A múltkor volt itt szó a fűszeres fűrészlánc köszörűről, miszerint az egy használhatatlan bóvli.
Van nekem egy ilyenem, amit eddig ki sem bontottam, valamikor tavaly vettem. Előástam, és tettem egy próbát. Na most az, hogy semmire sem jó, az vagy barokkos túlzás, vagy az enyém nem az a típus. Ez florabest névre hallgat. Normálisan meg lehet vele köszörülni a láncot. Persze be kell állítani pontosan, de onnantól megy mint a karikacsapás. Bizonyára vannak ennél lényegesen jobbak is, de azokat nem is adják 7eft-ért.
A lamellózó feltéttel itt valaki a fórumról már befürdött, és nem ajánlotta. Nem keresem most elő, de ahogy a többiek is írják, másfelé nézelődj inkább lamellózó ügyben.
A tipliző sablonok közül nekem a türkiz-fekete színkombós van. Van amikor sikerül vele olyan illesztést csinálni, amivel elégedett vagyok, de nem mindig (akkor is csak 1mm alatti hibája van) és még nem jöttem rá a bibire. Ha jól emlékszem, innen Vajk (halaloszto) dicsérte, szóval lehet vele dolgozni.
Nekem van egy ilyen, ha Miskolchoz képest lőtávolon belül vagy, gyere el és kipróbálhatod. Legalább valaki kipróbálja :D Januárban vagy mikor vettem meg, de azóta a dobozban pihen. Meg mondjuk nem ártana kekszet is venni hozzá, az sokat lendítene abban hogy elővegyem ...
Ezek a kiegészítős cuccok, nemtom .. az a műanyag ház nem olyan bizalomgerjesztő. A dedikált CMI meg még olcsóbb is. De kicsit márkásabb, Einhell is ehhez közeli áron megvehető.
Egyébként ilyenpajtajtóskerékkialakításnál :))) arra vigyázzatok, hogy combos laposvas tartsa azt a kereket, mert ha a gyerek szeret a kilincsen lógni, mint mi annak idején, akkor a gyenge laposvasat kifordítja kerekestül esetleg a súly (merthogy külhagyós a laposvasra nézve a terhelés), és amikor leesik az ajtó, majd eldől, akkor Arany János fog eszetekbe jutni:
Nem feltétlenül :) Változó furat elhelyezéssel meglepetés zuhany is kialakítható: azaz, ahogy a kerék halad, mindig más lyukat tesz szabaddá ill. zár le. Ezt vízvezeték cső nélkül nem egyszerű megcsinálni :)
Elvileg a Nilfisk "T-s" változatán van aljzat (a késleltetést nem tudom). A garancia mondjuk csak 2 év, bár ha a Bau..sban sikerülne megvenni, akkor ők 5 évvel adnak mindent tudtommal.
Igazából lemaradtam a múlt heti Lidl akcióról és elkezdtem keresgélni az alternatívákat, így jöttek képbe ezek a "márkásabb" gépek. Bár engem nem a név, hanem a használhatóság és tartósság érdekel...
Így kapásból abban jobb a lisdlis, hogy rádughatsz elektromos, elszívást igényló szerszámot, amit ha bekapcsolsz akkor automatikusan bekapcsolja a porszívót, majd ha leállítottad a szerszámot automatikusan lekapcsolja, ált 5-10 mp lésleltetéssel (az enyém OBI-s, kb 10 mp a lekapcs).
Plusz gondolom erre is 3 év a gari, mint minden Parkside cuccra.
Kérek segítsetek porszívó kérdésben: ha jól látom ebben a topikban a Lidl / Parkside néha akciózott modellje a favorit az olcsó kategóriában. Miben jobb ez, mint a hasonló árban elérhető NILFISK BUDDY II 18 vagy a KÄRCHER MV3 ?
Szívásteljesítményben ezek még jobbak is, igaz a tartályuk kisebb.
A képen úgy látszik, hogy a kerék a laposvason gurul, nem pedig mögötte. Ugyanúgy az látszik az árnyékokból, hogy a laposvas "lebeg", azaz csak néhol van eltartva a faltól/szekrénytől, azaz távtartás csak pár helyen van. Oda meg nem kell vízvezetékcső, azt meg lehet csinálni egyszerűbben is.
7879 Ft volt egy csomag, 3189 Ft/m2 + 5 mm-es kopogásgátló, + szegőléc+ rögzítő kapcsok csavarokkal. A végösszeg 317.000 volt. Erre még rájön a festék, vakolat, glett, pár szerszám.
Parketta szerelés. Leírom a műveletet, egy hónapja dolgoztunk egy házba.
Új építésű ház, 22o nm iroko parketta, nut- féderes, egy darabból, az összes 9ox7x1 cm méretű, a bütű is nut-féderezve. .
1. Felület előkészítése
A szerelőbeton jó, cementes esztrich 4-5 cm, helikopterezve, 1.5 hónapot száradt, 12onm alatt padlófűtés (kapott egy 3 hetes 45 fokos vízet, hogy repedjen el ha akar), csak a fal mellett voltak gondok vele, öntöttünk pár zsák önterülőt, egy helyen felvéstünk 2 nm és kijavítattuk önterülővel. Ha rossz lett volna fel kellett volna csíszolni.
A szerelőbetont megmértem, 3,5% volt a nedvességtartartalma, bekentük egy réteg Murexim Epoxitikus gyantával, hogy kösse le a nedvességet
2. Ragasztás
Mapelei PU ragasztó, egy komponens, a levegő nedvessége a katalizátor, a gyártó szerint 1-1.2 kg/nm, nekünk fésűvel 1.6kg/nm ment fel és a szerelőbeton síkja nagyon jó volt. A száradás kb. 24 óra. Meglepően jól húzható és nagyon erőss.
3. Csíszolás és rájbolás
A ragasztás után, a felület tényleg nagyon jó volt (a parkettalapok tízedmilire találtak vastagságba), de csak látszottak a hosszanti toldásokba a rések, lecsíszoltuk a felületeket parketta csíszoló géppel 8o-as papírral. Aztán türelmesen átrájboltunk minden hibát. Utánna jött egy 12o-as papíros csíszolás és még egy finom rájbolás+ egy kézi csíszolás. A rájbolást csiszolópór és egy Mureximes nitró alapú szer keverékével keszitettük, ami nagyon hamar szárad. Minden csíszolás után volt egy porszívózás. Aztán a végén áttöröltük a felületet nedves ronggyal.
A felület teljesen síma volt és hibamentes, gépnyom nem látszott benne.
4. Alapozás és lakkozás
Az irokkó parkettát le kell alapozni egy speciális kétkomponenses alapozóval, mert le kell kötni a szálát, hiszen sok benne az olaj. Ez megtörtént (velúr festékhengerrel), majd fél óra múlva még a félnedves felületre rávittük az első réteg PU lakkot ugyancsak festékhengerrel. A lakk beszállítója szerint 2oomicron vastagságot kell kapjon a felület.
Sajnos nekünk ez csak 6 rétegben sikerült és a 3.-ik réteg után a nagyon nehezen száradt a PU lakk, 16-24óra is kellett és foltosodott is. A 2. réteg után a felület le lett csíszolva kézzel, 15o-es papírral, majd felpírszívózva.
Fajlagos költségek :
iroko parketta 31 euró (olasz)- 3% vesztesség, epoxy gyanta+ ragasztó+alapozó+ PU lakk 35 euró, munka kb. 25 euró ( 6 réteg lakk miatt).
Nehéz volt megcsinálni. Három ember szorgalmasan dolgozott napi 1o órát 15 napig. A lakkozás volt a legnehezebb munka. Nagyon vékony rétegeket kellett felvínni, mert foltosodott azonnal.
Tanulság: natur parkettára vizes alapú lakk jár gyorsítóval (plusz egy szolvens alapú alapozó, ami leköti a szálát). A PU keményebb és tartósabb, de borzasztó munkaigényes. Pácolni nem szabad.
Ezért tőlem is kapsz egy nagy piros pontot! Meg egy "+"-t. Meg egy köszi-t :)
Bár hogy őszinte legyek, már csak egy másik élet kellene az elolvasásukhoz. Mint annak a sok GB-nyi doksihoz is, amit itt cserélgettünk hónapokkal ezelőtt.
De ez már egyéni szoc. probléma ... szóval köszi a linket!
Namost, asztalba be lehet építeni asztali körfűrészt is, meg kézi körfűrészt is :-) (utóbbit én a kezdet kezdetén csináltam is, aztán átálltam "gyári" asztali körfűrészre) Nem kötekedésképpen írom, csak hogy tisztázzuk.
Nézzünk asztalit. Nem tudom lehet-e még ezt kapni, ez mindenesetre 3 év garis, ennyi pénzért ilyen feltétellel szerintem nem kapsz más "márkát":
Viszont az általában igaz, hogy az induló kategóriás fűrészekhez adott lap max durva vágásokra jó, bútorlapra semmiképpen.
Tehát ha szépen akarsz vágni bútorlapot, meg ne adj isten a "faanyagokat" is, amit említettél, akkor be kell ruháznod jobb lapokra is. Hossz és/vagy keresztvágó lapokra.
Amit említettem Freud, az az egyik verzió, itt egy korábbi posztom, hogy én egy konkrét ajánlatból mit vettem:
Én azt gondolom hogy első körben nézd meg milyen fűrészt tudsz venni, a fenti Parkside pl jó kiindulás, csak kicsivel több mint amit írtál. Aztán második körben kitapasztalod hogy mit ad neked a hozzáadott lap, elég jó-e, mire jó - és aztán egy második körben ha összejön rá a lé döntesz majd lapbeszerzésről. De az említett ~40.000-ből biztos hogy nem fogsz fűrészgépet ÉS jó vágásminőséget produkáló lapot is venni. Láttad a tesztemet, a 40 rugós árkategóriával együtt általában olyan lapot kapsz, amivel a legrondább vágásképet kapod a képről, bútorlap esetén:
Én is 15 éve raktam le igazi parkettát, és azóta örülök neki. Voltunk akkor szakkereskedésben, ahol megmutatták, hogy miket árultak már akkor is a barkácsáruházakban, és miért nem szabad megvenni. Akkor mutattak olyat is, ami jó, természetesen akkor is kétszeres, vagy még jobbat, ami többszörös áron volt. Szóval a gagyi áru akkor is létezett, a lenyúlás is.
Tanulságos, kösz, hogy megosztottad ezt velünk, sokunkat megkímélsz a jövőben a szívástól!
Én 15 éve tettem le klikkeset, de azt még valahogy darabonként lehetett lerakni, és nem volt vele semmi gondom. Jó drága is volt, de azóta nyilván belefejlesztettek a gyártók ebbe is, hogy lenyúlják a népet!
Így van, de ahogy RGÉ is mondta, a gond a billenő-csatlakozó felület méretével és kialakításával is van. Ráadásul pont azt írtam, hogy dupla áron már kapható olyan ami nem lesz problémás. (Gépépítő is végül az eredetihez képest dupla áron vett + a 140 km amit autóznia kellett.)
2500Ft körül már szoktam látni 8mm-eseket. Olyan piricka klikkeset még nem is láttam szerencsére.
Anno a panelban 6mm-eset raktam le, de az még nút-féderes volt. Össze ragasztottam, még a vizet is jól állta amikor beáztam felülről. Olyat nyilván már nem is kapni, legalábbis nem találtam mostanában.
Komplett sorként lerakva ezt a padlót nem kellett már sem kopácsolni sem feszegetni. Csak 2 emberes, egy 5 méteres sor lerakása, ez az egy gond. Ráadásul így baromi gyorsan is haladt, mert nem kellett felesleges mozdulatokat csinálni sem, nem kell a húzóvasárt vagy kalapácsért nyújtózkodni térdelő állásban.
Azért a klikkest kell kicsit kopicsolni hogy záródjon a rés. Mondjuk én egyedül rakom egyenként, és nem komplett soronként. Úgy nem próbáltam. 4métert nehéz egyedül.
Azért a Te három rétegű parkettádat nem említeném egy lapon a kolléga által vásárolt laminált padlóval. A Te esetedben fáról beszélünk és gondos tervezés figyel a szálirányok elforgatására a rétegekben, így merevítve a szerkezetet. A laminált padló meg nyomokban faőrleményt is tartalmazó műanyag.
Na végre elkészült az első szobában a lamináltpadló lerakása. Reggel jött Gyuri innen a fórumról segíteni. + ott volt még az asszony is segítségnek. Visszabontottuk az előző nap lerakott padlót és megpróbáltuk 3-an lerakni egyszerre egy sort. Az istenért nem ment voltak szakaszok ahol bepattant, de amikor ráléptem a padlóra már ugrott is szét. Nagyon pici, 1 mm-es volt a 6mm vastag szalagparkettának a klikkes része a végen és az egyik hosszanti oldalán. Ha az alsó oldlán néztem akkor kb 0.5 mm volt a szélessége a klikkes hullámnak, így nem csodáltuk, hogy ez állandóan szétugrott. A még nem kibontott 18 csomagot szépen bepakoltuk a kocsiba és a blokkal visszavittük a bauhausba, hogy ez egy selejtes szar, szeretnénk kicserélni valami normálisabbra. A szar padlót szó nélkül visszavették. Most már kimondottan azt néztem a padlóknál, hogy milyen széles a klikk része, és alul milyen méretű. azt vettem észre, hogy többféle méretben vannak a klikkes részek. Volt olyan padló aminek 5 mm volt a klikkes része, volt aminek 7 mm és egy olyat is találtunk aminek 10 mm volt a klikkes része, de abból csak bemutató tábla volt, készleten nem volt. A legtöbb padlónak 1 mm vagy 7 mm volt a klikk szélessége, ezek voltak többségben. Mivel az 1 mm-es verzióval már befürödtem, egy olyat vettem aminek 7 mm volt a klikkje, az alsó oldalt pedig 5 mm széles volt a kapaszakodó része nem 0.5 mm mint a szar minőségnél. Természetesen ezt dupla árban tudtam megvenni, ezért jócskán rá kellett fizetnem.
Délután értünk haza, kajáltunk, utána kb 2-2.5 óra alatt leraktuk az egész szobában a padlót. Nem kellett a vonóvas sem, nem kellett kalapálni nem kellett feszegetni, mint az álom úgy simultak egymáshoz a teljes sorok. Egyszerre egy teljes sort raktunk le.Tökéletesen összefekszenek sehol sincs hézag, vagy szintkülönbség a padlók között. Az selejtes padlónál még szintbeli magassági eltérés is volt az egyes padlók között.
Elkezdtük felfúrkálni 50 cm-enként a szegő tartó tipliket és rá is raktuk a szegőt is a szoba 3 oldalán kész is van, már csak egy rövid falnál kell felrakni a szegőt.
A padló cserénél nem az volt a probléma, hogy szar a minőség, meg hogy 98.000-et még rá kellett fizetnem, hanem az, hogy ehhez 140 km-ert kellett oda - vissza kocsikázni, hogy ki tudjam cserétetni. Ajánlom mindenkinek aki szalagparketta vásárláson gondolkodik, az messzire kerülje el a 6 mm vastag padlókat, amiknek 1 mm-es a klikkes része. Még a 6000-10.000 Ft/m2 árú padlók között is volt 1 mm-es klikkes padló. Nagyon meg kell nézni, hogy milyet vesz az ember, ez nekem jó kis tanulópénz és idegeskedés volt.
Ez úton is köszönetemet szeretném kifejezni Gyurinak, hogy segített.
Nincsen baj a klikkessel, csak nem a legolcsóbbat kell venni. Nekem 16 mm-es szalagparketta van lent, összepattintós. Saját magam raktam le, nem nyílik, nem púposodik. Ha majd a gyári lakkja lekopik, fel lehet csiszolni maximum 3x. (4 mm ellenhúzó réteg (fenyő), 8 mm hordozóréteg (fenyő), és 4 mm színréteg (kőris).
A normál kőris parkettához képest fele árban van. A 7mm-es kőris mintázatú laminált padlónak a duplája. :)
Ha padlót kell készíteni az ügyfélnek, addig forgolódok, ameddig kapok nut-féderest, picit fazonálva (el van véve az éle az illesztésnél). Melaminált 8mm padlólapoknál ilyen nem létezik. 12mm-nél létezik.
A legkisebb egyenetlenségnél a klikk meg fog feszülni és idővel megnyílik. Tökéletes aljzat nincs.
Értem én, hogy olcsó a klikkes, de nem lehet minden festésnél cserélni.
Aztán szidnak, hogy szar munkát végeztem. Nem szerelte be jól.:)
Amúgy a mostani klikkes 8mm padlók egyáltalán nem bírják a vizet.
Igazából van egy összetákolt tégla alakú csak sose jutok el odáig, hogy össze is rakjam a porszívóval :D
Egyszer próbáltam, de sztem túl lentre nyúlt be a porszívó csöve, olyan szép szétválasztó lett belőle :D
Nagydarab a tartályban landolt, a finom por pedig ment a porszívóba :D Azóta meg egyszerűen nem férek hozzá, pedig már van hosszú cső is :D
Szigetelése mondjuk nem tuti a téglának, azon lehetne még mit javítani, de tesztnek jó lesz egyelőre :D
Majd veszek osb-t és abból összerakom majd, de ez a nagyon majd.
Most kész lett a spejzpolc végre, megszívatott a hely és a kőműves aki csinálta.
No meg vmit kéne csinálni a körfűrésszel, mert csak percek kérdése, hogy teljesen eltörjön a tekerője :( Szögállítója (tekerő) se jó, azt már így kaptam, bár kevésbé érdekel, nem akarok szögbe állítani semmit se :)
Párhuzamvezető rövid és hajlik, nem elég merev.
Lehet fel lesz dobva eladásra egy 20-asért oszt majd lesz valami helyette idővel... (workzone tárcsával, bosch marad :))
Alap gond az, hogy ha az asztal bal oldalt 90 fok a tárcsával, akkor jobb oldalt meg nem :D Ez bosszant kicsit nagyon. Nagyon masszív az asztal, de nem egyenes, amikor kiszúrtam ledöbbentem kissé :)
Van baj, pénz meg idő meg kevésbé :D
Feltételezem nem kéne venni semmi kínai masinát, bosch jó lenne, de hát az ára meg nem ilyen hobbistának való, pedig valszeg az lesz a dologból :( Vagy nem lesz asztali csak gérvágó, még ez is egy alternatíva...
Jaja, lehet "fázni" is beütésnél. Öcskösnél az a műanyag már bedolgozott sokszáz nm-t, azért is ragaszkodik hozzá. Egyszer nem találta mikor hívták valahova, tiszta idegbeteg lett ... vett egy ilyen obisat de el is hajította miután meglett a kincse :-)
Én 40 szegmensből csináltam a hordó palástját, így 4.5 fokos letörést kellett csinálni a csíkok 2 szélénél. Kis szinusztétellel pedig szépen ki tudod számolni a szélességét a trapéznak (nálam a rövidebbik oldala 3.148 cm lett. 40 cm átmérőjű kör köré. korábban elírtam, a 49 az 40) . Jó móka hidd el, vágj bele :-)
Ha nem futottak volna be az érdi rokonyok most tudnék a videóval foglalkozni, abban minden (lényeges rész) benne lesz.
Egyszer elhívott öcsém segíteni parkettázni ... mondom én ugyan miben tudnék.
Na ebben a "macerás" verzióban tudtam. Tény hogy 20 méteres szobában ez sem működne :) De egy kisebb szobában igen.
A vonóvasat én is mindig csak az utolsó darabnál láttam használni. Hát perszehogy, ott már nincs mit szétverni. A hosszanti élekre van "beütőfa", lehet OBI-ban is kapni, hézagolókkal együtt, "készletben", ha jól emlékszem vmi 2000 Ft-os nagyságrend az ára.
Öcsém egy műanyagot használ, azt mondja azt semmi pénzért oda nem adná 10 fából készültért. Állítólag kerül is annyiba. De akármelyiket is használjuk, az nem cseszi szét a klikkes részt.
Fizikusok bújócskáznak. Einstein a hunyó, úgyhogy eltakarja a szemét és elkezd visszaszámolni 50-től. A fizikusok meg elbújnak. Egyedül Newton nem talál egyetlen szabad helyet sem, így leül a földre és rajzol maga köré egy 1x1 méteres négyzetet. Einstein persze azonnal megtalálja: - Megvagy,Newton! - Nem, nem, drága barátom, tévedsz! Én egy Newton vagyok egy négyzetméteren, úgyhogy tulajdonképpen Pascalt találtad meg...
Igen, szerintem is elég nyüzüge ... ezért is írtam hogy kap 3-4 tartót oldalról.
Hogy jobb-e a Thien-Baffle-nél? Ha azt nézem hogy univerzálisabb, akkor egyértelműen igen.
De amíg a TB-t porszívóval hajtottam meg, érdekes módon a TB is ugyanolyan jó volt. De amint rácuppantottam a saját gyártású elszívómat, leválasztóból átment szétválasztóba :D A durva forgácsot szépen lenyelte, a finom egy részét viszont kiköpte. Fene se érti, pedig a TB-n nem változtattam.
A ciklonos viszont szépen elnyeli mindkettőt. Kb 1 kg-nyi kizárólag finom fűrészpor után a porszívó fala, és belülről a teteje enyhén poros lett. 2 képkocka a videóból, előtte (trollface=látszik a cigiző pofám :D)/utána:
Durva forgács egyáltalán nem jön át rajta. Szóval mindent összevetve, jobb mint a TB. Nem sokkal, de jobb.
Szerintem igen, de bizonyára ez is "izlés" kérdése. Csináltam baffle-t, méretezve, rajz alapján, de nem voltam elégedett vele. A fejből csinált ciklonnal 6-8-szor annyi idő míg takarítani kell a porszívó szűrőjét.
Viszont a ciklon másik edényre került, ami jóval magasabb, így a lehullott por/fogács valószínűleg nehezebben is keveredik vissza a légáramlásba.
OSB lap rögzítése fagerendára(falszerkezet), süllyesztett fejű, vagy hatlapfejű csavar faalátéttel? 120 magas 93 széles(240 a teljes magasság, csak két darabban rakom fel)
Ha 49 centi a fedőd átmérője, akkor annak felülete 1884 cm2.
Ha a vákum, amit elő tudsz állítani csak egy negyed barral van a normál légköri 1 bar alatt - ami nem egy nagy feladat egy porszívónak -, akkor 471 kilóval szorul fel az a tető arra a vödörre.
Így is csináltuk mi is, de nem a vonóvasat ütöttük, hanem egy puha fadarabot.
A vonóvasat csak az utolsó darabnál használtuk.
Ajánlották a másik módszert is, miszerint előbb össze kell rakni a rövidebb éleknél az egész sort és egyben bebillenteni az egészet, de nekem az túl macerás volt.
Én meg tudtalak nézni a tecsőn is gond nélkül. Igaz, én nagykorú vagyok (hogy a fene egye meg). :)
Arról jutott eszembe ez a cigarettás dolog (Te meg komolyan vetted), :) hogy pár napja láttam a tv-ben valami régi irigyhónaljmirigyes műsort, és abban kikockázták a cigarettás kezeket. Az eszem megáll, és ácsorog ilyenkor. Ezzel biztosan sok gyereket megakadályoztak a rossz útra tévedésben... Valahogy mindig az az érzésem sok éve, hogy itt nem megoldani akarjuk a problémákat, csak kipipálni egy listán, hogy ezzel is foglalkoztunk, akkor már biztosan minden jó. :( Már alig várom a nemzeti piaboltokat.
Én is álló helyzetre javasoltam a fedő rögzítést. A tépőzár pont elég erre. Olcsó, gyorsan fel lehet szegelni pár csíkot, gyorsan le lehet venni a fedőt ha üríted.
A bauhaus oldalán van egy videó, ez mutatja meg, hogyan kell ezt a fajta klikkest lerakni. Pontosan eszerint csinálom. A hosszanti oldalát kell először összepattintani, majd a vonóvassal addig kell elhúzni (kalapáccsal) az előzőleg lerakotthoz hogy átugorjon a csík végén lévő klikken és záródjon. Na most a vonóvas vagy megsérti a klikk részt, vagy szétugrik a hosszanti oldal a kalapálás közben. kb 5 sort raktam le reggel óta, de ocsmányul néz ki. Legalább is az én minőségi elvárásaimnak nem felel meg. Most vagy én vagyok nagyon béna ezzel a padlóval, vagy tényleg ennyire szar minőség.
Tegnap délután csináltam meg mindent, nulláról, ma csak a hordó alját tömítettem el gyorsan (10 perc), meg a 4 ciklonrögzítő csavart vágtam el megfelelő hosszra. Szóval nem tart ez napokig, egy délután alatt meglenne neked is. És tuti hogy nem reccsen össze :-)
Na akkor elmondom, hogy a videó bővebb változatában (abban már az elszívást is tesztelem, de azt akkor majd a bővebb videóba illesztem) az elején nem figyeltem oda, és a tetőt elcsúszva raktam rá.
Nem állítottam le a porszívót és a helyére akartam tolni. Épphogy fedésben volt .. de esküszöm, nem bírtam ... olyan erővel szívja így is oda, anélkül hogy a csövet befognám. És még meg sincsenek csiszolva az érintkező felületek....
Jaaa .. azt hiszem leesett :-) Álló helyzetben gondolod a rögzítést. Na az igaz. Kap valami rögzítést.
Plusz még gondoltam arra, hogy megtámasztom a ciklont is 3 vagy 4 oldalról, szögben vágott tartókkal. Olyan kis szerencsétlen-törékenynek néz ki szegényke ...
Szerintem kell arra a fedőre egy zár. Ha nekimész véletlenül, már csúszik is el a fedő. Én tépőzárral rögzíteném a fedőt, két kis csík szembe egymással bőven elég lenne.
"Az alja a 49cm átmérőjű teli, 18-as retegelt kör köré illeszkedik."
Erről. Az alját (fenekét) belülre illesztetted és körbe csavaroztad. Ha azt is a palást külső átmérőjére csinálod, és a palástot ráülteted, akkor a vákuum az is odaszívja mint a tetejét.
De ez csak szőrhasogatás, valószínűleg nem lesz jelentősége. :-))
Felhívtam őket, meghalt a srácnak a nagyapja, aki betárolta a cuccot. Nem tudja pontosan milyen színek vannak, egyenes épek a táblák, rakatban vannak. 2800 x 2070 mm a méretük.
Szia! Nem egészen értem minek a külső átmérőjére gondolsz. Az alja a 49cm átmérőjű teli, 18-as retegelt kör köré illeszkedik. A gyűrűnek viszont muszáj hogy a belső feléhez illeszkedjen, különben nem lenne "kapaszkodó" aminél fogva időnként felemelem. Vagy nagyon félreértek valamit :-)
Egyébként jelentem megvan az első hevenyészett teszt is, a vákum köszöni szépen jól érzi magát a vödrömben, és ezt is simán felemeli, pedig 18-as rétegelt az alja meg a gyűrű, nem 12-es:
A cső száját jó hosszan is befogtam, vödör meg se nyekken, inkább a műanyag ciklont féltem :D szóval 20mp-nel tovább nem erőltettem. Holnap jön a bővebb, építős/porszívós videó is.
Megcsináltam, úgy ahogy írtad. Nem lett meggyőző ... :-(
Pedig ellenőriztem a lap derékszögét is az asztalhoz képest, hiszen tegnap szögben is vágtam sokat. A bevágás után a 2 Freuddal tökéletes, teljes magasságra állítás után meg ... én nem látok különbséget. Sőt a bútorlapvagó még egy csúnya darabot is kiszakított a melaminból a teljes átvágás után. Valamit biztis én qrtam el ...
Nem jól látod. ha végig nézed először egy pici lyukat vág majd a végén mutogat egy körgyűrűt. Látni inkább csak annyit lehet, hogy forog a masinával. Asztalra felcsavarozva egy szerintem műanyag darab amiből lessz a végtermék.
"A nagy leválasztóból indulok ki, amit ha beindítom az elszívót hozzá, olyan erővel szippantja oda a leválasztó tetejét hogy simán elbillentem az egészet, favödröstül, nem esik le róla."
Ennek az alja is azt tenné, ha legalább a külső átmérőre csináltad volna, és ráülteted a palástot.....
"Időm biztos nem lesz csinálni, úgyhogy én inkább fém hordóban gondolkodok."
Hehe, elsőre egy 25literes fém"vödörrel" próbálkoztam. Jó is volt addig, míg próbaképpen be nem fogtam a cső végét. Akkor olyan lapos lett, mint amilyen vastag az anyaga... ://
Most egy 60literes olajos hordó van, bordázott oldalú, ezt nem szívja össze, de ha elzáródik a szívócső vége, hangos pattanó hangot ad az oldala.
Szia, megmondom mennyi perc volt legyalulni: 0 :-) A bútorlapvágó olyan szépen vág, hogy teljesen felesleges. Nagyon szépen illeszkednek, és majd a videón (ahol végre felvettem a ragasztást is :D) láthatod hogy mind a 40 vágásnál szépen könnyezi ki a felesleges ragasztót. Addig itt egy képkocka belőle:
Szigetelés: első körben nem terveztem. A nagy leválasztóból indulok ki, amit ha beindítom az elszívót hozzá, olyan erővel szippantja oda a leválasztó tetejét hogy simán elbillentem az egészet, favödröstül, nem esik le róla. Kezdetben még odaszorítóztam, de anélkül is tökéletesen teszi a dolgát. Ott a tömítés: fa a fán. Persze szépen megcsiszolva a felületek, 240-es papír + excenter csiszoló.
Szerintem itt, ahol a porszívó ugye sokkal nagyobb vákumot generál mint a home made elszívóm, szintén elég lesz. De ha nem, és érzem hogy nagyon gyenge a szívás - nos akkor majd elgondolkodok valamin.
Egyébként sem rajongok a liláért. Vagy bükk lesz az is, ami neki lila csak más színre festve, vagy esetleg dió. Mondjuk nem tudom az mennyire jó satuhoz.
Szia! Repítő mindent leírt mihez mit érdemes használni, én arra válaszolnék hogy érdemes-e barkácsolni. Nekem itt egy képen láthatod mindkét leválasztómat.
A jobb oldali nagyot teljesen magam építettem, az elszívót is ami mellette van. Sajna nem dokumentáltam teljesen, de itt van pár videó róla:
- Zajcsökkentés. És itt látszik, hogy a nagy levegőszállítás-kis vákum páros hogy megváltoztatta a leválasztó korábban mutatott hatékonyságát. Gyakorlatilag leválasztóból kettéválasztó lett. A vegyes forgácsból a durva szépen lenyelve, a finom meg kiköpve :D Rosszkislány ...
A másik leválasztó, a "kicsi" (ennek 60, a nagyobbnak 100L-es a vödre), annak ugye a ciklonos részét szorgos kínai kezek fröccsöntötték, és 28 dodó volt, ingyen házhozszállítással.
A vödrét szintén én magam csináltam, na ez már rendesen dokumentálva van, még a szinusztétel is feltűnik majd a videóban :-) Ami készül, de holnapnál hamarabb nem lesz kész a vágások miatt. (meg mert el kell ma du. szaladnom keresztjányomért Ferihegyre)
Nos, hogy "érdemes"-e. Ez két összetevős móka:
- szeretsz barkácsolni, van elég időd, örülsz mert te csináltad (így ismered minden porcikáját): igen, érdemes.
- Anyagilag: kevésbé, de még mindig érdemes. Őszintén szólva még sosem számoltam össze, de most megtettem, belevertem egy excelbe mindent amire emlékeztem, végösszeg: 54406 Ft. Ebben benne van az ingyen villanymotor, amit haveromtól kaptam, meg a 29000 Ft-os OBI-s porszívó is. Akit érdekel, itt megosztottam az Excel doksit. Rétegelt lemez árakat az Árvai Fa listája alapján írtam. Illetve jópár tétel hasraütéses alapon ment, a bánat emlékszik már rá mi mennyi volt pontosan. Illetve az is lehet kimaradt még pár dolog, ha valaki észreveszi, ne kíméljen.
Eltöltött időt nem számoltam, így óradíjat se :) De ez hobbi - nem is illik ilyen tétellel számolni.
Ha nekifogsz és elakadsz, szívesen segítek, akár privátban is. Méretezéssel nem sokat tököltem (ami nem túl szép dolog), de ... működnek. Ill. a ciklonos remélem fog :D, de a videók alapján muszáj lesz neki.
Mondjuk ezt a méretet leginkább csak fenyőből lehet elérni fatelepen, vagy fel kell keresni valami erdei fűrésztelepet, és erre a méretre fűrészeltetni bükköt.
elkértem a múltkor megosztott munkasztal készítőjétől a Sketchup terveket. Küldjetek email-t, ha szeretnétek megkapni.
Egyébként 240 centis, és a teteje 13 cm X 9 cm-es fából van. Ilyen vastagságban sehol nem láttam még fát és az övé nem ragasztott. Még töprengek hogyan kellene megcsinálni. Pallóból gyalulás után jó esetben 4,5-4,8 centis vastagság jön ki. Vagy kettőt egymásra kell ragasztani, vagy 9 centis csíkokra levágni és úgy ragasztani.
Jól bevásároltam laminált padlóból, 3 szobára valót + folyosóra. Ma reggel elkezdtem lerakni, de az istenért nem akarnak összepattanni a hosszanti oldalon, olyan mintha ívesek lennének, ha az egyik végénél sikerül bepattintani akkor a másik vége jön ki, vagy feszül és púposodik az egész. Csak hogy megelőzzem a felesleges hozzászólásokat, elmondanám, hogy párazáró fólia + 5mm-es XPS rakok alá. Ennek a padlónak először a végeit kell összeilleszteni és utána az egész sort egyben kellene berakni a másik mellé de ez lehetetlen. Valahol mindig szétjön. A hosszanti oldalon nagyon pici a klikkes rész, simán szét tud ugrani.
El is fogott az irigység a hordóid láttán. :) Tegnap kipucoltam a porszívóm szűrőit, rákötöttem a kisciklonra, letömítettem minden rést és a vákum durván belapította a kis műanyag hordómat. :(
Időm biztos nem lesz csinálni, úgyhogy én inkább fém hordóban gondolkodok.
Tegnap ezt a rendszert használva csiszoltam excenteres csiszolóval és nulla por szállt fel.
Más: köszi a mérőszalag tippet, én is meg fogom csinálni a Jay Bates féle gérvágó állomás egy verzióját, már gyűjtöm hozzá az anyagokat. Ma vettem fakötésű beütős anyát a korpuszok kiszintezésére.
Ja és a forgácsleválasztóshoz még számold hozzá a porszívó árát is meg a kínai forgácslevalsztó árát is, a kettő együtt már kezd hasonlítani az einhell árára.
Ez 2 külön kategória. Az einhell gép a gyalugéphez kell ahol nagy mennyiségű forgácsot kell nagyon rovid idő alatt elszívni. Ez a gép nagy mennyiségű levegőt mozgat de kevés vákuumot csinál.
A porszívóra rakott egyébb leválasztó kisebb gépek forgácselszívására vannak. Ennek már nem 100mm-es a csöve mint az einhellnek. A porszívó viszonlag kevés levegőt szív, de a vákuum amit csinál jóval nagyobb az einhell gépnél. Ez a rendszer viszont nem igazán alkalmas a gyalugép nagy mennyiségű forgácsának a tökéletes elszívására, lehet használni rá, de ahhoz igazából igencsak kevés a porszívó által elszívott levegő mennyisége.
A gyári drága és nem tökéletes. A házilag barkácsolttal viszont dogozni kell, de szerintem jobb mint a gyári. pacman123 leválasztóját nézd meg alaposan, ezen egy kínai leválasztó van a tetején, a tartályt kellett csak elkészítenie.
Én ugyanezt a kínai leválasztót használom, kb 95-99%-os a hatásfoka, csak én egy 120 literes műanyag hordóra szereltem fel. (amit a porszívóm össze tud szívni :) )
Jó nagy türelmed van, ezt a rengeteg pálcát meggyalulni nem 2 perc volt. Mivel zárod le a fa hordót, hogy ne szívjon ott falsot a fedőnél? raksz rá valami gumiprofilt?
A fűrészen húzogatásról meg az jutott eszembe, hogy érdemes lenne még egyet mérlegelni: az előző képeiden mindenki szerint a spéci fűrészlappal végzett vágás majdnem tökéletes. Sőt, én azt állítom, hogy aki nem keresi a hibákat, főleg élőben a bútoron, az nem veszi észre, hogy nem spéci gépen készült a vágás. Akkor viszont kérdezem: megéri az a kockázat, amit az a húzás jelent a fűrészen? Lesz annyival jobb az eredmény, mint amennyit egy baleset kockázata, akár egy ujj elvesztése jelent? Én arra szavazok, hogy nem, akármilyen szépen is sikerül majd.
Najó ... megadom magam ... ha ketten is kéritek, lessük meg :-)
Én csak a "veszélyes" mivolta miatt nem akartam. Jó, OK, 1mm-es bevágást még elhuzogathatsz nagyobb baj nélkül, de azért ez hivatalosan "not supported".
Azonkívül ezeket a kisebb darabokat még csak-csak elhúzom, de ha nagyobbat kellene így elővágni, akkor muszáj lennék tolni, a fűrész mögül, hiszen nagy (hosszú) darabot semmiképpen nem húznék magam felé. Mindenképp le kell venni ugye a hasítóéket, hosszú darabnál a fűrész mögül tolni, nincs kéznél a kikapcsoló ha vmi gebasz van ... Nade holnap kipróbálok akkor egy-egy húzást.
Du. a ciklonos/favödrös projekttel foglalkoztam kicsit, erről is csinálok egy komplett videót, addig is a célfotók:
A nagytesó és a kistesó együtt :-)
Még az alján lévő "likakat" kell betömni, csavart elvágni, lenolajozni - remélem holnap már ki tudom próbálni. 60L-es lett amúgy.
A kör- és gyűrűvágáshoz csináltam egy segédet a szalagfűrészhez, kb. a kiscsaj videója alapján, de lesz benne pár módosítás (pl. az ütköző állítható lesz, szélesebb/vékonyabb laphoz, illetve ugyanaz a lap sem mindig ugyanoda kerül vissza, és az állítható ütközővel mindig pontosan a fűrészfoghoz állítható majd a forgáspont). Plusz csináltam több csúszkabetétet, hogy lehessen többféle tüskét használni.
Pontosnak mindenesetre pontos. A mérőszalag a Hedue -tól van, egész pontosan ő volt az. Illetve vettem egy jobbról-balrásat is, 3m-est, a gérvágó állomás ütközős vonalzójához (by Jay Bates).
Bocs a kései válaszért, de most kerültem gép közelébe.
Mindenképp érdekel a dolog, és ha nem lenne neked nagy teher, szívesen vennék minden infót, rajzot, számítást, méretezést, vagy akár csak tapasztalatot, ami erről a tipusu ladikról szóba jöhet.
A viták elkerülése végett, én is le műgyantáznám az egész testet, a viz szigetelése végett.
Szóval várom az esetleges infót ha lenne, és a mailem is publikus, de ha kell adok tel számot is.
Tudom, mindig találok hiányt a munkádban :P (mellékesen ismét kvázi tökéletes :) )
Írtad, hogy az elővágásnál minden esetben toltad a lapot. A flame viszont abból indult, hogy húzni és tolni közötti különbség. Nagy gond ha megkérlek, hogy csinálj, egy-egy vágást minden lappal aminél nem tolod hanem húzod az elővágást?
Nagyon jó volt ez az összehasonlítás, remekül megoldottad. Mint a tesztedből is kiderült mire képesek a fűrészlapok. Azon viszont meglepődtem, hogy a 80 fogas bútorlapos fűrészlap is csinált kipattogzást teljes átvágásnál, nem nagyokat de azért látni ott 1-2 nagyon aprót. Az elővágásnál viszont semmi, tökéletes a vágás. (utolsó kép)
Már a 60 fogas lapnál is sokkal kisebbek a kipattogzások az elővágásnál.
Melaminhoz ha jól tudom másfajta fűrészlap kell, a Freudnak van ilyen lapja, az egyik katalógusban láttam. Jóval keményebb a melamin és ezért hajlamosabb a kipattogzásra. Én csak egyszer dolgoztam melaminos rétegelt lemezzel, a hengercsiszoló gépem asztallapját készítettem ebből. Sima keményfa hosszvágásra való vadi új freud lappal el tudtam szépen vágni, de a keresztvávgásra való freud lappal eléggé szaggatta a borítást.
Pesten tud valaki segíteni? 2 db kb. arasznyi fakocka kellene, bükk vagy éger, hangszer saját építésre. Esetleg egy is elég, a másikat megoldom, mert a második nem annyira kritikus. Nagyon kellene augusztus elejére, mert kezdenék.Akkor leszek szabin otthon. Sajnos ha nem jön össze, akkor nemigen lesz rá időm ősztől, megint egy évet is csúszhat. köszönöm
No gyors helyzetjelentés, vagdaltam párat, melamin (fehér) és puha laminálású (sárgás, famintás) bútorlapon is. Majd lesznek (reményeim szerint) jobb képek is, meg videó is, ezek most hirtelen telóval lettek lőve.
3 féle fűrészlappal teszteltem.
24 fogas hosszvágó Bosch. Amit a GTS 10-hez adtak gyárilag. Ezt csak magamnak, hogy lássam is amit sejtettem :-)
teljes átvágás = értelemszerű, egy menetben teljes vastagságban átvágva
1mm elővágás = 2 menetben, először ~1mm vágás, majd teljes átvágás.
Minden esetben forgásiránnyal szemben toltam az anyagot, vezető mellett, ~7cm-es darabokat leszeletelve.
Minden esetben a vágás "alját" fényképeztem, tehát ahol a fogak kilépése történt. A teteje gyak. mindegyiknek pattogzásmentes.
Az jól látszik - amit sejteni is lehetett - hogy a bútorlapvágóval egyik sem versenyezhet. Nyilván a 24 fogassal nem esünk neki - max a gyalulós verzióval, de látszik hogy az sokat szakít, még 1mm elővágással is, szóval ezzel még gyalulni is sokat kellene. Felejtős bútorlapra.
A 60 fogas TCT - hát szószó, a puha bútorlapon elmegy, de a melaminon az se az igazi.
A 80 fogas egy helyen egy minimálisat kipercentett a melaminból, a puha az tökéletes, szinte "lézervágott".
Köszi, téglába jó a dewalt amim van, az is mint kés a vajat, de a betonnal nem bír és kinyírni meg nem akarom szegényt :) Ezért esett kérdőre ez a masina és érdekel ott mit léphet, pláne egy akkus gép.
Mindenesetre köszönöm válaszod, lehet ha van veszek egyet és meglássuk oszt jól megosztom itt, hogy mit lép ha betonnal találkozik :)
ezer meg egy paraméter van még, amit nem ismerünk. pl milyen fából voltak azok a hajók amiket tungolajjal védtek? vannak olyan fák, amik védelem nélkül is elég jól bírják, tradícionálisan ilyenekből épültek a hajók. aztán pl az éghajlat. nagyon nagy különbségek lehetnek, akár Japánon belül is, namek az ottani és az itteni között is.
Úgy írod, mint ha csak morogni tudnék, ami hát izé, rám valahogy nem jellemző :D
Én vagyok az a barom értékesítő, akitől általában mindenki mosolyogva távozik, ami nem gyenge pár faarc ügyfélnél és még náluk is ki tudok csalni mosolyt :D
Csak annyit írtam, hogy amit nem ismersz, avval ne poénkodj, hisz messziről látszódik, hogy nem ismered :D
De itt tényleg vége az offnak.
Tegnap nem kicsit szívtam, spejzpolc beépítése.
Részben hibáztam, mivel nem mértem 10 centinként hátrafele a helyet (nem tudtam, mert előző polc televolt, így mértem elől egyet meg hátul próbáltam minél pontosabbat), mert nem számítottam arra, hogy befele akár 5-6cm hely is eltűnik helyenként, mert jól dolgozott a kőműves és ha ez nem elég, mert 20-30 centinként változik a fal dőlése is. Anyósom csak annyit mondott, ezek szerint itt már nem volt szomjas a szaki :D és megértettem előző polc miért feszült annyira hátul, ami gyak be volt ütve, lábak csak dísznek voltak bent :D
Egyben tegnap már kipróbáltam, de ma folytatom a dewalt gyalum használatának mikéntjét, s akkora koszt csináltam egy pár perc alatt a garázsban, hogy öröm lesz kitakarítani :D Ez ma csak még rosszabb lesz.
Kár, hogy kiegészítők nincsenek hozzá, de hát használtnak vannak hátrányai :(
Tanulópénz bőven, nem szabad pontosra dolgozni, mert visszaüt a házban :D
Én a Shou Sugi Ban technikára hivatkoztam, mint japán dolog. A tungolaj alapvetően kínai és azon a környéken már az időszámítás előtt is használták.
Danish olaj sokféle gyártónál van, de általában a kevesebb, mint a fele tungolaj. Van 100%-os tisztaságú, abból kevesebb kell, én erre írtam az árat is.
Én először a műhelyasztalra kentem fel, úgy, mint a lenolajat. Ráöntöttem egy decit, aztán szétkentem. Hetekig szaga volt és meg se száradt rendesen, aztán elolvastam a használatit és kiderült, hogy nem így kell használni. Így vigad a magyar. :) A második próbálkozás már jobban ment, viaszolás módjára egy rongyra öntöttem pár csepp olajat és jó nagy felületet sikerült bedörzsölni vele.
Skacok, eszerint Krisztus előtt is használtak már tungolajat a kínaiak vízállóság (water proofing) elérésére a dzsunkáikhoz. Compuerguru a japánokat emlegette ... csak nem olyan buta módszer ez ...
Szóval nem biztos hogy csak az a jó amit itt ismerünk. Nyilván jó az IS, de érdemes nyitottan hozzáálni a dologhoz.
Az hogy elég-e fél liter egy csónakhoz ... hát, nem tudom. Én vettem annó fél liter Danis oil-t, ami nem nagy tisztaságú, de tungoil. Anno én is azt olvastam róla hogy vízállóságot is biztosít. Beivódik a fába majd kikeményszik. Még van belőle kb másfél deci, de őszintén szólva nem emlékszem hogy majd egy csónaknyi fát dörzsöltem volna át vele. Igaz, én mindig 2-3 rétegben küldtem a cuccot. De ez tuti nem fog leperegni, hiszen beivódik.
Csak egy kérdés: próbáltad már a Tisza menti kis falvakban keresni a régi mestereket?
Én azt tudom, hogy Mártélyon volt egy ilyen faladik készítő mester. De régen volt, lehet már nincs. Mindenesetre az önkormányzatot érdemes lenne felhívni, ezekben a kis falvakban mindenki ismer mindenkit, másrészt nem pestiek, szóval kedvesen segítenek, ha tudnak, nem küldenek el a jófenébe!
Én Mártélyt, Poroszlót Tiszaugot stb tuti megkeresném.
Ki tudja? Európában az emberek jó része nem is tudja, hogy van ilyen alternatíva.
Van egy csomó értelmetlen dolog a világban. Miért használunk drága vízkőoldót sima ecet helyett? Miért nem mosunk olcsó mosószódával vegyszerek helyett?
A racionális része pedig olyan mint a tömörfával szemben a bútorlap vagy a vékonyfurnér. Ha mindenki a világon tungolajat használna, akkor valószínűleg nagyon hamar nem ennyi lenne az ára, hanem százszor ennyi.
Én csak azt mondom, hogy jelenleg ez is egy alternatíva, ami sok helyen bizonyított. Ki kell próbálni és utána célszerű véleményt mondani.
Uraim, az akcióban lévő fúrókalapács mennyire használható betonban? Azt látom max 10-es lyukig, ami otthon bőven sok is, de mégis próbálta már valaki keményebb terepen?
Akkor már csak azt nem értem, hogy miért nem azt használja az egész világ. Ehelyett mindenféle lazúrokat keresgélünk, mikor itt a megoldás. Hogy van ez?
Nézd meg, próbáld ki és utána nyilatkozz! :) A pavilon 4 lábára kevesebb, mint 1 deci ment rá 4 rétegben. 2m X 0,15 X 0,15-ös gerendákból van.
Elemes: nem ismerem azt a szert. A tungolaj lényege, hogy a fával tudjon érintkezni és kölcsönhatásba lépni. Ha ennek a kritériumnak megfelel, akkor fog működni. Pl. vízbázisú nem zománfesték is mehet alá, úgy is működik. Ilyet használtam pl. a fürdőszobában, ahol a mosdó alatt egy bükkfa tábla van. A tapintása olyan, mint a nyersfának és mégis vízálló.
Vízállóvá is. Nagyon kevés kell rá, egy rongydarabbal körkörös mozdulatokkal kell felvinni és a felesleget pedig egy száraz ronggyal letörölni. A következő rétegek egyre kevesebb anyagot vesznek fel, köztük minimum 12 száradási időnek kell eltelni.
Szerintem egy 5 méteres csónakra kevesebb, mint fél liter olaj kell, ami olyan 5-6e Ft. Egyszer megcsinálod és utána nem kell többet kenegetni. Japánban vannak nagyon öreg faházak is ilyen kezeléssel.
Megégetik a fát, majd ledörzsölik a hamut egy drótkefével és több rétegben Tungolajat visznek fel rá. A tungolaj beszívja magát a fába, kikeményedik és teljesen időjárásállóvá teszi a fát.
Én is ilyennek kezeltem a pavilonom (égetés nélkül. Végülis nem csónak az. :) )
Nem itt arról van szó, hogy gyalulás közben az egyik véletlenül vastagabb mint a maximális fogásvastagság (2.5mm) így az nem megy bele a vastagolóba tehát felemeled/feltekered elállítva a gépet. Itt vissza állíthatod ugyanoda.
Nincs mit, ez nálam a kedvencekben van, mint működőnek látszó módszer.
Nade holnap kipróbálom. Ugyan ciklonozni akartam, de a végére akarok járni hogy működik. Még úgyse vágtam a bútorlapos lappal bútorlapot, van itthon kis darab melamin (köszi paplanfa még egyszer :D), meg puha laminátumú lap (na ennek mi a rendes neve? bútorlap osztjóvan?) is. Letesztelem teljes átvágással, meg amit a ruszki mókus mutogatott, úgy is. Csak még alacsonyabb fűrészlap állással.
De őszintén ... én húzgálni nem akarok, bútorlapot semmiképpen ... nekem is zizinek tűnik a forgásiránnyal megegyező irányban mozgatni az anyagot. Szemből húzni mindenképpen az. De nemtom ... mögüle tolni is annak tűnik. Nem kell az.
Pedig ez mekkora! Szerintem találnak befektetőket akik ráharapnak. Már nem olyan p*cs*khöz mennek kunyerálni, mint Gigamesh. ("Another 'smart' product that we didn't ask for or need") . Idióta. Menj vissza a barlangodba...
Először mi is csak kívülről akartuk megerősíteni és vízállóvá tenni, de menet közben rájöttünk, hogy a vékony fa vázat meg kell védeni a belső víztől is, mert egyszerűen lerohad a kompozít burkolatról, ezért belül is bevontuk kompozíttal. Baszott erős lett így a szerkezet, kicsit nehezebb lett, de ez csak az előnyére vállt, mert nem imbolygott annyira. A súlykülönbség kb 20 kg volt, de ez is sokat jelentett. A belső vékony faváz így meg el van zárva a nedvességtől, levegőtől, örök élet meg egy nap.
A préseid jók. Érdemes megvenni. Drága egy ilyet összehozni, az orsók esztergálásához jó szaki kell, mert trapézmenet. A hat darabot kb. 22ocm hosszú anyagra lehet használni. Talán 9ocm-es széles még belefér.
Bakkolni nem biztos, hogy lehet vele, de fúrnirozásnál, ha tesznek az aljába egy 4o-es MDF-et és a az anyagra egy 25-öst, akkor príma. Nincs elgörbülve. Elég könnyű túlhúzni, türelem és tapasztalat kell a kezeléséhez.
Nem evezhetnénk békésebb vizekre? Itt van pl. mindjárt a karácsony. Nem ám elpocsékolni a pénzeket valami gagyi lidlis akcióra, inkább ezt a linket tessék elküldeni a családnak szolid célzás gyanánt: mi is legyen a karácsonyfa alatt. Alig 70$, és a szomszéd asztalos is meg fog pukkadni. :))
A digitális technika mindenhova beteszi a lábát. Jövőre meg már a fűrész is kijelzi, hogy merre kell forognia, ha laminált lapot akarunk vágni, nem lesz több vita! Remélem. :)
Még nem volt dolgom ilyen szerkezettel, nincs tapasztalatom arról, mik a kiválasztás fontosabb szempontjai, inkább csak a teljesítményt, erőt, megmunkálandó anyag méreteit néztem, meg azt, hogy ne legyen kinai, és túl drága se.
Nem is tudom hirtelen értelmezni, hogy mit is jelent az ismétlő vágás hiánya, csak gondolom, valami olyasmiről lehet szó, hogy minden menet után újra kell állítani a gépen valamit. Erről van szó?
Hát minimális, csak egyszer volt hozzá szerencsém Kanadában ott tömegtermék. Helyén használva jó minőségűvel volt dolgom, egy alap gép nincs ismétlő vágás/gyalulás (amikor vastagabb anyag kerül kezedbe elállítod a méretet visszaállításra van lehetőség)
Tudom sokkal többe kerül de egy csomó kényelmi dolgot tartalmaz:
Neked felesleges bármit is mondani, vagy megpróbálni bizonyítani, mint láttuk, írtam, még a saját szemeddel látott videót is megcáfoltad. Sejtések, hit, meggyőződés, a racionális embereknek elég röhejes ingovány.
Nem tudom hogy fárasztó, röhejes, vagy siralmas, de elég fura hogy Pacman videója, Repcsis gyakorlata ellenére, foggal körömmel ragaszkodnak egyesek hozzá, hogy az úgy nem működik.
Na de a második meggyőződésnél többnyire szar lesz a végeredmény!
A lényeg az, hogy amikor a fűrész foga kilép az anyagból, akkor már ne vágjon!
Ez az alaptevés.
Ezt csak úgy lehet elérni, ha a munkadarabot a forgásiránnyal egy irányba toljuk.
Ez a veszélyes, mert el tudja ragadni a lap a munkadarabot. És mivel ilyenkor is lenne kilépéskor anyagleválasztás, ha teljesen átvágnánk a munkadarabot, ezért kell két menetben csinálni, először csak bevágni kicsit az egyik oldalnak, majd teljesen átvágni másik irányból az egészet.
Nyilván lehetőség szerint és nem meggyőződés szerint. Ha lenne otthon mindenkinek elővágós lapszabász gépe, akkor senki sem szarakodna ilyen módszerekkel.
Még mindig az a kérdésem ha ez a laposabb szögű vágás olyan jó akkor az elővágó miért fordított irányú? A teljes fordított irányú vágásnál a felső oldalon lenne a kipattogzás mert akkor ott lennének kilépő fogak amik szakítanak.
Ha csak kicsit vág bele elsőre, akkor jóval laposabb szögben történik a vágás. Ez jelenthet különbséget az egyből teljesen átvágáshoz képest. Valószínűleg a lapszabászgépek elővágója is ezért vág kicsit a felületbe. Ha fordított iránnyal szépen vágnának teljes átvágást, szerintem akkor nem bonyolítanák elővágóval.
Ezek a küzdelmek nem több tíz négyzetméter feldarabolásáról szólnak. Nagyobb szekrényből kell kisebbet csinálni, átalakítani. A hozott anyagot nem szokták örömmel fogadni a szabászatokon.
Teljesen mindegy a kilépő fog szempontjából hogy félig vagy egészen vágod át. Ha először a tolás megegyezik a forgásiránnyal akkor nincs kilépő fognak vágása csak a belépőnek. A belépő pedig nem szaggat. Ha az általad leírt jó lenne akkor azt alkalmaznák a lapszabászokon is. Minek kellene egy ellentétesen forgó elővágó?
A csomaghoz 3 Makita katalógust adtak. Gúvasztom is a pilláimat. A 11 centis aksis lancfűrésztől (130e) kezdve hűthető jacketig (60e) le van fedve minden terület. Este ebből olvastam mesét a gyerekeknek. A búsuló orrfűrész szerencsét próbál címmel :)
Rövid élmény beszámoló: Remek kis masina. Összehasonlítási előzményeim nincsenek, mert nem használtam eddig ilyet. Délután 10 percig berregett a kezemben - kényelmes volt használni, jó súlyelosztású. 60as és 120as papírral estem neki egy száraz fenyő deszkának. Jól irányítható és szép felületet csiszoló gép. Érzésre lehetne kicsit harapósabb, de hobbista szú lévén ez nem fő szempont. Meg persze ez alapgép.
A port jó hatásfokkal szívja. Megjegyzem hogy a Lidls szalagcsiszolóm szemre 10%ban szedte össze a port ez meg 70% - nem mindegy ha nincs cylonod. Sajnos porszívó adaptert nem tartalmazott a koffer, Beszerzendő.
A gép halk. Ha ez a 92dB akkor elég óvatosan bántak a számokkal az előbbi szalagos esetében mert az ordít ehhez képest holott ott is ekkora decibelt adtak meg az adattáblán.
Egy masszív kofferben érkezett - dicséretes, mert a bosch flexem kofferja egy szar ehhez képest.
Belendültem az asztali körfűrésszel olyan jól, hogy a magasságállító tekerőjét sikerült le is törnöm az einhellről :D
Több helyen elég nehezen is ment felfelé, ha segítek neki sem jobb és tekerem éppen felfele, reccs, a műanyagkerék 3 küllőjéből 2 tört, 1 tartja a helyén :D
Ez a márka szivat engem, de nagyon, így eldöntöttem, amíg nincs elég píz addig marad, azután meg elgondolkodom, hogy merülő+gérvágó legyen vagy asztali bosch
Így csapolás is megoldott meg a pontos derékszög vágása.
Bútorlaptémához szólva ma éppen ilyeneket vagdostam, de komolyabb töredezést nem láttam. HOzzá is tenném gyorsan, hogy ezek a lapok sztem min 10, de inkább 20-30 évesek :D
De legalább holnap kész lesz a spejzpolc végre :D Most volt kis időm folytatni a műveletet, egyedül a teljesen egyenes és szabályos stafnik szivatnak, de hát minden nem lehet jó :D
Hát a küzdelmeket elkerülve online rendelem a szabott élzárt anyagot, ott vissza-marja az élzárás vastagságát gyémánt-fejes maróval és esetleg még meghatározom a 2mm-es ABS melyik éle legyen R2mm marva itt kezdődik egy másik dimenzió.
Amikor semmi nem volt kéznél, csak egy fúrógép, de ki kellett vinni egy bitang nagy budiodala expozdorját, akkor fúrógéppel végigfúrtam egy sorozatot keresztbe, és egy karaterúgással mondtam rá az áment.
Két órával ezelőtt a szentendrei LIDL-ben volt még egy parkside asztali fűrész, kb egy tucat akkus fúrókalapács (az egyiket valaki kibontotta: a papírdobozban piros műanyag koffer van és abban vannak az összes tartozékok, megfogdostam jól), és a szögbelövőből is még elég sok (az csak papírdobozban van, az egyiket abból is kibontotta valaki és a fém ketrecben jól szétszórta a tartozékokokat)
Vacakoltok itt ezzel a problémával, pedig van "megoldás". Mikor életemben először rendeltem méretre vágott bútorlapot, az valamikor a rendszerváltás hajnalán történt. Vágóasztalos lapszabászgépekről szerintem akkoriban még az asztalosok sem hallottak sokat, nem hogy én. Láttam a mestert mit csinált: megrajzolta a vonalat, és láncfűrésszel végigvágott mellette. :) Aztán úgy csinálta az élfóliázást is, ahogy ma én itthon, semmi gép, csak vasaló.
Már nem emlékszem, volt-e ilyen kipattogzás gondja a lapoknak, akkoriban én is más szemmel néztem a bútorokat. Minden esetre megvettem a művet, aztán valamelyik panelben végezte alighanem.
Emalien jeleztem nekik, és már válaszoltak is, győri boltokban megpróbálnak foglalni nekem 1 db-ot. Ez tökéletes nekem ugyan győrben dolgozom, így kényelmesen áttudom majd venni ha lesz még.
0680 020 534, ez a Lidl ügyfélszolga telefonszáma, hívd fel, és próbálj átkérni egy darabot a nevedre a pápai boltba! Aldinál ez sima ügy, többször csináltam már, cseppet sem lennék meglepve, ha a Lidlnél is működne, ismerve az ügyfélszolgálatuk szolgálatkészségét.
Amikor csak félig vágod be, akkor azon az oldalon a laminátumot még meg tudja támasztani a mögötte lévő anyag ezért nem pattogzik ott ki
Ebben van egy pici jártasságom, mert sokat harcoltam a bútorlap kipattogzásával (és nem mindig én győztem :-)))).
Szóval én azt tapasztaltam, hogy ez erősen lapgyártó-függő. Olyan (régebbi) lappal is volt dolgom, amelyik minden óvintezkedés nélkül sem pattogott (legalábbis minimálisat).
Egyszer amikor csak lenagyoltam egy darabot egy régi anyagból, a tárolóból (valami alá kellett ideiglenesen egy kb. méretű darab) - döbbenten láttam, hogy színe-fonákja a vágásnak mindkettő szinte tökéletes volt - kis előkarcolással szinte bútorminőségű vágást lehetett volna benne csinálni.
Ugyanakkor más (főleg a frissiben vásárolt) anyagban szinte lehetetlen bútorminőséget vágni - házilag.
Ha nagyon muszáj, részemről egy vidiás karctűvel előzőleg teljes átvágom a laminátumot - aztán a vágás mellett vágok.
Így csak a lap egyik oldalán pattog ki, mint állat, a karcolás mögötti részt békén hagyja.
Hátránya, hogy a leeső "hulladék" darab olyan csúnyán kipattogzik ilyenkor, hogy az csak egy új szélezés után használható bármire is.
Persze, ezzel a műveletnek messze nincs vége, mert utána a képen látható elrendezésben, a barkácsasztalba merőlegesen élire állított ("márkás") szalagcsiszolóm előtt végig tili-tolizom a darabot, ami után kb. azt a minőséget kapom, ami a képen is látszik.
Előnye, hogy a vágás garantáltan sík és merőleges is lesz a lap síkjára.
Persze, ez csak "barkács-ipar" - amivel mondjuk egy darab konyhabútor erejéig éppenséggel még bevállalható - de hogy műxik, az biztos :-)))
Tudom 3év az év gari van lidl-s aksis fúróm is kb 2 éves és nagyon szeretem ügyes kis cucc ezért szerettem volna ezt a fűrészt is de azért akkora távokat nem szeretnék autózni miatta, itt pápán tegnap nem volt ma is megnézem hátha raktárból hoztak ki reggel, mag holnap tudom győrbe megnézni ott van 2-3 üzlet is hátha vhol bujkál egy még és pont engem vár :)
'Ebben a formában nem sok értelme van. A kilépő fog ugyan úgy szaggatja a laminátot. "
Amikor csak félig vágod be, akkor azon az oldalon a laminátumot még meg tudja támasztani a mögötte lévő anyag ezért nem pattogzik ott ki. Akkor tudja kicakkozni a vágást, ha nincs megtámasztás.
Én a félig bevágásos módszert használom, nálam működik. A hobbiasztalos blogon is van olyan videó ahol ezt mutatják be. Ha megtalálom akkor iderakom a linket.
A lidl-ben kapható gép 2000W-os, az einhell 1800W-os a Shepard 2000W-os. Egyébként mind egyforma einhell az einhellel. Pár apróságban térnek csak el, szerintem ugyanabban a gyárban is készülnek kinában csak a megrendelő igényei szerint címkézik meg festik más színűre.
A lidl-es gépre 3 év a garancia a másik kettőre pedig csak 1. Ezek után döntsd el, hogy melyik kell.
Persze hogy szaggatott. Mitől lenne más. A fogak ugyan úgy lépnek ki az anyagból hiába csak félig vágod át. A nem átvágod akció az nem tolás hanem húzás és nem félig hanem 1-2 mm. Azért csak 1-2 mm mert ha a tolás iránya megegyezik a fűrész forgásirányával akkor könnyen elrepíti az anyagot ha nem figyelsz. Így a kilépő fogak nem szaggatják az anyagot. Utána jöhet a teljes átvágás rendes tolás iránnyal. Így utánozod a lapszabász gépek módszerét. Ott is az elővágó szembe forog a fő lappal és még a fő lap előtt vágja be az anyagot.
Csütörtökön volt a lidlbe akcióba egy asztali körfűrész amire nagyon vágytam, de persze ilyenkor voltam nyaralni és ma estére mind elfogyott, és nem tudom hogy kapnak e még.
Nem tudom mennyire lehetett jó de ilyen árban szerintem hobbi célra épp elég lenne. Kerestem hasonló árban alternatívát, ha esetleg nem kapnának belőle.
Kipróbáltam a félig átvágásos módszert. Nem sikerült. A jelenség ugyanaz, az alsó oldal szép, a felső viszont szaggatott. Marad egyelőre az a módszer, hogy ezzel nagybani darabolás, a méretre vágás pedig az asztalival.
Ha nincs spéci lapod, akkor viszont próbáld ki azt, hogy nem vágod át egyből a bútorlapot, hanem először kb félig leengedve a fűrészlapot áttolod, majd utána teljesen leengedve tolod át. Ezt próbáld ki!
Ebben a formában nem sok értelme van. A kilépő fog ugyan úgy szaggatja a laminátot. A nem átvágod akció az nem tolás hanem húzás és nem félig hanem 1-2 mm. Így utánozod a lapszabász gépek módszerét. Ott is az elővágó szembe forog a fő lappal és még a fő lap előtt vágja be az anyagot.
Bocsánat "beleírok", de ha tudjuk milyen osztású a lánc mert az meghatározza milyen reszelőt ajánl a gyártó.
Van 1/4", 3/8" picco, 0,325" vagy .325"(ua.) de lehet 3/8" és .404" osztású lánc.
Ha azt tudjuk milyen erős a gép milyen osztással bír, akkor választunk láncvezetőt amiben a horony lehet 1.1mm 1,3mm 1.5mm 1.6mm(itt írhatnám "-ban is) ez nem befolyásolja az élezést, de ilyenkor már választhatunk különböző láncokat különböző feladatokhoz ilyenkor kell elővenni a gyári ajánlást reszelő ügyében.
Az élszögeket meghatározta a gyártó csak be kell tartani.
Én egy 50ccm Kínai csodára ami 2.2kW (póni Le) gyárilag 0.325" osztású vezetőlemez egy 1.5mm vezető horonnyal bírt és olyan széleset vágott a gép, hogy rosszul lettem.
Vezetőlemez csere Oregon 0.325" Nk(narrow kerf= kesenyvágás szélességű) lemezre, kapott egy Oregon 95vpx láncot (Multi cut vegyes vágásra alkalmas) gyárilag 4.8 mm reszelővel kellene élezni 30°-ban, de ez egy x sorozatú lánc hegyes élszöggel és mivel görgős élezőt használok:
Így 4.5mm-es reszelővel alá reszelek megtartva a gyári élszöget, a görgő tartja a magasságot látom mit csinálok. Mélységhatároló ennél két lehetőséget ad soft és hard (puha és kemény fa) kézzel élezve minden 3. reszelés után igazítok. Nagy hátránya ennek az élezőkészletnek az ára és csak egy azaz egy típusú láncra használható.
Mindig olyan méretű reszelőt használok, ami nagyobb átmérőjű mint a fog magassága. A fűrészlánc reszelők jellemzően 4,8; 5,2; 5,5 mm átmérőjűek. Az otthon használatos láncokat általában 5,2-es reszelővel kezdjük élezni és a fog fele tájékán váltunk 4,8-ra.
Egy probléma lehet gyakorlatlan felhasználóknál, hogy csak a fog élét reszelik, a vágóél előtti mélységhatárolót nem, így csökken a forgács vastagsága. Eztegy sima laposreszelővel szokás reszelni a vezetőlemezzel párhuzamosan. Ajánlok hozzá egy hasonló sablon beszerzését (pl. . http://www.grube.hu/11701040-elezo-sablon/235-melyseghatarolo-sablon/ ). Ez három fogra felfektetve adja meg hpgy mefddig kell reszelni a mélységhatárolót.
A fűrészláncok fogain felül van egy kis vonal, a vége felé. Ennek két funkciója van, szamárvezető a helyes élszög kialakításához, magyarán ezzel párhuzamosan kell tolnod a reszelőt (visszafelé kivesszük a fogból és nem húzzuk), a másik funkciója, hogy ez jelöli a meddig le lehet venni a fogat. A reszelő tolásának iránya merőleges a vezetőlemezre és párhuzamos a fogon lévő jelöléssel. Célszerű stabilan rögzíteni a fűrészt élezéskor, pl satuba befogva a vezetőlemezt, úgy hogy a láncot tudjad mozgatni.
Miféle szamárvezető? Létezik valamiféle segédeszköz? Mert az jól jönne!
Reszelőket én is vettem, próbálkoztam is utánozni a profikat, de messze nem lett tökéletes az eredmény. Pedig azért jó lenne időnként finomítani, hogy ritkábban kelljen éleztetni. Egy Oregon lánc árához képest az az 500,-Ft/gépi élezés is elég sok, ha gyakran kell vinni.
sínen tolja. szerinrtem ez így korrekt, még jobb is mint az asztalin. ha visszafele haladáskor elszaladna a gép, akkor sem feküdhet bele mint az asztalin.
+1 - ha megnézed a Stihl élezőjét, az két síkban állítható gép, ugyanezt a mozgást a kommersszel nem lehet produkálni. Azért vettem kézireszelőt szamárvezetővel, ha helyszínen kell élezni.
Nekem bevált megoldás bútorlaphoz. (Metabo ks55fs +sin) Kb 3mm mélyre engedve és lassan visszafele huzva nem recézi ki a felső oldalt. Majd miután ez kész teljes mélység és mehet a vágás. Mindig így vágom a lapot. Igaz ebben is jófajta freud lap van.
Most, hogy mondtad a görbe fúrókat, kimentem a műhelybe ellenőrizni az enyémeket. A 6 db fúróból a legvékonyabb 3 db az nálam is kukába való. :) A vastagok nem ütnek.
Igaz. Ez nem lapszabász gép, nem szabad elvárni, hogy olyan minőgét produkáljon. A Freudnál nem találtam 165-ös korongot bútorlapra. A gépdepo-ban láttam 165-ös korongot, duopackban 20 ezerért, ezen vacilláltam, bár nekem két korong nem nagyon szükséges, de az egydarabos változat az 16 ezer. De a mostani lap is egy 160/Z48-as, sokat nem várhatok a 165-östől sem.
A félig átvágásos módszert kipróbálom, igéretesnek tűnik. Hátfalat is vágtam vele, ekkor is a felső oldal kicsit zilált lett, de csiszolópapirral kicsit átmenve rajta elfogadhatóvá vált. Itt muszáj volt egy menetben vágni, a három millimétert nehéz felezni.
Az asztali körfűrészemen van 250/30-as Freud lap, az hibátlanul vág. De van, amikor könnyeb lenne a kézivel vágni.
A bútorlaphoz spéci kimondottan bútorlaphoz való lapot érdemes használni, ez pld a freud esetében egy 250/30-as lap durván 20.000 huf. Ez nem fogja kitöredezni a bútorlapot.
Ha nincs spéci lapod, akkor viszont próbáld ki azt, hogy nem vágod át egyből a bútorlapot, hanem először kb félig leengedve a fűrészlapot áttolod, majd utána teljesen leengedve tolod át. Ezt próbáld ki!
A harmadik megoldás az, hogy jó minőségű (nem recés felületű) 3M-es maszkolószalaggal leragasztod a vágás vonalát, úgy, hogy kb a szalag közepén vágd hosszába át. Jó alaposan rá kell simítani valami bankkártyával a maszkolót a bútorlapra, hogy ne maradjon semmi levegőbuborék alatta. Utána vághatod. Ezt is próbáld ki!
Én is beszereztem ezeket, kipróbáltam, némi keserű szájizzel vettem tudomásul, hogy a fúrószárak némelyike olyan ferde, hogy használhatatlan. Mindegy, ez egyszerűen cserélhető. Maga a fúró klassz, igaz nekem téglafal van, de lazán vitte.
A fűrésznél a korong nem vág szépen, nem is vártam, rátettem egy makita korongot, amit a régi körfűszemmel használtam, de érdekes módon csak ez egyik oldal szép, az alsó, a felső viszont töredezett lett. Ezt nem tudtam mire vélni, mert a korábbi körfűrészemmel szebb volt a vágáskép. Igaz a makita csak 160-as, de nem gondolom, hogy ez meghatározó lenne. Bútorlapon próbáltam.
" Nyami! Ilyenkor otthon, mint a kisgyerek karácsonykor, elvonulsz, és a család lábujjhegyen lépdel? "
Nincs szükség rá, elég nagy a ház is meg a műhely is, el tudok vonulni ha éppen ehhez van kedvem. :) De nagyon egyszerűen le lehet szerelni ám az asszony pajtást is, mert ő is kapott egy gépet, valami olyasmi mint a gofri sütő, csak ez kb 60*60 cm-es, (nem értek hozzá de állítólag nagy hússzeleteket lehet benne sütni meg mindenféle nagy szendvicset). Ő is ott volt velem az üzletben, egyből kiszúrtam a nekem kellő gépeket, ő meg ezt a sütőt szúrta ki. Így nincs vita, még ha árban közel sem annyi, mégis örül neki és engem sem baszogat, hogy ez most minek kellett megvenned, nincs elég fűrészed címszóval :) :) :) A kenyér vásárlást ő is elfelejtette :) :) :)
Nézegettem valaha egy ilyen fűszerszám szaküzleti láncélezőt, de gyanús volt. Azán megnéztem közelről azt a ketyerét, amin ötszázért élezték meg a láncomat. Azóta is oda hordom...
Van ott a köszörűtárcsa előtt is egy alátámasztás, gondolom az stabilizál valamennyit, legalábbis nem engedi rezegni. Azért ezekkel nem kell kajakra köszörülni, az élezés gyakorlatilag egy "leheletnyi" érintés. Ettől függetlenül fogalmam se, hogy mit tud, nekem sem tetszett igazán, azért csináltam egyet.
Anno megnéztem pár videót erről, szerintem barkácsszinten használhatóak. Mindenesetre elsőre valóban nem a freud lapokon kell gyakorolni. :-D
de a lényeg, hogy heti 20-25 perc használatot lehessen vele dolgozni.
Sokszor esett itt szó arról, hogy egy gép minősége (pl. a pontossága, kezelhetősége, stb.) az NEM UGYANAZ a tartósságával.
Főleg a régi szocialista gyártású gépeknél fordult elő, hogy irtó szarok, brutálisak és kis tudásúak voltak - mindeközben elpusztíthatatlanok is.
Vagyis 20-30 éveket is el-működtek - szarul.
Ezért szerintem a gyalugép-választásnál nem az a lényeg, hogy heti hány percet gyalulsz - hanem az, hogy abban a heti pár tíz percben szépen, rezgésmentesen, jól kezelhetően és pontosan gyaluljon.
A hobbi kategórián belül (mert 100 k alatt csak erről beszélhetünk) szóval a hobbigépek között is van nagyon finom, nagyon precíz konstrukció...és akad bőven lötyögő, berezgő, erőtlen szar is.
És ennek semmi köze ahhoz, hogy hány munkaórát bír ki meghibásodásig, vagy szétkopásig.
Nekem egy láncfűrész élező gépem van. Használni lehet, de nem érdemes. A fürészfogak felét leszedi, alig marad a fogból. Elvileg lehet állítani hogy mennyit szedjen le, én a legkisebbre állítottam mégis a fél fogat leköszörüli. Még szerencse, hogy egy rossz láncon próbáltam. szerintem egykutya-kalap szar minden ilyen élező, teljesen mindegy, hogy láncélező vagy tárcsa élező. Nem viccből vannak már számítógép vezérlésű élező gépek. Azok még arra is figyelnek, hogy nehogy kilágyítsa a fogakat. Ezekkel az olcsó szarokkal meg simán ki lehet lágyítani a fogakat.
A bogok dugózása csak az utolsó lehetőség egy látszó felületen, mert a dugó az másképp szárad mint a anyag amibe beenyvezzük. Az ágdugó kevésbé szárad. Kültéri munkáknál nem szadab dugózni, elég hamar kiszárad és repedés jelenik meg körülötte, még a festék alatt is.
A hajója az jobb és nem is látszik annyira, a repedt bogokat meg is lehet ékelni.
A powerplus az az einhell egyik klónja, pár apróságban tér el tőle csak. Nekem einhell van, jól használható de csak 13-14 cm szélességég tud egyengetni és vastagolni.
Barkács célokra megfelel.
A güde egy jó széles vastagoló. Ez csak vastagolni tud, viszont kb kétszer olyan széles anyagot mint a másik. Egyengetni nem tud. A güde minőségét nem ismerem, de rengeteg amcsi videón látni hogy ilyet használnak.
Szerintem ez eszméletlen pilincka vázon van, össze vissza görbülhet mindenki mindenfelé, amitől a szögek aztán olyanok lesznek, amilyenek akarnak lenni.
Mondjuk az én sem értettem, hogy miért kellett felvinni a cuccot "az emeletre" - vagyis olyan magasra az asztalhoz képest? Hogy még több esélyt adjanak a berezgésnek?
Meg - nézegetve a képet - az se kristálytiszta nekem, hogy mire van rögzítve a lap tengelye? Alul, konzolban? És azért nem látszik, mert eltakarja a lap?
Hát milyen stabilitást ad az már?
Nem tudom, na - az ötlet nem lenne rossz... na de ez a kivitelezés?
Na, pont ezért volt az egyik alap kritériumom az akkus fúrónál, hogy 13-as tokmánya legyen. Ezzel egy csomó minden kiesett, így lett végül a jó kis AEG, amit azóta is imádok.
Miután a Güde az csak vastagoló, ahhoz még kellene egy egyengető is. A másik kombi gép, azaz egyengető és vastagoló is. Ergo, amire Neked kell, a második a megfelelő.
én ezt mindig a duplungolt asztallapjaimhoz a kábelek elvezetéséhez használom (2-3 lyuk),
aztán behelyezve egy megfelelő műanyag elemet, hogy kulturáltabb legyen
persze ilyenkor nem veszem ki a központozót, mert pl. annak a lyukának a segítségével a másik oldalról is meg lehet indítani a kivágást és akkor alul nem szakad le tenyérnyi darab
A következőkhöz szeretném a segítségeteket illetve a véleményeteket kérni. Kisebb asztalos munkákhoz vásárolnék egy asztali gyalugépet. Két típus között vacillálok.
Pontosan. Bükk, tölgy és cseresznye pallóim vannak, azokat meggyalultam és vágtam belőlük 3 mm-es csíkokat a körfűrésszel.
Picit szögletes darabokat le tudtam szeletelni a szalagfűrészen, háromszögeknél azt tapasztaltam, hogy a gérvágó a legjobb, mert sokkal tisztábban vág, aztán a körnél elfogyott a tudomány.
Vettem az OBI-ban ezt a LUX körkivágót, aztán rájöttem (otthon persze), hogy nincs 13-as tokmányú fúróm. Az akkusak és a wolfcraft oszlopon lévő 10 mm-es, az ütvefúróm SDS tokmányú és nem megy bele az oszlopba.
Oldalbordák ilyenkor rezignált nyugalommal veszik tudomásul, hogy egy újabb gépre van szükség. :P
Még ha lenne is oszlopos fúróm, akkor is marha sok idő 400 db-ot kivágni, úgyhogy LyPapa ötletén felbuzdulva ma vettem bükk és tölgy rudakat a Zatikban és este leszeletelem a körfűrészen.
Először én is azt hittem saját anyagot preferál Computerguru (gondoltam van vmi 3-4 mm-es "táblája"). De aztán megörült LyPapa ötletének így a fafajta kevésbé lehet fontos, mint az előállítási módszer.
Szerintem ez eszméletlen pilincka vázon van, össze vissza görbülhet mindenki mindenfelé, amitől a szögek aztán olyanok lesznek, amilyenek akarnak lenni.
Nekem van egy mázsás szerszámköszörűm, de még arra is csak kisebb méretű szerszámokat lehet feltenni élezésre - talán nem véletlenül
Van egy társa is, ami kifúrja a dugó helyét a fába (párba kell venni). Hibákat, repedt bogokat szoktak kifúrni és helyetesíteni a dugókkal. Vannak ágból készített dugók is, azok kevésbé száradnak ki.
Igen, van ilyen gép a műhelybe, legalább 3o éves és a szeg nem tartja meg a lapot, a köszörűkövet eltólja. Gyorsacél lapokat fentek vele 15 éve, akkor is szarúl ment.
25-ös szinte biztos hogy van, OBI, LUX márka, sok méretben láttam, nekem 19 meg 2X-es van (fejből nem tudom pontosan melyik). Persze meg kell venned a kivagó mellé a befogó szárat amihez adják a fúrószárat is - de a fúrószár kivehető. Viszont 10-es nemigen lesz, olyan kicsire ott nem emlékszem.
Viszont LyPapa tippje is jó lehet - ha nem fontos h pont olyan fából legyenek a kis körök mint a te 3-4 mm-es anyagod.
C terv: építesz egy "cél-faesztergát". Szerintem 2 csapágy, egy kis keményfa, fúrógép ... ha nem holnaputánra de nagyobb számban akarod produkálni a köröket, érdemes lehet elgondolkodni rajta. Aztán egymás mellé préseled a >10 és >25mmes négyzetkivágásokat és villamgyorsan legyárthatsz sokat.
D terv: ugyanaz mint a C terv csak keresel ismerőst faesztergával. Szintén pillanatok alatt legyártható nagy mennyiségben a két méret.
szerszámot írt. bizonyos szabatosságot feltételezve a szögvezető nem szerszám, hanem a gép része, tartozéka. szerszám az ami munkát végez. pl a fűrészlap. de persze ez csak egy a sok szóhasználati mód közül.
Az igaz. De szögvezetője a PTS10-nek is van. Nemtom miért pont 2:02-t írt, őszintén szólva én már csak a 2. válaszom után tekertem oda.
De én kezdettől a marótárcsára koncentráltam.
Nyilván neki is csorog a nyála az amcsi tankokra szerelt "dado blade set"-ért, ahogy anno nekem is, pont a PTS10-re, és anno én is itt lettem felvilágosítva, hogy nemigazán nyerő ötlet.
A tölgy vagy a bükk nagyon jó anyag, jó kemény, szinte adja magát, hogy ebből legyen a satupad. Ha lehetne választani akkor én inkább bükkből csinálnám, kevésbé hajlamos a hasadásra, repedésre mint a tölgy. De bükkből csak gőzöltet szabad szerintem erre használni, mert a bükk viszont nagyon hajlamos vetemedni ha nincs gőzölve.
A york satumnak a pofáit tölgyből csináltam meg jó 4 cm vastagok, egyenlőre meg vagyok elégedve vele. A york nagyon profi satu, vajpuhán fut, nincs semmi kotyogása, szép a kidolgozása is. Itthon nem is láttam még üzletben ehhez fogható minőségű satut. Arra figyelj, hogy ha megrendeled, akkor külön kell megrendelni hozzá a tekerőjébe való fát, mert az nem jár vele.
Igen mert neked nem kellett sok széldeszka. Én azokból rengeteg apróbb fadarabot, lécet, pálcát tudtam kiszabni. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok kijön belőle. Apróbb munkákhoz kiválóan alkalmas ez is. Persze ehhez rengeteget kellett fűrészelni, variálni hogy a legtöbb anyagot adja ki.
Nem fogalmaztál rosszul. A válasz továbbra is nem. Ekkorát meg főleg nem. Cseréltél már fűrészlapot a PTS 10-en? Láttad a tengelyét? Ha igen, rögtön rájössz miért nem. Ha nem és csak emiatt vennél PTS 10-et - ne tedd. A gyári központosító gyűrűre egy db fűrészlap fogatható fel.
Nem. Rövid a tengelye. Volt ez itt régen téma, az európai (kisebb) modellekbe nem nagyon lehet. Ha jól tudom ez összefüggésben van azzal az előírással h X (X talán 10) másodperc alatt meg kell állni a fűrészlapnak. Ez a széles és jóval súlyosabb nútmaróval nem vagy csak nagyon nehezen lenne tarható.
"Valóban vett a cég 3 db, magyar festőktől származó festményt, és az egyik címében valóban szerepelt a "vacsora" szó, de még csak nem is "Utolsó vacsora" volt a cím."
A hír igaz, annyi eltéréssel, hogy egy Leonardo művész(vagy kereszt?)nevű ukrán festő képe volt, a címe meg -Az utolsó tánc-.
Az elmebayos oldalon vettem három Disston kézifűrészt, amiből végül csak egyet szeretnék megtartani, úgyhogy ha valakit érdekel a másik kettőből valamelyik, az keressen nyugodtan magánban. Email publikus, vagy nullahat20negyvenegy9674három.
Mindkét fűrész frissen tisztítva, élezve, terpesztve. A képen felső kb. '50-es évekbeli, 12" az éle hossza, 12 tpi a fogosztás, a másik 1917 előtti, 14"-os, és 10 tpi. A 12"-os 6, a 14"-os 8e Ft.
Élezés után így vágnak (szélezésre váró kőris volt a tesztalany):
kezdjük ott hogy mérethelyes lesz-e az a másolat? a mona lisánál nem zavar ha nem mérethelyes, de egy széknél nagyonis. elsőre a látvány az amit le akarunk másolni, de ha használható bútort akarunk, akkor a pontos méretek is fontosak. és még akkor jön maga a szerkezet, hol milyen csapolás, rögzítés. a bolti széket akik csinálják, azoknak sem sikerült elsőre, aki a másolatot csinálja, annak sem biztos hogy jó lesz az első.
Ez egy jól elterjedt legenda, ősi magyar szokás szerint semmilyen alapja nincs.
Volt szerencsém annak idején elolvasni az eredeti adóhivatalos jegyzőkönyvet, ami azokról a festményekről szól. Valóban vett a cég 3 db, magyar festőktől származó festményt, és az egyik címében valóban szerepelt a "vacsora" szó, de még csak nem is "Utolsó vacsora" volt a cím. Ebből lett az a bulvársajtóban, és a magyar közvéleményben, hogy S. úr még Leonardo Milanoban látható freskóját is megvette, és elszámolta költségként, hátlappal vagy anélkül. :)
Vajon hány ilyen legenda van még a magyar fejekben, ugyanennyi valóságalappal? Szerintem megszámlálhatatlanul sok.
Nekem az jött le, hogy senki nem akar itt igazi másolatot készíteni mondjuk a Mona Lisaról. Viszont aki akar, könnyen hozzájut a képhez, amit aztán utánpingálhat akár ecsetvonásonként vagy négyzetcentiméterenként.
1. Ne akarj túl sok satut. Max 2 kellhet, de 1 is bőven elég tud lenni.
2. Ne tervezz bele túl sok lyukat a fogóknak. Elég pár az első sorba és 2-3 hátra az összes normál bútorkészítő munkafázishoz.
3. Ne lamentálj hosszasan, hogy milyen fát használj az építéshez. Akár rétegelt lemez is jó. Néhány év múlva minden munkapad leharcoltnak fog kinézni és ezek így gyönyörűek.
4. Ne lamentálj hosszasan a magasságon sem. Ha bizonytalan vagy, hagyd hosszabbra és vágj le a lábából, ha kell.
5. Ne gondolod, hogy a munkapadod a trükkök tárháza és az összes szerszámod rakodóhelye lesz. Ez egy munkafelület, ami sima és kemény.
6. Ne legyen túl mély az asztal. Oka van, hogy nincsenek 120 centi széles munkapadok.
7. Ne válassz rossz szerszámokat az építéshez. Ha 18-as anyagból van a teteje, akkor legyen gépi egyengetőd és vastagolód, ha hatalmas darab deszkából csinálod, akkor legyen kézi gyalud.
8. Ne aggódj túl sokat a fa mozgásán és az egyenességen. A fa mozog, majd pár év múlva beáll. Addig meg kevesebb mint 1 óra munkával tökéletesen simára lehet gyalulni. Egyébként is csak a szélső 30 centinek kell nagyon simának lennie.
9. Döntsd el, hogy az elmúlt 3000 év összes asztalosát le akarod pipálni design-ban, vagy elég jó lesz neked a hagyományos is.
10. Ne akard túl szépre csinálni. A satu járjon finoman, a teteje legyen sima, a kötések legyenek masszívak. Ennyi.
Szeretem a juhart használni, de satupadot nem építenék belőle. Nem elég kemény a juhar. Nagyon könnyen sérül. Könnyen kopik, a nagy szalagfűrészem asztallapját is abból csináltam és pár év alatt már érezhető apró barázdák koptak a felületébe ahogy tolom rajta a faanyagot, pedig nem sokat használom a nagy gépet mert csak hobbi szinten nyomom. A gyalupad vázának kiváló anyag, de a munkafelületekre én raknák bükköt vagy tölgyet borításnak.
Neked van még a juharból amit közösen vettünk? Nálam már erősen fogyóba van. :(
1. és mi van ha nem kapsz csekket időben? nem ritka ám...
2. terjedő üzleti gyakorlat, hogy nagyon kedvezőek a feltételek, csak körberajzolnak egy piros vonallal. és ha rálépsz akkor hirtelen nagyon szarok a feltételek. én ezt nagyon nem szeretem. aljas kihasználása az aszimmetrikus erőviszonyoknak.
"...a feléért épít neked egy egyedi ferrarinak kinéző autót. de az egyrészt nem az igazi, másrészt meg hamisítás...."
Nem hamisítás, legálisan működő üzletág ez. Utolsó milliméterig megegyezhet a kinézete, csak a Ferrari embléma/felirat nem lehet rajta. (és persze Ferrariként sem árulhatják)
Még az is lehet, hogy találsz a neten jobb felbontású, jobb szögből készült fényképet róla, amit csak ki kell nyomtatni, aztán legfeljebb rákenni valami átlátszó lakkot. :))
Egyébként megdöbbentette engem, mekkora tömeg tolongott előtte, miközben más, legalább olyan jó képek mellett meg sem állt a többség. Biztos mindenki a másolatához készítette a fényképet. :)
Én is azt hittem nem lehet, csodálkoztam is, hogy csomóan fotóznak, mikor végre értelmeztem egy kihelyezett jelölést, aztán biztos ami sicher megkérdeztem az ott szolgálatot teljesítő terem menedzsert.
Vakuzni tilos, fotózni lehet.
Szóval a Mona Lisa-t lefényképeztem én is. Már el is kezdtem másolni :) Megvan a vászon :), és a kerethez fa is akad :P
Nekem 2x volt áruhitelem, sosem volt gondom vele, de amint kaptam csekket már fizettem is...
Ilyen erővel telenorhoz se menjen senki, mert könnyen lehet megszivatja ezen kedves szolgáltató...
(köcög cigesz barátomnak már hiányzik, hogy nem hívogatják hetente, hogy ez meg az a bajuk... :D, s mielőtt valaki azt mondja mekkora mocsok vagyok hogy háta mögött így hívom közlöm, telefonban "szebben" köszöntjük egymást, ami annyit jelent, hogy ilyen a stílus csak még jobban cifrázva :D :D)
haha. nem a barlista a legszarabb ami lehet belőle. az apróbetűben benne van hogy ha késel, akkor durva büntik vannak. egyszer megcsúszol, és egyből nem 10százalékkal többet fizetsz vissza összesen, hanem mondjuk 30al. a legszebb, amikor adnak hozzá ajándék hitelkártyát, amit nem is kértél és nem is aktiválsz, de ha nem fizeted a részletet határidőre, automatikusan megterhelik a sosemkérted hitelszámládat. aminek kicsit szarok a kondíciói, valamint nem is tudtad hogy van neked ezért aztán azt sem fogod határidóre törleszteni egyből.
egy dizajnbutorral ez nem így van. a mona lisát sem fotózhatod le a múzeumban. egy ilyen cucc értékének egy része a dizájn.
kicsit túlzok, de ez olyan mintha akarnál egy ferrarit, de a boltban drága, ezért keresel valakit aki épít neked egyet. találsz is, aki a feléért épít neked egy egyedi ferrarinak kinéző autót. de az egyrészt nem az igazi, másrészt meg hamisítás.
Felpirickáltátok az agyam ezzel az excenteres alap Metaboval úgyhogy Timartól be is rendeltem. Azt várom tőle, hogy kevesebbet harapjak a fába, mint a szalagossal.
Kicsit más, de amikor a bazzgitáromat csináltam bementem egy hangszerboltba és körberajzoltam a magammal vitt terítőnyi papírra ☺ Természetesen az eladók engedélyével.
Árukeresőn néztem az árakat, felírtam egy cetlire, és elmentem a helyi szatócs bótba. Volt nekik, 22500-ért.
Árukeresőn néztem az árakat, felírtam egy cetlire, és elmentem a helyi szatócs bótba. Volt nekik, 22500-ért.ba. Ide adta 17-ért.
Itt Veszprémben daliás műszaki kereskedelem folyik. A pesti barátaim mondják, hogy ez a kánaán ami itt van szerszám - anyag - kötőelem stb. viszonylatban.
Kivéve az elektronikát.
Nahát, 2 bolt van, egyik trógerebb, undorítóbb, ellenszenvesebb mint a másik. Ilyet nem láttatok:
Tulaj ül a számítógépe előtt a pult sarkában, fel se néz.
- Jónapot - Hümm - Egy 20 Amperes Graetz kéne.
- Milyen? (fel se néz)
- Szilicium, kocka alakú, akkutöltőbe kéne.
- Van (még mindig fel se néz a monitoráról)
- Adja? - Adom. Megveszi? - Dehogy veszem meg, csak viccből jöttem, hogy leteszteljem magát, hogy van-e?
- Na ne humorizáljunk. - Adja azt a kurva Graetzet?
- Hát ha meg is veszi, akkor adom.
- Megveszem, becsszó.
Erre feláll, kihúz egy fiókot kiveszi, kibassza a pultra.
- Más nem kell? Mert ne ugráltasson feleslegesen
- Ugyan már, hát mernék én ilyet?
- Csak azért mondom, mert sokan szórakozni járnak ide.
- Ide? Szórakozni? Magával? Méér, rúdtáncos lányok is vannak?
- Na hagyjuk a hülyeséget, kell, vagy nem kell?
Én is vállakozó voltam - tudom, hogy magától egyik vállalkozó sem lehet ilyen hülye. Megkérdeztem:
- Árulja el nekem, maga mi a francért ilyen pokróc-morcos a vevőkkel?
- Mert a kibaszott netes webshoppok szétbaszták a boltomat. Hogy rohadnának meg mind. Ide a vevők már csak fikázni járnak.
- Én nem fikáztam, csak az eszköz kellett. De miért nem csatlakozik? Én egy ilyen cégnek dolgozok, garantált a 30-40%-os nettó árrés szerződéses alapon - mi kell még?
- Ezekkel a gecikkel? Ezek előre kérik a pénzt. - Az elején igen... na de hosszútávon?
- Hagyja már. Ezek mindent megszabnak.
- És mi a baja ezzel? Ők adják az árut, maga eladja, lekaszálja az árrést - és mindenki boldog.
- Valamikor ez nem így volt. Senki nem vizslatta a netet, hogy mi-mennyi...hanem ha én azt mondtam ennyi, akkor ennyi volt. most meg az Árgéppel meg ilyen hülyeségekkel basztatnak minden nap.
Nekem van egy régi fabunkóm, de nem szeretem használni, inkább a fakalapáccsal ütöm a vésőt. Az legalább nem csúszik le ha picit melléütök, és így a vésőt tartó kezemet sem verem szét :)
Simán oda mehetsz még egy bemutató teremben is méregetni. Azt hiszed más nem teszi meg? Ha meg mégis problémázik az eladó akkor csak annyit kell mondani , hogy a nagymamának lesz majd vásárolva ha a méretei megfelelnek neki.
Felelőtlen, kapzsi barmok. A pillanatnyi jutalékért mindent kockáztatnak.
Hogy lehet ennyi rengeteg pénzt kihelyezni egy minimális ingatlan-fedezet nélkül?
Oké, hogy a vevő nem teszi fel a budai villáját garanciának - de legalább a balatoni, vízparti nyaralóját csak illene garanciaként felajánlani egy ekkora összegnél.
A 40 lábas vitorlásával együtt - ha esetleg az ingatlan nem fedezné a tartozást.
Mert mi van, ha fizetésképtelenné válik? Akkor mi lesz? Ki fizeti majd ki a 16.900 Ft-ot?
Majd a Költségvetés? Az állami bank-konszolidáció? Az adófizetők pénzéből?
A kölcsönön? :DVagy a szégyelld magad szövegen? :D
Igazából kéne valami hatékonyabb csiszoló, mert lassan halad a dremel, viszont finom csiszolás végeredménye nagyon jó. A durva papírral úgy ahogy halad, de nekiálltam kézzel csiszolni és gyorsabb volt :d 20-30 éves csiszolópapírok vannak otthon, nagyon szépen viszi a fenyőt :D
Azon agyalok hogy csináljak kézi körfűrészből gérvágót, de ugyanakkor kis trükkel nagyon szép 90 fokosakat vágtam most a rókával is meg japóval is (róka mondjuk jobban halad). Róka pedig csak egy picit görbe modeco :D
Ha megcsinálom mégis a felsőcsúszkás kézi körfűrészes gérvágót, akkor az sok vágást megkönnyít, ami léc vagy deszka. Ezen agyalok éppen hogy kéne, no meg mikor végre :D Mert amikor épp lenne időm, akkor mindig van valami program :D
A digitális képrögzítés abban nem segít amin egy tervező és gyártás előkészítő csapat nagyon sokat dolgozik. A megfelelő alapanyag beszerzésről nem is szólva. És egy kevés kárpitos munka is van benne. Egy ilyen minőségi legyártásához nagy tudás kell. A csapolások megtervezése, milyen mekkora látszik nem látszik, nagyon szerteágazó tudást igényel.