Keresés

Részletes keresés

zordonC3 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18740
off (de válasz)

rendszergazdaként is dolgozom szoftverfejlesztés mellett (élni vmiből kell azért).

Pilisben lakom, hívnak dél-csepelre, hogy gond van a központi rendszerrel. Még admin joggal sem engedi be őket, szervert újraindították, és ez az ügyvezető gépe, menni kell...

Az ügyvezető teljesen sík hülye, biztos valami alapdolog lesz. caps-lock ilyenek ok. Végigzongorázok mindent, de azt mondja ugrál a kép (laptop) micsoda?

mindegy, képtelen elmondani mi baja van, kocsiba be, több ezer forintos benzinnel oda-vissza 4 h (oda 2, vissza 2), megérkezek, a vonalas telefon túl közel van a géphez, és a sarka nyomja a bal ctrl billentyűt... ... ... ... ...

de volt ettől jobb korábban ami velem is megtörtént, hogyaszongya' nincs szerver. Igenám, fél óra próbálkozád után kiderült hogy áram sincs :) (csak az értelmes kolléga a gépe mellé bekötötte az asztali lámpát is a szünetmentesre, nem vette észre)

on
Előzmény: Törölt nick (18739)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18739

A "rugalmasságról" jut eszembe:

Kihívtak ma egy autósboltba, hogy szereljek fel a fürdőszobájukba egy vonalsugárzót. Nem sok kedvem volt kimenni, mert ez tipikusan az a xarrágó népség, akit ki nem állhatok, ...de mindegy, kimentem.

Megérkezek.... kivárom míg az eladó kiszolgálja a vevőt, azán kivárom míg lebonyolít egy 5perces telefont. 

-Mondom neki: a villanyszerelő vagyok.

- ok, mindjár szól valakinek, de ő most éppen ebédel.

-Két perc, előkerül egy fickó.

-Neki is bemutatkozom.

-előkerül a vonalsugárzó

-hová kéne felszerelni?

-tanácstalanság ül ki az arcára

-szól egy nőnek

-csókolom, a villanyszerelő vok. Hová kéne felrakni a vonalsugárzót.

-a meglévő vezetékkiállásra

-ha oda rakom akkor az ajtó közepébe lóg be a húzózsinór, ha odébb teszem, akkor ugye látszik a vezeték.

-egyik se jó

-túlzás nélkül mondom, hogy 10percig forgattuk a vonalsugárzót, hogy hova kerüljön.

-nagynehezen megszületett a megoldás

-árajánlatot adok

-az nagyon drága, a vonalsugárzó csak a fele volt

-aszongy a nő, hogy felhív valakit és megkérdezi, hogy mehet-e a dolog

Na ez volt az a pillanat amikor szó nélkül megfordultam és bebaxtam magam mögött az ajtó.

Na ennyit a rugalmasságról :D

Előzmény: Zotya0202 (18735)
Jahno Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18738
Ha feszmentes akkor meg tényleg kár bármit csinálni, tetőt rá aztán helló. Ha később opciós, hogy fesz lesz benne, akkor hagyjuk, ha amúgy is elkerülnénk, akkor minél jobban tőben elcsípni, mert kuka.
Előzmény: halaloszto (18734)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18737
Esetleg vízálló leukoplaszt? :D
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18735

Ez a kérdés volt az alany:  "Szóval vezetékvég, zsugorcsővel vízmentessé hogyan tehető? Persze nem arra kell gondolni hogy víz folyik rá a csapból." 

Szóval ha valakinek a zsugi cső szinpatikus akkor csinálja azzal,ez nem azt jelenti hogy én vagy te is mondjuk jelentőséget tulajdonítanánk egy feszmentes kábelnek!Én a magam részéről se áldoznák rá még szigszallagot se nagyon,de ha valakinek ez a kívánsága hát legyen ,megvan a módja hogy akár vízmentesen is lezárja azt a fesz-nélküli vezetéket! Az meg hogy átlag villanyszerelő hogy csinálja az egy dolog de ha te annak az átlag villanyszerelőnek mondod hogy légyszives azt a plussz zsugi csövet tegye rá biztos nem fog megorrolni maximum gondol valamit magába de végül is a te villanyodat szereli és ennyire rugalmasnak kell lenni aki a mai világba szolgáltatást nyújt!!

halaloszto Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18734
de egy furdoszobaban nem kell vizmentesen szerelni. tudtommal.

nem akarok beszolni, de biztos mindenki tisztaban van vele, hogy a kovetkezorol van szo:

le kell zarni egy vezetekveget, ami
- egy tukor mogott van egy kotodobozban
- feszmentes, masik vege ki van kotve
- egy furdoszobaban van

atlag villanyszerelo visszadugja a veget a csobe es kesz.

vajk
Előzmény: Jahno (18733)
Jahno Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18733
Szigszalag meg a vízmentes kicsit más témakör, nem? Szigszalagnál meg emeljük ki azt is, hogy vannak minőségi különbségek.
Előzmény: halaloszto (18730)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18732
Hadd lehessen már leírni hogy nekem mi a meglátásom ezzel kapcsolatba! Én csak egy lehetőséget írtam ,akinek a szigetelő jobban tetszik az csinálja azzal!
Előzmény: halaloszto (18730)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18731
Az autóvillamossági vezetékeknél szinte csak ezt használják én is az egyik utasomtól kaptam pár éve egy zacskóval aki ilyen helyen dolgozik,azóta ha kell csak ezt használom középről kifele kell haladni a melegítéssel és semmi gond!
Előzmény: Törölt nick (18729)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18730
hadd ne kelljen mar gyantas zsugorcso egy feszmentes vezetekveg lezarasahoz egy furdoszobaban. es a kotodobozzal mi van, ami a furdoben van? abban is gyantas kotesek vannak? vagy ip55 fedele van?

levagod hogy ne logjon ki a drot, betekered szigetelo szalaggal es kesz. szigetelo szalag, azert ez a neve, mert erre valo. szigetelni. az kell, nem?

vajk
Előzmény: Zotya0202 (18728)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18729

Gyantás zsugorcső?

Csak azt már nem lehet összevissza melegíteni, mert ha rosszul csinálod, ki is durranhat. Vagy csak simán nem éri el a kívánt hatást.

Előzmény: totya4 (18726)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18728
Vannak a gyantás zsugorcsövek,melegítéskor megfolyik benne a gyanta és szépen kitölt minden hézagot.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18727
Mondjuk az én legegyszerűbb megoldásom, hogy zsugorcső 2 centi túllógással rámelegít a vége visszahajt  , és utánna mégegy zsugorral beburkol.
De biztos van valakinek mág jobb eljárása ...
totya4 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18726
Ja igen. Ha vízmentesen szigetelni akarom egy 220-as vezető végét (kikötés híján...), akkor ahogy szó volt róla pl. a zsugorcső jöhet szóba. Viszont a legvége, ahol nincs alatta kábel, a zsugorcső nem szűkül össze teljesen azaz vízmentessé, és az összeszorítás + melegítés sem teszi azzá. Csak egy ötletem van, egyszerűen a vezeték vége után kihagyok 1 centit, és rakok oda egy 2centis kábelt, amire már szépen rá tud feszülni a zsugorcső.

Volt szó szigetelőszalagról is, de azok nem szimpatikusak, és tudom hogy van vezetéklezáró is, amit rá kell tekerni a vezeték végére csak a baj az hogy ragasztani is kell, aminek a végeredménye az hogy a vezeték a későbbi felhasználás során rövidebb lesz, mivel ezt csak le lehet vágni róla.

Szóval vezetékvég, zsugorcsővel vízmentessé hogyan tehető? Persze nem arra kell gondolni hogy víz folyik rá a csapból.
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18725

Cat 3-5-5e szabvany.

A normal telefon vezetek amit te hasznalsz az 4 eres de nem csavart erparos. Ezt igen rovid tavon hasznaljak analog es SIDN vagy kozpontok eseten sajat keszulekekhez.

Cat3 kabelt nem lehet ilyen cimszo alatt sehol sem talalni inkabb ugy hogy telefonvezetekek.

Csereld le ahogy irtak Cat5-re vagy jobbra.

Előzmény: Dreamer (18717)
totya4 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18724
Erre jók a fórumok. Mindenki dícséri a wago-t milyen jó, aztán jön valaki aki azt mondja szar mind :) Most legyek okos! :)
Előzmény: Törölt nick (18639)
Jahno Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18723
Legjobb ötlet. Onnan meg UTPvel.
Előzmény: Dreamer (18721)
Jahno Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18722
Mert a mezei kéteres bronz is simán CAT3 :-D Már fejből azt sem tudom mi a szabványa, de valami elég apró frekit visz át, tán ha spárga lenne az a drót és eléggé vizes, akkor is működne.
Előzmény: SZEGECS (18718)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18721
Azon morfondírozom, hogy az egész modemet oda telepítem a szolgáltató által kiépített csatlakozási ponthoz közel, és dugja a seggébe amit gondolok!

Dreamer
Előzmény: SZEGECS (18718)
Jahno Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18720

A "normál 4 eres" az jó eséllyel CAT3 is, de nem szoktunk vele foglalkozni. Kábel és dugó érdekes dolog, néha házon belül is stabilitást, megabiteket jelent.

Fali csatlakozáshoz érdemes közelebb vinni a modemet, aztán ha Tcomos, akkor a tesztmérőjével közvetlenül mérni egy sebességet. De kábelcsere ajánlott.

Amúgy nekem mindenfelé CAT6 kábel megy, aztán falon meg azt dugunk bele, amit akarunk, DSL modemet, PC-t IPtelefont, ISDN-t, kamerát, faxot...

C20NE Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18719
CAT5 - ös kábelt használok és sosem volt probléma vele, az irodák strukturált kábelezéseinél is azt használ mindenkit, aztán vagy telefon vagy PC lesz rajta és semmi gond nincs vele. CAT3-at inkább telefonos boltban fogsz találni vagy ott sem. Arra kell figyelni, hogy egy érpárra kell rakni a vonalat.
SZEGECS Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18718
azt mondta a kint járó szaki, hogy az úgy nem jó mert "CAT3" kábel kell.

Ha ez tényleg így lenne, akkor miért van az, hogy az oszlopról sima mezei kéteres bronzvezeték jön be a lakásba?

Dreamer Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18717
Ez ötös! Aztamindenit...

Kicsit offtopic!

Ti milyen vezetékkel szoktátok vinni a telefont? Vagy rá van ültetve a CAT5-6 UTP-re? Van otthon egy kis internet sebesség/stabilitás problémám, és a szolgáltató azt mondja az ő hálózatában nincs hiba.

Otthon normál 4 eres telefon vezetékekkel van vezetve a telefon, és a vonal az ADSL modemig, de azt mondta a kint járó szaki, hogy az úgy nem jó mert "CAT3" kábel kell.

CAT 3 kábelt nem találtam (eddig).

Dreamer
Előzmény: RoninTT (18716)
RoninTT Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18716
Nos, ha már a szépségnél tartunk.

Ez egy söröző-étterem "főelosztója".
Mindezt úgy kellett újra cserélni, hogy az "objektum" egyetlen napra sem zárt be.
Laja73 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18715
Hát most kíváncsi vagyok, milyen százalékban lesz raktáron, ez talán egy jó termék a próbához, nem annyira általános, de különlegesnek sem mondható.
Egyébként ha már megvan a lista, annyi pozitívumot hozzá kell tennem, hogy az tisztességes módon meg van csinálva: bolt neve, irányítószám, vagy teleülés szerint is sorbarendezhető, és mindengyiknek ott a telefonszáma, fax-száma, emailcíme.

Legrandtól függetlenül remek kis adatbázis, akinek villanyos bolt kell.
Előzmény: Jahno (18711)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18713
Minden szobába rakunk TV.t  IT-t riasztót…..A gipszelés egyszerű és gyors. Nem spaklival dolgozunk hanem kőműves kanállal. kb  2/3-ad gipsz 1/3-ad vakolat keverék . Pár perc múlva 1-2 mozdulattal megkaparható és a végei egy húzással lehúzható. Nagyobb gerinceknél ½  gipsz ½-ed vakolat keverőszár….. gyorsabb mint spaklizgatni.

Előzmény: Törölt nick (18712)
Jahno Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18711

Én ezer éve voltam ott boltot keresni, meg alap boltokat ismerem, más meg nem kell.

Amúgy meg voltam Legrand marketing baromságon, szakmai tréningen, meg a fene tudja min, így elég nagy az arcom ahhoz, hogy felhívjam a népeket, aztán elküldjem az annyukba, hogy amit reklámoznak, azt meg sem lehet venni, meg nincs ára és határidő, meg különben is kurvannya, kurvannya.

Sajna ez van, ami akármin voltam, mutattak egy terméket, meg betörünk az országba, mennyiségi basz, csak most csak akármi, meghódítjuk a világot, gyártókapacitás, salesember. Tán csak a Legrand nővérhívóra nem kérdeztem rá, de a többire első körben nem bírtak árat mondani, valamint ha közöltem, hogy kellene ebből most egyből a partneremnek 17 darab, akkor elhűlt képpel közölték a nincset, meg a nem tdjuk. Nekem meg hízott a májam, mint ha csak most nyakaztam volna le a hétfejű sárkányt. Közben siralmas az egész.

Telefonos mond boltot, azt kikuglizod, az meg közli, hogy öööööö, izééééé.

Előzmény: Laja73 (18698)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18710
A világos szürke csövek  gyengeáramú csövek a 3 sötét meg nem túlzás erősnek…szerintem.

Előzmény: Törölt nick (18708)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18709
Nincs :-D Magyaron csak az ár számit ezért a haszon rovására megy a dolog ja meg azért, hogy nyugodtan aludjunk !

Előzmény: Törölt nick (18707)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18708

Az a csövezés amit én csinálok max esztétikában tér el, mert én nem fogom a csöveket egymás mellé terelni meg vonalzóval gipszelni.

A másik meglátásom a feltett képpel kapcsolatban, hogy kb dupla annyi csövet látok, mint amennyit a -vélelmezhetően- átlagos lakás igényel.

(a minden áramkörnek külön cső is teljesen értelmetlen...)

Ami pedig egy átlagos megrendelőt meggyőz, az az: ár.

Sajnos manapság leginkább csak az számít. -ezért is vonom ki magam egyre inkább teljes szerelésekből. :( 

Előzmény: Törölt nick (18707)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18705

Tényleg szép. És biztos jó is.

Pl ott a gipszelésnél, hogy hogyan sikerült olyan egyenesre csinálni, azt nem is tudom elképzelni. -meg, hogy minek...? azt se.

Ez így nagyon jól néz ki, de pusztán az esztétikai élmény miatt megnövelni a kivitelezés munkaidejét, szerintem fölösleges dolog.

Lehet, hogy ugyanannyi idő alatt két lakást szerelnél meg, ha nem xarakodnál ezekkel a baromirapárhuzamos csövekkel, meg szögegyenes gipszeléssel.

Ez kicsit úgy hat, mintha a saját magad szórakoztatására csinálnád ilyen "túl"precízen, mert hogy a megrendelőt egyáltalán nem érdekli ez, arra a nyakamat teszem.

Ezt maximum szakmabeliek tudják értékelni, így-vagy úgy.

Bár lehet, hogy te hobbyból szerelsz és nem kenyérre kell a zseton. -ki tudja...

Előzmény: DkGrinder (18704)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18704

Az én 15 évem így telt :-D

Előzmény: Törölt nick (18702)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18702

Látom nem is érted teljesen, hogy miről van szó.

Nem a hajlításról beszéltem, hanem a toldásról.

A hajlítást azt többnyire én is úgy csinálom, ahhogy az meg van írva. -de nem teljesen.

Másrészt meg saját magamat csak nem xopatom egy áthúzhatatlan csövezéssel. :)

Egyébként szerintem meg az lenne a szakma megcsúfolása, ha nem gondolkoznánk olyan megoldásokon, amik jobbá-gyorsabbá-könnyebbé teszi a villanyszerelést.

Ha egy kicsit módosítasz a 40-éves technológián pozitív irányba, attól nem fog összedőlni a világ.

Lehet, hogy ha úgy állnál hozzá dolgokhoz, hogy befogadd a jobbat, akkor a saját munkádat is megkönnyítenéd.

kb 15-évvel ez elött volt egy főnököm akitől többek között megtanultam, hogy csak a minőségi munkát lehet jó pénzért eladni.

Tőle tanultam azt a csövezést is, amivel kétszer gyorsabban lehet haladni.

Ebben az időben neki már nagy háza volt mátyásföldön, és egy porsche-ja a garázsban, "csak" villanyszerelésből.

Úgy gondoltam, hogy ha neki bejött így, akkor nekem se lesz rossz. -és nem tévedtem.

Előzmény: Törölt nick (18700)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18701
Teljesen elhűltem :-(
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18699

Az viszi rá, hogy kategóriákkal könnyebb így csövezni. Nem kell keresgélni a tágítótüskét a sitt alatt, nem kell xarakodni a tágítással, nem kell pontosan méretre vágni a csövet. -persze ésszel kell csinálni.

De nem túl bonyolult. Csak az lényeg, hogy befelé álljon a "slicc".

Nekem gyakorlatilag 15-éve nem volt tágítótüske a kezemben.

És mint mondtam: egyszer se akadt el...

Előzmény: Törölt nick (18696)
Laja73 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18698
Köszi! Amúgy nem volt egyszerű vazz :))
Lehet, hogy én vagyok ilyen béna csak? Menjen el mindenki a www.legrand.hu -ra, és számoljon be, hány perc alatt találta meg a listát.
Előzmény: Jahno (18695)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.26 0 0 18697
Nem titoknak mondanám, sőt azt se állitom, hogy nem csináltam ilyet, meglévő csövezés átalakitásánál. kb 10 éve egy kis garzont emiatt ujra kellett csöveznem, mert az új villanyszerelőm így csinálta, és kirugtam még vezetékbehuzás előtt!
Előzmény: Törölt nick (18692)
Jahno Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18695
Lengrand oldalán van boltkereső, aztán csak lesel valamit a kerületben. De jobb számgéphálózatos helyeken is árulnak, villanyászbolt meg max. meghozza.
Előzmény: Laja73 (18693)
Teaway Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18694
Köszi, utánanézek.
Előzmény: Jahno (18687)
Laja73 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18693
Kösz mindenkinek, akkor Legrand! Hol érdemes megvenni (BP/Pest megye), gondolom barkácsáruházakban duplapíz (már ha van ezekben)?
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18692

Tanuló koromban én is tágítással toldottam a csöveket, míg egyszer valaki meg nem mutatta, a titkot, hogy hogyan kell fele annyi kinlódással csövezni.

Ja és minden ellenkező híreszteléssel szemben: így sem akad el soha a behúzó!!!

De ez nem szabványos úgyhogy ne is lássátok meg amit írtam :)

Előzmény: NeomatiK (18686)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18691
Hajlitáshoz se szoktunk melegiteni, csak hidegben. Akkor meg egy 500-as reflektorral szoktam.
Előzmény: Gyurco78 (18690)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18690
Hajlításhoz is? Én csak beledugom a betétet, megmelegítem, aztán majdnem hogy magától meghajlik. Toldáshoz tényleg csak nagy hidegben használtam, mert volt, hogy próbáltam beledugni a tüskét, aztán ripityára tört a cső vége :)
Előzmény: Lacivill (18685)
Jahno Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18689

Szerencsére a csavarhúzós fogantyús cucc kiment a divatból. Az max. telefonra volt jó, de amúgy sem szerette senki, meg működésképtelen az egész.

Szerszám nélküli cumókat meg szeretjük, mert az jó.

Előzmény: Lacivill (18684)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18688
Pontosan így! Elvileg abból az irányból kell húzni a vezetéket, amelyik oldalon a belecsúszó cső van, de nem akad el a másik oldalról se, legfeljebb ha nagyon sorjásan vágod el a csövet, vagy ha már nagyon tele van vezetékkel.
Előzmény: NeomatiK (18686)
Jahno Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18687

Panduit betétek, meg Legrand aljzatok azok szerszámmentesek. Körbevágod a PVC köpenyt, ereket széthajtogatod, színsorrendben be a helyére, majd ahogy rácsukod a tetejét szépen önmetszi magát a kések közé. Utána ami kilóg azt tőben lecsíped, aztán mehet a helyére.

Biztos van több gyártónál is ilyen, én ezt a kettőt szeretem, meg használom. Panduithoz van kis préselőszerszám is, de annyira nem kötelező használni, viszont az a falba csak spéci helyre megy bele.

Előzmény: Laja73 (18672)
NeomatiK Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18686

Tehát az egyik csövet ki kell tágítani és abba beledugni a másikat? Belül lesz egy perem így az egyik irányból, emiatt gondoltam hogy elakad a vezeték ebből az irányból.

Gagyi hőlégfúvom van, 2000 Ft volt. Attól félek, kigyullad a kezemben :))

Lacivill Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18685
+15 fok felett szükségtelen a melegités.
Előzmény: Gyurco78 (18683)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18684

Mintha a legrandnak lenne egy olyan amibe a 8 ér blankolás nélkül megy bele, és utána egy csavarhuzóval kell elforditani egy "forgantyút".

De a mult héten láttam egy patch panek szerelésnél hasonló megoldást.

Majd jön Jahno ő ebben otthon van.

Előzmény: Teaway (18682)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18683
MüIII-as cső szereléséhez kb. 4000Ft értékű szerszám kell:
- Tágítótüske (300 Ft)
- Hajlító betét - minden csőátmérőhöz van (300 Ft)
- Gagyi hőlégfúvó (3000 Ft)

Nem akad el benne semmi, pofon egyszerű :)
Előzmény: NeomatiK (18678)
Teaway Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18682
Engem is érdekelne!
Eddig én is csak beszúrószerszámosat láttam.
Előzmény: C20NE (18680)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18681
Tágitótüske 300 ft-os cucc, meg hajlitókészlet kicsit többért kapható. Kis gyakorlattal meghajlitható. Mért akadna el a toldásnál?! Symalennek nagyobb a hajlitási sugara, picit drágább, de nem kell müvészkedni vele.
Előzmény: NeomatiK (18678)
C20NE Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18680
Ilyen aljzatot még nem láttam. Hol lehet kapni és mi a neve?
Előzmény: Pepe7 (18673)
C20NE Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18679
Sokféle ethernet aljzat létezik. A leggyakoribb, hogy valamilyen beszúró szerszámmal ( pl. Krone ) bele kell, a blankolatlan vezetéket, préselni a helyére és a kések megoldják az érintkezést. A fölösleges vezetéket a beszúró szerszám levágja. Ethernetben csavarosat még nem láttam. Egy-egy darabhoz egy vékony tapétavágó kés életlen vége is megteszi.
NeomatiK Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18678
Lemaradt.... Csak amiatt kell vigyázni a Symalennel, mert vastagabb a fala mint a többinek? Vagy más hátrányra utaltál? A MüIII csövet hogy kell toldani? Kell rá cucli? :D Nem akad meg benne a vezeték a toldásnál?
Előzmény: Jancsii (18676)
NeomatiK Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18677

Köszönöm! Egyelőre most még csak a falra fogom felrakni a mennyezeti gipszkartonhoz való UD profilt, de előtte ki akarom vésni a falban az UD profil mögött az átvezetést helyét, hogy ne utána kelljen bénáznom vele. Itt csak a "csillárhoz" menne a vezeték.

Tehát lesz itt egy kanyar az UD profil fölött, meg lent a padlóról a falra menet. Meg még néhány nagyobb sugarú ív a padlón, ahogy jön az kismegszakítótól.

Az ajtótoktól hány cm-re érdemes rakni a kapcsolót? Innen menne fel függőlegesen a vezeték a terveim szerint. Tudom, vannak erre irányszámok, de azért megkérdezem :) Van is két frankó könyvem, de gyorsabb itt kérdezni :)

Előzmény: Jancsii (18676)
Jancsii Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18676

Ez attól függ, hány kanyar van a csőben. A Symalen csővel vigyázni kell, mert 2mm-es a falvastagsága.  A 3x1,5 Mcu a légvékonyabb 11 vagy 13- as MüIII csőben is elmegy.Symalenben a legvékonyabb 16-os, tehát ez kell. 

A 3x2,5-nek 16-os,MüIII Symalenből 20-ast tennék.

Előzmény: NeomatiK (18674)
Laja73 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18675
oh, remek,köszi!
Előzmény: Pepe7 (18673)
NeomatiK Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18674
Helló! Falban 3x1,5 és 3x2,5-es MCu vezetéket mekkora belső átmérőjű Symalen (vagy más műanyag) csőben lehet vezetni?
Pepe7 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18673
Nem kell sem krimpelni, sem forrasztani. Meg kell blankolni a kábelt, majd a (feltüntetett) helyes színsorrendben be kell tenni a megfelelő rovátkába, és az aljzat maga préseli be az ereket a fém érintkezőkhöz.
Laja73 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18672
Sziasztok, félig off, ethernet aljzatot szerelt már valaki? Milyen annak a "hátulja"? Padlásról jönne le falban a 8 eres vezeték, és szeretném egy ilyenre rákötni. Nem tudom, hogy forrasztani elég-e hozzá, vagy kell az a spéci szerszám (krimpelő??) is, ne adj Isten hátulról egyszerűen bedugható a kábel (na ezt mondjuk kizártnak tartom, de hátha).
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 18671
A prodaxnak van "zsalunyomó" kapcsolója, azaz nyomod kapcsol, nem nyomod nem kapcsol. Nem kell rugó, meg mezei kapcsoló, árban ugyanannyi (picit több) mint a standard villanykapcsoló. Nekem van ilyen a falon :P
Előzmény: Snakeins (18669)
Jancsii Creative Commons License 2009.01.24 0 0 18670

Több típus is van. PL. HAGER EM003, vagy FINDER  14.01,  FINDER 14, 71,

FINDER 14.81

Előzmény: Gyurco78 (18667)
Snakeins Creative Commons License 2009.01.24 0 0 18669
Én szellőző ventilátorhoz csináltam ilyesmit néhányszor - a Prodax csillárkapcsoló billenője alá remekül be lehet szorítani a gyári rugót, amit a nyomógombokhoz adnak - az pedig majd jó lesz 1P kapcsolónak.
Előzmény: Gyurco78 (18667)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 18668
Bocsi, most nézem, hogy már írtad a redőnymozgatót.
Előzmény: Snakeins (18659)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 18667
Na eddig talán ez a legjobb megoldás!
Esetleg konkrét típust tudsz ilyen reléből?

A csillárkapcsolós ötletet tenném a 2. helyre :)

Viszont most eszembe jutott még valami: redőnymozgató kapcsoló.

Érdekes, hogy ez ilyen extra igény, azt hittem, hogy szoktak ilyet csinálni.
Előzmény: Jancsii (18660)
Jancsii Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18666
Semmi baj.:)) Velem is előfordult már, hogy előbb leírtam valamit, mielőtt alaposan átgondoltam volna. Szerencsére nem voltak elég szemfülesek a kollégák.:))))
Előzmény: misi-vill (18665)
misi-vill Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18665
Leesett! :) BOCSI!
Előzmény: Jancsii (18664)
Jancsii Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18664
Ez lenne a tökéletes megoldás, mert nem kellene kapcsolgatni.:))) Folyamatosan világítana!
Előzmény: misi-vill (18663)
misi-vill Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18663
Szia. Megpróbálhatnád egy alternatív kapcsolóval is akár. L pontra kötöd a fázist, a túlsó oldalon pedig az egyik a lámpaszál másik a relé.
Előzmény: Gyurco78 (18656)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18662
Bekotes kerdese szerintem. A valto kapcsolo esetben az allastol fuggoen ket kimenet kerul kulon kulon delej ala a masodik kapcsolo egyik kimenetre kotve kap tapot es tudod hasznalni a nyomo gombot.
Előzmény: Gyurco78 (18658)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18661
Barkács, de müködő megoldás, a csillárkapcsoló egyik felébe egy rugót tegyél.......
Jancsii Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18660
Egy másik ötlet. Cseréld le a kapcsolót 1 pólusú nyomógombra. Lehet kapni olyan relét (lépcsőházi automata), amely egy rövid nyomásra a beállított ideig bekapcsol. Ha a nyomógombot hosszan nyomod (3 sec) akkor a relé 1 óra időtartamra kapcsol. Ismételt nyomógomb nyomásra kikapcsol.
Snakeins Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18659
Talán vehetnél redőnyökhöz használatos retesz kapcsolót - minden nagyobb cég kínálatában van, külsőleg csillárkapcsoló, de úgy van kialakítva, hogy nem lehet mindkettőt egyszerre felkapcsolni - és az egyik felébe beépíthetnél egy rugót.
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18658
A két kapcsolóval csak 1 problémám van, hogy a 2 funkció nincs egymástól "reteszelve". Valami olyasmire gondoltam, hogy ha lefelé billentem, akkor állandóra kapcsolja, ha fölfelé, akkor meg időzítve.
Előzmény: Peter atyuska (18657)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18657
Gewiss a hagyományosnak a fele a kapcsoló mérete így egy kétpolusút és egy nyomogombot egymás mellé szerelve pont egy hagyományos kapcsoló mérete jön ki (de saját doboza van így vésni kell egy kicsit). Vagy két szerelvényt raksz egymás mellé.
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18656
Teraszvilágítassal kapcsolatban lenne kérdésem: létezik olyan kapcsoló, amit lehet úgy használni, mint 1 normál kétpólusú, meg úgy is, mint egy nyomókapcsoló? Egyik funkciójában állandóra kapcsolná a világítást, a másikban pedig időrelét indítana.
Jahno Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18655
Azért dobál le, mert csak. Esetleg dupla USB-s kábellel megtáplálni, hátha határon billeg annak is a teljesítménye, aztán időnként mikor nagyobbat venne fel, akkor lekonyul.
Előzmény: Törölt nick (18652)
szasza0318 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18654
http://www.megatherm.hu/gyarto_doc/Cewal__TU_SC_csotermosztat_leir_HU_.pdf

Itt látható a rajza
szasza0318 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18653
Sziasztok csőtermosztát bekötésben tudna e valaki segíteni.Képet mellékelek keringetőszivattyút kellene rákötni. köszi
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18652

Nekem a wagoval kapcsolatban nincs kérdésem.

Az én kérdésem az volt, hogy miért dobál le a hálózatról a a web'n'walk stick, de arra nem kaptam válasz.

Előzmény: Jahno (18650)
Jahno Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18651

Nehéz ügy. Gyngében én a /méter/végpont/óra kombót sem szerettem, megmondtam, hogy anyag/melóköltség.

Ha 2 napra tervezett melóval 5 perc alatt végeztem, akkor én nyertem, ha 30 nap alatt, akkor a megrendelő.

Kérdés az ajánlat, sales része, megpofázgatás, jópofizás, hümmögés.

Most éppen fix áras melóra szerveztem be népeket, a megrendelő meg szeret "beszélgetni" kooperálni, megfejteni, bonyolítani. Amit előre nem lehetett tudni. Van X méter, Y darab, 1400 végpont, aztazannya. Kb. jó 2 hónap alatt összeszervezetten le lehetne gyúrni, de nyúlik, mint a rétestészta, dolgozni kvázi nem engednek, kooperációs megbeszéléssel eddig olyan nettó 30 napom lazán elment, plusz tervezői értekezletek, kimutatás, mailozás, ütemterv, kisfaszom.

De olyan júzer is volt, akinél X idő alatt rendbeteszem az összes gépét, oszt heló. Nekiláttunk, egyik gép raktárba bezárva, 2 nap alatt kinyitották, de gép jelszavas, azt nem mondjék meg. Szerződésben hiába volt benne, hogy át kell adni, vállvonogatás, meg a többi. Idő lejárt, elzavartak, hogy ennyi volt, majd lebasztak, hogy nem adtam át. Nyilván ez az egy gép hiányzott, aztán ezzel csak annyit játszottunk, mint a másik 20-al összesen.

Sosem tudni, de ha végeredményt fizetik, akkor mi vállalkozók amúgy is jobban vagyunk motiválva, hogy minél rövidebb idő alatt faszán hamar kész legyen. A havi fixért melózó akárkit nem érdekli.

Előzmény: DkGrinder (18631)
Jahno Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18650
Ha a wagora rá van írva, hogy X amper, akkor azt tudnia kell. Innentől mi a kérdés?
Előzmény: Törölt nick (18641)
Jahno Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18649
Sodrott kötés egy dolog, 40 éve átadott épületben volt kb. max. 3 áramkör, 6 kötés, csókolom. Most meg az 50 négyzet panelembe elfogyott a karton wago, 5 áramkör (ami még kb, közepes, mert lehetne több is), de üzemeltetett cégeim meg sem nézem a maga 400+ áramkörével, ami mögött ott lóg a sok tízezer wago. Aztán műxik. Plázákban multikban sem elektromos tüzekről, ilyesmikről hallunk, lakóparkos hibaelhárítás is szakszerűtlen megoldás, ferde fal, beázás, bigyula. Wago az bírja tonnaszám, csak értelmesen kell csinálni,  nem rakunk 80 amperes betápra 1.5-es drótot, meg 16-os wagot, aztán nem fog felforrni.
Előzmény: Törölt nick (18645)
Jahno Creative Commons License 2009.01.23 0 0 18648

Neki is van ám hibaelhárítás, meg sok másnak. Világító elosztó, villogó neon, csípős bigyó, megszakító lecsapkodás, meg a valami. Én wago-t rosszat nem láttam, de én csak egy suttyó infós vagyok, akinek akkor is szólnak ha világít az elosztó, majd legjobb tudásom szerint megoldom, és/vagy hívom a szakértőt.

Túlterhelt kupolfix, aluréz kapcsolat, laza megszakító, ilyesmi az folyt szét. Wago még sosem került a gyenge lácszemek közé.

Előzmény: Törölt nick (18647)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18647

Tudom, hogy Te nem értesz egyet ezzel, mert Te wagot használsz, de nekem meg a munkáim kb 70%-a hibaelhárítás és ebből adódóan elég sok hihetetlen dolgot látok.

Előzmény: Lacivill (18646)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18646
Alu vezeték volt a wagóban?
Előzmény: Törölt nick (18645)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18645

Jogos! 1940-óta valamivel több sodrott kötés készülhetett, mint wagos.

Ha van kép akkor elhiszed? -nincs kép, pedig volt mert tanulságos eset volt, de nem találom.

Külsőre hibátlan wagot képzelj el, viszont belül már nem adott át. -nem is volt könnyű rájönni, hogy hol a hiba.

De sok volt már teljesen összeolvadva is.

Egyébként lesz még bőven beégett vagó javításom, majd csinálok képeket :)

Előzmény: Lacivill (18642)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18644
Hat, csak nehogy csalodjal!
(marcius utan nem nagyon erek ra)

vajk
Előzmény: Prefetto (18638)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18643

vagy lemezes sorkapocs,még azzal is jobban jár.

Lacivill Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18642

Én több szétégett sodrott alu kötést láttam szerintem...............

Esetleg fotó készült ezekről a szétégett wagokról?

Előzmény: Törölt nick (18641)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18641

Én nem vagyok híve  ennek a rengeteg belinkelt szabványnak...

Amit én írok, azt az élet írja.

Hidd el nekem, hogy nem tudnál megenni annyi gombócot, mint amennyi szétégett wagót én láttam már.

Előzmény: SZEGECS (18640)
SZEGECS Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18640
És a szabvány az smafu? :)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18639

Ha csak alumínium vezetékek lesznek a kötésben, akkor sodrott kötés csinálj rá! Jobbat nem tudsz.

A Wago be fog égni.

Kb 3-4cm hosszan fémtisztára vakarod a vezetékeket és összesodrod.

Mikor tekered össze, lehet érezni egy ponton, hogy már nyúlik az anyag. -addig kell meghúzni és nem tovább. Ez a max amit ki lehet hozni belőle.

Előzmény: totya4 (18634)
Prefetto Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18638
Mert szeretnélek majd megismerni. Ilyen csávót még nem láttam, már rég figyellek:)
Martonvásáron lakom, de minden nap járok bp-n...
Előzmény: halaloszto (18538)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18637
Ne feledkezz meg a Alu-Plus pasztáról!

Dreamer
vt75 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18636
"hogy átlagba ki kell jönni nekik a kollégájával 35 e-nek naponta kopnyánként úgy kb 8 órára. Ki, mi a drága? Meg ugye a munka minősége......."

gondolom adómentesen...
Előzmény: Masgas (18633)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18635
Van 3/4/5/6-os vezetek fogadasara alkalmas nezd meg mennyi kell melyikbol.
totya4 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18634
Ühüm, kösz a választ!

Ami a képen van azzal még sosem találkoztam. Én meg még gyakorló sem vagyok :)
Gyakorlati kérdés; a meglévő klasszikus besüllyesztett kör alakú dobozban lévő összecsavart (alu) vezeték összeköttetését wago-val akarom megoldani, akkor milyen konkrét típust javasolsz (vagy javasol valaki) ami ott el is fér? Kb 10 vezetékről van szó és van hogy hármasával van összetekerve, azaz van hogy 3 vezetéket kell egymással összekötni. Szerencsére kicsit csúszik a tükör szerelése.
Előzmény: Dreamer (18370)
Masgas Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18633
Nos az árat a megrendelő értékeli. Ez Te is tapasztaltad.
Azt, hogy a kollégák mit mondanak az egy dolog.
Erre egy jó példa: van egy vállalkozó gépész kolléga akinek burkoltam néhányszor és amikor megadtam az ajánlatokat akkor kicsit el volt hűlve , mondván nem gyenge - mondjuk a munka láttán már megenyhült -, később beszélgetések során kiderült ám, hogy átlagba ki kell jönni nekik a kollégájával 35 e-nek naponta kopnyánként úgy kb 8 órára. Ki, mi a drága? Meg ugye a munka minősége.......
Én úgy erős közepes árszinten dolgozom. Szerintem mostanában úgy 2000-2500 körüli nettó óradij reális. Ha az ember fizetni akarja a közterheit is.
(Bocs lehet figyelmetlen vagyok az általad adott linken nem találtam óradíjjat.)
Masgas
Előzmény: DkGrinder (18631)
_lala_ Creative Commons License 2009.01.22 0 0 18632
Ha jol emlekszem az osszefuggesre, akkor a kisebb teljesitmenyu izzokban a nagyobb ellenallas erdekeben vekonyabb az izzoszal, igy az hamarabb tud a bekapcsolasi tranziensek miatt (hideg meg a szal, kicsi az ellenallasa, nagy az indulo aram) elpusztulni. Ezert joval nagyobb lesz a "hullasi rata" a 25W-os izzoknal, mint a 100W-osoknal.
Előzmény: sylvanus67 (18627)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18631
Én is darabra adok árat, arra lettem volna kíváncsi ki hogyan értékeli az általam megállapított árat.  

Előzmény: Masgas (18630)
Masgas Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18630
DK Grinder

Mi tulajdonképpen a kérdés?
Normatáblázatokat láttam nem ellenőriztem le az időnormákat de gondolom gyűjteményből lett berakva.
Az a kérdés milyen óradíjjal dolgozol?
(én igazából komplett lakásfelújításokkal foglalkozom, többek között villanyszereléssel is)
Az én véleményem szerint is az a legtisztább ha méterre darabra adok ajánlatot.
Ez a m2 es dolog a burkolásnál, betonozásnál, etc. talán működik- bár ott sem mindíg-.

Masgas
Előzmény: DkGrinder (18624)
Masgas Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18629
Horonyvéséshez én a gbh 4 eset használom már a másodikat az első csak 1993-2003 ig bírta:) Ez a második már kissé gyengébb minőség de azért még mindíg ott van.
Ez a gbh 5 ös már maxos vagy még plusszos fejű?
Előzmény: Törölt nick (18628)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18628

Van valamelyikőtöknek tapasztalata a BOSCH GBH 5-40 DE típusú fúrókalapáccsal kapcsolatban?

Sajnos betörtek hozzám és elvitték az összes gépemet ezért most pótolnom kell őket és ezt néztem ki.

Ebben a kategóriában idáig makitám volt, de állítólag az új makiták tele vannak műanyag alkatrészekkel és hullanak szétfele. -ezt a szervizes srác mondta.

sylvanus67 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18627
mert kis teljesitmenyu (<=40W) izzokat hasznaltok,

Ezt kifejtenéd bővebben?
Előzmény: _lala_ (18625)
sylvanus67 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18626

Ha jól emlékszem más helyen ha kiégett az izzó, nem szokta levágni az automatát. De lehet, hogy nem jól emlékszem.

Előzmény: Ulof (18622)
_lala_ Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18625
felkapcsoláskor az egyik izzó kiég és az automata is leold

Az automata azert old le, mert ugy eg ki az izzo, ahogy.

Az izzo kieghet a szokasosnal surubben pl. mert sokszor kapcsoljatok ki-be, mert kis teljesitmenyu (<=40W) izzokat hasznaltok, esetleg mert ki van teve kornyezeti hatasoknak (pl. kulter, futetlen folyoso, stb.), vagy mindezek miatt egyuttesen.
Előzmény: sylvanus67 (18621)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18624
Megkérném a hivatásszerűen villanyszerelő kollégákat reagáljanak a kérdésemre „Villanyszerelés munkadíjak” nagyon fontos lenne a véleményetek. Köszönöm.

Ulof Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18623

Igen, sajnos nehezek sőt néha átláthatatlanok ezek a rendeletek és a szabványok.

A rendeleteket kötelezően be kell tartani, amig a szabványokat ~2002 óta nem. (csak mérvadóak)

Előzmény: Dzsorno (18614)
Ulof Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18622

Nekem is ilyen módon van megoldva a folyosó világításom.

Szerintem nem az imp.relé hibája, v. kötéshiba.

Én arra gondolok, hogy a 3 év alatti 3-4 izzócsere "normális", figyelembevéve, hogy az igénybevétel is erős.(folyosó - állandó kapcsolgatás)

Az izzó "meghalásának" egyik velejárója a hozzátartozó aut. leoldása.

Előzmény: sylvanus67 (18621)
sylvanus67 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 18621

Tudtok segíteni?

Van egy folyosó világítás 2 db lámpatesttel (össz 50W), amely három helyről kapcsolható.

Nem alternatív kapcsolással, hanem (azt hiszem így mondják) impulzus relével.

A megépítése óta - 3 év alatt - kb. 3-4-szer tapasztaltuk, hogy felkapcsoláskor az egyik izzó kiég és az automata is leold. Más fogyasztó nincs bekapcsolva (rákötve viszont igen, ha ez számít) az automatán.

Mi lehet a baj?

Kösz.

Teaway Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18620
Ez még viccnek is rossz...
Előzmény: Törölt nick (18618)
szabitdi Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18619
igen arra gondoltam!
ha nem járok itt a környéken sikerrel lehet felnézek érte!

köszi
Előzmény: Törölt nick (18597)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18618

Ehhez mit szóltok? -egy ELCO lecsempézve a fürdőszoba egyik sarkában.

Szerintem itt még egy sokatlátott szerelőnek is megremeg a lába :DD

Dzsorno Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18617
Érdekesség! :

"A Magyar Szabványügyi testület 60. évfolyam 3. számában olvashatjuk, hogy MSZ HD 60364 jelzettel "Kisfeszültségű villamos berendezések" főcímmel már három korszerű szabvány kihirdetése történt, három az MSZ 2364 jelzetű az "Épületek villamos berendezéseinek létesítése" című szabvány helyett.

A cikk felhívja a figyelmet a legfontosabb változásokra. Nem csak ipari vonatkozásban van jelentősége az MSZ HD 60364-5-54:2007 "A villamos szerkezetek kiválasztása, és szerelése. Földelő-berendezések, védővezetők és védő egyenpotenciálra hozó vezetők" című szabványnak. A pontos szakkifejezés használat mellett az egyenpotenciálú összekötetésekkel kapcsolatban a következő követelményeket határozza meg. A fém víz- és gázcsövek, egyéb éghető folyadékot szállító csövek, kábellétrák NEM ALKALMAZHATÓK egyenpotenciálra hozó vezetőként. A szabvány kimondja, hogy a védő egyenpotenciálú összekötetéseket az épület minden szintjén meg kell ismételni a védővezető és az idegen vezetőképes részek (pl. fürdőkád) között.
A kihirdetett szabvány az MSZ 2364-540:1995 helyett került bevezetésre, azonban az még 2009.06.01-jéig még érvényes."
Jancsii Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18616

Elvastam én is szabványt. E szerint valóban nem lehet a felsorolt szerkezeteket EPH vezetőnek felhasználni.

Egy lényeges részt nem írtál le, szerintem sok embert érdekelhet:

"a védő egyenpotenciálú összekötéseket az épület minden szintjén meg kell ismételni a védővezető és az idegen vezetőképes részek között."

Előzmény: Ulof (18602)
bodnar2 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18615
Nem, mint villanyász munka nélküli vagyok.
Saját házat újítok fől de már elegem van a gagyi szerszámokból.
Előzmény: Jahno (18585)
Dzsorno Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18614
Ez egy újabb mátrix :) mivel a KLÉSZ igy rendelkezik:

"Meglevő épület házi fémhálózati, illetve méretlen fogyasztói hálózatának felújítása esetén a (3) bekezdés szerinti házi fémhálózatnak az EPH-ba való bekötése megoldható a fémes vízvezeték csővel való összekötésével is."
Előzmény: Ulof (18602)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18613
Ha aljzat beton EPH-ba valo bekotesere gondolsz (meg egyszer elolvasva mait irtal)? Ha igen egyik vasbeton elemnel egy dobozt kell rakni ami a kulso (hozzaferheto helyen kesobb is) levo zsaluzathoz kot a dolgozo. Amikor kibontjak a zsaluzast lesz egy dobozod abban egy vas erre bilincsel lehet rakotni. Pld.
Előzmény: &#169;Patrick (18610)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18612
Ezt már én is megkérdeztem, de senki sem írta le... Biztos titok!

Dreamer
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18611
villamos halozattal egyutt kulon vedocsoben (mivel egy madzag a legkisebb is eleg neki) szerintem.
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18610
Én eleve úgy alakítom ki az EPH-t, hogy mindehova viszem(kézmosó, mosogató, nagy fémrészek, kád, kazán, csövek...), fémrészeket nem használom EPH vezetőként. Viszont az érdekelne, hogy hálózat/EPH felújításoknál, ti hogy szoktátok megoldani a vezető elhelyezését, ugyebár nincs lehetőség az aljzatbetonba rakni.
Dreamer Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18609
Tud valaki olyan embört aki Debrecen vagy körzetében csinál ilyen vizsgálatot?

Dreamer
Ulof Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18608
Viszont felújításkor már a legújabb idevonatkozó szabványokat kell alakalmazni
Előzmény: Dreamer (18606)
Ulof Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18607

Igen, ellenőríztetni kell.

Én arra gondoltam, hogy ha a régi szonda rossz állapotban van v. nem megfelelő akkor egyszerübb egy újat telepíteni.

Előzmény: Dreamer (18605)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18606
Már mint az újként létesítettnek!

Dreamer
Előzmény: Dreamer (18605)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18605
Annak megfelelőségét is ellenőriztetni kell, nem?

Dreamer
Előzmény: Ulof (18603)
Ulof Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18604

A KLÉSZ előírásai hazánkban változatlanul kötelezőek maradtak.

a 6.§ rendelkezik az áram-védőkapcsolásokról.

Előzmény: DkGrinder (18598)
Ulof Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18603

Igen ellenőríztesd a védőföldelést, annak megfelelőségét, kötését, stb

De új földelőszonda leverése is megoldható lenne.

Utána lehet elkészíteni az EPH csomópontot az idevonatkozó előírások alapján.

Előzmény: Dreamer (18601)
Ulof Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18602

"Pár gondolat az EPH-s földeléses témához.

EPH gerincnek szabad használni, a kemény forrasztással szerelt vízcsövet. Acél szerkezetet, kábel tálcát, vagy pl: kopolit ablak keretét, stb."

Régen igy volt, de már sajnos ez nem igaz!

MSZ HD 60364-5-54:2007

Nem lehet hasznélni védővezetőként és EPH vezetőként:

- fém vízcsövek

- éghető gázokat v. folyadékokat tartalmaző csövek

- mechanikai igénybevételnek kitett szerkezeti részek

- hajlítható v. hajlékony fémcsövek

- hajlékony fémrészek

- tartóhuzalok

- kábeltálcák

- kábellétrák

Üdv.

Előzmény: Klifii (18593)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18601
Segítsetek! Sokat olvasgattam, de ugye mindenhol, csak egyedi részletek vannak, és az én problémámhoz egy az egyben hasonlítót még nem találtam.

Ha felújításkor szeretnék C osztályú villámvédelmet, és EPH-t, akkor első lépséként a védőföldelés "jóságát" kell ellenőriztetnem egy megfelelő szakemberrel?

Dreamer
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18600
Van három bakony kismegszakítóm de azok szürke nyelvűek, 16A, ingyér' elviheti akárki. Táblára voltak szerelve a házban 18 évig a falba épített villanyóraszekrényben de bekötve soha nem voltak, használva sem (nem úgy alakult a villany ahogy az előző tulaj képzelte)

A tábla 2 éve a fűtött garázsban van leszerelve, csak kerülgetem.

Ha valaki restaurálni akar :P

De az nyelves nem gombos, felszerelés (és nem használat) ideje 1991.
Előzmény: Törölt nick (18597)
TIHEMER Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18599

A hozzászólásaid alapján, (ugyan nem nagyon olvastam vissza) ha jól értem két 6-os vezetéked van a lakás áramelosztójában és ott a kék N vezető ketté van osztva egy N nulla sínre és egy PE védővezető sínre. Ha ez így van jó, régen ez volt a szabvány és felújításig nem is szükséges hozzá nyúlni csak ajánlatos. Hogy a gázos elfogadja én a következőt tenném:

1. 6-os hajlékony vezetőt vinnék az áramelosztó PE sínjéről a cirkó alatt kialakított EPH csomópontra (pl. nyitható dobozban elhelyezett sínre)

2. Ebbe a csomópontba bekötném a víz, gáz, fűtés fém csöveit és a cirkó fém szerkezetét szintén 6-os (esetleg 4-es) hajlékony réz zöld/sárga színű vezetővel.

3. Ha flexibilis a gázbekötés, áthidalnám szintén 6-os vezetővel. (legyen ez bármilyen típus)

3. A gázórát átkötném szintén 6-os vezetővel, persze megfelelő szerelvényekkel

4. Egy 30mA kioldási hibaáramú áram-védőkapcsolót nem hagynák ki

5. Készítenék az EPH összekötésről egy jegyzőkönyvet, ha ÁVK is van arról is.

Előzmény: Törölt nick (18565)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.20 0 0 18598
:-D …AZ EPH rendszer és a FI relé téma az amit hónapról hónapra újratárgyalunk. A FI relé alkalmazása még kicsit képlékeny dolog de az EPH rendszert 100%-os pontossággal leírják a szabványok. Nem sok újat fűzhetnék hozzá.  

Előzmény: Törölt nick (18596)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18595

Würt vagy haupa ezekme megbízhatsz

Előzmény: bodnar2 (18575)
szabitdi Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18594
::---)))
nem ment tönkre mert sajnos nincs egy darabom se!!!
tudsz valamit??
Előzmény: C20NE (18592)
Klifii Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18593

Sziasztok!

Pár gondolat az EPH-s földeléses témához.

EPH gerincnek szabad használni, a kemény forrasztással szerelt vízcsövet. Acél szerkezetet, kábel tálcát, vagy pl: kopolit ablak keretét, stb.

Ahol nem: pl: panel ház, ahol nem felügyeled az egész rendszert. Gondolok itt arra, amit írtatok, hogy alattad kicserélik műanyag csőre. A menetes idomokkal szerelt vízcső viszont nem, mert a kócos (teflonos) tömítés gyakorlatilag szigetelő. Ahol ezek a csövek a menettel fémesen összeérnek, az oké lenne, ha nem rozsdásodna össze a kettő. Ha mégis: a beépített egyéb szerelvényeket (szelepeket, szivattyúkat, vízórát) át kell hidalni.  

A bejövő  PEN szétválasztása tök jó (lenne), ha nem 10mm2-nél kissebb lenne. (alu meg pláne)

A panelt a földelésért nem kell felvésetned a 3.-ig, mert a harmadikon, van földelő ""szondád"". Megköszönjük az építőknek, hogy van betonvas a panelban és az az épület alap földelővel össze van hegesztve. (méréssel ellenőrizni!!!).

Erről a kollégák is mesélhetnek, mert EPH-zni is kell az acél szerkezetet, ami mellesleg föld. Oly annyira, hogy erősebb beton épületeknél, ez a villámhárító is.

DE!!! De ez csak akkor igaz, ha megfelelő földelése van az alap acél szerkezetének. (pl:körföldelő)

A beton épületek alapjában is össze kell kötni az acél szerkezetet, ,gyakorlatilag EPH. Itt is köszönjük az építőknek, ha a betonvas hegesztve van. Felénk erről  mi (vill.szer) gondoskodnak(tervezői feladat erre is gondolni).

Tehát, csak egy gödröt kell vésni a falba, és megfelelő kötési helyet kell csinálni.

PEN szétválasztás: ha jól emlékszem, a bontásnál közvetlen földelést kell alkalmazni, különben az jön, amit a kollégák mondanak, hogy PEN szakadás esetén, feszültség alá kerülhet, még az ég is.

Én is a "FI"-re szavazok, az nem hazudik. :-)

SZERINTEM

C20NE Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18592
;-) Csak nem tönkre ment a régi és restaurálni szeretnél egy műemlék épületet :-)))
Előzmény: szabitdi (18591)
szabitdi Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18591
Üdv mindenkinek!

Egy kis segitség kéne nekem kismegszakitó ügyben!

Szükségem lenne régi fajta fekete gombos 16 a os kismegszakitóra!
Öreg szakik gondolom tudják hogy miröl beszélek, a 25 30 a os áteresztöképességére lenne szükségem!
Ha valaki tud nekem ebben segiteni itt vagy az emailomon elér!

Köszönöm

Szabi
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18589

Jogos. Nem kotozkodok (pedig igen :-). De EPH rendszernel a tarsashaznal a felszalo L,N,PE bol all es ezek bemennek a meroora ala az mar mas kerdes hogy lakas felujitaskor eppen ezt hagyjak ki es utolag kell ezt szerelni mert rajonnek je nem eleg nekunk egy fazis 20A-rel. Ja hogy kerem ezt csak reg szerelo csinalhatja es ez nekem kemeny tizezreket jelent.

Ha en szerelek meroora helyet barmi okbol a biztitablanal elbol megcsinalom az EPH-t (plusz behuzon a foldelest az oraig csak a madzagot ha a tarsashazban nincs PE gerinc, mert en olyan "jo fej vagyok" :-) az mar ne keruljon penzebe, ha a tarsashaz felujitja a halozatat de erossen off)

On

Sot sokszor en hivom fel a figyelmet a megrendelonek hogy huzasson be vedofoldet ugyan mar a tuzhelyehez es minden mashoz is, es tetessen be FI relet.

OFF

Előzmény: Jancsii (18583)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18586

CIMCO, KNIPEX, HAUPA, FACOM, WERA

KNIPEX, WERA - Fairtool Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1101 BUDAPEST, K bányai út 47/B. www.fairtool.hu
CIMCO, KNIPEX - Marchiol Kft www.marchiol.hu

HAUPA szinte mindegyik nagykerben fellelheto

Most a CIMCO termékeire ujjitottam be VDE-ben es eddig jol teljesitettek.

Jahno Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18585
Ha ilyen fesszel melózol, akkor meg is lehet keresni az árát, nem?
Előzmény: bodnar2 (18579)
Jahno Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18584
Felo megszűnt létezni, összeállt egy másik céggel. Most próbálom én is felvásárolni amit még találok belőle.
Előzmény: Törölt nick (18582)
Jancsii Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18583

Csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy a szabvány nem ír le mindent szájbarágósan. Tehát társasháznál hiába csinálod meg szabvány szerint a központi Eph-t, ha a lakásban egyedi radiátoros fütésvan, fürdőkád van, kazán van, stb.

Ilyenkor a lakásban is meg kell csinálni az EPH-t a legcélszerűbb helyen. ( általában akazán alatt).

Előzmény: Peter atyuska (18559)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18582

Fogókból a SOLINGEN NWS-t ajánlom. Nagyon jók, elsőosztályú szerszámok.

Évek óta ezeket használo, csak sajnos kissé nehéz beszerezni. Egy hónapja sikerült rábeszélnem egy céget, hogy hozzon be nekem németországból pár darabot. -megérte. :) 4-5000ft/db

Csavarhúzókból a FELO-t ajánlom.

Ulof Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18580

Az MSZ HD 60364-5-54:2007 szabvány alapján védővezetőként, EPH vezetőként nem alkalmazhatóak a fém vízcsővek, éghető gázokat v. folyadékokat tartalmazó csövek.

Szerintem ezek figyelembevételével készítsen mindenki EPH összekötést.

Való igaz, hogy a régi vascsőveket felváltja a müa. cső.

Régen a vízcső csak abban az esetben volt használható földelésként, ha az épület és a vízmérő óra közötti rész  is kielégíti az "önmagában is számottevő földelés" követelményeit.

bodnar2 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18579
A haupa 4db fogó készlet 24000Ft.
Ezek nagyon jó fogók de az ára nekem húzós.
Más márkát nem nagyon ismerek tehát ha én be megyek
agy vad idegen boltba simán rám tudnak sózni egy kínai szert
borsos áron.Ezért szeretnék kicsit fel készülni legalább nevekből.
Előzmény: Törölt nick (18576)
Jahno Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18578
Ja, pár modulnyi helyre berakni a megszakítók közé. Bonyolult ja.
Előzmény: Törölt nick (18570)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18577
Utcai gázcső sok helyen műanyag, mondjuk inkább családi házas környezetben. Régebben is volt már erről vita itt 2 hónapja, hogy ha csak 2 vezeték jön be egy bérházba akkor lehet-e PEN vezetőként a táblánál ( ha a keresztmetszet megengedi) nullára, és földre szétbontani. Szerencsére mostanában nem volt ilyen jellegű felujitásom, de régebben volt, hogy belső EPH-zás után a szétbontottam!
Előzmény: Törölt nick (18571)
bodnar2 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18575
Hali!
1000v-os kézi szerszámokat keresek,tudnátuk segíteni.
Pl.:milyen márkát érdemes venni elfogatható áron
esetleg valami netes bolt.
C20NE Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18574
Ne haragudj de nem értelek!

Mindenki rábeszélni igyekszik a FI-re, közli, hogy fontos és még elégtelen földelés esetén is kifejti a védőhatását, valamint, hogy a szerelőd nem mondott igazat, mert be lehet szerelni. Err Te közlöd: Jó akkor FI biztosan nem lesz ????!!!!
Ulof Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18573

A FI relét ne hagyd ki...ez az egyedüli érintésvédelmi megoldásod!!!

Mindenki erről írt, a költsége meg legyen ~10e HUF.

Előzmény: Törölt nick (18570)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18572
EPH + FI.  ez kell neked.
Előzmény: Törölt nick (18568)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18571

Ez egy kényszermegoldás amit írtam. -jobb ötletem nincs a xarból várépítésre.

A víz az valóban lehet műanyag, de műanyag gázcsőről még nem hallottam.

Te mit csinálsz ilyen esetben?

Előzmény: Lacivill (18566)
Jahno Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18569

1. nem lehet

2. ha működik is, alattad majd kicserélik műanyagra, vagy csak éppen karban tartanak, oszt a szivárgó áram esetleg jól hátbavágja a csőszerelőt. Onnantól meg bilincs jár érte. Ha nem vágja hátba, de műanyagra cseréli, akkor meg ugyanúgy szopol.

Előzmény: Dzsorno (18551)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18567

Mért tettél le a FI reléről??!!

Eddig mindenki javasolta, szerintem...........

Lacivill Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18566

Ilyen esetekben én be szoktam vonni a földelő pontra a víz-gáz vezetéket.

Sajna mindkettő lehet műanyag, és akkor nem megoldható. Bérháznál, még az is előfordulhat, hogy az általad szerelt lakásnál réz van, de  az alattad lévő szinten kicserélték a felszállót műanyagra, vagy 5 rétegűre. Illetve az is lehet, hogy leméred, és jó, de rá egy hónapra cserélik le alattad............

Előzmény: Törölt nick (18564)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18564

Ezeknél az alacsony keresztmetszetű és gyatra minőségű (gondolok itt 10mm2 Alu, vagy még kisebb ) PEN-vezetőknél az a legnagyobb para, hogy ha elég, akkor gyakorlatilag az összes földelt készülék burkolatára kikerülhet a fázis. -egyfázisú betáp esetén. Háromfázisnál további gondokat is okozhat.

Ilyen esetekben én be szoktam vonni a földelő pontra a víz-gáz vezetéket.

Elméletileg ezt EPH-nak hívjuk, a gyakorlatban viszont ezzel elkerülhetjük a nullavezető szakadásából adódó baleseteket, mivel ezek a csőhálózatok amúgy is földelve vannak többnyire.

Persze a földelőszonda is indokolt lenne, a legtöbb panelban és tarsasházban ez kivitelezhetetlen.

Előzmény: Törölt nick (18560)
Ulof Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18563

Sajnos az eredeti problémáidra nehéz a válasz mert:

Az MSZ idevonatkozó szabályai alapján az 1960-as években épült lakásodra az akkori előírások a kötelezőek, nem a mostani( gondolok az új EU-s MSZ HD......:2007 sorozatokra. Tudom, hogy a gázszolgáltatót ez nem érdekli.

Javaslatom:

1. a közös EPH rendszer ellenőrzése, ez legyen a közös képviselő dolga

2. Fi relé felszerelése.

3. cirkó alatt a csövek összekötése (ezt a cirkó alapból tudja)

Ulof Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18562

8/1981.(XII.27,) IpM rendelet KLÉSZ 6. § (1) alapján: Áram-védőkapcsolást kell a védővezetőt igénylő érintésvédelmi módként alkalmazni, ha a kizárólag nullázásos, vagy védőföldeléses érintésvédelem nem valósítható meg műszaki, illetve gazdasági okokból..

Ezek alapján is igen, sőt ajánlott a FI relé.

Előzmény: Törölt nick (18540)
C20NE Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18561
Meg kell vizsgálni mi a helyzet. Ha a háznak van EPH - ja és a gáz, víz, ....stb. már be van kötve, akkor neked azon túl, hogy biztosítasz egy földelt aljzatot a cirkónak más dolgod nincs.

Biztos, hogy nincs földelőszonda? A ház főelosztójában, nincs földelve a PEN? Mekkora keresztmetszetű vezeték jön innen az órádig?....stb.

Ez egy szakma, hívj egy szakembert, akiben megbízol és vizsgáltasd meg vele, mert nehéz eligazodni.

-szerintem-
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18559
Egy oktatasi anyagban a schneder elektiknel ezt is targyaljak arra kiterve hogy ez "helyi" eph sinnek kell tekinteni, pontosabban EPH vezetonek de ha mar valahol lekotes megtortent egy foldelo szondara mashol ez nem szabad megtenni mert potencial kulonbseg lepfel. A konyvhoz meg nem volt szerencsem mert az uj kiadasra varok ahoz draga hogy a regit most megvegyem. Inkabb merev mint gondot okozo stb legyen belolle. Aztan lehet jarkalni a birosagra.
Előzmény: Jancsii (18555)
Ulof Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18558

Az áramszolgáltatók többsége a TN-C-S rendszert használja, amelynél a nulla- és a védővezető a rendszer egy részében közös (PEN). Ez az áram. szolg. oldali nullának titulált vezető, majd a lakossági oldalon megjelenik  a PE és az N vezető. (FI relé elött a nullázásnál) Természetesen a védőföldelést nem elfelejteni.

Előzmény: Peter atyuska (18552)
Ulof Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18556

Az MSZ HD 60364-5-54:2007 szabvány alapján védővezetőként, EPH vezetőként nem alkalmazhatóak a fém vízcsővek, éghető gázokat v. folyadékokat tartalmazó csövek.

Üdv.

Előzmény: Dzsorno (18551)
Jancsii Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18555

Kicsit mereven nézed ezt az EPH kérdést. Idézek az érintésvédelmi felülvizsgálók könyvéből:

"Az EPH csomópont igen gyakran a központi földelő kapocs közelében van, vagy azzal épenséggel egyesítva alakítják ki, de ez nem szükségszerű. Inkább abból célszerű kiindulni, hogy  a közvetlenül ide bekötendők, hol adják a legcélszerűbb helyet."

PL. sokszor célszerű a kazánházban, mert ide csatlakozik a víz a gáz és a fűtéscső, itt lehet 500l-nél nagyobb fémtartály, stb. Ezért itt a kazán mellett érdemes kialakítani az EPH csomópontot.

A lényeg az EPH-t mindíg össze kell kötni a védővezetővel.

Előzmény: Peter atyuska (18550)
_lala_ Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18553
ez van szétosztva a bizti táblámban,igy lett földelésem,de nem lehet berakni FI relét

De, be lehet.

Ahol szet van osztva, utana a nullat es a fazist kell atvezetni, a foldeles mellette elhalad. Oszt csokolom.
Előzmény: Törölt nick (18544)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18552

+ fogalmak MSZ 2364 stb (egy kicsit érthtöbben es egyszerusitve)

- L(1.2.3), fázisvezető(k 3 fázis esetén) (Fekete)

- N, nullavezető (kék)

- PE, földelő vezető (zöld/sárga)

- PE sín, az a sín amire a PE vezetőket bekötik és az EPH csomopotra csatlakozik

- EPH csomopont, a házi fémhálózatokat ide kötik be (viz, gáz, csatorna), valamint ide kerül bekötésre a földelő szonda

- PEN vezető, az N és PE együttes vezetéke (TN-C halozatban van ilyen)

- PE pont, a vedovezeto kiepitett fogyasztonal levo csatlakozasi pontja ami lehet bilincs vagy sorkapocs. - ezt kéri a gázos, és még a tüzhelyesek (ha az kell neki gyartoi eloiras szerint) -

Ha valamit elirtam javitanak, ha valami kimaradt kiegezitenek a kollegak.

Előzmény: Peter atyuska (18550)
Dzsorno Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18551
Vizcsövet, gázcsövet EPH-ba be kell kötni, gázórát áthidalni, ha lakáson belül van akkor is! Vízcső lehet EPH gerincvezető!
Előzmény: Peter atyuska (18548)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18550

18483 hozzaszolas kep.

Ha tobb lakasos tarsashaz az EPH csomopontot a fokapcsolo kornyeken kell kialakitani es oda kell bekotni a csatorna viz, gazs, stb szerkezeteket. Szintenkent mar nem. Cirkohoz kiviszed a foldelest a biztitablatol ezt keri de te a sajat foldelesedet sehol sem kotod ossze a viz, gaz vezetekkel.

+ Sajnos tobb szabvany es eloiras GMBSZ, villamos, stb neha utkozik es sokszor a fogalmak sem jelentik mindig ugyan azt. De mindegyiknek alenyege hogy olyan foldeles nem letesitheto ami az adott berendezesen veletlen feszultseg megjeleneset okozhatja, ami egy masik ingatlanban fellepo zarlat eredmenye is lehet. Ami nalad ilyen esetben leoldasat okozza a FI-nek, vagy aramutest okoz.

Előzmény: Törölt nick (18549)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18548
Ez igy szabalytalan es veszelyes is lehet. A lakason belul nem szabad viz, gaz csore kotni.
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18547

Tablan belul

- Nulla - ramegy egy sinre az osszevan kotve egy masik sinnel (fold), innen lekoti az ember betesz egy plusz sint (vagy sorkapocs) - innen kot be a fold sinre, es innen mesz egy vezetkkel a FI-be es onnan a nulla sinre.

- N+F - sin - FI - Nulla sin

- Fold sin

Előzmény: Törölt nick (18533)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18546
ahol a biztitáblánál a földelés és a nulla találkozik az után kell bekötni azFI-relét.
C20NE Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18545
Szerintem ez így nem jó! A gázcsövet használni földelésnek több mint nem egészséges. Amit Te láttál máshol, az EPH lehetett, ami nem földelés csupán potenciálkiegyenlítés.

Én megcsináltatnám az óra előtt a szétválasztást és rendes keresztmetszetű rézvezetővel behoznám a már meglévő elosztóba az órától a vezetékeket.

Amit a szaki mondott, hogy nem lehet berakni a FI-t az egy marhaság! Ne vele csináltasd a következőt ;-)
C20NE Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18543
Kevered a fogalmakat!

Az az általad nullavezetőnek titulált vezető valójában nulla és védővezető egyben ( PE+N) a megfelelő pontban leágaztatták róla a nullát és így kaptál egy védővezetőt és egy nullavezetőt. Ha nem így történt és/vagy a PEN keresztmetszete nem megfelelő én átépíttetném! Ha a védővezető el lett kábelezve a konnektorokhoz és az egyéb elektromos eszközeidhez , akkor teljes körű a védelem és a FI ezt remekül kiegészítené, ha szabályosan szerelik fel.

Ha a bejövő PEN átvezeted a FI-n , majd utána ágaztatod le a nullát a FI teljesen hatástalan lesz, semmi értelme. Ezt az összekötöm vízzel gázzal és minden csővel amit csak találok beszéld meg szakemberrel, mert több bajt csinálhatsz, mint amennyi hasznot szerzel!!!

-Szerintem!-
Előzmény: Törölt nick (18542)
Jahno Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18541
De, betehetsz. Írta, hogy a Fí relé _után_ nem lehet összekötözni, valamint attól, hogy beteszl egy Fít, nem lesz földelt a konnektorod. De Fí bent lesz, oszt véd, ha másfelé menne el a nesz, mint a fázis-föld.
Előzmény: Törölt nick (18540)
_lala_ Creative Commons License 2009.01.19 0 0 18539
Csak a Fi-n áthaladó nulla találkozott a földdel.

Akkor azon a nullan aram haladt. Es ha nulla-fold zarlat volt, akkor a nulla es a fold kozott feszultseg volt, kulonben nem haladhatott volna aram. Tehat
- vagy nem volt megfelelo a nulla es a fold osszekotese a fi-rele elott,
- vagy a zarlat helyenel a foldeles nem volt ugyanazon a potencialon, mint ahol a nullazas tortent (a foldelesen aram folyt, vagy eleve nem volt jol osszekotve a foldeles),
- vagy a nullan aram folyt a nullazas helye es a fi-rele kozott (a fi-rele altal nem vedett mas fogyasztok miatt), igy feszultseg is esett,
- esetleg ezek egyszerre.
Előzmény: Törölt nick (18532)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18538
Miert szamit? Pesterzsebet?

vajk
Előzmény: Prefetto (18523)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18537

Attól mert Fi relé kerül fel nem lesz a konektorod földelt. A Fi relé után nem érhet össze a nulla, és a föld.

Ergó megoldható a Fi relé beépitése, hivj szerelőt.

Előzmény: Törölt nick (18536)
C20NE Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18535
Bent a lakáselosztóba kell szerelni a nulla és védővezető szétválasztása után, a szabályokat betartva.
Előzmény: Törölt nick (18533)
C20NE Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18534
Csodák nincsenek! Vagy folyt áram, mert a kapcsoló nem áramtalanított mindent vagy rossz volt a FI ( bár én még olyat nem láttam ami magától lement, inkább olyat ami fennmaradt amikor nem kellett volna, de azt sem sűrűn)

-szerintem-
Előzmény: Törölt nick (18532)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18532

Ez így okés lenne, de mint írtam, fesz.mentes állapotban is leoldott.

A FI elött van egy 3F-ú áramtalanító kapcsoló. -lekapcsolva.

Szólal, semmilyen áram nem folyt semerre.

Csak a Fi-n áthaladó nulla találkozott a földdel.

És ráadásul a lámpa egy BCU-val volt betáplálva közvetlenül a biztosítéktáblától.

Előzmény: C20NE (18531)
C20NE Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18531
A nulla - föld zárlat esetén, ha az adott nullán áram folyik, mert nem csak az általad említett lámpába van kötve hanem más fogyasztóhoz is el van vezetve, akkor az áram párhuzamosan halad a zárlattól kezdve a védővezetőn és a nullán és ez többnyire elég a leoldásához a FI-nek.
Előzmény: Törölt nick (18530)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18530

És azt mi okozza, hogy egy 3f-ú FI-relé, fesz.mentes állapotban lecsapódik nulla-föld zárlat hatására?

A Fi elött a nullázás megfelelő.

A helyszín új építésű lakópark.

A nulla-föld zárlat egy közönséges mennyezeti lámpában volt.

Előzmény: Jancsii (18528)
Jancsii Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18529

Esetleg, ha valakit érdekel:

Kondicionáló konzultáció, villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatokat végző szakembereknek.

Témája:

- Új hatályos, európai normák szerint készült szabványok, előírások, naprakész
   ismerete

- Milyen változások vannak a villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatokat 
   szabályozó rendeletekben.

Esztergomban induló háromnapos tanfolyam ára 33 000 Ft+ Áfa

Előadó: Szabó Iván ( Érintésvédelmi felülvizsgálok kézikönyvének egyik írója és szakmai ellenőre)

Időpontok: jan. 28-30, febr. 25-27, márc. 18-20,

Tel: 06-20-7779261

Jancsii Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18528

"Áramdifferenciát néz, ha nincsa a nullla átvezetve, nem tud mihez képest "nullázni".

Nem egészen érted a működését! Nem a nullához viszonyít! A rajta átfolyó áramok vektoros összegét nézi. Annak kell nullának lenni.

Persze átkell vezetni rajta a nullát, de a háromfázisú fogyasztóknál, ahova nem kell nullát kötni ott is jól működik.

Előzmény: PrintScreen (18516)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18527

ON

Nem akarok eszt osztani vagy kioktatni senkit mindenki ugy csinalja ahogy akarja. De en nekem volt szerencsem erintetkent rendorsegre kihalgatasra faradni majd birosagra, es az volt a kibaszott nagy szerencsem, hogy volt szerzodes, terv es minden aprosagra kiterjedo epitesi naplo fenykeppel, mert csak annyi kerdeztek mind ket helyen hogy a megrendelo az volt aki alairta a pairokat. Ennyiben kimerult a szerepem. Amugy az illetonel aramuteses baleset tortent, es az volt a kerdes kinek rohato fel. Akit elmarasztaltak, tervezo, muszakiellenor, megrendelo. Terv nem volt szabvanyos, es el is tertek tole amit a muszaki ellenor alairt holott nem volt joga erre. Mindez a megrendelo kovetelesere. Meg mieleott nekem estek en a kivitelezesben a csovezesig jutottam meg a meroora helyig, a kabelezset mar mas csinalta, mert nem voltam hajlando a tervek szerint elvegezni a munkat mert nem volt minden benne szabavanyos (pld vedelem hianya furdoben, uszodaban, olyan vilagito test ami kozvetlen kozeleben zuhanyzo volt, EPH bekotesek nem voltak).

OFF

Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18526

Ezzel jogilag a kovetkezo a helyzet. Van a torveny, utana, az rendeletek, majd a szabvanyok. Egy birosagra kerulo ugy kapcsan a biro a tenyalast ezekre alapulva vizsgalja meg, ha a kirendelt szakerto aki a fentieket veszi alapul azt mondja, hogy a kialakitasa nem felelt meg az MSZ xxx es stb nek akkor ott a vetkest elitelik, gondatlansagbol vagy szandekosagbol eloidezet kar rosszabb esetben halal okozasaert.

A gazosok kiharcoltak maguknak a nagyobb veszelyessegre valo hivatkozassal (aminek van alapja) hogy eleve tobb szabvanyokban szereplo eloiras keruljon belele torvenybe rendeletbe kotelezoen alkalmazando szabalyzatba.

Ha egy kivitelezo tervezo a fentiekben emlitett felellosegre vonast elszeretne kerulni alapvetoen a szabvany eloirasait betartja, vagy nyilatkozatot ker a megrendelotol, hogy tudomasa van a szabvanytol valo elterestol es ennek minden jogi kovetkezmenye alol felmenti a tervezot, kivitelezot sajat fellelosegere.

Nagyon regen itt taglaltam a karok eseteben a biztositok eljarasat ok is a szabvanyossagot ellenorzik es ha a talalt kialakitas nem felelt meg neki nem fizetik ki a biztositasi szerzodesben foglalt kar merteket. Tovabb megyek az ilyen kar esetben ha az ingatlant lakhatatlanna nyilvanyitjak a tulajdonos csak remenykedhet szocialis segitsegben, mert ilyen esetben szemelyere rohato fel a kar es ezert az onkormanyzat segitseget nem ad altalaban, de ha kulso tenyezo vagy bizonyithatoan harmadik fel altal keletkezett a kar mar igen (ehhez viszont az iratoknak meg kell lenniuk).

Sajnos a magyar jogrendszer igen bonyolult es egy technikai terulet sok miniszterium ala tartozik sok szakhatosag ala es meg a helyi onkormanyzatok is kiadhatnak rendeleteket amik befolyasoljak a kivitelezes modjat.

Pld meroora szekreny eseteben a szolgaltatok az ingatlanon kivulre valo elhelyezest irjak elo de az epitesi torveny plusz a muemleki torveny eloirasai ezt felul irjak es erre engedelyt nem adnak. Igy egyes epuleteknel a villany gaz merok akkor sem helyezhetok kozos teruletre ha a szolgaltato ragaszkodik hozza mert az epitesi rendelet ezt kotelezo ervennyel minden korulmeny kozott tiltja. Ilyen pld Budapest kiemelt vedett teruletei (budai var terulet, belvaros nagy resze, VI , VII kerulet egy resze, jellemzoen azok amik muemlek vedelem reszben vagy egeszben allnak).

Ezert is sokszor javaslom hogy aki epitkezik az faradjon be a helyi onkormanyzat epitesi hatosagahoz es kerdezze oket ki (amugy ha erre valaki hajlando majd kesobb beviszi a terveket sokkal hamarabb kapja meg az amanet mint mashogy).

Ilyen igen sok problemat okozo kerdes a klima ugye amit mostmar reszletesebben targyal a jelenleg hatalyos epitesi torveny. Amin eloszeretettel siklanak at mind a megrendelok mind a kivitelezok (ok pld elveszithetik a zold kartyajukat egy ilyen esetben).

Előzmény: Törölt nick (18521)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18525

http://www.gmbsz.hu/?q=node/7

2.7.1

Ennyi.

Az általam kiadott EPH jegyzökönyv különben kb 1 éve tartalmazza az ávk meglétét, tipusát loldási áramát, és idejét.

Előzmény: Lacivill (18524)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18524
Mint irtam a GMBSZ irja elő, keress rá a neten fent van. Én egyszer megtaláltam, melyik al-al pontja irja elő. Nem kell neki önálló 100mA-es. jó az egész hálózatot védő.  
Előzmény: Törölt nick (18521)
Prefetto Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18523

Pont ezért írtam: HA, mert volt ilyen is, olyan is.

Te rém, merre laksz?

Előzmény: halaloszto (18520)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18522
Kösz a válaszokat!
halaloszto Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18520
pont azert, a hibagomb belul ket fazis koze van kotve. es pont ezert ha a nullat es egy fazist hasznalod belole egy egyfazisu kornyezetben, akkor nem mukodik a tesztgomb.

vajk
Előzmény: Prefetto (18517)
Klifii Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18519

Kicsit kutattam. Bocs, hogy képet rakok nem válaszolok, de így rövidítjük a dísz köröket.

Ha nincs átvezetve a nulla, a teszt gomb akkor is működik, mert a relén belül csinálja meg a hiba áramot.

Ezen a rajzon pl. 2 fázison van. Középen a motorod.

Előzmény: Zotya0202 (18515)
C20NE Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18518
Ha a motor kapocsdeszkáján nincs bekötve a nulla és dedikáltan - csak neki - van egy külön FI, akkor nem kell a nullát átfűzni rajta, üresen hagyhatod, max. a teszt gomb miatt érdeme, különben nem működik.
Prefetto Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18517
tökmindegy, mert befolyik de másutt folyik el............. esetleg a próbagomb nem fog működni, ha nullára van kötve a műterhelés
PrintScreen Creative Commons License 2009.01.18 0 0 18516
Nem, a Fi-n át kell vezeteni a nullát, de egyébként igen az ellen véd :)
Aminkor átvezeted a nullát, az lesz a "referencia"
Áramdifferenciát néz, ha nincsa a nullla átvezetve, nem tud mihez képest "nullázni".
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18515
tehát akkor 380-as motoroknál úgy lehet kötni hogy a nulla részét kihagyjuk az FI-n?
Előzmény: Jancsii (18514)
Jancsii Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18514
Hiba esetén, akkor is véd, ha nincs a nulla bekötve. A FI relé a rajta átfolyó áramok eredőjét nézi. A három fázis eredője nulla. Tehát, ha bármelyik fázis test, vagy földzárlatos lesz, akkor is leold a FI relé.
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18513

FI = a Fazis es Nulla kozotti aram kulonbozetere old le.

olyan kérdésem lenne hogy 3-fázisú motornál a 3-fázis be van kötve a motorba nulla meg nincs a motoron ilyen esetbe van valami hiba a motorban akkor nem véd a 4-pólusú FI?

Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18512
En meg meg csak odaig jutottam el hoyg felig feldolgoztam a szabvanyokat 2009-tol egy csomo atnevezodott es egy csomo hatalyon kivulre kerult. A gazosokkal meg meg nem foglalkoztam az egy kicsit kesobbi tema lesz.

Az uj MSZ HD 60364 -t kell alakalmazni 2009-tol kizarolagossan az mondja ki. Mostani reg.szer oktatas vizsgan ezt ki is hangsulyozta az eloado.
Előzmény: Lacivill (18510)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18511
Pedig világosan elmondtam nekik, hogy lesz még további bővítés is(az egyik fázist 40A-re).
Előzmény: &#169;Patrick (18509)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18510

Nem kötekedek, csak kiegésziteném, hogy a GMBSZ alapján a gázkészülékeket is védeni kell ami csatlakozik az erősáramú hálózathoz, 100mA Fi relével.

Ezenkivül 30mA -es Fi relé kell minden külső konektorra.

Bár még én se hallottam, hogy kötelező lenne egy általános Fi relés védelem felujitáskor, de mindenképpen jó dolog.

Én nem adok úgy át családi házat, vagy akár lakást, hogy minimum 1db 30mA-es áltakános Fi relé ne lenne.  A hozzászólásokból látom, hogy az itt  megszólaló szakik közül mindenki így tesz.

Előzmény: Peter atyuska (18501)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18509
A kábel-team-osokkal tényleg ez a helyzet, elkezdik ilyen rövid távon úgy is kibirja , meg amikor nálam volt bővítés 3x 25 A-re akkor a 6-os alut nem cserélték volna ki, ha a kezükbe nem nyomom a érvéghüvelyezett 10mkh-t.
Előzmény: Törölt nick (18508)
tamizs misi Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18507
köszi a hozzászólást , utána fogok nézni ezeknek a szabványoknak
Előzmény: Peter atyuska (18502)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18506
Na a kovetkezo eloadason ragdt belem ez a sor:
Villanyszerelı Konferencia EMOSZ
AKTUÁLIS JOGSZABÁLY- ÉS SZABVÁNY VÁLTOZÁSOK
Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Foiskolai tanár

idezet:
"KIEGÉSZÍTİ VÉDELEM KÖTELEZO ALKALMAZÁSA
ˇ Képzetlen személyek által használt és általános használatra szánt legfeljebb 20 A névleges áramú csatlakozóaljzatok, és
ˇ szabadtéri használatú, legfeljebb 32 A névleges áramú mobil fogyasztókészülékek esetére
Eloirás legfeljebb 30 mA névleges különbözeti kioldóáramú áram-védıkapcsoló (RCD) alkalmazása (kiegészíto védelem)."
Előzmény: Peter atyuska (18505)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18505
Acsi vad barom vagyok nem olvasok csak irok azt MSZ 172 es MSZ 1600 es 1610 hatalyon kivul helyezte az MSZ 2364 sorozat, de a lenyeg maradt.
Előzmény: Peter atyuska (18504)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18504
Halozatra csatlakozas feltetelei.

MSZ 447 + 447/1M kisfeszültségű, közcélú elsoztóhálózatra csatlakozás

2.4. Erintesvedelem

2.4.1. Az erintesvedelem letesiteserol (es ellenorzeserol) jogszabaly rendelkezik.Megjegyzes: A jogszabaly rendelkezeseit egyutt kell alkalmazni az MSZ 172-1 előirasaival, valamint a jogszabalyban hivatkozott mas nemzeti szabvannyal.

2.4.4. Aram-vedokapcsolot csak a mert fogyasztoi halozatban szabad alkalmazni.

2.4.5. TN-rendszer eseten minden betaplalo vezetek epuletbe valo becsatlakozasa kozeleben a vedovezetot egy onmagaban is szamottevo mesterseges vagy termeszetes foldelohoz vagy epulet alapfoldelohoz kell csatlakoztatni. Elhagyhato ez a foldeles azoknal az epuleteknel, melyek 30 mA erzekenysegu aramvedo kapcsoloval vedett, mert fogyasztoi halozatrol kapjak ellatasukat.

Előzmény: DkGrinder (18503)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18503
„- elírja az AVK szerelését mint első védelmi készülék új szerelésnél, felújításnál ha az meghaladja a rendszer több mint 25%.”

Tudsz valami pontos jogszabályt, vagy szabványszámot?  

Előzmény: Peter atyuska (18501)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18502

MSZ 4851 sorozat fogalalkozik magaval az Érintésvédelmi vizsgálati módszerekkel.

MSZ 4852-77 SZIGETELÉSI ELLENÁLÁS MÉRÉS

ez alapján kell elvegezni a merest, ha kell eltudom kuldeni pdf formatumban. Amugy a meres celja a szigeteles epsegenek es hatassosaganak ellenorzese. Az adott keszulek uzemelesi feszultseg szintjenek meghatarozott ellenorzo feszultseg szintjen atutes, szivargas nem lehet az MSZ 1600 eloirasai szerinti erteket vetik ossze a mert adatokkal.

idezetek:
5.1. A vizsgálandó szakaszt leválasztott állapotában kell mérni
5.2. A szigetelési ellenállás mérése céljából az összefüggõ villamos hálózatot - bármely elosztótáblán vagy kapcsolóberendezésben levõ kapcsolókészülék, illetve kapcsoló kikapcsolásával vagy a biztosító kiemelésével -vezetékszakaszokra kell bontani.
5.4. A leválasztott szakaszon
- el kell távolítani a foglalatokból a fényforrásokat;
- ki kell emelni az aljzatokból a csatlakozó dugókat;
- kikapcsolt helyzetbe kell hozni a beépített fogyasztókészülékek kapcsolóit.

MSZ 1600 sorozatbol 1, 2, 3, 4-es, MSZ 1610 sorozatbol 1, 2-es, MSZ 2364 a létesitéssel foglalkozik.

Előzmény: tamizs misi (18500)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18501

"Aztán amikor a villanyóránál a fő kismegszakítót rögzítés nélkül építette be " Jesszum maria. Kesztuty csak en akkor huzok ha kell (bekotes elo vezetekre) mas esetben csak azert hogy ne legyen a kezem tiszta mocsok.

Akkor meg egy kis adalek:

- szabvany 10mm2 esztra hajlekony erhuvejezett vezeteket ir elo

- eloirja az AVK szereleset mint elso vedelmi keszulek uj szerelesnel, felujitasnal ha az meghaladja a rendszer tobb mint 25%

- vezetekek re tovabbi eloiras, hogy a meretlen fovezeteken 1% lehet a feszultseg eses merteke ami fugg a teljesitmenytol es az igy szamolt keresztmetszetttel kell kiepiteni.

- a belso halozatra is erdemes a nagyfogyasztok fele ezt szamolni (tuzhely, bojler, hutok, mosogatogep)

- vizes helysegekenl eloiras tovabba a minimum 30mA -es AVK alkalmazasa (furdo, szaunna, uszoda, konyha, vc, es atobbi)

- lakason belul erdemes 2,5 mm2 vezetekezest hasznalni a nagyfogyasztok fele (fold, fazis, nulla), tovabba a vilagitas es dugaljak fo vezetekere (az utolso elagazo pontig) 1,5mm2 a leagazasokhoz. Az hogy ez AL vagy rez tomor es sodrott(rez) szerelok kozott is vita targya (behuzasuk, aruk, stb miatt) en speciel sodrott rezt hasznalok.

- ha csovezesrol van szo betennek ures plusz csovet a tv-nek, risztonak, telefonnak, internetnek. es kotodoboznak minimum 150x150 es dobozt hasznalnak, kenyelmes benne dolgozni es van hely mindennek, plusz ezek teteje csavarozhato is igy biztosabban rogzithetok. De ez mar erossen az en szokasom.

- ugyan igy jarnak el a szerelveny dobozokkal egy plusz elfer bevakoljuk, de ha kell TV. LAN, Telefon csatlakozo szepen kiehet belolle szedni a vakolatot es berakni a plusz szerelvenyt (nincs veses nincs ronda falfelulet ami a fedel mogul kilatszana)

Előzmény: Dreamer (18492)
tamizs misi Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18500

ganzunivval , 500 V -os mérőfesszel .

Igazából az érdekelne hogy a felülvizsgálatnál  a szerelő figyelembe veszi ezt az értket vagy nem . Egyáltalán  a szigetelés ell. foglalkozik?

Előzmény: Klifii (18499)
Klifii Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18499
Mivel mérted? Mekkora feszültségen?
Előzmény: tamizs misi (18470)
tamizs misi Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18498

Ez a megeresztő kemence olvadóbiztikkel van csatlakoztatva a hálozathoz.

Előzmény: C20NE (18471)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.17 0 0 18497
Előzmény: 78KPeter (18493)
Jahno Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18496
Meg a távolság, meg nem is érdemes 99%-os terheléssel mérni.
Előzmény: Zotya0202 (18495)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18495
16-amperig jó 1,5-ös rézvezeték ~3600Watt
Előzmény: 78KPeter (18493)
_lala_ Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18494
Kérdésem az lenne, hogy be lehet-e épiteni ezt úgy,hogy müködjön is?

Be lehet, az egyik verzio, hogy a masik ket fazis helyet kihagyod, a masik verzio, hogy parhuzamosan mind a harom fazis helyere ugyanazt az egyet kotod be. Ennek az lehet az elonye, hogy a fazis es a nulla kozott haromszor akkora villamaramot fog tudni levezetni tonkremenetel nelkul.

Érdemes-e ill kell-e egyáltalán egy ilyet beépiteni?

Ha ingyen van, es van neki hely, akkor miert ne?
Előzmény: muttymutty (18490)
78KPeter Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18493
Sziasztok!

Köszönöm az előző kérdésre a válazokat mindenkinek. Újabb kérdésem is lenne: egy 1.5-ös tömör rézvezeték hány amper-ig, vagy watt-ig jó? Hogyan szokás méretezni? Mikor kell a nagyobbat (2,5-ös) használni? 16A-es kismegszakítóhóz jó az 1,5-ös?

Köszönöm, üdv:
Péter
Dreamer Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18492
OFF
Én is dolgozom, de mint alkalmazott általában reggel 8 tól este 6-8 óra között érek haza attól függően mennyi munka van. Általában munkaidőben van ránézni a fórumra. Egyébként én olyan munkát végzek ami szellemileg vág taccsra, és azt nem lehet "kipihenni" egy éjszaka alatt. Természetesen nem nézem le a kétkezi munkával pénzt kereső embereket sem, sőt tisztelem őket. Mármint a tisztességes iparosokat.

Azt viszont sajnos tudom, hogy az én fizetésem nem elegendő ahhoz, hogy egy "tisztességes" iparost megfizessek.
A teljesítmény bővítés kapcsán volt nálunk egy áramszolgáltatós ember, akivel beszélgettem. Ajánlkozott, hogy segít a bővítésben, és jutányosan megszámolja. Nagyon szimpatikus volt, mert érvéghüvelyezett, fesz alatt lévő vezetékekhez védőkesztyűt húzott, stb. Aztán amikor a villanyóránál a fő kismegszakítót rögzítés nélkül építette be (megfogja azt a vezeték), akkor kiábrándultam. :(
Aztán pedig sajnos az a tapasztalatom, hogy nagyon ritka az aki normálisan megcsinálja, mert azt is tudom, hogy a minőségnek ára van.
Na követem az angolok példáját, megpróbálom megtanulni amit lehet. Többek között villamosgépszerelőnek is tanultam (és végeztem). Az osztály másik fel erberszer-es volt. A tananyagból adódóan nagyon sok villanyszereléssel kapcsolatos dolgot tanultunk. Engem érdekelt is.
Jelen pillanatban elektronikában vagyok nap mint nap jártas.
ON

Tisztában vagyok azzal, ha hibásan van kivitelezve az EPH akkor nagyon veszélyes is lehet. Ezért kérdezek előbb, figyelek, olvasgatok.

Egyébként egy 30 mA-es ÁVK van a lakásban.

Még gondolkodom, de egyre bátortalanabb leszek, ha eszembe jut valami...

Dreamer
Előzmény: Peter atyuska (18489)
C20NE Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18491
Bekötheted , csak sok helyet foglal. Viszont ha az egyik ág egy túlfeszültségtől tönkremegy, még mindig marad 2 ! :-)
Előzmény: muttymutty (18490)
muttymutty Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18490
Tisztelt Villanyszerelő Urak! A alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok. Új ház épitésébe kezdtünk és egy ismerősömtől kaptam egy háromfázisú túlfeszültség levezetőt. Nekünk azonban csak egy fázis 32A lesz. Kérdésem az lenne, hogy be lehet-e épiteni ezt úgy,hogy müködjön is? Érdemes-e ill kell-e egyáltalán egy ilyet beépiteni? Ha nem tudom használni, érdekel-e valakit egy egyfázisúért cserébe? Tipus ABB OVR 3N-15-275P Köszönöm a felvilágositó válaszokat
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18489

Nehogy mar megsertodjel ... na

De vissza olvasva sok infot talasz sot itt irogato emberkek web-oldalain is, es nem egy olcso mulatsag ezt az ipart kitanulni. Nem tudom mi a szakmad de te sem orulnel neki ha valaki kierdezne majd megcsinalna. Most eppen dogrovason vagyok igy van nemi idom valaszolgatni. Egy nem eppen jol kialakitott vagy bekotott kabelezes meg kesobb sot akar a bekpcsolaskor igen csak veszelyes lehet. Pld rosszul bekotott EPH visszajara is uthet mintha nem is lenne.

Az oldalamon fel van toltve egy kezdetleges xls. allomany aminek segitsegevel pld ha akarja valaki elozetesen tud meroora hely koltseget szamolni. De sok egyeb info is van.

Persze valaszolok es valaszolnak akollegak ha van ido es foleg energia ra. Egy 10 oras folyamatos munka utan nem biztos :-)

Kerdezz.

+ EPH ha tarsashazban nincs ilyen rendszer kialakitani csak korlatozottan lehet mert mas lakas hibaarama akar nalunk is megjelenthet es hibat okozhat, ezert pld ilyen helyeken a viz, gaz, csatornat nem kotik be. Hanem a vizes helysegeknel nem 100mA FI van hanem + egy 30mA FI-t szerelnek fel a szakik arra az agra.

Előzmény: Dreamer (18488)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18488
Azt azért szeretném leszögezni, hogy sötétségem és "tájékozatlanságom" abból adódik, hogy nem nap mint nap találkozom ezzel.

Feltételezem, ha ezzel keresném a kenyerem, akkor nem venném le az uraktól az információt!

Köszönöm a segítséget, kár, hogy azt érzem (bár lehet, hogy rosszul, és csak én vagyok ilyen kis izé) nagyon kevés a segítőkészség (tisztelet a kivételnek). Nem mindenki teljesen 1.0-ás felhasználói szintű akivel ne lehetne megosztani az információkat.

Én a mostani bővítéskor szeretném a legszakszerűbben, alaposabban megcsinálni azt. Látom máshol kell segítséget kérnem.

Dreamer
Előzmény: Peter atyuska (18481)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18487
Megint tanultam... :) Akkor áramkörönként is megszakító előtt!

Dreamer
Előzmény: Peter atyuska (18485)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18486
Attól függ, ha minden áramkört akarsz védeni, akkor elé, ha csak bizonyos áramköröket, akkor utána! Igaz?

Dreamer
Előzmény: Zotya0202 (18484)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18485

Orai kismegszakito - FI - agankenti / csoport megszakito

Oka az hogy egyszeru logikaval belathato, hogy a megszakitok altalaban csak a fazist szakitjak meg a nullat nem ergo ha a bizti utan lenne a FI egy idoszakos vagy valamilyen okbol fellepo tularam miatt leold es rogton utana a fi is. Es innentol kezdve nem lehet tudni miert kapcsoltak ki. Ha a bizti tablan latod hogy a FI levan oldva akkor biztos lehetsz benne hogy valami test zarlatos vagy eppen rajtad kersztul akart folyni az aram, ha a biztositek oldott le tudod hogy tulterhelted. 

Előzmény: Zotya0202 (18484)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18484
Kösz a válaszokat! Még egy kérdés a helyes sorrend az óra után az FI-relé utána a kismegszakító vagy teljesen mindegy?
Dzsorno Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18483
üdv!

Ezt a képet tanulmányozd

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/5/8/3/6/BIG_0004055836.jpg
Előzmény: Dreamer (18475)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18482
Jaj gaz a gazora utani csoreszen ha ez muanyag akkor nem.
Előzmény: Peter atyuska (18481)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18481

EPH sin kialakithato a biztosito tablanal.

EPH csatlakozo pontok:

- kad, kezmoso, mosogato lefolyonal ha az egesz csatorna halozat vegyes.

- vizvezeteknel elegseges a focsapnal lakason belul (mivel a vizvezetekben mindig van viz es az vezeto itt elegseges)

- ha tarsashaz es nincs kiepeitve foldeles az az a foldeles az oranal nincs akkor nem visszuk el sem a pincebe sem mashova mert az nagyobb gondot okoz.

Amugy nekem van sok szabvanyom es hat abbol barmit is kihamozni nem egy leany allom.

On

Ha ennyire nem vagy kepbben miert nem kersz meg valakit hogy legalabb rajzon csinalja meg mit hova kell kotni es mivel. Az sokkal gyorsabb es neked celiranyossan lesz elkeszitve. Itt ennel gyakorlatiasabban nem fogsz leirast kapni. Max javaslatokat hogy milyen vezetek keresztmetszet es hol talalsz ehhez szerelvenyeket pld gyartoi webcimek. EPH szerelenyek Rex Elektro Kft.

Off

Előzmény: Dreamer (18479)
_lala_ Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18480
érdemes-e úgy cserélni hogy FI-relé+külön kismegszakító vagy létteznek azok az FI-relék is amibe eggyütt van a kettő melyik a jobb?

Ha egyben van, nem foglal kulon helyet.

Ha kulon van, akkor tobb aramkort is tudsz vedeni egy fi-relevel, ill. ha tonkremegy a kismegszakito funkcio (ez eleg valoszerutlen esemeny azert), akkor nem kell kidobni a draga fi-relet is.

Szerintem nezzel arakat; pl. Merlin-Gerinben aranytalanul draga a kombinalt (tobb, mint kulon-kulon a kismegszakito + a fi-rele!)

Az FI-relé magába nem látja el a kismegszakító feladatát?

Ha olyan verziot veszel, amiben benne van az is, akkor igen.

A gépekre viszont elég egy darab 4-pólosó FI-relé?

Szerintem igen.
Előzmény: Zotya0202 (18473)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18479
Köszönöm, általában vissza szoktam olvasni, de most nincs időm, és elsősorban nem a szabvány leírására lettem volna kíváncsi (azt elolvasom), hanem a gyakorlatra.

Ha nincs kialakítva EPH a villanyóránál (ez egy régi építésű ház, és hálózat), akkor nem is lehet EPH-t kialakítani?

Valamint, akkor, ha a csövek anyaga változik (műanyag, réz, vas) akkor a nem vezető rész után újból csatlakoztatni kell az EPH-hoz? Gondolom ezt külön EPH vezetővel?

Dreamer
Előzmény: Peter atyuska (18478)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18478

Amugy felujitas, atalakitas kor szabvany eloirja.

ON Ha vissza olvasol nem egy ket oldalt minden kerdesre megkaptad volna a valaszt. OFF

Előzmény: Peter atyuska (18476)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18477

Ket helyen lehet kialakitani EPH csomopontot:

- biztosito tablaban

- meroora szekrenyben

EPH csomopontba kell bekotni:

- bejovo nullat (kek)

- foldeles ami megy a foldelo sinre ahonnan a lakasba dugaljakhoz es egyeb vegpontokhoz zold/sarga vezetekkel elvezetnek

- innen megy tovabb a nulla a nulla sinre vagy FI relebe (ha a teljes rendszert vedeni akrjak) es utana a nulla sinre (kek)

- inenn megy a foldbe levert foldelo szondahoz a foldelo vezetek (zold/sarga)

- ha a csatornaba beepitettek foldelo gyurut akkor azzal is osszekotik

- gazvezetek halozathoz (bejovo csatlakozasi ponthoz)

- vizvezetek halozathoz (bejovo csatlakozasi ponthoz)

Vezetekre vonatkozo szabalyok:

- atmeroben megeggyezen a bejovo mert fovezetek (biztositotablaba befuto ora utani resz) vezetek keresztmetszetevel

- a foldelo szondahoz legalabb 6 mm2 sodrott vezetoju.

- a tobbi (viz, gaz, csatorna) is ekkora ajanlott.

Ha valamiben tevedtem masok kijavitanak.

Ajanlott szakemberrel megcsinaltatni legalabb a tervezeset es anyag kiirast.

Előzmény: Dreamer (18475)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18476

FI = a Fazis es Nulla kozotti aram kulonbozetere old le.

Biztositek = a biztositekban beallitott maximalis aram tullepese eseten old le.

Vannak egybe szerelt megoldasok pld vissza kapcsolo automatikas rendszereke Gewiss restart. De ezek mindegyike kulon egysegben egy FI es kulon egysegben egy biztositek van kialakitva de egybe szerelve. Hatranya ha valamelyik meghibasodik az egesz egyseget ki kell dobni.

Dreamer Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18475
Feltennék egy újabb kérdést (bár, ahogy visszatekintek, várhatóan erre sem fog érkezni sok hozzászólás :( )

Egy régi építésű ház esetén, hogyan vitelezik ki EPH-t? A teljes felújítás esetén húznak mindenhova EPH vezetéket, vagy egyszerűen megkötik a védőföldbe?

Mi ennek a helyes megoldása? Mi a gyakorlati tapasztalt, van értelme az EPH-t utólag kialakítani?

Dreamer
Dreamer Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18474
Láttam kettő az egyben megoldást, nem tudom, hogy mennyire jó, vagy sem.

Dreamer
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18473

A bojlernak külön nullája van megnéztem teljesen külön csőbe is megy az egész!Még olyan kérdésem lenne hogy a bojlernál lévő biztosítóbetét még a régi csavaros rendszerű ha kiakarom cserélni érdemes-e úgy cserélni hogy FI-relé+külön kismegszakító vagy létteznek azok az FI-relék is amibe eggyütt van a kettő melyik a jobb?

Az FI-relé magába nem látja el a kismegszakító feladatát?

A gépekre viszont elég egy darab 4-pólosó FI-relé?

Előzmény: _lala_ (18472)
_lala_ Creative Commons License 2009.01.16 0 0 18472
Ha én csak a belső kört akarom védeni az életvédelmi relével akkor elég csak egy fázisút venni belőle kettőt amit egyiket a belső körre másikat meg a bolylerra kötök,és fázisonként elég az egy relé akkor is ha két köröm van a lakásba?

Roviden: igen, de akkor a ket korhoz a nullat is fuggetlenul kell kialakitani! Azaz nem lehet kozos a ket kor nullaja.

Ha kozos a nulla a ket korhoz, akkor kozos fi-relerol mehetnek csak, mivel ugyazon a fazison van a ket kor, igy ekkor is elegendo a 2-polusu.

En tennek a masik epuletbe is fi-relet, a gepekhez, ott is leteznek emberek, gondolom.
Előzmény: Zotya0202 (18462)
C20NE Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18471
Ha a 3 betétből 10KOhm - on szivárog az áram, le kellene mennie a FI-nek, ha van! Nem MOhm-ot akartál írni?
Előzmény: tamizs misi (18470)
tamizs misi Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18470

Sziasztok

Lenne 1 kérd. a szakértőktől, első sorban ÉVÉ felülvizsgáloktól várnám a választ.

Adott egy 3 fázisú kemence . a fütőbetétek szigetelési ell. kb 10-20 kohm .

A kemence kb 25-30 kW-os.

ÉVÉ mérésnél figyelembe kell venni ezt az értéket( a szig. ell.-t ) vagy nem .

Ha igen légyszi irjátok meg a szabvány számát.

Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18469

Lehet aszinkron terheles is pld egy fazis 16A ketto meg 6A nem kot bele a szolgaltato. De sajat erdekeben es logikussan is szet kell osztani. Ezert szokas a bojlert egyre rakni a masikra pld a vilagitast a harmadikra dugaljakat vagy szamolgatni kell. En biz isten tokeletes szetosztast nem lattam foleg nem fogyasztasban, lakasoknal irodaknal kis uzletekben.

Pld olyan helyen szoktak a 3F minden gond nelkul engedni a hol tobblakasos ingatlannal a szolgaltato nem enged 30A (pelda) nagyobb fazis terhelest akkor a tobbire szetosztjak es voala semmi problemusz.

Előzmény: Dreamer (18467)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18468
Helló! A házba 1-fázis van szét osztva 2-körre + a villanybojler köre a többi a pincén keresztül megy a hátsó épületekhez ahol már a pincébe a hidrofor motor miatt szükség van az ipari áramra!
Előzmény: Dreamer (18467)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18467
Figyu!

Csak halovány emlék, hogy ha 3 fs megy be egy családi házba, akkor mind a 3 f-t szét kell osztani a házba, hogy egyenletes legyen a terhelés?

Vagy csak én álmodtam?

Dreamer
Előzmény: Peter atyuska (18465)
Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18466

Igen konkrétan erre voltam kíváncsi mivel a bolyler körnek is külön nullája van meg a lakásénak is ezért a bolylerhez mindenképp egy különálló Fi-relé kell mivel és a két nullát külön kell kötni a két reléhez.?

Előzmény: Peter atyuska (18465)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18465

3F be - elagazas - 3F gepek / 1 F bojler / 1 F egyeb

1F bojler nek FI rele de a nulla kulon csak a bojlernek ami atvezetve a FI-n, ugyan ez az egyebre, folfdeles az elagazasnal a nullabol vagy ha ott mar kulon van akkor az lehet kozos.

Gepeket is erdemes egy Fi-vel vedeni.

A FI vagy AVK csak akkor kapcsol le ha a nulla es a fazis kozott aram mertekeben kulonbseg van mert pld te rajtad folyik a tobbi, vagy a gep foldelesen.

A bizti kiolvadhat ha annak erteke kisebb mint az eppen hasznalt cumok altal felvett teljesitmeny erteke, szerepe az hogy a vezetek ne terhelodjon tul.

Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18464

A két darab azért hogy az egyik a bolyler körön legyen másik meg a lakás körén,vagy ez így nem jó?

Előzmény: Klifii (18463)
Klifii Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18463

Szerintem: 4p 25A 30mA. Miért nem akarod védeni, a pl: kompresszort? :-)

Ok. Ha zűr van a műhelyben, ne kapcsolja le a házat. Értem.

De! Ha zűr van a műhelyben akkor lehet, hogy senkit nem fog már érdekelni,ha rossz helyre nyúl, miért nincs villany a házban. De, ha mindenképp ragaszkodsz a 2p-hoz, védeni a lakóteret, akkor minek 2db?! 3X16 A az óránál. Két felé osztva. Lehet, hogy a két 2p-úval, ugyanott vagy árban, mint az 1 4p-úval.

Zotya0202 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18462

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem FI-relé bekötéssel kapcsolatba hogy adott egy családi ház amibe 3-fázis 3×16A van az óraszekrénybe bekötve! A lakás része az egyik fázisról két körre van osztva és ez látja el a belsó elektromos rendszert a házba.A 3-fázis a kinti épületekbe van eggyütt kivezetve és ott működnek róla külünböző 380-as motorok pl kompresszor. Ha én csak a belső kört akarom védeni az életvédelmi relével akkor elég csak egy fázisút venni belőle kettőt amit egyiket a belső körre másikat meg a bolylerra kötök,és fázisonként elég az egy relé akkor is ha két köröm van a lakásba? Válaszokat előre is köszönöm!

Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.15 0 0 18461

Én a SIGNAL 435xT-AP tipus sorozatot használom, kis átmenő csillapítás, széllessávú.

Előzmény: DkGrinder (18460)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18460
még nam volt kész a lakás... a 8-as splitterek nem mindig voltak jók ez egy nagyon jó minőségű splitter

Előzmény: Peter atyuska (18456)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18459
Eddig csak alu létrát kértek tőlem, mostmegmár kést is, meg különben is...............
Előzmény: cityba (18458)
cityba Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18458
Na azok külön faj :-) Hát ha Ti igénytelenek vagytok akkor Ő micsoda/vadparaszt/, hogy így lazán belehúzta a kábelt, lehet már csak fogóval járnak és nincs egy kés nála? :-)
Előzmény: DkGrinder (18454)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18457
Nullát nem kéne magszakitani, a többivel egyetértek........
Előzmény: zordonC3 (18452)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18456

Miert nem 8-ast hasznaltatok.

Mert nincs szerszama. Amugy miert nem vagtatok le? koltoi kerdes.

Előzmény: DkGrinder (18454)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18455

1. ha villanyoras azt csak reg szerelo szerelheti ha van neki erre papirja megteheti.

2. amugy ha jol emlekszem ez szabvany szerint kellene is, en szerelek

DkGrinder Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18454

A kábeltévések nekem is a kedvenceim az előző munkánkon is előkészítünk nekik mindent ( szokásos minőség, mindent felkrimpelve beszámozva splitterek bekötve, neki csak a betáp kábelt kell bekötnie.)

A lakásból szokás szerint kiállva 3 cső a gyengeáramú gerinchez, de a folyosón a cső még nem lett levágva. Jött az UPC-s szaki és:

ennyire hülye és igénytelen nem lehet valaki

Előzmény: zordonC3 (18453)
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18453
mindez január 5-én átadott "újépítésű" lakásban... Persze kábeltv-nek átfúrva az ajtókeret, leütve a fal a "kilomoláskor", összekenve kátránnyal vagy mivel az üvegablak (fogalmunk nincs mivel jön le stb stb)

Ja a sokemeletes épület teteje osztatlan közös tér, egy hatalmas kert, mint a Westendben. Átadás után "zaj" miatt a tulaj lezáratta és most külön "szolgalmi jogot" árul rá, ahhoz képest hogy ez benne volt a vételárban :P
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18452
Sziasztok, egyik rokonomnál láttam ilyen:

5x2.5 vezeték a villany főzőlaphoz, 3 fázisú mérőóra, a kismegszakítók fázisonként egy önálló kismegszakító. (C16A)

Én azt javasoltam sos szerelje le a három különálló kismegszakítót és tegyen fel olyat ami három kismegszakító "összekapcsolva" gyárilag, hogy mint a három fázist szakítsa meg ha kell.

fórumos kifejezéssel "jól-e tettem?"

A másik hogy ugrálva lehet elérni az ajtó feletti kismegszakító táblát - jól-e tettem hogy azt javasoltam a főzőlaphoz tegyen egy mindhárom fázist és a nullát áramtalanító kapcsolót.

Saját példámon okulva, mikor megbillent a serpenyő és a forró olaj végigfolyt a főzőlapon, ami lángra lobbantotta és nem kapcsoltak le a szenzorok rajtuk pedig tűz égett tehát nem tudtam lekapcsolni mindent... Áramtalanítottam de nálam a megszakítótábla csak egy pár méterre és "kézmagasságban" van...
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18451

Hol elsz te? ez magyarorszag :-)

Jo regen en is sirtam egy sort e miatt a "szemet" kivitelezesek miatt itt a forumon. Persze a marvany padlo a legfontossabb :-)

Előzmény: DkGrinder (18448)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18450
Ha mar beadja a bizti csere igenyt, mar eloirjak a teljes vezetek cseret mind a meretlent mind a mert agon. Az ELMU teruleten 20A-ig minden zokszo nelkul bovitenek 3F -ra is, a felett mar kernek tarsashazi engedelyt de nem biztos hogy megadjak mert a tarsashaz kabelezese nem megfelelo ezt ellenorzik a sajat erdekukben, vagy a bovitest kero koltsegere kicsereltetik a tarsashazi meretlen felszallo vezeteket is. Es gondolom senki sem szeretne plusz fel millat erre aldozni (tervet kell keszitetteni villamos mernokkel 4 lakasos tarhaz felett).
Előzmény: Törölt nick (18447)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18449

Csovezes 90% nincs, falba melyitett hronyban vezetett MM-fal van 95%-ban.

Csatornazas pld padloszegely es arra ultetett aljazatok, kapcsolokhoz meg lehet kabel vagy mm-fallal vagy igen vekony csatornaban vezetni a vezetekeket.

Lakason belul lehet akar 4000A is a kismegszakitok ossz arama max ha az oranal levo megszakito 32A akkor az old le. Telejsitmeny bovitesnel 20A-ig nem kell hozzajarulas a tarasahaz kezelotol afolott igen 32 A nem kell fizetni a folott igen A-enkent. A helyi szolgaltato az igeny beadasakor az altala megkuldott muszaki leirasban mindent leir, ergo azt is ha nem lehet mondjuk fazisonkant tobb 30A-nal akkor marad a 3F kiepeitese ami vele jar: uj merooraszekreny, kabelezes, zaropecseteles, A-onkenti dij.

A logikad rendben van.

Előzmény: 78KPeter (18446)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18448
Ma újabb csodát láttam: egy lakóparkban kellett volna bekötnöm készülékeket, kétszintes lakás szintenként 1 dugalj áramkör ebbe beletartoznak a konyhai dugaljak is, tűzhelynek 5*1,5-es vezeték egyfázisú mérő……

78KPeter Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18446
Sziasztok!

Lenne néhány témába vágó kérdésem: vettem egy panellakást, és szeretném áthuzatni a 25 éves aluvezetékeket, kicserélni a biztosítékokat, illetve beépíteni egy fi-relét. Tudnátok tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogyan csináltassam? Esetleg valamilyen ötlet, hogy mit hagytam ki? Most szét van szedve a lakás, tehát a legkisebb fájdalommal most lehet a villamoshálózatot felújítani.

Pl. konyhába szeretnék nagyobbat, a 16A nem biztos, hogy elég egy villanytűzhelynek, mikrónak, hűtőnek, világításnak, stb. Ilyenkor mi a szokás: új áramkört bevinni a konyhába, vagy a 16A-os kismegszakítót kicserélni nagyobbra (természetesen a kábelezés is cserélve lesz, de nem tudom, hogy 2 áramkör befér-e a műanyagcsőbe. A csöveket nem szeretném cserélni).

Mi erre az előírás/szabály? Szabadon nagyobbra cserélheti az ember a kismegszakítóját amíg belül marad az összteljesítmény a lépcsőházban lévő megszakítónál? Pl. 4 db 16A-os kismegszakító (56A), kint a lépcsőházban van egy 60A-os megszakító, akkor 60A-ig bővíthetek? Vagy lakáson belül túl lehet méretezni, és rakassak a kismegszakítók és a villanyóra közé sorbakötve egy akkora megszakítót, mint a villanyóránál lévő? Szerintem ekkor nem tudnám túlterhelni a vezetéket, de ez úgyis csak akkor következhetne be, ha minden menne a lakásban. Jól gondolom?

A lépcsőházi villanyóra és a lakásban lévő kismegszakítók közti vezetéket nem akarom cserélni, ha nem szükséges.

Köszönöm a segítséget előre is.

Üdv:
Péter

ps.: nem tudom, hogy hány amperos a villanyóránál lévő biztosíték, csak a példa kedvéért írtam 60A-t.

vaclav Creative Commons License 2009.01.14 0 0 18445
Köszi a válaszokat!
Nem nagy terhelésre lesz, azért érdekes a kimenete, mert alternatív lámpakapcsolásba szeretném beépíteni.
Üdv,
V.
Előzmény: Törölt nick (18428)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18444
Én az áthúzásnak nem sok értelmét látom, ha nincs korszerűsítve a rendszer a mai igényekhez kár dolgozni vele, viszont ritkán fér bele a régi csövekbe a megfelelő mennyiségű áramkör kivéve esetleg nyaralók, hétvégiházak.

Előzmény: Szlacsi (18442)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18443
Behuzhatod a regi madzaggal ugyan az mintha behuzoszallaggal tenned. A csovek atjarhatosaga betolod a behuzoszallagot ha a vegen kikandikal oksi ha megakad akkor tudod hol kell bontani. Cso mivel muanyag ugyan az maradhat.
Előzmény: Szlacsi (18442)
Szlacsi Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18442

Urak!
Kérnék egy kis segítséget.
Tervezem a házunk át vezetékelését tavasszal, haverileg.
A kérdésem az lenne: a falban barna színű pvc csövek vannak. Lehet vagy 20 éves. Volt ezekkel valami baj? A ház vegyesfalazatú-kevés tégla, inkább vályog.
Lehet e gond a vezetékek áthúzásakor? Beroppant cső, más jellegű eltömődöttség?
Vagy ez nagyon lutri? Megpróbálhatom e a régi aluvezetékkel behúzni az újat? van behúzószálam is, de így gyorsabb lenne.

Bocs a sötét kérdésekért, de készülök lélekben.
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18441
-k +l :S
Snakeins Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18440
Az tagadhatatlan .
Előzmény: DkGrinder (18439)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18439
de azér van benne valami
Előzmény: Snakeins (18438)
Snakeins Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18438
Ezt azért senki nem szopja be! :)
Meglehetősen durva csúsztatások.
Előzmény: DkGrinder (18433)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18437
Ezt mar tobb mindenkitol megkaptam. Azt szoktam ra mondani, hogy aki olyan luzer, hogy a bevetelbol szemelyi jovedelemadot fizet, az meg is erdemli hogy befuccsoljon neki az uzlet.

vajk
Manfréd747 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18436
Értelek!
Sejtettem,h nem vmi nagy szám....

Azért köszi!
Előzmény: DkGrinder (18435)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18435
Düwi eszközöket csak akkor használj ha 10 km-s körzetben nem lakik senki, olyan eszközöket vegyél ami védett frekvenciáju.

Előzmény: Manfréd747 (18429)
Jahno Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18434
A 170ezer pénzben már anyag is van, nem? Ott kicsit tévedhet a dolog.
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18433
OFF

múltkor valaki sokkalt valami munkát és itt reklamált a fórumon

egy másik topikban  kaptam el, van benne ami kicsit sántít, de ha belevesszük azokat a tételeket amiket nem tudunk elszámolni kb. itt van.

1/ a/ 100 + 20 Ft bevételből:

20% áfa
24% NYBA
5% EGBA
16% társasági adó
3% MAJ
2% iparűzési adó
1,5% szakképzési hozzájárulás
36% személyi jövedelemadó
11% egészségbiztosítás
4% különadó

összesen 111,5 Ft-ot kell az embernek visszafizetni. 120 Ft-ból marad 8,5 Ft.

b/ Egy munka elvégzése után a számla benyújtásával egy időben kell 20%-ot az államnak befizetni, ha kifizetik a számlát, ha nem.

2/ A kivitelezők egy négyzetméter lakást kb. 170 000 Ft-ért építenek meg. A fenti felsorolásnak megfelelően ennek 87%-át átadják az államnak. A külföldi-magyar lakásforgalmazó cég 350-550 000 Ft-ért adja el. Az értéktöbbletet nyereségadó-mentesen kiviszi az országból.

ON

ki lehet számolni ha valaki akar napi 10 000Ft-t keresni mennyit kell egy 3 órás munkára kiszámolni.

Jahno Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18432
Terhelés rá van írva. Nyilván ne a tömbház cirkóját kapcsolgassuk vele.
Előzmény: Törölt nick (18428)
Manfréd747 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18431
Az,hogy hogyan tudom a vezetéket rögzíteni ha mindent a helyére kötöttem!!??
Valahogy nem tudok rájönni!!
Előzmény: Törölt nick (18430)
Manfréd747 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18429
Sziasztok!Járatos valaki a Düwi típusú csillárkapcsoló szerelésben?
Lenne egy kérdésem vele kapcsolatban!!
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18427

nem valami sabilak

Előzmény: vaclav (18425)
Jahno Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18426
1 távirányítóval több különálló készletet is tudsz kapcsolgatni. Ha ugyanaz a csatorna, akkor működik aztán kész. Nem relés.
Előzmény: vaclav (18425)
vaclav Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18425
Sziasztok!
Nézegettem az üzletekben ezeket a távirányítós dugalj-készleteket, van esetleg tapasztalatotok ilyenekkel?

Általában négygombos távirányító+4 dugalj kiszerelésben látom őket. Konkrétan az érdekelne, hogy mondjuk rá lehet állítani több dugaljat is egy csatornára, hogy pl. egy gombnyomásra egyszerre 2-4 db-ot is vezérelhessek? Ha pl. veszek két készletet, akkor össze tudom valahogy párosítani egymás dugaljait és távirányítóit?
Ezek tirisztorosan kapcsolnak vagy relé van bennük?
Tudom, ilyen összetett igényekre vannak profi megoldások, de nagyon árérzékeny lenne a felhasználás, így indultam errefelé.
Előre is köszi,
Vaclav
*Steve Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18424
arról ne is beszéljünk hogy szerencsétlen állatot meg is locsolják előtte utánna meg emberünk benne álldogál a ócsában a nagyfeszes kábítóval .........

Előzmény: halaloszto (18423)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18423
a pisztoly meg a kes olyan, hogy egyertelmu hogy melyik vege a veszelyes, ha a jo felet fogod nem lehet baj. ugyanez nem mondhato el az aramrol, plane a nagyfeszrol.

vajk
Előzmény: *Steve (18417)
Szén N Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18422
Köszi.
Előzmény: Soká (18406)
*Steve Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18419
evvel az erővel :)) darab 2 eres vezeték mind2 végén villásdugó egyik megy az aljzatba másik meg a malacon lécő csatlakozásba :)))
Előzmény: Törölt nick (18418)
*Steve Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18417
házi körülmények közt jó annak a tagló pisztoly meg a kés

nem igazán kéne minden szaktudás nélkül ilyenbe belemerülni mert nem igazán jó az a disznótor mikor a röfi vigan röfög míg a jónép körötte táncol az áramütéstől
Előzmény: Pettti69 (18416)
Pettti69 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18416
És ez miért veszélyes? Nem mindegy hogy 500V vagy 2100?:) Egyébként mekkora trafó kell hozzá átlagba,amitől elkábul? Egyébként az előírás hogy ilyennel vagy vmi más kábítóval lehet csak levágni disznót!
Előzmény: &#169;Patrick (18404)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18415
A válaszod gondolom elfogadták a vizsgán.
Előzmény: Peter atyuska (18414)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18414

Erdekes en oreg fejjel sot meg fiatalon is ruheltem azt ha az otosert tobbet kert igenyelt a tanar mint a konyvben van az plusz otos minimum. Es sokszor kerultem koccanasba tanaraimmal mert akkor is az volt a velemenyem minek megtanulni kivulrol valamit ha elavul elobb utobb, inkabb azt tanitsak meg minek hol kell utana nezni ha szukseges. Mester vizsgan is ez volt a valaszom amikor szabvany tartalmat kerdeztek a valasz eloveszem es megnezem az aktualis ervenyes szabvanyban, es megnezem a torvenyeket mert lehetseges hogy az eppen vegzett munkara nem kell az uj szabalyokat alkalmazni hanem azt amikor az adott letesitmeny keszult, mert van ilyen is.

A technika fejlodesevel meg a fenycsovek keszitesenek feluleti kialakitasa is valtozik nem beszelek a mukodteto elektronikarol. Szep feleletet lehet belolle keriteni. :-)

Előzmény: 5341 008-0 flirt (18413)
5341 008-0 flirt Creative Commons License 2009.01.13 0 0 18413

Köszi.

Nem tananyag, de az 5-ösöktől elvárja a tanár.

Nagynehezen ráleltem a fénycsövek működésére, amiből eltudom mondani.

Előzmény: Peter atyuska (18412)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18412

Ezmost komoly? Ilyet kernek 8 altalanosban?

Nez uttana a fenycsovek mukodesenek egy az egyben az.

Előzmény: 5341 008-0 flirt (18410)
C20NE Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18411
Ha energiatakarékos, akkor nem izzó, hanem kompakt fénycső, ha izzó akkor pedig nem energiatakarékos.

Pontosan úgy működik, mint az összes fénycső, csak fel van csavarva, le van rövidítve, hogy elférjen kis helyen. A nyakán a műanyagház rejti az elektronikát ami a gyújtót és a fojtót helyettesíti.
Előzmény: 5341 008-0 flirt (18410)
5341 008-0 flirt Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18410

HELP!!

VALAKI ELTUDNÁ MAGYARÁZNI AZ ENERGIATAKARÉKOS IZZÓ MŰKÖDÉSI ELVÉT?-Fizika órán ebből kell(ene) felelnem, de nem találok semmi szakirodalmat hozzá (8. osztályban!)

Thanks.

Soká Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18409
Köszi, rferi is a szétválasztást ajánlotta. Az lesz, ha nem találok megfelelő darabot.
Esetleg nekiállok gyártani egy olyan műanyag alkatrészt, ami darabokra hullott benne.
Előzmény: halaloszto (18408)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18408
vazze, pont bezart a szomszedban a bolt. holnap megnezem neked a nagyenyeden a mikrovillben.

a kapcsoloshoz mennyire ragaszkodsz? kapcsolo nelkulit tuti hamarabb lehet kapni. ez a bekapcs, vagy a max kakaonal zarja rovidre a potit?

vajk
Előzmény: Soká (18405)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18407
huvazze. amitol egy diszno ottmarad, attol egy ember is. marhara at kell gondolni azt a cuccot, es akkor is kb olyan veszelyes marad, mint egy hazikeszitesu pokolgep.

vajk
Előzmény: &#169;Patrick (18404)
Soká Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18406
Úgy látom nem nagyon érkezik válasz...
Én ugyan nem vagyok szakértője a témának, de éppen mostanság csináltam a nappaliba 10 mennyezeti lámpát energiatakarékos fénycsövekkel. Én a globe (tehát gömb búrás) darabok közül válogattam, végül - nagy nehezen - egy Megaman nevű darabra esett a választás. Olyan, mint ez csak 15W-os. Nem volt olcsó... Miután fogalmam sincs, hogy mit jelent a "CRI 90 illetve ionizálók" kifejezés én csak arra ügyeltem, hogy véletlenül se legyen nagyon hideg fényű. (Egyszer az OBI-ban vettem olcsó fénycsöveket, de azonnal vissza is vittem, egyrészt mert a megadott 2700K elllenére hullaházi színe volt, másrészt a megadott 75W fényérték helyett komolyan mondom még 40W-os izzóval sem ért fel a fénye, kész átverés az egész) Nos, a kipróbált Philips, GE, Tungsram, Osram már nem volt ilyen látványos átvágás, a különbség a gömb búra méretében, anyagában, minőségében mutatkozott. Az Osram volt - fura módon - a leggagyibb műanyag (látszottak az "ömlési irányok") volt amelyik kissé nehézkesen kezdett világítani és például a Philips gömbje (pedig az üveg!) túl nagy volt nekem (Ø12cm)
A bolti próbálkozások ellenére végül is csak otthon "derült fény" arra, hogy milyen is a fénycsövek fénye. A 10 lámpával sikerült szép egyenletes "irodai" :) szórt fényt előállítani, persze azt nem mondanám, hogy felér a fényük 750W-nyi hagyományos izzóéval. Ami negatívum, hogy kissé a zöld színtartományban "kiemel" a fényük. Legalábbis a zöld kanapé, mintha élénkebb lenne a szokásosnál.
Nem tudom, hogy a fénycsövektől mennyire lehet elvárni, hogy a teljes sprektumban egyenletesen sugározzanak, vagy ha ez így pontatlan megfogalmazás, akkor inkább úgy fogalmazok, hogy: természetesnek hasson a színűk.
Előzmény: Szén N (18398)
Soká Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18405
nem jártam sikerrel a Lomexnél, így próbálkozom tovább... :(
Előzmény: halaloszto (18396)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18404
Hasonlóra gondoltam :) :mikrosütőtrafó 2100V szekunder, ismerősöm ezzel csinálja!
Előzmény: SZEGECS (18403)
SZEGECS Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18403
Lehet készíteni egyszerűen házilag olyat amitől egyből kileheli a lelkét, de nem írom le, mert nagyon veszélyes...

Utca végén a 10/0,4 kV-os trafó primer oldala :)
Egyben a (szénné) sütés (égetés) is meg van oldva....

Előzmény: &#169;Patrick (18402)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18402
Nem éretek a disznóvágáshoz :), de ha jól tudom egy leválasztótrafó van benne,
és nem minden esetben fekszik ki tőle a disznó, és a legritkább esetben hal meg.
Lehet készíteni egyszerűen házilag olyat amitől egyből kileheli a lelkét, de nem írom le, mert nagyon veszélyes...
Előzmény: Pettti69 (18399)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18401
A szervizét keresd meg, ott szoktak alkatrészt is forgalmazni.
Előzmény: *Steve (18397)
Pettti69 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18399
Segítséget szeretnék kérni! Tudja vki hogy milyen a felépítése az elektromos sertéskábítónak? És hogy házilag hogy lehetne ilyet csinálni? Egyébként müködés közbe láttam,csak nem tudom mi van a "dobozba"!:)
Szén N Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18398
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbiakban:

Szeretnék venni egy E14 és egy E27 foglalatú kompakt fénycsövet (energiatakarékos égőt) amelyek egyrészt teljes fényspektrumúak min. CRI 90 illetve ionizálók.

Egyrészt nem tudom hogy hol lehetne megvásárolni őket.
Másrészt közvetlen otthoni használatra alkalmazhatóak-e ezek az égők? Mondjuk mennyezeti világításnak vagy fali világításnak?

Minden hozzászólást szívesen veszek.

Köszönöm előre is: Üdv: SZN
*Steve Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18397
tök off de nem tudjátok hogy ford szabályzós fúrógéphez hol tudok venni kapcsolót ?

a jó kis még made in Holland Skillemnek szétesett akapcsolója :((
halaloszto Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18396
a lomexnek ket bejarata van. neked a jobboldali kell!
(a baloldali a nagyker/profi vevok nagytetelben sokpenzert. bemesz, kersz egy darab ledet, kozlik hogy egydarabot nemadnak es kesz. nem mindig olyan jofejek, hogy elaruljak hogy jobbra 8meterre a masik ajton bejove adnak.)

vajk
Előzmény: Soká (18395)
Soká Creative Commons License 2009.01.12 0 0 18395
Köszönöm Nektek, holnap észak-Pesten (DLH, vajk! :)) lesz dolgom, úgyhogy útba ejtem a Lomexet. Ha nem járok sikerrel, tovább próbálkozom.
Előzmény: halaloszto (18394)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.11 0 0 18394
ez igy hogy 4.7K log, tengelyatmero.

de ha viszed a rosszat, szerintem kikeresik az alapjan is.

Melyik kornyek lenne neked kozel? Mondok ott boltot.

vajk
Előzmény: Soká (18392)
Jahno Creative Commons License 2009.01.11 0 0 18393
Odamész, azt mondod ez kell. Oldalon én sosem találtam meg, de ami ilyen cucc, azért szokott lenni. Meg amúgy is, műszerdobozt válogatni szoktam, nekem a milliméterek nem sokat mondanak.
Előzmény: Soká (18392)
Soká Creative Commons License 2009.01.11 0 0 18392
Lomex, Köszönöm!
Először azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák :)
Az a baj, hogy nagyon nem laikusbarát ez az oldal, fogalmam sincs hogyan lehetne kiválasztani a megfelelő darabot, de majd holnap telefonon vagy személyesen.
Előzmény: Jahno (18391)
Jahno Creative Commons License 2009.01.11 0 0 18391
Tipikusan Lomex.
Előzmény: Soká (18390)
Soká Creative Commons License 2009.01.11 0 0 18390
Sziasztok!
Elromlott egy kis műszerészeszterga potmétere. Kínai...
Így néz ki:

A hengeres része kb. 23mm átmérőjű. Annyit tudok róla, hogy kapcsolós potméter, logaritmikus, 4,7K
Én ezt találtam, de nincs raktárkészleten.
Ha tudtok valami biztos helyet, ahol kapható (Bp), annak örülnék. (szétszedtem, egy apró műanyag alkatrész apró darabokra tört benne, ragasztani nem lehet)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18389
Tényleg, új szervereim meg sem néztem. Asszem egyik este megkujjantom egy kicsit, aztán az új lanon is, mert most a gépek közt gyengébb kábel van. De többi cucc az elvileg elég jó.
Előzmény: C20NE (18388)
C20NE Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18388
A sebességet nagyon sok minden befolyásolja. Egy tűzfal/vírusirtó/lassú processzor/kevés memória...stb agyoncsaphatja. Hiába tudná a kártya és a LAN a sebességet, ha a gép nem tudja a kártyát ilyen gyorsan kiszolgálni. Sajnos egy jó rendszer komplex és minden elemét egyszerre kell fejleszteni/vizsgálni.
Előzmény: Jahno (18387)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18387

Én már mindegyikkel beszoptam, akar a fene ilyet otthonra, akkor inkább egy működő 8 portos.

LinkSys gigabites is 2 gép közt sincs gigabit, szóval tökmindegy. Lassan én is gigásítok, mert egyre tovább tart a backup :-)

Előzmény: C20NE (18386)
C20NE Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18386
Linksys 8 portos Gigabites 30.000 Ft körül megvan. 24 portos RackMount Gigabites D-Link 80.000 Ft. Otthonra ezek elegendőek. A WD Gigabites LAN -nal ellátott cuccai elég jól dolgoznak. És hónapról hónapra mennek le az árak!

Én próbáltam 1Terát WLAN(54Mbit),LAN100Mbit,LAN1Gbit telerakni. Akármilyen szutyok is a Linksys ( szerintem nem az ) ég és föld a különbség.
Előzmény: Jahno (18384)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18385

Es ha nem akar kapcsolgatni? :-) csak ha setal a kertben egjenek szurkuletben es esete a villanyok? honnan tudjuk az ugyfel mit szeretne felsoroljuk miminden lehet aztan valogasson. Az mindig is a halalom volt barmiben ha egysikuan kozelitunk valamihez soha sem lehet tudni, es ha tudna milyen lehetosegek vannak az EIB rendszerben lehet hogy azt szeretne csak nem tudja mit jelent akkor ne is beszeljunk rola?

Pld telefon sok gyarto megelegszik ket madzaggal de soknak 4 madzagos a rendszere, nem beszelek az ISDN-rol. Akkor erre is felelsleges felhivni a figyelmet, figyel ugyfel eleg a ket sima madzag, az ugyfel kesobb vezs egy Panasonic TDA kozpontot rendszer keszulekkel vagy egy hasznalt TD-t es ott al meglove mert 4 vezetekes.

Sorolato a riasztoval is van radios, van vezetekes normal es cimezheto, ezek is gyartotol fugoeen mar eltero kovetelmenyt tamasztanak a kabelezessel szemben. Aztan ott a kesobbi kivansag lista ha rosz a kabelezes sok mindent el lehet felejteni.

Nem vitatkozas keppen de ezek is felmerulhetnek amire abszulut elso nekifutasra senki sem gondol.

Előzmény: Jahno (18379)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18384
Kis szaktopik tán belefér, de gigabites NAS átlagban 200-300 megabitet át tud vinni. A 30ezres switch 8 portosból kijön mondjuk 100 megabites márkásban. Amin már 2 gigabit port van, az már kifejezetten nem occsó, ami egyszerre több porton tud gigát, az olyan 600-700ezres. De sok éve nem is létezett, házat/kábelezést 10+ évekre tervezzük, az eszközt egyszerűbb cserélni. Az egyre elérhetőbb ár az valóban így van, cirka 2 éve vettem elég gagyi NAS-t, 20ezer körül, aztán 20-30 megabiteken dolgozott. Most meg már néha a net is gyorsabban jön :-) Most meg 50ezer a külső NAS 1 terás HDDvel együtt...
Előzmény: C20NE (18381)
drsoul Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18383

Köszi a tippeket.

A végleges mérőóra már rég bent van, tehát az nem számít bele abba a szerelési árba, amit írtam. Így kéne megmondani, hogy reális-e.

Amúgy 3fázis.

A mozgásérzékelős lámpa elvileg (úgy tudtam) már tartalmaz egy szürkület kapcsolót. A másik kerti lámpa manuális működtetésű lenne.

Riasztó nem lesz. Nincs rá pénzem. Se most, se később. Sok elvinni való nem lesz...

Előzmény: Peter atyuska (18378)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18382

Ha Lan+Telefon egy UTP madzagon megy a Cat5 nel jobb karakterisztikaju Cat6 sorozatu kabel nem kell, ha viszont kulon viszik a Telefonnak innentol eleg egy 4 eres vagy 2*2 eres telefonkabel es a LAN lehet akr uveg vagy amit akar Cat6e FTP/STP/SSTP es akkor nyomathatja ket gep kozot 10.-100gbittel. Persze inentol csak alan lesz 100e es a hozza valo aljzatok es patch panel meg nem is vettuk.

On

Lattam en Cat6 rendszert Cat5 patch kabelezessel aljzat es PC kozott es gagyi noname switchhel ami a belso 10m sem erte el. Ha valoban valaki minden portjan 1G akar annak olyan switch is kell aminek belso savja 10G vagy meg tobb ja ez millas kategoria na kerem a teljesitmeny soha sme volt ingye. Lasd tabantos ne akarjon egy ferrari teljesitmenyet, optikailag tuningolhatja de minek :-)

Erre erra akartam kijukadni hogy ha van egy gyenge lancszem szart sem erek a tobbivel, es nem hiszem el hogy valaki csak azert koltene aktiv eszkozokre aljzatokra es kabelekre fel misit hogy vegpontonkent tudja buszken mondani hogy biza a hazamban 1G vegpontok vannak. Ezt annelkul is lehet mondnai :-)

OFF

Előzmény: C20NE (18381)
C20NE Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18381
Sok családi házban van Gigabites LAN, a központi adattárolást NAS-sal oldják meg. Ide petig a CAT5e ......hááát. Egy gigabites switch 8 portra ~30000 Ft egy 500 GByte-os Gigabites NAS ~50000 Ft. Elérhető árakon hozzá lehet jutni.
Klifii Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18380
Előzmény: Klifii (18377)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18379
Szürkületkapcsolós dolgokat nem mindig értem, főleg ha kapcsolóval úgyis felül kell bírálni, akkor meg minek a kertbe szürkületkapcsolás?
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18378

Alapvetoen a kovetkezokkel egeszitenem ki a tobbieket

- riaszto helye es annak csovezese erzekelonkent sajat kabel kabel atmero kb 5mm

- Telefon + Lan lehet egyben vagy kulon kulon UTP ha egyben megy Cat5e kabel eleg mert csak 100M bit/s lehet a Lan resze ekkor minden szoba, eloszoba, konyha + egy kabel ahonnan a telefonosok bejonnenek atmero jobb kabelek 5-7 mm minden aljzat sajat kabel

- TV csillag pontos rendszer! itt a triset a legjobb kabel 6-7 mm atmero vegpontonkent sajat kabel, + a tetohoz legalabb 5 kabel (2 parabola dual fejjel igy 4 satelitrol lehet venni az adast, 1 kabel a hagyomanyos vagy bdtv antennahoz) plusz egy kabel oda ahova a kabelesek jonnenek be.

A TV, Lan/Telefon, Riasztot lehet egy szekrenyhez vinni mint vegpontot. Aljzatokat nem kell feltetlen most megvenni sot a kabeleket sem de a csoveket erdemes betenni. Ez plusz egy a villany melle.

Plusz lehet sokan lefognak hurrogni de szamoljal utana milyen telejesitmenyre szamithaszt majd, es a szerint valasztani 1-3F merooraszekreny es ejszakai ora szekreny. Uresen kilehet epitetni es ha kell mar csak az orakat kell berakatni plusz a derotokat. Igaz alapjaban veve sokkal tobbe fog kerulni szekrenyek arai, de erdemes elgondolkodni rajta.

Kerti vilagitas erdemes lenne beiktatni egy szurkulet kapcsolot a mozgas erzekelos lampahoz meg a kerti vilagitashoz hogy nappal foloslegesen ne egjenek meg veletlenul sem.

Előzmény: drsoul (18354)
Klifii Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18377

Na! Mégegyszer. Nem mentek be a linkek:-(

Tehát:

Vezetél összekötők1

Vezeték összekötők 2

És még egy csomó helyen. Ami eszembe jut, ki gyártja: Legrand, Wago, Weidmüller, Mentavill

Előzmény: Klifii (18376)
Klifii Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18376

Sziasztok!

Ízlés szerint:

Lacivill Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18375
Szerintem igen. Ha érdekel irjál magánba. Természetesen 1 csomagnál, és nem 8000db-nál ennyi az ár.
Előzmény: Törölt nick (18372)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18374
Persze, ha megveszel egyszerre 8000 darabot! :)

Dreamer
Előzmény: Törölt nick (18372)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18373
Egy 100 nm körüli átlagos lakáshoz hány kötőelemet számolnál?

Hidd el, egyáltalán nem a Wago ellen vagyok, hiszen most megbizonyosodtam, hogy ebben a kivitelben bízhatok "benne".

Ahogy írtam a legrosszabb helyen vásároltam, de ott is azért mert megláttam, és tízes csomagban megvettem, hogy megismerkedjek vele. Szét fogok nézni, hol tudom olcsóbban beszerezni.

Szóval egyáltalán nem vagy hülye, figyelembe véve, hogy egy adott hibakeresés elhárítás, kár egy rosszabb minőségű kötőelem miatt sokkal több lehet mint most "ráfeccölni" a minőségi szerelvényekre.

Na meg nem mindegy, hogy alszik az ember egy munka után...

Dreamer

Előzmény: Lacivill (18371)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18371
Én a mostani munkánál kb 8000 db kötöelemet fogok használni, a számitásod szerint 144.000 Ft-ot sporolhatnék meg. De én hülye vagyok, és maradok a Wagónál. De mégse vagyok hülye, mert  amit belinkeltél azt veszem Wagóba kb 25-ért. A 3-as rácsukost 49-ért.
Előzmény: Dreamer (18370)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18370
Én nem vagyok gyakorló villanyszerelő, de nagyon szívesen megosztom az általam tapasztaltakat.

Wago-val (eredeti, tudniillik ezt is jó módra mindenki gyártja, az, hogy milyen módon hasonlít az eredeti elképzeléshez, ez már csak a szerencse műve) most találkoztam először "közelben". Úgy vettem észre, két fajta villanyász ember létezik, aki fújol a Wago-ra, és csavargatja a vezetékeket, a másik pedig használja, és megfelelő körülmények között nincs vele semmi baj.

Árban kedvezőnek tűnik az XBS 25 Ft/db ára. Én a legrosszabb helyen 43 ft/db ért vásároltam az eredeti Wago-t. Sok száz darab esetén tetemes a költség, bár egy esetleges meghibásodás esetén még több lehet a kár, a leállás a bosszúság.

A normál vezeték összekötők úgy működnek, hogy megfelelő méretben meg kell blankolni a vezetéket, bedugaszolni. Bontás esetén pedig jobbra-balra forgatva kell kihúzni a vezetéket.

Létezik olyan is amire egy kis fedelet kell rázárni és úgy fogja meg a vezetéket. Valamint van csillárokhoz egy speckós rugós változat.

Itt pedig szemléltetem a méretet:

Dreamer
Előzmény: totya4 (18343)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18369
Jövőre nem tudod, hogy mi lesz, esetleg kell a gigabit, vagy a valami akármi. Idővel haladjunk a korral, rézen is van már 10 giga, nálam előfordulhat bármi, évek óta nem szögelek lant CAT5-el, mert nem. Keverni meg fene sem akarja, most mondtam egy átlagos 30 métert, de nyilván lesz 3 méteres szegmens, meg 57 méteres is a padlás hátsó szegletébe.
Előzmény: Törölt nick (18368)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18367
10 éve meg 9ezresért jót. Most 12ezresért szerintem olyat adnak, amit aztán elrettentésül lehet kollégáknak mutogatni :-) Most már az átlag CAT5e Draka is majdnem nettó 40 forint/méter. Hol van ettől még a CAT6. Ja, meg az lsoh.
Előzmény: Törölt nick (18366)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18365

Szerintem már illik CAT6-ost használni, abból sem a legszarabbat. Megleshetem, de nekem most kb. 100ezres körül hordják a kilométeres gurigát.

Előzmény: Törölt nick (18363)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18362
Nekem csak ezer méter lesz. Ha 30 méteres átlaggal számolok, akkor 30 végpont. Szerintem nem is sok.
Előzmény: Törölt nick (18361)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18360
Rémlik::-)
Előzmény: Jahno (18359)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18359

Le is álltam vitakozni a műszaki ellenőrrel, hogy itt pont van olyan, aki megismeri az UTP-t, oszt nem csinál belőle drótot.

De láttam dobozban szigszalaggal megkötött UTP-t, forrasztottat, olyat aminél útközben megfordult az ér, vagy csak az aljzatnál párhuzamosan bekötötte a 8 eret mindkét lukba...

Előzmény: Lacivill (18356)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18358
Akkor az már nem 1 cső, hanem sok. Keresztben meg vastag. TElefonhoz is UTP kell, mert az jó. Meg minden szobába legalább 1 UTP csatlakozás, ugyanis ki tudja, hogy mit hoz a jövő, vagy milyen kütyüt veszel. Hoznak új fajta netet, veszel hálózatos kütyüt. TV mögé is a mindenféle játszós eszközöknak, modernebb hálózatos zenelejátszós ébresztőórának, esetleg később ezeket mindenféle kamerákhoz, vezérlésekhez fel lehet használni. Saját házam érdekes lesz, legfeljebb fele tényleg vakdugós lesz, de ott a mai áron mérve csak az UTP kábel lesz közel 100ezer forint, ami belemegy, mert 30 csatlakozást bárhol ki lehet szórni.
Előzmény: drsoul (18357)
drsoul Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18357

Arra gondoltam, hogy lenne egy cső, ami végig megy a lakáson, érintve azokat a pontokat, ahol lesz majd tv. Vezetékes telefon nem lesz, de egy kiállás kell a net miatt.

Tehát 1 telefon, a többi meg vakdoboz lenne (vagy hogy mondják), ahová mehet: vagy koax kábel, vagy UTP kábel (most az lesz, mert IP TV-nk van, és lehet, hogy hosszútávon marad is).

Egy helyre akarom, hogy jöjjön be koax a műholdnak, mert azt külön szeretnék, azt kész.

Előzmény: Jahno (18355)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18356

Villanyászok jobb esteben csak taknyolnak.

A kivételt nem irtad ide!!!, hogy a topiklakók::-)

Előzmény: Jahno (18355)
Jahno Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18355
Telefon/anetnna/számgép az külön kérdéskör szokott lenni, jól gondold át, mert itt topikon van pár, aki értelmeset láttott már belőle, de azt nem lehet útközben dobozban kötni, vastagabb cső kell, no meg a drót 2 végét is ki kell találni, amihez általában gyengeáramos hozzáértő sem árt, de ugyanígy a húzásnál sem árt, ha valaki látott már UTP-t közelebbről. Villanyászok jobb esteben csak taknyolnak.
Előzmény: drsoul (18354)
drsoul Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18354

Sziasztok!

Lacivillnak már írtam, de gondoltam ide is betenném a kérdést. nettó 94nm két szintes ház (pontosabban tetőteres, de a tetőtér most nem lesz beépítve). Tehát a 94 nettó csak az alsó szint.

A következők lennének:

12 lámpa (ebből 2 falikar... mindegy...)
2db spot pár (az egyik az ágy fölött, a másik fürdőben a tükőr 2 oldalán, csak hogy érthető legyen).

Összesen kb 30 db dugalj. Ebbe külön már beleszámoltam 2db-ot a villanytűzhelynek és vill. sütőnek, illetve egyet a páraelszívónak is. A telefon/antennát/sz.gép hálozati csatl. nem számoltam, tehát akkor ez pluszba még mondjuk max 4-5 szerelvény.

Ezen kívül lenne még egy kapunyító, 2x 1-1 pár kerti lámpa (tehát 4), 1 mozgásérzék. lámpa a bejáratnál, egy áramkör bevezetése a kerti pincébe (a ház mellett van közvetlen), 1 kiállás a garázskapú nyitásához (ez majd csak később, valamikor lesz felszerelve), ill. a ház felső szintjére felvinni mondjuk 2db áramkört (tehát csak kiállás, nem kéne elvezetni sehová, mert a felső szint még nem kerül beépítésre).

Nekem ezt anyaggal (kivéve szerelvények és ezek felszerelése) nettó 1000Ft/fm csinálná meg a szerelő. Azt mondta, kb 300-400m cső. Tehát 300-400e Ft + Áfa.

A vésés már megvan, és azt megfelelőnek találta, tehát csak igazítani kell.

Reális?

C20NE Creative Commons License 2009.01.10 0 0 18353
Fűtéscsövet lerakni, fagyállóval feltölteni és hőcserélővel a gázkazánra kötni. A gáz olcsóbb.
Előzmény: DkGrinder (18352)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18352
Körökre kell osztani és fontossági sorrendben szakaszonként leolvasztani.

Előzmény: Snakeins (18351)
Snakeins Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18351
...hát igen, ha a 300nm nem elírás, akkor az bizony 100kw feletti teljesítményt igényel 8-10 cm vastagság esetén...
Előzmény: misi-vill (18340)
Snakeins Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18350
Hőtükröt én is mindig javasolok, nagyon hasznos, de a 76 nm-es feljáró esetében nem volt mód, ennek ellenére a november végi kb 15 cm-es havat kb 2 óra alatt olvasztotta le.
Előzmény: Snakeins (18349)
Snakeins Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18349
A Devi a piacvezető specilista cég ebben a kategóriában.

Itt a honlapjuk címe: DEVI
Idén két ilyen rendszert csináltam - az egyiket teljesen tönkretették a betonozók, csak minőségi, referenciákkal rendelkező céggel szabad fűtőkábelt elburkoltatni!!!
Annál 36 nm cca 400e Ft-re jött ki - amúgy a fektetés nagyon egyszerű, 6-8 cm beton v kőburkolat alá 10 cm távolságra kell a kábelt lefektetni (30W/m --300W/nm a teljesítmény) amit egy 10*10 betonhálóra tudsz felrögzíteni kötehelővel - nem érdemes megvenni a drága rögzítősint.

A másik 76 nm cca 800e, az tökéletesen működik, de bővíteni kellett a mérőnél a főbiztosítékokat, hogy birja, az plusz valami 120e volt nekik.

Mindkét rendszerhez tartozik egy kombinált talaj és levegő hőméséklet és nedvesség érzékelő (kb 60e) és a vezérlő automatika (110e)

A telepítés meglehetősen egyszerű, bár a vezérlőhöz építeni kell egy mágneskapcsolós egységet, az igényel némi szakértelmet.

10-12 cm vastagság jóval nagyobb teljesítményt igényel, ott 6-7 cm távolságra kell fektetni a fűtőkábelt. (cca 450w/ nm)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18348
es akkor a keletkezo valyuban nem all meg a viz es fagy vissza? vagy fel is szaritjuk arammal?

vajk
Előzmény: cityba (18344)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18347
De a 10 cm betont felejtsd el

Lacivill Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18346
Van erre csapat aki a betont is késziti, nem folynék bele egy ilyen melóba. A beton reped stb kábel meg törik. CSak keskeny sávban szokás letekerni  keréktávon.
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18345
Mi a Devi fűtőszőnyegeit szoktuk alkalmazni járdafűtésnek A fogyasztástol nem kell megijedni mivel ha belegondolsz minimális azoknak a napoknak a száma amikor bekapcsol kivéve ha kihagyod a megfelelő szenzorokat J.De ekkora területnél olcsóbb ha padlófűtést építesz ki.
cityba Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18344
40 cm-es széles nyomvonalat kell csak letekerni 2 sávban, és utána lehet számolni teljesítményt, illetve mennyire legyen automatikus. A legjobb térkő alá a sóderágy alatti betonra hőtükörrel lerakni.
totya4 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18343
Szia, én csak kérdezek. A kép nem valami...látható, ez az a cucc, aminél ha lenyomod az egyik felét akkor arról az oldalról könnyen be tudod nyomni a drótot, majd visszaengedve megragad ott? És kivenni fordítva. Na ha az, akkor áruld el hogy a másik felén, ahol csak benyomod a drótot izomból, na onnan a drótot hogy szeded ki utólag. Főleg ha csak két centi drót áll ki a falból összesen.

Egyébként azt mondod hogy ilyeneket pakoltok a régi csavaros szorítós átkötők helyett?
Előzmény: Dreamer (18337)
Jahno Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18342

Irigylem azt az ismerőst, akinek csak a kocsibejárója 300 négyzet. Vagy 1 nullát elírtál :-D

Többi jahh, fentebb írták, az úgy van.

halaloszto Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18341
1. ha ismeros, akkor surgosen beszeld le rola
2. a 10cm beton semmikeppen nem johet a tetejere. le akarod a jeget olvasztani, nem 30m3 betont futeni. orak amig annyi betont megmelegit, tok feleslegesen. a tetejet kell futeni, hogy hamar atmelegjen, es a cucc megolvadjon, le se fagyjon
3. 300m2 nagyon durva. az a 100Kw realis. lasd 1.

vajk
misi-vill Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18340
Sziasztok.
Ismét jövök a "hülye" kérdéseimmel. Az egyik ismerősöm megkért hogy adjak árajánlatot udvari fűtésre ( kocsibejárót akarja fűttetni elektromosan). A gondom a következő: nem csináltam még ilyet , azt se tudom melyik típusok a megbízhatóak hosszútávon és hogy melyik ezzel foglalkozó üzletet érdemes felkeresni. Ha esetleg valaki már csinált ilyet és neki bevált mind minőségben mind pedig árban, legyen szíves nekem válaszolni, segíteni. A megfűtendő terület kb 300nm, és kb 10-12cm beton "jönne" a fűtésre. Találtam sok ezzel foglalkozó céget, az egyiknél van ilyen "gyors számoló", de 102kW-ra jött ki nekem a felvett teljesítmény. Hát kiborultam. Akárhogy számolok "ennyi teljesítmény a Földön nincs". :-)

Válaszokat köszönöm.
cityba Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18339
Ezt nehéz így megmondani, kell egy tervezet amire lehet árat adni. A m2-es kalkuláció pontatlan, így nagy szórást kaphatsz, már aki így számol. A terv pedig irányadó, még ha Te rajzoltad is. Sztem rajzolj egyet és arra kérjél árat, hidd el több ajánlatot is fogsz kapni. :-)
Előzmény: Csabikuci85 (18333)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18338
Na erre gondolsz?

Dreamer
Előzmény: Dreamer (18337)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18337
3-as Wago szerintem be kellene hogy férjen, igaz hosszúkás, de nem akkora mint gondolnád.

Ha Wagora adod a fejed, akkor alu esetén be kell szerezned ALU-Plus pasztát.

Dreamer
Előzmény: totya4 (18336)
totya4 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18336
Szia!

Mi az hogy eltűnik,nekem pl.8-éve ugyan az a tel számom

A kész házat vettünk, tehát fogalmam sincs ki mit szerelt rajta annó. Az eltűnt-et úgy értettem, hogy mikor látta hogy eltörte a vezetéket nyilván nem csinálta meg hanem lelécelt (eltűnt)... mivel a fedelet normál esetben senki sem nyitogatja, (sőt a festők igyekezne eltüntetni!) hacsak nem alszik ki a világítás senki nem jön rá hogy valami gond van abban az átkötődobozban.

akkor ovatosan megpucolom,kb 1-1.5 cm hosszan és szintén megwagóznám

Látom még mindig a csokizásom miatt aggódsz :) A vezeték el volt törve, csak a jóisten tartotta. Ennél még a tegyük fel "szakszerűtlen" csokizás is biztosabb kötést ad.

A wagos tippet kösz. Weblapjukat nézegetve kicsit el vagyok veszve, látok ugyan sínekre szerelhető sorkapcsokat, de itt alig van hely, ez egy besüllyesztett, de kis mélységű négyszögletes műa doboz benne csavaros átkötő, sok és jó vastag alu vezetékekkel, moccanni nem lehet benne, a legkisebb csokit is cipőkanállal tudtam betuszkolni úgy, hogy a fedelet rá lehessen csavarozni. Tehát ne fukarkodj a linkkel vagy a terméknévvel, elmondhatnád pontosan melyikre termékre gondoltál, ami ide beillene.

Esetleg van olyan wago (vagy más...) termék ami helyettesíti méretben és funkcióban a hagyományos csavaros átkötőt is? Esetleg link/terméknév? És ha van ilyen, ez megfelel konnektorok számára történő átkötésre is?

Kösz szépen.
Előzmény: Törölt nick (18332)
Csabikuci85 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18335
Köszönöm szépen! Most már tudom hova tenni a költségeket.....
Előzmény: Törölt nick (18334)
Csabikuci85 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18333
Sziasztok!

Nagyságrendileg tudna valaki mondani egy árat a következőre??
90 m2-es, 50-es években épült családi háznál mennyibe kerül a teljes villamos hálózat cseréje??
Sajnos több infót egyenlőre nem tudok róla mondani.

Köszi a válaszokat előre is!
Jahno Creative Commons License 2009.01.09 0 0 18330

Mindegyik másra jó, valamint vezetéknél is ha végigsimogatod hosszában, akkor attól függ merre kapja el a dologt, vagy a csavarást, úgy jelez. Szóval óvatosan.

Ebben a 201-es igen jó, hangja is van, 10 centiről már mutatja.

Előzmény: Dreamer (18329)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18329
Persze nem vezetékkeresésre gondoltam, hanem érintés nélkül feszültség vizsgáló. Érdekes, de sikerült egy olyan dugaljat találni ami működik, de nem jelez rá a cucc, egyébként MaxWell 25814.

Király, mert a kapcsolón is jelzi (ha folyik rajta áram), valamint sikerült kiszűrnöm, hogy a falra szerelt lámpák esetén sajnos van olyan amelyik esetén a zsinórkapcsoló a nullát szakítja... :( Mivel dugvillás a vége, jól megfordítom... :)

Dreamer
Előzmény: Jahno (18328)
Jahno Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18328
Igaz másra való, de igen. Nekem van ilyesmi, meg a lentebb írt VT201, de veszek egy olyan Bosch-t is. Mind másra jó.
Előzmény: Dreamer (18327)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18327
Oh, köszönöm! Akkor tovább nyomozok...

Urak, ez ér valamit?

Dreamer
Előzmény: Lacivill (18324)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18326
Szia, kösz a választ!

szerintem hívjál szakembert!

A szakember nyilván észrevette annó hogy eltörte a vezetéket, ezért addig ügyeskedett amíg olyan helyzetbe nem állt hogy mégis érintkezzen valamennyire, aztán fütyi fütyi eltűnt.

Azzal kezdtem egyébként hogy hívnék de nem részletezném, annó anyáztam eleget itt is ezzel kapcsolatban.

Bátor vagy azt elismerem

Nem tudom mi itt a bátorság.

A "csavaros" átkötő az nem "rendes"

Igen, valóban jobb az összesodort alu. Egy két mozdulattal kiemelek egy ágat, vagy újat teszek a többi közé... ja hogy ez nem átkötő? Akkor miért is jó ez?

"azért a "csokival" óvatosan.Ha meghúzod izomból csökkented a keresztmetszetet,de gondolom ezt tudod!"

Réznél szerintem lehet húzni moderáltan, alunak mindegy, mert az kés a vajon főleg kis csokinál, lemezkés változat itt nincs. Nem hiszem egyébként hogy a keresztmetszet csökkenne, hiszen a csavart nem számítva az érintkező felületen megy át az áram, az pedig csak annyi, amennyit a csavar odaszorít, a többi szabadon lóg a levegőben. Világításnál meg az a max 1A nádszálon is elmenne.

Ha valami tanácsod van azt szívesen meghallgatom, mint mondtam tudom hogy vannak villanyszerelők de itt hiány van. Egyelőre ami biztos a fázis zsugorcsövezése, persze ha kapok zsugorcsövet, ha máshol nem, azt hiszem a baumaxban láttam.
Előzmény: Törölt nick (18320)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18325
Mondjuk ez nem az én problémám volt, de mindegy :) Szóval te azt mondod hogy normális az hogy egy izzó miatt levág az egész ház... Ezt meg kéne szavaztatni, kár hogy nem lehet.
Előzmény: halaloszto (18323)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18324
Jelez rá!!!
Előzmény: Dreamer (18322)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18323
bocs, azt hittem a vezetekcsere ota volt olyan idoszak amikor nem vagott le, csak most kezdte a levagast.

ha a levagas egyutt jott a vezetekcserevel, akkor tiszta sor. kisebb ellenallasu korok, nagyobb rovidzarasi aram, tuti hogy uj mukodo! kismegszakito a regi hulladek helyett, stb.

vajk
Előzmény: totya4 (18318)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18322
Lacivill!

Azóta is várom, hogy mit mutat az alulétra....

Dreamer
Előzmény: Lacivill (18232)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18319
Inkább arra válaszolj amit felvetettünk többen is, nem használsz másfajta izzókat mint azelőtt? Az hogy hangot ad ki a körte elhalálozáskor az normális. Ha ki lettek cserélve a vezetékek akkor szét lett vésve a lakás, nem kapott másfajta burkolatot a fal (tapéta/festés...) ami jobban visszaveri a hangot, s ezáltal tűnik nagyobbnak a pukkanás?

A kóboráram nem tudom micsoda, de nem hinném hogy hozzáadódna a hálózati feszhez hogy nagyobbat pukkanjon az izzó elhalálozáskor.
Előzmény: heni_25 (18309)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18318
a drot nem valtozik

Miért cserélték volna ki a vezetékeket ha nem pl alu-réz váltás volt a cél?

viszont lehet hogy most mashonnan vette a korteket mint korabban

Ezt én is felvetettem.

A lényeg az, hogy szerinted normális, hogy egy szaros izzó miatt levált a főbiztosíték?
Előzmény: halaloszto (18310)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18317
A mágneskapcsoló mitől kapcsol ha nem a mágneses mezőtől, amit tekercs gerjeszt?
Előzmény: Törölt nick (18314)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18316
Ha engedte, ha nem, ma hullott a vakolat. Ellenállásmérővel kikerestem hogy az átkötő dobozban melyik a fázis drótja ami a leendő tükör alatt lapul. Miután meglett kikötöttem. Aztán pofára esés, fürdőben nincs mennyezetvilágítás :-) Pedig ügye a tükör mögötti drót fázis alatt van a világításkapcsolótól függetlenül. Hát akkor ügye kell lennie még egy átkötő doboznak. Volt is mellette. Viszont ott nem átkötő van, hanem kábelek lógnak összecsavarva, körbetekerve szigetelővel... benne fekete összecsavarva zölddel, fekete két zölddel, feketék egymással :-) Imádom ezt a színlogikát. Na ez majd ha megint lesz egy kis időm, és elképzelésem. Ha tudnám hogy egyik sem megy konnektorra akkor kicserélném rendes csavaros átkötőre. Ha kiderül hogy konnektorhoz megy, akkor meg megint összecsavarni a vezetéket művészet lesz törés nélkül, és egyenletesen. Ja itt minden vezeték alu. És volt még egy szép élmény az első átkötőben találtam egy törött vezetéket, csokival bekötöttem rendesen, de a sok vastag alu vezetéktől alig fértem, legkisebb csokit kellett belerakni...

Egyelőre marad védelemnek a zsugorcső, de ami van itthon az pont szűk, viszont öngyújtót vettem :-)
Előzmény: Törölt nick (18283)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18315
Vezérelt áram használata olyan berendezésekre érdemes kérni aminek müködése időszakosan sem érinti a normális használatot. Ezért pld hőtárolos kályha, vizmelegitő rendszer, mélyhűtő szokott lenni. A vezérelt órától megszakításmentessen közvetlenül a fogyasztókba önnáló nyomvonalon (csatornában és dobozokban) lehet vezetni. Biztosító tábla általában az óránál közvetlenül helyezik el. Más célra aszolgáltató egyedi elbírálása alapján lehetséges. Olyan megoldások tilosak amik váltást teszik lehetővé a normál és vezérelt áramvételezés között. Vezérelt áram = éjszakai áram, manapság nem feltétlenül éjszaka kapcsolják be ezeket hanem elégé össze vissza.
Előzmény: Pettti69 (18305)
Pettti69 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18312
Az áramszünetet úgy értettem hogy egy pillanatnyi áramkimaradás ami csak a elektronikus panelokat gyilkolja a cuccokba! Na és mi van ha épp megy a TV vagy a mosógép? És konkrétan ez hogy van megoldva?
Előzmény: totya4 (18307)
*Steve Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18311
szúróláng  szerű a gagyi kinai zseblámpa hátulján is az szokott lenni
Előzmény: totya4 (18308)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18310
Szia,

a drot nem valtozik, a kismegszakito esetleg, viszont lehet hogy most mashonnan vette a korteket mint korabban.

ugy vag le, hogy amikor a szal elszakad, ott athuz az iv. az ivtol a szal gyorsan visszaolvad ketfele, az iv meg kitagul, es vegul az iv koti ossze a ket hozzavezetest. az iv ellenallasa viszont tok kicsi, igy meg is van a tularam.

az 500ft gazos paka alatt valoszinuleg az 500ft-os kinai pici gazos szurolangot ado mittomenmire volt gondolva.

vajk
Előzmény: totya4 (18306)
heni_25 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18309
És szerintetek meg kellene nézetnem? Lehet hogy valami nagyobb baja van, kóboráram, vagy hasonló? Mert nem lenne jó,ha egyszer a lakásom égne ki...
Előzmény: totya4 (18306)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18308
Mi az a "vihargyújtó"?
Előzmény: Jahno (18304)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18307
Nálunk nincs áramszünet váltáskor csak kattan egy marha nagyot (a relé gondolom).
Előzmény: Pettti69 (18305)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18306
Ez érdekes. A villanykörte általában a bekapcsolás pillanatában ég ki, hiszen akkor még nincs elég nagy ellenállása az izzószálnak, és ez kombinálódik azzal hogy csúcsot kap el az effektívből. Ez azonban meg se kéne kottyanjon mondjuk egy 16A-es biztinek. Lehet hogy a világítás köre saját biztosítékot kapott kisebb A-el? Nem hiszem mert te főbiztit írsz.
Szóval ha ugyanazt az izzófajtát használjátok akkor szerintem ugyanúgy kéne pukkannia az izzónak mint vezetékcsere előtt. Esetleg pár V-al nagyobb feszt kap... Az a biztosíték meg túlérzékeny szerintem. Kellemetlen ha egy izzó miatt elmegy az áram az egész házban...
Előzmény: heni_25 (18301)
Pettti69 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18305
Lenne egy kérdésem....
Mégpedig hogy a vezérelt (régen éjszakai) áram kihasználására hogyan van lehetőség,vagyis hogyan lehet megvalósítani a legjobban az átkapcsolást,anélkül hogy bármilyen villamos eszköz tönkre ne menne!? Vagyis hogy oda-vissza úgy legyen kapcsolva hogy ne legyen egy kis áramszünet sem! Van ilyenre megoldás? Na meg egyébként hogy ez a vezérelt áram hogy is van szétválasztva a normál áramtól? Na és hogy ez mennyire szabályos az EON felé? Ha be van jelentve akkor teljesen szabályos? És az még él hogy csak a fixen bekötött fogyasztókat lehet ilyenre kötni?
Jahno Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18304
500-ért kínai vihargyújtó van. Wellernél annyiért a küszöböt sem lehet átlépni. Bár lehet van valami kábelsarujuk, vagy 2-es anyájuk ami 400+ÁFA :-)
Előzmény: totya4 (18303)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18303
Ne mondd hogy 500ft-ért a komplett cuccot megkapod, pláne wellert.
Előzmény: &#169;Patrick (18297)
Jahno Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18302
Villanykörte néha ilyen.
Előzmény: heni_25 (18301)
heni_25 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18301
Sziasztok, egy kis segítséget kérnék tőletek. Amikor megvettem a lakásomat, az összes villanyvezeték ki lett cserélve, újat tettek be. Viszont mostanában azt csinálja, hogyha kiég egy villanykörte (legyen az akár hagyományos vagy spot), akkor nagy pukkanással teszi és le is csapja rögtön a főbiztosítékot. Mi lehet a probléma?
Előre is nagyon szépen köszönöm!
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18300
Gegecső és gégecső között is van ám különbség. Meg vannak olyanok is amiknek van a belső felületükön egy sima hély. Meg azért a gégecsövet sem lehet bizonyos határokon túl hajtogatni, vagy 3-4 mérettel nagyobb kell mint a szükséges. Amúgy téynlegesen sokkal egyszerübb MU csövekkel dolgozni.
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18298
Ja és nemhogy vastagabb kábelt rakott volna bele, kicserélte, behúzott mellé egy ugyan olyat, egy másik gégecsőbe.
Előzmény: &#169;Patrick (18294)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18297
kb 500Ft
Előzmény: totya4 (18296)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18296
Egy ilyen spéci páka szerintem drága kiadás lenne egy zsugorcső miatt, de kösz a tippet!
Előzmény: C20NE (18284)
totya4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18295
Mivel nem dohányzom, az öngyújtó valahogy nem merült fel bennem hogy hasznos szerkezet lehet :) Kösz!
Előzmény: Törölt nick (18283)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18294
Egyiket se, kiásta mivel 60 cm-re a föld alatt volt, ez benne a poén:D. Ez pár éve történt egy fűrdőben .
Előzmény: DkGrinder (18293)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18293
és áthúzta , vagy telefonszámot váltott ??:-D

Előzmény: &#169;Patrick (18292)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.08 0 0 18292
A birkozó jelenet nekem is ismerős, egyszer megkérdeztem egy ilyen szerelőtől, hogy fogja kihúzni a vezetéket a közel 50m-es össze-vissza hajlítgatott gégecsőből(kötődoboz nem volt!), azt mondta nem lesz baj. 1 hét múlva el is olvadt a rákötött 2 szaunakályhától:).
Előzmény: DkGrinder (18290)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18291
Hát igen, ezért nem használok 3 méter felett gégecsövet, ez alatt még könnyen be lehet húzni, persze max 2 ív.
Előzmény: halaloszto (18289)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18290
igen MU III-t  vagy olyan  MÜ II –nek csúfolt csövet amit meg lehet hajlítani de ma már nem sok különbség van a kettő között..Én elég gége ellenes vagyok nem igazán lehet belehúzni semmit régebben kartonba kifeszítve szereltük úgy nehezebben ugrott össze de annyira leromlott a csövek minősége, hogy rengetegszer elpattant a feszített cső behúzás közben. M i mindent úgy szerelünk, hogy utólag húzunk bele. Rengetegszer látok az udvarokon gégecsővel birkózó szerelőket, amikor valójában nem a vezetéket húzzák be a csőbe hanem a csövet húzzák a vezetékre majd ezt fektetik a  falba szerintem ez….

Előzmény: &#169;Patrick (18287)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18289
koszi. mbcu tuti nem lesz. a padlasra felmeno egy 1.5-os mbcu, es baromira nem volt kedve vegigmenni az 5-6meter 25-os gegecsovon 3 laza ivvel.

vajk
Előzmény: Masgas (18288)
Masgas Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18288
Hlálosztó

Én is gégébe húznám azt a kábelszerű vezetéket és még akkor amikor nincs fedve a válaszfal másik oldala. Mbcu-t nem fogsz tudni később másba áthúzni ha mégis kellene. Egy tipp ami nekem bejött gégénél válaszfalban: a cw profilba vízszintesen amiután befűzted a gégét a két végső poton kötegelővel kösd meg miután kispannoltad így tényleg könnyebb lesz behúzni . Még egy tipp gégéhez és válaszfalhoz: a függőleges részeken hagyd a gégét és a kábelt értelemszerűen kb 30 cm el hosszabra a szerelvénydoboznál, ez bőven elfér a falban és ha mégis később át kellene húzni akkor a szerelvénydobozt kivéve a fölös gégét és kábelt kihúzva a falból könnyeb lesz megvalósítani főleg ha a függőleges szakaszon nincs odakötegelvea gége és a kábel szabadabban fog menni a gégében ha kézzel azt is kissé megfeszíted, bár a kanyarvétel akkor is problémás
Ha csak mcu ban gondolkozol akkor jobb a mü lll. as Vagy kettes. Annak idején én sokat csöveztem karton alá ferde tetősíkon szarufákra és nagyon jól működött, csak összeragasztottam az összes toldást pálmatexel , akkoriban ilyen kétcsavaros magyar müa.bilinccsel rögzítettem elég sűrűn és akkor nem csúszott szét még véletlenül sem húzáskor.
Bocs kissé dagályos voltam:)
Előzmény: halaloszto (18286)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18287
Én sem tudtam, hogy tilos. Sima MüIII csöveket használsz?
Rövidebb (max 3m) szakaszokon én bevállalom a 20-as gégecsövet, a többinél Mü.
Kész katasztrófa lehet mondjuk 10-20 gégecsövet együtt berakni gipszkarton mögé rögzítés nélkül, hát még ha utólag valamit be kell húzni.
Előzmény: DkGrinder (18285)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18286
Koszonom mindenkinek a segitseget.

Elnezest kerek erte, ha kicsit osszezavartam a dolgokat, vagy nem voltam egyertelmu.

Ez egy tetoterbeepites, ahol egy csomo minden fog tortenni.

1. A parapetfal tetejn ott a talpszelemen, es a falsik nem talalkozik a mar meglevo ferde gipszkartonnal. Ide kell csinaljam a kis csiknyi gipszkarton kitoltest/elotetfalat. Nem az egesz falra telibe, mert az le van vakolva szepen, hanem csak a szelemen melle. Tisztaban vagyok vele hogy jol ossze kell uvegcsikozzam a vakolattal meg a ferde kartonnal, es meg igy is lehet hogy kulon fog valni, meg fog repedni. A korabbi kerdesem arrol szolt, hogy vigyem-e itt a konnektorokhoz a csoveket, de kiszamoltam, hogy netto max 5meter vesest sporolok meg vele, es akkor inkabb nem ganyolok. (hiszen a fuggoleges leallasokat akkor is ki kellett volna vesni)

Illusztracio: (a felhajtott uveggyapot alatt az mar a talpszelemen)

2. Ugyanide kell epiteni egy csomo valaszfalat is. Ezekben lesz egy csomo villanyszereles. Azt a reszt tudtam, hogy a menet kb az hogy falveses, femvaz, egyikoldalon gipszkarton, csovezes, szigeteles berakas, masik oldal gipszkarton. Csak maskor egy csomot szoptam, hogy a nem rogzitett gegecsobe, de akar mu3 csobe szopacs behuzni barmit, mert a cso elmaszik, megcsavarodik, stb. Ezert kerdeztem hogy Ti hogyan csinaljatok. De ha tuti hogy eleg neki ha 60 centinkent fogja a borda, akkor boldogsag van. (azert a felgipszeles is megfontolando, csak olyan furan hangzik) Azt tudtam, hogy a bordan megvan a helye amit ki lehet hajtogatni hogy atfuzzem a csoveket. De akkor meggyoztetek, gegecso lesz, a fuggolegeseket max kabelkotovel odahuzatom.

Ha van egy csomo mu3 csovem, berakhatom azt is? (tegyuk fel raerek)

3. Meg korabban kerdeztem a padlasszerelest, azt megcsinaltam, lehet kritizalni. (De nem fogom azert leszedni) Azert durva hogy a kabel meg foleg a bilincsek tobbe voltak mint a lampatestek.

vajk
Előzmény: Klifii (18281)
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18285
Tilos ???  Mi mindig berögzítjük a CW közepére mert ha összevissza lifeg könnyebben belefúrnak. Bár mi gége helyett Mű csövet használunk előtét falnál meg a falra csövezünk hilti szalaggal .

Előzmény: Klifii (18278)
C20NE Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18284
Lehet kapni gázos pákákat, amiknek nincs hegye csak meleg levegőt fúj elég koncentráltan egy pontba. Zsugorcsőhöz tökéletes. ( Pl. weller )
Előzmény: totya4 (18280)
Masgas Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18282
Jó ötlet!
Akkor én is megyek felrakok egy jó erőset:):):)
Előzmény: Klifii (18281)
Klifii Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18281

Majdnem ugyanazt írtuk, csak én pötyögés közben csináltam egy kv.-t. :-)

Halálosztó!

Tehát úgy...:-)

Előzmény: Masgas (18276)
totya4 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18280
Kösz szépen a választ!

A zsugorcsöves módszert ismerem, de nem tudtam hogy ez 230V mellett is szabványos. Mikor legutóbb zsugorcsövet használtam a hajszárító kevés volt hozzá, hőlégfúvóm meg nincs, mondjuk a páka dolgozott rajta. Szigetelőszalagról is hallottam már, személy szerint útálom, egyrészt nem vagyok benne biztos hogy az teljesen vízálló (ellentétben a zsugorcsővel) másrészt nem gusztusos évek múlva azt a taknyot vakargatni ami rajta képződött. Mindenesetre ezen elindulhatok, ha a vezeték le van szigetelve, akkor már le lehet kenni gipsszel is, arra meg mehet a csempe+ragasztó.
Előzmény: Peter atyuska (18279)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18279
Elslatyogsz egy villszer boltba es kersz zsugorcsovet kicsit, rahuzod a vezetekek vegere es hajszaritoval jo kozel vagy ongyujtoval finomam ramelegited, ala kesz a szigetelese, majd vissza hajlitod a csobe a veget a vezeteknek. Vagy siman szigeteleoszalagot tekeresz a vegukre sapka szeruen.
Előzmény: totya4 (18277)
Klifii Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18278

Szia!

Ha felraknál egy fotót, nem kéne találgatni. Mintha a múltkor fal borítás (előtét fal) lett volna a gipszkarton, most válaszfal talán? :-)

Ha a gipszkarton gipsz pogácsákkal van a falra ragasztva és nem fér alá semmi, akkor cső+vésés, vagy MM fal.. (szokásos).

Ha fa, v. fém szerkezetre van szerelve a karton: a fém profilokon van perforáció, kihajtod, csövet vagy kábelszerűt belehúzod, a már emlegetett gipszkarton szerelvénydoboz.....

Fa(írták): kifúrod, a többi úgyanúgy......

A lényeg: mcu, mkh, vezetéket nem rakhatsz csupaszon, csak csővel. Kábelt, rakhatsz simán. (bármilyen kettős szigetelésűt).

Ha bármi miatt később ki-be húzogatóst kell játszani, egy kábeled már van a falban, behúzod azzal.

Ja!     A gipszkarton falban (az átfűzéseket kivéve) a már sokszor emlegetett álmoskönyvek szerint, tilos bárhogy rögzíteni a kábelt (csövet).

Szerintem.  :-)

totya4 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18277
Szia, kösz a választ!

Ez egy külsőleg szerelhető 80x80-as négyszögletes vékony fehér doboz, ami be van süllyesztve a vakolatba addig a szintig ahol a teteje jönne rá. Ha a tető rajta van, akkor gyakorlatilag a csempével kerül egy szintbe, tehát nem igazán értem mit lehetne rajta még gipszelni. A vezeték benne két alu vezeték. Megszüntetni? Végülis előreláthatólag egy darabig biztos nem fog kelleni, de a vezetéket tövig vágni talán nem lenne okos dolog, hiszen egyrészt el kell szigetelni a faltól továbbra is, és ha egy centis darab megmarad ehhez, akkor megmaradhat a teljes sacc 8cm-es hossza is. Magára a dobozra nincs szükségem, persze majd emlékezni kell hogy a csempe alatt ott a drót fázissal.

A kérdésem továbbra is áll. Ezenkívül érdekel pl az hogy ilyen nem használatos vezetéket hogy szigeteltek le. Hivatásos villanyszerelő rövid időn belül nem elérhető, én pedig csak gyengeáramú vagyok, de az üvegesnél talán több érzékem van ahhoz hogy azt az átkötőt komolyan kell venni, és legalább utánakérdezek.

A helységen kívül található két átkötő doboz az ajtó felett, lehet valamelyikből csatlakozik le a két vezeték, tehát elvileg kiköthető. Viszont nem nagyon piszkálhatom mert az asszony agyonvág, ugyanis a fal festett, szép színesre, így aztán az átkötődobozok is (jó vastagon, tehát glettelve is), ha kinyitom őket azzal kis rombolást végzek az esztétikában. Persze ha az idő során meglazultak a csavarok akkor a vezetékek végig égnek és akkor az egész falat szét kell bombázni.

Ha valami nem világos, kérdezz. :)
Előzmény: Törölt nick (18268)
Masgas Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18276
Halálosztó

Ha te csak a villanyt csinálod a gk. falba ez általában úgy szokott működni:
Előtétfalnál, ami a hagyományos fal elé jön ragasztva vagy vázszerkezetre:
megcsinálod a kábelezést vagy vezetékezést védőcsőbe. Általában gk. falba mbcu-t szoktak rakni csak magában vagy gégecsőbe. Ha kell kötődoboz akkor vagy a falra gipszeled a leendő gk. síkot figyelembe véve vagy a gk. ba sűlyeszted. Ilyen esetben sajna együtt kell dolgozni a gk szerelőkkel, vagy előre megcsinálod védőcsövezést a kábelezést a hagyományos falra rögzítve és a gk. ban kifúrt lyukon előhúzod azt.
Ha válaszfalról van szó akkor: azt úgy szokták a gk. szerelők csinálni, hogy a szerkezet után csak az egyik oldalt takaják gk. al és a vill.szer. , gépszet szer. után fedik a másik oldalt.
Válaszfalban a cv profilban( ezek a függőleges bordák a falban) általában vannak kihajthajtható nyílások abban el tudud vezetni víszintesen a kanócot vagy a gégét és a megfelelő helyen lelógatod függőlegesen.
Ma már naon sok féle gk. dobozt lehet kapni 150,100,80,65, sőt vannak sorolós dobozok is.
Előzmény: halaloszto (18269)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18275
Köszi, ígéretesnek tűnik ;).
Előzmény: Peter atyuska (18274)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18274
pld http://www.gewiss.com/irj/portal/software_IN en ezeket probalgatom sorban
Előzmény: &#169;Patrick (18272)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18273

Na akkor egy kis epites is, gipszkarton valaszfal a kovetkezot jelenti szamomra:

- veszunk gipszkarton tarto elemeket vagy sima fa gerendazatot

- ebbol alakitjuk ki a fal vastagasagat - a ket gipszkarton lap vastagsaga

- ez egy kettos racs szerkezet vagy egy elem vastag

- a szerelvenyezes barminemu eztan jon

- a csoveknek kivagjak vagy kifurjak az elemekben a lukakat vagy a faban

- beteszik a csoveket

- bemerik a kiallaok helyet a gipszkarton lemezen kivagjak

- lemezt felrakjak

- a csovet beillesztik a dobozban majd a dobozt beutik a hejere es rogzitik (altalaban van egy ful csavarral amivel a dobozt oda lehet rogziteni a lemez belso oldalara)

Innen tol kezdve sehova sem gipszels semmit. Mas kerdes ha a tarto szerkezetet nem keszited el. De a fal sem lesz tartos.

Előzmény: halaloszto (18271)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18272
RE:Villamos hálózat tervező programot keresek!
Tippek?

Üdv.
Előzmény: &#169;Patrick (18216)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18271
Es tenyleg oda lehet gipszelni a gegecsovet?

vajk
Előzmény: Peter atyuska (18270)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18270
gegecso + gipszkartonba valo doboz (en koppos kolin cucait hasznalom meg a legrandet) es lehet sima vezeteket ezutan hasznani + elony ha kesobb megis kene valami mas is siman betudod huzni. Kabel alkalmazasakor csak megbontassal.
Előzmény: halaloszto (18269)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18269
Tovabbi kerdesek gipszkarton valaszfallal kapcsolatban:

Mit szoktatatok beletenni? Amit eddig megtudtam:
- tegyek mbcu-t es kesz
- tegyek gegecsovet, es gipszeljem az egyik oldal hatahoz. Tenyleg ottmarad?

Hol kell dobozt venni szerelveny ala? Milyen a jo doboz?

vajk
totya4 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18267
Sziasztok!

Fürdőszoba. Csempe egy helyen hiányzik (kb 0,4m2), beépített szekrény volt ott. A csempehiány közepén egy kis négyszögletes (vékony) átkötődoboz ahogy nézem pont a csempe síkjában vagy kicsit alatta. Ez az egész el lenne takarva tükörrel vagy pontosabban tükör kerülne ide. A hiányzó csempe pótolva lesz, a tükör pedig ragasztva. A kérdés hogy mi legyen ezzel az átkötővel? Nem lenne jó ha a tükör mosásakor egy kis víz bejutva a háta mögé agyoncsapná azt aki mossa. Fi-relé nincs. Köszönöm.
misi-vill Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18266
Szia. Idézem:"Sziasztok. Abban tudnátok-e segíteni hogy szeretnék egy új épületben ideiglenes világítást kialakítani,". tehát, egy új épületben IDEIGLENES VILÁGÍTÁST -az építkezés idejére- mi a kérdés? Egyébként mire megírtam, még egy választ kaptam tőled , melyet akkor vettem észre, miután már reagáltam. Nézd meg az időket. Ja, nem vagyok feszült........Köszönöm a kérdésed.
Előzmény: halaloszto (18264)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.07 0 0 18265
Mert külföldön nem ismerik az alu vezetőt , legalábbis lakáson belül semmiképpen::-)
Előzmény: Dreamer (18263)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18264
Nem vagy Te egy kicsit feszult mostanaban?

Irtam tippet is, azt nem vetted eszre?

Egyszeruen kivancsi vagyok, de ha titok mi a franc megy rola, akkor nem valaszolsz es kesz.

vajk
Előzmény: misi-vill (18237)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18263
Nagyon jó lenne, köszönöm, mert mindenhol kiemelten a RÉZ vezetőt emlegetik!

Előre is köszi!

Dreamer
Előzmény: Lacivill (18232)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18262
Nagy telljesítményű dimmerrel meglehet oldani(triakos szabályzó).
Előzmény: NeomatiK (18259)
C20NE Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18261
-Sorba raksz vele egy diódát, csak bírja az áramot!
-Csinálsz egy tirisztoros szabályzást ( kitermeled emberes porszívóból )
- Csinálsz PWM szabályzást. ( ehhez már építened kell )
Előzmény: NeomatiK (18259)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18260
Ideiglenes világítást akar, erre egy békebeli méhtelepes trafó is jó:) (ha talál), újonan, de még használtan is elég drága egy olyan trafó amit ő keres.
Előzmény: Jahno (18253)
NeomatiK Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18259
Köszi szépen! Ezeket mivel lehet szabályozni, ha alkalomadtán a névleges 2000W helyett csak pl 1200W kéne?
Előzmény: Snakeins (18258)
Snakeins Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18258
Igen, abban a fémcsőben van egy kerámiamag, amolyan gyöngyszerűen összefűzve a fűtőszálra, tehát ha elég a fűtőszál, sem képes hozzáérni a külső fémburokhoz.
Jól ki van találva, nem hallottam, hogy ez a megoldás valaha is problémát okozott volna.

Persze, egy jó földelés a fémburkon azért soha nem árt - meg hát nem véletlenül kötelező is.
Előzmény: NeomatiK (18255)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18257

www.kvgy.hu ha valami speci trafo kell ok tudnak csinalni is, csak e-mailt kell irni nekik.

www.trendelektro.hu illetve ök is csinálnak egyedi dolgokat (pontossan csináltatnak)

Előzmény: misi-vill (18233)
Jahno Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18256
Akkor jöhet hozzám is, ha leszereli a kismegszakítókat, meg a többi marhaságot, akkor önként és dalolva viheti :-) Kábeleket már elszállítottuk a szelektívbe, ott meg pénzt adtak érte.
Előzmény: SZEGECS (18254)
NeomatiK Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18255
:) És a csatlakozója is korrektül le van szigetelve? Most nem tudom felidézni, nem néztem meg tüzetesen, de mintha egy csupafém (kadmiumozott?) házban volna.
Előzmény: C20NE (18251)
SZEGECS Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18254
Ehh, MÉh telep.

Volt itt egy topictárs, aki büszkén újságolta, hogy az egész lakásának villanyszerelését a MÉH telepről oldotta meg :) Ezzel jelentős adrenalin termelést okozott a topic látogatóinak :D

Előzmény: Jahno (18253)
Jahno Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18253
Ehh, MÉh telep. Gondolom jót szeretne, meg kevésbé körülményes dolgot. Főleg mert MÉh telepen már rég szétbontották.
Előzmény: &#169;Patrick (18239)
Jahno Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18252
Jóvanna, nem kell felkapni a vizet.
C20NE Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18251
Az egyik vége a fázissal a másik a nullával :-))))

Valami kerámiába van ágyazva, amit a fűtőszál éget ki....ha jól tudom.
Előzmény: NeomatiK (18250)
NeomatiK Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18250
Mivel érintkezik a fűtőszál?
Előzmény: C20NE (18215)
Teaway Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18249
Ha ez igaz lenne, akkor elég a sütőnek a 10A.
Előzmény: Ati356 (18247)
Teaway Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18248
Ez vmi olyan érület lehet, ahová biztonsági okokból nem vihető be a hálózati feszültség.
Ati356 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18247
Igen! Tulajdonképpen ezt tettem, de a sütő garanciáját elveszteném, ha levágná adugvillát. A dugaljak, meg 10A folyamatos terhelésre vannak tervezve. :(
Előzmény: &#169;Patrick (18240)
Teaway Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18246
150A-rel terhelve, mennyire 36v az a 36V? :)
Előzmény: DkGrinder (18244)
misi-vill Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18245
Köszönöm mindenkinek a segítségeket, közbe én keresgettem, talán jutok valamire.
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18244
A régi hegesztő trafók 36-42 voltosak voltak és kb 100-250 A-t tudtak  potom pénzért lehet venni

misi-vill Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18242
Nagyon szépen köszönöm! :)
Előzmény: Lacivill (18241)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18241
Sajna, nem találom, tavaly jó pár dolgot odaadtam egyik emberemnek, lehet köztük volt. Holnap rákérdezek kollegák között.
Előzmény: misi-vill (18238)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18240
Építs ki külön áramkört mindennek, a sütőre kell egy 16A kismegszakító, a csatlakozás lehet dugaljal is, de én közvetlenül becsatlakoztatnám(sorkapocs és vagy forrasztás).
Előzmény: Ati356 (18219)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18239
MÉH telepeken nézz szét, ha 3 évvel előbb szólsz :) tudtam volna szerezni régi, bontásra váró gyárépületekből ingyen egy tucatnyi 1-5KVA-es 24V-os trafót.
misi-vill Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18238
Megnéznéd? Privát e-mail?
Előzmény: Lacivill (18235)
misi-vill Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18237
Szerintem most nem ez a lényeg ne haragudj. Egyébként 100VA kb 75 W de ha nem annyi az se baj, és nem is érdekel. A lényeg hogy segítséget kértem honnan tudok szerezni vagy venni vagy bármi, és hogy mennyibe kerül! De gondolom most ez egy jó vita téma lesz, és nem kapok választ a kérdésemre. Ahogy figyelgetem a topikot, ez a módi, hogy a fórumozók egy része csak azért van fent hogy kötekedjen, és a lényegről elkerül a figyelem, a kérdésekre nem kapnak választ a kérdezők. Sajnálom hogy most te is ezt találtad a legnagyobb problémának, csak nem értem miért nem azt írtad hogy: nem tudom honnan; vagy nekem is van; vagy bármi, vagy semmi. Ezért képes voltál ideülni és számolgatni hogy valaki esetleg tévedett-e vagy nem. Szerintem ráadásul nem írtam hülyeséget mert :"kb 3-4000VA lenne szükségem ha esetleg kevésnek bizonyulna az 50 db izzó." Rakhatok akár 15 db 100W- is vagy 3 db 40 W-t is, nem? Minden kb írtam mert konkrétot nem tudok. Most számolgass újra, és megint lehet kötekedni! Köszönöm a segítséget!
Előzmény: halaloszto (18234)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18236
trafogyarto cegek tuti csinalnak akarmekkorat is.

elfekvoben/hasznaltban a 42V eselyes, mert vannak/voltak helyek, ahol 42V keziszerszamokat hasznalnak.

vajk
Előzmény: Lacivill (18235)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18235
Nekem van valahol elfekvőben asszem 42V-os tarfó, jó nagy.......
halaloszto Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18234
4000W/50 izzo -> 80 watos izzok??

vajk
misi-vill Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18233
Sziasztok. Abban tudnátok-e segíteni hogy szeretnék egy új épületben ideiglenes világítást kialakítani, mely vagy 12V-vagy 24V -vagy 42V. Kb50 db izzó lesz szükséges, csak a probléma: nem találok sehol, sem trafót sem árat. kb 3-4000VA lenne szükségem ha esetleg kevésnek bizonyulna az 50 db izzó. Ha esetleg valakinek van elfekvőben az is érdekelne, vagy ötlete van honnan lehetne...... Segítségeket köszönöm. Misi (400amper@citromail.hu)
Lacivill Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18232
Ha áram alatt van az MM fal akkor tuti jó. Holnap kipróbálom alu állványra mit mutat.
Előzmény: Dreamer (18228)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18231
Sajat ertelemezesem szerint:

>"Max.észlelési mélység, réz vezetők (feszültség alatt) 50 mm

a fesz alatti dolgokat erzekelni lehet a statikus elektromos teruk es az elektromagneses sugarzasuk alapjan

>Max.észlelési mélység, vasfémek 80 mm

ha nincs fesz alatt, akkor a fenti nem jatszik. ha vasbol van, akkor a magneses terrel valo kolcsonhatasa alapjan eszlelheto

>Max.észlelési mélység, nemvasfémek (réz) 60 mm

ha nem vas, akkor statikus magneses terrel nem eszlelheto. de valtozo magneses terrel kolcsonhat (pl orvenyaramok), igy eszlelheto

>Max.észlelési mélység, fa szerkezeti elemek 20 mm"

ami nem fem, azt magneses elven nem lehet. ultrahangos radar gondolom agyu lenne ide, talan valami kapacitiv jatek, tehat statikus elektromos terre gyakorolt hatas merese esetleg.

szerintem nem tesz kulonbseget rez es alu kozott, csak az alu annyira nem szokas, hogy ki sem irtak.

vajk
Előzmény: Dreamer (18230)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18230
Ehhez mit szólsz:
"Max.észlelési mélység, réz vezetők (feszültség alatt) 50 mm
Max.észlelési mélység, vasfémek 80 mm
Max.észlelési mélység, nemvasfémek (réz) 60 mm
Max.észlelési mélység, fa szerkezeti elemek 20 mm"

Nos?

Dreamer
Előzmény: halaloszto (18229)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18229
azert eleg keves eljarast tudnek kitalalni, ami erintkezes nelkul megkulonboztet egy alu meg egy rez drotot.

vajk
Előzmény: Dreamer (18228)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18228
Most villant a fejembe egy kérdés, ami alapjaiban ingatja meg a vezetékkeresős tézisem.

A falban alu mmfal vezetékek vannak. Hiába lesz nekem hyper-szuper vezetékkeresőm, lehet, hogy majd az alut nem mutatja meg :(

Laci! Van erről tapasztalatod?

Dreamer
Előzmény: Lacivill (18182)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18227
Vettem tegnap az obiban egy konnektort. Nem tagadom, a legolcsobbat kerestem, amirol ranezesre elhiheto hogy ip44.

Hazaviszem, kibontom, erre ez a latvany fogad:

A legviccesebb, hogy ma reggel visszavittem, penz vissza, es megyek a polchoz. Kibontok egy masikat talalomra, hat az normalis. Szoval nem mind volt szlovak, hanem valahogy kozekerult egy, es en pont azt vettem ki.

vajk
*Steve Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18226
lehet hogy néha rázós volt a víz:))
Előzmény: Dreamer (18225)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18225
Azta..... és ez működött? Az eszem megáll...

Dreamer
Előzmény: botsinkai (18222)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18224
Hajrá!

Dreamer
Előzmény: pb70 (18220)
NRZ Creative Commons License 2009.01.06 0 0 18223
Abból gondoltam, hogy nem 78 éves, mert azt írta hogy akkor még nem élt. :))
Előzmény: SZEGECS (18218)
botsinkai Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18222
Nem rossz. :-)
Az ősszel nagyobb felújítás volt egy barátom VII- ker.-i lakásában, 1914-es feliratú árujegyzékkel volt kibélelve a konnektor doboza mögött a falban a "lyuk". :-)
(Voltak érdekességek-tákolások. S eredetileg a barátomék úgy gondolták, hogy jó lesz az úgy, eddig is jó volt...)

Egy példa a szakszerű nulla-csatlakoztatásra:

(Akinek jó a szeme, az láthatja az ívet. Azt gondoltam a kibontáskor, hogy védőföld. Valamikor talán az is lehetett, de később egy élelmes szerelő ebben a vakolat alatt megtoldott vezetékben talált nullpotenciált és ezen keresztül üzemelt a lakás...)
Előzmény: &#169;Patrick (18213)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18221
Akkor már el is felejtettem, hogy volt ilyen :))
Előzmény: SZEGECS (18218)
pb70 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18220
Sziasztok
nekem van ilyen foglalatom belinkeljem?
Ati356 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18219
Igen, dugvillája van. A hálózaton a lakás hálózatát értettem. A konyhámnak ezen részére külön behúztam (az egész lakástban magamnak bütyköltem meg a villanyszerelést) a 3 fázist, közvetlenül a villanyórától, 4 mm2-es kábelekkel (persze egy kapcsolószekrényen keresztül). Ebből 2 fázist kap a főzőlap, és 1 fázist a sütő és a mosogatógép.
Előzmény: &#169;Patrick (18196)
SZEGECS Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18218
A nicked alapján biztos nem éltél. :)

És ha az életkorára utal a 78? :DDD

Előzmény: NRZ (18202)
ke_fe Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18217
Nem a csillar volt konnektoros. hanem a csillarfoglalatba volt becsavarva egy olyan porcelan toldo, aminek az egyik vegen levo (fiu) menetet a foglalatba csavartad.  A masik vegen egy lany menet fogadta az izzolampat.  A toldo ket oldalan pedig villasdugot fogado 2 db aljzat volt kialakitva. Jellemzoen konyhaasztal folott alkalmaztak. Ebbe dugtak a vasalot. Szobaban ennek nem sok ertelme volt. ott volt falikonnektor (1 db szobankent) a radionak, olvaso lampanak.
Előzmény: *Steve (18208)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18216
Tudnátok nekem ajánlani villamos hálózat tervező programokat? Az OmegaCAD-ot ismerem, a legtöbb tervet kézzel rajzoltam(nem szereltem nagy épületeket, ráadásul nem is sokat).
C20NE Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18215
A fűtőszál nem érintkezik a fémcsővel, amiben van, így nem is rázhat.
Előzmény: NeomatiK (18214)
NeomatiK Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18214

Sziasztok!

Engem az foglalkoztat (többek között), hogy a villanybojlerbe való fűtőbetét miért nem ráz közvetve-közvetlenül? Fémes kapcsolat, víz veszi körül.

&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18213
Áprilisban pont egy közel 70 éve épült házat fogok szerelni, még az eredeti elektromos hálózat van :O. Bár részletesen még nem néztem, azt tudom hogypadlásszereléssel készült az egész, a padláson porcelánszigetelőkön futnak a vászon-papír szigetelésű vezetékek, onnan ágaznak el az acélpáncélcsövekbe, nagyon durva, mára már életveszélyessé vált(természetesen földelés nincs). Majd csinálok képeket, de érzem hogy ez a szerelés nem lesz könnyű a vacak falazat, tömörtégla+miegymás miatt, a méretlen vezetékeket is cseréltetni kell:(.
Lacivill Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18212

Öreg szaki mesélte, hogy annó még a hütőnek, és a tűzhelynek külön mérője volt. Még mindig találkozni ezért olyan áramkörrel ami a mérő alatt van megkötve az elosztót kikerüli. A régi mérők valami higanyosak voltam, mint a lázmérő, és a leolvasáskor"rázták, nullázták" le.

Előzmény: zordonC3 (18211)
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18211
de igen. Kihúzták a rádiót :P :P :P
Előzmény: Dreamer (18210)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18210
Se elektromos tűzhely, se kávéfőző? :O

Dreamer
Előzmény: zordonC3 (18205)
NRZ Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18209
köszi, de az átállás a háztartásokban később volt országos szinten.
Előzmény: _lala_ (18203)
*Steve Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18208
félreérted én olyan csillárról beszélek aminek a közepén volt egy konnektor aljzat 
Előzmény: zordonC3 (18207)
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18207
nem, az Apumék 30 éves paneljében divat. mennyezeten végigfutó kábel, le a falon, szép íven kerülve a kapcsolót és alul a föld felett 30 centivel a konnektorba bedugva. A kapcsoló a konnektort kapcsolja. Teccikérteni? :P:P:P
Előzmény: *Steve (18206)
*Steve Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18206
akkor volt divatban a konnektoros csillár  :))
Előzmény: zordonC3 (18205)
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18205
ja és háztartásonként felkapcsolhattad a villanyt, és volt 1 db konnektor az 1 db rádiónak :P Nem volt mit rossz helyre dugni :D
Előzmény: Dreamer (18204)
Dreamer Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18204
Na ott kellet észnél lenni, mit hova "dugsz".... :D :D

Dremer
Előzmény: _lala_ (18203)
_lala_ Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18203
Egy érdekesség, hátha valakit érdekel (Gyakorlati Elektrotechnika 1940, Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Kiadása 272-273.oldal közötti négyoldalas tájékoztatóból kimásolva).
Budapest Székesfőváros Elektromos Művei fogyasztóinak száma az 1939. évben 278177 volt 332194179 kwó. évi összfogyasztással.
A szolgáltatott elektromos áram rendszere és névleges feszültsége a főváros területén a következő:
1. Egyfázisú váltakozó áram 50 periódussal, 110 Volt, 2x110 Volt, 220 Volt és 440 Volt feszültséggel.
2. Háromfázisú forgóáram 50 periódussal, 3x190/110 Volt és 3x380/220 Volt feszültséggel.
3. Egyenáram 110 Volt, 2X110 Volt és 220 Volt feszültséggel.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_133040.html?highlight=1#133040
Előzmény: NRZ (18202)
NRZ Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18202
Váltó volt, nem egyen.
A nicked alapján biztos nem éltél. :)
Előzmény: Gyurco78 (18201)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18201
Ráadásul az még 110V egyenfeszültség volt, nem?
Én még biztos nem éltem akkor :)
Előzmény: NRZ (18199)
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18200
van egy ősrégi tisza TV-m (működőképes), az kb akkorból való lehet, még nem is téglatest alakú a képcsöve meg kb 20 fokban domború :) Az 220-as.
Előzmény: NRZ (18199)
NRZ Creative Commons License 2009.01.05 0 0 18199
Megtudná valaki mondani, hogy mikor tértek át 110V-ról 220V-ra Magyarországon?
Nekem az ötvenes évek vége felé rémlik.
Snakeins Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18198
Köszönöm a tanácsokat!
Magyar tulajdonosa van a panziónak, a villanyszerelést kizárólag az én bt-m végezné, ismerős az illető, van felé referenciám már, ezért szeretné, hogy én csináljam, ha nem túl körülményes.
Jancsii Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18197

Kb. 20 éve dolgoztam hasonló géppel. Talán egy kicsit még komolyabb is mint a filmen van és a betont egyáltalán nem vitte. A tömör téglában szenvedés volt.

Gipszfalhoz ytonghoz, szilikáthoz tökéletes.  A típusa IMPEX volt, még egy hozzávaló tárcsa meg is maradt:  

Előzmény: &#169;Patrick (18176)
&#169;Patrick Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18196
Gondolom dugója van és nem dugalja. Van a sütőnek külön kiépített áramköre?
A hálózat alatt gondolom ezt értetted, nem a lakáslosztóba bejövő vezetéket.
Előzmény: Ati356 (18194)
Masgas Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18195
Az 1,5 mm2 réz megengedett alapterhelése 16 A. Az álmoskönyvek szerint elvileg 10 A el kell biztosítani ,max.
A 2,5 mm2 rezet 16A kell max, biztosítani
Előzmény: Ati356 (18194)
Ati356 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18194

Sziasztok!

A 1,5 és a 2 mm2-es vezeték folyamatosan hány W terhelést bír el? Ugyan is a sütőm 2,8 KW-os és dugalja van, és hát egy átlag konnektor 10 A (kb2,4 KW)-t bír el.

Gondoltam, hogy valami normálisabb külső dugaljat veszek (de milyet?) és azt rákötöm a hálózat  4 mm2-es kábelére.

Szerintetek?

Masgas Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18193
Nos én dolgoztam falhoronymaróval 1992 ben először és utoljára. Tömör anyagban talán de lyukacsos téglában katasztrófa állandóan beakad elpörög a kuplung, azokívül nem vagyok meggyőződve hogy a betont viszi.
Én is a horonyvágó, vésőgép kombinációra esküszöm.
Peter atyuska Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18190

osztrak nagykovetseg.

Vidd magaddal a szerzodest, masodsorban a melosok adatai, ezeket kerik.

Előzmény: Snakeins (18189)
Snakeins Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18189
T. Kollegák!

A közeljövőben lenne egy munkám, Ausztriában, egy régi épület felújítása, és panzióvá alakítása, valahol a határ közelében.
Dolgozott kint valaki, esetleg van ötlete, honnan lehet információt szerezni számlázás, ideiglenes alkalmazott felvétele, engedélyeztetések ügyében?
DkGrinder Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18188
Nekem kicsit lassúnak és viccesnek tűník, amúgy egy jó horonymaró is drága én 268 000-t vettem
Klifii Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18187

De mint a ppt. bemutató 15.oldalán látszik, ott 30 cm-en vannak a dugaljak. Akkor nyilván...

De az nem térdmagasság...

Előzmény: Klifii (18186)
Klifii Creative Commons License 2009.01.04 0 0 18186

Szia!

Ha magadnak csinálod, ahol akarod.  :-P 

A "b" verzió annyira nem divat. Csak egységesen, hogy később a falfúrásnál emlékezz. Vagy fotó.

Ha másnak: Mennyezettől, padlótól ~30cm a középvonal.

www.gbi.bgk.bmf.hu/oktatas/segedanyagok/epit/5%20Epuletek%20elektromos%20berendezesei.ppt

Előzmény: halaloszto (18185)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!