én sem tudom igazán , csak az én időmet emlegetni. 65-ben voltam általános iskolát végzett gyerkőc. a továbbtanulás kapcsán olvasott tájékoztatóban nem volt se hideg se melegburkoló szakmunkásképzés. a csempézés mozaiklap lerakást általában a kőművesek ügyesebbje végezte ,aztán , ha volt elég munkája később burkolónak nevezte magát.. szünidős diákként dolgoztam ikv.-nál a parkettás nem rendelkezett tanult szakmával, később sem találkoztam velük. a redőnyjavítások az asztalos műhelyben készültek egy asztalos mester irányításával. későbbiekben mi és hogyan volt sajnos azt nem igazán tudom.
Aki abból él, hogy precízen fogalmazott mondatok alapján precízen pontosan úgy működő dolgokat csinál, annak ez a két mondat egymás után egyszerűen már az abszurd humor kategória.
1. "a lakkot soha nem kell hígítani."
Ez érthető. Leírta, hogy soha. Nem hogy majdnem soha, hanem hogy soha. Ok.
2. "parketta esetében nitrólakkot fele-fele arányban hígítva beeresztik"
A következő mondatában megsérti a szabályt, amit egy mondattal feljebb fektetett le.
De ez tényleg csak az én elmeállapotomról szól, nem a festőről.
igazad van, de a parkettlakkozás az csak része a szakmának. úgy emlékszem a parkettás szakma soha nem volt külön oktatva. télen ácsok csinálták amikor a tetőn hideg lett, volna. egy festő- mázoló szakember a parkettlakozással kapcsolatban teljesen hiteles véleményt alkothat szerintem. nincs mit 3 évig oktatni a parkettás szakmán. a linóleumok elterjedésével aztán persze kitalálták a melegburkoló szakmát, de tuti nem volt érettségihez kötve és nem 3 éves képzés volt. a fodrász szakmát is csak 2 évig oktatták és nem is igazán szakmák ezek. főleg nem egy asztalos villanyszerelő autószerelő tv szerelő valóban szakmákhoz képest.
nem tudom mi a nyeríteni való ezen? azt értem, hogy ott van ellentmondás, amikor a nitrolakkot lehet hígítani , de a többit nem. a parkettás aki nekem anno a lakást csinálta ő is ezt a módszert ajánlotta. 77-ben készült tölgyparketta alig sötétült . ez pedig a nitrós beeresztésnek köszönhető. én hiszek a rokon festőnek és soha semmi lakkfestéket még nem higítottam. ezek után mindenki azt csinál amit akar és úgy nevetgél, ahogy jónak látja. egyébként a szigedi fenyő bútoraim valamilyen szeszes alapú anyaggal vannak kezelve és bizony sötétültek az általam készített nitrolakkal kezelt könyvespolcomhoz képest 25 év alatt.
már bocs, de ez egy nagyon szép illusztrációja annak, hogy a festők nem a logikus gondolkodásról híresek. semmi bajom a rokonoddal, de ezen tényleg felnyerítettem.
festő rokonon azt mondja a lakkot soha nem kell hígítani. parketta esetében nitrólakkot fele-fele arányban hígítva beeresztik és a lakkot 2 rétegben hígítás nélkül hordják fel.
Ha 5%-osan higítunk, akkor 5% a higító, a maradék a festék. Baj nem lesz a fordított arányból, csak felesleges, és lehet előről kezdeni, ahogy BJaca is emlegette már.
Hát, ha fordítva csinálta, nagy baj nem lesz belőle. Várni kell, míg elpárolog a hígító, egy kicsit átcsiszolni, aztán 1 liter lakkhoz bő féldeci hígító.
A Kárpát medence sosem volt teljesen beerdősülve, ez itt az úgynevezett erdős-sztyepp nyugati határa. Innen egészen az Urálon túli területekig fordul elő ez a felszíni takaróformáció. Ligetes erdők vannak, de nagyméretű sztyepp, azaz füves puszta között.
Szomorú ha igaz. Már régen bele kellett volna fognunk a visszaerdősítésbe. Nem hiszem, hogy a mezőgazdaság jövője a minnél több föld megművelésében van. Fa meg már lassan nincs. Bocs az offert, ha valaki annak veszi.
Sokban függ attól, hogy kitől veszi a fát a delikvens. Ha tüzépről akkor csak egyméteres. Ha az erdőgazdaságtól, vagy kitermelőtől akkor kétesélyes. Az egyik hogy kis mennyiség kisteherrel kiszállítva egyméteresekben, vagy akár kuglizva, hasogatva jön. Természetesen az utóbbinak más az ára.
3-4 m3 fölött már simán lehet, hogy ebben a méretben jön ki a szállítás (pl. a tüzép telepre is ez a méret megy), főleg ha az ár is számít a vásárlásnál. Ez némileg olcsóbb a méteresnél mert a láncnak, olajnak benzinnek is ára van nem is olcsó manapság szóval az mind plusz költség a méteresre az emberen felül. De függ attól is, hogy ki a kezelője az adott erdőterületnek, mert ha ritkításból van akkor lehet méteres is* meg ez a hosszú is, de ha pl. valaki megvette tarvágásra a területet akkor az erdészt nem érdekli milyen méretben van felraktározva az út szélén.
Répáshutáról amúgy nagyon gyakori az ebben a méretben szállítás, a srác még az autót is ismeri. :) Azzal viszont egyetértett, hogy a belvárosba ritkán mennek ezek az autók, inkább a bükki falvakba megy ki így a fa, a belvárosba kisteherrel szokták vinni nem az önrakodóval.
*méteres. A méteres fa azért jó az erdészetnek mert felrakják csíkban 1.7 magasan és amikor visznek belőle akkor az erdésznek gyakorlatilag csak azt kell lemérnie hány méter fogyott a csíkból, és máris megvan hány erdei köbméter került a kocsira.
Tesóm kisfiai, arra sétáló kislány az anyukájával: De szép pillangók!
Amúgy szép minta de ha közelebbről megnézem ... nem vagyok szakértő de sz sztem vmiféle "betegség", ebből nemigen lehetne már más, azt hiszem. Megnézve legalábbis a többi kuglit, ami egészségesnek néz ki. De azok meg, félméterenként/méterenként valahogy egy ághely. Azokból se lehetne jó eséllyel gazdaságosan kihozni pl bútornak valót.
Többieknek: köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat, igyekszem megfogadni. Most viszont indulunk faterral rönkhasítóért, mert az egyéként jól megélezett balta kézzel belevágva kb visszapattan a rönkökről (de 5 kilós samuval beleverve is csak nehezen adja meg magát) , az általam épített kúphasítóra még rengeteget kéne költeni ahhoz hogy hasítson is - napi 6 rugóért el lehet hozni egy normálisabb hasítót, akkor már inkább úgy teszünk.
Pali: "ami azt is jelenti, hogy nem akármilyen autót kell szerezned nem akármennyi pénzért, hogy hazavitesd"
FYI: ez az 5m3 fuvar azzal a szállítóautóval Répáshutáról 50e Ft volt.
Gaborkik: "Láncélezőben a Stihl szervízt üzemeltető és láncélező ismerősöm erre esküszik, "
Amit linkeltem láncélező szett is hasonló elvű, csak ott külön sablon van a fogaknak és a mélységhatárolónak. Ma már biztos meg fogom tudni, mennyire hatékony.
A helyzet időnként ennél is rosszabb, állítólag. Azt olvastam, hogy az egyik erdőgazdaság területén a most meghirdetett szociális tűzifát csak 5 méteres rönkökben tudják (akarják) kiadni. Ami azt is jelenti, hogy nem akármilyen autót kell szerezned nem akármennyi pénzért, hogy hazavitesd - mert azt is neked kellene megoldani, és akkor még jönnek az egyéb problémák.
Nem tudom, ez mennyire igaz, de lehet igazság abban, hogy ebben a zavaros helyzetben a nagy kereslet miatt minél kisebb erőfeszítéssel akarják megoldani az erdészetek a tűzifa-problémákat.
Az a baj, hogy elég régen volt, hogy jártam a bükköst, azóta már volt egy ezredforduló is. Akkoriban teljesen természetes volt ez a hosszúságú fa rakatban az erdészeti utak mellett, illetve tűzifának kiszállítva. De épp ezért mondom, hogy megkérdezem. Ők ma is fával tüzelnek és a falu ott van az erdő közepén.
Tudod, hogy elég sokat és sokfelé járom az erdőt. Én méteresnél hosszabb kitermelt fát csak fenyőt láttam, azt valószínűleg nem is tűzifának szánják. A 2,5 méteres hossz valami anomáliára utal(hat), ami lehet Rudolf megjegyzéséből a "céges", "papíros" dolog sántításából is adódó, vagy akár tényleg a munkaerő és/vagy idő hiány.
Láncélezőben a Stihl szervízt üzemeltető és láncélező ismerősöm erre esküszik, a köszörűkővel szemben is: ( Ha jól emlékszem Project Farm összehasonlító tesztjén is jól szerepelt)
Jó eséllyel az a fa el sem lett volna ültetve ha nem ez a sors lett volna neki szánva (lásd fenyőfák). A pótlására is igen szigorú szabályok vonatkoznak.
A friss, nedves fában tovább tart a lánc éle, mert van hűtése, és a fa rostjai sem olyan kemények még. A profig ezért szokták még frissében felkuglizni a rönköt.
Pár éve sikerült szerzen kb 40-50 cm átmérőjű gyertyán rönköket. Sok volt a melóm meg a derekam is állandóan becsípődött, szóval nem álltam neki frissében felfűrészelni hosszában. El is felejtkeztem a rönkökről. Na ez a szopóroller. De mélytorokig. Megpróbáltam felvagdosni őket hosszába, valami eszméletlen nagy erőkifejtés kell hozzá, hogy egy 130 cm hosszú kurva kemény fát hosszába elvágj. Egy 130 cm-es vágás körülbelül 20 perc vol, mert annyira nem akarta vinni az új lánc. A márkája valami kínai mert a géppel vettem, de még tök éles volt az elején. Az első rönköt felvágtam 3 vagy 4 pallóba, csak úgy kézben vezetve. Hát baromi ronda lett a vágáskép így. Amikor ilyen nagy erővel kell nyomni a gépet, akkor nem tudod egyenesen tartani és szép hullámosat fogsz vágni. Fém létrám meg nem volt, amit vonalzónak tudnék használni. Ez a szemét gyertyán meg egy rohadt kemény és rugalmas fa ha kiszárad. Ebből csinálják a jó balta nyeleket is.
Gondoltam semmi baj, majd másnap folytatom. Reggel azzal kezdtem, hogy elővettem a vadonatúj láncélező gépemet, még sohasem használtam. Leírás persze nem volt hozzá. Ez egy olcsó gagyi élezőgép, mondom egy próbát megér. Egy állítási lehetőség van rajta, hogy meddig lehet belehúzni a követ a láncba, meg egy állítási lehetőség a láncszem hosszához, mennyit léptessen. A gond csak ott volt, hogy a láncszem léptetés hosszát teljesen kitekert csavarral sem tudtam annyira pontosan belőni, mint szerettem volna. Meg is élezte a láncot kurva jól, csak a láncszemek felét le is köszörülte. Ezt a láncot többet nem lehet már élezni.
A másik láncfűrészemen meg hiába volt vadi új lánc, annak a láncvezetője rövid, nem éri át a rönköt, így azt nem tudtam használni. Így most még mindig van 2-3 gyertyán rönköm amit fel kell majd vágni hosszába, de már olyan szárazok, hogy szerintem még egy minőségi láncot is hamar meg fog zabálni. A nagy szalagfűrészre meg esélyem sincs felrakni a 130-150 kg-os rönköket és még pontosan vezetni is. Nekem már nincs ennyi erőm. :(
Szerintem arra utalt a megjegyzése, hogy normálisan, lakossági felhasználásra minimum is méteres szálban kéne érkezzen a matéria. De a munkaerőhiány azt okozza, hogy a 2,5-esből nincs lehetőség 1-eset csinálni, így marad az, hogy szállítani kell, akkor 2,5-esben szállítanak.
"Olyan nincs a világon, hogy 2.5 méteres tűzifát hozzanak házhoz az erdőből- rönkbe, céges papírral, "
Pacman Magyarország azon részén él amit úgy hívnak, hogy Bükk hegység. Nem véletlenül hívják így. Ezután is úgy gondolod, hogy arrafelé ritkaság az ilyesmi méretű bükk rönk? :P
amikrol beszelsz az a ronktamasz a legyezoivagas a ronkfordito, a vezetolemez, a csillagkerek es a ropsulyos kuplung... ha tudnal fureszelni, akkor nem forgatnad a ronkot, hanem egy oldalrol vagnad at a ronkot. amit meg a vegen pontokba szedtel az meg viccnek is eros. megszorulni a tul feszes lanc tud, ha nincs eleg kenes, tobbi esetben csak szarul vag. ha nem all meg a lanc alapjaraton, akkor nem cserelgeti kell dolgokat, hanem az alapjaratot kisebbre allitani a beallito csavarjaval.
Hát szívás. De ez nagyon jó tűzifa. Nekem az egyik hobbim a láncfűrész: imádom vágni a fát. Nem foglalkozom a fenéssel, van mindenféle szerszámom, de elviszem a Stilhez és megfenik. Láncnak való olajat is tőlük veszek. a benzinbe valót is, úgyis be kell menni (beküldöm a beszerzőt).
Akkor mondom, nyers tűzifánál:
Van egy technikája a láncfűrészes vágásnak, csak jól kell vágjon a lánc és jóféle láncolaj kell neki. Remélem érthetően el tudom magyarázni.
Kétkarú emelő elve.
Elindítod láncfűrészt alapjáraton. Van három acél karom a gépen, mutatom a képen (ezt a Te a géped képe).
Ott van az olajtartály mellett. Elindítod a gépet, alapjáraton hagyod. Nekitolod érzéssel a rönknek az alsó karmot, az beakad. A bal kezeddel fogod a kart és szinte fixen tartod, a jobbal meghúzod a gáz ravaszt, a maximális fordulatot negyedét elérve , a jobb kezedet emelni kezded a fogantyút, kvázi megforgatod a kardot a karom körül. Ahogy a kard egyre nagyobbat harap a rönkből, növeled a fordulatot. Ha a kard egyenes és a lánc éles, úgy megy a bükkbe , mind a vajba. Amikor érzed, hogy már nem bírja a motor, kicsit visszaveszed a fordulatot és kihúzod a kardot. Átfordítod a rönköt, megkeresed a nyomot és megismételed a műveletet.
Nem kell bakot használni, mert nehéz emelgetni a nyers rönköt.
Lehúzod - letolod a kocsiról a rönköket, vagy leteszi a daru. Készítesz három -négy 10x10-es gerendából-(kb. 120cm hosszúból), egy rámpát. Elvágod a végeket 65 -70 fokba, a másik végükre ütsz egy 6cm széles pallót és még egyet az egyharmadukra, ez lesz a botlasztó. A rámpa kb. 40cm-rel szélesebb legyen a rönkök hosszával,
Felgurítod a rönköt a gerendákra (hosszú és vastag rönköket az erőn a capinával forgatják- cant hook), a botlasztoig, megcsinálod a vágásokat , olyan 25 cm-ként, beütöd a fejsze fokát a rönk végébe és átfordítod, ha a szembevágásnál odafigyelsz nem fog a kard megszorulni.
Nem muszáj teljesen elvágni két lépésből, még egyet fordíthatsz rajta, 30-40 fokot és megcsinálod a harmadik vágást.
Talán érdemes beszerezni egy capinát (cant hook), ha sokat folyik nálatok az a self made tűzifa beszerzés. Azzal nagyobb rönköket is lehet forgatni.
Megjegyzem:
1. kezdők ne vágjanak ferdén a láncfűrésszel, tönkreteszik a kardot
2. ha a lánc nem éles, szorul a kard
3. ha az olajozás nem jó, szorul a kard, aztán elég
4. nem szabad túlhúzni a láncfeszítőt
5. meg kell győződni arról, hogy a vezetőkerék a kard végén szabadon fut
6. a lánc meg kell álljon alapjáraton, ha nem áll meg ki kell cserélni a hajtókerékkel együtt árult centrifugális tengelykapcsolót
Az új gépeknek befecskendezése van (környezettszennyezés), nem szereti az elektronika nedvességet, esőben nem szabad vele dolgozni. Káronkodnak az ácsok, nem indul be.
Olyan nincs a világon, hogy 2.5 méteres tűzifát hozzanak házhoz az erdőből- rönkbe, céges papírral, akkora a munkaerőhiány, hogy beszarás.
nem kell tapogatni. ha nem eleg durva a forgasz, vagy barnul a lancszem teteje akkor elezz. nem kell a rakatot atpakolni, hanem helyben foleg szurovagassal feldarabolni a hozzaferheto ronkoket
"De több olyan konkrét példát is tudok említeni, mikor külföldi vásárlásban segítettek egymásnak fórumtársak."
Huba....!
Ezer bocs, elfelejtettem, hogy nálam van még a távirányió készleted lengyelből, mivel nem volt "dzsembori", így nem tudtunk találkozni. Holnap postázom!
Nekem volt láncélező készletem, egy reszelő és egy vezető keret, amit satuba kellett befogni. Egész jól helyrehozta a láncokat. Érdekes, kivágtam jópár fát, de ezalatt nem kopott el komolyabban a lánc. A katasztrófa mindig az volt, amikor a gyökerek közelében véletlen megérintett egy követ. Attól egy pillanat alatt kocsorbult. Amikor a második lánc helyett vettem újat, beruháztam az élezőbe. De egy élezés majdnem egy óra kiesést jelentett. Hobby-fakivágáshoz ez még elmegy.
Ejj, frissen vágott kuglit nem kell pincébe vinni. Azt hasítani kell, majd hagyni száradni, aztán mozgathatóbb úgy 2 hét múlva. Még akkor is, ha nincs fedett helyen. Én eddig vékonyabb ágakat kértem, úgy 15-30 centiseket. Bár azért belekerült egy-egy emberesebb rönk.
No, hát nekünk is meghozták a tesztanyagot, fél 3kor készült az első kép. 5 erdei köbméternyi bükk. Sztem nemrég ezek a fák még éltek, tocsogott a közepe is a vízben, szóval nem idén lesznek a cserépkályhába bedobva.
Node a lánc, mert téged az érdekel gondolom. Tegyük hozzá, hogy ez életem első benzines láncfűrésze (itt vettem a gépet, Oleo-Mac GSH 560, eddig volt egy kis akkus Maki, de az itt játékra se jó), életemben először merítettem bele ilyen komolyabb fába láncost - szóval nem vagyok egy láncos Jedi, a ~ 2 órás tapasztalatomat írom csak le. Azt el tudom mondani, hogy ameddig az idő engedte (kb 5kor zártuk a bazárt az utca békéjének megőrzése miatt), nagyjából szűk 1.5m3 bükkfa feldolgozása ment le, csuromvizes, 30-40 cm -es rönkök, 2.5m hosszban érkeztek, bakra mozgatni daru nélkül bármelyiket is esélytelen, a fájós derekú apámmal plusz az én derekam se 100as. Szóval úgy kb 1.5-2 órányi, többszöri pihenős meló után az Oregon lánc még mindig gyönyörű forgácsot dobott. Közben egyszer kifogyott a tank, FűrészMániás srácoktól azt láttam/hallottam hogy tankolásonként illik egy karbantartó élezést csinálni (reszelőt 1x, max 2x áttolni). Én ezt kihagytam, mert nem éreztem hogy elkezdett volna kínlódni a gép, vagy hogy port termel fogács helyett.
Reggel azért majd kap egy 1-2 tolásos élezést, mert ujjal tapintva ofkorz már nem az a tűéles állapot van mint újkorában. Egy ilyen Arnold láncélező készletet vettem (ezt is a parkgep-nél de most ott nem látom), állítólag ezzel nem lehet elba**ni az élezést. Remélem :D
De mondom, úgy tettem le a gépet hogy az utolsó vágás is még szép forgácsot dobott. Nem tudom hogy ez elvárható-e 1.5m3, relatíve (nekem) vastag és vizes bükkrönkök feldarabolása után - lehet hogy ezen csak én csodálkozok el ?
Ezért én teljesen kezdőként az Oregon láncnak adok egy nagy pirospontot. (az utolsó kép az nem az összes kuglit mutatja, az 15:25-kor készült, azaz ~fél/hn óra munka után.
De hogy ez a fűrészelés milyen rohadt fárasztó ... azt hinné az ember hogy fűrész, benzines, tolod neki mint a bolond, a kuglik meg majd teremnek mint a gombák. Aha ... ja nem. Szégyen vagy sem, én a 2 órányi fűrészelés után (közben) úgy kapkodtam a levegőt mintha maratont futottam volna. Hát annak köszönhető gondolom, hogy csak ennyit nyestem fel. Megemelni egy kuglit, hogy a furikba tedd és levidd a pincébe, az is kösziszépen volt, fater abba besegített. Brutál súlya van egy ilyen csuromvizes bükk kuglinak. A 2.5m-es rönköket se csak úgy odébbpöcköli az ember. Nem szokta a cigány a szántást, ez van, kész voltam. Plusz minden tiszteletem az erdőn dolgozóké!
Én már vittem éleztetni, hát köszönöm, többet nem. Sőt, van láncélezőm is, olyan finom kő van benne, hogy azon szoktam a konyhakéseket élezni. Talán egy reszelővezetőbe érdemes lenne beruházni, meg egy jőfajta, éltartó reszelőbe. Nem terheli hővel a fémet, és sokkal éltartóbb marad.
Ha kétszer annyi pénzért kétszer annyiszor lehet megélezni, az még nekem nem éri meg. Ha veszek az olcsóból kettőt, akkor egyszerre elviszem mindkettőt éleztetni, és a kettővel tuti tudok egy napot dolgozni. Többet meg nem is akarok.
Az a baj, hogy pont a piros részben lévő apró műanyag alkatrészek törtek össze. Igazából az a piros ami fontos lett volna. Az alul, fekete részben lévő elektromos rész szerintem is pont ugyan olyan.
Írd be ide a fórumba (vagy az offba) a problémádat , aztán legfeljebb nem érkezik válasz (és kapsz jó szokás szerint egy-két mínuszt), egy próbát szerintem mindenképp megér, nem vagyunk egyformák, másképp gondolkodunk, mások a lehetőségeink :)
De több olyan konkrét példát is tudok említeni, mikor külföldi vásárlásban segítettek egymásnak fórumtársak.
Igen, kicsit mélyebben kell túrni, de rá lehet lelni :) Hátha valakinek segítség a jövőben, leírom én hogy csinálnám:
ha nincs magyar találat, (és nem akarok külföldi beszerzéssel bajlódni) akkor próbálok helyettesítő terméket keresni (elektronikai alkatrészeknél simán szokott lenni). Konkrét esetünkben a "Klinger Born 40722016 Entspricht", azaz a gyári név és a "helyettesítőtermék" szócskával rögtön az első találat:
Ha akkor rátaláltam volna akkor egészen biztos hogy megvettem volna annyiért is mert nagyon elvoltam keseredve. Igazából minden pénzt megadtam volna érte. Szerintem azért nem találtam erre a hirdetésre mert én a gyalugépben lévő alkatrész eredeti felirattal kerestem az alkatrészt Klinger Bom néven kerestem. Ezért nem találtam semmit. Ezen a képen az Elektra Beckum meghibásodott alkatrésze van jobb oldalt, bal oldalt pedig a Metabó által küldött érzékelő. Ez az érzékelő azért nem jó, mert hiányzik a tetejéről az a piros alkatrész. Egyébként ezek az érzékelők a Metabo 260 gépeibe valók. Üdv.: Zoli.
Pár hónappal ezelőtt az Elektra Beckum HC300 gyalugépemben tönkrement az elektromos biztonsági kapcsolója. A Metabóval felvettem a kapcsolatot, és annak ellenére hogy minden lényeges információt megadtam, sőt még fényképet is mellékeltem nem az én gyalugépem alkatrészt küldtek, amit természetesen visszatudtam sztornóztatni. Hónapok teltek el, de sehol nem tudtam a szükséges alkatrészt beszerezni. Egyszer egészen véletlenül néztem egy videót a Hammer N4400 szalagfűrészről és akkor láttam, hogy a fűrészgép ajtajába pont az az érzékelő van beszerelve mint a gyalugépembe. A Felder Magyarországtól megrendeltem 2 db. érzékelőt, ami legalább egy hónapra érkezett meg. De ma már itthon van. A kettő alkatrész szállítással együtt alig több 13 ezer forintnál. Ha valakinek Elektra Beckum HC300 gyalugépe van, akkor ezt az alkatrészt megtudja vásárolni a Feldertől.
Nyilván érdekel a benzin és az olaj ára is, nem arról beszélek, hogy életlen lánccal szeretnék dolgozni, mert nem. Tartósság alatt azt értem, hogy hányszor tudom élezni, és azzal a x számú élezéssel mennyi fát tudok felaprítani.
Ha ráérsz meg nem érdekel a benzin és az olaj ára, akkor dolgozhatsz életlen lánccal szépen lassan.
Nekem a láncnak akkor van vége, amikor limit alá megy a vágási sebesség. Ergo az az érdekes, hogy mennyi vágás után megy alá. A táblázat pont arról szól, hogy vannak láncok, amik 1 tank benzin után már értelmetlen lassúak, míg más láncok nem.
Engem (mint nem órabérben dolgozót) jobban érdekel, hogy hány tanknyi fát aprít össze egy lánccal, mint az, hogy hány perc alatt, nekem az beszédesebb szám :)
Meg tudom érteni, csak arra próbáltam rámutatni, hogy a nyers statisztikai adatok, mennyire el tuják csalni az ember szemét, ha csak egy sort néz belőle.
Köszi a sok infót. A Dolmar-lánc paraméterei: 3/8", 1.1mm, 46 szem(fog) 511.291.746 (gondolom cikkszám), K17 (meg ilyenek vannak még ráírva, hogy ES-33 A, PS-32, PS-34, PS-45.
Én most hogy szintén "láncos" lettem néztem utána ennek. Az Oleo-Mac GSH 560-nal egy Oregon vezető - Oregon VPX lánc páros jött. Ezt eléggé dicsérik, ún. "gyorsvágású" láncnak mondják.
Kicsit bővebben írhatnál a Makidhoz való lánc méretéről. Esetleg magáról a láncfűrész pontos típusa? Az hogy 30 centi a vezetője ... :-)
Én még lánc tekintetében Stihl-ben nem csalódtam. Nálunk van lehetőség végtelenített láncból készítettet venni, az (nálunk kicsit) olcsóbb, de fix méretek is vannak.
Olyan kérdésem lenne, hogy adott egy Makita 30 cm-es láncfűrész. A hozzáadott Dolmar-típusú lánc elkopott. Van erre a méretre jobb választás? Nem nagyon ismerem ezt a fajta piacot...
Két fajta dolgot !kell! lakásban tárolni mikor bejönnek a hidegek.
Az egyik az akkumulátor.
A másik bárminemű vízbázisú anyag. Ilyenek alapból a faipari ragasztók, és az olyan festékek lakkor lazúrok stb. ami vízbázisú, vagyis valami "disz..." szöveg lehet a nevében.
Ezek ha lehet minimum +5 fokon kell tárolni, de jobb ha ez túl van méretezve, vagyis télen irány a fűtött lakás.
A lidl-es aksik tele vannak belső védelemmel. Ha rajta hagyod a töltőn akár hetekig, akkor sem lesz baja, nem is fogyasztja az áramot mert lekapcsol magától, ha felöltötte az aksit. Van benne az aksiban hővédelem is, nem engedi tölteni a felforrósodott aksit, csak akkor, ha már lehűlt. Nem tudod túltölteni sem és lekapcsol akkor is az aksi ha túlságosan lemeríted. Ez megvédi az akku celláit. Egyet nem szeret, ha nagyon hidegben tárolod, például fűtetlen műhelyben, ahol akár -15 c fok is lehet. Ilyenkor nem megy tönkre az aksi, de a kapacitása nagyon lecsökken, ilyenkor használat előtt vidd be a meleg lakásba használat előtt 1 nappal, hogy legyen ideje átmelegedni az aksinak szoba hőmésrékletre.
A Li-Ion és Li-Po(limer) akku azt szereti ha legalább háromnegyedig feltöltött állapotban tárolod, és nem kell már azzal szórakoznod, hogy majdnem teljes lemerülésig használd mert nincs hiszterézis effektusa. Szóval csak töltsd fel és használd egészséggel. és amikor befejezted a munkát töltsd fel teljesen úgy tedd vissza a dobozba.
Maradtam a Lidl-s behajtónál. Akksi - akksifeltöltővel együtt csomagolva feltöltve jött. Mi ilyenkor a legcélravezetőbb? Egyszer- kétszer fullra lemeríteni és újratölteni mint anno telefonoknál? Köszönet
Viszont a használt akkus cuccal nincs semmi gond. A használt _akkukkal_ ellenben lehet (degradáció)
Én nemrég vettem egy használt akkus dekopírt és egy élcsiszolót. Mindkettő akkus, az egyikhez még akkukat is vettem (szintén használt). Elég jó bolt volt, az új ár kicsit több mint felét fizettem értük.
Hát nekem az a tapasztalatom, hogy használt akkus cuccot nehezen vesznek az emberek. De biztos jobban értesz hozzá, nem akarok vitatkozni...köszi a választ..
Szükségem lenne egy 12-es befogószárú bigézőmaróra aminek a munkahossza 50 mm körül van. Rövidebb munkahosszúakat már találtam többet is, de nekem most hosszú kell. órák óta keresem, valahol pedig már láttam ilyen hosszút, de most nem találom.
Ezeket tudom, elég sokat rendelek kínából. De eddig ha több tételt rendeltem, mindig 1 csomagban egyszerre érkezett meg. Az hogy külön küldik még nem lenne baj, de hogy ekkora idő eltolódással az már igencsak bosszantó.
-A görgőt elküldhetik egy borítékban, a cuccot nem, emiatt lesz rá mindenféle vámolás, máshogy küldik, más úton, nem repülővel a költségek miatt, és a vasúti vagy tengeri szállításhoz össze kell várni egy adagot.
-A görgő van Európában, a másik cuccot Ázsiából kell idehozni
Rendeltem a múlt hónapban az aliexpressről egy görgős párhuzam jelzőt, majd ugyanahhoz a jelzőhöz egy tartalék görgőt is. Ezt 2 db rendelésben adtam le, mert egyszerre nem lehetett kiválasztani. Most megjött mindkettőről a szállítási információ. A tartalék görgő Október 2.-ig fog megérkezni, a jelölő meg December 15-re. A két rendelés leadása között kb 2 perc vol az idő eltérés.
Így is van :) Régen elég kevés fényképet csináltam munka közben, de ez valahogy megmaradt egy fotó albumban. Most beszkenneltem őket. Ez egy Bosh fúróvésőgép motorja. Egy csodás motorral tökéletesen párhuzamos tekercseléssel, csak itt ott tekeredett meg a vezeték. Csak azt nem tudom, hogy az fránya mágneses tér milyen irányba is jött létre ebben a motorban. Melegedett is rendesen addig amíg a tekercselésben eldugott hőbiztosíték ki nem olvadt. (1. képen a vezetékben van a hőbiztosíték) Az már csak hab a tortán, hogy egy szép nagy ütésnyom is volt az állórész tekercsen, precíz, pontos összeszerelés eredményeként. Nem is volt sok menetzárlat, alig érte el az 50%-ot a zárlatos részek. Ahogy visszaemlékszem rá, azért került hozzám javításra ez a majdnem új gép, mert elhagyták a vásárlói blokkot, így gariban nem javították. Talán 2 napot tudták használni a gépet.
Érdemes megnézni ezt a precíz tekercselést amit a bosh egy nem túl olcsó gépbe szánt.
Ez nem egyedi eset, hogy ilyen csodás minőség volt a gép belseje.
Nem értem a matekodat, szerintem félreértettük egymást. Nem 2 gépet akarok venni hanem 1-t. Ütvecsavarozó 12 999 + 1 db töltő plussz 2 AH akksi : 12 999 ft + 1 2 AH akksi : 6000. Ez összesen : 30 000 ft.
Rengeteg dolog van amiben magas minőségkategóriát veszek. Autó, sportszer, motorfűrész stb. Mert ki lesz illetve ki van használva. Ez nem lesz. Körülnézek Parkside ügyben.
(Ja és vennék magasabb kategóriát de míg egy jó motorfűrésznek nem esik annyit az ára, ezeknek az akkus cuccoknak sajnos igen...)
Ott elég nagy márka-fanok vannak. Ha megjelenik bármilyen Festool feliratú tárgy, mindegy mennyibe kerül, milyen haszontalan, megveszik. Szóval pénz ékszer ott nem igazán számít. ;-)
Nem is mondta senki, hogy a saját márkájú rossz, csak valaki felvetette, hogy ő nagyon elégedett a Bosch lapjával, és többen is mondták hogy tényleg nagyon jól vág. Én meg a zsugoribb szegletből jövén, bevállaltam egyet, ha már ennyire dicsérték. ;-)
Hát most már érdekes lehet ennek a cégnek vagy a névnek a sorsa. Megnéztem, van vagy 8 éve is, hogy írtam erről a lapról, mert találkoztam vele egy győri boltban. Mostanában már leginkább ausztrál oldalakat dob fel a gugli erre a névre, az is lehet, hogy már rég Kínában gyártják ilyen néven, az biztos, hogy nem éri el a Freud ismertségét ez a név.
Ez a márkanév dolog meg sokszor zavaros manapság, és nem szabad összekeverni a tulajdonossal. A Volvo ma már kínai kézben van, de van annyi eszük, hogy nem Denzsong vagy hasonló néven árulják az autókat, a márkanév megmaradt, mert erősnek érzik. Mint ahogy a VW elég jónak érzi a Lamborghini nevet, és nem jut eszükbe lecserélni azokon az autókon.
A Bosch meg úgy gondolja, hogy az ő márkaneve van annyira jó, hogy Freud minőségű lapokat is el tud adni valami hangzatos Bosch márkanéven is. Eléggé biztos vagyok abban, hogy a Bosch nevet sokszor többen ismerik, mint a Freudot - nem mindenki olvassa ezt és a hasonló fórumokat.
A linked alapján néztem egy 250-es lapot. Kicsit vicces kategória és dilettantizmus a honlap készítőjétől, hogy egy 250-es keresztvágó laphoz berak egy 160 vegyes használatú lapról képet. :) :) :) Ja és a honlapoldal linkjében meg 235 mm-es link cím szerepel. :) :) :)
Nem tudom mi ebben a vicces. Amit a Robert Bosch kft gyártott, az bosch, amit a bosch italy spa gyártott, az is bosch, amit a freud spa gyártott, az freud. A bosch bármikor el tudja adni a freudot. A lamborgini meg a volkswagené, de attól még azok a kocsik nem volkswagenek. Sőt, volt amikor a chrysleré volt, de akkor sem voltak chryslerek sem.
Ha egyszer a freud olasz gyárában, a freud dizájnja szerint gyártják, akkor nekem a gyártó a freud, és a bosch az csak egy tulajdonos.
De értem, hamar cégjogi kérdés lesz belőle. Ha a freud megmaradt önálló entitásnak, és a bosch csak a tulajdonosa, akkor freud, ha volt lec (legal entity combination), akkor az onnantól egy cég, az a neve amit döntöttek és a freud csak egy brand.
Ahogy nézem, a Freud spa egy létező olasz cég, nincs beolvasztva.
Az biztos, hogy azóta van némi keveredés a minőségben és a nevekben is. Van még Freud néven is fűrészlap. Ugyanakkor a Bosch gérvágómhoz kapott Bosch lapot lecseréltem egy jófajtára, ami a minősége, kinézete és az ára alapján biztosan a Freud egykori gyárában készült, de erre is Bosch van írva. Mégis egészen más kategória, mint az előző lap volt. Szóval igen, létezik Bosch néven kifogástalan minőségű fűrészlap.
Sok éve találtam egy Flai nevű fűrészlapot egy boltban, amit Freudnak gondoltam volna, ha nem látom, mi van ráírva. Próbáltam róla kérdezősködni, de senki nem hallott róla. Egy cikket találtam, miszerint a Freud régi tulajdonosai alapították ezt a gyárat. Nem tudom, megvan-e ez a cég egyáltalán, minden esetre a lapok Olaszországban készülnek, állítólag - már amit és ahol lehet kapni ilyet.
1000 meg egy gyártó van, aki a különböző minőségi szinteket más brandek alatt forgalmazza. Ez lehet teljesen saját is (ződ/kékbosch) vagy akvizíció útján bekerült is (Freud/Dremel akármi) Ettől még a gyártó ugyanaz, csak más technológia, más anyag, más QA. Ha viszont az a kérdés, hogy ki gyártja, akkor egyszerű, a profit útját kell követni.
Egyébként mégegyszer: Bosch márkanév alatt is pörögnek olyan lapok, amik a Freud olaszországi gyárából jönnek ki. Erről kinek mi jut eszébe:
Rajta van hogy Made in Italy, gyakorlatilag koppra pontosan ugyanaz, mint az Freud lapjaim. Nem néztem árat, de csodálkoznék, ha 5%-nál nagyobb eltérés lenne árban a Freudhoz képest. Azon is nagyon csodálkoznék, ha nem _pontosan_ ugyanúgy viselkedne egy körfűrészben, mint a freud lapok. (annyi a különbség, hogy kék, meg más volt a stencil a feliratokhoz)
pacman: Nyilván nem a gépek mellé adott lapokról beszélünk, azok by definition hulladék kategóriák :)
Nekem a FESTOOL TS55- be BOSCH Expert for High Pressure Laminate körfűrészlap van. Ezt a Festool rajongói csoportban ajánlották többen is, úgy hogy megvettem. Ha már ez a rajongói csoport más márkát ajánl, abban lehet balami. És igazuk volt, tényleg gyönyörűen vág.
"nem láttam ilyen bosh lapot ami minőségben felvette volna a versenyt egy freuddal."
Győző, sztem nagyon félreértetted tfe-t. Ő nem azt mondta, hogy a Bosch felveszi a versenyt a Freud-dal, hanem azt hogy a Freud lapokat is a Bosch gyártja. Ez viszont tény :-)
Abban egyet kell értsek veled, hogy pl nekem a Bosch GTS 10 XC-hez gyárilag adott Bosch márkájú hosszvágó lap a közelébe sem érhet a (szintén Bosch által gyártott) Freud hosszvágó lapjaimhoz. Pipa. A Bosch lap üvölt, a Freud lap zenél a fában, ezt én is leírtam itt többször. Pl itt is, nem linkelem a többit.
De tfe nem azt írta amit te kifogásolsz :-)
Amúgy érdemes óvatosan közelíteni a Bosch gyártmányú Bosch-címkés lapok ekézéséhez. Gyárt ő merülőbe való 165-ös lapokat is, és ha jól rémlik a "fórum fogorvosa", Ádám dicsérte agyonra, egy trapéz-egyenes fogazásút, képekkel is illusztrálva, hogy a bútorlapot milyen gyönyörűen vágja.
Mondom mégegyszer: A Freud az Bosch. A Bosch 13 éve megvette a Freud céget (akiké egyébként a Diablo márka is)
Szóval, ahogy említettem, a Bosch többféle minőségű és árkategóriájú fűrészlapot gyárt és árul. Ezeknek a teteje(?) a Freud és a Diablo. De a felsőpolcos bosch márkás lapok sem rosszak (valószínűleg azért, mert pont ugyanonnan jönnek ki, mint a Freud meg a Diablo) Egyébként én is a Freudot preferálom.
A gépekkel kapcsolatban pedig nekem az az érzésem, hogy a bosch rettenetesen összekapta magát az elmúlt pár évben, a kékbosch cuccok eszméletlen jók. (bár csak használom őket, nem szerelem, de nem ment még tönkre a kezem alatt egy sem). Nézd meg a mostani gépeiket, olyan dolgokat tudnak és csinálnak, amit kevesen. Tényleg csak az a pár nagyon drága és prémium márka van felette minőségben. (pl hilti vagy festool/mafel a faipari vonalon, és simán pariban van a legjobb amcsi cuccokkal mint pl a Milwaukee). Azt se felejtsük el, hogy rettenet sok innováció jött tőlük, az aktuális kedvencem az x-lock...
Mutass egy ilyet, mert én még nem láttam ilyen bosh lapot ami minőségben felvette volna a versenyt egy freuddal. Régen volt vagy 8-10 darab bosh fűrészlapom, különböző feladatokhoz válogatva, de hamar rá kellett jönnöm, hogy elég gyatra a minőségük. Az éltartóssága kb a fűszerboltos lapokéval volt egyenlő. Ütöttek, rázták a gépet üresjáratban, visítottak úgy hogy majd megsüketültem. Érdekes módon a freud lapokkal ilyen problémám nincs. A bútorlap nagyon hamar kiveszi az élét a fűrészlapnak. Volt olyan bútorlaphoz való fűrészlapom amivel 2 tábla feldarabolása után már nem lehetett szépen vágni mert kipattogzott a vágáskép. Van 2 darab Freud bútorlapvágó lapom, az egyik a merülőfűrészbe a másik az asztali körfűrész géphez, Ezekkel már közel 80-90 tábla anyagot vágtam fel, de még egyiket sem kellett éleznem. Érdekes, hogy árban majdnem egyforma volt a bosh és a freud fűrészlap a bútorlaphoz akkor amikor vásároltam. Mégis ég és föld a különbség közöttük. Soha többet nem veszek semmit amire a bosh felirat van ráírva. Igaz ez a gépekre is. Nem azt mondom, hogy a freud az isten, van nála is jobb fűrészlap de az nem a mi pénztárcánkoz van méretezve.
Már írtam itt régebben, talán emlékeznek is rá az öregebb fórum tagok, hogy egy időben kisgépeket javítottam tömkelegével. Mindenféle gépet hoztak hozzám, de a legtöbb meghibásodás a bosh gépekkel volt a tapasztalataim szerint. Gyenge, elvékonyított műanyag burkolatban vannak a motorok csapágyai, nem elég merevek, a csapágyaikból hiányzik a zsír, a szénkefék vajból vannak, a tekercselés nagyon gyatra, főleg a kommutátorból voltak hajlamosak kiszakadni a vezetékek mert nem voltak forrasztva, hanem csak belepréselve. A centrifugális erő meg azt mondta a vezetéknek, hogy pá-pá.
Nekem is egy workzone 90003-as gépem van immár 12 éves a gép és tökéletesen teszi a dolgát. Elég erős a gép, jó minőségű fűrészlappal vígan használható. Én szinte csak is keményfával dolgozom, puhafával csak akkor dolgozom amikor táblás anyagot kell vágnom. A jó száraz keményfához csak jó minőségű fűrészlapot lehet használni a fűszerboltos és bosh fűrészlapok csak füstöt tudnak termelni, de vágni nem nagyon, a gépet is kínozza az ilyen füstölős lap.
A vágáskép nem a körfűrész asztalon múlik, hanem a fűrészlapon. Csak akkor múlik a gépen a vágáskép, ha már nagyon el van görbülve a tengely, ahol a fűrészlap kóvályogva forog. Tökéletes tenglyű fűrészgép egyszerűen fizikailag nem létezik és nem is gyártható még mikronos pontosságú CNC gépen sem, mert a fűrészlap súlyelosztása az 5000-es fordulaton képes elhajlítani még a 30 mm-es tengelyt is a rugalmasságán belül. Tehát álló helyzetben mikronra mérve is jó a tengely a fűrészlappal felszerelve meg mégis szélesebbet vág, mint ami rá van írva a fűrészlapra.
Szóval ha szar a vágáskép akkor ott a fűrészlapot kell cserélni vagy bejlagolni a befogatását. Nekem van pár darab minőségi Freud fűrészlapom, ezeket még egyiket sem kellett bejlagolnom. A bosh és a fűszerbolti fűrészlapokat 1-2 kivételtől eltekintve szinte mindegyiket kell bejlagolni.
Nem véletlen, hogy többször volt itt már tanács, hogy ne azért ruházz be, mert úgy olcsóbb lesz az összerakott bútor, mint az IKEA-ban, vagy ha csináltatnád, hanem azért mert szereted csinálni, vagy amúgy is k.sokba kerül, amit csinálsz - lásd lakas/ház felújítás, építés - és a költségvetésben simán elfér, vagy az istennek nem találsz embert és magadnak kell megoldanod :)
További jó móka, hogy milyen szerszámokat rakunk a gépre. Gondolok itt a körfűrész lapra, szalagfűrész lapra, fúrókra, csiszolóvásznakra. Az megint egy vagyon lehet. Hopp, a marófejeket ki ne hagyjam.
Igen, a nagygépek, az mindenképpen más kategória. Sajnos az ipari termelés kínába költöztetésével elértük, hogy minden gyártó megszünt/beolvadt/kereskedelmi irodává alakult, akinek a barkács és az ipari közötti volt a célpiaca. Ezt most a kínai gyártók uralják, gyakorlatilag borzasztó minőségben. Ám mág az Ő áraik is a nyugat európai bérekre van kalibrálva. Kinek, mit intézett ... ugye ...
Ennek megfelelően, ma asztalos hobbiban kb: 180eFt - 400eFt között vannak azok az alapgépek (asztali körfűrész, gyalu, szallagfűrész), amelyeknél sokkal kevesebbet anyázol, mint a barkács kategóriában, de anyázol. Ez a használtpiacra is igaz, még a régi ipari sok éves gépek esetén is). Ezek után ott a Laguna, ami elérhető erre felé, majd az ipari alja, de itt már 1,5MFt+ összegeknél járunk per darab. A nagygépek esetén nincs igazán jó megoldás: van az olcsó-szar, ksh szerinti átlagfizetésbe kerülő, de kompromisszumos, meg a drága és általában jó.
Alsópolcosnál nagyon nagy a szórás minőségben. Én most azon a véleményen vagyok, nagygépeknél lehet nem árt még egy kicsit gyűjtögetni inkább. Most keresek az "olcsó" asztali körfűrész helyett valami minőségibb használtat, mivel a mostani kb használhatatlan. Így az kidobott pénz volt. De pl. egyik rokon hasonló árkategóriájú einhell-e egész jó vágásképet mutat. Úgyhogy lutri. De pl több fűszerboltos akksis gépet megelégedéssel használok jelenlegi felhasználási körülményeimmel.
A legnagyobb baj, amit én az asztali körfűrész vásárlásakor tapasztaltam, hogy a fűszerboltos, vagy a barkácscélú gépek és a jól használható, de még talán nem ipari gépek közt van egy hatalmas árszakadék. 50-ért már lehetett akkoriban kapni asztali körfűrészt, ami több volt, mint az alap, gondoltam duplájáért majd veszek valami jobbat, a felső polc aljáról, de a felső polc alja 130 volt....
Szerintem engedjük ezt el. Sokunk kezdte olcsó barkács kategóriával és sokunk még mindig használja azokat a kezdő gépeket. Valószínűleg nincs is értelme meggyőzni valakit arról, hogy 33eFt helyett 100eFt-ot költsön el, mert higgye el jobb lesz. Nem feltétlen lesz jobb, mert a legtöbbször nem adottak az összehasonlítás feltételei. Ha nem tud/akar pókerarccal kifizetni sok pénzt kezdéskor, akkor kezdje el a fűszerboltossal, vagy hasonlóval, aztán majd bekomolyodik, ha már érzi a korlátokat, akkor már lesz összehasonlítási alap. Meg barkácskategóriával is egy vagyon egy műhelyt felszerszámozni, nem hogy az iparival ...
Itt van egy jó kis teszt, pont az általam linkelt Maki és az általad emlegetett PS ütvecsavarozót összehasonlítva. Látszólag, nagyjából egyformán teljesítenek. Szóval a PS sem rossz választás.
De az látszik hogy a 260-as építőcsavart egyikkel sem villám módjára tekered be.
"A Parkside PABSP 20-Li B2 plussz töltő plussz 2db 2AH-s akksi (darabja 6000 ft) kijönne kb. 23 000 -ből. Ehhez jönne még a töltő, azt hiszem egy 10-es"
Hogymi??? :D Ez a 2 mondat többszörösen is sántít.
Na vegyük sorjában. A linkjeid szerint a 2 gép 24eHUF, akksi és töltő NÉLKÜL.
Ehhez akkor jöjjön akkor egy töltő plusz 1 2Ahs-s akksi, 12.999 Ft:
Tehát a 33e az mindjárt 43e HUF :) 4Ahs-sal plusz ~12e.
Persze ez még mindig kevesebb mint a fele az én Makis szettemnek, de tegyük hozzá: a Parkside az nem úgy van, hogy besétálsz egy lidlibe és beteszed a kosaradba. Ha van épp akkor van, ha nincs akkor nincs, de ha van is nem mindig van, mert mire beérsz a boltba, mind elkapkodták (vagy "véletlenül" ki se tették mert lidlis haver a havernak félreteszi)
Tudtommal itthon az online rendelés sem megy - ellentétben a német Lidlivel.
Ezeket mind tedd hozzá mikor a Parkside-ban gondolkozol. Plusz azt, hogy tutira nem annyi órára van tervezve, mint a Maki. Csodák ritkán vannak az anyagminőségbeli különbségeknél.
Nekem egyébként Milwaukee szettem van, de azt csak képekben linkelem (M18 FPP2A2-502X FUEL-erocsomag mappa) mert az már nagyon máshol jár árban.
Jaj, erről eszembe jut a rémálom. A melóhelyen nyáron a társaság nagy része szabin volt, csak 4-en voltunk ben a szép nagy, körülbelül 500 m2-es műhelyben, amikor a álmennyezet felett szétdurrant a 200 mm átmérőjű esővíz elvezető cső ami a lapostetőről vezeti le az esővizet. 1 perc alatt több m3 eső zúdult be a műhelybe a csövön, a fejünk felett lévő álmennyezet egy része azonnal leszakadt a víz súlyától, körülötte meg a szétspriccelő víztől elázva kezdett potyogni másodpercekkel később. 1 héten keresztül, napi 12 órában takarítottuk utána a műhelyt mi négyen. Mindenünk elázott a műhelyben. a szerszámos lemez szekrényekben állt a víz, a gipszkarton falak fél méter magasságig felszívták a vizet, majd elkezdtek szétmállani. Az eset után átköltöztünk a másik műhelyünkbe, ezt a műhelyt meg azóta újítja fel egy 5 fős profi csapat. Mindent ki kell cserélniük, 72 darab neon almatúrát, a teljes elektromos hálózatot, kapcsoló szekrényeket, gipszkartont mindent le kellett bontaniuk. Persze a bontás során derült ki, hogy a szennyvíz és vízvezeték csöveket is cserélni kell, padlót felvésni, újra betonozni, majd műgyantázni. Most fogunk visszaköltözni 1-2 héten belül a felújított műhelyünkbe.
Az rémlik, hogy a jogi karon, de ez egyáltalán nem biztos. Én is azért emlékszem, mert a közgázra jártam akkoriban ott.
Próbáltam keresgélni, de csak egy másik estet találtam, ahol a 2-8(!) cm vastag vakolás szakadt le az orvosi karon, 12 hallgató könnyebben sérült meg, szerencsére.
Nem, az ütvecsavarozó és az ütvefúró az két teljesen más állatfaj.
Talán a legjobb példa, amit biztos láttál már, az a gumisnál a csavarozó, amivel a kereket leszedik. Mindegy, hogy levegős vagy elektromos, azok ütvecsavarozók.
Használat szempontjából a legnagyobb különbség, hogy nagy erőknél sem a csuklód terheli a nyomaték (annyira). A videón a csávó szenvedett, hogy megfogja a gépet, amikor előfúrás nélkül tekerte be a szerkezetépítő csavart. Ugyanez a munka egy ütvecsavarozóval simán egykezes, nem akarja eltörni a csuklód. Egy 60Nm-es behajtó az nem játék, ha megszorul és nem vagy felkészülve rá, akkor simán ki tudja tekerni a kezed. Nem mellesleg sokkal nagyobb nyomatékot tudnak az ütvecsavarozók.
A hátrányuk, hogy finom munkára nem a legjobbak, nekem már sikerült 4,5-es csavart áttekernem fejestől, mindenestől egy 25-ös deszkán.
(Persze ízlések és pofonok. Tesóm egy 150Nm-es ütvecsavarozóval tekeri a 3,5-es csavarokat a bútorlapba, mondván hogy milyen frankó, én az ilyen melókra szándékosan egy kicsi és könnyű 12V-os behajtót használok. Viszont ha 260-as szerkezetépítő csavart kell betekerni a szarufába, akkor nem bohóckodom, arra ott van az ütvecsavarozó :)
Szóval:
Ideális esetben mindkettőnek meg van a helye a gépparkban, csak tudni kell melyik mire való.
Köszi. Ja, hát azt én is vágom nagyjából, hogy nem véletlenül árulják egy diszkont áruházban és nem egy szakboltban...:))))
Egy dolgot jó lenne tisztázni és ebben megköszönném ha segítenél: Az "ütvecsavarozó" az ugyanaz az elnevezés mint az "ütvefúró" vagy itt két külön dologról beszélünk?
A videóban egyébként a pali "Parkside PABSP 20-Li B2" - vel dolgozik, jelenleg viszont a Lidl -ben elérhető a PDSSA 20 LI-A1 ütvecsavarozó is.
Itt egy összehasonlítás elvileg róluk, de én nem értem igazán a különbséget, meg hogy ez lényeges-e.
A Parkside PABSP 20-Li B2 plussz töltő plussz 2db 2AH-s akksi (darabja 6000 ft) kijönne kb. 23 000 -ből. Ehhez jönne még a töltő, azt hiszem egy 10-es. Szóval ha 33 000-t van bármi ami nyújtja ezt vagy jobbat és egy másik temékcsalád felé tudok vele az aksikkal elköteleződni akkor ajánljátok bátran. Feltételezem nem nagyon van ilyen.
Szerintem ezóta sokat fejlődött az álmennyezet-technika.
Én is egy álmennyezetes helyen dolgozom, és volt már pár pityputy szituáció az elmúlt 12 évben.
A mostani álmennyezet-lapok szintén szívják a vizet, mint a szivacs. Viszont nem ütnének agyon senkit, ugyanis a víztől szétesnek atomjaikra. Olyasmi a cucc, mintha fűrészporból lenne, és a víztől a kötőanyag elolvadna benne.
A lap magában pedig olyan könnyű, mint a hungarocell.
Tehát, ha ez ma a fejemre esne, akkor maximum a 60x60-as osztású, vékony acéllemezből hajtogatott négyzethálós tartószerkezet okozhat sérülést, de az is olyan könnyű, hogy az okozott sérülés inkább vágott, karmolt sebekkel járna.
Még a 90-es években ugyanez megtörtént a pécsi egyetem egyik előadójában, némi különbséggel: a zajok hatására a tanárnő még kiterelte a diákokat a teremből, de ő már nem jutott ki, és súlyos fejsérüléseket szenvedett. Nem tudom, vissza tudott-e térni a katedrára, vagy egyáltalán a normális életbe. Ott is a műanyag tiplik voltak a bűnösök, illetve akik azt használták. :((
Hasonló esetet mesélt éppen egy csőszerelő ügyfelem. A Bosch egyik helyi gyárában csináltak irodákat automata tűzoltó berendezéssel. Az egyik alvállalkozó huszonmilliós kárt okozott azzal, hogy az egyik tűzoltó fejet rosszul rakta fel, és az iszonyú sok atmoszférával kilövellő víz átlőtte az egyik monitort, és az éppen távollevő valamilyen vezér székét, meg minden mást. Aztán az álmennyezet szépen megtelt vízzel (állítólag nagyon jó vízszívó), végül a súlytól leszakadt az egész a környéken. Szerencsére nem volt a közelben senki.
Amikor külföldön dolgoztam, az irodában leszakadt az álmennyezet. Az volt a szerencsénk, hogy (befelé) nyitva volt az ajtó, az akadályozta meg, hogy az egész a fejünkre essen. (egy pillanatra tele lett a gatyánk...). 12-es műanyag tiplivel volt a mennyezet betonjába erősítve. Persze rögtön leszedték, a többi irodában is. Aztán a felújításkor a művezető azt mondta, hogy a műanyag tiplik függőleges méretezésénél pluszminusz 80%-ot (!!!) kell figyelembe venni. Az újat fém tiplivel rakták be.
Van egy Bosch 2200 W ágaprítóm, ami csak "törögette" a gallyat. Gondoltam veszek egy ilyen kést bele, vagy egy 6.5 KW benzines motorral meghajtom. Amikor kivettem a kést elég életlennek éreztem, hát megéleztem. Azóta mindent gyönyörűen vág, és nem volt szükség másikat gyártani. Így megmaradt tartalékba. Pontosan nem mértem, kb 1.5-2 cm-esre darabol, Begyújtósnak, komposztba, talajtakarásra, használom. "
Én kicsit vastagabbakat darálnék mint amit az az elektromos elvisz, bár lehet boldogul vastagabbakkal is, de lehet inkább csak kerti hulladékokra, fagyalra lett kitalálva.
Ezzel a tengelyjel gyaluforgácsot fogsz gyártani*. Az ágaprítók másként működnek. Szerintem a gyorsacél kés kemény lesz hozzá, ki fogja tördelni az élét.
* már amit egyáltalán el fog vágni"
A fóruma beállt. Illetve nem különösebben jellemző, hogy gyalu tengely felhasználásával készítsenek ilyent, de van pár kivétel.
(face csoportban még nyomják akik itt voltak"
Igen, tudom, hogy felaprítja, de nem feltétlenül cél, hogy el is tudjam égetni. Egyébként ágaprító, ágdaráló is rengeteg féle van.
A darálók jellemzően ilyen anyagot produkálnak mint egy gyalugép. Természetesen nem lenne nagy elvárásom hozzá, hisz ami vastagabb fa azt fel is lehet kuglizni. Vékonyabb ágakkal pedig véleményem szerint boldogulnia kell.
Tényleg, a porszívó! Ha falba kell fúrni, akkor a kis Wolfcraft állványba bedugom az elszívást és tiszta marad minden. Autó takarításhoz is jó, mert hosszú a gégecsöve, kényelmes vele dolgozni és szív mint állat.
Bocs, keverem. A multigéphez csak tartozékok vannak Parkside-ok (amik egyébként jók), de maga a gép Bosch. Csak megzavart, hogy ez is zöld, meg az is... :-S
pl. a speedsquare egész használható, bár nekem kicsi a swanson után (azt viszont hozzá kell tenni, hogy a swanson metric viszont sokkal nagyobb mint az inch alapú, ez utóbbival kb. egyező méret lehet a lidlis speedsquare) -de ez hivatalosan nem gép.
az "R2D2" porszívót viszont sokan dícsérik, főleg a plusz konnektoros változatát
Szalagcsiszoló, gérvágó, multigép, ezek rendben vannak.
Ellenben a kettős köszörű (ami nálam éppen Workzone, de megszólalásig ugyanilyen volt a Parkside is) egy gyenge próbálkozás. Már újonnan is használhatatlan volt az egyik köve, folyton lelazult. Annak befejeztem a tervezését és legyártottam a hiányzó alkatrészt, egyelőre jó, de pénzt már nem adnék érte.
A Parkside-nak a csavarbehajtón kívül van még olyan gépe, amire azt lehet mondani, hogy jól használható? Talán a flex, meg a hőlégfúvó? A gyalu és a szúrófűrész rettenet.
Az általad linkelt videóban 8-as szerkezetépítőcsavarokkal küszködik a manus és a fúrógép. Ha tényleg sok ilyet akarsz behajtani, akkor ettől komolyabb fúrógép kell neked. Vagy egy ütvecsavarozó. Vagy mindkettő...
Én is Parkside fúrógéppel kezdtem. Ha pénz szűkében vagy és nagyon kell egy fúrógép, vedd meg.
Igazából felépítettem olcsóbb gépekkel és szerszámokkal egy könnyűszerkezetes műhelyt meg egy garázst, de arra is rájöttem, hogy jobb géppel lehet gyorsabban, szebben, könnyebben dolgozni...
Ha bővebb a keret és nem akarsz folyton korlátokba ütközni (teljesítmény, akkuidő, megbízhatóság, ergonómia stb), akkor feljebb kell lépni.
Az Extol/Einhell/B&D/Trotec/Powerplus.. vonal nem feljebblépés.
A Makita/Metabo/Bosch/DeWalt/Milwaukee vonal igen.
Szerintem a parkside az nem egy jó márka. Ár/érték arányban jó, ha a barkácsszinten maradunk. Nagy előnye a 3 éves garancia és hogy szinte mindig cserélnek, nem javítanak. Pár év tapasztalata után azt mondom, hogy az akkus csavarbehajtóik, akkus fúró-csavarozó gépeik jók egy bizonyos terhelési szintig, de a felett nem bírják és le is merülnek hamar. Kardfűrész gépet használom még (nem akkus), azzal sincs semmi bajom, de eléggé ritkán is van rá szükség. A több gépük minősíthetetlen. Ha megengedheted magadnak, akkor ne erre építkezz. Pontosabban legyen parkside az említett gépekből, de ha más is kell és elvársz némi pontosségot is, illetve teljesítményt, akkor más márkába ruházz be.
A jobb márkákhoz képest elég olcsó a parkside, vagyis nincs akadálya, hogy ebből is és abból is legyen géped.
Személyszerint nem rég jutottam arra a döntésre, hogy az igazán heavy-duty feladatokhoz akkus vonalon a Makita 40v-os történetéhez fogok csatlakozni, a többire jók lesznek a parkside említett gépei is.
Köszi. Kicsit tágultak már az ismereteim. :))) Akkor annyi lejött, hogy érdemes a 18 - 20 VOLT környékén keresgélnem és legalább 2 min db 2 AH -s akksival. Szerintem nekem az ütvefúró funkció nem lesz annyira lényeg, arra lesz fúrógép Inkább a youtube-os "kollégához" hasonlóan a sok nagyobb csavar vonal menne. Meg jó lenne bőröndben szettben venni, sokat számí hurcolásnál. Amit nem tudok, hogy van -e jelentősége annak, hogy szénkefés a motor vagy nem. Illetve ha már elindulnék ezen a vonalon a Parkside-nak mennyire jó a többi gépe? CSak, hogy akksi kompatibilitással nem legyen gond ha már errefele megyek el.
Ezzel a tengelyjel gyaluforgácsot fogsz gyártani*. Az ágaprítók másként működnek. Szerintem a gyorsacél kés kemény lesz hozzá, ki fogja tördelni az élét.
Van egy Bosch 2200 W ágaprítóm, ami csak "törögette" a gallyat. Gondoltam veszek egy ilyen kést bele, vagy egy 6.5 KW benzines motorral meghajtom. Amikor kivettem a kést elég életlennek éreztem, hát megéleztem. Azóta mindent gyönyörűen vág, és nem volt szükség másikat gyártani. Így megmaradt tartalékba. Pontosan nem mértem, kb 1.5-2 cm-esre darabol, Begyújtósnak, komposztba, talajtakarásra, használom.
Köszönöm. Igazából nem is tudom, hogy mit keresek, szeretnék. Azt viszont látom, hogy a nútba belefér 5mm.eskés is. (a korábbi hozzászólásomban szereplő gyalunál) Bár akkor a szorító csavarok fejei nehezen férnének el.
Valami olyan viszonylag jó áron megvehető tengely kellene amibe alapból 5mm.es kés van. Nem tudom, hogy egyáltalán hogyan jön össze, ezért se szeretnék sokat költeni...
Egy FAZ II Fischer fém horonycsap terhelhetősége húzásra 70mm furatmélységbe 7KN, nyírásra 16KN, hajlítónyomaték 52Nm, de min. C20/25 betonba.
Csak az a kérdés, hogy milyen a beton
Amikor egy gerendába, födémbe- egy furatot megterhelsz függőlegesen, akkor a feszültség egy lefele szélesedő szimmetrikus kúp alakban oszlik el.
A vízszintes furatnál is kúp alakú, de excentrikus és sokkal szélesebb is, tehát jóval nagyobb a terhelhetősége.
A vegyi dűbel szerepe az, hogy ezt a betont helyileg megerősítse annyira, hogy a kúp bírja a feszültséget.
Ha egy C15/20 betont használtak- netán még kisebb osztályút és függőleges rögzítést kell kivitelezni, akkor még a vegyi dűbel is problémás, főleg ha léteznek dinamikus terhelések is), 2-3 rözitőpontot kell alkalmazni, egy min. 6mm vastag fémtalppal, amire rá van hegesztve egy rögzítőszem.
EN 1992-4 a tervezési szabványa a rögízeseknek. Ha elég mélyre fúrunk és nagyon erős a beton, akkor a fém dűbel vége fog leszakadni. :) A képletek szerint, a kúppalást területe nem növeli meg a vegyi dűbel, csak a beton nyomószilárdságát. Ezért én mindig óvakodtam a függőleges rögzítésektől.
A faipari abrikterbe való kések gyorsacélból vannak, és kb 3mm vastagok szoktak lenni.
Ha neked jó az aprítóba a gyorsacél, de 5mm vastag kéne, akkor fémipari szerszámboltokban kéne keresgélned. Oda szoktak használni 5mm vastag, 25-50mm széles, max 200mm hosszú blokkokat.
Fej fölötti függőleges használatuk eléggé körülményes, némi kreativitást kíván. Mert ugyebár ha lefelé kell beletolni akkor benne maradnak a likban, ha vízszintesen fekszik akkor sincs baj, de bizony ha lefelé mutat a lyuk akkor kiesik belőle amit odanyomtunk.
A trükk csak annyi, hogy el kell zárni valamivel a nyílást, hogy ne tudjon kifolyni amíg bele nem tolod a csavart amit ragasztani szeretnél. Én egy kis keresztet szoktam vágni egy széles szigetelőszalagra, felragasztani a furat köré, és azon keresztül benyomni a ragasztót - a fülek visszahajlanak amikor kihúzom az injektáló csőrt. Ezzel lezárja a kiesés ellen az utat de a csavar megintcsak áttolható rajta. Amikor meg megkötött a ragasztó akkor le lehet szedni a szigszalagot.
Esetleg ha nem kell sok, akkor anyagi/környezetvédelmi/beépítési szempontokat figyelembe véve, nézz körbe a ragasztópatronos termékek között is. A Fisheré üvegben, a HILTIé meg müa. zacsiban van. Elvileg pont annyi van benne amennyi kell/lyuk (feltéve, hogy a lyuk olyan mély amilyennek lennie kell)
2-4 számmal nagyobb lyukat fúrj neki, és alaposan ki kell fújni a port a lyukból. Amikor megbontod a vegyi dűbelt, az elejét ki kell engedni, csak a rendesen összekeveredett anyagot szabad benyomni a lyukba. Utána van kb 5mp-ed, hogy belerakd a vasat. Ha végeztél, akkor ne szedd le róla a keverőszárat, akkor még van esélyed használni később (két keverőszárat adnak általában)
Nagyon jó cucc, egyszerű dolgozni vele, és marha erős.
A DeWalt meg az Einhell nem éppen ugyanaz a liga... abszolút hobbi felhasználásra vedd meg a LIDL-s/Aldi-s cuccokat. Ha egy évben párszor előveszed, azt bírja és pont arra találták ki... (ha elromlik, egyszer cserélik kompletten...)
... de utána ne jusson eszedbe, hogy rendszeresen akarod használni heti több órát, mert azokat viszont nem arra találták ki. Ha van pénzed és kicsit távolabb gondolkodsz, amiben többet akarod használni esetleg az eszközöket, akkor inkább a DeWalt/Milwaukee/Makita stb.
Kisebb lakásátalakításba kezdek illetve már benne is vagyok. (Galéria / álmennyezet összerakás / kisebb bútor szétszerelések ) Ehhez keresnék behajtót. Lehetőleg 2 akksis Li-on kofferes megoldást preferálnék, hogy ne kelljen külön hordozgatni a fejeket. Abszolút hobbi felhasználás lenne, de saját felhasználásra hosszabb időben szeretnék gondolkodni. Nyomaték szintekkel nem vagyok tisztában, a minnél alacsonyabb súly annyira nem szempont, inkább a jó akkuidő. DeWalt-ot és Einhell-t javasolták mint jó ár/értékarányú márka de nem feltétlen vagyok márkafüggő. Köszönöm a javaslatokat!
+1 Ha fotel lesz, abban biztosan lesz némi mozgolódás, hintázás, túl nagy lendülettel is bele lehet ülni, miegymás. Szóval lesz ott némi dinamikus terhelés is, akkor meg az erők furcsán is alakulhatnak.
Amiről még nem esett szó: maga a betongerenda milyen típusú, mekkora, és mi a statikai szerepe? Van esély rá, hogy vasat is átfúrsz benne, az pedig ronthatja a gerenda teherbírását.
Én bölcsőhintát függesztettem mennyezetre. Babakorú gyermek hintázott benne, minden együtt nem volt 10 kg se. Én ráakaszkodtam (~70kg) simán bírta, utána ráakasztottam a hintát is :)
Szóval igen, egyetértek, bő túlbiztosítás, abból nagy baj nem lehet, ne legyen szempont a "később nem tudom eltávolítani" :)
Ennek alapján a max terhelés - ami lehet húzó, nyíró, vagy bármilyen szögben támadó - az SX10x50 vagy SX10x80 dűbelnél, nyolcas csavarnál, betonban 1,2kN, ami 120 kiló.
Veszel egy alsó tartályos kézi homokfújót, a Yato márkájú elég jó. Van olyan is aminek 3 dűznije van. A standard 6.3 mm, egy kisebbel jobban jársz, val. lehet kapni hozzá.
Bérelsz egy 200L/perces kompresszort és veszel zsákos kvarchomokot.
Leválasztod a felületkezelést fáig, egy kicsit átcsiszolod 80-as papírral. Az excenteres csiszoló nem fér be mindenhova és a lakk tölti a papírt.
Van egy Fein csiszolom, rezgő, azt is szoktam használni a nehezen hozzáférhető részeken.
Az újra kezelésnél használj egy viaszos pácot, víz alapú, szórással, 3 vékony rétegbe. Vagy pigmentálható svéd viaszt, 15% vízzel hígítva, kifújja a festőpisztolya, abból is 3 réteg kell (az első réteget ecsettel át kell húzni). Azzal vagy 8 évet tart a felületkezelés, ha sötét. A svéd viasznak sok a szárazanyag tartalma. Sajnos elég drága.
Sziasztok, bocsi ha kicsit off topic, de nem találtam megfelelőbbet, és gondolom van itt ilyen tapasztalalat.
Egy függő fotelt szeretnék betongerendába rögzíteni. Max terhelés kb 100kg, és egy csavarral kell megoldani.
10-es csavar gondolom elég - de milyen tipli legyen? Elég egy jobb fajta műanyag? (pl. Fischer SX, 12-es ha be tudom tekerni a 10-es csavart; ha nem, akkor 14-es).
Vagy mindeképpen fém javasolt? Ebből milyen?
Tudom alapcsavar volna a legtutibb, de ha nem muszáj azt nem szeretném, mert nem tudom eltávolítani.
Nem csiszoltam még lakkot hálóval, passz, hogy mennyire lenne hatékony.
De pl a festool granat csiszolópapírok biztosan sokkal tovább bírják, mint a makita (ezt a kettőt elég sokat használtam, zongorázni lehet a különbségeket), összességében olcsóbb lesz a drágábbat venni (sokkal)
Ja, és az elszívás alap, ahogy pacman is írja, anélkül mindegyik papír hamar meghal. (viszont ehhez nem lesz jó egy háztartási porszívó, mert az hamar tönkremegy)
Ja még annyit, hogy nem csak lakk csiszolásakor hasznos az elszívás, hanem mindig. Csiszolóanyagot/gépet kímél, hatékonyabb vele a csiszolás.
Mivel csiszolj: ha papír/vászon hordozón abrazív anyaggal, akkor durvábbal. 40es vagy 60-as szemcseméret míg a lakk nagy része lejön, utána válthatsz finomabbra. Nekem a Makita papírokkal semmi bajom, de mondjuk lakkot nemigen toltam még le vele (csak régebben egy Hyundai szalagcsiszolóval). De simán jó erre a munkára OBI-s Lux csiszolópapír is, olyat is használtam már - nem biztos hogy ilyen egyszeri lakkeltávolításra érdemes drága csiszolóanyagra beruházni
Vannak itt hálóval is csiszolók (tfe_tng tuti) de nem tudom abból van-e lakk csiszolására alkalmas, és hogy mennyire hatékony és tartós - majd elmondják ha csiszoltak már vele lakkot. Illetve ha már háló: "interfész pad" használata állítólag melegen ajánlott.
OK, ez is fontos infó hogy lakk eltávolítása a munka, mert akkor: elszívás! Nagyon nem szereti a gép csapágyazása a lakkot, ha csak úgy "natúr" csiszolsz. Köss rá egy porszívót! Tudom plusz zaj, áramfogyasztás, de a gép meg fogja köszönni. Valaki itt írta korábban, hogy jóval drágább Bosch excenter csapágyazása mehet tönkre lakkcsiszolással, mert beég a lakkpor. Plusz elszívással kevesebb lakk tapad be a csiszolópapírba. Ebbe a kis DeWaltba a klasszik 35mm-es porszívócső mindenféle adapter nélkül szépen, passzosan megy bele és ott is marad, ez saját tapasztalat.
Bár lehet, hogy nem is épít ilyent már senki össze.
Lenne egy számomra felesleges tengelyem, tartókkal együtt, tartókba van menet, de csak az egyikben vannak csavarok. Illetve lehet, hogy kést is eladnám. Nem volt használva a tengely se, egy ronda használt csapágyház van rajta, 10cm.széles és 10cm. az átmérője is.
Kés: új, még egyben van 61cm. hosszú és 3,5cm széles, 3mm.az anyagvastagsága.
A tengely begfogad 5mm. vastag kést is.
Én ágaprító készítéséhez vettem, de szüköllöm, ezért eladnám ha lenne rá igény. A kést nem feltétlenül, bár lehetne vastagabb, mert vékonyollom ágaprítóhoz.
Mit lehetne kérnem a tengelyért, késért szerintetek?
Igen, a gondolatod helyes írányba vitt. Egy-egy szemes csavar a lábakba felül, és a karfába laposacélba fogakat készítek, és azt a karfába eltudom rejteni. Próba elkőszült, teljesen eldobandó, de kisérletnek jó lett.
Ez már többször előkerült itt a fórumon. A levegős szerszámok közül az ilyen csiszolónak van talán a legnagyobb levegőigénye a hozzáértők szerint. Az a táskakompresszor meg ráadásul iszonyú hangos, ha sokáig használnád, a szomszédok elátkoznak. :))
Igen, egy beakadó bütyök kell. Láttam képeket, ahol külsőleg fogazott lemez van felszerelve. Ezt rondának tartom. elrejthető fogakra gondoltam. Ha lehet vásárolni, akkor nem ötletelek. De, lehet, hogy másnak jobb öttlete van. Célszerűségre és biztonságra törekszem.
Na, a többiek így vagy úgy elmondták hogy "táskakompresszorral levegős excentert nem", és jól látod, eletronyos excenter lesz az alternatíva, én őt tudom ajánlani. Kicsi, könnyű, de ahhoz képest jól dolgozik:
Persze kérdés nálad a "terasz csiszolása" mit jelent. Jártam már sok olyan teraszon ami nagyobb volt mint akármelyik régi albérletem. A padlója is csiszolandó? A korlátja? Mekkora terület kb? Festéket/lakkot akarsz fáig visszacsiszolni, 30 évnyi X réteg festék/lakkréteget eltávolítva, vagy csak "ápoló" csiszolás a vékonyazúros korláton?
Sok a kérdés, tudom, de nem mindegy mi a feladat :-)
Az a baj, hogy mindkét eszközre a bemeneti levegőigény van megadva. A kompresszor 180 liter /perc levegőt szív 1 baros levegőből percenként. Ha 3 baron engeded ki belőle a levegőt, mert mondjuk 3 baros levegőt kér a csiszoló, akkor az 60 liter /perc 3 baros levegő lesz úgy hogy akkor megy folyamatosan a kompresszor. Ha viszont az eszközöd 100 litert eszik percenként a 3 baros levegőből akkor nem tudod etetni ezzel a kompresszorral. Szóval úgy fogsz dolgozni hogy 1-1,5 perc munka aztán megvárod amíg feltermel, megint másfél perc perc munka - és így tovább.
olcsó Yato/Extol 15.000-es kategória.Hobbi szintre,meg kell csinálnom jövőre a teraszt..A cégnél ilyet használunk most egy melóra,hozattam be elektromost is de az nehéz volt.Csak a súlya miatt is jobb,meg valahogy jobban kézreáll.
Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy nem, de majd a hozzáértőbbek megmondják, hogy miért nem :)
Annó én is szemezgettem a mirka levegős csiszolóival, aztán lebeszéltem magam róla, olyan kompresszor kellett volna, ami a gép árának a sokszorosa. Nem tudom pontosan milyen csiszolót akarsz működtetni vele, lehet hogy valami kisebb elkaristol vele, ha nem terheled túl, de biztosan nem lesz egy nagy élmény :)
lehet hülye kérdés,táskakompresszorról tudok működtetni levegős excentercsiszolót normálisan?180l/p-et tud a kompresszor állítólag (Aldis). a csiszolók ha jól látom kb 100-at fogyasztanak max. Vagy folyamatosan ki-be fog kapcsolgatni?
Évekkel ezelőtt aktívabb voltam, most szemlélője, olvasója vagyok a fórumnak.
70 felett, a téli időszakra egy hinta fotelt szeretnék barkácsolni, állítható háttámlával. Néztem filmet rajzot. Okosabb nem lettem. Ami elfogadható a kartámasz állításával történő megoldás. Hasonló megoldás van a kerti szetteken is. Tanácsot szeretnék kérni, szerintetek hol lehet ilyet beszerezni? Majd, az összes vasalat áruházat végig böngésztem. Eredménytelenül.
Kis műhelysöprést tartok, ha esetleg valakit érdekelnek a következő cuccok:
Makita DGA452 kisflex:
Hozzávaló gyémántos betoncsiszoló tárcsával, valamit horonymaró feltéttel, akku nélkül, összesen 35k. A tengelyrögzítő pöckön lévő műanyag bizbasz leesik róla, bár talán hozzá lehet epoxizni.
Makita DDF456 fúró-csavarozó:
Akku nélkül, 15k.
Makita DTD153 ütvecsavarozó:
Akku nélkül, 35k
Makita 9911 szalagcsiszoló:
Kb 15-20db csiszolószalaggal, 30k
Bosch GWX 13-125 S kisflex:
Ez szinte zsírúj, kb 20db mészkőlapot vágtam el vele. Gyári dobozban adom, garanciális, asszem kb 1 hónapja vettem. 50k.
Makita DML801 akkus lámpa:
Akku nélkül 7k.
Makita HG5012 hőlégfúvó
15k
Einhell kapcsozó:
5k
Dremel 4300 set, csomó kiegészítővel:
Idén májusi vásárlás, még garis. 60k
Dremel gázforrasztó készlet:
10k
Ezeréves Bosch PSB 550 RE ütvefúró:
Ezt odaadom ajándékba 20k fölött az első vevőnek :)
Festool TS 75:
Systainerben, sín nélkül, az alap lappal, plusz egy panther hosszvágó és egy istentudja milyen fantázianevű bútorlapvágó koronggal (mindegyik lap gyári festool). Cakli pakli 240.
MAKITA LD050P lézeres távolságmérő:
18k
Makita DCL281F akkus porszívó, ciklonnal:
2022.01.08-i vásárlás, 3 év garira regisztrálva: 60k
Ahol nincs említve, ott már nem garis a gép. Ha valakit érdekel valamelyik tétel, akkor email.
Elkezdtem a türelmes spórolásomat egy gépelyre, ami azt jelenti, hogyha kapok valahol egy 200-ast, azt elrakom egy perselybe. 90.000-be került, amit kinéztem, amikor elkezdtem pár hónapja. Már a félárnál több összejött - gondoltam én naivan egészen tegnapig. Amikor is jött egy hírlevél, miszerint a gép ára már 130.000. :((
Ilyen tanfolyamból már láttam párart, meg hívtam is. Többnyire az éppen most nem indul, betelt, a jeletnkezőktől függ, hogy mikor indul stb..., válaszokat találtam. Naivan arra gondoltam, hogy valaki ismer valakit, aki tud valami "szintfelmérős vizsgás" gyors megoldást, amivel nem büntetnek meg, ha ugyanazt csinálom tovább, amit eddig.
Nem tudom létezik-e ettől intenzívebb forma, de ha mondjuk van 3-4 hetes akkor meg kérdés, 3-4 hétre ki tudsz-e esni. Gondolom ezen túl meg érdemes online keresgélni.
Hosszú évek óta foglalkozom beépített szekrények, konyhabútorok készítésével, helyszíni szerelésével, kizárólag bútorlapból. Eddig olyan vállalkozási formában csináltam, amiben nem számított, hogy nincs semmi ilyen irányú végzettségem. Most viszont egyéni vállalkozóként szeretném folytatni, amihez kellene legalább egy asztalosipari szerelő, vagy asztalos végzettség. Esetleg van itt olyan, aki tud erre a problémára gyors megoldást? A válaszokat előre is köszönöm!
>> Ebből a kiegészítők lejönnek, marad 113947 Ft, ezt 4 felé dobjuk: 28493,5 Ft/db.
Tehát ? :)
Nem occsó', az tuti. Azért halkan hozzáteszem, hogy nagyon-nagyon jók ezek a szorítók, igazából a legjobbak, amiket valaha használtam. Itt nincs olyan kérdés, hogy eltörik-e, ha megszorítod :)
Nekem is van 4 db ilyen (hasonló), 125 cm szorítással, nekem anno (2015-ben) 13e Ft körül volt / db.
De azért ezt egy klasszik bútorasztalos nem szereti használni, korpusz szorításra tuti nem. A súlya ugye (enyim 13kg/db) ... azok a Bessey-k meg inkább korpusz szorítók, bár nyilván a táblásítást is jól bíri a 8000N-os szorítóerővel.
Csak a teljesség kedvéért: a csomag ára 313 EUR, ami tartalmaz értelmezésem szerint 4 szorítót, plusz kiegészítőket. 400-as euróval ez 31300/db-ra jön ki.
Ez még mindig elég sok, de "csak" a 3 szorosa az általad linkeltnek :)
Nagyon koszonom a kerdesemmel kapcsolatos hozzaszolasokat. A 155 fokos blum kiveto pant tok jo, valoszinuleg meg is oldana a problemat, ha nem kattant volna be a kicsinyitett agyvasalat otlet :) Addig meg amig elkeszul, addig a lada mogott szekrenyre lesz viszonylag hagyomanyosabb pant racsavarozva. Megbeszeltuk a nejemmel a csavarhelyek eltuntetesenek majdani modjat is. Szoval vilagbeke van ... :)
Azért, mert a a pánthely furatot bentebb kell rakni a szokásos (18mm vastag ajtólap esetén) 3-5mm-től, hogy a szekrény élére teljesen (mínusz luft) rátakarjon a front. Emiatt a pántkarnak nagyobbat kell "dobnia" az ajtón kifelé, hogy a front éle ne akadjon meg a korpusz élében. Az előző hsz-ban csatolt képen is látható, hogy a pánt nem az ajtó szélére (3-5mm-re) van fúrva, hanem a szélétől 27,5mm-re. Azaz, sima, normál kivetőpánt erre a célra nem használható (a vastagság miatt profilajtó pánt sem)!
(a pántból csak csillapítós létezik, ekkora súlyú ajtónál és lefelé csukódás esetén szinte észre sem veszed, hogy be van benne)
Lecsapódás ellen én mindenképpen raknék be gázteleszkópot. Biztonságosabb úgy, mert nagyon nehéz lesz a front/tető, ha lecsukódik (és a szélén van a kezed)...
Alább csatolva a Dynalogos doksi cikkszámokkal és rajzokkal.
Persze ez csukva is látszó megoldás lesz, de azáltal, hogy felkerül az elfordulás tengelye a fedlap felső éléhez közel, nem fog zavarni a fedlap vastagsága a nyithatóságban. Lecsapódás ellen valami más technikára (gázrugó, kitámasztó) lesz szükség.
Annyiban, hogy ha a fedlap élét ki akarod tolni a doboz hátlapjának hátsó oldaléléig, akkor nem 5-7mm hús marad a 35mm-es pánthelyfurat és a fedlap széle között, hanem tizenvalahány. Na és azt már nem emeli el, nem veti ki a kivetőpánt. Kinyitáskor beleakad a fedél hátsó éle a dobozhátoldal felső élébe.
Annyiban - ha jol ertelmezem a dolgokat - hogy tul sok a 30mm es nem emeli el annyira a vasalat, mint kellene es beakad a fedel kinyitas kozben (feltetelezzuk, hogy a hatso falon teljesen rajta van a fedel).
Ki is próbáltam a blum tervezőt, de nem jutottam előrébb, mivel nem használtam még, egyelőre semilyen tutorialt nem néztem meg és intiutive nem tudtam túllépni azon, hogy szinte semmilyen vasalatot se ajánl 30mm esetén. Jobban bele kell magam ásnom, már csak azért is, mert jövőre konyha projekt is lesz.
Nejemmel most azon kezdtunk el tanakodni, hogy nem lenne-e jó, ha egész egyszerűen egy jól kinéző zsanért a láda tető mögötti szekrényre szerelnénk fel.
Ami viszont befészkelte magát a fejembe, hogy BJaca ötlete nyomán készítsek egy mini ágyvasalatot. A szerkezet végül is nem olyan bonyolult. Azt gondolnám, hogy arányosan le kell kicsinyiteni egyet :)
Én mindenesetre bekalapálnám a blum tervezőbe, meg lehet adni az anyagvastagságot is. Simán lehet, hogy ha 2x annyi kivetőpántot raksz, akkor elbírja, marha erősek azok a vasalatok.
Szia! Már láttam ilyet valahol, sok éve. Az biztos, hogy először előre csúszott a láda teteje, és utána nyílt csak felfelé. Ágyvasalatok tudnak ilyen mozgást produkálni.
ismét szeretnék a közösség tudásához fordulni egy problémával. Adott egy láda szerű valami 360x900-as tetövel.
A láda minden oldala és a teteje is 30 mm vastag. Nehezítés, hogy a láda teljesen passzosan rajta van egy másik szekrény oldalan (mellékeltem egy rajzot).
Az a kérdés, hogy szerintetek milyen vasalat az, ami megoldja, hogy a 3ömm vastag lapokból álló láda tetejét fel lehessen nyitni, annak ellenére, hogy teljesen rajta van egy másik szekrényen (vagyis hagyományos pánt nem jó).
Ráütődő nyílást biztosító vasalatokban gondolkodtam, de nem talalok olyat, ami 30mm-es vastagsagnál is jó, illetve nem találok, mert nincs túl nagy tapasztalatom ebben, valószínúleg azért nem tudom az elméletet összehozni a gyakorlattal.
Ha esetleg még ez a vasalat meg is tudná tartani a láda tetejét mindenféle extra gázrugó vagy hasonló nélkül az király lenne és persze örülnénk, ha minnél kisebb vasalat lenne. Tudom, tudom ...
Azé' elég impresszív, mondjuk ha ez visszarúg, akkor ember legyen a talpán, aki megtartja. Mondjuk "csak" 3kW-os, szóval egy teljesen mezei 3x1,5-es kábel is elég neki. De szerintem elég "profi" :)
A legprofibbhoz kellene tudni, hogy mire használja. Mert ha fél évente egy colos pallót kell kettévágni, akkor a legprofibb a parkside lesz. De ha kéthavonta egy 60m magas japán templomot akar építeni a hagyományos csapolási techikákkal, akkor kelleni fog valami komolyabb cucc.
Hajszálra ugyanezeket tapasztaltam es en is sokat anyaztam ezert. Nem is ertem miert van ez?! Gondoltam ra hogy ott is csak hülyék dolgoznak, de ez nyilván nem igaz. De azert roppant idegesito
Szerintem, ha van helyed es lehetoseged, akkor vedd a nagyobbat, abbol biztos hogy baj nem lehet es biztos, hogy jon majd a pillanat, amikor orulsz majd ennek a dontesednek.
Nekem csak a kisebb vágható vastagság van meg. Igazából pallóig vágok, ott kicsit rossz hogy 45fokban azt már nem tudja, de talán azzal még lehet élni. Nem vagyom el3g gyakorlott, hogy felmérjem, ezen kívül milyen kompromisszumokat kell kötni.
Szerintetek hobbi felhasználás szempontjából van érdemi különbség a dwe7492 és a 7485 között?
Mint írtam, a kisebb tesóból egy használtat ajánlott egy hobbitárs megvételre. Nagyobból egyenlőre nem kaptam ajánlatot használtra. Küzdjek, várjak, hogy nagyobb legyen (új árban van a 2 között kb. 80e különbség), vagy nagy valószínűséggel elleszek a kisebbel is jó ideig?
Csak mert sok szó volt mostanában a gépekről, legyen itt egy kis anyázás is.
Szóval kis akkus maki sarokcsiszoló (115-ös). Van hozzá egy szintén maki horonymaró feltétem. A gépen a lapcseréhez szükséges rögzítőpöckön lévő rugó és fedlap már rég leesett, egy igazi élmény bármilyen szerszámcsere vele. Arról nem is beszélve, hogy ha elindítom, és a lap vízszintesen van, akkor bele tud esni a pöcök (mert ugye nincs rugó) és azonnal megszorul induláskor...
De ez lószar, a horonymarón lévő elszívócsonk valahogy úgy van kitalálva, hogy a szintén maki porszívó univerzális gumicsöve csak nagyon-nagyon nehezen megy bele, de akkor is csak kb fél centit, egy rossz mozdulat, és már ki is esik belőle. (ha éppen sikerül belerakni, akkor egyébként egészen jó az elszívás)
Árulja el már valaki, hogy ha a maki gépet maki porszívóval használom, akkor mi a bánatért nem lehet azokat a k***a elszívócsonkokat akkorára megcsinálni, hogy a porszívócső belemenjen stabilan ? Ugyanez volt a gondom az excenterrel, és a szalagcsiszolóval is. Nehogymár egy maki méretű gyártó erre nem bír odafigyelni.
Bármelyik jó lesz. A DeWaltnak jobb a stellere, a bosch meg lágyindítású és finomabb. (nekem a bosch volt, a stellerét nem szerettem, de egy jó kis gép volt)
> Van más ár/érték bajnok javaslat, vagy jó irányban gondolkodok?
Teljesen jó irányban vagy, maradj ezen a vonalon :)
Itt is érdeklődnék, hogy ki mit gondol az alábbi fűrészekről:
Rászántam magam, hogy veszek egy normális körfűrészt. Egy csomó "magamnak készítem projektem" áll azért mert azzal a trágya scheppach-al neki sincs kedvem állni fúrészelni, mert úgyis sz**r lesz. Ahogy régebben utánaolvastam, leginkább dewalt7492-ben gondolkodom, esetleg szóba jöhet a bosch gts 10xc. Itthoni, hobbi felhasználásra kellene, egyszer a távoli jövőben asztalba építve, addig asztalon használva. Leginkább fához használnám(kemény és puha vegyesen). Van más ár/érték bajnok javaslat, vagy jó irányban gondolkodok?
Illetve valakinek nincs valamelyik eladó?
(Kaptam ajánlatot a dwe kistesójára, de gondoltam, hátha valakinek van a sarokban egy 7492 is :) ) Köszi, Tibi
Van egy csomó megmaradt faanyagom (pár nm OSB, többnyire vágott - 100x50-es darabok durván), 2db merített 200x7,5x15-ös gerenda, cserépléc darabok, 5x10-es nyeselékek, egy kevés rétegelt lemez, dió szélezésből maradt leeső darabok, ilyesmik). Éppen a kidobás szélén vagyok, de ha valakit érdekel, akkor vatikáni valutáért szívesen odaadom. Holnap napfényben tudok lőni pár képet, ha érdekes. Prefereálnám, ha egyben elvinné valaki :)
Igen, illetve az ilyen fog jobban szakítja a rostokat, ha keresztbe megy rajtuk, ezért keresztvágásra kevésbé jobb. Keresztvágónál inkább nullás, vagy pár fokos pozitív fogat szoktak alkalmazni.
A pozitív fogak jellemzője viszont, hogy nem húzza az anyagot maga felé, hanem eltolná magától.
Ebből fakadóan azokkal óvatosabban kell bánni kézi gép esetében, mert kiemelheti a gépet a vágásból ez az erő. Gérvágónál viszont kifejezetten előnyös, mert nem feltépni, hanem leszorítani segíti az anyagot a gép.
Ezt a hozzászólásodat külön kimásoltam, remek összefoglaló. Kár, hogy aki erre minuszt pöckölt, nem írta le a saját okítását, mert az biztosan még ennél is sokkal jobb lett volna...
Na ha valaki haladós hosszvágó lapot keres 165-ös méretben, akkor még egy tipp: a Makitának ezt a lapját (Makita MakForce B-08159, 10 váltott fog) bátran ajánlhatom. Itt próbáltam ki először:
Jó, nem 15-ös gerendában toltam teljes mélységben, mint Judit fia, de talán a hülye háttérzene mellett is hallatszik hogy nem gondolkozott sokat az 1300W-os Maki merülőben sem.
Anno egy Makita duo-pack részeként került hozzám, akkor 13e ft környékén volt a 2 lap, azóta volt 20e Ft felett is ez a csomag, most úgy látom nincs rossz árban (a 48 fogas keresztvágó tesó is nagyon jó, sokszor bizonyított). De önmagában megvéve sem rossz döntés.
A Makinak ugye nem minden kelléke kívánatos (itt írta valaki, tán Vajk? hogy jó pár dolgát kiadja másnak gyártásra), pl a forstner fúróit csak repesznek tudom elképzelni (saját és más, pl Egy Griff tapasztalata alapján). De a fűrészlapjai kiválóak.
Most a gerenda miatt a kisördög megszólalt .. talán maradt még valahol az építkezésből tizenikszes gerendadarab, lehet egy teszt nem volna rossz ezzel a lappal a már említett 3 gépben megfuttatva. Kipróbálom és beszámolok róla.
"Fordítva nem igaz egyik sem lesz sem hatékony sem szép"
Egyenes fogazású hosszvágóim vannak. 5-6cm mélyen olyan felületet vágnak, hogy utána elegendő rezgőcsiszolóval megsimogatni. Nem szeretem a váltófogazást, nút vágáskor randa az alja.
Szóval. Igen abban igazad van, hogy minél nagyobb árok van a fogak között annál alkalmasabb hosszvágáshoz. Ezt az árkot vagy a fogszám csökkentésével vagy az átmérő növelésével lehet elérni. Viszont azt is kitárgyaltuk már számos alkalommal, hogy a fogalak, és a homokszög legalább olyan fontos, ha nem fonosabb. Egy hátradőlő fogú lappal hosszában csak füstölni fog hiába csak 12 fog van egy mondjuk 210-es lapon. A hosszvágáshoz durván előreharapó homlokszög kell, a 3-5 fokos hátradőlés pl a laminátumokhoz ideális. Ugyanígy a fogalak. Az egyenes-trapéz fogazás gyönyörű keresztvágott felületet eredményez, míg a ferde váltólapka képes szálirányra hosszában csíkokat várni a rostokból. Fordítva nem igaz egyik sem lesz sem hatékony sem szép. És hiába van elegendően nagy árok a forgácsnak, ha maga a fog nem képes ellátni a feladatát.
Nekem a ts 75 egy fene tudja milyen lappal jött, valami közepes fogmennyiség volt rajta (24 talán ?). Kipróbáltam hosszvágáshoz, aztán vettem egy rendes lapot (a linkelt panther lap). A különbséget zongorázni lehet. Ebből indultam ki, kövezzetek meg.
Izé, egyetlen szót nem szóltam arról, hogy váltófogazású-e a lap, vagy bármi más. Pusztán arról beszéltem, hogy hány fog van benne. Ha jól látom, akkor 18 fogas a linkelt metabo, 160-as méretben, amit én linkeltem, az 210-es méret mellett 16 fogas. Javíts ki, ha tévedek, de ez sokat számít.
Ha jól megnézed, az általad linkelt is ferde váltófogazású. Egyszerűen az való a hosszvágáshoz. A nagy forgácshelyek a metabon is megvannak - én még mindig azt mondom, hogy inkább hossz mint keresztvágó az a lap. Biztos vagyok benne, hogy keresztben szakít mint állat.
Ezenkívül az a tapasztaléatom, hogy a kézi körfűrészek gyári lapja szinte mindig közelebb van a hosszvágóhoz mint a kereszthez. Valószínűleg a gyártók is rájöttek hogy sokkal olcsóbb számukra ha nem már az első használatkor égetik le a gépet.
Gondolom ez az a lap, amivel jött a gép, azok meg szinte mindig univerzálisak.
De ha van kedved, akkor told el hosszában teljes mélységben a makitát egy gerendán. Nem lesz jó :) Keresztvágásra viszont (ács szinten) szinte tökéletes, és az is egy uni lap.
160-as méretben nem olyan ritka ez a fogazás, de igen, inkább univerzális lap és ja, létezik ennél sűrűbb fogazású is.
Mindenesetre puhafára (ácsmelóhoz) tökéletesek ezek a lapok, amíg nem akarsz hosszában teljes mélységben gerendát vágni. Mert arra nem jó, fél méternél beszorul. (ha jól sejtem, valami ilyesmi történt). Valami ilyesmi van a kis maki körfűrészemben, tökéletes szinte bármilyen ácsmelóra.
16 fog, 210-es méretben, hatalmas forgácskihordó lyukakkal. Teljesen más kávéház, ezt szinte ellenállás nélkül lehet tolni a 2 colos keményfában, hosszában. (tapasztalat)
Sajnos nem látszik, (ha egyáltalán rajta van a lapon) hogy negatív vagy pozitív a fog élszöge. Viszont ferde váltófogazású, nem pedig trapéz-egyenes-trapéz szóval én inkább a hosszvágóra tenném a voksom.
Izlések és pofonok. Én keresztvágáshoz sűrűbb fogút használnék. Hosszvágáshoz pedig ritkább fogút. Ez szerintem olyan hogy megkímél a lapok cserélgetésétől. Kompromisszumokkal erre és arra is jó.
Még egy segítséget szeretnék kérni az oszlopok kialakításával kapcsolatban. Az oszlopok 4 db deszkából lesznek kialakítva doboz szerűen (lsd 4. kép) melyek közepén 60x60 zártszelvények lesznek. (ez van lebetonozva a teraszba) Sajnos nem sikerült minden deszkát 100 mm szélesre kivágni ezért lettek 85-90 mm szélesek is. Anyaguk 20 mm vastag műszárított vörösfenyő és 900 mm magasak. Felületkezelésnek Milesi Hydrocorn vékonylazúrt kapnak majd az elemek.
Halaloszto fórumtársat idézve: "Ha kültéren van, nagy és éri eső is, akkor a ragasztás az kb dekoráció" ezért a sima lap és él ragasztás nem jó ötlet. Ezért szeretném megkérdezni, hogy milyen módszerrel alakítsam ki a doboz formát az "oszloptakarásnak"?
Az alábbi dolgok jutottak az eszembe megoldásként:
1.
2.
3. Ez azért jutott eszembe mert van 9,5x9,5x fecskefark maróm. természetesen nem a kép arányainak megfelelően lenne kialakítva hanem az egyiknek a lap szélébe ( 20mm anyag lévén a közepe 10 mm lenne a szélétől) a másoknak az élébe a két oldalt lemarva. Itt felmerült bennem a gyanú, hogy nem fog-e idővel kiszakadni a lapba mart nút széle mert itt szálirányban van a marás. (ez igaz mindegyik nútra)
4. Ez alapból kiesik mert vannak keskenyebb deszkák mint 100 mm.
Ezek a Dedra lapok nagyon jók, én tűzifát darabolni csak ilyet veszek már vagy 5 éve, ár-érték arányban verhetetlen (eddigi tapasztalatom alapján).
Az asztaloskodás az lássuk be, más igényeket támaszt egy lappal szemben, én is azt mondom, amit az előttem szólók, hogy ez esetben a több tényleg több, válassz egy minőségi(bb) lapot.
Bocs, az árakkal bajban vagyok néha, nagyon ritkán vásárolok ilyeneket. Viszont ha választanom kell az 1000-2000Ft-os és az 5000Ft-os lap között (és egyik sem igazán top kategória), akkor elgondolkodom, hogy 1000-2000Ft-ból vajon hogyan oldják meg, hogy profit is legyen rajta, és ideérjen kínából. Finoman szólva is gyanúsan olcsó, nyilván minden (is) ki van spórolva belőle.
A vastagság igazából ebben az esetben mindegy, érdemes a vastagabbat venni a madzagos géphez. (a vékonynak akkus gépnél van szerepe, kevesebb az ellenállás a fában, több akkuidő, viszont kevésbé tartós)
Az van otthon? Szerintem akinek van vastagsági gyaluja, az tudja, hogy a családban valakinek van szalagfűrésze. :-)
Vagy ha máshol gyalulta, akkor miért nem kérte meg ott, hogy elvágják? Sokkal egyszerűbb, mint kéoldalról nekimenni, aztán meg kézifűrészkedni és újra gyalulni.
A hosszvágásnál elképesztően sokat számít a megfelelő lap használata. Ehhez kevés fogú hosszvágó lap kell, azzal mennie kell, de tipikusan ezeket a kézi körfűrészeket vagy valami univerzálisnak mondott lappal szerelik, vagy inkább keresztvágásra alkalmas lappal.
A probléma, hogy nem tudja kidolgozni a lap a fűrészport, ami előbb-utóbb megszorítja a lapot, ezért éghet le a motor. Nyilván az előtolás sebessége sem mindegy (i.e.: nem szabad tolni neki ész nélkül)
De egyszer kipróbálsz egy hosszvágó lapot, azonnal érezni a különbséget. (ég és föld)
Én is vágtam már hosszába gerendát. Azt bírnia kell. A körfűrész legnagyobb ellensége a kanyar, ha korrigálni kell, akkor azt nagyon finoman, több lépésből kell, különben szorul, erőlködik. Illetve azt sem szereti, ha nem sík a felület. és ez lehetett a gond, egy kis hulpi, és oldalra billenve már szorul is a lap. Egy eberes kézi gyaluval meg kellett volna előtte igazítani a gerendát.
Nekem DHS680Z-van, ez akkus, de kb ugyanaz a méret. Ennek öntvény talpa van. (a linkelt gépeknek lehet hogy lemez a talpa, de fotó alapján elég vastagnak tűnik. be kell menni megtapogatni, nem biztos hogy rossz az)
Egyrészt rendkívül kezes kis jószág, az egyetlen bajom az volt vele, hogy a mélységállítás rögzítése eléggé véleményes, simán ki tud lazulni a rögzítő excenter. A dőlés állítás sem az a preciziós asztalos szint.
Viszont: könnyű, kicsi, bírja a strapát. Jó gép, egy pillanatig sem bántam meg, hogy megvettem. Az erejéről meg csak annyit, hogy két colos szélezetlen diót keresztben úgy vágta át, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Nem szenvedett, tette a dolgát.
A metaborol nem tudok nyilatkozni, ez a márka valahogy kimaradt nekem.
"Olyan kis helyes volt a 150-es. Olyan kis nőies. :))) És mindig elég volt."
Ez alapján azt gyanítom, nem gőzölt bükk pallók szélezése a fő tevékenyég :-) Ez alapján a teljesítmény jó eséllyel nem szempont mert mindkettőé elég lesz arra amire használnád (tényleg, ha nem titok: mire szoktad leggyakrabban használni?).
Emlékeim szerint a KS55FS gyakrabban merült fel itt, mint tulajdonolt cucc.
Ez persze nem azt jelenti hogy a Maki kuka, csak a Metabo népszerűbb(nek tűnik).
Érdemes még pl az arukereson felmerülő véleményeket is elolvasni (KS55, HS6601 ), általában mindenki elégedett a saját jószágával.
Ha nem akarsz pénzt feldobni, akkor én azt mondanám: a Metabo, annak tuti öntvény a talpa (kicsit merevebb mint a lemeztalp, viszont nem tudom a Makié milyen), kicsit erősebb is nála, igaz, 30 dekával nehezebb (3.7 kg vs 4 kg)
Nekem amúgy 3 kézi körfűrészem van, egy merülő Makita sínekkel (SP6000J) egy nem merülő akkus Makita (DSH680Z) és egy nem merülő kis Bosch (PKS 55). Ebből ami téged érinthet, az a Bosch, nekem az a legrégebbi körfűrészem, majdhogynem az első szerszámaim egyike abból az időből mikor igazán nekikezdtem a barkácsolásnak, tán 8 éves is megvan. Mai napig működik, tán 2 éve bele (rá) hekkeltem egy lágyindítót, hogy a fogaskerék-áttételt kíméljem (egy ilyen gépnél a bizti lecsapkodása nemigen fordul elő). A lágyindítás, ahogy nézem az ilyen "kis" körfűrészeknél egyébként ritka, gondolom a kis felvett teljesítmény miatt, meghát ennyi pízért az nem jár bele. De szerintem ezzel sem járnál rosszul. Igaz, ződbosch (lásd: "ződboschfóbia"), de nekem egy ződbosch cuccom sem dobta fel a talpát, pedig volt (van is még) pár ilyen szerszámom is.
A régi gépeket érdemes megjavítani szerintem. Sokkal többet bírnak, mint egy mostani csupa műanyag gép, amiből ki van spórólva az anyag. Egy tekercselő műhelyt keress, ott meg tudják javítani.
Kipróbáltam és működik a videóban szereplő sablonos módszer.
Egy apró "problémával" szembesültem. A nyakkendő sarkait le kell kerekíteni mert sarkosak. A lyuknak pedig a marószerszám átmérőjével megegyező kerek sarkai vannak.
Igaz a videóban 1/8 colos szerszámot használt én meg 8mm-t.😁
Igen látom. Ráadásul kettő kell hozzá. Kb ezt agyaltam ki éjszaka is miután beírtam az alábbit, de elvetettem mint fölöslegesen drága megoldást. Hiszen egy excenterrel ugyanúgy megoldható a dolog.
Igen, erre gondoltam én is illetve az egyik yt videóban el is hangzik.
Erre a "pillangós" kötésre szintén találtam egy videót ahol felsőmaróval és sablonnal készült a lyuk és a "pillangó" is. (egyébként magyarul mi ennek a kötésnek a neve?)
Megnéztem a videót is, de még mindig nem értem a működését. A tüskén egy menet van ami becsavarható a tönkbe. Ez eddig oké, step1. Viszont a tönkben levő cucc tekergetésével mi húzza beljebb azt a menetet? Csiga nem lehet mert pont nem az önzáró irányban van ráadásul a két tengely központos. Menesztőtárcsa sem lehet mert a tönköt kifelé semmi sem tartja lásd kivágott kép. Tehát továbbra is: hogy működik?
Arra viszont készülj fel, hogy nagyon pontosan kell ott dolgozni. Az illesztések alatt lesz oszlop? Mert akkor egy 20-as tiplit bele lehet fúrni, még akkor is jól nézne ki, ha látszó.
Ha kültéren van, nagy és éri eső is, akkor a ragasztás az kb dekoráció. Pár év múlva nem fog tartani a ragasztások fele. Mindent úgy kell csinálj, hogy ragasztó nélkül is álljon.
Nos a négyesben nem foglalnék állást. Egyrészt nem tudni milyen vastag az anyagod (az összehúzónak azért a colos deszka nem elég), másrészt pont hasadásirányban gyengíted ( a munkalap minden irányban egynemű), harmadrészt nem tudni, hogy milyen terhelés éri majd (száradás nedvesedés váltakozva, a munkalap meg mindig száraz marad).
3.) Szerintem a keresztlapolás gyorsabb, egyszerűbb módszer ráadásul minden irányba szilárd kötést ad, a tiplis meg szét tud húzódni száradás közben.
4.) Lehet hogy velem van a baj, de én még nem láttam olyan munkalap összehúzót ami szögben hajlik. És simán élben összecsavaroznám, utána fatapasszal lekenném a csavarokat ha nem akarom. hogy látható legyen.
4. kérdés: a pirossal jelölt csomópontoknál milyen módszerrel rögzítsem egymáshoz a könyöklőket (lapjára fordított anyagot), hogy idővel ne távolodjanak el.
Sziasztok! Szeretném a teraszkorlátot kicserélni. Az egész szabad ég alatt van. 45*140mm vörösfenyőből lesz. Ami a formát illeti, lesz egy téglalap keret körbe és benne X betét. A legnagyobb keret 1650x850mm.
Szeretném kikérni a véleményeteket az alábbiakban:
1 D3,D4 vagy PU ragasztó?
2. keretet köldökcsappal vagy ollós csappal készítsem? (köldökcsapot a leeső részekből gondoltam elkészíteni. Inkább "domino" mint kerek tipli. kb 20 mm átmérő vagy 20x70 "domino". Erről esetleg vélemény?)
3. X betétet keresztlapolással vagy köldökcsappal (egy hosszú anyag (fél X) és kétoldalról csappal két rövidebb (két fél X) anyag) készítsem?
4. Korlát "rendszernek" van egy fél nyolcszög része is. Könyöklő végigfut a betétek és az oszlopok tetején. Könyöklőket hogyan fogassam össze, hogy idővel ne távolodjanak el? Munkalap összehúzóra gondoltam alulra + ragasztó a bütüre.
Akkor bocs. Régebben volt 0%-os áfa és volt áfamentesség. Nem ugyanaz volt a kettő. Nem tudtam azóta követni az adózási szabályokat, mert gyakrabban váltogatják, mint az alsónadrágot. Tehát bocsi!
"Ha van német ismerős (és persze nem cégnévre kell), akkor vedd az Ő nevére (és német címére), mert akkor a német 19%-os ÁFA-val kapod, ha magyar címre kéred a számlát, akkor viszont 27% lesz a termék ÁFA tartalma. A szállítási hely már bármi lehet, a lényeg, hogy a számlán mi szerepel."
Az IDEALO.DE oldalon szoktam első sorban "csemegézni" (olyan, mint az itthoni árukereső).
Aztán ha megéri az adott termék kintről, mert nagy a különbség, akkor a felajánlott cégtől, ha szállít Magyarországra.
Rubarttól már sok minden jött és nagyon jók a Festool akciók.
Koch-Mannestől Mafell jött, nem problémáztak a szállítással.
Ha van német ismerős (és persze nem cégnévre kell), akkor vedd az Ő nevére (és német címére), mert akkor a német 19%-os ÁFA-val kapod, ha magyar címre kéred a számlát, akkor viszont 27% lesz a termék ÁFA tartalma. A szállítási hely már bármi lehet, a lényeg, hogy a számlán mi szerepel.
MAFELL MT55CC Merülő fűrész MaxiMAX kofferben és tartozékokkal a Paliszandernél 361.861.- Ft mai áron.
Az IDEALO.DE-n a Koch-Mannesnál 710,43 € x 410Ft = ~292.000.- Ft (19% ÁFA) vagy ~312.000.- (27%-os ÁFA-val), plusz szállítás (és annak az ÁFA tartalma) ~3000.- Ft.
Köszi mindenkinek a válaszokat, sokat tanultam. Még rágódom rajta, mi legyen, mert a meglévő Scheppach merülővel nem igazán vagyok elégedett. A sín nem tapad elég jól, baromi erős a rugó, ami ellenében nyomni kell, a magasságállító csavar néha úgy beragad, hogy csak fogóval bírom kinyitni, a derékszögű vágás nem pont derékszögű, és nem is sikerült beállítanom... Igazából egyik sem végzetes hiba, de összeadva már elég bosszantóak. A Festool TS 55 lenne az ideális, csak hát ott meg a konvertibilis kedvvel vannak gondok. A Makit viszont eléggé dicsérik mindenhol, és lényegesen olcsóbb. Még rágódom rajta, amíg összegyűjtök némi pénzt. Végső soron az se tragédia, ha máshogy szívom el.
A dolog azért szofisztikáltabb annál mint amit Jaca gondol.
Ezek az értékek nem úgy vannak meghatározva, hogy 1200W-ot bír 1201-nél pedig egy másodperc alatt elfüstöl a francba. Az egész kulcsa a melegedés. Vannak olyan áramköri pontok, csatlakozások, diszkrét elemek amelyek hődisszipációja egyszerűen nem bír többet egy adott teljesítménynél. Értsd úgy, hogy ha 5 amper folyik át rajta akkor napi 24 órában is használhatod, de ha már 6 amper (1400W) akkor elkezd melegedni. Nem füstöl el azonnal de mondjuk két óra használat alatt szépen felmelegszik 100 fokra. És minél nagyobb a hőmérséklete annál kevésbé tud hűlni és egyre jobban melegszik. 4 óra alatt meg mondjuk elfüstöl. Vagy csak két órát megy de pljönnek a maradandó fizikai változások és legközelebb már 3 óra alatt is kinyírhatja magát.
A gyártó értelemszerűen azt a maximumot fogja megadni ami 24 órás használatot biztosít átlagos környezetben. Azaz az 1200 W azt jelenti, hogy egész nap mehet a gép max 25-30 fokos külső hőmérséklet mellett. Lehet hogy -10 fokban akár 1600 is mehetne egész nap. Ezenkívül van egy biztonsági számítás is szóval az az 1200 is inkább 1250-1300 körül van.
Szóval szinte biztos, hogy mondjuk óránként a felét bekapcsolva töltve a másik felét kikapcsolva a gép menni fog hiba nélkül.
A probléma ott van, hogy a túlterhelés egyértelműen kimutatható az elemeken. Azaz ha valami miatt mégis megdöglik benne valami (akár más okból is), a szerviz meg fogja tagadni a garanciális javítást azzal, hogy nem megfelelő használat volt.
A vezeték keresztmetszetet pedig nincs sok értelme lecsökkenteni, mert ezt még egy mezei 1,5-es is bírja, sokat nem spórolnak vele, ha csak 0,5-öst tesznek bele.
Szerintem a hálózati kábel keresztmetszete az elsődleges ok, amiért ezt ráírták. A benne lévő kapcsolóelemek 10-16A-t biztosan bírnak. Nagyobb teljesítményű gép rákötésétől nem fog letiltani, el fog indulni. 1-2 száz Watt plusz nem okozhat gondot neki.
Én anno megnéztem az enyémen hogy mennyi, konstatáltam, hogy sosem fogom elérni, és a továbbiakban nem foglalkoztam vele. Most megnézve megit megnyugodtam hogy valóban nem tudom annyira megterhelni (2400W), de igencsak meglepődtem, hogy mennyire felment a CTL 26 ára.
Megszoktam, hogy a nagyobbak simán terhelhetőek 2000W környékéig, így nem is néztem.
Folyamatosan használom helyszíni szereléskor egy Mafell MT55CC-vel, ami meg már 1400W-os.
Amúgy nagyon szeretem, mert a Systainerrel össze lehet kapcsolni őket és kis helyen elfér, most viszont akkor gondolkozni kell.....
Durva, hogy Németországból/Ausztriából (vagy szinte bármilyen másik országból) rendelve mennyivel olcsóbban beszerezhető, ha még nincs ilyen géped, javaslom onnan rendeld meg, csak Magyarországon regisztráld be, így tudod az itthoni szervízben is javíttatni. Még porzsákot (gyárit) is onnan rendeltem hozzá, mert itthon 3 doboz árán kintről (szállítással együtt) 5 dobozzal tudtam venni.
Elvileg van mindig egy kis biztonsági rátartás. Szóval jó eséllyel elindul és műx. Viszont ha bármi gebasz történik garancia nem lesz rá. Én nem kockáztatnám meg.
Én nem kapcsolnám rá. CTL MIDI már simán elviszi, de a SYS nem biztos. (értsd jól: lehet simán jó lesz, egészen addig, amíg egy csomót nem vágsz át vele, amikor egy pillanat alatt leéghet az elektronika)
Talán írtam már, hogy a villanyosság nem az erősségem. Szóval arra lennék kíváncsi, hogy ha van egy 1200W terhelhetőségű, szerszámmal bekapcsolható porszívó (Festool CTL SYS), mi történik, ha egy 1300 W-os merülőfűrészt (Makita SP6000) kötök rá? Megy gond nélkül, be se kapcsol, vagy megy, csak nagyobb terhelésnél lekapcsol?
Hát....a profitól azért nagyon messze. Viccelsz? Sokszor tanulni járok ide és azért, mert néha teljesen más perspektívából közelítitek meg a dolgokat, ami persze szakmai szemmel nézve van, hogy vicces, de sokszor van úgy is, hogy a felismeréstől/ötlettől/kivitelezéstől csak elismerően csettintek.
Amúgy ne gondold, hogy olyan messze esett az alma....én úgy csöppentem bele (illetve csobbantam) szakács szakmával egy asztalos üzembe.
Mikor estin elvégeztem jóval később az asztalos sulit, furcsa volt "visszafejlődni" a CNC-ről a kézi szerszámokhoz.
Talán azért is járok ide, mert hiányzik. Szinte csak a suliban használtam a vésőt....a forgácslapokhoz nem nagyon kell, most meg szinte csak arra van fizetőképes kereslet.
Meg amúgy is. Itt van a legkedvesebb könyvelőm és autószerelőm is! :-)
Jaja, értelek, csak van egy óriási különbség közöttünk: te profi vagy, én meg műkedvelő amatőr. Nem vállalok semmi munkát, csak amit az asszony meg a gyerekek kiosztanak, esetleg amit én találok ki. Nyugisabb így :)
Kellett már újrafrontoznom néhány panelban azokat a klasszikus fenyő létravázas szekrényeket, természetesen a költségcsökkentés jegyében. Nem gyártunk új korpuszt, jó annak a belseje, csak cseréljük ki a frontokat. Ilyenkor általában a régi diópántos, rúdzáras, falcos ajtókat kell cserélni ráütődő, teli, forgácslap (vagy MDF) frontokra és körben szegni mindent.
Ilyenkor a Blum Dynalog semmit sem ér....sajnos.
Az elsőnél nagyon sokat szívtam, mert minden irányban el volt csavarodva a létraváz és sehogy sem tudtam a frontokat beállítani. Faragatam, véstem, fűrészeltem, reszeltem....12 órával később és rengeteg elfojtott "bas--a meg" után (mert persze az ügyfél néz...) azért csak kiadta és késznek nyilvánítottam azt a 6db ajtót.
Azóta ilyen munkákhoz egy nagy doboznyi különféle pluszos és mínuszos ékkel, mindenféle magasítású és rögzítésű talppal megyek ki és legózok. Így sikerült már 5 óra alá mennem helyszíni páthelyfúrással és a takarítással együtt.
Amúgy a katalógus nem is annyira ördögi, csak keveset lapozgattad. Ha kellő időt rászánsz és sikerül megértened a logikáját, akkor már remekül kiadja és nagy segítséged lehet....
Az új Dynalog már egészen fejlett, de régen a katalógus nélkül nagyon nehéz volt dolgozni, mert jelentősen korlátozott volt a használhatósága.
És hogy lehet kontrollálni? Ma felraktam a tokmányt a ruszki gyalugépre, meg a kis asztalkát, de amolyan szabadkézi műveletnek tűnik az egész. Milyen trükkök vannak, hogy a csaplyuk oda kerüljön, ahová kell, és ne legyen szélesebb?
Bakker, most büszkélkedik itt az unimax, hogy az egykor 40.000 Ft-os Triton marót leárazták bruttó 234.000-ről 141.000-re. Nem semmi, még én is bőven 100 alatt vettem. :(