Nyomás alattit. A levegős gépeknél a szerszám oldalon mindig az üzemi nyomás alatt légszállítást adják meg. A kompresszor oldalon meg a légköri nyomás alattit, a fene a bürükbe :)
A novus sem tud többet, talán ez a kicsi csak 16-ot, de ezek nem is ácsmunkához valók, hanem hanem kárpitoshoz. A 3 mm hátlap feltolásához, meg a kárpit rögzítéséhez elég a 16 mm is.
amikor megadják a szegező levegőigényét, hogy 1-2liter/lövés, akkor az nyomás alatt értendő vagy már a kitágult levegő? ha utóbbi, akkor egy 8l tartállyal azért lehetne 10-20-as sorozatot lőni, ami sokmindenhez elég.
egy kicsi hűtő kompresszor az kb 6ccm x 2800/perc = 17 liter per percet szív, tehát akár 10/perc lövést tud folyamatosan?
A légszállítást a kompresszor légteljesítménye határozza meg. Persze, ha egy nagy tartályt raksz rá és ki tudod várni amíg feltolja pl. 8 bar-ra, akkor ez javíthat a helyzeten. Nem mindegy, hogy 5, vagy 50 liternyi 8 bar nyomású levegő áll rendelkezésre. Lehet, hogy kevesebbszer kapcsolna be, de cserébe hosszabb ideig dolgozna a szükséges mennyiségű és nyomású levegő előállításához.
A légszállítás az amit a dugattyú belepumpál a tartályba időegység alatt.
Ez nem változik a puffer méretével. Annak növelése csak annyit tesz a képlethez, hogy van tartalékod, lassabban esik a nyomás, ha használod a levegős gépet.
Pár nap alatt feltölt akár egy köbméteres tartályt is a hűtőkompresszor, ha addig le nem ég, amit aztán órákig használhatsz folyamatosan.
Nekem volt egy gyári airbrush kompresszorom egy dán JunAir gyártmány. Nagyon profi kis cucc volt, a lelke egy ugyanaz volt, ami a hűtőgépekben is szolgál, csak ennak meg lehetett bontani a házát olajcsere céljából. 12 bar-t tudott, de volt rajta nyomáscsökkentő is, így elég sokáig bírta szuflával. Igaz én csak arra használtam amire kitalálták, grafikai munkákhoz, az airbrush nem evett sokat. Olyan csendes volt, hogy gyakorlatilag nem volt hangja, éjszaka is tudtam vele dolgozni otthon.
Szóval a hűtőgép kompresszor nagyon jó technika, nagy nyomást tud, de a légszállítása szerintem egyéb célra nagyon kevés.
Igen olvastam az olajleálasztás problémájáról is. De szerencsére olyan helyen melózom, hogy ezek a dolgok megoldottak. :-))) (nyomásmérő, leválasztó, visszacsapó szelep, réz cső...). Már csak kompresszort kéne valahonnan visszahasznosítani :-DD
Az olajat tolja rendesen, kell egy leválasztó, és visszavezetni a motorba. A hűtőnél ez nem probléma, mert zárt rendszer, és a legalján van a motor, úgyis visszafolyik minden.
Ha megvan még a számlád, akkor szépen vidd el egy másik zöldségeshez.
Ott visszaváltják - ugyanis bármelyik zöldségesnél jó a bármelyik zöldséges számlája (másik bolté is!) - feltéve, hogy egyazon zöldségesnél próbálkozol...(lidl).
Dehogy! Azt, hogy házilag lehet otthon hűtőkompresszorból meg porral oltó palackból építeni kompresszort! :-)) Van is felesleges porral oltó palackom.... nem is egy. El is kezdem a beszerzést. Nézem is a megfelelő fórumokat. :-))
Az én kézi tűszegezőm, szeg és kalapács. Viccet félretéve olyan kézi tűszegezőt, mint a kapcsos még nem láttam, szerintem nincs is. Az elektromos és levegős mellett van még akkus is, de azok árban már más kategóriába tartoznak. http://timarszerszam.hu/makita-bpt350rfe-akkus-tuszegezo/t
Fogyasztó védelem? Vagy hagytad az egészet? Nekem is volt problémám, de amint a bűvös fogyasztóvédelem szót kiejtettem, kicserélték. Igaz, vagy félórát szájkaratéztunk, de egy pc alaplapról volt szó.....nem volt olcsó.
Egyébként azt nem bírom megérteni, ha levegősben tud akár az einhell, akár az extol olyan belövőt csinálni, ami normális, és nem is drága, akkor villanyosban miért akkora kihívás ez?
Nem az elektromos része hibásodik meg a beszámolók alapján, hanem a kapocs adagoló/vezető.
Az mindegy, hogy levegő vagy elektromágnes adja az ütést, a kapcsozó mechanikát használhatnák a levegősből, ha az jobb...
Nem akarok senkit lebeszélni az elektromos tűzőgépről, csak megjegyzem mindegyiket ugyanott (Made in China) készítik.
Nekem is volt hozzá szerencsém kb. száz lövés erejéig, majd a 101-ket félre lőtte, beszorult, úgy kellett kipiszkálni. Ezután egy lövés, tíz beszorulás, kipiszkálás, bosszankodás. Mielőtt jó messzire elhajítottam volna, szétszereltem, hogy hátha meg tudom csinálni. Eredeti szakmám finommechanikai műszerész és sok mindent magam javítottam a ház körül.
Nos, amit találtam az siralmas. Az elektromágnest megvezető fém csap egy műanyag házba van (volt), majd ennyi használat után félig kitört. Mivel nem teljesen, ezért a mágnes lejárt, csak félre és a kapcsot így beszorította. Mivel ezeket a műanyagokat nincs ragasztó, ami ragasztaná, az IS egy lövésig tartotta, ezért KUKA! bocs: szelektív hulladékgyűjtő.
Ezek után pár ezer forintért vettem kézi tűzőgépet, már több ezer kapcsot elhasználtam vele, tökéletesen. Egyszerű a használata, nekem nem okoz gondot, hogy kézi erő kell hozzá, viszont nem kell az elektromos vezetéket, hosszabbítót huzigálni össze-vissza.
"Egy műanyag gérvágó ládával és valami jó kézifűrésszel lehet pontosan dolgozni?"
A fűrészt illeszd a gérláda vágatába, majd mozgasd meg oldalra a nyelét. Utána a hossztengely mentén is bilegtesd meg kicsit. Na kb anyira. Parkettszegélyhez még szódával elmegy, azt a sarkokban a kutya sem nézi, de képkerethez harmatos.
Nincs mit. Bár azért ezt tesztnek nevezni kicsit túlzás :) Nekem van levegősöm is, de ezt én is hátfalazáshoz vettem meg. A levegőst mindig elővenni, összerakni kicsit macerás (kompresszor előszedni (amim most nincsen), áram alá helyezni, feltölteni, tömlőt letekerni, rácsatlakoztatni a belövőt, stb., a kis műhelyben a zaj sem elhanyagolható) mindezt egy hátfal felszögeléséért. Gondold meg azért, tudom már sok mindent megvettél, ennyiért ez nem sok szerintem. És ha jól tudom a te műhelyed sem lesz túl nagy. (Tényleg mi is a te sztorid? Miért mész No.-ba? Kifejtetted ezt korábban hsz.-ban? Szívesen elolvasnám.)
Remélem sikerrel jársz, én reggel 8 körül értem oda és már csak 3-4 darab volt. Igen a szög/kapocs készletet is vettem egyet, nem baj ha van belőle, a dobozban is van valamennyi, lásd a képeken (bár szerintem a levegősömhöz való szög/ás kapocs is jó lesz bele, abból meg van dögivel (bár ahhoz inkább hosszabbakat vettem))
Lehet megint én leszek az anti-hobbiasztalos, de csak megkérdem, hogy biztos "megéri" magad csinálni ?
Ezek után mennyi ugyan ilyen színűt csinálnál még majd ?
Nem jó neki valami kész ? vagy ha szín nem ok, akkor natúr és te lefested ?
Ha mindent magad veszel/mész el érte ( üvegért mondjuk 2x , mert megrendel-készért elmegy) - fa-üveg-festék-ecset - még akár 4-5-6 x annyiba is kerülhet mint egy "gyári".
Ha mégis magad akarod
- barkácsboltban-áruházban vannak lecek . Ízlés szerint válogathatsz 1 x 1 - 2 x 2 - cm stb.
Mondjuk azok sima "szögletes" dolgok..marva/kerekítve nem lesz az éle !
"Milyen típusú festéket érdemes használni?"
Mivel úgy látom a szín a legfontosabb peremfeltétel......ezért tökmind1 a tipus ! Hisz beltérben lesz, gondolom ! :-)
Valaki nemrég írta, hogy sörösdoboz anyaga (0.1mm) is rendkívül jó hézagoláshoz. Már ha nem ragaszkodsz a sárgarézhez :) És kis darabokra van szükséged.
Köszi szépen! Azt Én is gondoltam, hogy ezek egy gyárból jönnek ki Kínából, aztán kapnak valamilyen matricát. :-)) Dehát ennyi pénzért az ember ne várjon csodát. Pont tegnap csináltam az új francia típusú szerszámos falam és 4 db 8-as lyukat kellett fúrnom abba a betonba, amiből nem spóroltuk ki a cementet. Mondanom sem kell, hogy a Bosch, a Black&Decker kézi hobbi fúró gépe elvérzett. Ekkor kértem kölcsön fater Makita fúrókalapács gépét..... hát mintha a vajon. Csak hát a Makita 5x annyiba került....igaz lehet vele dolgozni :-)))))
ha az asztalban üt a fűrész, akkor kézben is üt. nem asztalban használatra nem lett tervezve, hanem precíz munkára nem lett gyártva. simán lehet hogy nekik hivatalosan belefér pár tized ütés, valahol a belső doksiban le is van írva.
A sokfogú fűrészlapot ráfektettem egy sík bútorlapra és egyenként billegtettem (nyomtam hozzá a bútorlaphoz) végig minden második fogát - azokat amik a bútorlap felé harapnak. Kettő egymás melletti fognál észleltem kis koccanást, ez szabadszemmel alig látható rést jelentett, kevesebb mint 0,1mm-re becsülöm. Elforgattam utána a lapot, hátha a bútorlap nem teljesen sík, de az a két fog máshol is kocogott ugyanilyen mértékben. Biztos vagyok benne, hogy egy ennél sokkal markánsabb elhajlást láttam, amikor a fűrészlapot a rendeltetési helyén láttam lassulva megállni, ráadásul egy fordulaton belül biztosan több, mint 1x.
Én 10mm-es rétegelt lemezzel csináltam ezt a zero clearence megoldást előtte meg sima 3mm-es butor hátlappal. Mindkettő jó volt. Arra figyelj, hogy a kétoldalas ragasztó a fűrészlap mindkét oldalán leragassza a rétegelt lemezt, így nem fog beremegni, felemelkedni.
Egy másik fórumon én is felvetettem valamikor korábban, hogy milyen kompresszor lenne számomra megfelelő - a tiedhez hasonlóan körvonalazott igény esetén. Azt a választ kaptam, hogy:
- egy 50 literes tartály
- és egy kb. 2 HP teljesítményű motor
már elegendő, kezdetnek.
Természetesen, szükséges egy olaj és páraleválasztó a pisztoly elé. Nincs igazán mértékadó tapasztalatom a festékszóró használatában. Amit lényegesnek tartok, az, hogy a festék inkább legyen picit hígabb, és több rétegben kerüljön a felületre, mint egy vastagabb, meg-megcsúszó réteg. Igaz, én kapásból függőleges felületeket fújtam, ami sok csalódás melegágya :(
A szórópisztollyal való festés még nagyon új nekem. Régebben fújkáltam ismerősnél, de fogalmam sincs, hogy milyen kompresszora volt és, hogy milyen volt a fújópisztoly.
A pisztollyal könnyű volt fújni, a kompresszor pedig nem tekert állandóan, pedig ő még amatőr szinten ugyan, de kocsinak sárvédőt is fújt vele. Másik pisztollyal ha jól emlékszem a saját fa bejárati ajtójukat is lefújta......
Nekem 1enlőre kisebb munkákra kellene csak (főleg amíg megtanulok tisztességesen fújni), polcokat, asztalkát, állványokat, állatoknak vályút ilyesmiket fújkálnék. Mégis csak kényelmesebb és szebb mintha ecsettel kenegetek.
Tehát nem ipari felhasználásra......nem festenék fél napokat 1huzamban.
ha a tárcsa nem sík tökéletesen, az is meghajtja a lapot amikor rászorítod. szóval a lap egyenes, pl bútorlapon ki lehet próbálni, de befogva nem egyenes. azért a tuti az a forgatás. ha az ütés forog a lappal, akkor a lap a hunyó.
2 különböző lappal is megnéztem és mindkettővel adja a hibát, szóval a lapot kizárom (az egyiket még nem is használtam). Két levehető tárcsa fogja közre a lapot. Az egyiket, a motorhoz közelebbit lehet forgatni, a másikat nem mert a tengely vége lapított a tárcsa belső furata pedig ennek a komplementere. A belsővel eljátszom, hátha...
Képkeretezéshez szeretnék tanácsot, útmutatást kérni Tőletek. Van egy oklevelem (A4 méretű) első körben azt szeretném bekeretezni. Milyen fát használjak? Fenyőt, hárs vagy valami más? Festeni vagy pácolni szeretném. A festés sötét piros lenne vagy mangrove színű pácolás.
Egy műanyag gérvágó ládával és valami jó kézifűrésszel lehet pontosan dolgozni?
Milyen típusú festéket érdemes használni? Ecsettel dolgoznék, festékszóróm sajnos nincs...
a tárcsa, aminek szorítod a lapot nem merőleges a tengelyre. ha lehet rajta forgatni, akkor jelöld össze, és próbáld ki 30fokonként forgatva. ha van jó pocízió, akkor nyertél. előtte még jelöld meg a lapot, és csak a lapot forgasd a tengelyen, nézd meg hogy az ütés megy-e vele. tehát bejelölöd a fogat ami legbalrább van, elfordítod a gépen, és megnézed ugyanaz van-e legbalrább. ha igen, akkor a lap a görbe.
Van egy kis gondom az előzményben bemutatott masinával (Bosch GKS 160 asztalba építve). Leállításkor vettem észre, hogy a lapjában "nyolcas" van, vagyis forgásirányra merőlegesen is van mozgása. Vágás közben nem érzek ütést, vágásteljesítményben csökkenést sem. Nem mértem még hogy van-e eltérés a névleges vágásszélességhez képest (2,6mm), de a jelenség alapján gyanítom, hogy van. A méricskélés helyett ma inkább szétszedtem, hogy kipucoljam, meg amúgy is le akartam kapni róla a fűrészlapvédő, visszahúzható pajzsot, mert az az asztalba építve felesleges, és egy picit nehezíti a magasságállítást is, mert van egy kis lötyögése és néha beakad a lap melletti résbe. Visszaraktam a gépre a gyárilag hozzáadott lapot (26 fogú asszem) és lassan, kézzel forgatva a hasítóékhez szorítva egy fémlapot, nézegettem, hogy ezzel is produkálja-e a "nyolcast", és bizony produkálta, vagyis nem a lap volt görbe. Volt olyan lapállás, amikor a lap fogai hozzáértek a fémlaphoz, továbbforgatva pedig nem. Ebből arra következtetek, hogy a tengellyel van/lehet gond, vagyis hogy a forgás tengelye és maga a tengely állása nem esik egy vonalba.
Jól gondolom? Ez mitől lehet?
1-2cm vastag fenyőt, rétegelt lemezt és 7mm-es tescós vágódeszkát vágtam vele eddig főleg asztalba fogva, nettó kb. 10 munkaórát járt összesen, szóval nem mondanám, hogy széthajtottam.
Gariban van esély ezt rendbehozatni, vagy elhajtanak ilyennel?
Az utolsó kép alapján egyre több sörben mernék fogadni a vörösfenyőre :) De élőben látni lenne jó. Ha egy kis részt meggyalulsz és rákensz egy kis univerzális lakkot akkor mutatja meg az igazi színét (vagy csak meglocsolod egy kis H100 szintetikus higítóval, de akkor vissza fog fakulni amikor elpárolog).
Így van, a rendszer elő két eleme a termelés és a raktározás, az utolsó pedig a fogyasztás. :) Ha a szállítástól eltekintünk (ami még felvethet néhány problémát) akkor is a két oldalnak egyensúlyban kell lennie akkor jártunk a legjobban.
Amit a háttérben látni zöld színű kerítés betéteket azok is lucból vannak. Igaz olajfestékkel kezelve. Majd azok is mennek a gyalu alá, és kapnak egy szép semleges lazúrt vagy faápolót.
Fenn vannak 10 éve, és csak elvétve korhadt el az aljuk, ami annak köszönhető, hogy 10 éve volt mázolva utoljára.....
Szerintem nem jobb semmivel a güde gép mint az einhell/parkside/workzone/....stb gépektől minőségben. Ugyanazok az alaptervek alapján készülnek. A kiegészítőkben és a motor teljesítményben vannak eltérések. Feltételezem, hogy ezeket a gépeket mindet egyetlen kínai cég készíti a megrendelésnek megfelelő felirattal. Ezek a gépek gyárilag nincsenek beállítva. El kell szórakozni vele egy kicsit, és akkor utána már pontos munkát is lehet velük végezni. A gyári fűrészlap egy nagy rakás kaka. Tüzelő vágásra megfelel, de minőségi munkához venni kell komoly fűrészlapot, pld Feud lapokat.
A feltöltési légszállítás az egy dolog - a másik, hogy milyen pisztollyal szeretnél fújni, és mekkora felületeket ? Egy HVLP-s pisztoly alacsony nyomáson, 2-3 BAR-on kb. 250-400 liter/perc levegőt kell, hogy kapjon. Az LVLP rendszer ennél szerényebb levegőmennyiséggel is megelégszik. Én egy 70 liter/perc légszállítású kompresszor, és egy HVLP pisztoly segítségével kielégítő minőségben fújtam le a kb. 120x10 cm-es kerítésléceket. Igaz, szegény kompresszor alig pihent valamit. A porlasztás finomra volt állítva, keskeny szórási kúppal, és 10-15 cm távolságból szórtam.
Én már összegyűjtöttem a gépparkot, nem sok mindenre fáj még a fogam. Az állami nyugdíjból én sem számítok túl sokra, pedig mindig rendesen bejelentett állásom volt, de van önkéntes nyugdíj megtakarításom is, a kezdetek óta fizetek oda is nem is keveset. Így a kettő együtt már elég lesz majd öreg napjaimra bohóckodni. Ha meg nem, akkor úgy jártam :)
Tehát akár a 24literes tartályos is jó....ha van mellé 1nagy puffertartály vagy 2.
A múltkor beszélgettünk itt ezekről ha jól emlékszem, autógáztartályok kapcsán. Valakinek úgy van megcsinálva hogy kicsi kompresszor és hozzá 2vagy3 autógáztartály. De nem vagyok benn biztos, hogy jól emlékszem.
Mekkora egyébként az a légszállítási mennyiség ami már jó és nem kell fél napot várni, hogy feltöltse a tartályt vagy tartályokat?
Az 50 literes tartály csak a fele a dolgoknak. Az a puffer. Ha van egy 500 literes tartályod meg egy gyenge kompresszorod akkor is fel tudod tölteni és akár egy órát is fújhatsz egyfolytában. Aztán megint vagy kettőt vársz amíg feltölti újra.
Abban igazad van, hogy a nagyobb tartályra általában nagyobb teljesítményű kompresszort szerelnek. De a fontos nem a puffertartály mérete hanem az a légmennyiség amit a kompresszor képes adott idő alatt besűríteni. Szóval minél nagyobb légszállítású eszközt keress amit még ki tudsz fizetni.
Kezdetben csak apróbb dolgok lennének, de aztán majd komplett ajtókat, szekrényeket és mások is fújnék. Nem csak fa dolgokat, hanem fém állványokat, vályúkat stb...
Tehát akkor jobban járok az 50L kompresszor.....azzal már nem lenne ilyen gondom?
Köszönöm! Az igaz ugyan, hogy elfelejtettem leírni egy-két adatot. Ezt a Güdét Én 19500 Ft-ért kapom meg. Igaz csak 1500 Wattos. Igaz az is, hogy mindenféle kiegészítő nélkül. Lábak sincsenek, de az nem is kell, mert a műhely nem túl nagy, amúgy is akarok neki csinálni egy nagyon stabil gurulós asztalt. A nyugdíjjal vicceltem, valószínű még 15 év múlva sem tudok elmenni Én sem. :-((
Az áron kívűl van valami hátránya ennek a szerkezetnek? Pontosság, illetve pontatlanság méretben, szögben. Milyen a gyári korong? Le kell cserélnem élből. Keményfát mennyire tudok vele vágni?
Össze akarod kötni a bajuszt velem? He? Nekem már csak 8 év van hátra a 65-höz. Én is arra készülök, hogy majd nyugger koromban orrba szájba barkácsoljak :) Nekem ilyeneket ne mondj, így is elég pipa vagyok, hogy én már csak 65 évesen mehetek nyuggernek.
Még egy dolgot kipróbálhatsz. Abból a vékony rétegelt lemezből egy leeső hosszabb csíkot pld 10-50 cm széleségben ami éppen van, kétoldalas ragasztóval ráragasztod a körfűrész gépre amikor le van engedve a fűrészlap, majd bekapcsolod a gépet és lassan felemeled a fűrészlapot, hogy átvágja a rétegelt lemezt. Tökéletes zero clearence megoldás lesz és utána nem fogja szaggatni a többi rétegeltet.
A güde drága, ugyanezt a gépet megkapod most parkside néven a lidl-ben ha gyorsan elszaladsz és van szerencséd, hogy van még. Ráadásul 2000 W teljesítményűt.
Nemsokára nyugdíjba megyek (ha így megy, akkor még 15 év) :-DD és gondoltam keresek magamnak valami jó kis hobbit. Egyébként is tetszett mindig az asztalosság. Fúrás, faragás, jó értelemben vett "tákolás", mindig is az erősségem. :-)) Szóval kezdem kialakítani a kis műhelyemet (alapszakma műszerész) és már szét olvastam és videoztam magam. Arra gondoltam itt az ideje beruházni gépekre. Sajnos a lecsó az kevés, így kompromisszumra kényszerülök, ahogy sokan. Első körben egy asztali körfűrészre és egy állványos vagy asztali fúróra gondoltam. Nem fogok napi 15 m3 fát feldolgozni, tehát abszolút barkácsolás a cél a magam jó kedvére. Mit szóltok ehhez a géphez?
A vörösfenyőnek van egy rossz tulajdonsága, a tövi részén gyakran gyantatáskás, ha ilyen rész is kerül a deszka közé akkor eléggé gyantás tud lenni, de nagy általánosságban évi több ezer m3 fenyőrönköt látva, nem gyantásabb a vörösfenyő, mint az erdeifenyő. Az igazán gyantás az a feketefenyő, de azt fűrészárúba csak a legótvarabb fűrészüzemesek vágják bele, legalábbis felénk Vas megyében.
A világos az vitán felül luc. Én arra a 4-5 sötétebbre gondoltam. Valóban lehet erdei is, de én inkább a vörösre tippelnék. :) Majd kiderül. Gyantásabb sokkal mint az erdei, szóval hamar meg lesz.
Én korábban, 4-5 éve a kis és nagy kaput készítettem vas keret közé illesztett borovi fenyő hajópadlóból. Cseresznye színű lazurán vastaglazurral több sorral lekezeltem, de már nagyon megbántam. Az alsó föld felüli része elkezdett korhadni, gombásodni. Készíthetek új kaput, de valami tartósabb fából.
Ezért a kedves fórum társunknak én sem javaslom a kerítés készítést a látott anyagból.
Nem hagyott nyugodni a lelkiismeret és alaposan megnézve a képet szerintem ennek a faanyagnak 80%-a lucfenyő. Viszont ebben az esetben semmilyen körülmények között nem használnám kerítéshez. És tényleg, az erdeifenyő ennyivel sötétebb árnyalatú, mint a luc. Sajnos elsőre csal a jobb felső deszkát néztem tüzetesen a többit nem. Bocsi! :)
A borovi és az erdeifenyő (Pinus sylvestris) egy és ugyanaz, legalábbis hazánkbeli elnevezés szintjén. A borovi valójában a tajgán növő erdeifenyő változatot (vagy alfajt - ennek utána kell már néznem) takarja, ami éghajlati okoknál fogva jóval sűrűbb szövetű és kevesebb vagy egyáltalán semmi göcsöt nem tartalmaz. A hazai fűrészüzemek és fatalepek által árusított erdeifenyő faanyagnak, ki merem jelenteni, hogy 95 %-ban semmi köze a tajgai testvére nevéhez. Csak jobban hangzik a borovi, mint az erdei.
A vörösfenyő (Larix decidua) az egy másik faj, nem minőségi kategória. Bár kétségtelen hogy az Európában honos fenyőfélék közül a legtartósabb faanyagot szolgáltatja, ezért is drágább. Vízzel érintkezve vagy víz alatt oxigéntől elzártan roppant hosszú ideig megőrzi minőségét. A verlencei házak egy része alatt több, mint 600 éves vörösfenyő oszlopok vannak, tökéletes egészségben.
A világosabb daraboknál bennem is felötlött a lucfenyő lehetősége...
Az első forgácsoláskor kiderül majd, hogy vörös-e, mivel a vörösfenyő forgácsa sokkal szálkásabb, keményebb, egy pillanat alatt beleáll az ember kezébe.
Plusz a fa illata is teljesen más, mint a lucé, vagy borovié...
Elnézve a zsaludeszkának nevezett pallók képét én inkább lucfenyőre tippelek, erdész nem vagyok, de erdeifenyőnek mifelénk a borovi fenyő nevet szokták adni. A vörösfenyő az nem egy felsőbb kategória?
Szerintem azok is erdeifenyők, van amelyik ilyen sötét árnyalatú. Még gyakorlott szemet is megvezethet. Én erdész vagyok, de ha csak faanyagról kell elkülöníteni sok esetben izzadok rendesen.
Az MLT100 egy regi masina igy sok leirast, videot talalsz rola a goglin ha angolul beszelsz. Pl. ilyet
Mar volt rola szo regebb is a forumon - erdemes a reszletes keresesnel utanamenni a Hobbiasztalos forumon.
Ilyeneket fogsz talalni mint ez, ez meg ez es meg sok masikat. Itt van az en keresesem ha nem boldogulsz.
Erdemes vegigolvasni, megnezni egy ket "review" videot. Engem nem gyozott meg arrol, hogy annyival jobb lenne mint a PTS10, hogy megerje nekem a kulombseget annak ellenere, hogy a Makitat tobbre tartom mint a zold Boscht ugy altalaban. Ugyanarrol a "sorosrekesz" gep hibakrol szamolnak be mint a Bosch-nal.
Persze lehet tevedek de en igy dontottem es nekem mar nincs visszaut mert megvettem a Bosch-t :)
Meg tul sokat nem hasznaltam mert nem volt idom sajna igy egyebet nem tudok mondani mint amit eddig leirtam mar. A PTS10 meg elegge ki lett vesezve tobb alkalommal is ha visszakeresel ...
Dontsd el mire kell Neked pontosan mert attol fugg mit erdemes venni - vannak jo acs korfureszek amik sokkal erosebb motorral de gyengebb asztallal rendelkeznek. De ha ugyis atepited teljesen akkor mindegy, hogy alul mi van ... Nekem szempont volt, hogy nem akarok atepitessel kezdeni ... Fahobbynak volt egy hihetetlen atepitese a Makita 2712-re - ha visszakeresel megkapod ...
Összeséggében nem bántam meg. Persze a vezetőtől jobbra eső keskeny rész lehetne bővebb is, de az asztaltoldattal (azon is van kiemelhető "vezető" rész) áthidalható és így kicsivel több mint fél méter a vágási kapacitása. Zero clearance az nagyon kell neki (nemcsak neki, minden fűrésznek jó), de kb negyed óra alatt legyártottam hozzá. Meg csináltam egy kis keresztvágós kiegészítőt is, néha hasznos cucc tud lenni.
PTS vs MLT? Nem tudok semmit nyilatkozni a Makitáról. Hogy pl szénkefés-e a mocija (gondolom igen), és hogy a használt az mennyire jelent használtat. Nem mindegy, hogy letoltak a torkán már 10km-nyi pallót, vagy csak barkácsolgattak vele néhanéha. Asztala nagyobb, vágási vastagság-kapacitása is 9X cm, figelemre méltó de valaki írta korábban, hogy azért, mert a Makita vékonyabb lappal operál. Megintcsak valaki írta korábban, hogy visszavitte mert nagyon kotyog a szögvezetője. Jelzem: mindegyiknek, a Boschnak, de még a kék GTS 10 XC-nek is kotyog. Meg kell tanulni vele vágni osztjóvan :-)
Hát igen, valami ilyesmi, bár egy outfeed table-lel megnövelhető a felület rendesen.
Helyem persze nekem sem lenne rá.
De ha már így megemlítetted a PTS10-est, milyen a dolog, egyre inkább hajlok rá, hogy az einhell és társai helyett inkább gyűjtök és veszek egy ilyet. Kb. 100e vagy most láttam 115-ért használtan MLT100-ast.
Itt van különbség annyi minőségben, ami a garancia nélküli makita felé billenti a mérleget?
Egyébként nehogy azt hidd, hogy én nem próbáltam meg ettől nagyobb (teljes, azaz 150x150-es) táblát keresztültolni egy PTS 10-en. De mivel nekem 12mm-es volt a lemez, azt felemelni is elég volt (egyedül) az asztalszintig. És mivel ezután a gép bekapcsolása is kihívás volt, nemhogy biztonságosan végigtolni a vezető mellett, letettem róla. Fűrészlap leenged, és a PTS 10-et mint "fűrészbakot" használva, vágtam le kézi körfűrésszel amennyi kellett.
Amit én (és te) akartam volna, ahhoz egy ilyen tank kellene:
Nem sz*arozik sokat, se riving knife, se védőburok a lap felett, áttolja a nagy táblát oszt' szevasz ... igaz, ezt nem nagyon borítod fel, ellenben a műanyagházas (sörösrekeszes, ahogy még itt páran mondják) és billegő asztalon álló fűrészemmel. Meg mondjuk akkora a fűrészhez kapcsolódó asztalfelülete, mint az én műhelyemnek a fele ...
Újra itt a nagy lehetőség, hogy tovább csökkentsed az árainkat! Ne hagyd ki ezt a nagyszerű lehetőséget! Nagy Házi Vásárunk alkalmával minden termékünkre igénybe veheted a 10%-os árcsökkentést! Nincs más dolgod, csak 2015. június 12-13. között vásárolni személyesen a szaküzletünkben, vagy online a webáruházunkban! A vásár részleteit alább olvashatod:
Amennyiben a továbbiakban nem kíván tájékoztatást kapni akcióinkról, kedvezményes vásárlási lehetőségeinkről, nyereményjátékainkról úgy az üzenet alján található link segítségével iratkozhat le hírlevelünkről.
Igazából már nem is emlékszem arra, hogy kaptam-e tőlük visszaigazolást! Amit belinkeltél, az akkori írásomból azonban kiderült hogy valóban elég hosszú időt vett igénybe a termék megérkezése. Sajnos már nem emlékszem, hogy ennek mi volt az oka. Mindenesetre így utólag visszaolvasva tényleg elég furcsa ez a hosszú szállítási idő. Én azt javaslom hívd fel őket telefonon és kérdezzél rá, megkapták-e a rendelésed. Hátha akkor a fejükhöz kapnak és gyorsan intézkednek!
Hogy nem keményedik ki, az az ásványi olajos cuccra vonatkozik. Játékokat kezeltem vele, pár hónap múlva mellétettem kis papíron leírást, és csupa olajos-foltos lett. Tapintásra már nem érződött semmi a fán, a papír mégis magába szívta.
Ilyen nagy tábla anyagot nem lehet ilyen kis asztallal rendelkező körfűrész gépen biztonságosan és szépen vágni. Ez a gép nem erre való. Ha tábla anyagot kell vágni rendszeresen akkor én is a kézi körfűrésszel vágom le egy kis ráhagyással majd az asztali gépen már pontos méretre tudom vágni.
Ne is csodálkozz, hogy 24 fogú lappal szaggatja a rétegeltet. 40-60 fogú már elfogadható minőségben vágja, de ha minőségi vágást akarsz akkor 96 fogú lap kell és nem olcsó aldis vagy lidl lappal. Ha jó, minőségi fűrészlapokat akarsz venni akkor a Szerker a forgalmazójuk.
Kipróbálhatod még a 25Ft-os fehér bútorlapfóliát is. Ha a berajzolt vágás középvonalára rávasalod, az keményebben fogja majd mint a festőszalag, és ugyanúgy el tudod távolítani. (csak ötleteltem, nem tudom mennyire jön le a vasalvány a rétegletről, de egy lefektetett gyalugépkés, vagy egy újra-átmelegítés biztosan felszedi)
Van ket apro trukk ami mukodik kezifuresznel - a tapasztaltabbak remelem megmondjak, hogy mukodik-e korfuresznel mert az nekem is csak ket hetes ...
Az egyik az, hogy a retegelt lemeznek is van szaliranya, legtobb esetben osszeforgatva. Viszont azt a lapjat amelyiket tepi forgathatod szal iranyba meg keresztbe is. Keresztbe elviekben jobban tep.
Papir maszkolo szalag - meg fenyodeszka is szalkasodik akar japan furesszel is, dekopirral meg foleg ... Amikor nagyon el akartam ezt kerulni leragasztottam vagas elott papir maszkolo szalaggal (festok hasznaljak foleg, a muanyag nem jo mert olvad). Eleg jol megfogta, vagas utan konnyen lejon, nyomtalanul a jobb minosegu. Nem tudom a porgo lap mennyire egeti meg de majd megmondjak itt :) Valszeg elobb utobb ki fogom probalni ...
Neked milyen gyorsan reagáltak bármit is a rendelésedre, amikor a Massiv késeket vetted? A weblapos űrlapjukat kitöltve semmilyen visszaigazolást nem kaptam, hogy befutott-e a megrendelés (délelőtt). Du. írtam nekik emailt, de még no reaction. Csak én vagyok türelmetlen? Vagy az uni-maxos reakcióidőkön nevelkedett lelkem még nem edződött meg teljesen? :-)
Az EU-s szabvanyok szigorubbak - kotelezo a "riving knife", kotelezo a bizonyos idon beluli leallas es foleg kotelezo a vedoeszkoz (a lap folott). Dado lapra nem letezik vedoeszkoz - standard legalabbis ... Igy egyelore tiltva van ...
Mások a biztonsági előírások. Elvileg Európában nem lehet árulni asztali körfűrészt valamilyen takaró "feltét" nélkül, vagyis a fűrész felett kell lennie valamilyen védőburkolatnak. USA-ban ez nem feltétel. Lehet, hogy kapható dado Európában is, de ha minden igaz, az itteni fűrészeknek a tengelye is rövidebb, mint az óceánon túliaké, tehát lehet, hogy az a dado nem is fér rá a géped tengelyére.
A 24 fogas fűrész kifejezetten hosszvágásra való, minél több a fog, annál finomabb lesz a vágáskép - elvileg. A fűrészlapot éppen csak annyira szokás kiemelni, hogy átvágja a fűrészelt lap tetejét, lehet, hogy ez is segít. A zero clearence legfeljebb azon segít, hogy nem fújja annyira a képedbe a port a gép.
Csak hobbista vagyok, de azt saját káromon megtanultam, hogy egy jó fűrészlap, jó marófej stb. nagyon sokat tud dobni egy gagyi gép tudásán is. Akkor is így van, ha az ember néha szívja a fogát az ára miatt. Sok esetben megtérül az a beruházás, fűrészlap esetén szinte biztosan.
Ha a fél tábla alatt kb 150cmx75cm-t értesz, akkor valóban nehéz tolóasztallal felszeletelni, bármelyik dimenzióban is (milyen széles csíkokat akarsz?)
Szerintem kézi körfűrész plusz egy jó hosszú egyenes vezető léc lesz a te barátod.
Dado: anno én is meglepődtem, hogy az EU-ban más szabványok miatt "nem engedélyezett" a nútvágó lapok használata. Gondolom van egy előírás arra, hogy mennyi idő alatt álljon le lap, és a nútvágóval jóval tovább pörögne. Vagy ilyesmi lehet. A legtöbb EU-s asztali fűrész tengelyére fel sem tudnád szerelni, annyira rövidek. Max 2 (esetleg 3 vékonyabb) lapot egymás mellé, mint "szegényember dado"-ja :-)
Ezt nem tudtam, hogy nálunk nem lehet dado-t kapni vagy használni.
Veszélyes?
Még sosem használtam, csak hasznosnak tűtn a videók alapján, doboz aljához stb.
akkor ezt maróval lehet gondolom kiváltani.
Amúgy most próbáltam vékony rétegelt lemezt vágni kézi körfűrésszel (24 fogú) hát nem lett szép, rendesen feltépte a felső oldalát. Ezt hogyan lehet megoldani, hogy mindkét oldal szép legyen? sajnálnék rá mindig tenni egy plusz lapot. Kicsit költséges lenne. Erre jo a zero clearance?
Clearance ebben az esetben a megengedett közelséget jelenti, azaz a zero clearance a nulla távolság a lap és az asztalban lévő rés széle között. Úgy tudsz ilyet csinálni, hogy aegy teli betétet beleteszel, és a forgó lapot lassan feljebb emeled. Így nagyjából csak a lap szélessége adja a rés szélességét.
A dado egy speciális fűrészlap ami usában engedélyezett, nálunk nem. Vagy két (esetleg több) lap egymás mellé fogatva, vagy két lap között egy sokkal ritkább de szélesebb fogú cucc. A lényege, hogy egyben tudsz tegyük fel egy centi széles rést fűrészelni mondjuk csapoláshoz.
Biztosan. Hepehupás aljzatbetonon ne akarj ezzel egyedül ágyat tologatni, mert valamelyiket mindig el fogja hagyni. Én tennék egy rugót a kerekek és a közepe közé, hogy mindig a szélénél legyenek, meg csinálnék egy olyan feltétet hozzá ami a 19mm-es bútorlapot élireállítva közrefogja. Ágyhoz, szekrényhez jó lenne.
Nekem hasonlo van , emelo nelkul, sokszor jol jott mikor a szobaban ide-oda , vagy egyik szobabol - masikba kellett tologatni szekrenyt/szekrenyeket ! Volt, hogy ki se pakoltam belole...
Van egy csomó hevederem (gurtni, spanifer), és sehol nem találok hozzá olyat csat-szerűséget, amivel feszíteni lehetne. Egyáltalán mi annak a neve? A legegyszerűbb kellene, nem a racsnis, karos megoldás.
Milyen boltban árulnak ilyet?
Egyébként az új Lidl katalógusban van 180Nm-es Parkside akkus ütvecsavarozó 19990Ft-ért!
(még jó, hogy megvettem a vezetékes Makitát karácsonyra)
A fűrészlap csere felülről történik. Az asztal lapjának a fúrészlaptól jobbra egy kb 10 cm-es széles csíkja levehető, 2 süllyesztett fejű csavar rögzíti. Így kényelmesen lehet felülről lapot cserélni.
A zero tolarenc valós probléma de ha készítesz egy tolóasztalt a gépre akkor ez sem probléma már.
Nálam nem tudja szétfújni a szél, mert a fa körüli gödörben van a forgács. Igen intenzív a locsolás is, kiszáradni nem tud, nedvesen nehezebb, így elhordani sem tudja a szél.
Nálad valószínűleg azért hordta el a szél, mert ki tudott száradni.
A savasodástól nem igazán félek, mivel elsősorban keményfával szeretek barkácsolni. Használok bútorlapot is meg rétegelt lemezt is de ezekről nagyon kicsi forgács mennyiség keletkezik, mivel nem kell gyalulni őket. Maximum a fűrészeléskor és a csiszoláskor keletkezik egy nagyon kevés por, de ez a rengeteg keményfa forgács arányához képest elenyésző.
A savasodást sem igazán tudom hova tenni, megmérni nem tudom, a földet meg nem nyaldosom :)
zero clearance nem lehetséges, ezt írtam is, hogy akár fel centis darab is le tud szaldni a tárcsa mellett, a fűrész por meg fel tud jönni. A dado-ról ne is álmodj. A tárcsát fentről tudod cserélni, az asztal egy csíkját lehet felvenni két csavar kitekerese után
Egy dolog zavar nagyon, hogy ezeknek a 40 körüli masináknak nincs inzertje a vágótárcsa mellett.
így igazából zero clearance sem jöhet szóda sem dado stack (elnézést nem tudom a magyar megfelelőit), ugye?
Plusz alulról lehet fűrészlapot cserélni?
A pontosságot még megoldom méricskéléssel, de ezeket nem nagyon tudom hogyan lehet utólag megoldani és ezek hasznos dolognak tűnnek, jók lennének nekem.
Nekem is mintha itt ajanlotta volna valaki a BIOPIN keményolajakat. van belöle kültéri butorokra való is. Én a tölgyből készült fürdőszobai párkányokon próbáltam ki, és egyenlőre elégedett vagyok. Azt tapasztaltam, hogy az erzetet / mintázatot nagyon szépen kiemeli.
Sajna az UV allosag csak akkor biztosított, ha keversz bele valami pigmentet is, ami változtat a színén. B terv, hogy nem hagyod a napon.
No ezt az ütvecsavarozót, ha fejbever az asszony akkor is megveszem! :) Már régóta szeretnék venni egy ilyet, bár eddig 10,8 vagy 12 V-ban gondolkodtam (Milwaukee, Metabo, Makita vonalon), min 90-100 Nm teljesítménnyel. Ez most méretben jóval nagyobb, viszont teljesítményben veri amiket eddig néztem, árban pedig a harmaduk. Csak azt sajnálom, hogy egy akksi lesz hozzá.
Ősszel kerítés építést van betervezve és a 12x12-es akác oszlopokat kellene megcsavarozni, ami a jelenlegi 40 Nm-es Metabónak sok lenne. Meg aztán már korábban próbáltam 6*240-es szerkkezetépítő csavarokkal is fenyőgerendában, de az is sok volt neki, előfúrkálni meg nem szeretnék, mer nagyon viszi az időt. Akkor megoldottam a behajtást fúrógéppel, de nem volt túl komfortos.
Akkor szerencsétek van, mert én tavasszal vetettem fenyőmagot csemetének. A magra homok arra meg fenyőforgács került. No olyan gyönyörűen lefújta róla a szél, hogy a hajamat téptem. Pedig kétnaponta öntöztem, kvázi szinte mindig vizes volt. A második újraszórás után (két héten belül) hagytam a fenébe az egészet. Azóta köszöni szépen anélkül is kikelt a fenyőmag!
Bar akkor nem ertem miert arulnak "diszforgacsot" fenyobol amit viragcserepre is lehet tenni ahol egesz biztos koncentraltan lessz akkora foldmennyisegnel ...
Ahogy elneztem hulladek anyag, fele fakereg a tobbi meg forgacs ami a feldolgozaskor marad ...
Erre akarom en is hasznalni - ezek szerint mar ketten is kiprobaltatok. Valoszinu megprobalom en is de meg kicsit utana asok ennek a savasodas temanak.
Nálunk két éve a tölgy svédpadlót a BioPin cég által gyártott kemény olajjal kezelték le. Meg vagyok vele elégedve, főként mivel ha a gyerekek vmi disznóságot követnek el és neki kell esni a filctollat és egyéb nyalánkságokat takarítani, kissé megfakul ugyan de simán utána lehet kenni egy ronggyal és máris olyan mintha új lenne. Van nekik kertibútor olajuk is. Akkor utánanéztem a gyártónak és elég meggyőzőnek tűntek a vélemények alapján.
Ha napfény is éri az asztalt vagy a széket akkor csak is sötét színű, pld mahagóni vékony lazurral kenném le 2 rétegben. Ismered a szabályt, minnél sötétebb a festék annál több benne a töltőanyag, minél több a töltőanyag annál jobban védi a fát az UV sugárzástól.
Én 4-5 éve a kertben használom fel a fűrészport, forgácsot. Nevezzük inkább csak forgácsnak, mert a nálam képződő mennyiség kb 90-95%-a forgács és a többi csak a por. A gyümölcsfák körül csinálok egy mélyedést, kb 100-120 cm átmérővel és kb 8-15 cm mélységben, ahogy azt a locsolásnál szokták. Ezt az árkot töltöm fel a forgáccsal. Sok jótékony hatása van a forgácsnak, a már említett kiszáradás ellen is nagyon jól véd, de a fő hatása az, hogy a hangyák eltévednek a forgácsban így nagyon kevés jut fel a fára. Mivel a hangyák hordják egyik fáról a másikra a tetveket, a tetvek mennyisége is drasztikusan lecsökkent, alig kell permetezni, ami megtakarítás is, és a termés is szebb lesz a kevesebb nedvszívó miatt. A fák kevésbé gombásodnak, szintén a kedves hangyák távol tartása miatt. Régen hetente, kéthetente kellett permeteznem a fákat, amióta a forgácsot rakom a tövébe azóta elég évente 2-3 permetezés. A forgácsnak van még egy jótékony hatása, idővel el kezd lebomlani, és így szén tartalmú tápanyaggal látja el a fákat. Havonta-kéthavonta amikor a fa tövében a forgács már összetöpörödött, friss réteget rakok rá lazán. Ez főleg a nyári hónapokban fontos de már rügyfakadás előtt elkezdem a forgács gyűrűk készítését.
Mivel jóval több forgács keletkezik mint amit a felesleget nagy fólia zsákokban tárolom száraz állapotban. Amikor levágjuk a füvet a kertben, vagy talicska számra hordjuk a gazt a komposztáló ládához, mielőtt a friss füvet/gazt beraknám a komposzt ládába előtte egy kb 10cm-es rétegben megszórom a félretett forgáccsal és csak utána rakom rá a friss nyesedéket. Pár hét alatt ez is elkezd összeesni, és idővel szépen lebomlik. a komposzt meg nagyon jó minőségű lesz így.
Az első évben amikor elkezdtem alkalmazni ezt a módszert, csak kevés eredményét láttam, de mára már jelentősen látszik a hatása. Évek kellenek a forgács teljes lebomlásához és tápanyaggá alakulásához, de a tetvek és hangyák távol tartásában már 1-2 év után látni az eredményt. Mára ott tartok, hogy virulnak a gyümölcsfáim, nincsenek betegségek, alig kell permetezni. Idén még csak 2 alkalommal permeteztem.
Tűzre nem rakok forgácsot semmit, mind megy a kertbe. A veteményesbe is lehet használni a forgácsot amikor még kicsik a növények, a kiszáradás ellen nagyon jó, és idővel ott is lebomlik.
Nem tudtam - koszonom ... Ha legkozelebb feletek jarok megnezem, valoszinu probabol vasarolok is ...
Nem nagyon ismerem az IKEA termekeket - a legkozelebbi nekem Bukarestben van - az pedig egy olyan hely amit kifejezetten nem csipek es messze is van ...
Azert irtam, hogy "nem volt sok". Par vodor hamu (10-15 max) evente 3-400 nm-en elvesztodik. Vagy az is sok? Altalaban lovasgazdatol szoktam rendelni az alapanyagot hasonlo celra de ez mar nagyon off - nincs koze meg a fureszporhoz sem :)
Atlatszo lazur? Letezni letezik, alig szinezi el a fat - sok lazurnal van minta kiteve altalaban fenyore amin megnezheted milyen lessz, lattam natur verziot is de ne probaltam meg. Illetve probaltam de nem fara igy az nem er :)
Olaj nalunk nemigen van csak lenolaj igy arrol semmit sem tudok - regi almom, hogy bemegyek a nagykerbe es az amerikanus videokon szereplo "mineral oil"-okbol vegtelen valasztek van olcson. Aztan persze beleer a labam a hidegvizbe es felebredek :)
told most le lenolajjal pianoban, és majd ha az aldi-lidl-ben lesz újra akciós kertibútor olaj, vegyél egyet. elég jó cucc, van benne egy kis lazúr is, tehát megköt meg színe van, de jórészt olaj, a kiszáradt fa issza.
Egyre inkabb erdekel mulcs alapanyagkent - nem feltetlenul a talaj javitas miatt hanem sokkal inkabb a kiszaradas megelozesere. A nem agyonvegyszerezett fabol lett fureszpor allitolag jo erre. Van valami tapasztalatotok? Korbeszorni a novenyt segit vagy ront? Azt tudom, hogy nyaron a dog melegben a betont szortam anno fureszporral es igy ontoztem - sokkal tovabb tartott a kiszaradas ugyhogy valoszinu mukodne a dolog csak nem tudom a konyhanovenyek mit szolnanak hozza ... Egyre nagyobbak a szarazsagok felenk, a kut mar minket is alig bir kiszolgalni nemhogy a sok ontozest birja ...
Fanyűvők! Lenne egy kérdésem, amire szerdáig kellene megoldás.
Van nekem egy kis kerti bútorom, 2db szék és egy kisasztal. Kb 8 éve kint van az erkélyen, egyszer már át lett kenve valami teszkós lazurral évekkel ezelőtt. Most megint itt az ideje egy kis felújításnak. Nemrég lemostam nagynyomású mosóval. Ma elkezdtem átcsiszolni, dió lazúrral akartam átkenni, mert eredetileg sötétbarna volt. Nos, a csiszolás olyan jól sikerült, hogy kitartó 3 órás munkával natúr fáig megpucoltam ma az asztalt. Nem tudom milyen fából van, de nagyon szép így ala natur. Így jött az ötlet, hogy a székeket is lecsiszolom fáig és megtartom naturba.
Most jön a kérdés. Mivel kezeljem le? Kültéri szett, így szerintem nem lenne jó lakkozni. Valami olajra gondoltam, de nem tudom mi lenne a jó anyag, vagy márka. Várom a jó ötleteket. Előre is köszönöm.
Az IBC 1,2m magason van, a kert legmagasabb pontján. A lejtés kevesebb mint 1m 30m-en.
Vannak fix, meg csapos indítóim, és összesen 270m cseppszalag.
Nem mértem még, hogy melyik ág mennyi vizet kap, de minden szalag alatt nedves a föld, tehát mindenki kap inni.
Én úgy szoktam, hogy a kútról manuálisan felnyomom kb 30-35 perc alatt, aztán melegszik. Leengedéskor kb 2 óra alatt engedi el a vizet. Az én szalagom 20centinként 'lukas', és 7,5 és 10 m-es szalagdarabok vannak a gerincen.
Kicsit off a kérdésem! Tegnap (vasárnap) kihozták az új Whirpool AWS63213, 6 kg-os mosógépünket. Beszereltem a gépet, hogy az asszony gyors kitudja próbálta. Az első mosás után az asszony nagyon elégedetlen volt a géppel, mert annak dobja kisebb mint a meglévő gép dobja , amiben most egy 5 gk-os dob van. Szegényke nem tud egyszerre annyi ruhát kimosni mint a régi géppel, így több időt kell majd az új géppel a mosásra fordítani. Kínunkban a következő mosásnál a száraz ruhamennyiséget le is mértük, 3,5 kg ruha fért a mosógépbe. Az asszony állítja, hogy a régi mosógépbe több ruhát be tud rakni (ezt viszont nem ellenőriztem ).
Ma felhívtam az üzletet ahonnan vásároltuk, azt mondták hogy a vásárlástól való elállás esetén 12.000 Ft-os szállítást nekünk kell állni (ez még rendben is van) , és mivel a mosógépet már használtuk értékcsökkenést is fognak számolni, ami kb. 20.000 Ft. Az üzlet alkalmazottja azt mondta, hogy a mosógépeknél a 6 kg-os dob terhelést, vizes ruhára kell érteni, ez valahol kisbetűvel fel is van tüntetve. Tehát a 3,5 kg szárazruha, vizesen 6 kg.
Megkérdeztem azt, ha a gép egy alkalommal lett kipróbálva és az egyébként hibátlanul működik mire vonnak le értékcsökkenést. Erre a kérdésemre azt a választ kaptam, mivel használt már nem tudják eladni újként , új árban.
Nekem nincs bajom ezzel az új mosógéppel, tőlem maradhatna is mert szép meg minden, de az asszony azt mondja ez neki nem kell mert kisebb a dobja mint a régi mosógépnek és ezért több időt kell a mosással töltenie. Próbáltam meggyőzni, hogy jó lesz ez nekünk, hiszen nincs semmi baja, meg szépen is mos! De azt mondta jól van maradhat, de akkor ezentúl és fogok vele mosni ! Na, ezt el szeretném kerülni, ezért támogatom a mosógép visszavételezésében. De ezt a kb. 20.000 Ft-os értékcsökkenést nagyon rosszul esne kifizetni (ami akár még 30.000 Ft is lehet) .
Én eddig azt hittem ez úgy megy ha valami nem tetszik visszaviszem, és visszakapom az árát, de most szembesülnöm kell vele, hogy ez nem is így van!
Azt kérdezném tőletek, hátha valaki profi ebben a témában itt a fórumon, hogy ugyan kipróbáltuk a mosógépet egy alkalommal, ami jól működik (tehát hibátlan) , de az asszonynak mégsem megfelelő a fent leírtak miatt, akkor ők jogosan kérhetnek tőlem, 20-30.000 Ft értékcsökkenési díjat? Mert ez nagyon, nagyon fájna!
Bocsánat mindenkitől az Off-ért!!! Válaszotokat előre is köszönöm!
Nekem is ilyen csöpögtető van a kert egy részében amit az aldiban vettem. Kell neki a nyomás, különben semmi sem jön rajta. Van egy másik fajta csepegtető készletem, ebben sok apró szelep, kicsi csapok, elosztók vannak ehhez állítólag nem kell nagy nyomás, de ezt még nem tudom, mert még nem volt időm telepíteni azt a készletet.
Nálam szivattyúról megy a locsolás, a csöpögtető mellett 1-2 darab szórófej is működik, hogy ne tegye tönkre a szivattyút.
Öööö. Csepegtető szalag. Max. 0,8 bar nyomást visel el, ez ilyen, ezzel nem tudok mit kezdeni. Két verzió van, az egyik a nyomáscsökkentő használata, ami szépen beamortizálja a szivattyút és a villamos energia is pazarolva lesz. A másik a hordó a magasban, egy uPC-vel megspékelve. Minden sor külön szakaszolható lesz, így majd gyakorlatban fog kiderülni, hogy elég-e rá ez a vízkapacitás. Elméletben igen, gyakorlatban meg majd kiderül.
Ha kell neki a 2-3 bar akkor tényleg felesleges 3 méter magasra tenni és a gravitációra számítani, mert a lentebbek szerinti számok alapján ez nem működne.
Tizenpárszor ötven méter hossz, másfél százalékos lejtő felfele... Kell oda az a kettő-három tized bar nyomás a csepegtető szalagnak. Köszönöm a képet, gondolatébresztésnek jó.
2-3 db csepegtető fej esetén elég a 1 bar nyomás, de ha már van 20-30 db csepegtető fej akkor oda kell 2-3 bar nyomás, hogy minden fejnél egyformán csepegjen. Ahogy ürül a hordó úgy csökken a nyomás, ha a földön áll és félig van már csak akkor 0.5 bar már csak a nyomás. Ha 3 m magasban van a teteje a hordónak akkor meg lecsökken 2.5 bar nyomásra. Nem mind1.
Dióhéjban összefoglalva, nekem kellene egy állvány, amin köbö két (három) méter magasban egy hordó nyugodna, mintegy kétszáz liter vízzel a belsejében. Persze mindez kint a sztyeppe közepén, tehát a széllel és a hozzátartozó dolgokkal is kalkulálom kell. Van itthon elfekvőben némi 10x10x400 centis gerenda, illetve némi padló - persze lucból. Én meg a büdös életben nem csináltam ilyen állványt, de most kellene. Valakinek van valami ötlete? Az sem baj, ha még nem evett ilyet, de ha csak látott, az is nagy segítség lenne.
Mellesleg csepegtető öntözéshez kellene, nem kerti zuhanyhoz. A hordó többnyire üresen álldogálna odafent a magasban, de ha megy a cucc, akkor csordultig lenne.
Ha netalán van valakinek valamilyen használható ötlete, akkor előre is megköszönöm.
Ja, értelek. Végül is igazad van. Gyakorolni nekem is kellene.....sok mindent. :) .....csak hát idő hiányában... :(
Látványos egyébként ez a plexi oldalfalú leválasztó, kacérkodom a gondolattal, hogy télen ha lesz időm (meg persze megfelelő gépeim) akkor nekiugrok én is. Én 1enlőre 1simát fogok csinálni, mert ha valaminek nekiállok 30perc munka után 2óra takarítás.......és még nem is portalanítok le mindent. Arról nem is beszélve, hogy meg lehet fulladni a garázsban.
Nekem még sok mindent gyakorolnom kell. PONTOS és ismétlődő vágás/fúrás, tiplizés, felületkezelés ... sorolhatnám estig. Ezért ha egy kisebb feladatnál találok olyan műveletet, amit még soha vagy csak egyszer-kétszer csináltam még, akkor arra megyek.
Fő érvként a gyűjtögető szenvedélyt tudnám felhozni, mentségemre. Második érvem a vezetősín, mint Te is írod. Harmadik pedig Alain Vailancourt műhelyépítős videóiban sokszor használta (bár ott inkább ács, mint asztalos felhasználás volt) és mivel az elkövetkező pár évben én is tervezek pár hasonló, de nem ekkora nagyságrendű projektet itthon, gondoltam, milyen jó is lenne egy hasonló szerkezet.
Arra jó, hogy nem billeg.
Egy állítható lábbal mindkét átló irányú billegést meg lehet szüntetni. attól függően, ki vagy betekered.
Ha vízszintezni akarod, akkor minimum 3 db állítható kell.
A négy közül az egyik legyen állítható? Az izé ... mire jó? :-)
A gumibak igen jó ötlet!
Amúgy még messze nincs kész, persze a varratok le lesznek csiszolva, meg "bevakolok" minden likas véget is, meg fekete/sárga csíkosra szeretném lefesteni. Plusz, kap majd emelhető kerekeket is (most az állvánnyal együtt már 50 kiló felett van a cucc) hogy könnyebb legyen mozgatni ha szükséges.
De az egyik legnagyobb erénye ennek az állványnak hogy "lyukas", azaz az eddig a házban összegyúlt és keringő fűrészpor nem b*sztatja tovább az alkatrészeket, leginkább a motort.
"Viszont ha van egy ilyen, akkor mi marad a létjogosultsága a 250-es lapú kézi körfűrésznek, hogy megtartsam?"
Aranytartalék. Ha netán ki kell menned valahova dolgozni, akkor az asztali gépet nem fogod magaddal cipelni, de a kézi gépből bármikor tudsz csinálni pár perc alatt egy asztali gépet a helyszínen. A merülőt meg nem fogod beépíteni asztalba.
Érdekes téma ez is, hogy kinek milyen asztal magasság a kényelmes. Nekem 100cm a kényelmes asztal magasság a szerelésekhez, gyaluláshoz, stb. 180 cm magas vagyok. Így a könyökeim nincsenek kinyújtva munkavégzés közben, kinyújtott karral nem lehet erőt kifejteni, és pontos munkát végezni, de ha be van már hajlítva a karom akkor igen. Legalábbis nem olyan fárasztó nekem.
Az asztali fűrészgépem alacsonyabb, ott már meghajlott háttal tudok csak dolgozni. A kombinált gyalugépet meg egy kiszuperált konyhaasztalra raktam így nem kell lehajolni a vastagoló etetéséhez sem és az egyengető asztala kb mellmagasság alatt van egy kicsivel, ez így nagyon kényelmes. A nagy szalagfűrész gépem asztalát is 100 cm magasra csináltam.
Van mán asztali, meg kézi körfűrészem is, ez az 1200wattos 165mm korongos merülő igazándiból miben, milyen munkafolyamatnál tud jobb lenni, mint a másik kettő?
Jól sejtem, hogy ez leginkább amolyan szegény ember lapszabászata a vezetősínnel? Precízebben lehet vágni vele, mint a nagy kézi körfűrésszel, viszont véknyabb anyagokat csak (tipikusan coll vastag körüli táblaanyagokat), az asztalival összevetve meg nem a bazi nagy lapot kell mozgatni. Jól sejtem?
Viszont ha van egy ilyen, akkor mi marad a létjogosultsága a 250-es lapú kézi körfűrésznek, hogy megtartsam? Azt sok dologra kiváltja az asztali, sok másikra a a kis merülő a sínnel, a többire meg a gérvágó.
Nem olyan alacsony az. 90 cm (lehet a fénykép torzít? vagy a ferde láb?) . Pár állványos asztali fűrésznek is ilyen a magassága. Asztalos gyalupadok 84-85cm magasak.
A B&D asztalon már a hasam közepénél volt a fűrész asztallapja. Néha az tűnik kényelmesnek, de én már ahhoz is mértem, hogy a majdan elkészülő gyalupadomhoz is stimmeljen a magasság, azt is 90cm-re tenném (184 cm magas vagyok). A gyalupadhoz meg szerintem az a kényelmes magasság, ha kinyújtott karral kényelmesen rá tudsz tenyerelni. Nálam ez kb 90 cm-nél van.
Gyanítom, hogy a lidlis merülőfűrészen is gyártónak a Scheppach fog visszaköszönni! A Scheppach merülőfűrészével már szemeztem a német lidlis oldalon párszor. Én beruháznék rá, de sajnos most nincs rá 30 ropi!
No, újraéled lassan a leválasztóm. Itt kell megköszönnömRepítőnek a paralel.hu -s linket, küldtem emailt nekik hogy mit szeretnék, még a youtube-os linket is mellékeltem nekik, hát ... igen kellemesen csalódtam. Azt hittem simán elhajtanak ilyen kis mennyiséggel (25cmx150cm) Először is aki válaszolt, megkért hogy hívjam fel mert elmondana egy-két dolgot. Szabályos kiselőadást tartott a különböző anyagaikból. Aztán megkért hogy hívjam fel a raktárat, mert ilyen kis mennyiségű rendelésnél csak ők tudják megmondani, miből van "hulladék". De majd odaszól nekik, hívjam őket 10 perc múlva. 10 perc múlva a raktáros képben volt, még azt is tudta hogy leválasztó palástjához kell a cucc, és végülis az un. AXPET gyártotta aPET anyag lett a befutó, 2mm-es vastagságban. Úgy volt ahogy elmondták, szépen mindenféle erőlködés vagy reccsenés nélkül belehajtottam az APET-et:
Annyi csak a "baj" velük, hogy nem postáznak, csak személyes átvétel játszik (mondjuk lehet, hogy macerás is lenne ilyen kis mennyiséget épségben elküldeni, gondolom raklapnyi mennyiséget már megoldanának :-).
De ettől függetlenül csak ajánlani tudom őket annak, akinek ilyesmi anyagra van szüksége.
Az elszívó most kicsit pihen, esztergáltatnom kell "turbinalapát-fejet", csak fából ezt igen macerás lenne megcsinálni. Ezért vasaztam kicsit, ezt a nagyon hasznos de asztali körfűrésznek igen ingatag állványt ...
... cseréltem le erre, első rendes hegesztős projektem :)
Nagyon nem mindegy ... ezen akárhogy "rugdosom" a fűrészt, meg se nyekken, a B&D asztalon nagyon libegett. Régóta kijárt már neki egy rendes állvány. Mondjuk nem egy Rahed Lee féle minősített projekt, de csak megáll a lábán :)
Próbáltam ilyen maszkot is kb fél évig, de nem tudtam benne dolgozni mert akkora területet kitakart előttem pont ahova le kellene néznem munka közben hogy szinte semmit sem láttam. Csak akkor láttam benne a kezeimet ha magasra emeltem de az meg nagyon fárasztó volt.
Az olyan maszk aminél oldalt vannak a szűrők és laposak, azok nem zavarják a látóteret.
Csiszoláshoz csak sima papír szűrőt használok, az bőven elég, nincs szükség aktív szenes szűrőre, hiszen nincsenek olyan gázok amik mérgezőek lennének. A szénszűrős maszk csak vegyszerek használatánál kell.
Semmiféle előszűrőt nem használok a szénszűrőshöz, még csak nem is gondoltam ilyesmire. Ezen nem szabad spórolni. Minden előszűrő rontja a szűrön átáramló levegő mennyiségét vagy erősebben kell szívni a levegőt, ami nagyon fárasztó, oxigénhiányos állapotot okoz. Nekem elsősorban azzal volt inkább problémám, hogy olyan maszkot találjak amiben nem kell erőlködni, hogy be tudjam szívni a levegőt, azaz elég nagy legyen a szűrőfelület. Van egy enyhe asztmám, ami a normál légzésben nem nagyon zavar, vagy csak már hozzászoktam, fene tudja, de ha maszkot veszek fel akkor már légzési problémáim vannak. A legtöbb maszkot felvéve pár perc után csak azt vettem észre, hogy eltompultam, mintha elkábítottak volna, elkezdtem szédelegni. Egyedül ebbe a dupla szűrős maszkban nincs problémám a légzéssel. Ennél két egymástól független szűrő van mindkét oldalon, így jóval nagyobb az a felület amin keresztül be tudom szívni a levegőt és nem kell erővel szívni a levegőt.
Használsz a szénszűrő elé előszűrőt,mert akkor tovább tart a szénszűrő? Az a fehér,nem tudom milyen anyag,De tutira megfogja a fűrészport,csiszolásport .
Bár még nem próbáltuk,de előszűrőt lehet csinálni filcből,vagy olyan szivacsos anyagból ami némelyik motoroskapák levegőszűrőben van.
Ha már ketten is mondjátok, mindenképpen felpróbálom. Takarításhoz is jó lesz. (épp most sikerült szinte szénné égetnem 3 főtt tojást úgy, hogy a víz totál elforrt alóluk) A kilégzőszelepes 3M papírszűrő nekem por ellen tökéletesen bevált, de csak a kilégzőszelepes. Azzal már túléltem a poros dolgokat, de a diszperzitgőz kifogott rajtam, és az a szintén egyszerhasználatos papírt meg kicsit sokallom akkor már legyen ipari kivitelű, használatra gyártott. A kutya se bír meglenni a garázsban ha kinyitunk valami hígítót, azonnal prüszköl és kavar kifelé. Iszonyat érzékeny a kis orra.
A melóhelyen nekünk kötelező a maszkok használata, elég sok típust kipróbáltunk már.
Az a baj ezekkel a kicsi papír maszkokkal, hogy nem záródnak rendesen és az oldószert nem fogják meg. Ráadásul ha felveszel egy szemüveget is (akármilyet) akkor az bepárásodik pillanatok alatt és nem fogsz látni. Ennek a szövetes szűrőnek nagyon kicsi a szűrője, pár óránként újat kellene felvenned ami anyagilag nem kifizetődő.
Tapasztalatból tudom, rendszeresen használok ilyet de csak akkor ha csiszolok, porolok. Arra jó, de szemüveg nélkül.
Amit én nagyon sokat használok az pont olyan mint amit halaloszto belinkelt. Ehhez külön kell megvenni a szénszűrőt ami cserélhető, de én is évente maximum 2 db szűrőt használok el, pedig van amikor 5-6 órát is rajtam van a maszk. Jól lehet benne levegőt kapni, nem kell erőlködni a levegővétellel ennél a típusnál. A szemüveget kicsit feltolja, de legalább nem párásodik be.
A szűrőből elég lesz neked 1 garnitúra. Az oldószer fajtájához kell kiválasztani a szénszűrő típusát. Ennek a maszknak az a hátránya, hogy egy idő után le kell venni pár percre mert az arc bőrében az ereket kicsit kompresszió alatt tartja ahol felfekszik az arcra és ott elzsibbad a bőröm. Amúgy nagyon jó ez a gumis.
Hívd fel a honlapon a céget, és érdeklődd meg, hogy az árban benne van e a szénszűrő betét, (szerintem nincs)
Nálam az a sok ami egy ilyen alkalom után következik :( 2-3 nap halál és elhúzódó gyógyulás. A gyógyszer meg nem megoldás. Ezekbe mennyi a belevaló szűrő? ha jól látom, itt külön-külön dívik árulni, és a kezdőcsomagban csak a kopasz maszk van. Ha a szemüveggel együtt jó, akkor jó. Ha nem, akkor felejtős, és ingyen se kéne.
Nekem is ilyen van, nagyon király.
Szemüveges vagyok pedig, de nincs útban az orr rész.
Szoktam benne nyomtatott áramköröket maratni hidrogén perxid+sósav keverékkel, de semmi sem jön át rajta.
De pucoltam már döglött verebet hűtőrácsból, ami kegyetlenül megbüdösödött, de a maszkban nem lehetett érezni semmit.
Szóval nem olcsó, szűrőkkel majdnem 10000 Ft, de nagyon megéri, ha nemcsak por ellen kell.
Fiamnak olyan van amit halaloszto alább megosztott. 3M. Van hozzá két actív szénszűrő + azokat védő fehér betét ami kíméli a szenest és az filléres darab(ok). Még a vegyszer illatát,szagát is megfogja,mert jól illeszkedik :)
Úgy néz ki a diszperzitet nem bírom, pedig még van jópár négyzetméter amit le kell csiszolnom, festenem. Igazából semmilyen festéket nem bírok, a fakenceficéket se, és mindig eldurran az orrom aztán kidőlök pár napra.
Szóval keresek valami olyan pormaszkot ami nem csak pormaszk, hanem a festék oldószert is megfogja a festés idején. Nézegettem, és eddig ezt találtam ami használhatónak tűnik. Fontos tudni, hogy nekem szemüveg is kell hozzá, a maszkokat ezért még ollóval is be kellett faragni, hogy lássak is valamit. http://www.vedoeszkozbolt.hu/index.php?&tpl=product&prID=611
Gondoltam arra is, hogy az akváriumhoz való aktívszénből teszek kávéfilterbe, és azt applikálom valahogy egy beszabott, kilégzőszelepes pormaszk oldalára. mondjuk kávéfilter, vagy teafilter zacskójába töltve. A szálló por ellen a pormaszk tökéletesen védett eddig, de a festéknél kevésnek bizonyult. Ablakot meg ugye a hirtelen száradás, huzat miatt nem célszerű nyitva tartani.
Valakinek van bevált és nem elszállt áras módszere? (csak a qrva orrcsepp volt 3e Ft...)
Hétfőtől Lidlben egyéb barkácscuccok közt lesz asztali körfűrész 39990 petákért, 1200w-os merülőfűrész sínnel 29990-ért. Ez utóbbin én is gondolkozom, van valakinek véleménye/tapasztalata róla?
Most nem tudok képet csinálni róla mert át van szerelve a gépem most lábakra. Per pillanat csak egy fiók van a lábai közé bedugva, abba hullik a forgács.
Egy nagy asztal bővítést akarok csinálni neki, és abban lesz a végleges helye a gépnek, ott már nem lesznek rajta a asztal bővítői sem. A középső alu asztal marad az eredeti, nekem annak semmi baja.
Nemrég vettem egy 27 Nm-es workzone csavarozót, a 15 cm-es 5mm vastag facsavart végig belecsavarta a keményfába gond nélkül. Nem egyet próbáltam vele, hanem sokat. Ácsmunkára is alkalmas.
Nekem einhel levegős tűszeg belövőm van csak kékben, az nem tud kapcsokat csak szeget. A max szeg mérete viszont 50 mm. Keményfába és bútorlapba is tövig belövi az 50-es szöget. Annyira, hogy a szeg feje a felszín alá kerül egy pár tized mm-el. Így könnyű eltüntetni egy kis gittel a tűszeg nyomait is.
Ha azt akarod, hogy jól tapadjon a következő festékréteg, akkor annyira csiszold meg, hogy ne legyen már fényes a régi festék sehol, mindenhol egyenletesen matt legyen. Ezt pár húzással el lehet érni kézzel is. Csak ott kell jobban megcsiszolni ahol pereg a régi festék vagy megrepedezett. Ha nagyon szép munkát akarsz végezni akkor utána kigitteled, majd száradása után lecsiszolod a gittelést simára. Töröld át a teljes felületet nitrohigítós ronggyal, hogy pormentes legyen, majd mehet rá az alapozó + fedő festék. Az alapozót akár el is hagyhatod ha nagyon szép mattra csiszoltad a festéket, bár ártani nem árt ha újra átkened vele. Ahol viszont gitteltél, vagy teljesen lecsiszoltad a festéket ott mindenképp kenjél alapozót is.
Én a garázs lambéria oldalfalát (nagyon sok m2) 10 cm-es tedy hengerrel és ecsettel kentem le ha jól emlékszem akkor 2 nap alatt.
Anno domini az egyik hajót mellettünk, profi karosszéria lakatosok újították fel (nem röhög, alumínium 25 hajó volt!)
Nekik egy nagyon nagy lappal rendelkező csiszológépük volt, amire semmilyen papírt sem lehetett kapni, főként nem lukasat.
Ők azt csinálták, hogy alumíniumból csinálták egy olyan lapot (és ennek az ellendarabját), amin a szükséges helyeken a bőrlyukasztóhoz hasonló pöcök álltak ki. Erre fektették rá a papírt , a matrica ellendarabja úgy és ott volt lukas, hogy a pöckök ki tudjanak jönni és a kettőt összeszorították. Ezzel minden luk ott volt, ahol kellett, és tetszőleges méretűvel is lehet használni.
Szerintem a Boschnál tudsz a skillhez paprikot rendelni.
A demók, összehasonlító tesztek nem mindig életszerűek.
Az sem életszerű, hogy egy akkusfúróval tölgyfába egymás mellé fúrnak 54 db 15-ös lyukat 40 centi mélyen, de így mérhető pl az akkuélettartam, és össze lehet hasonlítani 2 gépet, mert a másik mondjuk 51 lyuknál megáll.
Gondolkodj a tesztelő fejével. Ha azt akarod kipróbálni, be tudsz-e hajtani egy 20 centis csavart keményfába, akkor a teszt szempontjából tökmindegy, hogy az a fa egy 30 centis kugli, vagy egy 6 méteres gerenda. A csavar egyiket sem éri át
Még csak olvasgatlak benneteket, de erre írnom is kell. Én is másféle szakirányból jövök - bár apum kárpitos volt, gyerekkoromban ezt-azt ellestem, de ő még gépet nem sokat használt - és most hogy családos lettem nekem is ezermesterré kell váljak, amit nem bánok, sőt mindig is szerettem volna de fontossági sorrendben most jutottam csak oda, hogy azzá is válhassak. Fához, fémhez, kőhöz most kezdek beszerezni szerszámokat, no meg tudást (pl innen a fórumról is). Szóval családos ember lettem családi házzal, és nem milliomos :) írásod alapján is tehát jó iránybanindultam el.
Ha lesz kérdezni vagy megosztani valóm, írok. Addig is olvaslak titeket tovább, de erre a mondatodra ezt le kellett írjam.
Nem fényezem én sem ellenoldalról, de úgy általában az ütvecsavarozóknak van egy nagy előnyük a sima csavarbehajtókkal szemben, nagy nyomatékigénynél: Az ütések miatt kisebb erő szükséges a gép kordában tartásához és a munkadarab rögzítéséhez, mint a folyamatosan forgó csavarozóknál.
Én levegősben használtam ütvecsavarozót, mert hiába volt frankó dugókulcsunk méteres csőtoldattal, a motor főtengelyről a lendkereket nem tudtuk levenni, mert nem volt ellenfogási pont.
Próbáltunk a másik végén fogást találni a főtengelynek, meg a fogaskoszorúba beékelni dogokat, de a 20 éve behajtott csavar nem adta magát.
Az ütvecsavarozóval nem volt szükség rá, a dugattyú sürítési nyomása elég volt ellentartani.
Az 5 csavar fél perc alatt kint volt.
Hasonló a téma fában is, volt erről is egy jó kis demó, mokor egy fickó az asztalra lefektetett fahasábba teker a bütü felől hosszú csavart sima és ütvecsavarozóval.
Az elsőnél rá kell feküdnie rendesen a fára, hogy ne pörögjön, a másodiknál elég 1 ujjal tartani, csak hogy ne csúszkáljon az asztalon, mikor nyomja neki a csavarozót.
Az meg, hogy makita, metabo, milwaukee, vagy bármi más márka, lényegében mindegy, az ütés az alapja, és jól működik.
De azért szívesen megnézném a Te videódat is. Nekem 24 Nm-es hitachi van, és bizony száraz nyárfában a 6x100-as csavaroknál 5-6 darab után már nem volt olyan fitt, mint az elején.
Egy ilyen szép hosszút lehet, hogy betekerne, de egy vezetékes ütvecsavarozó a 30.-at is ugyanolyan tempóval abszolválja.
Nem akarom kicsinyíteni a makita érdemeit - de ezt a mutatványt az én mindössze 20 Nm-es, "síma" masinámmal is (fogadás terhe mellett) ugyanígy előadom.
6x160 reiser csavart próbáltam ki és vittem tégla raklapban. Az valami nagyon kemény fából lehet, nyárfa vagy én nem is tudom. 4-es 170mm fúróval előfúrtam először végig a két raklapot gond nélkül összecsavaroztam.
Aztán csak félig fúrtam neki elő. Nem mondom, hogy úgy ment mint a fenyőben, de becsavarta.
Megpróbáltam előfúrás nélkül. Az egyik raklapot átvitte, de érződött, hogy kemény feladat ez neki.
Próbáltam kiszáradt akác farönkbe is ugyan ezt a csavart. Előfúrással ugyan úgy vizsgázott. Ott előfúrtam 5-össel is, gond nélkül behajtotta végig.
Ezek voltak eddig a leghosszabb csavarok. Igazából 4-es méret alatt óvatosan kell bánni vele, mert hajlamos nagyon megtépni a csavart.
Fordulatszabályzós a gép. Amikor érzi, hogy nem tudja simán csavarni, behajtani a csavart akkor kapcsol az ütőmű. Kifelé is ugyan ez! A jól behajtott csavarnál megy az ütőmű, utána amikor már könnyebb neki csavarni akkor leáll az ütés.
Kicsi, de nagyon erős gép! Nekem eddig nagyon bevált. Kopp-kopp-kopp :)
Akarok majd zártszelvénybe különböző meneteket vágni és abba csavarni teszt jelleggel.
van egy SKIL 7366 AA rezgőcsiszolóm, amit elég sokat használtam, és kifogytam a hozzá gyárilag adott papírból. elvileg 93×185 mm -es tépőzáras fajta kell hozzá.
A szokott beszerzési helyemen (Clarflex az éleskanyarnál) közölték, hogy nem árulnak rezgőcsiszolóhoz való papírt.
Sőt az excentercsiszolomhoz is csak luktalan papírt tudtak adni, szóval, már tudom, hogy azok a lukak igenis kellenek! Nélkülük nekem kell időnként lefújni / szívni a port :) Kínomban rendeltem valami noname lukasztott papírt... Fél perc csiszolás se kellett hozzá, hogy a papír szélén a korund réteg elváljon a tépőzáras rétegtől... szóval pénzkidobás volt.
Nem tudtok ajánlani másik beszerzési forrást / márkát, ahol / amit érdemes megvenni?
Én már azon gondolkodtam, hogy csinálok másik asztalt hozzá. Az sokat javítana rajta. Neked még nem fordult meg a fejedben? Az elszívàson is valami hasonlón gondolkodtam, mint ami neked van. Gondoltam egy nagy tölcsér csinálni négy lapból a gép alá az aljára egy 100-as lyuk és bele mehet a nagy elszívó. Tudnál esetleg képet készíteni a tiédről?
Javasolni nem nagyon tudok. Nemrég téma volt a fórumon az asztali körfűrész, elég jól ki lett vesézve, már nem először. Azt tudom, hogy ezt a parkside-ot nem venném meg. Kellő türelemmel és kompromisszummal biztosan használható, de nekem nem sok örömet okozott a Workzone. Pedig szerettem volna. A workzone forgácselszivo jó, a workzone kombi gyalugéppel is elégedett vagyok. (bár egy kicsit azzal is kellett hekkelni)
Bocs de akkor tudnál javasolni egy megbízható asztalit e helyett?
Én már nagyon beleéltem magam :D
Viszont csak hobbi szinten vagyok :(
Egy Lumag TKS 250J asztalom van amit használtan kaptam és jórészt csak tüzifát vágtak vele, itt-ott nem teljesen egyenletes az asztallap, nincsenek meg a toldói, stb :(
Én kérdeznék az ütvecsavarozóról:
Kipróbáltad esetleg a bazihosszú csavarokkal, hogy hosszában hajtod bele a deszkába, hogy a menet végig a fában legyen?
Ha azt is elviszi úgy, akkor hobbira tényleg nem kell jobb, azzal gyakorlatilag már ácsmunkákat is el lehet végezni.
Asztalos témában nekem nagyjából elég a sima akkuscsavarozó, bár néha csúcsra van járatva eléggé.
Ez az ütős megoldás tartalmaz valami nyomatékhatárolót, vagy csak érzésre lehet operálni vele?
Szomszédom egy 100 kg os disznót leőrölt egy barkács villanyhúsőrlővel melléje még 20 k marhahúst is ,szaláminak ..másnap visszaküldte az emagnak hogy meggondolta mégse kell :) :)
Idáig!! :-) Előkerestem egy darab bútorlapot. 90%-os az eredmény. 10-ből egyet nem ütött be teljesen.(piros karika) A zöldeknél meg látni a beütőlap nyomát.
Rétegelt lemezbe (csúszászmentesített vízálló) szintén beüti a 32mm-es tűszögeket.
ez jó lesz neked, a keretbe is belefér, garancia is van rá. Egy dologra viszont figyelj a hobbi gépek használatánál, 5 percenként álj le vele, hagy kihűlni. Akkor sokáig bírni fogja és nem ég le idő előtt. Ha más baja lenne a faház lecsiszolása közben arra meg ott a garancia.
ezt az íves felületet akár a szalagcsiszolóval akár az excenteressel le lehet csiszolni. A szalagcsiszolóval természetesen szálirányba lehet csak, az excenteresnek mind1. A gond a sarkoknál, léc végeknél lesz, mert egyik sem fér be a sarokba a léc végénél. oda deltacsiszoló vagy kézi csiszoló kell.
Én egyértelműen szalagcsiszolóval csinálnám, gyorsabb és könnyebb is vezetni de forgatni kell a gépet, hogy a domborulat mindkét oldalát (alul és felül) is le tudd vele csiszolni. Én a garázs lambéria oldalfalát csiszoltam tavaj teljesen körbe egy szalagcsiszolóval. Meg sem kottyant neki, de nekem igen, mert utána napokig izomlázam volt.
Lehet ezt olyan szögbelövésre használni, mint az amcsi jutúbos videókban, mikor ragasztásnál összelövik a deszkákat, pl fiók gyártásnál?"
Kis kompromisszummal. :-/
Nekem az Einhell van, ami a dizájn egyes elemeitől eltekintve tök ugyanez. A videókon többnyire sima szögbelövő van, annak megfelelő beütő tüskével. A kapcsot is lövők meg a kapocs miatt egy a kapocs szélességével megegyező lappal lövik a kapcsot és a szöget is, ezért sokszor nyomot hagy a fában a beütőlap, szögelésnél. Miután a szög ezeknél csak 2oldalról van teljesen megtámasztva, könnyebben előfordul, hogy összegyűri azt. Az enyémen új korában alakítani kellett, hogy használható legyen. (begyűrte a szöget/kapcsot) A biztosító baszkurája sem olyan, mint a videókon, ennek csak egy pár millimétert kilógó szára van, amit nehéz benyomni, és csak többnyire merőleges helyzetben lehet. Szóval az a ferdén, meg sarokba dolog az nem megy vele. Amúgy belövi a 32mm-es szöget tömör fába. Bútorlapba nem próbáltam.
Nekem is voltak gondok a workzone körfűrésszel, de egyik sem ilyen tragikus, és majdnem mindet meg tudtam oldani egyszerűen.
"1. A legszarabb az asztal. Több részből áll össze. Nincsen síkban a darabok, görbék a darabok, egyszerűen bármit csinál az ember nem tudja síkba hozni. Billeg rajta az anyag, így ronda lesz a vágási felület. Nagy a hézag a fűrészlap körül, akár 5mm-es darabok is le tudnak szaladni a lap mellett."
Ritkán vágok az asztalon közvetlenül rövid munkadarabot, így el tudom kerülni hogy lemenjen a fűrészlap mellett. Csináltam hozzá tolóasztalt, az már nem is engedi lemenni a keskeny lécet sem.
"2. Az emelő-sülyesztő mechanika is selejtes. Felemelve teljesen a lapot beállítom a vezetőt párhuzamosra. Leengedve, hogy csak kb fél centit áll ki az asztalból, már elmegy és nem párhuzamos. Az egész mechanizmus ráadásul a hurka asztallap aljára van rögzítve.
Ez volt a két nagy hiba amit nem tudtam megoldani bármit is próbáltam, ripityomra szedtem már."
Nekem ilyen problémám nincs a géppel.
"3. Ha beállítom, a fűrésztárcsát merőlegesen az asztalra(már amennyire lehet), akkor a gép oldalára ragasztott skálá kb -10°-ot mutat. A skála egy matrica. A mutatót meg nem lehet annyira állítani, hogy ráforgassam a 0-ra."
Nekem ilyen problémám nincs a géppel. A címkét le is lehet venni és odébb felragasztani újból pld kétoldalas ragasztóval.
"4. Ha szögbe döntöm, akkor ugye le kellene rögzíteni. Dönteni egy henger tekerésével lehet. Rögíteni meg egyazon tengelyen lévő másik hengerrel lehet. Na, miközben megszorítanám mindig elmászik a szög is. Szar az egész. A gép belső oldalán van egy íves fogasléc. Ez tele megy fűrészporral és egyre nehezebb a döntés, gyakran ki kell tisztítani. Ha kívül lenne a fogasléc, akkor nem lenne ilyen gond."
A szögbedöntést ritkán használom, hetente-havonta mikor hogy, sűrített levegővel kifújom a gépet, utána nincs gond. Ez max 1 perces művelet.
"5. Vezető. Rövid. Nem értem miért nem lehet 20 cm-el hosszabb. A műanyag kar, amivel rögzíteni lehet már kettétört, ezt keményfa fogantyúra cseréltem. Azóta jól le tudom szorítani. Rövid a sín is a min a vezetőt tologatni lehet. szerintem 20 cm-re már nem lehet állítani a vezetőt."
Csináltam rétegelt lemezből egy vezető "sapkát" amit fentről rányomom a gyári vezetőre és máris végigér az asztalon a vezető az elejétől a végéig. Külön rögzíteni sem kell, magától rászorul, kotyogása így nincs.
"6. Az oldalasztalok tartói lemezből sajtolt piliszkák, kicsit nehezebb anyagtól lekonyul a toldás. A jobb oldali meg szinte teljesen felesleges, mert a vezetőt nem lehet annyira kitolni, hogy szükség legyen rá."
A pótasztalok tényleg elég gyengék, de tábla vágásánál nagyon jól jönnek, hogy nem billen le a tábla anyag.
"8. A szögvezető is használhatatlan, úgy kotyog a nútban mint bíró s...ben a lóf.... Az asztal elejéhez nagyon közel van a fűrészlap, így kellően hátra sem lehet húzni, mert akkor már kiesik az asztalból."
Tolóasztal használata mellett nincs szükség a szögvezetőre és az sem gond, hogy elöl van a fűrészlap. A legtöbb ilyen gépen ugyanígy elöl van a fűrészlap, mivel az asztal méretek igencsak egyformák a különböző hobbi gépeken. A kotyogását is meg lehet szüntetni, ha a sinbe bekerülő pálca két végébe fúrsz 1-1 lyukat és pontozóval kicsit kipuposítod a lyuk oldalfalát. A vezető pálcát le is lehet cserélni keményfából vágott pálcára, akkor nem fog kotyogni ha pontosan készíted el.
"9. Gyatra a porelszívás. Ha használom, akkor csakis maszkban, az egész műhelyben száll a fűrészpor. Pedig van rá kötve elszívás."
A gyári porelszívása tényleg gyatra. Alulra kell készíteni egy forgács ládát, és az elszívót abba kell bekötni. A porszívó kevés levegőt szív, de a nagy einhell forgácselszívóval már elég hatékonyan lehet elszívni a forgácsot csőszűkítő nélkül, végig 100-as csővel. A gép oldalán lévő foggantyú kivágást meg le kell ragasztani és akkor ott már nem szív falsot. Az asztallap alját körben szintén lehet szigetelni vékony szivacs csíkkal, így már csak a fűrészlap mellett és a gép elején az íves kivágáson tud levegőt szívni. Előlre lehet felrakni egy rétegelt lemez ívet ami eltakarja a szögállító hornyát, akkor már ott sem szív falsot, hanem csak a fűrészlap mellett szív le mindent és akkor szinte semmi forgács nem marad fent.
"
10. A lézerről ne is beszéljünk, az csak parasztvakítás.
Ezt a gépet nem ajánlom, ennyi pénzért meg pláne nem. Inkább gyűjteni hozzá és valami jobbat venni."
Persze hogy paraszt vakítás ha belevilágítasz egy paraszt szemébe vele :) Nem pontos, de arra jó, hogy ha tábla anyagot vágok akkor a méret vonalat tudom a lézer után vezetni a vágás kezdeténél. Egy irányt megad, erre tökéletes. Másra én sem használom.
Egy 5x5-ös faanyag végét levágni ezzel nem túl életszerű. Anno a házfelújításkor újra vízvezetékeztem a házat, a régi csöveket nem volt kedvem kirobbantani a falból. Elvágtam őket flexszel de nem így falsíkban, hanem beljebb egy kis vésés árán.
Bármivel is csinálod végül, arra figyelj, hogy a lécek alsó, kiálló éleit ne nagyon gömbölyítsd le.
Az ugyanis a vízdobó él, meggátolja, hogy a víz befolyjon a lécek közé. Ha az élhez ér, lecsöpög, jó eséllyel az alatta lévő léc felső hatmadára, aztán azon is lefolyik az alsó élig, lecsöppen, amíg le nem ér a földre. Ha ezt véletlenül lekerekíted, a lecsöppenés elmarad, helyette elfolyik a lécek találkozásáig, és ott a kapilláris hatás beszívja a falba.
Semmi új nincs benne, íme az analógia: Kicsit beleéltem magam a helyzetébe, hogy vesz egy hőm áhított nőt, amit már jó előre kinézett, meg bogarászott és kiderül, hogy $zar.
Lehet, én is csináltam volna egy nagy vörös X-es videót.
Az amikor már levágta a teljes faanyag-mennyiséget, döbben rá, hogy a fűrészlap vastagságát elfelejtette belekalkulálni... (vagy egy lapcsere után korrigálni). :-)
(Lehet, hogy van szó róla, csak nincs fülesem a kollégákat nem akarom zavarni a kihangosítással, ezért ugorva néztem)
Bödönporszívós elszívósoknak egy ügyes gégecsőtartó. Viszont a gégecsövet ne 90 fokkal kössétek be, mint a mausz, hanem 2 db 45 fokossal, és természetesen központiporszívóhoz valót használjatok a sima belső felülete miatt.
Emlékszem a saját döbbenetemre amikor a régi házat ki akartuk festeni, és véletlenül kiderült a kaparós spaklis dolog...
Előtte minden festő a csiszolást javallotta.
Elsőre a nagyszobában napokig csiszoltunk, majd gletteltünk, majd a festék a tizedik percben felkapta a falról a húszéves festéket glettestül együtt, és fél négyzetméteren lett 3mm mély kráter!
A sokadik próbálkozásnál vágtam oda a kőműveskanalat a falhoz, és kezdtem el őrülten baszakodni vele mérgemben.
Erre lehámlott az egész egy pillanat alatt, ahol hozzáértem!
Nanézzükcsak!
Spakli cittlingnek megfogva, és a 45 négyzetméternyi falfelületű konyhát ketten egy óra alatt kitáraztuk a hatodik réteg festékig ketten a párommal, de úgy, hogy a plafont is!
Ez is csak engem erősít: valszeg nem lesz egyedül üdvözítő megoldás, kopottságtól, kitettségtől függően lesz olyan oldal, ahol kaparni jobb, lesz ahol csiszolni, stb...
Isten igazán csak ez az egy oldal amin ilyesmi feladat van a többi részen több a sík felület pl az ajtó vagy az ajtó félfa vagy a tetőrésznél.De ezen az oldalon se a legtöbb részt foglalja el a fa mert sok részen rendes fal van.
Nincs egy ismerősömnek sem ,szalag csiszolója,na meg olyan sok ismerősöm sincs,egyenlőre rendelés alatt áll egy excenteres csiszoló gép de vissza lehet még mondani,na meg a tököm tele van,hogy egyszerűen nem lehet megoldani ezt a dolgot,ennyi erővel veszek egy kézi csiszolót és vagy 1 hónapig csiszolgatom.
Nincs senkinek egy szalagcsiszoloja a kozeledben amivel tegyel egy probat?
Par perc alatt eldol jo-e vagy sem - kar lenne befektetni valamibe amit aztan nem tudsz hasznalni.
A kepeidbol nem jott at nekem mennyire iveltek a grendaid de tegyel ra egy egyenes lemezt/lecet/akarmit es nezd meg mennyire fedi le - csak annyira fogja a szalagcsiszolo is ...
Ha csak egy vekony csikban eri (nem a teljes szalag feluleten) akkor az altalad linkelt szalagcsiszolo nem tudom mennyire jo otlet ...
Nem beszelve a gerendak illeszkedeserol - odafersz-e egy szalagcsiszoloval vagy le fogja daralni a hengerek es a szalag szelet?
Ha rakeresel a "wood beam cleaning"-re nagyobbreszt homokolast es szaraz jeges pucolast fogsz talalni. Ha ilyet nem tudsz keriteni (biztos nem apropenz) akkor valami olyan kell ami illeszkedik azokhoz a gerendakhoz ugy ahogy - pl. a Schnitt kefes megoldasa (nem hasznaltam meg sosem de logikusnak tunik) ...
Mindenkeppen tegyel egy probat eloszor valami kevesbe lathato helyen barmit is valassz ...
De kimondottan ilyen "idomcsiszolásra" egyik sem - legfeljebb a hosszú, szalagcsiszoló - ellendarabbal (ami a felület negatívja) és hátulról ezzel nyomod neki a szalagot. Ehhez azonabn egyenként le kell bontanod a fahát deszkáit - ez azt hiszem ugrott.
Innen kezdve bármelyik géppel is csiszolod, egyik sem lesz "tökéletes": a rezgőcsizoló éppúgy egy "vonal mentén" érintkezik a domború felülettel, mint a szalag, a "körforgók" (flex, excenter, fúrógépbe fogott körtányér) pedig egy pontban (vagy vonal mentén) - ezeket viszont rá lehet bírni bizonyos "rásimulásra, megfelelően "lágy", puha tárcsával. Ha pedig "billegteted", akkor egézsen jó felületet tudsz velük kialakítani.
A legkevésbé termelékeny a rezgőcsiszoló - viszont nagyon jó síkfelületet tudsz vele kialakítani.
Legnagyobb termelékenységű a flex, akár lamellás tárcsával, akár fíbertárcsával csinálod - de könnyű belekapnia az anyagba. ha nemvagy vele gyakorlott, akkor könnyű eltolni.
A kettő közötti átmenet az excenter csiszoló, amit nem nagy erővel nyomva, majdnem körcsiszolóként lehet használni, rányomva pedig majdnem rezgőként. (Gyakorlatilag a rezgőcsiszolót ugyanúgy egy excenteres tengelyvég mozgatja, csak ennek a négy srka meg van kötve gumihasábokkal, így ez nem tud forogni. Az excenteres csiszoló egy tipikus bolygómozgást végző holmi, mert a tányérjának közepében van egy csapágy, és ebbe a csapágyba megy bele a motor tengelyéhez képest excenteres hajtás: ennek eredményeként a motor tengelye körül kering, a sajátja körül pedig forog. Annak tükrében, hogy a terhelés oldalon mi a meghatározóbb, vagy forog, vagy kering - ez a két szélső helyzet és ezen belül ezek kombinációit valósítja meg. Vájtfülüek számára ez egy két szabadságfokú bolygómű...)
Ha még egyik sincs, akkor - ezt a projektet követően - szerintem a legsokoldalúbban az excentert tudod használni: lehet vele sok anyagot is eltávolítani és lehet vele szép felületet is biztosítani.
Ha nagyon sok pénzed van, akkor vehetsz egy Fein multitool-tis, amihez vannak idomcsiszolók és az egyik pont stimmelhet a domborodó felületre. (természetesen vehetsz klónt is, sokkal olcsóbban 10 körül, de az idomfejeket csak a Fein gyártja - de ezek többnyire (azaz eddig csak olyat láttam) kombatibilisek egymással:8 pöcök s erre ül rá egy poligon kivágás. Nekem egy workzone van, amihez az parkside feltétek tökéletesek, de az akksis parkside-hoz is jók voltak az unimaxos kütyük éppúgy, mint bosché (ez utóbbiba a csavarfeje alá egy fakötéses alátétet kellett tenni, mert a furaton átesett az imbuszcsavar, de ennyi volt az egész)
Azt ne várd, hogy megmondjuk, melyik lesz a legjobb, mert egyik se erre van kitalálva. Kompromisszumot kell kötni, aminek mértéke a további felhasználás és a pénztárcád kapacitásától függ.
Ha nagyon ráérsz, akkor lehet, hoyg a legjobb egy egyedi készítű, lapokból álló csiszoló "henger" lenne, ahol a lapokat egy tengelyre merőölegesen, sugárirányban raknád fel úgy, hogy egy fúrógép tokmányába lehessen befogni. A befogás legyen egy 8-as, vagy 10es csavar. erre ráhúzol egy fából készült hengert, aminek a palástját, a henger tenegelyével párhuzmosan hosszanti irányban bevagdosod. Ide ragasztasz be olyan csiszolóvászonból készült csíkokat, amiknek a külső oldalát egy konkáv ívre vágod, ami megfelel a széldeszkáid görbületének. Ezután fúrógépbe befogva, rányomod a deszkákra és ez egyenletesen, azonos íveket csiszolva lemunkálja felületet.
Ez sem lesz könnyű, de működik. Ha csinálod,. csinálj legalább 3-at belőle, hogy cserélni tudd...
Állványt azt meg tudom oldani,viszont csiszolóban max rezgőt tudnék szerezni,egy másik ismerősömnek excentrikus van de ő nem adná kölcsön viszont a rezgő az szart sem ér.Egyébként vannak sík felületek is pl az ersz csatorna környékén meg másik oldalon is pl oszlopok vagy spaletták,nem minden ilyen mint a fal amit mutattam,vannak pl kerítés lécek is,meg fém korlát amihez a kerítés léc csatlakoztatva van.
szalag jobban bírja az eltömődést. szerezz állványt. az lenne a legjobb ha valaki adna kölcsön egy csiszolót, és két óra alatt átlátnád hogy van-e esély hogy megcsináld az egészet.
Gyermekkorom emlékeinek legmélyebb bugyraiból dereng fel, mennyire lenéztünk mindenkit, aki autó helyett Trabanttal közlekedett. Nekem ugyan tetszett (szerintem másoknak is), de erről célzásokat elejteni az óvodában egyenlő volt a szakmai öngyilkossággal. Soha többé dömperhez[...] Bővebben!Tovább »
Pedig a külön képeket meg piros kérdőjeles animációt is tett a videóba a Bernardo neve mellé. Nagy piros keresztet rajzolt a hiba után, szóval volt azon hangsúly, én csak ezért akadtam fent, mert szokatlan nekem, hogy egy videó arra legyen kihegyezve, hogy melyik márkát ne vedd. A felszerelése meg a munkái viszont nagyon klasszak, én irigykedek rájuk tényleg, fiatal és tehetséges, és csak az irigység szólt belőlem ma reggel is.
Ez van, csak foglalkozási ártalom, hogy gyanakszom, ha nem stimmel valami apróság a képen.
Hát fogynom nem nagyon kéne mivel így is túl vékony vagyok,de valamivel csak le kell csiszolni a felületet kezdek bele fáradni,hogy mindenki mást mond én csak rendelni akarok egy gépet és felújítani a felületet mert sürgős lenne.Akkor most melyiket?????
hát, én nem tudom, mennyire vagy elszánt és izmos, de most már jönnek a standard 28-30 és felette fokok, ezeket a gépeket odaemelni, ott tartani, vezetni, tolni... felér majd egy kínzással
mondjuk edzésnek (mind mentális, mind fizikai) és fogyáshoz jó lehet
Igen, ezt láttam, én most csak a gépről mondtam véleményt, hogy azért annyira nem rossz, mint ahogy sokan állítják.
Elszívónak jó egy sima porszívó is, én is azzal használtam. Egy békebeli raketa porszívóval, nem kell rögtön a ciklonokra gondolni. Ez csak port termel, nem forgácsot. A porzsákot ürítettem minden fenyőlapnál oldalanként 1x, így nem volt gond vele.
A te konkrét esetedben megmondom, szerintem miért nem jó az excentrikus csiszoló:
Ennél a csiszolótalp egy gyors, kis rádiuszú köröző mozgást végez mintha egy csiszolótömböt kézben fogva kis köröket írnál le, amihez lassabb forgó mozgás társul, tehát az egész talp forog is egy középpont körül.
Ezt a forgómozgást nálam csak akkor csinálta, amikor központosan nyomtam a fára. Ha csak féloldalasan, pl az élét toltam végig, akkor csak a pici körözés volt. Ez rontja a hatékonyságot, és nálad ahogy nézem, javarészt ilyen lenne.
A másik ok, hogy a pici köröző mozgások miatt a talp széle rendszeresen odaverődne a szomszédos léc, vagy deszka oldalának, mert ugye itt nem síkban találkoznak.
Nem tudom, ez az oldalról kapott ütéssorozat a csapágyakra, mechanikára milyen hatással lenne, de a talpat szinte biztosan tönkrevágná.
Én a 2 centis nyárfa deszákat szegeltem fel ezzel a kapocsbelövővel tavaly fenyő lecekre a 32mm-es szegeivel, vitte őket szépen. Mondjuk a bútorlap keményebb, mint a nyárfa deszka.
Hát nekem sajna nincs ilyen külső szívóm.A másik egy helyen azt írták,hogy arra a felületre amire nekem kell nem jó az excentrikus csiszoló jobb a zsalag csiszoló mert olyan domború kicsit a felület de többen meg mondták,hogy jó lesz az excentrikus csiszoló
Nekem is 450 wattos extol premium van (a 8894202 típusszámú), de nincs vele semmi probléma.
nem tudtam annyira rátehénkedni, hogy megálljon, 4 db borovi táblát csiszoltam vele 1 nap alatt mindkét oldalon 2x (összesen 48 m2), ott nagyon jól jött a 150-es talp, de a gép simán bírta.
Elszívás kell rá, az hűti a csiszolótalpat, és nem engedi eltömődni.
Az a kis rászerelt elszívódoboz is gyűjti azért a port, de nem elég hatékony, és eltömődhet a csiszolólap.
Akkor azt mondom, hogy nekem nem úgy tűnik a csávó mint akit szponzorálnak és hitelesnek tűnt az amit elmondott, sok saját épített gépe van és ennek az újnak sem hangsúlyozta a márkáját, csak csalódott...
De szerintem ő sem feltétlen a hobbista kategória, amikecs csinál legalábbis nem azok.
Vagy lehet csak én vagyok elsősorban naiv, valamint béna és olyan akinek nincs elég időm a hobbimra, de ilyen cuccokat nem tudok csinálni, mint pl szalagfűrész.
A hobbijára költő ember igen elvakult, ez tudom magamról is, de én itt hobbista alatt azt értem, hogy ezeknek nagy részének tanult szakmája az asztalosság vagy valamelyik hasonló iparág stb., nem pedig hobbija úgy mint pl nekem a kanálfaragás, vagy "asztalos kísérleteim)
Pl Jay Bates, ha már őt hoztam föl példának, a videózás előtt asztalosságból élt. DiResta most is iparos.
És nem hobbisták (pl drunkenwoodworker) mert ők már a videóikból élnek, szponzoráltak, patrionon gyűjtenek pénzt és a terveiket is árulják.
Hogy Wendel és hasonlók miből élnek passz, de szerintem náluk is tanult szakma ez, vagy hasonló.
Szerintem a hobbista fórumozik, tanácsot kér és ad, a profikat figyeli a youtubon, próbál ellesni ezt azt, és a garázsban bütyköl magának.
DE, lehetséges, hogy én értelmezem félre a dolgot.
Csiszoló gépben gyenge a 240wattos?Csak mert amit rendeltem,az 450 vattos extol de most jön máshol mindenki azzal,hogy az extol egy szar vegyek minimum makitát vagy egy maktecet de a maktec 19EFt ért csak 240watt.
Nekem van, már kipróbáltam, és a leghosszabb "tűzőkapcsot" is gond nélkül lőtte át a műbörön+a szegélyező műanyagon (haspad szegélye).
Jó nehéz, szerintem erős gépezet, nem a legjobb, de használható. Este kipróbálom farost lemezre+lécre.
Akkus multigép - kínomban vettem egy ilyet, mert kellett... Figyelembe véve, hogy csak akksis, elég jó. Minden feltéttel lehet használni, egyedül a deltacsiszolója kisebb, mint a szokásos 93*93 mm.
Mondjuk, az meglepett, hogy az akksija nem kompatibilis a behajtóval...
Ez biztos?
Merülőfűrész: nekem ilyenem nics, de, azon érdemes elgondolkodni, hogy csak maga a sín és a hozzá tartozó vezető (más gyártótól persze), de majdnem ennyibe kerül. A kézi körfűrész mélylélektanát pedig annyira kiveséztük már, hogy szerintem bárki, csukott szemmel tud egy tökéletes konstrukciót rajzolni - azaz egy meglévő hibáit korrigálni... :-)
Gyakorlatilag azon húzta fel magát, hogy a videói alatt kapott kérdések min 60%-a arról szólt, hogy milyen a Ryobi akkus fúró, meg körfűrész és nem arról, hogy milyen fa$za munkaasztalt épített.
Természetesen megemlítette azt is, hogy ha fizetnének érte ez ok lenne :)
A boscht nem festette le mert az a kutyát sem érdekelte.
Egy ilyen manuális belövőm van, ahol kézzel előfeszíted a rugót, és utána csattanva belövi, de azzal csak a fenyő székeket tudtam újrakárpitozni, bútorlapnak max az élébe lehet belőni, a lapjába nem. Bár lehet, hogy hátfallal együtt már az sem menne neki. Ja és max 16mm-t tud. A 32 mm azért már duplája, szóval lehet, hogy a 16-os menne bútorlapba is.
"Ez valóban inkább annak hangzik, mármint összeesküvés elméletnek.
A csávó elmondja, hogy elég pipa volt amikor újra fel kellett hurcolnia a pincéből a motyót és a gyártó nem tudta javítani a hibát. "
Világosan értettem minden szavát.
Hogy ne tűnjön egészpályás Barnardo letámadásnak, még meg is simizte az oszlopos fúróját, hogy az bezzeg még most is milyen fájin, de az általad említett bosszankodással miért is dől meg az összeesküvés elmélet? :)
pedig de, ők hobbisták. csak meglepő egyösszegben látni hogy emberek mennyi pénzt költenek a hobbijukra. másnak meg a síelés a hobbija, az sem olcsóbb egyáltalán. egy életszínvonal felett a jövedelem 10%-át hobbira költeni egyáltalán nem durva. Németországban valami havi 1500 euró körül van a minimálbér. Jó szakmával ennek néhányszorosát keresed havonta, egyáltalán nem durva elkölteni 2-3000 eurót a hobbidra.
Ez valóban inkább annak hangzik, mármint összeesküvés elméletnek.
A csávó elmondja, hogy elég pipa volt amikor újra fel kellett hurcolnia a pincéből a motyót és a gyártó nem tudta javítani a hibát.
Természetes, hogy németországban ő egy kicsit más kategóriában gondolkodik.
Ezek a "woodworker"-ek jó része nem szponzorált, de nem is hobbista az biztos.
Tegnap pl Jay Bates szépen elmagyarázza miért festette feketére az össze Ryobi termékét, több kérdése volt a Ryobiról mint a videóban látható produktumról.
van egy olyan hogy jótállás. ha kiderül hogy arra amire való alkalmatlan, és az volt a vásárlás pillanatában is, akkor meg kell javítsák vagy vissza kell vegyék.
Szöget is tud kilőni nem csak kapcsot. A lidl.de online shopban írják a szöghosszakat is, max 32 mm. De szerintem ahhoz nem elég bika, hogy átvigyen egy bútorlapot vagy vastagabb rétegelt lemezt. De ez csak próba után derül ki. Én már két elektromosat is kivégeztem. Mindkettőnek az lett a baja, hogy a fej része kikopott és egyszerre két kapcsot akar belőni és így persze beszorul. De erre három év gari van, így talán beruházok egy ilyenre, hátlapozni biztosan jó. Van levegősöm is, csak most éppen kompresszorom nincsen. Na az beviszi a 6 cm-es szöget is :)
Elég hamar kiiratkozik ő is a hobbiasztalosok közül. Követői lesznek ezentúl is, csak eltolódik a hangsúly a nézők felé a követőktől. Nézni jó lesz ahogy szopik a szűk helyen a tolóasztalos felderrel, de követni kevesen fogják.
Urak, a rúdcsavarózóról van valakinek tapasztalata? Az asszony rágja a fülem egy ideje, hogy a nagy testvér nehéz neki és IKEA bútort összerakni, kisebb csavarozásokhoz jó lenne neki valami hasonló. Igazság szerint egy IXO-t néztem ki neki, de most elgondolkoztam, főleg az árán :-)
Lőttem 3 képet az aktuális Lidl katalógusból, hátha van akit érdekelnek a szerszám akciók (júli 11-től) és még nem találkozott vele. A Lidl oldalán még nincsen fenn.
Van olyan közte amiről már van tapasztalatom, ezert leírom, talán segíthet.
Első oldalon endoszkópkamera. Unokatestvérem rendelt ilyent a német Lidl webáruházból. Kipróbáltuk. felbontása nem túl izmos, de azért elfogadható a kép rajta. Fényerő jó. Ezért az árért nem rossz minőség.
Második oldal. Akkus fúró levehető tokmánnyal. Ilyenem van kb 2 éve volt már egyszer. A gép Einhell gyártmány, de Einhell klónja tudomásom szerint nincsen (aminek levehető lenne a tokmánya). Olyan Einhell gép van, aminek ilyen az akkuja, de nem levehető tokmányos. Másik 10,8-as Parkside gépekkel nem kompatibilis az akku. Pótakku az Einhelltől rendelhető, többe kerül mint most a komplett gép. A levehető tokmány nagyon jó. Egyrészt rövid tud lenni a gép, így kis helyen is lehet csavart behajtani. (délután lemérem a műhelyben tokmánnyal és anélkül is). Tokmányban fúró, egy gyors mozdulattal levehető a tokmány, a mágneses bitbefogóba meg gyors bedobod a bitet. Így akinek egy gépe van, az is tud gyorsan fúrni és csavarozni egymás után. Hasonló felépítésű Metabo gép (tudom nem egy liga) 60-70ezer ft, felszereltségtől függően. Én elég intenzíven használom. Ennek az lett a vége, hogy a bitbefogóban lévő mágnes eltöredezett és szép lassan a bitekre ragadva kijött/kipotyogott és elfogyott. Így a bitek kiestek/nek a foglalatból. Próbáltam pótolni egy bithosszabbítót szétvágtam, kiszedtem a mágnest. Beragasztottam, de olyan lett, mintha ott sem lenne. Érdekes, elment a mágneses ereje. A másik ami előjött, hogy a tokmány megszorult és nem tudtam visszatenni a tengelyre. Ezért azt szét kellett szedni. Nem nagy ügy, egy zégergyűrűt kell leszedni és ki kellett tisztítani belül. Három kis csapágygolyót lök ki a tokmány, ez rögzíti a tengelyre. Ebből egy beszorult, mert mögé ment egy kis rutyi. Hangsúlyozom, hogy ezek a hibák igen intenzív használat mellett jöttek elő. Hobbi célú felhasználásnál ilyen gond nem lesz. Unokatesómmal egyszerre vettük két éve. Az övé még újszerű, az enyém már elég megviselt. A nálam előjött hibái ellenére bátran ajánlom ezt a gépet. Az ára is nagyon jó, szerintem én két éve többért vettem.
Asztali körfűrész. Totál ugyanaz ránézésre mint a Workzone. Az legutóbb azért valamennyivel olcsóbb volt Aldiban, talán 34 vagy 35 ezer. Én két éve 32-ért vettem. Amit írok az a Workzone-ra vonatkozik, de szerintem a Parkside-ra is áll. Én nem szeretem ezt a gépet. Jobb lett volna, ha még gyűjtök egy kicsit valami másra. Két fő problémája van és pár aprób/idegesítő de javítható.
1. A legszarabb az asztal. Több részből áll össze. Nincsen síkban a darabok, görbék a darabok, egyszerűen bármit csinál az ember nem tudja síkba hozni. Billeg rajta az anyag, így ronda lesz a vágási felület. Nagy a hézag a fűrészlap körül, akár 5mm-es darabok is le tudnak szaladni a lap mellett.
2. Az emelő-sülyesztő mechanika is selejtes. Felemelve teljesen a lapot beállítom a vezetőt párhuzamosra. Leengedve, hogy csak kb fél centit áll ki az asztalból, már elmegy és nem párhuzamos. Az egész mechanizmus ráadásul a hurka asztallap aljára van rögzítve.
Ez volt a két nagy hiba amit nem tudtam megoldani bármit is próbáltam, ripityomra szedtem már.
3. Ha beállítom, a fűrésztárcsát merőlegesen az asztalra(már amennyire lehet), akkor a gép oldalára ragasztott skálá kb -10°-ot mutat. A skála egy matrica. A mutatót meg nem lehet annyira állítani, hogy ráforgassam a 0-ra.
4. Ha szögbe döntöm, akkor ugye le kellene rögzíteni. Dönteni egy henger tekerésével lehet. Rögíteni meg egyazon tengelyen lévő másik hengerrel lehet. Na, miközben megszorítanám mindig elmászik a szög is. Szar az egész. A gép belső oldalán van egy íves fogasléc. Ez tele megy fűrészporral és egyre nehezebb a döntés, gyakran ki kell tisztítani. Ha kívül lenne a fogasléc, akkor nem lenne ilyen gond.
5. Vezető. Rövid. Nem értem miért nem lehet 20 cm-el hosszabb. A műanyag kar, amivel rögzíteni lehet már kettétört, ezt keményfa fogantyúra cseréltem. Azóta jól le tudom szorítani. Rövid a sín is a min a vezetőt tologatni lehet. szerintem 20 cm-re már nem lehet állítani a vezetőt.
6. Az oldalasztalok tartói lemezből sajtolt piliszkák, kicsit nehezebb anyagtól lekonyul a toldás. A jobb oldali meg szinte teljesen felesleges, mert a vezetőt nem lehet annyira kitolni, hogy szükség legyen rá.
8. A szögvezető is használhatatlan, úgy kotyog a nútban mint bíró s...ben a lóf.... Az asztal elejéhez nagyon közel van a fűrészlap, így kellően hátra sem lehet húzni, mert akkor már kiesik az asztalból.
9. Gyatra a porelszívás. Ha használom, akkor csakis maszkban, az egész műhelyben száll a fűrészpor. Pedig van rá kötve elszívás.
10. A lézerről ne is beszéljünk, az csak parasztvakítás.
Ezt a gépet nem ajánlom, ennyi pénzért meg pláne nem. Inkább gyűjteni hozzá és valami jobbat venni.
Azért az nem tisztességes reklám, ha nem írják oda, hogy ez reklám, mellesleg mindenhol tiltott is. Így át lehet verni embereket, ami bizony nem szép dolog. Még ha baromi megértő is vagyok, hogy keveset keresnek ezekkel a videókkal, és a Felder borsos árát más módon kell előteremteniük.
Pl. Steve Ramsey nyomja azt a bizonyos műanyag "tolófát", de ott egyértelmű, mert felugrik a cég reklámja pár másodpercre. Az sokkal tisztességesebb eljárás.
Szinte mindegyik "woodworker" szponzoralt valahonnan, valamivel ...
Wendel batya is hasznal "bekuldott" cuccot (router) stb - nincs ebben semmi rossz max oda kell figyelni. Olyan sokat nem szednek ossze a videokbol igy meg tudom erteni oket. 2-3000 latogatas hoz ossze valami 1$-t/reklam (felteve, hogy a latogatonal nem fut az adblock). Az nem az az osszeg ami nagyon megtamogatna hacsak nincs 1M koveto ...
De a Feldert nem csak a Marius dicseri - sok felmagasztalast olvastam mar roluk. Olyan ar mellett kell is jo legyen kulonben nem vennek meg ...
Én is örülök hogy nem ugrattam rá múltkor a cabrió porsche-ra, mert olvasom hogy vannak vele problémák. Aki írta az is egy ferrárit vett, én meg egy így inkább egy ladát :-))))
Nem néztem végig a videót, és a helyzetet sem ismerem, de azon én is elgondolkodtam, hogy hogy is van ez: hazaviszek kipróbálni egy fűrészt, és ha nem jó, akkor visszavihetem, és veszek másikat?
Mellesleg ha lenne rá ekkora keretem, már a neve alapján is inkább Feldert vennék, mint Bernardot.
Én mondjuk fogékony vagyok az összeesküvés elméletekre, és ebbe is simán bele tudom képzelni, hogy egy Felder szponzorálta csávóról van szó. 17 EZER követője van a videóinak, van olyan, amit több, mint 40 ezren láttak, és nem mondom, az én szememmel nézve, jó cuccokat eszkábál, van is hozzá gépparkja, így már pont alkalmas arra, hogy TÖMEGEK vásárlási szokásait befolyásolja. Ez a Bernardo vs Felder videó is nagyon cizellált. Egy fiatal (romlatlan? :) srác olyan jót akar nekünk, hogy csinál egy videót arról, hogy mit ne vegyünk, és aztán hogy mit vegyünk.
Na ma bal lábba keltem, és csak képzelődöm.
Akkor most legyen az a gyakorlat, hogy az eladónál összedobom gyorsan a 80-100-150 kilós, elemeire szedett gépet, hogy megnézzem párhuzamos-e, merőleges-e, síkban van-e? Mert ezek a monstrumok bőven kétemberesek, ha gond van velük, a segítség meg nem mindig akad, amikor épp kell.
Vegul a Marius gyerek egy Felder-t valasztott. Az tenyleg egy ekszer - hetvegen rak fel bemutatot rola. Kicsit mas budzsevel gondolkodnak nyugatabbra :)
Pont tök mindegy mit ír a cikk amit belinkeltél, logikusan gondolkodva a szalagcsiszolót végig lehet tolni rajta, az excenter talpát meg végignézem miközben forog, és te ráhajlítod :)
A vicc az, hogy a kommentelők a vivió alatt úgy emlegetik a Bernardo gépet, illetve úgy utalnak rá, hogy "olcsó", mintha ez lenne a belépő szint. Bár ipari kisipari berkekben nyilván az.
Én is láttam már levegősben ilyet, de ezt elsősorban a sablongyártásnál használják, (nekünk nincs szükségünk nagy sablon gyártására mert nem gyártunk sorozaban semmit) amikor nagy felületeket kell összecsiszolni síkra vagy ívesre.
Nekem is van egy ilyen otthon, kézi meghajtású de saját készítésű, durván 80 cm hosszú 5 cm széles a talpja, és 40-es csiszolóvászon van rajta. Én nagy hungarocell tömbök formázására használtam.
Egy ket hete ajanlottatok a Bernardo tk 1200-s gepet - nekem is tetszett, gondolkodtam rajta csak az ara nem felelt meg.
Ma raakadtam egy videora a nagyobbik testvererol (fks 1250 n) - gyarilag hibas szeria egy 5-600e kategoriaju gepben (a lap be es kiengedett helyzetben 2mm-t tolodik a stellerhez kepest).
Rendesen megingatta a bizalmamat a "komolyabb" kategoriaban:
https://youtu.be/gYLt0rZyJA0?t=299
Ettol meg persze lehet jo kis gep az 1200 de azert orulok, hogy nem ugrottam ra ...
Eladtam a nagy 125-ös satumat . Az árán vennék egy oszlopos fúrógépet.
Nézegettem a Hyundai HYD350-t, ami 20e körülmegkapható . Mi véleményetek róla? Elég pontos? Amit vettem fúróállvány az kb 0,3-0,5mm-t mozdul el, mikor lenyomom (ezt nem mértem, csak saccolom) Érdemes megvenni?
Vagy inkább tegyek még hozzá legalább ugyanennyi pénzt, hogy minőségibbet vegyek használtan?
Na most azért nem fogok ennyire elkényelmesedni,na nem azért mert félteném a pénzt,csak el határoztam meg csinálom ,legalább le foglalom addig az agyam,egyébként csak egy ideig tűz oda a nap.
Elvittem a marogepet a boltba mondtam hogy nem lehet kivenni a marofejet, megprobaltak ők is előttem a pultnal majd bevittek egy hatso helységbe vissszajöttek es kint volt a marofej.Azt mondtak csak csavarlazito kellett ra. Elötte megmutattam egy gépesz ismerösnek persze ő sem tudta kivenni.....! Ma proba következett itthol, a kulcsot csak egy ujjal szabad meghuzni különben a pöcök kiugrik.REmélem nem repül el munka közben.Nem lesz megoldas meg kell bütykölni a garis gépet....................... :( picit meghülyült a szamitogep bocsi
Elvittem a marogepet a boltba mondtam hogy nem lehet kivenni a marofejet, megprobaltak ők is előttem a pultnal majd bevittek egy hatso helységbe vissszajöttek es kint volt a marofej.Azt mondtak csak csavarlazito kellett ra. Elötte megmutattam egy gépesz ismerösnek persze ő sem tudta kivenni.....! Ma proba következett itthol, a kulcsot csak egy ujjal szabad meghuzni különben a pöcök kiugrik.REmélem nem repül el munka közben.Nem lesz megoldas meg kell bütykölni a garis gépet....................... :(
A gépben egy szabályzó szelep, 2 db csapágy és egy levegő rotorlapát van csak, illetve a levegő becsatlakozásnál van még egy "max levegő szelep" amivel le lehet korlátozni a gépbe jutó levegő mennyiségét ha lassan akarsz csiszolni. A gép tetején lévő nagy tenyérszelep is alkalmas erre, de nagy felületnél kényelmesebb ha lekorlátozza a max levegőt és a tenyérszelepet meg padlóig nyomja az ember.
A levegős gép is hangos, de nem annyira mint az elektromos. Viszont elég kellemetlen sivító hangja van a gépből kiáramló nagy mennyiségű levegőnek. Az összes levegős gép közül ez fogyasztja a legtöbb levegőt. Brutál kompresszor kell hozzá, a kis barkács kompresszorok fele annyi levegőt sem tudnak termelni mit amit ez a gép kíván. Ráadásul 7-8 bar nyomáson, nem 5 bar nyomáson.
Ezt nem kell fáig lecsiszolni, csak ott ahol már pereg a festék. a többi helyen csak annyira kell, hogy a felületi kosz lejöjjön és matt legyen a felület, mert akkor már tiszta és jól tapadó felületet kapsz.
Az 555 Ft-ot sokkalod? Én a bauhausban 1800Ft-ért vettem darabját a 300-as korongnak amíg meg nem találtam ezt az 555Ft-osat. Két év alatt elhasználtam kb 6-2 db 300-as korongot, szóval nem fogy az olyan gyorsan.
Előre-hátra rezgő gépet nem használunk csak levegős meg elektromos excentercsiszolót. A nagy felületekhez, akármilyen íves oda a levegős excenter csiszoló való különben a büdös életben nem végeznénk. Az elektromos is jó de lassabban lehet vele csiszolni. Ráadásul a milliós nagyságrendű elektromos gépeink sem bírják a 12-órán át a csiszolást, simán megdöglenek. Ezért használunk elsősorban levegős gépeket. azok évtizedekig bírják, akár a napi 10 órás csiszolást is, addig megy amíg a csapágya szét nem esik.
Ha már a "citling" előkerült: a régi asztalosok közönséges ablaküveget tördeltek erre a célra. Egy ilyen csiszolás mindenképpen a "vastag szívás" kategória! Én pár éve egy alig 18 nm-es teraszplafont csiholtam át. A harmadánál járhattam, mire elgondolkodtam: jobban jártam volna, ha átlambériázom az egészet! De tényleg!
Drótkefe, 40-es papír, és a helyetekben keresnék egy segédmunkást aki levakarja. Ez pont az a tróger meló amit inkább kifizetnék, pláne, ha odatűz a nap.
Ezt fáig lecsiszolni cumi. Egy nagyobb keményebb szivacsra ráragasztanék 60-as papírt, és lekapnám vele a nagyját, ami pereg. Utána egy sor alapozó, majd valamilyen fedő. Az alapozót nem hagynám ki.
Sok mindent írnak a neten, én viszont napi szinten használok különféle csiszolókat. Asztali 2.5m-es szalagcsiszolót, kézi szalagcsiszolót, korongcsiszolót, rezgőcsiszolót, excentert, Flexet fíberkoronggal, és tépőzáras koronggal.
A kolléga nem azt kérdezte milyen módszerrel lehet a faházát felújítani, hanem azt, hogy mivel lehet lecsiszolni. Én a csiszolásra vonatkozó kérdésére válaszoltam.
Maga az alaptárcsa 155+ÁFA, egy-egy csiszoló korong 555+ÁFA.
Ezeket néztem (akkor is), de sokallottam. Lehet, hoyg nem kéne ezzel foglalkozni, de ez aranyár, szerintem - ezért gondolkodtam kisebb méretben, csak nem tudom, hogy egy nagyobb korong mennyivel tud többet, mint mondjuk egy 200as...
Kb én is egy fúró+drótkefekorong kombóval esnék ilyennek neki.
Vagy (szokásos szerdai beteg ötlet): homokfúvó? Sosem használtam, de tippem szerint az lehozná a régi festéket és talán szép, egyenletesen rusztikus felületet is adna. 16e -ből két háromszori kikölcsönzés, plusz talán anyag is kijönne (?)
Ha van itt homokfúvós szaki, mi esetleg a véleménye?
Szétszedtem a leselejtezett fűnyírót (900Wos indukciós motor van benne, tökéletesnek látszik), amiből korongcsiszoló gépet akarok csinálni - de van egy komoly dilemmám, amiben szívesen venném a megszokottan jó ötleteiteket.
Mekkora legyen a korongcsiszoló korongja?
A kérdés azért kérdés, mert nem olyan régen kiveséztük, hogy tépőzárban nem nagyon lehet kapni 150-180 mm átmérőnél nagyobb fogadó felületet, miközben az ekkora csiszolók is egyre komolyabb befektetést igényelnek. Öntapadós csiszolót csak az "ámerikaji" videókon látni - itthon meg semmit.
Az unimaxon van 300-as, azonban csak nagyon durva (60as) kapható belőle, viszont a boltokban is legfeljebb A4 méretű (297*210 mm) papírokat láttam, azaz 210-nél nagyobb korongra csak toldva (azaz sehogy) lehet felragasztani.
Minden ötletet - és ha lehet mellé linket, vagy érvet is mondjatok - előre is köszönök...
Olvastam egy két szak cikket de ezt valahogy fordítva írták.
Szalag csiszolóra ezt írták
-Nagy felületek síkba csiszolásában verhetetlen
"Viszonylag kis alapfelületeket géppel könnyű síkban lecsiszolni. E célra a különféle kis talpú csiszológépek a legalkalmasabbak. Ám ha pl.1 m2-nyi felületről kell viszonylag jelentős vastagságú anyagot lemunkálni, és a felületnek ráadásul még síknak is kell lennie, akkor az ilyen munkákhoz a szalagcsiszológép a legmegfelelőbb szerszám.
Mivel a szalagcsiszolók kimondottan egy célra: síkcsiszolásra kialakított gépek"
Excentercsiszolók
"Az excenter csiszolók legfőbb előnye, hogy e gépekkel nagyon finom felületeket lehet kialakítani, de csak nagy felületek esetén célszerű a használata."
autó, hajó, repülő témákban ilyen nagy gyalu alakú csiszolószerszámokat szoktam látni. kb 10x60 cm. van kézi, meg penumatikus is, ami asszem csak előre hátra rezeg, nem körbe. repítő majd biztos tud mutatni linkeket.
Hosszú - hosszú éveken keresztül vitorláztam egy fahajón, amit minden tavasszal fel/meg kellett újítani. Emiatt, minden évben egy teljes lakásnyi mázolást csináltunk (újra kellett glettelni, festeni a hajót).
Egy hajó, kimondottan szoborszerű test, tehát leginkább görbült felületekből áll össze.
Ennek lecsiszolásához kétféle csiszológépet lehetett használni, a sikítót fíbertárcsával (ez gyilkos szerszám, de működőképes) és az excenter csiszolót.
Mondásoddal ellentétben, az excentercsiszoló nemcsak sík, hanem görbült felületek megmunkálására is alkalmas.
Ha sok anyagmennyiséget kell eltávolítani, akkor a flex+fíbertárcsa messze a legjobb, ha "csak" átcsiszolás kell, akkor az excenter csiszoló a jó.
A rezgőcsiszoló az, ami tényleg csak sík felületekre használható.
A deltacsiszoló pedig "játékszer", de jó játékszer: a szűk sarkok, kis és nehezen hozzáférhető helyekre tökéletes, de komoly felület megmunkálásra nem való. Már egy komplett ablakkeret lecsiszolása is némi mazochista beütést igényel egy deltacsiszitával, de szerintem kb ez a határ.
Én pont ezt gondoltam, mikor a saját kis faházikómat kellett újrafesteni. Az ugyan csak 16-18 m2 lett volna, de nem voltam hajlandó lecsiszolni. Leszedtem, ami le akart jönni, és inkább vastaglazúrral kentem, hogy eltakarja a régi festéket. Lehet, hogy ez lustaság, de szerintem nem ér a csiszolás annyit, amennyi munkával, porral, átkozódással jár, és akkor még nem beszéltem a hozzáférhetetlen helyek miatt időrabló pepecselésről. Ha már jó munkát akar az ember, akkor azt is jól kellene megcsinálni.
egy házat, ami nem is sík nem lehet fáig lecsiszolni. nem bútor az, nem olyanra kell hozni a felületet mint egy zongora. én drótkefével leszedném ami le akar jönni, és utánna mehet az új cucc.
Ahogy a többiek is mondták, az íves felületek miatt nem igazán lesz jó hozzá a szalagcsiszoló, az excenter meg egyáltalán nem, az csak sík felületen működik. A barkácsgépek pedig nem bírnak ki több óra folyamatos munkát, hacsak nem óriási mázlid van az adott típussal.
Rezgőcsiszolóval próbálkoznék, egy szivacsbetéttel lehetne követni talán az íves felületet. Ilyenre gondolok, de ez deltacsiszolóhoz való.
Nekem piros extol-om extol-o. van. Azért vettem ezt, mert ez volt ennyi pénzért az egyetlen, aminek van 150-es talpa. Egyébként elégedett vagyok vele, az ár érték aránya nagyon jó. Én kb 15 db 2mx1m-es fenyőtáblát csiszoltam át vele.
Az viszont tuti, hogy ha egy faházat kellene lecsiszolnom én bérelnék valami ipari gépet. Akár szalag és excenter csiszolót is. A barkács kategória nem ekkor munkára való.
Hú hátha itt tud valaki segíteni,egy faházat szeretnék lecsiszolni,barna festék van rajta a fán,bár már kiszívta a nap itt ott spaklival is le le jön egy kis festék.Nos vásárolni szeretnék egy csiszoló gépet eddig a szalagcsiszolókat néztem ,meg az excentrikus csiszolókat,nos egyre jobban az excentrikus felé hajlok azt olvastam azzal finomra lehet dolgozni a felületet.Nos a felületek mérete nem kicsi de nekem max 16EFt om van egy ilyen gépre és az einhell márkát néztem ki ezek 1 év garanciások,sokan szidták a márkát de sokan meg dícsérték,aztán gondoltam black and deckert azt találtam excentrikust 13EFt ért 2 év garist de van aki meg azokat is szidta,hogy hiába márkás,fos.
18 és 24mm-es fenyőt, 15mm-es rétegeltet általában.
Van egy 24, vagy 26 fogú, amit adtak a géphez, de azt rögtön levettem és rátettem ezt a kicsit általánosabb célút, asszonták jó ez hossz és keresztvágásra is puhafában.
Akkor gyakorlatilag a Parkside jó vétel lesz a Lidl-ben?
Vett már itt valaki olyat?
Én apámtól örököltem egy valamilyen asztalit (holnap megnézem a pontos tipust), de tüzifát is vágott vele, nem 100%ban egyenletes a lapja, csapágy lett benne cserélve és nincsenek meg az asztal felület toldók sem sajnos :(
Parksideból a gérvágót vettem meg február körül, de nem voltam vele teljesen elégedett, kicsit olyan volt mintha nem lenne teljesen pontos, mondjuk én fémipari előképzettségű vagyok inkább, fura volt mm-ről cm-re váltani :D Lehet hogy nekem voltak csak túl nagy elvárásaim pontosságot illetően :D
én is ültem felette és anyáztam vagy egy órát. itt is sírtam hogy szar az élet, erre valaki linkelt egy robbantott ábrát. abból sem egyértelmű, mert nem mondja hogyan csináld csak mutatja mi van belül, de kis küzdéssel meglett.
Mire az előző leveledre válaszoltam, látom hogy már egy újabb levelet is írtál! Köszönöm hogy megosztottad a szétszerelés trükkjét! Én biztos nem jöttem volna rá. Érdekes, hogy nálam sokkal tapasztaltabb szerelőnek sem sikerült megfejteni ezt a trükköt. Nem tudom, a gyártó miért találta ki ezt a megfejthetetlen szerelési módot?
Az is igaz, ha én tudtam volna ezt a trükköt, akkor sem vállalkoztam volna a csapágyazásra! Nekem ez nagyon idegen terep!
Azt mondod, van a gép szétszedésének trükkje? Nem emlékszem rá, hogy olvastam volna ezzel kapcsolatos írásodat! Lehet akkor éppen elfoglalt voltam és nem tudtam a fórumot figyelemmel kísérni! Persze még az is lehet hogy olvastam, csak nem rögzült bennem, mert azt hittem az én gépemmel nem fordulhat elő, az hogy elromlik! Aztán mégis előfordult! :- (
Szegény szerelő akkor ez miatt a trükk miatt nem tudta a gépet szétszedni!
Deathstar82 fórumtársnak holnap beviszem a marógépet, Ő már szétszedte a saját gépét. Megnézi mi a baja a gépemnek! Péter is nagyon segítőkész
fórumtárs, ezúton is köszönöm neki!
Most megpróbálom írásodat megkeresni, hátha rátalálok! Kíváncsivá tettél hogy mi a szétszerelésének a trükkje!
a képkeretezők keresztbe vágnak. keresztbe vágáshoz kell is meg jó is a sok fog.
hosszában vágva viszont baromi sok fog van egyszerre az anyagban, ami lefogja a gépet. meg egy fog tök hosszan halad az anyagban, nagyon hosszan kellene forgácsoljon, és nem fér el közöttük a forgács amit csinál. kitömi a rést fűrészporral, beleég, melegszik, meg el is nyomja oldalra a fűrészpor ami nem tud hova lenni.
a matek részét pont akkor értettem meg, amikor feszegetted a hengercsiszoló és a henger átmérő kérdését.
tudom hogy nem akarsz vele játszani, de ha szét van szedve, akkor a két csapágycsere abszolút nem történet.
az a trükk, hogy a kapcsolós oldalon kell csak levenni a markolat burkolatát. alatta a lukon lepattintod a seegergyűrűt az oszlopról, és lent is van a talpa.
a másik markolaton csak a matrica alatti csavart kell kivenni, mert az is tartja a pajzsot a burkolathoz. utánna levenni a kupakot ami a reteszelő cuccot tartalmazza, meg letekerni a mágnesgyűrűt a tengelyről. aztán a négy nagy csavar, és le is jött az alsó pajzs.
a pajzsból kikocogtattam fakalapáccsal a forgürészt, és egy nagy csavarral, alátéttel meg pár léccel húztam ki a csapágyat. a forgórész másik végéről a szomszéd segített levenni a csapágyat, mert nincs lehúzóm. (azóta van)
összerakásnál le kellett szedjem a kefetartókat (csavar tartja), beraktam a forgórészt, és utánna tettem vissza a kefetartót.
Vajk
ps: a perselyezés halad, szereztem 12-es dörzsárat.
milyen vastag anyagot vágsz vele? ez a fűrészlap nagyon sok fogú, már 2cm vastag anyagban sem biztos hogy tud normálisan haladni. hosszvágásra sokkal kevesebb fog kellene. nekem az új kedvenc hosszvágó lapom pl csak 24 fogú, pedig 250mm átmérőjű.
Köszi a szódás válaszokat. Ezek szerint nem sok értelme van - mondjuk roszdát leszedni, meg finom festékleszedéshez.
Igazából a festék leszedés lett volna fontos (ez famunka!), mert a most kapható (hála a zöldeknek, hogy ott nőjenek fogak beléjük, ahová gondolom) kromofág már semmit sem ér - és sok olyan kacifántos helyről kellene festéket leszednem, ahol nem lehet csiszolni...
ha kell bontok egy sört és kifejtem, de légyszi anélkül is hidd el, hogy nem szabad a vízvezetékhez kötni. kösd csak a konnektor védőföldjére, az erre való.
Nem alu, rozsdamentes acél (csak a cég neve Alutechnika). 12ezer pénz volt az anyag, lézervágás, furás, süllyesztés.
Meg kellett mondanom, hogy milyen anyag, vastagság, széle, hossza, egy pontos tervet, hogy a furatok és a fűrészlap kivágás hová kerüljön. Én koordinátás pontmeghatározást választottam, de bármilyen értelmes és egyértelmű tervet elfogadnak e-mailben, vagy személyesen felskiccelve. Csak rájuk kell telefonálni egy párszor, hogy megcsinálják. :)
induktív terhelés kikapcsolása sokkal durvább igénybevétel mint egy izzóé. egy kontaktusra ha komolyan veszik magukat szoktak külön megadni ohmos terhelésre meg induktívra ampert, és utóbbi általában a fele körül van az előbbinek. az a kapcsoló ami abban az elosztóban van, az egy vicc ha 2kW motor ki-be kapcsolásáról van szó.
Hát igen, ez jobban néz ki, de azt hiszem, egy kicsit elragadott a hév.
Megnézem jövő héten a Parkside-ot a lidlben 40ért :)
És akkor marad még egy Ryobi felsőmaróra is, meg szeretnék egy asztali oszlopos fúrót, mert a fúróállványba épített tesco-s fúrom kezdi feladni a harcot, a 75mm-es lyukfúrót nem igazán bírja már és Amperszaga lesz :)
Kevés időm volt, de sebtiben lőttem pár fotót a kis kékeszöldről.
Ennek a kis rétegeltlemez téglának van egy válla is, amivel a lemezhez szorítja a talpat, csak az itt nem látszik. A gép egy 40x40x0,5cm-es rozsdamentes acéllapra van rádolgozva. A lemezt az Alutechnika szabta, vágta, fúrta - Vajknak köszönet még egyszer a tippért!
Itt sem látszik a leszorítás, de kicsit közelebbről ugyanaz :)
Itt a talp (kép tájolását nézve) jobb alsó sarkában van egy gyári furat, azon keresztül fogatom a lemezhez
Ezen látszik kicsit jobban, hogyan használom a párhuzamvezető foglalatát (ezt utóbb már feleslegesnek érzem, elég lett volna mindkét oldalról és előlről is egy ilyen baloldalihoz hasonló rétegelt támasztás)
hanyattfekve
kidugja az orrát
jó ránézni (csak rondán vág)
itt az asztal folytatásában látszik egy másik fészek (azt is elég rondán martam), az a marónak van fenntartva, csak még nincs az asztallaphoz állvány.
És ezen láttam meg, ami eddig nem tűnt fel, hogy a lap nem merőleges a lemezre!! :(
Nem állt 0 foknál a szögállító, hanem 2-3 fokkal odébb. Valószínűleg munka közben (jó pár tucat vágás) mászhatott el, fel sem merült bennem, hogy ilyen lehet, pedig a szorítóját külön meghúztam. Vagy nem elég erősen (ez nem valószínű), vagy ez a konstrukció egy idő után a rezgésektől kilazul, mozog ennyit. Most beállítottam jól a derékszöget, talpassal ellenőriztem, az OK. A lap szorítóanyáját is leszedtem, kifújkáltam, visszatettem. A lapot így is tudom jobbra balra mozgatni egy hangyányit, de az lehet az alutalp és felfüggesztés saját rugalmassága, amilyen mértékű oldalirányú erő vágás közben talán nincs.
Na, lényeg, hogy most a korrekció után nem volt időm kipróbálni a vágáspontosságot, de majd ha sikerül tesztelni, referálok.
Ha nem tevedek ezt megneztem kozelrol - a kep elter a valosagtol ... Legalabbis a peldanynal amit en neztem - lehet az csak a kiallitasi darab miatt volt ugy (szetrangatjak) de valahogy nagyon az osszedobott kategoriat juttatta eszembe ... Nezd meg eloben mielott raadod a fejed - valamelyik nagykerben talalsz ...
Hacsak nem rendelkezik valaki ezzel es el tudja mondani a jot meg a rosszat - ez lenne a legjobb ...