"makita élmaróból van erősebb, ez kevés lesz teljesítményre."
??? Arra kell használni amire kitalálták, akkor nem kevés az. Miután csak 6mm-es patronja van, nagy marófejeket amúgy sem lehet beletenni. Viszont a 6mm-es marók nem sűrűek, nem egyszerű beszerezni. Persze egy felsőmarót nem helyettesít.
A szalagfűrész alu asztalába simán belemartam vele a vezetőhornyot két fogásból (5.5mm).
Pl. ha 6ox4o-est lábat használsz, akkor az ágy hátánál a 4o-es vastagságba készítessz egy 2o mm széles és 25mm mély csapfészket. Pl. a hát összekötői is 4omm vastagok, abba csinálsz egy 2omm széles csapot, ami 25mm hosszú. Marad 35mm tisztán a 6o-ból.
Oda meg becsapolsz egy ugyancsak 4omm széles ágyoldalt, amit kifele eldobatsz 8mm-rel.
Az oldalnál is a csapszék 2omm széles és nem fognak összeérni, ezért lehet csinálni mondjuk 3omm mélyre..
Ha minumum 1oomm magass csapszéket és csapot tudsz csinálni (ahhoz kell pl. egy 13omm ágyoldal), a büdös életbe nem fog megkottyani az ágy.
Egyszemélyes ágynál az oldalt le lehet vékonyítani 28mm-re és készítesz neki 14mm-res csapszéket a lábba.
Kétszemélyesnél kell a 35-4omm oldalnak is és az ágy szélességének közepén kell egy merevítő foszniból , egy lábbal megtámasztva az ágy hosszának középen.
Felcsavarozol egy 4x3-as lécet az oldalakra, azt bedeszkázod gyalult colos deszkával és a 18o-as rugós matrac pont OK belé. Soha nem vered be a lábad a oldalba, hiszen 1oomm feljebb van a matracmagasság, mind az ágy oldala.
Fogalmam sincs, hogy honnan lehet beszerezni másfajta 'használatra termett' vésőket. De tényleg. Ezeket egy isten háta mögötti városnak csúfolt tanyán vettem, ott is a vasudvar hátsó szegletében eldugott kicsiny üzletben, ahol ráadásul még facsavart sem lehet kapni...
A gyanúsan olcsó vésőket kerüld el, mert azok még macskát dobálni sem jók, megélezni sem lehet őket rendesen (meg sehogyan sem), nemhogy dolgozni velük(ezen a stádiumon már túl vagyok, anyám lepett meg velük)... Ezeknél a vésőknél fel volt tüntetve az acél keménysége a dobozon (nem emlékszem biztosan, de olyan 58 vagy 60Hrc rémlik), illetve még a hagyatékokból érdemes vésőket nézegetni (de ez utóbbi már nagyon zsákbamacska).
Ennél olcsóbb kategóriában hagy némi kívánnivalót maga után az acél (kínai biliacél, könnyen hajlítható, de nem fenhető, stb.) illetve a nyél (pl. a YATO márka, leesik a véső nyele az acél részéről, mindennek ellenére az acél része ennek is tökéletes). Ezt a márkát, amit írtam, akár darabonként is megveheted (akár a neten keresztül is), ráadásul tiszta lelkiismerettel, mindenféle anyagi ellenérdekeltség nélkül ajánlom neked - nem túl drága - de nem is olcsó. Nem mondom azt, hogy örök darab, de számomra öröm vele dolgozni a többi szopóka után.
A kialakítása elég korrekt, a nyele nem csúszós, marokra fogva vagy két ujjal is könnyedén megtartható. A lapjai eléggé közelítenek a síkhoz és a párhuzamoshoz (nem kell még órákat szöszmötölni ezekkel is), az élük derékszögben áll, nem ék alakúak. Élezd és használd. Ennyi. Bár biztosan jobbak a cseresznyés vésők és népes társaik, de azok számomra a nem megfizethető kategóriát jelentik. Kezdésnek ez ideális. A nagyon drága vésők meg szerintem pénzkidobást jelentenek, hasonlóképpen egy másfél millió MNF értékű kézigyaluhoz, amit ha megvennék, akkor is vitrinben rejtegetnék - akármilyen élvezetes is velük a munka...
A fakalapács mindegy is. Nem tétel. A valóban egyenes vonalzó az már neccesebb. A derékszögű derékszög... Legutóbb Kínából jött egy, ami valóban derékszögű, mert itthon még nem kaptam ilyet, pedig legutóbb nem kevés kavicsot hagytam a boltban - bár igaz, hogy a legutóbbinak állítható minden porcikája, csak az a két egyenes egy kicsit görbe - így necces a dolog...
Ezek alapján dönts bölcsen és okosan, valaki bizton kiegészíti mondanivalómat. Legalábbis remélem...
Nade ! Ennél az ágynál a lábak belső sarkaihoz, 2-2 egymásra merőleges oldalon csatakoznak a vízszintes tartók. Ilyen módon a csapfészkek illetve a csapok egymásba érnek, nem?
Igen, ezt az oldalt valaki idézte már itt és akkor néztem, bookmarkoltam is :). A kézi szerszámokat beszerzem, ezt eldöntöttem, a gépeket meg majd akkor, ha látom, hogy eljutok oda, ahol kellenének. Addig csak "játszok" kicsit a meglévő anyagokkal.
Még egy kérdés. Ha vésőt veszek, mire figyeljek, ha nincs a márka, amit a múltkor ajánlottál? Hol érdemes egyébként vásárolni? A fűrészt néztem, összesen egy-két helyen árulják Mo.-n, szóval az adott, a többi dolgot meg kb. mindegy hol veszem meg? (Pl. Bauhaus lehet jó, vagy felejtős?)
Kezdésnek tudom javallani ezt az oldalt(asztalos.hu). Rengeteg segítséged ad a kezdőknek (is) - de javallom azt, hogy csak azt nézd meg, ami a jelenlegi cucchoz elengedhetetlennek tűnik (fakötések->csap, csaplyuk), ellenkező esetben napokig csak rágódni fogsz a dolgokon, mert megindulhat a vezérhangya mindenfelé... A jutúbon is érdemes körbenézni, mortise&tenon témakörben - jelen esetben mindenféle képen.
A gépeken meg ne rágódjál - idővel rájössz arra, hogy egyáltalán milyen gép is kell neked, mekkora teljesítményű, asztali-e vagy nem, mekkora fogással lelhet dolgozni vele, kibírja-e a pénztárca, vagy nem. Egyáltalán kell-e... A lentebb felsorolt szerszámok (kézifűrész, véső, stb.) meg többnyire sűrűn kellenek ezután is - tehát nem kidobott pénz.
Nekem most egyszerű a képlet, van pár 40-es papírom excenterhez, de mivel naponként 2 lerepül a gépről, mert elgyengül a papír tépőzára, ezért sokáig már nem lesz elég :D Emellett van hozzá 180-as papír (ugyanazon márka, de ezt valahogy nem akarja ledobni, viszont lyukasztgatnom nekem kell). Ezeket használom vele, viszont a dremel mm40-hez is rendeltem papírt kicsiny országból, ahhoz van 60, 80, 120, 180. Amin meglepődtem, hogy evvel a 180-al még simábbra csiszol, mint excenter 180-al :)
No meg az új papírral nagyon termelékeny a dremel is. Igazából azért vettem elő, mert kis részek miatt nem akartam már szétszedni a padot, s meglepődtem mit művel, ráadásul nem is "gyári" papírról van szó, kici ócó.
Szóval visszaminősítettem ezt az eszközt jómunkássá a nyugdíjazott státuszából :D
Az eljárás kifejezetten jól jött nekem is, mert épp alapozás megvan csak festeni kéne.
Én csóró gyereket játszottam most, boróka vékonylazúrt vettem, tölgy színben és kérdeztem eladót kell-e alapoznom és hozta a saját márkás alapozót hozzá. Szagra, színre ugyanannak tűnik, mint sadolin, ez persze nem jelenti azt, hogy ugyanaz a kettő :D
Lett volna xyladecor favédő is otthon, de sötétbarnát nem akartak otthoniak, hogy az nagyon sötét, pedig az is elég lett volna sztem, igaz vagy 15 éves cucc, de működik még mindig :D
Ablakokon agyalok még mi legyen, jó régi szokás szerint zománc volt rákenve és lepattogzott majd minden ablakon. Így 2 opció van: új abak, lecsiszol és újrafest marh nagy munkával
Tegnap mikor néztem nekem semmi neml jött be a leírásra kattintva. Lehet a blokkolóm túlteljesített. Most kikapcsoltam az ublockert és bejön az oldal rendesen. Találkoztam már olyan oldallal is ami közölte, távolítsam el a reklám és követésblokkolót, ha megakarom nézni az oldalt. Gyorsan ott is hagytam.
Unoka sóhajtozik a kis maróasztalkám készülte láttán, de nincs munkalapnak valóm. Modelezéshez meg elég lenne neki. 115-ős lapú kis köfűrész és a dremel klón elférne rajta.
Ha nem azon gondolkodsz hogy kell-e, csak azon hogy milyen akkor nem lesz szálkás gondod nagyon :-)
Szépen lecsiszolod, olyan finomságúra amilyenre szeretnéd. Én vallom hogy kintre 120-as finomságúnál nem kell több (főleg korlátra), de el lehet 150/180/max 240 irányba menni.
Aztán lelazúrozod. Ez felhozza az apró szálakat, száradás után kicsit érdesnek érzed majd ezért finoman rácsiszolsz. Majd újabb lazúr réteg, azután már sokkal simább lesz, lehet hogy nem kell csiszolni, esetleg tényleg csak egy nagyon finomat és egy végső 3. réteg szerintem elég lesz. De előtte valamilyen alapozót is érdemes használni, nem túl sokat ismerek, én legutóbb színtelen "kinti" Sadolin alapozót használtam egy hintaágy ülődeszkáira, majd Sadolin vékonylazúr. De mintha a Milesinek lenne olyan lazúrja, amibe némi gombaölő cuccot is kevernek, de azt nem ismerem.