Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122663

Köszönöm, de sok ez nekem. Inkább egy szőke ciklon kéne.

Előzmény: stolaz (122659)
józsibácsi456 Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122662

Udv!

Nem  tudok litaniakat irni,ezer csak nagyjabol.

Ferinek igaza van.Ez nagyon nyekeressen eleg az iparkodashoz.Vannak 9-10 ezres fordulatu gepek is!Ez azert elarul valamit.

En 4500 ala nem mennek.Sajnos nalad a motor lesz a gyenge lancszem.Habar a fene tuggya,hogy mit mokoltal alaja.

A tarcsak varialasa becsapos! Szamit a kesek szama,a tengelyatmero.A keseket irtad,a tengelyatmero minel nagyobb,anal nagyobb centrifugalis ero hat.

Igaz,hogy elmeletileg ra lehet barkacsolni a motorra egy malomkereket,de annak akkora vibralasa lesz,hogy a osszeszakad az egesz vacaksag!

Nagyon nehez beszerezni azt a 2800-as motrot?

A gyalulas szelessege:ha meg nem adott,nincs meg meg a hozzavalo ,csak a tervek akkor azt tanacsolnam,hogy 260-asra csinald meg.Valsz  vezetod is levesz majd valamit,megaztan kesobb rajossz,hogy hianyzik az a tobb szelesseg.Aztan mokolhatod ujra.Szval igy latatlanba csak javasolni tudok.

Előzmény: kormi07 (122640)
torony78 Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122661

Én egy 50-es nyílású műanyag ciklont tettem egy 30 literes hordóra és ezt kötöttem a lidlis elé. Asztalba épített felsőmaróhoz tökéletes, dekopírt, excenteres csiszolót is jól szolgálja. Hasonló méretű, termelékenységű fűrészportermelőkhöz szerintem nagyon jó. Azt is tapasztaltam viszont, hogy ha egyszerre nagy mennyiségű forgácsot, fűrészport akarok felszedni pl. a körfűrész alól a földről, akkor a porzsákba is eljut a cucc, szóval akkor romlik a leválasztó hatásfok. Méréseket nem végeztem, csak tapogattam már többször a zsákot egy-egy hosszabb meló után.

Ugyancsak romlott a hatásfok, miután a hordó már kb. 1/3 telítettségen volt, szóval viszonylag hamar érdemes üríteni a bödönt, vagy esetleg nagyobb térfogatra váltani ha van lehetőséged, de így is mindenképpen megéri ahelyett, hogy porzsákot/szűrőt vennél.

Előzmény: UgyanPityu (122658)
józsibácsi456 Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122660

Udv!

A nyaron a fatelepek elore le vannak fogva.Men az epitkezes,sok a rendeles.Ez azt eredmenyezi,hogy morogva lancfuresszel  leszabnak neked valami vackot,osz mehecc.Ha erzed,hogy jo nehez,feher ,akkor az friss megmunkalt anyag,vizes.Gyors szaradasnal csavarodik,repedezik.Pld leszaladok a telepre keriteslecet venni.Hazaviszem,es masnapra a sogorokkal nekiugrunk,felutjuk.Nyar van,meleg van.Tuz a nap.Repedezni kezd a keritesdeszka. Friss volt,a napon elkezdett hirtelen sulni-foni.Hiaba az okoskodas,hogy de en lekenytem!

Mindenfelekepen szaraz agyagot vegyel.Ott is figyelni!

Hulyet kapok,amikor a foszer aszongya,hogy muszaritott,kozbe meg kint , akar a teto alatt all osszehanyva a cucc.Hat az lehet muszaritott volt a kamraba,de aztan a kinti levego paratartalma lesz a donto.

A korlat milyen hosszu ?

Surubb tagolassal jobban jarsz.

Előzmény: gergem (122646)
stolaz Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122659

Az is nagyon hatékony, de gyaluláshoz nem azt használom, hanem egy gyárit. Ezt: http://holzmetalshop.hu/DC-300

Paplanfa: hol laksz? Sokfelé járok, el is vihetem. Mondjuk ki is tehetném a kapu elé éjszaka, reggelre már nem lenne ott. De akkor nem olyanhoz kerülne aki örülne is neki... :-)

Előzmény: UgyanPityu (122658)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122658

Szia, a lidlis porszívó+ciklon kombináció mennyire hatékony?

Porszívó már van, most nézegetem az aliexpressen a kisebb ciklonokat.

Előzmény: stolaz (122655)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122657

Ez rohadt jó, és csak úgy? Kár, hogy iszonyat messze vagy :(

Előzmény: stolaz (122655)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122656

Majd beszélek Janibával,  bicóboltja van,  hozatok vele láncot meg kerekeket xd

Mondjuk hegesztős megoldásnak tűnik kicsit,  de orosz videónál ezen nem csodálkozok,  mindent túlbiztosítanak és vasból építkeznek,  az a tuti :) 

Előzmény: Raidx (122653)
stolaz Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122655

Elkezdtem építeni egy porelszívó rendszert, még tavasszal. Végül nem fejeztem be, inkább megrendeltem egy kész gyárit. Nagyon szívesen átadnám bárkinek, természetesen nem üzleti érdekből, hanem ajándékba. Az alábbi linken láthattok róla néhány fotót. A ciklon 1mm-es rozsdamentes anyagból készült, méretére az alatta levő 200 literes hordóból lehet következtetni. Ezt a hordót és a ciklont viheti, aki eljön érte Bp. belvárosába.

https://goo.gl/photos/QAz7xbiGyDCV999CA

elemes Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122654

Gérex gyártmányú szalagcsiszoló munka közben egyszercsak egy reccsenéssel megállt.

Mármint a szalag állt meg, a motor ment tovább.

A látvány kb igazolta, amire a hang alapján számítottam.

Namost ebből kéne működő gépet varázsolni (a belsejét már kitakarítottam).

Raidx Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122653

Jó is az sokmindenre. Egy M16-os menetesszárnak 2mm/fordulat a menetemelkedése még skálázható is.  Vagy nagyobb pontossághoz 16*1-es menetű oszlop. Gyári roterliftbe is látni a megoldást csk drágán mérik.

Előzmény: Törölt nick (122652)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122652

Az oroszok nagyon szeretik a láncot és fogaskereket :)

Nem ez az egy ilyen megoldás tőlük, de kéne :)

A másik amit linkeltem az még szebb, de annak sok hely kell :D

Ami nagyon jó ezekben a gyalusokban, hogy sokkal tisztábban használható, mint a maró, no meg kevesebb fogással oldható meg.

Lehet inkább gyaluval fogom megcsinálni az egyengetős részt, jobb lesz...

Ha eljutok oda egyszer csak valami csoda folytán

Előzmény: Raidx (122647)
rferi Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122651

Tökéletes!

Előzmény: Törölt nick (122645)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122650

Részemről így csináltam asztalt:

sarokról hoztam 5x5 stafnikat, ezek a lábak, ill. összekötők.

5x2 pedig a többi, nekem bőven sok és elég stabil is. Ezen kézi gyaluval nem nagyon gyalulok, max gépivel, oda meg bőven elég, hátul lekereszteztem ahogy itt javasolták hulladék fával :D Semmit se dobunk ám ki :) Ez konrkétan egy 30 éves szétszedett létrából jött ki, igaz csak egy keresztlécet kapott, 13cm széles, bőven elég, stabil lett nagyon az asztal tőle.

Itt feltettem a kereszt stafnikat és 2 oldalára 1-1 lécet, azon végig maróval egyengettem, szép lett, szép görbe, középen mélyedés van (maró súlya lehúzta a két 5x5 stafnit) :D

Én barom, miért nem zártszelvénnyel csináltam, a másfél méteren van majd 1cm görbület. Most fogom kijavítani az asztalt 2 szimpatikus zártszelvénnyel, akármennyire is undorító itt ilyet írni, de nem szórakozok vele sokat :)

Az asztal teteje meg egy hulladék, bontott bútorlap. Nem sajnálom, ha tönkremegy, van másik :D Tényleges hossza 185 és 70 mély, nekem ez pont optimálisnak jött be. Nem merem leírni össz mennyibe került az asztal összerakása, mert elkergetsz...

Meg kell csinálnom, mert így nem tudok normálisan egyengetni maróval.

Készül lassan egy másik asztal, amibe belekerül a straus körfűrész (asztali), a maró meg dekopír is, ez tervek szerint 2 méteres lesz kerekekkel megáldva. De lehet felezem és egy fűrész és egy maróasztal lesz, ezt még nem találtam ki teljesen :)

Előzmény: gergem (122646)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122649

A legújabb divatú sörpadokkal tessék majd bizonyítani a lokalizációt. Van olyan érzésem, hogy csöcsfotó is be fog csúszni a képen, mert a söröskorsókat csak úgy sikerül majd megtalálnod.

Előzmény: Pillanatragasz (122648)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.09.18 0 1 122648

Aggyisten. Űdvözlet németországból , már elkezdtem a gyűjtögetést, még semmi említésre méltó szerszámgépet nem találtam  még kb 5  max 6 hét Aztán jövök fórumozni . Addig is jó fűrészelést mindenkinek. 

Raidx Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122647

Igí is lehet:        Vagy így:  

gergem Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122646

Köszi szépen. Ezt a választ, meg a másikat is. Anno ütvefúrónál gondolkodtam a márkák közt, akkor végül Skil Masters lett, ami egyelőre nagyon is jónak tűnik, de azt többet használom, mint ezeket a gépeket fogom. Legalábbis, mint ezeket fogom a következő időszakban :)).

Köszönöm az egyengetéses választ is. Ha csavarodva is van, akkor szerintem veszek inkább másikat. Ami miatt felmerült bennem ez az egész: amikor a munkaasztalt csináltam, kitaláltam, hogy legyen neki gerendából a lába, 400x10x10-es gerendát ha veszek és 5db-ba vágatom, akkor pont jó lesz, gondoltam. El is vágták, el is hoztam. A gond, hogy a vágások egyike sem 90fok volt (ezt most már tudnám kezelni), valamint a gerendában voltak igen vastag repedések (hasadások) is, gyakorlatban a méret 9,7 és 10,3 közt váltakozott. Ez azért már nagy különbség, főleg, hogy volt, ahol a két merőleges oldal aránya volt ez. Az asztalt végül jó sok csavarral megoldottam, stabil és szinte teljesen vízszintes, de a teraszkorlátnál ez nem járható út.

Ha tudtok dél Bp-en olyan helyen, ahol tudok válogatni is, akár 8-10m gerenda esetén is (tudom, hogy ez kis tétel), megköszönöm, ha mondjátok. Igazából úgy vagyok vele amúgy, hogy most sokat agyalok, próbálok a legrosszabbra felkészülni, aztán ha megvan a döntés, uccu neki :). A kéziszerszámokat (fűrész, véső) mondjuk már megrendeltem.

Előzmény: Törölt nick (122642)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122645

Kicsit késve reagálva, de most lett aktuális: végül csak elkészítettem magamnak a tengelybilincset. 

Megfúrtam tengelyátmérővel (20mm forstner), majd 4-4 átmenő csavarnak a lyu ... jajj ... furatokat. Majd szalagfűrésszel kettévágtam. Az a kiesett anyag pont elégnek bizonyult ahhoz, hogy a 4 átmenő csavar kellően rászorítsa a tengelyre. Kapott stressz-tesztet is rendesen, ugráltam a 100 kilómmal rajta, nem akart odébb mászni. Dr. Ramaty akácából maradt még, abból farigcsáltam ki.

Ékszíjtárcsa: a motoréval ugye már korábban elkészültem és jött a kérdés, hogy a hengerek tengelyével (ami persze nem 19mm mint a motoré hanem 20mm) hogyan alakítsam centrikusra. Ekkor ugrott be ez a Matthias Wandelnél is látott módszer, amit kicsit megtuningolva nemcsak magát a kör alakot de az ékszíj árkát is meg tudtam csinálni a körfűrésszel. Egész jól működött:

Ez itt éppen az első tesztdarab (kicsit elmászott a középvonal, kapkodtam) de az ékszíj tökéletesen illeszkedik bele. Szép apró lépésekkel egyáltalán nem volt zizis a módszer (képen lehet nem úgy látszik :-)

Megcsináltam az ékek helyét is, ékek legyártva, hengerek szilikonozva (ba***ameg, szürkét akartam de mellényúltam a polcon ... jóvanazúgymaradáttetsző), szóval holnap-ma kezdem a vázat összerakni.

És a korábban az oszcillációhoz tervezett régi BD akkus fúrós megoldással ellentétben egy bontószökevény hátsó ablaktörlő motor lesz a befutó.

Az akkus motorja alacsony fordulaton nem elég erős (két ujjheggyel, gyengén szorítva is simán megfogtam -> azmegnemjó) , ezt az ablaktörlőmotort meg egy ilyen PC táp simán meghajtja:

Készül majd egy összefoglaló videó is, de az majd csak a végén (a váz építése nélkül is 45GB/3.5 órányi nyersanyag gyűlt össze). Ha minden jól megy, talán estére már oszcillál a szalag.

Előzmény: jcsapo (122338)
rferi Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122644

első blikkre olyan 3000-3500 fordulat kéne annak a tengelynek. Az is még csak 15 m/sec, alsó hangon elég.

De egy 3x gyorsító áttétel éppen elég lesz annak a motornak, nagyobbat nem tennék rá, mert csak a kínlódás lenne a gyalulással. Szóval szerintem ennél feljebb ne menj, bár a felületnek jó lenne a nagyobb fordulat.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.18 0 0 122643

"Ami gondom, az a hosszanti iránti vágás: ha nem egyenes a fa valamelyik íve, akkor azt kijavítani. Konkrétan ha mondjuk van egy 100x12x12cm-es gerendám, aminek az ívei mennek jobbra-balra, akkor az elején úgy értettem, hogy ehhez ajánlod a körfűrészt vezetővel. Most viszont, ha jól értem azt mondod, hogy ezt is jobb kézivel? Kézihez is létezik vezető?"

Namost, vegyük a legrosszabb esetet: a 12 centi vastag gerendád meg van csavarodva, mint egy nyalóka vagy propeller. Tehát nincs egy egyenes oldala. Ezt azért ölég macerás lenne akár kézi, akár asztali körfűrésszel kiegyengetni. Olyannal meg főleg, aminél eleve forgatni is kell az anyagot, mert kevés a vágáskapacitása. Szerintem felejtős. 

Erre az egyengető/vastagoló (hobbistáknál legtöbbször kombinált) gyalu való. Csinálsz egy referencia sík oldalt, az egyengetővel. Addig tolod rajta amíg sík nem lesz. Ezt a sík oldalát az egyengető vezetőjének nyomva (ami derékszögben áll az asztalhoz képest) meggyalulod a másik oldalát, így lesz két síkod, ami egymásra merőleges. Ekkor betolod a vastagolóba, és a szemben lévő oldalakat is meggyalulod, így lesz 4 sík oldalad.

Ez lenne a "hivatalos" út. De ha lesz egy maród, akkor akár azzal is egyengethetsz. Az elve az így nézne ki (odatekertem ahol elkezdi bemutatni, de nyilván előtte is érdekes, hogyan készíti el a segédet):

https://youtu.be/DezxCIl6ynM?t=909

Nem tudom 8-as szárral kapni-e ilyen "egyengető" marószárat, de alternatívaként szóba jöhet keresztéllel rendelkező nútmaró, vagy sima nútmaró, pl ilyen.

Aztán annyit érdemes szem előtt tartani az ilyen egyengetős sztori kapcsán, hogy ha van mondjuk 20 db 12x12x100 centis gerendád, amiből legyen csak kettő csavarodva, akkor az a kettő (miután kiegyenesítetted/derékszögesítetted őket) nem lesz már csak 10x10 vagy 11x11 centisek, függően a csavarodás/vetemedés mértékétől. Azaz: küldheted utána a többit is, hogy egyformás legyenek (hülyén nézne ki 2 keskenyebb gerenda. De persze van az a verzió is hogy "jóvanazúgy", ekkor maradhat is :-) Vagy C verzió: ha nem vészesen van csavarodva, kis ügyeskedéssel (nomeg esztétikai kompromisszummal) besuvaszthatod valami kevésbé látszó részre a selejtet. Pl a teraszkorlát legelső oszlopának fal felé eső eleme. Vagy az andráskereszt egyik eleme. Stb.

Végiggondolva -> lehet hogy kezdőként nem egyengetéssel akarsz szenvedni :-) (főleg megfelelő szerszám hiányában) Ha tudsz olyan helyet ahol engednek válogatni, akkor ott vegyél anyagot és addig turkálj amíg elfogadható darabokat nem találsz. 

Előzmény: gergem (122628)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122642

Hű .... nehezeket kérdezel :-)

Az hogy az Einhell a legalja, az szerintem barokkos túlzás. Szerintem sokan használnak itt Einhell-t, ilyen-olyan szerszámot. Nagy anyázásokról még nem olvastam. Persza a Maki azért feljebb van, de kifoghatsz abból is hibásat, ld a gérvágós esetemet, ment vissza a feladónak, helyette vettem Metabo-t, eddig szeretem.

Azért ajánlottam az Einhell-t, mert most kezdesz neki ennek a mókának, de még nem tudod mennyire fogod szeretni, meddig akarsz eljutni - ilyenkor lehet érdemesebb alacsonyabb árszintet belőni. Nem mindegy hogy 100e Ft-nyi cucc porosodik majd a sarokban, vagy 40e. De azt te tudod jobban, neked mennyire fájna. Plusz azért is mentem el erre az ajánlattal, mert írtad hogy a 40 ropi most sok lenne. Így ha most csak a maró kell, 15-ből (plusz a marószárak) megúszod. De ha ki tudsz várni, érdemesebb Makita/Maktec felé elmenni. Rájuk pl 3 év gari van.

Előzmény: gergem (122629)
kormi07 Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122641

2 késes a gyalutengely.

kormi07 Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122640

Üdv emberek, nem jártam még erre.

Egy egyengető gyalunak mennyi a vágási sebessége m/s, nagyjából?

Van egy ~250mm széles, ~100mm átmérőjű gyalutengelyem, egy 2,2kW háromfázisú motorom 960f/min, ehhez kéne valami áttételt számolnom, főként fenyőfa gyalulásra kellene, 140-150mm szélességben max.

A motoron 160, a gyalun 100mm-es tárcsa van, abból ~1500-as fordulat, és 7,75m/s késsebesség adódik, de azt kevésnek gondolom, gugli meg nem segít.

Ha valaki tudna segíteni, megköszönném.

halaloszto Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122639

bringát le kell takarni, meg kell venni kompresszort, akkor le tudod fújni indulás előtt. a youtube huszárok akiknek szép tiszta a műhelye, mind légtisztítót használnak.

a műanyag nyelem a tajimához uszkve 10éves, semmi baja. inkább vegyél tartalék lapot. olyan a foga mint az üveg, ha szeget, kapcsot, bármi fémet fogsz vele, azonnal letörik.

Vajk

Előzmény: csjoco74 (122634)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122638

Hát az valóban nem, de ne járj úgy, mint én. Kézi fűrész nem porol, hát avval vágok asztalon. Erre nem töröltem le és beindítottam az excentert, no itt meg is szivattam magam, repült mindenfelé a por :D

Előzmény: csjoco74 (122637)
csjoco74 Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122637

ezért érdekel a tajima fűrész ... tudom nem mindenhez, de az nem porol :)

Előzmény: Törölt nick (122635)
csjoco74 Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122636

Az alábbi szerszámok vásárlását tervezem, részben az itt olvasottak alapján.

Van még pár kérdés , köszönöm előre is a válaszaitokat. 

Tajima húzófűrész : hajlított nyéllel - van jelentős különbség a műanyag és az aluminist nyél között? fogás, tartósság, stb? Ehhez még tervezek egy GNB230 lapot és egy GNB 300-at

Tajima Magnum

véső készlet :

Ajánlott/bevált márka?

Mik a leggyakrabban használt méretek?

Érdemes készletet venni, azt látom úgy olcsóbb.

gyalu : Stanley az ajánlott márka, viszont hihetetlen a termékskála ... mi kellhet nekem? mi az a méret és kialakítás ami jól bevált? SB3 ?

Szóval be akarok vásárolni és olyan szerszámokat szeretnék, ami tartós és jó ... és nem kell cserélni sokkal jobbra egy félév múlva

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122635

Amíg nem kapcsolsz asztali körfűrészt még talán. Ha kapcsolsz majd kizártnak tartom :D Ill. ha alul-felül szívod jó helyen talán, de teljkesen pormentes nem hiszem, hogy lesz

Előzmény: csjoco74 (122634)
csjoco74 Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122634

rendezgetem a műhelyem ... mennyire elérhetetlen az hogy "pormentes " legyen?

a műhelyben van a bicajom és pár más dolog, lehet ezek mellett barkácsolni, megfelelő elszívással?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!