"hogy szerintem ócska, talán hőre lágyuló műanyag az alapja"
Nehéz helyzetben leszel, ha nem hőre lágyulót szeretnél.
A nem hőre lágyuló anyag mennyivel jobb?
Meglepődnél mi készül az autódban ócska hőre lágyulóból. Teflon és kevlár töltéssel ...
Na az már olyan mint itt a fórumon az egzóta fák ....
De ha "csak" műa lap kell, bemész egy vas anyagokat forgalmazó telepre, ott általában adnak.
Igaz az is lágyuló lesz.
"perem lecsiszolva" - na ez a művelet műanyagnál mindig problémás
Ha a fa nem jó, mert melegít, miből gondolod, hogy a szivacs nem fog?
Szerintem neked egy lábakon álló kell ami nem érintkezik a te lábaddal. Amikor feleségem terhes volt és már ülni sem volt jó, akkor a kihajtható lábas reggeliző asztal tökéletes laptop állvány volt. Néha még most is azon netezik, mert inkább fekszik, mint üljön a gép előtt...
Nem melegít, tud hűteni a gép, lehet alatta mocorogni. Háromezeré épp láttam a Jysk szórólapon.
Primitív=műanyag lap, sarkok kerekítve, perem lecsiszolva, hogy ne legyen éles+ két, levehető szivacshenger. Ha lenne megfelelő szerszámom és alapanyagom, valószínűleg én is el tudnám készíteni. Hajlításról, Logitech minőségről szó sem volt. Amikor utoljára, úgy 10-12 évesen csináltam ilyet, az egész jól sikerült. Szépséghiba a dologban, hogy az a műanyag max két centi széles volt és az iskola biztosította az anyagot és a szerszámokat is.
Azt meg nem tudom, miért vagytok képtelenek elfogadni, hogy a boltokban kapható állványokat, tartókat, hűtőpadokat már végignéztem, ami olyannak látszott, hogy érdemes, azt kézbe is vettem és egyik sem felelt meg.
Az a yenkee pl ott vérzik el, hogy szerintem ócska, talán hőre lágyuló műanyag az alapja, a két szivacs magassága meg alig tér el a valóságban, nem döntött. Plusz a hátsó alátámasztás elég rossz helyen van. Kicsit megmozdulsz alatta, már borul az egész. Létezik még Dell márkanév alatt is, de az meg egyenes felületű, nincs benne döntés, emiatt pl ágyban heverészve már használhatatlan.
Én is a hármasra szavazok. Van bőven hely a hosszabb anyagok kifutására is, elég széles anyagot is tudsz vágni és a fűrész/maró utáni rész egyben kiváló munkaasztal is.
És ahogy Paco is megjegyezte, a fűrész vezetője kis kiegészítéssel felhasználható a maró vezetőjének is. Míg 1. 2-nél (ebben a formában) nem.
Mondjuk a hármashoz műhely is kell, mármint kellő alapterületű.
Ööö, szerintem a műanyag megmunkálása egyáltalán nem primitív és triviális művelet. Lehet hogy maga a laptoptartó szerkezetileg "primitív", de ilyen alakú műanyagok nem teremnek a polcon, szóval meg kell munkálni. És ez nem magától értetődő egy otthoni műhelyben ... egy műanyaggyárban igen, de itt nem műanyaggyárosok vannak :)
De végre megmondtad milyen(hez hasonló) lenne jó, ez már támpont (eddig csak azt mondtad meg nekünk, mi az ami nem jó):
Jó szivacsos, hátsó szivacs magasabb szóval döntve is van, műanyag, csúszásgátló felülettel ... az én szemeben funkcionálisan nem sokban különbözik az N500-tól.
Úgy látom nem vagyok egyedül azzal, hogy nem értem miért fázol a fától ...:) Kétlem, hogy melegebb lenne a combodnak egy szépen megmunkált, fából készült laptoptartótól. És amúgy meg szebb is mint egy műanyagdarab. De ízlések és pofonok.
De végiggondolva a műanyag sztorit, kb így néz ki oldalról az N500:
A kék műanyag az OK, sok munka nincs vele. A piros az egy hajlított elem, össze kellene ragasztani a kékkel. A zöld rész meg a szivacs. Ezt egy kárpitos ember el tudná készíteni simán. De egy ügyeskezű akárki is.
A műanyag hajlítása meg házilag ... nos plexit hajlítottam már hőlégfúvóval, de az minden lenne csak nem szép, ha így készítené valaki:
Azt azért ne nagyon várd, hogy valaki műanyagból legyártja neked logitech minőségben az N500-at. Legalábbis nem hobbiasztalos műhelyben :)
"Gyermekkoromban voltak olyan ismerős szakik, akik rendelkeztek a szükséges ismeretekkel és felszereléssel, de manapság..."
Manapság is vannak jó szakik, még jobb anyagok és felszerelés, csak gondolom gyerekkorodban még dúlt a szocializmus, az emberek órabérben dolgoztak és minden műhelyben akadt 1-2 "ráérős" ember aki szórakozásból pár üveg sörért fusizgatott, hisz belefért a munkaidejébe. A mai rohanó, teljesítményorientált világban viszont örül mindenki, ha a napi feladatin túl van és nem ér rá extra igényekkel tökölni. Ha esetleg valaki mégis vállal ilyet, annak borsos ára lesz.
Ilyen dolgokat vagy magának barkácsol az ember vagy keres egy már nyugdíjas szakit, aki unaloműzőnek baráti áron örömmel megoldja...
Ha a stellerre erősíted a marónak a stellerér, akkor a távolság is megvan, a szilárdság is, és oldalról hozzáférsz. Az asztal elég hosszú, hogy az anyagot felfektesd rá, és elöl a sínbe be tudod szorítani a fésűt a stabilan tartáshoz.
A fűrész része triviális, viszont a stellert el lehet húzni egész a marórészre, a széles anyagok vágásához.
Én az 1. változatot készülök megépíteni. Nagyon egyszerű oka van: én inkább szélesebb anyagokat vágok, mint hosszúkat. Úgy gondolom, akkor így jobb és fontosabb az oldalsó alátámasztás. Nyilván lehetnek más szempontok is, nekem így jó.
Nem mindegy szerintem az sem, hogy a műhelynek milyenek a méretei, az oldalak arányai. Azt is érdemes figyelni, milyen anyagot merre tudsz tolni.
Nekem az első elrendezés a legszimpatikusabb. Először is azért mert ez az asztal a többihez képest kisebb, barkácsműhelybe még el is férne. Viszont ezen az első asztalon a marógép vezetőjét én elforgatnám 90 fokkal, és akkor hosszabb anyagot is megtudnék marni úgy, hogy a már megmart anyag a fűrészgép asztalára is rátolható lenne. A marógép mostani vezető elhelyezkedése nekem nem tetszik, szerintem a munka is kényelmetlen így. De ha elforgatnád 90 fokkal akkor tökéletes asztal lehetne belőle. A második képen lévő asztal nálam egyáltalán nem jön be, mert az asztal óriási, a fűrészgép és a marógép túl messze van egymástól.
De a harmadik elrendezés sem lenne rossz, ha az asztal nem lenne olyan hosszú.
Én vennék a sporttárs helyében rétegelt lemezt, 2db-ot. Egyiket meghagynám, a másikat megfaragnám úgy amilyen a logitech, és el is vágnám, majd szögbe dönteném 2 db háromszög segedelmével. Ótán megkárpitoznám a most kapható lidlis kárpitos tűzőgéppel, polifoam alappal, vékony szivacs ráburkolással, damaszkuszi selyemmel.
Sajnos nem látunk a fejedbe, az elmondásod alapján eddig senki nem találta el hogy mit akarsz. De arra készülj fel hogy ha tálálsz is megfelelő embert az drága lesz mert az egyedi dolgok mindig drágák.
Tegnap voltam a praktikerben, és olyan laptoptartót láttam, ami műanyag, lábakon áll, jobb fele vízszintesen áll az egérnek, bal felét lehet emelni a gépnek.
Szerintem ágyba van kitalálva.
Nem nézed meg, hátha tudnád kiindulásnak alkalmazni.
Nem. Zárt lap kell mindenképpen (nyáron sokat van az ölemben a gép, az izzadság párolog, kicsapódik belőle a só a gép alján és belsejében) és az sem nyerő, ha kemény műanyag az alja. Rövidnadrágban elég kellemetlen tud lenni. ;)
Boltokban kapható tartókon rég túl vagyok. Lehet, hogy gyenge a fantáziám, de amit kapni lehet, azok közül egy sem olyan, ami megfelelő lenne, és átalakítani sem igazán lehet/érdemes. Amit te is linktél, annak a pereme problémás. Eredetileg egy Logitech Lapdesk N500-at szerettem volna, de olyan már nincs. A többivel meg mindegyikkel van gond.
De a kérdés nem is igazán a konkrét darab lenne, hanem hogy ilyen primitív dolgokat hol lehet elkészíttetni?
Gyermekkoromban voltak olyan ismerős szakik, akik rendelkeztek a szükséges ismeretekkel és felszereléssel, de manapság már műhelyeket sem látok.
Azért nem triviális esetemben a megfelelő műanyag lap beszerzése, pláne olyan ragasztóé, amivel egy tépőzár a kellő erősséggel rögzíthető hozzá. Kompromisszumokkal persze megoldható, de ennyi erővel egy karton dobozból is elkészíthetem a tartót.