Ne akard eltüntetni a csavarfejeket, hanem inkább emeld ki!
Ne valami ronda csavart használj, hanem keress szépet, és azzal csináld. Lézerpontosan vonalban legyenek, meg az elosztásuk is legyen geometrikusan jó(pofa), szóval a csavart kvázi építőelemként, díszítésként használd!
Használj konfirmátorcsavart - nagyszerűen használható fenyőben is, előfúrva, bárki bármit mond. És tart mint állat. Annak szép a feje, nikkelezettet vegyél, az jól mutat. Imbuszkulcsos, elsőre nem is csavarnak tűnik.
Elvileg például a lambériát a nútban szegeljük, hogy ne látszódjanak a szegek.
Nos, én láttam egyszer egy olyan módon szegelt lambériát, amin a lapját telibeszegelték, mint állat! :))
Csak... és ez a lényeg, rézszegek, nagy fejjel, zsinórral kihúzva a pontos helyük, soruk, és ettől mindjárt különleges lett a dolog, nem ronda.
Azért csak érdekelt és rákerestem a gérvágó fűrészlapra. :P
Ennek az oldalnak a közepén 3 sorozatban is gérvágó fűrészlap van. Pilana csak, hogy ne az legyen, hogy nem értenek hozzá. Kettő pozitív homlokszögű és csak egy negatív. :)
Én eddig azt hittem, hogy a kívánt homlokszöget leginkább a vágandó anyag határozza meg, nem az hogy a cucc alatt vagy fölötte van a motor, de nekem mindegy. :)
Bréking nyúz: Ma reggel a Bp. Késmárk utcai ALDI-ban láttam 4 db 500W-os Workzone állványos fúrógépet. Ha igaz (be volt borulva az árcédula, de gyanítom, hogy ehhez tartozott) akkor 29.990,- -ért mérik.
Nem tudom, hogy volt-e mostanában újságban hirdetve, én nem emlékszem rá, úgyhogy meglepett.
Tulajdonképpen sok gondolkodni valóm nincs vele, mert a jelen tárgy esetében az olaj által hozzáadott "izgalom" kétesélyes, ugyanis a táblásított részeken vannak eltérő árnyalatú darabok amik így szépen harmonizálnak és ezt a viasz megőrzi, és tapintásra is sokkal kellemesebb érzete van a viaszolt darabnak.
Persze, lehet kísérletezni az olaj+viasz verzióval is, amit lehet, hogy a következő darabnál* meg is teszek, de az a jövő zenéje.
*annyi elcseszés lett benne, hogy mindenképpen fogok még legalább egyet készíteni valamikor tavasszal
Néhány kép a folyamatról:
Miközben tüzelőnek aprítottam a mogyoróbokor tavaly levágott ágait, rájöttem, hogy túl szép ez a fa ahhoz, hogy elfűtsük, legyen belőle valami kis apróság. Így indult a projekt.
Szegény ember tolóasztala, mini gatteroláshoz:
Alakultak a derékszögek:
A doboz leendő oldalai (azért 5, mert egyet sablonnak használtam a beállításokhoz, és ha azt elcseszem, még maradjon elég használható):
A tökéletes 45°:
Az elválasztó lapok helyének marásához készült egy kis segédeszköz:
Az első próba illesztés, egész jó lett:
A tető. A szél marásakor elmozdult a maró vezetője (a rezonanciától lelazult az egyik szorító) és mire észrevettem, már túl mélyen belekapott az anyagba. Akkor majdnem megütött a guta, de aztán ahogy próbáltam rendbe hozni a dolgot, csak rosszabb lett. Végül azért kijött döntetlenre, de ekkor dőlt el, hogy kell még egyet készítenem, hogy legyen egy, ami nekem is tetszik.
Az elválasztó lapok. Itt megint szerephez jutott a mini-tolóasztal. 7-8 mm-re szeletelve, majd gyaluval beállítva az 5 mm.
Későbbi képek nincsenek, azóta az elválasztó lapokat befejeztem és a doboz is össze lett ragasztva. Még a tetőre kell a "fogantyút" megcsináljam, illetve csiszolás, viaszolás van még hátra, de gyanítom, hogy ezek már csak jövőre kerülnek sorra.
Műhelykotrás közben akadtam erre a gáztüzelésű hőlégfúvóra, régen ezzel fűtöttem alkalomszerűen a műhelyt.Némi szárazvörösért elvihető(khm...).Van hozzá három gázpalack is(2 tele), mondjuk 10.000 ért.
Hozzám került, egy koros, de kiváló makita gérvágó (nemrég volt róla kép a fórumon), mintegy 30 kg-os súlya öntöttvas mechanikára utal, és egy általam eddig nem tapasztalt pontossági kategóriát sejtet. Nézegettem a gérvágóba való tárcsákat, mitől mások ezek? Fűrésztárcsát nem kaptam hozzá, egy mezei 80 fogú 255 mm-es tárcsát tettem rá, ezzel szépen vág. Érdekes, hogy nem dönthető a gép.
:-)) A magam részéről pillanatig sem gondoltam, hogy rferi ne értené a kérdést, de Ő a leírtakra válaszolt, az pedig nem a falapról szólt. :-D Ergo, időnként nagyon kicsin múlhat egy leírt szöveg jelentése.
Úgy gondolom, a kérdezőnek további felvilágosításokat kellene adnia a kérdése megválaszolhatósága érdekében. Ennek ösztönzése lenne rferi hozzászólása, amit én egyfajta humorként értékelek.
Az egész történet szempontjából szerencsésebb lett volna a "fából készült bútor" kifejezés, és akkor nem domborulunk-laposodunk :-)
De hogy a kérdezőnek, Pityunak is válaszoljak: ha fából van akkor nem csavaroznám. Megfelelő csapozással szerintem felesleges, és a csapozás "szebb" (nem látszik).
Bár ugyan van rejtett csavarozás is, de azért az sem teljesen rejtett (dugózhatod utána, a dugó helye meg látszik).