már nem gyártják a fekete B&D sorozatot, nagyon jó tartós és erős gépek voltak.
Most láttam a bómaxban: 10 db-os, 125x1,0mm-es inox-vágó korong készlet, praktikus fém dobozban, 2000-ért. Bosch márkájú, természetesen médincsájna. Nem akciós, ez a rendes ára.
Nem tudom, ez milyen lehet, de ócsóbosch normál fémvágót (2 millis) vettem már, az szerintem kifejezetten jó ár-érték arányt képviselt. De legalábbis tartósabb volt, mint a hasonló vagy alig olcsóbb árfekvésű egyebek.
Nem tudom, hogy ezek olyanok-e, de nálunk a szerverek visszatoláskor kb. félúton megakadnak, és a sínen oldalt be kell nyomni 1-1 lemezpöcköt, hogy tovább bemenjen. Ha egy polcra kettőnél több sín kerül, akkor kettőnél több kéz kell majd a visszatoláskor. Azaz össze kell hívni majd a családot :) vagy ki kell valahogy iktatni a pöcköket.
Igaz, a visítás az nem egyedi Parkside fícsör, mint anno engem is megnyugtattak páran, hanem a szalagcsiszolók jellegzetessége. Tehát a Parkside ebben a szegmensben is tudja azt, amit a nevesebb gyártók termékei :-)
Múlt héten a sufni padláson talált anyagot csiszoltam vele, hogy lássam van-e benne szög (addig nem mertem gyaluval nekiesni). Rá volt kötve az elszívóra és gyakorlatilag semmi por nem ment a földre.
De a saját kis dobozkája is hatékony. Onnan lehet tudni, hogy megtelt, hogy egyszerre orrán-száján dőlni kezd a por :-)
A talpát még nem néztem, a melegedés ellen rá kell kenni valamit, hogy jobban csússzon, az a kopásra is lehet gyógyír. Szerintem a szalag melegszik inkább, annak meg benne van a pakliban, nem?
Engem a visítása zavart, míg nem vettem egy fültokot. Azóta béke van.
Én régen amikor még csináltam nyákokat azokat mindig 1-es fúróval furkáltam. A 0.8-ast nagyon hamar el tudtam ugyanis törni a kézi fúrógépemmel. Egy jó öreg Evig fúrógép volt, nem igazán erre a feladatra a legalkalmasabb de akkoriban csak ez volt.
Nem csak hogy rögzíthető, de remekül is használható ebben a "hanyatt-üzemmódban".
Nekem van ilyen gépem - azért mondom.
PRO: Jó gép - ennyi pénzért meg pláne ajándék.
Elég erős is és a vario-sebességállítás is teljesen kulturált melót tesz lehetővé.
Ami még döbbenetesen hatékony nála, az a porelszívás: a csonkra csatlakoztatott porszívócsővel lakásban csiszoltam bútorlap-élt - több métert úgy, hogy millimétereket szedtem le róla - ás döbbenet: szinte nulla szálló-por képződött a művelet után.
Kontra: szerintem nincs megoldva rendesen a talp súrlódási problémája: pár perc üzem után is jelentősen felmelegszik - és mitagadás: kopik is.
Én nem használtam olyan sokat, hogy elkopjon - de üzemszerű használat mentén tuti hogy a papír elhordja a talplemezt.
Ez a fúró élezés érdekes dolog. Nyákokat 0.8-as fúróval szoktam fúrni, néha megélezem ha nincs tartalék. A múltkor kivittem egyet a műhelybe, de az erősebb szemüvegem bent hagytam. Megéleztem úgymond emlékezetből, teljesen jó lett.
Egy csavarozó gépet szerinted mire lehet másként használni. ? Arra tervezték, hogy csavart be és kihajtson. Semmi töb és semmi kevesebb nincs benne. Csak pontosan amire tervezték arra az egy feladatra alkalmatlan.
Nem írja sajnos, hogy melyik szerverkészlethez van, de még ha G4-G5 fölötti 1U-hoz akkor is le kell csapni rá, és mindet elhozni egyben. A 24 db sínnek el kell bírnia 4 db 75 centis polcot (6 sín/polc), mert ha darabonként csak 30 kilót bír az is 150 kg/polc.
Úgy emlékszem, ez a makita dolog már ki lett tárgyalva és akkor arra jutottunk, hogy az a gép nagy valószínűséggel egy célgép és alkalmatlan arra, amire használjátok.
Ha így van, akkor nem a géppel van a baj.............
Én ma dolgoztam egy makita botos aksis csavarbehajtóval, legszívesebben odabasztam volna a földhöz olyan szar. Nem lehet rajta nyomatékot állítani, csak a ravasz húzásával lehet a fordulatszámot állítani. Kis fordulaton nincs ereje, ha egy picit jobban meghúzom a ravaszát akkor meg hirtelen felpörög és túlhúzza a csavart aminek a feje beszakítja a műanyag panelt. A ledes lámpája semmire se jó, pont nem világít a csavarra amit be akarok hajtani. Az aksija kb 40 db 4.8mm-es csavar behajtása után teljesen lemerült, pedig használat előtt a töltőről vettem le. Vadi új gép, pár hónapja kaptuk őket, mesze nem éri meg az árát, sőt szerintem kimondottan szar. Bizton merem állítani, hogy a workzone-s akkus fúrógépem sokkal jobban használható, mint ez a makita. Kész kínszenvedés volt vele dolgozni. Ráadásul azt a kis szar bot aksiját sem töltötte fel gyorsan.
Adnak mellé 2 db tartalák követ. Ettől függetlenül én nem venném meg azt az élezőt, ezerszer különbűl megköszörülöm bármilyen fúrót kézből. Igaz elég nagy gyakorlatom van benne, a kollegák nagy része nekem adja oda az fiskars ollóját vagy a fúróját ha meg kell élezni. A gyári olló élező is egy nagy rakás szar, az csak a sorját tudja leszedni de élezni nem tud rendesen.
Nekem van tokmányos sarok cavarozóm, eddig egyszer tudtam használni. A tokmánnyal együtt a hossza 10cm így már sok helyre nem fér be. Főleg ha még egy fúrót is befogsz akkor meg még kevésbé. A tokmányost szerintem nem éri meg megvásárolni de a csavarózóst az igen.
A parkside és a workzone márkák nem a gagyi kategória, attól azért sokkal jobbak. Hiszen 3 év garanciát nem vállalna rá a lidl és az aldi sem ha nem lenne elfogadható a minősége. A gagyi gépek a tescoban lehet megvenni a sárga és zöld neve nincs kategóriában.
Nekem van parkside gépem is és workzone gépim is, mindegyikkel meg vagyok elégedve. Nem csúcsminőség, de barkács célokra szerintem tökéletesen megfelel.
azért a biztos nyelvtudás mellett fontos a szakismeret (ahogy GPS is írta)
egy bölcsészekből álló kis fordító iroda olyan badarságokat fordított nekünk egyszer - mert nem ismerte a szállítmányozási szakmát
másik cégemnél én fordítottam, de velem szemben ült egy 2 diplomás geodéta/geofizikus és ő magyarázta a szakmai hátteret és mondta "mérnökül", én meg írtam magyarul és így a szakmai tartalom is rendben volt.
Ugyanígy van a rádiós szakterületen is. Országos szakember mondta, mi az a "heart-bit", "squelch", stb. Egyszer.
Onnan tudtuk, hogy jó a fordítás, amikor lopta minden GPS-t (nem "őt", a kis kéziket) forgalmazó cég lopni kezdte az anyagot.
Egy szakfordító biztosan jobb végeredményt produkál, mint egy akármilyen fokú nyelvvizsgás bárki, de ennél a maszlagnál még én is komolyabbat virítanék - már amikor épp nincs lecsúszva az állkapcsom.
Ehhez képest, a cég amelyiknek én dolgozok, az a Lordok Háza.
Egyébként nem ilyen Sanyi-cégnél - hanem ismert műszaki kereskedő cégnél is hallottam olyat, amikor kérdeztem, hogy ki végzi nekik a műszaki fordítást? ...elsőre nem is értették a kérdést.
-Mi az hogy ki fordít? Mittomén... van ott vagy 3 kispicsa a desknél, azok állítólag bölcsészek (vagy ilyesmi) - ők fordítanak, ha kell. Úgyis meresztik a seggüket egész nap. az idejükből kitelik.
- De hát ez nem szabadidő kérdése - én se tudok vakbelet operálni, még ha pont ráérek se. Ez egy szakma, komoly szakismeretek kellenek egy helyes fordításhoz.
- Ugyan már. Tanult nyelvet? Tanult. Diplomája van? Van. Magyarul tud? Tud
Mennyit kell inni, hogy valakinek az alsó állkapcsa lecsússzon a bárban?!Mondjuk aki annyit iszik, az anyanyelvi tudással is képes ilyen fordítógépet überelő mutatványra.
Hol lehet kapni Klauss K-2401 elektromos kézigyaluhoz hajtószíjat. Hiába barátom a Google, nem találok. Ha valaki tudna segíteni, megköszönném. Akár emailben is.
Nem, a szalagos gépet aki akarta, már megvette tavaly vagy azelőtt! :)
Komolyan, keress rá GPS vagy a saját hozzászólásaim között, mi már egy ideje hajtjuk (mindketten be is számoltunk róla részletesen), alapvetően jó gép, funkcióit tekintve a zöld Bosch másolata, ennyi pénzért nem valószínű, hogy kapsz jobbat, vagy úgy általában bármilyet. A Lidlben hozzá kapható szalagok viszont nem olyan jók, mert a ragasztásnál eléggé ütnek. Mondjuk cserébe olcsók.
Egyáltalán nem ellenpropagandaként, mert 11 rugóért biztosan nagyon jó vétel a Parkside behajtó, de mivel nekem is kék Bosch 10,8-asom van, nem tudom szó nélkül hagyni, hogy a kettő egykutya lenne.
A használati értékben nagyjából egyezhetnek, tartósságról úgyis (remélhetőleg) sok-sok év használat után lehet nyilatkozni, de a paramétereket azért nem árt figyelembe venni, ez pedig eléggé árnyalja a "kb. ugyanazt tudta mind a kettő semmilyen különbséget nem véltem felfedezni" állítást.
Kezdjük mindjárt a végén: "cserébe jóval nehezebb és testesebb is".
És ezt hogy állapítottad meg, ha nem fedezted fel?
És jóval???
95 deka a Bosch akkuval, ha a Parkside ennél jóval könnyebb, inkább messze elkerülném, mert volt már félkilós behajtó a kezemben, de az közel sem ez a kategória, valami 4-5 voltos kis zümmögő, bár Makita, tehát az se értéktelen vacak.
1300 vs. 1050 max. fordulat, azt hiszem, nem teljesen elhanyagolható.
30 vs. 20 Nm nyomaték, hát az még kevésbé mindegy.
Szóval minden bizonnyal jogosan lehet dicsérni a Parkside-ot, de azért nagyvonalúan egy polcra helyezni, sőt a Boschnál csak negatív különbséget találni - ez már inkább elfogultság.
"A compaq rack szerverszekrényekben használtunk olyan fióksíneket, hogy teljes kihúzásúnál is kicsit többet tudott, és még szétszedhető is volt, hiszen a szervergépet ki kellett tudni venni a rackból, ha valamit szerelni kellett rajta.
Azok a sínek 750-800mm hossz körüliek, és a szerverek meg voltak olyan 40-50 kilósak...."
Az árát is tudod? :P
Attól függően kitől veszed és mekkora szervert kell bírnia 100-180 dollár között. Amiről te beszélsz az valószínűleg a CPQ Proliant DL 5x0 sorozathoz való (3-5 U magas), és ezer éve nem gyártják, új ára 200$ fölött volt, bár most találtam egy használtat olcsón az amazonon - de ez csak egy darab, és soksok kell neki. :)
Amit linkleltem teljes kihúzós fióksínt, ott nincs ilyen süppedés a végén, szóval azzal bátran csinálhatod a tervezést.
A szétszedhető sínek olyanok, hogy lejtős a vége, hogy a betolt fiók biztosan ráhúzzon a korpuszra.
Na az nem túl jó ide.
A compaq rack szerverszekrényekben használtunk olyan fióksíneket, hogy teljes kihúzásúnál is kicsit többet tudott, és még szétszedhető is volt, hiszen a szervergépet ki kellett tudni venni a rackból, ha valamit szerelni kellett rajta.
Azok a sínek 750-800mm hossz körüliek, és a szerverek meg voltak olyan 40-50 kilósak....
Van otthon pár ilyen készletem, világbajnok egy cucc, abból egy párra rá mernék bízni egy ilyen harmadolt szekrényt lazán.
Csak nekem túl hosszú, olyan mély szekrényt nem szeretnék
Még egy csavar, hogy ne unatkozz: ha egy fiókban a polcok egy része balra, egy része meg jobbra nyitott, akkor rendesen tudsz fióksíneket tenni mindkét oldalra, és teljesen hétköznapivá alakul a buli.
Az alsó U szelvény egy darabból, a többit meg tudod rögzíteni hozzá csavarozva is, az is elég erős. De még akár az is működhet, hogy csavarozod, ÉS keményforrasztod. Ahhoz csak egy benzinlámpa kell, meg forrasztópálca.
Nekem van "kanyarfúró", meg "kanyarcsavarozó" is. Nem teljesen ilyen, de kb. ez a dizájn, csak más színű.
A tokmányos viszonylag jó minőségű, de még szinte sosem kellett, vagy ha kellett volna, akkor az sem fért be. A kisebb nagyon gagyi, de ha néha kell, akkor nagyon kell, kb. évente 1-2x. Pont a héten kellett az idén először. Én vettem hozzá az ebayen hatszögű szárú (1/4") fúrókészletet, hogy fúrni is lehet vele.
Ez a LIDL-is így képen kicsit jobbnak tűnik, úgyhogy ha élőben látom, és tényleg jobb, akkor veszek egyet.
Teljesen igazad van, ez lenne a tuti. De én csak taknyolni tudok, hegeszteni nem. Ez az a verzió, amihez már szakembert kellene igénybe vennem, és onnan kezdve már nem rentábilis a buli.
Ez a két-három szintes, fiók-szerű megoldás most bogarat tett a fülembe. Ezt még lehet, hogy simán bírná egy aránylag egyszerű, sínes fa/bútorlap szerkezet is.
Lehet, hogy nem lesz nagy verseny, mert mostanság elég gyakran van a LIDL-ben akkus fúrógép/csavarozó.
Ez már a sokadik egy éven belül. Bár ilyen még nem volt, de fix tokmányok kb. ugyanilyen 2x is volt nem sokkal egymás után. Egyet vettem még magamnak, egyet meg a fiamnak mert megígértem, hogy kap igazi fúrógépet, ha leszokik a cumiról. :)
Van nagyobb is, kisebbek is (az csak csavarozó), de ezt szeretem a legjobban.
Én biztosan vennék most ilyet, ha nem volna már ilyen sok. :)
Szerintem az ultimate megoldás a stabilitásra az volna, ha úgy csinálná meg a kolléga, hogy a mozgó szerkezet és a könyvespolc két külön önálló darab, mint egy terepjárónál az alváz, és a kasztni.
Úgy képzelem el, hogy emberes vasból, zártszelvényből és L vasakból, vagy akár egy alacsony profilú U szelvényt lefektetve, mondjuk 30 centi széles, 5 centi magasból csinálni egy guruló alvázat, amibe bele lehet tenni a gumizott hengergörgőket, fölfelé a négy sarkán az éleket is megcsinálni vasból, mondjuk 15x15-ös 3-as falú zártszelvényből. A tetejére is lehet tenni két L vasat a hosszú élére, aminél szépen meg lehet vezetni egy fix, a falhoz rögzített vasalathoz fióksínnel. Így van ez baromi erős vasszerkezet, ami gurul, stabil, és akármekkora terhelést elbír, nem fog se csavarodni, se vetemedni.
Aztán fából építesz bele egy szekrényt, belerakod, és kész.
Khmmm... Izé... Erre a teljesen kézenfekvő megoldásra eddig nem is gondoltam...
Akkor most megnyomom az "újratervezés" gombot, és elkezdek súlyokat mérni, anyagszükségletet tervezni, költséget kalkulálni, és rögtön kiderül, melyik a járhatóbb út... Addig neduddgi kiszáll...
Nem tudom, nekem ez a sínes megoldás valahogy nem jön be. Ha egy közönséges, jól megbuggyantott, nehéz fiókot taszigálok síneken, teljesen kihúzott helyzetben annál is van egy minimális előre bukás, amit visszatoláskor korrigálnom kell. (Kicsit megemelem, és/vagy erőteljesebben megtolom.) Ezt meg lehet csinálni egy húsz kilós fiókkal, de egy 200 kilóssal...
Számomra inkább kivitelezhetőnek tűni a földön gurulós változat. A felső-hátsó sarkokra meg szerelnék egy-egy kisebb görgőt, ami kétoldalról a osztófalhoz, vagy léchez, vagy valamilyen profilhoz támaszkodik.
35-40 széles, duplapolcos megoldásnál talán már elég távol lennének egymástól a kerekek ahhoz, hogy a felső támasztógörgőkkel együtt stabilan tartsák a kihúzott elemet.
Természetesen így is fixen a falhoz kell rögzíteni a szerkezetet.
Akkor ez talán megfelelő lesz :)azzal tisztában vagyok h nem rohad sokáig a polcon és az is héccencség hogy nyitás előtt már ottleszek... :)
Neduddgi...ugye nem kecskeméti vagy? Vagy ha igen,akkor és biztosan lesz a polcon 1-1 db mindkettőnknek,akkor foglaljuk a másiknak a ketyerét amíg a másikunk oda nem ér :D
Nekem 1:1 ben ugyanez az alapgépem van - vagyis a 10,8 V-os, nyél-akkus, ugyanezekkel a paraméterekkel - mínusz a levehető tokmány.
Egész nyáron nyúztam - rendkívül hálás, erős gép, kifogástalanul működik az akkukapacitása minden normális munkavégzésre eddig bőven elegendő volt.
(Pl, egyszer 16 darab hosszú csavart kellett vagy 8-szor ki-betekerni mindet - mert próbák voltak - de az akku nem ment át sárgába, pedig az nem volt kis meló.)
A 20 Nm-t ne is feszegessük - maradjunk annyiban, hogy az marha-sok kézből-dolgozáshoz.
Pl. gipszkartonozni (fej felett) meg különösen ideális a nyél-akkus gép - mert érezhetően könnyebb mint a "puttonyos" - amelyiknek a nyél alatt van kívül a behemót akksija.
Mindent összevetve: én azt tanácsolom, hogy bátran vedd meg, nem fogsz csalódni.
Még tán annyit a tanácshoz, hogy vigyél magaddal egy bármilyen egyenes fúrót - ott fogd be a tokmányba és győződj meg, hogy szépen fut-e?
De korán menj ám a Lidlibe vasárnap - mert ezek nem szoktak ám a polcon rohadni sokáig. Mondjuk errefelé úgy 10:00 óráig szokott tartani a készlet :-)))
Apropó Bosch: a lakókocsi szomszédomnak az van - ipari fajta. Párhuzamosan használtuk a két gépet.
Meg kell mondjam, hogy kb. ugyanazt tudta mind a kettő semmilyen különbséget nem véltem felfedezni.
Persze, az vagy 40 rugó volt és bizonyára jobban bírja az ipari megterhelést.... nó de ezért cserébe jóval nehezebb és testesebb is. No meg az ára, ugye.
Kukucs most h említetted az einhellt rágugliztam az einhell fúrócsavarozóra... ezt adta ki képek közt az első sorba...ez is 10,8V os Li-akksis... érdekes a hasonlóság a Lidlis ujságban hirdetett kis fúróval :P
Ha kicsit erősebben fogja a fúrandó anyag a fúrót, akkor a fúrógép forgástengelyével egyvonalban el akar fordulni az egész cucc, fúróstul, kanyarostul mindenestül együtt, és kitépi magát a kezedből, meg a lukból, ha az még nem elég mély.
Nem kell egyszerre kihúzni földtől a plafonig a könyvespolcot!
Simán megosztható akár háromba is függőleges hossza mentén, és akkor van egy alul, egy középen,egy felül, sokkal könnyebb minden, alkalmazható az ötleted a kétoldali polcokról középen rejtett elválasztó-tartólappal, amitől megszűnik az egyoldalas terhelés, könnyebben húzható, és nem rondább semmivel.
Vasárnap reggel a lidliben kezdem a napom, rástartolok az egyszem csavarbehajtóra.
De a barkácsgatya is érdekel. :o) Gondolom, azért került a barkács oldalra, mert ha az ember bütykölés közben nagyon megerőlteti magát... :o)) A zoknira már nehezebben találok magyarázatot. Bár amikor teleragad forgáccsal, fűrészporral, akkor lehet, hogy egyszerűbb cserélni, mint mosni... :o)))
Szerintetek az a "kanyarcsavarhúzó" feltét mennyire lehet strapabíró? Dolgozot már valaki ilyesmivel? Vagy csak annyi haszna van, mint a reszelőzsírnak, meg a talpas félhomálymérőnek?
Nehezen hozzáférhető helyen ezzel sem lehet egyszerű dolgozni, eléggé bumfordinak tűnik. Ahová ez befér, ott talán egy marok-csavarhúzóval is lehet dolgozni.
Eddig ugyan nem éreztem ilyesminek a hiányát, de lehet, hogy csak azért, mert nem volt... Egyszer kelett nagyon szűk helyen pár csavart behajtanom, akkor vaspálcából készítettem egy célszerszámot, és megoldottam. Oda pl. ez nem fért volna be. Viszont nagyon olcsó, és adna egy plusz funkciót, feltéve, ha valóban használható arra, amire gyártották.
"pont ezen agyaltam! a fióksínt kicsit zavarhatja hogy oldalra is van terhelve, de nem nagyon. meg egy sínt éppen lehet tenni alul-fel-l az polc elejére is, bár látványban nem szép."
Erre megoldás lehet egy sima görgő, amit a szekrényítest alsó lapjára teszünk az első élhez közel, felfelé áll, és támasztja a kihúzóegység nyitott oldalát.
Így megvan a fióksínek ellenterhelése oldalterhelés ellen.
"a hátulján is látszanak a sínek. ha egy-egy polc a két oldalán van egy elválasztónak, akkor lehet közös takarólapjuk és nem látszanak a sínek egyáltalán."
A kihúzott fiókoknál is látod a síneket, és nem zavar, itt miért zavarna?
Nekem van pár Parkside gépem (gérvágó, szalagcsiszoló, flex - bár ez utóbbit még nem használtam), alapvetően elégedett vagyok velük. Ár / érték arányban abszolút megérték az árukat. A gérvágóm pl. egy átcímkézett és zöldre festett Einhell, aminek van Bp-n márkaszervize, tehát alkatrész akad hozzá itthon is, ha úgy alakul.
Amit Vajk mondott arról, hogy kezdő felhasználóként először úgyis a saját igényeidet kell megismerned, ebben egyetértek vele és erre meg kifejezetten ajánlom is, mert nem drága cuccok, tehát ha valami mégsem jött be, akkor kevésbé fáj, viszont nem is használhatatlanul ócska cuccok, mint sok olcsó kínai vacak az ún. barkácsáruházak saját címkés dolgai közt. Egy zöld Bosch-hoz képest én a Parkside-ot nem tartom feltétlenül rosszabbnak, de ezt az összehasonlítást azért általánosságban nem lehet megtenni, csak két (több) konkrét gépre vonatkoztatva.
pont ezen agyaltam! a fióksínt kicsit zavarhatja hogy oldalra is van terhelve, de nem nagyon. meg egy sínt éppen lehet tenni alul-fel-l az polc elejére is, bár látványban nem szép.
a hátulján is látszanak a sínek. ha egy-egy polc a két oldalán van egy elválasztónak, akkor lehet közös takarólapjuk és nem látszanak a sínek egyáltalán.
Ennek a megoldásnak szerintem a nagy előnye, hogy atomstabil, bár kicsit sok anyagot fogyaszt.
Annyit lehet még esetleg ócsósítani rajta, ha egy elválasztólapra két oldalról raksz fel fióksíneket, és könyvespolcokat. De ilyenkor is maga a mozgó polc csak egyoldalas!
Az azonban mindenképpen fontos, hogy az egész szekrényt jó erősen falhoz kell fogatni a felső hátsó élénél, mert ha több fiók van kihúzva, mint betolva, akkor előrebillen a cucc.
Ha csak ilyen lehetőségeid vannak helyileg, akkor tényleg a kihúzós megoldás a jó.
Én a következőképpen csinálnám:
- kell egy nagy szekrénytest, amibe befér a kellő számú kihúzóegység
- minden kihúzóegységnek betennék egy elválasztólapot (18-as pozdorjából legalább)
- minden kihúzóegységet olyanra csinálnék, mint egy könyvespolc
- minden kihúzóegység hátára felraknék egymás alá 4-5 olyan fióksínt, ami teljes kihúzású tipus. Jó erőset, adják ki együtt legalább a dupláját a szükséges súlynak, mivel ne álmodozzunk, az sosem sikerül, hogy úgy rakjuk fel őket, hogy mindegyiken egyenletesen oszlik el a terhelés.
- a fióksínek ellendarabja az elválasztólapokra kerülne.
Ezzel elérnéd, hogy a "levegőben" lebegne minden mozgó egység, ha a szekrénynek csinálsz 10cm lábazatot, akkor annyival a föld fölött mozog a cucc kihúzáskor, és nem kell emiatt parázni, elpakolni, stb.
Nekem nincs, de itt nem szokták szindi a parksideot. ez egy egész jó cuccnak néz ki ennyiért, van mechanikus sebesség és könnyű is. Fej felett kartonozni elég durva dolog, hamar le akar szakadni az ember karja ahogy emeli a csavarozót.
Ha az ajtó felszereléskor teljesen felfekszik a korpuszon, akkor a nyitás, csukódás során a sarka beleér az oldallapba. GPS szerint csökkenteni kell a húst, én adtam egy másik megközelítést.
Most erről megy a polémia. A felhozott ötletekből, tanácsokból mindenki azt hasznosít, amit jónak vél.
Általános hobbijellegű leginkább fa munkákra szeretném használni,fúrás csavarozás...mikor mi...
Legelső bevetése egy gipszkarton mennyezet elkészítése lenne...(cserépléc a keskenyebbik élével ráfúrva a 15x15ös gerenda oldalára...a cserépléc szélesebbik lapjára pedig a gipszkarton)
Aztán tervben van még néhány egyszerűbb bútor összeépítése házilag...na meg a régóta tervezgetett japán stílusú tolóajtó :)
Szóval nem ezzel akarok kifúrni 16x300mm es furatokat és hasonlót... :D
Alapjában véve a Parkside gagyi márkának számít a barkácskategóriás gépek közt? Inkább szánjak 24-25ezret hasonló kategóriájú bosch-ra??? :$
Valamilyen koppanásgátlót kell használni például. Ezzel kapcsolatban nem velem kell vitatkozni, nézd meg bármelyik kivetőpánt szerelési útmutatóját, ott szokott lenni az ajánlott távolság a korpusztól.
Blum kivetőpántoknál, legalábbis amivel találkoztam, kisebb volt a talptávolság és simán lehetett nagyobb húst hagyni.
Egyébként amire a 2mm-es megjegyzésem vonatkozott, a 16mm-es oldallap, nincs sok lehetőséged, ha nem slankított pántot használsz. Ha nagyobb húst a pánt állításával hozod vissza, akkor nagyon lekorlátozod a további állítási lehetőségeket.
A nettfrontos ajtók legtöbbször profilosak, a 2mm miatt akár ki is kandikálhat a fúró.
Dolgoztam gyártáselőkészítőként, sokszor nem volt lehetőség próbafúrásokat készíteni, a pánt paramétereivel kellett dolgozni. Bár nem most volt, elég jól megragadt néhány dolog a fejemben.
Kaptál szemléletes magyarázatot, most megvilágítom másik irányból is.
Kivetőpántoknál a gyártó megadja a talp és a fazék szélének a távolságát, ebből tudsz számolni mindent. A normál kivetőpántnál ez általában 15 mm. Ha ehhez hozzáadod még a 2mm hús vastagságát, akkor 17 mm-t kapsz. Ha nagyobb húst adsz neki, akkor a ~3-4mm állítási lehetőség néha arra sem elég, hogy nullára hozd a szélével. Erre mondtam, hogy 16-os oldallap esetén kell a 2mm. A beverődés ellen pedig nem a húst kell csökkenteni, hanem az ajtót nem szabad a korpuszra ültetni, 1-2 mm rést kell hagyni.
a kettőnek persze van egymásrahatása, adott gépet különböző célokra használva eltérő lesz a tartósság. de azért létezik objektív minőség.
az elsőt Te kell tudd, de ha kezdő vagy lehet még te sem tudod. a masodikban tudunk segíteni, bár főleg akkor ha a cucc nem zsírúj a piacon.
szerintem elsőre a műszaki paramétereket mint Nm meg Ah hagyd a fenébe, úgyse tudod mit kell tudjon mert nem tudod mire fogod használni. olyat vegyél, ami nem gagyi. aztán ahogy használod majd megtanulod hogy a következő miben kell jobb legyen, vagy miben feleslegesen erős a mostani.
ha van rá pénzed, akkor elsőre olyat vegyél amin van mechanikus sebváltó. jobban lehet vele fúrni. persze nehezebb, kicsi csavarral csavarozni meg fárasztóbb. és újra oda jutottunk hogy ha nem tudod mire kell, mindegy milyet veszel csak ne legyen gagyi.
Kukucs33 köszi az indót...rákerestem és 9700körül láttam a legolcsóbbat...
Többiek/mindenki:
A GPS posztjában a Lidlis akcióban szereplő Parkside akkus fúró-csavarozó mennyire lehet vállalható egy kezdő hobbiasztalosnak aki most kezdi el fel szerszámozni a leendő műhelyét?
Az 1,3 Ah-s akksi és a 20NM es nyomaték nemhangzik rosszul...vagy azért ez kevés???
Egyéb saját vélemények is érdekelnének a Parkside-márkáról annak bármely termékéről.
"Én agyaltam egy picit ezen a mondaton, (virtuálisan el is képzeltem a szitut) - de lehet tévedek - ám szerintem pont hogy fordítva van: a vastagabb anyag esetében kellene szorosabban a szél mellé fúrni a pánthelyet."
élesíts kicsit a szemeden, és képzeld el újra.
1. felteszed a vastag korpuszra az ajtót a pánttal valamekkora elhagyással az ajtó szélén
2. lecsökkented a korpusz anyagvastagságát 2mm-el. mondjuk használj lézezerkardot, és szelj le a korpusz oldalából kívül 2mm-t. ahhoz hogy minden ok maradjon, az ajtó éléből is le kell kaszabolj 2mm-t. így a hús a pánthelyfurat mellett 2mm-el kisebb lett.
Kb. 9 - 10e pénz, ha jól emlékszem. A 75951-be tettem linket a bolthoz, ahol én vettem. Vannak drágábbak is - de azt nem tudom, hogy azok tudnak-e valami többet / mást is, vagy csak simán drágábbak. Digitális szögmérőként keress rá, lesz majd sok kihajtható vízmérték-vonalzó a találatok közt, meg pár ilyen kis "kocka" is :-)
Ez a 116 oldal - a közepét nézd. Meg van adva, hogy milyen vastagságú anyaghoz mennyire kell fúrni a kivetőpántot (ennél épp 3-7 mm de később találsz 3-8 at is), és hogy milyen vastag anyagnál, milyen fazéktávolság esetén mennyi lesz a fugaméret. (magyarul: az anyagvastagság adott és attól függően hogy mennyi hézagot akarsz oda fúrd a pántot. )
És ez minden típusú blum kivetőpántnál egzaktul meg van adva.