A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
A gépvásárlásos topikban 31397,második fotón láthatod a lényeget. A bordáslemez járófelület 18mm mégy U profilba van befűzve. Ilyen U profil van ott üresen hagyva is,picit feljebb. Vagyis a járófelületet ez a folytonos U profil tartja,ez viseli a terhelést. A bordás tagok gyárilag 2 volt hegesztve. Ugye érezhető,hogy a 60mm alu varrat a 2mm-es lemez anyagon mit tart !!?? Biztos,hogy nem 4T-át !!
Az 5db c45-ös anyagból készült átmenő csavar,viszont a sokszorosát fogja tartani a gyári remekműhöz képest,amellett az eszköz csavarodása sem befolyásol károsodást !!
Bocs,ha off......csak megakartalak nyugtatni. A következő munkát már most láttam rajta,ez nem más mint az alsó végének az újrafenekelése. Nos,ez már hegesztés fog lenni a javából.........
Hároman,te,Attila,és Cseplin !!! De te voltál a kezdeményező,te javasoltad a szegecselést.
Most vitte el,állitása szerint a kettő 8T-ára van hitelesitve. Most elárulta,hogy 4T-ás gép is jár ezeken. Ugye ne csodálkozzunk,hogy a hegesztés,ami nálunk oldhatatlan kötés,náluk ez oldhatóóóóóóó!!!!
Köszönök mindent,másoktól bocsi,bár a topik nevének végén a stb,úgyhogy mivel emberek vagyunk más szavakat is írnunk kell,hogy értelmes mondat legyen a gondolatainkból.
A rámpa új ára 400e. De kapaszkodj meg,a maélő gépkezelőknek kevés eszük van,mert a rámpa alsó vége alá nem tesz deszkát. Az autó kézifékjét behúzza. Amikor jár a rámpán a rugó igazodik,vagyis az alu alsó vége csúszik a betonon. 6mm-es anyag volt,amivel a szelvényt befenekelték. Én intenziv kopást látok ezen,szinte a sorja kikenődött ennek szélén. A 6mm-ből jó esetben 2-3mm van. Úgyhogy összegzem. A gyártó könnyű eszközt gyártott,de ezt nem tudják,hogy hogy kell használni !!!
A csavarozással az volt a célom,hogy az eszköz tudjon csavarodni,igazodni. Vagyis összefogó funkció erőseb lett,a 3.6m hosszon 5 db c45 anyagból levő csavar tart. Ha igy is széttesik,arra kiváncsi leszek.
Én nem a mindenáron szükséges hegesztésre utaztam,mert ezt három hegesztő már megtette,és nem működött. Abban igazad lehet,hogy ugyanennyi munkával az alu hegesztésért töb ft járna.
Egyébként ja! Meg lehetett volna varrni, aztán esetleg a kritikus helyeken + csavar...
De én inkább azt mondtam volna a gazdájának, hogy a két és fél tonnás rámpája mostantól vagy szigorúan csak kettes lesz, vagy vegyen egy három tonnára hitelesítettet.
Nem hegesztem,felesleges. A varratok a két végnél károsodtak,közép tájt csak néhány tört el,még a gyári varratok is láthatók. A csavarodási funkció a hiba forrása. Igaz,aki korábban hegesztette,nem köszörülte le a korábbi varratokat,csak ráhegesztett.Szerintem a csavarok jól tartanak,meghúztam őket,és a 2.5mm-es fal nem horpadt ! Egyébként a főtartó szelvény négy kamrás,hasonló,mint a műanyag ablak keret anyaga.
Bmrenaultnak üzenem,kösz,már a gép beállitást megtanultam,sokat segítettetek,főleg a balansz ügyében !
"Esetleg átmehetnél rajtuk awi-val, (hozzáadott hozaganyag) nélkül, összeolvasztva a repedést."
Én eleve azt csináltam volna, hogy minden repedést úgy háromnegyed mélységig végigvágok egy egymillis koronggal, aztán beolvasztom. Amekkora hernyókat rakott oda az előző "mester", volna ott hozzá hozaganyag bőven!
Negativra állítottam az írásodat,mert az utolsó mondatoddal minden jót,amit irtál,elrontottál !!
Pofája..............hogy kinek van és milyen hangnem jön ki belőle,nem részletezem.
A topik cime Hegesztés.
38288 irásban tettem fel kérdést,ami nem off,és NEM trolkodásról szólt !
Légyszi csinálj már egy minta írást,hogy ha ide téved egy szaki,aki hegesztéssel kapcsolatban akar kérdezni,hogy csinálja !? De javasolnék egy nyomtatványt,amit a gép rendszere nem is engedne másként kitölteni,csak ahogy ti kéritek !
"Persze ha valaki van olyan hülye, hogy szakember létére ide jöjjön ilyet kérdezni (és egyébként is a legkomolyabb troll ezeken a fórumokon), akkor megérdemli, hogy ilyen választ kapjon a pofájába."
A hülye szakember magában megkérdőjelezte,hogy a gyártó hol hibázott,hisz minden varrata eltört,és TROLKKODÁSA,nomeg az előttem levő két szaki munkája is csődbe ment,és jómagam nem kivántam selejt varratokat késziteni !! Hát minden alut hegesztők,akik ehhez a munkához nyúltak HÜLYÉK voltak,mert hegesztették ! De buta lehet a traktoros is,mert nem létezik,csak a mesében olyan egyenes földterület,ami sík ! Ezért az alu anyagból készült rámpa idővel széthullik !!!
Ha jól emlékszem refse2 tanácsa volt szegecselés,vagy csavarozás. Ez utóbbit alkalmaztam, 500mm hosszú 10-es húzott köracélból csináltam csavarokat.Ezek majd összetartják,és a csavarodáshoz is alkalmazkodnak. Mivel két féle összetételű hozaganyagot is javasoltatok,talán az esetemben a magnéziumos lehet a jobb választás,mert fúrásközben jól forgácsolható anyagösszetételt éreztem,ez nem kenődött,még olaj sem kellett hozzá.Tehát keménynek mondható anyagról van szó.
Légyszi fejezzétek abba a célozgatást,a személyeskedéses , vagy trolkodásos dumát,ahogy minden ember más,úgy irásaik is mások,ha így fárasztó egy fórum,megint a fenti adatlap formátumot javaslom,tegyük,tegyétek ezt is GÉPIESSÉ !!!! Pont én voltam a gépvásárlásos topikban az,aki 31448,javasolta,hogy van Hegesztés off topik,működött nem,akkor miért POFÁZTOK !!!!!Csak a modorod viszonoztam,másoktól bocsi !!!
Ezt az egész gondolatmenetet nem értem. Miért is kell összehasonlítani az alumínium hozaganyag szilárdságát a acél hozaganyagéval? Van bármi is ami közössé teszi őket? Pl alu hozaganyaggal szeretnél acélt hegesztani?
Merthogy azt azért tudomásul kell venni, hogy az alumínium és az acél szilrárdsági értékei mások. Nem csak a hozaganyagé hanem a csőé is.
Nincsenek széleskörű hegesztési anyagismereteim, így az a becsípődésem alakult ki, hogy ha hegesztésről van szó, akkor az alumínium a legesélyesebb pályázó a fémek szégyene címre. :)
Leggyakrabban kétféle alu hozaganyagot használnak tudomásom szerint. Az egyik a linkeden szereplő 4043 jelzésű szíliciumos hozaganyag, amely kisebb szilárdságú, mint a másik elterjedt, az 5356 jelzésű magnéziumos hozaganyag. A szilíciumos jobban tűri a magasabb hőmérsékletet (úgy tudom, hogy ezért pl.: motorblokkoknál inkább ezt használják), a magnéziumos pedig nagyobb szilárdságú (ezt pedig általában ott használják, ahol nincs hőterhelés). Egyesek a harmatgyenge 4043 helyett a mindenben jobb minőségű 4943-at használják.
Egy kis többlet panasz alumínium hegesztés és Internet ügyben: kiakaszt, hogy a linkelt videóban láthatóan megrepedt az egyik varrat, de csak egy késői hozzászólásban veszi ezt észre valaki. Szóval ilyen megbízható, jól hegeszthető anyag az alumínium, hogy még a mesternek is elreped a gyakorló varrata? (hihihi nem csak én jártam így...) Ráadásul pont a 4043-mal készült varrat reped meg.
Érdemes rácsodálkozni hogy miféle szilárdsági értékei vannak megadva a linkeden ennek a 4043 hozaganyagnak, összehasonlítva a webáruházban rendelhető egyetlen acél pálca értékeivel (amely acél pálca szilárdsági értékek egyébként egy kicsivel a normál betonacél szilárdsága alatt vannak). Az itt kevésbé fontos, hogy a közölt értékek átlagértékek, vagy küszöbértékek.
A folyáshatár nagyjából az, amikor adott nagyságú terhelés hatására nagymértékű alakváltozást szenvednek az anyagok úgy, hogy közben nem nő a terhelés. Tehát szinte megfolynak a teher alatt. Ezt követően szokott lenni egy felkeményedő szakasz, amikor összeszedi magát az anyag és újra növekvő ellenállást fejt ki a terheléssel, elmozdulással szemben, míg végül tönkremegy, magasabb szilárdsági értéknél, mint amikor megfolyt. Tervezésnél a folyáshatárt szokták figyelembe venni (illetve annak valamilyen biztonsággal csökkentett értékét).
Folyáshatár (Re): 40 MPa máshol 70-et írnak, ekkora eltérés nem lehet az átlag és a küszöbérték között (370-470 MPa SG2 Awi pálca esetében).
Azért ennél a hitvány értékű folyáshatárnál álljuk meg egy kicsit: a 40 MPa egy komolyabb (de ma már teljesen elterjedt, hídépítésben és magasabb épületeknél magasabb szilárdságot is használnak, ez nem számít semmilyen szempontból különlegesnek) beton nyomószilárdsága! 40 MPa (másik mértékegység a N/mm2, ez ugyanazt jelenti) szilárdságú betont bármely betonkeverő telep ki tud adni.
A feszített vasbeton szerkezetekben a feszítőhuzalok egyezményes folyáshatára kb. 1800 MPa.
Azt próbálom érzékeltetni, hogy a közönséges szerkezeti acélhoz képest is töredék a közölt szilárdsági érték. Ez a töredék olyan harmad és negyed között lehet valahol ennek a 4043 anyagnak az esetében.
Érdekesség, hogy az alumínium merevsége (teherszinthez tartozó alakváltozása) nagyjából a harmada az acél merevségének. A testsűrűsége kicsivel több, mint a harmada az acélénak. Ez kb. azt jelenti, hogy egyforma kialakítású (keresztmetszetű és hosszúságú, alátámasztású) alu és acél idomok esetében háromszor akkora az alumínium lehajlása az acéléhoz képest azonos terhelés esetén. Viszont az alu és az acél önsúly aránya is nagyjából 3, így önsúlyra nagyjából egyforma a lehajlásuk.
Tehát ha fogsz egy alu zárt szelvényt (pl: 45x45x2) és egy ugyanilyen keresztmetszetű és hosszúságú acél zárt szelvényt, két végükön vízszintesen megtámasztva terheletlenül kb. egyenlő lesz a lehajlásuk (csak az önsúlyukból).
Terhelésre azonban az alumínium háromszor lágyabban viselkedik. Mivel szilárdságra is nagyjából harmada az acélnak, így a terhelhetősége is nagyjából a harmada, de nagyjából azonos lehajlásnál mennek tönkre.
A fenti alacsony szilárdsági értékekben gondolom benne van, hogy ez a szégyenteljes alumínium a hegesztés hatására elveszíti a szilárdsága nagyjából felét. Nem érted mi? Ha meghegeszted ezt a szemetet, akkor az érintett alapanyag szilárdsága is feleződik a hőterheléstől. Gondolom ezért nem tanácsos az alufelnik hegesztése (bár vannak, akik ezt üzletszerűen végzik).
Nem tudom, hogy az alumínium bicikli vázak hegesztése hogyan történik. Kapnak hőkezelést a vázak, hogy visszanyerjék a normál szilárdságukat? Persze nem minden ötvözet/hozaganyag hőkezelhető (pl: ez az elavult 4043 sem).
Jó lenne valami egyszerűen elérhető részletes anyagismertető a fentiekről, lehetőleg magyarul.
Nesze neked Internet, szerintem még angolul sincs egyben ilyen anyag.
Megfordítva: ha lenne ilyen könnyen elérhető hiteles tudás, akkor a lakatos anyagismeret könnyen megszerezhető lenne.
Összefoglaló gondolatok:
- Ez a 4043 hozaganyag olyan messze van a leggyengébb szerkezeti acéltól szilárdsági és megmunkálhatósági tekintetben, hogy a felhasználási területén nyilván nem a szilárdság a fő szempont.
- Jól értem, hogy ezt a 4043-at javaslod teherbíró varrathoz? Persze ha valaki van olyan hülye, hogy szakember létére ide jöjjön ilyet kérdezni (és egyébként is a legkomolyabb troll ezeken a fórumokon), akkor megérdemli, hogy ilyen választ kapjon a pofájába.
Mit mondjak..................ráhibáztál,és jól mondtad. Töb ügyfelem is mesternek hiv,ide nem irom a vezetékneven.........
Az impulzusos gépről : A DP esetén figyelhető meg a huzal közeledés,és távolodás játéka. Szerintem ezt nem előtolás szabályozza,hanem a hegesztőáram nagyságának váltakoztatásával érik el.
Én még olyat is megfigyeltem,hogy a huzal végén csepp jön létre,és ezt mintha belőné a hegfürdőbe.Egyébként olyan szépen folyik a vas,mint awi esetén.
Elárulom,én nem szeretem sem a mig P,sem a DP-t. Ha olyanom van,synergiát használok,de legtöbbet manuális állitáson működik.
Vártalak, mert neked van tudtommal impulzusos MIG-ed. De eddig nem jöttél.
A sima impulzusnál az van, amit írtam, annyi kiegészítéssel, hogy a drót mozgatása igazából szakaszos: az adagoló a leolvadt csepp helyére tol be annyi drótot, amennyi a következő csepphez kell.
"Az impulzusos MIG/MAG gépek pulzáláskor az alsó áramerősségnél a huzalelőtolást is visszaveszik a csökkentett áramerősséghez passzolóan?"
Nem. Az alatt az idő alatt a huzal közelít a darabhoz. Amikor megérkezik az áram, akkor leolvad belőle egy szakasz (visszaég egy kicsit) és kezdődik minden elölről.
A fizikája miatt érdekes. Hogy el tudjam képzelni a létjogosultságát.
Ha nem csökken a huzalelőtolás, akkor azt jelenti, hogy a hegfürdőbe annyi hőt vitt be az impulzusos gép a teljes amper szakaszban, hogy az alacsonyabb ampernél, azaz teljesítménynél is még leolvad és beolvad megfelelően a hegesztőhuzal.
Ez azt a kérdést veti fel bennem, hogy nem lehetne-e, nem volna-e célszerűbb eleve kevesebb amperrel kialakítani a hegfürdőt, ami csak az adott huzalhoz kell?
Awi esetén a munkadarabot kb 100fokig szoktam pb-vel melegiteni,főként nagyob keresztmetszetet.A hozag anyagot kesztyűvel szoritva meghúzom néhányszor. Nem tudom,hogy miért,de szeb a leolvadás. Mig fogyósnál előmelegited e,gondolom egy drótkefés mozdulat nem árt hegesztés megkezdése előtt?
Nem vagyok szaki, de ilyen alu rámpából én is csak töröttet láttam, amikor kotró mozgott rajta. Szerintem simán ha bírna is ekkora terhelést, akkor autógumiból, aminél máshogy oszlik meg a nyomás.
Kifejezetten a saját gyakorlati tapasztalatomat írom le. Alsi5 huzalt használok, használunk. Nem véletlenül hegeszti a gyártó sorközökkel kihagyással, így tud mozogni az anyag, olyan mint a ponthegesztés egy küszöbnél. Az alu létrát sem véletlenöl peremezik a fokok végeinél. A repedt varratot kivágom nem köszörülöm, áramerősség meg annyi, hogy olvadjon össze rendesen. Volt a kezeim közt néhány rampa kőszállító és más alu felépítmény, a repedés veszély mindig ott van a terhelés miatt.
Ez egy alu rampa,gumitalpas kiskotróval járnak fel autóplatóra. A rampa 2.5T teherbitású/ db.
Hogy házigyártású e,nem hinném. 3bordás hullámos egybetolható darabokból áll . A gyártó minden 4. bordát hegesztette.Az oldalfalakban kiképzett profilba csúsznak be ezek. A baj,hogy már a második ráhegesztett varratok is 90%- ban megrepedeztek. Milyen számozású awi hozag,és milyen számozású mig huzalt javasoltok? Melyik technika varrata az erőseb? Mivel kb 100db 35mm hosszú varratról van szó,kb egy mibe kerülhet? Mondjuk én a két rétegű repedt varratokat el akarnám távolitani.
Megköszönném a korrekt válaszokat,és ócsárkodás mellőzézét.
Ha eddig cinikusnak véltetek,bocsi,való igaz,az irásaim elvontak,de ez a fenti kis munka komoj,és valós,a legtöbbet akarnám kihozni belőle,ezért kértem segitséget.
Működhet, csak drágább, mint ha a drótot tolod bele.
Acéldrót, vasdrót... bármi, ami legalább közelítőleg abból a vasból van, amit épp hegesztesz. Továbbá kézre esik és a géped elég erős hozzá, hogy a drót mellett még azt is beolvassza!
Vedd már magad észre sokadik nick! Le sem tudod magad tagadni a stílusod alapján. Lehetsz te akármennyire ügyesen kóklányoló szaki, amikor az égbekiáltó baromságaiddal mindezt teljesen leamortizálod a nullára. Lsd.:
Kiskoromban rám esett a lemezjátszó, de hála égnek nem lett tőle semmi bajom. Semmi bajom. Semmi bajom.Semmi bajom.Semmi bajom. Semmi bajom. ...
A hülyeségeit félig irtad le,ugyanis a félig leirt tény,szándékos félrevezetés !!!!
Te ilyen ember vagy,ennyi !!!! És te papolsz arról,hogy félrevezet másokat ,érdekes........
"újhullámos gumi" Például innét lemaradt a hegesztéshez használható gumikábel,ami valójában hideg időben olyan kemény,mint a fagyott kutyaszar !!!!! Most röhögjél,b.......ke !!!!
Egy régi munkatársam mondása : Igazán hülye ember az,aki a saját hülyeségét sem képes megmagyarázni. Lásd a 38261-es irásodat,mely szerint megköszönted !! Vagyis te mószeroltad be !
Te fröcskölted a nyálad a helyesirási hibái miatt. Ime : 30752 A lenti írásodban az utolsó szó j-vel iródott !!! Ugye könnyű mást pocskondiázni,meg is értenénk,ha te hibátlan lennél !!!!!!!!!
Az idegen szó mögé bújás valamilyen féle aljasság,csak ott buknak meg sokan,hogy a googel bácsi mindent lefordit . : http://pontosangolforditas.hu/angol-magyar-szotar/thx-jelentese Te a magad módján jó ember lehetsz,de googel bácsi barátian mondva SILÁNYNAK is tart !!!!
Ugye érdekes eszmefuttatás,úgyhogy javasolnám,hogy kérd meg a moderátor urat,és vegye le a véletlenül téves infókból eredő AttilaLIX letiltását. Hidd el,ő is ember,lehet,hogy gerinceseb,mint te,de ez nem jelenti azt,hogy némi butaság is beleszorult !!!!???? Mert miért is kajtat néhány ember fórumokban.....................? keresgél,vagyis tanul !!! Ugye érdekes??
Szerintem,sőt egy másik társunk (Aki gyökérnek mert titulálni,csak ezt törölték)szerint is,jó lenne,ha abbafejeznéd a LIX társunk átkozását,ja egy érdekes mondás : Ha az átok nem talál,akkor visszaszáll ! Úgyhogy vigyázzz magadra,és vedd a társaidat emberszámba !
"és miért hurrogják le az ostoba hüjeségeit "
Ha jól értelmeztem,hegesztőgép primer oldalával foglalkozott ! Te úgy véled,hogy e nélkül működik hegesztőgép !? Ugye jól vélem,hogy hegesztés topikban erre a kérdésre jogosan kért a TUDATLAN segitséget !!?? Te ostobának tartod !!! Helyes !!! De mivel kérdezett egy ember,tehát próbált okosab lenni. Szerinted ki az ostobáb ? Aki kérdezett,vagy te,aki sok éve lemarházod,le hülyézed !!???
A társaktól elnézést kérek,mert én csak békét,és nyugalmat szerettem volna kezdeményezni,elnézést az off-ért,mi emberek szóból értünk,sajnos magyarázkodni nem nekem kellett volna !!!!!
egyébként évek óta itt van, ez a sokadik neve, ha ráhagyjuk egyre jobban hirdeti félrevezető módon az ostoba téveszméit
ilyenek pl az alumig mód, újhullámos gumi, hevesztés, kondenzátoros egyenirányítás, vizes élelmiszeripari co, pulzushegesztés, wolfram rádióaktivitást generál, és ha vki keres egy kis mma gépet ez a hüje 200A-os miget akar vele vetetni, idióta módon szidja a mérnököt-fordítót-kínait-tanult embert-mindenkit de a saját hülyeségéért véletlenül sem magát
én meg akkor írok ha hüje (nem, ő nem hülye, ez attól magasabb szint)
üzenem cseplin-attila-krumplinak hogy a moderátort (aki egyáltalán nem a barátom) kérdezze meg miért lett kitiltva
most nem én nyomtam fel, de csak azért mert semmi értelme nincs, úgyis visszajön más néven, annak se volt értelme hogy előzőleg én nyomtam fel, amíg nem ip-cím alapján tiltanak és ilyen könnyű egy új nick regelése ez nem is fog változni
...és inkább gondolkodjon el hogy miért van sokadszorra kitiltva, és miért hurrogják le az ostoba hüjeségeit
ha valakit érdekelne, van egy 1 fázisu ac/dc jasicom 200 amperes és egy 3 fázisu 250 amperes ac/dc rilan gépek, új pisztolyall eladok, akit érdekel, keressen emailben...
Egy kolléga kérésére közzétöszöm: ((thx AttilaLIX És egy észrevétel : Nem értem,hogy másik topikoból engem miért tiltottak le !!!??? Aholl nincs Itya tag !!!!!!!! Ha törölni akartak a fórumból,tegyék meg ezt tiztességgel,mert ez igy félmunka !!!! A hiba az,hogy látszik a nevem másik topikban,és az ottani társak nem tudják,hogy miért nem válaszolok !!!!! Tehát úgy tudják,hogy tag vagyok,holott NEM !!!! Ugye érti tisztelt moderátor,és tisztelt barátja,aki igy köszönte meg : thx !!!!!!!!! ))
Igazából nem értöm miről van szó, mert nem járok ide folyamatosan, csak néha bekukkantok.
Most van egy 1000 wattos, 1200-as és a 230-as nagyságú 2400 wattos. 1000 alá semmiképp nem mennék. Ezeket használom, felváltva és mikor már annyira melegek, hogy elől nem tudom a kezem rátenni, akkor pihentetem. Amúgy lehet, hogy bírnák még, csak régebben leégettem egy boscht, aztán azóta már óvatosabb vagyok:)
Megfelelő teljesítményű Makita, DeWalt is jó lehet, ipari Bosch, Milwauke. Nekem ilyenek vannak. Egész nap lehet nyomni nekik! Azt szokták mondani az-az ipari gép, aminek használatában te előbb elfáradsz mint a gép :-)
Megmondom őszintén, én már nagy nevekben is akkorát csalódtam, hogy TESCO-s szerszámot nem merek megvenni! Egy ismerősöm ilyenek javításába fogott, belebukott. Egy garázs tele volt nála ilyen gépekkel, lefogazódott hajtóművek, szétesett csapágy stb. Van, aki meg dicséri a filléres gépeit, nem tudom mennyit használja?!-nagyon ki kell fogni, legyen szerencséd!
"Maxon lenne terhelve, nem szeretnék egyszer sem megállni, azért mert lehet baja lesz."
Egy 1700W-os flexet nem tudsz "maxon" terhelni, mert a kezed nem fogja bírni a folyamatos erőkifejtést. :)
Azt akartam igazából megtudni, hogy mekkora az a teljesítmény, amivel dolgoznod kell?
Mert ha eddig példának okáért egy szokványos, 8-900W-os flex-szel csináltad azt a melót (és úgy is ment, ahogyan szeretted volna!), akkor az 1700W annyira túlméretezett (a kétkezes "nagyflexek" indulnak 2 KW-ról, és nem igazán lehet őket "megfogni"), hogy azzal te akár napi 32 órában is dolgozhatsz.
Maxon lenne terhelve, nem szeretnék egyszer sem megállni, azért mert lehet baja lesz. Ez is jó amit linkeltél, csak kérdés megér 1 gép ennyit, vagy inkább több olcsóbb, vagy még az is lehet hogy 2 középkategóriás, amiben már van túlterhelés elleni védelem. Mert akkor ha gond van lekapcsol és mehet pihenni.
Sziasztok! Tud valaki ajánlani bevált 125-ös, hálózati sarokcsiszolót, ami bírja a napon való dolgozást akár órákig? Egyáltalán van ilyen, vagy inkább akkor érdemesebb venni három olcsóbbat és cserélgetni? Köszi a válaszokat!
Úgy látom nem örvendsz nagy népszerűségnek ezen a fórumon :-)
"Látszólag,te értesz a frekiváltókhoz." Csak látszólag :-)
"Mégis jól tudtam,hogy 1fázisból lehet 3fázist csinálni." Igen ezt jól tudtad! Még ipari területen is (ahol pedig van 3F) használnak 1/3F frekvenciaváltókat a nagyon kis motorokhoz. Ez "otthoni" viszonyok közt meg különösen jó megoldás lehet. A 3kW alatti 3F motorok jellemzően 380/220V-osak és ezért csillagba vannak kötve. Ez esetben 400V-os hálózaton egy tekercsre 230V esik (gyök harmada). Amennyiben nincs motoron belül elkötve a csillagpont, akkor a kapocsdekniben könnyen átköthetjük az ilyen motort deltába és így üzemelhet az 1/3F freki váltó által előállított 3x230V-ról. Ez esetben egy tekercsre ugyanúgy 230V jut mintha 3x400V-ra kötöttük volna csillagban. Tehát, teljesítményveszteség nélkül tudjuk 1F-ről üzemeltetni a motorunkat! Nagyobb motorok amik 660/380V-sak azok üzemszerűen deltába vannak kötve (itt alkalmazzuk esetenként a csillag/delta indítást) ott már ennyire nem ideális a helyzet. De itt is működhet a dolog, mert nekem van több nagyteljesítményű gépem, amit át se kapcsolok deltába, mert csillagba is bőven bírja a terhelést, pedig a nyomatéka 1/3-ára csökken. (Mielőtt valaki megkérdi, hogy akkor miért van ilyen nagy teljesítményű motor az adott gépen?- mert ilyenhez fértem hozzá :-)
"...lehetséges,hogy 3fázisból lehet egy fázist alkotni?" Ebben sajnos a többieknek van igaza, reális áron nem lehet! 3/1F frekiváltóról nem halottam, felhívtam a Danfoss-os, Schneider-es kollégákat, ők se!
És a második sorában tilos (fórumban ez tilos)vizekre evezett (második sor),de a legfájób viszont az,hogy mást is magával szándékozik rántani !!!!!!!
Én nem fogok a moderátorhoz jelentést irni(nem OLYAN indulatú ember vagyok,de ha a moderátor ide téved,szerintem a veterán társunkat kilépteti.....................
Tőlem ne kérjen elnézést,de szerintem tanulni fog a sorok közt,és nem felejt !!!!!
a lényeg ilyen pontos fel és megfogása viszont nagyon magas intelligenciára utal
:-)
(ugyanakkor elnézést hogy nem szenvedtem az idézetek rendes szabályos beillesztésével, hanem csak igy üres sorközökkel próbáltam elválasztani, ebben igazad van, azt hittem igy is elég egyértelmű, tévedtem, bocsi )
Örültem,hogy felpörgethettem a fórumot. Ha ez áll,akkor meg ez a bajotok.
az a baj hogy értetlen ostoba hozzászólásokkal teszed ezt, gyurcsányozással-zsidózásaal.... még jobban felpörgetnéd, ez szerinted nagy érdem?
De ez megint arról szól,hogy hülyézünk,marházunk !!!!!
ha hüje vagy és marha akkor mit vársz?
Egy picit sem csodálkozom az országunk GYILKOS közlehedési morálján !!
ez hogy jön ide? (megérzésem szerint te az vagy aki 40-60-al közlekedik, és több sáv esetén a belsőt használja és csodálkozik hogy ledudálják)
Sajnos a türelem,és megértés szó,vagy ezek értelme kiveszett a világunkból !!
szerintem meg túl türelmesek vagyunk, minden harmadik-negyedik írásod olyan ostoba hogy kiakad a fél fórum, a másik fele meg már megszokta/nem érdekli/nem ér rá
Töbször elmondtam,hogy egy fórum arra való,hogy emberek,ha valamit nem tudnak,ezt megvitassák,véleményt mondjanak ÓCSÁRKODÁS nélkül........!!!! A fórum ezt jelenti : https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/F%C3%B3rum
ócsárkodás alatt azt is érted hogy lehülyézi vki a másikat mert nem akar a 60A-os mma gép helyett 250A-os co gépet corgonnal venni? vagy azt hogy idióta értelmiséginek titulálsz vkit mert olyan kedved vagy?
csak az az ócsárkodás ha kimondják páran hogy értetlen, ostoba, hüje vagy?
Mindenesetre köszönöm mindenkinek az irását.
mi köszönnénk meg ha legalább néha elgondolkodnál azon amit leírunk
Tehetek én arról,hogy amit nem tudtam,megérdezem !!??
de bm! hányszor kell még válaszolni ahhoz hogy felfogd a csöpp kis agyad fejeddel? miért jó ostoba sötét trollnak lenni!?
nagyon kérlek ne válaszolj vmi újabb dakota közmondással, inkább olvasd végig újra amit leírtam, gondold át minden sorát, ha nem érted akkor fuss neki harmadszor...
Örültem,hogy felpörgethettem a fórumot. Ha ez áll,akkor meg ez a bajotok.
De ez megint arról szól,hogy hülyézünk,marházunk !!!!!
Egy picit sem csodálkozom az országunk GYILKOS közlehedési morálján !!
Sajnos a türelem,és megértés szó,vagy ezek értelme kiveszett a világunkból !!
Töbször elmondtam,hogy egy fórum arra való,hogy emberek,ha valamit nem tudnak,ezt megvitassák,véleményt mondjanak ÓCSÁRKODÁS nélkül........!!!! A fórum ezt jelenti : https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/F%C3%B3rum
Mindenesetre köszönöm mindenkinek az irását.
Tehetek én arról,hogy amit nem tudtam,megérdezem !!??
Értsd már meg végre bazdmeg. 3f ből 1f-et alkotni, annyi, hogy kettőt levágsz róla. Magyarul: csak egy drótot használsz a háromból.
Ha azt akarod hogy a 3f teljes TELJESÍTMÉNYE arra az 1f-re kerüljön ahhoz meg először egyenirányítanod majd invertálnod kell, és akkor lesz egy 1f váltakozó-áramod, de ez annyiba kerül majd mintha 4x akkora teljesítményt (számodra nem kW-t hanem Ampert*) megvettél volna a szolgáltatótól.
Mert te csak azt bírod felfogni, hogy 3x16 A-s vagy 3x25 A -s az órád.
inverterrel 1fázist csinálni azért, hogy egy trafós hegesztőt használni tudj, az olyan, mintha vennél egy mercit hogy legyen miről bebikázni a dáciát, ha a perion akksi lelohad benne.
Mégis jól tudtam,hogy 1fázisból lehet 3fázist csinálni. Jó,azt viszont nem,hogy inverteres hegesztőkhöz ez nem működik. Vagy mégis lehetséges,hogy 3fázisból lehet egy fázist alkotni ?
Felénk is körülményes,és drága a nagyob A igénylés.
Egyik ismerős javasolta,hogy ha egyik fázisomra kérnék 25-ös kismegszakitót,ez még nem jelentené a hálózat fejlesztést,de csak földkábelon tudnák behozni,új szekrénybe,másik helyre.
A pár éves szőlőlugasnak kampó !!! Ez az év az első,hogy jó a termés.
Kb 350000ft még igy is a munkadij,meg az anyag.......Akkor nemet mondtam,de most sem változott semmi.
Mivel van 3 fázisú MMA,meg trafós migem,igy marad minden a régibe.
Kicsit körülményes minden,sajnos a hely kevés,de megoldható.
Igen régebben lehetett, akkor én is a másik házamnál cseréltettem a B-ket C-re, de most már nálunk nem lehet! Biztos, mert ~2 hónapja próbáltam!
Sok függ a szolgáltatón (ugyanúgy, mint egyes rendszámok kiadásánál, mintha nem is egy országban élnénk!), állítólag az ELMŰ-nél lehet?!
Igen, a frekiváltó sok esetben járható út, csak esetleg több kellene belőle :-)
A legközelebbi frekiváltó beszerzésem 1/3 fázisú lesz, mert több ingatlanomnál, csak 1F van és jó lenne közben egy-két villanymotoros készülékem ott is használni. Ami pillanatnyilag aktuális lenne, azon pont ki van vezetve mind a 6db tekercsvég, lehetne deltába kötni és ugyanazon teljesítményen üzemelhetne. Ha tud valaki olcsón ~4kW-os frekiváltót, érdekelne!
"...az automatát kell cserélni. (ingyen)" Ez sajnos nem így van!
Én azért vásároltam/vásárolok mindenből 3 fázisú berendezést, mert
- "C" karakterisztikájú kismegszakítót lakosságnak nem szerelnek már fel!
- Hiába járna 1F 32A "B" úgymond "ingyen" a mérőhelyet szabványosítani kellene!
Nekem 3x16A "C" van, bizony a plazmavágóhoz (3F) néha kicsi. A hálózatfejlesztési díj lenne a "legkevesebb", de földkábeles (terveztetni) csatlakozás kellene, új szabványos mérőhellyel! Még ezt is lenyelném, de lehet, hogy motorindítás szempontjából 3x25A "B"-vel lennék ugyanott, mint ahol most vagyok 3x16A "C"-vel. Szóval nem olyan egyszerű a dolog!
Az eszement villanyautó őrület első "eredménye", hogy nem szerelnek fel "C"-s kismegszakítót!
Csak érdekességképpen, hogy mennyit számít a karakterisztika: Korábban volt 3x16A "D" jelleggörbéjű (egyedileg gyártattam, csak sajnos kötés lazulás miatt leégett) megszakítóm, arról vidáman elindult a 15kW-os hegesztő dinamóm!!!
Dinamóm volt,tökéletes hegesztőgép. Csak üresjáratban 3.5kw-ot zabált,helyhez kötött volt,vagyis körülményes. A gép bontott fémeiből vettem az első MMA inverterem.
A régi idők ,szép idők voltak,sosem jönnek vissza...........
A mai üzemanyagárak mellett a leg drágáb technika a saját áramforrás létrehozása !!!!
A Kék-apróba hirdetem az egy fázisú 250A Mastroweldem..........
Nagyon régen, amikor még nem voltak inverteres gépek, akkor ilyen motorgenerátorokat meg motordinamókat használtak. 3f hajt egy 3f motort, az meg egy 1f generátort. alkalmasan tekercselt generátorral vagy dinamóval a trafó már nem is kell!
Nem, nem tudnék konkrét összeget írni. Akár külön kütyüt rakatnál össze, akár az invertered tápját moddoltadnád, mind egy kisebb vagyonba kerülne. Számold ki: tervezés, kivitelezés, gyártás, tesztelés - és akkor még az amúgy sem olcsó alkatrészek ára sehol sincs. Az ilyen egyedi cuccoknak mindig vagy húzós az áruk, vagy pedig te megoldod otthon valahogy (és akkor sem lesz olcsó) - feltéve ha megvan a megfelelő tudásanyagod és eszközparkod hozzá*. A trafós megoldásokat kapásból elfejtheted, mert azok sem képesek csudákra.
*És ezt most nem burkolt sértésnek szánom, hanem ténymegállapításnak.
Mégha trafót is csináltatnék,ami a jelenlegi 400v-omból csinálna picivel kevesebbet,mert ha jól értettem,a gréc,vagy a diódák megemelnék a 400v-om,kb 550v-ra. De az egyenirányitott áramból mi fog váltóáramot csinálni ? Na,ez a második felvonás,vagy kérdésem.
"Minden mig munkakábelban 3 szál drót van. A kettő vékony az előtolást inditja( ez trafósoknál mágneskapcsolót és igy az előtolást,gáz szelepet. A kb 25mm2 kábel a + áram,hegesztőáram."
Ez pontosan így van. Tehát elmondhatjuk, hogy a hegesztőgép valahol a belsejében a három fázisból egyet csinál!
Méghozzá itt:
Ez egy háromfázisú egyenirányító híd. Darabja 20 000 Ft. És ez még csak a műsor fele.
Azért nem válaszoltam,nert nem értettem,azthittem,hogy viccelsz.
Az egy fázisú gép betáp kábela 3 eres. Fázis,nulla,és föld.
Minden mig munkakábelban 3 szál drót van. A kettő vékony az előtolást inditja( ez trafósoknál mágneskapcsolót és igy az előtolást,gáz szelepet. A kb 25mm2 kábel a + áram,hegesztőáram. Invertereknél a vékony pisztolykapcsoló vezetékek is a fentieket inditja gondolom.
A háromfázisú inverterek kábelába is a fentieknek megfelelően 3 szál drót van.
A háromfázisú mig inverterek hálözati betáp kábeljében 3db fázis,és 1 védőföld van.
3x16A van. Ez 400v-os gép esetén jól működött. A 48A-ból a gép kb felét rántotta le,még 120-150A hegesztés közben is.
Mint ahogy írtam,a sors úgy hozta,hogy egy fázisú gépekre váltottam. Most,és itt nem irom le a ceremóniát,amin keresztül mentem.
Az egy fázist túlterhelné a 120-150A,sőt nem rég 4mm-es felrakót is "kentem",ehhez már 175A is kell. Nos még ha a gép birná is,mert birja,de a 16A hálózat kevés,mert lecsapja a kismegszakitót.
Mint ahogy lent irtam,nem értek a freki váltókhoz,meg ezek összekötözéséhez,ezért tettem fel a kérdést,mi kell a célom eléréséhez ?
Én csak a fenti példámból indultam ki. A 3fázis kevésbé terheli a hálózatot,és ez megérzésem szerint az egy fázisra alakitás esetén is igy működhet. Vagy nem !?
Jó...............létezik, e világban egy fázis bővitése 32-re,de ez már 2éves adat.
Igen,de ez amellett,hogy ingyenes,de csakis földkábeles új mérőhelyes kialakitással csinálnák,ami elérné a kb fél millás összeget is. Ugye érdekes..................vajon miért is akarnék bohóckodni fekvencia váltóval,amit ráadásul nem ismerek,van e gyenge pont,van e szavatossági idő,ugye érted !?
Bocs,ha igénytelen a helyesirásom,sok esetben mobilról irok,és nincs benne hibajelzés,meg nagyon picik a karakterek,nehéz javitani.
Azért kiváncsi lennék mi kell egy 3fázis - 1fázissá alakitó eccájghoz. Én nem értek a hasonló lehetőségekhez. Ha tényleg létezik,és nem túl sok az árkülömbözet,lehet,hogy megérné. Mivel a sors úgy hozta,hogy van komoj teljesitményű egy fázisú mig-mma gépem,kár eladni,mert egy fázis is komoj áramot ad,feltéve,ha kap is !!! Itt világosan leirták az áramigényüket. Ha ez nincs,akkor felesleges ft kiadás volt. 20v,vagy 115A felett kérik a 22A-os kis megszakitót.Az első link gépét közel két éve vettem,érdekes,akkor 16A volt a tájékoztatóban,bocs,ha tévedek.Mára kb 60e-rel magasab az ára,de úgy látszik,hogy az áramigényük is megnőtt !!!!!!!!!
Van 400v MMA gépem,úgyhogy nem életbevágó,de sok esetben mig is jólene,ha kilehetne használni.És arra tippelek,ha az egyfázisú gép három fázis áramát használná,nem terheli a hálózatot úgy,mint csak az egy fázis.
Az utólsó link gép ára durván 570e ft. Én jó esetben talán eltudnám adni az első linkben szereplő gépet 200e ft-ért.(De lehet,hogy körberöhögnének.......) Ugye érted..........370e a külömbség. És a fenti gépek,csak egyszerű,nem synergikus átlag mezei potis gépek. Ezért lettem volna kiváncsi egy 3x16A átalakitásra,ami egy fázison 32A tudna.
Bekapcsoláskor veri le,vagy hegesztés közben ? Több A állást irtál.........Ha csak bekapcsoláskor,van egy egyszerű inditási mód.(hasonló mint az egyfázisú inditó kondis villanymotor inditás) Ha hegesztés közben,a társak már irtak tanácsot.........
Nem gép hiba,az enyém is leverte,de a három fázis közt találtam egy kismegszakitót,ami nem esik le.Pedig azonos a terhelhetőség. A Mastroweldem viszont kondi tölti fel(4mikrós),hegesztés közben nincs gond,mert 10-13A-nél többre nincs szükségem.
Kérdezem a nagyérdemű közönségem,hogy a három fázisom egy fázissá lehet e "mókulni",mondjuk 32A ig. Egyszerűb lenne frekvenciaváltóba beruházni,mint gépet cserélni. A jelenlegit közel áráért eladni nincs mód,én meg belefáradtam abba,hogy bagóért elkótyavetyéljem,aztán fél milláért vegyek 3 fázisút. Tehát összegzem,egyik társunk már peccegette,hogy 20A,az igazi !!! És igaza van !
Olvastam hogy a C karakterisztikával rendelkező kismegszakítók késleltetés nélküli gyors kioldója a névleges áram 5-10x van állítva. Tehát 5*16, 10*16A áram folyhat rajta max na már most a hegesztőgépen a dugó 16Aes meg úgy minden konnektor aljzat. Okozhat ez gondot pl megolvad vagy kigyullad? Vagy ezek annyira rövid áramtüskék hogy meg sem érzi a dugó?
Elvileg csak egy gázkazán van még rajta de az csak télen megy, nyáron meleg vizet csinál fürdéshez, de azon kivül csak készenlétben van. Nem tudom az lehet e gond. Tehát amikor hegesztettem pont nem ment csak be volt kapcsolva.
Jól látom annak gépnek a hátulján is van kismegszakító. azt veri vagy a ház villanyából valamelyiket.
Ha a ház akkor van lakáselosztód, azok közül valamelyik 1-t?, ha igen akkor lehet megoldás ha a lakáselosztó előtt van dugalj amiről ki lehetne próbálni ha igen megpróbálnám.
Nekem pld a villanyóra dobozban van külön dugalj, a lakáselosztó előtt.
Sziasztok, most vettem egy iweld pocketmig 235 gépet és az a problémám vele hogy véletlenszerűen leveri a villanyt. Valamikor egymás után állandóan valamikor órákig megy. Általában 80-120A ig hegesztek, de még 60A-nél is van hogy leveri a kismegszakítót. Mi lehet a gond?
Ha semennyi elektronikai ismeretem sem lenne, nem kérdezném.
"Ezeket nem úgy gyártják hogy beteszel egy hf gyújtást és megy." Ez viszont elég általános kijelentés.
A kimenő áram szabályozása valószínűleg hasonlóan van megoldva az egyszerűbb és az összetett gépekben is, vagyis egy kapcsolóüzemű táp kimeneti árama/feszültsége van visszacsatolva a trafó előtti körbe.
Elég sok olyan (bármilyen más célú) berendezést láttam, amiben akár a panelon ott van az "upgrade" funkció helye, de van olyan készülék, amibe betelepítik alkatrésszel, és van, amibe nem. Itt pl elképzelhető lenne egy kimeneti dióda, ami a legvégén legyen, és ami ne engedje vissza a nagyfrekvenciát a gyújtásból.
Ha van olyan, aki ismeri ezeknek a megvalósított áramkörét, talán tud rá konkrétan válaszolni. A neten vannak egyébként megoldások, de azok megvalósíthatósága ugye 50%, vagy igen, vagy nem.
Nézd, nyilván az lenne az ideális megoldás, hogy megvegyem a Fronius legújabb, csak erre való, nagy teljesítményű készülékét, elvégezzek egy hároméves hegesztő-akadémiát, szerezzek öt év szakmai gyakorlatot.
A hardox mig-el hegeszthető,én a gyököt csináltam egyes huzallal,a töltőket 3.2-es bázikus MMA-val.
A hardox csak hőkezelés után rizikós hegesztésre,reped.
A főni látom,hogy kényes az ipari bolhákra..................én a volvóval 850mm-re emeltem volna,és fele annyit görnyedtem,igaz én használok bőr lábszárvédőt.............ja és még leszoktuk venni a kanalat,hogy a másik oldal is "sározható" legyen, esab felrakóval is......
Egy-két tenyérnyi helyen volt pici láng a fűben, de nem kellett oltani, vagy ilyesmi. Valószínűleg az elolvasztott anyagmennyiség túl alacsony volt ahhoz, hogy a nedves fűben komolyabb kárt tegyen: amire ráesett egy csepp fém, az ugyan begyulladt, de nem terjedt tovább.
Nagyon lerövidítettem a mondandóm, amit ti is cseréltek azt a bádogot cseréltem még a Co gép előtti időben, bázikus elektródával újra hegesztve és a körmök közti élt hegesztettem élkefémmel no meg a körmök éleit is. A kisgépek vágólemezét már a saját fogyósommal hegesztettem. Az él alatt, a vastag lemez élét értettem nem az egészet. Ezeket a hardox lemez kérdésedre reagáltam mert felénk elkopásig bírták így is. Egyébként létezik sokkal drágább fogyós megoldás, speckó porbeles + gázzal a fogyóssal.
Ha csak egy gusztustalan hernyó az a varrat, de egyébként rendesen fogja, akkor a flexelés-festés egy kielégítő megoldás. Hegesztésbe én csak akkor fognék, ha maga a varrat is szar, vagy épp olyan helyen van, ahol nap mint nap közelről látszik és zavar.
Flex és legyezőkorong, vagy először flex+tisztítókorong után egyenes csiszoló és turbómaró.
Érdekel mások véleménye, de én nem "tökölnék" áthegesztésekkel! Lepkés koronggal lecsiszolám a rücsköket és ha szilárdságilag megfelelő kétszer lefesteném, esetleg a nagyon ronda részeket gittelném!
Adott egy hazfelujitas, benne egy vasszerkezetes lepcsovel. A szerkezet stabil, a kialakitas is teljesen jo - egy baja van: annak idelyen mikor keszult a szaki "nem tul szepen" csinalta a hegeszteseket, sot sok helyen inkabb csunyan...az merult fel bennem, hogy vajon a festekreteg letakaritasa es a nagyon kiallo reszek lecsiszolasat kovetoen "at lehet esetleg hegeszteni" a szerkezeti varratokat? Pl. TIG vagy MIG geppel, hogy szep, szabalyos varratok legyenek?
Tudom szentségtörés mert nem tudományosan megfogalmazott és kivitelezett, de elektródával, bázikussal, köbös kanálra, néhány éve bobcat és minikotró kanálon simán fogyóssal. A vágóél élfelrakó elektródával. SZERINTEM.
Ha olaj szivárgás is szóbajöhet hegesztés után,szerintem a szakaszos rövid varrataid ereszteni fognak.A van atugéned,mindenképp keményforrasztással csináld.Ha megreped,a saválló anyag kiköszörülése jóval nagyob időt,energiát igényel,plussz már két repedésed fog lenni.........
Az öntvény rideg anyag,a hőtágulást,zsugorodást nehéz egy második anyagszerkezettel összepárositani. Ez a titok nyitja.........
Keményforrasztás folyamata ugyanaz,mint más alap anyagok esetén.Nincs rizikó.
Bronzbázisú ötvözetből készült TIG töltőrúd réz, sárgaréz, bronz alkatrészek javításához és karbantartásához (öntési hibákhoz), valamint acél vagy öntöttvas alkatrészek kopásgátló bevonatához
Ez a link forditási szövege.
Én máshol is olvastam a sárgaréz diffuziójáról. Működik,és megbizható,ezért ajánlottam. Én már 1987-től ismerem,és használom..........
A castolinból 1m kb 700ft a 3mm-esből,plussz argon,de awi esetén is célszerű előmelegiteni a hűtágulás miatt,de kulcs szerepe van a szürkeöntvény szivacsos állaga miatt,vagyis hiába mosod el bármilyen zsirtalanitóval,az olajjal telitődött szivacsszerkezet megfogja zavarni a bevont elektródás kötést. Ha már dissuval melegited,ez esetben kiég a zsir,olaj,és bordó pirosig melegitést követően simán fut a sárgaréz.........
Köszi! Awi-s az inverter, munkakábel, palack van hozzá, bár nem nagyon awiztam, csak használtan így vettem szettben. Dissou is van.
Bár, az egyik szakmám szerkezetlakatos, de ilyenekhez sose volt szerencsém és nem dolgoztam a szakmában sem, főként mezőgazdasági gépeket javítok.
Tudtam kérni fox sas 4a elektródát, annyit még kiderítettem, előmelegítve, rövid varratokkal hülés alatt kalapálva még akár sikerrel is járhatok. Ennél többet nem tudok a technológiáról, de igazából senkit nem találtam, aki megcsinálná helyettem...
Castolin a gyártója,sziliciumbronz,ez awi pálca. Ha van inwertered,csapos awi munkakábel,és argon védőgáz fog kelleni.Nagytömegű a munkadarabod,a saválló,vagy akár az öntvény elektróda esetén is a varrat mellett repedni fog.
Nem vészmadárkodás a célom,csak segiteni akartam........
Sárgaréz keményforrasztás pb - vel is működik,oxigén,és pb pisztoly fog kelleni.
Remélem csak eseti javítás, ez előtt és remélem, ezután sem kell majd ilyet hegesztenem.
Szerintem ezt a co-t dobom, saválló elektródára gondoltam még, azt tudok kérni annyit, ami ehhez szükséges, külön ezért nem vennék öntvénypálcát, ha a saválló lehet alternatíva.
Ha szürkeöntvény,mig-gel lehet cusi huzallal,vagy disu-oxigén aparáttal sárgaréz keményforrasztással.Ez utóbbi a leg bíztatób,mert hosszabb ideig történik a hőbevitel,szinte az egész fel melegszik,és lassú a kihülése,és nem fog megrepedni,a sárgaréz szépen folyik,és kedvező a zsugorodása.
Hogy biztos e,hogy acélöntvény én igy vizsgálnám: Sarokcsiszolóval köszörülném,és a szikracsóva elé tartanék egy mágnest. A por,amit összeszedett,égő öngyujtó lángja fölé szornám. Ha nincs hasonló jelenség,mint egy csillagszóró égésnél,acélöntés,ha van,szürkeöntvény. Egyébként köszörülés közben vörösses a szikracsóvája a szürkeöntvénynek.
Ha mig co2 varrat nem fordul ki,acél öntés.A mig varrat hernyó formát ölt szürkeöntvény esetén
Én acélöntvényt MMA , és saválló elektródával hegeszteném,kb 400fokig előmelegitve,vagy amikor melegitéskor sárgás szinre vált.
A gépházak (legalábbis a szerszámgépek házai) általában gömbgrafitos öntöttvasból készülnek, amely jól csillapítja a rezgéseket.
Ha itt is ez a helyzet, akkor sosem fogod meghegeszteni sima acélokhoz való dróttal. Persze öntöttvashoz is van drót, csak olyan áron, hogy beszarsz: vagy egy százas belőle egy 15 kilós tekercs.
Egyszeri-eseti javításra olcsóbban kijössz pálcával. Vannak itten sikerélmények valahol hátrébb...
Tehát, adott egy acél öntvény gépalkatrész. Fogaskerekes szöghajtás háza Ötvözetre passzolom, szürke színű, csiszolva fényes, mint mondjuk a szerkezeti acél. Nagyjából 6-os falvastagsággal
Szóval, ez repedt meg, ezeretném meghegeszteni. Co védőgázas hegesztőm van, sg2-es dróttal. Én úgy tudom, ezt lehet Co-val hegeszteni. Ehhez kéne nekem technológiai segítség. Előmelegítés szükséges e, hűtés hogyan, egyszóval minden, ami ezzel kapcsolatos.
Kedves hozzáértők, van egy Lidl áruházas kombinált hegesztőgépem, MMA/WIG/MIG (PMSG 200 A1). Nos, fogyóelektródával egészen jó, porbelessel is jó, a többit még nem próbáltam. Nem kell köpködni, hobbigép stb.
Nos, felmerült, hogy jó lenne egy plazmavágó, 5-10 mm-es acéllemez vágáshoz. Emiatt nem vennék meg még egy eszközt, ha nem muszáj. A kérdés: próbált-e már valaki közületek hegesztőinvertert erre használni? Ha igen, milyen beállításokkal?
Az ív kialakítása/fenntartása nyilván valamennyire különböző mint a hegesztésnél, (pl. lehet, hogy a plazmavágóhoz nagyobb üresjárati feszültség szükséges), de hátha. Van-e javasolt eszköz?
Végre megtörtént az első próbálkozás. Annyira nem siralmas mint számítottam. Amatőr vagyok csak. :D Még bajlódni kell a beállításokkal. Köszönöm a segítséget, tanácsokat. AttilaLIX és a többieknek
Nekem a hegesztőim üresjárati feszültsége nem magas, az egyik gépé 56v , a másiké 48v ez a trafós , ezt meg is mértem , viszont levittem az ampert 40 a minimumra , mindkét gépnél ott is felizzott , viszont " begyújtani " a pálcát , már nem volt egyszerű, és az ív is olyan gyenge volt , hogy már az ömledék krémszerű volt . Hegesztek már majd 40 éve , de még ilyennel nem találkoztam . Sőt kipróbáltam a kombi gépemmel egy Sthalwerk 200 st mig átkapcsoltam mma -ba ott még a feszültséget is tudtam állítani , de az eredmény ugyan az .
A pótméteres spol-gun pisztoly megoldás lehet,de ezzel dolgozni külön tudomány,vagyis gyakorlás kérdése. Magas árammal inditani,majd bal kézzel a potit kezelni,egyidőben figyelni a hegfürdőt,pisztolyt vezetni................nem egyszerű mutatvány !!
DP -s gép is ugyanúgy kormol,mint egy sima mig inverter. A DP viszont könnyeb beállitani............
A spol-gun pisztoly ára meg érdekes,mert egy kiseb gép értékével vetekszik.................
Ha alumíniumot szeretnék hegeszteni és fogyós géppel milyen beállításokat kell, hogy tudjon, hogy normális varrat készüljön. Van egy awi ac dc gépem is csak fogyóssal gyorsabb lenne sztem. Viszont a varrat " szépsége" fontos. Szóval érdemes vennem egy fogyósat is aluhoz?
Csak egy oldalt találtam ahol van valami adatlap szerűség. link
Ha lehet hinni a technikai adatoknak, akkor 500Ohm-tól 2MOhm-ig lehet szabályozni. Feltéve ha jól értelmezem. Ezt ki is lehetne mérni egy multiméterrel. A potméterek másik fontos tulajdonsága a karakterisztika. Szerintem az eredeti lineáris. Míg amit vettél az szerintem logaritmikus. A karakterisztika betűjeleiről felesleges beszélni, mert elvileg szabványosított, gyakorlatilag a kínaiak szeretik fordítva használni őket...
Az eredeti potméter karakterisztikája is meghatározható egy multiméterrel: megméred egyik végállásban az ellenállást, a másik végállásban az ellenállást. Ha ezek megvannak, akkor középállásban is meg kellene mérni az ellenállást. Ha lineáris, akkor kb. számtani közepet kellene mérni, ha logaritmikus, akkor pedig jóval kisebb értéket, mint a számtani közép.
Van egy kominált 3-az 1 ben gépem Amiből nagyrészt csak a plazmavágót használom.
Típusa: Rotenbach CT520 Az áram erősség potmétere pár hete el kezdett szórakozni elvileg 50 A tud a plazmavágó része, de mióta szórakozik azóta csak max 30 A megy.
A potmétre ilyen: A csúnya forrasztásokat már én csináltam.(ki szereltem szét szedtem megtisztítani) Nem sikerült.
Így vettem ez alapján másik új potmétert A boltban azt mondták csak az a lényeg 1kohm os jó hozzá.
Haza hoztam beforrasztottam ,de most jött a hidegzuhany : az új poti ha tekergetem ugrálva megy az amper de max 27A ig. mi lehet a hiba? A régi potit ha vissza forrasztom néha ha sikerül úgy be tekerni még 40A ig is elmegy.
És mindkét videóban külön megmutatják, hogy rá van kötve a kompresszor az elektródafogóra, és az elektródafogón vannak spéci fúvókák, és rézbevonatú grafit rudat használ. Ezzel szemben a lent linkelt elektródához a doksija szerint nem kell kompresszor és nem kell spéci elektródafogó.
Erre gondoltam,köszönöm a linkjeid,így már világos......
Eddig köszörűim fárasztottam,nomeg saját magam. Igaz oxigén vágást is alkalmaztam,de ez is csak durrogott,meg visszaégett,meg még a hátamonn is ipari bolhák csipkedtek,ezért gondoltam ezt a gyökfaragást. Nem sok a bontás,de szerintem kis munkához is jó lehet.
Az esab pálcából hoztam párat,azt hittem,hogy drágáb.
Ez van a ESAB OK GPC 2,5X350MM GYÖKFARAGÓ ELEKTRÓDA termékleírásában:
Megjegyzés
Az OK21.03 gyökfaragáshoz,vágáshoz és lyukasztáshoz kifejlesztett elektróda. Különleges bevonatából nagymennyiségű gáz képződik, amely nyomása kifújja a megolvasztott ömledéket a megmunkálás helyéről. Ebből kifolyólag nincs szükség alkalmazásához különleges elektródafogóra és sűrített levegő betáplálásra sem, azaz hagyományos bevontelektródás kézi ívhegesztő (MMA) áramforrásról alkalmazható. Acélok (bármilyen ötvözet esetén), vasöntvények és - az ötvözetlen rézkivételével- nemvas fémek feldolgozására is felhasználható. Tökéletes megoldás helyszíni munkálatok esetén leélezéshez, gyökfaragáshoz vagy repedések javításához, repedésvégek lyukasztásához.
A munkadarabra merőlegesen tartott elektródával gyújtsunk ívet, majd az elektródát döntsük kb. 15-20°-kal a haladási irányba és nyomjuk előre. A haladási sebesség a horony mélységétől függően 1,0-1,5 m/min. Mély vájatot több lépésben, ismételt hornyolással készítsünk. A hornyolt felület hegesztésre közvetlenül alkalmas, kivéve a korrózióálló acélokat, ahol a karbonban feldúsult felületi réteget köszörüléssel előzetesen el kell távolítani. Ha az OK 21.03 elektródát zárt helyiségben használjuk, hatékony szellőztetésről, vagy elszívásról gondoskodni kell.
Gyökfaragó elektródával hogy faraghatok sarokvarratot. Magyarán kotrógép kanál élét kell cserélnem. Ennek kivágására,a régi kibontására akarnám használni.
Olvastam már az elektródáról,gáz képződik,ami fújja a megolvadt vasat. Ennek haladási irányára vagyok kiváncsi.......
Szép estét , azt szeretném kérdezni , hogy van inox saválló bevonatos pálcám , kipróbáltam , és olyan jelenség van , hogy 5-7 másodperc után az egész pálca felizzik , tekertem le az amperből akkor nehezen gyújt de akkor is felizzott , próbáltam egyen árammal , és váltóval is , egyenáramnál még polaritás cserével is , a jelenség megmaradt , igaz nem saválló anyagon próbáltam , de attól szerintem nem izzhat fel , amúgy a varrat szép és fényes . Mi lehet az oka ennek a jelenségnek ?
Nem képzelődsz,a panelelektróda er23 esetemben is igy működik. Ennek elődei az er21,és er23 is igy működött. Az er21 bevonata vastagab,erőseb áramot igényel,ugyanakkor kevésbé fröcsköl. Elképzelhető,hogy a félreégés,és a kor által beszivárgott légnedvesség van a háttérben. Ugyanez van a fox ke6013 e rc- nél is. Ez picivel drágáb az er23- tól,ez keveseb árammal is beéri,a 2.5- es van 250hosszban,én szeretem. Ez is hajlamos a félreégésre,de korrigálható. Vagyis kesztyűbe dolgozunk,ivszakitás elektróda forditás felet,és máris ivgyújtás. Semmi gond.......Ez utóbbi a fentről lefele poziciót is szereti,picivel magasab amperral.......
Segítséget szeretnék kérni.Keresném a Boxer 350AMIG/MAG/MMA inverteres hegesztő használati utasítását.Aki tudja hol tudom letölteni vagy el tudja küldeni kérem tegye meg vagy adjon linket a letöltéshez.Minden segítőkész fórumtársam segítségét köszönöm!
Érdekes dolog hogy mikor felkezdem az originált csomagot és elkezdek hegeszteni, mindig megfogadom hogy többet nem veszek ilyet. Féloldalasan olvad le, össze vissza táncol az ív, szívás vele a munka.
Majd eltelik fél-1 év és újra előveszem (már a felbontott csomagból) és csodák csodája ez lett a világ legjobb pálcája.
Ez már kétszer előfordult velem.
Csak én képzelem be magamnak, vagy más is észrevette?
Egyesek az ER-23-ast szeretik, mások az ESAB OK 46.11-est. Mindkettő jó ár-érték aránnyal rendelkezik.
De...
Én azt mondanám, hogy aki 1-2 kiló pálcát hegeszt el évente, az tök feleslegesen spórolna meg egy-két ezrest is akár, mert nála ez igazából nem döntő tényező (ha az, akkor már régen rossz!). Sokkal jobban jár egy minőségibb pálcával (kevesebb anyázás - szebb varrat), mint ha csak az ár/érték-arányt nézve választ.
Szóval én otthonra például valamelyik Böhler-t választanám inkább.
Nekem is van egy ilyen frissen bontott doboz esab palcam hasonlóan megszakad az ív kiszárítása az nem segít, másik pálca oké de ezzel a dobozzal, ez szar.
Bázikus még egyenáram esetén is "bosszúálló drót" ! Bocsi a drót szóért. A bázikust többnyire egy ivgyújtáshoz találták ki. Egyébként tök jó elektróda,fentről lefele pozició is jól működik. Az ivgyújtásokat nem szereti,vagyis otthoni barkács munkákra (esetedben) Er23,vagy Esab4616 a legjobb választás. Inverterre gondolom,hogy gyűjtögetned kéne,ebből már létezik olyan háttér beállitású,ami bázikus pálcához használatos.
A trafódad nem tudod tönkre tenni,bár ha az első ívfogásnál odaragad,így hagyod,elmész kávézni..............nos mire visszaérsz a trafódból indián füstjelzések jönnek,az utólsónál már a kis megszakitód is leesett !! Szóval trafóval ez a pálca nem működik.
Ha munkanélküli vagy,az még nem jelenti azt,hogy munkát nem vállalhatsz. Vállalj egyet,ebből lesz ft-od. Vegyél hf gyújtású awi gépet. Ezzel mma módnál is hegeszthetsz ,de dc awi esetén leolvasztható a bevont elektróda is,amit érintés nélkül gyújthatsz,kopácsolás leragadás nélkül,pl bázikus elektródát is !
Sziasztok mester urak. Egy kérdés Ha van egy "sima" trafód és van egy nagy csomó "bázikus" pálcád. Abból meglehetősen sok. Nem kéne jó ideig vásárolnom. Szóval a markolatot meg a földet ha megcserélem az úgy fog működni? Vagy lefüstöl a trafó? Kérlek írjátok meg mert eléggé csóró vagyok munkanélküli három éve. Köszönöm előre is!
21-es gyartas, es ahogy nezegetem a csomagolason nem volt nyilas, de azert a biztonsag kedveert kirakom az ablakba, hagy szaradjon, ugyis most 1 hetig nem fogok tudni hegeszteni.
polaritas felcserelese tuti? mert a dobozon levo utasitast kovettem, de akkor kiprobalom felcserelve
sikerult vennem -apron-1 doboz esab46.16 elektrodat. bontatlan gyari csomagolasban. viszont nem tudok vele hegeszteni iv megszakad allandoan, olvasgatva a netet lehet hogy ez a made in hungary -mor- elektroda gyari hibas lenne?? okozok e barmi problemat a gepnek ha ezt az elektrodat elfustolom? gep uj iweld micro, mas elektrodaval jol operal... vagy esetleg vmi beallitas kell az esab46.16-hoz?
Igaz irtam,hogy csak CO-hoz használnám de ez AWI-it is tudja. De a 4 szenzor széles látómező,meg győzött. Próbálgattam,eddig nagyon jó!Azt inkább ezt választottam. Köszönöm a segítséget neked és mindenkinek.
A napokban vásároltam egy inverteres hegesztőt, hogy lecseréljem a régi no-name inverteremet, ami már vagy 10 éve szolgál.
Vásároltam egy új Panelelectrode 160 Amperes gépet, amit nagy várakozásokkal ki is próbáltam.
De sajnos csalódnom kellett, egyszerűen nem tudok vele hegeszteni. Nagyon nehezen gyújt ívet, nagyon instabil az ív tartása. Sokat próbálkoztam vele, több különböző gyártmányú elektródával, de minden esetben azonos a tapasztalat.
Próbáltam az egyenes és a fordított polaritást, változó áramerősséget, 4 eltérő 2,5mm-es elektródát, ER23, ESAB OK 46.16, GeKa és még valami nevesincset is.
A tapasztalat minden esetben azonos volt. A régi gépemmel az általam elvárt (hobby) minőségű varrat kerekedett, míg az új géppel elfogadhatatlan az eredmény.
Csináltam pár próbadarabot is, töltöttem fel képet. A minta alapanyaga ugyanaz volt minden esetben, ugyanazzal az elektródával készült mindkét darab, csak a hegesztőt cseréltem. Az általam szebbnek vélt varrat készült a régi míg a másik az új géppel.
Kérdésem, lehetséges, hogy ez ennyit tud, vagy belenyúltam?
Magyarra talán színvisszaadásnak fordítanám. Ha megnézed Mnagy összehasonlító képét (alulról a 2. link), akkor látod, hogy a 4-ből 2 zöldes, 1 sárgás és egy közel normális. A közel normális szinű már a True Coloros.
2019 elején még annyira nem voltak elterjedve. Azóta a hobbista szinten is egyre jobb dolgok elérhetőek.
Érdemes az érzékelők számát is nézni. Általában kettő vagy négy darab van belőlük. Itt a több egyértelműen jobb. Nehezebben takarod el egyszerre mind a négy érzékelőt az ívfénytől, mint a kettőt. Persze ez függ, hogy mit és milyen pozícióban hegesztesz. Az érzékelők kapcsolják ki és be a sötétedést.
Én általában beltérben hegesztek a műhelyemben. Mivel nincs nagyon természetes fény, így a lámpák égnek. Zavaró tud lenni, ha tükröződik a lámpa a kijelzőn és nem látod, hogy mit hegesztesz. Ezt páran úgy szokták orvosolni, hogy a pajzsra van rögzítve egy darab bőr, ami takarja a fejedet búbját. Így nem is jön be a fény és a felpattanó és visszahulló szikrák sem égetnek.
De azóta már sok víz lefolyt a Dunán. Mióta megvan a pajzsom, azóta aktívan nem követtem az újdonságokat. Így biztosan vannak frissebb tesztek és jobb pajzsok is.
Anno innen is vettem. Hogy most itt van-e a legjobb áron azt nem tudom.
Én is meg tudom erősíteni, hogy befér alá a 3M félállarc. Illetve anno rendeltem hozzá plusz plexiket is, de adtak egy garnitúrát vele.
Mivel nekem nincs AWI felszerelésem, így nincs vele tapasztalatom. Azt az egy alkalmat leszámítva, amikor átmentem grillrácsot hegeszteni a haveromhoz. Akkor én meg voltam vele elégedve.
Nem akarlak befolyásolni. Anno itt a fórumon sok jó teszt és összehasonlítás volt, érdemes visszakeresni. Ez már true color, cserélhető benne az elem egyszerűen. Vannak jobbak, vannak rosszabbak is.
Először másikat szerettem volna, de ez akkoriban jelent meg. Nem volt vészesen drága és nekem jobban tetszett. :) Bár a vásárlás előtt nem láttam egyiket sem élőben. Arra már nem emlékszem, hogy melyikeket néztem még.
Nekem is ez a típus van, Tímárszerszámnál adtak hozzá vackokat is. Befér alá a 3M 6000-es félálarca (más is használja ezt az összeállítást itt). Szerintem ok awihoz is (bár néhányszor azért volt, hogy bevillant), a félálarccal már nem is párásodik.
Én ezt: https://gepszerszam.hu/termekek/iweld-panther-digital-51-automata-hegeszto-fejpajzs-p10358.html Egy barátomnak annyira megtetszett amikor kipróbálta, hogy ő is vett egyet. Az övé folyamatosan villogott AWI hegesztésnél, ez pedig nem. (Tudom, te csak CO-hoz használnád) Az övében annyi a plusz, hogy frisslevegős. Mivel üzletvitelszerűen hegeszt, így neki megérte a felárat.
Ezeket a kapcsolókat ezerféleképp lehet összerakni,úgy legózod össze ahogy a feladat megkívánja.
Ha találsz egy öreg villanyász szakit aki figyelmesen (esetleg rajzolva-jegyzetelve) szétszedi és ugyanúgy összerak egy zsír új ganz kk fokozatkapcsolót az is tökéletes megoldás.
Van egy CO hegesztőm. Sajnos már egy ideje csak 2 fokozatban tudtam használni, de most végleg elromlott a fokozatkapcsolója. valakinek meg van a HZ8B-2020/5/3 kapcsolónak a kapcsolási sémája? Inkább itthon beszerezhető kapcsolóval váltanám ki. Ki mérni nem tudom, mert már nem mozdul. A neten én nem találtam meg. A gyártó meg felajánlotta hogy küld helyette. Lehet, hogy ez utóbbi lesz a megoldás.
Folyamatos hegesztés! 🙂 egy palack plusz 1db 5kg huzal sokszor 1-1,5évig elég. Csak most az autót akarom kihegeszteni azt nagyon fröcsög mikor már bederesedik. Megyek a közeli a hegesztő boltba nézek lehet újj órát is.
Köszönöm mindkét választ. A gépet nem terhelem túl mert alig 20-40A között használom,egyszer használtam 80A. Lehet az tett be neki. Meg olvadt valami benne akkor.
CO óra (reduktor ha jól tudom) az első palacknál nem csinálta a másodikat nem onnan vettem (mindegy mert palack az palack) és azzal már csinálta.
Jól gondolod,a huzal szorulása mindent befolyásol.
Hogy a teflon vezető időtállóbb e,még nem tudom. Ennek pisztoly felőli vége vörösréz. Hogy ez e a job,vagy a vas,még ezt sem tudom. Áram átadás szempontjából jobb,mint a vas. A bowdenból készült,viszont fémszemcséket tárol,és gyárt is. Ezt a filmet ajánlom a figyelmedbe.: https://www.youtube.com/watch?v=7XSqowcIK1o Igaz...............létezik új gyártmány a huzalokból,de az ára is új..............vagyis borsos.
A teflon vezető viszont nem hinném,hogy lekoptatna a huzalról szennyező szemcséket. Én erre apellálok,tehát az áram átadást jó irányba tereli,remélem.
Én inkább alu-ra meghagynám a gyári 3 méteres kábelt, és ehhez vennék teflonos huzalvezető spirált az alu hegesztéshez. A gyári kábel helyett, meg "vasra" vennék inkább egy legalább 4 métereset, szerintem abban maradhat az eredeti huzalvezető, ebbe nem tennék teflonos huzalvezetőt.
A CO-2 reduktorod menete meg valószínűleg nem lesz jó az argon palackhoz, nyilván az is számít, hogy milyen palackot veszel. A palackszelepnél be van ütve, hogy milyen menetű reduktor kell hozzá.
Akkor érdemes lecserélni a vas huzalhoz is teflonra. Ezt jó tudni. Gondolom az előtoló motornak is jobb, mert simább a huzal sebesség. Ez miatt meg az ív is stabilabb talán.
Rájöttem a kék,piros,sárga teflonból készült huzalvazetők lényegére.
A kék 0.6 - 0-8mm , a piros 0.8 - 1mm , a sárga 1.4 , 1.6mm-es huzalhoz valók.
Elvileg azonos teflon tartalommal. Ez utóbbi csak az én véleményem,lehet téves imfó.
Ma kipróbáltam a piros teflon huzalvezetőt 1mm-es acél huzallal. Jelentős külömbséget éreztem,kb fele tolóerő elég a vas bowden spirálhoz képest,az esetleges áram átadó szennyezésről már nem is beszélek.........
Ha a jelenlegi reduktorod co2 palackon volt,és HA ennek hollandere LOTYOG az argon menetén,ez esetben kapható 20.08 belső,és 21.08 külsőmenetű közdarab. Menet emelkedés mindkét menetnél 14menet/egy col. Ha van forgácsoló ismerős megcsinálja. Hegesztőbolt borsos árat kér.
A reduktor működését nem zavarja az argon.
Bocs a késésért............................figyelmetlen voltam.
Ha jelentős menetlazaságot észlelsz,és igy használnád,mindkét menet (csap/reduktor)sérülni fog !!!!
Nem. Majd ha elindul a projekt, jelzem mi a vége. :D Mondjuk nem kaptam választ arra a kérdésre, hogy a fotózott, meglévő reduktorom jó e lesz majd az argonra. :)
Lehet,hogy rosszul tudom,de Hanyec úrnak van telephelye Budapesten is.
Hogy esetedben ez még távolabbi,vagy kb 200km-el közelebbi,számold ki.
Hivd a siófoki telephelyét,ott megmondják,hogy fővárosban töltenek e (én úgytudom,hogy igen),de ha nem,minden héten csütörtökön Hanyec úr kisteher autója BP-en van. Tehát két hét leforgása alatt ugyanazt a palackodat töltve visszakaphatod,ha Siófokon tölti.
Nekem is lejárt tavaly. Akkor mondták a csere telepen, őket nem érdekli a nyomáspróba, cserélik gond nélkül. A múlt héten hívtam őket, és mondták, hogy nincs cserepalack csak bérpalack.
Amennyiben be akarod cserélni bérpalackra, akkor nem érdekes a nyomáspróba. Amúgy milyen palack (Messer, Linde, Siad, Kínai)? Hány kilós palack? Merre felé laksz? Ezek mind lényeges kérdések.
Lehet,hogy Cool13 társunk elveszett,vagy bezizzent az alu hegesztése mig-el témától !?
Ha már piros teflon,vagy műanyag huzalvezető.............
Ez acél huzalhoz használható e ? Vagy inkább úgy kérdezem.............mihez gyártották?
Egyébként a tapintása teflonhoz hasonlít,de a carbon nem ennyire sikamlós.Ez utóbbit adták az én 3m-es kábelomhoz alu hegesztés célra. Akkor most mi van?
Kerestem táblázatot ez ügyben a google-ban,nincs...............!
Ezek bezizzentek,lemaradt a kábel fotójaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!Vagy csak a spirál,vagy a teflon cső közel 20e !? Ennek két vége ismeretlen számomra,vajon mégis mi lehet ez ? Egyik végén fémspirál (bowden) látható.
Létezik még fém spirál nélküli is,amellett a pici hasitott patron látható,ami biztos alu -hoz való. Hiányolom a fém spirált. https://www.szerszamoutlet.hu/index.php?kat=204&id=59695 Ha ilyet kapnál,én a markolat közepéig szabnám , és innét kb 150mm-ert használt acélspirállal toldanám az áram áttadóig. Ez csak "tűzoltás"vagyis barkácsolás,mert ideig-óráig működhet,de a legjobb a réz toldás,amit rásajtolnak a tefloncső végére.
Azért kérdeztem,hogy mit akarsz hegeszteni,mert a mig varrat ereszthet nyomáspróbakor. Ez szerkezeti munkáknál nem dominál,vagyis használható. Ne ijedj meg a varrat környéki koromtól,ez ecsettel,vagy drótkefével tisztitható.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. A géphez a fotón látható dolgokat kaptam amikor kibontottam a csomagból. A görgők 0,6/0,8/0,8/1mm Nincs köztük U profil. Persze ezek már most készült viseltes képek. Reduktor remélem akkor jó lesz. Mivel kifizetik a megvásárolt alkatrészeket, ezért vennék mindent. Vagyis, ha a reduktor jó, akkor csak 3 méteres munkakábelt, kék színű teflon csövet, görgőt, áramátadót, és Almg5 huzal kell. A munkakábel a kérdés még. Ha nem nagy kérés kérhetek egy linket melyiket begyem akkor. Mert össze zavarodtam már. Melyik a cserélhető belsős stb.
(Cool13 társunknak is írom.) Igazad van,kár új komplett kábelt megvenni. Én vettem új kábelt,akkor amikor ívgyújási hibám volt. Ebbe (4m)adta a kereskedőm a piros teflon huzalvezetőt. Társunknak üzenem,hogy ennek gép felőli vége egészen a görgőig érjen,itt levő rögzités eltért a hagyományostól,pici hasitott patronnak kell lennie a hollandi alatt. A pisztoly felőli vég kb 300mm réz spirál,erre kell figyelni.(amit linkeltem,lejeb,az nem ilyen) Abban is igazad van,hogy az Almg5 huzal keményeb. Az eredeti 3m-es kábelomban viszont sötétszürke,vagyis carbon tartamú a huzalvezető.
A 2m-es kábel,valószínű,hogy vállra akasztós géphez való.......
"U" profilú görgőt szerintem adnak alapból a géphez.
Az alsi5 huzal helyett inkább az Almg5 ajánlott, ez kicsit keményebb, nem gyűri be olyan könnyen az előtoló.
Amikor én rendeltem 08-1 es piros huzalvezetőt visszahívtak a boltból (alfaweld) megkérdezték hogy biztos ilyet szeretnék? mert aluhoz a kéket (1-1,2mm) szokták ajánlani.
Nekem úgy tűnik, a nehezen eladható termékeket rakták egy "alu csomagba"
Én a helyedbe csak huzalvezetőt meg almg huzalt vennék, reduktorod gondolom van, már csak argon kell.
Minél kevesebbet invesztálsz bele, annál kevesebbet buksz ha mégsem válik be.
Ez használt palack,de lehet,hogy magán töltő. Hogy mostanában új palack hol kapható,nem tudom,de kis méret ára 45e körül lehet. Egy 2m3-es töltet ára 13e körül van.
Max 120A az igénye,90A-tól lehetséges leolvasztani,de ez függ az anyagod vastagságától.Ha van lehetőség,célszerű lejtős pozició (kb 5fok),de elő is lehet melegiteni a hegesztendő anyagot.
A 140A elvileg elég,de ha túlhevül,úgyis magától leáll.
Én a 180-200A gépteljesitmények pártija vagyok,pont ezért amibe te vagy. Ha szükség van nagyob áramra,akkor legyen. Néhány társunk lehurrogott a túlméretezés mániámért.A te gép méreted a folyamatos hegesztéshez,a 2mm való,de a 4616-nak elég a kb 70-80A,ami háztáji munkamennyiséghez elegendő.
Csak egy megérzés : Lehet,hogy inverterhez való lakatfogó azt mutatja,amit kijelez a gép,de az én fülem nem tudják a kinaiak becsapni..................vagyis nem hiteles a kijelzett A.
Esab OK 84.78 Weartrode 60 T 2,5mm felrakó hegesztő elektródódánál melyik pólus a test és melyik az elektróda fogójé?
Elég vastag bevonat van már egy 2,5 maghuzalnál is. Nehezen lehet vele egy egyenes vastag varratot húzni. Érre valami tanácsot? Vagy gyenge lenne hozzá egy kis 140-as inverter?
Teflon huzalvezető ami egészen a görgőig ér. Elmegy a 4m- es hosszon is,de jódöntés 3m- es munkakábel. A legjob a spol gun pisztoly. A huzalsebesség jóval nagyob fog kelleni a szénacélhoz mérve. Én 1mm- est használok 1.2- es áramáttadóval. Ez utóbbi is létezik aluhoz való........ Argont én 12,15L/ p- re állitom.
Bocs nem engedi úgy illeszteni a linket. Most a telefon a szar vagy ez ..
Vettem kettő ilyet igaz nem ennyiért.
A másik meg hogy vannak olyan gépeim amik 12V üzemelnek de litiumot tennék bele. Ahoz szar a gyári töltő gondoltam egy usb modullal tölthetövé tenném a cellákat. 3 cella usbvel töltve de sorba adja le a teljesitményt. Elméletileg oda meg kéne tenni valami egyenirányitót a sorba kötés után hogy ne játszanak tüzijátékot.
Az előtoló motoron még állandó feszültség sincs. Nem kéne elfelejteni ezt a dolgot, amíg valamit tönkre nem teszel? Most ezt mindenféle rosszindulat nélkül írom.
Hétvégén tudtam kicsit foglalkozni a Technika hegesztőmmel.
Keresni próbáltam valami kisebb feszültséget, egyedül az előtoló motoron van. 5,5-6,5V egyenáram. kérdezném elég lehet ez egy 12V os mágnesszelepnek ami a gázt engedi vagy zárja?
"Most rálocsolsz 30-at aztán ha meghal vmi még benne (mágneskapcsoló,fokozatkapcsoló,előtoló, vezérlés) újabb tízezreket költhetsz arra ami alapból nem ér többet 30nál."
Mondjuk, ha elfüstöl ez az öreg gép, az eurós munkakábelt a csatlakozóval együtt még mindig ráoperálhatja a következőre (van egy sanda gyanúm, hogy az sem lesz sokkal kevésbé viharvert).
nekem ránézésre az egyetlen hely ahol törpefeszültséget mérhetsz a mozgató motor mögötti két vezeték. mérd meg, hogy milyen. Ha találsz olyan áramot amit a mágnesszelep tud, akkor könnyű dolgod van. ha nem, akkor be kell építened egy relét és a relé vezetékét kell vinned a pisztolyba. Így a nagy áram a gépen belül marad.
Gáz előáramlást három módon tudsz: egyik, hogy beépítesz egy nyomógombot ami visszafelé forgatja a dobot, visszatekered egy kicsit és amikor a hegesztés indításához nyomod meg a gombot a pisztolyon akkor távolabbról indul meg a huzal. Kell egy kis ügyesség hozzá, meg szerencse, hogy a motorod fordított polaritással visszafelé forogjon. A másik mód, hogy időkésleltető relét építesz a motor elé. Ez 10eFt-nál kezdődik, de akár tizedmásodpercre is programozható. A harmadik megoldás, hogy külön gombbal indítod a motort és a gázt. Ez sem olyan nagy gond, különösen ha reléről megy a gázelőáramlás és pl egymás fölé teszed a két billentyűt, és egy mozdulattal nyomod meg a kettőt.
A bütykölésnek nem kell ésszerűnek lenni, csak élvezd. Tehát szerintem hajrá.
menjünk visszafele: az elő és utó gáz kilőve , mert a ""kapcsoló"" a pisztolyban az egy érintkező ami pontosan a gáz szelep nyomó rúdja vagyis ha hozzá érek előbb indul a tolás majd erősebb gombnyomásra a gáz, így ez eddig sem ment.
Aztán nem akarok mágnes szelepben 220V ost ez már tiszta, mindenképp törpe feszültség keresés a cél! meg kockáztatom az előtoló motor feszkóját felhasználva lesz megoldva mert ahogy néztem kb az olyan 12V körüli ,de nem mértem még.
aztán hogy az előtolótól ne várjak hosszú életet :)) ez a gép vagy 15 éves! ebben a gyári szerkezet van ;) ha még pár évig elmegy nekem teljesen jó!
Ha ne adja isten meghalna már néztem alkatrészt neten az sem akkora tragédia árban! ezt még mindig többre becsülöm mint az új inverteres tele elektronikázott hiper csoda gépeket!
Faék egyszerű a kicsit is konyító ember is tud javítást kezdeni vele, nem kell számítás technikus, meg elektromérnök végzettség ;)
Így csak azt mondanám: az akarat meg van ,aztán majd alakul. :))
De a mérlegeléshez 1 apróság: ettől az előtolótól hosszú életet ne várj. Ha nem volt soha túl feszítve a görgőnyomás akkor se, de túl feszítve pláne gyorsan meghal, hasonló olasz gépnél én vért izzadtam mire le tudtam gyártatni egy ledarált fogaskereket.
Kevés használatra én sem vennék egy új invertert, de egy másik munkakábeltől többet sem locsolnék rá. (sőtt inkább szétszedném és javítanám a sérüléseket, hibákat)
Most rálocsolsz 30-at aztán ha meghal vmi még benne (mágneskapcsoló,fokozatkapcsoló,előtoló, vezérlés) újabb tízezreket költhetsz arra ami alapból nem ér többet 30nál.
Ha mindenáron szelepelni akarod:
-rákötheted a 220as szelepet a mágneskapcsolóra (érintésvédelmileg ez nem a legjobb megoldás, főleg ha nincs É.V. reléd a villanyórában)
-felteszel ide egy közeli képet alulról és felülről is a kis elektronikáról amin az előtoló potija is van és szenvedve de szívesen kitaláljuk hogy honnan kellene levenni a stabil feszültséget amit a pisztolykapcsolóval küldhetsz a kisfeszültségű szelepre
+ egy apró gondolat (ami ha hülyeség majd kijavítanak a többiek): a jelenlegi megoldással tudsz elő és utógázt adni. (lassan nyomod meg és engeded el a gombot) Ezt is buknád a szelepeléssel.
Van egy kis trafó a gépedben képen. Az adja a vezérlésnek a feszültséget, amit valahol egyenirányítanak (gondolom). Keresd meg az egyenirányítást és mérd meg, hogy mekkora a feszültség.
Érintésvédelmi szempontból aggályosnak találom, hogy a pisztolyra kikerüljön a 230 V. Így én mindenféleképpen törpefeszültségűt vennék.
Minek akarom átalakítani: a mostani munkakábel nem csak a külseje rossz és a pisztoly is rossz hanem, a gázvezető cső is! Arról nem is beszélve hogy alapból alig hosszabb mint 2 méter.
Ezért ugye mindenképp cserélném. Ha munkakábelt veszek (én már 13 ezerért is találtam) meg legyen a gép felőli aljzat ahogy írjátok 10 ezer (bár én 5 ért is találtam) meg ugye a mágnes szelep ami 3-4 ezer.
De legyen mindennel 30 ezer az átalakítás. A gép működik egyszerű mint a raklap, nincs tele elektronikával mint a modern mostani gépek! nincs igényem jobbra.
Azt ne is mondjuk hogy még a KGST piaci gagyi co gépek is 60-70 ezrek. a bolti 100 nál kezdődik. Akkor én kérdem miért is nem jó ez?ja és erre simán felfér a 10-20 kg os palack is!
A sok hiper szuper géphez külön kocsit kell venni vagy készíteni! Az + pénz.
Mérlegeltem higgyétek el!
Jó ez így.
Abban segítsetek a mágneses gázszelepet hova tudom kötni?
Akkor még nincs mágnesszeleped, meg nem csináltál még semmit. Én inkább eladnám a gépet, és annak az árát megtoldva vennék egy egy olyan gépet, aminek euró csatlakozású munkakábele van.
Simán rákölthetsz 30-40 e Ft-ot, és nem biztos, hogy olyan lesz amilyennek elképzelted.
Előre elnézést ha hosszú lesz és sok olyan lesz írva ami nem szakmai.(elvégre nem is vagyok szaki ebben)
A kérdésem vagy kérésem egy Co2 hegesztő gép átalakítására vonatkozik.
A típusa: Technika Super MIG 140 Turbo Ez egy régebbi gép 10 en éves, de eddig amit kellett itthon el végeztem vele.Beépített munkakábeles darab.
220 V os és nekem elég (sajnos nincs ipari áramom)
A gép alapjában véve most is működik,de a munkakábel nagyon el használódott és a pisztoly is!
Az a fajta a munkakábel amelyikben beépítve van a gázszelep is, De a gép kaszni kialakítása olyan hogy az euro csatlakozó aljzatot is rá lehet szerelni.
(Az újabbak már úgy jöttek ki hogy euró csatolósak)
A kérdésem kérésem az volna: valaki el mondaná le írná esetleg képekkel segítené az átalakítást euró csatlakozósra?
nem az aljzat be csavarozás a gond ,nem is a munka áram kábel, hanem olyan gondolatom van: Mivel az euro csatlakozós kábelekben tudomásom szerint nincs gázszelep
ez többnyire a gépben van, akkor ide is gondolom vennem kell egy mágnes szelepet ami majdan szabályozza a gáz ki be kapcsolást.
Nos én találtam több ilyen szelepet de van köztük 12V os 24V os, és 220Vos első kérdés nekem melyik lehet jó?
Ehhez kapcsolódik: honnan tudok a mágnes szelepnek áramot le venni hogy az működjön gombnyomásra?
Igazából egyenlőre ez okozza a legnagyobb fejtörést számomra.
Köszönöm előre is a segítséget :)) Ez az én hegesztőm.
Ez meg egy hegesztő bolt által árult ezen már euro csatlakozó van.
Szia! Mindenek előtt: köszönöm, hogy foglalkoztál kérdésemmel és írtál rá választ. Nincs semmi gond, vallom: inkább a nevetéstől fájduljon meg a rekeszizmom, mint bármi mástól! Kivétel, amikor a téma jellege miatt nincs helye a viccelődésnek!
Ne vedd zokon, de ezt viszont nem értem:
Neked még palyzs sem kéne,ha át látsz rikorés kávés csomagolón.........neked röntgen szemed van.
Esetleg arra utalsz, hogy a műanyag előtétlemezt átláthatatlan lesz a ráfröcskölődött ív olvadék elemek miatt? Így készül a rikorés kávés csomagoló ? Egyébként nincs röntgen szemem, sajnos elbaltázott szemműtéteim és közel két és fél év rehabilitáció miatt.
Más:
A kézi pazslyzsba értelmetlen kazettát rakni. Lehet, de környezetemben van két fejpajzs. A kazetta meg épségben megúszta a polcrádőlést. Kidobni nem akartam, így a többi fix üveges kézi mellé lett egy automata pajzsunk is. Osztán döntés kérdése, hogy értel>metlen vagy >mes?
Az én technikám is hibás lehet,mert itt pl a fej ,most pirosan aláhúzta. Az előbb direkt megnyitottam a nevem szerinti válasz módot,beírtam,és nem húzta alá. (fely)
Egyéb aláhúzásokat próbálom javítani,csakis másik szó segít.
Ne ám..........már ez a gép határozza meg,hogy mit ne írjak !!!!
A gmail sokkal jobb,ha rákattintok az alá húzott szóra,ki írja a helyes módot....
Pl it ez a gmail. Aláhúzta,írd már le,hogy hogy kell helyesen írni,megköszönném.
Bocs a társaktól az off miatt. Itt az off,ezt is aláhúzta,hüm,melyik betű a rossz ?A hüm-öt is aláhúzta!!
Kösz a figyelmeztetésed,sajnos feledékenységemmel nem tudok mit kezdeni.
Neked meg még szemüveg is kéne,mert a "fely" szavam is elszúrtam.............Hiába a fejemben levő löttyel van baj...... De tanácsodra jegyzetelni fogok,bocsi.
Neked még palyzs sem kéne,ha át látsz rikorés kávés csomagolón.........neked röntgen szemed van.
A viccet félretéve ........
Lehet kapni kazetta nélkül is fej palyzsot,nem drága.......
A kézi pazslyzsba értelmetlen kazettát rakni.
Én örülnék a fely palyzsnak,mert nincs szükség hegesztősegédre,ugyanakkor még mma esetén is jobb a két kézzel tartott fogó,migről már nem is beszélek.................
Bocsi,nem volt szándékomban kioktatni.................csak a tényeket irtam.
Jól értem, hogy a belső plexit hagynád ki? Az szerintem az LCD-t védi ütéstől és portól. Belülre is jut némi kosz, ha le akarod törölni, össze fogod karcolni az LCD-t. Nekem sikerült egy kicsit, amikor azt a plexi mögé bejutott kis port töröltem le.
Sziasztok Hegesztő szakik ! Új vagyok itt és nyitásként egy banális dolgot kérdeznék. Van egy IWELD fényre sötétedő fejpajzsom, ill. csak volt mert rádőlt egy súlyos tároló doboz a polcon, deformálta - eltörte a műanyag burkolatát > használhatatlan lett. Szerencsére a lelke, a fényvédő előtét nézőke és az elektronika nem sérült meg. Gondoltam egyet, vettem egy sima kézi pajzsot. Annak védőüveg helyére pontosan be tudtam leilleszteni az Iweld betétet: (az átnéző felületet vaku tükröződése miatt takartam le)
ez rendben is volna. Ami a kérdésem: az Iweld fejpjzsnál a vékony védőüveg lap előtt még van egy műanyag (talán vékony plexi) lap. okvetlen fontos-e ez a lap még annak árán is, hogy gyakrabban kell cserélni a védőüveget, mert ha ezt beleteszem, akkor egy új leszorító keretet kell készítenem a pajzs belső felére, hogy a fényvédő egységet stabilan rögzíteni tudjam? Alkalomszerűen, hobbi szinten hegesztek.
szia!, nekem van ugyanilyen tulajdonságu, 60hrc végsö keménységű, 2,4-es pálcám,interweldes, joval olcsobban, mint a bolti ára, ha érdekel? emailom publikus
Sajnos szerintem otthoni körülmények között hegeszthető fém nem lesz alkalmas a feladatra. Talán a Titán elbírna, talán, de annak nagyon macerás a hegesztése.
Egy időben én is kísérleteztem tűztéri fém alkatrészekkel, nem sok sikerrel.
CSak két hozzám szólás fért a képernyőre és nem is görgettem lejjebb hanem válaszoltam így utóbb lejjebb görgettem és most látom csak van azért vélhetően hasznos infó. Majd utána olvasok kösz.
Ahogy már konkrétabban látjátok mit kell kibirni az anyagnak melyik lehet a számomra leg megfelelőbb?
Ja akartam pár képet. üvegesre olvadt hamu, az égőfej a bolygatóval, láng színe mikor fűt, elégett bolygató, ő kétszer ilyen hosszú volt középen elégett. Bocs ha elkanyarodtunk a topik valódi témájától. de kellene szaktanács.
napraforgó pelyvával fűtök, olajos mag. A hamuja olykor üvegnek olvad a tűz magjában kb mint a kovácstűzben ahogy a koksz összeolvad.
Tüztartásba takarék lángon is 700 fok alapjáraton ha meg dönget maxi gázon 1000-től is több lehet világos a láng szine.
kikapcsolt módban kihúzva a kazánból mértem 650 fokot a fejben lézeres hőmérővel.
Folyamatosan ég a tűz 0-24.
A kerámia esetleg jó lehetne csak hogy lessz olyan alakú a bolygató amilyen nekem kell, me vasat olyanra hegesztek amilyen kell de kerámiát nem. meg még össze is kell házasítani a tengellyel ami forgatja. és esetleg el is repedhet törhet?:-/
csak körülbelül értem, mi az a "bolygató" de az acélok mellett érdemes lenne más anyagok után is nézned.
Kerámia: a magas hőmérsékleten égetett kerámiák tűzzel szemben igen ellenállóak.
Porcelán: ipari környezetben használható, magas tűzzel szembeni ellenállás jellemzi.
Nézd meg a hőálló acélok hőterheléssel szembeni ellenállását. Közvetlenül a tűzben szerintem azok sem tartanak soká, legfeljebb igen speciális fajták. vagy pl a titán.
Szerintem egy kerámia vagy porcelán hüvellyel kellene védeni az acélt a közvetlen hőhatástól.
Wnr. 1.4828 (H-8): motorok kipufogórendszeréhez, gyújtócsövekhez, stb. használják.
Wnr. 1.4845 (H-9): vegyi- és ásványolajipari berendezések szelvényeihez, gázvezetékek, tűzkamrák, fűtőellenállás, stb. készítésére.
Wnr. 1.4841 (H-10): nagy mechanikai igénybevételnek kitett alkatrészek, kazánfüggesztékek, támasztékok, elektrolízis berendezések, ipari kemencék, kazánok, készülékek nagy hő és mechanikai igénybevételű elemeinek, stb. gyártásához.
Ezek közül a H-8, H-9 lesz az övé (a H10-es is lehetne, de itt az már indokolatlan).
Az előbbimben említett olasz hegesztőpálca meg pont a H-9-es volt. :)
ha most Jamesz nem javítja ki a hülyeségedet Cifko a te ostoba írásodra hagyatkozva akár megveszi az anyagot, dolgozik vele nem keveset, aztán az egészet az első használat után dobhatja ki a csába
neked jól esne vki igy lukra futtatna!?
én is hülye vagyok az anyagismerethez,(kb 30 éve hármasra szakmunkás vizsgáztam) de nem érzek indíttatást hogy vmi süket megérzést beírjak, csak azért hogy okoskodjak
A XX. század hajnaláig a vas és acél történetében a fő probléma a korrózióállóság volt, amelynek megoldására egy bizonyos mennyiségű krómot adtak az acél keverékbe, amit már Henry Le Chatelier kísérleti munkáiban csaknem 100 évvel korábban is előre meglátott. Ahhoz, hogy egy acélt a rozsdamentes kategóriába soroljanak, legalább 10,5% krómot kell tartalmazni, és kevesebb, mint 1,2% szenet (EN10020. számú szabvány). A rozsdamentes acélok népes családjához több mint 200 féle minőség tartozik. A krómon kívül tipikus ötvözeti elemek még a nikkel, a molibdén, a réz, a titán, a nióbium és a nitrogén. Nikkellel leginkább azért ötvözik, hogy javítsák a rozsdamentes acél alakíthatóságát és nyújthatóságát. Ezeknek az elemeknek az ötvözésekor más kristályszerkezetek jönnek létre, ezáltal a megmunkálásnál, formázásnál, hegesztésnél stb. más tulajdonságok válnak lehetségessé. Sok fajta rozsdamentes acélt fejlesztettek ki annak érdekében, hogy ellenálljanak a különböző korróziót okozó környezetnek és munkakörülményben, ezáltal biztonságossá téve a gyárakat, hosszabb élettartamúvá az építményeket és higiénikussá az ételünket. Még rendszereken belül is alkalmazzák a rozsdamentes acélt az autók és hőerőművek által kibocsátott gázok tisztítására.
Ezen kívül a rozsdamentes acél elhasználódás után újrahasznosítható, be lehet olvasztani és valami újat készíteni belőle.
EURÓPAI SZABVÁNYOK
Az általános használatú rozsdamentes acélokra vonatkozó fő szabvány az EN 10088. számú. Ez a szabvány két rendeltetési célt szolgál:
A képletes megnevezés
Az EN 10027. számú, az acélok megnevezési rendszerével foglalkozó szabvány szerint a rozsdamentes acélok képletes megnevezése az X betűjellel kezdődik, és olyan acélokra vonatkozik, amelyek legalább egy ötvöző elemet tartalmaznak 5%-nál magasabb tartalommal. Ezt a betűjelet követi a széntartalom x 100, majd az ötvöző elemek vegyjele a tartalmuk szerinti csökkenő sorrendben. Ezt követően jelzik az elemeknek az átlagát, kötőjellel elválasztva, ugyanabban a csökkenő sorrendben.
Példák: X12Cr13 - X2CrNiMo17-12-2
A számszerű megnevezés
Öt számjegyet tartalmaz: az első kettő az 1.4; a harmadik egy vegyi összetételt figyelembe vevő számjegy, míg az utolsó kettőt önkényesen rendelik hozzá.
1.40xx: Rozsdamentes acél, amelyben a Ni % < 2,5 Nem tartalmaz Mo, Nb illetve Ti elemeket 1.41xx: Rozsdamentes acél, amelyben a Ni % < 2,5 Tartalmaz Mo-t és nem tartalmaz Nb illetve Ti elemeket 1.43xx: Rozsdamentes acél, amelyben a Ni % > 2,5 Nem tartalmaz Mo, Nb illetve Ti elemeket 1.44xx: Rozsdamentes acél, amelyben a Ni % > 2,5 Tartalmaz Mo-t és nem tartalmaz Nb illetve Ti elemeket 1.45xx: Rozsdamentes acél, amely különleges adalékokat tartalmaz.
A rozsdamentes acélokat négy fő családba sorolják a műszaki, valamint a szabványosítási szempontok szerint kohászati felépítésük alapján összekötve a különféle ötvöző elemek típusával és mennyiségével.
Ausztenites acél
Az ausztentites a legszélesebben alkalmazott rozsdamentes acélfajta. Az összes acélfajta közül ez a típus rendelkezik a legnagyobb korrózióálló képességgel, mely molibdén és réz hozzáadásával még tovább növelhető. Fontos tulajdonsága a nyújthatóság és szívósság. Legalább 7%-os nikkel tartalma van, ami az acél szerkezetet teljesen ausztenitessé teszi, ezáltal nyújtható lesz valamint nem mágneses tulajdonságot és jól hegeszthetőséget eredményez. Az ausztenites rozsdamentes acélt széles körűen alkalmazzák a háztartási eszközök, tartályok, ipari csövek és edények, építészeti homlokzatok és építkezési szerkezetek gyártása során. Az alapösszetétel további elemek hozzáadásával módosítható, így fokozható: - a korrózióálló képesség (króm, molibdén, réz, szilícium, nikkel) - a szilárdsági tulajdonságok (nitrogén) - a megmunkálhatóság (kén, szelén, foszfor, ólom, réz) - a hegesztés-repedési ellenálló képesség (mangán) - a pontkorrózió és réskorrózió ellenálló képesség (molibdén, szilícium, nitrogén) - a korróziós repedési ellenálló képesség (foszfor, arzén, antimon-tartalomkorlátozás) - a kúszószilárdság (molibdén, titán, nióbium, bór) - a hőállóság (króm, alumínium, szilícium, nikkel)
Ferrites acél
A ferrites rozsdamentes acél tulajdonságai hasonlóak a lágy acél tulajdonságaihoz, de a magasabb krómtartalma miatt jobb a korrózió állósága. Mágneses és viszonylag jól nyújtható. Alkalmazható a vegyiparban, hidrogén-nitrátos környezetben, légtechnikában és az építészetben. Nem alkalmazható bizonyos ipari atmoszférák esetén és hegesztett szerkezetekben sem.
Martenzites acél
A martenzites rozsdamentes acél leginkább 11%-től 13%-ig tartalmaz krómot. Egyszerre erős és kemény, hőkezeléssel edzhető; mérsékelt a korrózió állósága. Felhasználható olyan környezetben, ahol ecetsav, benzoesav, olajsav, karbonátok, nitrátok és lúgok vannak jelen. Az emelkedő hőmérséklettel azonban az ellenálló képességük csökken. Az atmoszférikus korrózióálló képesség csak nagyon tiszta légkörben érvényesül.
Ausztenites-ferrites acél (duplex)
Az ausztenites-ferrites rozsdamentes acélnak ferrites és ausztenites rács szerkezete van innen a közneve: duplex rozsdamentes acél. Ebben az acélban van egy kevés nikkel a részleges ausztenites rácsszerkezet érdekében. A magas bróm- és molibdén-tartalomnak köszönhetően, kiemelkedő képességekkel rendelkezik a korrózió és a repedések ellen. Mikroszerkezete nagy korrózióálló képességet biztosít nyomás alatti törés és erózió esetén. A duplex acélokat leggyakrabban a petrokémiai-, papír-, cellulóz- és hajóépítő ipar hasznosítja.
ÖTVÖZŐK
A leggyakrabban használt ötvözőelemek közül anikkelés amangánaz acél szilárdságát növeli azausztenitetkémiailag stabilabbá teszi, keménységét és olvadáspontját növeli, és ezzel a szilárdsága magasabb hőmérsékleten javul (hőálló acél). A vanádium ugyancsak növeli a keménységet és a kifáradással szembeni ellenállást. Nagy mennyiségű króm és nikkelaz acélt rozsdamentessé (alacsony hőmérsékleten korrózióállóvá), savállóvá teszi. A hőálló acélok nagy hőmérsékleten is kevéssé oxidálódnak, amit króm, alumínium és szilícium ötvözésével érnek el. Az ilyen acélok felületén hibátlan rácsú, tömör spinell-réteg képződik (például FeCr2O4 alakjában). A volfrám a cementit alakulására van hatással, ötvözése esetén a martenzitté alakulás kisebb edzési sebesség mellett is végbemegy, ezek a gyorsacélok, melyeket nagyteljesítményű forgácsolószerszámokhoz használnak. Anitrogén, a kén és afoszfor az acélt törékennyé teszi, ezért ezeket a szennyezőket általában igyekeznek eltávolítani az acélgyártás folyamán. Az ötvözés folyékony állapotban történik, amikor az ötvözőfém és az alapfém egységes oldatot képeznek, sűrűség alapján nem különülnek el egymástól. Megszilárdulás után ez az oldat megmarad, ezért az ötvözeteket úgy kell tekinteni, mint fémek megszilárdult oldatát, amelyek vegyes kristályok formájában kristályosodna
Lehet, hogy jobban jár vele: amiket én találtam ötvözeteket, arra szerintem rámenne a gatyája, mert holtbiztos vagyok, hogy nem adnak belőle tíz-húsz centiket.
De a legolcsóbb az lenne, ha csak pálcikákat akar, mert az az olasz pálca, amivel boognevatzkartács szenvedett a minap, az pont egy ilyen anyag. Oszt' ha eléri, tán ad neki pár szálat belőle.
"Vagy hullámosra hajtok egy rudat amit a behordó csiga tengelyéhez toldok vagy egy rúdra keresztbe több rudacskát hegesztek és így kavarná a fejben a hamut hogy könnyebben kipotyogjon kitisztuljon."
A kazánom apríték égető égőfejébe kellene parázs hamu bolygatót csinálnom. Vasból pár hét alatt elég.
Milyen hőálló anyagot tudnátok ajánlani ami a magas hőmérséklet mellett bírja az égéstermékek és oxigén által okozott oxidatív hatást. Magyarán milyen anyag nem ég el a tűzben?
Hegeszthetőnek vagy hajlíthatónak kell hogy legyen. Vagy hullámosra hajtok egy rudat amit a behordó csiga tengelyéhez toldok vagy egy rúdra keresztbe több rudacskát hegesztek és így kavarná a fejben a hamut hogy könnyebben kipotyogjon kitisztuljon.
Itt van a szakmai része a dolognak mit ajánlotok és azt hogyan lehet célszerű hegeszteni?
Azért fordultam hozzátok me barkács hegesztgetek , awival is és tapasztalom hogy azért a wolfram hegy ha beleér az olvadékba rágyógyul amit elég nehéz leköszörülni Ebből azt következtettem hogy hegeszthető bizonyos keretek között / módon.
Aki az ipar olyan terén tevékenykedik és tud szolgálni egyéb anyagismereti technológiai infókkal kérem segítsen.
Úgy is kérdezhetném hogy az a szaki aki ilyen csinálna magának miből és hogyan csinálná hogy az lehetőleg a legtartósabb legyen?
Ez már elfogatható,de láttam ötezrest is,és az érdekesség,hogy azonos gyártmány.Ja............a fenti már produkál mma fogó tartást,és van hely kombinált fogónak is...............
Egyik nap világitottam mma- val is. Az elektródafogót a satu orsóvégére akasztottam,de a 3/4 csikknek a vége hozzáért a festett satu oldalának. Kb 3percre ez magától hegeszteni kezdett,és villogott a szemembe. Mivel láttam a jt videókban mágneses pisztolytartót,mondom veszek egyet. Az egyik csillagászati árban volt,a másik webáruházban már kedvezőb. Végül a lim- lomjaim közt találtam mágnest,igy kb 10perc alatt bütyköltem egyet.
Üdvözlök mindenkit! Vásároltam egy Oerlikon CPGL 352 tipusú Co hegesztőt. Sajnos az elektronikai dolgokat valaki, össze-vissza kötözgette. Ha valakinek lenne hozzá egy kapcsolási rajza, azt megköszönném. Előtoló motor az nincs benne, de már az is segítség lenne, ha valaki megtudná mondani, hogy egyáltalán hány voltos van benne? Ha esetleg valaki, ha tud egy oldalt, ahol találok róla valamit, már előrébb vagyok vele. Előre is köszönöm.
Sziasztok!Nagyon zoldfulukent lenne par kerdesem, awi gep valasztassal kapcsolatbanNincs hegesztoi vegzetsegem, viszont nagyon erdekel a szakma es tetszikKezdesnek egy ilyesmi gepet neztem kiKerdes az lenne, hogy egy ilyen alap geppel lehetne ilyen munkat csinálni?Tudom rengeteg gyakorlas, de erdekelneMert ez pl nem tud impulzust Cél: rozsdamentes, savaló csövek hegesztése, minnél "profibb módon"
A Mastroweld komoj gép,korrekt szervizháttér. Nekem mig synergikusom van,250A,egy fázisú. Van Iweldem is,de a Mastroveld komojab áramot ad,azonos manuális beálliási értékek alapján. A gép gyári hibás volt,vagyis a kezelőfelület lefagyott. Kicserélték,újat kapott,kop-kop pipecül sercint. Általánositok,mert töb inverterem is volt,az lcd kijelzés csak tájékoztató jellegű...........
Amit kinéztél,szerintem egy alap awi,az enyém is 8potis,hf gyújtás,szerintem hegesztésre tervezték. Biztos lesz olyan társunk,aki még töb állitási lehetőségről is tud,jelen esetben ez a gép az árához képest nem rossz választás.
Nekem is volt hasonló pajzsom. Elpasszoltam, szenvedjen vele más. Ha jól tévedek, akkor blm true color (vagy valami hasonló) került helyette. Annál már nem csak egy világító izét lehet látni, hanem minden lényesgeset.
Ha jól látom, hogy milyen pajzsod van, akkor neked az (egyetlen) külső tekerentyűvel. Arra változik a sötétítés mértéke? Ha nem, akkor gebasz van. Vagyis akkor is, ha a legvilágosabb beállítás sem jó.
A sensitivity tekergetésével a sötétedés mértéke nem fog változni. Az arra van, hogy milyen erős fényre kapcsoljon be. Túl alacsony beállításnál kisebb (ív)fényre esetleg be sem kapcsol. Ha meg nagyon fel van tekerve, akkor pl. a vason megcsillanó napfényre is beizgul, és feleslegesen sötétít.
Lehet, hogy a szemednek egyszerűen túl sötét a pajzsodon a minimális 9-es fokozat. Vagy régebben láttál vele?
Biztos emberfüggő, kinek milyen beállítás kell, nekem is szükségem volt a 7-8 fokozatokra a rohadt fényes porbeles hegesztésnél, viszont hosszabb meló után se volt szempanaszom.
Ahogy nézem a táblázatokat (pl. ezt), nekem min. 2-3-mal kisebbre van állítva a sötétítés (porbelest 10 alatt nem is javasol), hogy normálisan lássak. A szememmel semmi gebasz, 44-hez közeledve most kezdek kicsit homályosan látni nagyon közelre, de csak ennyi. Egyébként sötétben is kifejezetten jól látok.
Ha van rá egy huszasod, szerintem vegyél nagyobb látómezős, 4 érzékelős true color pajzsot. Ég és föld a szűk mezős monokrómhoz képest. Az enyémet (Mastroweld Color Vision 4) csak azért nem ajánlom, mert nekem hosszabb távon kényelmetlen (felül nyomja a fejemet) + gyenge a fejpánt feszítője (kicsit jobban meghúztam, és megnyekkent a "fogasléc") + a határoló pöckök is letörtek, amivel azt lehet állítani, hogy biccentésre mennyire csukódjon le. Megbütyköltem, így is tudom használni, de a gyenge fejpánt miatt nem ajánlom. Maga a pajzs és a "képernyő" egyébként tök rendben van. 9 alatti sötétedésre is szükségem volt nyári napfényben, szóval az sem utolsó szempont. A nagy kijelző miatt meg a sisak felhajtása nélkül is lehet ténykedni és helyet változtatni 2 hegesztés között.
Nem rég linkelt valaki BLM pajzsot, annak lehet, hogy jobb a fejpánt része.
Valóban nekem is tetszik,azért mert nincs semmiféle állitási lehetősége,csak a fényerő.
Az is tetszik,ahogy a HOZZÁÉRTŐ leirjaaaaaaaaaaaaaaaa !!
"A szűrőt napelem és lítium elem táplálja. Érzékenységének és területének köszönhetően állandó akkumulátor töltést biztosít, amelyet 5000 órányi hasznos működésre terveztek. Ha szükséges, saját maga is kicserélheti."
Van itt ELEM.............NAPELEM............AKKU is................hú............Paksot lefelejtetteeeeeeeeeeee!
Van két szemünk,és mindkettő egyformán romlik,ha "van már három különböző szemüvegem , de egyik sem igazán jó.
Valahogy nem sötétednek , világosodnak megfelelően." ezt magad is észreveszed !!
Van egy mondás : segits magadon,igy Isten is meg segit !
Egyik szemed kimélheted,meg mentheted,ha a ROSSZ kazettád felét LERAGASZTOD !!
Mindkettőt kimélheted,ha a neked megfelelő sötét ÜVEGET használod. Az üveget értsed tárgyilagosan,vagyis ez a legbiztonságosab,leghoszab ideig tartó hegesztéshez SZÜKSÉGES védőeszköz !!!!
Ha mindenkép autómata védelmet szeretnél,vegyél egy közép kategóriás pajzsot.
A nyomáspróba a töltésnél érdekes, mert a tönkremenetel akkor szokott történni. Én nem tartanám a napon, meg direkt párás környezetben, de ne feledd hogy 150%-os nyomást bírt ki a legutóbbi próbáján és ez elég sok tartalék hogy évtizedekig tárolhatod minden gond nélkül. Még azt is el tudom képzelni hogy már valamivel (pár %-kal) alacsonyabb a nyomás benne mert valamennyi kidiffundált a szerkezeten és az illesztéseken, erre készülj fel mert a vásárló esetleg reklamálhat.
Eladnám, nekem felesleges. A SIAD-nak országos cserehálózata van, Budapesten két telephellyel. A palack jó állapotban van, minimális festékhiánnyal. A nyomáspróba már valószínűleg lejárt, elég sokáig pihent nálam a darab.
Veszed, vagy eladod? A tele palackot 50-60 közötti árra saccolom. Inkább az a lényeg, hogy hol fogod tudni cserélni a későbbiekben? Meddig érvényes a nyomáspróba? Milyen állapotú a palack?
De én kitaláltam egy másik képletet,és ez nem más,mint az Iweld mig235DP használati utasitásába belekevertek egy AC-DC gép beállitásaiból jó néhányat !!! Megérteném,ha a Mig-ben lenne helyük,de nincs......................ennyi.
Szerintem ezt történt,és nem más...................
BUAz alapáram feszültsége (ívhossz). Csak a D-PULSE MIG módban. Beállítási tartomány: -50 - 50%.
CurBeállítási tartomány: -50 - +50% a gyári beállításhoz képest.
Ez a funkció megvan,de nem ezt takarja !!! Ez a funkció a gép A értékének a kijelzése !
Ez a funkció nem tartalmaz -50,és +50%-ot , és hol van a gyári beállitás értéke ?
Ezt senki sem tudja !? Én tudom : A Cur beállitásban 40 - 210A-ig lehet állitani !!!!!
EndtA végső áram időtartama (kráter töltés). Csak a MIG módhoz S2T módban Beállítási tartomány: 0-50 s
HottA HOT START (MMA) funkció időtartama / kezdeti áram idő (MIG/MAG) MMA: A HOT START funkció időtartama. Beállítási tartomány: 0 - 99 ms. MIG/MAG: Kezdeti áram időtartama. Csak S2T módban. Beállítási tartomány: 0-50 s
HotUKezdeti feszültség (ívhossz). Csak a MIG/MAG módszerhez S2T és S4T módban. Beállítási tartomány: -50 - 50%. Itt pl. nem jelzi : synmig , migP , migDP,sebaj,majd a gazdája KISZOPJA a kisújjábóóóóóóóóóól !!!!!
Összefoglalva : Ez az 5 db háttérbeállitás papiron megvan,de gépbe meg nincs !!
Szerintem azért nincs,mert alapból feleslegesek is lennének ezek egy Mig védőgázos fogyóelektródás gépbe,mégha az egyik webáruház videósa ezeket a komoj funkciókat VÉR PROFIKNAK ajánlaná is !!!!?????Itt sajnos a vérprofi a forgalmazó,ha jól láttam ezt a gépet már 285 000ft-ra is FELÉRTÉKELTÉK!
A 60A,ert szoroztam 120százalékkal........igen,már rájöttem,ez igy nem jó. Vagyis job lett a 70% érték a 23,tól,de ahogy irtad feltekertem 130%, ra. Végülis hegeszteni lehet vele.
A spool nem zavaró tényező. Csak A állit a potija.
A mentés is jól működik. Én hibáztam,mert a három end,illetve Endt nincs,tehát a kettő End ,a kettő gáz szabályzást minden mentésemkor azonos értéken mentettem,ezért tűnt hibásnak a tőbféle funkció egyformasága. Tehát a mentési funkcióval nincs baj.
A táblázat első sora, Bu. Ez hiányzik.........! Ez sem DP, sem migP,sem synmig,nél nem látható!
Egyébként most próbáltam syinmig,és migP funkcióná az alut,működik,még jobban,mint DP esetén......
A 2t manuális állásnál továbbra is ivfogás hiányos....... 2st manuálisan viszont működik.
Igazából nincs nagy gond,én nem vinném szervizbe........
A Hotl 200% a plafon,ezért is állitottam a 60A 120% = 70%
Épp most akartam kimenni = JÁTSZANI !! Elég szörnyű,hogy ezt kell irnom,ez a gép télenyleg egy játék.
Gondolkodtam én is egy újbóli szervizen,de ez esetben magam vinném,és nem a kereskedőmmel küldetném. A vételt követően,amikor kiderült az ivgyújtási hiba,úgy küldettem. Egy nap leforgásába ennyi fért :" A gép hibátlan "(sajnos egyik útja pestig 120km)
A Spool gun lehet,hogy bekever,mert ezen van poti. Az A-ert itt kell állitanom. De első nap a háttérbeálitás is innét működött,de tegnap már nem. Tehát,ha a gép potiját megynyomtam,igy lépkedett,egy-egy állitást viszont a Spool potijával tudtam módositani.
Most megpróbálom Spool nélkül..................
Végképp betette a kaput,amikor a korábbi beállitásaim háttere mind azonossá vált,tehát az utolsó beállitott értéken volt 4 mig funkció........
Én folyamatában S2t állást használom,mert a 2T -nél synmig,és manuális mignél is ivgyújtási hiba van,tehát a csupasz drót (bocs sárbatapostam a huzal nevet) nem fog ívet a fényes felületen sem. Bár,most hogy a Hotl értéket 70%-ra emeltem a 23 helyett,lehet,hogy lesz ivgyújtásom 2t-nél is. Én máááááááá nem tudok ezen a gépsoron eligazodni !!! Az az érdekes,hogy a manuál irja a Hott,és Hotu lehetőséget,de a műszerfal ledjei közt nem található,tehát nincs !!! Mindegy,tojni rá,elvégre a gép hegeszt. A huzalvégét láttam,ez viszont meg nyugtatott,bár az Stfd-t a 3 helyett 8-ra állítottam.
Sajnos a Hott , és Hotu beállitási lehetőség nincs a gépbe, a Hotl viszont van,és érezhető külömbség alakult ki varrat induláskor. És közel awi felületű lett a hegesztés. A korom ottvan,de ez már igy elenyésző gond,mert akár ecsettel is tisztitható.
Sajnos a tárhely lehetőség is sántit,mert a háttér beállitást semmit sem ment,csakis azokat a funkciókat menti,ami kivül látható egyébként is !!! Előnyére irható,hogy legaláb az utolsó beállitást tárolja,akár mentés nélkül is.Ki-be kapcsolás,vagy áramtalanitás esetére értem.
A háttérbeállitás tehát azonos marad mind a 6funkció esetén.....................
Biztos emlékszel............első időkben gyengének véltem a hegesztőáramot a kijelzetthez képest!?
A 18. oldalon irnak az Arc Force funkcióról. Nos............ezt mma módnál feltekertem 90%-ra.
Mma módnál már csak a hiteltelen lakatfogóm külömbsége volt látható,ugyanakkor a mig árama is erőseb lett. Szóval ezt sem tudom megemészteni,mert nem akármelyik mig funkciónál volt az állitás,mégis ezek is helyre jöttek. Egy szó,mint száz,furcsa egy gépezet ez,az biztos !!
A harmadik,és ötödik fotóm figyeld meg. Mivel szalagfűrésszel vágtam,igy résmentes illesztés alakult ki. Csakhogy lássam,hogy hol kell hegesztenem,kézifűrésszel megjelöltem. Szándékosan nem adtam hézagot,mert féltem,hogy áttroskad.(1.5mm)
Vas esetén mások a tényezők. Egyik : jóval nagyob a tapasztalatom. Másik,pont ezért az ember már megszokásból tudja,hogy kell a rés,és ennek nagyságát is !!! Ha áttég,tojni rá,mert mig berakja. Alu esetén más a felállás. Nagyon nem mindegy,hogy mekkora a hőfok. Ez ráadásul csalóka,mert nem csak a varrat közvetlen környéke hevül,hanem az egész munkadarab.
Egyébként gratula a varratodat illetően,volt egy munkatársan,ő erre ezt mondta volna......: Ez úgy néz ki,mint amit egy iparos csinált,és mintha magának csinálta volna !!!
" mindkét anyag 3mm-es,muszáj vagyok lejjeb csavarni,mondjuk 90A-ra. Ez esetben minek az okos , és egyszerűnek mondott anyagvastagság adat beállitása !!!????"
HotI= Indítóáram, itt kell megadni hogy az alapáram hány százaléka legyen az indítóáram.
Ha itt pl 120% adsz meg akkor az 50 amperes hegesztésedhez 60 amperes indítóáramod lesz.
Hot t= Indítóáram ideje. Ennyi ideig tart az indítóáram (másodpercben), utána visszaáll az alapáram.
HotU= Indítóáram feszültségkorrekció. Ugyan úgy mint a hegesztőáramnál itt is állíthatod a feszültséget, hogy "melegebb" laposabb, vagy ""hidegebb" magasabb, varratot kapjál. De ez csak az indító áramra vonatkozik, és nem befolyásolja az utána következő alapáramot.
Hát...................igen,épp most irtam Mrjones512 társunknak,és ráhibáztál. Tehát időközben jött a válaszod,tehát amit irtam,megközeliti a te válaszodat.
Vagyis van itt teknika,csak elvesztünk az útvesztőben !!!!
Egyébként Fe migP esetén egyszerűbb a mutatvány,ebben igazad van !!!!!
Holnap kipróbálom,hogy alu huzallal mit művel. Szószerint közel egy éves a gép,de tojtam rá...............
A mastroweld az meg egy másik véglet !!!!!
Ott az impulzus mód csak hasonlit a valódi impulzus technikához !!! Vagyis egy nagy átb....ás az egész impulzus hókuszpók. Nem más mint pénz lenyúlás !!!!!!
Egyébként a gép jól működik,tehát mig,és mma hegesztésre alkalmas.
Kimentem a műhelybe, mert volt még egy zártszelvény-toldás.
Így kezdődött:
Az első varratot szándékosan csak apró bojtokkal csináltam (és gyorsabban, hogy át ne égjen) - egyenesen azért nem, mert ez meló, azt pedig nem illik elbaszni. Pláne, hogy csak magamnak csinálnám vele a munkát. Meg hát igazából nem is tudok csak úgy "csíkot" húzni, max. pálcával. Így szoktam meg.
(Látszik, hogy a varrat keresztmetszete leginkább egy háromszögre hasonlít. Nem jó, na!)
A következő oldalon már talán kissé nagyot is bojtoztam, hogy kihangsúlyozzam a különbséget. Minden beállítás ugyanaz maradt!:
(Ezen az egyetlen hiba, hogy a varrat végére nem pöttyentettem egyet oda azonnal, így egy kicsit kráteres lett. De mindegy, mivel a végén úgy is síkba lett köszörülve)
Ennyi a különbség az elégtelen bojtozás/"csíkhúzás" és a megfelelő közt.
Az egyenletesség való igaz,hogy fontos,mert ettől szép az alu varrat.
De én egyenlőre örülnék,ha a beállitások sikerülnének.
Majd olvass bele az utasitásaikba,és képzeld magad a helyembe,vagyis rövid tőmondatból kikövetkeztetni sem lehet,hogy mi fog történni , ekkor,vagy akkor !!!
Ez a szerencsétlenség a webforditó műve,mert jóérzésű ember ilyet nem tenne !!!!
Tőled is szivesen fogadok tanácsot,hova állitsam pl syinmig,vagy Migpuls,vagy MigDP esetén ?
Itt pl mindjárt eszembe jutott egy érdekesség :
Syn mig esetén,ha kiválasztom a pl 3mm-es anyagvastagságot,a gép beáll egy (pontosan most nem tudom megmondani) 130A-os állásra. Igen..............de nem mindkét anyag 3mm-es,muszáj vagyok lejjeb csavarni,mondjuk 90A-ra. Ez esetben minek az okos , és egyszerűnek mondott anyagvastagság adat beállitása !!!???? Tehát én ezt igy mondanám röviden : Ez a mutatvány igy selejt ! Mert nem működőképes !!!!
Vagyis jóval egyszerűb manuális módra kapcsolni. A voltot ráhajtom 20-ra,a huzaltolást 5m-re. Ennyi,ez igy kb 90-100A. És ez táblázat szerinti,vagyis hiteles. Hogy mit mutat a gép,kit érdekel,mert hiteltelen. És ezért mások,és jómagam is fizetett negyed millát !!!!! Húúúúúúú.
"Az Ip-p 35%-a jó,vagy vegyem visszáb a mindenkori alapáram érték felére ? Jelen esetben 50A,vagy 25%-ra !? Vagy ez a két érték mikor van egyensúlyban ?"
Én soha nem használom a DP funkciót, így az Ip-p -t sem.
Először enélkül kell normális varratot kreálni, és ha már profin megy akkor foglalkoznék a dupla impulzussal.
Ne akarj egyszerre mindent állítani, haladj kis lépésekben a tanulással.
Legalábbis nekem ez a véleményem.
Én sem értek minden funkciót, csak azt állítgatom amit értek.(vagy azt hiszem hogy értem:)
Ez az alu zártszelvény egy kitolható alulétra végéből származik,vagyis 100mm széles anyag. Ehhez nem kapcsoltam S4T-t,S2T-vel csináltam.
Abban viszont igazad van,hogy az indulóáramom a 23%-val tényleg kevés,és valóban nehezebben indult a varrat. Holnap ennek utána járok. A táblázatot ide másolom,hogy lásd : Háromféle kezdeti áramot tüntetnek fel. Nemértem.......
Ha te szétt tudnád válogatni az utasitásukat,megköszönném. Sajnos megtévesztő,amit irnak,mert én úgy vélem,hogy sima pulzusos funkcióhoz más,és DP állásnál megint másként alakul a háttérbeállitás,és ezt ők egy kalap alá vették....................vagyis felsorolnak mindent................neeeee paraszt válogasd szétt !!!!!
Az fe DP esetén már sikerült a huzalvégét látnom,majd holnap ennek a hátterét is ellenőrzöm. A huzal vége úgy olvad le,mintha folyamatosan valaki hegyezné ezt !!!
Szerintem alu esetén is ezt kéne elérnem. Sajnos a huzal közvetlen az áram átadó közeléből csepeg le. Vagy ez igy normális !!?? Szerintem,nem !
Az Ip-p 35%-a jó,vagy vegyem visszáb a mindenkori alapáram érték felére ? Jelen esetben 50A,vagy 25%-ra !? Vagy ez a két érték mikor van egyensúlyban ?
Kezdem kapizsgálni a lényeget,de még nem igazán tiszta.
"Érdekes a folyamat,mert viszonylag laposab varratot,úgy lehet létrehozni,ha előre, hátra sétáltatom a hegfűrdőt."
Jó reggelt!
A "húzok egy egyenes vonalat a pálcával/pisztollyal", az a legritkább esetben szokott hegesztési varratot eredményezni (pláne, ha még az se megy egyenletesen). Abból leginkább csak "taknyolás" lesz.
Ahhoz, hogy a a varrat szépen elterüljön, ahhoz bizony vissza kell menni: előre-hátra mozgatással, vagy körzéssel, tökmindegy.
Azt hiszem rosszul írtam a DP módnál 50 amper és 17,5 amper (50amper 35% Ip-p) között fog váltakozni a hegesztőáram 1,7 hertz gyakorisággal, az impulzus 45%-ban 50 amperrel (Duty 45%)
A hosszú varrataidnál látszik hogy ahol kezded a hegesztést(jobbról balra) ott hideg az anyag és csak hideg hurkát csinálsz.
Ezért kell indulásnál nagyobb árammal kezdeni. Az adataidnál a Hot I az indulási áram értékét mutatja a főáramhoz képest, ez nálad 23%, ami azt jelenti hogy induláskor a főáram (50amper) 23%-val indul, vagyis kevesebb mint a hegesztőáramod, próbáld ezt 130% fölé vinni. Az adatsorodból látom hogy S4T beállítással hegesztettél, vagyis mikor megnyomod a gombot akkor az indulási árammal (HotI) kezdi a hegesztést és ez addig tart míg el nem engeded a gombot, utána a főárammal(50A) megy tovább a hegesztés, majd a végén mikor újra megnyomod a gombot hogy befejezd a hegesztést akkor kezdődik a végáram (EndI) vagyis leesik az áram a főáram(50A) 60%-ra, és ezt tartja amíg el nem engeded a gombot.
Az "Amper korrekció" valójában a feszültség korrekció. Ezzel növeled a feszültséget +15%-al vagyis "melegebb" varratot kapsz ami jobban beég, szétterül, laposabb lesz.
A"DP" Dual pulse (dupla impulzus) ezt hosszabb varratoknál szokás használni mert ez két amper között váltogatja a hegesztőáramot, nálad 50amper és (50a 45%) 22,5amper között. Ettől elvileg szép pikkelyes lesz a varrat.
Ezt inkább akkor használd ha profin megy már az impulzusos (Pulse) hegesztés.
Mindenképp gyakorolni akartam,mert itt a csúszós útviszony,vagyis sérülnek az alukarterek.......
A varratom sarok,és résnélküli tompavarrat. LV. 1.5mm
Amper korrekció + 15%
Endi 60%
Endu 0%
Burn +10%
Post 0.1s
Preq 0.1s
Hot i 23%
Ind +5%
Ip-p 35%
Freq 1.7%
Duty 45%
Huzal . Almg5 1mm.
Érdekes a folyamat,mert viszonylag laposab varratot,úgy lehet létrehozni,ha előre, hátra sétáltatom a hegfűrdőt.
Ezek folyamatos varratok,de megszakitáskor is habosodás nélkül indul újra.
A zártszelvény rövid oldalán kb 3mm- es a rés,és megszakitás nélkül berakta.
A sarok varratot 50A rall csináltam,szép homorú lett,de ez is mehetett volna kevesebbel is.
A DP acél esetén is feljeb olvasztotta a huzalt,alunál is ez jött létre. Acél esetén már kitotóztam,hogy kell ennek végét láthatóvá teni,alu esetén is lehetséges,de most nem foglalkoztam vele.
Alu kráter is hasonló,mint awi esetén,szép a fém folyása........
Hát................igen. Az awi-nak nincs párja. De a mignek sem ! A mig talán összeállításkor rugalmas,főleg,ha nincs fogdmeg ember. A mig talán 2mm-től lehet igazán elemében,mert a folyamatos varrat,azért esztétikusab,gyorsab. Holnap csinálok egy varratot,főként gyakorlás miatt is,és nem másért ! Társak rebesgetik a hegesztőgépek feleslegességét,mert ezt mondja : "csak beleölöm a pénzem" A pénz nem boldogit,ha párna alatt van,vagy bankban. A pénz csak akkor fial,ha erre lehetőséget kap. Van aki szerszába fekteti,van aki káros szenvedélybe öli,aztán az teszi időelőtt sirba! Jó...................megértem,ha nem bagózunk,akkor is megpusztulunk.............
Ügyes ember vagy ! Vidám utó ünnepet..................
Hát................igen. Az awi-nak nincs párja. De a mignek sem ! A mig talán összeállításkor rugalmas,főleg,ha nincs fogdmeg ember. A mig talán 2mm-től lehet igazán elemében,mert a folyamatos varrat,azért esztétikusab,gyorsab. Holnap csinálok egy varratot,főként gyakorlás miatt is,és nem másért ! Társak rebesgetik a hegesztőgépek feleslegességét,mert ezt mondja : "csak beleölöm a pénzem" A pénz nem boldogit,ha párna alatt van,vagy bankban. A pénz csak akkor fial,ha erre lehetőséget kap. Van aki szerszába fekteti,van aki káros szenvedélybe öli,aztán az teszi időelőtt sirba! Jó...................megértem,ha nem bagózunk,akkor is megpusztulunk.............
Ügyes ember vagy ! Vidám utó ünnepet..................
Egy bácsika beállitot nem rég,és ő le egyszerűsitette kérését...... Attila............hegessz nekem egy keritést,kapukkal.
Ennyi,és nem több.
Sajnos sokan nincsenek tisztába egy-egy szakma hátterével.
Épp ezért ennek szerszámigényeivel sem ! A kreativitás,a tapasztalat,a rutin,és előrelátás.
De sorolhatnám,hogy mi kell még egy hegesztőgép tartozékait illetően.
A leg fájdalmasab pedig a kérdésük. : Milyen gépet vegyek................?
Lent bemásoltam egy linket,ha már a leendő vásárló nem képes elfáradni egy megfelelő szaküzletbe,ők itt akarnak vásárolni. Érdekes.
Meg miféle szaki,vagy szakijelölt az,aki képtelen saját döndésére hagyatkozni !?
Hogy fog az ilyen elme munkát vállalni,ha önmaga részére képtelen szerszámot megvenni !!??
Le egyszerűsitem : Minden hegesztőgépet hegesztés céljára gyártottak.
Ha a leendő vásárló nem tudja,hogy melyiket vegye meg.................jobb,ha egyiket sem veszi meg,mert véleményem szerint,valami hiányzik eme dísz polgárok elméjéből............
30-40 Ezerért nincs olyan gép amit itt jó szívvel ajánlanának.Azért azt ne várd el hogy itt a fórumtársak mindegyike majd beírja hogy nem tudok ilyen gépet. Na ezért nincs válasz.
Ennyi pénzért csak Parszkájd fost kapol.(ez az én ajánlatom)
A többi hozzávaló megvan? Pajzs, keszttyű, sarokköszörű(flex), korongok többféle.
Egy nem hülye emberrel az ember nem áll le vitatkozni,mert KÉT hülye nem fér meg egy csárdában.................... Ugye érted a lényeget !? Örülök,nem örülök,hogy itt is vagy,meg nem is .
Te lehet,hogy számon tartod..............,hogy a nem hülye hányszor is törölte magát a másik nem hülye modora miatt !!?? És könnyen lehet,hogy közel egy időben születtünk,vagyis mostmár az a kérdéses,hogy melyik tag a veteránab okos !? Én ehhez is közeleb érzem magam,mert egy másik fórumban "okoskodó"krumplinak neveztek !!!! Tudod................ugye,ezt azért tették,mert ténylegesen igazam volt,de a buta inkáb ÓCSÁRKODIiiiiiiiiiK !!!!!!!????????
A fentieket félretéve.................vidám ünnepet kivánok,és BÉKÉT...............
Társaktól bocsi az off-ért,a társak biztos,hogy tudják,hogy a corgon védőgázt miért szereti az egy fázisú hegesztőgép !?
Egy picit belekeveredtem,tesómé ugyan 205,ös,de nem szinergikus.
Ettől függetlenül ird meg,hogy melyik beállitási funkciónál akadtál el,mert az iweld235,ösben is hasonlók lehetnek. Ez az én gépem. De ahogy nézem,a te géped awi,és mma. És mig nincs benne. Éste 18h köfül itt leszek......
Én dolgoztam Mitech,alfaweld gépekkel,a mitech csak 160A-os volt,vagyis lemezmunkára jó,de az 1mm-es huzalnál nyökögött. Alfaweld már világitott rendesen,ez 3 fázisú volt,és 250A-os. Jelenleg awi gépem Mitech,nincs gond. Van iweldem, Mastroweldem.(mig kombi) Valójában működnek,de a kijelzés hiteltelen,vagyis filccel jegyzek 3-4 állitást...............a gép tetején,aztán jólvanazúúúúúúgy !!!Panel gépek talán a magyar érdekeltség,és árarány miatt kedvezőb,de ugyanúgy kina gyártja. Valójában hegesztésre alkalmasak. Töb funkciósak,igy későb védőgázra is bővithető. Argon aluhoz,és cusihoz működhet. Mindegyik gép produkálja a porbelest,és MMA-t.
Én mindenkinek a 200A -hoz közeli tejlesitményt ajánlom,mert huzamosab,(100A körüli) munkákra jobb túlméretezni.
lett egy kis karacsonyi bonuszom a gyerek meg asszony mar megkapta amit akart, most jott el az en idom :)) es meglepnem magam egy jobb geppel. jelenleg egy inverteres mma-m van, es feljebb lepnek egy komplexebb geppel
olyan gepet keresnek ami tud porbelest elso korben. uj garis gepet vennek ami jo ar/ertek aranyban. hyundai-okat nezegettem azok bejonnek. jo lehet ez a gep?, ill en olyan gepet keresnek ami 3 dolgot tud:
mma
porbel
gaz(ha oda van irva hogy gaz akkor tud argont is meg co? hosszu tavon tervben van a gaz hasznalat is de elso korben porbel)
csak otthoni barkacs semmi tobb. hyundia mig161-es neztem ki elso korben ez jo lehet? ill. latom a panelectroda mar nemcsak elektrodakat hanem gepeket gyart. ez magyar ceg? vagy ugyanugy kinai mint az iweld?
hegesztesben melyik marka a csucs? esaB? jol latom itt egy kis inverteres masina is 150? mik a hegesztes csucsmarkai?
Adott egy jó régi Trakis Mig 160 trafós Co gép, szakadozik az ív fogás Co2 gázzal használva, gáz nélkül próbálva viszont elég egyenletes. Corgon gáz segítene a problémán? Néhányan azt mondják a hálózattal van probléma, nem a géppel....
De ahogy te találtál öt gyártói hibát a közel fele értékű gépedbe,és ez fájt neked,úgyanúgy nekem is fáj,hogy egy negyedmiliós gép kb a felét produkálja,pedig kifizettem az árát.
Ez nem sirás-rivás,hanem tény ! Eladni ez a gépet képtelenség !
Hogy miért nem haragszom a kereskedőkre.............?
Mert valójában leirták,hogy ez a gép csak hasonlit az impulzus hegesztéshez,de a kereskedő mégsem tájékoztatott a valósággal kapcsolatban,vagyis megvetette velem. Hogy haragszom e valójában....? Nem,mert a harag haragot szül !!!!
És itt egyesek csodálkoznak,hogy akár igaz köpéseimmel,akár igaztalan mondókámmal rombolom a kereskedők bizniszét !!!! Huuuuuuu ! Gss társunknak igaza volt,a YT re felrakni,lássa ország világ !!! Én töröltem amit felraktam,mert a lenti fotóm irója egyértelműen megirta,és igaza volt.
Le "skalpotam",mert nem a fotó a lényeg.................
A másik,meg a stb,mármint a topik esetleges lehetséges tartalma.......
Bár van egy harmadik is,és ez az én saram. Aki megszivta a lakatosszakma ártalmait,az ideg gyenge,lehet,hogy igazat hablatyol,de az is lehet,hogy hazudik.........
Még annyit hozzátennék, hogy ez csak annyit jelent hogy ez a MAXIMUM. E fölé nem mehet mert kiolvad a biztosíték. De az esetek 100%-ban valahol alatta van használva nem pedig folyamatosan ennyit vesz ki a hálózatból. Krumpli meg megint tolja a faszságait, mert senkit sem érdekelt, hogy őszerinte az oxigén az mennyivel faszább. A kérdező arra volt kíváncsi, hogy a gépe 1x35 A vagy 3x35 A terhelhetőségű.
Az a 3x35A az nem jelent mást mint 3x35Ax230V=24kW teljesítményt
A vágásnál van egy ideális ívfeszültség, fogod ezt a 24150W-ot és elosztod vele, ekkor megkapod a maximális áramot amit vágásnál ELMÉLETILEG lehet használni, majd levonod a hatásfok/veszteség miatt elvesző részt és kész is!
Ha mérlegelnem kell,hogy lehet,hogy a hálózati felvétel nagyob,mint a vágási áramigény ?
Az inverteres 40-50A-ról : Nekem volt (igaz kombigép egyik funkciója)50A plazmám. Mivel én egyetlen gépet sem használok plafon értéken,igy 45A állásnál akartam 5mm-es anyagot vágni. Mondás : Ez gyenge mint a bocifing...... Legalábbis az oxigén-pb vágáshoz mérve.
A 80A már komojab,az én magánvéleményem : Munkakábel rövid,tehát körvágás körzővel ,körbejárva kérdéses !! Az ember kint vág az udvaron............... Egy 5perces munkáért kihurcolni mindent...............kérdéses,mert az előkészületi munka kb 3szoros.A plazma fuvóka igény: ez fogyó holmi,vagyis oxigén fuvóka örök darab,még a plazmáé ezres , kevéske vágást követően.............
A levegőigény : Ez megint áramot igényel. Én elgondolkodtam,és eladtam a plazmám,igaz,ez AC-DC gépbe volt épitve,vagyis igy eladható volt, nagy veszteséggel................
Köszönöm a válaszokat! Akkor ennek a gépnek nem kicsi az áramfelvétele! A kis inverteres 1 fázisúak elmennek 16 amperől és 40-50 amper kimenő áramot is tudnak! Természetesen, ezt nem folyamatosan!
Az első képeden van 3 db fehér hengeres olvadóbiztosító hüvely. Azokba kell a 35 A-es olvadóbiztosítókat tenni. A két bal oldali kisebbe pedig csak 2 A-eset szabad.
Van egy 80/50A 3 fázisú sűrítettlevegős hagyományos trafós plazmavágó, amiről azt írja az eladó a primer biztosítékja 35Amper, de az nem világos, hogy fázisonként 35 Amper? Azt viszont úgy írják, 3X 35A ha összesen a 3fázis akkor meg sehogy sem osztható 3-mal!
Ki tudna erről felvilágítást adni, valóban mennyi a primer biztosíték értéke?
Típus csak az van amit az első sorban írtam!Valószinű magyar gyártmányú
A lenti fotómon levő kazán szinte újszerű volt,pedig 25 évet használták. Sajnos kis méretű kémény volt,és a pára megállt a középső ajtó belső sarkaiban. A korom,meg a hamu berakodott,aztán kész volt egy állandó szivacs jellegű páragyűjtő hely,ahol a lemez szépen elfogyott ! A mindkét fél oldalt azért szoktam kivágni,mert a táskák külső élvarrata is szeretett megrepedni. Sajnáltak a lemezükből 8-8mm-ert,igy ha csak kivül is hegeszti az összeforditott L profilt,a sarokvarrat biztos erőseb lehetett volna. A táskák víztér felőli sarkait megszoktam salakverővel kopácsolni,ez elárulja az esetleges anyagveszteséget,nomeg a hang mindent elárul. A táskák belsejét végig szoktam hegeszteni,ez a biztos.
Nagyon tetszik az impulzusos teknika,nagyon szépen hegeszt.
Csak mára a kazán munkákat le állítottam. Alkudozzon a tetovált magyar polgárokkal más !!! A másik gazdag réteg meg villanyhoz kötött gázkazánok mellett melegszik,ha meg nincs villany megfagynak.............. !!!