A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Jó masszívra sikeredett. Az utolsó csörlőimet már úgy kérték, hogy oldalra is mozgatható legyen az autókon oldalt levő vonószem miatt. 60x60 kapusineket fordítottam szembe vizszintesre, 4 db 6 görgős tartóra lapra csavarozott 12mm lemezre raktam a csörlőt. Az agyig rakott melós kisbuszt is simán felvette. Ami hibát látok (szerintem) a kötéldob alatt nincs hely az összegubancolódott drótkötélnek, oda mindig vágtam lukat és nem látom a kötél vezető dörgőket.
A csörlő 11 tonnás, de annyi nem lesz vele húzva (remélhetőleg!). Most hirtelenjében egy 4.5 tonnás konténerházat kell felhúzni vele a platóra, vagy valami ilyesmi.
A csavaron M12-esek és nyolc van belőlük: 4 átmenő (alátéttel-anyával, ahogy kell) és négy fogja a csörlő talpába vágott meneteken keresztül. Nna, ez utóbbiak miatt kissé aggódom, mert a fúrt menetek már eléggé gyászosak.
Én egy darabból csináltam volna a "kiemelőt", hosszában túllógatva a két keresztben fekvő laposacélon, mert akkor két részletben lehet hegeszteni. Ezek a sarokvarratok trükkösek tudnak lenni - így, hogy még egy közdarab is van benne, könnyen lehet, hogy nincs a varratnak gyökere, mert nem égett be rendesen. Na de majd az első használatnál kiderül :)
Nna, akkor most jövök én egy állatorvosi lóval! :)
A legutóbbi munkánk: csörlőtartó bak egy trélerre.
Ami nem látszik a képeken: a 20x100-as laposacélok alatt a széleken van egy-egy 8x100-as szintén laposacél "kiemelő" a platólemez miatt. Ezt takarja a többsoros (3) varrat.
Egyébként a képek alapján ugyanaz a véleményem, amit egyszer egy srác videóját látva alakult ki bennem: a "gyerek" pálcával hegesztett impulzussal és hát tök mindegy volt, hogy hova állítgatta az impulzusidőt, gyönyörű varratokat produkált, merthogy vérprofi volt és valahogy azonnal kikorrigálta a változásokat.
Na, ugyanezt látom a képeiden is: a 0,7-est leszámítva ránézésre eléggé egyforma minőségűek ezek a varratok is.
Metaweld Hungary Buffalo vagy mi a neve, :-) a lényeg, MMA 160 vagy Panelektrode 160 Max ez lehet, hogy új gép nem sok mindent találok. Hétköznapi ház környéki hegesztés néha 1,5 mm lemez, néha laposvas 6-8 mm, de lényegében 2-3 mm szögvas vagy zártszelvény. Melyiket vegyem?
Másik kérdés ami tulajdonképpen eldölni látszik, hogy amennyiben ritkán használom fölösleges a porbelesben gondolkodni, mert maga a hegesztés jóval drágább, csak kényemesebb vagy más is indokolná?
Rendben. Ha ennyire állítod, hogy értesz valamelyest az elektronikához akkor elfogadom az állításod mert én innen távolról pár hozzászólás alapján próbáltam képet alkotni és az lehet akár téves is. Természetesen minél gyorsabban döntök, véleményezek annál nagyobb a hibalehetőség is. Szóval akkor elnézést kérek.
Az ördögöt megfestetted,vagyis AC esetén a Cold alut nem hegeszt. legalábbis a szerviz állitása szerint.
A Cold csakis DC-vel megy,hogy miért rakták bele váltóáramuba,nem tudni. Egyébként létezik Mastroweld gép,ami csak DC,és MMA. Ja pontositok,csak Cold,és MMA. Ezt sem értem,miért nem lehet vele DC awizni hagyományos móddal.....?
A Refse2 től azért megkérdezem,mert mintha ő alut is cold-al pöttölt. Ha jól emlékszem a teszt varrata végigrepedt.......
Leginkább egy gáz töltettel rendelkező szikraköz, kisülési cső, ect. Leveszed a polcról beépíted és lehet használni. A szabad levegős, állítgatható szikraközökhöz képest (elméletben) sokkal stabilabb a működése (mikor gyújt, mikor alszik ki az ív, ect) - no meg kisebb a mérete a csavaros, tekergetős izéknél.
Na, akkor csak adalékként: egy (gyári) Volkswagen digitális vezérlésbeállító szögmérő rendszer helyett akartam készíteni egy alternatívát - egyszerűen azért, mert nemcsak drága, de annyira bonyolult használni, hogy inkább elkerülik. Kiindulási pont egy forgó encoder volt. Megcsináltam a kiolvasását, konverziót szögre stb, kettő darab arduinoból, mert vagy kiolvas, vagy a kijelzőt kezeli. Amikor készen lett, akkor ránéztem a polcomon lévő 35 ezer forintos esztergapad DRO-ra, ami ugyan csak lineárisat kezel, de végtére is, kiír majd egy számot. Kicsit jobban belemászva kiderült, hogy ...alapból kezeli a forgót is, ráadásul az arduinohoz képest kozmikus sebességgel.
Fölösleges lett volna a kínlódás? Nem, mert most az arduinos projektből lett egy digitális osztófej - arra pont jó.
Szóval nincs azzal a részemről beleölt energiával semmi baj - legfeljebb máshol hasznosul.
Nézd számomra már az első kérdésedből kiderült, hogy nem lesz az egész projektből semmi! Ezért kár bele sok energiát bele feccölni de mivel ezt nem írhattam meg mert "belerobbant" volna a fórum és mindenféle vén köcsögnek tituláltak volna így maradtam az egyszerű híg és fésült hozzászólásnál ill. túl bonyolult témarészét nem említve vagy fejtegetve. Jól van ez így és látod ebből is tanultál. De ha van időd és unatkozol csak kíváncsiságból próbálj meg egy hegesztőgépbe való csak egy becsatoló tekercset készíteni... és a közben megint tanulsz és tapasztalatot szerzel de ez is komoly idő és pénz.
Megértelek és igazad van. Én is csak javításhoz rendeltem csere panelnek meg hát nekem ez az egyik hobbim meg ugye itt a december mikor beszorul az emberke a sufnujába. Barkácsolni csak annak érdemes aki tanulni akar mert így rengeteg tapasztalatot és tudást lehet összeszedni. De legnagyobb áldás maga az internet mivel mikor még én kezdtem nem volt és nagyon nehéz volt információhoz hozzájutni. Annyi volt, hogy bejártam a nagyvárosi megyei könyvtárba ill. az NME könyvtárába de még így is nagyon korlátozott volt a hozzáférés azon műszaki információhoz ami éppen érdekelt.
Technikailag igen. A "cold" a ponthegesztés egy alacsony áramú, kevés hőbevitellel járó fajtája. Szóval minden "cold" egyben spot is, de nem minden spot "cold".
Hidd el,többünknek van több gépe,és ez igy van rendjén.
Láthattad,én épp most őrültködök egy gépet venni,egyetlen funkció (cold) miatt.Hogy mire fogom,használni,magam sem tudom,de valami azt súgja,hogy kell ez nekem.
Egyébként már az 559-es irásod után ezt akartam javasolni. : a Parksyde úgy jó,ahogy van,ha veszel most DC gépet,jövőre meg veszel mellé,egy AC gépet,mert belekóstoltál korábban a jóba. Szóval nem volt vészmadárkodás az előző mondatom,de merészelném javasolni,hogy bármilyen olcsó gépet is veszel,az legyen AC -DC. Azt is mérlegeld,hogy külföldi webáruház gépjei garisak e,vagy egyszerhasználatos,javithatatlan,sőt szerviz háttér nélküliek.
A lenti irásaimban láthatod ezt a Mastroweldet. Tizen páréves a cég,van szerviz,és a gép gari ideje 3 év,ami még meg is hosszabbitható.
Nekem kb két éve volt Mastroweld 250-es egy fázisú mig gépem,a munkám kényszeritett erre a méretre,de a munka elúszott,igy a gépet az áráért el tudtam adni. Olvashattad,épp mostanában,hogy a MÁRKÁSNAK számitó Iweldjeimmel hogy jártam,de inkáb nem fosom a szót,mert miért is !!!!
Jogos. mentségemre legyen mondva, azt a rajzot a mobilomon tudtam éppen megnézni, ráadásul a "switching spark gap" azért nem egy hétköznapi alkatrész - szégyen, nem szégyen, de nem ismertem.
"...Egyébként a fényképezőgép vakukból kiindulva, ahol egy kb 100 voltra töltött kondit sütnek ki egy trafó primeren, a szekunder meg a vakucső köré tekert vezeték es az egyik elektród között húz át, ettől indul a vaku., marpedig ott nagynyomasú xenon van és csak 400 volt."
Erre írtam a tűhegyes impulzust, nyilván nem a folyamatos HF gyújtásra.
Aminek a kikapcsolására természetesen gondoltam - még ha már tárgytalan is a dolog, mert ha 60 ezer forintért lehet venni HF gyújtású (olyan, amilyen) gépet, akkor nyilván hülyeség kísérletezni.
Szóval a hegesztőáram beindulását kell érzékelni pl egy HALL érzékelővel, és akkor le lehet kapcsolni a HF-et.
Ami pedig a kérdezgetést illeti: ha tudnám a válaszokat, tehát értenék hozzá, nyilván nem kérdeznék. Kicsit emlékeztet ez a 22-es csapdájára. Viszont, ha kicsit sprőd is a stílusod, nagyon sok mindent megtudtam :)