annyit kell tudni, hogy mivel nem tudja kihordani a port, nagy vastagságnál beéghet. ha a korong a cél, akkor az anyag szélénél kell vágni, hogy legyen ahol a széle kiér és kihordja a port.
Kipróbáltam a piros színű Lidl-es lyukfűrészt, egy fenyőfa darabon, közepes átmérővel, kézi, akkumulátoros fúróban. Nagyon tudja a dolgát, nem éget, csak vág, és szépen teszi. Oszlopfúróban valószínű, még jobb is lesz.
Csak az a fura hogy a magasságállítója nem egy rendes kézi tekerő mint más típusokon láttam, hanem csak egy fémrúd van a tengelyben, mint amilyen a satukon van.
Én komolyan gondolkodtam egy gyári kézi tekerőn(de van olyan helyzet, hogy útban lehet amennyiben fiksz), de a fém rúd ami gyári, végül is kiváltásra került egy 200-as ács szöggel (nem röhög), de célnak megfelel, működik nem bolygatom akkor.
Csak az a fura hogy a magasságállítója nem egy rendes kézi tekerő mint más típusokon láttam, hanem csak egy fémrúd van a tengelyben, mint amilyen a satukon van.
Nekem mákom volt szerintem! Dunavecsei (FÉMI) FO-15. Egy papától vettem 60-ért! gyári festés, semmi rozsda, semmi furkodás az asztalán, gépkönyv, garjegy!!! :) Ő vette újonan 84-ben! MAKULÁTLAN!
Remélem sok örömöd lesz benne! Nekem szerencsém volt a vétellel, súlyát nem mértem, de pontos 0.1mm-en belül mértem minden irányban, persze motort és ékszíjtárcsát kellet pótolni. Én csak a fő-orsót nem bontottam meg, mindent visszaállítottam gyári állapotra(beállítottam) meg lefestettem.
Az asztal emelő tekerőt kell fabrikálni, az ideglenes megoldással működik.
Köszi! Végül elhoztuk a fúrógépet! Csak a talpát tudtuk levenni! 205Kg az egész gép! Ebből a talpa kb 30 kg... Pincéből hoztuk fel ketten... Nem volt gyerekjáték! :)
Tudja valaki hogy a Dunavecsei oszlopos fúrógép (FO-15) "feje" hogyan van rögzítve az oszlopra? Könnyen le lehet venni? Szállítás miatt kérdezem, hogy az eladónál mennyire könnyen, gyorsan lehet szétszerelni?! Azt látom hogy a talpat könnyű levenni, csak négy csavar tartja...
Ékszíjház burkolat alatt találsz egy ilyet:
átmérő (d) 68.5mm, ez szvsz változó lehet kisebb nagyobb -+2mm.furat az enyém egy kicsit gyötört, de 15E Ft-os vastelepi szökevény esetében elnézem a d 4.55mm-es furatot talán 4mm-es volt gyárilag. Én készítettem hozzá szerszámot.
Én vettem ma a pirosból, de csak holnap tudom kipróbálni. Majd mesélek
Felhívtak ma a Optimumtól a csiszi korongok miatt : nem találják a 2db 80-ast, csak a 120-t, ezért nem küldték eddig, de holnapra már biz'isten itt lesz a csomag - a 2db 120-as koronggal.
a mai bringának sem függőleges a villája. a hajlítás nem számít semmit, csak hogy mennyivel van a tengely (azaz a talajt érintő pont) a kormnyánycsapágy előtt.
Az a fajta befogója volt, aminél a lapot élébe szorítod rá a tulizó laposvasra egy alu basszal.
Na, ez állandóamn elejtette a lapot. Megszorítottam, és az első erősebb feladatnál kihúzódott a lap a szorításból.
De lötyögni nem lötyögött semmi.
Szerintem nem itt van a kutya elrejtve!
Valami olyasmire tudok gondolni, hogy a gépgeometriából adódott a stabilitás.
Hasonlatként a bringa elsővillát hoznám fel.
A régi parasztbringán a kerék forgáspontja erősen előrébb esik a villa forgáspontjánál, a tested súlya ki akarja egyenesíteni a kormány állását. Egy mai, majdnem függőlegesen álló forgástengelyű villán, ami ráadásul egyenes is, ilyen erőhatás nincs.
Amíg a nagyfater parasztbringájával kéz nélkül tudsz menni kilométereket, addig a modern biciklivel csak kínlódsz.
Sztem a régi gépnek olyasmi geometriája lehet, ami a tulizó lapot egyenesbe akarja kényszeríteni, segítve ezzel az egyenes vágást, az újak meg instabilak.
zon túl, hogy baromi szar volt a lapbefogója, azzal olyan egyenesen tudtam vágni egy odaszorítózott deszka mellet, hogy ihaj!
Pont ezt mondom én is: a lógó-lötyögő lappal szinte csak egy csiszolás kellett a méteres vágásra és "mértani egyenes" lett - viszont az új, nullkilométeres, nulla lötyögésűvel meg katasztrófa.
Hiába vágna gyorsan mint állat a T308B lappal (mert az durván haladós) - ha az állandó görcsölés miatt alig tudom tolni, mert azonnal elmenne valamerre - csak a jelre nem.
Nagy csalódás volt - tudok képeket mutatni, hogy (egy kis szalagcsiszolás után) kvázi bútor-minőséget vágtam a régivel - amit többször mondtam is, mert azt hittem az a normál - amire csak csóválták a farkukat a kollégák (már képletesen értem).
Na, amióta megvan az új gép - azóta már értem, hogy miért nem akarták elhinni nekem, hogy milyen faszául-egyenesen dekopírozok.
nekem a dekopírfűrésszel az a gondom, hogy "ferdén" vág, fent követi a vonalat, lent meg próba szerencse. ilyenkor többnyire segít, ha kicserélem a fűrészlapot (úgy értem, újat teszek bele)
Nekem nagyon bejött a vezetősínes kézifűrész, öröm vele táblát darabolni. Könnyű beállítani a vonalra, nem mászik el vágás közben, le se kell szorítózni a sínt.
egyszerűen mi nem arra használjuk ezeket a szerszámokat, amire készülnek. a dekopírral a saját vezetőjével tök jól lehet szőrős deszkát levágni tízfélre.