Az ókori egyiptomiaktól a jelenkori svédekig az a rengeteg ember, aki nekifogott fából tárgyakat készíteni, csinált már a legfosabb nyírfából is széket, meg asztalt, és kurvanehéz vasfából is csónakot.
Szóval gyakorlatilag bármiből csinálhatsz bármit, nem te leszel az első, ez tuti.
De szerintem középpontos hegyes csúcsra mindenképpen szükséged van. Különben hogy illeszted az általad anyagközépnek vélt/kiszámolt/jelölt pontot a forgácspontra? Bár lehet szemre is lehet, állítgatással. De hegyes csúcs+" valamilyen karmok". Ilyen van öntvényből az esztergámon (amit mostanában nem találok).
Nemtom milyen eszközöd van a készítéshez. Köszörű? menetvágó? De ha azt mondod hogy letolja magáról az anyagot, akkor inkább az ellenoldali (mozgó szán? vagy menetes száras szorítás?) feszítőnél kutakodnék.
De a RaidX által posztolt körkivágó se lehet rossz ötlet, főleg ha van megfelelő méretben és nem kóvályog (nagyon).
Szia! Én magyar fűrészben még csak kiskőrösiről hallottam. Ami persze nem zárja ki h Nagykanizsán is gyártanak, de én csak fűrészlap-élezőt találtam a guglival. Nyomát sem lelem nagykanizsai szalagfűrésznek. Ami gyanús ...
Honna jött az infó h "elvileg" nagykanizsai gyártmány? Ha hirdetés akkor a hirdetőtől egy rozsdás de olvasható adatlapot is be kéne kérni fényképen. "Elvileg" adatokkal nehéz segíteni :-)
Azért az nem mindegy, hogy fordulatonként kétszer, vagy 3-szor terheled le, bár a tengely tömege sokat segíthet ezen. Az alacsony fordulatú motorok jóval érzékenyebbek a terhelésre mint a 2800-at forgók, kisebb fordulatszámesésre állnak meg.
Láttam én 10 cm-es rönköt is megfogva hasonlóval. Ráadásul az orosz gyerek nem sokat tökölt a központosítással. Az elejét nézni is rossz volt de nem repült ki.
Matyi /Mathias Wandel/ profibb megoldása: 5 perc tályékán készül a lényeg de ami az első másodpercekbe látható azis jónak tűnik. Bár az gyái szerintem.
ezt ismerem. ez az, ami csak ilyen lécekre működik, nem tud nyomatékot átvinni. plána ha ilyen szimmetrikus csúcsosra csinálja. ez így ugyanis tolja kifele magát a fából amikor nagy a nyomaték.
Érdemes végig nézni a mini fúrógépes faeszterga készítését. 3:50 környékén a csúcs is látható. Azt a megoldást több ilyen egyszerű szerkezetnél is láttam. Akár a forgórész akár a támasztórész felől alkalmazzák.
Mondjuk nem tudom mi lehet a nagy átmérő, de gondolom nem 20 centis farönk, ha fúrógépes az esztergád :) És nem tudom mennyire kell azonnal.
A házi tokmányamhoz kell menetmetsző, 25 (30?, 35?) forstner és B verzióhoz egy köszörű is. Anyag: 18-as rétegelt, esetleg bútorlap és egy egyenes tengely. És így nagy hirtelen:
A verzió: ha van egy egyenes darab tengelyed (akár polcvas), nem kell hosszú, mondjuk max 7-8cm. Amire egy M8, M10-es menetet rá tudsz vágni. Rávágsz mondjuk 35mm menetet. 18-as rétegeltből vágsz egy kb kör alakot, mondjuk D=~50mm (mekkora átmérő a nagy?). Tengelyátmérővel megfúrod középen, a kifelé néző oldalon megsüllyeszted 25-ös forstnerrel, hogy beleférjen egy M8-M10-es csavar és egy fakötésű alátét. Feltekersz a menetre egy M8-M10 csavart, majd fakötésű alátét, majd a 18-as rétegelt lemez, majd az ellenoldali alátét és anya (ezek ugye be vannak süllyesztve) Ezt így centrikusra esztergálod, radiálisan és ha libeg, akkor sikban is. Ez már jó alap lehet. Az is lehet hogy mindenféle hegyes csúcs nélkül is megfog nagyobb darabot (nem tudom hogy a szánom milyen a szorítód)
B verzió: ugyanaz mint A, csak hosszabb menetet vágsz. Annyival hosszabbat hogy felerősítés után kikandikáljon a tengelyből max 1 cm. Ezt az egy cm-t hegyesre és centrikusra köszörülöd úgy, hogy köszörűhöz tartod a fúróba fogott tengelyt, kb 45 fokban, csak a szöget próbáld nem változtatni. És forgó fúró mellett pillanatok alatt lesz egy hegyes és centrikus csúcsod is, ami kilóg a házi tokmányodból. Én így csináltam 8 db M6-os csvarból furatátjelölő eszközt a motor felfogatásához:
Ez meg a sík falap elég lehet.
C verzió: ha nem elég, beütsz pár szeget, egyenletesen elosztva, olyan távolságra a tengelytől amilyen nagy átmérőjű darabot akarsz befogni. Illetve nyilván közelebb. Ez meg a központos hegyes csúcs már elég kell hogy legyen, legalábbis "játék esztergához" :-)
Ez így nem annyira talált megoldás, mint csinált de ha vannak ilyen cuccaid (menetmetsző, köszörű) és találsz egy tengelynek való darabot sztem fél óra és megvan. Méreteket fejből/hasból írtam, lehet érdemes lerajzolni/átgondolni még egy kicsit.
Lenne egy esztergányolós kérdésem. Van egy ilyen fúrógépes játék esztergám. Van saját főorsócsapágya, nem a fúrógépet gyilkolja. Adtak hozzá egy ilyen menesztőcsúcsot, ami használhatatlan. Kicsi az átmérője, és nem farkasfogas hanem szimmetrikus a kettő darab foga, ezért kitolja magát a fából. Fel lehet tenni a helyére a fúrótokmányt, és akkor abba bármit fogni.
Mit találhatnék hamar egyszerűen, ami alkalmas nagyobb átmérőjű dolog megfogására?
Ígérem ezen kívül már csak a részletes építős videó jön, de annyira örülök hogy jól halad a szalagcsiszoló, hogy gondoltam összedobok egy rövid kétpercest hogy állok ...
... még sok minden hiányzik, pl az oszcillálás, emelhető asztal, extra hengercsiszoló csonk a fix henger folytatásaként, a grafitlap a szalag alá, PORELSZÍVÁS(!) ... eszméletlen mennyiségű port generált a ~negyedórás teszt. De a lényeg, amitől kicsit tartottam: a 750W-os motor elég lesz, a nagy felületű csiszolást is jól bírta minimális lassulás mellett. A videóban csak a 80-as papírt látni, de feltettem a 120-ast is, igen szép felületet csinál relatíve gyorsan.
1450rpm, 1:1 áttétel, 100 mm átmérőjű henger -> így nem jön ki túl nagy szalagsebesség (7.6 m/s) de nekem ennyi is elég lesz az első tesztek alapján. Max lassabban járok, tovább érek :)
Az én 1100W-osom már nem kapható. Webboxba ingyenes a szállítás. Az igaz, nyerít mint egy forma 1-es autó de szív is rendesen. Ha sok pémzed van meg sokat dolgozol vehetsz olyat is ami csendesebb és kapcsolja a gépet is. Vagy csinálsz elszívót SK. Van róla filmecske a youtuben.
Viszont iszonyat ereje van, ami miatt nem kötöm rá a sima porszívót, mert nagyságrenddel kisebbet szív :) Itthon is vannak már hasonló árban, amikor kerestem nem leltem anno és németből jött a cucc.
Ha ez tönkremegy majd keresek vmi jobb megoldást, főként csendesebbet, de kérdés ami így szív az lehet csöndes is?...
Eta Sirius is tökéletes lenne neked. Minden vizes porszívó, takarító ilyen motorrl rendelkezik, befoghatod a szívóoldalt, semmi baja nem lesz, csökken az áramfelvétele is, mert nem végez munkát. A sima átáramló hűtésű visítós porszívókat felejtsd el, ipari hulladék mind. A kollektoron átáramló beszívott levegő a hűtése, minden csapágy-szélzajt és kollektorzajt okádja ki magából, ezért ordít. Pár nappal ezelőtt linkeltem egy porszívóra való mufflert (hangtompító) nézd meg, és érdemes ráeszkábálni minden porelszívóhz, vagy venni egy központi porszívókhoz való gyárit.
Ezeknek az álló, úgynevezett ipari porszívóknak az a hatalmas előnyük a simával szemben, hogy a motornak két szarva van. Az alsóra rakják fel a szíváshoz való turbinát, a felsőre pedig a motor hűtéséhez szükséges lapátkereket. A motor szépen kihűti magát a szoba levegőjével, és nem megy át rajta a porszívón átszívott, porzsák által úgy-ahogy megszűrt, tehát koszos levegő.
Mondanom se kell, hogy ez mekkora előny!
A csapágyazása nagyságrendekkel tovább bírja! Meg a forgórész is, hiszen nem bombázza a 20-25 ezres fordulattal (tehát komoly kerületi sebességgel haladó) tekercselést mindenféle kósza kosz, lekoptatva ezzel róla szépen a szigetelést, és okozva ezzel a végső zárlatot benne.