Keresés

Részletes keresés

monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46429
Ezeket ismeri valaki ?
http://www.kavefutar.hu/index.php?a=8
andrew7 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46428
Nannini? Soha rosszabbat! Finom az is, bizony;-))
Előzmény: weinmaker1 (46426)
andrew7 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46427
Tegyél a babtartó tölcsérbe a kávészemekre egy kis eszpresszós csésze alátétet (tányért), így kényszeríteni-terelni tudod az őrlőmű felé a babokat. Jártam így, amikor Mexikói Maragogype lónagy babokkal idétlenkedtem, na azokat tényleg művészet leadarálni...
Előzmény: paljoc (46425)
weinmaker1 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46426
Én meg nanninit és tényleg nagyon jó. Gondolom előbb-utóbb lesz belőle teszt is ;)
Előzmény: andrew7 (46424)
paljoc Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46425

Urak!

Az Il Moretto kávé nem darálható le az Iberitallal!!!

Egyszerűen nem, ill. szakaszosan kapja el a szemeket, háromszorra darálja le a 9 gr-ot kínkeservesen. Többet visít üresben mint darál...!!!

A kávé 50/50-es keverék, tehát ugyanilyen arányban tartalmaz kicsi ill. nagy szemeket.

Mi a bánat lehet ez????

andrew7 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46424
"kb. 25mp alatt kb. 30ml - ez utobbi crema-val vagy anelkul ertendo?"

Olaszország északi részén (pl. Trieszt) crema nélkül értendő és 35-40 ml az eszpresszó. De ahogy haladunk dél felé, gyakorlatilag Toszkánától délre cremával együtt 30 ml.
Ahogy mutatja is a csatolt ábra, pl. a Mokarico egy Toszkánai kávé (Firenze), a gyártó definíciója szerint az eszpresszó 25 ml a cremával együtt ("cream included"). Hát ez elég tömény nedű;-))
Egyébk. a Mokarico Rossa-t iszom kb. egy hete, nagyon-nagyon finom kávé!
numbers
Előzmény: ceva_sony (46416)
monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46423
Ennek kár hogy hiányzik a gőzölős karja:
http://cgi.ebay.it/Macchina-da-caffe-QUICK-MILL-con-macininacaffe-vintage_W0QQitemZ300297043688QQcmdZViewItemQQptZMacchine_del_Caffè?hash=item300297043688&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2%7C65%3A1%7C39%3A1%7C240%3A1318
monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46422
Bojleresnél sem mindegy hogy milyen a termosztát, 120-assal gyengébben gőzöl mint 150-essel.
Az 560-as thermoblokkját elnézve olyan mint ami az automatákban van. Egy QM-é nagyságrendekkel más darab.
Előzmény: jobog (46417)
monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46421
0.3- ban olyan 1 dl tejet szabad önteni (vagy mondjuk a fele alatt egy ujjnyival), akkor tudod jól gőzölni.
Előzmény: zeg4 (46419)
yeahhh Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46420
Crema nélkül
Előzmény: ceva_sony (46416)
zeg4 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46419

Igen-igen.

Most a hétvégén próbálkoztam a QM-el gőzölni. Eddig a főzést tanultam vele:-))). Magam is meglepődtem, hogy milyen gyorsan összejött. Igaz nem volt teljes a siker, mert egy 0,3-as üveg edényben kezdtem és hát nem volt elég hely. A t.hab csak nőtt-nőtt, abba kellett hagynom, mert kifutott volna. A KV-s szettemből, most már úgy is "csak" a 0,6-os inox cucc hiányzik, ittttt az ideje...

Maga a gőzölés fura volt, mivel nincs rajta tekerő gomb a gőz megindításához. Magát a csőrt kell kifordítani a háztól (ekkor kapcsol át), majd a gőz gomb megnyomását követő 3-4. mp-től kezdve ontja a gőzt.

Előzmény: SiD- (46418)
SiD- Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46418
Az, hogy a thermoblokk gyengén gőzöl nem minden esetben igaz ám.
Vannak(napjainkban is gyártott) gépek, melyekben kimondottan gőzölésnek dedikált thermoblock van, mely erős, "kifogyhatatlan" gőzt csinál vagy ott van az 1976-os QM gépem, ami szintén nagygépes gőzteljesítménnyel rendelkezik.
Előzmény: jobog (46417)
jobog Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46417

 

Talán kanyarodjunk vissza a kávéhoz...

 

Gondolatébresztőnek bemásolom a tov. kamenyevnek magánban írt válaszomat melynek végkövetkeztetése: bojleres és termoblokkos gépek közül válasszuk inkább a bojlerest.

 

A bojler egyszerű szerkezet, viszonylag sok, a thermoblocknál mindenesetre több fölmelegített vizet tud tárolni. Csapolás közben a friss víz bevezetése és a fejbe áramló forróvíz kivezetése úgy van megoldva, hogy a csapolás közben lehetőleg legjobb hőstabilitás megmaradjon.

 

A thermoblock kevesebb vizet tárol. Ez szimpla kávénál nem szokott gondot jelenteni, de a dupla második fele-vége már érezhetően, a bojleres gépeknél jobban le tud hülni. Ez sokat árt a kávé ízének. A thermoblock minőségét nagyban meghatározza a fűtőszál és a vízjárat kialakítása valamint a thermoblock anyagmennyisége és minősége. Vagyis gondos kialakítással lehet nagyonis jó thermoblockokat építeni. Ez a gondosság viszont többnyire egyre inkább hiányzik a gyártókból. Ahol megvolt-megvan, mint a QuickMill gépeknél ott meg is van a presztizs is és az ár is, azok a gépek kiváló kávét készítenek.

 

Fő baj talán a thermoblockkal, hogy gőzölésre alig képes. A gőzölés funkció rajtuk csak jelképes, ott van mintha létezne, de gyakorlatilag alkalmatlan egy egyszerű kisbojlerhez képest is.

 

Érdekes végigkövetni az egyre silányuló technikák "feljődését" pl. a Saeco alapgép, a Crema esetén, (az újabb modellek már Via Veneto néven futnak).

 

Régen : vastagfalú öntvénybojler,

nemrégen még: vékony lemezbojler, 

most: thermoblokk.

 

Az öntvénybojler-lemezbojler összehasonlítást saját gépemen megcsináltam, a régi öntvénybojler utcahosszal jobb kávét főz. Ha a lemezbojler-thermoblokk váltás is ugyanezt az irányt mutatja akkor bizony komoly lefelé csúszás van.

 

Előzmény: -kamenyev- (46412)
ceva_sony Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46416

Ujabb kezdo-kerdes:

kb. 25mp alatt kb. 30ml - ez utobbi crema-val vagy anelkul ertendo?

Beszereztem 30ml-es jelolesu "shot glass-t" (koszonom megegyszer az Expolygon tippet), probaltam lemerni hany ml hany mp, de itt elbizonytalanodtam.

Krups + gyari tegla >> igy is - ugy is nezve tul gyorsan jott le, csak kivancsi vagyok mit mond a "hivatalos szabalyzat".

Koszonom elore

 

_MrB_ Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46415
Thx, olvastam. Akkor már csak két dolog kellene. hideg kamra (panelban?), meg egy sütőajtóra tehető hőmérő, mert a gázsütőnk szinte 3 állású, nagy láng, kis láng, nem ég. A kis láng elött van némi finomhangolási lehetőség, de gyak nem sok. (nagy-kisláng közti teljes negyedből az utolsó 10-15 fokban!)
Előzmény: monyesz (46414)
monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46414

Küldtem neked is mailt a frímélesre ! ;)

Előzmény: _MrB_ (46411)
drq Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46413
Luigi és Monyesz, köszi a válaszokat, megnézem őket!
-kamenyev- Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46412
Köszi!
Ott kérdezösködtem korábban és pont annak a postnak kapcsán merült fel a kérdés.
A kérdés inkább arra vonatkozik, hogy a konkrét tipusokban hogy szuperál a két megoldás.
Előzmény: jobog (46410)
_MrB_ Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46411
Nincs kenyérsütő gépem. Ha kenyeret sütök, az minimum 1,5-2 óra dagasztás-kelesztés + sütés. Kézzel. Mivel ropiharcos vagyok, a 75 deka környéki lisztből készült kenyér a maximumom. Felette már fáradok.
Előzmény: monyesz (46405)
jobog Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46410

 

A Kávékorzó oldalán "zsej" hozzászólása:

 

 

"Die TX 530 benutzt zur Wassererhitzung ein Boilersystem, wogegen die TX 560 mit einem hochmodernen Thermoblock das Wasser kontinuierlich im Durchlaufverfahren erhitzt.
Ezt a turmix honlapján olvastam."

 

 

 

http://209.85.129.132/search?q=cache:yAlL4PeCVd8J:www.turmix.com/applications/dkb/turmix/at/de/home.nsf/contentview/BD44133F9F3ABD49C12574A3002F4971+Turmix+TX+560+thermoblock&hl=hu&ct=clnk&cd=4&gl=hu


Előzmény: -kamenyev- (46404)
monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46409

Pizza ? De kecsap és majonéz nélkül, ahogy Gianni is eszi ! :)

De van itt olaszkonyhás topic: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9029155 , tessék olvasgatni, vannak ott eredeti receptek !

Előzmény: Istvan21074 (46394)
kahvesi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46408
Ha egyszerű fehér, minta nélküli is megfelel, akkor METRO áruházak.
Előzmény: drq (46400)
monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46407
Mingyá átlövöm ! ;)
Előzmény: luigi- (46403)
monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46406

Én láttam ilyet a Mokambonál, a Giulianonál, de gyakorlatilag mindenkinél létezik. Párat felhívsz, valamelyik csak hajlandó lesz eladni egy ilyet.

Esetleg Expolygonban is kaphatsz.

Előzmény: drq (46400)
monyesz Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46405
Nono ! Ha kell elküldöm neked a recit, de azé ez nem egy magyar kenyér összedobásával ér fel. Gyakorlatilag vagy ipari géppel vagy kézzel lehet csinálni, mert olyan tészta állagok vannak, amik kezelésére egy otthoni kenyérsütő vagy dagasztó képtelen.
Előzmény: _MrB_ (46399)
-kamenyev- Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46404
Üdv!
Azt az infot kaptam, hogy itt találok olyat akinek van konkrét tapasztalata Turmix TX 530 ill. 560-nal esetleg mindkettövel kapcsolatban. Bármilyen info vagy tanács megkönnyítené a választásom, föleg a bojler kontra thermoblock témakörben. Elöre is köszi
luigi- Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46403
Elküldenéd a receptjét ha megkérlek?
Előzmény: monyesz (46391)
luigi- Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46402

www.butella.hu

 

Hívd fel őket.

Előzmény: drq (46400)
BBéci Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46401
 Na jó, de az előbb azt írtad, idegbajt kapsz a lisztbe forgatott kenyértől. A saját sütésűre nyilván nem szórsz fél kiló lisztet.
Előzmény: _MrB_ (46399)
drq Creative Commons License 2009.03.09 0 0 46400
Abban kérnék segítséget, hogy megtudjam hol lehet kapni az olasz kávézókra jellemző kis szalvétakínálót szalvétával.
Előre is köszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!