Keresés

Részletes keresés

Goldman Emma Creative Commons License 2020.12.17 0 0 16232

Azért az a jelenet Bereményi Magyar Copperfieldjében, amikor a nevelőapa nekikészül a szíjjal való verésnek, persze kizárólag nevelési célzattal... hátborzongató. Az én értelmezésemben gyereket azért tilos kicsit is verni, mert ha nem tilos, akkor azok, akik nagyon szeretnek verni, simán úgy vélik, ők erre (is) fel vannak hatalmazva. És az már nagyon késő, ha a félig agyonvert gyerek látlelete fölött kezdünk el azon vitatkozni, hogy a meglegyintéstől vajon hogyan jutottunk el idáig. (Persze én is kaptam egy-egy pofont gyerekkoromban. De nem jó emlék, pedig tudom, hogy csak eljárt a kezük.)

Előzmény: Boszorka (16230)
Szomaházy Creative Commons License 2020.12.16 0 0 16231

ADT nyílt nap holnap, december 17-én.

Boszorka Creative Commons License 2020.12.16 0 0 16230

Te néhány generációval fiatalabb vagy nálam/nálunk. Én 1941-ben kezdtem iskolába járni. A fenyítések nem ártottak senkinek. A tanároknak volt respektje. Otthon is el- elröppent egy pofon, attól se lett semmi bajom, de anyám nem lett idegbajos, mert lereagálta magát.:-)

Ha gyerekem lenne, már börtönben ülnék, a mai törvények szerint.:-)

Előzmény: nofRETRO (16229)
nofRETRO Creative Commons License 2020.12.15 0 1 16229

Mindenkinek, akit  bármilyen testi fenyítésben részesítettek: nagyon sajnálom hogy meg kellett tapasztalniuk. Bár a lányok hosszú hajába bogáncsot dobálni lehet hogy öröm, viszont kiszedni belőle kínszenvedés lehetett az érintettnek. Ez nézőpont kérdése.
De nekem kimondhatatlan szerencsém volt, csupa humán beállítottságú felnőtt között nőttem fel (vidéki város) és nem láttam, de nem is hallottam ilyesmiről. Ilyen körmösökről pl. a Tom Sawyer kalandjaiban olvastam, de Polly néni ott is többször megkímélte Tomot :)
Azt nem állítanám, hogy rosszcsont voltam, de jócsont se :) De ártani nem ártottam senkinek. Pl.nem is ragasztóval kentem be a tanító néni székét ápr. 1-én, hanem csak fokhagymával. Alaposan.

Amondó vagyok: csak óvatosan az általánosítással :)
Ez egyik kedvencem

Boszorka Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16228

Lányoknál ilyesmi nem volt. Kollektiv bezárásra volt eset, no meg ki kellett állni a sarokba, az osztálynak háttal. Jámbor bamba gyerek voltam, így erre nálam nem került soha sor. De elég gyakran állt valaki elöl a sarokban alsó osztályos koromban.

Előzmény: andreas19 (16226)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16227

Persze, hogy koki... a kuki sajtóhuba volt.

Én a vonalzóssal kötöttem életreszólót... nádpálca az olyan fél méterrel délebbre volt használatos, de szerencsére elég ritkán és akkor is "érzéssel".

Előzmény: andreas19 (16226)
andreas19 Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16226

Szerintem a "kukit" indokolt kihagyni, az nem lehetett a testi fenyítés tárgya,
míg a "koki" annál inkább, mert az = barack.
Volt még a "körmös" (nádpálcával vagy vonalzóval) és a pajesz

(annak hiányában a fül) húzgálása.
Talán ide tartozott még a "bezárás" is; a tanítás befejezése után egy órával
később mehettünk csak haza. Ez gyakorta kollektív büntetés volt.
Nálunk emiatt soha nem aggódtak.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (16224)
Boszorka Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16225

Nálunk is mindig a tanárnak illetve az iskolának volt igaza. Ma viszont a k. szülő bemegy és orditozik egyet a tanárral, hogy hogy merte a drága gyerekét, akit ő soha nem nevel, megfenyíteni. Természetesen ma csak szóban. Néha meg is verik a tanárokat a feldühödött szülők.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (16224)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16224

Semmiféleképpen nem kínzás volt az, hanem fizikai fegyelmezés. Nekem a különpad (pellengér) volt a legrosszabb. A testi fenyítések (kihagytad a kukit) csak elsőre voltak kellemetlenek, de hamar elmúlt a hatásuk...

Otthon sem volt sok értelme panaszkodni, mert nem szimpátiával járt, hanem mindig a "biztos megérdemelted fiam" kifejezés érkezett irányomban. Tegyük hozzá, az esetek 90%-ban jogosan (a többi mérési hiba volt :-) ).

Előzmény: Szomaházy (16223)
Szomaházy Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16223

Bogáncs, tenyeres stb.

Régi általános iskolai tantermi képek után kutakodtam a Fortepánon.

Ezt találtam, erről a képről jutott eszembe,

hogy a sokszor visszasírt "régi szép idők", talán nem is voltak

annyira szépek az ötvenes években. Sokféle, válogatott

gyermekkínzást éltünk át. Íme, néhány példa ezekre.

Volt ugye a képen látható tenyeres, ennek fájdalmasabb társa, a körmös,

a sarokba térdeltetés kukoricára. Volt egy szadista tanárunk az ötödikben

aki a pajeszunknál fogva húzott ki minket a padból.

A képen látható srácok bűne talán az lehetett, hogy a szünetben az udvaron

bogáncsokat dobáltak a lányok hajába. Remélem, hogy az olvtársak

a fentiekről csak hallottak, vagy olvastak, avagy angyali jók voltak.

napocza Creative Commons License 2020.12.14 0 0 16222

Királyság, működik!

Előzmény: tamasi.miklos (16221)
tamasi.miklos Creative Commons License 2020.12.14 0 0 16221

elvileg ezt sikerult megoldani, ellenorizzetek legyszi

koszonom!

Előzmény: napocza (16209)
Goldman Emma Creative Commons License 2020.12.12 0 0 16220

Nem lehetett az annyira egyértelmű: én sosem kerestem utána, de arra nagyon emlékszem, hogy amikor az első stokkot feltették tőle a Fortepanra, nagy találgatás zajlott a hírlevélben, honnan is ez a név, egyáltalán, hogyan kéne tagolni a hosszú szót.

Előzmény: andreas19 (16218)
edesviz Creative Commons License 2020.12.12 0 0 16219

Elnézést, de az új kereső rendszerrel van egy kicsi bajom, copy/paste-val szerettem volna beilleszteni szám részeket. De a marhája azonnal lezárta mint szám. A hiányzó végződést nem tudtam hozzá írni.

andreas19 Creative Commons License 2020.12.11 0 0 16218

Soha nem kerestem utána, jelent-e egyáltalán valamit az adományozó "neve".
Alaposan meglepődtem a napokban olvasott híren, hogy így hívták azt a pilótát

aki elsőként repült a hangsebességnél gyorsabban.

Előzmény: nofRETRO (16217)
nofRETRO Creative Commons License 2020.12.11 0 0 16217

Köszönöm, most már értem! :)
Nem is volt a tippjeim között.

Előzmény: andreas19 (16216)
andreas19 Creative Commons License 2020.12.11 0 0 16216

tumblr

konkrétan erre 

Most akkor több képet nem fog adományozni?

:)

Előzmény: nofRETRO (16215)
nofRETRO Creative Commons License 2020.12.11 0 0 16215

Maki legyek, de egy napja nem jövök rá, hogy mire is gondolsz?  Van egy-két alternatívám, de nem érzem meggyőzőnek. Szóval, kifejtenéd? :)

Előzmény: andreas19 (16214)
andreas19 Creative Commons License 2020.12.09 0 0 16214

Meghalt Chuck Yeager, a pilóta, aki elsőként lépte át a hangsebességet

"És akkor ezt így most hogy?"
:))

tamasi.miklos Creative Commons License 2020.12.09 0 0 16213

Kedves Damusz!

Köszönjük az infokat. Sajnos minden keresésére nem lehet egyedi lehetőséget adni, időnként a felhasználónak kell improvizálni. Az Erzsébet körutat én megfejelném egy Budapest+kerület cimkével. A kulcsszavakon belül szótöredékre valóban nem keres a kereső. Igy a Margitszigetre Margitszigetként lehet keresni. Igyekszünk finomítani a keresőnkön, de úgy érzem hogy általánosságban sokkal jobb (és gyorsabb) mint a régi volt. Bármi egyéb hiba előjön, érdemes itt a Fórumon megosztani

köszönöm

t.m.

Előzmény: damusz (16212)
damusz Creative Commons License 2020.12.08 0 0 16212

Kedves Miklós,

a telefonomon safari böngészőt használok, egyszerűen azért, mert az a gyári, és eddig semmi okom nem volt rá, hogy ne azt használjam. A fp oldalnál azonban a következő történik: kiválasztok egy képet, az megjelenik nagyobb méretben, ahogy kell. De egyrészt a feliratot nem látni, másrészt a kép bezárására szolgáló X pillanatokon belül eltűnik, és innentől nem lehet bezárni a képet, legfeljebb a vissza gombbal visszatérni a képfolyamhoz (ami nem ugyanoda vezet, mint a kép bezárása)

a keresővel pl az a bajom, hogy

- nem lehet pontos kifejezést keresni- pl az Erzsébet körút minden olyan képet kiad, amiben a két szó szerepel, függetlenül a szavak  elhelyezkedésétől, sorrendjétől. - nem lehet megadni, hogy képaláírásban, és/vagy címkében szeretnék keresni (és az fura, hogy a kereső az adományozóban is keres)

- vagy pl ha szeretném megnézni az összes olyan képet, aminek a leírásában szerepel a sziget szó, a Margitsziget című képeket nem adja ki a kereső 

Előzmény: tamasi.miklos (16206)
tamasi.miklos Creative Commons License 2020.12.08 0 0 16211

Köszönöm, vettem és el is küldtem a programozónknak. Remélem sikerül megoldani

t.m.

Előzmény: Fradista Utazó (16210)
Fradista Utazó Creative Commons License 2020.12.07 0 0 16210

Az előző verziónál pont én kértem egy ilyen fejlesztést, és akkor megcsináltátok :-)

Ha látok egy képet, amit érdekesnek találok, és külföldieknek mutatnék meg, akkor volna ez hasznos. 

Előzmény: tamasi.miklos (16208)
napocza Creative Commons License 2020.12.07 0 0 16209

Nem gyakori, csak előfordulhat. Mi magyarul dolgozunk, de egy küldöldinek a kép angol nyelvű linkjét szoktuk továbbküldeni. Így egyszerűbb lenne, de persze meg is lehet nyitni a fortepant egy másik ablakban és ott angolul is megkeresni.

Egyébként az új fortepan nagy előnye, hogy ezt is lehet, azaz egyik ablakban magyarul, a másikban angolul. A régi fortepanon, ha megnyitottuk a fortepant a másik nyelven is az előző megnyitásokat is átváltotta automatikusan.

Előzmény: tamasi.miklos (16208)
tamasi.miklos Creative Commons License 2020.12.07 0 0 16208

Megkérdezem a programozónktól (amúgy ez egy gyakori probléma lehet? persze ha egyszerű a megoldása, oldjuk meg)

köszi

t.m.

Előzmény: napocza (16207)
napocza Creative Commons License 2020.12.07 0 0 16207

Bocsánat, reménykedhetünk egy olyan fejlesztésben, hogy ha angol és magyar közt váltunk, akkor ugyanott maradunk és nem kerülünk vissza a fortepan főoldalra?

Előzmény: napocza (16202)
tamasi.miklos Creative Commons License 2020.12.07 0 0 16206

Kedves Damusz!

Az App a régi honlapról működik, a tartalma sajnos már nem frissül. Viszont - amennyire az olvasóinktól hallom - az új site elég jól működik telefonról is. Javaslom, hogy azt próbáld meg használni, akár a böngésződ frissítésével. Egy zárójeles kérdés: azt írod, hogy az app keresője SEM jó. Ezek szerint a honlap keresőjével is vannak gondjaid? Kérlek írd meg mi, hátha tudunk rajta segíteni

üdv

t.m.

Előzmény: damusz (16205)
damusz Creative Commons License 2020.12.07 0 0 16205

üdv!

lehet, hogy valahol jóval alább van válasz a kérdésemre, de nem találtam.

Mivel a telefonomon teljesen használhatatlan a fortepan oldal (ezt csak most vettem észre, mert nem szoktam ott nézegetni), kipróbáltam az appot. Igen tetszetős és elég jól működik (na jó, a keresés itt sem jó), de furcsa módon a számos utóbbi frissítéssel felkerült több száz (ezer?) képet nem látni benne. Az adatbázis egy régebbi állapotához kapcsolódna, vagy miképp lehetséges ez? Várható változás ezen a téren?

2ly Creative Commons License 2020.12.05 0 1 16204

Csak technikai kérdés, az "egyszerűbb" kereshetőség miatt?

A keretprogram adottságai alapján lehetséges katalogizálási kérdésről van szó.

2011-ben a szerkesztőség úgy döntött, hogy egységesen a mai hovatartozást adja meg a képaláírásokban.

Előzmény: vino-et-veritas (16203)
vino-et-veritas Creative Commons License 2020.12.05 0 0 16203

Ha már volt róla szó, elnézést érte.

Pár képet kerestem a századforduló környékéről.

Nos, azt látom, hogy a "mostani" határok szerint jelennek meg a hely-megjelölések (pl. Románia, Erdély; Szerbia, Újvidék; Szlovákia, Kassa, stb.).

Ez nagyjából a Monarchia szétdarabolásáig egyszerűen nem felelnek meg a valóságnak (utána már sajnos igen).

Ennek mi az oka? Csak technikai kérdés, az "egyszerűbb" kereshetőség miatt?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!