Az olajban martogatott kenyerke nem bruschetta, itt az Usabeli ettermekben legalabbis.
A bruschetta az sutoben megpiritott szeletelt kenyerke, fokhagymaval bedorzsolve,megolajozva es ratesznek szeletelt paradicsomot, bazsalikomot, sot, borsot, mozarella sajtot, persze ennek vannak valtozatai, van hogy a kenyerkere pakolnak mindenfelet, es ugy toljak be a sutobe es ott piritjak at meg van olyan is hogy fott sozott, borsozott feher babot tesznek a tetejere, van hogy tengeri halfelet, illetve kagylot meg shrimpet.
Mindkettőt ismerem, ettem. (Egy kiváló arancini boltban a Prati negyedben gyakran jártam). Úgy emlékszem, Lénárd Római szakácskönyvében említi, hogy a sziciliaiak a supplí eredetével is szivesen hivalkodnak.
Szobaton megyek, de csak felháborítóan kevés időre, 4 napra. -
Az előátel olajos pirított kenyér neve: bruschetta, Mo-i olasz éttermekben is általános. A supplí viszont Itáliában sem általános: bár eredetileg Sziciliából származik, ma már csak Rómában természetes, Észak-Ol-ban még csak a hírét sem hallották. Mivel a "szegények étele", jobb vendéglőkben sem bizonyos, hogy van.
Errol a supplirol csak hallottam de nem ettem meg, most hogy mondod ki forom probalni, majd keresek ra receptet.
Itt eleg sokat jarunk olasz etterembe mert tele van vele az orszag, minden izlik kiveve a hal etelekert nem vagyok oda, illetve a tengeri herkentyuket keptelen vagyok megszokni, nem is eroltetem.
Persze itt is az van hogy minden attol fugg hogy ki fozte az etelt es hogy. Vagy 30 eve hozatunk pizzat egy kicsi kis helyrol aki fantasztikusan csinalja, soha sehol nem ettem ilyen jot, egeszen vagy 2 evvel ezelottig ugyanis eladhattak masnak a helyet mert a pizza gyalazatos, be is szuntettuk az odajarast. Az etelek ugyanilyenek, lehet egy kis helyen csodalatos eteleket kapni es lehet egy draga helyen igazabol vackot.
Amit ugy tiszta szivbol imadok az amikor az etkezes elott odahozzak az tanyerkat, benne az olivaoljat sozva, borsozva, bele bazsalikom, oregano, fokhagymapor es daralt, eros szaritott paprika es hozzak melle a forro frissen sutott kis kenyerkeket martogatni. Annyira jo hogy mar ezzel jol lehet lakni.
Eloetelrol nem is lehet szo mert az olajos kenyertol mar el is telt az ember.
Amit nagyon szeretek az a lakodalmi leves, a minestroni is persze, a pastak, minden valtozta, a legkevesebb szoszom ra az abruzzi stiluso csipos szosz meg bele olasz kolbasz darabkak.
Nagyon jó történet. Én sokszor voltam Rómában, de drágább, felső szintű étteremben soha. Kis trattoriákban sem nagyon gyakran. A "Tavola calda" volt a műfajom, néha kellemes meglepetésekkel. Sajnos a legrégebbi ilyet, bő választéka volt, csak dicsérni tudtam, pár éve bezárták. --- Pizzát csak elvive, olcsóság miatt ettem. Kedvencem a "Supplí" volt. Ismeritek?
A romai pizzakrol nekem nem sok jo jut eszembe, nem voltak jok persze attol fugg hogy hol eszed, regen jartam mar ara. A mortadellajuk viszont finom volt.
Majd ird le a tapasztalatodat meg kicsit a varosrol...
Mi lenne ha osszeallitanank egy-egy menut es szepen kiveseznek hogy hogy kell csinalni, mibol all.
Most nekem itt nagyon keso van/ Usa, keleti part/ de holnap beirom hogy en mit gondolok egy olasz ebedrol, hogy csinalnam es megbeszelhetnenk hogy hogy is a legjobb csinalni es milyen lett, netan meg is fozni, kozben lehetne az olasz konyha erdekessegeit is leirni, sajat tapasztalatot az orszagrol, ezt-azt. Gondolom kesobb masok is csatlakoznanak...
Egy kis sztori ami Napolyban tortent velem, ide leirom mindjart.
Nekem is volt egy erdekes elmenyem Napolybol... Varosnezes kozben wc-re kellett volna mennem de ugye nyilvanos wc akkoriban nemigazan volt arrafele vagy nem tudtuk hogy hol, azt viszont igen hogy ilyenkor be lehet menni uzletbe, presszoba, barhova. Egy kis pekseg volt a kozelunkben, affele csaladi vallalkozas, bementunk, kerdeztuk, mondtuk hogy mit akarunk, az uzletbeli kiszolgalo bokott egyet a ujjaval felfele hogy ott! Felmentem a regi recsego lepcson es egy padlasterben talaltam magamat, felhomaly, rohadt forro levego, egy asztal volt a berendezese, rajta egy nagy kenyertesztamassza, ember sehol. Azert a felhomalyban megtalaltam az egyetlen ajtot ami arra utalt hogy ez lehet az, ki akartam nyitni, be volt akadva valahogy az ajto, ereztem, nem ment. Megint rangatom, mar nagyobb erovel, kirepult az ajto, a wc-n ott ult a pek/ vajon miert nem mondta hogy foglalt!/, gatyaja a bokajanal. Elnezest kertem, ravagtam az ajtot es vartam. Hamar kijott, egy mukk nelkul, morcos keppel, bementem, pisiltem, kerestem a vizcsapot, nem volt, kimentem, kerestem a padlasterben is, ott sem volt, a pek mogorvan gyurta a tesztat es meg a koszonesemre sem valaszolt... Kezet valoszinu o sem moshatott, nem neztem ki belole hogy lemegy az uzlethelyisegbe es ott valahol, ahhoz kulonben is hamar jottem ki a wc-bol. Ugy nem maradt rossz erzesem a dolog utan, inkabb halalra nevettem magamat. De kis peksegekben utana nem vettem semmit bar tudom hogy azon a hofokon minden bakterium pusztul...
Oke, akarod hogy kezdjuk? Vesezzuk ki az olasz konyhat, kutassuk ki a kulonlegessegeket, kis mesterfogasokat, krealjunk menuket, olasz vacsorakat, osszuk meg az ismereteinket olasz ettermekrol, szokasokrol, mindenrol ami eszunkbe jut.
A valasz nagyon egyszeru. A narancsbol rengeteget termelnek, boven van a fakon, a citrom nem olyan botermo es nem is kell belole annyi a mindennapi eletben mint a narancsbol. Raadasul a citrom, az ottani, eleg vastagheju, kevesebb a leve, tobb kell belole mint a masfajta citromokbol viszont annyi fa nincs.
Egyebkent mindenutt dragabb a citrom ha kilonkent nezed mint a narancs.
Üdv. Érdeklődök, hogy külföldön, pl. Itáliában is sokkal drágább a piacon a CITROm, mint a NARANCS? - És ha igen, mi a rejtélyes oka. (Legalábbis akit kérdezek, senki nem tudja.)
A pizzafuszer, szaritott fuszerekrol beszelek; 2 evokanal oregano, 1 evokanal bazsalikom,fel evokanal fennel seed kicsit osszetorve, fel evokanal kakukkfu, 1 evokanal fokhagymapor, ezeket jol osszekeverni.
A pizzateszta, 1 kilo liszt, 3/4 evokanal semiola liszt, 1/2 evokanal so, negyed deci olaj, 3/4 deci langyos viz, 1/4 deci szaritott eleszto.
Dagasztani, gepben a legjobb, meg kell hozza langyos viz, majd meglatod mennyi ahhoz hogy jo puha teszta legyen. !0 percig hagyni a gepben, utana be a hutoszekrenybe egy teljes orara a tesztat es utana kesz is.
7 kilo lisztbol osztottam le, nem is volt egyszeru de a pizzas lany ennybol suti napona es egyszerre kesziti el mert a hutoben jol eallall a teszta aznap.
A pizzat amikor kinyujtom, szethuzkodom, megkenem olajjal/ nem szeretem az oliva izet, sima olajat hasznalok, ra a paradicsomszoszt es ekkor hintem meg a pizzafuszerrel. A leirt mennyiseg sok pizzara eleg de jol szord meg azert vele oket.
A pizzako nagyon jo de mondok neked valamit, van egy vastagtalpu aluminium tepsim es abban mindenfele pizzako nelkul pontosan ugyanolyan finom pizzat sutok mint a kovel. A masfele tepsikben nem.
hát nem tudom de ég és föld a különbség a régi bl-55 és a mostani bl-80 as verizók között. főleg h már szereztem pizzakövet is, és azon sütöm 45 perc előmelegítés után. így fincsi ropogós és hólyagos a tészta. lehet bármilyen a feltét ha a tészta meg gumi vagy megüli a gyomromat.
Persze, leírhatod vagy akár privátba is mehet a titkos pizzafűszer keveréked :)
Ki a fene mondta hogy a pizza csak kulonleges lisztbol jo. Szerintem a sima liszt amibol a pizzasok is csinaljak tokeletesen megfelel. A pizza igazi sikere abban van hogy vekonyra nyujtod es foleg hogy mi van a tetejen. A tetejevel kell inkabb torodni. Finomsagokat ra.
Nekem van jol osszeallitott pizzafuszer keverek ha akarod leirhatom.