Ezek a "One Time Tool" szerszámok státuszszimbólumok.
Nem az az elsődleges cél, hogy legyen egy olcsó, pontos derékszöged, vagy párhuzamvonód, vagy mittoménmid. (rengetegféle cuccot kínáltak az elmúlt években, ha akarod összeszedem miket)
Az a lényeg, hogy bekerülsz a brancsba, ha ilyened van.
Amikor kontraktorként kimégy a terepi munkára, és ezt veszed elő a műanyag kofferjából a vevő előtt, akkor megnő az ázsiód. Akkor már ki akarja neked pengetni a másfélszeres munkadíjat, mert te vagy a jani, akinek olyan műszeri vannak, ami alig másnak.
És ő is azt mondta, hogy az íjászat 99,9%-ban nem más, mint a test tanítása arra, hogyan álljon, hogyan emelje az íjat, hogyan süllyessze, és hogyan engedje el a vesszőt.
A célzás csak humbug. Aki céloz, abból lesz egy közepesen jó céllövő, de a szögtizeseket nem célzással lövik el, hanem érzésből, és nem kell hozá a szem se igazán.
ez nem nyuggerségről szól. annó nagyon sok videót megnéztem és olvastam is a japán precízségről. arról van szó, hogy nem sietnek, a munkának van becsülete. azt hittem, hogy megtudom a titkot hogy milyen fogásokat használnak azokhoz a nagyon precíz illesztésekhez. hát az a trükk, hogy nem idegesek, ha kell harmincszor összepróbálják és igazítanak rajta.
Korábban a Hegner lombfűrészek kapcsán jutottam el a honlapra és jól megjegyeztem hogy hol vannak (korábban arrafele dolgoztam ott egy oktatócégnél), és gondoltam ha arra járok majd be kéne ugrani kis nyálcsorgatásra/tapizásra.
Nekem tavaly, és az idén nyáron is inkább olyan talpas derékszög kellett volna, aminek a _szára_ csak 15 centi, de a _talpa_, na az lehetne akár ötven is.
Merthogy ácsmunkánál a hosszú pallókat, gerendákat keresztben megjelölni derékszögre sokkal pontosabban lehet, ha a talp hosszú, mert akkor kiátlagolja a fűrészelési girbegurbaságokat.
Merthogy egy ácsmunkához megfelelő palló, vagy gerenda sosem síkoldalú.
Még nem csináltam ilyet, de erősen gondolkodom rajta.
Meg egy olyan sáskalábon is, ami legalább negyven-ötven centi hosszú karokkal bír, amik lemezből vannak, nem kell tömbös oldal.
Budapesten az 1-es villamos Bécsi úti végállomásánál van egy dewalt szaküzlet (ahogy a Vörösvári szép ívben ráfordul a Bécsi útra, az ív belső oldalán).
Egyenlőre a nagyot megtudtam csinálni. Pont annyit engedett, amennyire szükség volt, így kapott csapágyragasztót, és pontos beállítás után a csavar meghúzásával maradandó lett a beállítás.
Az enyém simán csak szegecselt - 3 darab, olyan 5-6 mm-es szegecs tartja. Varia nincs, ez fix.
De gondolom a (vélhetően lengyel) szaktársak egy sablonba helyezik mielőtt összeállítanák - és úgy vernek rá a szegecsekre - ergo van esélye annak, hogy a derékszög ne 89,8 fokon forrjon.
Mondom: ceruza-próbára és szemre nem tapasztalni eltérést a két állás között - ami természetes is.
Karctűs-nagyítós próbát nem végeztem - de az évek alatt nem csapott be, pedig a bútoraimat is ezzel jelöltem-szereltem.
El nem tudtam volna képzelni, hogy áruházi (nem lengyelpiaci) cucc meg ilyen tróger munkát végezhet.
Megpróbálkozom a lehetetlennel. Van 1csavar és 2 szegecs benne. Megnézem lehet e állítani valamicskét rajta. Esetleg szét szedem, és a lemez aljából tudok lecsiszolni valamicskét, attól javulnia kell. Próba cseresznye.
A 70cm-es 48cm nél 2mm eltérést mutat, a a 40cm- es 40cm nél 1,5mm eltérést mutat.
Süljön ki a szemük, hogy 2016-ban ilyen trágyát képesek gyártani, aztán még forgalmazni is.
Pár éve vettem a lengyelpiacon 500 mm-est (ami valójában 560 mm hosszú) - kerek 500 Ft-ért.
Csak úgy rutinból én is megnéztem ugyanezt, mint te - és nekem abszolút természetesnek tűnt, hogy a kétoldalról meghúzott ceruzavonal teljesen fedte egymást. Nem is lenne ebben semmi rendkívüli egy derékszögnél.
De amit te tapasztaltál, az vérlázító. Úgy visszavinném nekik, mint a húzat - és vissza az árát is, de azonnal.
Ez egy nagyon nagyon komoly tudomány ekkora méretben.
48 centin 2mm az 0.24 fok, a kör 1/1500 része. eléggé pontos az, csak nem nekünk.
egy lakatos derékszög, din875/2 szerint, ami a legkevésbé pontos osztály, 7századot enged meg 500mm-en. de ezt már dobozban tartják, szinte kesztyűben kezelik, edzett az anyag hogy ne kopjon, stb. egyszer durvábban teszed le az asztalra és annyi.
Nekem egy kisebbre fájt a fogam, valahogy nem tudom már a 150-est se jól használni, marások, csapolások előrajzolására. Végül csináltam egyet fából, macerásabb volt mint gondoltam, de nagyon szeretem. Persze azért szekrényt nem ezzel szerelek, arra kell a nagy.
az emberek nem egyformák. az egyiknek a 120/80 a normális vérnyomás, a másiknak a 130/75. és egyik sem beteg. sőt, az egyik 190cm magas, a másik meg 175.
aki dobozokat, játékokat, kisebb dolgokat készít, deszkát, lécet, pallót vág keresztben kézifűrésszel, annak a 150mm teljesen megfelel.