Keresés

Részletes keresés

Alfa Hold Creative Commons License 23 órája 0 0 149266

ha nem lenne kettős szigetelésű az MT, nem engednék szabadvezetékként a felhasználását.

Előzmény: Cfonya (149263)
Cfonya Creative Commons License 27 órája 0 0 149265

"Pontosítanék."

Nem sikerült.

"A 750V feletti szigetelés előírása a fogy mérő utáni első mért szakaszra áll. (többek között)"

Én nem írtam felettiről. De a 750 V-osról igen, melyet az MSZ EN 50525-2-31:2011 Általános alkalmazású vezetékek. Egyerű, köpeny nélküli, hőre lágyuló PVC szigeteléssel szabvány tárgyal.

Ebben van az, hogy Cables for fixed wiring - H07... Nem pedig az, hogy első mért szakaszra.

"Vakolat alatt mehet olyan vezető, amely kettős szigeteléssel rendelkezik és gyárilag alkalmas rá."

Meg a szabvány szerint. Az MT meg nem.

"Itt van az mbcu, ami szintén 750V alatti"

Csakhogy annak a köpenyére is van villamos követelmény. Az MT köpenyére meg nincs.

"Y-MJ"

Én ugyan elő nem hoztam ilyent se pro, se kontra.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149257)
peterch Creative Commons License 27 órája 0 0 149264

Ne a szigetelésen rágódj !

A vakolat vegyi összetétele és az MT kábel köpenyének vegyi összetétele is teheti , az egymásra ráhatás végett , hogy tiltják . Nem vagyok kémikus , de én erre gondolok . 

Előzmény: plepi (149258)
Cfonya Creative Commons License 27 órája 0 0 149263

Csakhogy az MT az nem kettős szigetelésű. A köpenyére nincs villamos követelmény a szabványban. Az MBCU az kettős szigetelésű, annak a köpenyére van.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 28 órája 0 0 149262

Nem szabvány. A szabvány csak körülír,  feladatra alkalmasként.

A gyártói előírás meg meghatározza az alkalmazhatósági környezetet

Előzmény: plepi (149260)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 28 órája 0 0 149261

Nem a vezető ér dönt. A külső köpeny vegyi összetétele.

Ha megnézed egy mt és egy mbcu-t. Az Mt egy külső pvc bevonat és érszigetelés.

Az MBCU egy másfajta külső köpeny, egy belső kitöltő réteg és egy érszigetelés.

Előzmény: plepi (149260)
plepi Creative Commons License 29 órája 0 0 149260

Rendben èrthetö. Csak azt nem èrtem hogy a szabvány alkotója mièrt így döntött. Sok külömbsèg nincs köztük tömör rèz illetve sodrott.De jó lenne tudni hogy mièrt nem lehet erre lennèk kiváncsi 😄

Előzmény: Mr. Pepe00 (149259)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 29 órája 0 0 149259

Az MT nem mehet vakolat alá, az mmcu meg mehet. Így már egyértelmű lehet. A nym-j is mehet vakolat alá.

plepi Creative Commons License 30 órája 0 0 149258

A h05vv-f iskettős szigetelésű és mégsem lehet vakolat alatt szerelni?? Ez nekem kétértelmű.Szerintem az mm falkábel sem rendelkezik akkora szigeteléssel mint az MT.

De ez csak az én véleményem. De azért köszönöm

Előzmény: Mr. Pepe00 (149257)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 1 napja 0 0 149257

Pontosítanék.

Nincs tiltva a 750V alatti kábelszerű vezeték. A H05vv-f felhasználásási utasítása nem teszi lehetővé.

A 750V feletti szigetelés előírása a fogy mérő utáni első mért szakaszra áll. (többek között)

Vakolat alatt mehet olyan vezető, amely kettős szigeteléssel rendelkezik és gyárilag alkalmas rá.

Itt van az mbcu, ami szintén 750V alatti:

YM-J kábel alkalmazhatósága, felépítése és általános adatai az alábbiak:

Alkalmazás
Beltérben rögzített állapotban. Kültéren vagy földbe csak védőcsőbe húzva napsugárzástól védve kell fektetni. Betonba, vagy vakolat alá is fektethető. Többnyire ipari vagy nagy objektumok kábelezésére használatos, de lakóépületek kábelezésénél is használatos. Ipari területen azaz műszaki létesítményekben, de ide tartoznak a bevásárló központok is ahol kábeltálcákra teszik ezen kábeleket.   A tömör réz vezető miatt csak rögzítve használható, flexibilis használata nem megengedett.

Előzmény: Cfonya (149254)
plepi Creative Commons License 1 napja -1 2 149256

Köszönöm!!

Előzmény: Cfonya (149254)
plepi Creative Commons License 1 napja -1 1 149255

Köszönöm szèpen

Előzmény: peterch (149253)
Cfonya Creative Commons License 1 napja -2 0 149254

Kb 20 éve változott meg a szabvány szövege, most felhasználási javaslat a címe, és igen, az MT szerepe benne fénymásoló, porszívó, stb. csatlakozóvezetéke. Állandó elhelyezésre, épület berendezésére 750 V-os vezetéket javasolnak, az MT meg max 500.

A cializmusban volt 1000 V-os MT is, régen mások voltak a lehetőségek.

Előzmény: plepi (149252)
peterch Creative Commons License 1 napja -1 0 149253

Beltéren és kültéren (minimálisan időjárásálló, de védőcsőbe kell helyezni. Fontos: földben nem szabad szabadon elhelyezni), falban vakolat alatt, védőcsőbe vagy kábelcsatornába húzva rögzített szereléssel, világítási körök, dugalj körök betáplálásához vagy vezérlő kábelként akár nyirkos helységben is használható. "

Innen ollózva : https://www.ovill.hu/mt-4x1_5-sodrott-rez-kabel-feher-h05vv-f-4x1_5?srsltid=AfmBOoptYoRi06r9YY2LeFGDFaSl8jV5Xduc_K56_POrk3m8ikq9ZPd4 

Előzmény: plepi (149252)
plepi Creative Commons License 1 napja 0 0 149252

Sziasztok! Tanács kellene mert eddig mindenki mást mond ès így nem tudom hogy lehet-e vagy nem. 3x2.5 Mt kábelt lehet vèdőcső nèlkül vakolat alá rakni?? 

Köszi előre is

Jahno Creative Commons License 1 napja 0 0 149251

Aztán lehet az maradt ki a történetből ami sógornál, hogy szívattyú a locsoláshoz kell és szépen megöntözi a kötéseket...

Előzmény: Mr. Pepe00 (149247)
Jahno Creative Commons License 1 napja 0 1 149250

Jó is ez, balesetveszélyes cuccokkal szórakozni.

Előzmény: Mindenváró Ádám (149249)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 1 napja 0 0 149249

Köszi a tippeket.

Egyelőre azt találtam ki hogy egy olcsó órás konnektort teszek rá és félóránként 5-8 percre bekapcsolom automatán.

Úgy néz ki ennyit bír, aztán meglátom meddig tart még ki.

Jahno Creative Commons License 2 napja -1 0 149248

Én minimális esélyt látok arra, hogy 10+ perc működés után ne a szívattyú ázzon be, mint a kötésessel legyen valami baj, de igen, kb. ennyi. Lehet elmélkedni, hogy 1 szál rézdrót kicsit kilóg, terhelés függvényében melegszik és pont csinál valami kis káoszt amikor vetemedik, de kevésbé reális, mint az, hogy valami a szívattyúban nem bírja. Ki kell próbálni, mint minden és körbejárni.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149247)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2 napja 0 0 149247

Hordó víz, bele szivattyú, a kábel szárazon. Ha leveri, a szivattyú rossz.

Ha nem veri le, átázik a kötés, a kábel rossz.

Előzmény: Mindenváró Ádám (149243)
cosomega2 Creative Commons License 2 napja -3 0 149246

Aztán mit nyitsz meg? Ha nem tudod megállapítani melyik kismegszakítóhoz melyik fogyasztó tartozik, akkor ne foglalkozz ezzel.

Előzmény: újfiú79 (149242)
cosomega2 Creative Commons License 2 napja -4 1 149245

Ne foglalkozz itt hülye félnótás hülyegyerekekkel.  Adnak olyan tanácsokat, amitől odaszarsz. A szivattyúd szar.

Atis57 Creative Commons License 2 napja -1 1 149244

Szia!

Azért mindhárom eset esélyes!

1 es kötés hibája.

2 es kötés hibája 

3. szivattyu szifetelési hibája.

S amit nem mutat a repedt varázsgömböm;

-- pár mérés nem ártana; -szigetelési ellenállás 500V..1000V al. árammérés lakatfogóval, szivárgási áram mérése ?

Akkor talán többet tudnánk segiteni. Esetleg egy felkészült villany szerelő?

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2 napja -1 2 149243

Sziasztok,

Van egy 750 w búvárszivattyúm. A villanyórától kb. 35 méternyi  távolság választja el a szivattyút. Korábban 25 méter 2.5 mm2 tömör réz ment a dugaljig ahová a vezérlése van bekötve. A vezérlésben egy kondi van meg egy kapcsoló, onnét még kb. 10 méter 5 x 1.5 sodrott rézkábel futott a szivattyúig és ezen a szakaszon volt(van) egy gyantával vízhatlanított forrasztott toldás.

Már tavaly is időnként leverte a fi relét huzamosabb használat után.

Idén annyi változás történt, hogy ezt a vezérlő dobozt a szivattyútól távolabbra helyeztem át így most  kb. 20 méter 2.5 mm2 tömör+ onnan 15 méter 5 x1.5 mm2 sodrott réz kábel van és az utóbbi 15 méteren most már összesen 2 db vízhatlanított, forrasztott kötés van. 

Idén viszont már 10-15 perc után leveri a fi relét, sőt van hogy 10 percet sem bír ki.

A szivattyú vacakolhat, vagy a kábelezés lehet így alkalmatlanabb?

újfiú79 Creative Commons License 5 napja -1 0 149242

Köszi a tippeket, használni fogom őket!

(A rajzokat azért szeretem, mert megnyitod és mindent tudsz.)

Rollei Creative Commons License 5 napja 0 0 149241

Bármit is akarsz később kezdeni a lakáselosztó korszerűsítésével vagy átrendezésével, először magadnak írd össze, hogy mi van egy kismegszakítón (áramkörön). Nem kell hozzá más, mint egy fázisceruza, és kb. egy órányi türelem. Neked is hasznos, meg a későbbi szerelőnek is jól fog jönni a tervezésnél, csoportosításnál.

Elkezded egyesével lekapcsolni a kismegszakítókat, és mindegyiknél részletesen felírod, honnan ment el az áram, pl. folyosó dugaljak + folyosó ajtó fölötti lámpa + WC lámpa. Előtte kapcsold fel mindenhol a lámpát, aztán egyenként nézd végig a fáziscerkával a dugaljakat. Időbe telik, de rá fogsz jönni hogy van benne logika, pl. egy főfalon végig minden helyiségben ugyanaz az áramkör, vagy egy helyiség egy áramkör, vagy a fal két oldala egy áramkör, stb.

Érdemes egy word doksiban megszerkeszteni hogy átlátható legyen. Én a családiakat kinyomtattam, belamináltattam és betettem a villanyóraszekrénybe, vagy fölakasztottam a lakáselosztó mellé, hogy mindig kéznél legyen. Jobb helyeken amúgy a villanyszerelő feliratozni szokta a kismegszakítókat, de azon nem biztos hogy eligazodsz, főleg ha nem ugyanazt értitek pl. a kisszoba, első szoba, utcai szoba, meg a hasonló elnevezéseken. 

Előzmény: újfiú79 (149238)
cosomega2 Creative Commons License 5 napja -4 0 149240

Ehhez nem kell mérni, könnyen ellenőrizhető Miért kell neked ehhez kapcsolási rajz?

peterch Creative Commons License 6 napja 0 2 149239

Egyenként kapcsolsz egy kismegszakítót a fő kismegszakító mellé . Így végig tudod ellenőrizni , hogy melyik mit véd .

Igen , egy dugaljkörön , ahol simán lehet akár 6 dugalj is , ott azért már van hibalehetőség vastagon ( kötések lazulása ) . Ezért írtam , hogy jól kell megválasztani a kismegszakító típusát ( B , C ) és áramerősségét 6A -10A -stb .

újfiú79 Creative Commons License 6 napja -1 0 149238

Aha, most értettem meg.

Ezzel azt feltételezed, hogy egy körben vannak mondjuk a világítások, egy másikban meg a dugaljak, stb. De erről fogalmam sincs hogy így van e, nincs kapcsolási rajzom (sajnos).

Mondjuk valahogy biztos ki lehetne mérni, de azért jó sok dugalj van mindenfelé. Ezen agyalok még.

Előzmény: peterch (149237)
peterch Creative Commons License 6 napja -1 1 149237

a kismegszakítókat is lecserélném az áramkörnek megfelelő értékűre "

A kismegszakítóknak a  kiinduló veze­tékeket kell megbízhatóan védeniük túláram és zárlat ellen elsősorban . Egy világítás áramkörnek minek a C16A ? A dugaljak esetében ugyanaz a kérdés . Miért nem elegendő a " B " osztály ? 

Előzmény: újfiú79 (149236)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.17 -1 0 149236

Mire cserélnéd a C16-ot?

Előzmény: peterch (149235)
peterch Creative Commons License 2025.06.17 0 0 149235

Igazad van , azok a vékony erek ( 1,5 mm2-nek nézem ) rézből vannak .

Azokhoz sem jó választás a C16-os kismegszakító . Ha jól látom , a nulla sín ( jobb oldalt fent ) jobb utolsó csavarjánál is több ér van bekötve . Azt sem ártana egy N sínbe megfelelően bekötni . 

Előzmény: újfiú79 (149234)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.17 -1 0 149234

Melyik erekre gondolsz?

A bejövő fázis az alumínium.

A bejövő pirosat és kéket nem tudom (ezek is lehetnek alu-k, ha a fázis az, de majd megnézem).

Az összes többi bekötött vezeték réz.

"Valamint , ha jól látom , akkor a bejövő PE vezetéknél egy sorkapocs csavaros rögzítéssel van megoldva temérdek vékony ér egy csavar alatt . Azt is jó lenne szakszerűen megoldani egy PE sín segítségével."

Ez jogosnak tűnik, ezt is felírtam a tennivalókhoz.

Köszönöm!

Előzmény: peterch (149232)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.17 -1 0 149233

Amúgy én arra a következtetésre jutottam (az eredeti kép alapján, mert most nem férek a dobozhoz), hogy a dobozba bejövő piros szigetelésű vezeték lehet a föld, a dobozba bejövő kék vezeték meg a nulla.

Mondjuk lehet hogy hülyeség mert nem szokták doboz előtt szétválasztani, vagy ilyesmi... Csak "szemre" most ezt mondanám.

Eredeti kép:
https://i.postimg.cc/5y0NpVwr/doboz.jpg

Előzmény: Mr. Pepe00 (149230)
peterch Creative Commons License 2025.06.17 -1 0 149232

Szia !

Én a kismegszakítókat is lecserélném az áramkörnek megfelelő értékűre , mert ahogyan nézem , elég vékonyka erek vannak alumíniumból . A C16-os viszont elég hosszú ideig képes olyan magas áramot átengedni , ami kárt tehet a vezetékben . Valamint , ha jól látom , akkor a bejövő PE vezetéknél egy sorkapocs csavaros rögzítéssel van megoldva temérdek vékony ér egy csavar alatt . Azt is jó lenne szakszerűen megoldani egy PE sín segítségével . 

Előzmény: újfiú79 (149229)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.17 -1 0 149231

Köszi az észrevételeket!

Igen, azért néztem bele, mert kíváncsi voltam be lehetne e tenni egy Fi-relét.

Eddig úgy látom elvileg menni fog majd, még a bekötésnek kell utánanéznem. Bár ez csak egy fázis, azt hiszem igazából csak azt kell majd tudni, hogy hol kell legyen a betápja a Fi-relének.

Ahogy néztem a rajzokat csak a bejövő fázist meg a bejövő nullát kell átvinni a Fi-relén.

(Illetve most már a PEN sínnek is utána kell néznem majd :) .)

Előzmény: Mr. Pepe00 (149230)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.17 0 0 149230

2. Ha nulla, akkor kék. Más színű nem lehet.

3. Nem történik semmi ha alumínium.

Egyéb észrevétel:

Az elosztóból hiányzik valamelyik sín, vagy nem látszik. PEN sín.

A kötőelemek nem rögzítettek, így nem szabályos.

Egy fi relé már elfért volna.

Előzmény: újfiú79 (149229)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.17 -1 0 149229

Ma levettem az elosztódobozt, hogy belenézzek.

Elsőre három dolog tűnt fel.

1, Rosszul állt a fáziselosztó sín a szélső kismegszakítóban (nem tudom mi a hivatalos neve; megigazítottam)

2, Egy helyen (jobb fent) a fázis és a nulla egy csokiba (újabban wago) van bekötve. Ez gányolás, az a barna vezeték is a nullát viszi csak lusták voltak behúzni egy kék vezetéket, vagy lehet ennek létjogosultsága?

3, Nem hittem a szememnek, de a bejövő fázis oldalról alumíniumnak látszik. A villanyóra (16A kismegszakítóval) és az elosztódoboz közötti fázist nem szokták felújításkor réz-re cserélni? Mi van ha ez alumínium?

Fénykép:

https://i.postimg.cc/63WByxYT/eloszt.png

újfiú79 Creative Commons License 2025.06.17 -1 0 149228

Köszönöm, figyelni fogok ezekre is.

Egy sarokban álló szekrény tetején, a fal felőli, leghátsó sarkában lesz az elosztó, maga a kábel pedig a szekrény mögött fog futni.

Az elosztó sem lesz elérhető, ahogy a kábel sem (lényegében egy lengőkábel lesz a szekrény mögött).

Egyszer felmászok a létrán, bedugom és annyi (klímatakarításnál lesz legközelebb babrálva).

Előzmény: erzegola (149227)
erzegola Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149227

Hosszabbítót több okból "nem szeretjük":

Sokkal gagyibb a dugalj része, még a legrosszabb fali aljzatnál is, gyakran kilazulnak, nem érintkeznek

A hosszabbító mozog, a vezetéke a lakásban tekereg, el tud törni ott is

A folyamatosan bedugott ideoda tekergőző hosszabbító balesetveszélyes is, gyerek megrágja, macska megrágja, bútor rákerül, esetleg csak hasraesel benne, és a fejed törik be.

Elérhetőbb, és áramütés veszélyesebb mint a falakon az aljzat, egy lakás ázásba víz mehet bele, egy óvatlan mozdulattal fém lóghat bele. Ismertem olyat, akinek az aranylánca került valahogy a fázisba, az ágy melletti hosszabbítóba. Túlélte, de nem probléma nélkül.

Előzmény: újfiú79 (149218)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149226

Köszi a válaszaid!

A Brennenstuhl lesz a befutó.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149223)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149225

Köszönöm mindkét választ!

Előzmény: Atis57 (149220)
szakmókus Creative Commons License 2025.06.16 0 1 149224

" leválasztó kapcsoló "

Ez "csak" a szervizhez szükséges. Aztán van az áramtalanításhoz előírás, a villásdugó (ha van) kihúzása, a kismegszakító lekapcsolása, vagy a tiltókapcsolók alkalmazásának előírásai.

Mint a bojlernél...

Előzmény: Jahno (149221)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.16 0 0 149223

A jobb elosztók:

Legrand

Brennenstuhl

Bachman

Kontaset

Előzmény: újfiú79 (149217)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.16 0 0 149222

Nekem is hosszabbítóról megy a klíma (3,6kw), van még beledugva egy éjjelilámpa meg a telefon.

Felpörgéskor 1,1kw ot vesz fel, normál állapotban 600w ot, kb ugyanannyit ha fút, ha hűt.

Az elosztó röhögve bírja.

Előzmény: újfiú79 (149213)
Jahno Creative Commons License 2025.06.16 0 0 149221

Klímához még leválasztó kapcsoló is, amit senki nem használ.

Előzmény: Atis57 (149220)
Atis57 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149220

A Fi relés sort kihagyta; 

A FI/RCD relé  minden képpen kötelező, életvédelmi, s túzbiztonság miatt is !

Előzmény: Atis57 (149219)
Atis57 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149219

Szia!

Igy már teljesen más a kérdés. Azért 6 évente célszerű átnézetni a lakás kötéseit.

A hosszabbitós üzemeltetés , talán nem akkora akadály. Persze nem a Tesco, Auchan sarki Vegyesbolt --okban venném azt a hosszabbitott hanem Villanyszerelési  boltban --s nem a legolcsóbbat !

Az a túlfeszültség védelem célszerű a túlelektronizált berendezésekhez.

De az elosztóban  és a klimá--ban/előtt  kell beépiteni.

Előzmény: újfiú79 (149217)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149218

Durván 9 éve lett felújítva a hálózat, akkor lettek beszerelve a dugaljak is.

Fi relé nincs a lakásban.

Igen, a legjobb megoldás egyértelmű, de nem kivitelezhető. Ezért a második legjobbra próbálok lőni.

"ellenőrzés, karbantartás"

Miből áll egy ilyen ellenőrzés, karbantartás?

Köszönöm!

Előzmény: Atis57 (149216)
újfiú79 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149217

Köszönöm a választ!

A lakásban az elektromos hálózat kb. 9 éve lett felújítva. A lakásba bejövő "fő" kismegszakító és a lakásban lévő kismegszakítók is 16 amperosak.

Mindenhol réz vezeték.

A falban elvileg minden rendben, de nem tudom hogy lehetne ebben valaki 100% biztos (kivéve ha maga csinálta). Ki lehet ezt mérni multiméterrel valahogy?

"Túlfeszültség védő nem erre való, de mi a cél? Azért van a lakás elosztóban kismegszakító, meg ilyesmik, hogy biztosítsa az áramkört."

A cél az, hogy ne égjen le a lakás egy hosszabbító miatt. Átfogalmazom, biztonságosan működjön a klíma.

"lement a klíma-vita"

Letekerek, megnézem, köszi a tippet.

Előzmény: Jahno (149215)
Atis57 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149216

Szia!

Ez csak egy próbaüzemre lenne jó----S nem a végleg úgy marad esetére!

Csak ilyen álltalános kérdések;   -- Van-e FI relé a lakásban.?--mikor volt egy ellenőrzés, karbantartás.? Hány éve  rakták fel a kiszemelt dugaljat?

A legjobb megoldás; Új kábelt/vezetéket kiépiteni az elosztótól a klimához.

Jahno Creative Commons License 2025.06.16 0 0 149215

"A dugalj és a hosszabbító közé kellene valami védelem "

Túlfeszültség védő nem erre való, de mi a cél? Azért van a lakás elosztóban kismegszakító, meg ilyesmik, hogy biztosítsa az áramkört.

"Ki hogyan oldaná meg?"

Mikor, hogy. Amúgy kb. tegnap volt róla szó és lement a klíma-vita, de ha a mellette lévő dugaljig amibe a hosszabbítót dugnád ott nem tudjuk milyen állapotok vannak, milyen a lakáselosztó, meddig terhelhető, akkor mit mondjunk? És ha a falban van valami kotlott kötés?

újfiú79 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149214

Hűtő-fűtő split klímáról van szó, ezt elfelejtettem beleírni, elnézést.

újfiú79 Creative Commons License 2025.06.16 -1 0 149213

Klímát hosszabbítóba?

Sziasztok!

Szeretnénk beszereltetni egy 2,5 Kw-os klímát az egyik szobába.

Itt járt a klímás felmérni a helyet.

Rákérdeztem hogy mit javasol, mert a klíma közelében nem lesz dugalj.
Ő azt mondta, csak tegyek be oda egy hosszabbítót (olyan 2,5-3 méterről beszélünk) és majd abba dugjuk a klímát.

Nem vagyok egy nagy szakember, de azon gondolkodtam, hogy biztonságos ez így? Nem szeretném ha leégne a lakás.

Ki hogyan oldaná meg?

Gondolom valami minőségibb hosszabbítót kéne szerezni (tudtok esetleg linkelni olyat ami megfelelne erre a célra)?
A dugalj és a hosszabbító közé kellene valami védelem (ilyenek jutottak eszembe, hogy konnektorba dugható túlfeszültségvédős dugalj, vagy dugaljba dugható Fi-relé; de nem értek ezekhez, nem tudom melyik lenne célszerű, ha ugyan kell ilyen)? Melyikek ezekből a jók?

A másik ami eszembe jutott, hogy lehetne előre “gyártani” egy kábelt a klímához, amivel helyettesítenénk a gyári kábelt (kérdés ebbe belemenne e a klímás; garancia lehet ugrana ezzel), így a klíma direkt a dugaljba lenne bedugva (igaz egy hosszabb kábelen mint ami a gyárija).

Mit gondoltok? Hogy lehetne megoldani az egyik vagy másik verziót?

Köszönöm!

xrami Creative Commons License 2025.06.15 0 0 149212

Végül megoldódott.
Szóval a kérdéses helyen a TV olyan, hogy nem ad ki 5V-ot. Van olyan amin lehet, illetve a DVB-T kínai kódmentes felvevős vevők mind tudják ezt a lehetőséget.
Kösz a +1-es választ. Régen foglalkoztam ezekkel, elfelejtődött.

Előzmény: erzegola (149209)
Jahno Creative Commons License 2025.06.14 0 0 149211

3. Jó, de miképpen jön ez ide?

Előzmény: erzegola (149209)
mcfly78 Creative Commons License 2025.06.14 -1 0 149210

Ha jól látom ezek rézre vannak,megoldás az alu vezetékre érvéghüvely és utána a sorkapocsba?(Úgy általábban az összes alu vezetékre értve is?

)

Előzmény: Mr. Pepe00 (149184)
erzegola Creative Commons License 2025.06.14 -1 2 149209

1. Nem tartom jellemzőnek ,hogy egy random TV koax bemenetén, csak mert tud DVBT-t, ott lenne az 5V DC, hátha "erősítős antennát" kötsz rá.

2. Innentől ha te kötöd be a táplálást, nem az a kérdés, amivel kezded, hogy jajj 2helyről megy a táp, hanem az, hogyan jut oda a táp, az "elosztón" át.

3. Amíg ment ez a koax téma nagyon, mert csak a "koaxos tévé" létezett kb, (soros kábeltévé, AM mikró, sima antennák) léteztek DC csatolt és DC leválasztott "elosztók". De ha tudod mi az a "balun" akkor ez egy triviális dolog kellene legyen számodra.

3+1. Az 5V-ot, (de bármi DC feszültséget) úgy lehet legprimitívebb módon "levágni", hogy beteszel a koax "meleg" erébe sorba 10n kerámia kondit, azon csak az RF "jut át".

Előzmény: xrami (149193)
cosomega2 Creative Commons License 2025.06.13 -3 0 149208

... és ezt miért tartottad fontosnak elmondani?

Előzmény: cucu (149207)
cucu Creative Commons License 2025.06.13 0 2 149207

Ráadásul nincs válaszadási kötelezettség előírva.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149206)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.13 0 5 149206

Milyen lebaszás? 

Egy információhiányos kérdésre nem lehet válaszolni. Persze lehetett volna találgatni, meg reszelgetni.

Előzmény: equilibrator (149204)
Atis57 Creative Commons License 2025.06.12 -1 2 149205

Szia!

A149186 tól ha jól számolom 3X is irták az SCOP. COP  fogalmakat ......Jahno többször is.

Tehát némi félre értés volt, hogy tovább ragoztad --Amúgy ki tolt le érte? 

De hagyjuk--Összedőlt valami?

Előzmény: equilibrator (149204)
equilibrator Creative Commons License 2025.06.12 -6 0 149204

A matricát én nem tudom megnézni, mert nem az enyém se a klíma, se a probléma.
Örülök, hogy végre elkezdtetek válaszolni Gasparius kérdésére, még ha közvetve - az én lebaszásomon keresztül - is.

Gasparius írta, hogy 2,5 kW-os, nem tudtam, hogy ez nem az elektromos teljesítmény. Szóval a bemenő adat volt rossz, nem a számolásom. És rajtam kívül senki sem méltóztatott válaszolni neki, szóval kicsit nézzetek magatokba.

Előzmény: Atis57 (149202)
Jahno Creative Commons License 2025.06.12 0 1 149203

"vagyis 10A-os kismegszakítót jó eséllyel le fogja vágni,"

Ha elolvasod a gyári ajánlást, akkor max. C10est mondanak hozzá, szóval ajánlott szakirodalom amit lassan egy átlag vásárlónak sem árt tudni az a COP és társai https://terralux.hu/scop

Előzmény: equilibrator (149198)
Atis57 Creative Commons License 2025.06.12 -1 0 149202

Szia!

Nézz meg pár matricát!

Az a 2,5kW termikus teljesitmény . BTU ban is irhatnánk!(9400 ) Az SCOP 4,1  esetén   600-800 W kompresszor tartozik hozzá. 

Ha inverteres akkor; ennyivel indul , elég a C 6A kismegszakitő.

Ha On/Off (ki be kapcsolós ) akkor Iinditó 6-10X  tehát 15A---25A az impulzus ehhez a C16A kismegszakitő kell.

A vezetékezés hossza is érdekes--csökkentő tényező 15m felett.

Szóval még egy kérdés  hány Amperes a 6A-s kismegszakitó?

Elárulom nemcsak 6 ! Melyik, Hol ,Mikor ,Mennyi ideig?

xrami Creative Commons License 2025.06.12 0 0 149201

Akkor nem lenne gond és kérd se, ha az elosztó és az antenna közé tudnék tápot rakni kintre, de nem tudok.
Így viszont az elosztók után két helyről ráadni a TV-k 5Vját nem hinném hogy jó dolog. Ha csak az egyik működik még jó is lehet, de ha mindkettő...

Előzmény: Mr. Pepe00 (149196)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.06.12 0 0 149200

mármint hűtő-fűtőteljesítmény....

Előzmény: JAMIE222 (149199)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.06.12 0 3 149199

COP, SCOP mint olyan, mond valamit, klíma-hőszivattyú témában?

A 2,5Kw az névleges leadott teljesítmény, nem hálózatból felvett villamos....

equilibrator Creative Commons License 2025.06.12 -2 0 149198

Nem hiszem, hogy véletlenül, vagy tévedésből írnak rá 2,5 kW-ot. És itt nem az éves fogyasztás volt a kérdés, hanem a megszakító méretezése. Szerintem eléggé óvatosan írtam, hogy "közel 11 A is lehet amikor jól beindul, vagyis 10A-os kismegszakítót jó eséllyel le fogja vágni, azt nagyobbra kell cserélni". És valszeg más fogyasztó is lesz azon az áramkörön, nem mellesleg mondva.
Ez pontosan azt jelenti, hogy csúcsterheléskor le fog vágni, hiába mondogatja majd neki, hogy "türelem, mindjárt csökken". ;-)

Előzmény: JAMIE222 (149191)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.12 0 0 149197

Én ugy tudom, nem lehet.

Előzmény: Primary92 (149194)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.12 0 0 149196

Az erősítónek kell a táp. Utána be lehet rakni egy F elosztót, annak már nem kell táp és onnan mehet a két tv.

trebront Creative Commons License 2025.06.12 0 0 149195

kaptam egy TV-t, de ott csak DVBT van. bedugtam egy 20-30cm-es sima rézvezetéket.. és jön HDben az adás.

semmi V alak, semmi rombusz alak, semmi elektronika. gondolom a viszonylag közeli jó rálátású adó miatt (pest)...

Primary92 Creative Commons License 2025.06.12 0 0 149194

Nem lehet párhuzamosan A1 és A2 is?

Mondjuk akkor is csak akkor érné meg az extra beruházást, ha arra van másik 210 kWh kvóta.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149183)
xrami Creative Commons License 2025.06.11 -1 0 149193

Adott egy (valószínűleg) erősítős DVB-T antenna, 2 koax hozzávezetéssel, egyik emelet másik földszint.
Jelenleg csak 1 TV van rákötve, de kettőt szeretnének, a másik koaxra is.

Ha nem kell neki a +5V akkor ugye egy sima elosztót berakok a két koax elé és mindenműködik.
De ha elosztós akkor nem hinném, hogy szerencsés lenne mind a két TV-ről ráküldeni az 5V-ot... Mindenképpen az antenna és az elosztó közé kellene betenni külön tápról, de ez nej kivitelezhető az adott helyen.

A verzió, hogy kicserélem sima baluntrafóra és ha működik a vétel akkor minden szép és jó.
B verzió, a földszinti koaxon jön be a jel, majd ott megtápláljuk és utána az elosztó amit valahogy bentről felvezetünk utána az emeletre.

Egyéb megoldás, vagy tapasztalat van?

JAMIE222 Creative Commons License 2025.06.11 0 0 149192

Világos, köszönet.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149183)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.06.11 -1 2 149191

Rossz a matek, 2,5-es klíma 1000-1200 wattnál többet nemigen vesz fel, de inkább csak 5-800watt lesz az. Jól használva még kevesebb.

Előzmény: equilibrator (149190)
equilibrator Creative Commons License 2025.06.11 -2 0 149190

"A lakásba 16A-es áram jön, ami után 3 lakáselosztó van berakva, egyenként 10 A-esek.

2,5 kw-os hűtő-fűtő klímát elbír ez így, vagy bővíteni kellene?"

Az, hogy kell-e bővíteni, attól függ, hogy milyen más nagyobb fogyasztók vannak a lakásban.
A 2500 wattos klíma áramigénye 2500W/230V= közel 11 A is lehet amikor jól beindul, vagyis 10A-os kismegszakítót jó eséllyel le fogja vágni, azt nagyobbra kell cserélni, pl. 16A-osra.
Nagyobb gond az, hogy ha összesen 16A jön be a lakásba, akkor maradt 5A (és összesen kb. max. 1150W) minden másra, pl. mosógépnek, bármilyen elektromos sütőnek, vízforralónak, stb. Ez kevésnek tűnik.

Előzmény: Gasparius (149186)
equilibrator Creative Commons License 2025.06.11 0 0 149189

Én is akartam bővíttetni 16A-ról nagyobbra, a neten van egy rakás nyomtatvány, de rájöttem, hogy úgy van kitalálva minden, hogy meg kell bízni egy regisztrált szerelőt, aki a papírmunkát is elvégzi (nem ingyen). 
Írtam egy csomó környékbeli reg.szerelőnek, de senki sem válaszolt.
Egy nem regisztrált szerelő rábeszélt, hogy nem is kell nekem bővíteni, mert a 3-szor 16A elég lesz. Egyelőre elég is (kicsit át lett rendezve, plusz fi-relé, stb), de nyugodtabb lettem volna, ha van még több "áramtartalék".

Előzmény: Gasparius (149187)
Jahno Creative Commons License 2025.06.10 0 0 149188

Háááát, én januárban kezdtem el, aztán mire regszerelőt találtam az szép történet lett. Itt szomszéd utcában van egy srác, akar is dolgozni, jött, megleste, adott csomó nyomtatványt, megbíztam, 2 nap alatt lerendezte az EONnal online. Ott jóváhagyták, kijött, megtákolta, kifizettem, most a házra várunk, mert gond van a lépcsőházzal és mindenfélével is. Összességében az első szerelő ajánlatára viszonylag sokat voltam hajlandó várni, aztán egyre kevesebbet és inkább felhajtottam másikat. Most csöppet ideiglenes a kötés, EON jött ellenőrizni és órát cserélni, 32 Amperes a mértem de nem illik terhelni. Aztán várunk.

Előzmény: Gasparius (149187)
Gasparius Creative Commons License 2025.06.10 0 0 149187

Meg kellene dupláznom, 32A után lennének mondjuk 20-20 A-os lakáselosztók?

Ez így ingyen van még, illetve a cuccot ki kell fizetni, meg kiszállás is van gondolom...

Látom, ezt online is lehet kezdeményezni, mennyit kell erre várni?

Előzmény: Gasparius (149186)
Gasparius Creative Commons License 2025.06.10 0 0 149186

Helló!

A lakásba 16A-es áram jön, ami után 3 lakáselosztó van berakva, egyenként 10 A-esek.

2,5 kw-os hűtő-fűtő klímát elbír ez így, vagy bővíteni kellene?

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.08 0 0 149185

Kanlux CERTA LED EL-19I-UP

Előzmény: tartor (149177)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.08 0 0 149184

Sl7, vagy SL14 Pollmann

Sínre rakható szigetelt sorkapocs.

Előzmény: mcfly78 (149178)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.08 0 0 149183

Nem kell 3 óra.

Az A tipus lehet kétféle

vagy A1, aminél mindig ugyanannyit fizetsz,

vagy A2, aminél a csúcsidő drágább, a völgyidő meg olcsóbb.

Ha meghaladod a rezsicsökit, akkor egyformán piaci ár.

Meggondolandó, nem biztos hogy megéri.

Előzmény: JAMIE222 (149175)
cosomega2 Creative Commons License 2025.06.07 -2 0 149182

Miért ragaszkodsz ehhez a lámpatesthez?

Előzmény: tartor (149177)
cosomega2 Creative Commons License 2025.06.07 -2 0 149181

Az én feleségem hamar megértette, az első mosógépünk ('80-as évek) volt elöltöltős, még NSZk-ban vettem. 3 kW-os fűtőtest volt benne. Még csapágyaztam is. Azóta mindig (maradjon) felültöltős mosógépünk volt otthon. Nem lehetne rábeszélni elöltöltősre, de ez annyira olcsó volt, hogy megvette. Most már nyugodtan lehajolhat berakni a ruhát, nem kell félnie semmilyen zaklatásról. 

Előzmény: xrami (149179)
xrami Creative Commons License 2025.06.07 0 0 149180

Van vastagabb vezetéket fogadó wago is. Picit kövérebb a mérete és az ára is, de neked valszeg tökéletes lenne természetesen wago pasztával telibenyomva az aludrótok miatt.

Előzmény: mcfly78 (149178)
xrami Creative Commons License 2025.06.07 -3 1 149179

Annyit megért, de ez a keskeny elöltöltős a legszemetebb, kegtrágyább, mármint ami a használatát illeti, csak a nők ezt soha nem fogják megérteni. A legpraktikusabb a palásttöltésű (amit tévesen nevez mindenki felültöltősnek) Csak bele kell borítani a ruhákat, amikor kész simán ki lehet emelni kamuhajlongási jajgatás nélkül és felfelé seperc alatt kiszellőzik. Az elöltöltős meg egy nagy szar minden szempontból, csak azért nyomatják a marketingesek, mert arra rá lehet rakni a szárítógépet azaz azt is el tudják hozzá sózni.

Előzmény: cosomega2 (149174)
mcfly78 Creative Commons License 2025.06.07 0 0 149178

Sziasztok

Régebbi építésű házban a földelés alumínium vezetékei csak úgy "parasztosan" össze vannak csavarva a villanyóra szekrényben(5 db vezeték)lehet ezzel valamit kezdeni,(teljes vezeték csere kizárva)Wago 222-es összekötőre gondoltam Alu pasztával de a  bejövő földelés 2,8mm nem fér bele.

Létezik erre valami földelősín,sorkapocs stb..?Még egy plusz földelést szeretnék bekötni az viszont réz lenne,tisztában vagyok vele hagy a réz és alu nem igazán szeretik egymást. 

Köszönöm

tartor Creative Commons License 2025.06.07 -1 0 149177

Külön Tracon alkonykapcsoló működtet egy LED lámpácskát, ami már alig pislákol, le kéne szerelni vagy ki kellene cserélni, de sem szétszedni, sem leszerelni nem tudom. Legalább a típusazonosítás sikerülne! Megpróbálok csatolni három képet a méretekkel, formával, és megköszönném, ha valaki segítene azonosítani, netán a szétszereléshez tanácsot adni.

cosomega2 Creative Commons License 2025.06.07 -2 0 149176

"a nagytudású topictársunk írta"

Nem akartam rá válaszolni, de nem hagyhatom ki. Látom, kezdesz megvilágosodni. Még nagyon sok fényre van szükséged.

Előzmény: cucu (149169)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.06.07 0 0 149175

Villanyverda töltése kapcsán merült fel A2 tarifa használata.

Sajnos anno elcsesztem, csak kétmérőhelyes doboz lett feltéve. Van rá értelmes, baráti árú megoldás, hogy legyen harmadik mérőórám, akár almérőként, vagy azt már buktam?

cosomega2 Creative Commons License 2025.06.07 0 0 149174

Ha jól emlékszem, valami Candy (van egyáltalán ilyen?) nevű mosógép volt. Kiszolgált 3 gyereket, azután lett levíve, volt már az is 40 éves.. Működött még most is, csak valamelyik gombját kellett kitámasztani gyufaszállal, de ezt a feleségem önállóan megoldotta. Meglátta a mosógépet 68 eFt-ért és megvette. Az otthoni gépünk mindig felültöltős, de megvette, mert ilyen olcsó és aránylag ritkán van használva.

Előzmény: xrami (149170)
Rollei Creative Commons License 2025.06.07 0 0 149173

Tedd azt, amit a cosomega mond. Az a legésszerűbb.

Előzmény: szentimrei.agnes (149167)
cucu Creative Commons License 2025.06.07 0 0 149172

Meg hogy melyik kezével... cserélje meg, hátha akkor nem veri   le.

Előzmény: Jahno (149171)
Jahno Creative Commons License 2025.06.07 0 1 149171

Már azt is keresztpróbázni lehetett volna nyóccor, hogy éppen ne párás fürdőszobában dugja be zuhanyzás közben.

Előzmény: cucu (149169)
xrami Creative Commons License 2025.06.07 0 0 149170
Előzmény: cosomega2 (149168)
cucu Creative Commons License 2025.06.07 -1 0 149169

Üdv

Már az elején javasoltam egy aprócska vizsgálatot... nevezetesen, egy kb 3-5 méteres hosszabbítóval dugd át másik konnektorba, pl. az előszobába vagy a közeli szobába. Ha akkor is leveri, (szvsz le fogja) akkor egyértelműen a mosógépben keresendő a probléma.

És valóban, ahogyan a nagytudású topictársunk írta, (adtam is neki egy +t) előbb vedd meg az új gépet (majd, ha úgy döntesz) és csak ennek ismeretében hívj villanyszerelő szakembert. 

De borítékolom, hogy a nagy vízpára okozza a problémát! 

Az is megoldást jelenthet, ha a fiad megnősül és elköltözik otthonról... :)

cosomega2 Creative Commons License 2025.06.07 -1 1 149168

Egy picit tovább "generálom" a problémát.

Ha már veszel új mosógépet, akkor cseréld fel a sorrendet! Vedd meg az új mosógépet! Próbáld ki! A FI-reléd működik, mert leold. Azután ráérsz villanyszerelőt hívni, ha akkor is leold a FI-relé. Szerintem nem fog. Tudom, most sokan jönnek a szabvánnyal, hogy előírás a hálózat időszakos felülvizsgálata, de kérdezd meg, hogy náluk mikor volt? Ráadásul nem írták, hogy milyen tapasztalattal, tudással rendelkező villanyszerelőt hívjál. 

Nálunk a feleségem intézi a bevásárlásokat, ő dönt, mit akar venni. Most vett egyet a nyaralónkba, ahol nincs nagy igénybevételnek kitéve a gép. PLD 106 EHU a rajta lévő felírat. Annyit tudok róla, hogy működik. A Sparban le volt értékelve valami 80 000 Ft-ra s a 20%-os kedvezménnyel 68 000 Ft-ért megvette. Talán egy hónapja vette.

Szóval, ne hívj villanyszerelőt, mosógépszerelőt, amíg nincs új mosógéped.

szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.06.07 0 3 149167

Na...

A rengeteg hozzászólás alapján a következőkre jutottam:

első körben ünnepek után hívok egy villanyszerelőt "leméretni a rendszert", bármit is jelent ez, nehogy később az új géppel, vagy majd esetleg mással is gond legyen.

(a párakérdéshez még annyit, hogy amikor a fiam zuhanyzik, ő sokáig, forrón, tehát egy szauna van utána, a csempe és a tükör tiszta pára, szinte folyik róluk a víz. Ezért gondoltam, lehet a konnektorba is lecsapódik, ez lehet gond. De mint írtam, más gépnél nem.)

De mindenképp mosógépcsere lesz, mert 90%-ban azt írtátok, ő lehet a hibaforrás; meg egyébként is ha javíttatom, kitudja mennyiért lehet, és még meddig lesz alkatrész...

Öröm volt veletek lenni, örülök hogy "témát" generáltam:)

És főleg a segítőkészséget... sok mindent tanultam itt.

cucu Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149166

Abszolúte igazad vagyon! De, mint azt lejjebb írtam, szvsz a hölgy nem analizálni akart, hanem mosni!

Megint csak szvsz egy 40 éves konstrukcióval (mosógép esetében) nem érdemes sokat vacilálni egy új beszerzéséről. 

Te meg én, és még itt szinte mindenki, megvizsgálná a helyzetet, mert érdekel minket. De ő egy felhasználó, minden műszaki ismeret és tapasztalat nélkül. (Legalább is ezt mondta magáról.)

Előzmény: Mr. Pepe00 (149165)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.06 0 1 149165

Beszállok én is a reszelésbe.

A mosógépbe kívülről pára csak minimálisan jut.

Belső pára lehet, mikor beengedi a hidegvizet és a külső levegő meleg. Ilyenkor izzad a cső.

Ha ez igaz, akkor verné a védelmet külső pára nélkül is.

Mi van akkor, ha egy dobozba vagy akárhol a fürdőbe van egy szivárgás?

Függ a szivárgó áram nagysága az ellenállástól és a teljesítménytól is.

Ha pl. egy 500w os terhelést rakunk rá, akkor nem éri el a fi a megszólalási értéket.

Azonban mikor 2Kw al elkezd fúteni a mosógép, ott már túlhalad a megengedett értéken.

Szerintem ezért méretném le a rendszert gépvásárlás előtt.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.06 0 1 149164

Kedves Kérdező!

Mielőtt elmész mosógépet venni, én kihívnák egy villanyszerelöt, hogy állapítsa meg, valóban a mosógép hibás.

Az rosszul fog esni, ha az uj gép is majd veri a fi relét.

Előzmény: szentimrei.agnes (149148)
Cfonya Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149163

General Motors Vehicles

Előzmény: Gyurco78 (149162)
Gyurco78 Creative Commons License 2025.06.06 -1 2 149162

És mi az a GMV? :D

(az a márkaneve, bal oldalt fent a fehér a teszt gomb, a kék meg a ki-bekapcsoló).

Előzmény: Cfonya (149161)
Cfonya Creative Commons License 2025.06.06 -1 0 149161

A legszélső bal az egy RCCB.

Utána balról a második a kék billentyűs (félrehord a szeme a néninek?) az egy GMV.

Előzmény: Jahno (149155)
Gyurco78 Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149160

A mosógépben a programkapcsolón és egyéb passzív alkatrészeken kívül az első, ami áramot kap, az a mágnesszelep (ami beengedi a vizet), ha lenne fogadás, hogy mi okozza a hibát, én erre tippelnék :)

Előzmény: szentimrei.agnes (149147)
Rollei Creative Commons License 2025.06.06 -1 0 149159

"Azta, ennyi embert foglalkoztat a téma..."

Népszerű lettél, mert hoztál egy hálás témát, amit számtalan aspektusból ki lehet bontani, aztán meg lehet vitatkozni, hogy melyik verzió miért nem jó. :-))

Jahno Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149158

Bárhogy lehet értelmezni, de ezt akkor is írtam. Lecsapja az egészet azt jelenti, hogy mind lemegy? Vagy kettő? Vagy a házban az áram? Majd ha elmondja és lerajzolja, bekarikázza, addig csak bakóba az egész.

Előzmény: Rollei (149157)
Rollei Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149157

Már az elején tök világosan elmondta, még ha nem is a megfelelő szakkifejezéseket használta is. Tizenéve elektromosan felújított házban az ezeréves mosógép áramtalanítja az egész házat, ha párás a fürdőszoba, amikor bekapcsolja. Ugyanabban a konnektorban más készülékkel nincs gond.

Előzmény: Jahno (149149)
Jahno Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149156

Mondjuk pont nem mindegy, de ezt leírták fentebb.

Előzmény: szentimrei.agnes (149148)
Jahno Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149155

Meg ezt is "Nem egy kapcsolót csap le, hanem az egészet." Akkor melyiket még mit és hol pontosan? Akkor nem a bal felső megszakítót? Barkóbázhatunk még pár napig.

Előzmény: cucu (149151)
Rollei Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149154

A nagy kék az RCCB felirattal egy áramvédő kapcsoló, (AVK, vagy a korabeli német nevéből FI relé, merthogy az elsőket az NDK-ból hozták be.)  Áram-védőkapcsoló – Wikipédia 

Az a dolga, hogy azt figyelje, nem folyik-e rossz irányba áram az áramkörből. Jelen esetben megóv attól, hogy a mosógép érinthető része feszültség alatt legyen, aztán ha jól megfogod, akkor megcsapjon, amikor rajtad keresztül folyik az áram a föld felé. Nyilván a mosógép a ludas, főleg ha csak az az egy készülék nyomja le. Nyilván szárazon ritkábban jelentkezik a hiba, nedvesen meg nagyobb az esély.

Ez az AVK az egész házat védi, tehát amikor lekapcsol, akkor sehol sincs áram. Gondosabb tervezésnél ezért szoktak több AVK-t betenni, hogy nem maradjon az egész ház áram nélkül, csak egy-egy része, ott ahol a hiba van. Jelen esetben tök jól működik a cucc, mert eddig megóvott attól, hogy megcsapjon a mosógép.

A kis szürkék a kismegszakítók, ezek arra szolgálnak, hogy a vezetéket ne terheld túl, mert kiolvadnak a falból, illetve rövidzárlat esetén is rögtön lekapcsolnak. Jelen esetben azért nem ezek kapcsolnak le, mert nem a túlterhelés a probléma.

Gyurco78 Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149153

Nagyban itt van:

https://img.index.hu/imgfrm/8/9/0/6/BIG_0018278906.jpg

A bal felső az Fi, viszont a jobb felső B10, de nem kék :)

Ha tényleg a kék megy le, akkor az a mosógépben valami. Kapcsolási rajz szerint nincs benne zavarszűrő a védővezetőre kötve, úgyhogy valami más lesz. De egy kondi van az L és N közt.

cucu Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149152

Ja, te látod a képen, hogy 10-es a bizti? Hát az eleve nem elég oda! A mosógép gyártói 15A-eset javasolnak mindegyik típushoz, amit eddig ismerek.

cucu Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149151

Írta....

cucu Creative Commons License 2025.06.06 -1 0 149150

Én a bal felsőben látok kéket, és azt FI -nek látom, bár jó kicsiben tetted fel...

Szerintem nem a mosógéppel lesz gond. 

Annak ott az a dolga, hogy ha bármi fals áramszivárgást észlel, leoldjon. De ez sok mindentől lehetséges. Ezért javasoltam a mosógépes topicot, mert nem tudom, hogy van-e a mosógépedben zavarszűrő kondenzátor, ami okozhat ilyen problémát. Ott viszont kapásból tudják.

Jahno Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149149

Na, ennek meg lehet köze nincs a párához, csak mivel majdnem mindig pára van, rosszul kötötted össze fejbe. Egyszerűen induláskor nagyobb áramot vesz fel és a 10es biztinek megárt. Írhattad volna elején, hogy rögtön induláskor csapódik meg.

szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149148

bal felső, bocs...

szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.06.06 0 0 149147

Azta, ennyi embert foglalkoztat a téma...

Nem, még nem indultam el tömött sorokban mosógépet keresni:), csak 2 napos hosszúműszakos voltam, nem jutottam ide.

Sajnos amiket írtatok azok szakmai részét nem értem, és tudom hozzá nem értőként én sem írtam pontos infókat.

A teljes villanyozás (csövezés-vezetékezés-konnektorok/kapcsolók, plusz a villanyóraszekrényben levő cucc) 14 éve a vett Kádárkocka teljes felújításakor cserélve lett, szakember által. Minden műszaki cucc amit konnektorba dugunk, ennél fiatalabb, csak szegény Mosi öreg. De még most is, ha nem párás a levegő, 10-ből 8x beindul, de párában lecsap. Télen, zárt ablakoknál ez fordítottan arányos.

Csináltam egy képet a villanyóráról, a jobb felső kék csapódik le néha. Programindítás után kb. 1 másodperccel. Ilyenkor kimegyek, visszalendítem, és indul a gép.

Nem tudom ebből lesz-e valami villanyprobléma hogy ezt csinálom.

De mosógépkeresésben vagyok, valami nagyon egyszerű kellene, köszönöm a linket, és köszönöm mindenkinek aki hozzászólt!

cosomega2 Creative Commons License 2025.06.06 -3 1 149146

Ezt el kell mondanom. Tegnap Tesco-ban voltam, valamit kerestem, de nem találtam. Nem járok boltba, gyűlölök keresgélni és megkérdeztem a polcok között álló ázsiaitól (valóban az volt), hol találom a cukrot. Nem beszélt magyarul. Mentem vele, elvezetett a paradicsomhoz és mutatta a paradicsomot. Úgy jártam vele, mint itt a kérdező, amikor cucus hosszas analizálás után tanácsot ad a kérdezőnek.

cucu Creative Commons License 2025.06.05 0 0 149145

Oké, nem tudni melyiket veri le: a KMSz-t vagy a szolgáltatóét. (Mérőóra alattit.)

Nekem anno az elmű a harmadik fázisomat lecserélte C-re, mert gyakran leoldott. Maradt ugyan olyan értékű, csak C-s lett. Azóta nem oldott le.

Előzmény: Jahno (149144)
Jahno Creative Commons License 2025.06.05 0 1 149144

Ha azért veri le, mert B-s, akkor ott valami teljesen más gebasz van és hülyeség Cre cserélni, meg így lakosságiban nem is illik. Klíma megkapja külön, többi átlagra B kell.

Előzmény: cucu (149137)
cosomega2 Creative Commons License 2025.06.05 -4 2 149143

Egy komoly analízissel elkerülhető lenne a felesleges pénzkidobás. Pl. átrakná a gépet egy másik sarokba, vagy megfordítaná a mosógépet fejjel lefelé, megnézhetné a villanyoszlopon a kötéseket, vagy vehetne egy új házat.

Előzmény: Rollei (149142)
Rollei Creative Commons License 2025.06.05 0 0 149142

Nem akarlak elkeseríteni, de alighanem már megoldódott a kérdés, és az olvtárs hosszú, tömött sorokban elindult új mosógépet nézni.

Előzmény: cucu (149140)
cosomega2 Creative Commons License 2025.06.05 -3 0 149141

Ha a "C"-s is leold, akkor tegyen fel "D"-st.

cucu Creative Commons License 2025.06.04 0 0 149140

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9078600

Próbáld meg itt feltenni a kérdésedet! Valószínűleg lesz olyan szaki, aki egyből mond rá valamit. 

Magam részéről ennyit tudok így, távolról segíteni.

Előzmény: szentimrei.agnes (149134)
cucu Creative Commons License 2025.06.04 0 0 149139

Nyilván. Ezért csak nagy vonalakban tudunk tanácsot adni. (Nekem nem kell tanács, legfeljebb a jogi részéhez. De azért rendi vagy, hogy mindezt leírtad nekem.)

A többiről nincs fogalmunk, és ő sem tudná rá a választ.

Segíteni annak tudunk, aki valamelyest el tud igazodni a témában. 

Előzmény: Mr. Pepe00 (149138)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.04 0 0 149138

Kérdés mit ver a mosógép.

Ha Kmsz-t, akkor érdemes cserélni.

Ha Fi-t, akkor szivárgás van.

Ha szivárgás akkor hol?

Nem biztos a mosógépnél, csak ott teljesedik ki.

Olyankor meg kell nézni a kötődobozt, kapcsoló-konnektor eszközöket a fürdőben.

Elvileg nem kellene kötődoboznak lennie fürdőben, de ki tudja.

Mérni kellene, de a kérdező csak felhasználó.

Ha meg mosógép, ott is lehetne szeparálni, hogy mikor ver? Fűtéskor, vagy motorindulásnál.

cucu Creative Commons License 2025.06.04 -1 0 149137

Esetleg a szóba jövő kismegszakítót érdemes volna cserélni. Feltételezem, hogy az is ebbe a 40-es korosztályba tartozik. 

Ha nem akkor meg "C"-s re cserélni.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149136)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.06.04 -3 0 149136

Egyet próbálj még meg, fordítva dugod a konnektorba a villásdugót.

Persze most felhördülnek sokan, hogy szakmailag meg így meg úgy, de akkor is.

Előzmény: szentimrei.agnes (149134)
xrami Creative Commons License 2025.06.03 0 1 149135

Mint a kompresszor, és hasonló okból is.
Betekergetted, majd felhúztad. Gebasz esetén csak rá kellett csapni és kikapcsoltad.

Előzmény: Rollei (149131)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.06.03 0 3 149134

kipróbáltam ma zuhanyzás után a konnektort hajszárítóval, porszívóval is, aztán mosás, és csak ez csapta le.

sajna mosógépkeresés lesz ebből... 

Nagyon rendesek vagytok a segítséggel-ötleteléssel, de tudomásul kell vennem, hogy eljárt az idő hű társunk, Mosi felett:( 

Garashan Creative Commons License 2025.06.03 0 2 149133

Nem feltétlenül a mosógép a hibás. Lehet egy lámpa vagy köződoboz is.

Egy haveromat a minap a következő dolog szivatta: megtörtént az alapszerelés és a helyiségek egy részében a szerelvényezés is. Közben még zajlottak a bontási, építési munkák is. Pár hete néha-néha leverte valami az ÁVK-t. A hétvégére már állandósult a dolog. Viszont egy rádió és egy aksi töltő még nem generált akkora hibaáramot, hogy leverje az ÁVK-t, amint bekapcsolták a fúrógépet már oldott is. Egy kis hibakeresés után kiderült, hogy az N és a PE a leendő konyhai pultvilágításnál összeért egy picit. Így ha a csillagok úgy akarták, akkor generálódott annyi hibaáram, hogy az ÁVK oldjon.

Itt is fent állhat az a dolog, hogy a lámpa (feltéve ha a PE be van kötve) a lecsapódó pára miatt generál akkora hibaáramot a mosógêp bekapcsolásával, hogy leoldjon az ÁVK. Nem zárnám ki a mosógépet sem, de az egyéb a fürdőszobában lévő eszközt vagy hálózatot sem.

Előzmény: Rollei (149132)
Rollei Creative Commons License 2025.06.03 0 0 149132

Utánanéztem, mert érdekelt a dolog: A Hajdú Energoluxnál a jobboldali tárcsával kapcsolod ki és be. A 0 jelölésű (fehér mezőben) van kikapcsolt állásban. 

Hajdu_Energolux_mosogep_342662462069483.jpg (1656×1080)

De a videón megnézheted, hogyan működik jól.

HAJDU energo Lux (bekapcsolás és mosás)

Emellett persze még simán lenyomhatja az AVK-t (áramvédő kapcsoló, FI relé, stb). Ez az eszköz arra szolgál, hogy ha hibaáramot észlel (nem arra folyik az áram amerre kellene) akkor automatikusan lekapcsol. Valószínűleg elöregedhetett, vagy tönkremehetett valami szigetelés, vagy alkatrész a gépben, erre utal az is, hogy zuhizás után, párás környezetben szokott főleg probléma jelentkezni.

Előzmény: Rollei (149131)
Rollei Creative Commons License 2025.06.03 0 0 149131

Az én mosógépem korszerű, energiatakarékos, stb. mégis mindig kihúzom használaton kívül. Részben mert atyám ezt tanította, részben meg akármilyen korszerű is, de én nem nagyon kedvelem a feleslegesen bedugva hagyott, áram alatt lévő fogyasztókat. Különösen nem nedves környezetben.

A használat módja viszont nagyon nem kóser! Egy mosógépnél, de mondjuk egy rádiónál, vagy TV-nél sem az a ki- bekapcsolás módja, hogy bedugjuk, vagy kihúzzuk. Nagyon régen volt valamilyen Hajdú mosógépünk, ha jól emlékszem azon is két tárcsa volt, az egyik talán a programoknak, a másik talán a hőfoknak, a fene tudja már. Ami viszont biztos, az az, hogy a programválasztó tárcsával lehetett be- és kikapcsolni, úgy hogy benyomta az ember a tárcsát, vagy kihúzta. Ha minden igaz, benyomva kapcsolt be. Azt volt a módja, hogy kikapcsolt (kihúzott) állásban betekerte az ember a kívánt állásba, aztán benyomva elindította, addig meg nem csinált semmit a gép. Nézd meg, hogy ez a megoldás működik-e a tiednél!

Előzmény: szentimrei.agnes (149130)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.06.03 0 0 149130

Ha lejár a program, akkor is világít a tetején a piros gomb, tehát valószínűleg áram alatt marad. Ha így(bedugva) indítom a következő mosást, ahogy tekerem a kézi programszabályzót, minden útbaeső programot elindít tizedmásodpercre. Ezért húzom ki, meg a világító gomb miatt.

Öreg, de jól működő gép volt,'97ben vettük, szervízt egyszer igényelt.

Sajnálom elengedni... de ebből mosógépcsere lesz:(

Gyurco78 Creative Commons License 2025.06.01 -1 3 149129

Valószínű a "nagy kék" az AVK, bár ha nem tudod, akkor legalább egy fotót tegyél be róla.

Azt én se értem, minek kihúzni, ennek még készenléti tápja sincs. Ha ki van kapcsolva, akkor ki van kapcsolva.

Előzmény: szentimrei.agnes (149127)
peterch Creative Commons License 2025.06.01 0 2 149128

" Két programtekerő van a tetején, azok megfelelő helyre tekerése után dugom be a konnektorba, és elindul. "

Először dugd be a konnektorba és utána állítsd be a kívánt programot !

Miért is húzod ki a program lejárása után ?

A gép konkrét típusa ?

Előzmény: szentimrei.agnes (149127)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.06.01 0 0 149127

megnéztem mi az az ÁVK, (=Fi-relé.) Ettől nem lettem okosabb...

Van a villanyóraszekrényben (14 éves, az egész villanyozással együtt) egy nagy fehér doboz, jobbra sok kis szürke kapcsoló, mellettük balra egy nagyobb kék.

Alatta egy másik doboz, itt olvassuk le a villanyállást (2 éve cserélte az Elmü) ezen is van egy kapcsoló.

A fenti nagy kék csapódik le, az egész házban elmegy az áram.

A mosógép tényleg öreg, de eddig tökéletesen működött, egyszer volt itt szerelő egy dob mellé került zokni miatt. Két programtekerő van a tetején, azok megfelelő helyre tekerése után dugom be a konnektorba, és elindul. Vagyis mostanában néha/ritkán nem, hanem lecsapja az áramot. Ilyenkor kimegyek és felkattintom a kék gombot, és minden helyreáll, működik.

Nade aggaszt a dolog.

Érik már a mosógépcsere, hajlok is rá, de egyrészt ez fér be ide, másrészt a szerelő azt mondta, amíg lehet tartsam meg, az újakat pár évre kalibrálják.

De ha a konnektorban/áramban van a hiba, és lehet veszek újat, és azzal is ez lesz?

Bocs a hozzánemértő fogalmazásért, és köszönök minden hozzászólást, segítséget:)  

Gyurco78 Creative Commons License 2025.06.01 0 0 149126

Bedugod, be se kapcsolod, és lecsapja? Az ÁVK-t vagy a kismegszakítót?

Előzmény: szentimrei.agnes (149119)
Jahno Creative Commons License 2025.06.01 -1 1 149125

"akkor nyilvánvalóan a mosógéppel van probléma."

Meg ha elkötötték a dugaljat meg ésvagy. Meg kell nézni mindent is, főleg ha naponta látunk csodákat. Valószínű az lesz, de itt a nyilvánvaló messze lehet. Vagy jönnek a nem triviálisak, mint jómúltkorában a szomszéd szívattyúja.

Előzmény: Rollei (149122)
cosomega2 Creative Commons License 2025.06.01 -2 1 149124

Mire volt jó ez az üres süketelés? Nem mindenki jár "varázsló"-hoz, hogy levegyék róla a rontást.

Előzmény: cucu (149123)
cucu Creative Commons License 2025.06.01 -1 0 149123

Ezt úgy mondják, hogy gazdaságtalan javítás. Tényleg, ma már könnyen hozzá lehet jutni kedvező áron új mosógéphez. Azokkal is lesz probléma, de legalább garanciális és nem mosolyognak meg vele. Amúgy pedig, az a Hajdú energolux inkább negyvenes éveiben járhat, mint a huszasban.

Egyébként volna tippem az analízisre, de teljesen fölösleges vele foglalkoznod! Gondolom mosni szeretnél, nem analízist végezni.

Média Markban simán tudsz olcsó, és megbízható gépet venni, szállítással, üzembe helyezéssel. 150 alatt is találsz megfelelőt. Kb. három év múlva meg veszel másikat.

(Mondanám, hogy rövidebb hosszabbító beiktatásával másik konnektorról próbáld meg, de minden ilyen, elektromos tanács kockázatos. Víz ne érje, földre nem kerüljön, és akkor még nem ismerjük azt a konnektort.)

Rollei Creative Commons License 2025.06.01 0 1 149122

Logikusan:

Ha a felújított rendszerbe bedugott mosógép áramtalanítja a házat, akkor nyilvánvalóan a mosógéppel van probléma. Esetleg a dugaljjal, de ennek kicsi az esélye, mert akkor a gond nem csak a mosógépnél jelentkezne, hanem mindig fennállna.

A mosógépnél meg nem érdemes sokat lamentálni, ha huszonpár éves, ki kell cserélni és kész. A korszerűbb valamivel kevesebbet fog fogyasztani, meg csöndesebb lesz, meg ésszerűbb programok, ilyesmi.

Persze lehet szerelőt hívni, de szinte 100 százalék, hogy a cserét fogja mondani, a javítás helyett. De valószínűleg akkor is fizetni kell a kiszállásért. 

xrami Creative Commons License 2025.06.01 0 1 149121

Új mosógépet keress.

Jahno Creative Commons License 2025.06.01 0 1 149120

Jó lenne tudni mit csap le, valószínű egy darab ÁVK van az egész ház előtt, az megy el borért... Annak függvénye, de mosógép lesz a ludas.

szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.05.31 -1 0 149119

Kedves hozzáértők, kérdésem lenne.

Adott egy ház, Kádár-kocka, 14 éve teljesen felújítva (víz-villany-fűtés stb.)

meg adott egy mosógép, huszonéves Hajdu EnergoLux, ami ezidáig tökéletesen működött.

Kb. egy éve ha bedugom a konnektorba, az esetek egy részében lecsapja az áramot. Leginkább olyankor, ha előtte zuhanyoztunk, tehát párás a fürdő levegője.

Nem egy kapcsolót csap le, hanem az egészet.

Elnézést ha nem szakszerűen fogalmaztam, nem értek hozzá...

Villanyszerelőt keressek, vagy mosógépszerelőt? Mi lehet a gond?

Szipolykaa Creative Commons License 2025.05.27 -5 0 149118

Végül úgy döntöttem, hogy ha már a széthúzható csak bumfordi nagyban lehetséges, akkor megoldom inkább fixre. A két eret (egymástól 5 cm-re eltolva) összeforrasztottam, rájuk tettem egy-egy zsugortömlőt (ragasztós belsejűt), majd az egészre is ráhúztam egy ragasztós belsejű hosszabb zsugortömlőt. Szép lett, és hetszentség, hogy nem ázik be.

Szipolykaa Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149117

Köszi :-)

Előzmény: Mr. Pepe00 (149116)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149116

Akkor itt van ez:

tracon cst25f

Előzmény: Szipolykaa (149114)
Jahno Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149115

Én ilyesmit Aliról úgysem vennék. Vékony vezetékek, ami vízmentes az nem az, gyenge fos, elég, szétkonyul.

Előzmény: Szipolykaa (149114)
Szipolykaa Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149114

Ez az aliexpressz oldalára visz, konkrétum nélkül.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149111)
Szipolykaa Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149113

Persze, ezt abszolút elfogadom. Akkor az IP a fontosabb, nyilván.

Előzmény: Centi the real (149112)
Centi the real Creative Commons License 2025.05.23 -1 0 149112

Vagy IP védett, vagy gyorsan széthúzható...  Az IP védelem fontos, ha esik rá az eső, mert ha nyirkos/vizes lesz, állandóan  leveri a Fi relédet ( ha van).  Ha meg nincs akkor veszélyes lesz. 

Előzmény: Szipolykaa (149109)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.05.23 -1 0 149111
Garashan Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149110
Szipolykaa Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149109

Úgy látom, a széthúzható verzióból csak monstrumok léteznek... Én kb szívószál vastagságúra gondoltam.

Úgyhogy akkor maradnék a fix változatnál.

Viszont azt se tudom, hogy kell :-)

Szipolykaa Creative Commons License 2025.05.23 -3 0 149108

220V

Előzmény: Garashan (149106)
Centi the real Creative Commons License 2025.05.23 -1 0 149107

Vagy IP67 / 68 dugalj + dugvilla,  vagy valamilen IP67 toldó, de ezek vagy dobozoltak, vagy nem bonthatóak.

Pl: 

https://tipparuhaz.hu/termek/LENGO-DUGALJ-2P-F-1X16A-IP68

és

https://tipparuhaz.hu/termek/LENGO-DUGVILLA-2P-F-1X16A-IP68

Előzmény: Szipolykaa (149105)
Garashan Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149106

Szia!
Feszültség szint? 12/24 V vagy 230 V?
Ha törpe feszültség, akkor jó lehet az SP21 2 pólusú csatlakozója. Igaz nem egy mozdulattal lehet széthúzni, mert csavaros rögzítésű a két fél egymáshoz.

Előzmény: Szipolykaa (149105)
Szipolykaa Creative Commons License 2025.05.23 0 0 149105

Kedvesek! Tanácsra van szükségem. Egy kültéri madáritatónak a szivattyúkábelét szeretném meghosszabbítani. Kéteres 0,75-ös kábel.

Tehát két dolognak lenne jó  teljesülnie:

1. (Ez mindenképp) vízálló. Nem a vödör vízbe fog lógni, de rá fog esni az eső; valamit

2. (Ha pluszban lehetséges): Örülnék, ha egy mozdulattal széthúzható és újra összedugható lenne. Ez nem életbevágóan fontos, csak tök jó lenne...

Tudnátok nekem segíeni, hogy milyen megoldás van? Gányolni jól tudok, csak nem szeretek.

Előre is köszönöm <3

Pedro Dzsepetto Creative Commons License 2025.05.22 -2 0 149104

Ott van a képen amit feltettem. De nem szívesen vágnám le a gyári dugvillát, mert ez vízmentes, amit meg felszerelnék rá az nem.

A váltókapcsolós kapcsoló mindig drágább mint a sima kétsarkú kapcsoló. Ha jelentős az eltérés, akkor nem vennék váltósat.

Nem nagy teljesítményű, 500W-os a szárító.

Köszi szépen!

Előzmény: cosomega2 (149103)
cosomega2 Creative Commons License 2025.05.22 -3 0 149103

Mondjuk, ha van otthon kapcsolós dugvillád, nem szórakoznék dugalj cserével. Levágnám a dugvillát.

Előzmény: cosomega2 (149102)
cosomega2 Creative Commons License 2025.05.22 -2 0 149102

Én nem keresgéltem, de ha csak váltókapcsolós van, nincs jelentősége.  Hány wattos a törölközőszárító?

Előzmény: Pedro Dzsepetto (149101)
Pedro Dzsepetto Creative Commons License 2025.05.22 -2 0 149101

Jaja.

Igazából nekem elég volna a sima 101-es, nem kell váltó. Amikor beszéltem a fazonnal, eléggé nagyképűnek tűnt, ezért nem akartam tovább kérdezősködni, de pénteken beugrom hozzá.

Azt sikerült kihúznom belőle, hogy van falon kívüli is ebből.

Előzmény: cosomega2 (149100)
cosomega2 Creative Commons License 2025.05.22 -2 0 149100

Azt azért nézd meg, hány ampert tud a kapcsoló kapcsolni.

Előzmény: Pedro Dzsepetto (149099)
Pedro Dzsepetto Creative Commons License 2025.05.21 -2 0 149099

Már beszéltem is velük, köszönöm!

Előzmény: cosomega2 (149098)
cosomega2 Creative Commons License 2025.05.21 -2 0 149098

Lehet kapni kapcsolós dugaljat is.

Dugalj 2P+F 16A/250V süllyesztett + váltókapcsoló 00110 | Német Elektronika

Van ennél olcsóbb is. Úgy kötöd be, hogy a kapcsoló a fázist szakítsa meg.

Előzmény: Pedro Dzsepetto (149097)
Pedro Dzsepetto Creative Commons License 2025.05.20 -1 0 149097

Helló

Köszönöm a választ. 

Igazából maga a szárító is programozható. Ki is lehet kapcsolni, ekkor készenléti álapotban van. De mivel zsugori vagyok, nem akarom, hogy a készenléti állapotában fogyasszon áramot, ezért gondoltam a lekapcsolására.

De nem fogom levágni a ygári dugót, mert nincs szívem hozzá!

Köszönöm a véleményedet!

Előzmény: Villanytszerelő (149096)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.05.20 0 2 149096

Nem jó ötlet, de ha bedugod egy programozható időkapcsolóba, akkor minden este száraz türülköződ lesz, és nem fog bekapcsolva maradni...

Előzmény: Pedro Dzsepetto (149090)
cucu Creative Commons License 2025.05.19 0 0 149095

Leírtam, hogy én mit teszek ezzel a jelenséggel.

ha nem érted, hát nem érted....

Ennyit tudok segíteni. Többre nincs időm.

Előzmény: József 5791 (149093)
Atis57 Creative Commons License 2025.05.19 -1 1 149094

Szia!

A keresett fogalmak; 

--kapacitiv áthatás

--kapcsoló visszajelzővel

Amit még keresned kellene ; A Led izzó villogása miatti  terhelés.

azaz, egy izzós lámpahely, vagy, a led lámpatestbe berakandó ellenállás , kapacitás.

pl; https://hu.benweilighting.com/info/why-do-led-lights-flicker-and-how-to-stop-it-84530690.html

Előzmény: József 5791 (149093)
József 5791 Creative Commons License 2025.05.19 0 0 149093

Szia! 

Vissza olvastam,de nem tudom mit kell keresni .

Hogyan lehet ezt a jelenséget megjavítani ?

Ez nem pislákol hanem nagyon halványan világít,de később megszűnik ez a jelenség. 

Mitől van ez ? 

Az egyik szobában is ilyen 90cm átmérőjű LED panel van és ott nincs ez a jelenség.

Előzmény: cucu (149089)
Atis57 Creative Commons License 2025.05.19 -2 0 149092

Szia!

Nem---De egy kettős dugaljat feltennék.  

Esetleg abba tennék másik kapcsolós dugaljat--közbetétet.(abból is van 2 sarkú)

Előzmény: Pedro Dzsepetto (149090)
Masterson Bat Creative Commons License 2025.05.19 0 0 149091

Nem. Csak arra kialakított helyen. Az MSZ HD 60364.5.52 szerint.

Előzmény: barangolo_11 (149081)
Pedro Dzsepetto Creative Commons License 2025.05.19 -1 0 149090

Sziasztok Urak!

Mi a véleményetek arról, hogy levágnátok-e a gyári villásdugót a fürdőszobai törülköző szárítóról azért, hogy a képen láthat kapcsolós dugóval működtessük? A mosdó meg a zuhany a helység másik végében vannak.

cucu Creative Commons License 2025.05.19 0 0 149089

Szia!

Olvasgass vissza, és megtudod. :)

Én éppen most építek ki egy kétsarkú (feszültség mentesítő) kapcsolónak helyet, azért, hogy a konyhai ledes fénycső ne pislákoljon éjszaka...

Nem mintha zavarna, de az élettartamába beleszól.

A fogyasztásról nincs infóm, lehet, hogy a mérőóra nem mutatja ki ezt, talán még egy év alatt sem.

Előzmény: József 5791 (149088)
József 5791 Creative Commons License 2025.05.19 0 0 149088

Sziasztok! 

Szeretném kérni a segítségeteket a következőkben.

Vettem két kerék LED lámpát a folyosóra ,felszereltem öket és mindkettő müködik.

Viszont azt vettem észre ,hogy lekapcsolt állapotban  mintha picit halványan  mindkettő világítana ,pedig le van kapcsolva.

Miért van ez a jelenség? Előre is köszönöm szépen a segítséget!

További szép napot mindenkinek!

xrami Creative Commons License 2025.05.16 -1 1 149087

Uhh.... Ezen ne is akarj megérteni semmit. A bejövő vezetékeket keresd meg, vedd le ezt pedig így ahogy van azonnal hajítsd ki. Ellenőrizd le a bejövőt és a villanyórát is. Ehelyett tegyél fel egy tisztességes újat relével, a lakás  belső vezetékezését is cseréld ki, mindenhová védővezetővel.

Előzmény: R-F-P (149076)
barangolo_11 Creative Commons License 2025.05.15 0 0 149086

köszönöm!!

Előzmény: Atis57 (149085)
Atis57 Creative Commons License 2025.05.15 -2 1 149085

Szia!

A vezetékre préselő fogóval kell rányomni. Ha huzásnak kitett helyen van , akkor gyantás zsugorcsóvel célszerű lefedni-

Előzmény: barangolo_11 (149084)
barangolo_11 Creative Commons License 2025.05.15 -1 0 149084

köszi mindkettőtöknek..

ez a toldó izé hogy működik?

erre gondoltál esetleg?

(nem jó a link, és rákerestem manuálisan)

https://www.mixvill.hu/hu/szerelestechnika/kabelsaruk-es-toldohuvelyek/xbs-szth1-5-szigetelt-toldohuvely-0-15-1-5mm2-26mm-hosszu

össze kell préselni, vagy hogy működik?

Előzmény: Atis57 (149083)
Atis57 Creative Commons License 2025.05.15 -1 1 149083

Szia!

De van "szigetelt toldóhüvely " is .

https://www.mixvill.hu/hu/szerelestechnika/kabelsaruk-es-toldohuvelyek/

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.05.15 -2 0 149082

Meglehet. Forraszthatod, kötőelemmel is.

Forrasztásról. Lehet forrasztani, ha a kötés tehermentesítve van. Pe vezetőt tilos forrasztani.

barangolo_11 Creative Commons License 2025.05.15 0 0 149081

Elméleti jellegű kérdésem lenne: meg lehet kötni sodrott vezetéket szabályosan egy 50x50 műa csatornában valahogy?

Most wagoval van összefogva, nem tudom, hogy az mennyire szabályos.

Össze tudnám még forrasztani is - kazán termosztátja megy róla - csak gondolom az még szabálytalanabb lenne, mint a wago.

Dobozba - csatornán kívül - nem tudom kivezetni, vagy nagyon bonyi módon (4 eres vezetékkel csinálták anno - 2 F, 1 B, 1 ZS - szerintem ilyen színkiosztású kábelt már nem is lehet kapni)

R-F-P Creative Commons License 2025.05.13 0 1 149080

Köszönöm, beszéltem villanyszerelővel, cserélve lesz a mérőórától.

Atis57 Creative Commons License 2025.05.13 -1 1 149079

Szia!

Ez valóban teljes cserére szorul.  

Órától-elosztóig--lakáson belül mindent.

Ha 60as évekbeli épület ,akkor az a piros egy külön földelő lehet .Meg az a PEN is kérdéses .(társasházi méretlen felszálló milyen? )

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.05.13 0 2 149078

Azt honnan tudod hogy PEN, meg azt hogy szét van választva?

Mert régen ment be piros a fürdőnek, de az nem a PEN ből volt.

Szóval azt ki kell mérni rendesen és megcsinálni órától kezdve.

Centi the real Creative Commons License 2025.05.13 0 1 149077

Szerintem ez már egy "felujítás" utáni állapot, nem a 60-as évek -beli (szerintem 80-as évek beli Bakony-jellegű elosztó - ilyenekkel van tele a 80-as évek beli panelok többsége, az alsó szigeteletlen közösítés "gyári")
Bár itt én mindent cserélnék...   Még az órától érkező vezetékeket is... 

R-F-P Creative Commons License 2025.05.13 0 0 149076

Sziasztok,

Most szembesültem a megvásárolt "szerencsére" felújítás előtt álló lakás villamos kötődoboz tartalmával. (60-as évek beli óbudai társsház, szövetborítású vezetékkel)

3 vezeték jön be. Az hagyján, hogy felül a fázis életveszélyes módob szabadon és utána kékkel hosszabbítva.

Amit nem értek, hogy ha három vezeték jön be és ezek szerin már a mérőóránál megvolt a PEN szétválasztás, akkor a dobozban miért van a bejövő Nulla és Föld vezeték közösítve a barna(L) vezetékkel?

Tudtommal PEN szétválasztás után már nem szabad ilyet csinálni.

cucu Creative Commons License 2025.05.11 0 0 149075

Ne hagyd magad! Nekünk is volt amperszag az előszobában! Kihívtam őket, nagy kegyesen ki is jöttek, ott voltak kb. jó fél órát amit munkával töltöttek, aztán mondták, hogy náluk minden rendben volt. Bár azóta megszünt az amperszag... érthetetlen.... 

Előzmény: tacsi69 (149074)
tacsi69 Creative Commons License 2025.05.11 0 1 149074

szerintem fustjelekkel siman :-))))

kiegett a mosokonyhank, es ora alatti bekotesi kontakt miatt, szerintem eleg gyorsan fognak valaszolni, foleg, hogy a biztositom is megterheli oket :-0

Előzmény: cucu (149046)
pheonix-laci Creative Commons License 2025.05.07 -2 1 149073

De ezen részhez nen kell az ő jelenlétük, beleegyezésük, vagy bármi ami miatt jeleznem kellene feléjük. De köszönöm🙂

Előzmény: Rollei (149072)
Rollei Creative Commons License 2025.05.07 0 0 149072

Csak ügyesen! :-))    Azért a szolgáltatót majd időben keresd meg, mert a tulajdonukban álló, feszültség alatt lévő, méretlen fővezeték babrálása mégiscsak az ő asztaluk.

Előzmény: pheonix-laci (149070)
Primary92 Creative Commons License 2025.05.07 0 0 149071

Sziasztok!

Falon kívüli csapfedeles legalább IP44 dugaljra van ötletetek fekete vagy sötétbarna színben?

3x1,5 mm2 földkábellel szeretnék beállni, majd onnan tovább. 

A Kontálluxon kívül csak számomra teljesen ismeretlen márkákat találtam.

pheonix-laci Creative Commons License 2025.05.06 0 0 149070

Köszönöm! de ez "sajna" nem opció, mert telibe szegeteljük, nem hagyunk ki ilyennek helyet.

Előzmény: Rollei (149069)
Rollei Creative Commons License 2025.05.06 -3 0 149069

Ha én járnék ilyen cipőben, eltűnődnék azon, hogy egyszerűen kihagyom mondjuk egy 40x40-es, vagy 50x50-es területen a szigetelést, és nem bolygatnám a falhorgot. A nyílászárók és főleg a környékük sokkal nagyobb hőzsilip kifelé. Esetleg a fal belső oldalára ragasztanék egy valamivel nagyobb szigetelést.

Előzmény: pheonix-laci (149064)
pheonix-laci Creative Commons License 2025.05.06 0 0 149068

Igen, korábban én is használtam már és lehet most is az lesz, bár ez B30-as falazat.

A földkábelre meg valóban nincs se idő, se igény, csak ezt a kampó cserét kell orvosolni a szigetés előtt.

Köszönöm!

Előzmény: Villanytszerelő (149066)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.05.06 -1 0 149067

Szerintem nem, akár fél éves ügymenet, mérőhely átalakítás az új előírások szerint, több százezer forint költség... 

Előzmény: peterch (149065)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.05.06 0 0 149066

Úgynevezett "vegyi dűbeleket" javasolnék, üreges szerkezet esetén szitahüvellyel. Természetesen azért megfelelő hosszban befúrva, de így elkerülve a belső rombolást. Mi is rákényszerültünk párszor...

peterch Creative Commons License 2025.05.06 0 0 149065

Szia !

Csak egy ötlet !

Ha ilyen rövid a távolság , nem lenne jobb földkábellel megoldani ?

pheonix-laci Creative Commons License 2025.05.06 0 0 149064

Sziasztok!

Abban kérnémca segítségeteket, hogy adott egy családi ház, tőle nagyjából 6 méterre az oszlop. Szigetelés miatt (ami 15 centis lesz) cserelni kell a légvezeték fali horgát amihez 3 fázisú kábel csatlakozik. A probléma ott lenne, hogy a csak metrikus menetes (átmenő) horgot találtam, ami nem opció. Ezen ok miatt is, javasolták a 400mm-es állványrögítő horgot és hozzá egy jobb fajta dűbelt és kész...

Nektek mi a véleményetek, ill. ötletetek?

Előre is köszönöm az építő jellegű, szakami hozzászólásokat!

Mutual Friend Creative Commons License 2025.05.05 -1 0 149063

GIMP képszerkesztő

Előzmény: Csiguszbigusz1981 (149057)
Csiguszbigusz1981 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149062

Rendben, köszi!

Atis57 Creative Commons License 2025.05.05 -1 1 149061

Szia!

A Fürdőn kivül a több fogyasztónak is kellene egy 30mA-s  FI/RCD relé.

Előzmény: Csiguszbigusz1981 (149059)
Atis57 Creative Commons License 2025.05.05 -1 0 149060

Szia!

A "C16 " jelentése   ;16A és C (motorikus ) tipusú.

Ez meg szokott felelni. 

-- Bár sokkal célszerűbb lenne  uj kismegszakitó ,uj vezetékkel csak a klimának.   

Előzmény: Csiguszbigusz1981 (149058)
Csiguszbigusz1981 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149059

Sikerült :)

Csiguszbigusz1981 Creative Commons License 2025.05.05 -1 0 149058

Csiguszbigusz1981 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149057

Sajnos nem tudom úgy megcsinálni, hogy kellően kicsi is legyen a kép és látható is. :(

tfe_tng Creative Commons License 2025.05.05 0 1 149056

Ezen a kismegszakítón én sem látom az ampert :)

(de ha feltöltés után megnyomod a "beillesztés" gombot, akkor lehet hogy pont jó lesz :)

Előzmény: Csiguszbigusz1981 (149055)
Csiguszbigusz1981 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149055

Kép

Csiguszbigusz1981 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149054

Sziasztok

Lehet, hogy hülye kérdés, de a kismegszakítókon hol lehet látni azt, hogy hány amperes? /csak a voltot látom/

Fognak hozni hozzánk egy 3,5kW-os inverteres klímát és hallottam, hogy figyelni kell azt, hogy mekkora a kismegszakító.

Így néz ki a miénk.

Balról a második a szobaé, de ugyanúgy néz ki rajta a felirat/jelölés, mint a fürdőszobain, ez van lekapcsolva a kép kedvéért.

Szerintetek ez a rendszer bírni fogja a klímát?

Fénykép mellékletben.

cucu Creative Commons License 2025.05.05 -1 1 149053

Szerintem jó lesz neked a 30... :)

Kerti medencéhez is 30-ast javasolnak. 

Amúgy ha már ilyen medencéd lesz, én nem sajnálnám elé tenni a második Fi-t.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149052)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149052

Sziasztok!

Hidromasszázs kádhoz milyen érzékenységű fi relé kell?

30mA-t ir a használati, de én 10mA ra emlékszem.

Ha valóban 30mA , akkor elég ha a ház ilyennel védve van, vagy külön ágba meg kell ismételni az elhelyezést?

Előre is köszi a válaszokat!

cucu Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149051

Ezért idegesít, mert ahogy ismerem ezeket, semmitől sem riadnak vissza...

Előzmény: Atis57 (149048)
cucu Creative Commons License 2025.05.05 -1 0 149050

Kösz

Előzmény: Atis57 (149048)
cucu Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149049

Hát, ez valóban egy bűnszervezet lehet! Nem lehet velük érdemileg dűlőre jutni.

Azt mondják, adjam meg mit szeretnék. Megadom. Erre a szerződésbe teljesen mást írnak bele...

Most tudtam meg, hogy más az mvm és más az eon... Nem lehet csak úgy ügyet intézni kérem! 

Előzmény: Zs:) (149047)
Atis57 Creative Commons License 2025.05.05 -2 0 149048

Szia!

Telefonon, elektronikusan -sehogy. Ha  bemennél és szerencséd is van.

A villanyszámlánál kitétel , hogy 2500Ft/hó alatt nem küldik ki. Hétvégi házaknál /napelemeseknél gyakori, hogy csak éves  elszámolód lessz.

De ujabban felszólitó leveleket sem küldenek, hanem  csak kikapcsolni jönnek.

Zs:) Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149047

off

Nekem több mint fél év után küldte az mvm a számlát. Gondoltam ha nekik ráért én sem sietem el, vagy 4 hónapjára fizettem be. Örüljenek neki, hogy kaptak pénzt, igazság szerint semmi jogalapjuk nem volt küldeni, nincs velük szerződésem! Szerződésem továbbra is az eonnal van, az mvm bűnszervezettel nincs.

cucu Creative Commons License 2025.05.05 0 0 149046

Üdv

Szerintetek hogyan lehet érdemben kommunikálni az eon-al meg az mvm-el?

4 hónapja nem küldenek számlát.

Az ügyfélszolgálat katasztrófa. Nyomja meg ezt a gombot, meg azt a gombot. Aztán nem történik semmi... 

A honlapjuk szintén zavaros. Nem fogadja el a bejeletkezést. Ügyfélkapun keresztül sem...

Feladtam...

Már kétszer ugyan sikerült beszélnem velük ez alatt a 4 hónap alatt és mindig megnyugtattak, hogy minden rendben van. Most már odáig sem jutok el, hogy emberrel beszéljek... Köszönik a hívást, 'oszt jó napot.

cosomega2 Creative Commons License 2025.05.05 -1 0 149045

Azonkívül tesztgombbal és van rajt egy lekapcsoló kar.

Előzmény: cosomega2 (149044)
cosomega2 Creative Commons License 2025.05.05 -1 0 149044

Testzárlattal.

Előzmény: Atis57 (149042)
cucu Creative Commons License 2025.05.04 0 1 149043

Csak szólok, hogy a cirkódban minden bizonnyal a biztosíték olvadt ki, ami a panelon van beforrasztva.

Előzmény: tacsi69 (149039)
Atis57 Creative Commons License 2025.05.04 -2 0 149042

Sziasztok!

Kinek van ilyen esetre bevállt megoldása?   Mivel lehet a FI relét lekapcsoltatni?

Előzmény: Lacivill (149040)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.03 0 0 149041

Hogyan másképpen? Így szép! És nem utolsó sorban védett is.

Előzmény: Alfa Hold (149037)
Lacivill Creative Commons License 2025.05.03 0 2 149040

Gondolom 3 fázisod vabn, és a Nulla szakadás, vagy  kontakthiba volt.

Előzmény: tacsi69 (149039)
tacsi69 Creative Commons License 2025.05.03 0 0 149039

Egyszerre ment tonkre a mosogepem is es az 400 ezer forint erteku kombi cirkom is :-(

Előzmény: tacsi69 (149038)
tacsi69 Creative Commons License 2025.05.03 -2 0 149038

ez hogy lehetseges? a 0-ason vagy a 1-es fazison kontakt hiba miatt leolvad a mero olvaso es a foldkabel kozotti osszekottetesen minden muanyagom, csak az sodrott erpar latszott ki.
Kigyulladt a mosokonyham, egy lidl-es parageppel, szal forditott klimas es kompreszorrosos geppel Es meg a belso aramkoromet basztattak :-(
Akkor itt kinek lehet igaza?

Alfa Hold Creative Commons License 2025.05.03 0 0 149037

minek a csatornába mt?
szerintem szabvány szerint mehet a mcu.

Előzmény: Bobbin (149019)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.03 0 0 149036

Érdekes... pedig sokkal könnyebben hajlik mint az MT kábel.

Megjegyzem, 4 napig volt az MT a csatornában, és semmilyen deformációt nem lehet  rajta látni, ami erőltetésre utalna. vaciláltam is, hogy benn hagyom.

Kösz mégegyszer a segítséget!

Előzmény: S/K (149035)
S/K Creative Commons License 2025.05.03 0 0 149035

...és itt nem probléma a hajlítási sugár? Ugyanis az MBCu-nak 6x-os az átmérőjéhez képest.

Előzmény: Bobbin (149034)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.03 0 1 149034

Nem kevertem. Végig MBCU-ra cseréltem az MT-t, mind a 170 cm-en... :)

Előzmény: Dehogyne (149033)
Dehogyne Creative Commons License 2025.05.03 0 0 149033

Szerintem kevered a 2 tipust.

Előzmény: Bobbin (149032)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149032

Közben találtam itthon úgy 20 méter MBCU-t. Az meg hajlik, mint a gyurma. Arra cseréltem ki, így legalább 1,5-ös, nem pedig 1-es, és ráadásul tömör. Igaz, kicsit morbid csatornába tenni az MBCU-t, de nem akartam vésni, mert a kamrába ez is megteszi.

Köszönöm mindenkinek az ötleteit, tanácsait! 

Előzmény: cosomega2 (149028)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.05.02 -1 1 149031

Mitől nem vagy te ennyire népszerű? :) ( -4 )

Egy kollégával beszélgettük hogy hogyan kellene kialakitani egy EV töltő állomást.

Mondtam neki hogy valami vastag kolbásszal induljon el a a fogyasztasárő után közvetlenül. Legyen ott egy saját FI helyben esetleg majd a végponton esetleg egy kapcsoló, villávédő, kismegszakitó, 3F csatlakozó.

Előzmény: Atis57 (149011)
tfe_tng Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149030

Az AC töltő igen, de az EVSE is egy hangyányit bonyolultabb dolog mint egy hosszabító...

Előzmény: S/K (149018)
Zs:) Creative Commons License 2025.05.02 0 1 149029

Tegyél egy 45°-os darabot! Vagy szélesebb csatornát.

cosomega2 Creative Commons License 2025.05.02 0 1 149028

Az egyeresnek más a neve, pl. MKH H07V-K 1,5.

Én leblankolnám az ívnél az MT-t. Óvatos légy, meg ne sérüljön a vezetékér szigetelése.

Előzmény: Bobbin (149025)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149027

Igaz! Ez a legjobb!

Köszi Így fogom csinálni!

Előzmény: cosomega2 (149026)
cosomega2 Creative Commons License 2025.05.02 -1 0 149026

A kanyarnál ügyesen leblankolod az MT-t 10 cm hosszan.

Előzmény: cosomega2 (149024)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149025

Szia

Ezt hogyan értesem? Mármint MT kábel fehér külső nélkül?

Tényleg...

Előzmény: cosomega2 (149024)
cosomega2 Creative Commons License 2025.05.02 0 1 149024

Miért nem raksz bele egyeres sodrott vezetéket? 

Előzmény: Bobbin (149022)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149023

Ha szélesebbet tennék a két vizszintes helyére, akkor a két kábel helyet cserélne benne, -hiszen úgy lenne értelme- de az meg nem lenne jó.

Igazából fali kábelt kéne szereznem, de azt meg nem kapni errefelé. Az jó lenne, mert lapos és hajlíthatóbb mint az MT.

Előzmény: peterch (149021)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149022

Én arra gondoltam, hogy a kanyarnál vissza vágnám kb. 3-3 cm-el a csatornát. Igaz, ott kilátszana a kábel, de nem feszülne annyira.

Előzmény: peterch (149021)
peterch Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149021

Ha a két vékonyabbat lecserélnéd egy szélesebbre a párhuzamos darabon ?  Igaz egy kicsit el kell játszadozni , hogy jól legyenek a vékony listák vágva ( a továbbhaladó és a leágazó ) , hogy ne legyen szabadon a szélesebb vége a leágazásnál ( ne lehessen belelátni , vagy belenyúlni ) . Megoldható , hogy " szép " is legyen . :-)

Bobbin Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149020

Kérdésem a kanyarra -irányváltásra- vonatkozik.

Bobbin Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149019

Erről volna szó. Ebben a csatornában van a 3x1-es MT kábel. A csatorna 10x15-ös. Nem túl szűk ez a kábelnek?

Valaki szokott ilyen szerelést csinálni?

S/K Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149018

Igen, az. ...meg a "gyári töltő" is.

A lényeg hogy a töltő az autóban van.

Előzmény: tfe_tng (149017)
tfe_tng Creative Commons License 2025.05.02 0 0 149017

Tévedsz. Amit te töltőnek gondolsz az az EVSE. 

Előzmény: S/K (149013)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.01 0 0 149016

Köszönöm, tehát akkor ha jól saccolom, be lehet hajlítani a csatornába.

Holnap meg fogom mérni.

Előzmény: S/K (149015)
S/K Creative Commons License 2025.05.01 0 0 149015

A H05VV-F kábeleknek (MT kábel) a hajlítási sugara a kábel átmérőjének a háromszorosa.

Előzmény: Bobbin (149014)
Bobbin Creative Commons License 2025.05.01 0 0 149014

Üdvözlet Mindenkinek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy MT 3x1-es kábelt szabad-e kábelcsatornában úgy vinni, hogy közben derékszögű irányváltás is van a nyomvonalban. A csatorna 10x15-ös. Mi a véleményetek róla? Engem az zavar benne, hogy nem lehet nagy ívben vinni a csatorna miatt.

Lehet ilyet csinálni?

S/K Creative Commons License 2025.05.01 -1 0 149013

Szerintem azért mert pontosan ennyi egy "töltő". 

Amit töltőnek neveznek az egy elosztó, semmi más. 

Előzmény: tfe_tng (149012)
tfe_tng Creative Commons License 2025.05.01 -2 2 149012

Ezt mi a bánatnak raktad ide hozzáértőként ?

Előzmény: Atis57 (149011)
Atis57 Creative Commons License 2025.05.01 -5 1 149011

Szia!

Attól függöen , mennyi a lehetőség  Pénzben , Amperben, Fázisok számában   stb.

Megvenni egy gyári dobozt célszerűbb  a  Biztositási problémák miatt.

De a legolcsóbb ;

Előzmény: Mutual Friend (149010)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.30 -1 0 149010

Szabad az alkotás ... :)

Egy EV töltőállomást ki hogyan rakna össze önönmaga?

Nyilván odavisz az ember egy megfelelő vastagságú drótot majd esetleg villámvédő majd FI és  3*16A kismegszakitó majd csatlakozó a a falon..

Nyiylván sokkal egyszerübb egy gyári összerakott valamit megvenni akár ... 

S/K Creative Commons License 2025.04.28 0 0 149008

...nem is azt írta hogy a képen látható 15A...

Amúgy valóban kéne egy "frissítés". Ez még a BS időszakot is túlélte. :_)

Előzmény: Villanytszerelő (149007)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.28 -1 1 149007

Ez csak 10 A-es kismegszakító, és tekintve az életkorát a berendezésnek (nem ismerve a műszaki állapotot) pont időszerű a felújítás is. Ez fotók alapján nem megy, kell keresni valkit aki személyeen megnézi.

Előzmény: Norbert1980 (149005)
Atis57 Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 149006

Szia!

Erre egy helyismerettel rendelkező .regisztrált szerelő tud pontosan válaszolni.

Valószinű a "szabványositás "+ méretlen fővezeték csere, + lakás elosztó kiépitése+ földelő.

Az uj szekrényt is-- be lehet vésni, --földre is helyezhető , --kerités oszlopba , kuka ttároló oldalára 

is elhelyezhető.

Akkor lehet behelyezni /vésni , ha az utcáról jól látható. (homlokzat, oldalfal eleje )

Előzmény: Norbert1980 (149005)
Norbert1980 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 149005

Sziasztok.

A csatolt képen látható biztosítékhez hasonló van a villanyóra szekrényben. 15A-es és erről van ellátva az egész lakás. Ezt szeretném felbővíteni(kicserélni) 32 amperre. Ezt komplett mérőhely átalakítás nélkül meg lehet oldani? Családi házban kívül lévő villanyóraszekrényben van az óra. Régi falba épített.

Vagy a régi villanyóra szekrénybe be lehet építeni a jelenleg szabványos mérőóra szekrényt?

Nem szeretném ha kiállna a fal síkjából az új szekrény.

Válaszokat előre is köszönöm.

Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.26 0 1 149004

Akkor nagyon egyszerüen.

Egy PC ami otthon fellép internetre sok adatot kap "fenről" hogy működni tudjon.

A sok közül kettő az IP cim és az alhálózati maszk.

Ha a maszk utolsó száma 0 azaz 255.255.255.akkor ez azt jelenti hogy az ipcim utolsó számjegye azaza 10.10.10.1-254 eső eszközök egy alhálózatban vannak egymást látják közvetlenül. Csak arra kell figyelni hogy mindenkinek más legyen az utolsó szám, ne legyen IP ütközés. Ez ugye akkor erdekes ha te manuálisan manageled az egész történetet. Ha előfizetsz valami netre otthon akkor a szolgáltatód adhat kábelmodemet, GPON ONT-t, bármi hasonló eszközt ami ezt egyszeri beállítás után dinamikusan végzi neked ez a DHCP funkció. Benyomod a telón a wifi be gombot es a teló kér egy szabad IP cimet a DHCP szerveredtől és már messengerezhetsz is. De lehet ez az eszköz egy okosmérő vagy valami kalapsínes cucc a villanyóra szekrényben.

Szerintem majdnem minden valahol előfizetett ügyfélnek 255.255.255.0 a maszk van beirva a HGW-jébe (HomeGateway) azaz max 254 eszköz lehet fent a netjén otthon. Nyilván ez elméleti maxumum pár dolog csökkentheti ezt.

Előzmény: S/K (149002)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.26 0 1 149003

Az ilyen az nem. :)

Annak idején dr. csókainak volt egy unortodox művelete arra ha valakinek a fejét nagyonnagy utést erje es nem haljon meg az agyduzzanatben.

Felbontotta a koponyát, kiékelte a körbevágot darabot hogy ha duzzad az agy akkor legyen neki hova.

Majd hetekkel vagy amikor lehetett már ujra felvágta a hajas fejbőrt és visszaillesztette a darabot a helyere.

Nyilván ezt nem az orvosi egyetemen tanulta hanem korábban mert ő valójában hídepítő mérnök is.

A világot nem a szabálykövető "ragszolgák" viszik előbbre hanem a deviáns másképgondolkodók (is).

Előzmény: Jahno (149001)
S/K Creative Commons License 2025.04.26 -1 0 149002

MASZK, IP cím jól hangzik, nekem semmit nem mondanak, de értem a példát. (legalábbis gondolom hogy értem). Működik így is meg úgy is. Olyan mint villanyszerelésben a zöld/sárga vezeték, csak PE/PEN vezető lehet, de ha a színt fázisnak és nullának meg PE-nek használják akkor is működik.

Csak a következő hibakeresésnél vagy rákötésmél kicsit több idő az áramkör kikeresése.

Előzmény: Mutual Friend (149000)
Jahno Creative Commons License 2025.04.26 -1 0 149001

"fingja nincs az IPCIM és a MASZK viszonyáról ellenben szolgai módon követi a masok leírását a munka alatt.)"

Másról szól vagy biztosra megy.

Előzmény: Mutual Friend (149000)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.25 -1 1 149000

Nyilván figyelni kell rá de azt látom hogy az ragaszkodik annyira a szabványokhoz szabályokhoz aki a gyakorlatban nem látja a mögöttes tartalom miértjét. Nem tagadom hogy nem kellenek, de ha valaki azert csinalja igy mert ez a szabvány akkor vannak kétségeim, hogy érti-e valójában miert ugy van a szabvány.

( Mondjuk volt egy ismerősöm aki a leirást ugy hozta hogy ha bele akarsz valamibe lépni a laptopoddal akkor állitsd a PC IP-jét mondjuk 10.10.10.23 -ra a MASZk meg legyen 255.255.255.0Igy a böngészőbe beutod hogy 10.10.10.1 akkor már csatlakozni tudsz. Modom neki hogy vagánykodjunk már legyen a PC IP-je 10.10.10.211 Ő meg problémázott hogy ezt nem lehet mert annak a végének 23-nak kell lennie oszt' slussz.  Itt jöttem rá hogy fingja nincs az IPCIM és a MASZK viszonyáról ellenben szolgai módon követi a masok leírását a munka alatt.)

Előzmény: S/K (148996)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.25 -1 1 148999

Most erre mit mondjak?

Nyilván nem helyes de nem is erről beszéltünk.

Szabványok szabályok azért vannak hogy a hülyébbek is tudjanak dolgozni a többinek meg ott a provident ...

Nemrég kényszerűségből egy helyen feltettem egy C16-ot B25 helyett. Az volt nálam. 3F táplálás egyik ágára. Műszaki telephely fix fogyasztas éjjel-nappal. Max. 3kW, de valójában stabilan a fele.

Nyilván nem szép megoldás de legalább működik.

Előzmény: Villanytszerelő (148995)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.25 -1 0 148998

Példul nekem is ez a konfiguráció van.

1F 32A

Előzmény: cosomega2 (148992)
Jahno Creative Commons License 2025.04.25 -1 0 148997

Jó és? Lehet okoskodni, hogy megint van egy vélt szabálytalanság, de alapban nem ezzel jár.

Előzmény: Villanytszerelő (148994)
S/K Creative Commons License 2025.04.25 0 0 148996

Sajnos még ott tartunk hogy nem kell szabványosan és biztonságosan kivitelezni, működjön és kész.

Előzmény: Villanytszerelő (148995)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.25 0 0 148995

"Oda menni egy "vastag kolbásszal" egy lakás/konyha elosztóba majd onnan a megfelelő kismegszakitók után az eszközögbe es dugaljakba."

Nem is ezzel van baj, ha van külön konyhai elosztó ez teljesen rendben van. De sajnos van, hogy behúznak egy 6-os gerincet a konyhába, lebiztosítják 25 A-rel, és a kötődobozokbnan erről csak leágazásokat készítenek (rosszabb esetben sodrott kötésekkel) a dugaljakhoz, és egyéb gépekhez. Majd konstatálják, hogy milyen frankó, elmegy minden, és csak 3 vezeték kellett lám-lám, minek annyi áramkör...

Előzmény: Mutual Friend (148988)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.25 0 0 148994

Ebben nem is kezdenék vitába, mármint az egyszerűségben, de azért a kedves villamos kivitelező kollégák figyelmét felhívnám az MSZ HD 60364-4-43:2010 szabványra, biztonság, túláramvédelem témakörben.

"A túlterhelésvédelmi eszközt azon a ponton kell elhelyezni, ahol a keresztmetszet csökkenése, a vezeték anyagának, szerelési módjának vagy szerkezetének a megváltozása a kábel vagy vezeték terhelhetőségében csökkenést okoz,..."

Ez csak egy gondolat a sok közül belőle, ugye ezen előírások betartása védi a kivitelezőt, ha baj van. Akinek ez felesleges, és az egyszerűbb megoldásra szavaz, nyilván azzal vitatkozni kár, hiszen végűl is a gáztűzhelyet is lehet fél colos zöld locsolótömlővel rákötni a gázra, az is egyszerű...

Előzmény: Jahno (148990)
Fotósképző Creative Commons License 2025.04.25 0 0 148993

Szia!
Köszönöm a válaszokat. Sajnos nekem konkrétan a linkelt alkatrészekre van szükségem. A linkelt webshopot magam is megtaláltam, ott nincs ilyen fűtőszál, az egyedi legyártatás meg nem működik, senki sem vállal 1 db terméket (vagy ha netán igen, nagyon drágán).

Előzmény: S/K (148889)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.25 -1 0 148992

Tulajdonképpen a ház betápja adja, hogy mekkora keresztmetszetet célszerű választani, 16 A-os betápnál ne vegyen senki vill. főzőlapot. Láttam olyan helyet, ahol a sütő villamos volt, a főzőrész viszont gáz. Soha nem panaszkodtak, hogy leveri a kismegszakítót, vagy megszokták, hogy sütéskor nem nagyon használnak más fogyasztót.

Előzmény: cosomega2 (148991)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.25 -1 0 148991

Arról volt szó, hogy egy fázis esetén milyen keresztmetszetre van szükség, tehát ezt kell bekötni a főzőlapnál. Aztán hogy hányast visz az elosztóba, amelyről táplálja a többi fogyasztót, az már egy újabb feladat.

Előzmény: Mutual Friend (148989)
Jahno Creative Commons License 2025.04.25 -1 0 148990

Már vagy 20 éve láttam hasonlók kisebb lakásban is, vagy a fél ház/emelet így külön megoldva. Sokkal egyszerűbb.

Előzmény: Villanytszerelő (148982)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.25 -1 0 148989

Igen!

Mára a konyha olyan fogyasztó lett mint egy "lakatosműhely".

Gondolj bele!

Amcsi konyhákban a mosó es szaritógép is ott is lehet a pult alatt ha nincs mosókonyha.

Nálunk azert ez nem jellemző dolog szerintem.

Van ertelme "kilóméterektől" behuzogatni számtalan vezetéket ?

Nagyon nincs.

Ha lehetséges akkor erdemes egy vastaggal megoldani. Nekem sincs igy mert nem akartam szetverni uj csovezéssel a házat.

Már csak azert is erdemes mert nem kell annyira figyelni az "együttállás vagy pontosabban az egyszerre menést" sokkal könnyebb kezelni egy castagabb betápvezetékkel.

Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.25 -1 0 148988

Igy van!

Nyilván egy nagyobb felujítás alkalmával vagy uj épitkezés esetén igy csinalnam még én is ... :)

Oda menni egy "vastag kolbásszal" egy lakás/konyha elosztóba majd onnan a megfelelő kismegszakitók után az eszközögbe es dugaljakba.

Előzmény: Villanytszerelő (148976)
Rollei Creative Commons License 2025.04.24 -1 1 148987

Amikor a Legrand és a Schneider Cedar között vacilláltam, a Cedar mellett döntöttem. A Legrand valahogy fapadosabb volt, a Cedar jobban kidolgozott. Pl. a Cedar dupla dugaljnál gyárilag benn van az átkötés, a Legrandnál meg neked kell megoldani, stb. Nem bántam meg, tökre élveztem a szerelést vele. Talán csak egy dolog babrás kicsit: ha 2,5 mm-es tömör vezetéket kötsz be a dugaljba. Ahhoz kicsit szűk a hely, pontosan kell mérni, mert nehéz behajtogatni a ráhagyást.

Előzmény: .:NRW:. (148986)
.:NRW:. Creative Commons License 2025.04.24 0 0 148986

Sziasztok, fedett kültéri helyiségébe szeretnék IP44 falon kívüli szerelvényeket. Legrand forix vagy schneider cedar a tartósabb /szerelhetőbb /megbízhatóbb?

Előre is köszönöm a segítséget 

cosomega2 Creative Commons License 2025.04.24 -2 0 148985

Azt elfelejtettem, hogy a nyaralóban infra-fűtés van.

Előzmény: cosomega2 (148984)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.24 -2 0 148984

Azért nem kell elkeseredni, csak igazodni kell a lehetőségekhez. Nekem is van lakótelepi lakásom, ami 16 A-rel van biztosítva. Igaz, gázzal történik a főzés. Van nyaraló, ahol villanyról megy a meleg víz és a főzés (32A-es betáp), a házam 3 fázisról megy ahol a fűtés, meleg víz gázzal működik, minden más villanyról. Egyik helyen se kell figyelni arra, hogy mit használunk. 

A klímáról még nem is beszéltünk. Tehát minden megoldható. 

Előzmény: cosomega2 (148983)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.23 -2 0 148983

"Ezek szerint van olyan, hogy a konyháig elhúznak egy nagyobb keresztmetszetű gerincvezetőt, és ott osztják szét a kisebb fogyasztókat...."

Ezek szerint van, bármi lehet. Van egy konyha, ahol nem sparheltet használnak.

- főzőlapról volt szó, ami átlagban 7 kW-os, de láttam 11 kW-ost is. A 7 kW-osra egy fázis esetén      6-os vezetéket ír elő használati utasítás

- általában van sütő is, ami 3 kW körüli

- mikrohullámú sütő

- kenyérpirító

- vízforraló

- mosogatógép is van egyre gyakrabban, de tartozzon hozzá egy szárogató is

- kávéfőző

- mosogatógép

- hűtőszekrény

- elszívó

- darálók, turmixok stb.

Sorolhatnám tovább.

"Azt felelte hogy 4-6mm a konyhába és ott osztjuk szét."

Nálam nem a sűtő és a főzőlap vezetéke van leosztva. Ezek egy kismegszakítóval kombinált hibaáram védőreléről kapják a tápot.

Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.23 0 0 148982

"Egyszer kérdeztem egy villanyszerelőt hogy mit visztek a tűzhelyhez vagy a konyhába?

Azt felelte hogy 4-6mm a konyhába és ott osztjuk szét."

Ezek szerint van olyan, hogy a konyháig elhúznak egy nagyobb keresztmetszetű gerincvezetőt, és ott osztják szét a kisebb fogyasztókat....

Előzmény: cosomega2 (148977)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.22 -2 1 148981

Nem érdekel. Nem tartalak egy korrekt embernek, trükköztél te már itt reklámból idemásolt kapcsolóval, amihez hazug szöveget komponáltál. Még volt sok más hasonló eset.

Előzmény: Atis57 (148980)
Atis57 Creative Commons License 2025.04.22 -2 0 148980
Előzmény: cosomega2 (148979)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.22 -2 1 148979

... és abban a pillanatban jön az idióta süketelés. Mindjárt jön a 4,5 V-os laposelemről előállított 3 fázisú hálózat.

Előzmény: Atis57 (148978)
Atis57 Creative Commons License 2025.04.22 -2 0 148978

Szia!

leginkább --Nem.    S ha esetleg lenne is , leszerelik.

Faházas vendégszobák , folyosón végigmenő gerinccel--minden lakrészben FI relé, 2db kismegszakitó, utólag a "szakszerűség" miatt leszerelve!  Hát Ennyi....!

cosomega2 Creative Commons License 2025.04.22 -1 0 148977

Miért ágazna le? A 3x6-os a főzőlapnak kell.

Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.22 0 0 148976

Ez szuper, és ott ahol a keresztmetszet csökken, mondjuk leágaznak a 6-os MKH-ról egy 2,5 mm2-es dugaljnak, akkor oda is épít be külön túláramvédelmet? Vagy a dugaljak le lesznek biztosítva 25 A-rel, mert azt elviszi a 6-os? Természetesen nem mondom hogy nem működhet, csak azt, hogy nem szabványos...

Előzmény: Mutual Friend (148974)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.22 0 0 148975

Így van, ez is lehet megoldás, és a védővezető lehet közös.

Előzmény: Mr. Pepe00 (148972)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.22 -1 1 148974

Azert mert szarrágás "ócsítás".

Ha van hely mindenre, elfér a csőbe akkor megveszi a 4*6MM és "valami védőt amit oda kell".

Egyszer kérdeztem egy villanyszerelőt hogy mit visztek a tűzhelyhez vagy a konyhába?

Azt felelte hogy 4-6mm a konyhába és ott osztjuk szét.

És miért?

Mert igy szoktuk.

Nem kell ezt túl tudományoskodni.

:)

Előzmény: cosomega2 (148973)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.22 0 0 148973

Miért kell ennyire elbonyolítani?

Vesz 3x6 mm2-es vezetéket és kész.

Előzmény: Mr. Pepe00 (148972)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.22 0 0 148972

Viszont akkor mondhatjuk azt, hogy ahány L1 megy a főzőegységhez, annyi nulla kell azonos keresztmetszeten és elég egy PE vezető?

Pl MCU vagy MKH ból 3db 4es fekete, 3db 4es kék és 1db 4es z/s.

Előzmény: Villanytszerelő (148965)
Garashan Creative Commons License 2025.04.22 0 0 148971

Nekem jelenleg 3*16 A van "nappalin" és 3*16 A B tarifán. Nos a B tarifa egyáltalán nincs kihasználva... De még valamelyik előző tulaj így köttette be.

Elvileg lehet kérelmezni különböző órák között az amper újra osztást. Így viszonylag kis fájdalommal lehetne 3*32 A + 1*13 A.

Bár most még nem érzem égető szükségét a 3*32 A-nak.

Vagy a B tarifát teljesen elfelejtem és H tarifa lesz a helyén. Igazság szerint napkollektorral simán meg lehet oldani a melegvíz kérdést az év 9 hónapjában. A téli időszakban pedig meg tudná csinálni a vegyes kazán is.

Előzmény: kiggyo (148970)
kiggyo Creative Commons License 2025.04.22 -1 0 148970

Az egyik helyen a helyben fogyasztás maximalizálása miatt (napelemes 1F rendszer, bruttó elszámolás). Én is átraktam a legtöbb dolgot az L1-re, a többi fázis legtöbbször nincs kihasználva.

A màsik helyen nem akartak teljesítményt bővíteni, a 3x10A viszont semmire sem jó, minden leveri. Lett 1x32A.

Praktikusabb, ha lehetne kérni 1x40-50A-t én is azt választanám màr mai fejjel, de már késő, szépen elosztottam mindent 3f-on.

Előzmény: Garashan (148968)
Atis57 Creative Commons License 2025.04.21 -2 0 148969

Szia!

Azért az 1 fázis jobb/kényelmesebb.Már csak a FI/RCD miatt is.

" Nem egyszer előfordult már, hogy csak 1 fázison volt éppen áramszünet"

Hát azért gyakoribb a 3 fázisú hiba ;  -- A trafó 6-10- 20kV-s biztiből 1 kiolvad.

-- a 3fázisra szétkötött PC,Laptop,TV.házimozi, DVD lejátszó  zavarai ?

--s van a nagy kedvenc PEN szakadás .Az utcán elég ritka , de a tetőtartós kötéseknél gyakori volt.

--s vidéken a nyomott szenyvizhálózat?

" Pl.ha hétvégére esett," Az emberek 90% a nem tud vele mit kezdeni......

De kinek, hogy.....Én a 12...24..48V ból előállitott 230V-t szeretem.(szigetelt hálózat )

Előzmény: Garashan (148968)
Garashan Creative Commons License 2025.04.21 0 0 148968

Jó esetben van még hely a csőben és akkor be lehet még húzni plusz 2 nullát. 

Én mondjuk nem értem, hogy miért jó az valakinek, hogy vissza áll 3 fázisról 1 fázisra... Főleg, ha már le van szerelve a ház 3 fázis szerint. Nem egyszer előfordult már, hogy csak 1 fázison volt éppen áramszünet. Olyankor se estünk kétségbe, meg lettek táplálva valamelyik működő fázisról az éppen használni kívánt eszközök. Pl.ha hétvégére esett, akkor a mosógép, sütő, stb.

Előzmény: kiggyo (148967)
kiggyo Creative Commons License 2025.04.21 -1 1 148967

Mi a hülyeség benne?

Több esetet ismerek amikor visszaálltak 1 fázisra sok amperrel és elkövettek ilyen hibákat. 5x2.5 a főzőlap/sütőhöz, 1x32A a házban.

Sajnos a villanyszerelők jelentős részének fogalma sincs miért nem jó ez így. 

Előzmény: Jahno (148966)
Jahno Creative Commons License 2025.04.21 0 0 148966

Ez meg így önmagában is hülyeség.

Előzmény: Villanytszerelő (148964)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.21 0 0 148965

Mivel 1 fázisú áramkörökről beszélünk, minden fázisvezetőhöz ugyanolyan keresztmetszetű nullavezető jár. Sütőnek is saját nullavezető a meglévő 5 eres kábel nullavezetője nem használható közösen. A főzőlaphoz sem elég. Itt felejtős az 5 eres kábel, Át kellene húzni 3×4 vagy 3×6-ra...

Előzmény: Mr. Pepe00 (148963)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.21 0 0 148964

"De ha mindhárom fázis, egyfázisú rendszerben van,"

Nem láttatok még olyan rendszert, hogy a villanyszerelő kialakítja az elosztót 3 fázisra, a tűzhelyet is, majd meggondolja magát az építtető, és marad az 1×32 A, mert elég. Ezért is írtam hogy "egyfázisú rendszer" itt bizony 48 Amper kérszkedik rá a 2,5-ös nullára...

Előzmény: ruzsa janos (148959)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.21 0 0 148963

Amiről itt most szó van:

Nincs már PEN vezető, mert elmenő vezeték a kmszról.

1 fázisú betáplálás x A.

elmenők:

L1-1 16A főzőlap

L1-2 16A főzőlap

L1-3 16A sütő

Milyen keresztmetszet kell, illetve a nullán milyen áramok folyhatnak teljes terhelésnél. vegyük 3x16A-nak.

ötfelezős Creative Commons License 2025.04.21 -1 1 148962

Most akkor minden esetben, de mégse? ez most a Ludas Matyi szekció?

Előzmény: Villanytszerelő (148958)
ötfelezős Creative Commons License 2025.04.21 -1 0 148961

Dehogy állja meg, hiszen azt írtad, hogy minden esetben.

Előzmény: Garashan (148957)
Alpári Gnác Creative Commons License 2025.04.21 0 2 148960

Ja, csak itt nem erről lehet szó, bár a költő majd megmondja, mire gondolt:)

De ha van egy alapból 3 fázisúra szerelt főzőlap, ahol az L1-L2-L3-ra ugyanaz az egyetlen L fázis kerül, mert maga a hálózat egyfázisú, akkor a nullán értelemszerűen 3*L áram fog folyni. Már ha minden lap megy egyszerre.

Gondolom én, legalábbis.

Előzmény: ruzsa janos (148959)
ruzsa janos Creative Commons License 2025.04.21 -2 0 148959

De ha mindhárom fázis, egyfázisú rendszerben van, akkor adjuk csak össze, L1-L2-L3 fázis, 3×16 Amper 1 fázison (hiába van 3 kismegszakító párhuzamosan kapcsolva (3×16 A) ez semmiben nem különbözik, mintha 1 fázis 48 Amperen menne. Na most ha itt is folyik mindhárom vezetőn a 16 Amper, akkor a nullán 48 Amper akar átmenni.

Azért ezt gondoljuk át. Ha ez a három, "függetlenül használt" fázis egy rendszerhez tartozik, ugyanazt a nulla potenciált használják (tehat nem IT), akkor bizony a fázisok között 120 fok faziseltolódas van, és ha teljesen mindegy ki hasznalja külön külön a 16 ampert, a külön az egy-egy fázishoz vitt nullavezetőn ugyan 16 amper fog folyni, az egyesitett nullán (pontosabban, amiből a 3 külön nullát leagaztatták, abban bizony 0 (nulla) amper.

Előzmény: Villanytszerelő (148956)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.20 0 1 148958

"PEN vezető legkisebb keresztmetszete 10 mm2 és minden esetben minimum annyi, mint a fázisvezető keresztmetszete."

Akkor egészítsük ki annyival, hogy a PEN vezető legkisebb keresztmetszete réznél 10, alunál 16 mm2, és réznél 16-os, alunál 25-ös keresztmetszetig minden esetben minimum annyi, mint a fázisvezető keresztmetszete. De az MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 524..2.3. feltételeinek teljesülésénél előfordulhat, hogy kisebbre váélasztható a nullavezető az iménti keresztmetszethatárok felett. 

Előzmény: Garashan (148957)
Garashan Creative Commons License 2025.04.19 0 0 148957

Oké. Tehát ez egy speciális eset. Általános esetben továbbra is megállja a helyét a korábban általam írt.

Előzmény: Villanytszerelő (148949)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.19 -1 0 148956

Azért különböztessünk meg dolgokat! Ha 3 különböző fázisod van (L1-L2-L3) akkor ha mindhárom fázist kiterheled (mondjuk egy tűzhelynél) a példa kedvéért 3×16 Amperrel, akkor a nullavezetőn nem fog folyni áram. (na jó, valami kevés biztosan). De ha mindhárom fázis, egyfázisú rendszerben van, akkor adjuk csak össze, L1-L2-L3 fázis, 3×16 Amper 1 fázison (hiába van 3 kismegszakító párhuzamosan kapcsolva (3×16 A) ez semmiben nem különbözik, mintha 1 fázis 48 Amperen menne. Na most ha itt is folyik mindhárom vezetőn a 16 Amper, akkor a nullán 48 Amper akar átmenni. Ez kicsivel több mint a 3 különböző fázis. Tehát ha 2,5 mm2 fázisvezetőid vannak itt, akkor bizony 7,5 mm2, azaz 10 mm2 nullavezető kellene. De olvass vissza, 16 mm2 alatt, szóba sem jöhet a kisebb nullavezető...

Előzmény: Mr. Pepe00 (148954)
Atis57 Creative Commons License 2025.04.19 -1 0 148955

Szia!

Azért kicsit másképpen ; Ilyen csökkentett-osztott Nulla/PEN vezetős kábelek csak 3x50/35 mm2 től.........egészen 3x240/ 120mm2  ben fordulnak elő. 

S itt kellett a L1-L2-L3  NOL betétet, a Nulla vezetőhöz igazitani.

Az 5x2,5mm2  ha 3 x külön 1 fázisra használnád , akkor lenne ez a probléma.

Amig nem volt jellemző a PFC-s  számitógép táp  addig kellett néhány helyen az a 10mm2  kék Nulla vezető.(mert elégett a szigetelése. )

Előzmény: Mr. Pepe00 (148954)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.19 0 0 148954

Akkor ha jól értelmezem:

a 3x1 fázis biztosítását az össz nullán visszafolyó áramra kell állítani, azaz ha pl 5x2,5 a kábel és mondjuk 20A a terhelhetősége, akkor 6A biztivel kell védeni a fázist. azaz 3x6A

Tehát egy 3x16 os kismegszakítóról a főzőlaphoz 5x10 eset, ami hülyeség, vagy akármilyen 2,5 eset és mellé egy 10 es kéket.

Ez furcsa.

Merthogy így kisebb a nullvezető, mind a három egynemű fázisvezető összege.

Előzmény: Villanytszerelő (148951)
Atis57 Creative Commons License 2025.04.19 -1 0 148953

Szia!

Ez terület/Áramszolgáltató  és óra tipus függő.

Digitális órára 10 évet ,,,de a régi GANZ órára meg 25évet mond az ÉMÁSZ.

Tehát látható az analóg--digitális  megbizhatósága .

Előzmény: Kisfiatal (148946)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2025.04.19 0 0 148952

Felénk csak 15 év.

Előzmény: S/K (148947)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.19 0 1 148951

Az MSZ HD 60364-4-43:2010 már magyar nyelvű, abban találjátok. Kis ízelítő belőle:

"Ha a nullavezető keresztmetszete kisebb, mint a fázis- vagy pólusvezető keresztmetszete, akkor a nullavezetőben
szükség van a keresztmetszetének megfelelő túláram-érzékelésre, és ennek le kell kapcsolnia a fázis-
és pólusvezetékeket, de a nullavezetőt nem szükségszerűen.
A nullavezetőt mind két esetben védeni kell a zárlati árammal szemben.
MEGJEGYZÉS: Ezt a védelmet biztosítani lehet a fázis- vagy pólusvezetőkben elhelyezett túláramvédelmi eszközökkel. Ebben az esetben
a nullavezetőben nincs szükség túláramvédelem vagy lekapcsolóeszköz alkalmazására.
Ha a nullavezetőben folyó áram értéke várhatóan meghaladja a fázis- vagy pólusvezetőkben folyó áram értékét,
a 431.2.3. szakaszt kell figyelembe venni.
A lekapcsolásra vonatkozók kivételével a nullavezetőre vonatkozó követelmények a PEN-vezetőre is érvényesek."

Szóval lehet kisebb, de szigorú feltételek mellett...

Előzmény: Atis57 (148950)
Atis57 Creative Commons License 2025.04.19 -2 0 148950

Szia!

ha ezt a részét is kifejtenéd?

– the neutral conductor is protected against overcurrents according to 431.2;

– a nullavezető túláram ellen védett a 431.2 szerint;

köszi

Előzmény: Villanytszerelő (148949)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.04.19 -1 0 148949

A PEN vezető az PE és N vezető is, tehát meg kell felelnie a keresztmetszetek tekintetében mindkét vezetőre vonatkozólag. PE vezetőt ismerjük, 16 mm2-ig azonos, bla...bla. De mi a helyzet a nullavezetővel?

"524.2.3 For polyphase circuits where the cross-sectional area of line conductors is greater
than 16 mm2 copper or 25 mm2 aluminium, the cross-sectional area of the neutral conductor
may be lower than the cross-sectional area of the line conductors if the following conditions
are fulfilled simultaneously:
– the load carried by the circuit in normal service is balanced between the phases and the
third harmonic and odd multiples of third harmonics currents do not exceed 15 % of the
line conductor current;
NOTE Usually, the reduced neutral cross-sectional area is not lower than 50 % of the line conductor crosssectional
area.
– the neutral conductor is protected against overcurrents according to 431.2;
– the cross-sectional area of the neutral conductor is not less than 16 mm2 copper or
25 mm2 aluminium."

Így akkor megvan?

Előzmény: Garashan (148930)
arenarock Creative Commons License 2025.04.19 0 0 148948

Sajnos  az gyártótól függ. Van  hogy nyomógomb, van hogy kis luk,  van hogy semmi és akkor ki kell  csavargatni belőle...

Előzmény: Gasparius (148943)
S/K Creative Commons License 2025.04.19 0 0 148947

20 évente van csere

Előzmény: Kisfiatal (148946)
Kisfiatal Creative Commons License 2025.04.19 -1 0 148946

Sziasztok!

Tavaly vettünk egy külterületi ingatlant, és a villanyorat elnezve, 2010ben volt cserélve utoljára..  maga az ora 2009es gyártás, de 10ben cserélték a cetli szerint ha jól olvasom...

Ezt már 5 éve újra kellett volna cserélni nem? Mi a teendő ilyenkor? Elvileg talán júniusban lesz leolvasas. Hogy korábban mi volt nemtudom, evekig nem volt használva a haz. A szerzodest atirattuk, és diktalom havonta.

pheonix-laci Creative Commons License 2025.04.19 0 0 148945

Köszönöm!  Ezt a fogót eddig nem is ismertem, de számomra ez nem sokabn különbözik ettől:

amit ugyan használok, s van amikor jó, de pl. amit említettem MKH, MBCu, vagy akár az MM fal kábelekhez nem jó. És valóban most inkább autómatát keresek, de minden opció érdekel, ahogy a korábban említett Knipex ergostrip.🙂

Előzmény: ötfelezős (148928)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 -1 0 148944

Na, kész van.

Nem kellett volna aggódni, ahogy először gondoltam, úgy lett jó, a csillárkapcsoló is tökéletes erre.

Köszönöm a hozzászólásokat!

Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148943

és egyébként egy hülye kérdés:

A rugós bekötést hogy lehet kioldani a kapcsolónál pl.?

Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148942

A bekötése pedig úgy lenne, hogy nem megy bele nulla, hanem mind a két billentőhöz egy-egy fázis külön, egyik a lápához, másik a ventihez adja a kapcsolt fázist, remélem jól értem

Előzmény: Gasparius (148941)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148941
Előzmény: Mr. Pepe00 (148938)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148940

Ezen a rajzon tudom mutatni

Előzmény: Mr. Pepe00 (148937)
Garashan Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148939

Vagy, ha függetlenül szeretné őket kapcsolni (azaz két billenőt szeretne, mint ahogy a csillárkapcsolón is van), akkor a dupla alternatív is szóba jöhet. A 106+6 számú.

Előzmény: Mr. Pepe00 (148938)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148938

Van, kétpólusú kapcsoló a neve. Köznapian 102 es kapcsoló.

Előzmény: Gasparius (148936)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148937

Most nézem a képeket. Értelmezzük közösen.

A kapcsolónál van két fekete és két fehér.

Az egyik fekete a bejövő fázis, a másik a lámpaszál. A két fehérnek hol a vége?

Előzmény: Gasparius (148934)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148936

A rajzot, illetve a venti bekötését a korábbi fotón názve láthatod, hogy a ventilátorból jön egy fázis, egy nulla és egy fehér vezeték, amin szintén fázis jön.

Na, nekem ezt a másik fázist kell tudnom a kapcsolóval kapcsolgatni.

Ez ki van próbálva, működik, ez 1000%.

Nem létezik olyan kapcsoló, amibe be lehet vinni két teljesen külön kört és egymástól függetlenül lehet kapcsolni?  Valahogy így:

Nem akarom elhinni, hogy nincs ilyen...

Előzmény: Mr. Pepe00 (148935)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148935

Ha csak két vezeték van a kapcsolónál, akkor valóban nem tudod megoldani.

Valahonnan kell direkt fázis a ventillátornak és azt a szálat szakítani egy másik kapcsolóval, akár a venti környékén is.

Előzmény: Gasparius (148934)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148934

Köszi, most megpróbálom lefordítani a saját hülye módomon.

Tehát, ha jól értem:

A fázist beviszem a csillárkapcsolóba.

Az egyik fázis felkapcsolt állapotban adja a direkt fázist a ventinek? (de akkor nem tud automatán bekapcsolni a ventilátor, csak ha a kapcsolója be van kapcsolva nem?)

Az másik kimenő ágon a fázis megy tovább, a lámpa felé? (ezt mondjuk értem)

Nem tudok variálni a vezetékekkel, mert úgy van bent a vezeték, ahogy a rajzoltam, (tehát a fehér vezetéken jövő fázist tudom engedni, vagy megszakítani a venti felé)

Előzmény: Mr. Pepe00 (148932)
Garashan Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148933

Ezzel egyet értek. Végig lehet fűzni a lakást egy PE gerinccel is, ha a mért értékeknek is megfelel.

Nekem itthon külön ÁVK-n és KMSZ-en van a világítás és nem csak egy ilyen független kör van a lakásban. Így ha valami leveri a dugaljak áramkörét (és nem az óránál), akkor is marad fény a házban.

Viszont annyi spórolást megengedtem magamnak (és mint írtad a szabvány is lehetővé teszi), hogy a szobákban lévő kötődobozhoz csak 1 PE vezetővel álltam be. Aminek a keresztmetszete a legnagyobb fázis vezető keresztmetszetével azonos. Ez általában 2,5 mm². Nyilván a lámpákhoz már csak 1,5 mm²-es vezeték megy.

Ahol nagyobb keresztmetszet került alkalmazásra az a tűzhely előkészítés, ami mellett ott a sütő is. Így adta magát, hogy a PE közös legyen. Illetve a kazánházba került be kicsit nagyobb keresztmetszet, hogy ha lesz napelem, akkor a puffer tartály kaphasson cekászokat. A puffer tartály eddig 4 helyen van fémesen leföldelve. 3 szivattyú és 1 csőtermosztát. Nem mondanám fémes kapcsolatnak, de a házi vízműn és a bojleren keresztül is földelve van. Egyszer mértem csak azoknak az értékét. Olyan 1 kΩ környéke volt, ha jól emlékszem. Itt leginkább a víz vezetőképessége játszik, mert a csövek a falban műanyagok, cserébe viszont jó vasas a vizem.

Előzmény: Mr. Pepe00 (148931)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148932

Csillárkapcsolóval megoldható. Az egyik ága felkapcsolt állapotban adja a kvázi direkt fázist.

A másik ága kapcsolás után adja a kapcsolt fázist ami a lámpával együtt működik.

Ha lekapcsolod a lámpát, a venti tovább üzemel beállított ideig. Ha lekapcsolod közben a direkt ágat, akkor megáll.

Előzmény: Gasparius (148929)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.18 -1 0 148931

Már bocsi hogy belevau.

Konkrétan azt mondja a passzus szabad fordításban, hogy nem kell minden elmenő áramkörhöz külön PE vezető. Elég egy is, ha az a legnagyobb fázisvezető metszetével azonos, de min 2,5mm2.

A sütőnél pont ez van, hiszen több áramkör megy a sütőhöz és az egy ohmikus fogyasztó. Persze 1 fázis esetén.

A nulla már más kérdés, ott folyhat visszafelé 25A nál több is. Éppen ezért ha ilyen 1 fázisú táplálás van, az 5x4 es kábel a tui.

Előzmény: Garashan (148930)
Garashan Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148930

Komolyan érdekel, hogy mely általános esetekben lehet kisebb a PEN keresztmetszete szerinted, mint a legnagyobb keresztmetszetű fázisvezető keresztmetszete.

Előzmény: ötfelezős (148917)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148929

Ezt csak azért mondtam, mert amit mondasz, abból nekem az jön le, hogy így manuálisan kapcsolnám a ventit, holott nem az a cél, hanem a fehér megszakításával-összekötésével a manuális beavatkozás a venti automata folyamatába.

Előzmény: Gasparius (148927)
ötfelezős Creative Commons License 2025.04.18 0 1 148928

KNIPEX 13 46 165 köpeny-eltávolító fogó?

Előzmény: pheonix-laci (148918)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148927

Azt mondtam, hogy a ventilátor automata és a kapcsolása (a fehér vezetéknél) csak arra szolgál, hogy manuálisan is lehessen indítani, vagy leállítani?

Előzmény: S/K (148925)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148926

Azt még nem mondtam, hogy sajnos a vezetékeket nem tudom kihúzni és máshogy behúzni, mert nincs mindenhol csövezve.

Előzmény: S/K (148925)
S/K Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148925

Kapcsolónál az egyik feketét kinevezed "bejövő fázisnak" a két fehér lehet az elmenő kapcsolt szál. Kötödobozban a kapcsolóhoz menő fázist elvezeted a ventihez is. Ez a direkt fázis a ventinek. Kapcsolóból az egyik fehér a lámpa, másik meg a venti kapcsoltja.

Előzmény: Gasparius (148923)
S/K Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148924

Csillárkapcsolóval megoldható.

Előzmény: Gasparius (148920)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148923

lemaradtak a képek....

Előzmény: Gasparius (148922)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148922

A fotóval nem mentek sokra szerintem, azért rajzoltam le...a színek is olyanok a rajzon, mint a vezetékek színei, de oké, küldök

Előzmény: S/K (148921)
S/K Creative Commons License 2025.04.18 -1 0 148921

Minek olyan? Azért hogy egyik oldalt áthidalja, vagy két fázisú a ventilátor? Fázis-nullát szakít meg?

NEM. Egy fázis van és két elmenő vezeték. (kéne hogy legyen.) Várjuk a fotót...

Előzmény: Zs:) (148912)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.18 -1 0 148920

Oké.

Köszönöm az eddigieket.

Csináltam egy rajzot arról, hogy hi a helyzet és mi lenne a célom.

Előzmény: S/K (148911)
tfe_tng Creative Commons License 2025.04.18 0 1 148919

Mindegyik jó, de ha tudod, hogy automata kell, akkor miért kérdezed ?

A knipex nagy általánosságban nagyon jó, bár az automata blankolójukat nem ismerem, de ott van hasonló áron a stripax is. 

Amit Lacivill írt az is nagyon jó cucc, be tudsz vele nyúlni a doboz aljába és tőben tudod blankolni a kábelt.

Előzmény: pheonix-laci (148918)
pheonix-laci Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148918

Köszönöm válaszodat! Rákerestem és valóban jó, bár ebből a fajtából a Parkside-osat egyszer vettem és nem vált be. Jobban szeretem az automata blankolókat. Mint pl.:

https://www.szerszamoutlet.hu/termek/kibont/101633/blankolok-es-krimpelok/knipex-precistrip16-automatikus-huzalcsupaszito-blankolo-fogo-195mm-12-52-195-sb/

Bár ezzel együtt amit javasoltál megfontolóra veszem, márcsak az árkülönbözet miatt is.😅

Még egyszer köszönöm.

Előzmény: Lacivill (148915)
ötfelezős Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148917

Ja, bocs, csak a mondat második részében.

Előzmény: Garashan (148914)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.18 0 0 148916

Nem komolyan írtam. Életemben nem foglalkoztam ilyesmivel.

Előzmény: Jahno (148897)
Lacivill Creative Commons License 2025.04.18 0 1 148915
Előzmény: pheonix-laci (148900)
Garashan Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148914

Melyik részében tévedtem szerinted és miért?

Előzmény: ötfelezős (148913)
ötfelezős Creative Commons License 2025.04.17 -1 0 148913

PEN vezető legkisebb keresztmetszete 10 mm2 és minden esetben minimum annyi, mint a fázisvezető keresztmetszete.

Bocs, ez nem így van.

Előzmény: Garashan (148904)
Zs:) Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148912

2p kapcsoló, amit keresel!

De amilyen életveszélyes módon van bekötve a ventilátor, nem biztos, hogy neked kellene ezt szerelni!

Előzmény: Gasparius (148910)
S/K Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148911

Nem kell "független" kapcsoló.

Már lerajzolták neked hogy hogy működik a csillárkapcsoló.

A kapcsoló helyéről a vezetékekkel együtt küldj egy fotót.

Hány szál vezeték van a kapcsolónál? 

Előzmény: Gasparius (148910)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148910

Van neki doboz, én csináltam neki az alapján, ahogy be volt kötve...Burkolás előtt és utána is kipróbáltam kapcsoló nélkül, összeérintve, működött a lámpa és működött a venti is külön-külön, ezért jöhetett a burkolás....

Egyszerűen csak egymástól független két kapcsolós kapcsoló kellene, de ezt csak gondolom, mert a tapasztalat ezt mutatja. 

Kb. úgymintha két függőkapcsoló lenne egymás mellett....remélem létezik ilyen...

Előzmény: S/K (148909)
S/K Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148909

Megfelelő a csillárkapcsoló, viszont akkor egyik kapcsolt szál megy a lámpához (ami ki van építve) és a másik megy a ventilátorhoz.

Azt kell megnézni hogy a lámpától vitték el a ventilátorhoz a vezetéket vagy van valahol kötődoboz a venti közelében. 

Előzmény: Gasparius (148901)
S/K Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148908

Szia!

Ennek a ventilátornak kell egy állandó fázis és egy kapcsolt fázis. Ha felkapcsolod a lámpát akkor elindul a venti, ha lekapcsolod akkor a beállított ideig működik. A páratartalom érzékelő meg a beállított értékig működteti a ventilátort, ha fel van kapcsolva a lámpa vagy nincs.

Képek alapján a sorkapocsba csak a kapcsolt fázis megy és a nulla.

Előzmény: Gasparius (148905)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148907

valahogy így, elválasztva...

Előzmény: Gasparius (148906)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148906

Talán csak olyan, egymástól teljesen független két kapcsoló kellene, ami egy házban van szerelve...vagy nem?

Előzmény: Garashan (148903)
Gasparius Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148905

Hogy félre, az biztos.

A fotókon talán látszik a dolog, az egyiken a kapcsolón lévő kötés rajza, a másik kettőn a ventillátor bekötése és a vezetékek, melyek közül a fekete hozza be a fázist a ventillátorhoz, és fehéret szakítaná meg a kapcsoló, (mint ahogy eddig) 

Előzmény: Garashan (148903)
Garashan Creative Commons License 2025.04.17 0 1 148904

A rövid válasz nem.

A kicsit hosszabb, hogy igen jól érezted, hogy oda karcsú lesz az N és a PE.
Ha egy 3f kismegszakítót használsz (abból is a 3 pólusút), akkor külön külön nézi, hogy az egyes csatlakozásokon hány amper halad át. Jelöljük az egyes kimeneteket sorban L1, L2 és L3-nak. Ha egy fázis van csak, akkor a nullán ezek az áramok skalárisan összeadódnak. Azaz a nullán folyó áram L1+L2+L3 lesz. 3 fázis esetén ezek vektoriálisan adódnak össze. Az matematikailag bizonyítható, hogy a nullán minden esetben maximum annyi áram fog folyni, amennyi a legnagyobb fázis áram. (Oké, a valóságban ez sem állja meg 100%-ban a helyét, ha hozzá vesszük az LC elemek miatt az eltolódást..., de most ettől tekintsünk el).
Szóval 3 fázis esetében azért lesz elég az 5G2,5 vezeték, mert ott maximum 16A fog menni egy-egy vezetéken. Míg ha csak egy fázist használsz, akkor ott mondjuk mehet 32A is (nyilván ez főzőlap függő). Az pedig már nem annyira egészséges egy 2,5 mm2-es vezetéknek.
A nullát úgy kell méretezni, hogy az megegyezzen a legnagyobb keresztmetszetű fázisvezetővel. Míg a PE-nek 16 mm2-ig meg kell egyeznie a fázisvezető keresztmetszetével. 16 mm2 és 25 mm2 között elég a 16 mm2-es, míg a felett elegendő a fázisvezető keresztmetszetének minimum fele. PEN vezető legkisebb keresztmetszete 10 mm2 és minden esetben minimum annyi, mint a fázisvezető keresztmetszete.

Előzmény: Disrespect (148902)
Garashan Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148903

Valamit nagyon félre értelmeztél.

Csillár kapcsolónál bemegy egy darab fázis és az egyik kapcsoló az egyik érintkezőre kapcsolja azt, míg a másik a másikra. A nullát a lámpa pedig direktben kapja.

Előzmény: Gasparius (148901)
Disrespect Creative Commons License 2025.04.17 -1 0 148902

Sziasztok! villany tűzhely bekötésben kérnék segítséget. A leírás szerint egy fázis esetén 3*6-os kábel kell 3 fázis esetén 5*2,5-ös. Olyat csinálhatok 1 fázis esetén soroló sínnel berakok egy 3 fázisú kismegszakítót (3*16A) abba bekötöm a 5*2,5-ős kábel 3 fázisát és így megyek a tűzhelyhez? Tudom hogy ez nem valós 3 fázis, de jó lehet ez így? Ami zavar hogy a 0 meg a PE így csak 2,5-ös.

Gasparius Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148901

Sziasztok!

Teljesen amatőr vagyok, de itthon nem riadok vissza, ha kapcsolót, vagy aljzatot kell beszerelnem.

Most viszont problémám lett, amiben szeretnék segítséget kérni.

Alaphelyzet:

Van egy fürdőszobai lámpa, aminek kell egy külön kapcsoló.

Van egy ventillátor, amibe megy egy nulla, egy fázis és még egy szál, ami a fázishoz van kötve, ezt lehet megszakítani, vagy összekapcsolni, olyankor a ventillátor vagy leáll, vagy megindul, a következő kapcsolásig.

Ezt a kettőt egy dupla kapcsolóval szeretném működtetni úgy, hogy természetesen egymástól függetlenek.

vettem is egy jót, de csillárkapcsoló, aminél ahogy látom egy helyen bejön a nulla és kimegy két fázis, amiket a kapcsolók megszakítanak.

Jól sejtem, hogy nekem nem ilyenre van szükségem?

Köszönöm!

pheonix-laci Creative Commons License 2025.04.17 0 0 148900

Sziasztok!

Ki, milyen blankolót használ? Én most olyat keresek amivel 1,5-2,5mm2 MKH, MBCu és vezeték is csupaszítható.

Jahno Creative Commons License 2025.04.17 -1 0 148899

6 hónapot vártam az ajánlatra, aztán még ennyi lett volna mire nekilátunk. Én meg akkor úgy voltam, hogy autószerelő is túszul ejtette a kocsit, oszt mondom ha most itt mindenki laza, kér valami előleget aztán vagy kamuznak még 2 évig, mert az ELMŰ baszakodik vagy nem így mindenkit hagytam a fenébe és még hatszor elkezdtem előről.

Előzmény: Pedro Dzsepetto (148898)
Pedro Dzsepetto Creative Commons License 2025.04.17 -1 0 148898

Helló

Egyelőre várom a szakit, hogy eldöntse, lehet-e ide beépíteni a H tarifás mérőt nagyobb költségek nélkül.

Köszönöm a tanácsot! Sajnos mondtam már máskor másnak ilyet, hogy nem sürgős, és nem is jött... :) Azóta kerülöm ezt.

Előzmény: Jahno (148895)
Jahno Creative Commons License 2025.04.17 -1 0 148897

Lehet, de most már mindegy. Remélem egy darabig nem lesz szükség semmi ilyesmire, vagy a mittomén. És akkor haverok még villanyos főzőlapot is emlegettek, hátpersze.

Előzmény: cosomega2 (148896)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.17 -1 1 148896

"Pest megyében úgy néz ki találtam végre egy normálisat"

Ez az érzés csak azért van, mert nem találkoztál velem.

Előzmény: Jahno (148895)
Jahno Creative Commons License 2025.04.16 -1 1 148895

Pest megyében úgy néz ki találtam végre egy normálisat, most adom le a papírmunkákat. Kíváncsi leszek mire jutsz, vagy csak nekem nem volt olyan szerencsém. Napi pro tipp: azt véletlenül se mondjad egyiknek, hogy nem annyira sürgős.

Előzmény: Pedro Dzsepetto (148892)
Pedro Dzsepetto Creative Commons License 2025.04.16 -1 0 148894

Oké, nézem! Köszönöm!

Előzmény: Garashan (148893)
Garashan Creative Commons License 2025.04.16 0 0 148893

Egy kalap sárkány trágya az oldal jósága. Ezen a linken tudsz keresni: https://www.meevet.hu/villanyszerelok/2

Előzmény: Pedro Dzsepetto (148892)
Pedro Dzsepetto Creative Commons License 2025.04.16 0 0 148892

Sziasztok!

Ti eligazodtok ezen az oldalon? Regisztrált szerelőt keresnék, ezt ajánlotta az EON ügyfélszolgálata, hogy ezen keressek valakit, de nem megyek sokra vele.

https://www.meevet.hu/tartalom/ajanlatkeres-minositett-szereloktol-az-e-on-teruleten/2

Jahno Creative Commons License 2025.04.15 0 0 148891

"melyiket vennéd hogy biztonságban érezd magad?"

T72es?

Előzmény: S/K (148890)
S/K Creative Commons License 2025.04.15 0 1 148890

Nem a beszereléssel lehet gond, hanem a működésével. 

Valójában ez egy olyan eszköz ami életvédelmi célokat szolgál.

Hasonlítható egy kisebb kategóriás autóhoz meg egy SUV-hoz. melyiket vennéd hogy biztonságban érezd magad?

Nem azt jelenti hogy rossz a belinkelt ÁVK.

Előzmény: plepi (148887)
S/K Creative Commons License 2025.04.15 0 0 148889
Előzmény: Fotósképző (148886)
Jahno Creative Commons License 2025.04.15 0 0 148888

A reklámja szembejött, de hozzá nem nyúlnék az biztos.

Előzmény: plepi (148887)
plepi Creative Commons License 2025.04.14 -1 0 148887

Sziasztok!

Èrdeklődnèk hogy közületek szerelt e már be  ilyen fi relèt?? Esetleg tapasztalat??

Fotósképző Creative Commons License 2025.04.14 0 0 148886

Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy hol lehet (ha lehet egyáltalán) ennél olcsóbban beszerezni ilyen alkatrészeket elektromos sütőhöz:

- fűtőszál (Gaggenau/Bosch, 2500 W, kihúzható): https://fixpart.hu/termek/bosch-siemens-00666651-futoelem-also-resz-tuzhely

- ehhez való porcelán csatlakozó: https://fixpart.hu/termek/whirlpool-indesit-482000029158-c00121417-porcelan-rogzito

Vagy ne is reménykedjek ezeknél olcsóbb lehetőségekben manapság?

Köszönöm előre is!

cosomega2 Creative Commons License 2025.04.14 -3 0 148885

Szétszedtem a főzőlapot. Az egész úgy van összepattintgatva. A vezérlő panel szépen néz ki, ránézésre nincs annak semmi baja. A főzőlapok nem szakadtak. Szerintem a panelon lévő relék egy része nem adhat át, max. 2 relét kellene kicserélni. A két leggyakrabban használt főzőlapé. Nincs nagy kedvem vele foglalkozni, már működik az új. Azt hiszem(tudom), kiviszem a gyűjtőhelyre és leadom. Régebben azért megpróbáltam volna. Szerintem 4 ezer forintból javítható lenne.

Előzmény: cosomega2 (148875)
ruzsa janos Creative Commons License 2025.04.13 0 1 148884

Hát, én is falon kívülit tettem fel. A családot pedig meggyőztem.

(Mondjuk nekem a műhelyem teljes áramellátása is mágneskapcsolóra van kötve. Ha áramszünet lenne, nem kapcsol vissza. A forrasztóállomas meg időkapcsolóról kap tápot. Utóbbi nem paranoia - égettem már ki fűtőbetétet )

Előzmény: cosomega2 (148880)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148883

Nem akartam a sütő dugvilláját levágni, amíg nincs kipróbálva a sütő. De lefogom és bekötöm fixre.

Előzmény: Jahno (148879)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148882

Volt 2 kW-os sütővel is.

Előzmény: cosomega2 (148881)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148881

A sütő 2970 W-os A főzőlapok 6,7 kW (ha jól emlékszem, a boltban mintha ezt láttam volna ráírva). Szégyen ide, szégyen oda, nem néztem meg a könyvét.

Előzmény: Jahno (148879)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148880

Elég körülményes lenne nálunk leválasztó kapcsoló feltétele, csempebontás nélkül nem menne. Gyerek nincs de a feleségem sem jelent kisebb veszélyt. Még a vizet is le tudja égetni. Mitől kapcsolgatná a kacsolót? 

Előzmény: ruzsa janos (148878)
Jahno Creative Commons License 2025.04.13 -1 2 148879

"az elektromos sütőnél, hogy 4 mm2 vezetékkeresztmetszet, külön biztosított körre kötve."

Ja, meg a főzőlap és kérdés mekkora az a sütő, mert éppen 1-2 hete írtam néhány sort a kérdéskörömről meg a kálváriáról, de ha dugvillás akkor az a kérdés a 4est meg a sorkapcsába sem biztos, hogy értelmesen be tudod kötni. De akkor mi legyen?

Mert engem éppen azzal győzködtek, hogy 10-12 Ampernél többet nem zabál de azt is csak akkor rövid időre, míg felfűt meg a jó ég tudja milyen tanácsokat kaptam. Igazából most nézem idehaza, fogalmam sincs, hogy csúcson mennyit zabálna a főzőlap, mosógép, szárítógép és át kellene építeni 1-2 dolgot, mert halad a világ. Oszt családban is rajt lógott 1.5-es vezetéken a dugvilla, ahol nem ezzel volt a baj hanem a duglaj égett meg, de rendszeresen.

Előzmény: ruzsa janos (148878)
ruzsa janos Creative Commons License 2025.04.13 0 1 148878

Ez már úgy hangzik, mint a Ryanair árképzese :) 

Én annak idején csak azt a részt olvastam el az elektromos sütőnél, hogy 4 mm2 vezetékkeresztmetszet, külön biztosított körre kötve.

Viszont amit nagyon ajánlok: leválasztó kapcsoló a tűzhely mellé, plusz jelzőlámpa, ami mutatja, ha feszültség alatt van.

Én a véletlenül bekapcsolva hagyott / gyerek által bekapcsolt sütőtől és lakastűztől  jobban félek, mint a garanciaidőben bekövetkező meghibásodastól. :) 

Előzmény: cosomega2 (148876)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 148877

Igazi pitiánerkedés ...

Előzmény: cosomega2 (148876)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148876

Ezt el  is felejtettem. A boltban 1000 Ft-ért segít a raktáros az autóba betenni a készüléket. Most nem az 1000 Ft-ot sokallom, hanem azt, ahogy bejelentik.

Előzmény: cosomega2 (148875)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148875

Kíváncsiságból lehet, hogy holnap megnézem, mi a baja a réginek. Feleségem szerint hol fűt, hol nem. Nem vagyok nagy használója a készüléknek, de nálam mindig működött. Amire emlékszem, egy szegmens nem világított. A sütővel is van baja. Ha jó kedvem lesz, akkor megnézem.

Előzmény: Mutual Friend (148874)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.13 -1 2 148874

Kombi tűzhelyem villany sutője szarakodik/szarakodott és hivtam egyszerelőt. Néha leveri a FI relét de mostanság nem.

Tipikus hiba amikor az izzószál szigetelése elkezd "gyengülni".

6-7 éves készülékre ami tényleg patika állaporban van, hurkát kolbászt, zsiros dolgokat a régi készülékkel sutjuk kint a mellékben azt mondta szererő hogy dobjam ki.

Legközelebb magam fogom azt is javitani mert csak félbolondokat lehet elérni szerelőknél is ...

Előzmény: cosomega2 (148873)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148873

Az esetemben a baj ott kezdődhet, ha a termék hibás, ami szerintem gyakran előfordul. Jártam így mosógéppel, TV-vel, számítógéppel. Vásárlásnál arra figyelni kell, hogy bontatlan készüléket kell venni. Ami bosszantó volt a villanytűzhely vásárlásnál, hogy az eladók második mondata az volt, hogy a gépek életartama max. 5 év. Több boltban is voltam és mindenhol ezt mondták. Persze, lehet, hogy csak plusz garanciaidőt akartak velem vetetni.

Előzmény: Mr. Pepe00 (148871)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -4 3 148872

Nem az volt a célom, hogy a szakmához nem értőket arra ösztönözzek, hogy oldják meg saját maguk az ilyen jellegű munkákat. 

Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy itt bátran tanácsokat adók a saját problémáikat sem képesek otthon megoldani. Villanyszerelőt kell hívnia a FI-relé bekötéséhez a bojler elé. Egy átlagos villanyszerelőnek nem lehet ez gond, de erre képtelen és adja a tanácsokat a villanyszerelés bármelyik területéhez.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.13 0 0 148871

Van pár variáció, amennyiben van villanyszerelő papírod. Villamosmérnök nem jó.

1. bekötöd, nem írsz alá semmit.

2. bekötöd, aláirod és a szakmaszámot ráírod

3. bekötöd, majd egy pecsétes haverral ráteszed a pecsétet.

4. Nem kötöd be, nem romlik el.

5. Ha kihivad villaszerelő létedre a hivatalt, hát nem tudok mit mondani.

Előzmény: cosomega2 (148858)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.13 0 0 148870

Kolléga vett tartalékba 1-2 c24-et es villanyszerelő suli után megcsinalta hogy legyen rendes utókeringetése.

Ennyi haszna minimum volt az egész 2 évnek ...

Előzmény: gepesz (148864)
gepesz Creative Commons License 2025.04.13 -1 1 148869

OK! Lesza.............m. A probléma megoldva.

Előzmény: Jahno (148867)
S/K Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148868

Mínusz:    

Előzmény: S/K (148865)
Jahno Creative Commons License 2025.04.13 0 1 148867

Nem kell nézegetni a sor végét.

Előzmény: gepesz (148863)
S/K Creative Commons License 2025.04.13 0 0 148866

Egy villamos gép, eszköz hálózatra való csatlakoztatása üzembe helyezésnek minősül. Vannak a dugvillával ellátott készülékek és a fixen beköthetőek vagy dugvilla nélküliek. Az üzembe helyezéskor a csatlakoztatott hálózat megfelelőségét is vizsgálni szükséges. Vezeték keresztmetszet, védelmek beállítása, megléte, túlfeszültség-levezetők,stb.

A termékeknél a gyártó vállalja a megfelelőséget, a hálózatról nyílván nem tudnak semmit, ezért írják elő a villamos szakember általi bekötést.

S/K Creative Commons License 2025.04.13 -3 2 148865

Ezen nehogy kiakadjál. Ez az a szivárványos fajta. 

Semmit nem jelent a mínusz, kb annyit mint a guglin az értékelések. Azt hazudnak amit akarnak. Ott legalább van amelyik le meri írni a véleményét, itt meg kiélheti magát indoklás nélkül.

Előzmény: cosomega2 (148854)
gepesz Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 148864

Én pedig javítgattam a C24-t.

Előzmény: Mutual Friend (148861)
gepesz Creative Commons License 2025.04.13 -3 4 148863

Zavaró ez a minuszolgató.  De legalább mondaná meg, hogy mi az anyja p...ja a kifogása.

Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.13 -1 2 148862

Nyilván nem baj ha ert az ember valamihez, pontosabban összeszedi a legtöbb információt a ténykedése előtt. 

Az első kazánomat egy barom szerelő helyezte üzembe es szétugrasztotta benne a vizcsövet. Elázott az egész kazán. Amikor hazaértem ott száritgatta az elektronikát benne. Akkor döntöttem el hogy csak ha nagyon muszály akkor engeder a portára bárkit is dolgozni.

Barom magam is tudok lenni és az ingyen van.

Előzmény: cosomega2 (148860)
Mutual Friend Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 148861

Ne izguljál én komplett gázkazánt is cseréltem magamnak anno. :)

Előzmény: cosomega2 (148860)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148860

Mi van proli? Sérti a lelkedet az olcsó áruk fóruma? Ezért minuszolgatsz? 

Előzmény: cosomega2 (148857)
tfe_tng Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 148859

Amennyire tudom, igen, elég ha villanyszerelő. Legalábbis egyszer ezt mondta a mester. 

cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -2 0 148858

Ki szerelhet villanyt? Aki villanyszerelő, az már köthet be ilyen eszközöket? Nem tudom. Vagy akinek vállalkozása van? 

Előzmény: tfe_tng (148856)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -2 0 148857

Talán még annyit tennék hozzá, hogy nem a leértékelt áruk fórumán vettem ezeket, nem a legolcsóbb áruk fórumán.

Előzmény: cosomega2 (148855)
tfe_tng Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 148856

Amennyire tudom - persze lehet hogy tévedek - nem kell arra "specializálódott" villanyszerelő (ergó szervizes), elég ha papírod van róla hogy szerelhetsz villanyt. Én is magamnak kötöm, még egyszer sem kötekedett a szerviz. (ez speciel Bosch szerviz volt, nem tudom a többi milyen)

De nyilván ha szarul kötöd be és emiatt tönkremegy, és ez még látszik is rajta, akkor jogosan utasítják el a garanciális ügyeket.

Előzmény: cosomega2 (148853)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -3 0 148855

Az én esetemben a kockázat annyi, hogy hibás terméket vásárolok. Mondjuk ez nem először fordulna elő. Vettem TV-t, mosógépet, kávéfőzőt amit nem szabadott volna forgalomba hozni, de azért abszurd dolog, hogy én fizessek azért, hogy ezt egy "specializált" villanyszerelő megállapítsa.

Előzmény: cosomega2 (148853)
cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -4 0 148854

Mi van? Megjött a minuszolgató söprdék? Szarnak születtél, az is maradtál.

cosomega2 Creative Commons License 2025.04.13 -5 0 148853

Egy kicsit komolyabban. Valóban le kellett cserélnem a villanytűzhelyet. Gondolom, hogy nevetséges lenne, ha valaki azért jönne el hozzám, hogy bekössön egy koszos tűzhelyt. Mekkora a kockázata, hogy valami baj történjen? Miért vesztené el a garanciáját, ha én kötöm be? Mitől tudná jobban bekötni egy villanytűzhelyre "specializálódott" villanyszerelő? Azt is tudom, hogy ez a garancia feltétele, de akkor sem hívok szerelőt.

cosomega2 Creative Commons License 2025.04.12 -2 0 148852

Nagyot léptem előre, csak az a baj, hogy 5 ér van odavíve és nekem 4 ér kellene. Húzzam vissza az ötödiket, nehogy feszültség indukálódjon ott feleslegesen? 

Ami simán ment, az a sütő, csak be kell dugni a konnektorba. Van amihez én is értek.

Jahno Creative Commons License 2025.04.12 -1 0 148851

Hátvaze, ha azt nézem, hogy főzőlap és sütő, nekem meg csak a sütő éppen csak belefér és most van tervezés alatt, hogy 500ezerbe beleférnek, akkor erős ja. Ennek egy részét úgy úszom meg, hogy én csinálom, de a kötelező sallang így sem kevés ha nem tudjuk mi áll rendelkezésre.

Előzmény: arenarock (148850)
arenarock Creative Commons License 2025.04.12 -1 0 148850

Vidd  vissza  és vegyél  konnektorost... :)

Előzmény: cosomega2 (148844)
cucu Creative Commons License 2025.04.12 -1 0 148849

Masnira.

Jahno Creative Commons License 2025.04.12 -1 0 148848

Szerintem piros.

Előzmény: tfe_tng (148847)
tfe_tng Creative Commons License 2025.04.12 -1 0 148847

Tényleg nekem kell felhívni a figyelmet rá, hogy cosomega kérdezi ? 

Vajon csak trollkodik-e az elmúlt napok kérdéseire reagálva, vagy tényleg nem tudja ? 

Előzmény: Mr. Pepe00 (148846)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.12 -1 0 148846

Csinálsz neki egy szabványos, méretezett betápot mcu, mkh, vagy nym-j vel- Utána bekötöd tace-pao alapján. 3x1 vagy 1x3 fázisra. Utána egy ellenőrző vizsgálat. Majd pecsét a garjegyre.

Ha ezt nem tudod, akkor szakember hívása.

Jahno Creative Commons License 2025.04.12 0 0 148845

"Hogy kell bekötni,"

Ha ez a kérdés, akkor villanyszerelő, meg persze a garancia is ezzel jár. Falum csoportja másról sem szól, csak keverik az 1 és 3 fázist, nem megy, jajj mi legyen, költöztünk, bekötöttem és füstölt...

cosomega2 Creative Commons License 2025.04.12 -1 0 148844

Vettem egy villany főzőlapot és sütőt. Hogy kell bekötni, vagy hívjam a bolt által ajánlott villanyszerelőt?

Disrespect Creative Commons License 2025.04.11 0 1 148843

Köszönöm mindenkine. Végül kivéstem és feljebb raktam 10 centivel az egészet. Köszi mégegyszer!

szakmókus Creative Commons License 2025.04.11 -1 2 148842

"... ha már a lakáselosztóban úgyis közösítve van."

Rossz irányból nézed, éppen hogy szét van választva ott.

Ha már friss a festés csak maradt ki egy kevéske a javításra...

"Vagy nagyon nagy hibát követek el?"

Ha átkötöd, igen!

Előzmény: Disrespect (148840)
Atis57 Creative Commons License 2025.04.11 -4 2 148841

Szia!

Igen --Nagy Hiba !

Ez megérett a TEljes Felújitásra ! Álltalában nincs is  védővezető a szobákban.

Azért nem mindegy melyik tipusú házgyári lakás --Melyik korszakból-

tipusok;

1) a beton V alakú hornyába begipszelve"Mfal vezeték" (hol a mennyezeten , hol az oldalfalon )

2) padlon ,mennyezeten MMfal vezetékkel , mint a pókháló..

3)Padlócsatornás ..

4)Fali csatorna ,a függőleges szakaszokon betonban gégecsővel.

Mivel a vezeték toldása egészben /nagyrésze csavart kötéssel készült , karbantartva nem volt .--Mit vársz ettől? 

min 37 éves de lehet akár 58 éves is.

Előzmény: Disrespect (148840)
Disrespect Creative Commons License 2025.04.11 -3 0 148840

Sziasztok! Elég meredek a kérdés, de légyszi ne oltsatok le. Házgyári lakást újítunk és már ki lett festve, raktam volna vissza a konnektort amikor az alu MMfal 0 letört síkba a fallal. Nem szívesen vésném a frissen festett falat. Ezért arra gondoltam hogy a földet átrakom nullának ha már a lakáselosztóban úgyis közösítve van. Igaz így ez a konnektor föld nélkül maradna. Megoldható ez? Vagy nagyon nagy hibát követek el? Így az ugyan abban a helységben lévő konnektorok földje el fogja látni a feladatát? Köszönöm előre is!

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.04.07 -1 1 148839
Előzmény: pheonix-laci (148836)
Jahno Creative Commons License 2025.04.07 -1 1 148838

Ez mind szubjektív fogalom.

Atis57 Creative Commons License 2025.04.07 -3 1 148837
pheonix-laci Creative Commons License 2025.04.07 -2 0 148836

Sziasztok!

Nem teljesen szakmai, de mégis idevág.

Tudnátok ajánlani megfizethető árú fejlámpát, ami jó fényerejű és hosszú üzemidejű?!

Előre is köszönöm a válaszokat!

tfe_tng Creative Commons License 2025.04.06 0 1 148835

Erre kicsit durva lenne a fővezetéki sorkapocs... 

Mezei 3-as karos wago kell neked, egy OBO dobozba belerakva minden kötést, bőven elfér a konyhaszekrény tetején. Wago-t bármilyen szakboltban kapsz, bár a kínai klónokat én kerülném. A kollégák már feszegették a PE kérdését illetve lehet tényleg egyszerűbb lenne az élet, ha keresnél odavaló kisfesz spot lámpát. 

Előzmény: Jenne60 (148831)
Garashan Creative Commons License 2025.04.06 0 0 148834

A PE-t is illik odavinni a lámpákhoz függetlenül attól, hogy szükség van-e rá vagy sem.

Épületvillamosságban a legkisebb használható keresztmetszet 1,5 mm².

A legtöbb spot foglalat gyárilag nem alkalmas 230 V-os üzemre. Ha fém a lámpatest, akkor rá kell kötni a PE-t. Erre pl. jó lehet ez: https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/13240

Ha nincs rákötve a PE, akkor baleset veszélyes is lehet, ha valahogy rákerül a fázis.

A kötések dobozolásáról pedig nem szabad megfeledkezni. Azok nem lehetnek szabadon a konyhaszekrény tetején sem. Az egyszeresen szigetelt vezeték szakasz pedig nem lóghat ki a dobozból.

Illetve ha már konyha, akkor illik megfelelő IP védettségű lámpákat használni.

Atis57 Creative Commons License 2025.04.06 -3 0 148833

Szia!

Mivel a LED -s ből is kapható  12V-s . nem lenne egyszerűbb, ezt használni?

Bár sokféle szempont van, csak nem "egészséges " a 230V-t igy szanaszét vinni.

Jenne60 Creative Commons License 2025.04.06 0 0 148832

Szia!

Elnézést kérek a hiányosságért, pótolom.

Kettős PVC szigetelésű sodrott réz kábel, lapos kivitelű és 2 x 0,75 2 x 1,5 mm. A toldat egyenes.

Előzmény: szakmókus (148826)
Jenne60 Creative Commons License 2025.04.06 0 0 148831

Szia!

Köszi. Ilyenre gondolok. Bemeneti részen 1x fázis és 1x nulla, másik oldalon, a kimenete 2x fázis és 2x nulla beköthetőség kell.

Kettős PVC szigetelésű sodrott réz kábel, lapos kivitelű 2 x 0,75 vagy 2 x 1,5 mm vezetékkel lenne a tervezett.

Konyhabútor felső részén a beépíthető 12V-os lámpákat (kb. 8 cm átmérő és 5 db van belőlük) szeretném lecserélni LED-esekre. Ezek már 220 V-ról üzemelnek és a kapcsolótól el kell mindegyikhez vinnem a fázist és a nullát. Ezért keresek ilyen "párhuzamosítót".

WEBS-ben kérdeztem, de igen bután néztek rám, ezért kérdeztem meg itt mertén bár gyengeáramú műszerész vagyok, de ebben nem vagyok képben.

Előzmény: peterch (148824)
Garashan Creative Commons License 2025.04.05 0 0 148830

Én itthon amúgy Shelly-t használok. A még fel nem újított részen úgy van beprogramozva, hogy a jelszint változásra kapacsoljon. Azaz maradhattak a régi kapcsolók fent. A felújított részen pedig impulzusra kapcsol, így oda nyomógombos kapcsolókat szereltem már fel.
Azok WIFI képesek, így telefonról is lehet őket kapcsolni.

Előzmény: faxelektro (148829)
faxelektro Creative Commons License 2025.04.05 0 0 148829

Van földelés minden lámpánál és mindenikhez kell relé .

Előzmény: Garashan (148828)
Garashan Creative Commons License 2025.04.05 0 1 148828

Kell egy pár Sonoff Mini R3, ha egy kötődobozban van L és N is és onnan indulnak a lámpákhoz a vezetékek, akkor elég egy darab (feltéve, ha a bekapcsolási és a folyamatos terhelés ezt lehetővé teszi). Ha nem így van, akkor minden egyes falikarhoz kell egy darab.

Ha meg már felújítás és nincs ott a PE vezető a falikaroknál, akkor illene azt is megcsináltatni a villanyszerelővel, nem csak a lámpák átkötését távirányítósra.

Előzmény: faxelektro (148827)
faxelektro Creative Commons License 2025.04.04 -1 0 148827

Jó estét

Van egy folyosó 6 darab falikar amit kűlön-kűlön kellene kapcsolni de a hagyományos kapcsolót ki kelett iktatni felújitás végett. Vásároltam egy SONOFF R5W RF-kapcsolót ezzel meg lehet oldani mit kell még vásárolni vagy valamilyen más megoldás a lényeg a kapcsoló vezeték nélkűli kell hogy legyen. A lámpáknál direkt fázis-null van.

Köszönöm

szakmókus Creative Commons License 2025.04.04 0 2 148826

Aztán jó lenne hozzátenni hogy mekkora keresztmetszetű vezetéket szeretnél bekötni... 1.5mm2-----35mm2 ?

A toldat egyenesen történjen vagy bármerre állhat...

Előzmény: Jenne60 (148822)
Jahno Creative Commons License 2025.04.03 0 0 148825

Fővezetéki sorkapocs lesz a neve. Van mindenféle méret és mennyiség.

peterch Creative Commons License 2025.04.03 -1 1 148824
peterch Creative Commons License 2025.04.03 -1 0 148823
Jenne60 Creative Commons License 2025.04.03 0 1 148822

Sziasztok!

Aki tud, kérem segítsen nekem.

Keresek olyan szerelési anyagot, hasonló mint a csokiszorító, de mégsem az. Olyan kellene, aminek az egyik oldalán bekötök egy-egy szál vezetéket (fázis és nulla) a másik oldalon a fázis és a nulla párhuzamosítva jön ki, azaz kettő - kettő kimenet lenne. Elnézést a szakszerűtlen leírásért, de nem tudom pontosabban körbe írni.

Előzmény: Rollei (148821)
Rollei Creative Commons License 2025.04.01 -1 0 148821

Izé...  ő éppen egy villanyszerelő. :-))))

Előzmény: Tomika994 (148819)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2025.04.01 0 1 148820

Szuper, köszönöm.

Előzmény: Garashan (148818)
Tomika994 Creative Commons License 2025.03.31 0 2 148819

Nálam is így nézet ki a lakáselosztó felújítás élőt, össze volt kötve a nulla és a földelés.

Valószínűleg nálad is egy PEN vezető jön be úgy mint nálam. Villanyszerelő nekem a mérő óra után választotta szét egy sorkapocsba.

Nem nagy összeg, inkább javaslom, hogy te is hívj egy szakembert.

Előzmény: Mr. Pepe00 (148807)
Garashan Creative Commons License 2025.03.31 0 0 148818
Előzmény: oldmumus_v.2 (148817)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2025.03.30 0 0 148817

Ki tudja megmondani, hogy az alábbi linken látható termék hol máshol rendelhető meg?

https://www.hun.digitalis.ba/webshop/proizvod/2704/Famatel-MAGNA-fali-szekr%3Fny-280x210x130-IP65

A méreten kívül nekem a nem átlátszó ház és "játék" kulcsos zár a fontos.

Nero2020 Creative Commons License 2025.03.30 0 0 148816

Közben sikerült beszélnem egy villanyszerelővel, aki jövő hét pénteken ki fog jönni, és kicseréli a dobozt is. Inkább nem kísérletezek :)

Előzmény: S/K (148815)
S/K Creative Commons License 2025.03.30 0 1 148815

Ne felejtsd el a végén az elosztói dokumentációkat kiállítani. :)

Előzmény: Nero2020 (148811)
S/K Creative Commons License 2025.03.30 0 0 148814

"Nem hitted el a Gyakorikérdéseken? :D :D :D"

...azért itt sem kell mindent elhinni, pontosabban a neten.:)

Előzmény: ötfelezős (148812)
Atis57 Creative Commons License 2025.03.30 -1 0 148813

Szia!

Szivesen!

A TN-C hálózatnál mindig össze van kötve, 

Igen a PEN bontás igy történik; a 3 kép  érdekes. !

Igen az első lépés , hogy a Nulla-Védő  összekötött kiveszed.

A Fázis simán a FI relébe --De a PEN a HLAK  stb fővezetéki sorkapocsba , innen 1 szál kék a FI relé N pontjára1 szál Zöld/sárga a PE sinre.

remélem érthetően irtam le.

ötfelezős Creative Commons License 2025.03.30 0 0 148812

Ilyen szabvány tényleg létezik?

Ez gyakorlatilag ugyanazon MSZ HD 60364-5-54:2012 szabványban felsorolt három variáció egyike, a szabvány 54.1.c ábrája szerinti lehetőség. Csak éppen ebben a félmondatban

a bejövő nullát és a földelést először egy különálló sorkapocsra vezetik

a bejövő az funkcióját tekintve nem csak nulla, hanem PEN is.

Nem hitted el a Gyakorikérdéseken? :D :D :D

Nero2020 Creative Commons License 2025.03.29 0 0 148811

Előszór is köszönöm a segítséget!

Kicsit ez a nulla és földelés összekötve megzavart :) Egy másik fórumon azt olvastam, hogy létezik olyan szabvány, ahol a bejövő nullát és a földelést először egy különálló sorkapocsra vezetik, és a két sorkapocs egy vezetékkel össze van kötve. A nulla sorkapocsból egy a vezeték az ÁVK-ba, míg a földelés sorkapocsból egy kábel a földelés elosztó sínre. Ilyen szabvány tényleg létezik? 

Fázis nulla bejön akkor az ÁVK-ba elsöröz, ÁVK-bol a nulla kimegy a nulla elosztó sínre, a bejövő földelés meg egyértelműen a fölélés elosztó sínre,ÁVK-bol meg a fázis összekötve a kismegszakítókkal sorolósín segítségével.

És akkor a nulla és a földelés összekötő kábelt ugye ki kel szedni? 

Végén akkor meg az összes konnektort végig tesztelni, van ilyen konnektorba dugható Home SMATESTER teszterem.

Előzmény: Atis57 (148810)
Atis57 Creative Commons License 2025.03.29 -1 0 148810

SZIA!%

Mivel eddig nem volt FI relé --ez igy természetes. Könnyen beköthető , ha van némi elektromos ismereted ! Ha nincs célszerű egy villany szerelő ismerőst megkérni.

A földelés értékét célszerű megmérni --10 Ohm alatti az elfogadható .

A bekötés után minden dugaljat lellenőrizni, kiprób

álni lekapcsol-e?

A kapcsolók fázist kapcsolnak-e , lámpatesteken megvan-e a védővezető.

A bekötése ennyi --7 szál vezetéket kell mozgatni.

Előzmény: Nero2020 (148809)
Nero2020 Creative Commons License 2025.03.29 0 0 148809

Sziasztok!

Nemrég vásároltam egy 90-es években épült ingatlant, és a közeljövőben szeretném a villamos hálózatot is felújíttatni. A villanyóránál leszedtem az elosztószekrény borítását, és kíváncsi lennék, hogy normális-e, ha a földelés és a nulla össze van kötve? Nem az ÁVK előtt szokták szétválasztani egy sorkacsban a a nullát és a földet? De olyan mint ha a földelő szondától is jönne be egy külön kábel. Ősszel tervezzük a komplett villamos hálózatot felújítását, esetleg ide valahogy be lehetne rakni egy ÁVK-t addig, mert egy kicsit megzavart most hogy miért van összekötve a nulla és a föld. Előre is köszönöm a segítséget!

Képek:

https://ibb.co/LhhCK3n5

https://ibb.co/HTptk640

https://ibb.co/rGHqTLLK

Atis57 Creative Commons License 2025.03.28 -2 1 148808

Szia!

Köszi ---akkor ez nem az a hiba volt, hanem a FI rosz bekötése .(Ami akármire ,akármikor is leoldhatott volna )

Előzmény: Mr. Pepe00 (148807)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.28 -1 0 148807

Nos kimentem a tett színhelyére szemrevételezés céljából.

A fi relét nem jól kötötték be, mikor kimentem már ki volt szedve.

Beraktam a kazánhoz egy dugaljas fi relét, ellenőrzés a dugalj, EPH csomópontban, minden okés.

Zagyszivattyúra sem old.

Előzmény: Atis57 (148799)
Jahno Creative Commons License 2025.03.27 -1 2 148806

A hiányzó logika, hogy a szomszédnak ki a szomszédja.

Előzmény: ötfelezős (148805)
ötfelezős Creative Commons License 2025.03.27 -2 0 148805

Csak a szomszéd ház PE sínjének mi köze van a FI-reléhez?

Előzmény: Lacivill (148804)
Lacivill Creative Commons License 2025.03.27 0 0 148804

A szomszéd ház PE sinjére.

Előzmény: ötfelezős (148803)
ötfelezős Creative Commons License 2025.03.27 0 0 148803

Hová? 

Előzmény: Lacivill (148801)
Atis57 Creative Commons License 2025.03.26 -2 0 148802

Szia!

A kábel TV árnyékolása a PENhez van kötve 1-10 oszloponként, Ráadásul a "lapos TV-k" tápjának a szűrői ? ( zárodhat a N és a PE felé is )

A másik ez a "Nyomott rendszerű szenyviz" ahol minden lakásnál szivattyú+ vezérlés van.

Ez a legrosszabb--legtöbb hibát  okozó.

A harmadik ; az átlagos szivárgó áram ,-néha átlépi a 20mA-t is.Ezen 1-2 tüske?

Előzmény: Villanytszerelő (148800)
Lacivill Creative Commons License 2025.03.26 0 0 148801

Régi a történet de igaz. Felhívtak, hogy  egyik korábbi munkámnál a FI relé lekapcsol. Próbáltam távvezérléssel megoldani. Odáig jutottunk, hogy a villanyóránál lévő kismegszakitók lekpacsolása után se lehet felnyomni a FI-t. Oké magamhoz vettem egy új FI-t és kicseréltem. De ez sem maradt fent. Kb félórás fejvakarás után eszembe jutott, hogy van egy csatlakozás egy régi kútszivattyúhoz, ami különben nincs használatba. Kikötöttem , és lám a FI fent maradt. A szomszédnak egy ásott kuúja ott volt mellette, és vett egy új orosz búvárszivattyút. Az  hozta be a vízen keresztül a potenciált.

Előzmény: Villanytszerelő (148800)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.03.26 0 0 148800

Bejövő idegen potenciál nem idéz elő kiodást az ÁVK-nál. Nullázást ellenőrízni kellene, esetlegesen hurokméréssel, és keresni a leoldás okát. 

Előzmény: Mr. Pepe00 (148796)
Atis57 Creative Commons License 2025.03.26 -1 0 148799

Szia!

Igen .

De jobb lenne "szivárgóáramot" keresni.

Ezen felül szóba jöhet még;  vizcső, gázcső,kábelTV, PEN vezető--a saját földelőhöz?.

Printyike Creative Commons License 2025.03.26 0 0 148798

Tulajdonképpen ezen 8 van, és ezekkel szabadon lehet formázni a "tűzlángot" az adott edény formájához mérten. Ránézésre, meg tömegre jó kis cucc, csak most valamiért csak a bal oldali 4 müködik....🤷🏻‍♂️

Előzmény: Jahno (148791)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.26 0 0 148797

Van telepített földelő mittudomén hány ohmos, meg 6 os eph gerinc a gázkazánhpz.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.26 0 0 148796

Kérdésem lenne.

Jól gondolom-e?

Lekapcsolt fázisnál a nulla és a föld között mérnek 100mV-ot.

A beszerelt ÁVK leold felkapcsoláskor. Eddig nem volt ÁVK, most meg kellene.

Van szennyvízátemelő minden udvarba.

Elsőre javallottam a zagyszivattyú kikötését, mert olyan bejövő potenciálgyanús a történet.

ötfelezős Creative Commons License 2025.03.26 0 0 148795

"Egész egyszerűen azért, mert azokat munkaviszony esetén kell betartani és betartatni."

Ezzel szemben ha baj van, a bírósági gyakorlat az, hogy nézzük meg, a szervezett munkavégzésben védekeznek-e, és hogyan, mert ha igen, akkor az minősül széles körben elfogadott szakmai viselkedési szabálynak.

Előzmény: Garashan (148792)
ötfelezős Creative Commons License 2025.03.25 0 0 148794

Folytatva:

5.2.3.4. Általában meg lehet engedni az egyszemélyes kezelést...

5.2.3.5. Minden esetben szükséges második, vagy szükség szerint további kezelő személyek jelenléte azoknál a kezelési műveleteknél, ahol...

5.2.4.1. Minden esetben munkahelyi felügyeletről kell gondoskodni, ha...

Ezek a 8/2001-ben találhatóak, ahol előled elbújtak.

A második személy lehet segítő is és felügyelő is, a lényeg az egyszemélyes munkavégző tévesztésének megelőzése és/vagy segítségnyújtás, ha mégis valami gikszer történt.

Ne keverjük sehová a FAM-ot, amely egy zárt rendszer, feltételei csak a FAM-ra érvényesek, nem alkalmazandóak nem FAM-ra. Noha most sajnos lett ellentmondás az új FAM rendelet és az MSZ 1585 között, de az új FAM rendelet megjelenése előtt világos volt a helyzet, volt az MSZ 1585 szerinti feszültség alatti munkavégzés, és volt a FAM.

Előzmény: umnyo (148785)
Garashan Creative Commons License 2025.03.25 0 0 148792

Munkavédelmi törvény: ha egyéni vállalkozó vagy vagy társas vállalkozó tulajdonosa/ügyvezetője vagy és a jogviszonyod nem munkaviszony, akkor a legtöbb munkavédelmi szabály alól mentesülsz. Egész egyszerűen azért, mert azokat munkaviszony esetén kell betartani és betartatni. Nyilván ha van alkalmazottad vagy a jogviszonyod munkaviszony, akkor be kell tartani a munkavédelem szabályait. Amik alól nincs felmentés semmilyen esetben sem, amikor nem magadat óvod, hanem a környezetedben tartózkodókat.

Megint más a helyzet, ha külsős vállalkozóként dolgozol egy cégnek. Ilyenkor ők megkövetelhetnek tőled dolgokat. Legyen szó akár társas munkavégzésről, akár ESD lábbeliről. Fenn állhat az a helyzet, hogy a gyárba csak akkor léphetsz be, ha ESD cipő van rajtad. Ami villanyszerelési szempontból nem kívánatos. Ilyenkor elmész az ESD cipődben a munkaterületre és ott veszed át a villanyszerelő bakancsodat.

Jahno Creative Commons License 2025.03.25 0 0 148791

Kér is enni 32 Ampert, azannyát. Engem meg most győzköd haver, hogy nincs az annyi és hülye vagyok mert gázfőzőlapot szeretnék. Aztán ennek mégis kell.

Asszony így is 3 lángon főz egyszerre, egyelőre a gáz ott van és olcsó, villanyom meg majd egyszer talán lesz.

Előzmény: Printyike (148788)
ötfelezős Creative Commons License 2025.03.25 0 0 148789

Hát én most épp elmegyek hazulról, így csak röviden: A mit és a hol az a nem mindegy. Félkész házban csövezni villamos veszélyességi szempontból lehet egyedül is. Feszültség alatti vagy feszültség közelében végzett munkához kell a felügyelő. Erről az MSZ 1585-ben bőven esik szó, jelentősen csodálkozom, hogy nem találtál ilyeneket. Itt van például egy mondat:

6.3.8.1.103. Épületvillamossági berendezésben feszültség alatti munkavégzés esetében a berendezés kezelője nem köteles szerelési felügyelőt kijelölni. Ebben az esetben a szerelési felügyelő feladatait az idegen munkáltató munkavezetője köteles ellátni.

Kapcsolásokat akkor lehet egyedül végezni, magyarul, ha a megfelelő tokozott berendezés megóv helytelen művelet esetén is a sérüléstől. Satöbbi.

Printyike Creative Commons License 2025.03.25 0 0 148788

Elektrabregenz MIS 6592 FX.

De nem nagyon találsz róla dokumentációt.

4 drótos a kábel, tulajdonképpen 2 fázist használna, de a leírod szerint is lehet egyre kötni.

Egy fázisra lett kötve.

Előzmény: Jahno (148784)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 148787

Szerintem valamilyen iparági szabályzat lehet.

Más vonatkozik a FAM ra

Más vonatkozák általában,

Más a földalatti bánya. Ott pl egy kiegészítő tanfolyam után egyéni munkavégzés van/volt.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 148786

Én semmilyen akkus kalapácsot nem használok.

Előzmény: vastibor483 (148783)
umnyo Creative Commons License 2025.03.25 -1 0 148785

Sziasztok!

Egy jogszabályi kérdésem lenne. Meg tudja valaki mondani, mely törvény , rendelet akármi szabályozza azt, hogy egy villanyszerelőnek mikor lehet, nem lehet tilos egyedül dolgoznia? Illetve mikor kötelező nem egyedül dolgoznia?

Két rendeletet néztem ár eddig, a MSZ 1585:2016 Villamos berendezések üzemeltetése (EN 50110-1:2013 és nemzeti kiegészítései) szabványt illetve a 8/2001. (III. 30.) GM rendelet és a 3/1981. (V. 6.) IpM–MüM együttes rendeletet. Ezek sokmindent tartalmaznak (jogosultságok, végzettségek, stb ), de ezzel kapcsolatban semmit.

Lehet valamilyen munkavédelmi szabályzat, törvény rendelet írja ezt elő?

Köszönöm előre is.

Jahno Creative Commons License 2025.03.25 0 2 148784

El ne áruld, hogy milyen típus, mert esetleg más megnézi helyetted a leírásában, hogy mit lehetne vele kezdeni.

Előzmény: Printyike (148781)
vastibor483 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 148783

Üdv.

Ki milyen akksis vésőkalapácsot/ütvefúrót használ? Esetleg a Metabo KH 18 LTX BL 24 Q Set ISA tipusról van saját tapasztalat?

Mutual Friend Creative Commons License 2025.03.24 0 3 148782

Nem lenne baj egy tipus ...

Előzmény: Printyike (148781)
Printyike Creative Commons License 2025.03.24 0 0 148781

Sziasztok 

Indukciós főzölap kapcsán szeretnék kérdezni. 

alkalmi vétel keretében szereztem egy erős modellt, de hónapokkal később felújítást követően derült ki hogy ez bizony 3 fázisú. A lakásban meg egy van. Namármost nyilván annak tudatában kötöttük be, hogy ha mind a 8 zónát egyszerre maxon próbáljuk használni a biztosíték le fog verni.

Viszont az van, hogy jelenleg a főzölap 8 zónájából 4 működik, a másik négy meg nem...

Nem tudom mire gyanakodjak, szar a főzőlap vagy a 3 fázis hiánya, esetleg a rossz bekötés okozza -e.

Előre is köszönöm minden tippet.

faxelektro Creative Commons License 2025.03.21 0 0 148780

Megoldtam a bekötést az öt szál tévesztett meg mert a motorban el van kötve a inditó-munka tekercs és onnan van kihozva egy vezeték azért van öt szál és a nulla ellenálásu vég a két kék szál a PTC kontakt végei. Utána már egyszerű a bekötés.

Köszönöm mindenki segitségét

Előzmény: Törölt nick (148779)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.21 -1 1 148779

Muszáj megtudni-kimérni mi micsoda...
- főtekercs végei
- segédtekercs végei
- indító kondenzátor kiiktatás végei

Aztán pl.
https://youtu.be/fagJzXsWtl4?t=9
https://youtu.be/OB-w7JUVHeQ?t=10

Illetve
https://www.youtube.com/watch?v=mT4VHzUMWxY 

Előzmény: faxelektro (148774)
Atis57 Creative Commons License 2025.03.21 -3 0 148778

Szia!

Nem annyira tudok segiteni---a NETen nincs rajza. Bár Romániában követik el.

3 szál vezeték a fő-segédfázis tekercs . Lehet egyforma ellenállású , de akár nagyobb is a segédfázis tekercs.

Az a +2 szál?  hőkioldó vagy PTC ?

Ha PTC-s akkor azzal kapcsolják le az inditó kondit. Ilyenkor a kisebb ellenállású a segédfázis tekercs.

Ha hőkioldó; Akkor több eset is lehetséges....sajna.

Egy fénykép sokat segitene.....igy meg kisérlet -kis füst-nagy füst  stb...

Előzmény: faxelektro (148774)
trambulin125 Creative Commons License 2025.03.19 0 1 148777

Köszönöm szépen!

Előzmény: ötfelezős (148776)
ötfelezős Creative Commons License 2025.03.19 0 2 148776

Mindenkit kiparancsolsz az ingatlanról, a földelőtől feljövő vezetéket lekötöd bárhonnan - a földelőtől feljövő vezeték szabadon álljon), először védővezető folytonosságot mérsz (a földelőn és földelővezetőn)  majd utána a szonda bekötése után  zavarófeszültséget mérsz a műszer kezelési utasítása szerint (szonda is az utasítás szerint elhelyezve és bekötve), majd földelési ellenállást mérsz a műszer kezelési utasítása szerint. Ezután el nem felejteni a megbontott kötéseket helyreállítani, majd az érintésvédelem hatásosságát ellenőrizni pár készüléknél-aljzatnál. Az elején meg a végén korrekciós tényezőt is kell mérni, és azzal szorozni a kapott eredményt.

Előzmény: trambulin125 (148775)
trambulin125 Creative Commons License 2025.03.18 0 0 148775

Egy kertes családi ház földelőszondáját szeretném megmérni, sima TNC-S rendszerű Kádár kockáról van szó, ami 1983-ban épült. Sok reményt nem fűzök a szondához, mert szerintem már rég elkorrodálódott, de kíváncsi vagyok mit mutatna. Ha meg rossz, akkor újat ütnék le, azt is szeretném ellenőrizni.

Előzmény: ötfelezős (148773)
faxelektro Creative Commons License 2025.03.18 -1 0 148774

A képeken látható motort ilyen állapotban hozták bekötésre mivel meg akarták forditani a forgásirányt és ezt hozták ki belöle.A motorból 5 vezeték jön ki két-két tekercsvég plusz még egy szál. Van egy 50mikrós kondenzátor és egy 15mikrós. Nem kaptam bekötési rajzot a motor vadi új és nem akartam kisérletezni a bekötéssel.Valaki tudna segiteni?
                                           Köszönöm

https://prnt.sc/mJQ6YBTIBQ1G  https://prnt.sc/J1tut0IaxOWq

ötfelezős Creative Commons License 2025.03.18 0 1 148773

Nem jól gondolod. Földelési ellenállás mérésnél van egy földelésed, azt méred. Szétszedni legfeljebb ezen földelés összeköttetését lehet ez esetben, hogy a földelés "magában", mindenféle más bármihez való villamos összeköttetés nélkül legyen. A mérés elve az eddigiekben illusztrált "földelésen áthajtasz áramot, és a feszültségemelkedést a szondához képest méred"

Amennyiben bármiféle szétszedés nélkül a PEN vezetőhöz érinted a 0-0' vezetéket, akkor hurokellenállást mérsz.

Tulajdonképpen milyen mérést és milyen hálózaton akarsz végezni?

Előzmény: trambulin125 (148771)
cucu Creative Commons License 2025.03.17 0 1 148772
Előzmény: trambulin125 (148771)
trambulin125 Creative Commons License 2025.03.17 -1 0 148771

Igen, ezért kérdeztem… Az én logikám szerint szét kell szedni, és a műszer 0 és 0’ kapcsait a PEN vezetőre, a szondát pedig az SZ csatlakozóra kell kötni. Jól gondolom?

Előzmény: ötfelezős (148770)
ötfelezős Creative Commons License 2025.03.17 0 1 148770

Bocs, ez valahogy nem jó.

A szaggatott vonal azt jelzi, hogy a földön keresztül összeköttetés van a csillagpont földelésével.

Általában amikor TT esetén mérés kell, nincs olyan, hogy "a hálózat földelője". A fogyasztónak van földelője, vagy csatlakozási pontonként egy, vagy esetleg villamos kütyüként egy (gazdaságtalan meg bonyolult lenne).

Előzmény: S/K (148767)
Villanytszerelő Creative Commons License 2025.03.17 0 1 148769

Na de a földelőszondánk a TN rendszer miatt össze van kötve a PEN vezetővel, így ha nem bontod meg, akkor az egész hálózatot mérni fogod, nem csak az egyedi földelőd. 

Előzmény: trambulin125 (148766)
trambulin125 Creative Commons License 2025.03.17 -1 0 148768

Így már világos, köszönöm szépen!

Előzmény: S/K (148767)
S/K Creative Commons License 2025.03.17 -1 0 148767

Szia!

Nem kell megbontani, hiszen a "gépnek" a földelőjét szeretnéd mérni, valóságban a hálózat földelőjét méred a rajz szerint. 

Rajz alapján úgy is vehetjük  hogy a motornak van egy földelője és a hálózati földelőt lekötjük (szaggatott vonal) akkor a gép különálló földelőjét méred.

Előzmény: trambulin125 (148766)
trambulin125 Creative Commons License 2025.03.17 0 0 148766

Köszönöm szépen, akkor ha jól értelmezem a földelés mérésnél nem kell megbontani a szonda és a földelés vezetékét, az SZ-kapocsra meg egy segedföldet kell csatlakoztatni.

Előzmény: ötfelezős (148765)
ötfelezős Creative Commons License 2025.03.16 0 0 148765

Hát, nézd, fel lehet tételezni, hogy egy ilyen veterán műszernél az ember megbízhat a kezelési utasításban. Ennek hiányában a manual végén levő kapcsolási rajzot kell kiherélni úgy, hogy világosan látsszon, az adott kapcsolóállásoknál melyik kívülről csatlakozó vezeték hová megy, és azt értékelni. Ami a két konkrét mérést illeti:

1. a földelési ellenállás mérése a klasszikus 3-4 pontos mérési elrendezésen alapul, a linkelt képen a potenciálgörbe is látható:

https://www.villanylap.hu/images/3982-1493023144.jpg

Az sz szonda az a gyakorlatilag földpotenciál kell, hogy legyen (írja is, hogy hová kell elhelyezni, és miket kell ellenőrizni), és ahhoz képest méri a gépezet a mérendő földelésen áthajtott áram hatására fellépő feszültségemelkedést, melyet mindjárt ohmban skáláz.

2. A kérdésre a rövid válasz az, hogy ezzel leginkább sehogy

Előzmény: trambulin125 (148764)
trambulin125 Creative Commons License 2025.03.16 0 0 148764

Sziasztok!

Kaptam egy régi ÉVÉ-Univerzál műszert, és lenne két dolog ami nem egészen egyértelmű vele kapcsolatban, első a szigetelés ellenállás mérés, hogyan kell vele például egy vezetéket megmérni? mert a rajz nem egyértelmű... A másik a földelési ellenállás mérés, itt sem egyértelmű a rajz, mert a földelőszonda kapcsára nem az épület földelőszondáját kell kötni, hanem egy másikat? A rajzon a 0 és a PE össze van kötve, ide megy rá a 0' és a 0 kapocs, de így hogyan tudom megmérni a szonda ellenállását, ahhoz nem kellene az összekötést megszünteni? Előre is köszönöm a segítséget!

(Nem vagyok felülvizsgáló, nemrég végeztem Villanyszerelőként, a műszerrel csak itthon akarok méregetni amolyan hobbiból)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!