Éppen a héten fedeztem fel, hogy az utcai ecetfánk sikeresen hajtott egy új növényt a kerítésen belülre is. Már akkora, mint én, pedig nem kevés cserje van körülötte. A kerítés betonalapja kb. egy méter mélyen lehet, a kis szemét meg az alatt is átbújt.
Egészséges embernél, európai kultúrában. De egy japánnak más erről a meglátása, és ha valakit rakosgatni, ápolni kell, máris magasabban van az a szint ahol kényelmesen lehet erőt kifejteni. Leesés ellen meg ott az oldalkorlát. A magasabb ágyban az is jó, hogy alatta lehet kényelmesen használható dugihelyeket csinálni.
Na pont ecetfáztam a hétvégén :) A rohadékot régen kivágták már, a tönkjén nő pár kis gizgaz amit persze nyesegettek szorgalmasan. A tönk már kezd mállani is. De egy gödörbetemetés kapcsán érdekes dolgokat leltem. A szemétje erről a tönkről 2-3 méteres ágakat hajtat a földben 20-50 centi mélységben, 30 cm-ként egy új bokorral.
Aztán ez a kettő miért üti egymást? Az első nem állítja, hogy nem mérgező, csak azt, hogy készíthető belőle limonádészerű ital. Az, hogy megdöglik tőle, aki megissza, az más kérdés. :)
A wikipédiát böngészve az ecetfa leírásában alul a felhasználása címszó alatt az áll, hogy "Termését hideg vízben átmosva, megszűrve, megédesítve rózsaszín, limonádészerű ital nyerhető belőle."
A mérgező növények listája bejegyzésben viszont az áll, hogy az ecetfa levele és termése enyhén mérgező.
A két bejegyzés így üti egymást, és problémát okozhat, mert ez így a véleményem szerint veszélyes. Nem vagyok szakértője a témának, csak egyszerűen kiszúrtam ezt a hibát.
Na ma lekerülnek a szorítók, és megátlózom, csak hogy jól felidegesítsem magam, így utólag (ha lesz eltérés).
Egyébként a munkalap, amit ráteszek erre a keretre mindkét dimenziójában túlnyúlik 10-10 cm-t (keret: 240x100cm, munkalap 260x120cm). Szóval a halál(osztós .. bocsánat :-)pontos derékszög ITT nem is lenne akkora követelmény. Csak a síkja .. na ha ennyi egyengetés/méregetés után billegni fog rajta a munkalap, én leszek sík .. ideg (de ku**a kipihent vagypok ma)
De észben tartom legközelebbre, pl ágykeretnél is jól fog jönni.
(pedig hány videón láttam .. de megint csak a kapkodás. én is olyan vagyok mint torony, gyorsan akarom. pedig nem lóverseny, meg a fa is drága)
Idáig amit kérdeztem mindenre kaptam megoldást. :) Hihetetlen! :)
Most megint kérdeznék. Konyhapultot kellene összemarnom. Néztem a sablonokat igen horror árban mozohnak. Elgondolkoztam, hogy aranyból készülhetnek e? A lényeg hogy összesen 4 marást kellene csinálnom, tehát nem éri megvennem, mert a pult ára. Esetleg valahol nem tudtok egy helyet ahol i lehet bérelni egy hétvége erejéig. Ha nem akkor kézből megcsinálom.
Bár nem teljesen asztalos téma, de mégiscsak fával kapcsolatos, ezért bátorkodom itt feltenni (meg azért, mert ezt a topicot olvasom rendszeresebben).
Akác rönk hinta Supralux Xyladekor Classic-al lett lekenve a készítője (apósom) által, viszont szeretnénk sötétebb színűre festeni. Van itthon Lidl-es Baufix lazúr. Kérdés, hogy az oldószeres Xyladekorra kenhetek-e vizes bázisú Baufix-et, ha igen mennyi idő elteltével? Ha nem, akkor nyilván veszek olyan színű Xyladekort, ami tetszik.
Ha pl. ápolni kell valakit, aki magatehetetlen, nem szerencsés a túl magas ágy, mert az emelgetésnél, forgatásnál nehezebb erőt kifejteni, ha magasan van a súlypont. Ha részegen valaki legurul az ágyról nagyobb eséllyel lesz koponyatörése, ha magasabbról esik.
Ezek az extrém példák jutnak eszembe kontra magas ágy :)
Nagyszüleimnél fel kellett ülni az ágyra (és nem volt rövid). Annyira, hogy az ágyon felhalmozott dunyhákkal együtt hasig ér az ágy teteje. Egy magas ágyra kényelmesebb lefeküdni, felkelni, ágyazni, lehet alá is pakolni - szerintem semmi hátránya nincs.
Amiket en lattam azoknak nem az alja volt fennebb hanem magas volt a keret korbe ...
Az meg gondolom a szalmazsak merete miatt - egy jo szalmaval feltoltott zsak magassaga nem ~20cm mint a mai matracoknak (az elso par hetben :) )
Es rovidek voltak - utoljara amikor ilyenen aludtam a terdemig ert az agy, oldalt kellett kilogassam egy szekre. Eletemben olyan nyomorekul nem aludtam - megfogadtam inkabb a foldon mintsem megegyszer az ~1.60 hosszusagu agyon :)
38 cm az ülőmagassága. Ebből 20 cm a matrac és 18 cm magasan van a földtől a keret belsején körbefutó támasztóléc. Érzésem szerint kicsit alacsonyan van ez, idős, nehezen mozgó embernek már megerőltető róla felállni, viszont amíg mi meg a gyerekek használják, addig ez így OK (gyerekek alacsonyabbról esnek le), aztán a támasztólécen még tudok emelni 10-11 centit gond nélkül és a közeljövőben még tervezünk rátenni egy 5 centi vastag szivacsmatracot, amitől még kényelmesebb lesz, és a gumis lepedőt is könnyebb lesz rajta áthúzni (ezen most nem tudjuk szépen betűrni a széleken a lepcsit, emelgetni meg a favázas rugós matracokat, az elég küzdős. Szóval a lényeg, hogy fel tudjuk még emelni olyan 50 centi körüli ülőmagasságra, ami már teljesen idősember barát szerintem.
Mert nekem is aktuális lesz valamikor egy ágy készítése..
(bár lehet a "szokásosnál" magasabbra kéne már most csinálnom , gondolva a "jövőre"....hisz az anyósnak is most kellett megemelni az ágyát, mert nehezen tudott felállni )
Azt amúgy tudja valaki , hogy a régi parasztágyak miért voltak magasabbak, mint a maiak ?
Egy pár év múlva remélem eljutok oda is, ahol most te tartasz, csak a türelmetlenség az én bajom. Sokat akarok és gyorsan, szóval előbb ezt kell megtanulnom kezelni.
Ja, és ezeken jellemzően 370-500wattos háromfázisú motor van, amit még egy fázisról egy frekiváltóval is könnyedén el lehetne járatni, ha nem volna 3f otthon (de mint olvasom, van)
Bár fogadkoztam, hogy a következő ágyat 5 év múlva dobom össze, de már most fél éven belül jött ez a projekt becsúszó szereléssel. Naná, az asszony nővérének és a pereputtynak is kell fekvőhely a telken, úgyhogy full támogatással ment a projekt előre :) Az ágykeretet 24mm-es hossztoldott boroviból készítettem, csak az éleket kerekítettem le. A matracok egy leharcolt, málladozó (bútorlap) franciaágyból valók, bonellrugós megoldásúak. Az illesztéseket megint nem rendes (olyan akasztós) ágyvasalattal oldottam meg, hanem derékszögű horganyzott vinklikkel. A legközelebbit már lege artis fogom - megígérem.
Kárpitozás előtt.
És után.
Ha majd hosszabb időt leszünk kint a telken, lekenem 4 réteg cseresznye színű vizes vastaglazúrral.
Nekem mind a kettőből van egy, és ezek még ha fel kell újítai, ami pár csapágy cseréjét jelenmtheti, meg egy alapos festést, akkor is jobban megéri bármilyenkínainál.
A földön álló az 220! kiló! De szétszedve egyedül tudtam transzportálni
Ha nincs olyan vékony lap, ami "vonal" vastagságú ...
(Milyen vonal? Rotringgal húzott vagy tompa ácsceruza? :) Nem mindegy. Ill. egyenes vagy görbe vonalat követnél vele?)
... akkor elgondolkoznék esetleg egy kézi dekopírfűrészen. Abba aztán tényleg vékony pengét foghatsz, ami "vonal" vastagságban vág. Kell persze kis gyakorlat a használatához, de én kétlem hogy gépi dekopírhoz adnának ilyen vékony pengét.
Úgy tűnik, nekem szerencsém volt a sajátommal :) Pedig olyat is tettem, ami nem volt túl szerencsés: kölcsön is adtam, sőt, munkatársam is hurcolászta, jellemzően számítógépeket tisztítani.
Amikor az enyémet vettem 2 éve, akkor akkor én is dilemmáztam, hogy vegyek-e olajmentest. A szaküzletben (egyben szerviz is) maga az eladó mondta, hogy a teflonosak, ha nem csak hébe-hóba vannak használva, általában csak addig bírják, amíg tart a garancia. Nyilván itt is vannak minőségbeli különbségek, de általánosságban kijelenthető, hogy jóval rövidebb életűek. És ahogy kopnak, a teljesítményük is folyamatosan csökken.
Mármint ha otthon van letámasztva a sarokban és soha nem mozdul onnan. De ha már hurcolásznod kell kocsiban és nem kombid van akkor hidd el nekem, hogy sokkal több a gond az olajossal...
A mai termelés nem arról szól, mint tizenöt-húsz éve, de a kereskedelem sem. Sajnos, azok az idők elmúltak, amikor közel ipari minőségű eszközöket kaptál, nem feltétlen ipari áron. Ma már nehéz megkülönböztetni a gagyit a jótól egy adott kategórián belül - lásd itt a fórum hozzászólásai között mennyi kérdés merül fel a Güde, Einhell és társai kategóriájára vonatkozóan. Na, ez még kicsúszott ...
Használat függő. Én tavaly adtam el az olajmentes kompresszoromat, igaz, mindössze kb. 20 éves volt :) A műanyag háza volt repedt, de egyébként kifogástalanul üzemelt. Órákon át akkor volt terhelve, mikor a kerítést festettem. Egy olasz gép volt, a jobb fajtából, a megnevezése nem jut eszembe :(
Szerintem az olajmentest nem szabad megvenni, hacsak nem kéthetente egyszer pumpálnál fel vele egy biciklit. Azok a teflonos hengerrel szerelt gépek nagyon rövid életűek. Az olajossal sem nagyon kell bajlódni. Ha többet használod, akkor évente egyszer cserélsz benne olajat és slussz.
Szó volt nem régen az élezhető és az egyszer használatos, fordítható gyalukésekről. Az általános gyakorlat szerint az eldobható kések azok, amelyek vékonyabbak és mindkét oldaluk le van élezve. Az élezhetők a vastagabbak. Én most borítottam szét az új gépemet, ez elég praktikus e téren. A vékony, 1.5 mm-es kétélű kés van benne, de ebben a felállásban biztosan élezhető, mivel van rajta két furat, amibe az éklécen lévő két kis stift ül bele. Az éklécen van három hernyócsavar, ezekkel lehet emelni-süllyeszteni, és a stift segítségével együtt mozog a késsel. Több mm-t lehet állítani, ezért élezés után a köszörülésből adódó veszteség simán utánállítható.
Jól mondja Vajk, egy nagyobb élhosszúságú lapnál, keretszerkezetnél nincs pontosabb ellenőrzése a derékszögnek, mint az átlómérés. Hagyományos derékszöggel csak hellyel-közzel tudsz pontos derékszöget mérni.
Ez a gép 2975 Euró bruttó = 900.000 Ft De ebben az árban nincs benne az asztalhosszabbítás, sem a kerekek és a mozgatásához szükséges rudazat sem. Sőt gyalutengelyben lévő kés sem élezhető. Ha élezhetőt akarsz venni akkor azért külön kell fizetned, jó borsos árat!
szöget mérni nagyon nem egyszerű. egy 1x1m négyzetnek ha az egyik sarka 90.2 fok, azt az életben nem méred meg derékszöggel, viszont az átlóinak különbsége több mm-lesz.
Akkor Paco meg is válaszolta. Mondjuk nem tudom jól írtam-e le, de mióta ott van a pincében (kb 25 éve) , azóta így hallom hogy fater is így hívja, meg aki csinálta, ő is így hívta. És igen, van rajta egy böhöm nagy satu :)
Köszi! A géppark alakul, most már összeáll a csapat, és csak a projektek kellenek. De most hogy öcskösből jövőre fater lesz, belőlem meg nagybácsi, hát ebben sem lesz hiány :) Pelenkázó, kiságy, bölcső .. mondtam hogy ezeket meg ne merjék venni vagy valamelyik nagyszülőtől megkapni, gyűjtsenek inkább pelenkára meg kisvasútra :) (ha lány lesz, akkor kis kisvasútra! régen nem játszottam már olyannal)
Sajna a Tritont még nem tudtam rendesen megnyúzni, csak bekapcs, kicsit mar, dolgozik szépen ahogy kell de rendesen még nem teszteltem meg. De amint elkészül a munkaasztal, az egyik végébe be is fog csücsülni szépen, na majd akkor ...
A videós kérdésre meg akkor az offtopikban válaszolok.
Nahát .. őszintén meglep hogy segítség ez a kis film, de örülök ha így van. Jó hogy vannak ezek a gépek, de amint írtam is, egy kb. párszáz forintos egyenes LUX-os fűrész plusz egy széles véső is közel ugyanazt tudja. A hosszú gerendánál (?? valaki mondja meg hogy minek nevezzük! :D ) mással nem is igen tudtam volna a csapot megcsinálni.
Egyébként megszületett a felső keret, épp szárad a ragasztás:
Magam is meglepődtem, hogy szárazon összerakva is mindenhol derékszöget mértem, annyira passzosra sikerültek a csapolások. És amitől a legjobban tartottam, hogy nem lesznek síkban az illesztések, nos kár volt. Valójában semmi más nem kel,l csak betartani a talán egyes számú asztalos aranyszabályt: kétszer mérj, egyszer vágj. És működik a dolog.
Az megfigyeltem én is már, hogy az ember ha filmre veszi a munkáját majd szán rá időt a visszanézésére nagyon sokat tanulhatunk a saját hibáinkból is. Én is sokat bénázok, ha olyat csinálok amiben nincs nagy gyakorlatom, keresem a fogásokat, próbálom kitalálni, hogy melyik eljárás vagy mozdulatsor a legjobb nekem. Amikor csinálom, akkor ez nem tudatosul annyira, de amikor visszanézem a filmet, akkor látom, hogy ezt nem így kellett volna, vagy ez az eljárás, fogás jó és érdemes tovább fejleszteni.
Jó a film, nagyon tetszett! És ügyesen dolgozol, látom jó gépparkod is van, gratulálok hozzá.
A filmmel kapcsolatban lenne pár kérdésem! Hogyan csináltad a gyorsított felvételeket? Illetve látom, hogy a mozgó film mellé zenét szerkesztettél. Azt hogyan lehet csinálni, hogy én a fényképek mellé akarok szöveget betenni (amikor beszélek, de film nélkül) ? Tehát hogyan tudok a fényképezővel csak hangot felvenni? Mármint mikor a filmben a fényképek egymást követnék akkor nem zene menne, hanem én beszélnék!
Igazán én is csak hétköznap max este nyolcig hangoskodom. Kivéve ha nem, de akkor erős lelkiismeretfurdalás közepette teszem. Pl. pünkösdkor kimondottan szégyelltem magam. De nem volt mit tenni. A hegesztőkocsinak el kellett készülni :-)
Nagyon jó lett a csapolás, sok segítség nekem is ez a film. Bevallom, már én is kacérkodtam, hogy a körfűrésszel oldom meg a lapolás kérdését, de a hosszú anyagoknál letettem róla.
Navebbe igazad van,ők csak másolgatnak sok mindent,remélem beválik gép és meg leszel vele elégedve!
A tegnapi műhelyeshez meg csak annyit hogy kár hogy nincs egy kis műhely számára hely,de tényleg jó szomszédaid lehetnek.
Egyszer nyáron úgy alakult hogy időhiány miatt és segitség miatt csak este 8 óra körül tudtunk haverral nekifogni kb 30 mázsa tölgy öszevágásába,mivel az anyag a garázsba volt bepakolva és este is volt igy bent vágtunk,persze két kinyitott ajtó melett hogy némi légmozgás kivigya a gázokat!Mivel haver nagy Huskvarnája volt nálam igy gondoltam megesszük sec-perc ezt a kis anyagot,(40cm es métetes rönkök,végeztünk is nem olyan soká de utánna mikor leültünk egy cigire már a kapuba állt a rendőr hogy bla bla blaa :) .
Pedig jó szomszédaink van és kertes ház de valakinek mégis csak ennyire baszta a fülét! :)
Igen, már menet közben is rájöttem pár dologra de a videót visszanézve pl:
- az átlapoló (? nemtom így hívjuk-e) ) csapolás a középső kereszttartó/merevítőnél ... az priceless hogy nekiestem ráspollyal a szintkülönbség eltüntetése miatt, miközben a seggemnél meg ott a zsírúj gyalugép ... meg kell még szokni, hogy van :)
- mikor a 15-ös forstner fúróval küldöm az első likat, látszik hogy egy bizonyos mélységnél "megáll", habtestem majdnem mind a 106 kilójával ránehezedve sem nagyon akarta az igazságot. Akkor azt hittem göcsbe jutottam, mondom ódefaszaköszönjükemese .... Aztán rájöttem, hogy annyira betapad a forgács ami nem tud kijönni (nem csoda, nincs ilyen hosszan kihordó menet), hogy ha nem húzogatom vissza és nem hordom ki én a forgácsot, nem tud az él vágni rendesen. A "nem teli" likaknál, ahol volt egy is érintő a másik likkal, ott beleszaladt mint kés a vajba, ill a többi teli liknál sem volt már ilyen probléma.
- Volt egy rész amit kivágtam, mert én is megijedtem magamtól ill nem kellene, hogy valaki esetleg utánam csinálja. De azért leírom, hogy amikor körbevágtam körfűrésszel a kerületét a fának, akkor ugye bütü oldalról is be kell vágni (vagy vésővel leütni, de szép vágást akartam), és én azt is körfűrésszel csináltam, az elsőnél. Namost felállítva olyan kicsi a szögvezető ellentartása, hogy odaszorítózva sem volt egy safety-vb győztes megoldás. Fel is adtam, és szalagfűrésszel csaptam le. (kézi fűrész+vésős megoldást a 228 centis darabnál használtam, azt "macerás" lett volna egyedül mind a kör- mind a szalagfűrészhez illeszteni, a végénél)
Jó nagy a műhely - jó nagynak tűnik. Kampányszerűen mozoghatok kijjebb is az "zöld zónából", de "hivatalosan" úgy állapodtunk meg (leginkább faterral, muter nem nagyon jár le ide :)) hogy a sárga vonal mögött lesz az én játszóterem:
De ott most:
- sötétség van (most vaterázok fénycsöveket, armatúrákkal együtt),
- megmaradt autóalkatrészek (öcsém cuccai, kép bal oldala, két kiba. nagy szekrény tele mindennel)
- és a leendő asztalom helyén lévő ilyen-olyan kisszekrények, csálé felületű és lábú asztal, amik most még állnak de hamarosan kalapács és fűrész alá kerülnek.
Na ez a terület kb 30nm. De kampányszerűen használhatom akár az egész garázst is, csak éjszakára/jégeső idejére legyen egy "matiznyi" beállóhely. Tartósan azért nem lehetek kijebb, mert öcsém is idejár időnként autót szerelni, vagy kocsit takarítani.
Poros kocsi: de, az lesz. De mellette, a pank alatt ott figyel egy kompresszor, meló végén mindig lefújom :) Illetve ki is állok a gépsárkánnyal, ha nagyon muszáj. Pl hegesztésnél.
Szerintem is így lehet, ahogy írtad, mert a Metabo egyik leírásában is így sorolta a biztonsági kapcsolókat. Annyit tennék hozzá, hogy a választókapcsoló háromállású. Van középen egy "0". Egyébként tul sok értelme nem lehet, mert az újabb gépekről már lehagyták.
A másik felvetésre válaszolva, töltöttem le egy használati útmutatót (Güde GAHD 260), de ebben is csak annyi van, hogy vastagolásnál ide, egyengetésnél oda kell kapcsolni, illetve mit kell leemelni, felhajtani. Szerintem ennél többet nem érdemel ez a téma, majd gyakorlatban kipróbálom. De ehhez előbb szétszedem, majd újra összerakom :-)
A rajzot megnézve most már biztos, hogy amit leírtam a szerint vezérli a gépet. Szerintem is eléggé felesleges túlbiztosítás, de ha már gyárilag benne van a gépben akkor nem érdemes kiszerelni belőle.
Báár ha kina igy gondolta akkor ennek sok értelmét nem látom mert mi van ha valaki elfelejti átkapcsolni!Ennek úgy látnám értelmét ha ez a két állású kapcsoló egyben a motort is inditaná és ez mellett csak egy vészgomb lenne.
Igen jól látod,at a két állású kapcsoló csak a mikrokapcsolókat kapcsolja (SQ 1 2 3),ugye azt irta Rep épitő hogy 3 mikrokapcsoló van a gépen,teheát akkor ez szerintem a következő módon műxik:
SQ 1=fölső burkolat aktiválja -ekkor lehet vastagolni
SQ 2=alsó burkolatot aktiválja-ekkor lehet egyengetni
SQ 3= elszvócsőnél lévő kapcslót aktiválja-ez nélkül nem indul a gép!
A kapcsoló egyengető állásba kapcsolva zárja a SQ 2/3-at,vastagoló állásba meg az SQ 1/3-at,tehát a gép akkor indul egyengető állásba ha alul van a burkolat és van elszivócső,majd vastagolóba kapcsolva pedig csak akkor ha fölül van a burkolat és van elszivócső,ez csak egy nagyon primitiv védelmi,biztonsági funkció.
Sajnos csak ennyire tudtam lefotózni, nem fértem bele a telefonnal. De talán látható minden. Ahogy így nézem a rajzot, én is úgy látom, hogy ez a biztonsági mikrokapcsolókat (SQ1/2/3) vezérli.
Nálam a két mikrókapcsoló párhuzamosítva van, bármelyiket benyomom, el lehet indítani a gépet a biztonsági kapcsolóval.
Nálad valószínűleg úgy van párhuzamosítva a két mikrókapcsoló, hogy közé van iktatva a forgótárcsás fokozat kapcsoló ami kiválasztja a megfelelő mikrókapcsolót.
Ha a kést állítom akkor akkor véletlenül megnyomhatom a felső mikrókapcsoló gombját, és ha a biztonsági kapcsoló zöld nyomógombja be van ragadva akkor elindulhat a gép és legyalulhatja az ujjaimat. (ezért szoktam kihúzni a konnektorból késállításkor a gépet) Nálad egy plusz biztonsági funkció az a tárcsás fokozatkapcsoló, de ez sem ad 100%-os védelmet, mert ha egyengető állásban van akkor ugyanúgy elindul nálad is a gép ha megnyomod az asztal melletti felső kapcsolót.
3 db biztonsági kapcsolót???? az én gépemben csak 2 db mikrókapcsoló és 1 db biztonsági kapcsoló van.
Az egyik mikrókapcsoló az asztal alatt van, akkor nyomódik be a gombja, ha berakom alulra az elszívó burkolatát, ekkor tudok egyengetni.
A másik mikrókapcsoló az asztal szintjében felül van az asztal mellett, és akkor nyomódik be ha felülre szerelem át az elszívó burkolatát, ilyenkor tudok vastagolni.
A biztonsági kapcsolómon (főkapcsolón) két nyomógomb van egy sárga műanyag fedő alatt, az egyik zöld a bekapcsoló és a piros a kikapcsoló. A fedél meg tudja nyomni a pirosat a vészleállításhoz.
Szerintem is csak a három biztonsági kapcsolót aktiválja, vagy inaktiválja bizonyos esetekben. Biztosan nem forgásirány váltó, mert a késtengely mindkét üzemmódban ugyanabba az irányba forog. Emiatt kell vastagolásnál ellenkező oldalról etetni. Próbálok egy közelebbi fotót csinálni a rajzról, csak az a gond, hogy belül van és a relék betakarnak.
Véletlenül akadtam erre a videóra, csak azért rakom be ide mert tudom hogy valaki itt méhkaptárakhoz gyárt kereteket. Halál biztonságos a megoldás, pontos, gyors. A szalagfűrészes kivágás sehol sincs ehhez képest.
Sajnos a fotó távoli, így nem nagyon látni, hogy mi is van abban a kapcsoló dobozban a kapcsolási rajzon. Pedig szerintem itt meg tudnánk fejteni a működését.
Elképzelésem van ugyan, hogy mire kellett az a tárcsás fokozat kapcsoló de nem vagyok benne biztos, hogy így látatlanban jó az ötletem. Látni kellene, hogy melyik vezeték hova megy a kapcsolótól. Szerintem a gépben lévő mikrókapcsolókat választja ki, hogy melyik műveletben melyiknek kell működnie, Szerintem ez egy plusz biztonsági funkció csak.
És ha átkapcsolod akkor visszafelé forog a késtengely,az úgy pont jó.Én nem tudom elképzelni hogy forgásirányt kellene váltani ahhoz hogy egyengt vagy vastagol az ember.Persze a kapcsoló lehet hogy forgásirány váltó,de hogy nem azt vált az szerintem tuti.
Ööö ... gyalugépen?? o.O :-) miért jó ha visszafelé forog a késtengely?
Szerintem inkább valami biztonsági kapcsoló lehet. Az enyémen (Metabo HC 260 C) olyan megoldás van, hogy ha pl egyengetek, csak akkor lehet beindítani a gépet ha alulra beteszem az elszívó csonkot (az aktivál egy mikrokapcsolót). Ha nincs bent, akkor feltételezi hogy vastagolsz, de azt meg csak úgy lehet ha leveszed a kimenő asztalt, és felhajtod a forgácskivetőt (másik mikrokapcsoló aktiválása).
Részemről szerepelhetsz egész héten, ha ilyenekkel jelentkezel :-)
Így még azt is megbocsájtjuk, hogy HOLA15percnélHOSSZABBvideó?? Pedig ahogy az asszony kitolja a hátlapot, azt remélem levideózta valaki! :D
Én meg addig is amíg, el nem készülök valami normális bútordarabbal, a mekkelek sorozatommal jelentkezek, csapolás témakör. Volt itt minden használva ... épp csak bugylibicskát/láncfűrészt nem használtam. Így is elment rá az egész napom. De végülis pontos lett ... csak szerintem igen sokat bénáztam. Az utolsó 3 csapot már nem is fúrtam/véstem ki, majd holnap (ma):
Ebben nincs persely. De ahogy mondod, hogy a tiéd is ement így 25 évig, nem sürgős a csere.
Ell tárgyalt "csirkefejű" választókapcsolót is kivizsgáltam. Ez itt biztosan csinál valamit, mert egy valag kábel megy ki-be, nem hinném, hogy teljesen funkciótlan lenne. Van benne kapcsolási rajz is, de nem bírtam megfejteni.
"Aztán kíváncsiságból a helyére próbáltuk. A feleségem a cipős szekrényre állt, én pedig beemeltem a hátlapot, utána a feleségem tartotta. Miután megállapítottuk, hogy nagyon jó munkát végeztem Ő ügyesen kitolta a hátlapot."
Ezt a perverziót. A cipős szekrény tetején folytattad a "lakkozást":)
"Aztán kíváncsiságból a helyére próbáltuk. A feleségem a cipős szekrényre állt, én pedig beemeltem a hátlapot, utána a feleségem tartotta. Miután megállapítottuk, hogy nagyon jó munkát végeztem...."
Kis pihenés után újult erővel folytattam a munkát. Szépen felcsiszoltam, így már igazán mutatós lett!
Felcsiszolva:
Aztán kíváncsiságból a helyére próbáltuk. A feleségem a cipős szekrényre állt, én pedig beemeltem a hátlapot, utána a feleségem tartotta. Miután megállapítottuk, hogy nagyon jó munkát végeztem Ő ügyesen kitolta a hátlapot.
Pár kép erről is:
És utána következett a lakkozás, gyors elkészültem az első sor lakk felhordásával. Holnap délelőtt felcsiszolom, portalanítom és jöhet a második sor lakkozás!
Ma foglalkozzunk egy kicsit a lakberendezéssel, hiszen minden családban eljön az idő amikor dönteni kell, hogy milyen ágyat készítsenek a gyerekeknek. Ilyenkor célszerű megfontolni, hogy a jobb hely kihasználás érdekében az emeletes ágy milyen legyen. A mai videóban 90[...] Bővebben!Tovább »
Köszönöm szépen! Most már lassan a végére érek a munkálatoknak. Éppen azon gondolkodtam, hogyan fogom ezt az elemet a helyére rakni? Lehet nem utolsónak kellett volna elkészíteni! Gyanítom, így elég macerás lesz a beillesztése. Ha nem sikerül elsőre beraknom a helyére, akkor szét kell csavaroznom a bútorelemeket és az egyik nagy ajtós szekrényt ki kell vegyem. Persze addig a felső szekrényt alá kell támasztani. Na mikor ezzel megvagyok akkor tudom ezt az elemet a helyére rakni és rögzíteni! Az előbb a méreteket még egyszer ellenőriztem, minden rendben van, elég egy iciri piciri eltérés a derékszögben és már nem is illeszkedik rendesen! Úgy gondolom lesz vele bajom míg a helyére rakom!
Na, megvoltak a mamutfenyők :) Csak 10x10-es volt a hat méteres, de volt 7.5x15-ösből 4 db 4 méteres, és párdarab 2 méteres. Szépen körbe lettek gyalulva. Két óra volt az egész. Kellett a görgős állvány................
Ma megrendeltem! Csak elfelejtettem leírni! Mivel jcsapo fórumtárs már szerdán megrendelte, ezért feltételezem hogy neki hamarabb megérkezik. Azért írtam neki, azonnal számoljon be arról hogy mit kapott! Nagyon kíváncsi vagyok rá!!!
Ha komolyan gondolod akkor ne variálj sokat. Ennyire olcsó mostanában nem volt és talán nem is lesz. Ha a kisebb B268 típust kapod nem a Tritont akkor sem jársz rosszul. Mostanában senki nem kapott B268 típust. Én bruttó 42 ért vettem őt éve, most 75. Nem kicsit, nagyon fölment az ára.
Nem kaptam még választ levelemre. Próbáltam telefonon útólérni őket, de azt mondta az autómata hang, hogy hétköznap munkaidőben próbálkozzak. Már nincs is rá remény, hogy 21-e előtt válaszolnak!!! :-( Hagytam azért üzenetet!
Ha megérkezik neked, azonnal számolj be róla hogy mit kaptál!!!!
A napokban összetáblásítottam még 2 db polcot a szekrényhez. A polc oldalába 10 mm széles 20 mm mély nútot martam, és abba ragasztottam egy tölgyfa lécet, hogy a polc ne tudjon eldeformálódni.
itt még csak 7 mm mély a nút:
de itt már 20 mm:
Ma hazahoztam a faanyagot az asztalostól, ezt is szépen megmarta. Össze is próbáltam, először még csak ragasztás nélkül:
Itt már össze van ragasztva:
Ez lesz majd a kabátakasztó, amit vettünk hozzá.
Na és ez pedig a kalaptartó, ezt még a munkálatok legelején elkészítettem.
Ebéd után kis szünetet tartok, aztán szépen felcsiszolom, ha lesz időm akkor egy sorral még le is lakkozom.
Akkor csak csalóka volt a láb alatti bútorlap, ez így teljesen korrekt.
A derékszöges vasak funkcióját most már értem, tök jó ötlet, de kicsit hosszúak a kiálló csavarok, ha nekimegy az ember akkor a csípőn jó kis foltokat lehet összeszedni miatta. Ezt az ötletet lehet hogy én is ellopom, sokat segít keret készítésnél, ragasztásnál. Csak én akkor raknám fel a vasakat, ha éppen szükség van rá. Esetleg az is megoldás lehet, hogy amikor nincs használatban és le vannak fordítva akkor egy bemart mélyedésbe besüllyednének és akkor még a vasdarabok sarkai sem és a csavar feje sem állna ki az asztal széléből.
Nem tudom, hogy a te gépeden hogy van megoldva a nagy tárcsa szíjfeszítése, de az enyémen elég szar beállítani. Ráadásul piszok feszesre kell állítani a szíjat, különben a felső kicsi keréken a szíj meg tud csúszni és akkor elégeti a szíjat, ahogy nekem 2 db új szíjjal is tette. (kb 6-7000 ft volt a két szíj már nem emlékszem pontosan az árára) A feszes szíj miatt a nagy keréken az imbusz csavar alól egyszerűen kinyomta a zsírt, ezért tudott felmelegedni és megszorulni.
Ha jól értelmezem akkor neked a nagy szíjtárcsa műanyag és nem alu mint az enyémen. A műanyag szerintem hamarabb ki fog kopni ha nincs elég kenése, illetve megolvad a műanyag. Talán neked is érdemes lenne egy csapágyat berakni oda, nem sokkal drágább mint egy persely. Én úgy csinálnám hogy egy fém perselyt beleragasztanák vagy belepréselnék a nagy tárcsába, és abba forogna a tűgörgős csapágy. Az úgy egy örök élet lenne.
A beállításoknál és a tesztelésnél járasd a gépet egy 4-5 percig üresen, terhelés nélkül, úgy hogy nincs rajta a burkolat, majd amikor leállítottad ellenőrizz minden forgó alkatrészt mennyire melegedett fel. Ha még elbírja a kezed a meleget akkor nincs probléma, de ha már túl melegnek érzel valamit akkor meg kell keresni az okát.
Kíváncsi vagyok, hogy a te gépeden hogyan lehet állítani a fix asztalt, az enyémen sehogy. Volt is szopás vele, mert kicsit ferdén állt, és odébb kellett reszelnem az egyik lyukat pár tizeddel.
Nézd meg a csavarok minőségét is, én egy csomó csavart kénytelen voltam kicserélni már újonnan, mert valami szar puha anyagból volt.
Remélem csinálsz egy pár képet a géped belsejéről szétszedett állapotban is mert kíváncsi vagyok rá :)
Na megvizslattam kicsit alaposabban a gépet. Ezen is csak zsíron fut a műanyag szíjtárcsa. De van alátét a zegergyűrű alatt és rendesen meg van zsírozva. Nem gondolnám, hogy ezzel itt bármi gond lenne, ha nem szárazon fut. Lehet, hogy egy bronzperselyt esztergáltatok bele, de szerintem egyenlőre marad a gyári állapot. Nincs itt sem nagy fordulat, sem nagy erőhatás. Rendesen le van áttételezve, egy 20-25 mm-es laposszíj veszi le a hajtást a késtengelyről. Jópár emberrel beszéltem, akinek ilyen gépe van, de senki sem panaszkodott, hogy gond lenne az előtoló mechanikával. Egyszerű, letisztult konstrukció, nincs benne sok hibalehetőség. Persze a súrlódó alkatrészek kenéséről gondoskodni kell.
De meglepően finom, átgondolt, konstrukció. Ami már biztos, ha hazaérek vele, első dolgom lesz, hogy szétszedem atomjaira. Több laza csavart, szerelési pontatlanságot találtam, nem kockáztatok. Megér 1-2 napot. De súlya az van rendesen. Szerencsére társaság van nálunk, lányom és baráti köre, a fiúkkal bírkóztattam ki a csomagtartóból és vissza:-) hát két embernek is éppen elég.
Jó lett a munkaasztal, kár, hogy egy picit rövidek a lábaik és alá kellett pakolni, de gondolom így adta ki az anyagod. A középső szorítózás jó ötlet, nekem is jól jönne néha. Látom, hogy a bútorlapot szépen beszegted körbe lécekkel, nem tudom miért, de nekem tetszik az ilyen megoldás, én is csináltam már ilyet.
Az a sok vasdarab a kiálló csavarokkal mi célt szolgál az asztal élébe?
Én is épp az új munkaasztalom befejezésénél tartok. Javarészt abból készült ami volt itthon, csak a legfelső korpusz fehér bútorlap új. Alul felül 18-as bútorlap, középen 14-es osb, így 50mm a vastagsága. 8x4db lemezanya van beleapplikálva így a közepén is tudok szorítót használni. Néhány szorítónak levágom a fix pofáját, és hegesztek rá helyette egy rövid menetes szárat. A lábai csavarral állíthatók, egy szintbe hoztam a mellette lévő körfűrésszel, így nagy táblákat is tudok majd vágni. A körfűrész oldalára jön egy felhajtható asztalpótlás, ami a munkaasztalig ér. Az oldalán 50x5-ös laposvasból vannak az ütközők, amik oldalra fordítva az asztal síkja alá kerülnek. Épp egy szúnyogháló első két darabja van rajta, így egyszerűen megvan a pontos derékszög.
Azért a 2,4 és 3 métert ne keverjük a 6 méterrel. nem sok a difi csak a duplája. Az én asztalom is 1,1 méter hosszú. A 6 méteren való pontos magasságról és megvezetésről beszélek.
Csupán csak azért nem mert 6 méteren nem keveset hajlik a palló. Neked a 6 méteren be kell kalkulálnod a hajlást a betoláskor + még hozzá ismét csak 6 méteren szabad szemmel belőni a tolási magasságot. A behúzóhenger nem fogja leszorítani az anyagot ha ezek az előbb említettek nem pontosak. Ha nem szorítja le akkor nagyobb lesz a fogás. Egy esetben nem lesz nagyobb a fogás ha a hengerek végponton vannak és nem tudnak feljebb menni, de ha ekkor végig nem párhuzamos az anyag és kicsit vastagabb akkor szorulás lesz amit a ricinus sem old meg.Hogy ezt mind betartsd nem kell különleges képesség? Rövidebb anyagnál persze megoldható. Csupán a 6 méterben kételkedem az egyedüli vastagolásba. Egyengetésnél egyértelműen nem tudod rányomni az anyagot de nem tudod belekapatni az anyagba. legfeljebb többször tolod el. de ha vastagolásnál az említettek miatt belekap akkor nincs méret tartás. Tudom ez nem érv mert lehetek kontár is de több mint húsz éve van kombinált gépem és nem lemezes barkácskategória. 25 cm szélességben 3 mm-es fogást fenyőben simán viszi (nem a Holzmann-ról van szó) Volt időm kitapasztalni az egyszemélyes lehetőségeket és a határokat mivel nincs segítségem.
Én azt hittem konyhai munkapult vagy ilyesmi :-) De pöpec. Masszivitás az szerintem nekem is meglesz. Csak sík legyen, csak sík legyen ... na megyek is csapolni.
Én ugyan csak 2m40 centis /deszkát? gerendát? már korábban is kérdeztem minek hívunk 88x74mm-es összeragasztott "valamit" :-) de tényleg, mindenféle flame nélkül: minek hívjuk?/ anyagot szépen, lazán alátartva amíg eléri kb a közepét, enyhén nyomva a vastagolás irányába hogy segítsd a behúzóhenger munkáját, szépen át"szaladt" a vastagolómon (az enyim csak egy picivel masszívabb talán mint Repítőé).
Azon kívül Repítő csinált vastagoló asztalhosszabbítást is az övéhez:
Én azért hiszem el hogy megy az, mert saját tapasztalat a majd' 3m, bőven elég kb. a felénél átszaladni és folytatni az alátartást (addig tart annyit a vastagoló asztala, főleg ha meg van hosszabbítva), illetve enyhe húzást. Ha megfelelően van vaxolva az asztal, az átszaladás idejére még talán meg sem akad. Sok gyakorlattal szerintem még nekem is menne a 6m, bár nem látok rá a közeljövőben projektet :)
Nagyon régen amikor még nem voltak favédő vegyszerek akkor a sima hétköznapi anyagokat rohasztottak/érleltek össze pld fokhagymát és burgonyát feldarabolták, kicsit megtörték hogy levet eresszen majd egy zárt edényben kirakták a napra. Amikor jól megerjedt, akkor leszűrték a trutyit, és azzal kenték le a szarufákat. De ugyanígy felhasználták a vöröshagyma és fokhagyma keverékét is.
Valahol olvastam, hogy az ilyen kutyulékba ha egy kevés mézet kevertek akkor a penészedéstől is megóvták a fát.
Szia, olvasom belefogtál munkaasztal építésbe. Az enyém egy tábla 250x125-ös,18-as OSB, rajta a Diegoban kapható legolcsóbb filc. Jól lehet takarítani, a porszivoval szép tiszta lesz mindig. Alul hosszában két db 60x40-es zártszelvény fut végig élére állítva, alulról csavarozva. Egyik felét egy masszív kecskeláb támasztja meg, másik végén egy régi kiszuperált konyhabútor elem. Engem is meglepett, hogy mennyire masszív, rá is állhatok. Szép vízszintes, a filc miatt nem sérülnek a bútorok. Mondjuk én 90% bútorlapost csinálok. Amikor elkopik a filc, vagy már nagyon szakadt, akkor 3000 Ft-ért lecserelem. Ez 10 év alatt egyszer fordult elő.
Sajna nincs helyem. Belvárosban lakom, négylakásos sorházban, apró elő- és hátsó kert, nincs szabad terület. A garázst lehetne kiszélesíteni kb. másfél méterrel, de az már építkezés lenne. Inkább pakolok.
10x5 ös anyag felénk se gerenda,de szerintem vastagolni minden további nélkül megoldható ha ügyes az ember,na egyengetni,azt megnézném ilyen kis gépen minden segédeszköz nélkül.
Hát azért a 10x5-ös anyagot gerendának hívni olyan mellébeszélés mint hogy azért puha hogy ne fájjon. De még ezt is 6 m-es hosszban mindenféle alátámasztás nélkül szabad kézből lehetetlennek tartom vastagolni, minőségben.
Elég rosz lehet igy helyhiány miatt mindent úgy alakitani hogy jó legyen,tudom hogy nem olcsó se a vasanyag se a fa nyag se semmi de nem akarsz egy kis egyszerű költséghatékony kis mühelyt épiteni?Gondolom hely az akadna neki.Mondjuk egy 5x6m est,megváltás lenne!Beton alap kis lábazattal,erre egy fa szerkezet,vagy épp zártszelvény ha abból olcsóbban kijönne,osb lapból oldala,késöbb szigetelni is lehetne,teteje meg lehtne bitumenes lemezből/hullámlemezből.
30 m2.... de szép is lenne. Álmaimban néha megjelenik, de aztán sajnos felébredek. A 70m2 már az a kategória, amit értelmezni sem tudok:-)
Az épülő gyalugépnek is azért kellett mennie a háztól, mert nem fért el külön-
külön az egyengető meg a vastagoló. És ami a legrosszabb, hogy minden munka után el kell, hogy pakoljak, mert vissza kell állnom a garázsba. De legalább nem fajulnak el az állapotok:-)
Egyébként ha esetleg mégis "csak" 2000W a motor teljesítménye, akkor is van egy nagyon jó, asztalba építhető felsőmaród. Nem hiszem, hogy e miatt ne tudnál elkészíteni valamilyen szép munkát. Ugyanavval a mechanikával a kisebb teljesítmény valószínűleg tartósabb gépet eredményezne.
Végül is a döntés a tied, én amint megkaptam a hírlevelüket, szerdán rendeltem egy ilyen akciós gépet. Az akciós árra még plusz 5% engedményt is kaptam, mert a legutóbbi vásárlásomhoz kaptam egy ilyen árengedményre jogosító kupont.
Azt a 30m2 területet hamar ki fogod nőni. Én 70m2-en alig férek már el. :) Ha összejön egy kis pénzem, akkor építek mellé egy könnyűszerkezetes 10*6 m-es OSB oldalfalú fészert és akkor pár gépet ki tudok majd oda rakni, és a garázsomból is ki tudom majd pakolni az ott száradó faanyagokat, mert most ettől nem tudok beállni a garázsba a kocsival :) De szeretnék már oda eljutni :o
Jól meg fogod csinálni azt a munkapadot, ne félj ettől, csak szép lassan nyugodtan csináld, ne szabj határidőt magadnak és akkor nem kell kapkodnod, és akkor el sem rontod, mert rengeteg időd lesz átgondolni, megtervezni a következő lépéseket.
A kezdeti nehézségek és átalakítás után már nem volt a géppel semmi probléma, azóta is rendesen használom, meg is vagyok elégedve vele. Pedig ez az egyik legolcsóbb kombi gyalugép. Persze azóta is felmegy bennem a pumpa, hogy képesek voltak csapágy nélkül megcsinálni egy gépet.
Szerintem nem égeted magad, ha meglátjuk, milyen körülmények között tudsz szépet alkotni, sőt talán még nagyobb az érdem. :)
Javaslom, hogy ne ősszel vedd meg a faanyagot, akkor már elég párás, esős szokott lenni az idő. Ha most vagy a nyár közepén, esetleg szeptemberben megveszed és fedett helyen tárolod, akkor tavaszra már sokkal szárazabb anyagból dolgozhatsz. Csináltam méréseket ezek szerint a frissen kivágott és felszeletelt 5 cm vastag juhar és cseresznye pallóim frissen meg sem tudtam mérni a mert 40% feletti volt a nedvesség benne és a műszer kiakadt mert a maximum mérési kijelzése 40%.
Kb 6 hónappal később már csak 18%-22% körül volt nedvesség tartalma. A teljesen szoba száraz faanyag ami évek óta szárad, az meg 12-14%-os körül van de a levegő páratartam változása miatt ez is felmegy 15-16%-ra, vagy lemegy 10%-ra. A pallókat egy szellős, fedett garázsban tárolom, ahol a szél jól átjár, szépen szabályos rakatba rendezve, így nem vetemedik. (az egyes sorok között kb 2-3 cm vastag távtartó lécek vannak, és a távtartó lécek pontosan egymás fölött vannak)
A frissen vásárolt és még nedves faanyag bütüjét le kell festeni 2 rétegben valami olajfestékkel, esetleg vastag lazurral, akkor nem fog szétrepedni a száradás során a deszkák, pallók végei.
Ahogy mondani szokták: lehet Pajtás géppel is Pulitzer-díjas fotót csinálni, meg milliós géppel is ledarálni valót.
Nekem is nagyon tetszik amit csináltál, meg a legfőbb zsűrid (az asszony) már kvázi zöld utat adott a folytatáshoz. Hát hajrá! :)
Igen, Repítőtől és itt szinte mindenkitől sokat lehet tanulni, egyelőre én is a nebuló oldalon állok még, így a tanácsokat legtöbbször kapom, remélem majd vissza is adom egyszer.
Én műhelynek való területtel szerencsére relatíve jól el vagyok látva, (egy ~30nm-es pincerész,de jelenleg anslussz alatt tartom több mint a felét). Munkaasztalnak vagyok nagyon híján, ezért most belefogtam egynek az építésébe, már legyalultam és méretre vágtam a keretnek és lábaknak valót, holnap elkezdem a csapolásokat, ez lesz számomra a legkritikusabb rész, mert ezen múlik hogy szépen szintbe lesznek-e ezek a duplán ragasztott gerendák.
És így ezen múlik hogy szépen, síkban feküdjön majd fel a munkalap. Még soha nem csináltam semmilyen bútordarabot (max renováltam), hát őszintén remélem hogy nem tüzifa lesz belőle :)
Ha 2014 februárjában nem biztatsz a többi szakival együtt a kerti székek feljavításával kapcsolatban, akkor ez a vacak nem készült volna el. Ezért kimondottan hálás vagyok neked és a többieknek is a biztató szavakért.
Távol vagyok attól hogy filmet készítsek, nincs műhelyem, az udvaron készítek mindent. A gyári béka
segge alatti kategóriás -most már hullámos asztallal rendelkező- körfűrészgéppel és a fúrógépemmel csak égetném magamat. De szívesen segítek mindenkinek amiben tudok. Azért, ha nekiállok az ablakoknak jövőre, akkor fényképeket készítek.
Nem bízom a környéken lévő fa lerakatokban, vagy asztalos üzletekbe. A vásárolt anyagok nagy része vizes, durva felületű. Idén ősszel, anyagbeszerzés lesz a feladat és jövőre történik a nagy feladat elvégzése.
Nem leveleztem én semmit, csak amit írtam, hogy lesz-e ákcijó, de arra nem kaptam választ. Így fogtam és megrendeltem.
Most megkerestem az első visszaigazoló emailt (a weben csak a link van a termékre, és az ugye most a címke nélküli). Én megesküdnék, hogy akkor min. a leírásban 2400W-os modellt láttam.
De a visszaigazoló email, ami ugye egy statikus HTML csatolmányban tartalmazza a terméklistát, ez szerepel:
Szóval a terméknévben 2000W szerepel. Llehet hogy rosszul emlékszem, és csak a lelki szemeim előtt volt a címkés/2400W maró? Akárhogy is, a gépváz tanulsága szerint ez 2400W-os.
Továbbmenve: belelapoztam a magyar nyelvű leírásba (ami egyébként úgy néz ki mintha egy fénymásolatnak a fénymásolatának a fénymásolata lenne, képek katasztrofális minőségűek benne), és ezt találtam:
Olybá tűnik, hogy a csehek maguk se tudják időnként, mit adnak el ...
Tudom hogy visszaküldhetném, de nem akarooom :) Ez már az enyém! Amilyen szerencsém van, visszaküldöm, visszakapom az árát és addigra vége az akciónak, és lesz 140kHUF ha megint megrendelem. Vagy kifogok egy valamilyen hibás darabot.
Fasza lett, most nem azért a 2 fillérért de enne a kis gépnek a meghajtása, sokkal masszívabb mint az én Elektra beckum gépemé, és a klónjaié. Ez tiszta fém.
Okosan csináltad, hogy a legkisebb ablakkal kezdted megtanulni a fortélyokat. A többiről csinálj videót a készítéséről mobillal ha tudsz, nagyon kevés a magyar nyelvű hobbiasztalos videó a youtubon.
Gratulálok, nagyon ügyes vagy, szépen megcsináltad. A színe is jó.
Az alu pálcát ne rakd be belülre, mert ha idővel berohad és megszorul akkor nem fogod tudni szerelni. Így meg csak ha kívül van a pálca pár csepp olajat rácseppentesz és mozogni fog újra. Kár, hogy a készítés folyamatáról nem csináltál képeket vagy videót. Megnéztem volna azokat is.
"Szíjfeszítő görgőkre gondolsz? Mert a bordásszíjat hajtó keréken gondolom nincs csapágy."
Nem, a legnagyobb ékszíjtárcsáról van szó, nekem az nem volt csapágyazva. A hajtó keréken nem tudom, hogy van e csapágy de az nem melegedett, csak a nagy tárcsa. A hőtől meg is repedt de azóta is így működik, még bírja.
A képeken az az állapot látható amikor már ki van esztergálva a nagy tárcsa közepe a csapágynak. Gyárilag az imbusz csavaron forgott a tárcsa, még egy alátét sem volt a zeeger gyűrű alatt, az alu tárcsa közvetlenül az zeeger gyűrűhöz súrlódott. Olyan mélyen lett kiesztergálva a tárcsa a csapágyhoz, hogy egy alátétet is tudtam oda esztergálni.
Köszönöm az elismerést. de a festék ápol és eltakar.
Gdozsynak köszönhetek pár ötletet, (hol van?) próba szerencse elvén sokat nem akartam rá költeni, ezért a meglévő anyagokat használtam fel.
A tokozatra építettem rá a szerkezetet. A lamellákat két segédvázra építettem, és azt fogadtam bele a tokozatba. Először a mozgatót készítettem, a mozgatót sablonként használva kerültek kialakításra a furatok. Nem kaptam műanyag stifteket, ezért 2-es 40 mm hosszú szegek a csapok.
A lamellák alul méretezettek. 10 mm vastag, vetemedett 90 mm széles lapokból készítettem. Nem is zár tökéletesen, de árnyékolásnak megfelel.
Két lényeges dolog amit elértem. Az asszony elfogadta még a hibáival együtt is, a lebaszás elmaradt. A másik, a mosókonyhába a hőmérséklet 6 C fokkal alacsonyabb lett. Úgy lett alacsonyabb, hogy estétől reggelig nyitva van az ablak, reggel a lamellák le vannak zárva és az ablak be van csukva.
Gyorsan elkészíthető, a festéssel együtt két nap alatt kész lett. Ti rutinosak vagytok, ezért hamarabb is elkészülhet.
Ha valaki kedvet kapna, akkor a lamellákat minimum 12-14 mm vastag -nem vetemedett anyagból - készítse el. Akkor színte tökéletesen zárni fog. Amit még elcsesztem, alul és felül fél-fél lamella távolságot hagytam el. Elég lett volna negyed magasság is.
Igen, az osztás 60 mm.
Még bátorítom magamat, van két ablakom és két veranda ajtó. De ehhez a gatyámat még fel kell kötnöm.
Gratulálok a Te gépedhez is! Mikor elromlott a Bosch marógépem elhatároztam hogy veszek egy ilyen triton marógépet amit asztal alá szerelek, a megjavított Bosch marógépet pedig ezután kisebb munkákhoz kézből használom majd. A Bosch marógépemet Deathstar82 fórumtárs megjavította, azóta újra az asztal alá van beszerelve, a triton marógép vásárlása pedig feledésbe merült!!! De most ez az akciós ár valóban nagyon csábító. Éppen most írtam nekik egy emailt, amiben azt kérdeztem " Ha most megrendelem az akciós B268 típusú 2000 Wattos marógépet, akkor én is az eredeti triton típusú 2400 wattos marógépet kapom meg, mint amit az utóbbi időben küldtek mindenkinek? Mert ha igen akkor megrendelem! "
Ez most az írásod alapján merült fel bennem, mert a hirdetés képein tényleg nincs rajta a triton felirat! Kíváncsi vagyok a válaszukra! Egyébként Te rendelés előtt lebeszélted velük, hogy egészen biztos az eredeti triton 2400 wattos gépet kapod? Vagy csak megrendelted, kapsz amit kapsz alapon?
Múlt héten az egész házban nagyon meleg volt. Kísérletképpen a mosókonyhára készítettem egy tokos állítható zsalugátert az én elképzelésem szerint. A boltokban vásárolható mozgató szerkezet nem tetszik, vagy drágának tartottam. A képeken látható al. -ból kialakított mozgatót majd elrejtem hátulra. Első ilyen munkám a hibáival együtt. Életemben most készítettem első alkalommal csapolást a tokon.
Szíjfeszítő görgőkre gondolsz? Mert a bordásszíjat hajtó keréken gondolom nincs csapágy. Még nem tudtam levizsgálni, itt van a kocsiban szétszedve. Csak vasárnap leszek otthon, akkor látok neki. Csak beindítottuk, nem gyalultam vele, látszik, hogy tök új. Baromi finom hangja van a 2.2 kW-os indukciós motorjának, szép csendben fut a késtengely is.
Nem az unimax az egyetlen hely, ahol _CSAK_ az akciós árut szabad megvenni. A Makita is helyből ilyen, de pl a Jysk-ben is rendszeresen 'akciózzák' a matracokat, hol az egyik, hol a másik fajtát - csak meg kell várni a következőt ha épp az van FELárazva ami kell.
Év elején vettem egyet. Akkor még btto 80 valamennyi volt az ára, vártam akcióra, de féltem, hogy idénre inkább emelnek, hát megvettem. Utána nem sokkal tényleg felvitték btto 100 fölé én meg marha büszke voltam, hogy még éppen előtte megcsíptem egyet. Most az akcióban meg még annál is olcsóbb ahogy én vettem.
És hogy mitől cifra a sztori? Azóta is ott áll a dobozában, csak egyszer indítottam be próbából, fát még nem is látott... :-(
(idén a leginkább ontopik megmozdulásom a bazi diófánk pár ágának levágása volt, mert nagyon rálógtak már a ház tetejére)
"..Mindenesetre majd szólok, hogy legközelebb mit akarok venni. Megrendelem és utána figyeljétek az árát, garantálom hogy 1-2 héten (napon!) belül olcsóbb lesz,"
Ne aggódj, ez mással is pont így szokott történni. :-))
Abból szerintem csinálok egy kurva hangos helikoptert. Vagy kávédarálót. Vagy odaadom egy rászorulónak félpénzért.
Ezt még be se kapcsoltam, már imádom. Az a nemlötyögés! Az a könnyű csúszkálás a vezetőrúdon. Az a finom magasságbeállítás. <3 Alig várom hogy felforduljon az asztal alatt!
Mondjuk majdnem felkötöttem magam, mikor archiváló belökte a "megint akciós Triton" linket. Pár hete, mikor nagyon felmérgeltem magam a B&D-n, írtam az uni-maxnak, hogy mikor lesz várható a Triton maró (klón(?)) akciója, egyáltalán várható-e még. Persze válasz nuku (ők se hülyék), így nyeltem egy nagyot és megrendeltem. És akkor jött az akció ... A megrendeléskor a webes képen/leírásban is a Triton címkés, 2400W-os modell szerepelt, ezt is kaptam meg mint látható ... de lehet hogy akciósan is azt adják?? Csak mert MOST se a képen, se a leírásban nem a 2400W-os, Triton címkés verzió van kitéve. Nem mintha az nem klenne jó mínusz ötvenért (gondolom).
Mindenesetre majd szólok, hogy legközelebb mit akarok venni. Megrendelem és utána figyeljétek az árát, garantálom hogy 1-2 héten (napon!) belül olcsóbb lesz, VAGY valaki itt fogja eladni patika állapotban, félpénzért.
A ceglédi vizsgaállomáson segédkeztem egy ideig, amikor még úgy gondoltam, hogy az autószerelés jó lesz nekem szakmának.
Az a nagy szerencse, hogy az öreg geciket kirúgták vagy nyugdíjba mentek. Olyan botrányok voltak, hogy zengett fél Pest megye miattuk. Saját kis kezemmel vittem a cukros zsákokat az öltözőbe a sok egyéb materiális jókedv és kedvesség fokozó adomány közé...
"De új gép lévén és ismerve a távol-keleti munkamorált, meg a Te történetedet a lötyögő csavarokkal, azt hiszem először szétszedem és precízen összerakom, beállítom űjra."
Végre egy ember aki tanul másoktól :) A szíjhajtást ellenőrizd alaposan, főleg, hogy a kerekek csapágyazva vannak e vagy csak a csavaron forog a nagy kerék mint az én einhell gépemen volt. Pillanatok alatt felmelegedett annyira a zsírhiánytól, hogy megette a bordás szíjat. Amióta megcsapágyaztam azóta nincs gond vele. Javaslom, hogy az új késeket is fend meg egy kicsit mert az új gyári kések élesnek tűnnek, de sokkal szebb felületet lehet gyalulni akkor ha átfened őket. Előfordulhat, hogy egy apró sorja maradt az élén a köszörülés után azt így könnyű egy kis fenéssel eltüntetni.
Egy jó pár alkalommal vittem az autómat a közlekedés felügyelet vizsgaállomására, de soha nem foglalkoztak ilyennel Cegléden. (ott a fényszórókat is utána állítják hogy sikerüljön a vizsga, és még jattolni sem kell érte.) A Nagykátai autóklubb vizsgaállomásán mindenbe belekötöttek, megvágták a vizsgán az autót azért mert matt volt egy kicsit a hátsó lámpabúra , utána levittem Ceglédre és ott meg simán átment pedig nem javítottam semmit rajta.
Csináltak már olyat is, hogy ugyanannyi volt az akciós, mint az eredeti. Mikor rákérdeztem, azt mondták, hogy az akciónál a gyártó mondja az árat, amit nekik ki kell írniuk, de előfordul, hogy már addig is azon az áron ment. Ilyenkor hülyén néz ki.
Lehet építeni itt is repülőgépet házilag. Én is elkezdtem egy gépet építeni, a saját terveim alapján. A terveket és a gyártási dokumentációt amit készítettem egy tapasztalt repülőmérnök ellenőrizte és a szükséges számításokat is elvégezte ami csatolva lett a tervrajz doksiba. A hatósággal volt egy kis harcom, mert fafejűek, de a végén pár hónapos ellenőrzés után megkaptam minden engedélyt. Még arra is képesek voltak, hogy megnézzék a műhelyem és a felszerelésemet, hogy alkalmas e egy ilyen gép elkészítésére. A gépem végül nem épült meg, csak az ősmintát tudtam elkészíteni. Rengeteg fotóm van róla, de ezt nem akarom ide berakni, ha érdekel akkor inkább az offba.
Nincs semmiféle különleges képességem, hidd el. A behúzó hengerek munkájára rá kell segíteni egy enyhe nyomással, hogy be tudja húzni egyenletesen a gerendát, már csak arra kell vigyázni közben, hogy ne billegtessem fel és le a gerendát amikor etetem a gépet. Egy 10*5 cm-es gerendával ez nem nehéz akár hiszed akár nem. Egy 10*10 cm-es gerendával már én sem csinálnám meg ezt a súlya miatt.
Az a kérdés, hogy mennyi időre és mennyiből kell megoldani valamit.
(Ha demagóg akarok lenni,akkor pl. az illetőn levő ruházat nyaga egy ngy kalap szar pl. egy kínai selyemhez vagy valamilyen modernebb anyaghoz képest, mert a pamut beszívja a nedvességet és szépen ott is tartja bőrön. Mégsem vesz fel az ember egy tetőn valami spéci ruházatot.)
Ezt a készletet azért szeretem nagyon mert több fajta lap van benne,tompa szögű,hegyes szög,sürű fogú,ritka fogú,forditott fogú (lefelé néznek a fogak),hss is van bnne 2-3db acélhoz és szinesfémekhez,ha most tallálnék valahol biztos kapásból vennék vagy 5 készletet!
Ha úgy másfél éven belül vetted, a lapkészletet, nézd meg a dobozcímkét.
Lesz rajta egy "made in sweden" felirat. Na ezért elég jó. :)
Ott készült, ahol a metabo meg a bosch festésű dekopírlapok is.
Igen ő lett a befutó. Vadiúj, hiánytalan és csak 100 ropi. Ennél jobb vételt nem találtam sehol. A használtakat is 30-40 ezerrel többért árulják. Ezen is van csirkefejű kapcsoló, kíváncsi vagyok, hogy itt van-e valamilyen funkciója. Ha nincs, akkor kidobom belőle, vagyis lecserélem az egész kapcsolódobozt. A hamvába holt gyaluprojekthez vettem egy vészleállítóval kombinált relés kapcsolót, azt rakom bele. Szeretem azokat, mert csak megnyomom könyökkel, térddel és leáll. Ha gond van, nem kell keresgetni a piros gombot, csak körülbelül abba az irányba pöccinteni.
Be kell, hogy férjen a csomagtartóba, mert nincs utánfutóm, és tetőcsomagtartót sem viszek. Kombim van, ha lehajtom az üléseket, akkor befér egy 100x150x70 cm-es akármi. Lábakat, az egyik asztal lekapjuk, így kényelmesen elfér. Lehet, hogy így az üléseket sem kell lehajtani. Hazafelé utasaim is lesznek.
Deszkám, lécem van itthon. De új gép lévén és ismerve a távol-keleti munkamorált, meg a Te történetedet a lötyögő csavarokkal, azt hiszem először szétszedem és precízen összerakom, beállítom űjra.
Akkor a videón kb egy ilyen 260 Nm es el nyomják?Lehet,de még az is hogy ennyit se tud,és mindezt csak 30 db ezres körül,nem rosz,még az is lehet hogy buktam egy tálca sört!:))))
Jó nekem a kis Bosch om 20-30-40-50 es és nagyritkán 80 as csavarokhoz,de azért megnéznék egy ilyesmi olycsóbb kategóriás ütvecsavarozót hogy mit tud és meddig tart!
Ja bocsánat,az ütvecsavarozó az más kategória,állmomban sem mertem volna gondolni hogy a Parkside csinál ütvecsavarozót,na ezt valahogy be kellenne mérni,mert ha még a ráirt 180Nm-t is tudja akkor lehet ezután többet fogok nézelődni a Lidl ben hátha találok valami Parkside cuccot amire szükségem van.
Ez a 180Nm ez valahogy nem fér a fejembe!Pl Makiták között szétnézve a legolcsóbb és legnagyonn forgatónyomtékkal rendelkező gép is 40db ezres és (csak) 90Nm-t irnak rá,az én kis 18v os Bosch om is csak 30Nm es.
Ha a behajtóddal leveszed a kocsid kerekét én veszek neked egy tálca sört é elküldöm!
Ha nagy a lyuk, akkor igazuk van, de az nem túlhúzástól lett olyan. Nem lehet annyira túlhúzni, hogy kinyúljon a lyuk átmérője akkorára amiről beszélsz.(min. 7-8mm-t kellene nyúlnia) Sokkal hamarabb elszakad a csavar. Pláne a Suzukié. Többszöri túlhúzástól is max kilapul a felni és ekkor tovább húzni sem lehet, mert megütközik az agyon a csavar/anya kúpja. Nem kétlem, hogy ott voltál és láttad, de azt nem láttad, hogy mitől lett olyan, csak feltételezed. Jellemzően pont a lazán hagyott csavarok képesek akár néhány km alatt is kiverni a lyukakat.
Haverom suzuki swiftjét ezzel az indokkal vágták ki vizsgáról 2 éve a Székesfehérvári közlekedési felügyeleten. Ott voltam én is, nem az ismerősöm ismerőse mesélte.
Lehet, mondani kellett volna nekik, hogy ez szamárság, és akkor viszakoznak.
"Ha lemezfelnin pl túlhúzzák a csavart, kitágul/kinyalódik a kúpos lyuk. Ha picit is kilóg a lyuk pereme a csavarfej alól, már vágják is ki műszakiról, hacsak nem okosított vizsgára mentél, és vehetsz 4 új felnit. Kicsit drága ahhoz, hogy a gumisod jól érezze magát."
Nem kellene hangulatkelteni ilyen szamárságokkal.... A végén még valaki elhiszi. :-//
Az enyém is ugyanez, mint az Einhell 401. Ezektől sokat ne várj. Elég pontatlanok. Ha nincs rendesen kipontozva a furat helye, hajlamos elmászni, mert kotyogós a tokmányorsó perselyezése is. Lehet valamennyit állítani egy csavarral, de akkor meg nehezen mozog.
Tök mindegy, hogy mi a neve, ami ugyanúgy néz ki, (csak a színe más), az a műszaki kivitelét illetően is ugyanaz.
Minél merevebb legyen az asztala. Az enyém nem egyszer megszivatott. Mondjuk fánál nem okoz gondot, de fémfúrásnál volt hogy ha erősebben nyomtam neki, egyszerűen elhajolt az acélöntvény asztal. Nem nagyon, éppen csak annyira, hogy ne legyen teljesen merőleges a furat. A legjobb, aminek az asztala maga a lábazat és a fúró egységet lehet emelni süllyeszteni egy fogasléces pályán. A régi dögnehéz öntvényvázasoknál nincs jobb.
Még egy felesleges cuccomat eladtam ,így bővülhet a keretem.
Láttam már Einhell 401-t használtan 20-ért, újonnan 25-ért vagy 50-t 35-33e körül. Mennyivel lehet jobb (masszívabb, pontosabb, stb) egy régebbi (pl. láttam oroszt 35-ért, magyart 55-65-ért)?
Mire kell figyelni, ha használtat nézek?
Az Einhell, Straus, Expert, Hyundai, stbcak klónok? Vag van közöttük különbség?
Ha lemezfelnin pl túlhúzzák a csavart, kitágul/kinyalódik a kúpos lyuk.
Ha picit is kilóg a lyuk pereme a csavarfej alól, már vágják is ki műszakiról, hacsak nem okosított vizsgára mentél, és vehetsz 4 új felnit.
Kicsit drága ahhoz, hogy a gumisod jól érezze magát.
Végezze rendesen a munkáját.
Ha én sz@rul végzem, kirúgnak.. Azt is én fizessem meg, ha más szúrja el?
Én sem fürdök a pénzben :) -három iskolás gyerek-, én sem egyszerre veszek meg mindent, hanem több részletben. Két hete vettem vasat, -zártszelvényeket szögvasat, laposvasat-, holnap megyek a szalagfűrészkerekekért és a többit -csavarok, görgők, hegesztőpálca, vágókorongok- pedig egy hónapon belül tervezem megvenni. Ha el nem b@ßom, akkor fekvőszalag és rönkmaró lesz. Ahhoz még a meghajtást a támasztást valamint egy marófejet meg kell csinálnom az elfekvőben lévő gyalutengelyekből. Na ez utóbbi még nincs teljesen kitalálva.... Tehát nálam sem megy ez egyszerre. És ugye az asszony pszichológiája.... :)
No, asszem megoldódott a gyalugép projekt. Megkaparintottam a vaterán azt a vadiúj 260-as, öntvényvázas, 2,2kW-os kombinált Hyundai-t, mindössze 100 ropiért :-) Ennyiért még használtak sem voltak ebből a típusból. Ugyanaz, mint Pacman kolléga Metabo-ja. És minden tartozéka megvan, hiánytalan. Végre egy gép, amit nem kell továbbépíteni, átalakítani. Holnap megyek is érte Vecsésre.
Csak azt tudnám, hogy mihez kezdjek azzal a jó kis egyfázisú 1.89kW-os motorral, amit az egyengetőhöz vettem. Valamit kellene építeni rá...:-))
Igaz reggel még azt mondtam, hogy soha többet gépépítés, de azért ez a combos motor nem heverhet sokáig parlagon :-)
De a gumisok többsége parkside csavarozót sem használ :)
OK, saját példára alapozva kicsit alálőttem, de még így is belefér a meghúzási nyomaték a pakside papír szerinti képességeibe.
Más kérdés, hog erre elég-e az 1/4"-os hatszög, amit forgat a gép.
A légkulcsokon meg, ha nem is finombeállító, de szabályzó azért van, amit normális helyeken a szükséges alá lőnek be, és nyomatékkulccsal utánahúznak kattanásig.
Akkor nem kell anyázni az árokparton, ha defektet kapsz.
a repülőgép annyira igaz, hogy volt kollégám és haverom épít ilyen csináld magad kit repülőt (angol model), idén kész is lesz, saját szememmel láttam nála
egy időben gondolkodtunk azon is, hogy csinálunk egy kis összeszerelő műhelyt igény szerint - ilyen kis gépek megrendelése esetén -, közben meg megy a repülés oktatás, légifotózás, stb.
mondjuk az ő motoros sárkányán repültem is, igazi légi szerelmes
nem beszélve a gumisokról, akiknek többsége nem nyomatékkulcsot használ hanem egy brutál légkulcsot, aztán még keresztkulccsal jól meghúzza pluszban, mondván így "biztos nem fog lelazulni"...
Az lehet hogy lassú de minőségi munkát lehet vele végezni. Az einhelles vastagsági gyalulásodban erősen kételkedem. Neked különleges képességednek kell lenni hogy 6 méteres gerendát úgy vezetsz a vastagolóba hogy a behúzóhengerek azt bírják és normális felületet produkálsz. Na meg féltávnál csak úgy átmegyek a másik oldalra a gerenda meg pont súlyközépen van. Ez kicsit hihetetlen.
Ne viccelj már, meddig tart csinálni egy ilyen öntvénygéptestre olyan kerékrendszert, amit le lehet tenni, ezáltal felemeli a gépet, odatolod, ahova kell, majd leereszted a gépet, ami egyenlő a kerekek felemelésével?
Én is mindig elmerengek egy-egy ilyen gép felett. Csak aztán belegondolok abba, hogy az egy dolog, hogy el kellene hozni és be kellene rakni a helyére. Erre még találna is segítséget az ember, de nem hívhatom oda a fél falut segítségnek minden egyes alkalommal arrébb kellene rakni. Sajna nincs 100 m2-es műhelyem ahol mindenek meg lehetne találni a fix helyet ezer évre.
100*50*6000-es gerendát gyalultam a kis lemezvázas einhell gyalugépen. Az egyengetés kicsit nehéz volt, de meg tudtam másodmagammal azt is oldani. A vastagsági gyalulás meg egyedül, még csak görgős állvány sem raktam elé vagy mögé. Amikor betoltam a gerendát a vastagolóba a gerenda másik végénél vezettem, majd amikor középre értem a gyalulással akkor ugye nagyjából egyensúlyban van a gerenda, így simán átmentem a kilépő oldalra és ott tartottam addig amíg végig nem gyalulta. A nagy szalagfűrészhez az összes faanyagot így gyalultam meg :)
Van logika abban amit mondasz, de kb két heti rendszerességgel van szükségem ilyenkor a gépre. amit ezzel megkultivátorozok 2 óra alatt azt kézzel 3 napig kapálom.
Na ilyen esetben mondjuk ziher, hogy megvenném az ütvecsavarozót, mivel ár-érték arányban valszeg ugyanúgy verhetetlen, mint a többi parkside cucc, a sürgős kapálnivalót meg megoldanám a hétvégén egy egész hétvégére kibérelt kapálóval 4ezer forinté'. Utána meg ráér már a karburátor akármikor, hisz' fő van kapálva. :)
Na emellé álljak be szépen szorosan az autóval. Vagy húzzam be középre amikor gyalulhatnékom támad. De bírom ezeket a pleisztocén korból származó régészeti lelelteket. Időtlen dizájn, elpusztíthatatlan kivitel. Ezeknél még a mérnök mondta meg, hogy mennyi anyag legyen benne, nem a gazdasági vezető, meg a marketinges :-)
Pár hete kihisztiztem itt magam - köszönöm a megértő füleket!! - , hogy a szerényen összetákolt asztali körfűrészem csálén vág, de azóta többször is sikerült vele elfogadható (párhuzamos/merőleges) vágásképet produkálni, mindezt akkor, amikor mind a lap előtt, mind a lap mögött folyamatosan neki tudom támasztani a levágandó anyagot a stellernek, és úgy tudom tolni. Összedobtam még egy tolóaszalt is neki (ennek a mintájára), ami bizonyos esetekben szintén szépet produkál, de közben felismertem néhány hibát, ami miatt majd újat kell készítenem: a haránt irányú támasztásra szolgáló, vágásvonalra (elvileg) merőleges léc (amibe toláskor kapaszkodunk) nem sík. Ez egy maradék konyhai munkalapból lett levágva, fel sem merült bennem, hogy nem egyenes. Csak akkor derült ki, mikor már az egyik végét rátipliztem a tolóasztalra és 600millis talpassal meg mikrométerrel próbáltam belőni a merőlegest . Azt sikerült is, de közben figyelmes lettem arra, hogy pár tizednyi hézag van a talpas derékszög és a léc síkja között. Ezt a hézagot szorítókkal kiegyenesítettem (fejreállítottam az egész tolóasztalt és hozzáfogattam a görbe lécet a barkácsasztalom egyenes éléhez), és úgy kötöttem össze (csavarokkal) a tolóasztallapot a tolóléccel. Szilárdnak éreztem a konstrukciót, viszont, mikor végigtoltam a fűrészen, lett benne egy alig látható ki lépcső, vagyis a görbe léc kirúgta magát - okos voltam megint :))) Ennek eredménye, hogy ha a vágásvonaltól balra teszem az anyagot és jobbra lesz a leeső, akkor szép derékszöget vág, míg fordítva felrakva már nem merőleges - lényeg, hogy ezt javítani kell. A szerencsétlenkedéseimről szóló mesét természetesen nem a tapasztalt kollégáknak címzem, inkább azoknak, akik hozzám hasonlóan most ismerkednek a műfajjal, vagyis hogy az én káromon tanulni vágyóknak :)
Azért már elhatároztam, hogy még idén szintet lépek, és a jézuskának írok (értsd: kikönyörgöm az asszonyál), hogy ugyammá, nem-e lehetne-e egy asztali körfűrész esetleg a fa alatt, a tákolmányom meg megy a telekre. Az erős barkács kategóriában keresgélek én is, mint nemrég Babszem kolléga, meg ahogy tette nemrégiben pacman bajtárs. Korábban nagyon húzott a szívem az erősebb masszívabb öntvényasztalos, indukciós motoros, cabinet típusok felé, mert ugye pontosság, tartósság, stb. de az már talán nem is erős barkács kategória, és se helyem, se pénzem, se időm, hogy kihasználjam, legalábbis egyelőre. Meg aztán először a fogásokat kell megtanulni tisztességesen. Végre kilyukadok oda, amiért bill.-t ragadtam: levélben meginterjúvoltam a Bernardo egyik hazai értékesítőjét erről a modellről. Megsúgta, hogy ez kínai barkácskategória, amit sejtettem is, és eléggé hajaz erre a Scheppach-ra, de az ilyeneken már meg sem lepődünk. Valahol olvastam, hogy a Bernardo nem gyárt, csak címkéz - igaz lehet. Azt is megsúgta az ügyfélszolgálatos, hogy ennek a párhuzamvezetőjétől azért ne várjak csodákat, mert hátul is támaszkodik ugyan, de a pontossága nem éppen fényes. Múltkor kijavított pajaci, hogy aluöntvény az asztala, ezt a kereskedővel folytatott levelezésben is szóbahoztam, írtam is, hogy pajacitól tudom... ááá, nem is :)) de az volt a válasz, hogy a katalógusban szürkeöntvény van, hmm... de megkérdezte a nagykert, és tényleg aluöntvény.
A Dewalt DW745-ösét is nagyon nézegettem, de iszonyatosan túlárazottnak látszik (200K körül). Főleg, hogy látom az Amazonos 300 dolcsis leértékelt árát.
Most egyre inkább a Bosch PTS 10 mellett török pálcát, ár-értékben nagyon jó vételnek érzem. Kompromisszumos, de kibontom a dobozból, és használom, és nincs az, mint a fűszerboltinál, hogy amíg nem ment végig a kötelező átvizsgáláson, csapágy, tengely, stb. igazgatáson, lapcserén, finomhangoláson (amihez egyébként egyáltalán nem értek), addig csak nehezék, és jobban teszem, ha be sem indítom.
Úgyhogy ha Karácsonyig nem beszéltek le róla, illetve nem lesz valami komoly változás ebben a kategóriában, akkor a ződbos lesz a befutó. Addig legyen szíves minden kedves tulaj, írjon további tapasztalatokat! :)
Nem tudom, igaz-e, de azt hallottam, hogy boldogabb országokban lehet autót vásárolni dobozban, alkatrészenként. Aztán otthon megépítheted. Azt viszont biztosan láttam filmen, hogy az USA-ban van ilyen egyszemélyes repülőgép, amit megépíthetsz magadnak, alkatrészek, rajzok, minden megjön egy ládában. Persze engedélyek kellenek hozzá stb., de megvalósítható.
Most az jutott eszembe, mit nem adnánk sokan egy ilyen normális akármilyen célgépért, ha lehetne itthon építgetni jó masinákat jó alkatrészekből.
Más: lehet, hogy csak nekem újdonság, de a Praktikerben lehet Gorilla ragasztókat vásárolni. Fa- és más ragasztókat is. Eddig ilyet csak amerikai újságokban és filmeken láttam. Ez is Amerikában készül, és nem olcsó.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy szegényember néha csak így tud "összespórolni" egy nagyobb gépre. Mert ha mindig elraksz rá egy tizest, akkor egy év múlva persze meglesz a lóvé a gyári gépre, de ha akármikor az év során közbejön valami, amire kell hirtelen zseton, akkor gyakran az ilyen félretett pénzekhez nyúl hozzá az ember, a projekt meg megint elcsúszik. Ha viszont mindig megveszed az egy-két dolgot, amire épp megvan a kis pénz, akkor nem tudja elvinni más projekt, és szép lassan összeáll, amit akartál. Lehet, hogy többe lesz valamivel, mintha megvettél volna valamit készen, de lehet, hogy annyi pénzed meg sose is lesz egyszerre, hogy megvegyed azt egyben.
Rahed Lee? Bár ezen is kéne kicsit még dolgozni, meg nem is kicsi, ellenben jó nagy :) Meg 'Egerszegtől 372 km .... na lehet hogy jó sok érv szól ellene. De ezt nem borítod meg Irén gerendáival se :)
Na, reggel bedobtam a kosárba egy ilyen akkus ütvecsavarozót a lidibe'. Majd persze a használat közben kiderül, de első ránézésre kicsit csalódott vagyok. Nem nagyon, csak egy egészen picit. A kűlseje, az akku, az egész egy picit kínaibb, mint amit eddig megszoktam a parkside gépektől. Mondjuk ez nem is Kompernass, hanem Grizzly Tools. Aztán persze a 20ezres ár, a 180Nm, és a 3 év gari felülír mindent, csak a többi parkside cuccot jó kézbe fogni, ez meg egy kicsit olyan kínaiasan elnagyolt. Oszt lehet hogy csak az ingerküszöböm esett mostanában. :-D
09:00-nál azt a légkulcsos-táblásítós-körforgóst elfogadnám. (mondjuk mást is ...)
Micsoda berendezések ... fincsi maróasztal, jó szalagfűrész - ezek is jöhetnének. 10:00-tól látható "robot" viszont nem kéne. (csak az ára). Elvenné az alkotói örömömet.
Lehet, hogy gyalugépért megyek Pestre holnap, vagy a jövő héten. Ha a késtengely is érdekelne, akkor elvinném. A késtengelyhez jár az ingyen gépváz:-) A kettő együtt közel 50 kiló, nem igazán postás kategória.
Persze tudom én is, csak jönnek közben az ötletek. Nem zsírpapírra firkáltam, volt rendes terv, de van ami csak közben derül ki, hogy nem jó. Pl. hogy a meglévő motor leadott teljesítménye nem lesz elég. Továbbá sohasem úgy állok neki, hogy ennyiből ki kell, hogy jöjjön, hanem a tökéletes megoldásra törekszem. Ha elfogy a keret, akkor leállok vele, ha pénz áll a házhoz, akkor folytatom.
Ez volt az alap, kb. két hónapig szerkesztgettem, agyaltam a megoldásokon:
Nekem nagyon teszik az a váz, meg a tengely is, még fizetnék is érte, csak nem tudom elhozni sehogy, és ahogy a dolgaim állnak, nálam is csak tolódna a gépépítés, pedig nagyon kéne egy akkora gép, vagy nagyobb
Persze nekem is csak a pofám nagy, biztosan építek még :-)
Nem lenne ezzel semmi baj, ha nem lennék olyan betegesen maximalista. De nem bírom a barkács megoldásokat. Tény, hogy ami elkészült, az ötcsillagos, mind kinézetre, mind műszaki szempontból, csak ne akarjak gazdaságos is lenni. Annak meg már a gondolatát is elhessegetem, hogy kiszámoljam a projektekre fordított munkaórák számát. Amíg AutoCad-ben megszerkesztettem az egészet, a rengeteg hétvége, az esti "műszakok". Ha ezt az időt a kenyérkereső munkámmal töltöttem volna, akkor abból sokkal komolyabb gépeket vehettem volna, mint amivel most rendelkezem. De nem erről szól a hobbi:-)
Ha valakinek kell a gyalugépvázam és eljön érte Zalaegerszegre, vagy valahová a Balaton partra Keszthely környékére, fórumtársi akciós áron odaadom (ingyen). Mert amíg a közelemben van, addig fennáll a veszély, hogy visszaesem. Kiheverem a jelenlegi fásultságot és újra előveszem. Ha van bennetek egy kis felebaráti szeretet, akkor megszabadítatok tőle :-)
Sok igazgág van abban, amit írtál. De egy gép építéséhez terv kell, ennek tartalmaznia kell mindent, többek között egy árkalkulációt is. Kell tudni mit akarsz, a géped mit tudjon. Kell tervrajz, egy kis anyagigény számítás, mi az amit te tudsz megcsinálni, mi az amit vinned kell esztergálni-marni, hegeszteni, vágni..... Csavarok, kötőelemek, görgők, csapágyak, orsók etc...
Nem bonyolult ez, csak ezzel sok pénzt meg lehet takarítani, nem kell menet közben rögtönözni.
Valamilyen szinten igazad van, de például én még soha az életben nem vittem motorászhoz motort csapágycserével. Pedig több évtizedes barátság fűz egy motortekercselőhöz a Dessewffy utcában!
Otthon kinyomtam belőle a régit, és bele az újat, csapágyáron.
A hezitálós részre emlékszem jól, már akkor sem igen értettem, mi a fenét tudsz tökölni annyit mindenféle piszlicsáré dolgokon. Ne haragudj.
Ez a gépépítősdi attól is függ, ki mihez tud hozzájutni ingyen/olcsón. (nem ellopni!!!!) Ha mindent meg kell venni/legyártatni, akkor semmiképpen sem gazdaságos megoldás. A 300-as körfűrészemet az ékszíjak és néhány csapágy árából építettem*, minden más újrahasznosított anyag volt. Na jó a motort ajándékba kaptam, de ha azt vennem kellett volna, (400V-os) akkor is fillérekből jön ki egy ekkora gyári géphez képest. Természetesen nem teszek egyenlőségjelet egy ipari gép és az általam épített közé, de a barkács szintet azért lényegesen felül múlja.
Ja a tapasztalat. Vannak részletek, amit ma már másképpen oldanék meg.... :-)
* kivétel a párhuzamvezető, amihez végül vettem egy drága alu profilt, de megoldható lett volna más módon is.
Én nem feltétlenül osztom ezt az állítást. Merem ezt állítani, némi gépépítési praxis birtokában. Mert hogy 100 ezerből lehet építeni egy elég jó kombinált gyalut, az még csak-csak. De abból szerintem csak olyan építhető, amivel tele van a net. Szögvasból összehegesztgetve, kazánlemez asztal, valami használt motor, se burkolat, se elszívás se semmi, villanykapcsoló, csengőgombos segédfázis stb. Olyan Mekk Mester style :-)
Én is faipariban érettségiztem anno, keményen tanultuk a faipari géptant, gépészeti ismereteket, műhelygyakorlaton komoly ipari gépekkel dolgoztunk, tudom, hogy mennyi az annyi:-)
Nekem ez az egyengető gyalugép már nem az első projektem. Előtte romokból felépítettem egy 315-ös körfűrészt, egy öntvényvázból és két kerékből egy 320-as szalagfűrészt és jópár kisebb szerkezetet. Induláskor mindegyik nagyon gazdaságosnak tűnt. Mert amikor bepakolom az autóba a leszabott vasakat, hű de fasza, csak 6 ezer forint és ebből megvan a gépváz. Kellene egy motor. Olyant biztosan nem találok kéz alatt, ami mindenben megfelel. Ha olcsó, akkor autózni kell érte, legtöbbször csapágycsere, ami rendszerint be van rohadva, futkosni a villanymotorászhoz, kinyomatni hidraulikával, kondenzátor, relés kapcsoló, gumikábel. Ha már szét van szedve, akkor le is kellene festeni. Itt már csenget a pénztárgép. A végén a 10 ezerért vett olcsó motor karcolja a 25-30 ezret. 40 alatt vadiújat lehet venni és nem ment rá két hetem.
Aztán nekilátok megépíteni. Pont elfogy a vágókorong, tönkremegy a fúrószár. Félidőben elfogy az argon a palackból, hegesztés megáll. Kellene még két szorító, hogy ne húzódjon el a szerkezet hegesztéskor. Pont olyan menetfúróm nincs. Kiszakad a kesztyű. Elugrok egy marék csavarért. Összeépítéskor újabb ötlet, bassza meg, hosszabb csavar kellene. Futás az esztergályoshoz, igazíttatni a szíjtárcsán. Végre összeáll. Izgalmas pillanat, első indítás. Nehéz neki a tengely, alig bírja elindítani a motor, pedig papíron 1600W. Ez csak az üzemi próbán derül ki, legfeljebb megsaccolni lehet. Lebassza a 10A-es megszakítót. Másfél órás fennhangon történő permanens ajánlat a mindenhatónak, hogy mit, kivel milyen pozitúrában, melyik testnyíláson keresztül. Egy hét tépelődés, hogy most mi legyen. Aztán garázs elektromos hálózat átépítve, új motor vásárolva, régi eladva, persze hogy buktával. Régi szíjtárcsa nem jó, újat venni. Végre megindul. Zuhog, rezeg, vibrál majd szétesik. Kiderül, hogy az egy éve vásárolt késtengely nem jó. Megint szétszed, új csapágy nem örül. Esztergályos, marós, megint egy tízes. De végre összeáll.
Szépen fut, indul, nem zuhog, nem rezeg. Gép forog, alkotó megpihen. Mazochista lélek nem nyugszik, óvatos összeadás. Szem kikerekedik, szív megáll. Összeg súlyos. Nem kicsit, nagyon. Még közel sincs kész, de ennyiből már régen, egy jó állapotú használt gyárit lehet venni. És már egy éve lenne gyalum. Megun, meghirdet, elad - persze megint bukta. Valaki jól jár, de az nem én vagyok. Én most itt tartok.
A tapasztalat az a dolog, amire az előtt lett volna szükség, mint amikor megszereztük.
Persze nem mindenkinek van ideje és gyakorkata ismerete gép épités téren de én egy 100 körüli összegből olyan 300 as kombi gyalut épitenék hogy megszólalna a pl Güde 100 ezres 25 kg os gép mellett.Nem akarom azokat megbántani akiknek ilyesmi gépe van,mert csak ezt a kategóriát tehetik meg maguknak hobbi téren,na és lehet kissebb javitgatásokkal pont kiszolgálja az illetőt,de egy rendes gyalugépen csak a moci 25 kg nem az egész,tudom hobbiról van szó!Sokan nem ezzel keresik kenyerüket,mintvahogy nekem is csak hobbim az asztalosság,bár ezt tanultam (mikor épp nem lógtunk a suliból az unalmas anyagismeret órák miatt),"késői és koraipászta",szóval visszatérve a mondandómhoz kicsit szörnyűnek tallálom hogy mit lehet venni 50,100 ezer ft okér,pl a bauhausz os körfűrész amit legutóbb vettem,társai güde,parkside se lehet különb.Látom vannak itt azért olyanok is akkik azért márkát vesznek,Bosch körfűrész,Metabo gyalugép stb és még ök se 100%-osan vannak megelégedve a gépükkel,ezt csak azért irom le hogy ez egy elég elkeseritő sajnálatos dolog,mint ahogy az is hogy minden lóf@sz kinából származik.Remélem nem irtam semmi rosszat!
A gyalugép projekt állása változatlan. Vagy drágán adják, vagy messze van, vagy hiányzik róla ez-az, vagy nehezen kommunikál az eladó, vagy simlisnek érzem. De nem gond, mert ahogy látom van kínálat rendesen, kivárom amíg térben és árban is megfelelőt találok.
Egyetértek. Maradt egy 3m-es darab, annak van egy szép íve, talán mindkét irányban. Ha végeztem a "rendes" melóval, akkor azt megpróbálom felvenni és lehet elemezni/kommentelni, mit/hogy érdemes csinálnom.
Hát ... kár hogy nem vettem fel az egyengetős részét :-)
A cerkás sraffozás volt hogy csak 5-6 menetben tűnt el. Vagy "bal felső" sarokban gyalult, jobb alsóban is, középen nem ... szóval kisebb tekeredések, görbeségek itt is voltak ám. De az tény hogy alapvetően jó minőségű volt az alapanyag, de pl 1-2 darabnál nem az anyag szivatott meg, hanem én magamat: nem figyeltem a ragasztásnál, elcsúszott egymáshoz képest a két darab, jó kis mű-csavarodás lett az eredménye :)
Lesz még meglepődés, abban biztos vagyok. De azért elsőre elégedett vagyok magammal is, meg a masinával is.
jahajj, olyant gyalulni ami eleve is egyenes meg derék volt, azt könnyű. majd ha a hasas meg propeller deszkából tudsz pontos téglatestet csinálni, akkor leszel kész. de meglesz az is hidd el. :-)
Gyerekek .. ez a kombinált gyalu a világ egyik legjobb találmánya! Én igen tartottam tőle hogy bénázni fogok, meg nem lesz szép, nem lesz egyenes, nem lesz derékszög.
De az lett.
És nem ám csak pár centis fogpiszkákkal (jó .. mondjuk Irén hétvégi mammutfenyőihez képest ez az :-). Csináltam egy rövid kis videót, itt már túl vagyok az egyengetésen és egy menet vastagolást felvettem:
Talán Rahed Lee -nek hasznos lesz, vagy bárkinek aki éppen hasonló kategóriájú gyalun töri a fejét.
Összességében: igen pontosan és szépen lehet vele dolgozni, ráadásul úgy sikerült igen jól, nekem tényleg ez volt az első ilyen találkám egy ilyen géppel.
D27300. A Metabo előtt szemeztem ezzel is, de aztán az a cirka százas különbség meggyőzött hogy nem kell nekem. Ill ahogy te mondanád: azt fára költöm :-)
Beszéltem az egyikkel (Güde GAHD 260). Azt mondta a hirdető, hogy akárhová kapcsolja, semmi sem történik :-)) Arra jutottunk, hogy mivel ezt a gépet sok néven árusítják, nem kizárt, hogy némelyiknél rendeltek hozzá funkciót is, némelyiknél nem. De nem bajlódnak vele, hogy más szerelvényt rakjanak rá. Jó az úgy, hová is vezetne az a nagy káosz. Pacman kolléga Metabojáról azért csak leszedették a germánok. Áttanulmányozom még egyszer a használati útmutatót, hátha csak felületes voltam és ott a titok megoldása.
Emennek is vannak gyerekbetegségei, a behúzó és elszedő tengely eltud mozdulni a tengely hosszirányába, ilyenkor ledobja és elszakíthatja a láncot. Néhány alátéttel a tengely végén orvosolható volt, csak rá kellett jönnöm egy új lánc árán.
Csak azért jutott eszembe az, amit írtam, mert a hétvégén pont gerendákat kell gyalulnom (12cmx12cmx6m), és belegondoltam egy ilyen kis gép használatába. :) Egyébként az enyém sem túl nagy, 350mm szélességet tud, a súlya olyan 170-180 kg, előtolás külön hajtóműves, egyengetéskor nem kapcsolom be.
Én csak használt gépekre mozdultam rá, a tulajdonost gondoltam felhívni. Aki használta, az talán tudja, hogy mi történik a kapcsoló hatására. Letöltöttem használati útmutatót is, de nem tér ki rá, hogy miért kell átkapcsolni. Csak annyi van, hogy vastagolásnál ide, egyengetésnél oda kell kapcsolni.
"A "felajánlás" NEM késről, hanem késÉKről szólt ! :-)"
" külöböző késék van"
Igaz. Én kések-et olvastam valamiért, az persze fel sem tűnt hogy a létige már egyes számban van utána. Érteni mádzsár nádon jól. De azért köszi :) Szerintem is inkább az élezhető felé fordulok egyszer.
Nyilván nem faház építéshez való gerendák megmunkálására valók, arra nagyobb, merevebb gépváz való. De azért a pontossággal szerintem egy 60-70 kilós 250-300-as alu öntvényvázas gépnél nem nagyon lehet gond, a préselt, stancolt lemezvázasoknál bizonyára lehet probléma, ahogy Halálosztó is írta. Amit eladtam, a 300-as Makita vastagolót, az is egy kis gép, de tized mm-es pontossággal tudott gyalulni. Külön finombeállító tárcsa volt rajta. Továbbá láttam róla videót, ahol ácsok használták, elé, meg mögé beraktak két kb 3 méteres görgős asztalt és úgy gyalulták a hosszú tetőgerendákat. Vitte mind a huzat.
Persze, hogy nem lehet összevetni egy tonnás, öntöttvas vázas, 600-as ipari géppel, de nem is kell. Ezek más környezetbe, alkalmazásokra valók. Én kisebb, finom dolgokat csinálok, mozgatnom kell, nekem bőven elég a 250-es is. Meg is sértődnék, ha el kellene helyeznem otthon egy nagy ipari gyalut :-)
Létezik olyan eldobhatónak mondott gyalukés is amihez a hagyományos szorítóléc jó. ezt lehet állítani is és élezni is. Szerintem jól tartja az élét. A szöget ez sem bírja. A legjobb a keményfémes. Abból egy pár vetekszik az occó gép árával.
"A talált képeket nézegetve nem jövök rá az élezhetetlenség okára."
halalosztó jól írta !
"azért nem élezhető, mert olyan a befogás hogy nem lehet állítani a kés magasságát."
Az "eldobható/kétoldalas" kés amúgy sokkal vékonyabb anyagból is van !
"az elnagyolt kép alapján akár az élezhető HSS is lehetne,"
Nézd meg oldalról a vastagságát a késnek és megtudod a tied milyen.
(én használtan vettem a El.Beckum HC260-at, és az élezhetős késék volt benne - persze állító csavarok nélkül - és "eldobható" kés ! Ezért vettem csavart az "élezhetősbe" és egy "eldobhatós"-hoz való késéket, hátha később olyat szeretnék....meg az eldobhatósnak még jó az 1-ik oldala ! :-) )
Az "élezhető" késben van 1-1- "nút", a késékben meg van 2 oldalt 1-1 pici "csavar", amivel tudsz "emelni" a késen, így (után)állítani a magasságát !
A "felajánlás" NEM késről, hanem késÉKről szólt ! :-)
DE ez akkor ugyan az a típus, mint ami most neked benne van !!
(de ha így is kell, akkor tényleg a tied lehet...amúgy nem ingyen vót, csak már nem vót kedven intézkedni, meg bemenne/küldeni. Valami háromezereccá volt, a pár.. Viszont ez csak "üres" késék ! Nincs benne a 4 rögzítő csavar ! )
Neked inkább az élezhetőshöz való kédésék, kéne, hátha később váltanál élezősre..
Ezeknél az occó gépeknél nem nagyon kikapcsolható az előtolás. A jóval 100 fölöttieken is csak mechanikusan. Egy kar segítségével ami egy dörzsszalagot ráfeszít egy tárcsára. Ez a kapcsolós dolog külön előtoló motor esetén lenne.
Az én gépemben nincs csirkefej - legalábbis nem tudok róla.
Innen kezdve csak ötletelek, hogy mi lehet.
Qz elektra-bechum gyalu még egyszerű votl, mint a faék, minden csingilingi nélkül, csak működött. Ha egyengettem, ha vastagoltam, akkor is forgott-mozgott mindene.
Annyi ötletem van előre, hogy a vastagolsánál a tolóasztal felszínét célszerű síkosítani, mert sokkal könnyebb lesz tolna az anyagot rajta. A másik, hogy vastagolásnál nagyon bejött, hogy csak kicsiket "harapjál" - inkább több menetben: nem erőlködik a gép és te sem...
Véleményem szerint az itt belinkelt sok gyalugép tényleg csak barkács munkára jó, komolyabb darabot nem igazán lehet rajtuk megmunkálni. Egy 30-40 kg-os gépbe nem nagyon lehet berakni egy komolyabb gerendát vagy oszlopot, hogy körbegyaluljam, az eléggé nehézkes. Oda nagyobb, erősebb, nehezebb gép kell. Ezektől nem kell csodát várni sem pontosságban sem minőségben sem termelékenységben. Viszont néhány szál deszkát, lécet szépen meglehet vele munkálni, ha valakinek ennyi kell, arra tökéletesen megfelel. Az emelőorsó kenése pedig nagyon egyszerű, teljesen szárazon kell tartani -merthogy úgysem pörög percenként ezerötszázzal napi nyolc órában, hanem csak néha mozdít rajta az ember, és ebben ennek nem szabad elkopnia- így nem ragad rá semmi. Ha valaki nagyon kenegetni akarja, arra a legjobb a gázolaj. Furcsa, de abba nem ragad a por. Az még asztalkenésre is jó, bár én arra szilikont vagy lenolajat használok.
Annyi okos és nagytapasztalatú ember van itt, hátha valaki tud segíteni:
Elrepedt a "mélyüléses" zuhanytálcám és miután kimunkálom a repedést (mint a hegvarrat előmunkálása), feltöltöm epoxival (epokittre gondoltam), le kéne zárni: honnan tudnék akril darabot találni, amit bele lehetne olvasztani? Fehér szín kéne és valaki azt mondta, hogy kloroformmal lehet felolvasztani (és ragasztani).
Nem tudtok Pesten olyan emberkét, aki akril darabokat gyárt - nál abizonoysan van leeső darab, vagy hulladék, ami e célra jó lenne...
Én is erre gondoltam, hogy van valami mikrokapcsoló, de akkor lennie kellene valami mágneses tengelykapcsolónak is. Szerintem ennyire nincs túlbonyolítva. Csak azért izgat, hogy nem kapcsol-e valamit a motoron is, mert akkor a motorcserés verzió necces lenne. De ennek nem lenne értelme. Asszem felhívom valamelyik potenciális eladót és kifaggatom. Már négyen vannak, de valami kaki mindehol akad. Vagy az ár, vagy a tartozékok, vagy a távolság...
olyan ez a késhenger, hogy kétféle szorítólécet lehet hozzá kapni. az egyikbe megy a széles hss kés, ami élezhetőnek van hívva. a másikba meg az a megfordítható, nem élezhetőnek hívott. elvileg vehetsz alkatrészként a máasikat ha neked az egyik van. van itt is aki vett.
azért nem élezhető, mert olyan a befogás hogy nem lehet állítani a kés magasságát. legalábbis amit láttam azon olyan volt. előny hogy nem kell beállítással szarakodni, betolod és kész is. hátrány hogy ha leköszörülnek a késből, akkor túl lent lesz. megfenni azért csak meg lehet. mintha lett volna olyan is, hogy ha már nem élezhető, akkor valami durvább anyagból van cserébe, de ezt nem tudom igazán.
Tőlem két sarokra van egy szerszámok élezésével foglalkozó vállalkozás. Náluk vettem a Freud fűrésztárcsámat, akkor beszélgettem az öregúrral, azt mondta, hogy nem nagyon tudnék odavinni neki olyan kést, szerszámot amit nem tudna megélezni. Aztán lehet, hogy pont ez lenne a kivétel. Ha netán ilyent veszek, akkor majd megkérdezem.
Ami az érdekes, inkább, hogy ezek szerint lehet ilyet is, olyat is (nyilván nem vegyesen) a HC 260 C-be rakni.
Igazság szerint most nem akarom szétszedni, jól van az ott egyelőre csak kíváncsi vagyok. Netes robbantott ábrák meg nem túl sokatmondók az elnagyolt kép alapján akár az élezhető HSS is lehetne, de leírás alapján az "eldobható" kétélű .
A talált képeket nézegetve nem jövök rá az élezhetetlenség okára.
Ingyen? Igazán kedves vagy .... de ezt a fétis neked ajándékozta? o.O Igazán rendesek.
Azért valamit beszéljünk meg rá ... mittomén, legyalulok neked cserébe 10-20-40-m nyi gerendát (még fogalmam sincs meddig tart egy ilyen késpár :-) vagy ilyesmit. Vagy kellő mennyiségű sör. Vagy valami :) Valami olyat amit Miskolcon (vagy környékén) lebótolhatunk.
Csak azért kérdeztem, mert külöböző késék van az élezhetőhöz és a nem élezhetőhöz, és nekem van 2 db felesleges a nem élezhetőhöz. (mert rendeléskor elfelejtették közölni/nem tudták a fétisnél, hogy az 1db az 1 pár és én 2 db-ot rendeltem ! )
Retro dizájn itárerősítőknél gyakori szleng a "chickenhead knob" :-) Szerintem nagyon találó, bár a a gyalun azért nem egészen olyan, kicsit kubista a formája, de hajaz rá:-)
Csak sejtem mit csinálhat, mert nekem nincs olyanom.
Azzal lehet kapcsolatban, hogy pl egyengető üzemmódban csak akkor lehet beindítani a gépet, ha az elszívó csatalkozást betolom a vastagoló asztalba, ami bepöccent egy mikrokapcsolót. Ha nincs bepöccentve, nem indul a gép. Van egy másik mikrokapcsoló is, ami meg akkor van benyomva, ha a kimenő asztal rögzítve van. Ezt az asztalt ugye vastagoló üzemmódben el kell távolítani, a forgácskivetőt pedig az asztal alól fel kell hajtani. Gondolom ez a mkrokapcsoló ilyenkor kapcsol be, míg a másik (ami ugye az asztal alatt van) ki van kacsolva. Ennek a két kapcsolónak a megfelelő együttállásakor lehet csak a gépet bekapcsolni. Azaz, ha bent van az elszívótorok, és a kimenő asztal is fel van hajtva (vastagoló üzemmód), nem lehet bekapcsolni a gépet.
Lehet hogy ezt nálad ezzel csirkefejjel oldották meg. /sose hallottam még így kapcsolót elnevezni :-) /
Az a kétállású csirkefej-gombos kapcsoló, amit át kell kapcsolgatni vastagoló és egyengető üzemmód esetén, az mit csinál, mit kapcsol? A kapcsolási rajzából nem bírom kideríteni.
70ezer meg hasonló forintokat szerintem nem ér. néha lehet venni aldiban meg hasonló helyeken 50 körül, azzal szerintem pariban van.
az enyém lassan 10 éves, a német ebayen vettem kis mázlival, postávan volt kb 45 ezer akkor. most kellett szénkefét cserélnem, meg 12-ben csapágyat, meg felhegeszteni a tengelyt mert kirágódott a csapágyban. néha álmodom hogy pl megveszem rahedlee elől 100-ért azt a szép 260asat, ezt meg eladom 25-ért neked, de aztán inkább úgy döntök hogy a pénzen fát veszek.
van a primitív konstrukció. ami először az mby-8 volt, meg az ezen alapuló különböző színűek. ez 210mm-es. a lényeg, hogy a váz az két formára préselt lemez oldal, meg közte ez-az. pl nem lehet állítani az egyengető asztalokat egyáltalán. ha nincsenek egy síkban, akkor így jártál, vagy lehet próbálkozni reszelni meg hasonló módszerekkel állítani amit nem terveztek állíthatóra. a szögvezető tartója is lemez, a csapágyház egy lemez csésze három füllel, és így tovább. elvileg meg van benne a hely az aszinkron motornak, de csak keféset láttam. na ennek kezdték el a felfújt verzióját tolni. 210esben még elment, 260asban nem hiszem hogy jobb lenne, és mintha láttam volna már 300asat is. mint a trabant stretch limo.
a másik konstrukciónak nem tudom hogy a váza lemez-e, de pl az asztala levehető, állítható. aszinkron motor hajtja, ha mázlid van akkor még háromkéses is.
Más konstrukció. A súlya is közel a duplája, az ára meg majdnem a háromszorosa. A vaterás Hyundai tök ugyanaz, mint Pacman kolléga Metabo HC260-ja, vagy a Güde GAHD 260 W. Ezek más szerkezetek, ezeket már mérsékelt ipari felhasználásra tervezték.
Csak annyi a történet, hogy a háromfázisú tulajával abban maradtunk, hogy holnap telefonizálunk, addig megfontolja az ajánlatomat és ha megegyezünk, akkor holnap délután lóra kapok és elmennék érte. Csak addig meg nem akartam volna 350 km-t aztózni, amíg nem vagyok biztos abban, hogy belefér a motorom. Mert bár simán át lehet kötni egyfázisra a 2.2 kW / 400V-ost is, de akkor nem nagyon adna le többet 750W-nál. Az meg elég vékony egy 260-as késtengelynél.
Annyi javítás még, hogy a 18cm magasság az az alsó fix lap (az emelhető asztal alatti fix rész) és az ház alja között értendő. Csak maga a motorház ettől max 1-2 cm-re alacsonyabb. De ha alul kilóg kicsit a moci, az nem lehet túl nagy baj.
No, gyorsan hazaszaladtam, lemértem, íme. A mottortartó csavarok távolságai értelemszerűen csavarközéptől csavarközépig értendőek. Ill term függőleges irányban "csúszkálhatnak" az ékszíjfezsítés miatt, gondolom:
A bal oldali képen a belógó perem alul 3 ill 4 cm, ha érdekes.
És az adatlap, bár nem biztos hogy ez hasznos infó:
Beszéltem a háromfázisú gazdájával. Lehet, hogy még alkudni is tudnék a 100-ból, kapnék hozzá tartalék késeket, megvan minden tartozéka és 150 km-rel kevesebet kellene autóznom. Felhívtam a Metabo-t is, rendelhető elszívó burkolat, 8000 bruttó. Ha ezeket összeadom, akkor ez legalább 25 ezer Ft-al olcsóbb, mint a másik, távolabbi és hiányos gép.
Már csak azt kellene tudnom, hogy beférne-e az én motorom. Ahogy néztem, alul igen tágas, de az ördög sosem alszik. Megtennéd, hogy leméred a tiéden, hogy mekkora helye van a motornak? Az én emberem jelenleg nincs otthon, nekem meg döntenem kellene. Ez is ugyanaz, mint a tiéd, csak Güde matrica van rajta.
Köszi, ezt ismerem, tárgyalok is vele csak a szállítás, a találkozó akar nagyon nehezen összejönni. Addig meg nem ütném le, amíg nem tudok róla mindent.
Én pontosan ugyanígy jártam. Illetve járok mindig. Ha valamit el akarok adni, akkor nem nagyon fillérezgetek, pedig utána mindig bánom, jól jött volna még az a kis plusz. Most is így vagyok. Elég nagyvonalúan elengedtem a Makitát, mert hirtelen felindulásból váltani akartam. Nálam is ráígért valaki az árra, de nem volt pofám lemondani akivel már szóban megegyeztem, pedig akkor még nem indult el vidékről.
Viszont meg azt tapasztalom, hogy a 140-ért meghirdetett gépre megajánlok 120-at és nagy nehezen leengedne 5 ezret, de azt is úgy, mintha a fogát húznák. Közben meg látom, hogy fél éve hirdeti azt, ami újan 200, ráadásul hiányos.
Van ilyen robbantott ábrás alkatrészjegyzéked az új gépedhez?
Mert én is nagyon efelé kacsintgatok. Jópárat hirdetnek, igaz egyik sem Metabo, hanem valamelyik klónja, de mindegy, mert ugyanott gyártják mindegyiket, az utolsó csavarig megegyeznek, csak a matrica más. Azt meg olyant csinálok fél óra alatt, amilyent csak akarok:-)
Megvallom én kicsit sokallom egy ilyen használt gépért a 140-et, pedig többen is ennyiért mérik. Találtam egyet 100-ért, nagyon jó bőrben van, nincs is túl messze, de az háromfázisú. Nézegetve ezt a robbantott ábrát, úgy látom, hogy simán fel tudnám szerelni rá a szép nagy olasz egyfázisú motoromat, aztán még a szívem sem szakadna meg, hogy elkótyavetyéltem. Szerintem a pajzsfuratok körosztása szabványos, a motorhoz van peremes pajzs is, de ha nem jó, nem tartana sokáig csinálni egy konzolt. Lehet, hogy a szíjtárcsa sem menne rá, de az sem lenne nagy ügy. Van egy szorítópatronos gyári tárcsám, a patronra lehet venni mindenféle létező méretű és kialakítású tárcsát, tehát ez is megoldható lenne. Ráadásul egy nagytestű, gyárilag egyfázisú, 1.8kW-os, szerintem közel annyi a leadott teljesítménye, mint egy kisebb forgórészű 2.2kW-osnak. Igen finom darab.
El kellett volna küldened máshova és a +100at bevasalni.
Legfeljebb sokáig nem jártál volna kínai vendéglőbe. :-)
Különben is, kínainak csak kínai minőséget szabad eladni - hogy érezze a törődést.
Ez meg japán volt.
Amúgy tanulságos történet, mert ezek szerint lehet felfelé is alkudozni - kikiáltási árként kell megadni és fordított japán beszerzésben megadni tudod, a japán aukció az, amikor nem tudod mennyi az ellenfelek ára, csak azt, hogy az aktuális most ennyi és van rá 1 perced, hogy eldöntsd: alámész, vagy kiszállsz. Ha alámentél, akkor megint megjelenik, hoyg mennyi az annyi és lehet, hogy magad alá alkuszol - szemét játék, de működik. Na itt pont fordítva kell: nem alá kell alkudni, hanem fölé...
Megosztom VELETEK, NEHOGY PÓRUL JÁRJATOK.
NAV (apeh) árverés:
A szabályzat szerint a nyertes vevő köteles megvenni a holmit. Ha nem, akkor ki kell fizetnie a második és első helyezett közötti differenciát és a második köteles megvenni. Ha ő is visszalép, akkor ez megy egészen az ötödik nyertesig.
Na most, ha csak ketten vagytok licitálók, és az első visszalép, akkor neked meg kell venned a holmit! Az első bukik mondjuk 1000 forintot, de semmi más következménye nincs... Így hajtják fel az árakat (adott esetben még akár maga a végrehajtó is). Én két nyomtatóra licitáltam, mert egy időben volt meghírdetve és arra gondoltam, hogy ha az egyiket nem nyerem mag, akkor megnyerem a másikat. Így is lett, de ahol második lettem, ott vissza akart lépni az első és csak kevesen múlott, hogy nem lett két nyomtatóm (minek)... Tehát arra kell figyelni, hogy párhuzamosan ne licitáljatok hasonló termékre - és az aukció lezárást követően (azt hiszem) 5 hétig lehet lebbezni...
Szemét játék, mert akár lakás, akár gépkocsi esetén is él a dolog - és ott már nagyot is lehet bukni. Nem egészen értettem, mert az én felfogásom szerint (de ez nem jogi álláspont), ha visszalép valaki, akkor az egész licittörténettől kéne hogy visszalépjen (azaz az árveréstől), nemcsak az utolsó licittől és ilyenkor az induló licit lenne a győztes. Ebben az esetben a visszalépő az alaplicit és a nyerő licit közötti difit kéne fizesse, tehát senki sem járna rosszul, csak a visszalépő, az meg megérdemli: nem kötelező licitálni...
Még egy vicces adalék: a kínai ürge úgy indult el a lóvéval, hogy pontosan azt sem tudta hova kell menni (hirdetésben Pest, IX. ker. szerepelt), mondja hogy ő ott a Mester utca környékét ismeri, de akárhova odamegy. Nyert, ott laktam :)
Én amikor Rahed Lee először írta, hogy mennyiért vette a Makitát meg a többi mennyibe fájt neki, elkezdetem leírni hogy jól kicseszett magával, de aztán meghagytam másnak a "letolást". Aztán rajöttem hogy valójában én is ilyen fölöslegesen (?) korrekt vagyok. Ill néha hülye. Pár éve megszorultam, és eladtam egy relatíve jó kis fotós csomagot (7D, 24-105 L obi, egyéb finomságok, minden patika állapotban, még bőven garisan).
Jó olcsón raktam fel (350eHUF, simán lehetett volna 450-500 körül is feltenni), szinte ahogy lenyomtam a feltölt gombot, elkezdtek égni a vonalak. Az első alkudozni akart (naneszórakozz), a 2. hívó már úton volt a pénzzel (egy kínai kereskedő, nem volt gond neki az a 350-et zsebből előhúzni), mondom rendben, a tiéd a cucc. Hirdetést le is vettem (nem hazudok, 10 percig volt fent), de amíg úton volt a vevő, még ketten hívtak. Az első nem hitte el hogy eladtam, azt mondta kb 8 perce lehet fent a hidetés. Mondom már nincs fent :) Az utána következő meg ráígért az árra 100e Ft-ot. Igen, száz darab pisztolyorrú Mátyást. Szerintetek felhívtam a kínai ürgét hogy ne siessen, hanem licitáljon? Nem ... Ez az utolsó hívó jól lecseszett, hogy életből felmentve, hülye vagyok, stb. (Nem mondom hogy nem vertem a falba a fejem utána ... de akkor úgy gondoltam hogy ez a helyes)
Azért én remélem hogy a lényegi funkciója a gyalunak jól fog működni. Ezek apró (jó, mondjuk a lógó lánc elég nagy) de orvosolható problémák. Csak valóban, sokat rombol az imidzsén egy cégnek. Nekem ez az első Metabo cuccom, olvastam már itt pár embertől hogy sohatöbbetmetabo, de én bíztam/bízok bennük - eddig még :)
Ma/holnap kap a szájára majd rendesen, ill ma még mindent átnézek egyszer, és inkább holnaptól izzadhat. Megirigyeltem FüstiZ-től a videóin/képein látható jó kis konyhai munkapultos (?) asztalát és belefogtam egy építésébe. Ez még nem a hőn áhított bükkös gyalupad, de rájöttem hogy ha nincs egy nagy és sík munkafelületem, cseszhetek sokmindent. Így egy 260cmx120cm-es, 28mm-es "konyhai munkapult" alá ütném össze kb ezt a vázat:
(dejólenne már szkecsapban megtanulni rajzolni.)
Két 4,4cmx7,4cm-es "gerenda", megfelelően összeforgatva és ragasztva az asztallap-tartó. Lehet hogy túl van méretezve, főleg a a középső "tartókeresztel) de így tuti masszív lesz és a megfelelő összeforgatás miatt talán vetemetni is kevésbé lesz hajlamos.
No, őket szeretném maholnap megsimogatni kicsit a gyaluval, minimum két oldalukat (ami befelé néz és amin felfekszik az asztallap). Mivel szerintem elég nagy a fesztáv, ezért középre is rakok 2 lábat, így 6 lábon áll majd. Lábak szintén ugyanúgy összeragasztott gerendák, vagy mik .. /hogy híjjuk a 4,4x7,4x300cm-es fadarabot? :-) /
/sosem lehet elég szorítód! ezt nem hiszik el az asszonyok, gondolom nálatok se :-)/
Szép súlya lesz, mozgatni (időnként, ha egy munka úgy kívánja szeretném a faltól elhúzni) nem egy emberes ezért vettem jó nagy masszív kerekeket is neki, és egy ilyen megoldással lesz kerékre állítva, csak kicsit masszívabb vasalattal, de az elv hasonló, csak külön-külön emelve a két végét. Mert nem akarok alul egy 2.60-as rudat végigvezetni, leginkább azért, mert az asztal alja jó kis szerszámtároló lesz.
Most ez a közeli terv, meg az elszívó, meg a maróasztal (az lehet hogy ennek a kifutópályának a végében kap helyet, még meggondolom, a pult anyaga szerintem jó lenne neki) .... meg a ... de kár hogy csak egy életem van!
Csodálkoztam is, mert apeh árverésen én már évek óta nem találtam jó cuccot. (Igaz nem nézem hetente.) Eléggé piaci áron dolgoznak már, és próba lehetőség se gari se egyéb nincs.
Köszönöm, pont Én is így gondoltam, amikor elmondtam a dolgot egy ismerősömnek még tegnap este. Azt mondta ne aggódjak, bármikor tud nekem alkatrészt kilós áron. Akár motort, bármit. Így maradni fog. Már tervezem a kombi asztalt hozzá és anyagbeszerzésen van a lemez fűrészasztal helyett, vagy vas, vagy alu fűrész asztal. A hornyok egy kicsit azért elgondolkodtatnak, hogy s mint legyen. :-))
Ha újnak hirdette, akkor azért csak megbaszatnám száraz fasszal.
Ahogy a kollégák is mondták, 39.999-ért kapsz a lidliben ugyanilyet, 3 év garival. Azt kell eldöntened, hogy egy ilyen hobbigép, ami azért nem biztos, hogy ugyanúgy bírja az ipart, mint egy 200ezres makita, vagy akármi, ott megér-e neked 20ezer pluszt, hogy három évig nyugtod van, mert tudod, hogy van garid rá. Nekem ennyit megérne, hogy ne vegyek féláron használtat. Vagy csak úgy venném meg, hogy ideadják az eredeti számláját, hogy jöjjön vele a gari nekem is tovább.
Így múlik el a világ dicsősége. A Metabo valamikor nagy név volt. Méltán. Aztán megvette a nem barkács Electra Beckum-ot, majd a kínai gyártással leküzdötte magát a hobbi kategóriába. Mostanában jöhettek rá, hogy ez nem volt jó irány, mert újra kezdenek feljönni. Nemrégiben vettem egy Metabo flexet, baromi komoly kis gép, de ami feltűnt, hogy tüntetőleg, minden létező helyen fel van tüntetve a "Made in Germany". Van még egy BST 12 Impulse csavarbehajtóm, ez sem kínai és nagyon jó és a 315-ös Elecra Beckum asztali körfűrészem. Ezek még meg voltak csinálva rendesen. De ahogy látom nincs veszve a dolog, irányváltást érzek. Egyre több cég telepíti vissza a minőségi gyártást a távolkeletről. Minőséget a kínaiak sem csinálnak fillérekért.
ezt most hagyd abba. őrületbe kergetsz teljesen. ha megveszem tőled, akkor megszívatlak mert buksz. ha nem veszem meg, hülye vagyok hogy egy ilyen tuti bulit kihagyok. rosszul vagyok az egésztől. amikor írtad hogy 95ért vetted a vastagolót, gondoltam ha elmegy 130ért legalább fogsz rajta egy kicsit, max fújni fog rád aki 95-ért odaadta. erre mit olvasok, hogy odaadtad annyiért amennyiért egy kínai kombináltat kapsz.
Viszont ahogy akkor volt az tuti nem volt jó, mert arra állt amerre a szél fújta. Az asztal lefelé tekerésekor egy-két nehéz tekerés után szépen könnyen ment az állítás (ekkor ugrott vissza a lánc), felfelé tekeréskor viszont iszonyat nehezen ment, alig tudtam feltekerni az asztalt a szívótorok rögzítéséhez. No ekkor szorul be a lánc a fogaskerék és a ház közé. De minden esetben! Persze erre csak pár menet után jöttem rá, amikor is aláfeküdtem. Szerintem lehet hogy ez lesz az első alkatrész (lánc és/vagy fogaskerék) amit pótolni kell majd. Mivel a legszélső (a képen a jobb oldali) csavart lehetetlen meghúzni teljes vázszétszedés nélkül (anya együtt forog a csavarral) , így az most maradt lötyögve és a nagy anyát (középen), a vastagolóházon keresztül alulról az anyának ellentartva meghúztam, így sikerült egy normális láncfeszességet összehozni. Nem peng mint a gitárhúr, de egyelőre most mindkét irányban elég könnyű az állítás.
Lánc kapott zsírt, jó sokat. Az emelőorsót végig bezsírozni ... az milyen ötlet? Ő maga biztos örülne neki, de attól tartok a forgács is szeret majd hozzá ragaszkodni és egy idő után nem a lánc miatt lesz nehéz emelni/süllyeszteni az asztalt. Kombigépes gyalutulajok. (Vagy tökmindegy, akinek van vastagolója és a nagyon nincs elrejtve az emelőorső a forgácstól) Ti ezt hogy csináljátok? Bőzsírban kisütve? Vagy időnként WD40 rulez? Valamennyi zsír volt/van rajta, a persely környékén kitüremkedett némi fehér massza. Egyelőre hagytam így.
Ebből az emelőlánc sztoriból kiindulva, azt hiszem nem rossz ötlet leszedni az oldalburkolatot, és ott is mindent átnézni, esetleg kis zsírral megküldeni. Ja, oldaldoboz (ami a láncot, késtengelyvéget, ékszíjat takar). Két ba**ottnagy csavarral van odafogatva. Mármint ha meghúzod. Mindkettő alatt lötyögött az alátét. Metaboéknak úgy látom nem erősségük a csavarmeghúzás ....
Köszi az árlistát! Tényleg nem vészesek az árak. De egyelőre még nem akarok velük közelebbről megismerkedni.
A csavarokat nem kellett volna náluk megrendelni, csak lusta voltam a helyi csavarboltba bemenni.
De ha azt nézed, hogy az előtoló s nagy szíjtárcsája 25 évet bírt, és csak a nagy fogásvastagság miatt adta be a kulcsot, akkor az újért ami bronz betétes sok a 2 ezer x forint?
Ha neked 2 darab csavar (ami egyébként azt hiszem M8as) 375 forintért nem vészes, akkor tényleg nem az...
Én a metabo (lánykori nevén elekta bechum) kombinált gyalugépemet egy apeh árverésen vettem 100 kilóforintért. Nem volt hozzá meg a vezető. Ennek a "veret" része 12 ezer forint volt, maga a vezető "lap" pedig önmagában még egy 10es, a rögzítő csavarja pedig 1000 forint körüli.
A veretet nem tudtam nélkülözni, a csavart kiváltottam egy marokanya és kapupánt duóval, talán 51 forintba is került, a vezetőt pedig egy bútorlap csíkkal - ez volt vagy 300 forint. Szerintem az "én áraim" a nem vészesek.
Egyébként majd minden alkatrészt meg lehet kapni Kőbányán a Metabo mintabolt és szakszervízben: ha nincs behozzák (kivéve az én gépemhez való hosszlyukfúró supportot, mert az már kiment a divatból... nem gyártják).
Az áraik jók, de jelenleg akár parkoló is lehetne a fatelep, annyira nincs benne semmi. Mindenképpen fel kell hívni őket a vásárlás előtt, nehogy arca esés legyen belőle...
No, az első tapasztalatok a Metabo HC 260 gyaluval:
Jöjjenek először a negatívumok:
- Cseng Csing Csong, te, te ott a gyárban ... én megértem, hogy az új bérszámfejtő csajszi valszeg pont akkor riszálta végig a formás seggét punciba vágó cicanaciban, mikor neked az asztalemelő láncfeszítő k**va csavarját kellett volna beállítanod/meghúznod, de miután kirecskáztad magad, meghúzhattad volna (a CSAVART!). De ne menj emiatt a Jangcének, ne aggódj, meghúztam helyetted (még mindig a CSAVART!). Ezúton üzenném a főmeósnak is, hogy a nyaka nyúljon meg hogy pont f*sztudja mit csinált, az asztalemelőm ellenőrzése helyett . (nézhető hosszúságú videó a "feszességről". Jó eséllyel ez egyedi eset lehet, de igen bosszantó)
Mondjuk inkább cserélnék francia autón vezérlést/váltót/kuplungot, így egyszerre mint még egyszer ennek a csavarnak a meghúzása...
- Zuan Xiang Shen, neked pedig akinek a skálák pontos felragasztása is kihívást jelent (ezek szerint) ... ne aggódj, téged se küldenek észak-koreai továbbképzésre a munkamorálról. De azért odafigyelhettél volna kicsit jobban (a semmitől kicsit jobban legalább)
Egyelőre ennyi a mínusz. Jöjjenek a jó dolgok.
- Vezető szögskálája. Igen, ezt jól eltalálták. A 90 fok az tényleg derékszög. Ez a fentiek fényében lepett csak meg :)
- Maga a vezető. Meglepően jó és merev. Csak nagyobb erővel lehetett a végét elmozdítani, de pl középen meg se nyekken. Kellemes csalódás, főleg azután hogy a majd százassal többe kerülő DeWalt kombi vezetőjéről is olvastam olyat, hogy "bends like a banana ..."
- Elszívás. Ha van minek szívnia, akkor teszi a dolgát.
Egyengető használata elszívás nélkül (egy fenyőlecet párszor áttolva):
És elszívással:
Mondjuk azt megsúghatná valaki, hogy minek a 100-as csatlakozótorok, ha bent meg lecsökkentik felére az átmérőt ...
Egyelőre ez a világbajnok megoldás van, de ha megjön a 100-as PU csövem, lesz ez jobb is, meg a leválasztón keresztül megy majd. Így most direktbe a porszívó dogozott, de jól tette a dolgát:
Ja, porszívó (1500W). Bekapcsoltam mellé a gyalut (2200W), úgy összehúzta magát a fordulatszáma, míg fel nem pörgött a gyalu o.O
Egyelőre csak az egyengető részét tesztelgettem párszor, sajna későre járt mire a láncfeszítő feszített végre. A gyalulás minősége: szerintem jó. Nagyon nem tudok róla mit mondani, mert igazából az tudom, hogy szálirány ellenében illik áttolni, de azt nemigen vágom, merre megy a szálirány :-) De majd gyakorlok .. mondom, csak párszor toltam át egy fadarabot, hogy a jó szomszédi viszonyból ne iszony legyen.
Asztallap aluöntvény, kellően sík és merev, többet nagyon nem is várnék ettől az alkatrésztől.
Ha ez a csavaros/feszítő dolog nem rontotta volna el kicsit a kedvem, ennyi tapasztalat után ötös alát adtam volna, Így csak erős négyes.
Csak a motort vettem újan. A Makitát használtan 80-ért. A késtengelyt is használtan, csak profi szakműhelyben fel lett újítva, ki lett egyensúlyozva, kapott új csapágyakat, csapágyházat. Sokba volt :-(
Asszem kicsit alálőttem a Makitát. 85-ért vitték el. Péntek késő este raktam fel a netre, szombat délelőtt 10-ig már négyen jelentkeztek be. Rendezhettem volna árverést is, de nem akartam segget csinálni a számból, mivel odaígértem az első jelentkezőnek, aki 200 km-t autózott érte.
A nem teljesen kész 250-es egyengető még megvan. Felraktam a jófogásra elemenként. Külön a késtengelyt, a gépvázat, a motort. Egyenlőre nincs nagy tolongás. Pedig csak ez a szépséges késtengely akár lakásdísznek is megtenné:-)
Gyorsan körbenéztem, egy csomó helyen találtam, kiderítettem a cikkszámát is. 18-20€ körül van mindenhol. Holnap felhívom a Metabo vezérképviseletet, hogy náluk mennyi. Több ilyen gépet is találtam jó áron, de szinte mindegyikről hiányzott ez a forgácskivezető.
Én beszéltem vele, korrekt eladónak tűnik, ráadásul itt van nem messze tőlem. Egy kicsit hajlandó volt engedni, de sajna hiányzik a forgácselszívó elem. Nekem az elszívás stratégiai szempont, mert a garázs a műhelyem, autó áll benne, bringát építek, szerelek, hegesztek, motorokat javítok, szóval többfunkciós. Nincs helye a gyúlékony forgácsnak. Lehet, hogy a Metabo-nál tudnék rendelni egy olyan műanyag elszívócsonkot...
Metabo HC 260. Azért is írtam, hogy hasonló a hangzása a Bernardo-hoz :-) (hogy mondják azt hogy kés szóban ugyanozok a magánhangzók? nem alliteráció, hanem ...? na mindegy)
Én sem vagyok meggyőződve arról, hogy jó vásárt csinálnék. Meg annyira azért nem is olcsó. Egy használt 300-as gyaluért 120-150 ezer nem is kevés. Kicsit szerintem túl vannak árazva.
Nekem is baromira teszik ez a gyalugép. Fel is pörgött a pulzusom az izgalomtól, de aztán megláttam az árát is. Sajnos most nincs rá ennyi pénzem:-( Egyébként is azon jojózom, hogy vegyek-e 100-150 ért egy német-kínai, osztrák-kínai kombináltat, vagy kuporgassak egy kicsit egy ilyen masinára, mint a tiéd.
Tehát akkor ez a motor úgy működik inditó kondi nélkül hogy az inditás/felpörgés idejére a segédfázis tekercs is kap fázist?majd pörög szépen tovább mint egy átlagos 1 fázisu.
Először Rahed Lee, most meg te ... mindenki akkor adja el a gyalugépit, MIUTÁN én megrendeltem az enyémet. Nem baj ... a márka magánhangzók legalább stimmelnek :) (Ma hozták meg, erre bent rohadok ... de sebaj, este nyolc után még illik áttolni egy két fadarabot, ugye? o.O)
Amúgy 230V-os az ADM 260 vagy 400V? Nem tűnik rossznak az ár, aki megveszi jól jár vele.
Sziasztok! Na megérkezett az asztali körfűrészem, a Güde. Sajnos egy kicsit átdobtak a palánkon. Nem új, hanem használt. Nem aluprofil az asztal, hanem lemez. Egyébként működik és úgy néz ki a többi paramétere az amit a jófogásos hírdetés tartalmazott. Az ára 19.500.- szerintetek mit csináljak. Úgy gondolom 40 alatt nem kapok ilyen gépet. Igaz az új, meg garis.....
blum antaro fiok, a magas oldalas+korlát van alatta, az ajtó 60x60x2cm tölgy, simán elbírja. a mosogató miatt a fiókelőlap lehet fix. csak a szemetesnek van fedele, a szelektívesnek nincs mert minek. a komposztos az egy kicsi, amit kint tartok a pulton, így tuti naponta ki van vive.
a névlegesen 12cm felsőfiók szokásos, az tényleg elég sovány, mert felül még a szekrény elejének 18mm keresztléce is elvesz a magasságból. evőeszköztartó, fakanál, ilyenek azért beleférnek. sok helyen látok 14cm-eset, az egyel jobb. túl mélyre nem csinálnám, nincs sok értelme nagyon megpakolni.
vettem ikeás dobozokat. terveztem hozzá automata fedelet, de egyelőre csak egy fiókban vannak, és a teteje egy madzaggal ki van kötve a lefolyócsőhöz. így ha kihúzom akkor kinyílik a teteje.
Írtátok, hogy a szabvány fiókméreteket jó használni. Mondjuk 126+294+294. Ekkor ha jól számolom a felső fiók hasznáható mérete 80mm lesz. Ez már kisebb mint két merítőkanál egymáson. :)
Aki már többet csinált, mekkorára szoktátok a felső fiókot készíteni?
"Gondolom a nyomógomb mellett kell egy "központi be/ki kapcsoló gomb" is"
Nem csak gondolatban, hanem a valóságban is. Egyik kéz a nyomógombon, a másik a ki-be kapcsolón, majd egyszerre nyom és kapcsol. Ha a motor elindult a nyomógombot elenged.
Gondolom a nyomógomb mellett kell egy "központi be/ki kapcsoló gomb" is, hiszen leállítani is le kell valahogy... A nyomógombbal felpörög, aztán elengedve már tartja a fordulatot.
(feltéve, hogy nem egy 7,5 kg tömegű ócska színesfém gönygyöleget találtam a padláson... :-))
Igazad van! Nem számoltam, hanem"megszokásból" mondtam: az általam ismert szériák mind páros cellákkal haladtak (9,6 - 8, 12 - 10, 14,4 - 12, 16,8- 14 jó, a 18 15 darab, de ezt nem gondoltam végig).
Ettől még mindegy, gyakorlatilag a két tápfeszültség közötti különbség a meghatározó.
Ha nem a szaggatott szerint kötöd be. akkor mondjuk jobbra indul el. Ha a szaggatott szerint akkor, meg balra. Tehát a szaggatott a forgásirány. Ez azt hiszem indító kondi nélküli, tehát nyomógombbal adod rá a segédfzáist amíg fel nem pörög utána elengeded.
Én így értelmezem: A nyomógombot kötheted a zöld szerint vagy a szaggatott zöld szerint. Ha a szaggatott zöld szerint kötöd akkor a szaggatott piros helyére kell a lemezt tenned, nem a másik szomszéd felé.
De,mindhárom litium akus,szerintem még a Nm -t vedd figyelembe,szóval szerintem hatizrn párezret szánsz rá akkor a betett kép bal oldali a jobb a linkeltnél.
Kicsit kacifántosez a 110/220 as moci,az már biztos hogy a vastag piros vonalak az összekötő lemezek,azt olvasom hogy ezekhez nem használtak inditó kondit,próbáld ki,egyik vezetéket az egyik összekötésre ted a másikat pedig a másik lemezeléshez.
Alapból a 10,8 Vos pont 2 darab cellával gyengébb, mint a 14,4 Vos.
Más, nagy különbség nem lesz közöttük, eltekintve a pikkpakk levehető tokménytól, illetve NiCD és a LION akksik közöttitől
"Nagyot fúrni" nem nagyon lehet ezekkel, mert az 1000, 1500 fordulatszám, és a kompakt kütyü foghatósága miatt sok jóra ne száámíts - fúrógépnek fúrógép kell.
(olyan, mint a kacsa: tud futni, de nem úgy, mint a nyúl, tud repülni, de nem úgy, mint a sas és tud úszni, de nem úgymint a hal) Ettől még nagyon használható szerszám (ma már nem is tudom, mint kezdenék nélküle), de nem csodafegyver. Arra tökéletesen jó, hogy néhány furatot fúrjál vele.
Ezzel együtt, mára azt mondanám, hogy csak 12, vagy 18 Vosat vennék: ezek ugyanis könnyen beszerezhető akksikról (igaz drótozva) a saját akkujuk halála után is használhatók maradnak és ezen kütüyk gyenge pontja az akksi... (nálam van vagy 5, amit nem lehet tölteni...)
Valami értelmezhetőbb leírást egy hozzáértő tudna mondnai? Mi az, hogy nyomógombos motor?
Itt egy kép a felajánlott bekötésről, de nem értem a kettős piros szaggatott vonalat - -a vastag piros gondolom a lemezes összekötést jelenti... A zöld, az mi? A 220 két végét hová kötöm?
Jelenleg kézi csiszolóval próbáltam,csak gyorsan kopik.Már itt ott sikerült jó felületet elérni de egy kis kromofág is segített,de amúgy a kromofág is szar.A baj,hogy az itt ott felület még éppen kevés mert még kevés van kész.
Egy árlistát mellékelek, érdekes lehet. Táblásított borovi árak, m2-ben, első a nettó, második a bruttó. 2014-es, de az idei sem tér el ettől nagyon. Van rajta A/A-s, az tényleg csomómentes, kinézetre mint amit Zoli csinált, saját szememmel láttam. (Én B/C-ből csináltam emeleteságyat, alatta íróasztallal, lépcsőben integrált fiókokkal. Nekem tetszik a csomó. A többi bútor is csomós ami mellé került. Mindegy, nem ez a lenyeg) A HT hossztoldottat jelöl, a TM toldásmentes. A per jel előtti és utáni betű az oldalak minőségét jelöli. Tehát A/A mindkét oldala szép csomómentes. B/C-nél egyik oldalon szép csomók, másikon már lehet kevésbé szép, D-ben már javítások is vannak. És az arlista:
Ötletes. Nyilván kicsivel több az utómeló, (meg az elő is), de nem kell elszomorodni ha a maród (teljesítménye) nem komálja a plattolószárat (vagy nincs plattolószárad).