És arra van tippetek, hogy házilag miből/hogyan lehetne készíteni olyan kapcsolót, amit egy másik gép bekapcsolása vezérel (mondjuk porszívót/elszívót a körfűrész bekapcsolása)? Azon kívűl, hogy lehet olyan porszívót venni? Vagy hogyan hívják az ilyen áramkört, ami szükséges hozzá?
Na, ez már igen - ezt (én legalábbis) már gépnek nevezem.
Tudom, ezért engem köpködnek itt - de az én mániám, hogy "ha egyszer valaki gép - az már legyen fémből."
Azzal aztán olyan csodás famunkákat lehet csinálni, hogy csak na.
Elmosolyodtam, hogy itt-ott a saját "stílusomat" véltem felfedezni - vagyis adott részt pont ugyanolyan stílusban kiviteleztem volna én is.
Pl. én is előszeretettel használok inbusz-csavarokat, a lábakat (talpakat) is pont ugyanabban a stílusban készítettem volna el, és még sok apró "ismerős" részletet véltem felfedezni.
Persze, ebben nincs semmi rendkívüli - hisz pusztán csak műszaki (és lehet némi esztétikai) szempontokról van szó, amelyeket nem én találtam ki, csak alkalmazom én is .-))))
A saját építésű szalagfűrészemnél én így oldottam meg. Alumínium és textilbakelit kombó. Nem szorul, könnyen csúszik és nem kotyog. Szépen működik több, mint két éve, azóta csak annyit változtattam rajta, hogy csináltam rá lézergravírozott szögskálát. Az asztal 18-as rétegelt lemez, ezt borítottam le alumíniummal és belemartam az alu függönytartó profilt. Ebben csúszik a szögvezető is. Én szándékosan "T" profilt terveztem, jobb, ha a vezető nem tud véletlenül sem kiugrani a helyéről. A fűrész veszélyes üzem, minél kevesebb ilyen lehetőség legyen benne.
No nem magamtól találtam ám ki, hanem olvastam valahol a neten. A lényeg, ez polietilénből van, könnyű megmunkálni, körfűrész is könnyedén vágja, nem reped, nem törik, viszont kellően csúszós a felülete. Viszont egy javaslatom lenne : szerintem nincs értelme T-alakúra készíteni a csúszkát. Én a sajátomat a körfűrész T-nútjának a keskenyebb nyílásához illesztettem. Sőt a csapoló állványomon is ezt használtam. Természetesen lehet keményfából is készíteni, de nekem bevált a vágódeszka
Kb egy éve volt már, hogy érdeklődtem itt asztali körfűrész témában. Azóta elégedetten használok egy Bosch PTS10-est. Korábban nem igazán használtam körfűrészt, de ezzel igazán új dimenziók nyílnak meg. Gyerekjáték rengeteg olyan művelet ami korábban számomra szinte elérhetetlen volt.
Felmerült, hogy jó lenne készíteni az asztalhoz egy saját csúszósablont. Az lenne a kérdésem, hogy lehet kapni olyan alumínium rudat ami felhasználható a Bosch asztal nútjaihoz?
Vagy ne is keressek ilyet, hanem készítsem el keményfából?
Nyilván legyártatni ilyen alumínium formát nem fogok, mert gondolom az nem olcsó.
Kentechnél csak január végén lesz maróasztal betét :( Ha pl. ebay-n akarok lőni egyet milyen néven érdemes keresni? router table? router insert? vagy mi a szösz?
Köszönöm, én is így gondoltam. Igazán nem is lenne szükségem a fordulatszám szabályozásra, mert ami oszlopos fúrót készülök venni az eleve többáttételes.
Csak még mindig azon rugózom, hogy frekiváltóval etessem egyfázisról, vagy vegyek inkább egy egyfázisú motort hozzá. Ennek lehet, hogy több értelme lenne, mert egy régi masszív Dunavecsei FO-15-ös ipari asztali gépen nyammogok ami gyárilag 370W-os háromfázisú motorral van szerelve. Ez kicsit vékonynak tűnik, bár ennek ellentmondani látszik, hogy a mai napig használják ezeket, nem amatőr szinten. Néha akkora fúrókkal láttam dolgozni, hogy csak lestem. De ha akasztanék rá egy 1KW környéki egyfázisú motort, akkor azzal vélhetően beljebb lennék a teljesítmény tekintetében, mint az eredeti 370W-os háromfázisúval. Elég gyakran fúrkálok mostanság 15-30 mm átmérőjű furatokat acélba. Ezt eddig ha keservesen is, de megoldottam a jelenlegi kis nyamvadék 350W-os asztalival is, de annak az orsókotyogása elég súlyos. Már szétszedtem apróra, de nincs elég húsa az öntvényváznak ahhoz, hogy precízen kiperselyezhetném.
Találtam egy dunavecseit itt a környéken egy kis faluban, el is mentem megnézni. Nagyon jó állapotban van és ami nálam a legfontosabb szempont, hogy semmi kotyogása a főorsónak. Csak sokallom érte a 70 ezret. Eredendően 100-ért hirdette a tulaj, én húztam egy merészet és ajánlottam 50-et. Most alkudozunk olyan székely stílusban (bocs Pillanatragasz :-), kéthetente mondunk egymásnak valami árat. Nagyon lassan közeledünk de még nem lefutott a dolog. Tudom, hogy megérne 70-et, de hogy nálam egyfázison megmozduljon, az még 30-40 ezer Ft lenne. Amik olcsóbban vannak, az mind az ország másik végén található. A 100 kg-os súlya miatt meg nem egy postás kategória.
Ugyanakkor vannak itt egy páran, pl. Repépítő, akinek nem kellett prémium kategóriás géppark, hogy pontosra csinálja a saját építésű masináit, de ugye az alapokat belőni, kicentírozni, hézagolni, síkolni, stb. na ahhoz kell idő, türelem és fanatizmus - legalábbis az én szememben ez már fanatizmus.
A gépépítés is lehet örömforrás (hobbi), én nem lepődök meg ezen, csak annyit jegyeztem meg, hogy nem elhanyagolhatók a peremfeltételei.
Egy egész fotóarzenált várunk az eddig felújított összes gépedről és természetesen ennek, a most linkeltnek a felújításának minden mozzanatáról! :) Na jó, legyen annyi, amennyit bírsz!
akkor az a tanulság, hogy a cseh gyorskioldóssal óvatosan. mondjuk felára meg van rendesen, meg sem fordult a fejemben hogy nekem gyorskioldós kellene. találtam más fórumot is ahol valaki a york gyorskioldós satura panaszkodott, neki az amerikai forgalmazó segített. a manusz szétszedte, kipucolta, összerakta, és még rosszabb lett. megtaniították összerakni, mert nagyon nem triviális, és a leírás alapján egész finom és bonyolult szerkezet. most működik neki, de nem olyan szuperül mint lehetne, akad, nem fordul simán. tehát a csehek gyártási színvonalán nem lehet igazán jó gyorskioldósat gyártani. de magával az öntvénnyel vagy a menettel nem volt gondjuk, csak a zárszerkezettel.
De hát látod te is, hogy a 100 éves Metabo (amivel esztergáltak is ráadásul!) megelégszik 0,15 mm játékkal - miközben a majdnem vadiúj Skilled, már most "teljesíti" az 1,1 mm-t.
az nem a szar csapágytól van, hanem a rövid tengelytől. ha egy harminc centis tengelyt megcsapágyazok az egyik végén meg a másiktól 5 centire, akkor a kilógó 5centis darabot betonmasszívnak fogod érezni egész gagyi csapággyal is.
megerősítem. az ékszíjas fúrónak fele fordulaton dupla a nyomatéka. azzal hogy a frekiváltóval fele fordulaton ugyanannyi a nyomatéka nem igazán vagy kisegítve.
A meres: az asztalhoz szoritoval rogzitett gepbe befogok egy 8-as furot. Kb 9cm-t all ki. A hegyenek elmozdulasat merem bal-jobb veglet kozben, mikozben a tokmanyt nem tul erosen oldalra a ket veghelyzetbe kiteritem.
Eredmenyek:
Strauss (kb 7 eves, tescoban 2000 forint volt, kapott azert rendesen) : 3mm
Zold Bosch (kb 13 ev, tizenparezer volt, kapott igazan sokat) : 0.95mm
"hogy megépíts egy gépet a magad ízlése szerint, hány másiknak kell ott lennie hozzá a műhelyedben (ha van műhelyed)."
Ezért nem mindegy, hogy valaki nulláról épít (mert az durván-nagy meló)... avagy egy kész gyárinak orvosolja a gyerekbetegségeit.
Ha van egy felszerelt és értelmes gépműhely a környéken - azzal sok pontatlanságot-játékot-csáléságot ki lehet ám küszöbölni, főleg ha már kialakult elképzeléssel viszi oda az ember a javítandó fődarabokat.
Olyanra gondolok, hogy "Ezt itt kérem derékszögbe marni, ezt a két csapágyfészket egy fogásból 2 mm-el nagyobb átmérőre átesztergálni, stb." ....szóval ilyesmikre gondolok.
Tudom, nem könnyű már ilyet találni, de létezik azért. Még itt Veszprémben is van olyan hely, ahol egyedi, egydarabos dolgokat is legyártanak-megmunkálnak - igaz, nem a plafonig, hanem a tetőgerincig vannak tele munkával.
És röhej: amióta a környékbéli gyáraknak és üzemeknek gyakorlatilag nincs saját TMK-műhelye - ők a fő megrendelők az ilyen műhelynél.
Hogy mást ne mondjak, a Haribo-gumicukorkások ilyen kis maszek műhelyekben készíttetik a gumimaci öntő-matricáikat és főleg azok marhanagy aluminium rámáit - de azt száz számra, évente!
Én betegesen vonzódok a régi gépekhez. A Cselényi kombinált, a 4 késes vastagoló és a kiskőrösi 800-as gépem is egy MÉH telep szökevény volt. Szétszedtem mindet az utolsó csavarig, felújítottam, lefestettem, szerintem még az unokám is fogja tudni használni mindet. Vagy a körforgás újra indul, és ha feldobom a bakancsot, a rádiógyűjteményemmel együtt kótyavetye tárgya lesz minden :-). Most ez a legújabb szerzeményem, itt hívta fel a figyelmemet rá egy kartács, meg is vettem.
Dokumentálni fogom a felújítását, és ha érdekel itt valakit, fel is teszem a képeket.
Csak utána van egy "gyárinak" mondható - ám működésében és tartósságában egy precíz, pontos, használható géped - amelyik lehet hogy meglepően sok éven keresztül jól szolgál majd.
Na ez igaz,egyet értek,na meg alap dolgok is kellenek ahhoz hogy egy egyszerűbb gépet megépitsn az ember,de valóban sok sok időt vesz igénybe!Lehet az is hogy a hobbim egyik része gépek épitése?Biztos :)
Ójajjj ... Apa, kezdődik! Lehet mielőtt nekiállok logót égetni, felhajtok egy felest. Ott rohad az anyósülés alatt egy üveg jéger, kocsi kint áll, jó hideg is lehet ... hmm.
Feri, ezt így korán reggel! :D Nekem beleégett a retinámba aki kirakta, te meg vágod a magasságát. Szép dolog :D
"....csinálok magamnak,de mondom nem szöszölök azzal hogy süllyeszthető lgyen a lap és szögben is meg lehessen dönteni,ezért megvettem használtan."
Szerintem ez a legjobb képlet - vagyis a hibrid-megoldás.
Megvenni olcsóért (akár leharcoltan is) egy gyári gépet - azt szétszedni, utána szakszerűen, saját szájíz és igényesség szerint felújítani, aztán újrafesteni..és voila!
Néha a váz, az öntött-elemek, meg az ilyen-olyan alkatrészek és fődarabok jók és profik lennének gyáriban - ha nem basznák el a végén a sokat-szidott kotyogásokkal, ferdeségekkel és egyéb pontossági trógerségekkel.
"Minden csapágynak van "lógása", "kotyogása", ahogy te mondod."
Na de ekkora, hogy egy zsírban futó csapágynak kézzel érezhető kotyogása legyen oldalra?
Sok csapágy volt a kezemben, kimosott csapágy is (mert tudom, a zsír csalóka lehet), sőt, sok csapágyas gyári szerkezettel is volt dolgom - na de ekkora lötyögést nem volt alkalmam tapasztalni, mint a gépeinknél.
Én nem mondom, hogy század-nagyságrendű játék ne lenne odabent... na de ekkora?
A majdnem újszerű nagyobbik flexem tengelye cuppogva kotyog oldalirányba, nem csak kézzel érezhető, hanem szemmel láthatóan lóg.
Ez azért (szerintem) egyáltalán nem lehet normális (szabványos) játéka egy golyóscsapágynak.
"Mindig is hive voltam annak hogy magamnak épitek meg tisztességesen valamit"
Mindig is tiszteltem a gépépítőket. Főleg a jó gépeket építőket.
Körfűrész, szalagfűrész, oszlopos fúró, csiszológépek, gyaluk ... közel sem minden gépet említettem ami megépíthető ÉS használnád is hobbiasztalosként. Szerintem csak egy apró gond van ezzel: mire ezt meló (család/gyerek ha van) mellett mind megépíted, a hamut is mamunak mondod. És nem marad időd arra, hogy a valódi hobbidnak élj.
A nyomaték elvileg állandó marad a motor tengelyén attól függetlenül, hogy lassabban forog.
Ugyanis a motor nyomatékát a mágneses mező ereje adja, az pedig a motor áramától függ, de mivel a motorra kis fordulaton is (elvileg) mehet ugyanakkora áram, a nyomaték marad.
A valóságban ezt csak óvatosan, mivel a motor a névleges áramát valamilyen konkrét hűtéssel viseli el. A legtöbbször van rajta valami venti az egyik szarván, és az áramoltatja a levegőt, ami hűt. De ennek a méretezése a névleges fordulatszámra adott, szóval lassú fordulaton szinte semmi hűtést nem fog adni.
Vannak olyan motorok, amik kényszerhűtés nélkül elvannak a névleges áramukkal, ezeknek mindegy a fordulatszám, és vannak oolyanok is, amin külön motorral oldják meg a kényszerhűtést, azoknak a hűtőmotorja nyilván ne forogjon lassabban, mikor a főmotor lassan forog.
Arra azonban felhívnám a figyelmedet, hogy bár a nyomaték megmarad (mondjuk), de ez legtöbbször kevés. Merthogy a lassú fordulatot éppen olyan szerszámoknál akarjuk használni, amik nagy átmérőjűek, tehát éppen ezeknél kéne a nagyobb nyomaték. Szóval a két hatás egyszerre hat egymás ellen, és rohamosan lesz egyre kevésbé használható a berendezés - szerintem.
Szóval egy esztergánál például a lassú fordulat frekiváltóval a szart sem ér kategória, bárki bármit is mond - és csinál. (rengetegen ajánlják ezt régi, kiherélt esztergákhoz)
Borzasztó hogy gyárak mit adnak ki a kezük közül,sokszor az is borzasztó hogy engedik öket forgalmazni!
Igen olyasmit is eltudok képzelni mint amit irsz hogy megveszik kilóra a csapágyakat és azt épitik be a "gépeikbe".
Ennyire a darabszámra és a termelt haszonra megy a dolog.
Bele se meek gondolni hogy pl egy ilyen körfűrész estében több ezres db számnál mennyi re jön ki /db.
Mindig is hive voltam annak hogy magamnak épitek meg tisztességesen valamit,ha nem jó akkor legalább magam szidom és tanulok a hibámból,legalább nem csuklik annyit a kicsi kinai tervezőmérnök és a minőségelenőrök annya! :)
Körfűrész esetében is úgy volt hogy csinálok magamnak,de mondom nem szöszölök azzal hogy süllyeszthető lgyen a lap és szögben is meg lehessen dönteni,ezért megvettem használtan.
Egyedül amit pozitivnak irhatok fel hogy elég erősnek érzem és szijas a meghajtáa,nem fogaskerekes.
Jó vastag lap van rajta,(3,2mm) és a minap szépen megbirkózott a 7cm s fenyővel is,de majd venni fogok rá egy vékonyabb lapot.
Érzem én hogy sz@rt se ér a pénzünk és ennyiért mit akar az ember,na de akkor is.
Én ha tehetném be sem engednék szinte semmit exportálni,gyártson meg mindent a Magyar magának amit csak megtud (jó minőségben) mint régen.
Egy sima fúrógép, amelyiknél értelemszerűen golyóscsapágyból "nő ki" a munkaszára
"Vagy csak egy sima perselyből."
Nahát, erre meg mit lehet mondani? Olyan "roppant drága" egy szokványos golyóscsapágy (pláne raklapszámra rendelve) - hogy tényleg indokolt a kihagyása egy szerszámgépből.
Na de fogtam flexet is a kezemben. Az azért már tuti golyóscsapágyon kell fusson, nem?
És döbbenet: azok is kotyognak oldalirányba.
Megnéztem az én flexjeimet itthon (igaz, ezek már használtak - és ÉN használtam őket, mielőtt még...) - ezeknek is lóg a tengelye, mint a franc.
Ráadásul a nagyon keveset használt nagyobbiknak lóg jobban (érzésből min. 2-3 tizedet).
"Isten óvjon meg attól hogy én gyári kis kini gyalugépet vegyek!"
Laci! Meséltem, hogy a minap az Obiban tébláboltam az ömlesztve kirakott gépek között - amig a barátnőmnek fontos válogatni-valója volt a cserepes minifenyők-osztályon.
Halomra voltak kirakva a legkülönböző gépek, vegyesen mindenféle, olcsó-drrága egyaránt - ráadásul "meztelenül" is - vagyis nem dobozban, hanem kézbevehetően.
Kézbe is vettem sokat és (immár) reflexszerűen megrángattam a munkavégző tengelyüket, hogy mennyire lógnak-kotyognak-stb. Fúrógépeknek, dekopirnak, dremelnek, stb.
Lehangoló eredmény: mind lóg-kotyog-kóvályog valamilyen szinten - egyet nem találtam, amelyikre csettintettem volna, hogy: "Na, ez már igen, ez golyóscsapágy-illesztés, itt mese nincs."
Nem tudom hogy csinálják. Egy sima fúrógép, amelyiknél értelemszerűen golyóscsapágyból "nő ki" a munkaszára - annál is kézzel érezhető oldalirányú kotyogást tapasztalni a tokmányt rángatva.
Tizedben-században nem tudom mennyi lehet az... de ha már kézzel érezhető, akkor az tuti nem mikron nagyságrend.
Már kezdek arra gyanakodni, hogy ezek a gyárak azokat a csapágyakat vásárolják fel kilós áron - amelyeket a csapágy-gyár már nem adna ki a piacra, mert már semmilyen osztályba nem férnének be.
Vagy nem tudom - bármi lehet - de hogy gépipari-pontosságot egyiknél sem tapasztaltam, azt állítom.
Egyébként igazad van. A qrva anyjukat az ilyen gépgyártóknak - pláne a "nem olcsó" kategóriásoknak.
De ez nem fűzhető maró. Lehet, hogy itt a marótárcsa egy anyagból van a marószárral? Lehet, hogy itt a csavar csak a csapágyat fogja? És akár csapágy és csavar nélkül is tudnám használni?
Nekem meg folyton az jár a fejemben, hogy igen hamar ki fogom nőni a műhelyemet, ha lesz végre villany. Ami most a 120 nm tetőtérben van, azt kell leköltöztetnem majd a 10 nm odúba. Egyszóval lehet, hogy 1-2 éven belül kéne építenem a kertbe egy 3x4-5 méteres faházikót.
Hát, nem is tudom hogyan kezdjem el a mondókámat, de ezidáig ezzel kapcsolatban nem tudok eredményről beszámolni! :- ) Vagyis dehogynem! A tavalyi tűzifa vásárlásakor megmentettem pár vaskos tölgy rönköt ( 1 méter hosszú ) , amit asztalossal felszeleteltettem colos deszkának és 5,5 cm-es pallónak. Ezeket szépen összeraktam, lesúlyoztam és azóta folyamatosan szárad! Szóval elmondhatóm, hogy igenis történt előrelépés a gyalupad építésévvel kapcsolatban. Igaz kis lépés, de ez is valami! Tehát a méteres anyagok már megvannak, már csak 2 méteres tölgy anyagot kell vásárolnom.
És most hogy így eszembe juttattad ezt a dolgot, már tudom is hogy honnan veszek tölgy faanyagit! Nemrég jártam Csongrádon egy hatalmas fakereskedésnél, na ott aztán van mindenféle fa. Ha legközelebb megyek, akkor majd veszek tölgyet! Egyébként jó lesz ha nektek is lesz, mert ha látom hogy elkezditek csinálni a gyalupad asztalotokat, akkor én is késztetést érzek majd, hogy végre elkezdjem az enyémet építeni!
Kár, pedig én is szívesen meghallgattam volna hogy hogy muzsikálnak. Dehát egy ilyen asztalhoz tényleg idő kell. Igen kíváncsi leszek, nekem jövőre elkészül-e. Mondjuk nálam se gyerek, se háztáji - lehet jövő karácsonyra meglepem magam az elkészültével.
Viszont tökjó hogy rátaláltam erre a ph-s posztjára Zolinak. Lehet mégsem az SRL 200-as kellene erőltetnem :-/***
az enyém az dimar, fűzhető, tehát a csavar az kell, de van hozzá kis távtartó csövecském ami keskenyebb mint a csavar. azt teszem a csavar alá, és a csavar az anyagon kívűlre esik.
Ami most van, illetve jött nagyobb szállítmány a miskolciba az piros Einhell. Ami "elvileg" feljebb van pozicionálva a kéknél. No, mindenesetre ha eszedbe jut és van és ránézel, akkor gondolom wtman is megköszöni meg én is.
"Itt az OBI-ban a LUX körfűrész mellett ki volt állítva egy Einhell asztali fűrészgép 45.000 Ft-ért. Ennek a lemeztetős fűrészgépnek az asztala olyan volt mint a hullámvasút, a párhuzamvezető sínrendszere, összesen 40 cm széles volt, de annak kialakítása is a vicc kategóriának felel meg. "
Hümmhümm. Ugyan nem tudom milyen Einhell volt kirakva ott, az bő egy tizessel olcsóbb mint a 2025 U, de... ez alapján LUX vs. Einhell 1-0. Vagy 5-0. No nemtom. Hátha Zoli még meg tudja nézni az OBI-ban a 2025U-t és az közelebb visz egy valós ítélethez.
Amikor ott jártam, az általad belinkelt Einhell fűrészgép biztos nem volt Szolnokon. A Lux fűrészgép mellett volt egy kék színű Einhell körfűrészgép, de az elég egyszerű volt.
De mindenesetre , ha az OBI-ba bejutok azért jobban szétnézek. Az is lehet nem volt kiállítva, de a dobozban ott volt valahol a polcokon.
Így bekapcsolás, meg párhuzamvezető + szögvezető nélkül a benyomásom az hogy a kategóriájának megfelelőnek tűnik. Sajna elfelejtettem tekergetni a magasságállítót, hogy megnézzem van-e emelés közbeni lapkóválygás. Az asztaltoldókat írtam ugye, hogy lemezből vannak - dehát öntvény asztalt ennyiért nem sok fűrészgépre raknak. Mondjuk még rádobhattam volna egy vízmértéket/vonalzót megnézni a főasztal egyenességét - sajna a kerekseggű leányzó megkócolta kissé a tesztelési folyamatot. De holnap is elugorhatok, nekem max. 5 perc kocsival - akkor hátha nem lesz zavaró körülmény és akkor megnézem ezeket. Még annyi jutott most eszembe: ha jól emlékszem 24 fogas keményfémlapkás fűrészlapot adnak hozzá.
Ezt a videót már láttam, és nagyon tetszett! Az ember leleményessége határtalan. Mire ezt kézzel lemorzsolná az ember, nyilván a tenyeréről lekopna a bőr! Ezzel az újítással pedig pillanatok alatt, könnyedén morzsolja a kukoricát. Nagyon jó, minden elismerésem!
Pár éve láttam egy videót, hogy valahol disznóvágáskor flexgéppel tisztították a malacot! Pár nappal ezelőtt pedig az egyik ismerősöm mesélte, hogy Öcsödön volt disznóvágáson és ott flexgépbe fogott csiszolókoronggal tisztították a malacot. Azt mondja nagyon gyorsan megvoltak vele. Szerencsére a forradalmi új és jó dolgok hamar elterjednek!
Zoli, amit "cserébe" néztem wtman-nek, az Einhell TC TS 2025 U-t .... te nézted/tapiztad már? Ha esetleg beugrasz az OBI-ba és van belőle kitéve, nézz már rá kérlek ha nem felejted el.
Te jobban körüljártad anno a LUX-ot, én csak épp hogy rápillantottam. Plusz a miskolciban nem volt rárakva az Einhellre a párhuzamvezető és a szögvezető sem. Hátha a szolnokiban rajta lesz.
A Prohardver fórumon az egyik fórumozó is akart venni egy ilyen körfűrészgépet, de neki sem sikerült. Privát levelezésben megírta, hogy felvette az OBI központjával a kapcsolatot, ahol azt mondták neki, hogy az összes áruházukból elfogyott a körfűrészgép. Azt mondták április 16-án érkezik a következő szállítmány!
A hétvégén megyek Szolnokra vásárolni, hazafelé bemegyek az OBI-ba, megnézem tényleg elfogyott-e ott is! Legutóbb még volt egy kiállított darab, és mellette egy másik bontatlan doboz. Hiába na, a jó gépeket pillanatok alatt elkapkodják!!!!! :-) )))))))) Én meg a fűrészgép leakciózására vártam!
Igen, igazad van! Én a meglévő Kinzo állványomat legalább 12 éve vásároltam a Praktikerben akciósan 4.000 Ft-ért. Ahhoz képest ez valóban nagyon olcsó!
De mint az előbb írtam nekem a ilyenem már van és a görgősre lett volna szükségem. Kár hogy az előző akciót így elbambultam! :- )
" lehet ragasztani a fűrészre szigetelőszalagot a megfelelő helyre "
Felejtsétek már el azt a qrva szigszalagot! Arra való, amire kitalálták, szigetelésre! Ocsmány ragacsos nyomot hagy, puha, emiatt változik a vastagsága. Ha hézagolni kell és nincs más, akkor már inkább a festőszalag. De van minden háztartásban néhány színes újság, füzetfedőlap, mindenféle papír. Ennél jobb hézagoló csak a 0,2 mm-es acélszalag, amit a flexo nyomdák festékkamráihoz használnak lehúzónak. Ennek híján a fényes lakkozott papír a legjobb hézagoló. Ha használat során összemegy, újabb réteg segít a gondon. Utálom a szigszalagot, pedig elektromos ember volnék.
Hú, ez valóban nagyon jó árban van. Nekem már van egy ilyenem, csak az Kinzo. Kimondottan olyan kellett volna aminek a tetején vannak azok a görgők (8db). Amikor csiszolom az asztallap élét, akkor a csiszológép kis asztaláról lelóg az asztallap, ezért kézzel tartanom kell hogy ne essen le. És mivel az asztallap sarkai le vannak kerekítve, csiszoláskor ez miatt fordítanom kell az asztallapot. Annak a görgős állványnak ilyenkor nagyon nagy hasznát venném. Most éppen a Bosch PTA1000 típusú görgős állványon gondolkozom, ami éppen akciós. Persze kicsit még emészteni kell, mert így is elég húzós ára van! Úgy látom itt a legolcsóbb. http://www.szerszamoutlet.hu/index.php?id=egyeb_faipari_gepek_egyeb_faipari_gepek_bosch_pta_1000_roller_stand_gorgos_munkadarab_kitamaszto&kat=&id=3727
Ezzel valóban sokat lehet dobni a fűrészelési élményen. Sokat pepecseltem én is egy mérőórával éppen tegnap, de megérte. Egy aldis hosszvágót tettem fel az aldis körfűrészemre, 3 tizedes kóválygást tudtam létrehozni, de ezt vágás közben nem éreztem. Ha muszáj, lehet ragasztani a fűrészre szigetelőszalagot a megfelelő helyre, és valóban érdemes jelölgetni.
Ami egy kicsi csodálkozásra adott okot, hogy eddig egy vegyes használatú Freud lapot használtam mindenre. Most kiváncsiságból felraktam keményfa hosszvágásra a fűrészhez kapott hosszvágó lapot, és jobbnak találtam erre a célra, mint a drága Freudot.
Én a helyi Makita kereskedésben kértem meg a tulajt, hogy kérdezzen rá a központtól. Megkérdezte és van. Akkor mondta a cikkszámot is, de már nem emlékszem. Az ára biztos, hogy kilencezer valamennyi.
Én is erősen gondolkodom ezen a Makita felsőmarón, mert ugyan jobb lenne a Triton (vagy CMT), de nekem van nagy asztalos marógépem, így a komoly munkákat azon csinálom. A mellé kellene egy erős marógép asztalba szerelve ami pontos is és el is viszi a 1/2"-os késeket.
Repépítő írt régebben egy értekezést erről, amikor tuningolta a gyárilag szar körfűrészét. Úgy emlékszem kiórázta sok pozícióban a lapot, és kihézagolta. Nyilván így mindig ugyan abban a pozícióba kell rátenni a lapot, össze kell jelölni. Én 2 tized kóválygás miatt nem aggódnék.
Én mindig így vásárolok, de nem irogatok semmit. Fényképezek. Régebben egy kis digitálissal, most már okossal. Még sosem jöttek oda. Egyébként nincs kiírva, hogy fényképezni tilos. Miért is lenne???? Nem is értem a "fásokat" :-DD Mi közük van hozzá, ki-mit irogat a saját noteszébe???
Akkor ez rutineljárás. Én régebben a pécsiben írkáltam le egy papírra a fülhallgatók paramétereit, mert kipróbálni egyiket se lehetett. Úgy fél óra után jött a kétlábú lopásgátló és pont azt mondta amit neked. Még véletlenül se egy eladó jött oda! Akkor jó időre elegem lett azokból a faszokból.
A múltkor is nézem egy másik áruházban, odajön a csávó... mondom 32 ohmos, 10mm-es, fülbedugós, 50mw-osat keresek. De mivel bazisok van, és egyiket se lehet kibontani kénytelen vagyok végigtaperolni mindet. Azt is amin olvashatatlan méretben van ráragasztva, vagy eltakarva a felirat. Nagyot nézett a kölök.
Végül visszamentem a pennybe és megvettem a 900Ft-osat ami mindent tudott. Az mm-ben 1500-tól indult a leggagyibb ára egészen 14e-ig.
Köszönöm pacman123 a gyors obis látogatást! Mik voltak a minőségi benyomásaid az általad fényképezett Einhellel kapcsolatban?
Nálunk csak Praktiker van, beszaladtam munka után, de csak két dobozában lévő Hyundai HYD 254-et találtam. Azonban egy korábbi mellényúlásos vásárlás folytán ezt a márkát nem preferálom. Holnap futok egy kört, néhány szerszámbolt van a városban, talán lesz vmi raktáron.
Az Obi ügyfélszolgálata eddig nem hívott vissza... Megfeküdte a gyomrukat a probléma! :)
Egyszer valamilyen tartozékot kerestem számítógéphez, és kiírkáltam adatokat egy Media Marktban összehasonlításhoz. Erre megjelent egy eladó, hogy ezt hagyjam abba. Valami konkurencia emberének néztek állítólag. :)
A fúrógép ugyan nem akkus, de a videó zseniális, köszi hogy beraktad. Hogy mire nem viszi rá a népeket a kényszer! Ámulva nézegetem sokszor, hogy egy betonplacc - rossz konyhaasztal kombón szinte szerszámok nélkül miket csinálnak egyesek!
Sok helyen azt se nézik jó szemmel ha az árut fotózgatod. Ha a kislány egyedül van, megkockáztattam volna egy csípőből lőtt homályosat. De így kihagytam :)
Ööö, most nézem hogy 85 cm vágásmagasságot írtam ... o.O Az azért szép lenne.
Nemtom mit néztem. Antialkesz linkjén a speckóban 75 mm a vágásmagasság. A dobozon egy fűrészlap ikon volt, mellette felfele mutató nyíl és 85 ... lehet hogy cm, de akkor az nem vágásmagasság, hanem asztalmagasság (?) Mert az pl. a linken is annyi.
Na mindegy. Maradjunk vágásmagasságnak a 75mm-nél :-)
:D Csajszi lehet rossz néven vette volna, ha olyan alapos kutatómunkát végzek rajta mint az Einhellen. Pluszban mellette egy kétajtós hegyomlás, észrevette hogy észrevettem ... gondoltam rá hogy nemcsak a fűrészgépről csinálok paparazzifotót. De mire körbejártam a fűrészgépeket, csak a hegyomlás maradt a terepen :(
Azért nemcsak a hátsók kerekedtek ma, hanem szélek is, elkezdtem a seralátéteket, balra-hátra a nap hősei:
K**va jó móka ez a sablon+tisztítómaró páros. A kis kerekítőmaró is gyönyörűen tette a dolgát, csak a rend kedvéért kap az egész egy kis 240-es (320-as?) simogatást. Aztán jöhet a Diósgyőr logó, és amire igen kíváncsi leszek mit fog mutatni, felavatom végre a Danish oil-t is.
Sziasztok, belefutottam egy cikkbe a York satukkal kapcsolatban. Engem nem érint, de régi/új tulajoknak érdemes végigolvasni: https://paulsellers.com/2015/12/27339/
Jaja, ez sok mindennel van így amit barkácsáruházban IS árulnak. Tapogatásra viszont utóbbi lelőhely jobb, mint a képernyő :) Így voltam a PBD 40-nel is. Sok youtube videó, OBI tapi, de 100 rugóért nem vettem volna meg itt. Most és akkor is ennyiért vesztegették.
Na elszaladtam gyorsan az OBIba. Sajna Miskolcról is elvitték az uccsót. De hoztak helyette csomó piros Einhellt. Gyerekek ... az árurendező kislánynak olyan feszes formás segge van .. o.O ... pillanatra elfelejtettem miért jöttem. Node Einhell.
TC TS 2025 U. 250es lap, 85 cm vágásmagasság (komcsi, ez van a dobozán oldalt), 2000W. Lemez asztaltoldások jobbra-balra.
Ránézésre/tapogatásra nem rosszabb mint a LUX. Egy rápillantást megérhet, gondolom Győrben/Sz.helyen is akad belőle.
Ez a telefonos dolog meg sem fordult a fejemben, aztán olvasva az írásodat felhívtam az Ügyfélszolgálatot. egy kedves női hanggal beszélgettem, aki próbált meggyőzni róla, hogy a bizony ez a fűrész nem is létezik, mert Ő nem látja a rendszerben, hogy forgalmaznák. Én kedvesen elmondtam neki, hogy a szolnoki Obiban Árvai Zoli több darabot is látott, erre felhívta a szolnoki üzletet akik szintén nem találták, hogy legalább egy cikkszám legyen ami alapján kersni tudják. azt ígérte visszahívnak, ez volt másfél órája.
Szóval a kérésem továbbra is fent áll, győri és veszprémi illetőségű kollégák, ha megtennétek nekem, ugorjatok be és nézzétek meg van e készleten, Sopronban meg megkérem az egyik barátomat ugyanerre. Szombathelyi lévén nem kenne rentábilis egy miskolci kitérő...
Ha a POF 1400 ACE-re gondolsz, abba 12-es szárú már nem megy.
Ha így nem tudsz mit kezdeni az ajándékokkal, hogy mindenki jól járjon, érdemes lenne ebben a baráti körben, VELEM kezdve :D, megbeszélni a lehetőségeket.
A. verzió: Pesten lakok/nem lakok Pesten de megéri elmenni érte mert több a sz. ktsg mint a benzin/nem lakok Pesten de járok arra/nem lakok Pesten de van ismerős aki átvegye/elhozza -> beszállok a buliba, mert ha kicsit is, de spórolok a B verzióhoz képest. Nemcsak a sz.ktsg oszlik szét hanem az utalási ktsg. is.
B. verzió: lenyelem a sz. ktsg-t, nem szállok be a buliba, megrendelem magam.
Az hogy pesti az elosztási pont valahol jogos: Vajk pesti, így hozta a sors. És magára vállalta a szervezést. Én is magamra vállalnám, de az nem sok embernek lenne hasznos lévén Miskolcon cellázok.
Meghozták a gyalugépet! Eggyel jobb. :) Kis átnézés után már szinte teljesen jó az asztala. Nekem is kellet néhány egyszerű dolgot beállítani, és most így rendben van. Igaz még nem gyalultam vele.
Van egy másik kérdésem is. a Bosch 140-as felsőmaróba nem lehet befogni 12 mm-es késeket? Mert tudnék kapni ilyeneket ajándékba, de úgy tudom, csak 8-as és 6-os a befogás, meg 1/4-es
Érdemes ilyen manővereket kézből csinálni, hiszen nem nagy baj az, ha a kézből kikapva a kisebb darabot, az el tud fordulni az oszloptól, és a következő fordulatnál miszlikbe töri a kezedet!
Vagy, ha nagyobb, és nem tud az oszloptól elfordulni, akkor meg nekivágja a gép annak, és akkor az ellenhatás okán a tokmányt tartó tengely görbül el.
Tucatszám találkoztam ipari fúrógépeknél az elgörbült tengely szindrómával: azt mind így tették taccsra.
ne indulj már ki ennyire magadból. egy csomó ember lakik Bpesten, egy másik rakat rendszeresen jár arra, egy harmadik csoportnak van ismerőse aki jár arra. aki meg Zalában lakik és sosem teszi ki a lábát a falujából, az nyilván csendben maradt, nem rontja a jel/zaj viszonyt.
De komolyra: hiába rendeli meg egy kupacban egy mondjuk pesti kolléga a pl. 6 példányt /1 fuvardijjal - ha aztán azt tovább kell postázni a szélrózsa minden irányába.
Jóllehet így is lehet egy hangyányit spórolni... de tényleg csak egy hangyányit.
Ahogy mondod. Nagyon picit megremegett persze, de mint a szűzlánnyal: óvatosan indítasz, utána már tolható neki bátrabban. Nem táncolt az sehova. Mondjuk fostam h kikapja a kezeim közül még így is, alacsony fordulattal. Meg főleg hogy az alátétet is fognom kellett. De átment szépen. Csak a kész pogácsát volt macerás kibányászni, de az már nem a gép bűne.
"Szerintem háztáji felhasználásra tökéletesen elég ez a 710w."
Én csak kibicként szólok hozzá - de szerintem is tökéletesen elég a 710 W (pláne "kefés"-Watt és főleg egy igényes fordulat-tartó elektronikával megspékelve).
Inkább továbbra is a gépi menetfúrás lehetőségének a hiányát rónám fel hátrányként - pláne hogy szerintem az nem sokat dobott volna a gép bekerülésén.
Elég lett volna
- az alsó fordulathatárt 50...80 ford/perctől kezdeni
- és egy irányváltó kapcsolót beleálmodni
.....és ennyi máris nagyot dobott volna a gép szélesebb körű használhatóságán.
Még valami: falvastagsága az oszlopnak 3mm környéki (2.85 +/- 0.2 véletlenszerű pontokon mérve)
Még valami 2: az elforgatás. Ez a kúpos végű imbuszfejű csavar egy, az oszlopon lévő furatba kúszik bele:
Nos az oszlopon csak egy lik van fúrva. Nem lényeges, csak gondoltam szólok, hogy nehogy muter csuklani kezdjen, ha valaki emiatt veszi meg. Tehát hogy "rendesen" fordíthasd meg: fúrnod kell egy likat a meglévővel szemben.
"egy kicsit kevésnek tűnik az a 710 watt teljesítménye is"
Nem tudom hobbikategóriában hol végződik a kevés és kezdődik az elég. A válasz persze egyszerű is lehet: a feladat határozza meg. Ígértem hogy megírom a körkivágós eredményt:
Ez egy OBI-ban vett méteres, 20mm vastag bükk kerítéselem. A készletből a legnagyobb, 83mm-es kivágóval dolgoztam meg. Teszteltem 190-es fordulaton, szépen vitte. Felmentem 300-ra, ott is. Amikor belekap akkor ugye kicsit visszaesik a fordulat, de pillanatokon belül visszaáll a beállítottra. Szerintem háztáji felhasználásra tökéletesen elég ez a 710w.
Ígértem még hogy megmérem a legfelső állásban mennyi a szabad hely: fúróhegy nélkül 28 cm.
Ehhez kapcsolódóan kérdezte valaki, hogy el lehet-e fordítani a fúrót a talpban. Ezt én sem tudtam így most szétszedtem/megnéztem. A válasz igen, "hivatalosan" 180 fokkal.
Az a kis stift áttolható hogy az oszlop másik oldalán álljon ki. Így háttal beleállítható "hivatalos" módon. De ha kiszeded a stiftet akármilyen szögben visszarakhatod. És van még az oszloptartó hátulján egy imbuszfejű süllyesztett csavar azzal szorítod be a talpba (bár olyan kicsi hogy túl nagy szotlrítása nem lehet).
Ha van még kérdés ne kímélj :-). A héten fúrok/faragok, lesz időm ilyenekre is.
Érdekessége, hogy ez a támasz majdnem 2x olyan nehéz, mint amit Zoli linkelt (meg korábban én), de sokkal sokkal olcsóbb a különbség pedig az, hogy a görgők hiányoznak és kisebb a teherbírás. Ki érti ezt?
Bocs, hogy belepofázok, de vannak olyan nagy multik, akik képesek a Te környékeden lévő áruházba áthozatni. Ezt nem próbáltad? Szerintem, ha a közeledben lévő OBI-ban nincs és máshol van, akkor simán odahozzák. Még telefonon is el lehet intézni be sem kell menned kétszer, csak amikor megveszed.
Most megkerestem: november 21-én írtam ide, hogy Győrben elvitték azt az egyet is, amit addig láttam. Biztosan innen vitte el valaki, mert ki sem volt bontva a boltban, mégis megvette valaki.
Azóta nem voltam az Obiban, de meglepődnék, ha az év végi leltár előtt hoznának még belőle. Bár a telefon jó információszerző eszköz ám! :)
Eljött az ideje egy asztali körfűrész beszerzésnek. Árvai Zoli lelkesedése alapján az általa dícsért LUX mellett döntenék. És itt lenne egy tiszteletteljes kérésem a győri ill veszprémi fórumtársakhoz. Megnéznétek nekem, hogy az ottani Obiban még be lehet e szerezni?
Na, az ezen a képen távolabb levő satu jobb szélébe be lehet fogni egy széles és hosszú deszka végét (függőlegesen), a deszka jobbra az asztal mentén végigfut, és az asztal közelebbi lábába szoktak tenni lukakat, ahová be lehet dugni egy facsapot, és a deszka alsó éle azon nyugszik.
És akkor a hosszú, meg széles deszka élét is lehet buzerálni kényelmesen.
Ha meg fektetve, a lapját akarjuk ugyanennek megdolgozni, akkor kell az innenső satu, abba padvas, meg egy másik padvas a padba messze a túlvégén, és a két padvas közé szorítjuk be az innenső satuval a deszkát..
a szállítási költséget az összeg arányában osztom. kijön hogy az egész buli nekem mennyibe került átutalási költségestől forintban, elosztom a szajré szumma nettó euro árával, és kijön egy effektív rezsi euró árfolyam. ezzel szorzom vissza mindenkinek a rendelését és kész. (számpélda: 30 +20 eur az ára a cuccnak, 11 a szállítás, akkor a yorknak én fizetek 61*1,21afa*316arfolyam=23324 forintot plusz a bankom levesz 2000re az utalás miatt. 25324/50=506,50 rezsi euro árfolyam, az egyik manusz fizet 15194-et, a másik 10130-at és a pénzemnél vagyok. Ennél jobb lesz azért a buli, nem kell megijedni!)
Én úgy gondolom simán a listából kiválasztod hogy mit szeretnél, az ár ott van alatta, és azt írod meg a tényolcszáznak. :)
Ő meg beilleszti a listába és azt fogod fizetni. A szállítási költségen osztozunk. Gondolom nem fogja elosztogatni azt a költséget a súly arányában, hanem darab-darab. :D Nekem amúgy az is megfelelne.
"Nyilván lehet a fapofa oldalába is fúrni és akkor eléred a célod"
Erre nincs szükség, ha egy nagyobb deszka élét akarod felül látni befogáskor.
A deszka végét megfogod ennek a pofája szélével. A deszka másik vége felé pedig megtámasztod valamivel, hogy ne billenjen le a földig.
Ekkor az asztal mellett fut végig a deszka, lehet az élét gyalulni,marni, stb.
A mozgó fapofa tetejében azért vannak a csaphelyek, hogy az oda berakott padvassal fogod meg a deszkát, amit az asztalra fektettél, és a túloldalán másik padvassal megtámasztottál. A másik padvas az asztalban levő lukba lett bedugva.
Nem ilyesmire gondolsz ? Mondjuk ez nem York, de hasonló. A mozgó pofán van egy vastag fadarab furatokkal a támasztócsapoknak. Nyilván lehet a fapofa oldalába is fúrni és akkor eléred a célod. Én legalábbis így tervezem az enyémet beépíteni. Meg van egy régi 4 cm vastag kőris pallóm, abból csinálok majd asztalszegélyt, nem a munkalapot furkálom szét.
Egyébként kössz a tippet, részemről a vitorlavarráshoz vennék egyet.
Ugyanis arra egy 25 centi széles ám 2,80m hosszú szabódeszkát használok - amin szorítókkal egy jó darab vitorla-élet ki tudok fesziteni, hosszában.
Ennek a deszkának az egyik vége az asztalon fekszik, de a másik végét (a konzolban túllógó cirka 1,60 m-t) eddig egy állítható magasságú fotó-állvánnyal támasztottam alá.
Vajon mennyi lehet ennek a legalsó magassága? Mert nekem 80 centi elég lenne - ha ennél magasabb., az gáz.
Na várjál: a HV 515-öt nem lehet úgy felrakni, hogy az asztal hosszú oldalán legyen, és a deszkát úgy fogja meg, hogy az az asztal mellett végigfekszik, túlvége meg egy rabszolgán(padszolgán)/pad lábába tűzött rúdon támaszkodik?
Mert nekem arra most nagyobb szükségem lenne.
De én azt nézem, hogy ebből mintha lehetne olyat alkotni?
Játsszuk azt hogy senkinek nem kell emlékezni meg összesíteni. Úgysem itt kellene az egész folyamatot lezavarni hogy ezzel ne offoljuk szét a topikot. Gondolom mail Vajknak aki benne van a buliban. Aztán onnantól (kör)mailben egyeztethetünk (időpont, mennyit/hova utaljunk, stb)
"Utána már csak be kell cakkozni és ki lehet szedni a felesleget középről."
Ezzel a módszerrel azért nem egyszerű előállítani a láb oldalsó felületét, ami a fő látszó sík a cuccon. Gyalulni nem tudsz mert ott a két végén a gombóc. 40es papír és csiszológép talán, de fix a mélység is különben bénán néz ki az átmenet a végén.
Maradék faanyagból. Régóta száradó gerendákból. Van egy két 15x15 ös meg 7,5x15 ös. Abból lesz megcsinálva mind az asztallap illetve a lábak is. A lábakat egy darabból akarom. Kézi körfűrész 45° ra beállítva és máris megvan a letörés. Utána már csak be kell cakkozni és ki lehet szedni a felesleget középről. Legalábbis ez a terv. A felületet olajozni illetve olaj + méhviasz keverékével akarom finishelni. De az még messze van. A rövid összekötő alja 10cm-re van a talajtól. Nehéz lesz, de csak sikerül. Ezt is szeretném a lehető levesesebb csavarral megoldani. Lehetőleg zéró. :)
Elkészültem a teljes konyhaszekrénysorral,a led spotok is világítanak :) már csak a korona felrakása van hátra.Csak nem igazán akarom elszabni a kétszeres szögbevágásokat a sarkoknál ,mert ugye az nem szép ha nem illeszkedik pontosan és a gérvágó sablon nem nagyon segít a korona kialakítása miatt,h bakka meg a makka :))))) A derékszög illesztés az menne csak azon belül még a 45 fokos és a korona még + szögben áll előre felé na az ........ :) A fogpiszkálós kabaré jut eszembe :)))
a lényege hogy van egy doboz, amiben fut egy fedél. mint a dominó doboza. a fedél van az asztalhoz csavarozva, a doboz köré meg van a mozgó pofa építve. ez az a satu, ami az asztal végén van a sarkon és a hosszú oldallal párhuzamosan mozog.
Eddig csak olvasója voltam a fórumnak, de most a kíváncsiságom rávitt a regisztrációra. Régóta érdekel az asztalosság, igyekszem minél jobban megismerni a szakmát. Rengeteg hasznos dolgot tanultam itt, remélem én is tudok azért majd pár jó gondolattal szolgálni...
Elsőre lenne egy kérdésem: néztem a York 519-et és vissza is olvastam, hogy valaki már vett is egyet, de nem jövök rá, hogy kerül ez beépítésre a gyalupadba?
Megnéztem a körfűrész asztalom egyenetlenségét. És csak vigyorogtam, vigyorogtam :) A Praktiker-ben látott 50-100 ezer Ft nagyságrendbe eső körfűrészek, alumínium asztalai ehhez képest barkácsmunkák. Úgy tűnik, itt is érvényes a (vasbeton) héjak méretezésének egyik alapelve: a peremgerenda rugalmassága fogja meghatározni a héj erőjátékát és így az alakváltozását is. Tehát, remélem, nem kiabálom el - az asztal peremének kimerevítése az asztallap hullámosságra hajlamát nagyságrendekkel csökkentette. (Zárójelben jegyzem meg, hogy az asztal pereme csak átmenő furatot kapott, két laposacél közé van befogva, amiből a belső furatába menetet vágtam. Tehát, a perem nem teherhordóként szerepel elsősorban, hanem az asztallap alakváltozásának gátjaként. Ha az asztal peremébe vágtam volna menetet, a helyzet teljesen más lenne.)
Ütősvésővel megoldotta a nagy fecskefarkakat, ez sem lehet gond.
Brutál erős építménynek néz ki. Szép ez a tagolás is, de az a rövid összekötő szerintem is alacsonyan van, és túl körülményesnek látszik kialakítani a kötéseket.
Átgondoltabban állok most én is a kérdéshez, van még sok szerszám ami hiányzik a gépparkból, pl köszörűgép, csiszoló, szorítók, ect... ezen okokból kifolyólag is (és persze LyPapa tuning asztalát látva!) döntöttünk úgy tesómmal, hogy a meglévő körfürészasztalt fejlesztjük inkább, igaz, nem fogunk tudni egyszerre csak kb 70mm-t átvágni, de valahogy túl fogom élni ezt a traumát.Illetve megvesszük a fontosabbnak itélt gépeket. Szóval hiába a kecsegtető jóáras gérvágó, offolva lettek. Így marad pénz faanyagra, csavarokra és egyéb apróságra.
Elvileg a héten érkezik. Majd beszámolok róla, hogy milyen. Max. 1 hétig szokták akciózni, -60% és még karácsonyi extra -10% volt dec. 13-ig asszem. Pont ennyi engedmény ebből egy darabig nem lesz.
Nem biztos, hogy megérte az akciót, de kiderül hamarosan.
Szuper, szerintem mindenki nevében köszi az infószerzést!
Ahogy írtam, én is szeretnék, és akkor már kétfélét is:
HV514 (szeretnék egy ilyen satut is az asztalra) és amit a többiek is HV515. Én viszont kart nem kérnék hozzá, azt megpróbálom én magam kiesztergálni. Nem a 2x2EUR megspórolása miatt, de legalább így előveszem a faesztergámat is.
Az időzítés: én a céges jutifalira szeretném időzíteni. Február közepe. De: ha a közös nevező hamarabbi időpont, akkor megoldom és alkalmazkodok. Az idei rendelést szerintem se kellene erőltetni :) Gondolom nem kariaji lenne senkinél hanem magának gondolja. Magának?
Pesten tudok szerezni jobbkezet aki elmegy érte, akármikor érkezik is a cucc. Nekem a felhasználása amúgy is csak nyárra lesz datálva.
Akkor ha jól számoltam, feketefelhoo, torony78, Te és én vagyunk a bevásárlólistán.
Még valaki? Csak hogy könnyebb legyen: innen szeretnénk rendelni satukat gyalupadhoz/munkaasztalhoz:
A múltkoriban belinkeltétek ide az UNI-MAX akciós görgős állványát, amit most megakartam rendelni. Rámegyek az oldalukra és nagy meglepetésemre már nem akciós. Az új ára lesújtó! http://www.uni-max.hu/tamasztolab-2-az-1-ben/d/
A körfűrészlapot nedves faanyaghoz ajánlják - nem semmi ! Az én körfűrészem az rtts 1221, LUX változatban. Kell hozzá készíteni egy jó vezetőt, a közelmúltban merevítettem ki a lemezasztal szegélyét. Azóta úgy tűnik, pontosabb lett a vágás. Remélem, senki nem neheztel meg érte, beteszem mégegyszer a képeket:
Visszaolvastam, köszönöm. Amíg Jeness úr vizsgálja a másik vonalat, addig megkérdezném, hogy van-e valami ellenérzés a Proxxon szalagfűrészével szemben (az árán kívül)? A cél ugyanaz.
Lebuktam. :) Mármint, hogy mennyire nem olvastam vissza. Bocsánat, eszembe nem jutott, hogy ez rajtam kívül másnál is felmerült már. Ismerjük egymást, igen, és valóban ugyanazt szeretnénk. Mindjárt visszapörgetek.
A tanácsotokat kérném. Milyen eszközt tartanátok a legalkalmasabb kisméretű trópusi keményfák szeletelésére? A cél a minél kisebb anyagveszteség, és minél egyenesebb/síkabb felület. A végleges méretek kb. 150x40x3 mm (ez már a finom csiszolás után).
Jelenleg van egy Güde körfűrészem, meg egy Proxxon lombfűrészem (ehhez vezetősínt rögtönöztem). Egy kisebb szalagfűrészen töröm a fejem, de szívesen venném a hozzáértők tanácsát.
Pösti vagy?A Hát! Pest az csak pest nem egész Magyarország. A belső belső, a tömlőt meg kapja be a szamárét a tudálékos bóti eladó :)Úgy is mondják:Bejártam már én egész Magyarországot, meg voltam még a Dunántúlon is...
Háhá... Én is ráakadtam ám neten bambázás közben... baromira hümm hümm... ugyanis az ára éppen határeset, de ha megveszem akkor egyelőre lemondhatok a sok apró kiegészítőről ami még elkelne... szorítók, párhuzamvezető, stb-stb...
Időközben:
Német teszt oldalon a metabo 1.7-et az aeg 1.4 es értéket ért el, folyamatos melóra is alkalmas, remek a porelszívás, bla bla...egyetlen hátrányként a sulyát irták, miért baj ha egy gép nehéz? 20kiló szerintem nem nehéz...
Szeretem ha egy gép sok évet kiszolgál, lehet, hogy összehúzom a derékszíjat s a nagyobb gép lesz a befutó.
Dandy2:"Egy hobbistának mi szüksége lehet gérvágóra?"
Pl. ha 100db, pici, szép, pontos fakockát szeretnék lenyesni.... (persze nem, de ha mégis...)
- mindenképpen új asztal fog kelleni. a lemez minden csak nem precíz
- indukciós motor. csendes, nem rezeg. jó.
- tengelyről megy, ezért csak 2880 a fordulat. ami kevés. kicsi koronghoz pláne kevés.
- mivel tengelyről megy, az átvágható vastagság kicsi.
ha olyan asztalt csinálsz neki, ami lejjebb van mint a motor, mert a motor oldalán csak a leeső darab kell elférjen, akkor teljesen jó lenne, kivéve a fordulatot. ha tudod nagyon lassan egyenletesen tolni, azzal kompenzálhatod a fordulatot.
Köszönöm szépen, én is valami ilyesmin gondolkodtam! Külhonban nagyon sok ilyen lapot látok, valahonnan mindenképp szerzek majd. Másik feladatom az lesz, hogy valami kisebb körfűrészt találjak ami legalább annyira össze van rakva jól, hogy tudjak hozzá alkotni normális vezető sínt, meg tudjak ráfogatni dolgokat pluszba.
90 es évek elején osztálykiránduláson voltam Budapesten ( ami zsebpénzt vittem mind elkocsiztam a vidámparkban) aztán bementem egy biciklisűzletbe nézelődni . Kérdtem biciklikülsőket mutassanak nekem nálunk itt akkor még csak a lugoj volt meg a ruszki. Continentál ról csak halottam addig . Azt mondták milyen külső ,az köppeny . Gondoltam jól van ha köppeny hát legyen mindegy nekem . aztán belsőket is nézzek autószelepest . Mi az hogy belső az a tömlő. Szóval jól ki lettem oktatva .:)
Délután mentünk focimeccsre ott is beszólt egy szomszéd székben ülő . hullámozz bazdmeg .
Egy darabig nem volt kedvem magyarországra menni .
Keresnék olyan lapot, amire 'thin kerf' - azaz, vékony vágás feliratot nyomták. Az általad írott méretekhez teljesen felesleges keményfém lapkás fűrészlap, sőt, inkább egy alacsonyabb fordulatú, sűrű fogú lapra tenném a szavazatomat. A vágás pontosságához egy nagyon olcsó kis körfűrész asztal használati tapasztalatai alapján:
- készítenék oldalirányból és felülről nyomó fésűt. Én elértem a sajátomnál, hogy gyakorlatilag csak hosszirányban kell a munkadarabot nyomni, nem kell külön leszorítanom és a vezetőhöz feszítenem. Így lehetővé vált, hogy átmenjek a körfűrész asztal túloldalára, és egyszerűen áthúzzam a munkadarabot, ha hosszabb.
Oda szerettem volna kilyukadni, hogy a precíz vágás nem feltétlenül a körfűrész asztal árának függvénye. Na, kinyögtem :)
Lehet hogy akár egy kétoldalon csapágyazott tengelyből, egy 10 centis körfűrészlapból és egy síkabb darab bútorlapból is lehet építeni, mondjuk fúrógép meghajtással.
hajómodellezők használnak ilyesmiket, szokás építeni is. 10 centis korong, géplakatos fémhez való marótárcsák is szóba jöhetnek. ha tényleg csak szeletelni kell, akkor nem kell a motor felett legyen az asztal, a leeső darab elfér a motor és a tárcsa között.
"....akkor mi lenne, ha simán betekernéd szig.szalaggal"
A szigszalagot rekordidő alatt ledolgozza onnan. Pláne ha nem csak alvásra használják az ágyat :-)))
De komolyan: láttam már gyári papucsokat is "ledolgozva" a lécekről (vélhetően jó szar műanyagból készültek) - annyira, hogy a felfekvő rész oly mértékben szétkopott, hogy a darab egyszerűen leesett a léc végéről.
az én módszerem: veszek redőnygurtnit. a régifajtához való vastag pamutot. a rácsot elrendezem fejjel lefele az ágyban, kétoldalt végiggurítom a szélén a gurtnit és hozzátűzőgépezem. aztán megfordítom az egészet és a négy végét odacsavarozom. így a deszkák és a tartóléc között a gurtni van, a lécek meg nem csúsznak el. csak azt nem bírja, ha alámásznak és rugdossák felfele.
Értem. Akkor tényleg marad a körfűrész. Sajna abban nagyon okos tanácsot nem tudok adni. Én egy Bosch PTS 10-et nyúzok a hozzáadott 40 fogas Optiline lappal. Hosszvágásra meg szintén barkácskategóriás 24 fogas Proline lapom van. De ez neked szerintem nem adna elég szép és vékony vágásvonalat.
Ha lehetőséged engedi ilyen matracalávaló betétet vegyél bele ...egyből megszűnik a nyikorgás , továbbá lehet emelgetni fejrészt lábrészt . Nagyon ,,pöpec,, ágy lesz belőle, sőt kettőt kell vegyél , az emeletre is .
epitettem a gyereknek egy emeletes agyat par eve. az agy tok szuper, marha kenyelmes, massziv stb.
egy bajom van, az agyracs amit betettem az nyiszorog. a lecek vegei hol a keretre felfexenek ott csuszik es nyuszog.
mit lehet ezzel tenni? raktam ala egy vekony polifoam csikot, az jo csak idovel kinyomja maga alol. raragasztani nem akartam mert egyreszt ronda masreszt idovel azt is kigyurne maga alol.
be szoktam gyertyazni, az par hetig jo, most legutobb kemeny szappannal dorzsoltem at, ez is jo de nem tom meddig.
a teso agyaba keretes agyracsot vettem azon vannak kis muanyag papucsok, minden lec ket vegen. az abszolut nem nyuszog. nem vennek meg egy racsot, jobb lenne egyszerubben megoldani.
Ez a beszéd öregem , én is kisebb pontosabb munkálatoknál használnám van egy bazi nagy vízszintes fúrógépem amit egy 3 kw os motor hajt , nagyob dolgoknál pl létránál stb bevált.
De most már létrákat se ,,gyártok ,, megnyílt egy nagy barkácsárúház a Dedeman itt Csíkszeredában ahol az aluminium létrát ( 3 szor 9 fogú ) megkapható mégegyanyi pénzért mint ahogy én adtam a kuncsaftoknak. Persze én is vettem alu létrát kisebb helyen elfér könnyebb szállítani .
Szénkefés moci hangját nem illik összehasonlítani nem szénkefésével
Nem-nem, nem a motor-hanggal van bajom, hanem a mechanikus áttétel hangjával. Szét tudom választani "fülileg".
A dekopir amit szétszedtem (szétvágtam) hogy majdan a varrógépemet hajtsa (intelligens, fordulat-tartó elektronikán keresztül) - annak is jó "fűszerüzleti" hangja volt. Vagyis elég ótvar fogaskerék- és egyéb zaja.
Az új PS dekopíromnak dettó ilyen kellemetlen hangja (vagy inkább zaja) van - bár amit cserére kaptam az lényegesen kulturáltabb az elsőnél.
Viszont az ótvar-hangú dekopír kiszerelt kefés-motorjának a hangja (a gépezet nélkül) az egy kellemes, egyenletes zümmögő motorhang.
Jó hallgatni bármilyen fordulaton, mert tök-korrekt - még "lefogott" tengellyel, vagyis valamennyire terhelve is.
De a varrógépem jelenlegi kefés-motorja is ilyen szabadon futva - sőt, annak szinte nincs is hangja, ha nem hajtja a gépet.
Tehát egyáltalán nem a "kefésmotor" okozza a kellemetlen zajt - hanem a szar minőségű szerkezet, amit meghajt.
Eddig szalagfűrésszel csináltam, pont arról szeretnék váltani. A szalagfűrésszel az a gond, hogy nagyon macera beállítani hogy egyenesen vágjon, és egy jó friss lap olyan mély barázdákat hagy a fában, hogy sok munka kiszedni őket, és sok anyagveszteség. Emellett jó fűrészlapot szerezni valami hihetetlen nehéz itthon, konkrétan eddig nem sikerült ténylegesen jót vennem. Egy jó lap nagyjából 0.8mm körüli veszteséggel vág, ha sikerül hibátlanul beállítani a fűrészt akkor az oldalakból azért lejön még legalább 0.3mm, így is legalább olyan 1.5mm a bukta egy vágásnál. És most azt feltételeztem hogy picit sem lett hullámos a vágás, ami azért igen ritkán fordul elő :)
Abban reménykedtem, hogy olyan 2mm-es hullóval ha tudnék vágni körfűrésszel, akkor megtisztítani az oldalait már nem sok veszteség, cserébe sokkal egyenesebbek a vágások, és jóval kevesebb az utómunkálat.
Szívesen beáldozok kicsivel több fát a szalagfűrészhez képest, ha cserébe gyorsabban tudok haladni, és nem kell 2db 3mm-es fadarab levágásához egy órát állítgatnom a szalagfűrészen, mire sikerül megoldani hogy merőlegesen és egyenese vágjon.
Egyébként bicskák és kések nyélpaneleihez kellene, meg az asszonykám fa fülbevalóihoz, később meg pici dobozkákat szeretnék csinálni amihez szintén jól jönne.
Ha megnézed a videókat, hangosítsd is fel egy kicsit, amikor bekapcsolják a gépet.
Az én fülemnek elég ótvar hangja van a gépnek -egyáltalán nem az a finom zümmögős fogaskerék-hang, hanem sokkal inkább afféle Parkside-os, csörömpölős-kalimpálós zaj jön ki belőle.
Na de ha a párezer Ft-os fűszerüzleti gépnél ezt elnézzük (boccs: el-hallgatjuk)... akkor nemááá' 80 rugóért is ugyanazt kapjuk a fülünkbe :-)))
Még egy kis szöveg, és egy időre kiszállok: kísérleteztem a forgácstörő beállításával, több, fa és fém gyalun. Fenyőfa esetén úgy néz ki, akkor kapom a legfinomabb, szinte légies forgácsot, mikor:
- A gyalukés élétől mintegy 1-1.5 mm -re van a forgácstörő éle. Ha kb. 1 mm alatti méretet állítok, nagyon durva lesz a hasítás.
- A kés éle és a forgács rés eleje közti távolság, ahol a kés kibújik a gyalu testből - mérete pedig kb. 2-5mm.
- tapasztalatom szerint minden fordulatszámon kellően erős - működik szépen a konstans elektronika. Mindegy volt hogy 180 vagy 1000-es fordulaton küldtem a 40-es forstner bitet tölgyfába. Nemrég vettem egy 3 db-os LUX körkivágó készletet, még nem próbáltam de holnap ki fogom (karira DVTK-s poháralátétet rendelt kolleganőm a krampijának, így a legnagyobb körkivágó lesz tesztelve tölgyfában v bükkfában. majd megírom hogy hogy viselte a fúrógép)
- ha nem csimpaszkodsz bele mint állat, elég pontos (derékszög az derékszög)
- előző pontból következik: nem vetekszik a stabilitása a többmázsás öntöttvas monstrumokéval. "Megoldás": nem tolod neki mint a meszes
- a lézeres célzó NEM dísz, pontos. időnként használom
- a digitális mélységkijelzés SEM dísz, szintén pontos. még többször használtam
- a majdnem druszád, a pillanatszorító hasznos ugyan, DE! Nagyon ezt se érdemes megtépni (ld stabilitás). az oszlop nem éppen fél centi falvastagságú cső. erősebb leszorításra a derékszöget elqr(hat)ja. (ergo: erősebb leszorítást igénylő feladat után derékszögteszt szükségeltetik)
- sajna azt most nem tudom megmondani mekkora a max magassága a fúrható anyagnak (jelenleg Pest, céggyűlés, hazaérek megnézhetem ezt is ha érdekel).
-Azt gondolom leírásban láttad hogy a max löket 90mm - ilyet azért nem túl gyakran találsz ebben a kategóriában.
Első körben ennyi. Ha érdekel még konkrétum, kérdezz nyugodtan. Ha szeretnéd h próbáljak ki rajta még ezt-azt, szólj. Ha van hozzá felesleges anyagom, letesztelem.
Egy pici kiegészítés: ha nem úgy használod a gyalut, hogy visszafelé húzva a teljes felületen csúszik, hanem pl. az orrára állítva, akkor célszerű lehet egy rongydarabbal eloszlatni a sztearin vagy szappan csíkokat a gyalu talpán. Ehhez én rendszerint egy kicsit olajos rongyot használok, és olajos ronggyal szoktam a félretett gyalu késének letörését az él felé törölni. Egyszer cseppentettem olajat a gyalukés élére, többet nem teszem, mikor be van szerelve - csúnyán összekente a fát.
Bár most nem néztem meg a videót, de az egész átalakításnak az volt a lényege a hölgy esetében, hogy az elszívó kikerült a műhelyből egy melléképületbe és a finom port kifúvó elszívó a szabadba megy ki, így nincs értelme szűrni tovább.
Ezt alkalmazom én is, sőt, továbbfejlesztettem: illatgyertyával kenem meg, tényleg (!). Édesapám szappannal kente az egymáson csúszó fa felületeket, és a facsavarok meneteit is meghúzta egy szappan darabkán. Ha valakinek hasonló, alumínium lécekből álló redőnye van, mint nekem, akkor a vezető sín gumi betétje is nagyon hálás egy kis szappanozásért.
Nekem egy kicsit kevésnek tűnik az a 710 watt teljesítménye is , és hogy visszafele nem forog az már igazán elgondolkoztató . Megnézem a videókat is ,köszi.
- Valóban hosszbordás a talpa - és (emiatt ?) kevésbé tapad meg a gyalulandó felületen, a felfekvést nem befolyásolja.
- Nagyon finoman állítható - az oldalirányú beállításra érzékenyebbnek tűnik, mint a 4-es méretű, hasonló felépítésű gyalu.
- A gyalukés köszörülése gyárilag homorú felületű, azaz, mintha a letörésre egy hengert fektetnél.
- Egy pótkés van hozzá, a leírás félreérthető.
- A hátsó fogantyúja kissé ferdén volt feltéve, a teteje balra dőlt. Szétszedtem, és nagyjából irányba állítottam. Így a fogás nem visz félre, csak az ügyetlenségem.
- Amit vártam tőle, úgy tűnik, hozza.
- Amikor váltok a 4-es méretre, akkor nagyon könnyűnek tűnik az egyébként nem pehelysúlyú 4-es gyalu :)
"Megfigyelted mennyi port fúj ki magából a ventilátor? "
(Szigorúan szerintem) az ilyen-olyan "tisztán mechanikai" módszerekkel (ciklon, labirintus-doboz, stb.) nem lehet a legfinomabb por-frakciókat megfogni.
Van egy olyan tömeg/térfogat frakciója a pornak, amelyik fajlagos tömegének köszönhetően már szinte szuszpenzióként lebeg a levegőben - ezt egyszerűen nem hiszem el, hogy megfogná a "mechanikus" leválasztás.
Ilyenkor jönne az, hogy a kimenetre (azért oda, hogy ne rontsa a szívóhatást) szóval a kimenetre egy megfelelő felületű mikrószürő illene, ami ezt a maradékot is megfogja.
Ez tisztasági, de főként egészségügyi okokból is nagyon kívánatos lenne.
Amire még gondoltam, hogy vajon a fix telepítésű elszívókba miért nem használják a folyadékos leválasztást (legalábbi én nem láttam) - holott az fél évszázadon át remekül működött a gépkocsi-motoroknál: nem volt papírszűrő, hanem a levegőt nekizúdították egy ujnyi olaj-rétegre ami a légszürőházban volt - és abba bizony beleragadt minden szilárd dolog a levegőből.
Persze, dzsuvás olajat időnként cserélni kellett - na de a papírszűrőt is kell.
Megnéztem én is egy szakboltban. A szolgáltatásai alapján kék Bosch lenne, de valamiért mégsem az. Alighanem azokért, amit leírtál. Ennek ellenére nekem pl. tökéletes lenne, de annyira nem olcsó.
A 4. kérdésre a válasz egy másik fórumról: 125mm. Már nincs a helyén az a leírás, amiben benne volt, de láttam.
Nézd, Ragasztó, én azt tanácsolom neked, hogy döntés előtt nézd végig az összes videót a gépről - pl. ITT
Nekem, a videók alapján a következők jöttek le:
AMIÉRT MEGVENNÉM:
1) Úgy láttam, hogy a fordulat-szabályzója valóban (!) konstans fordulatú - vagyis az elektronika valóban a fordulatszámot figyeli, a terheléstől függetlenül (!).
Ez bár természetesnek tűnik, de nem az, mert a legtöbb gép hiába hirdeti magát úgymond "nyomatéktartónak" ...egy frászt az.
Pl. (főleg) kis fordulaton a legtöbb gép beszarik terheléskor - ez viszont, a videók szerint, minden áron tartani akarja a beállítottat. Ez nagyon jó dolog.
AMIÉRT NEM VENNÉM MEG
1) Sokallom a 200 ford./perc alsó fordulat-értéket. Egy ilyen igényes elektronikával ennél sokkal kisebb alsó fordulatra is képes kellene legyen, ugyanis ebben az érfekvésben már elvárnám, hogy menetelni is tudjak vele - ahhoz viszont a 200 rpm a legtöbb esetben igencsak sok.
2)Nagyon (de nagyon!) hiányolom, hogy nem forog visszafelé is. Amikor csak messziről mutatta a vezérlőpanelt, elsőre azt hittem, hogy a két kör-szimbólum a jobbra-balra forgást jelöli. De nem.
Ez az előbb említett menetfúrásnál nagy hátrány, de még rosszabb akkor, amikor egy pontozásra vagy előfúrásra akar önbeálló módon (fellazított satuval, vagy darabbal) megkeresni a központot.
(Én legalábbis) ilyenkor fellazítom egy kicsit a satut és ellenkező forgással ráeresztem a fúrót a pontozásra vagy előfúrásra - és az szépen odahúzza magának a darabot a luk-központra - anélkül hogy belefúrna.
Aztán satu rögzít és normál forgással mehet a fúrás.
3) A videókból az jön le hogy a gép messze nem olyan stabil, mint ahogy azt a kinézete sugallja. Egyrészt az egyik videón egy pali komparátorral vizsgálja a főtengely játékát - hát bizony 1 tized jobbra-balra befigyel - mondjuk ez nem tragédia, de lehetne pontosabb is.
Ám amikor vasba bement egy 10-12-es fúróval - bizony az egész fej tangózott rendesen az oszlopon (vagy oszlopustúl)...szóval nem olyan vasbeton-stabilitású, mint gondolnánk.
4) Sehol nem olvastam, hogy mennyi a fúrásközponttól az oszlopig a távolság (mekkora darab fér alá az oszlopig) illetve az se világos, hogy elfordítható-e az oszlop a talphoz képest (pl. amikor egy nagy sík felületen akarunk merőleges lukat fúrni, vagy más spéci esetben.
Hát ennyit így, a távolból - de megint hangsúlyozom: ezek az én magán-szempontjaim és kizárólag csak az én, privát használati-szokásaimat tükrözik.
tehát durván 45*320. Mondjuk 15 ezer ha most rendelünk. Meg kellene néznem a listát hátha nekem más cucc jönne be, de sajnos proxy errort kapok, ez csak otthonról fog menni.
Nem. 12,7 mm átmérőjű patronra gondolok, ilyet lehet után rendelni a géphez, ezzel tudsz használni, kínai, amerikai, angol... késeket, ebben a méretben sokkal nagyobb a választék mind minőségben, árban és profilban.
HV515 satu: 30,6EUR+21% afa (ez a weblapon 35,79+afa, tehát egyből adott kicsi kedvezményt)
Hozzá fa hajtókar: 1.6EUR+21%
GLS futár 10kilóig 11EUR+21%
Szerintem ez egész baráti, és a posta messze nem lineárisan nő a súllyal. Én vállalom a szervezést, de akkor Bp-ről kell mindenki elvigye a cuccát. Az a nagy kérdés, hogy mikor legyen a mutatvány. Lehet hogy idén már szűk az idő.
A gyári marófej ha jól rémlik 13-as, szódával még az is jó lenne, de össze van már ragasztva 3 oldal, negyedik nincs, hogy lapot be tudjam csúsztatni xd ebből adódik, hogy csak az ilyen tárcsás fej jó xd
Rendeléskor láttam szélesebbet, ami pont jó lett volna, de pontosan 3x szorzóval ment volna.
Marót se akartam venni oszt lett mégis, nagyon túlköltekeztem már így is, úgyhogy 4 húzással megoldom, plusz 3 perc oldalanként kb.
Még ilyen minőségű körfűrész kéne még bevásárolni egy tisztességes csavarkészletet és minden megoldható lenne otthon xd
A ünnepekre már leszabályoztam a pénzemet , dea közeljövőben szeretnék venni egy oszlopos fúrógépet ...egy ilyennek szemezgetek már pár napja ..ha van valakinek véleményeket szívesen venném .
Ekkora barmokat: női fényképet tesznek a férfi név mellé - emellett tényleg létezik egy Jim Sears nevű férfi orvos, TV-s, de az nem ez a szőkére kent liba ...
ON:
Bocs, de felháborító za a gátlástalanság, ahogy ezek a ...-k dolgoznak.
Ha (amikor) hozzáférek majd az oldalhoz és meg tudom nézni mit is árulnak (no meg persze aktuálissá válik mert összejön a csapat) lehet, hogy én is beszállok :)
Ha 11 mm-t kell marnod lehet hogy jobban járnál egy 6 mm-es ujjmaró használatával. Azzal két húzással megvan.
Vagy másik út, hogy ebből a nútmaróból is van szélesebb, sőt sorozatolni is lehet őket. Ha emellé felcsavarozol még két 4 mm-eset akkor az pont 11 milliméter-t fog neked vágni.
Mikor a pl. 50mm vastag, 150mm széles anyagot ötödször próbálod úgy elvágni, hogy mindkét lapjára merőleges legyen a vágás, a kérdés automatikusan választ kap :) Nekem nincs gérvágóm, de sebaj, helyem sem lenne hozzá - most a körfűrésszel és az oszlopfúróval kétféle sportot is űzök: sakkozom, miközben súlyt emelek :)
A Metabo KS 210 gérvágót nem szabad megvenni semmilyen áron. Legfeljebb olcsó pénzért tűzifát szabdalni. Ezt sokan állítjuk tapasztalatból. Ez a 216 más konstrukció, jobbnak néz ki, de ezt nem ismerem.
"Najó .. 3 hete ropogós mogyoróvajat vettél, most meg azt mondod játszanak a lányok velünk?? Mondd Leonard, te DROGOZNI kezdtél???"
"Najó, LUX öleslécet akarsz venni, most meg Metabo .... mondd Dekorhex, TE DROGOZNI kezdtél??"
Bocs, sok .... mit is nézek? :) Na ki mondta az elsőt?
És ki mondHATná innen a másodikat? :D
OK, szóval nekem a logósláncú Metabo gyalu is jól teljesít, de pont innen - most tényleg nem emlékszem ki - és pont Metabo gérvágót alázott. Hogy sok gondja volt vele. Nemtom. Persze ettől lehet még jó is az a cucc. Nehéz eset. Nehézzé a 65 ropis Bosch 8s ár teszi. Persze erre meg mondhatnám hogy van aki zöld Bosch sosem. Én egyik táborba sem tartozom, mert mindkét márkából van gépem (zöld Boschból több is). Sokan azért nem szeretik a zB-t mert túlárazottnak tartják a kategóriájához képest. Lehet. De ez erről a gérvágóárról most nem mondható el. A 90 ropi mindenképpen az. Akkor már inkább hozzádobok egy kicsit és egy ilyet:
Nincs mese akkor újból nekiesem majd a méregetésnek, én is a 1.5 méterest mustráltam, több időt fektetek majd bele. Egyenes megállapítás: "belenéztem".. illetve szemből nem, de egy hosszabbhoz oldalról odanyomtam, de ez a fényelés ötlet jó, kipróbálom majd.
A metabo 3 év garija igencsak szimpi szeirntem a zobis 1 év kötelezőjével szemben.
Ami még a metabo mellett érv, hogy bő 2cm-el azaz 305mm-t lehet átvágni a 282-vel szemben. Igaz, magasságban 5mm-el elmarad gyári érték szerint.
A metabohoz a gyárin felűl most ajcsiba adnak még 1 dedra pótkarikát... ez sem elhanyagolandó... na meg a 300w plusz teljesítmény sem jön rosszul.
Nos az hogy kapásból szép is legyen, meg sok is legyen (a megmaradt anyag), nemigen fog menni. Kompromisszum fog kelleni. Nem tudom titok-e mi készül ezekből a lapocskákból?
Tehát a kompromisszum jegyében megfontolandónak tartanám 409 javaslatát. Szalagfűrész. Egy kicsi, 200-as Einhell kijön annyiból amennyit rászánsz. Egy ilyennel és keményfa vágáshoz való szalaggal az a kompromisszum, hogy sokkal kisebb az anyagveszteség, csrébe nem olyan szép a vágásfelület, több picit a csiszolnivaló.
Akkor nekem szerencsém volt. Most meg nem mondom h 3 v. 4 csillagost vettem, de 1.5m hosszú. Eddig vágtam mellette lépcsőlapot, martam a maróasztal nútjait. Nagyon nincs örrhugyozás feeling.
Amúgy mit neveztél ki "referencia egyenesnek"? Amihez képest ellenőrizted az egyenességüket.
Én abból indultam ki, ha "gyárilag" görbe, akkor 2 egyforma hosszút szembeállítva vagy hinta (domború), vagy punci (homorú) lesz az eredmény. Mert annak az esélye hogy egyik homorún a másik domborún görbe, ráadásul egyforma ívvel - kicsi az esélyük. Ha ezt elfogadjuk alaptételnek, akkor ha "setétség" van, akkor boldogság van. Nos elég hülyén néztem ki az OBIban amíg találtam olyan helyet ahol egymásra fektethettem őket. Meg mobillal mögéjük tudtam világítani. De alig láttam fényt átszűrődni, és mivel szemre se láttam görbének, kineveztem egyenesnek :-)
Súlytöbblet: önmagában nyilván nem garancia arra, hogy annyival jobb is lesz a Bosch. De amilyen áron írtad hogy adják ... o.O Ma voltam a miskolciban. 89e a 8s. Megatoolnál akcióban 74. Szóval a 65 ropi az most rohadt jó ár. De azt is nézd meg mennxi gari jár hozzá. Metabó gérhez jár a regisztrációs XXL gari? Az 3 év.
Épp a napokban vett itt két kolléga ugyanolyan Einhell gyalugépet : az egyiknek gyári hibás volt az asztala, a másik hibátlan, ha jól emlékszem. Szóval, ha van rá lehetőséged, nézd meg személyesen a kiválasztott gépet. Például a vezető fixálva mennyire stabil ( mondjuk beton stabilnak kéne lennie elvileg, hogy amikor nyomod az anyagot ne távolodjon el a laptól ) mennyire kotyog (vagy nem) a lap tengelye stb. Valószínűleg be kell majd állítgatni mielőtt munkára fognád, ha lehet, de 0.01mm pontosságot nem kell tőle várni. Én kék Einhellt tapogattam egyszer a boltban ( ez ugye a "barkácsabb" széria ), nos az elég gagyisztikus hatást keltett, a pirosak valószínűleg jobbak. Én öntvény asztalost vennék és a tolóasztalka is jól tud jönni. Persze ha csak szeletelsz, akkor az utóbbinak nincs jelentősége.
Én a saját Bosch körfűrészemre új vezetőt gyártottam, mert a gyári használhatatlan volt, pedig az háromszoros árkategória, mégsem bírtam normálisan használni. Freud lapot vettem hozzá, ami hossz és keresztvágásra is megfelel. Szépen vág, szerintem hosszú évekig kiszolgál
Öleslécből tud valaki tutit ajánlani? Amit a hódos áruházban néztem, sem a bézik sem a profi nem volt használható, görbék...
Vagy át kell nézni 10-15db-ot mire talál az ember egy relatív egyeneset?
Más alternatíva vezetőnek?
Még a fejezőfűrészre visszatérve, számít a súly? Nekem valamiért nem tetszik a kb. 5kg súlykülönbség ami a bosch pcm 8s vs metabo kgs 216 m közt van. (18 és 13 kg nagyságrendileg)
15 centis 2.5x2.5cm lécecskéket akarsz tovább szeletelni? ez egész precíziós eseménynek tűnik. kicsi gép is elég, viszont minnél masszívabb kellene, ami meg kicsiből ritka.
Ár alapján igazából nagyon ügyesen tudok vásárolni, igazából csak arra lennék kíváncsi hogy az elvárásaimat egyáltalán tudja-e hozni ez a szint. Azt már látom hogy fűrészlapra nem kell majd sajnálni a pénzt, csak az érdekelne hogy egy viszonylag olcsó gépet be tudok-e egyáltalán állítani szép vágásra egy jó lappal. Meg hogy vannak-e ajánlott márkák/típusok ezen a téren.
Kézi vagy asztali gépre gondoltál? Tippre asztali, de nem írtad :) Legalábbis szerintem erre a feladatra jobb az asztali, precízebben lehet vezetni a munkadarabot
Amire kellene: kb.150x25x25mm méretű keményfákat szeretnék felszeletelni 2-3mm vastag panelokra, magyarán főleg hosszvágásról lenne szó. Ezt minél kevesebb hullóval szeretném megoldani, és persze az sem árt ha viszonylag keveset kell utólag az oldalaira rácsiszolni.
Erre a felhasználásra van esélyem értelmes áron körfűrészt találni? 30-40e körül ha megállna a dolog annak nagyon tudnék örülni, de tudok menni feljebb is ha nagyon szükséges.
Mint mondtam ez az első ilyen gépem, így még ismerkedem vele. Amit mondtál az egy jó tipp, használni fogom.
Mondjuk most nem nyúlok hozzá, be van állítva pöpecül a kapuhoz, max-min finomállítón 11mm, 4-szer végighúzom és kész.
Az osb vágása kicsit macerásabb a rossz dekopír miatt, de a nút sokmindent eltakar :D Ahol vettem ott nem akarták felvágni, mert rossz a körfűrészük, van csak életlen. Mivel szó szerint 20 méterre vannak tőlem így megbocsájtható :D
Ezt a fordított kerék dolgot próbáltam értelmezni.
Először is a nagy alu kerékről van szó ugye?
Nálam ez úgy van, hogy az "agy" része belül.
Így:
Egyébként azon kívül, hogy nézegettem kicsit a gyalut, összedobtam az elszívót, meg elpakoltam kicsit a műhely kupiját nem sikerült tovább lépni. Most már van hely, felállítani a gyalut, az elszívóval, csak közben lebetegedtek a lányok...
A Bernardo egyébként tényleg nagyon egyen kínai. Semmi jellegzetesség....
A konstrukció még annyira nem is rossz talán, az enyém is hasonló, és nem fúj ennyi port. Lehet, hogy kísérletezgetnie kéne a Thien szeparátor méretein.
De nekem is ez jutott eszembe: mintha vett volna egy komplett elszívót, aztán szétszedte, és összerakott belőle egy kicsit más elrendezéssel és tartállyal egy ugyanolyat. Akkor meg mi értelme? Mi itt mindannyian önálló elemekből építünk ilyeneket, jóval olcsóbb darabokból, és sok közülük jobban is működik biztosan.
nincs értelme abszolút skálának, mert a külünböző kések más-más méretűek, meg nem is teszed be kétszer egyformán. leteszed az asztalra, kitolod hogy a kés érintse az asztalt, rögzíted. ekkor ütközésig tolod az állítót és rögzíted azt is. most a gép rögzítését feloldhatod, bármikor vissza tudsz állni nullára. a finomállítón meg betekerheted az 5mm-t, utánna koppra tolva az 5mm lesz.
Ez a legelső maróm, így biztos olyanokat nem veszek észre, amit ti biztosan, de kapásból egy dolog:
A "fő" magasságállítóján nincs skála. A 3 pozíciós mellékállítón van, de a főn nincs, amit nem értek, pedig alapban gondoltam volna a dolgot :)
Párhuzamvezető meg ilyen nyalánkságot nem használok, a marandó stafnival párhuzamba fektettem egy másik darabot, hogy ne billegjek. Sajnos az asztal amin dolgozok hát khm, 5 perc alatt összecsavarozott bútorelemekből áll, nem a legstabilabb valami, de most megteszi :D Ami a legnagyobb bajom vele, hogy vékony az elem amire fektethetem a cuccot :(
A falécek rögzítése több időt vesz el, mint a maró használata. Sajnos csak 3mm a kés ezen, így 3-4 alkalommal neki kell mennem, hogy meglegyen a 11mm, de ténylegesen csak a beállítás és rögzítés vesz el időt, iszonyat ereje van no meg ez a makita kés sem egy utolsó :D
Ha valaki meg akar szabadulni régi asztalos szorítójától csak szóljon, mert nekem 2 van össz, amiből egynek az egyik szorító része szeret leesni :D
Kéne dekopírt is vennem, ami van az mocsok erős, budget márkára hallgat, ajándék volt, de a kést nem lehet normálisan rögízetni benne, ill. lehet csak sose lesz egyenes :D Pont függőlegeset meg felejtsük el :D
Ami nagyon keresztbetesz, hogy amiket vettem lécek fadepo-tól, azoknál 7-ből 4 kb ferde... Nagy gyalum sajnos nincs, amivel egyenesíthetném egyszerűen, így marad a variálás, hogy melyik kevésbé ferde vagy csavarodott :D
Szóval a marógép bejött, de nem egy könnyű darab, igaz szerintem nem lenne jó egy túl könnyű masina, nagyon billegne :)
Nem elég! A csövön belül kell a csupasz rézvezetéket végigvezetni. A csőben mozgó levegőben lévő statikus feltöltődést csak ez tudja elvezetni. Ha kívülre teszed a csőre a vezetéket akkor csak a csövön felgyülemlett feltöltődést vezeted le.
Ne feledd, minden egyes csődarabra csavarral rárögzíteni a vezetéket.
Óóóó... Az a zöld-sárga csoda! A barom munkavédelmis, meg akármilyen szakértő ha lát valami zöld-sárgát, akkor már minden rendben van. Nem érdekes hogy sz@rt sem ér, szakmailag indokolatlan esetleg ténylegesen káros... Ződ-sárga van, oszt kész!
Ha az elektromosan nem vezető műanyag csövön felgyűlik a sztatikus töltés, akkor a szorosan rátekert műanyag borítású huzalt mi akadályozná meg ebben? KPE gázcsövek fektetésénél is szigetelt (zöld/sárga) vezetékkel oldják meg ezt a problémát.
statikusan lehet feltöltődni, de nem lehet semlegesítődni. pont az lenne a cél hogy az elektronok elmenjenek az anyaföldbe. ehhez fémes kapcsolat kell. a cső felületén hemzsegő elektronokat kell elvezetni. az ellentétes töltés már elment a levegővel meg a forgáccsal, nem lesz rekombináció semmiképp.
mi fogja szívni? a belül bordás cső sokkal sokkal rosszabb mint ami nem bordás. menetirányba mindig bővülnie kell, mindig az érkező van bedugva az elmenőbe.
én csupasz drótot használnék, mezei 0,5-ös horganyzott virágkötöző drótot pl, mert nekem az van otthon.
Ma belekezdek az elszivó csövezésébe a garázs padláson,50 es drain csövet használok,akkor elég ha a cső külső részén végighúzok egy szál vezetéket szigeteléssel együtt és ezt bekötöm a földelésbe?A két vége csak úgy végződik a cső végénél?
" ha így használnám (mindenféle porfogás nélkül) - akkor fél perc múlva a szakállam is, meg az egész helység úszna a finom porban - de a csaj valahogy ezt is megússza :-))) "
Jaj, ne legyél má' ilyen értetlen! Antisztatikus!!! Na érted má'? An-ti-szta-ti-kus!!! Közel mégy hozzá oszt úgy nekitaszít a műhely falának hogy csak lesel. A port meg már magától taszítja egyenesen a gyűjtőzsákba. Nem mindenkire ragad ám úgy a kosz mint miránk, közönséges népekre!
tény, hogy nem az első videója a néninek amit megnézek. ha kivágják a megfordítást és csak öreg rókák látják hogy mi történt, az nekem már trükközés. nem mutatja hogy hogyan kell vastagot átvágni, csak úgy tesz mintha menne minden pikk pakk. de egy vén kötözködő manó vagyok, az igaz.
Három furatos 9 mm-es ritka mint a fehér holló. Az elterjedtebb a 12 mm-es 2 furatos. Ha találsz is itthon, nem lesz olcsóbb mint a linkelt oldalon. Szerintem.
"amikor vágja, akkor látszik hogy nem éri át a sponzor körfűrész, de nem baj mert amikor a végére ér akkor van egy nemfeltűnő vágás, és a levágott darab hopp, eltűnik."
Ha eleve nem előítélettel nézted volna akkor biztos észreveszed hogy közben megfordította az anyagot. A második vágásnál a nem gyalult felület van felül. Számos hiba van benne de ami nincs azt nem kell belemagyarázni.
Bezony! Elkezdtem én is vagdalni a 3m-es leceket az asztalin, de aztán inkább előkerestem egy ezer éves kis gérládát. Plusz legalább rendesen felavattam a FatMax fűrészemet. Igaz, a merőleges az nem lett mindig merőleges. Szóval az lett a vége, hogy "nagyjából" méretre vágtam a gérládával. Aztán pontosan és derékszögben az asztali körfűrész csúszkaasztalán. (tanulság: vagy a gérláda volt igen sz*r, vagy én nemtom rendesen használni).
Öcsémnek van egy "műanyag" (de elektromos, nemtom milyen márka) nagyon gagyi gérfűrésze. Meg itt volt vendégségben egy fasza huzogatós DeWalt is, olyan igazi békebeli, műanyag csak a bekapcsológomb volt rajta (megemeled=megszülsz). Mielőtt elkezdtem a munkát, mondom jajjadjó lesz azzal aprítani. Erre mindkettőt kölcsönadta parkettázni #>@&&#@&#>@&#>
Na VÉGRE valakinek leesett hogy valójában sza**ok a marónak titulált gyalura :D
Így vág, úgy táblásít, amúgy gyalul... ahelyett hogy meghívnánk, közösen, valakinek a pincéjébe (az enyém frissen festett! szép nagy asztallal!) , és elmagyaráznánk neki az alaplépéseket. Kezdhetnénk mindjárt a fűrészeléssel ...
Hogy ti mennyire nem láttok, ez hihetetlen :) A faanyag csak indok volt a popsi, cici domborításhoz !! Nézzétek meg mégegyszer, és remélem, ti is észreveszitek, milyen mozdulatokkal kell a faanyagot szabni, megmunkálni ... Szakmai video ez, csak nem asztalos :)
Nem akarom védeni, de szerintem egyszerűen bevágja mindkét oldalról a deszkát, ezért jelöl 2x és ezért esik le a második vágás után a vége :)
Valószínűleg nem a hozzánk hasonló profiknak készülnek ezek a filmecskék :-) de én (is) sokat megnézek, mert apró ötleteket majd' mindig találok benne. Mondjuk ebben pont nem találtam :-D
Na arra kiváncsi lennék Én is, hogy hogyan oldod meg a kamerás felvételt. Meg hogy milyen kamerával hogyan stb... :-))) Már régóta etetem én is a kis dögöket :-))) Csináltam önetetőt is, mert így ha nem is érek rá akkor is tudnak kajálni. Ki kellett zárnom előszőr a galambokat, majd a rigókat is. A galambok nagyon elszaporodtak és elették a kaját a cinegék, megyvágók stb-k elől. A rigók meg egyszerűen kiszórták. A földön volt 5kg szotyi az etető meg üres....
Igen, valós felhasználói élménnyel gazdagodott fórumlakót kerestem volna :)
Mindenesetre a tapogatáson én is túlvagyok, sőt meg is rendeltem, a héten elvileg át is fogom venni elég jó áron kínálja a zobi...67.5 ért nem fogom otthagyni a boltban. Kár, hogy csak 210-es.... de semmi telhetetlenség :)
Az etetőt természetesen lekezeltem, most szárad. Hét közepe táján ha lesz rá idő helyére kerül.
Tervben van egy állandó, madárleső kamera telepítése is.
"direkt olyan trükkfilmet forgatsz, ami úgy mutatja hogy a termékkel el lehet vágni egy ilyen gerendát, pedig nem."
Ez nekem ugyanaz a kategória, mint amikor a Teleshop-reklámokban, Frau Schmidt, a krémfehér kiskosztümjében és tűsarkú cipőben festi ki a szobát sötétkék festékkel és HVLP pisztollyal - méghozzá úgy, hogy az ajtó mellett végigmenve, egy gramm festék sem kerül az ajtófélfára, kizárólag csak a fal lesz egyenletes sötétkék - más nem.
Természetesen sem Frau Schmidt fehér kiskosztümje, sem a padló egy gramm festék-cseppet vagy permetet sem kap a művelet során. Ez ám a (festő)művészet !
Az asztalos-csajra visszatérve, van egy pillanat, amikor kézi szalagcsiszolóval megy végig az anyagon - de a gépen se porgyüjtő-dobozt se porszívócsövet nem láttam - mégse képződött egy gramm por sem.
Lehet nekem szar szalagcsiszolóm van - de ha így használnám (mindenféle porfogás nélkül) - akkor fél perc múlva a szakállam is, meg az egész helység úszna a finom porban - de a csaj valahogy ezt is megússza :-)))
Egy csomó ilyen csúsztatás illetve egyéb konkrét elbaszás van benne, erre mondtam én is, hogy aki ezen video alapján nekilát és így csinálja az csak vakarni fogja a fejét.... szóval egyetértünk.
Azt hiszem én sokkal egyszerűbb megoldásban gondolkodom:
- vagy olcsó Lidl-s száraz-nedves porszívó,
- vagy az olcsó Lidl-s hamuporszívó.
Azt hozzátenném, hogy eddig soha nem dolgoztam normális elszívós megoldással. Azt várom tőle, hogy habár nem lesz tökéletes (mondjuk hamar megtelik), de sokkal szebben (kevesebb por, forgács) tudok dolgozni vele, mint korábban. Mondjuk ha a porszívó a beszívott port kifújja a másik végén, akkor azzal nem biztos, hogy előrébb kerülök.
amikor a végét vágja le, nem tartja semmi a leeső darabot, be fog neki hasadni amikor leszakad. de a másodikat amikor vágja, akkor látszik hogy nem éri át a sponzor körfűrész, de nem baj mert amikor a végére ér akkor van egy nemfeltűnő vágás, és a levágott darab hopp, eltűnik. ez már szerintem kimeríti a csalást, mert olyan képességgel rekámozol egy eszközt, ami nincs meg benne. direkt olyan trükkfilmet forgatsz, ami úgy mutatja hogy a termékkel el lehet vágni egy ilyen gerendát, pedig nem. tovább nem is néztem.
Miután a vastagolóban a végén lebillentette a gerendát, és utána még nekiállt a kézi gyaluval kiegyenesíteni....
Majd a fűrésznél a vége háromnegyede lelógott és úgy nyomta rá a körfűrészre a tolófával...
És végül az egyengetés a hanyatvágott gyaluval, és utána egyengetett még a kézivel is.....
Szóval nem értem miért nem eleve a géppel csinálta a vastagolást - jól. Akkor nem kellett volna egyengetni sem kézzel, sem géppel. Ráadásul lapjára át sem tulta az egyengetőn a felszeletelt cuccot.
Aki ezen video alapján akar táblásítani az nagyon meg fogja szívni.
nem erről van szó. egyszerűen amit látunk annak kb annyi köze van a valósághoz mint a starwarsnak. ez egy előadás, forgatókönyvvel, történettel, trükkökkel. ez alapján utánnacsinálni csak az tudja, aki nélküle is tudja. szórakozásnak meg tudok jobbat mint ilyen mesét nézni.
A videókat megnéztem már. Csak nem tudtam, hogy te vagy az. :) A kerekek kellenek mivel nincs állandó helyem. Oda tolom ahol dolgozni tudok. Vagy a garázs, vagy a fedett szín. Na meg ahol épp nem zavar senkit a munka. :) A kerekeket nem tudom levenni, mivel azzal együtt lett tervezve a magassága. A nélkül alacsony lenne. 11cm emelnek a kerekek.
A satut úgy vettem az Akme kft-n keresztül. Ők kapcsolatban vannak a York magyarországi importőrével. Azt tanácsolom, keress fel egy boltot ahol lehet York satukat kapni ott talán tudnak rendelni neked.
Tanácsotokat szeretném kérni. Vásároltam kerítésnek méretre gyalult akác deszkákat. Csiszolás és festés után raknám fel őket. Most szépen be vannak tárolva, és lesúlyozva, mindegyik egyenes. Kérdésem, hogy volt közöttük néhány darab, ami el volt vetemedve. Érdemes esetleg így tartanom még, vagy úgyse fognak kiegyenesedni? Köszi
Jók az észrevételeid,elég messze van két okból,ha jobban kiraktam volna az egész asztalt jobbra akkor képes lenne felbilleni a gép,plussz lábakat meg már nem akartam,az asztal már igy is szinte nehezebb mint az egész gép volt gyárilag.
A másik hogy a csúszóaztal elég keskeny lesz,igy a vágandó anyag nagy többsége fix asztlon hagy legyen.
Ötletként mit szólsz ahhoz hogy a csúszóasztalon lévő vezető végébe (ami a koronghoz közel esik),teszek egy csapágyat ami pár tizedet kilóg alulra és az is gördül a fix aztalrészen.
Egyszer véletlenül az OBI-ban kint volt a polcon, csak fogdostam, húzgáltam ... gondolom nem ilyen tapasztalatot keresel :-)
Időnként én is sírok egy jó gérvágóért (hétvégén kézifűrésszel + gérládával szeleteltem 10db 3 m-es lecet méteres darabokra) és a 8S-el is kacérkodok. De ahogy a jó satu, már ez is csak a jövő év zenéje lesz.
Etető mutatós. De nagyon natúrnak néz ki, gondolom tervezed valamivel felületkezelni.
Ez igen ... látom nem csak nekem tetszik a csapolás!
Az a satu is igen fincsi darab. Azt olvastam hogy 70 ojró és 4 hét .. ha nem titok, egy linket dobsz hogy honnan rendelted? Nekem jövő nyári projekt lenne egy jóféle (legalábbis fejben az) gyalupad, ahhoz meg nem árt egy jóféle és megfizethető satu sem. Ez a 70 EUR meg nem tűnik elrugaszkodott árnak.
Emelés/mozgatás: ha akarsz jókat röhögni, a témában a szerencsétlenkedésem, időrendi sorrendben: 1234 (össz ~11 perc 18+ -os videó). Az elv az ugyanaz mint nálad, álltó helyében ne a kerekeket terheljem, csak a mozgatás idejére. Azt el kell mondanom, mióta elkészült (nyár közepe) és a jelenlegi helyére mozgattam, még nem moccant meg az asztal :) Nálad kicsit más a helyzet, a kerék a láb alatt fixen, azt már nemigen emelgeted az én módszeremmel. Őszintén szólva nem tudom, az lenne-e a legjobb megoldás, hogy az akármilyen lift-szerkezetet terheld folyamatosan. Az asztalodnak szép masszív lábai vannak, én álltó helyében azon pihentetném és inkább a kerekeket emelném a mozgatás idejére. De hátha érkezik egy kivitelezhető megoldás is a te verziódra is. Nekem most nem jut eszembe hirtelen semmi.
Ez hát. :) Gondoltam még 3cm-es xps-ből, de azt végül elvetettem. vaskeretem nekem is van, ahhoz furmányos módon lesz iktatva a gipszkarton profil, a plafonravaló :) mert az lapos, széles. De akarok egy süllyeszett polcot is belegyártani, ha már egyszer kiberháltam, és látom hót üreg van mögötte. Egy értelmetlen vízleágazás-hely kicsit bonyolít a dolgon, de mindenképpen megcsinálom, és kézmosót is dugok bele.
Ha bemégy a Bakoshoz, és kérsz ütvecsavarhúzót, adni fognak egy családi gyufásdoboznál kicsit nagyobb vasdobozt, amiben lesz a szerszám, meg egy bitátalakító és pár bit hozzá.
A szerszám maga egy fél collos dugókulcsnyél, amiben van egy ékpálya, és egy erős rugó.
Az átalakítóval erre a nyélre fel tudod rakni a 9mm-es bitbefogót, hogy kisebb csavarokat is nyithass.
Úgy működik, hogy felrakod rá a kerékanya méretű dugókulcsot, feltolod az anyára, beforgatod ütközésig balra a kotyogás ellenében és egy félkilós kalapáccsal ráversz a végére.
Ettől beindítasz egyszerre két dolgot: egy jó nagy erőhatást, amivel odaszorítod a kulcsot a kerékanyára, és egy másik bazinagy erőhatást, amit az ékpálya generál, és ami el akarja forgatni a kulcsot a nyélhez képest pár fokkal, ez csavarja le az anyát a csavarról.
Eddig nálam nem volt neki semmilyen csavar ellenfél. És nem kell neki semmi hely. Ahol elfér a dugókulcsfej, ott használható.
Ne szomorodj el - nem biztos, hogy a tiéd is csálén vág.
Egyébként - ha jól összeadom - ezen a csáléságon kívül nem volt más bajom a géppel.
Mondjuk ez azért bosszantó volt egy olyannak, aki (most kérem nem minősíteni) de jól-rosszul és jobb híján - azért bútort gyárt vele.
Még ha egyszerű (főleg konyha) bútort... de akkor is.
A teszt egyszerű, egy darab élfóliát vagy más könnyű, egyenes anyagot a lep széléhez illesztetsz - és megnézed mennyire fut a penge síkja a talp (a gép) tengelyével.
Ha visszalapozol kicsit, ott vannak a fotóim is a "nagy tesztről" :-))))
A kerekek csak mozgatásra szolgálnak. A lábak oldalára akarok rakni egyfajta emelő szerkezetet amivel lehet egyfajta plusz támasztékot adni illetve ki lehet egyenlíteni a talaj egyenetlenségeit.
Az 'A' terv: az, hogy két tőcsavar lábanként illetve egy 50 cm hosszú támaszték a maradék anyagból középen egy végigfutó núttal. Ebben csúszna a két csavar. A lezárás és szorítás meg egy egy anyával történne. Ez az egyik ötlet.
A 'B' terv: C profil a lábba és az abba való csavar+ a támaszték. Így a profilban csúszna a csavar és nem a fába vágott nútban.
Ezzel most eléggé elszomorodtam. Volt nálam ilyen gép kölcsönbe és nagyon meg voltam vele elégedve. az tavaly vagy azelőtti vásárlásból származott. Most hogy láttam a boltban, gondolkodás nélkül megvettem. Még ki nem próbáltam, de megyek a műhelybe és megnézem.
Alapos és szép munka, bizonyára stabil is lessz az asztal, de szerintem nem azokon a kerekeken. Ha a méretezésnek megfelelő terhelést fogja kapni, akkor gyengék azok a kerekek.
Az anyag az 87x47 mm-es borovi. A csapolási szög a képen látható. A fecskefark csap szögét vettem alapul és felnagyítottam. Ragasztva van és a hossztengelyénél meg van merevítve egy idegen csappal. Ez látszik is a képeken.
Sziasztok. Új vagyok a fórumon, de régóta olvasom már. Első munkám hobbiasztalosként egy saját munkaasztal volt. Ma fejeztem be az alapokat. Még van hátra egy két dolog amit szeretnék megoldani. De már használható. Csavarokat csak a satuszerkezet rögztéséhez használtam. Csapolások véső és fabunkó kombinációjával alakítottam ki. Vélemény? Észrevétel?
Hátuljáról pontosan bejelölöd a leszedhető műanyag talp segítségével a furathelyeket, onnan megfúrod, "színéről" meg süllyesztesz. Bakelit anyag, de a sima OBI-s kínai (tán' még nem is HSS) süllyesztő szépen megette. Csak óvatosan kell neki tolni. Oszlopossal könnyebb óvatosnak lenni.
"Onnantól vagy legalább minimális tapasztalattal rendelkező hobbiasztalos, ha a kedvenc jelölőceruzád mindig nálad van. És nem ingázol érte folyamatosan a pince és az emelet között ..."
...vagy van egy "jól felszerelt" tacskó-kutyád - amelyiknek a "kabátzsebeiben" ott van minden gyakran használatos szerszámod és amelyik követi minden lépésedet bármit-bárhol is csinálsz :-))))
Én a hátfalat három részből , osb lapból csináltam, a közepe elölről van csavarozva. Négy fehér műanyag takarja el a csavarokat .Osb lapra sziloplaszttal ragasztottam fel a csempét és fugáztam ki. Mai fejemmel az osb lapra még egy gipszkartont is rácsavaroznék és úgy rá a csempe, az alsó és felső belülről van csavarozva és sziloplaszttal kinyomva oldalt. A régi vas keretre erősítettem párnafát és úgy megy rá a három elem.Csempe nincs mennyezetig (jobb lett volna) kb. háromnegyede után üvegszálas tapéta van (talán nem annyira érzékeny mint a festett fal,nem hólyagosodik kisebb ázásra, mennyezeten is az van).
Valamire rájöttem. Onnantól vagy legalább minimális tapasztalattal rendelkező hobbiasztalos, ha a kedvenc jelölőceruzád mindig nálad van. És nem ingázol érte folyamatosan a pince és az emelet között ...
Látom képben vagy. :) Ezeket tapasztalom én is, vigyázni kell hova nyúlok s mivel. Lassan, finoman
kell szétbarmolni mindent.
Hungarocell és cementeszsák-maradványos tömítés a konyhában volt a gázcsőnél. Ott is kibányásztam, kicsit körberaktam hungarocellel a csövet és visszadolgoztam, szintén padlósíkba. Így már nem kong, sima, de nincs is közvetlen körbeöntve (ráadásul védőcső is van rajta)
A heggesztett csövek itt még egyben vannak, de úgy szeretném megcsinálni, hogy szükség esetén hozzá lehessen férni, illetve lebarmolás után vissza lehessen építeni.
Azért az se semmi, hogy a strangborítások a legnedvszívóbb pozdorjából voltak gyárilag, mindenféle festék nélkül a sötét oldalon. Gipszkartont tervezek a wc-re, és bár ott nem valószínű, kitaláltam, hogy vízlefolyatóssá teszem. Lefestettem a sötét oldalát alapozóval, ami frankón ráment a kartonra, majd megy még rá fedő zománcfesték is. Eddig úgy tűnik jó lesz a homemade vízzáróssá tett sötét oldali gipszkarton. Ha jönne valami zuhi lefolyik az oldalán s nem szívja be semennyire.
Beszámolnék egy svéd viasz nevű termékről. Kültéri ácsmunkákra való (Pigrol, Tikkurila)- nem szükség előtte csíszolni, gyalúlt felületre is mehet, a rétegek között sem kell. Színezhető is.
Elég kiadós, egy 2.5 literes kiszereléssel két rétegbe elég 18-2o nm kezeléséhez (jó vastagon rétegenként -ecsettel felvíve). Vizes alapú, fenyőre kitünő. Az ára se vészes.
Három éve használom és nagyon jól bírja az UV sugárzást. Szinte semmit nem változott a színe a déli oldalon. Jobb mind a vastag lazúr.
Nálunk régen c16-ól (lehet c20) alapból vízzáró a frakciózottan kevert beton, legalábbis egy laboros így mondta . Persze a szállítón ha ráírták ugyanarra betonra egyből +500 volt a vz2 minősítés.
Födém áttörésnél vigyázz ahol a csövek átmennek,hungarocell darabokat szoktak befeszíteni és rádobtak pár lapát földnedves betont régi panel lakásokban.Gyorsan be lehet nézni a szomszédhoz. Sőtt egy laza padloponozással is le lehet áztatni a szomszédot. Régi lakásom másik gyenge pontja a régen hegesztett szennyíz csövek hegesztés mellett szoktak eltörni és szép óvatosan áztat mindenkit. Mikor baj van senki nem akarja leverni a csempét a wc mögött mert pl. ott mennek a csövek és a hátfal természetesen nem bontható.
Erre nincs szükség. Ha anno nem 2-3 centis dudorral plafonolták volna meg a rátaknyolóművészek és a gányerfestők a kérdéses részt, és nem többréteges váltott meszes-diszperzites festést csináltak volna, nem bontottam volna le.
Ami a fúrószár befogóját illeti, amikor megvettem a (legszokványosabb, 800 W-os, áruházi általános-klón) gépemet - akkor attól tartottam, hogy nem a fúrók fognak hamar kopni, hanem a befogó-rész nútjai.
Illetve - rosszabb esetben - a gép tokmánya.
Erre az történt, hogy az egyik 8-as SDS fúrómat tényleg a szarrá-kopásig használtam, már a lapka azonos átmérőjű a szintén tönkre-kopott spirál-szárral...vagyis a fúró teljes mértékben elhasználódott...
....de a befogó-része (a nútok) még újszerű állapotban vannak.
Volt egy olyan érzésem, hogy a befogó-vége a fúróknak keményebbre vannak edzve még a munka-végnél is :-))))
Nekem kőműves a szakmám, de nem emlékszem arra, hogy a betonhoz vízzáró adalékanyagot lehet keverni. Az is igaz nagyon régen jártam iskolába! A beton a hozzáadott cement mennyiségétől lesz vízzáró! Egyébként ez is enged át vizet, de csak annyit amennyit a levegővel érintkező felületen el is tud párologtatni. Persze a vízzáró réteghez fontos szempont a betonfal vastagsága, az abban beépített vasanyag, és talán a legfontosabb a beton tömörítése. Csak a zsaluban megfelelően tömörített beton lesz vízzáró. A vízzáró betonba azért raknak vasat, hogy ne tudjon eltörni, elrepedni. Mert ha elreped a beton, akkor a beton ugyan vízzáró, de a repedésen keresztül befolyik a víz!
Pár hónapja vettem a Homasita-nál egy 12V-os 'kerékkulcsot'. Az ára 16 500 Ft volt, a kibírható kategória. Ezzel tudtam leszedni a hátsó fékkengyelt tartó, berohadt 17-es csavarokat, és a kerekeket is ezzel szerelem azóta, ha kell. Lényeges tulajdonsága, hogy be lehet rajta állítani a meghúzási nyomatékot, amit viszont MINDIG a laza állapottól indítva kell érteni. Aki derék problémákkal küzd, nagyon jó, hogy csak fel kell emelni az autó oldalát - erre egy krodil emelő pont jó - és előzetes meglazítás nélkül ki lehet oldani a kerékcsavarokat.
Kioldási képesség: véletlenül, a már egyszer meghúzott kerékcsavarra ráhúztam még kb. 120 Nm-t. Kis nyűglődés után szépen kicsavarta :)
Egy SDS+ fúrógép űtési energiája 1,8Joule körül mozog (65oW nominalis motorteljesítménynél), az SDS MAx 5,9Joule (1o5oW).
A fúrószár átmérője az én esetenben ugyanaz volt, csak a SDS Max befogatású sokkal szívosabb anyagból van készítve.
És persze 5x drágább is és quadra vágóéle van.
Az SDS+ kalapácsának van egy colos méretű dugattyúja, a SDS MAX-nak két colos.
A MAX-nak általában függőleges motorja van, amihez egy kúpos fogaskerékkel kapcsolódik a mechanikai rész és mindenképpen van rajta egy kulplung is (Hall szenzor a motoron vagy mechanikus a kapcsolószekrényben).
A joule egy 1oo grammos kalapács űtési energiáját jelenti 1 méter magastól elejtve.
Egy SDS másodperceként kb. 5o-et űt.
A befogótokmány a SDS-nek átmérőben kb. a fele mind a MAX-nak (és van egy hosszanti kanális is, nem csak az a szar gólyós -bajonettes mechanika).
Meg kell valahogy beszélni minden lakóval, hogy egyszerre készüljön a fürdő felújítás, minden régi főcsövet kidobni és közösen újat tenni le a pincéig, új aljzatbetont húzni minden fürdőben és azt szakszerűen leszigetelni (drága), valamint szigetelhető karimás padlóleszifont szerelni. Vagy el kell onnan költözni. 3o-4o éve nem voltak meg a mai technologiák. A főcsövekhez nem lehet normásisan illeszteni az újfajta csöveket. A beázásoknak sosem lesz vége.
Lebontottam a fürdőben a fűtéscső körüli gyári 2 centis huplis "eltakaró" gipszrágányolást. Hát, ölég érdekes módon szakbetonoztak anno. :) Most tömhetem be a lyukakat csempedarabokkal, csemperagasztóval, szépen berétegezve, végül plafonsíkra lehúzva, de előtte azt a pár helyet ahol mégiscsak plafonsík alá kicsordult a betunkolt rücskös beton, a 2,7-es lux hiltivel ledolgozom. Megfúrkálom, lekalapálom. Megfúrkálom, lekalapálom. Szeretni fognak a szomszédok megint, főleg úgy, hogy 1 emelettel feljebb most volt komplett fürdőfelújítás. Sajnos nem tudtam velük szinkronban dolgozni a héten.
Biztos jól tudod, hogy a beton szilárdágát a víz-cement arány határozza meg.
Nem szeretek vízet tenni bele, pedig az emberek mindig követelik.
Más
Ha egy negyed köbös keverőbe, beteszel recept szerint tiszta homokor és 16-3o mosott kavicsot és hozzá 2.5 zsál 42.5-es cementet, a betonelem vastagsága legalább 2ocm és meg van rendesen rázva, valamint az öntés nincs megszakítva, akkor vízzáró.
Amit itt leírtam, az egy betongyártó üzem volt, ahol valószínűleg nem 220v-tal csinálták a betont. Csak másnak is keverték a betont valamilyen toronyban. Néha beállt egy Zil, ami a laktanyába hozta a betont (már ha odaért, nem mindegyik), ahhoz keverték a vízzáró adalékot. A kételkedés oka az volt, hogy 5 m3 betonba beleöntve 1 liter bármit, lehet-e vízzáró betont gyártani. Mindez 1987-ben, még az átkosban.
Bár olyant is hallottam, hogy Ausztriában a helyszíni alapozáskor is tudnak vízzáró betont csinálni, még ott a helyszínen is vibrációs módszert tudnak alkalmazni. Nem értek hozzá.
Egyszerű 220v-os beton keverővel igen nehéz vízzáró betont készíteni szerintem. Mixer betont, nagyobb mennyiséget meg nem avval szoktak keverni. Szegény Dombi Józsi bácsi (isten nyugosztalja) álltunk a budai egyetem próbareaktor építésénél, megnézi a szállítót (szállítón kilónként minden raja van és keverésenként) és az mondta a mixeresnek adjon hozzá 6 liter! vizet mert nem elég képlékeny (6m3 betont hozott) mixeres vízcsap kinyit zutyi bele kb. 60 liter,összekeveri,beton terülése jó lett erre Józsi bácsi azt mondja: ugye mire képes 6 liter víz, pedig az öreg nagyon elismert, rendes koponya volt.
1987-ben vonultam be másodszor egy építőalakulathoz. Vácon építettünk egy laktanyában mindenfélét. Volt egy srác köztünk, valamilyen egészségügyi problémával, ezért őt a betonkeverőhöz küldték egy fontos feladathoz: amikor a hadseregnek keverték az 5m3 betont valamilyen üzemben, ami belefért egy Zilbe, akkor bele kellett öntenie egy liter folyadékot, amitől az a beton vízzáró lett.
Mi laikusok egy kicsit kételkedtünk a vízzáróságban, de ez volt az elmélet. Persze ha belegondolok, mennyi anyag ment onnan maszek építkezésekhez, semmin nem csodálkoznék.