Csak annyira lehet releváns, amennyire a saját nevét adó főnév képzési szabályait figyelembe vesszük. A furat szó a fúr szóból képződött. Igéből főnév.
Ami lukat valaki fúrással készít el, az a furat.
Ennek analógiájára a lukasztással készült anyagfolytonossági hiány a luk, vagy lyuk, vagy lik.
szerintem mindketten ua.-t beszéljük. ahogy látom te is lecseréled márkásabb gépekre a klonokat. a használati tapasztalatot, pedíg csak drága pénzen lehet megszerezni, ezért gondolom ,hogy az egyetlen lehetőség , vásárlás előtt megnézni kicsit megfogni és csak utána kiadni a pénzt . eddig végig az elektra becum hc 260-as gépéről vagyis a klonjairól beszéltem. az uni-max-os 245-ért is ennek a klonja. hozzátesz a kolléga 45 pénzt és vegye inkább a metabot. szerintem. vagy ha talál eredeti elektra becumot megkíméltet. a csajok tapizás után nálam nem dekkolhattak reggelig ,ha nem volt mit.
a gépészek hogy hívják azt a dolgot, ami úgy néz ki, mintha furat lenne, de mondjuk fröccsöntéssel, marógéppel, kémiai maratással vagy formába öntéssel állítanak elő, vagy több darabot (szegmenst) összefogva alakul ki egy ... olyan, amit nem szabad a nevén nevezni mert tabu?
tudom, az is mind furat, ez olyan, minthogy a repülőnek nem motorja van hanem hajtóműve, pedig a hajtómű a gépészeknél az, ami a motor és a meghajtott szerkezet között van és amit az egyik ember szerint lapos az a másik ember szerint sík.
Kedves Pacman Barátom ! :) (előre bocs, de ez olyan magasan jön ...:) )
Igaz, hogy hatalmas országunk két végében tevékenykedünk, de amikor a gépészeti tudásom egy részét összeszedtem, megfordultam Miskóc környékén. (Isten áldja a val.szín.szám. UV-t, meg a fogazás gyakorlatokat)
Ez csak a közös vonulat miatt írtam :)
Szóval ott a gépész szakma nem kevéssé elismert képviselői azt mondták nekem:
- lyukakkal minden egészséges érdeklődésű férfiúnak volt/van/lesz dolga
- gépészeknek is
- lyukakkal kapcsolatba hozható gépek is léteznek
- sőt vannak lyukkal rendelkező gépészek is
- DE amíg az egyetemen gépészet fedőnév alatt tevékenykedünk a lyukakat felejtsük el. FURATot rajzolunk, FURATot gyártunk, FURATot mérünk.
Mivel demokrácia van mindenki arra használja a PBD40-et amire akarja :P, az enyém nem megy lyukak közelébe.
Mivel látom, többen is gyalugépeken töprengenek, belinkelem ide, amit az uni-max épp az imént küldött hírlevelében találtam. Abszolút nem vagyok otthon gyalugépekben, szóval ha egy darab sz*r, ne haragudjatok, de amennyire ránézésre meg tudom ítélni, ez talán masszívabb eszköz. Persze a kedvezményes ára is 193 000 Ft, de hátha valakinek épp ez kell :)
Csak általánosságban mondom: ha csak a kiállított darabok után kellene döntenem, nem biztos hogy bármit is megvennék. Eddig egyedül a szerszamoutlet pesti áruházában voltam olyan helyen, ahol ki is vannak állítva a dolgok, normális állapotban, és még szakszerű segítséget is kapsz ha kérdezel.
De pl. OBI és tsai legtöbbször eleve vezető + egyáb extra kellékek nélkül rak ki dolgokat, ami kint van szanaszét van állítgatva, letörve/lelopva/stb. Egy tapasztalatnak jó az ilyen tapogatás, de nem végleges konklúziónak.
Güde: igen, biztos van közöttük kevésbé jól sikerült dolog is. Nekem Güdém eddig egy asztali dekopír (GDS 16) és egy vastagoló gyalu (GAH 2000) volt. Előbbivel annyi a rossz tapasztalat, hogy a motor forgórésze, azon belül is a kommutátor igen sz*r, Bari már egyszer megcsinálta mert az ő asztali dekopírjának (ami meg Einhell, de kinézetre tökugyanaz) is uaz volt a baja. De azóta megint kezdi a gyors-lassú-gyors önálló sebességváltasokat, már nincs pofám Barihoz vinni: szerintem valamikor beruházok egy .. még nemtom mire :-) De amíg ment rendesen, szépen lehetett vele dolgozni, dacára a lemezasztalnak.
GAH 2000 vastagoló: én igen keveset használtam, viszont aki megvette (itteni fórumtárs) megnyüstölte rendesen ahogy hazavitte, és csak jót mondott róla. Új árban nagyjából 70e Ft-os gyaluról beszélünk, nem 180e-es vagy 200e-es mint a Maki/Metabo. És alap paramétereiben (gyalulási szélesség/magasság/teljesítmény) megegyezik velük. Nyilván azokra 3 év gari van, ezt is mérlegelni kell.
A Güde gyaluján (GADH 254) anno én is gondolkodtam. Már majdnem kosárban volt amikor összejött egy kis meglepi bevétel, így kiegészítettem egy Metabo HC 260-ra. Eddig jó, bár a kapcsolatunk nem indult harmonikusan: https://www.youtube.com/watch?v=Ij-Snf0sDtA Csak ez alapján mondhattam volna, hogy sz*r a Metabo, mert valljuk be: ha nem tudsz asztalmagasságot állítani az kellemetlen egy vastagolónál. De megvontam a vállam, előtte elküldtem a pi***ba a kínai összeszerelőket és meghúztam a csavarokat, bezsíroztam mindent és azóta is megy. A Metabonál hírlik hogy jön vissza a gyártás Európába, az enyimet még szorgos kínak kezek rakták össze.
Visszatérve a JET-GÜDE összahasonlításra: lehet hogy szinte csavarra megegyeznek és csak a kapcsolójuk/lemezborításuk más, de az is lehet hogy tök más tipushibájuk lesz mindkettőnek. Igazából a tényleges, használati tapsztalat az ami segíthet a döntésben. Persze jó tapogatni is ... de gondolom tapogattál már nőt is este, akit reggel alig vártál hogy elmenjen :-P