nem tudom mekkora felület. 15ös nyír rétegelt 5000/m2 körül, 150x150 a táblaméret. 18-as fehér bútorlap 2500 körül, 207x265. natúr forgácslap 2000Ft/m2, 207x270cm. 18as osb 1800/m2, 125x250cm.
nekem 15-ös osb van a padláson, 60as osztással, simán mernék ugrálni rajta. iránya nem mindegy, szálirány merőleges kell legyen az alátámasztásra! 18assal nyugodtan indulnék a galériának. kérdés még hogy a táblaméret hogyan adja ki.
a gipszkartonnak mindenképp készíts egy független keretet a faváz alá, hogy ha a fa födém kicsit behajlik, ne direktbe nyomja a kartont.
Ha alulra gipszkartot tervezel akkor merev kel legyen a padló különben az illesztéseknél mind össze repedezik. Akár két réteget is tehetsz egymásra . A fölső réteget keresztbe.
"Opció lehet még az M6-os alátét felfúrása 8 mm-re"
Megpróbáltam. Mivel nincs olyan kis gépsatum, kézzel meg ugye lehetetlen lefogni, csináltam az oszlopos alá keményfából egy olyan segédet, hogy 18-as forstnerrel épphogy belefúrtam a fába, hogy kiemelkedjen a fa síkjából még kicsit az alátét. Majd szintén keményfából fölé egy réteget, amit a PBD 40 saját szorítójával mintegy rápréseltem az alátétre. 10-es fúróval fúrtam egy likat hogy legyen helye a fémforgácsnak kijönni, majd 8,5-ös fémfúróval .. nos úgy megforgatta az alátétet így is, hogy szó szerint füstölt a fa ... :D Aztán letettem róla.
Értem. És mekkora területet kell betakarni? Azt vágom hogy 250x60-as az osztás meg hogy egy gyak. alvós galéria lenne.
Csak morfondírozok: 45e-et írtál rétegeltre ... hmm. Akkor jó nagy fekvőhely lesz :) Legalábbis egy 12-es nyír rétegelt négyzetméter ára kb 2500 Ft, abból egy 18m2-es területet beborítasz. Azaz egy 2,5mx7m-es területről beszélünk. De mondjuk legyen 15mm-es a rétegelt, 3200Ft/m2, abból is kijön igen nagy terület (~14m2, 2,5mx5,6m).
Nem kétlem hogy utánanéztél, csak érdekel hogy milyen rétegelttel számoltál/mekkora területre.
Az a terv :) Az anya és az alátét közé még rugós alátétet is tennék a csapágyháznál, az ha jól tudom segít a kilazulás ellen.
A motortartó "bak" az 4 db. M10-es menetesszáron áll, oda M10-28-as alátétet használtam. A csapágyházaknak pedig M6-18-as átmérőjűeket. Vagy ha M8-assal csinálom, akkor nem tudom milyen átmérőjűt kapok, de 18 mm (max 20) átmérőnél nem akarok feljebb menni, mert ennyi fér oda a csapágyház talpához. Már se a csapágyházat nem szeretném alakítani (keskenyíteni), sem az alátétekkel nem akarok bűvészkedni/reszelni/levágni.
Azt megkérdezhetem hogy azért bútorlap, mert az van kéznél (effektíve "ingyen") vagy még nem vetted meg csak tervezés van.
Nem is tudom van-e itthon legalább 60 cm-nyi bútorlapom, de ha van akkor holnap ráteszem 2 deszkára, ráállok (102 kiló) és megnézem mennyit hajlik.
Azért ha el is bír majd ... nemtom. Én kicsit bizalmatlan vagyok ezzel a megoldással szemben. Csak forgácslap, nem a nagy terhelésre van kitalálva (még ha nem is koncertet rendezel rajta) ... nem lenne jobb rétegelttel? Ahogy motorosnál is van.
Oké, de az rétegelt lemez, ami azért jóval erősebb, és ha hajlik sem törik könnyen, szemben a bútorlappal. De ettől függetlenül elég lehet a bútorlap, én is elégnek érzem a 18-ast, csak kéne egy kis megnyugtatás, vagy tapasztalat. :)
Nagyjából ilyen a szerkezet, csak deszkázás helyett natúr forgácslapot (bútorlapot) szeretnék használni. Ha a távolság az alátámasztások közt 60cm , akkor elég-e a bútorlap?
Szóval adott egy fa vázszerkezet, amit le szeretnék burkolni natúr bútorlap táblával. A vázszerkezet fái közt a távolság 250 X 60 cm. A kérdés, hogy elég-e ehhez a 18-as bútorlap?