lucfenyőből csináltam kerítést (tudom a hátrányait, de ezt használtuk, gondolván h pár évet, megfelelő kezeléssel azért ki kell bírnia). 10cm széles, 140 magas deszkákból. Feltettem 2*2 csavarral rögzítve, milesi hydrochrom festékkel 2szer átkenve gazdagon.
Na most a gond a következő, felülről és egyes helyeken középről is, elkezdett repedezni (nem a rögziítési pontokból indulva) :(, elég hosszan is néhol. (felül berepedésnél látszik hogy a festék jó mélyen behatolt, jópár mm-t beszívott mert ott beecseteltük erősen tehát nem emiatt. Kérdésem az lenne felétek hogy most merre tovább ? (jól sejtem hogy a faáru nem volt száraz és most kezd kiszáradni ebből adódik a repedés, ez persze nem egyenlő a fatelep által állított asztalos minőség+1éve fedett helyen tárolt állítással :( )
Megoldásként szivesen várnék építő ötleteket.
Egyenlőre most vettem alvázvédős gumis festéket, a felső élét azzal lekenném .
Ha most elkezdem folyékony fával kinyomni, gondolom az nem megoldás, mert ha nedves úgyis tovább reped.
Esetleg fessem le újra mégegyszer, hogy a friss repedéseknél is legyen védelem ?
festékboltos azt tanácsolta hogy várjak jövőig amit kiszárad és utánna javítsam, erről mi a véleményetek (ezzel a bajom az hogy az új repedéseknék jelenleg nulla védelem lesz, eső-hó meg nem kérdez...
Ha nem igényes a hely - nem látszik - akkor egy húzott anyagot ki kell fúrni dörzsárazni középen, belefúrni a szorító lukat, menetet, aztán elfűrészelni. Akár kézzel.
Szerintem Pacman-nek minden szerszám van otthon ehhez a műveletsorhoz. A vas meg nem arany ...
Na csak azért kérdem, mert annyira mondtad, hogy mit rontottunk el, meg hogy honnan kéne venni a 300 forintos ledszalagot, meg minden, hogy én azt hittem kérhetek tőled konkrét tanácsot!!!???
Neked jobban hiszek, mint a boltosnak, ő majd rám akarja sózni a legdrágább dolgát!
Szerintem le kéne gyártani ehhez a fúrót. Nem lehetetlenség. Nincs szükség csigafúróra, tehát nem kell végig spirálos, lapos fúróból szerintem megoldható.
A fordulatot amúgy is nagyon alacsonyan kell tartani, szóval vagy kézi fúrás, vagy valami alacsony fordulatú gép kéne. Például a kézi malterkeverő gép, aminek sds befogója van. Amúgysem volna rossz az sds befogás a nagy erők miatt.
Több lépcsőben fúrnám, és a meglévő luk volna az új, nagyobb fúrónak a megvezető járat. Így egyenes furat lenne annak ellenére, hogy az összes fúrót házilag hegesztve hosszabítanátok meg.
A csapágy belső gyűrű átfúrását én nem ajánlom, nagyon kemény, átedzett anyag. Esetleg meg lehet próbálni kilágyítani. Az ilyen rögzítésekre a szorító gyűrű a megoldás. Lehet készen is kapni, de ha le tudod gyártatni, tudok rajzot küldeni. Ez egy részes, de van ilyen két részesből is. Ez a szebb megoldás, de ha csak a célszerűség a szempont, akkor egy AWA bilincs is megoldás lehet.
Az ilyen lineáris tengelyeknek általában csak a külső kérge van megedzve, a közepe nemesítve van. Tehát ha ezt a külső réteget leköszörülöd ott ahol fúrni akarsz, akkor a belső része már könnyebben fúrható.
Sikerült egy kicsit tegnap is haladnom a szalagcsiszolóval, elkészült a másik henger is és elkezdtem az oszcillálás oldali hengert összerakni.
Annyiban módosítottam a Bellevue-féle megvalósításon, hogy a szalagfeszítés tengelye nem simán fában csúszkál majd, hanem 2 lineáris csapágyban. Így azért kevesebb az esélye hogy kikopik, mint amikor a szalagfeszítésnél csak a sima rétegelt lemezen súrlódik a tengely.
A hengereken még gondolkodom, hogy bevonjam-e őket gumival, vagy a Wandel féle szilikonos bevonást csináljam. Vagy hagyjam így ahogy van ... szerintem ezen se csúszkálna a szalag, direkt nem csiszoltam "tükörre" a felületet.
Azt kell még kitalálnom mivel tartom a rugó fixen maradó végét megfeszítve. Lehet szétflexelek egy csapágyat, és a belső gyűrűje úgyis passzol a 20 milis tengelyre. Van hatos hernyóm pár darab, kettővel szerintem ott is marad. A kérdés meg fogom-e tudni fúrni a csapágy gyűrűjét .. lehet nincs itthon hozzá megfelelő minőségű fúróm. A másik szép feladat a 20mm-es tengely átfúrása lesz (a feszítést végző kar rögzítéséhez), ami lehet megint csak nem OBI-s fúrónak való feladat lesz. Egy ilyen készletem van, meg egy ilyenem. Szerintetek? Vagy amivel nekikezdhetnék abból egy szár annyi mint a készletem? :-) Majd megkérdezem Bari topiktárstól a keménységét a tengelynek, ez egy nem rozsdamentes lineáris tengely.
Bütü irányba fúrni?... székely balfüle:). Vagy 4x keményebb mind sugár irányban.
A bele a rönknek a legkeményebb része.
Meteor fúróba (gerendafúró) van 3o-as, de rövid. Az legalább kihordja a spant.
De teljesen száraz kell legyen az anyag, bogmentes és a bele nyílegyenes.
Másképp elviszi a meteorfúrót is falcsba.
Vágd ketté, ha szép egyenes akkor hasítsd ketté vasékekkel óvatosan, vájd ki a belébe két félkőrt láncfűrésszel és ragazd össze..
Ha szép kéne legyen és nagyon megfizetnének, elvinném egy esztergályoshoz, akinek van egy nagy gépe, kidogozná a palástját egybe hengeresre, aztán felvágná 12- 15cm hosszakra, és azokat megfúrná. Tennék egy jegyet hosszába. Egy menetes szárral és két combos alátéttel összehuzatnám enyvezéskor, a darabokat a jegy szerint összeforgatva.
Orsós csigalépcsőt készítettünk így, középen volt egy 7o-s vascső, a lépcsőfokokat belecsapoltuk a gyűrűkbe egyformára, majd elforgattuk egy lépcsőfokkal a szerelésnél. A végén meghúztunk egy anyát fent a 7o-es csövön.
A gyűrűk voltak vagy 3ocm átmérőjüek, 17cm magassak- rétegelve 6o-as tőlgyfából- tehát a bele a rönknek nem volt benne. Nagy meló.