Na ezt ki fogom próbálni alkalomadtán, köszönjük a képeket!
Ezt a technikás workshopot valamikor nyáron posztolta valaki. Egy volt kollegám kedvet kapott hozzá hogy elmenjen, mert a barátnőjének akar egy kis díszdobozkát csinálni fából. Először engem kért meg, mert semmilyen szerszáma nincs, meg tapasztalata sem sok - de aztán magától rátalált erre a helyre és mondta hogy meg fogja próbálni. Na ráírok hogy van-e már tapasztalata.
Nekem a fehér bükk, amiből a poháralátéteket csináltam ... simogattam én, de olyan sima volt mindkét irányban ... o.O
Úgyhogy abban maradtam magammal, hogy a bütü részét felismertem, a marást (lekerekítést) onnan indítottam (ha jól tudom ez ajánlott), aztán hogy szálirányilag hogy voltam, csak a magasságos meg maga szegény fadarab tudta tán.
Szerintem először cseréld ki az ellenállásokat egy megfelelő diódára. 10-15 A-es legalább 600 V-os példány kellene. A képen sárgával jelölt pontokat kivezeted, a vezeték végére sorkapocs, és így a panelt sem rongálod. Típust nem tudok mondani, nem ismerem a beszerzési forrásaidat. Lehet hogy kapsz egyet valamelyik ismerőstől, vagy ha van elektronikai alkatrészbolt, ajánlanak egyet. A polaritás mindegy, az univerzális motorokat ez nem érdekli. A motorral párhuzamosan kötnék egy valamilyen kis teljesítményű izzót, ez pontosan fél feszültségen üzemelve támpontot adna a további kísérletekhez. Valamint kikötném a rövidrezáró relét is, hogy meg tudjam figyelni a gép viselkedését a félhullámú táplálásnál. Ezt a pirossal jelölt pont átvágásával tudod megtenni, később a vezetősáv átvágása újraforrasztható. Rövid ideig még az sem ártalmas, ha nem indul el. Mondhatnák sokan - műszerrel mérj feszültséget. A valódi értéket mérő műszerek egyrészt nem a piaci kategóriából valók, másrészt egy izzó fényereje jobban megjegyezhető vizuálisan. Megmérhetnéd kb. hogy hány másodperc után kapcsol a relé.
Minden elismerésem a Tiétek. Én a pro. oldalról való vagyok, Én hagyom a lágy indítás kérdéskörét a (Festo)Festool-ra és nem véletlenül használok Dominót (Festool) egy csapozás elkészítésére.
Jók vagytok, ez tény.
Boldog ünnepeket kívánok minden kedves olvasónak és hozzászólónak és fórum tagnak!
Pilana. Ennél olcsóbban minőséget szerintem nem kapsz. A legtöbb asztalosgépekkel vagy élezéssel foglalkozó boltban megrendelheted, de közvetlenül a honlapon is van erre lehetőség ha jól emlékszem. Ékléces szorítónál egyszerű a dolog, csak a hossza-szélessége no meg a vastagság kell. megadod még az anyagminőséget (3 féle talán) és rövidesen érkezik. Beszorítod és hajrá!
Én a "rozsdakupacot" választanám. A motorja nagy valószínűséggel aszinkron, sőt a kilógó tengelyvég ha kúpos, akkor valószínű hogy Morse-kúp. Ez esetben rakható rá tokmány hosszlyukfúrónak. Ezt még valszeg nem Kínában gyártották.
A lap dönthetősége: - szerintem ezt a funkciót túldimenzionálják. Lehet hogy nincs igazam, de egy átlagos barkácsolónak gyakran nemigen szükséges, különösen a folyamatos szögállíthatóság. Használsz mondjuk 45 vagy 30 fokos döntést, ami a kínai fűrészek mechanikáját ismeve sosem lesz ugyanaz. Skála ide vagy oda. Mindig próbavágással lehet beállítani a pontos szöget, kivéve ha nagyon sikerült kispécizni a mechanikát. Alapvetően lemezből készült, soha nem közelítheti meg egy öntvénybölcsős döntőmechanika pontosságát. A gyakran használt szögekhez inkább készítenék idomszert bútorlapból, ha azt egyszer belőtted, mindig ugyanaz. Mellesleg fillérekbe kerül.
Fontosabb szempont szerintem a fűrészlap emelése. Ha ez végig derékszög, nem billen el a lap, sokkal lényegesebb mint a döntés lehetősége. A rozsda meg ha nem a teljes szétrohadás állapotában van, akkor kromofág, csiszolás és újrafestés után megszűnik probléma lenni.
Mindenképpen alapos személyes szemlét javasolok. Szerszámot anélkül hogy sk. megtapogatod, körbeszaglászod, ha lehet kipróbálod, nem szabad megvenni.
Repépítőtől elkértem a fából készült leszorító rajzait, amit volt kedves elküldeni. Hétvégén le is gyártottam az első darabot a csapológéphez. Szuper jó kis szerkezet, bazi jól megfogja a cuccot, meg nem kell pillanat szorítókkal vacakolni. A kép kedvéért levettem a felső csúszóasztalt. A barna színű rétegelt lemez támasztó lapot vízszintesen is fel lehet csavarozni, amikor munkadarab oldalába kell marni. Mint például az új maróasztalom lábaiba ( 2. kép )
Egy ideje keresgélek valami egyszerű, de nagyszerű megoldást a körfűrész felső elszívójához. A gyári megoldással mindig ki kellett szerelni a hasítóékkel együtt azt a műanyag vacakot, ha nem teljes vastagságban vágok át valamit, illetve visszaszerelni, ha kell az elszívás. Tudom van egy csomó "over-arm" megoldás, de nekem nem jön be. Így találtam ezt és pont volt itthon egy használaton kívüli lámpa :-) Maga a burkolat még ez előző verzióból maradt, a helyett egy egész más megoldást szeretnék összerakni. Ahhoz innen vettem az ötletet
A bónusz-track-t a végére hagytam, így indul a PTS :