A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tegyél a babtartó tölcsérbe a kávészemekre egy kis eszpresszós csésze alátétet (tányért), így kényszeríteni-terelni tudod az őrlőmű felé a babokat. Jártam így, amikor Mexikói Maragogype lónagy babokkal idétlenkedtem, na azokat tényleg művészet leadarálni...
"kb. 25mp alatt kb. 30ml - ez utobbi crema-val vagy anelkul ertendo?"
Olaszország északi részén (pl. Trieszt) crema nélkül értendő és 35-40 ml az eszpresszó. De ahogy haladunk dél felé, gyakorlatilag Toszkánától délre cremával együtt 30 ml. Ahogy mutatja is a csatolt ábra, pl. a Mokarico egy Toszkánai kávé (Firenze), a gyártó definíciója szerint az eszpresszó 25 ml a cremával együtt ("cream included"). Hát ez elég tömény nedű;-)) Egyébk. a Mokarico Rossa-t iszom kb. egy hete, nagyon-nagyon finom kávé!
Ennek kár hogy hiányzik a gőzölős karja: http://cgi.ebay.it/Macchina-da-caffe-QUICK-MILL-con-macininacaffe-vintage_W0QQitemZ300297043688QQcmdZViewItemQQptZMacchine_del_Caffè?hash=item300297043688&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2%7C65%3A1%7C39%3A1%7C240%3A1318
Bojleresnél sem mindegy hogy milyen a termosztát, 120-assal gyengébben gőzöl mint 150-essel. Az 560-as thermoblokkját elnézve olyan mint ami az automatákban van. Egy QM-é nagyságrendekkel más darab.
Most a hétvégén próbálkoztam a QM-el gőzölni. Eddig a főzést tanultam vele:-))). Magam is meglepődtem, hogy milyen gyorsan összejött. Igaz nem volt teljes a siker, mert egy 0,3-as üveg edényben kezdtem és hát nem volt elég hely. A t.hab csak nőtt-nőtt, abba kellett hagynom, mert kifutott volna. A KV-s szettemből, most már úgy is "csak" a 0,6-os inox cucc hiányzik, ittttt az ideje...
Maga a gőzölés fura volt, mivel nincs rajta tekerő gomb a gőz megindításához. Magát a csőrt kell kifordítani a háztól (ekkor kapcsol át), majd a gőz gomb megnyomását követő 3-4. mp-től kezdve ontja a gőzt.
Az, hogy a thermoblokk gyengén gőzöl nem minden esetben igaz ám. Vannak(napjainkban is gyártott) gépek, melyekben kimondottan gőzölésnek dedikált thermoblock van, mely erős, "kifogyhatatlan" gőzt csinál vagy ott van az 1976-os QM gépem, ami szintén nagygépes gőzteljesítménnyel rendelkezik.
Gondolatébresztőnek bemásolom a tov. kamenyevnek magánban írt válaszomat melynek végkövetkeztetése: bojleres és termoblokkos gépek közül válasszuk inkább a bojlerest.
A bojler egyszerű szerkezet, viszonylag sok, a thermoblocknál mindenesetre több fölmelegített vizet tud tárolni. Csapolás közben a friss víz bevezetése és a fejbe áramló forróvíz kivezetése úgy van megoldva, hogy a csapolás közben lehetőleg legjobb hőstabilitás megmaradjon.
A thermoblock kevesebb vizet tárol. Ez szimpla kávénál nem szokott gondot jelenteni, de a dupla második fele-vége már érezhetően, a bojleres gépeknél jobban le tud hülni. Ez sokat árt a kávé ízének. A thermoblock minőségét nagyban meghatározza a fűtőszál és a vízjárat kialakítása valamint a thermoblock anyagmennyisége és minősége. Vagyis gondos kialakítással lehet nagyonis jó thermoblockokat építeni. Ez a gondosság viszont többnyire egyre inkább hiányzik a gyártókból. Ahol megvolt-megvan, mint a QuickMill gépeknél ott meg is van a presztizs is és az ár is, azok a gépek kiváló kávét készítenek.
Fő baj talán a thermoblockkal, hogy gőzölésre alig képes. A gőzölés funkció rajtuk csak jelképes, ott van mintha létezne, de gyakorlatilag alkalmatlan egy egyszerű kisbojlerhez képest is.
Érdekes végigkövetni az egyre silányuló technikák "feljődését" pl. a Saeco alapgép, a Crema esetén, (az újabb modellek már Via Veneto néven futnak).
Régen : vastagfalú öntvénybojler,
nemrégen még: vékony lemezbojler,
most: thermoblokk.
Az öntvénybojler-lemezbojler összehasonlítást saját gépemen megcsináltam, a régi öntvénybojler utcahosszal jobb kávét főz. Ha a lemezbojler-thermoblokk váltás is ugyanezt az irányt mutatja akkor bizony komoly lefelé csúszás van.
Thx, olvastam. Akkor már csak két dolog kellene. hideg kamra (panelban?), meg egy sütőajtóra tehető hőmérő, mert a gázsütőnk szinte 3 állású, nagy láng, kis láng, nem ég. A kis láng elött van némi finomhangolási lehetőség, de gyak nem sok. (nagy-kisláng közti teljes negyedből az utolsó 10-15 fokban!)
Köszi! Ott kérdezösködtem korábban és pont annak a postnak kapcsán merült fel a kérdés. A kérdés inkább arra vonatkozik, hogy a konkrét tipusokban hogy szuperál a két megoldás.
Nincs kenyérsütő gépem. Ha kenyeret sütök, az minimum 1,5-2 óra dagasztás-kelesztés + sütés. Kézzel. Mivel ropiharcos vagyok, a 75 deka környéki lisztből készült kenyér a maximumom. Felette már fáradok.
"Die TX 530 benutzt zur Wassererhitzung ein Boilersystem, wogegen die TX 560 mit einem hochmodernen Thermoblock das Wasser kontinuierlich im Durchlaufverfahren erhitzt. Ezt a turmix honlapján olvastam."
Nono ! Ha kell elküldöm neked a recit, de azé ez nem egy magyar kenyér összedobásával ér fel. Gyakorlatilag vagy ipari géppel vagy kézzel lehet csinálni, mert olyan tészta állagok vannak, amik kezelésére egy otthoni kenyérsütő vagy dagasztó képtelen.
Üdv! Azt az infot kaptam, hogy itt találok olyat akinek van konkrét tapasztalata Turmix TX 530 ill. 560-nal esetleg mindkettövel kapcsolatban. Bármilyen info vagy tanács megkönnyítené a választásom, föleg a bojler kontra thermoblock témakörben. Elöre is köszi