Biztos jól tudod, hogy a beton szilárdágát a víz-cement arány határozza meg.
Nem szeretek vízet tenni bele, pedig az emberek mindig követelik.
Más
Ha egy negyed köbös keverőbe, beteszel recept szerint tiszta homokor és 16-3o mosott kavicsot és hozzá 2.5 zsál 42.5-es cementet, a betonelem vastagsága legalább 2ocm és meg van rendesen rázva, valamint az öntés nincs megszakítva, akkor vízzáró.
Amit itt leírtam, az egy betongyártó üzem volt, ahol valószínűleg nem 220v-tal csinálták a betont. Csak másnak is keverték a betont valamilyen toronyban. Néha beállt egy Zil, ami a laktanyába hozta a betont (már ha odaért, nem mindegyik), ahhoz keverték a vízzáró adalékot. A kételkedés oka az volt, hogy 5 m3 betonba beleöntve 1 liter bármit, lehet-e vízzáró betont gyártani. Mindez 1987-ben, még az átkosban.
Bár olyant is hallottam, hogy Ausztriában a helyszíni alapozáskor is tudnak vízzáró betont csinálni, még ott a helyszínen is vibrációs módszert tudnak alkalmazni. Nem értek hozzá.
Egyszerű 220v-os beton keverővel igen nehéz vízzáró betont készíteni szerintem. Mixer betont, nagyobb mennyiséget meg nem avval szoktak keverni. Szegény Dombi Józsi bácsi (isten nyugosztalja) álltunk a budai egyetem próbareaktor építésénél, megnézi a szállítót (szállítón kilónként minden raja van és keverésenként) és az mondta a mixeresnek adjon hozzá 6 liter! vizet mert nem elég képlékeny (6m3 betont hozott) mixeres vízcsap kinyit zutyi bele kb. 60 liter,összekeveri,beton terülése jó lett erre Józsi bácsi azt mondja: ugye mire képes 6 liter víz, pedig az öreg nagyon elismert, rendes koponya volt.
1987-ben vonultam be másodszor egy építőalakulathoz. Vácon építettünk egy laktanyában mindenfélét. Volt egy srác köztünk, valamilyen egészségügyi problémával, ezért őt a betonkeverőhöz küldték egy fontos feladathoz: amikor a hadseregnek keverték az 5m3 betont valamilyen üzemben, ami belefért egy Zilbe, akkor bele kellett öntenie egy liter folyadékot, amitől az a beton vízzáró lett.
Mi laikusok egy kicsit kételkedtünk a vízzáróságban, de ez volt az elmélet. Persze ha belegondolok, mennyi anyag ment onnan maszek építkezésekhez, semmin nem csodálkoznék.
A tegezés természetes :) A 80-as évek - inkább a 70-es évek eleje-közepe volt, amikor a Nagy Lajos király útján, a Fogarasi út - Mogyoródi út közelében építették a nagy bumszli toronyházakat. A Füredi úton a Larsen-Nielsen, dán házak épültek.
Megnézem valahol milyen a v-line készlet fúrói, bit részei, abból sosem elég bár van egy bosch kis bit fej készletem, nem valami acélos a mágnes benne .
Zuglóban 1967-1978 között zajlott a nagy panellakás építés - ennek az elejébe esik a Füredi úti épületek felhúzása is. 1968-ban voltam nyolcadikos, a második félévvel küzdöttem :)
Rendben, igazad van. Szóval az akkus ütvefúrónak "szerintem" semmi értelme nincs, akár mechanikus, akár pneus. A nagy Bosch gépemen se használtam sokszor ezt a lehetőséget. Esetleg ha nagyon gyakran dolgozol terepen olyan helyeken, ahol macera egy hosszabbítót kihúzni, van értelme egy jó akkus gépnek, de nem azért mert "kisebbet" üt.
A mérete alapján No5. A hullámos alj az gondolom azt jelenti hogy csíkos az alja. Olyanom nincs. Az 5ös méret nekem bejött nagyolni, kisebb dolgokat kiegyenesíteni. Komoly kétkezes cucc már.
Én még éppen általános iskolába jártam, mikor a Zuglóban építették a Füredi úti lakótelepet. Akkor még javában a B400 jelölés élt. Szerencséd van, hamarosan beadom a nyugdíj kérelmet :)
Nem akartam nagyon beton anyagismeretbe menni gőzöléssel kapcsolatban. Apósom jutott eszembe mikor mondta hozzak vízzáró betonhoz vegyszert, mondtam neki attól még nem lesz vízzáró mert több körülménynek kéne megfelelni ( cement fajta,víz-cement tényező ,vibrálás,frakciózott anyag stb) de ő a mai napig örül,hogy vízzáró betont kevertünk betonkeverőben.
Csináltunk egy kerítést és véletlenűl kihoztak C16/2o helyett egy útbetont a gyárból. Ha már ott volt beöntöttük. Két nap múlva kellett volna fúrni egy oszlopba néhány 12-es lyukakat a kapu automatizálásához. SDS+ nem bírta.
Kellett vegyek a SDS MAX fúrót a nagyobbik gépbe. A harmadik napra teljesen kifehéredett a beton.
Le kellett vakolni, de 3 naposan már nem szívott egyáltalán, lefolyt a spricc róla. Vettem valami méregdrága Sika alapózót az, megoldotta a kötést.