Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128934

Helyes :)

Nekem egy hamuporszívó, 1200w van mellette, éppen elég hangos, mondhatni üvölt. Legközelebb keresek vmi csendesebb jószágot, mert az, hogy a körfűrész szinte halkabb az nem pálya :D Nem tudom halkítani, nem egy minőségi cucc sajnos :D Lehet lenyúlom majd a vizes porszívót, ami fő funkcióját nem látja már el sajnos, de szívni szív csak halkabban D:

Előzmény: krizsi_l (128928)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128933

"Bár csak ez lenne a legnagyobb defektes dolog a közízlés rombolásában..."

Sok kicsi összeadódik.

Ráadásul az emberek lakhelye (ezen belül annak a berendezésének az esztétikai minősége) - az kiemelt helyen van abban a sorban, ami a közízlést definiálja.

Előzmény: krizsi_l (128929)
Computerguru Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128932

Tök jó árak, kivéve a dió, de az úgy látom vagy hiánycikk, vagy aranyárban van mindenhol. Utoljára egy pici darabot vettem 500.000 Ft / m3 áron és azt mondta az eladó, hogy valaki az előbb vitt egy teljes rakatot székek gyártásához. Belegondoltam, hogy mennyiért kell adni a cuccot, ha 1,5 milla csak a faanyag. :)

Előzmény: Törölt nick (128911)
Computerguru Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128931

Az IKEA-nak egy sor neves formatervező dolgozik és van egy csomó olyan terméke, ami igazán egyedi és ötletes. Ezen felül persze van egy csomó olcsó szar is, de azok jellemzően olcsóbbak, mint máshol (pl. műanyag vágódeszka).

Nekem főleg a forgalmazott bútorok minőségével vannak problémáim, mert a legtöbb elég gagyi. Ami pedig jó (pl. Hemnes sorozat), az drága. Ezért én főleg kiegészítőket szoktam ott vásárolni. 

Előzmény: elemes (128915)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128930

Fogalmam sincs :)

Én 2. alkalommal jártam ott és amire rákérdeztem (gőzölt bükk, juhar) az volt minden vastagságban. Szibériai vörösfenyő, borovi, amcsi dió, kőris, tölgy ... hirtelen ezek rémlenek a címkékről. De amik magasan voltak ... odáig fel se láttam a vaksi szememmel.

Kinézed a legközelebbi Jaf-Holz telephelyet és megcsörgeted őket - a mályi telephelyen igen kedvesek és mindenre válaszoltak, bármilyen buta kérdést is tettem fel. Talán ez máshol is így van náluk.

Előzmény: Slam Jr. (128924)
krizsi_l Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128929

Bár csak ez lenne a legnagyobb defektes dolog a közízlés rombolásában

Előzmény: GPS (128925)
krizsi_l Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128928

Köszi, azóta már ki is fizettem egyet :)

Előzmény: Törölt nick (128927)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128927

Szia

Nekem xaster van szintén.

Nem akart menni az elején, pedig a doboz amit összeraktam nagyon jónak tűnt, minden elemnél szilóval ragasztottam (pfúúúúj tudom :D, de fő a tömítés :)), nem értettem mi a baja.

Az lett a vége, hogy kínomban nyílászáró szigetelőgumit rányomtam (mielőtt szétverem az egészet), ami megmaradt garázsajtóból (1cm átmérőjű), azóta egy szem por nem kerül a porszívóba. Érzékenyebb a rendszer az alsó szigetelésre, mint gondolnánk. Csak felszívott hosszú cucc kerül be, mint kétoldalú ragasztónak a lehúzott szalagja pl meg ilyen nagyobb dolgok. MInden por a dobozba landol, még ha "telitorkost" nyomok is neki.

Evvel porszívózom még az autót is, ha bent áll a garázsban, mindent :)

Egyet nem szeretek benne, marha nehéz lett a doboza :D

Ennyi a lényeg :)

Akinek kerül por porszívóba az ellenőrizze mindenképp a tömítést, ha doboz nem szigetel, akkor hajlamos felszívni onnét port, ha nincs gond evvel, akkor gyak nem szív fel semmi feles port sem a porszívó / hamuporszívó.

Viszont nekem nagyon szikrázik indításkor, így sztem lassan cserés lesz az alig használt hamus szívóm :(

Üdv

Előzmény: krizsi_l (128865)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128926

És ha azt a két alu támasztót süllyesztve csavarozza, akkor kézből vezetett maróval is használható

Előzmény: Fabrik (128913)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128925

"ízlések és pofonok ugye--"

Én szívesen elbeszélgetek erről a témáról az OFF-ban.

Mert szerintem nem lehet elintézni a dolgot annyival, hogy "Hát az ízlés az magánügy" - egyrészt mert részben igaz - másrészt viszont meg nem annyira.

Mert sok "egyéni ízlésből" alakul ki végül a "közízlés"... na és innentől azért már kezdenek bonyolódni a dolgok.

.

Slam Jr. Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128924

Nem rossz árak ezek. Szokott is lenni mindegyikből az árlistán szereplő fajtákból?

Előzmény: Törölt nick (128911)
409 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128923

Szerintem érdemes belefogni (bezzeg amikor én kerestem, égen-földön sehol), legrosszabb esetben az oldalára csavarozott lécekkel meg kell erősíteni.

Könnyen beszélek, nekem itt van talán 2km-re. Annyi csak a baj, hogy át kellene úszni a Dunán, az meg most elég hideg. :)

Előzmény: krizsi_l (128921)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.15 0 1 128922

Hát nem tudom. A főnököm az, aki úgy számol, hogy ha az egyébként mással foglalkozó kolléga megy el Debrecenbe 2 db csavarral, az olcsóbb, mint ha kivinné egy futár. Elkezdtem számolni a kolléga teljes költségét (cégadókkal), a kocsi bérleti díját, meg a benzint. De azt mondta, hogy csak a benzint kell, a másik kettőt úgyis fizetjük. Valahogy nem értette meg, hogy ha ilyen gondolatmenetben folytatva ilyen feladatokat végzünk, akkor kell majd még egy ember, meg még egy autó...

Szóval a hosszú, tanulságos történet az az, hogy az idő mindennél drágább. Mennyibe kerül elmenni venni rétegelt lemezt (tudom, akad otthon), beállítani a szerszámokat, megcsinálni a sablont.

Szóval szerintem a saját, kézzel készült sablonom sokkal elitebb és úriasabb, mert sokkal többe kerül a végén :D

Előzmény: 409 (128919)
krizsi_l Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128921

Ötszázér nem egy nagy kockázat :) , csak van köztünk 150 km, a mérete pedig nem posta, futár komfort :(

Előzmény: 409 (128918)
minden foglalt már Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128920

Fakanalat nem tudom, de nagyon szép ez a komód, szép munka :)  Mi lesz a finis?

Előzmény: Petör (128901)
409 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128919

Áááá, nem érted!  Ez nem jó, nem elég drága.  :)) 

(ott arról volt szó, hogy direkt az elit közönségnek gyártanak rendelésre, a drágánál is kétszer drágább eszközt)

Előzmény: Fabrik (128913)
409 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128918

Ahogy írtam, próba.....  ha mégse, jó lesz hulladékos hordónak. :))

Előzmény: krizsi_l (128899)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128917
Előzmény: rogergerro (128873)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128916

"..... százmilliárd légy nem tévedhet.  "  :P

elemes Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128915

ízlések és pofonok ugye--- az ikeának jól megy, tehát sok embernek bejön az a stílus, amit nyomnak.

Előzmény: GPS (128871)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128914

15-20 éve. 

- konyhabútor ajtók fa kerettel és furnérozott betéttel,  mások tele furnérosak

- a billy polc eredetileg furnéros, az éle is furnéros, az ajtók tömörfa keret plusz rétegelt betét. később az élfólia műanyag lett, az ajtó meg fóliázott mdf profil keret. ma nem is tudom hogy van-e furnéros

- a híres lack asztalka bükk furnér volt eredetileg.

Előzmény: Garfield007 (128902)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128913

Pár órája a lekerekítő sablonokkal foglalkoztatok. Én találtam egy ilyen megoldást:

pajaci Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128912

Furnér árak Kecskeméten. Mindenféle csoda van 1-től 2m-es hosszig, különféle szélességgel, és lehet válogatni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 1 128911

Az árlista, akit érdekel (Jaf-Holz). Bocsi csak telós "szkennelés" de szerintem olvasható.

Előzmény: Törölt nick (128809)
Mrteo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128910

Ez örök probléma, nálam is áll egy csomó projekt mert inkább társasozunk vagy birkózunk helyette.

Néha ki szoktam vinni a gyerekeket a műhelybe, kapnak egy deszkát egy kis kalapácsot pár szöggel és ők is alkotnak. A 3 éves is imádja :)

Előzmény: Garfield007 (128906)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128909

Ez a 3 ajtós, 185 magas, tükrös ajtós, 4 fiókos, fullos (vagyis semmit nem kellett venni hozzá) - ez 49 ezer volt.

Ha szabatok anyagot és megveszem a kellékeket (főleg a tükröt is) - talán én se hozhattam volna ki sokkal olcsóbban.

.

Előzmény: Garfield007 (128907)
Mrteo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128908

Igazad van, de a marketing kiegészítve jó árképzéssel megteremti az igényt erre.

Pedig megéri magunknak megcsinálni amit lehet, mert egyrészt jó dolgozni vele, tök jó ránézni ha elkészült és besöpörni az elismeréseket az ismerősöktől amikor kiderül, hogy én csináltam.

Amikor megvettük a jelentősen lelakott családi házat, felmérettem szakemberekkel, hogy melyik munkát mennyiért vállalnak.

5 perc alatt kiderült, ha megveszem minden szükséges szerszámot és az amatőr státuszom miatt el is rontok valamit, amit újra kell csinálni akkor is nevetséges az anyagár a kivitelezéshez képest.

Az ajánlatok szerint a házunk felújítása 5-6 millió lett volna, nekem 2,5 milliómba van. 

Viszont közben lett állványom, létrám, betonkeverőm, szerszámaim és olyan tudás ami ettől kezdve már csak hozza a pénzt ha otthon meg kell csinálni bármit.

Elmondhatom, hogy a youtube alapján megcsináltam a teljes vízvezetés és fűtés cserét és nem hibáztam semmiben. 

Egyedül az időt buktam amit beleöltem, de minden percét élveztem.

Előzmény: Slam Jr. (128903)
Garfield007 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128907

Ööö, most vagyok túl egy JYSK szekrény összerakásán. 150 centi széles, tolóajtós. Árban jónak néz ki, megvettük 65e-ért. Alapkiépítés: két akasztó, két! polc. Két polc pluszban hozzá 8e, a 2 méteresbe 12e...

Se fiók, se egyéb rendező lehetőség. 

Mire belaktuk 100e felett vagyunk.

Igen?

Előzmény: GPS (128905)
Garfield007 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128906

Ez a barkácsolás is olyan dolog, hogy én is élvezném ha egy picivel is több időm lenne otthon. De pont számolgattam, hogy egy nap ha 8 órát dolgozom(ha-ha), 6 órát alszom alig marad időm a gyerekeimre és a barátokra. 

Nos, ettől kezdve metroszexuális vásárlóerő lennék, aki megvenné készen a bútort, ha lenne...

Előzmény: Mrteo (128904)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128905

Pl. a PAX sorozatnak most sem tudsz nagyon árban és funkcióban ellenfelet állítani, csak magasabb árkategóriában.

Ha már Imbusz Béláskodunk - akkor itt van nekünk a YISK - az Ikea árak kb. feléért.

Persze, nincs akkora felhozatal, de pl. a szekrény amit legutóbb összeraktam... hááát, mondhatni hibátlan volt

(mondjuk a 3 osztású hátlap kivételével - de szerintem azt az Ikea is ugyanígy oldja meg, amikor bedobozolja a 3 ajtóst).

Épp a tegnap láttam, be van lakva, kifogástalanul működik. A helyén senki nem mondaná meg, hogy dobozból lett összerakva.

.

Mrteo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128904

Igen, nekem is az a tapasztalatom, hogy hiába drága, a konkurenciához képest még mindig olcsóbbak.

Elképesztő, hogy milyen pénzeket kérnek a bútorboltok úgy, hogy nem adnak annyival magasabb minőséget.

Az asztalos munka pedig sajnos tényleg megfizethetetlen egy átlagember számára.

Ehhez jön az, hogy lassan a nők többet barkácsolnak mint a mai metroszexuális (vagy milyen) "férfiak".

Előre készítem magam, ha a lányom néhány év múlva beállít majd egy ilyen 20 kilós szépfiúval ne röhögjem ki...

Slam Jr. Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128903

Én nem is azt mondom, hogy ez feltétlenül baj, csak nekem furcsa, hogy a legtöbb embernek eszébe sem jut más alternatíva az ikeán kívül. Természetesen az ikeában vannak jó dolgok, főleg ár-érték arányban. Na mindegy, ez messzire vezet, manapság amúgy is eldobhatóra készül minden. Nincs igény arra, hogy tartós meg nemtommilyen legyen. Kidobjuk, ott hagyjuk albiban, veszünk másikat, kit érdekel. Így megy ez manapság.

Előzmény: Mrteo (128900)
Garfield007 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128902

Fából? Mikor volt az?

Egy csomó dologban verhetetlenek még mindig.

Pl. a PAX sorozatnak most sem tudsz nagyon árban és funkcióban ellenfelet állítani, csak magasabb árkategóriában. Egy példa: a panelben a gusztustalan beépített szekrényeket kidobtuk, a 2,5 méteres PAX összeállítás 1-1 centi híján pont méret a rövid folyosón és mindez akkoriban 120e forint volt(teljesen berendezve polcokkal, fiókkal, akasztóssal), egy asztalos sem tudott volna ezzel versenyezni, de más üzlet sem.

Romlik a minősége, de éppen gyerekbútor beszerzés után vagyok és ijesztő árak vannak a piacon, amihez képest az IKEA dolgai még vállalhatóak. 

Arról nem beszélve, hogy minden tiszteletem a 80 éves bútorokért/nak bárhol is legyenek, de magamról tudom, hogy nálam egy bútor kifutása 10-15 év lesz. 

Ágyban nem ismerek tréfát, de az összes többinél csak a funkció számít és hogy a nálam tervezett idejét kihúzza.

Előzmény: halaloszto (128894)
Petör Creative Commons License 2016.12.15 0 1 128901

Urak

megosztanám legutóbbi projektemet - íme a fotó. mondtam feleségemnek, ha még egy ilyet bevállalok, valami kemény tárggyal üssön jó nagyot a fejemre. Majd 3 nap múlva vettem még egy felújítandót.

És van egy kérdésem bevonatokkal kapcsolatban is - nagyszülői nagy fakanalat találtam és fognék be karácsonyra. Felcsiszolom és letisztítom, de érdemes valamivel lekezelni használatbavétel előtt?

Köszönöm

Mrteo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128900

Szerintem nagyon egyén függő ez.

Nálunk IKEA a gyerek gardróbja, a nappaliban a sarok kanapé, néhány kép és a matracaink. Mellette van egy 80 éves tálaló szekrény, amit én újítottam fel, egy laminált lapból leszabatott és általam épített konyhaszekrény stb. Teljesen vegyes a kép.

A képek és matracok teljesen rendben vannak, mint árban mint minőségben.

A gardrób szükség megoldás volt, abban a helyzetben nem volt időm megcsinálni magamnak.

A kanapé viszont kifejezetten szándékos és megfontolt döntés. Az ára 129ezer forint volt, sarokkanapé kinyitható ágy funkcióval.

Előtte 1-2 évvel 100ezerért vettünk bútorboltban sima 3 személyes kanapét, ami ággyá nyitható volt. Sajnos nem próbáltuk ki kinyitva, gyakorlatilag nem lehetett aludni rajta, mert a derekamnál keresztbe ment egy deszka.

1 év után szétmállott a szövet. Mivel már mindegy volt, alánéztem mi van a borítás alatt.

Olyan ócska anyagokból összetákolt szerkezetet találtam, hogy nagyon dühös lettem. Még azt is kétségbe vonom, hogy ezek a lécek, deszkák új anyagok voltak, nem csak valami más gyártásból megmaradt selejt. 

Rászögeltek 1 cm szivacsot, egy szövetet és lezárták a szem elől.

Ehhez képest az IKEA kanapé alá néztem és teljesen korrekt megoldásokkal összerakott szerkezetet láttam, normális anyagokból. Ebben az esetben nem szeretném támogatni a magyar ipart, mert szar amit csinálnak. Ami kicsit korrektebb az RS-ben vagy máshol, az jelentősen drágább ennél.

Előzmény: Slam Jr. (128898)
krizsi_l Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128899

Az eladó szerint kb 1/2 cm, 100 kilónyi cucc utazik benne óceánon át.

Előzmény: 409 (128822)
Slam Jr. Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128898

Látszik. Ismerősök lakásait látva, meg úgy globálisan is. Meg ahol egy ekkora üzletben egész évben ekkora forgalmat bonyolítanak, akkor azoknak a bútoroknak kb ilyen arányban kell lenniük az ingatlanokban. :)

Előzmény: feketefelhoo (128897)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128897

Mindenkit megkérdeztél ? :)

Előzmény: Slam Jr. (128895)
pali923 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128896

Az IKEA Svédországban és a világ más szerencsésebb helyein eredetileg a fiatal, közös életüket éppen elkezdő házaspárok bútorboltja. Ebből következően olcsó, és a prospektusaikban is ifjú párok rakják össze éppen a konyhabútort közösen, hogy még olcsóbb legyen. Az átkos pártállam idején többek között Lengyelországban és nálunk is gyártattak bútorokat, mert akkor itt volt olcsó, csak nem verték ezt nagydobra. Most Kínában készülnek, mert mi drágák lettünk nekik.

A Meki és társai c. étkezdékben meg érdemes körülnézni a tőlünk nyugatra eső országokban. Ott tinédzserek és sötét bőrű, vélhetően nem echte svájci születésű vannak szép számmal. Nem a gazdagok járnak oda ebédelni.

Csakhogy ebben a kies hazában a köznép elámult ezeken a nyugati csodákon. Annak idején, mikor csak 1 meki volt Pesten, sorba kellett állni az ajtó előtt. Az Ikea meg az áraival és a következetes dizájnnal már luxuscikknek számít nálunk. Itt nem a szegényemberek áruháza. A minősége pedig valóban romlik az utóbbi időben. 

Előzmény: GPS (128889)
Slam Jr. Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128895

No igen, de valahogy érdekes módon 10-ből 8 (9?) embernek pont az IKEA bútor az ízlése. Hogy mik vannak?! :)

Előzmény: feketefelhoo (128892)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128894

az ízlés témában, hogy midenki vegye ami tetszik neki, abban egyetértünk. 

az ikeában nekem személyesen az a szomorú, hogy 20éve az a hely volt, ahol nem elszállt áron lehetett olyan dolgokat venni, amik jelentős részben fából készültek vagy legalább furnérosak, és valaki tervezte őket műszakilag, használhatóságilag és esztétikailag is. mára ez teljesen elmúlt, és az elmúlás számomra egy szomorú dolog.

a másik, hogy miközben rsbútor szint alá mentek dizájnban és egy jobb lapszabászatban a fűrészkezelő szebbet tervez, tolják ezerrel a marketinget arról hogy ők innovatívak és modernek és stílusosak. 

Vajk

Előzmény: feketefelhoo (128887)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128893

"Azoktól" a fiúktól nem kell tartani - azok az asszonyban biztos nem tesznek kárt.

De te azért inkább ülj szorosan a sarokba az ilyen helyeken - sose lehet tudni:-)))

.

Előzmény: rferi (128891)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128892

Nos, én sem kólát, sem mekit, sem pizzát nem fogyasztok, mert nem akarok fogyasztani. Persze biztosan egyedül vagyok ezzel a hozzáállással :)

Az IKEA mondjuk tényleg egyre fosabb.

Előzmény: GPS (128889)
rferi Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128891

:))))))))))))))))))))))

Na az érdekes lett volna!

De merem én annyi "fiúka" közé beengedni????

:))))))))))))

Előzmény: GPS (128890)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128890

és baromi vacak volt a vacsora a "Kék Majomban". Szimplán csak véleménycsere, semmi más.

Bezzeg, ha a "Kék Osztrigába" vitted volna.... :-)))

.

Előzmény: rferi (128888)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128889

Nem kötekedés, de ez miért gond ? Akinek ez tetszik, akkor ezt veszi, akinek meg nem, az a másikat. Pont.

Nem pont.

Mert azért ne vitassuk el, hogy egy igen agresszíven terjeszkedő és penetráló idegen kereskedelmi láncnak ne lenne ráhatása és befolyása egy adott régió közízlésére.

Annyira, hogy egy-egy ilyen képes a térségtől teljesen idegen kultúrát is meghonosítani egy adott helyen.

Lásd pl. a CocaCola hörbölést világszerte, vagy a McDonalds-os kajálást... de ide tartozik a napi pizza-zabálás is olyan helyeken, ahol pár évtizede még azt se tudták, hogy mi az.

Az Ikea bútorkultúrája az kb. olyan "minőségi" a lakberendezésben - mint a Cola+Mekis hamburger az étkezésben.

Így lehet a "drágán-szart" árulásából - menő, modernnek mondott "stílust" teremteni.

.

rferi Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128888

nem jobban gond, mintha arról beszélgetnénk, hogy tegnap elvittük vacsorázni a zasszonyt, és baromi vacak volt a vacsora a "Kék Majomban". Szimplán csak véleménycsere, semmi más.

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128887

Nem kötekedés, de ez miért gond ? Akinek ez tetszik, akkor ezt veszi, akinek meg nem, az a másikat. Pont. Nem tukmálásnak kell beállítani. Ha nekem valami nem tetszik, akkor nincs az a pénz, amennyiért rám tudnák tukmálni.

Előzmény: GPS (128884)
rferi Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128886

:)

Előzmény: GPS (128881)
rferi Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128885

Jahogy ti azt hiszitek az ott vodka, pláne Finlandia!

Persze, és a háziúr előtte ebből:

áttöltötte ebbe, mi?

És mindezt svédországban a finn vodkával....

csak, hogy jobban nézzen ki :))))))))))))

Előzmény: GPS (128881)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128884

Te, nem az a baj, ha egy asztal nem csiricsáré - sőt.

A gond velük ott van, hogy annyira ingerszegény környezetet tukmálnak a közönségre, úgy általában -  hogy az istálló-fehér asztaluk már csak hab az ízetlen tortájukon.

.

Előzmény: Törölt nick (128882)
rferi Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128883

Igen, nekem is főleg az a parafával dugaszolt vizeskancsó tetszik legjobban :))))

Előzmény: feketefelhoo (128876)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128882

Őszintén? Ha pálinkás üveg van a 2.-on akkor az :D

Én a muter-féle karácsonyi asztaldíszítésből indulok ki. Egyik kép se ér a nyomába ... Muter pl. mindig csinál valami különleges dolgot díszítésnek, kézzel.

Ez pl tavalyi és az igazi különlegessége hogy az ünnepek végével meg lehetett enni :)

Amúgy meg az igazi melegségét a dolognak a társaság/család adja :)

Előzmény: rferi (128875)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128881

Rájöttem mi a titka a pocsék, skandináv szín-kultúrának - be is karikáztam. Ilyen kiegészítővel teljesen érthető az ízlésviláguk.

Mert mire az asztaltársaság betolja azt az üveg jó kis Finlandiát az asztal sarkáról - addigra sokkalta színesebben látnak mindent, amiről mi azt állítjuk, hogy "sivár színvilágú" :-)))

krizsi_l Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128880

Köszi a segítséget !!

Akkor 1.

A talp nélküli megoldás 4db nyekenyóka csavarral nekem sem volt szimpatikus, légtömörre felszerelni is egyszerűbb az elsőt.

És bónuszként a porszívó cső csatlakoztatáshoz is megkaptam a válaszokat :)

Egyenlőre csak tájékozódom, gyűjtögetek leendő műhelyhez. Minden esetre a falai állnak, tető már van felette, most jönnek az apróságok amiben mint tudjuk rejtőzik a ördög.

Ráérős történet.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128879

az ikea teligázzal megy az olcsó szar fele. igénytelen anyagok, még a színek is az olcsóság alapján vannak kiválasztva. sajnos.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128878

a kínai gyalugépemnek 63mm a csöve. ez a 2.5 col. lehet kapni névlegesen 63mm gégecsövet, és passzol is rá. a bauhausban meg van névleges 75mm lefolyócső és idomok, annak a belsejébe meg passzol a 63mm gégecső. így teljesül hogy a géptől az elszívóig végig bővül a cső. csak a 75mm idomok nem pvc mint nálunk szokás, hane PP, nem lehet ragasztani.

Előzmény: feketefelhoo (128870)
GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128877

És nem csak a formákkal, de a színekkel is komolyan hadilábon állnak.

Hát a színek, az tényleg egy külön mesedélutánt érdemel ezeknél.

Nézd meg a lakástextiliáikat: még a keféléstől is elmegy a kedve az embernek, azoknak a színeitől is.

Halvány drapp, fáradt világosbarna...néha, ha dorbézolnak, akkor egy kis fáradt-világoszöld csík is bekerül...

De komolyan, ilyen ocsmány színek tán még a Pantone-skálában sincsenek (legalábbis az alapkészletben biztos nem).

.

Előzmény: rferi (128874)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128876

2.

rferi Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128875

ez egy amerikai asztal KÉPE:

ez meg ikeásé:

Melyik sugalmazza inkább a meleg, családi hangulatot?

Melyik szebb?

rferi Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128874

Nincs nekik jóízlésük, ami nem is baj, csak azt hiszik, hogy van. Erre ugye a hatvanas-hetvenes évek "skandináv dizájn" majmolása késztet(het)i őket.

És nem csak a formákkal, de a színekkel is komolyan hadilábon állnak.

Nem is értem, egy olyan északi országban, ahol fél évig jóformán csak a vellanylámpa meg a rémszarvasok szeme világít, és minden fehér, hogy a baszba tudnak ilyen kibaszott fád, köcsög szinekkel eladni mindent.

Kábé három szín dominál az üzletben: a szürke, a jajnarancs, meg egy buzizöld (vagy kék, erről még megoszlanak a vélemények).

fehér, fekete, amik nem színek ugye, aztán slussz.

A gyerekcuccok is olyan kinézetűek, mint az én homokozókészletem volt hetvenben, két hónap napozás után, mert megszívta a nap a vacak műanyagból készültet. De mikor a városligetben megkaptam, még csillámporos tündöklő színkavalkád volt - legalább.

rogergerro Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128873

Melyik szorítóra esett a választásod?

Előzmény: apaf3j (128825)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128872

+1 az elsőre. Felhő le is írta szépen hogy kb miért.

Nekem az OBI-s porszívó csöve pont belecuppan a felső nyílásba. A másikba pedig egy ugyanolyan cső vége (vettem egyet hozzá) megy, a menetes tekerentyűt leműtöttem róla és cigcalag.

GPS Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128871

a bútorasztalos önsegítő egylet ajánlata

Már bocsánat, (nem hencegésként mondom) - de én ennél még részegen is esztétikusabbat rajzolnék CorelDraw-ban.

Aztán másnap, józanul - talán még azt is kitörölném.

De most komolyan: dolgoznak dizájnerek annál a cégnél? És ha igen, akkor ennyire futja a fantáziájukból?

Mert ennél még egy falusi asztalos-mesternek is több szakmai jóízlése van - mint ami ebbe a bútorba bekerült.

A németek (sőt a japánok is) már rég rájöttek, hogy bár gépészetileg verhetetlen autókat tudnak gyártani - de ízlésük az nincs egy szál sem.

Az első körben még óriási titokban, éjszaka osontak Miláno és Genova sikátoraiban a különböző dizájnműhelyekhez...hogy aztán a 90-es évekre már kifejezetten rangnak számítson, ha egy karosszéria valamelyik neves, olasz műhelyből származott.

Az Ikea viszont mára már simán átugorhatja a "titokban-osonós"  korszakot - és bátran rendelhetne már egy kis jóízlést akár az olaszoktól is.

.

Előzmény: elemes (128858)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128870

Ja és a háztartási porszívók cső 36-os (asszem), ami betolható egy 40-es PVC idomba, amihez pedig van 50-re átalakító. Szóval PVC + szigetelőszalag :)

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128869

Szerintem az 1. képen lévőt, mert :

- van rendes talpa, 8-as csavarokkal rögzíthető. A másikon csak 4db 2-es furat van.

- 50-es a csatlakozása, amihez passzolnak a nálunk kapható 50-es PVC elemek. A másikon 56-os csöcsök vannak

- nekem is ilyen, tök jó :)

409 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128868

Szerintem mindegy. A talpast talán egyszerűbb beépíteni.

Nem árt, ha van hozzá csatlakozóadapter, de nem feltétlenül szükséges, amennyiben légtömören tudod csatlakoztatni, és a cső vége nem akadályozza a légáramlást.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128867

engem felháborít hogy jópofa ötletként reklámozzák azt, hogy eltérítenek és csökkentik a search használhatóságát. milyen lenne a világ, ha mindenki ezt csinálná? 

Előzmény: elemes (128862)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128866

Na köszi a tippeket, jó lesz ez

krizsi_l Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128865

Nézegettem az Alin a cyclone leválasztókat. Két félét találtam :

Melyiket érdemesebb választani ?

Igazából azt sem tudom, hogy a porszívó cső csatlakozásához szükséges-e valami csatlakozó elem, vagy csak egyszerűen bele kell dugni és letömíteni valamivel.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128864

Illetve annyi, hogy PDF-be nyomtatással teszteltem csak, nem küldtem valódi nyomtatóra.

Először a bal felső téglalapot rajzoltam meg, kicsit kisebbre méretezve mint egy A4-es. Végigcsináltam amit írt -> egy oldalas PDF lett, ránézésre akkora téglalappal amit rajzoltam.

Aztán a második metsző téglalap -> 4 oldalas PDF. Szóval a leírás működni látszik. Valójában Vajk is kb így írta de annyi, hogy tényleg nincs "Selected only".

Előzmény: Törölt nick (128863)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128863

http://www.ozbotz.org/print-actual-size-in-sketchup/

Ezt végigcsináltam 2016-ban, működik.

Előzmény: motor-os (128860)
elemes Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128862

Nem is arra gondoltam, hogy 150 ezerért vegyél, végülis ez asztalos topic :)

Ha az ikeának megy a biznisz, ne csak a kínaiak másolják le a jobb ötleteket.

Előzmény: halaloszto (128859)
motor-os Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128861

Előzmény: motor-os (128860)
motor-os Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128860

Melyik verzióra igaz, mert 2016-ban nem megy. Nincs kijelölt nyomtatása.

Előzmény: halaloszto (128857)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128859

eladjak mint szenzacios kreativ otlet. mikozben ez csak gatlastalan tulzasbavitt kocsog seo.

Előzmény: elemes (128858)
elemes Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128858

a bútorasztalos önsegítő egylet ajánlata

"Ennek a kanapénak az eredeti neve HEMNES, de most átneveztük arra a párkapcsolati problémára, amelyre ön épp ráguglizott." (HEMNES egy helységnév Norvégiában, azon a részen, ahol valójában már csak rénszarvasok járnak, szóval nincs sok értelme nevet adni neki. De az éjszaka fél évig tart, szóval kényelmes ágyakra van szükség.)

halaloszto Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128857

csak gyorsan, ha nem megy megnézem élőben.

- viewban a perspektíva kikapcsol.

- úgy zoomolsz, hogy az legyen a képernyőn amit a papíron látni akarsz, selectálod amit nyomtatni kell

- a printben van valami selected only, current viewport, ami alapban ki lesz választva

- a printben beállítod az 1:1-et

Vajk

Előzmény: feketefelhoo (128847)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128856

Na még egy, de hagyok neki is posztolnivalót :D (csak nincs ideje részletes írásra, ő azért rendesen körülírja amit leír):

"mikor elkezdtem bükkel kezdtem, egy fűrészlappal (lux 5-ös) kb 2 díszt tudtam kivágni

a juharnál volt olyan fűrészlap amivel legalább 60db dísz belső vágását csináltam meg, most is volt hogy a vágott 30 díszt egyszer kívülről körbe egy fűrészlappal

igaz a végére már a sürübb részeknél, (volt pár dísz ami göcs közeli fahoz került, hiába hagytam ki azokat a részeket) ott már kicsit sötétítette a fát"

Szóval úgy tűnik a juhar a legoptimálisabb az eddigi tapasztalatok alapján. 

Előzmény: Törölt nick (128855)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128855

Na még egy tanács Baritól, a milyen fából kérdésre:

" a bükk is nagyon jó dísznek, de az kicsit keményebb mint a juhar, azt vágni nehezebb, nem lehet olyan gyorsan haladni, sokkal hamarabb kiviszi a fűrészlap élét"

Előzmény: Törölt nick (128854)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 1 128854

Szia! Bármilyen kemény fából :)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142007946&t=9104263

Annyi javítás a fenti poszthoz, hogy a jobbszélső nem fenyő, az is juhar tán.

Ma átküldött egy képet, motiváció indul:

Ennek a nagy része juhar, a fenti linken látható levágott anyagból. Az a sötét ott alul cseresznye olajozva. Ez utóbbit nehéz szépre csiszolni, mert nem olyan kemény. Szóval a kulcsszó: keményfa :)

Előzmény: generátoros (128853)
generátoros Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128853

milyen fából készülnek ezek a díszek?  Tetszenek nekem is.

Előzmény: Törölt nick (128852)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128852

Az hogy nem tört el már a szétszedés közben/után az jó jel(nek tűnik) :-)  Sztem faszául sikerült.

Igazság szerint nekem is a csiszolás a kérdés, hogy csinálja pl Bari kolléga. Aki 150-et zúz le ebben a hónapban. De hamarosan megmutizza. Azt mondja majd írkál ide is pár képpel, és okossággal de addig is megosztanék belőle egyet: megállás nélkül, egy lendületből vágd a vonalat. Nem baj ha leszaladsz egy picit néha, de az irányváltást is próbáld egy lendületből csinálni. Én majd most a szabim alatt próbálok 1-2 darabot összehozni.

Előzmény: Pillanatragasz (128813)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128851

A budaörsiben a szaniternél, a PVC csövek és a mosdó/mosogató szerelvények között.

Előzmény: torony78 (128849)
elemes Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128850

igen, semmi mást nem csinált, csak a képernyére rakott egy nagy csillogó rubinkristály képet.

pont, mint a louis vuitton táska -- bizonyos körökben annak szimbóluma, hogy gazdag vagy.

Előzmény: generátoros (128840)
torony78 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128849

Melyik részlegen található ez a cső? (sokszor a személyzet sincs képben, hogy mi-hol van)

Előzmény: feketefelhoo (128828)
-stukker- Creative Commons License 2016.12.15 0 0 128848

Elemes, Motor-os, köszönöm!

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128847

Pajtikáim !

Hogyan lehet Sketchup-ból 1:1 méreterányú rajzot nyomtatni vagy exportálni ?

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128846

Esetleg megpróbálhatnánk a konzervdobozt eladni 250 dollárért kerekítősablonnak. Az évszázad üzlete lehetne.

Előzmény: generátoros (128845)
generátoros Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128845

Az ilyen lekerekítéseket én a homlok vagy tárcsacsiszolómon szoktam csinálni. Eddig még minden ki elfogadta.  Konzervdoboz, pohár vagy bármi ami kör alaku, körberajzolva esetleg a sarkot levágom és csiszolás. 

Előzmény: feketefelhoo (128843)
Kamelot Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128844

Itt leírnak mindent.

Előzmény: generátoros (128836)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128843

A hírekkel ellentétben nem ez a létező világok legjobbika

Előzmény: generátoros (128841)
Kamelot Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128842

generátoros Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128841

Na  én nem tudom mennyire lehetne meggazdagodni belőle, de kikéne találni valamit ami a homlokára is kiírja amikor bemegy valahova vásárolni. én legfeljebb annyit csinálhatok mielőtt megbolondulok hogy faragok egy kicsi fatáblát és amikor bémegyek a lidl-be akcóis csavarbehajtóért akkor a nyakamba teszem, Gazdag vagyok .

Előzmény: feketefelhoo (128839)
generátoros Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128840

Szóval 1000 dolcsiért megjelent egy smaragd a telóján?    valami ilyesminek gondolom.   Mondhatatlan a gazdagság és a butaság.

Előzmény: elemes (128837)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128839

Egy alkalmazás, ami nem tesz mást csak kiírja, hogy gazdag vagyok, mert kiérdemeltem, jó vagyok, egészséges vagyok, sikeres vagyok. És csak azért kerül 1000 dollárba, mert csak a gazdag, egészséges és sikeres emberek (szerintem faszfejek) engedhetik meg maguknak.

Előzmény: generátoros (128838)
generátoros Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128838

na ehhez nem csak vén ember vagyok, hanem hüle is.     ja és angol tudásom sincs, mint ahogy latin műveltségem se.

Előzmény: elemes (128837)
elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128837

szerintem ez olyasmi, mint (egy másik szakmában) a louis vuitton táska.

vagy mint ez az egykori iphone alkalmazás: I am Rich

generátoros Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128836

Szia! Ez mi a fene? Talán egy sablon készlet felsőmaróval, valami spéci lekerekítéshez, ami nem is annyira spéci, hanem egy átlagos körív.   Talán azért gyártják rendelésre, mert ők is tudják, hogy ez csak nekik buli. A gazdagok között kevesen hobbiasztaloskodnak, akinek meg erre is sablon kell az meg fizessen.

Előzmény: rferi (128824)
elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128835

nézegettem egy bosch PHO1500-at, jól le volt akciózva a metróban, aztán végetért az akció és hoppon maradtam, végül egy graphite gyalut vettem meg, ez egy kinézer cucc, de a praktikerben kibontottam a dobozt és a fontosabb állító és mozgó részeit megmozgattam. igazából azzal nyerte meg magát, hogy a forgácskifúvó / szívó csonk átfordítható a másik oldalra. nem annyira egyszerűen, mint a nagyobb bosch gyalunak (azon csak 90 fokot kell fordítani a csonkon), hanem egy rugós reteszt félrenyomva ki kell húzni és a másik oldalról betolni, de átrakható és ez azért jó. a másik ami tetszett rajta az a síkba gyalulást segítő magasság-vezető az orra mellett. remélem barkács használatra ki fog bírni 3+ évet... mert azért ez mégiscsak egy kinézer cucc.

Előzmény: -stukker- (128826)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128834

:D

Nem értelek, nem iszol? Eleget?:D

elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128833

aldiban láttam 50 rugóért combos akkus fúrógépet.

ahhoz drága, hogy kipróbálásra vásároljak, kibontani nem mertem, pedig érdekelne, hogy melyik jobb gyártó termékét workzónázták le.

Slam Jr. Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128832

Vagy bármelyik Makita. De ha nem sürgős, ha lesz tavasszal lidlben/aldiban, akkor azok is jók kicsipénzért. 

Előzmény: motor-os (128829)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128831

Dehogy lopom. Tschaby vagyok nem Smittpali :P

Előzmény: Törölt nick (128814)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128830

Köszönöm a gyors választ!

Előzmény: feketefelhoo (128828)
motor-os Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128829
Előzmény: -stukker- (128826)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128828

1/2 colos*, menetes vízcsőként árulják. 0,5 - 1 - 1,5 - 2 métereseket láttam az OBI-ban. Én métrest vettem, 1800/db

* Mint kiderült egyik mérete sem 1/2 colos, csak régen ennyi volt a belső átmérője, és így maradt az elnevezés. Szóval ne tévesszen meg, hogy a hozzá való cső kb. 21 mm külső átmérőjű.

Előzmény: apaf3j (128825)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128827

Három? AKkor te vagy a harmadik legjobb veje. Mi itt a probléma? :)

"Inkább szerszámot veszek" na ezt meg tudom érteni. 200euróért egész jó szerszámokat lehet venni :)

Előzmény: Pillanatragasz (128812)
-stukker- Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128826

Szép jó estét mindenkinek!

Szeretnék venni egy elektromos gyalut, mert a család szereti a fa dolgokat,én meg szeretek barkácsolni :)

Nem sorozatgyártásra kell, nem ipari felhasználásra, hanem ha az asszony szeretne egy polcot, vagy asztalt...nos ilyen célra.

Megveszem a deszkát,gerendát, aztán hagy szóljon.

Mit ajánlanátok?(azért ne essen szét 3 év alatt :D )

apaf3j Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128825

Kicsit régre ugrok vissza, bocsi. Szóval milyen átmérőjű cső kell az Uni-maxos szorítókhoz? A szorítót most fogom még csak megrendelni, viszont csütörtökön vagy pénteken Obi-közelben leszek, és lehet, megvenném előre a csöveket.

Előzmény: feketefelhoo (127799)
rferi Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128824

Nem csoda, hiszen ez egy amerikai cég egyszeri ajánlata. Ráadásul előre kell fizetni, és hónapok múlva kapod majd meg, mert még le sincs gyártva.

Csak annyit gyártanak, amennyit rendelnek a népek a megadott határidőig.

Előzmény: HobisLaci (128823)
HobisLaci Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128823

Szia!

nekem $-ba írja ki az árat a kosárba. :-( 

Másnak is, vagy csak nekem?

Előzmény: rferi (128711)
409 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128822

Ha a falvastagsága 8-10mm, akkor igen. Ha vékonyabb, akkor merevíteni kell. De biztosat csak egy próba mondhat.

Előzmény: krizsi_l (128819)
409 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128821

Pl. ezek közül amelyiket a legmegfelelőbbnek látod.

Előzmény: Kisfiatal (128820)
Kisfiatal Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128820

Szakik!

Fa lapokat(ragasztott lemez) falhoz mivel célszerű ragasztani? Lenne egy a mennyezetre is :) Amik kéznél vannak: vakolóhabarcs, glettgipsz, purhab, akril ragasztó.

krizsi_l Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128819
krizsi_l Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128818

Szerintetek ez jó porszívós forgácsleválasztáshoz ?

csjoco74 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128817

nekem van egy TC/TH gérvágó fejezőm, benne van az anyag, hosszú távon fog szolgálni ... érdekes lenne mitől másabb a TE

https://technorollshop.hu/einhell_th_sm_2534_dual_asztali_fejezo_gervago_korfuresz

Előzmény: Tschaby (128785)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128816

Ige kifurtam atán felfűzött fával egyűtt fogattam be a gépe a lapot. Elég sokat kell szerelgetni egy ilyen dísznél.  Mikor az egyik oldalt kivágtam ragasztószallaggal megfogattam hogy ne csúszkáljon el.

Előzmény: elemes (128815)
elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128815

a közepén a lyukat hogy csinálod? kifúrod a fát és átfűzöd rajta a fűrészlapot?

Előzmény: Pillanatragasz (128810)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128814

Most ellopod a nagyszoba-szekrényötletemet???

igen, körbe akartam rakni pl 70 és 140 centinél egy deszkát, majd arra akasztgatom amit akarok. Alsó szélén, vagy a belselyében vellanydrót, utp, miegymás szintén végigdugdosható bármihez. Nem lenne semminek lába. A dolog kivitelezhető lenne flsőszekrény-tartó sínnel is, de az mégis hogy néz ki kopaszon?

Megoldandó kérdés, a szomszédok ne hallják az örökös testhang-vezetést... filckorong?

Előzmény: Tschaby (128796)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128813

Igen lombfürészgéppel . Nem az első de még egy órát nem fűrészeltem összesen . Még zöldfülű vagyok ezen a területen. Csíszolni kézből finonan nehogy eltörjem. A lidl ben is volt mindenféle színű csillámporos stb festék csak akkor még nem tudtam hogy karácsonyfadíszeket is fogok csinálni. De van fekete kipufgogó festékem lefújom azzal. 😂

Előzmény: gergem (128811)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128812

Három veje van az anyósnak...sajnos magamra kaptattam. Nekem is van három gyerekem, meg valljuk be eléggé pénzigényes hobbim . Inkább szerszámot veszek😂 szóval most telt fel a pohár.

Előzmény: Tschaby (128801)
gergem Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128811

Szép lett ez! Géppel csináltad akkor? Ez volt az első projekted vele?

Csiszolni hogyan fogod, simán kézbe fogod a papírt és úgy, vagy van valami jobb?

Auchanban múltkor lehetett kapni arany/bronz/metálos piros akrill festéket, azzal ha bekened, nagyon szép lesz. 

Bár simán lakkal is jól néz majd ki!

Előzmény: Pillanatragasz (128810)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128810

Még kétbalkezes vagyok a lombfürészgép kezelésben ..főleg a nyomvonal követése okoz gondot meg az előtolàs. Egy erős körtefával is meggyűlt a bajom de vêgre kész az első karácsonyfadísz. Vagyis csak ki van vágva, a csíszolás holnapra maradt.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128809

Te szemét :D

Sulduligung -> mm akart lenni. Mindegy, nemtom jó áraik vannak-e, felrakom, megnézitek

Előzmény: Törölt nick (128808)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128808

Hagyd rá, sokat ivott :D

Előzmény: feketefelhoo (128807)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128807

50 centi ?!

Előzmény: Törölt nick (128806)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128806

Sziasztok!

Elvesztettem egy újabb szüzességemet:

Az 50 centi vastag gőzölt bükk "akciós" halomból volt, de nekem megtetszett mert eddig mindig "tökéletes" faanyaggal dolgoztam és ráadásként  meggyőzött a kedvezményes ár (110e/m3). Vágódeszkának tökéletes lesz. A juharból meg hintaló lesz :-) Ami meglepett: a bükköt úgy mérték le hogy a repedés nem volt benne ... lehet ezt máshol is így csinálják, de nekem ez az egész fűrészárus dolog új.

FYI: a Jaf-Holz -nál vettem (több helyen van az országban) és ha érdekel másokat, felrakom az árlistát amit kaptam így frissiben. Jó hosszú :)

Ja és igen, volt már róla szó de mint a fenti példából is látszik: a Jaf-Holz nemcsak hogy "mezei júzert" is kiszolgál (nem kell vállalkozói adószám, volt ilyen "pletyka"), de nem érdekli nagyon a mennyiség sem őket. Én vittem magammal fűrészt is h ha hosszú a cucc az Ignisnek elvágjam - láncossal elcsapták ahol mondtam. Akármit kérdeztem, akármilyen magasan volt (nem volt konkrét elképzelésem), targoncás jött, leemelte, nem tetszett, visszarakta - nálam ötösre vizsgáztak. Pedig nem hiszem h én lennék az átlagos vevőjük - mellettem egy mókus épp 850eHUF-ot csengetett ki egy csomó rétegelt meg fűrészáruért.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128805

Nekem eddig csak egy anyósom volt. Még mindig jó egészségnek örvend csak már nem az anyósom :-) De amíg az volt én imádtam. Bár sosem akart nekem szerszámot adni, de mindig jó arc volt velem, lehetett vele jókat bulizni. Após műkedvelő zenész is volt, iszonyú jó partikat nyomtunk "Indulabakterházán" :-)

Előzmény: 409 (128804)
409 Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128804

"..Szóval van elfogadható anyós is :)"

Így igaz! Az enyémmel sincs semmi gond.  Isten nyugosztalja.

Előzmény: Tschaby (128791)
pajaci Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128803

Ha görbe a fal, ha nem sikerül tökéletesen vízszintesen feltenni a fogadót, akkor kezdődik a szopás.

Ennél meg szemből tekergeted a csavarokat, és egy 4 elemes fali szekrénysor is tökéletes lesz pillanatok alatt. Az ára meg röhejes, és 60kg a teherbírása darabonként, tehát 120kg-os szekrényhez megfelelő.

Itt egy jó, magyar nyelvű PDF.

http://www.nypan.hu/upload/2014_05/29/140136554651851244/forest___f_ggeszt_elemek.pdf

Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128802

Az igaz, hacsak nem kezdünk alátétekkel szintezni.

Mondjuk azt egyszer kell eljátszani, és örökös lesz ... a következő festésig :). 

Előzmény: halaloszto (128798)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128801

"felhívott anyósom hogy tudnék e adni 200 eurót" - na mondjuk ilyet az én anyósom nem csinál. Ha viszünk neki zsemlét a boltból annak az árát is szépen leszurkolja.

"Az idén még tüzelőt se kapott tőlem..." - b..ki az előbb írtad, hogy -22 volt. Azér' meg kéne nézni a  mamát, nem :P

"most én vagyok a legrosszabb veje." - mennyiből ? :)

Előzmény: Pillanatragasz (128794)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128800

amúgy nálan egy 15mm rétegelt lemez csíkon lóg uszkve 20 db szorító, aminek darabja messze kiló feletti. felraktam a tartót, és tologattam oldalra. aztán ráraktam a szorítókat, és megpróbáltam oldalra arrébbtolni. kalapáccsal sem sikerült.

torony78 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128799

Én csak attól tartanék, hogy egy rossz mozdulattal, ha mondjuk nincs nagy teher egy kisebb polcon, akkor leverhetem a falról, de amúgy szerintem sem hülyeség.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128798

azon nincs jusztírozási lehetőség a vízszinteshez

halaloszto Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128797

nekem nincs kép. máskor is volt ilyen. hol a kép?

Előzmény: motor-os (128788)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128796

Csak egy hülye kérdés.
A French Cleat egy csomó műhelyes fali tartónál előjön.

A lakótérben az túl snassz? Vagy mi?

Arra azért egész komoly terhelést rá lehet bízni...

Előzmény: torony78 (128793)
torony78 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128795

Én egy műhelyt kaptam az anyósomtól (pontosabban lefoglaltam magamnak a hétvégi házában), meg összeszerelhettem a konyhabútorát pl, meg ilyen kisebb állagfentartó melókat is kaptam tőle. Legjobb.

Előzmény: Törölt nick (128792)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128794

Multkor hazajöttem németből felhívott anyósom hogy tudnék e adni 200 eurót paplanokat varr s kéne vegyen anyagot.  Mondtam neki: mama a tavaly se adta vissza amit adtam meg azelőtt se. Hát fiam nem is kérted. Az idén elmarad a jótékonyság. Ha mindig elszivarazza meg elpeccenti a paplan árát s nem tesz félre hogy az újnak az anyagot megvegye ... Az idén még tüzelőt se kapott tőlem...most én vagyok a legrosszabb veje.

Előzmény: Tschaby (128791)
torony78 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128793

Nagyon hálás vagyok (meg zavarban is) a részletes leírásod után. Ebből az összefoglalóból már az is megérti, aki nem akarja. (na jó, az utolsó kép alatti vastag bekezdésben már elvesztem, mer rámtört a kajakóma, de előtte minden kristálytiszta - ennek a résznek még később nekifutok)

A polcrendszered síkba hozásáért legmélyebb tiszteletem.

Előzmény: rferi (128781)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128792

Mi 3-an élünk a házban, anyós, párom meg én, ráadásul egy emeleten van a lakótér (persze külön szobákban :D), s lent a konyha meg otthoni gépek.

Sosem volt egymásra rossz szavunk, ilyen anyóst mindenkinek :) Tényleg ritka, de ez oda vissza működik, én is mindent megteszek, amit tudok. Szépen lassan cseszegetem őket a lomok kihordására pl, s nem morog érte, hanem örül, mert magától sose csinálná (persze én is kiveszem a bő részemet ebben, nem csak ugráltatok :))

Az sem utolsó, hogy az alagsor szépen lassan tisztul, ami neki is jó, fent meg szépen lassan alakul a ház is.

Van is mit csinálni rajta, jövőre jobban nekiindulunk, mert muszáj lesz :D

Addig meg kőne csinálnom a kerti asztalt, még egy padot, egy könyvespolcot, utána meg jöhet a gardrób rész. Falat már kivertem, világítást csináltam, jön egy vékonyabb takarófal + ajtó :)

Nem unatkozom, utolsó hónap volt lustis, sokat voltam anyumnál, erre utaltam korábban :(

Üdv

Előzmény: Pillanatragasz (128787)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128791

Most mé' mondod? :)

Az én anyósom is egy drága jó asszony. Az anyja órás volt. A kis csavarnyúzóit, meg kis kalapácsait mind megkaptam.

Meg mivel apósom sem aktív már, minden amit a mama talál a garázsban, az jön Tschaby-hoz :)

Pölö egy kezdetleges hibrid gyalupadot is kaptam. Habár azt a papa mondta, hogy az enyém legyen ne a sógoré, mert az nem becsüli meg :)

Legutóbb Made in Sweden kapcsozót kaptam. Abban még nincs egy gramm műanyag sem ...

Szóval van elfogadható anyós is :)

Előzmény: Pillanatragasz (128787)
torony78 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128790

Természetesen precíz akarok lenni :)

260-as panel, én meg 198, szemem még jó, kampós dobozka lesz belőle precízkedéssel.

Előzmény: halaloszto (128780)
motor-os Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128789

De ugyanúgy. Ugyanolyan a ventillátor kiképzése, csak kisebb, de a fordulata nagyobb.

Előzmény: pali923 (128756)
motor-os Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128788

így?    Kék a fal.

Előzmény: halaloszto (128784)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128787

Ritka az ilyen anyós  az én anyósom is egy drága jó asszony . Még egy szeget se kaptam soha töle. 

Előzmény: Törölt nick (128782)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128786

Szia

Ok, köszi.

Korábban én is láttam már valahol, de nagyon nem volt meg mi micsoda :)

Akkor beszállok én is az árba és lesz a drágaság :)

Köszönöm

Előzmény: Tschaby (128785)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128785

Én a múltkor a csiszolók kutatása közben találtam ezt:

"Einhell barkácsgépeknél a TH- (home) és TC- (classic) tipusmegjelölés a barkács illetve otthoni felhasználási területet jelenti, a TE (expert) pedig a féliparos felhasználást, igényes kidolgozást és massziv hosszú élettartamú anyagok felhasználását jelenti, hogy Önnek hosszú évekig megbizható és hibamentes társa legyen a mindennapi munkák során."

Szóval a TE-st vedd :)

Nekem a MAróm RT-s(RedLine). Az jó.

A TH-s gyalu meg k@kk

Előzmény: Törölt nick (128782)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128784

a lapos. és a felső pereme áll el kicsit a faltól.

Előzmény: motor-os (128783)
motor-os Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128783

Ezt a sínt hogyan kell felrakni a falra? Melyik fele fekszik fel?

Előzmény: pajaci (128722)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128782

Sziasztok

Anyósom meg akar lepni ilyen géppel:

http://technorollshop.hu/einhell_th_sm_2131_asztali_fejezo_gervago_korfuresz

Vagy ilyennel:

http://technorollshop.hu/einhell_te_sm_2131_dual_fejezo_es_gervago_furesz

Mi a különbség ténylegesen a kettő között? :) Sanda gyanúm, hogy megbízhatóbb és masszívabb a drágábbik, lágyindítás is van már benne, gondolom olcsóbbikból ezt kihagyták.

Bár sztem nekem bőven elég az olcsóbbik is, de azért kérdezek, talán GPS-nek van ilyenje.

köszi

rferi Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128781

Én is ezt a CAMAR akasztót szoktam használni.

Ha sorolod a szekrényeket egymás után, akkor érdemesebb a sínt használni, mert akkor egymás mellé pár centire nem kell két lukat fúrni a falba, hanem akkor a sín két végére fúrhatsz lukat, amik messzebb vannak egymástól.

Ha csak egy szekrényt raksz fel,akkor egy sima kampóscsavarra akasztható a CAMAR akasztókengyele.

Ekkor, ha a szekrényt úgy tervezed, hogy a hátfal beljebb van, vagy a CAMAR akasztót beljebb szereled, megoldható, hogy a szekrény falai felfeküdjenek a falra.

Én ezesetben is inkább azt javallanám, hogy a hátfal kerüljön beljebb, mert nagyon nem szép a szekrény belsejébe belógó kampóscsavar, plusz a ráakaszkodó CAMAR kengyel látványa.

Ellenben ha a hátfal bentebb van, akkor azon csak egy kb 10x15mm lukat kell vágni, amit a CAMAR letakar, és nem látszik semmi.

Illetve, ha a hátfal vastag anyagból van, akkor annak vastagsága is fel tudja venni a kampóscsavar méretét az akasztókengyellel együtt.

Ha viszont a sínnel szereled a szekrényt, akkor alapvetően az eltartja a szekrény oldalfalát a faltól.

Ez nem szokott olyan helyeken gondot okozni, mint például konyhaszekrény felső tagja, mivel ott alatta általában amúgyis csempe van, és akkor én a szekrényt úgy szoktam felrakni, hogy annak alja feküdjön RÁ a csempe LAPJÁRA, annak felső egy-két centiméterén. Ez kábé pont olyan vastag, mint ami a CAMARNAK kell sinestől, tehát legalább a szekrény függőlegesen áll, ill. beállítható.

Ha nincs alatta ilyesmi, csempe, stb. akkor a hátára, alulra rakhatsz faltól eltartó lábacskát, legalább szellőzik a fal a szekrény mögött.

Végső esetben azt is csinálhatod, hogy az oldalfalon vágsz kivágást ott, ahol a sín kifut mögüle. Mivel egymás mellé vannak sorolva a szekrények, bentről ez úgysem látszik, mert ugye a hátlapot ennél a sines megoldásnál ezesetben bentebb kellett raknod mindenképpen.

És végül az általam készített brutál súlyú (telipakolva 100-120kg )  akasztott könyvesszekrényeknél azt a megoldást választottam (mivel a falon négy méter hosszban sorolódott öt szekrény, és a fal ilyen hosszban minden, csak nem egyenes, tehát mindenképpen szükséges volt a 3D állítás), hogy felül CAMAR van sineken, hátlap nincs bentebb, szekrény eláll a faltól, de alul a két összesorolt szekrény falának alsó élén van egy állítható ütköző, ami a falnak feszülve elemeli a szekrény alját a faltól.

Ezzel megoldottam azt,. hogy az öt szekrény frontja egy síkot tudjon alkotni, ha a fal össze-visza is.

Plusz, mivel féltem, hogy a könyvekkel megrakott szekrényt széttépi az oldalfalába csavarozott, tetején megtámaszkodó CAMAR a súly miatt, ezért még ezt az alsó, állítható ütközőt alulról megtámasztja egy függőlegesen állítható fém tartóelem, amit a falba tiplizett bazi csavar tart.

Így a szekrénysor gyak ezeken a csavarokon nyugszik, felül a CAMAR a kidőlés ellen tart, és mindenkit be lehetett síkolni.

Itt a egy rajz a két oldalfalról, alul egy keresztben álló alu 15x15 zártszelvény a távtartó, a két nyil a két csavar, amivel rögzül a két oldalfal aljába. Ez szemből van, a fal felé nézve.

Ez ugyanaz a támasztó, oldalról nézve. Alulról a nyil az a két előbbi rögzítőcsavar, keresztben vízszintesen pedig egy négyes, vagy ötös, hatlapfejű csavar van átdugva az alu zártszelvényen, és a feje támasztja a falat. A két anyával lehet beállítani a faltól való eltartást.

És itt a tartókonzol, oldalról nézve összeszerelten, mintha a falon lenne, átmenő csavar tartja, ill. a jobb oldalon szemből nézve, szétszedetten.

Két daraból áll, az L az 15x15 acél zártszelvény hegesztve, amibe alulról megy fel a másik alaktrész, ami egy hatos menetes szál, tetejére felhegesztve egy alátét, vagy talán nyolcas anya, mostmár nemis emlékszem.

Alul alátét és tartóanya.

Szóval ezt a menetes szálat feldugom a zártszelvénybe, a résig, ott átdugom rajta a faliba való tartócsavart, és rögzítem azzal a falon, de nem húzom atomosra a rögzítést, hogy el tudjon csúszni alatta a zártszelvény. Aztán alulról felrakom a menetre az alátétet és az anyát, és addig tekerem az anyát felfelé,amíg a felső,vízszintes zártszelvény eléri, és megtámasztja a szekrénysor alján a keresztben álló alu fali távtartót. Amikor megtámasztotta azt, akkor meghúzom a csavart a dűbelben.

Utána ezt az acél onglomerátumot le lehet takarni egy fából készült, üreges tartókonzolnak kinéző faragott/díszített/stb. darabbal, és pipec a cucc, akár rá is lehet csimpaszkodni.

Előzmény: torony78 (128776)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128780

ha preciz akarsz lenni, marpedig tudom hogy az akarsz.

. hatfal minusz masfel centin horonyban. igy lesz mogotte egy ureg, amiben van a sin. a butor korben megis felfekszik a falra. latszani csak a ket muanyag kocka latszik, ami a kampos szerelveny.

ha szemmagassag felett van a cucc, akkor a teteje nem latszik, hasznalhatnal mezei fuggesztot. csak ne a kulcslyukast, hanem amin van allitas a vizszintezeshez.

Előzmény: torony78 (128776)
GPS Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128779

Ez volt Washington egyik legjobb filmje - minden percét élveztem.

.

Előzmény: Törölt nick (128777)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128778

Demiéért? :D Biztos van a pumában szivargyújtó is:

Hugom ilyet nyúzott sokáig. Azonkívül hogy kotvány egy verda ... vicces volt mikor kijött értünk muterral a reptérre (muter nem pehelysúlyú versenyző, én is 100 felett, + a csomagok).

Előzmény: GPS (128772)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128777

A piás pilóta? Jó film, tud élni a karakter ... :)

Előzmény: elemes (128773)
torony78 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128776

Aha, na én is így értettem. A sínek felfúrásánál kell akkor ügyelni, hogy a két sín legtávolabbi pontjai mindenképp a polc oldalfalak közé essenek és akkor résmentesen felfekszik az egész a falra.

Gondolom sorolt polcrendszernél egy kis hornyot kell bevésni az élekbe, hogy ott is passzoljon (ha egyáltalán számít ott a teljes felfekvés).

Előzmény: pajaci (128751)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128775

A lidl ben néha kapható livarno spotlámpa foglalata annyira rossz hogy szaggasa ki a gipszkartont. Szerencsére kipróbáltam egy hulladék gipszkartonon. Így hát talpas lámpa lett belőle. 

torony78 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128774

Asszem, értem.

Ha sínnel szerelem, akkor a polc nem fog tudni teljesen a falhoz feküdni a sín miatt, vagy fel lehet úgy szerelni a sínt, hogy ne találkozzon a polc oldallap hátsó élével?

Az egész szerelvény gondolom akkor nem fog látszódni, ha a polcnak csinálok hátlapot és azon csak egy akkora nyílást vágok, ahol elfér az akasztó körme, igaz?

Előzmény: pajaci (128750)
elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128773

Előzmény: 409 (128769)
GPS Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128772

"Szivargyújtós-pumpával" - bakker.

.

Előzmény: GPS (128771)
GPS Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128771

Mindkettő másra való.

Erről az ugrott be, hogy n-szer láttam a kempingben, hogy 5-8 bar-os, pöttöm kis dugattyús, autógumi szivargyújtó-pumával akarnak 4 személyes, 250-300 literes gumicsónakot felfújni :-)))

Amikor szól nekik az ember, hogy az nem fog menni, még meg vannak sértődve, hogy: "Nemáá, hogy a pumpájuk, amivel 2,5 barra fújják az autókerekeiket, ne tudna felfújni pár tized barra egy szar gumicsónakot".

.

Előzmény: Törölt nick (128767)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128770

Elsőre azt olvastam, hogy betoltam egy csíkot is.    Aztán megint elolvastam :D

Előzmény: 409 (128769)
409 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128769

Ok, megvolt, meg betoltam egy csokit is.  :))

Előzmény: Törölt nick (128768)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128768

Igyál még egy kávét :D

Előzmény: 409 (128765)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128767

Namost .. itt válaszoltak már páran, leírom mit tanítottak az "öregek" itt a fórumon nekem.

A tények:

"Gyári elszívó", ami alatt pl ilyet értesz: kis vákum, nagy légszállítás

Porszívó (egyelőre leválasztás nélkül): nagy vákum, kis légszállítás

Mindkettő másra való. Természetesen nem lehet azt mondani, ne szívj el "gyárival" csiszológépet. Vagy ne szívj el porszívóval gyalugépet. Megteheted és sokszor működni is fog csak nem lesz hatékony. Aztán van olyan eset hogy nem lehet. Pl: 260-as gyalugép, 250 széles fenyőpallót áttolva az egyengetőn/vastagolón. Olyan hosszúkás darabok is keletkeztek, hogy a 100-as torkos elszívófedél tele volt velük. De ami átment a 100-as csövön, az sem volt porszívónak való. Tehát az olyan forgácsot ami nagy mennyiségben keletkezik, nagy légszállítású (nagy átmérőjű csövön) elszívóval érdemes (néha pedig kell) elszívni. Kisebb gépek (csiszológépek, felsőmarógépek, kézi körfűrész, stb) vagy pl nekem az asztali körfűrészre is kiválóan bevált a porszívó.

A forgácsleválasztás csak ezután jön.

"Most ha van egy gyári porelszívód, akkor erre nem lesz szükség?"

Hogy őszinte legyek nem ismerem pontosan az elvét ezeknek az elszívóknak, de a forgács alulra esik, felül meg a finom por van megszűrve. Én magam építettem az első leválasztómat, a fahordóval együtt. (Thien-Baffle elvű). Aztán később az elszívót is hozzá, egy parkettacsiszolóból, saját elszívóházzal/turbinákkal. Talán ez hasonlítható legjobban a "gyári  elszívó" működéséhez. Ezt használom a nagy gyalugéphez és a szalagfűrészhez.

De érdekes ötlet ... nem tudom lehetne-e (érdemes-e) egy ilyen gyári elszívót megspékelni saját leválasztással. Szerintem nem jellemző.

A második (ciklonos) leválasztónál már csak a vödröt építettem magam - porszívót nem tudnék, a ciklont meg óccsóért fröccsöntik jó messze innen :) Igen szeretem, alig kell a porszívóba nézni.  Gyak. csak a lelkiismeretem megnyugtatása miatt lesek bele pár hetente. Meg azért hogy a minimális finom port, ami átjön azt a szűrőjéből kiütögessem ill. kifújjam kompresszorral. De ez utóbbit szinte minden negyed órás fűrészelés után meg kellett tenni amíg nem volt leválasztás. Meg erre érdemes vmi papír szűrőzsákot húzni (amit mindig csak leírok de azóta se vettem még egyet se) mert a finom por is bele tud úgy tapadni a szűrőbe idővel, hogy nem tudod már kifújni -> terheled a gépet, melegszik, gyorsabban öregszik.

Előzmény: gergey (128749)
pali923 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128766

Amikor először kipróbáltam a  forgácselszívómat, nem volt még meg a kimenő végéhez a zsákom. Egy kicsi porszívózsákot raktam rá, hogy mégse a port fújja. Egyszerűen semmit nem szívott. El is keseredtem, de aztán kiderült, hogy az a kis zsák 5 mp alatt eltömődött, és onnantól nem tudott a levegő száguldozni a rendszerben. Zsák nélkül tökéletesen ment, és a mostani nagy zsákkal is jó.

Amióta megtapasztaltam, hogy 40-es porszívócsővel mennyire esik a hatásfoka, azóta jobbára csak a 100-as csővel használom. Pontosabban van hozzá 60-as csövem is, az hosszabb, de könnyebb, lehet mozgatni, és úgy látom, hogy az az alsó határ, amivel még megfelelően működik.

Előzmény: Tschaby (128757)
409 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128765

Nem az én napom.  :/

"Ezeknek a légmennyisége...,"

Ezeknek nagy a légmennyisége,......

Előzmény: 409 (128762)
409 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128764

Folytatás, véletlenül elküldtem az előzőt a vége elött.

... amik elé ajánlatos forgácsleválasztót tenni. Ezek sokkal jobb hatásfokkal szívják el és választják le a csiszolatport, és az apró fűrészport. A porszívók 15000 felett pörögnek. Kevésbé szeretik a nagy, gyaluforgácsot.

A gyári nagy gépek általában leválasztósak, de nem árt azok elé is leválasztót tenni. nagy edénnyel.

apaf3j Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128763

Aha, oké, így már világos, köszönöm mindkettőtöknek.

409 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128762

Vannak a nagy forgácselszívók, amik valóban forgácshoz, leginkább gyalugép forgácshoz valók. Ezeknek a légmennyisége, de kicsi a nyomásesésük. A "ventilátoruk" általában 2800-at forog.

Vannak a porszívós elszívók,

Előzmény: apaf3j (128758)
elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128761

ahhoz, hogy megbízhatóan egyfelé (a forgács-gyűjtő edény felé) vigye a forgácsot, nyilván kell légritkítás, de a forgácsot az áramló levegő ragadja magával, az álló vákuum nem annyira :-)

Előzmény: apaf3j (128760)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128760

Na jó, de hogy működik a forgácselszívó? Nem ritkítja a levegőt, csak áramoltatja? 

Előzmény: elemes (128759)
elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128759

a porszívónak is levegőáramlás kell, a légritkítás az áramlás irányát határozza meg :)

Előzmény: apaf3j (128758)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128758

Akkor hogy? (Tényleg nem tudom.)

Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128757

Aláírom.

A maróasztal vezetőt régen úgy csináltam, hogy a porszívó cső menjen bele a vezetőnél a lukba.

Most ezt a két csöcsöst dugtam be. Szívja annál is, de a gyalugépnél határozottabb.

Azt már eldöntöttem, hogy az új asztal új csonkja 100-as lesz :)

pali923 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128756

Azért az fontos, hogy ezeknek a forgácselszívóknak nagyon durván leeseik a hatásfoka, ha így le van szűkítve a cső. Nem úgy működnek, mint a porszívók, amik vákumot csinálnak.

Előzmény: Tschaby (128753)
elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128755

Előzmény: Tschaby (128753)
elemes Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128754

...ez nem olyan, hogy a hatszög száron körbe (csigavonalban, mindegyik 1-1 milliméterrel magasabban) kis horpadások vannak, ahova a hernyócsavar hegye beül...?

Előzmény: Törölt nick (128742)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128753

Einhell-nél is

Előzmény: Tschaby (128752)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128752

A Hyundai (vagy más) 100-as elszívócsőhöz ad egy szűkítőt, ami a 100-es csőbe belemegy, és van rajta 2db harmincvalahány millis csöcs. Az egyikhez dugó is van.

Legalább is a Bernardo-nál így van.

Előzmény: gergey (128749)
pajaci Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128751

Itt a képen kilóg oldalra, de csak rajtad múlik, hogy ne lógasd ki. Ha sorolva vannak a szekrények, akkor kell ilyen átlógósra csinálni középen, ekkor egy síndarab tartja két egymás melletti szekrény sarkát.

Előzmény: pajaci (128750)
pajaci Creative Commons License 2016.12.14 0 1 128750

A sín a polc háta mögött van, nem fog látszódni. Lehet belőle 10cm-est is kapni, vagy a hosszabb vágható tetszőleges méretre. Elméletileg egy csavarra feltehető a falon sín nélkül.

http://ezermester.hu/cikk-5957/Butorfuggesztok

Előzmény: torony78 (128733)
gergey Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128749

Ha már ilyen okfejtésben vagytok. :) Nekem is lenne egy-két kérdésem. Ezt a ciklont csak a porszívóhoz szoktátok használni, ugye? Most ha van egy gyári porelszívód, akkor erre nem lesz szükség? Viszont ha nézünk, mondjuk egy Hyundai porelszívót, annak a csöve kb. 100-as átmérőjű. Azt a nagy átmérőt milyen szűkítővel tudod a kisebb gépekhez elvinni? Hol lehet ilyet találni? Előre is köszi.

Előzmény: Törölt nick (128731)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128748

Én Parksideban vettem ilyen fúrószár készletet, 5-6 fúrószár, rajta 1-1 süllyesztőfejm aminek a magassága állítható imbuszkulcsos hernyócsavarral. De most nem tudok lemenni a pincébe lefotózni :(

Előzmény: arvaiz69 (128730)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128747

Igen, köszönöm, ezt már nézedettem és pont az alin meg a banggood-on. Mindenképpen lesz leválasztás. én a vödörre lövök valami erős anyagból, hogy könnyű legyen üríteni.

Előzmény: Törölt nick (128731)
409 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128746

Előzmény: halaloszto (128739)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.14 0 0 128745

konkrétan ez az. az egyik poen benne a kúpos vagy lépcsős fúró, de a másik, hogy van hozzá egy ilyen:

http://www.rockler.com/4-1-2-3-drill-and-drive-sleeve

az egy olyan bit holder, ami rámegy a fúróra komplett. nem kell kivedd a fúrót a gépből amikor csavarozni akarsz, hanem rászúrod ezt, csavarozol, lehúzod, fúrsz.

Vajk

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128744

Néha elnézek a fine-toolsra nyálat csorgatni, ott láttam ezt is most:

https://www.fine-tools.com/bohrer-senker-satz.html

Utolsó előtti darab. 

409 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128743

Hááát, ez attól függ. Ha használható, akkor jó. Ha bóvli, akkor nem jó. Ez akkor derül ki, amikor kipróbálod.....

Előzmény: feketefelhoo (128736)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128742

Valami hasonló lehet mint ez?

http://www.rockler.com/rockler-insty-drive-tapered-drill-bits-and-countersinks-countersinks

Egyszer aliról rendeltem egy ilyet, de ez viszont katasztrófa ... egyszerűen nem lehet úgy meghúzni a hernyóvala süllyesztőfejet, hogy ott maradjon. Plusz a süllyesztőfej maga sem egy gilette ...

Nem mintha nem működne jól a fúróhegy/külön süllyesztő páros de azt hittem hogy ... 

Mondjuk hogy pl innen mit lenne érdemes rendelni a témában .... valakinek van jobb tapasztalata valamelyikkel? 

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=100006879&initiative_id=AS_20161213144122&SearchText=countersink+drill+bit

elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128741

az a fúróhegy elég spéci, a hegye vékony, előfúr a forgácslapcsavar kapaszkodós részének, aztán a vastagabb része tágabb lyukat fúr, amiben a csavar szabadon mozog, és aztán süllyeszt.

elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128740

off

vettem olyan kinézer fúróhegyet, aminek 1/4" hatszög szára volt. érdekes ötlet, de annyira nem vált be.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128739

már láttam valahol. talán dewalt. a fekete egy süllyesztős feltét egy mezei fúróval. viszont van egy nagy hüvely, amit erre az egészre ráhúz, a hatszög nyakon fog, a fúró elfér benne, és az elejében van a csavarhúzó bit. nem kell cserélni a fúrás-csavarozás között, csak feltteni ezt a plusz hüvelyt.

Előzmény: arvaiz69 (128730)
elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128738

naggyon laza.

a 240-es felbontásban nem igazán látszik, hogy a vége, ahol a leeső darabot már csak pár milliméter tartotta és azt a saját súlya miatt leszakította a fűrész érkezése előtt, pontosan hogy néz ki.

Előzmény: Törölt nick (128737)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128737

Ha valaki nagyon unatkozna, építhet egy ilyesmit :)

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128736
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128735

Ódeköszi !

Gondoltam beváltom erre a 15% kupont, de aztán eszembe jutott, hogy van nekem még olyan alu "gerendám" amiből ki tudom flexelni a T-profilos részt.

Azért körülnézek a unimaxnál, szóval ha valakinek kell és környékbeli, akkor talán boltolhatunk.

Előzmény: Törölt nick (128726)
torony78 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128734

A léctámasz nekem is eszembe jutott, de nem valami szép (tény, hogy biztonságosabb lesz).

Előzmény: masterflash (128719)
torony78 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128733

Köszi a tippet!

A linkelt cuccokból mindkettő kell a szereléshez igaz? A képek alapján nem vágom a szerelést. A sínt lehet úgy szerelni, hogy ne látszódjon?

Előzmény: pajaci (128722)
torony78 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128732

- függesztő oké

- D fejű okés

- sarokillesztést először megnézem próbán, hogy hogy néz ki, meg megterhelem. Lehet, hogy nem is szép ez a kötés polcnak.

- hát: akkor kell vennem bútorhátlapot is :)

Kössszönöm

Előzmény: halaloszto (128720)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128731

Szia! Ez tényleg hosszú ... :)  

Akárhogy is, meglesz az elszívód (Parkside, OBI (nekem ez van), akármi más). Az hogy mivel vezérled az egyes elszívó ágak lezárását/nyitását - nos ehhez még sok hozzászólni valóm nincs, mert elszívásom az már van, de én is most építem ki a falon futó elszívó rendszert, szóval majd a tényleges tapasztalat után tudok nyilatkozni. De az biztos, hogy hosszútávon vmi automatizált nyitás/zárás lenne jó, de  ... az majd. Egyelőre marad azt hiszem a kézi üzemmód.

Nade amit még szintén tervezned kell a "MIVEL szívom" téma mellé, a "MIBE szívod" -at :-)  Nem fogod akarni a porszívóba, szóval: Forgács(por)leválasztás. Legegyszerűbb megoldás: veszel a kínaiaktól egy ciklonos leválasztót, mondjuk őt frísippinggel:

https://www.aliexpress.com/item/Cyclone-dust-collector-powder-dust-collector-nap-dust-collector-with-free-shipping/1984122768.html?spm=2114.13010608.0.0.Ysonis

Alá teszel vmi vödröt, én építettem fából kettőt is (60 és 100 literest) de nyilván jó fémhordó, bizonyos falvastagság mellett műanyag hordó ha nincs kedved ezzel mókuskodni. Sőt van aki papírhordóba küldi az anyagot.

Előzmény: Fabrik (128674)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128730

Szia!

3:22-nél milyen fúróhegyet használ?

Üdv.: Zoli

Előzmény: Törölt nick (128717)
MN 3100 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128729

Szervusz!

Először én is azt hittem, hogy

soha nem tudják használni.

Aztán megismerték és vidáman

használják.

Én meg azon mérgelődtem, hogy

miért nem csináltam meg korábban.

Azóta egy szem veréb sincsen.

Azt viszont tapasztaltam, hogy

ha a billenő fedél nem zár pontosan,

akkor az egér bejárkál. Ezért

utólag azon is javítottam.

Ügyes, takarékos munka.

Péter

Előzmény: Pillanatragasz (128705)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128728

Szia! 

Ha meglesz a gép, és kell a szakadt szalagom, amiről említést tettem szólj. Szívesen neked adom! Meglátod mennyivel könnyebben megy a hosszanti fűrészelés , mint a 6 milliméter széles 0,36 milliméter vastag lappal. 

Előzmény: kukta5508 (128709)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128727

Szia! 

Gratulálok, jól megcsináltad! Kis időt hagyjál a tyúkoknak míg kiéheznek, meglátod akkor gyorsan beletanulnak! :- ) 

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128726

Jajj, egy lemaradt:

Előzmény: Törölt nick (128725)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128725

Parancsolj :)

Előzmény: feketefelhoo (128723)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128724

Ez hasonlít az enyémre, de nem egészen olyan.

Az alsó volt a nagyapámé, ami megplasztikázta az ujjam.

A felsőt meg apám szerezte nem tudom honnan. Az a hegesztett.

Ő sem tudta mit talált. Alapvetően jól van javítva, egyenes, meg a varrat is ép. Jobban kezelésbe kell vennem....

Előzmény: emberevics (128681)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128723

Tudja valaki mekkorák a unimaxos T-profil belső méretei ? Most 15% kedvezmény kuponokat dobálnak új vevőknek.

Előzmény: feketefelhoo (128721)
pajaci Creative Commons License 2016.12.13 0 1 128722
Előzmény: torony78 (128697)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128721

Merevítő profil néven a unimax-nál. 

Előzmény: Törölt nick (128717)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128720

. a függesztő messze elég erős

. az állványcsavar feje nem fér el, és amúgy is béna anyagból van, nem erre való. 5-ös D fejű csavart vegyél. 

. a sarokillesztés nekem necces. nagyon a ragasztóra lesz bízva minden. én tiplivel csinálnám, mert nincs ilyen maróm. 

. miért nincs háta? szépen belesüllyeszted, nem látszik sehonnan. akár lefestheted falfestékkel, ha annyira a fal kell látsszon mögötte. és egyből nincs kérdés szilárdságilag

Vajk

masterflash Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128719

Tegyél a polc alá egy lécet a falra, amire rá tud ülni az alja, így a terhelést az fogja felvenni, a vasalatok meg csak a forgatónyomatékot veszik fel.

motor-os Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128718

Dolgozók esti iskolájában:
- Van házid?
- Van, tölthetek?

Előzmény: motor-os (128714)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128717

Most mi a baj vele? :)

Oroszt akarsz?

Nézd mit lehet csinálni egy flex-el :D

Amúgy ez a párhuzamvezető jó egyszerű :D

Hol lehet kapni ilyen aluprofilt? Komolyan megcsinálom annyira tetszik :D

Előzmény: elemes (128704)
peppino Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128716

ez inkább finn akcentus...

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128715

Előre téglát teszek a lappancsra. Amíg megtanulják honnan kell enni.d e aztán fenem meg az acélt .

Előzmény: pali923 (128707)
motor-os Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128714

Van megoldás. Én is erre járok. Ingyenes másodszakma felnőttképzésben. 2 éves.

Előzmény: Fabrik (128696)
Slam Jr. Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128713

Istenem... nélkülözhetetlen.

Előzmény: rferi (128711)
Mr.Gabson Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128712

Olajozom és csak elszívással használom a gépet.

Olaj helyett grafitozd 2-4B ceruza összefirkál és nyugalom van mivel az olajba tapad a por a grafitba meg nem. Az elszívás csak segít mindenben.

Gábor

Előzmény: Kamelot (128700)
rferi Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128711

Na, itt van az újabb egyszerrendelhető szerszámkészlet:

http://tinyurl.com/zm7r9pr

elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128710

kicsit tovább hallgatva már tényleg nem orosz, de akkor is menő az akcentusa :-)

Előzmény: s_tibor13 (128708)
kukta5508 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128709

Köszönöm az őszinte kimerítő,elfogulatlan válaszod.

Pisti

Lehet meglepem magam karira vele. 

Előzmény: arvaiz69 (128614)
s_tibor13 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128708

ahhoz képest, hogy görög..

pali923 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128707

Bezzeg, amelyik eszik, az végelgyengülésben fog kimúlni, ugye? :)))

elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128706

nem is tudom ez asztalosmunka vagy inkább házépítés

http://pinklemur.blog.hu/2016/12/12/apro_otthon_nagy_utazasokhoz

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.13 0 1 128705

Holnaptól a tyúkokat kezdem bétanítani. Amelyik nem eszik azt én eszm meg 😂

elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128704

gyönyörű orosz akcentusa van :-)

Előzmény: Törölt nick (128703)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128703

Mi a baj vele? :D

Előzmény: Törölt nick (128568)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128702

Ajjaj, ha megint tanulni megyek, asszony kiherél.

Előzmény: s_tibor13 (128699)
Dolmi mackó Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128701

Bár félig off téma, mivel lakatos saturól írok.

De ma az obiban észrevettem, hogy a lux tools-ként árult saját márkás satu tulajdon képpen egy cseh gyártmányú York satu.

100mm-es 22 ezerért adják, yorkként én cc. 10 ezerrel drágábban látom a webshopokban.

Ráadásul most pl. az obiban a vágott karifához adnak egy 10%-os kupont is.

Kamelot Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128700

Az enyém húsz éve sörösdobozzal van hézagolva. Talán kétszer kellett cserélni a hézagolást. Olajozom és csak elszívással használom a gépet.

Előzmény: 72pt (128693)
s_tibor13 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128699
Előzmény: torony78 (128694)
torony78 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128698

Háát, egy Singer talán kisebb eséllyel ejt halálos sebet az emberen, mint egy Felder.

Lehet, hogy benne van a papír, de a dolog veszélyessége miatt, a kiképzésed papírozás nélkül aligha vállalja ismeretlenül bárki, akárki.

Amit még meg lehet csinálni, bejelentkezni a képzésre, fizetés előtt kiszimatolni, hogy hol van a gyakorlati képzés, és elmenni a szakikhoz feketén, ha belemennek.

Előzmény: Fabrik (128696)
torony78 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128697

Tanácsot kérek kötés és polcrögzítés témában.

Doboz formájú polcokat tervezek készíteni hálószoba falára.

A "doboznak" lesz teteje, alja és két oldala, a fal felé és a szoba felé nyitott.

Anyaga borovi fenyő 18-as.

(Ez már bent illatozik a verdában, ma hoztam el a telepről háromba vágva táblában)

Méretezés: nem lesz nagyobb 80x60x30-nál (szé,ma,mé), de a pontos méreteket még nem találtam ki.

Max. 15kg terhet kell elbírnia a kötéseknek illetve a falhoz rögzítésnek.

Kötés: ilyen maróval csinálnám az illesztést és ragasztanám. Hülyeség?

https://www.uni-max.hu/illesztes-maro-508-222-12-mm45/d/

Hogy jól aludjak, hátul bevésnék a négy sarokba vinkliket, úgy már talán vállalható.

Ha ez az illesztőmaró polcra alkalmazva úgy ahogy van hülyeség, akkor B-terv köldökcsap a vízszintes polcelem élébe és az oldallap lapjába mindenhol ragasztva hátul vinklizve.

Falhoz rögzítés:

Valami ilyen vasalatot süllyesztenék a két oldalsó lap fal felőli élébe a lyukaknál csavarfej méretre kifúrva:

Aggódóm a terhelhetősége miatt, de ha lehet elkerülném a tartókonzol használatát, de persze első a biztonság.

Szóval a max 15kilós terheléssel számítva ez elég lehet mondjuk 2db jó minőségű 6-os, vagy 8-as hatlapfejű állványcsavaron lógva?

Más megoldás esetleg, ami elég bika? Köszönöm előre is!

Fabrik Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128696

Á, ez papíros, OKJ-s képzés drágáért. Ennek az árában erősen benne van az állami papír. Nem asztalos akarok lenni, csak nem megölni magam, meg mondjuk gyakorlati tudást szerezni, hogy egyes szerszámokat, gépeket hogyan kell használni, mik a trükkök, milyen alapmegoldások vannak. Ötletek stb.

Minden, ami a Youtube-on, meg itt fent van, csak nem ad-hoc, hanem szervezetten.

Asszony is volt varrótanfolyamon, amikor terhes volt, de nem OKJ-s varrónő lett belőle, csak a trükköket akarta tudni egy nadrág felvarrásához (na jó, meg többhöz).

Előzmény: torony78 (128694)
elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128695

lamellás korongom nekem is van, de aztán áttértem a sima P24 majd P80 smirglikorongra, a lamellás látszólag tartósabb, de valójában nem, legalábbis erre a célra nem vált be.

Előzmény: TrOn (128679)
torony78 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128694
Előzmény: Fabrik (128691)
72pt Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128693

Amiben előre-hátra tud csúszni van egy kis rés.

Előzmény: joevagyok68 (128661)
pajaci Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128692

A zörgésig elegendő volt a tesztelés.

Előzmény: Fabrik (128690)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128691

Tényleg, nincs olyan, hogy hobbiasztalos tanfolyam (élő, főleg gyakorlati, de elméleti is) pár hónapban hétvégi barkácsolóknak? :)

Fabrik Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128690

Teszt az akkor lett volna, ha értenék is egy körömpiszoknyit az asztalosiparhoz és mondjuk ki is próbáltam volna a gépeket, meg tudtam volna, hogy mit kell nézni, mérni, hol vannak a buktatók.

Így csak egy összehasonlítás :)

De azért köszi!

Előzmény: pajaci (128689)
pajaci Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128689

No ez szép kis teszt volt!

Előzmény: Fabrik (128686)
Tie Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128688

Én tavaly vettem lapostiplimarót az Aldiban, de érdekes, mert az nem Workzone volt, hanem valami teljesen outsider márka.

Na, meg is van, ilyen Walter:

https://www.aldi.hu/hu/informaciok/szolgaltatasok/szervizpont/detail/sis/si/8821845917697/

Mondjuk azóta még ki se vettem a dobozából. :)

Előzmény: joevagyok68 (128661)
pajaci Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128687

Rönkházépítős műsorban, magasnyomású mosóval kérgezték a rönköket. Nem valami böhöm géppel, hanem ilyen kis háztájival.

Fabrik Creative Commons License 2016.12.13 0 8 128686

Kérdeztelek titeket felsőmaró témában. Szinte egy időben volt a Lidl Parksideja és az Aldi Workzone-ja akcióban, zsemle mellé.

Gondoltam, hogy ne fogjak mellé, megvettem mindkettőt, mondván kipróbálom és amelyik a rosszabb, azt visszaviszem. Hát gyakorlatilag por nélkül (azaz marás nélkül sikerült a döntés).

Íme egy kis összehasonlítás (ismétlem anélkül, hogy bármelyik is fához ért volna megmunkálás okán). Képek a végén.

Mindkét gép elvileg 1200 Wattos, 11000-33000 között állítható fordulatszámmal.

Lidl Parkside 6-os és 8-as patronnal

Aldi Workzone 6-os, 8-as és 6,25-ös patronnal

Lidl Parkside 6 marófejjel, egy műanyag blasterben

Aldi Workzone 20 marófejjel, fadobozban!

Parkside 13000 Ft (6 fejjel)

Workzone 16000 Ft (20 fejjel!)

Méretben a Parkside kisebb, a Workzone nagyobb, robosztusabb

A talpa mindkettőnek ugyanolyan széles (max 1mm eltérés), de a Workzone-é kicsit hosszabb.

A bekapcsoló gyakorlatilag mindkettőnél ugyanolyan, talán a Parkside kicsit biztonságosabb lefektetve.

A Workzone tetején van 2 sík sín műanyagból, azaz fejre állítható és úgy marad.

A Parkside teteje lekerekített, nem lehet jejre állítva hagyni.

Ez talán fontos lehet beépítésnél, mert a Workzonenál könnyebb alátenni egy trapézemelőt, hiszen amire támaszkodik az eleve sík.

Workzone fordulatszám szabályozója a fogantyúban van, így nem kell a kezet felemelni, munka közben is lehet állítani.

Parksidenál ez a tetején van, el kell venni az egyik kezet, azaz le kell állítani a gépet.

A Parksidenál a fejcsere egyszerűbb és könnyebb.

A Workzonenál egyrészt van egy plexi, ami megvéd a forgács szembefújásától, de emiatt nehezebb a cseréhez szükséges gomb benyomása, mert a plexi útban van. Nem lehetetlen, de nem könnyű. Igaz ez a plexi leszedhető egy csavarral. A Parksidenál nincs ilyen plexi, ez nem zavar, ellenben ez a védelem hiányzik.

A Workzone-nál a cserekor a tengelyrögzítő gomb nem fogja a fejet eléggé, gyakorlatilag igen erősen kell nyomni, hogy ne tolódjon ki, amikor a kulccsal fordítom az "anyát". Ez azért elég gáz, valami megoldást kell találnom.

A Parkside magasságállító csavarja kicsit jobbnak tűnik, de ez csak érzés.

A Workzone-nál ha teljesen kihúzom a pálcát, akkor egy nagyon pici szorító fémdarab hajlamos kiesni. Ember legyen a talpán, aki ezt egy poros műhelyben észreveszi, majd megtalálja. Ezzel majd kell kezdenem valamit.

Viszont a finombeállító csavar a Parksidenál sokkal kevesebbet tekerhető kifele, mint a Workzonenál. Igaz, nem hiszem, hogy ez számítana. A képeken mindkét gépnél maximumra kitekertem.

A kis kallantyú, ami megfogja az adott pozícióban a gépet, a Workzone-nál sokkal jobban kézre esik és könnyebben kezelhető.

A Parkside forgatható fokozatütközője 5 fokozatú, számmal skálázott, a Workzoné 7 fokozatú, nincs rajta semmi jelölés. Szerintem tök felesleges is.

A többi hozzáadott eszköz gyakorlatilag megegyezik.

Viszont ami miatt a Parksideot végül egyből visszavittem, az az, hogy bekapcsoláskor a Parkside tengelye igen erős zörgő hangot adott akkor is, amikor nem volt benne szerszám, de amikor volt, akkor még szörnyűbb hangja volt. Szerintem gyárilag rossz a csapágyazása.

Természetesen szó nélkül visszavették.

A slusszpoén, hogy a hétvégén jártam az OBI-ban és a CMI marógép teljesen megegyezik a Workzone-nal. 15000 Ft, de nincs hozzá marófej. Tudom, a másik 2 gép marófejei is leginkább csak gyaorlásra jók, de kezdetnek akkor már van legalább benne valami.

És a képek:

wtman Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128685

A kérgezésnaka titka, hogy addig kell kérgezni amíg lében van a fa, utána akinek két anyja van az álljon neki!

Előzmény: elemes (128676)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128684

Ezt is próbáltam, nekem a nedves, tavaszi kérgen nagyon hamar eltömődött.

Paco155 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128683

Igen, tudom.  :)

Viszont, hogy jól emlékszem-e gyerekkoromból, senki sem adta meg a helyes választ.

Szerencsére igazam volt:

"A zebradánió vagy zebrahal (Danio rerio vagy Brachydanio rerio) egy trópusi eredetű háziasított halfaj a pontyfélék családjából."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zebrad%C3%A1ni%C3%B3

Tehát jól emlékeztem, a zebradánió egy pontyféle.

Előzmény: arvaiz69 (128682)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128682

Szia! 

A Zebradánió az egy díszhal féle!

http://akvaguru.hu/index.php?mit=125

Előzmény: Paco155 (128625)
emberevics Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128681

Sok akácoszlopot lekérgeztem (százas nagyságrend) többféle vonókéssel és a legkomfortosabb az volt, amelyik felülről  és szemből nézve is íves kialakítású. A pengéje pedig viszonylag keskeny. Kb. a képen látható arány. (Kép a netről.) Kíváncsi vagyok, hogy ez vajon melyik szakma vonókése lehetett.

Előzmény: kukucs33 (128667)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128680

Ilyenem nekem is van, szobrászkodni is lehetne vele úgy viszi a cuccot. 

TrOn Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128679

Én pedig a nyáron ilyen lamellás korongot használtam erre a célra, szintén sarokcsiszolóba fogva.

Előzmény: Paco155 (128678)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128678

Nekem ugyanerre a célra a sarokcsiszoló plusz drótkorong tűnt leghatékonyabbnak. :)

Előzmény: elemes (128676)
minden foglalt már Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128677

Bár semmi bajom a lidl-ös szerszámokkal, nem sajnáltam ezért a minőségért ennyi pénzt. Vagy úgy is mondhatnám, hogy ez minőség, a 650-es meg egy eleve ipari  hulladék. Fúrószárral ugyanígy jártam: kértem olyat fémhez, ami tényleg tuti. Kaptam, nem volt olcsó, de úgy megy a 8-as szár a zártszelvényen keresztül, mintha húzná valaki a túloldalról :)

Előzmény: halaloszto (128670)
elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128676

off

akácot próbáltam kéregteleníteni többféle szerszámmal. a kést hamar fiskars baltára cseréltem, utána flexszel (P24-es smirglikoronggal) csiszoltam, kb 50 folyóméternyit.

Előzmény: kukucs33 (128675)
kukucs33 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128675

:-))

"...fognék egy bozótvágót, vagy ha nincs, akkor egy erős, nagyméretű konyhakést..." Hogy hogyúgy van:

Pár éve, mikor a gyerekek hintájának az egyik, tán borovi fenyő lába csereéretté vált, a pótlásnak szánt akácot egy 12-es vésővel és némi szalagcsiszolóval kéregtelenítettem. Az sem volt rossz (eleve egy más típusú anyag, mint a friss dió), de életformának azért nem választanám a módszert. Az akkor szerzett tapasztalatok alapján egyértelmű lett, hogy ezúttal már lépnem kell a célszerszám irányába :-)

Előzmény: neduddgi(én) (128669)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128674

Ez hosszú lesz, de szerintem elég hasznos. Gondolatébresztés elszívás témakörében.

Szóval tavasszal tervezem a pincénk műhely részét kitakarítani, kialakítani és most erős ötletgyűjtésben vagyok (pl. mi legyen a falon, milyen alapvető szerszám/gép kell otthoni barkácsoláshoz).

A porelszíváson gondolkodtam sokat és kezd kialakulni egy gondolatvilág. A ház be van csövezve központi porszívónak, de gép még nincs. Nemrég olvastam, hogy a műhelyporszívók éppen olyan jók erre a célra, mint a 10x olyan drága központi porszívók. És még építkezéskor előre gondolkodva a kp-i porszívó csőrendszere a leendő műhelyben fut össze egy sarokban. És itt jön az ötletgyár:

Veszek egy erősebb mondjuk Parkside porszívót (majd ha lesz az, ami az erősebb fullosabb). Ezt egyrészt rákötöm a kp-i csőrendszerre, másrészt meg elágaztatom a műhelybe.

A műhelyben valószínűleg lesz több elszívási pont is.

A ház porszívózásakor egy relével adok terhelést a porszívó konnektorának, így az elindul. Azért relézve, mert egy 230V-os fogyasztót azért a porszívó csatlakozón, csövön életvédelmi szempontból nem futtatnék meg, de egy 5 vagy 12V-os rendszer éppen jó erre.

Az első ötletem az volt, hogy a porszívón lévő konnektorba futnak össze a műhely gépeinek tápvezetékei, így ha elindítok egy gépet, az bekapcsolja a porszívót. De valahogy azt is meg kell oldani, hogy csak az adott ponton legyen elszívás, azaz nyitható elzárók kellenek. És akkor itt jön a nagy ötlet (még nincs kidolgozva, csak egy szikra).

A csúsztatható elzáróra fel kell applikálni egy mikrokapcsolót, ami mondjuk egy relével (ne adj isten valamilyen mikrokontrolleres okossággal) vagy tápot ad az adott szerszámnak (és így elindul a terhelés miatt a porszívó is), vagy csak terhelést ad a porszívónak, hogy induljon el és egyben tápot is az adott gépnek, de azt külön kell indítani. Így gyakorlatilag az adott elzáró megnyitásával elindul a porszívó és egyben a gép is, vagy áramot kap a gép, ami az indítógombjábal indítható.

Ez a kiépítés gyakorlatban csak minimális plusz munkával jár, mert csak egy mikrokapcsoló kell az elzáróra.

Nagy előnye lehet, hogy nem kell a porszívóhoz mászni, bekapcsolni azt, csak akkor van elszívás, amikor meg van nyitva egy ág (nem terheli a porszívót), és nem marad véletlenül nyitva egy ág, így nem szív falsot a gép. Elég feledékeny vagyok és asszony nehezen kultiválná, ha egy kis porszívózáshoz le kell mászni a koszos műhelybe, megkeresni, hogy mit nem zártam el... De én sem szeretném, ha pl elindítom a fűrészt és mondjuk a vágás vége felé veszem észre, hogy hiába búg a porszívó, az nem szív semmit, merta  másik gépnél van nyitva az ág.

Így viszont nem marad nyitva ág, mert azt észreveszem, hogy zúg a porszívó.

További fejlesztési lehetőségek, hogy az adott ág mellett ilyenkor egy piros lámpa ég, jelezve, hogy az van yitva, meg hogy mondjuk az adott gép áram alatt van.

Mi a véleményetek?

Ja, ha olyan porszívó van, aminek nincs konnektorja, ott meg ilyenkor egyszerűen a porszívó kap tápot, ha megnyitom az egyik ágat, és ha azt bekapcsolva tartom, akkor gyakorlatilag elindul.

pali923 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128673

Ez bizony az. Az én műhelyembe az az asztal sem férne be. A szerszámokról nem is beszélve. De szépek azok is, amiket csinál pacman ezekkel a cuccokkal. :)

Előzmény: feketefelhoo (128658)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128672

igen kaptam :)

még 1x kösz a figyelmeztetést.

Azért esett a kosárba, mert szóltál. Tényleg jól néz ki. Használni még nem használtam.

Előzmény: halaloszto (128670)
GPS Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128671

"ha már veszel valamilyen jó szerszámot, ami tulajdonképpen nem is fontos, hamarosan el sem tudod képzelni, hogy voltál meg eddig nélküle."

Én a központosítós-fúrókészlettel jártam így. A kezem rá nem teszem bútorgyártásra, amíg az nincs kikészítve.

Nem is értem hogyan tudtam eddig pl. a kivetőpántok és fiókcsúszkák marhanagy lukának a közepébe betalálni a bútorlapcsavarral.

(egyébként tudom: minden luk közepét előbb megpontoztam az acéltű-pontozómmal - úgy szemre, a közepére - és az vezette meg a csavar hegyét, hogy ne álljon csálén a feje betekerés után.

De ennek a pöcsölésnek vége, amióta van rá cél-eszközöm :-)

.

Előzmény: neduddgi(én) (128669)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128670

pár hete volt a lidlben akció. ennyi pénzért kaptál két felfogót fúróval, és asszem 5 koronát...

Előzmény: minden foglalt már (128662)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128669

Ebben teljesen igazad van. Hogy finoman fogalmazzak: xarért xart sem érdemes adni. (Ld.: 650-es körkivágó.)

Ráadásul ha már veszel valamilyen jó szerszámot, ami tulajdonképpen nem is fontos, hamarosan el sem tudod képzelni, hogy voltál meg eddig nélküle. :o) Legalábbis én már többmindennel jártam így...

De mondjuk hacsak pár ágat kellene kérgeznem, lehet, hogy nem vennék tízezerért "talánezjó" vonókést, hanem fognék egy bozótvágót, vagy ha nincs, akkor egy erős, nagyméretű konyhakést, és azzal lehántolnám. (Mint ahogy így is csináltam, amíg rá nem bukkantam a zsibin a vonókéseimre.) Aztán vadásznék zsibin, neten, akárhol "biztoshogyjó" minőségűre, így aztán majd amikor az egész diófát kivágom, már lesz tökéletes célszerszámom... :o)

Előzmény: minden foglalt már (128663)
GPS Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128668

olyan kicsit Woodman casting feeling.  "Teltkarcsú" falusi pipik. 

Hááát, azért az első linkről tudnék választani legalább két olyan "kapirgáló, falusi csibét" - a girhesebbjéből :-)))

.

Előzmény: Törölt nick (128666)
kukucs33 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128667

Köszi, fiúk, mindenkinek a vonókéses véleményeket. 

A zsibi látogatás sajnos kívül esik a lehetőségeimen, viszont a gyári-új eszköz beszerzéséhez is kaptam pár olyan szempontot amik -a saját közelítésemet megerősítve- egy jobb (alkalmasint egyúttal drágább) darab irányába mozdítanak.

Egyelőre valóban csak néhány ág hántolása a cél, de a jövőre nézve még akármi is lehet (meg az a bizonyos diófa is igencsak koros már - lesznek még ágak, rönkök is talán :-) ), akkor meg inkább veszek egy jó eséllyel tartósabb szerszámot - a kapott paraméterek szerint.

Köszi mégegyszer!

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128666

A linkjeidet már rutinosan, csak körülnézés után nyitom meg .... Bár ezek még a sárga 12-es karikás képek :)

Bahhzeg .. olyan kicsit Woodman casting feeling.  "Teltkarcsú" falusi pipik.  

Nos nálam a pincében ...  más dolgok kelletik magukat :D

Előzmény: GPS (128664)
elemes Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128665

nem mindegy, hogy kupleráj a szobában, vagy  .... 

Előzmény: GPS (128664)
GPS Creative Commons License 2016.12.13 0 1 128664

"Ha most leszabadulnál, leginkább a "kupleráj" szó jutna eszedbe :)"

Kuplerááááj? Húúú, de izgi.

Ezek szerint valami ILYESMI van nálad? Vagy netán ILYESMI?  Vagy ILYEN ?

Naaa, mesélj, milyen?  :-))))

.

Előzmény: Törölt nick (128659)
minden foglalt már Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128663

Én kezdek ilyen nagyságrendben leszokni arról, hogy egy munkára / olcsót vegyek. Inkább egyszer megveszem a megfizethető jót, és ha legközelebb kell, akkor is teszi a dolgát. Meg akár a gyereknek is jó lesz, ha kell neki majd.

Előzmény: neduddgi(én) (128649)
minden foglalt már Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128662

Azt nem tudom, és így ránézésre nem is lehet megmondani, hogy annyival jobb-e, de hogy jobb, az tuti. Egy köszörűs mester egy szikrából megmondja, hogy melyik normális anyag (persze ehhez meg kell venni :) ), de én is zsibit javasolnék, persze attól, hogy régi, még nem feltétlenül jó, de szinte biztos, hogy jobb, mint a legolcsóbb, ami ma kapható.

Más, de hasonló: hétvégén két 26-os lyukat akartam fúrni fába, ehhez volt otthon körkivágóm. A deszka mögött téglának ütköztem, megszorult, elcsavarodott a közepén a talán 8-as fúrószár, a körkivágó részét meg többet nem tudtam normálisan a helyére fogatni. A fúrószár a közepén olyan anyagból volt, hogy egy téglára támasztva a végét simán kézzel, szinte erőlködés nélkül visszahajlítottam kvázi egyenesre.

Most bementem a szerszámboltba, kérdezem, van-e ilyen. Mutatja az eladó az extol-t, 690 Ft. Kérdeztem, hogy van-e komolyabb. Metabo-t vettem, igaz, több mint ötezer volt, de ránézésre 3-4szer olyan vastag anyagból van a körkivágó része, mint a bilivas verzióé...

Szóval szerintem olyanból, aminél számít az anyag és éle van (fúrószár, fűrészlap, vonókés satöbbi), nem érdemes spórolni.

Előzmény: kukucs33 (128648)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128661

"Kiprobaltam a workzone lapostipli marót. Sajnos kotyog. "

Mi/hol kotyog ?

Előzmény: 72pt (128192)
jcsapo Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128660

Poros környezetbe én biztosan nem tennék ilyen típusú lineáris vezetéket, szerintem könnyen eltömődik. Ha már vezeték, akkor inkább valami ilyen, pl. Rollon X-Rail. Ezt is rendszeresen tisztítani kell, de kevésbé érzékeny a szennyeződésekre.

Előzmény: feketefelhoo (128657)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128659

Ha most leszabadulnál, leginkább a "kupleráj" szó jutna eszedbe :)

De ma még melóznom kell holnaptól viszont szabin, hintaló után orbitális nagy rendrakás következik, műhelyszekrény folytatással, régi öreg szekrény likvidálásával, és az asztal alól a "hulladékfa" szanálásával. Megláttam stolaz műhelyét és elszégyelltem magam :D

Előzmény: feketefelhoo (128658)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128658

Kánaán

Előzmény: Törölt nick (128656)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128657

Skaccok

Megfigyeltem, hogy léteznek alacsony profilú lineáris csapágyak. Azon töprengek, hogy vajon a PTS10-t fel lehetne-e tuningolni egy ilyennel, illetve érdemes-e energiát fektetni bele. Mit gondoltok ?

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128656

Namost ... én még nem tudom hogy fogom szeretni :) De az a négyes elosztó az zseniálisan egyszerű, köszi a tippet!

Viszont .. előkerestem egy-két régi műhelyfotót, berajzoltam rajta az elképzelést:

Ez lenne első körben, 4 gépet elszívni.  A méretek: kb 4mx3m ez a műhelyrész, a maró mellett a 3 csiszológép lenne a jobb sarokban, oda kellene elvezetni az elszívást (a porszívósat. a nagy elszívót még nem tudom hova tüntetem el, sakkozni kell a hellyel rendesen)

De viszont ... van egy gérvágóm is, már kicsit "messzebb" a többitől, őt is jó lenne becsatlakoztatni:

Szóval ebben a felállásban már nem nézne túl jól ki a "4 gép, 4 külön csövezés". Mert így lenne ugye, ha központi lenne az egyes szakaszok elzárása. Így már sokkal barátibb az egy "főgerinc" és helyenként a leágazások.

Bari kolléga mesélte hogy ő "gépvezérelt" elszívást csinál majd a műhelyébe. Bekapcsolod az adott gépet, az az elzáró kinyit, összes többi bezár. Na ilyen lenne fasza, de erre az elektronikai "tudásomat" tekintve annyi az esélyem mint  háromlábú süninek a hatsávos autópályán. Nem sok :D

Előzmény: pali923 (128650)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128655

Helyfüggő, de Pacman viszonyait nagyjából ismerjük a képei videói alapján.

Meg én is otthon gondolkodom. Kb olyan távok vannak nálam is mint Pacman-nél.

Én a 6*5m-en 10 helyre tettem villany aljzatot. Kettőt belógatva. Hogy ne kelljen 3-nál többet lépni, a röfihez.

Szóval én a lusta hozzáállással nem értem a központi elzáró ötletet :)

Előzmény: pali923 (128650)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128654

Navazze, akkor megnézem pontosan az a Fuchs feliratot :)

Előzmény: rferi (128651)
rferi Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128653

Na, az a Fuchs, az a rókás!

Előzmény: Tschaby (128652)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128652

A kérdés az én diódeszkáim kapcsán került elő, és pont a hétvégén éleztem a késeket.
Nekem, kb 3-4 évesen volt az első találkozásom a vonókéssel. Talicskán toltam, és beleestem.
Kivágott egy darabot a hüvelykujjamból ....

Ez a te olcsóbb verziódnak megfelelő formájú.
Van egy másik, ami meg a Stubai-hoz hasonlít, az enyémen valami Fuchs felirat van. Azt már hegesztették.

A Fuchs jobban élezhető, vastagabb.

A másik biztos könnyen csorbul, mert 2 helyen is ki kellett köszörülnöm. De engem ehhez érzelmi szálak fűznek ...

Szóval tudja a nyavaja. A próbakérgelésnél mind a kettővel szépen leszedtem a deszka szélét..

A gyerekeimet meg nem engedem a közelébe ...

rferi Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128651

Alapvetően a kovácsoltak jobbak szoktak lenni, ahogy azokkal is jobban lehet dolgozni, aminek van gerince, mert az merevebb, nem hajlik el, mint a bilivas (volt olyanhoz is szerencsém).

Sajnos ebben is az van, hogy sokszor a nagypapa kése jobb, mint amit ma a boltban kapni.

Ha használtban találsz olyat, amibe egy róka van beütve logónak, na azt kapd fel és szaladj vele!

A rókás vonókés fogalom volt mindig is.

Aztán az is szempont lehet, hogy a szélesebb pengével nem tudsz kanyarítani, a keskenyebbel meg igen. Ha olyasmire is akarod használni, ami faragaás előtti nagyolás, esetleg kellhet ilyen is, olyan is.

Nekem az az olcsóbbik, képről nagyon lemezből alkotottnak tűnik, én azt kerülném (mármint a lemezből készülteket)

pali923 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128650

Szerintem ez helyfüggő, mint ahogy mások is írták. Az én műhelyemben pl. nem tudnék 3-4 métert sétálni a másik géphez, mert nincs akkora. Nálam is teljesen jó lenne egy ilyen egyhelyben történő szívócső elosztás. Nagyobb műhelyben nem biztos, hogy ez a legjobb, de hát mindenki úgy szeret, ahogy neki jó. :))

Előzmény: Tschaby (128618)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128649

???

Pár dióág kéreghántásához teljesen jó a legolcsóbbik.

Persze, ha készítesz egy vonószéket, és innen kezdve magadnak faragod a szerszámnyeleket, meg széklábakat, esetleg egyéb vonókéssel faragható dolgokat a tornácoszloptól a fogpiszkálóig, akkor tényleg fontos a minőség.

Ha nem csak kérgezni akarsz, érdemes a zsibin is szétnézni! Nekem két vonókésem van, egy vastagabb-szélesebb-erősebb, és egy finomabb eszköz. Előbbi kéreghántáshoz, durvázáshoz, másik finomabb munkához való. A zsibin vettem őket, és ha jól emlékszem, a kettő együtt sem volt több 5000,- Ft-nál. A kérgező békebeli gyári termék, de jól élezhető, és tartja az élét. A másik kézi kovácsolásúnak tűnik, és nyugodtan lehetne vele a hölgyek lábát szőrteleníteni... :o) Nem vagyok benne biztos, hogy egy drága, márkás mai gyártmány észrevehetően többet tudna egy ilyen öreg eszköznél.

kukucs33 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128648

Sziasztok Urak!

Komoly szakmai dilemma előtt állok: Kicsit megigazítottam a diófánkat hétvégén és leesett pár vastagabb (10-15 cm átmérő körül) ág is, amiket eltüzelés helyett inkább felhasználnék valami kisebb tárgyhoz a későbbiekben. Mivel itt korábban esett róla szó, hogy a diót érdemes meghámozva szárítani, hát körülnéztem vonókés után és azt láttam, hogy van 4e pénzért is, meg ~10e körül Stubai gyártmány, meg ki tudja még hányféle.

Megveszem én a Stubait is (egyrészt mert annak a nevét már hallottam, másrészt, hogy itt van a sarkon a melóhely mellett a bolt) ha ér annyival többet. De valóban tudhat annyival többet?

Ez a Stubai:

Ez meg a legolcsóbbik:

Képről, szemre nem látom az okosságot, de ha valaki segít megvilágosodni, akkor megköszönöm. Nem a mindenáron spórolás a cél, hanem, hogy fölöslegesen ne fizessek többet, de ha megéri, hadd szóljon! :-)

köszi,

Kukucs33

pajaci Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128647

A 8 éves szomszédgyerek átjön néha "segíteni". Az egyetlen gép aminek a közelébe merem engedni, az a vastagsági. Nem áll vele szembe, oldalról tökéletesen, hiba nélkül tudja etetni. (az apja is jön vele)

Ezek alapján feltételeztem, hogy egy felnőttnek se okoz nagy gondot, öt perc gyakorlás után :-)

Előzmény: Tschaby (128644)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128646

Azért írtál hajnalban, mert még tartott a kezelés? :)

Vagy elhúzódott a műszak? :(

Előzmény: Törölt nick (128642)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128645

Nekem van egy két tárcsás köszörűm Güde. Kb fúróélezésre tartom.

Az ér ?

Előzmény: masterflash (128635)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128644

Mert az asztalosműhelyben profik dolgoznak. Ők nem tévesztenek :)

Ilyen 'vackokat' meg ne csatolj be. Ez nem kínai, ez hamisítvány :P

egyébként is ez szélesebb mint amilyen hosszú a miénk asztala ... így könnyű :)

ezek az orosz mérnökök !? ...

Előzmény: pajaci (128631)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128643

Nekem eddig 2 Güde gépem volt, egy asztali lombfűrész, és egy vastagoló gyalu.

Az asztali lombfűrész igen szépen szolgált - 4 évig. Aztán elkezdte a köhögését, és ekkortájt találkoztam Bari kollégával aki hobbista viszonylatban ipari szinten nyúzott - egy Einhell -t. Ami ugyanúgy néz ki mint a Güde, csak - Einhell -> ilyen szín és matrica maradt a gyárban - :) És ugyanazzal a fő hibával - leszakadó kommutátor vezetékekkel, szintén köhögő motorral. Azt tegyük hozzá, hogy attól függően mennyi vezeték szakad le -> nagy fordulaton még használható  volt a gép. Csak nem mindig akarsz egy ilyennel max fordulaton dolgozni.

Vastagoló: mire eladtam áttoltam rajta vagy 5 deszkát (nemigen mértem fel mit jelent a csak vastagoló funkció), aztán vettem egy kombináltat. A Güde tulaja (itteni fórumtárs) akkor igen dicsérte, zúzta 2 napon keresztül. Azóta nem tudok róla semmit, remélem jó szolga még mindig.

Előzmény: masterflash (128635)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.13 0 0 128642

Nem :) Egy viszonylag nagy (bizonyos szempontból kicsiny hazánkban a legnagyobb) szoftverfejlesztő cégnél.

De ahogy hallom máshol is szedi az áldozatokat, sajna ez nem az a fajta vírus amire egy magamfajta ájtís reagálhatna. Én azért *biztos ami biztos alapon* megelőző kezelésen voltam a hétvégén ("székely algopirin") de jó pár kolléga feltett kézzel várta a támadást.

Előzmény: Pgabor79 (128623)
motor-os Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128641

Azt nem tudom, de halászlébe biztosan nem jó.  :-)

Előzmény: Paco155 (128639)
masterflash Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128640

Borovi fenyő lenne érdekes, mert lucc fenyőt tudok solymáron venni a grandácsban, meg esetleg bükk.

Előzmény: Slam Jr. (128637)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128639

Oké, oké.  De pontyféle, vagy nem pontyféle?

Előzmény: motor-os (128634)
misikt Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128638

Ja, meg én nem vagyok asztalosműhelyben, csak a sufniban :-))

Slam Jr. Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128637

Akkor tényleg Zatik, Budakalászon. Kis mennyiséget is vehetsz, a fenyő csak nem lehet olyan drága.

Előzmény: masterflash (128633)
misikt Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128636

Mert a képen látható gépnél látod az asztalt. Egy kombinálton a felső asztal eltakarja az alsót. De lehet, hogy csak én vagyok béna, hogy nem midig sikerül elsőre. Főleg mikor keskeny lécből többet szeretnék egyszerre betenni.

masterflash Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128635

Ez akkor két tapasztalat eddig. Nem tudom, hogy a többi gépük milyen, én már valószínű nem veszek többet.

Előzmény: pajaci (128617)
motor-os Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128634

Hazája: Elõ-India. A hát olajbarna, az oldalak és a has alapszíne sárgásfehér.Törzsén a kopoltyúfedõtõl a farokúszó végéig 4 sötét acélkék csík húzódik. A csíkozottság a farok alatti úszóra is átterjed. A hátúszó alapszíne sárgásbarna, kék szegéllyel, kívül fehéren szegélyezett. A kopoltyúfedõ kék, fehér foltokkal. A nõstény sokkal teltebb, színei kevésbé élénkek. A hím karcsú, alapszíne aranysárga, csíkjai sötétebbek. Testhossza 4, 5 cm.

Tartása, tenyésztése azonos a bevezetõben leírtakkal. Csak fiatal nõstényt párosítsunk. Általában két hímet tegyünk egy nõstényhez. A hímek erõteljesek, sötét aranysárga alapszínûek és intenzív, szabályos csíkozásuk legyenek.

Előzmény: motor-os (128632)
masterflash Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128633

Buda északi aglomeráció.

Előzmény: Slam Jr. (128627)
motor-os Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128632

2-3cm hosszú csíkos hal.

pajaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128631

Soha életemben nem láttam még egy asztalosműhelyben sem, hogy valaki ne tudta volna betenni asztalhosszabbítás nélkül a fadarabot a gépbe.

Ez egy közel 3 millás gép, 63centi szélesen gyalul, ennek sincs hosszabbítása.

Előzmény: misikt (128630)
misikt Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128630

Plusz a munkadarab behelyezését is segítheti, ott is szoktak lenni fennakadások.

Előzmény: pajaci (128629)
pajaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128629

Mint írtam csak arra való, hogy ne essen le az anyag, a többi mese.

Előzmény: misikt (128622)
elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128628

látom figyelsz :)

Slam Jr. Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128627

Kb. merrefelé?

Előzmény: masterflash (128616)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128626

Marha windows.  Helyesen: "pontyféle"

Paco155 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128625

A zebra dánió nem egy pintyféle? :)

Előzmény: elemes (128624)
elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128624

Ha nem olyan egzotikus fafajtákat keres, mint zebra dánió meg az amaránt, akkor azért nem aranyárban van a zatik. 

Előzmény: Paco155 (128620)
Pgabor79 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128623

Hol vagy rendszergarázda kolléga? Csak nem KH?

Előzmény: Törölt nick (128580)
misikt Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128622

Értem. Akkor ez a kiegészítés nem az asztalra gyakorolt erőket igyekszik csökkenteni, mert az hosszú munkadarab esetén ugyanúgy (vagy jobban) fennáll.

Előzmény: feketefelhoo (128611)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128621

Ezt nem írta...

Előzmény: Paco155 (128620)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128620

Arra értette az aranyárat......

Előzmény: feketefelhoo (128619)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128619

Például a Zatikban. Van külön hobbifa részlegük, mindeféle fafajtából, jó sok méretben.

Előzmény: masterflash (128616)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128618

Azt hiszem nem értem ezt a koncepciót.

Miért jó az, hogy a 4 ágat egy helyen zárod-nyitod? Kinyitsz egyet aztán elballagsz 3-4 métert a fűrészgéphez ahol dolgozol. AZtán visszaballagsz, hogy elzárd, és kinyitod a marógépét. Visszamész a maróhoz - ami a fűrész mellett van... 

Előzmény: Törölt nick (128589)
pajaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128617

Nekem vannak Güde gépeim, a húzogatós gérvágó 8 éves, az asztali körfűrész 2 éves. Hibátlanul dolgozik mindkettő, a hozzájuk fűzött elvárásokon belül.

Ezek barkácsképek, úgy is kell használni őket.

Előzmény: masterflash (128615)
masterflash Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128616

Faanyagokat honnan lehet/érdemes beszerezni? Nem ipari mennyiségben, és nem aranyáron?

masterflash Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128615

Nekem sajnos volt két próbálkozásom a Güde termékeivel, egy porszívó, amit egy falhoronyvágóval együtt vettem, a falhoronyvágó nem bírta ki az egy évet, és a házat sem, cserélték garanciába, az új a géppel kb 20m-ert sikerült vágnom, és meghalt. Az elsőt használtam betonhoz, a második csak téglába és itongba ment. A porszívó se ért semmit, borzalmas gyenge minőség volt mindkét gép.

Előzmény: s_tibor13 (128607)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128614

Szia! 

A napokban az OBI-ban jártam és ott néztem egy kis Einhell szalagfűrészt. Annak a gépnek az asztala lemezből volt, megérintettem, jól megfogdostam. Ha röviden akarnám jellemezni, katasztrófa. Az asztala billeg, ferde a lemez, szerintem pontos munkavégzésre teljesen alkalmatlan. Egyébként most utána néztem és a fűrészgép paramétere ugyan olyan mint az általad említett Güde fűrészgépé. Viszont az ára majdnem duplája. 

Nekem is van ilyen kis 200-as szalagfűrészem, aminek hasonló öntvényasztala van mint a Güde fűrészgépnek. Az enyémet rendesen meglehet szorítani, tehát az asztal egyáltalán nem mozog, gondolom akkor ezt is. Az asztal teljesen sík, pontos munkát lehet rajta végezni. Ez az öntvény asztal ami a Güde fűrészgében is van, kimondottan bizalomgerjesztő számomra. Szerintem az asztal részével biztos elégedett leszel, ha megveszed. Különösen ha figyelembe vesszük hogy még 20.000 forintba sem kerül.  Ha a lemezasztalos Einhell vagy az öntvényasztalos Güde között kell választanom akkor a Güde-t választanám! 

Egyébként azzal a vékony gyári szalagfűrészlappal nagyon szépen lehet fűrészelni, a vágási felület kifogástalan. Apró munkákhoz, kanyarvágáshoz kimondottan jó szolgálatot tesz. A fűrészgépre nagyobb szalagot is felrakhatsz, akár 15 milliméter széles és 0,5 milliméter vastagot is. Ez a lap, nem lesz örökéletű, de viszont hosszába is tudsz vele könnyen fűrészelni. Nekem épp a napokban szakadt el a Makita fűrészgépemen a  13 milliméret széles 0,5 milliméter vastag 4 TPI lapom. Ez a 4 TPI azt jelenti, hogy a fogak 6 milliméterenként követik egymást.  A fűrészlapot nemrég éleztettem, tehát éles fűrészlap. Ha megveszed a kis fűrészgépet és elfogadod tőlem ezt a szakadt, de minőségi szalagot akkor szívesen neked adom. Te pedig méretre leszabadtatod az egyik helyi asztalos ismerősöddel, akinek van fűrészlap heggesztőgépe. 

Pár kép a kis fűrészgép üöntvény asztaláról és a vágási felület tisztaságáról. A lefűrészelt  felület nincs csiszolva, ilyen tiszta nyomot hagy maga után a fűrészlap. Ha jobban megnézed a hullás anyagot, azon is látni lehet milyen csoidaszép a vágott felület. 

Előzmény: kukta5508 (128603)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128613

"...de csak 160 magas fér beléjük."

Ebbe biza 190, mivel 20-at elvesz az asztal átalakítás.

Előzmény: halaloszto (128585)
pajaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128612

Ha 50cm-es az anyagod, és csak 20cm hosszú a vastagoló asztal túloldala, akkor leesik az anyag.

Valóban hosszú anyagoknál görgős bakot, vagy valamilyen alátámasztást kell alkalmazni az elszedőoldal után.

Előzmény: misikt (128608)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128611

Megpróbálom :

A késtengely elött van egy behúzóhenger, aminek recés a felülete, mögötte pedig egy gumis felületű. Ezeket 2-2 rugó húzza lefelé, így a munkadarabot az asztalhoz szorítják. Amikor a munkadarab elhagyja a behúzóhengert, akkor már csak a gumis henger szorítja az asztalhoz. Ha a munkadarab túl hosszú, akkor a már meggyalult fele lebillen az asztél peremén, így a kés egy picit jobban belegyalul az utolsó néhány cm-en.

Másrészt kényelmesebb rátenni a gyalulandó fát egy olyan asztalra amit látok is :)

Előzmény: misikt (128608)
motor-os Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128610

Délután néztem, Békéscsabán még volt 7 db.

Előzmény: krizsi_l (128590)
motor-os Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128609

"a gépek szervízből importált használt hiányos körfűrészek

a gépeknek kisebb hibájuk vannak de javítható

garancia nincsen a gépekre!!!"

Előzmény: neduddgi(én) (128584)
misikt Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128608

Valahogy nem értem, hogy mitől tartja jobban a munkadarabot az asztalfelület növelése, ha az, az asztalhoz van rögzítve?

Valaki elmagyarázná a fizikáját?

Előzmény: Törölt nick (128549)
s_tibor13 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128607
Előzmény: kukta5508 (128603)
kukta5508 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128606

csak össze jön

kukta5508 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128605

a kép

kukta5508 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128604

Gude_Szalagfuresz_GBS_200_elado__69110682280762

link lemaradt

kukta5508 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128603

mi a véleményetek a Güde gbs 200 szalagfűrész-ről?

elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128602

Előzmény: HobisLaci (128597)
elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128601

valaminek meg kell fogni azt a külső négyzetes cuccot, hogy

1. a fúrógéppel (és heggyel) együtt menjen befelé az anyagba
2. közben ne forogjon.

szóval a készlet nagyobb és drágább része az a három bumszli cucc baloldalt.

és itt egy videó, ahol angolul elmagyarázza egy csóka, hogy mennyi mindenre kell figyelni, ha jól akarjuk használni a négyzetfúrót, és ebből az is kiderül, hogy miért jobb mégis az oszlopos fúró.

Előzmény: HobisLaci (128597)
LyPapa Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128600

Felhívtam, azt mondta, hogy nincs garancia, de ha valami probléma adódik, amit ő nem észlelt, akkor természetesen meg tudunk egyezni. Próba - szerencse (?), remélem, nem csalódom.

Üdv:LyPapa

Előzmény: neduddgi(én) (128587)
pajaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128599

Ez így korrekt, végre nem csak a szófosók elméletei.

Előzmény: pali923 (128596)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128598

Nem hiszem, hogy jó ötlet ez a kipfogó leömlő. Az elszívócső annál jobb, minél egyenesebb és minél kevesebb törés van benne. A többit leírta Négszázkilenc.

HobisLaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128597

Szia!

köszi a válaszokat.

Elfér a lap. a gép 1200 W-os. Hát az kérdéses, hogy a 210-est elbírja-e vagy sem. Majd kipróbálom. :-D

Milyen bilincs kell a rögzítésre? Mit kell rögzíteni mihez?

Üdv:

Laci

Előzmény: elemes (128593)
pali923 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128596

Itt van egy minta nálam is elmentve egy ideje.

pajaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128595
Előzmény: HobisLaci (128592)
elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128594

a tengelynek nem árt (ha pontosan be tudod fogni), csak 1. elfér-e? 2. a motor elbírja-e?

elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128593

Lehetni lehet, de kell hozzá az a bilincs-szerkezet, ami a külsejét a fúrógéphez rögzíti.

HobisLaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128592

Sziasztok!

Ismét lenne pár kérdésem.

1;

Ezt lehet "mezei" fúrógépben használni? A gép 900 W-os.

2;

Ha beépített kézi körfűrészbe a 160-as lap helyett nagyobbat (185; 210) teszek bele, az a tengelyt elbaltázza?

Üdv:

Laci

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128591

Szerintem PVC csőből  olcsóbban kijön a gerinc vezeték méterre számolva, mint hajlékonyból és elég csak a gerinc - gép viszonylatban a hajlékony. Nem tudom milyen messze vannak a gépeid egymástól, de a központinál mindig oda kellene menni a "csaphoz" nyitni-zárni. Az adott gépnél meg ugye kéznél van a csap. Nekem mondjuk kicsi a játszószoba, nagyjából 2 méteren belül van az összes elzáró.

"Blast gate" néven találsz mindenféle ötletet guglival.

Előzmény: Törölt nick (128589)
krizsi_l Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128590

Megvettem a Parkside marót. B2 verzió, írtak róla korábban pár negatív dolgot,ennek nyomtát most nem találtam. Ez is Grizzly Toolsos. Az a darab amit elhoztam az gyakorlatilag kotyogás mentes.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128589

Csövek már megvannak ill. régebbről maradt.

De lehet átgondolom ezt a "zseniális" 5letet. Az igaz h egy helyen zárhatnám/nyithatnám az egyes ágakat - cserébe mind a 4 helyre külön-külön csövezhetnék, az egy főgerinc 4 kis leágazás helyett.

Előzmény: 409 (128582)
elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128588

Workzone körfűrész 40 lepedő.

Szentendrei Aldiban.

Ha nem lenne otthon egy parkside, megvenném :) 

neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128587

Szívesen, de ugye körülszaglásztad? Én nem néztem meg, kiez-miez, de gyanúsan alacsonyak az árai...

Előzmény: LyPapa (128586)
LyPapa Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128586

A kis szalagcsiszolót megrendeltem, köszönöm az információt. 

Üdv:LyPapa

Előzmény: neduddgi(én) (128584)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128585

én is abban a hitben voltam. de csak 160 magas fér beléjük.

Előzmény: 409 (128581)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128584

Egészen mást kerestem, amikor ebbe belebotlottam. Fogalmam sincs, kiez-miez, de ha valaki esetleg éppen Güde márkájú cuccot keres, ez is egy lehetőség:

http://www.jofogas.hu/magyarorszag?account_list_id=98dfd58527faebc3f0ee92b98e92fafd&o=1

409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128583

Ja, és a képen lévőnek is egy irányba néz a 4 nyílása.  :)

Előzmény: 409 (128582)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128582

Jobban jársz, ha 50-es lefolyóidomokból rakod össze.

A kipuleömlőben kicsik a lyukak, durva a felülete, el fog tömődni. ha mindenképpen ezt akarod, akkor inkább szívócső. Abból van műanyag és nagyobbak a lyukak bennük.

409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128581

???  A többinek nem ekkora a kapacitása?  Eddig abban a hitben voltam, hogy egyformák.

Előzmény: halaloszto (128577)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128580

"Most például megyek a délutános műszakba."

Üdv a klubban ... én meg szabin vagyok a héten meg a jövő héten, csak beugrottam lezárni pár hibajegyemet amit pénteken nem tudtam. Erre az emailek : "Betegség", "Dokinál vagyok" ... a fél IT otthon döglik, szegedi kolléga egész családdal, hajdúnánási kolléga szintén kánonban hány a gyerekekkel, pesti kolléganő szintén otthon ... Szóval lőttek a szabimnak pár napra ...

Én meg itt járok a korongcsiszolómmal, célegyenes van:

Mondjuk arra rájöttem, hogy ilyen biztonsági kapcsolóból nem én fogok továbbképzést tartani. Bekötöttem ahogy "gondoltam", megnyomom: megy amíg nyomom, elengedem -> kikapcsol. Miap..... Csak egy vezetéket kötöttem rá. Nem gondoltam át, hogy az a mágneskapcsoló belül jó eséllyel valami elektromágneses bizbasz. Persze hogy kő neki a fázis és a nulla is. De most már boldogság van, még be kell fejeznem az elszegéseket és állíthatom össze az asztalt neki. Eredeti elképzelés (ha kell előveszem, ha nem elrakom) a súlya miatt esélytelen.

Amit a faladon láttam elszívócső rendszert az nagyon tetszik, ilyesmit szeretnék az  asztali maró/szalagcsiszoló/korongcsiszoló/hengercsiszoló négyeshez is. Csak (terv szerint) olyasmi csőelzárást szeretnék, hogy egy kp-i elzáró legyen, "4 állásos". Hiszen úgyis egyszerre csak egy eszközt használok/szívok el, így nem kellene 4 különálló elzárást csinálni. "Csak" a 4 fejű csonk a kérdés, házilag mennyire egyszerű elkészíteni ... még egy méh telepről kukázott kipufogó-leömlő is eszembe jutott mint lehetséges megoldás (csak olyan aminél egy oldalra néz mind a 4 nyílás):

Előzmény: feketefelhoo (128575)
pajaci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128579

Nem hallgattál a jó tanácsra, pedig megmondták hogy vékony lesz az az anyag polctartónak :-)

Előzmény: feketefelhoo (128570)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128578

"És összeraktam a polcrendszert is. Mind az 56 kilómmal rá bírok csimpaszkodni

az nem kunszt. Nem is szakadt rád ? :P

halaloszto Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128577

akkor ez az első lényegi különbség a 8colos kínai lemezvázas gyalugépek között!!!

Előzmény: 409 (128564)
rferi Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128576

"nálam már vagy 8.-ik éve, intenzív használat mentén is hibátlanul működik a koncepció. :-)))"

Ezt minden adandó alkalommal elmondod, bezzeg azt a bútorlapos csajtörténetet évek óta várjuk!

Előzmény: GPS (128573)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128575

Korongcsiszolódon sikerült az elszívást megmókolni?

Á dehogy ! Vasárnap a polcot csináltam, aminek az lett a velejárója, hogy irgalmatlan kupleráj lett a műhelyben. Tegnap este még minden gépet dzsungelharc után lehetett megközelíteni, szinte csak a műhelyasztal maradt a helyén. Ma egy kicsit javult a helyzet, de messze még a hajnal. Például az új polc alatt nem fért el az asztali fúró, így az egész pultot át kellett szerelnem egy másik falra. Meglepő módon így most szellősebb, tágasabb lett a műhely. Az utolsó kép bal oldalán figyelget a csiszoló, mellette van a fúrógép. Van már gondolatom az elszívásra, de egyelőre nem férek oda. Most például megyek a délutános műszakba.

Előzmény: Törölt nick (128574)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128574

Mekkora jó az az elszívófedél! Messziről/kicsiben azt hittem hogy kenyértartó :D

Ránézésre hatékonyabbnak néz ki, mint a gyári lehet.

Korongcsiszolódon sikerült az elszívást megmókolni?

GPS Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128573

A teljes-kihúzásút időnként ajánlatos teljesen-koppanóig kihúzni... aztán jó ideig nem mozdul a középrész.

Az általad jelzett dolog akkor áll be, ha a fiókot rendszeresen csak középig húzzák ki, egyszer sem teljesen.

Ami a könnyűszerkezetest illeti, majd tudósíts képekben hogy áll a dolog - a részletek is érdekelnek.

(Akár privátban is, ha nem akarod kitenni magad sűrű fujjolásnak - ahogy én jártam anno.

Igaz, azóta picit enyhült a szemlélet az alternatív megoldások irányába, pláne, hogy nálam már vagy 8.-ik éve, intenzív használat mentén is hibátlanul működik a koncepció. :-)))

.

Előzmény: elemes (128572)
elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128572

Nekem pont ilyen fióksínjeim vannak a konyhabútorban, nem szeretem őket. Teherbíró kettős kihuzatnak tűnik, ám a "középső" darab tologatás közben hajlamos elmászni, a fiók két oldalán különbözőképpen, és aztán végállásokban felütközik, olyankor izomból kell a fiókot a tényleges végállásig húzni-tolni és akkor visszamennek a helyükre. egy marógépnél ez nem előnyös tulajdonság. Ja igen, és a golyós görgősor zsírozni kell, tehát a port nem olyan könnyű kifújni belőle... (A konyhabútor alsó részét egyébként is átépítem (lásd még "GPS féle könnyűszerkezetes konyhabútor), de most strong fióksíneket fogok használni.)

Előzmény: Tie (128569)
GPS Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128571
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128570

Ilyet én is raktam bele, csak az rövidebb. Viszont egyengetésnél csak úgy fért be az elszívó, ha kivettem ezt az asztalt. Ezért készítettem másikat. Ezt még kőbaltával faragtam, sacc per kábé jellegű méretezéssel

Ez meg a steller. Úgy csináltam, hogy nem kell levenni, amikor felül van az elszívó, csak lazítani és arrébb tolni

És összeraktam a polcrendszert is. Mind az 56 kilómmal rá bírok csimpaszkodni

Előzmény: Törölt nick (128549)
Tie Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128569

Levegővel kifújja pikk-pakk, ha meg igazán high-tech az ürge, akkor már vannak nem túl drágán olyan nanotechnológiás anyagok, sprayk, amivel mindenféle kosz, meg folyadéktaszító bevonatokat lehet csinálni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128568

Besz*rás .. golyós fióksín mint vezető :D

Azért ettől picit pontosabb (és porra kevésbé érzékeny) megvezetésre gondoltam ... mondjuk lehet hogy a két pár fióksín együtt már ad elég pontosságot, de mire azt egy-egy móka után kitakarítja ...

Előzmény: GPS (128567)
GPS Creative Commons License 2016.12.12 0 2 128567

Egy hobbiasztalos csak ilyen CNC-t épít. :-)))

Igaz, itt-ott még van benne fémalkatrész is - de nézzük el neki, mert az legalább bútor-alkatrész :-)))

Előzmény: Törölt nick (128566)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128566

Én láttam. De szerintem nem sok hobbistának van otthon X-Y-Z tengelyes CNC-je. De még X-Y se nagyon :)

Egyébként mostanában gépépítésekkel töltöm a szabadidőmet ... és egy CNC is bakancslistás. De az nem most lesz, legjobb esetben is jövő nyáron. Most épp csiszológépek vannak porondon.

Előzmény: Peter Antal (128562)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128565

Látni lehetett azt is, de bizonyára nincs itt olyan. Van itt a fórumok között CNC-s, szerintem ott több sikerrel járnál.

Előzmény: Peter Antal (128562)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128564

Igen, annyit.

Előzmény: halaloszto (128560)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128563

Igen, Hyundai SDB-8   Valójában 210mm fér alá, csak 20mm-t elvesz az asztal hosszabbító.

Előzmény: Törölt nick (128559)
Peter Antal Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128562

Hahó, bárki esetleg közületek? Vállal 3d-ból megvalósításokat? Látni lehet, az előző üzenetemet? :-)

kuperta Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128561

Nálam, csak az első órában volt így! :))

Előzmény: ultima (128551)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128560

190 magasat?

Előzmény: 409 (128557)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128559

Az finom ... én nem feszegettem a Matabon ezt a határt, de azon ott skála 160-ig, oszt tovább nem lehet süllyeszteni.

A tiéd hivatalosan mennyi? 200? De neked is vmi "kis" Hyundai van nem? Hogy a bánatba lehet azon áttolni 190-et? :D Ne érts félre, elhiszem hogy így van csak a hogyan érdekel.

Paco155 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128558

Bármi lehetséges így karácsony környékén. :) Még a csodák is :P

409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128557

???  Gondolod csak hasraüttem?  :))   190-et már áttoltam az enyémen

Előzmény: Törölt nick (128556)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128556

Szerintem - ha ilyet láttál - ott a leírásban összekeverhették az egyengető szélességet a vastagoló kapacitással :D

Még a "nagy" Metabo-m is csak 160-at tud vastagolni.

Előzmény: 409 (128554)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128555

"Az láttam videókon, hogy az elszívó adapter nélkül el sem indul."

Ha az adapter rögzítőkulcsát bedugják az egyik lyukba, akkor elindul adapter nélkül is.  Gyakorlatilag bármi olyan alakú bedugható oda és működik.

Előzmény: ultima (128550)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128554

Azon törpölök, hogy mi lehet ebben más, mint az összes többi ilyenben, hogy csak 120mm-t vastagol, míg amazok 200-at.  ??

Előzmény: feketefelhoo (128547)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128553

Ja-ja, igyekszik az ember...  :))

Előzmény: Törölt nick (128548)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128552

Ez olyan mint a csajok a képen. Nem a termék részei :D

Előzmény: ultima (128551)
ultima Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128551

Egy csomó képen, ahogy itt is, látszik egy fa anyag alul. Az mi lehet? Valami tartozék??
Vagy csak azt mutatja, hogy milyen vastag anyagot lehet vastagolni vele?

Előzmény: feketefelhoo (128547)
ultima Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128550

Az láttam videókon, hogy az elszívó adapter nélkül el sem indul.

Az eladó szerint viszont akár ki is próbálható.

Előzmény: feketefelhoo (128545)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128549

Szerintem a steller ezeken gyárilag "kuka". Láttam pár videót, én nem tudom hogy tart az derék- vagy bármilyen szöget. 

Ahogy pajaci írta (pedig neki kategóriákkal jobb gyalugépe van) : "gerendát" odaba**ni a steller helyett és kész :)

A következő anyázás a rövid és lemezből készült vastagoló asztal miatt szokott lenni. Repítő egyszerű de nagyszerű megoldása jó lehet bárkinek.

Vastagsági asztal nagyobbítás mozgó asztalú gyalugéphez

Tegnap a fix asztalú vastagsági gyalugépek asztal nagyobbítása volt a téma, ma a mozgó asztalú kombinált gépek asztal nagyobbítása következik. Egy olcsó kategóriás Einhell kombinált gyalugépet használok, ezen fölül egy egyengető asztal van, alul pedig egy vastagsági gyalu. A[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128548

Megnyugodtam, hogy nem csak én vagyok troll hangulatomban :D

Előzmény: 409 (128541)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128547
Előzmény: ultima (128544)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128546

Ja meg a vastagoló asztal kurblija

Jó hogy én találtam ezt a gépet :) de azt feltételeztem, hogy biztos csak a képről maradtak le a tartozékok

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128545

Amit én nem látok és fontos lenne az a steller és az elszívó adapter

Előzmény: ultima (128543)
ultima Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128544

Ez a Scheppach HMS 850 Gyalugép típus lenne???
A képeken nem látszik a felirat.

Az eladó szerint se a gépen, se a dobozán nincs típusjelzés. :-(

Előzmény: gergey (128536)
ultima Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128543

Pont ilyesmire gondoltam!

Ilyen tanácsokat (is) várnék!

Köszönöm.

Mi az, ami hiányzik, azaz minek kellene még hozzá lenni??

Előzmény: gergey (128536)
rferi Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128542

Átalig. Esetemben ez kb 120mm kéne legyen

Előzmény: 409 (128524)
409 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128541

Kapcsold be!!!   :DD

Előzmény: Pillanatragasz (128540)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.12 0 2 128540

Adventi küszürűm 😂😂😂😂

Paco155 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128539

"A Zatikból egzóták. Amerikai dió, amarabt, tigris, citrom,"

Előzmény: elemes (128537)
elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128538

látom már, csak lapozni kellett

Előzmény: stolaz (128534)
elemes Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128537

vov, milyen faanyagot használsz?

Előzmény: stolaz (128527)
gergey Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128536

Megéri az árát? Mall-on 85E ez a gép és van rá 2 év gari. Úgy látom, hogy itt egy csomó minden hiányzik róla.

Előzmény: feketefelhoo (128535)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.12 0 0 128535

Asztalok síkjai legyenek párhuzamosak. Mondjuk ehhez nem árt egy hosszú vonalzó. Esetleg két vonalzóval azt is meg tudod nézni, hogy el van-e tekeredve a két asztal egymáshoz képest. Kések élein ne legyen csorba - bár ezt talán mondani sem kell. Elszívócsonk mindenképp legyen hozzá. A gép jó hangos, az ne zavarjon. Szerintem most ennyi jut eszembe. Ránézése ez egy új gép

Előzmény: ultima (128526)
stolaz Creative Commons License 2016.12.11 0 1 128534

Véletlen két egyforma képet raktam be. Itt a javítás. Természetesen ezek nem festett, vagy pácolt fák. A Zatikból egzóták. Amerikai dió, amarabt, tigris, citrom, stb. Viaszolás után gyönyörű színeket adnak.

stolaz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128533

Hát....., ez telitalálat volt!

Előzmény: halaloszto (128529)
stolaz Creative Commons License 2016.12.11 0 1 128532

Előzmény: halaloszto (128529)
Peter Antal Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128531

Sziasztok, keresek precíz fa cnc forgácsoló, díszítő műhelyet Budapesten, ahol mindenféle szép, művészi dolog készül egyedi designok megvalósításához 3d tervből.

pajaci Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128530

Járasd sokáig üresen, gyalulj vele minél többet, tekergess el rajta mindent végállásig.

Alkudj belőle.

Előzmény: ultima (128526)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128529

váza

Előzmény: stolaz (128527)
ultima Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128528

Azon a vidéken eléggé jellemző az osztrák lomi...

Persze nem biztos, hogy ez az eladó is közülük való, vagy akár jó is lehet a terméke...

Előzmény: Mr.Gabson (128492)
stolaz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128527

Feladvány: Mi fog ezekből készülni? Eddig 424 db van készen.

ultima Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128526

"Tessék :

http://www.jofogas.hu/fejer/Scheppach_egyengeto_es_vastagsagi_gyalugep__220V__59419522.htm?first=1

Mondjuk az a jó ezekben a gépekben, hogy szinte árukban el lehet adni őket, minimális veszteséggel, ha esetleg mégsem felelne meg."

Ezt nézegetem már egy ideje... Ez van nekem elérhető távolságban.

Az a helyzet, hogy nem volt még soha ehhez hasonló gépem.

Ha ki tudom próbálni, szemrevételezni, mit kell ill. érdemes mindenképpen megnézni?

Milyen problémák lehetnek, amire figyelni kell???

Előre is köszönöm a tanácsokat!

Előzmény: feketefelhoo (128440)
ultima Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128525

Nem.

Előzmény: feketefelhoo (128475)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128524

Biztos vagyok benne, hogy nélküle is meg tudod csinálni.  :)  Milyen mélyen szokás összecsapolni az ajtót?

Előzmény: rferi (128522)
krizsi_l Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128523

Ha áram alá kerül a motor akkor a forgórészt a mágneses tér megfoja hosszirányban, de nem tudom ez mennyiben szünteti meg a kotyogásból származó hibát.

Előzmény: s-works (128520)
rferi Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128522

Kis mélységekig. Nekem meg kéne gyártanom 3 ajtót, szobára. Azért, ha lenne itt a közelemben ilyen, hamar meg tudnám szokni.

Előzmény: 409 (128517)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128521

Azért mertem ajánlani, mert nekem is ilyen van (90 E) Mindig utáltam ezeket a dekopir fűrészeket, de ezzel rájöttem, csak azért, mert amik eddig voltak azok hulladékok. Ahogy a reklám mondja, tisztább, szárazabb érzés.  :))

Előzmény: Arti13 (128514)
s-works Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128520

Sziasztok!
Én is nézegettem a Lidl felsőmaróját, szétnéztem a piacon is, de teljesítményben, a finomállító meglétében és a 3év Lidl garanciával szerintem elég jó vétel.
https://www.lidl.hu/hu/Ajanlataink.htm?articleId=727
Nekem a mostani Skil is kottyan hosszirányban picit, de ez munka minőségét nem befolyásolja. Lehet nagy fordulatnál eltolódik valamelyik végállásába és ezért nem kóvájog.

Előzmény: krizsi_l (128499)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128519

Ha maradsz a WD40-nél, ez csak idő kérdése. A ragacsot is oldani fogja. De inkább az a gond, hogy megdagad tőle a gumi. Ha cseréled a bandázst, akkor (szerintem) ne a gyáriját vedd (ha lehet egyáltalán venni), hanem olajálló gumicsíkot. Sajna elég körülményes csíkot venni, ezeket táblában forgalmazzák.

Előzmény: arvaiz69 (128516)
wtman Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128518

Mostanság csak a hegesztéssel van elfoglalva.

Előzmény: Törölt nick (128486)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128517

"Kellő szerszám hiányában egy álom marad nekem is ez a megoldás,"

Véleményem szerint, hobbiszinten ez egy teljesen felesleges gép. Ugyanezt ugyanilyen egyszerűen meg lehet csinálni felsőmaróval is. Nem igazán értem ezt a szögletes/kerek problémát sem. Csaponként kb. félperc kerekre faragni a végeit, ami többségében amúgy sem látszik a kész tárgyon.

Előzmény: Törölt nick (128471)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128516

Szia! 

Amióta az alsó kerékre felragasztottam a bandázst, azóta nem esett le. Remélem a felső ragasztás is sokáig bírni fogja. Ha elengedné a ragasztás, akkor veszek hozzá új bandázsokat, akkor azzal megint sokáig bírni fogja.

Előzmény: 409 (128504)
wtman Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128515

Azért gondol(hat)juk ezt, mert mindig csak az olcsó kínai tömegtermékeivel találkozunk. Ha kicsit lejjebb gördítünk a listán, akkor láthatjuk, hogy még mindig igen komoly kínálattal dolgoznak, sok ezer eurókért.

Előzmény: Kamelot (128479)
Arti13 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128514

Köszönöm a segítséget mindenkinek, ezt a gépet én is nézegettem. A másik jelöltem: http://www.megatool.hu/dw331k_qs_dewalt_dekopirfuresz_618 

Előzmény: 409 (128502)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128513

"A Zipper gyalu kései megegyeznek vele."

Az lehet, de Ő gyártani akar.

Előzmény: kukta5508 (128461)
pajaci Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128512

Kézi körfűrészről beszélek.

Előzmény: Pillanatragasz (128509)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128511

"...elég erős illata van"

:DD  Finom vagy és nőies....  :))    Rohadt büdös. 

(a szarvasfaggyú viszont szagtalan. Gyógyszertárban vásárolható)

Előzmény: Pillanatragasz (128507)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128510

"Mi volt a probléma a csapágyakkal,"

Széthullottak.

"meg a csapágyházakkal?"

Amit Vajk is írt, a menetek elsőre elfogytak belőlük. Aztán a meghajtás oldalt a második szétesés és a velejáró tengely elkopás után átalakítottam nagyobbra, így másik csapágyházat kellett csinálni. Na, azzal nincs is baj azóta.

Úgy tűnik (lekopogom...) lassan kifogynak a betegségei, mostanában már nem kell alakítgatni.

A kés ilyen:

Tengelykopás, alatta az eredeti csapágyház

Előzmény: masterflash (128458)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128509

Körfűrészt nekem bonyolult szàlítanom robogóval màszkàlok.

Előzmény: pajaci (128508)
pajaci Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128508

Miért nem körfűrésszel vágod? Csak oda használom a dekopírt ahová muszáj.

Előzmény: Pillanatragasz (128498)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128507

Van szappannàl jobb hogy jobban csússzon a fűrészlap.  Parafin és juhfaggyú fele fele arànyban megolvasztott keveréke.  Beleöntöd egy konzervdobozba mikor megkötött kihűlt kiesik magàtól. A csúszóasztal  talpát kentem be vele egy ujjal könnyedén mozog. De gyalugépasztalra is  szoktam kenni meg kézi fűrészek oldalára. Födeles dobozba tárold elég erős illata van az egerek szeretik  holnap kefotózom meglátod hogy megrágták. 😂

Előzmény: arvaiz69 (128501)
masterflash Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128506

Hát akkor nincs más megoldás, veszel olajálló gumiszalagot, szerintem érdemes szövetbetéteset tenni erre a célra, és továbbra is fújkálod a WD-40-el. Gondolom, pálmatexel fel lehet ragasztani!?

Még esetleg a parafa, jöhetne szóba, de majd megmondják, hogy az jó e vagy nem!?

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128505

Ez a vágó tényleg jó  ha még lessz egy nagyobb kaliberű munkám beszerzek egyet.

Előzmény: 409 (128500)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128504

Akkor most el kell döntened, hogy WD40 és időnként bandázs csere, vagy mással tisztítod.  Áldozatok nélkül nincsen győzelem.

409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128503

Ulambu vagyok, ez erre akart válasz lenni...  128492

Előzmény: 409 (128502)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128502

Vagy, hozzátesz még 8eft-ot és vesz egy új GST 90 BE-t, vagy E-t. Garanciával.

Előzmény: Törölt nick (128495)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128501

Szia! 

A legyantásodott szalagfűrészlapra menet közben ráfújom a WD40-et, és ez pillanatok alatt eltávolítja. Először el sem akartam hinni, hogy ilyen gyorsan és egyszerűen is lelehet tisztítani a lapot. 

Míg nem fedeztem fel ennek a sprének az előnyét, ha legyantásodott a szalag mindig le kellett szedni és a kint a műhely előtt hígítós ecsettel  tisztítottam. 

Elég körülményes volt egy-egy ilyen tisztítás, és sajnos többször előfordult olyan is, hogy a tisztítást követően 5 perc elteltével megint kifogtam egy gyantásabb fa fűrészelését és bizony megint takarítanom kellett. 

A WD40 használata nagyon  megkönnyíti a tisztítást, igazi Isten áldása! :-)  Fűrészelés közben ha gyantásodik a lap, hallani lehet hogy a szalag hangja hangosabb lett, ilyenkor fogom a WD40-et és ráfújok, pár másodperc elteltével megint halkan jár a szalag.

A kezdetek kezdetén szappant nyomtam a szalag oldalához, de nem éreztem, hogy átütő sikert értem volna el vele. 

Előzmény: masterflash (128457)
409 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128500
Előzmény: Pillanatragasz (128498)
krizsi_l Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128499

Sziasztok

Újként a fórumon szeretnék némi infót kérni. A Lidlben iymét kapaható felsőmaró. Visszaolvastam, nagyon negatív dolgokat nem találtam, de inkább rákérdezek: érdemes-e megvenni ? Elsősorban nem az "ennyiért nem kapsz jobbat" érdekel, hanem a használhatósága.

Volt egy kibontott doboz, megnézegettem fogdostam. Ami kissé aggaszt az a tengely hosszirányú kb 0,5-1 mm-e holtjátéka. Radiális kotyogást nem észleltem.

Apósom zöld Bosch POF500-áasát használtam eddig, de azon nem tapasztaltam kotyogást.

Asztalba építhető megoldásban gondolkodom, ahhoz keresek valami elfogadható árú, elfogadható pontosságú gépet.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128498

Szallagparkettához van valamilsen nekivaló vágólap?  Szobánként egy bosh keményfànak való lap szétkopik. Lassan befejezem 80 négyzetméternél tartok.

Előzmény: halaloszto (128491)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128497

Nagyon szép ajàndék  gratulálok. Én is vennék valamit csak nincs akinek.

Előzmény: Törölt nick (128490)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128496

Az szuper ha olcsón hozzájutottál s kettőhöz. Én azért ragaszkodok az sds hez  mert van mikor  egy nap 20 szor kell  vágóélt cserélni s macerás imbuszkulcsal  de mivel neked kettő van ezért még  azt se kell cserélj max összetekerednek a kábelok.

Utálom a szerszámcserét meg a + mozdulatokat .egy gyalugépem volt s azzal egyengettem vastagoltam martam csaplyukat fúrtam csíszoltam  ...fele idő szerelgetéssel telt.

Most csavarozógép ből is három van egyikkel fúrok másikkal zenkolok harmadkkal csavarozok. Így már haladósabb a munka.

Előzmény: pajaci (128493)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128495

Semmi :) Hyundai oszt' kész:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135300539&t=9104263

De ha rákeresel arra hogy "hyundai planer" -> mindent hoz ki csak nem ilyen Hyundai kombináltat. Olyan mintha sosem létezett volna :)

Amúgy anno Rahed Lee rendesen szétszedte, gyak. (elektra beckum) HC 260 klón.

Előzmény: feketefelhoo (128487)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128494

Lehetséges hogy az én zöld bosh dekopir fürészemet nyugat európának csinàltàk ,semmi panaszom rá.  Én is elfogyasztottam párat.  Pappírdobozos is volt 30 eurós ,az is tartott két évet igaz az első héten elgörbült a talpa, egy régebbi black és deckerről átraktam  . Aztán szétszakadtak nájlon fogaskerekek.

Előzmény: halaloszto (128491)
pajaci Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128493

Vaterán vettem 2db vadiúj dekopírt, valami sosem hallott márkanévvel. 2200Ft (kettőezerkettőszáz) volt darabja. Az egyikbe egyenesvágó, a másikba kanyarító lapot tettem. Bosch Metabo lapokat használok, azok lehet többe vannak mint egy gép.

Előzmény: Pillanatragasz (128489)
Mr.Gabson Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128492

Egy utazást meg-érne Sümegre

15-éves egyébként, Bosch gyártmány, SDS szerszámcsere és nem-tűnik leharcoltnak:

http://epitkezes-kert.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/ipari_gep_barkacsgep/fureszgep_vagogep/bosch_wurth_dekopirfuresz_szurofuresz_furesz_650w_dekopir_2405868470.html

Előzmény: Arti13 (128488)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128491

én ennek pont az ellenkezőjét vallom. még sosem zavart hogy egy darab imbuszkulccsal kell szerszámot cserélni benne. és a lézer meg csicsa micsa dolgok mind olyanok, amik miatt kevesebb pénze marad a gyártónak arra, hogy maga az alapfunkció jól működjön.

ha azonos pénzért kapok egy lézeres vonalzós sds szerszámcserés gépet kofferben, meg egy mezei dekopírfűrészt papírdobozban, melyiknek lesz több réz a motorjában és lesz precízebb a megvezetése?

a lényeg hogy legyen rajta előtolás (pendel, pengelengetés), anélkül már egy deszkában is nehéz mozogni vele. és a lidl akciós lapok hulladékot aprítani valók, melóhoz kell venni márkás lapot, nem olyan drága egyesével.

Vajk

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128490

http://www.megatool.hu/bosch_pst_800_pel_szurofuresz_kofferben_7372?keyword=Bosch%20PST%20800%20PEL%20sz%C3%BAr%C3%B3f%C5%B1r%C3%A9sz%20kofferben

2 napja ilyet rendeltem apámnak karira :)

Remélem tetszeni fog neki, eddig csak olcsó vackokat vett mindig oszt mindig be is fürdött velük (mondjuk én is kíváncsi leszek rá milyen, nekem se volt még jó minőségűm...)

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128489

Nagyon ződ bosh is jó választás. Olyat érdemes amelyiknek szerszám nélküli a lapcsere sds rendszer. Fújja a levegőt maga előtt é as világít is  ,meg van előtte egy átlátszó plexid amin vannak piros vonalak azzal nagyon könnyen lehet egyeneset vágni. Ne sajnáld a lóvét érte sokat fogod használni ...vagy nem .

Előzmény: Arti13 (128488)
Arti13 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128488

Segítséget szeretnék kérni dekopírfűrész vásárlás kapcsán, milyen márkát ajánlotok max 50.000 Ft-ig. Nem napi használatra kell, de olyat szeretnék ami nem 1 évet működik, megbízható. Dewalt, Makita és kék Bosch amit eddig néztem.

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128487

Ez az ! Mi lehet a típusa ?

Előzmény: Törölt nick (128486)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128486

Rahed Lee volt az és nagyon el van tűnve a kolléga ...

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=137678837&t=9104263

Előzmény: feketefelhoo (128443)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128485

Na azé' ! :)

200-ért adja a gyalut külön. Mondjuk ehhez a géphez tényleg nem árt az az elszívó

Előzmény: 409 (128456)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128484

Erősen penge vagyok ma .😀 

Székből lombfűrészgép asztal ... Pont jó a magasssága is.  És ha megbír egy embert  akkor a gépet is elbírja.  Csak a hátát kell lefűrészeljem (van flexem) s rácsavarozzak egy lemezt arra a gépet...

.  

Előzmény: Pillanatragasz (128478)
motor-os Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128483
Előzmény: masterflash (128481)
kukta5508 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128482

Nekem is 8-as van 

Igaz hogy szinte teljesen átalakítva.

Csak a ház+ a 

tengely és az apróságok.

Motor,új kések,erős alap,görgök az előtolás segítésére.

Idáig kb 70-80-e a költségem a gépre de szerintem engem kiszolgál. 

Előzmény: halaloszto (128467)
masterflash Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128481

Elnézést kérek a műértőktől, nem vagyok jártas a faipari gépekben. Ránézésre nekem úgy tűnik, mint a többi. Látni, fogni kéne, hogy lehessen érezni, hogy mi van benne!?

Az einhell-t nem tartom túl sokra, nekem az a kategória, ami alá nem vagyok hajlandó menni barkácsgép vásárlásakor. De amióta a Lidl jó minőségű olcsó gépekkel lep meg, azóta már nem veszek ebből sem, ha nem muszály.

Ferm, Güde, Strauss is halott, pedig ez utóbbi nem volt rossz, de valami történt ott is!

Előzmény: Kamelot (128479)
motor-os Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128480
Kamelot Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128479

Ez a szerinted neve nincs márka 20 évvel ezelőtt sokkal nagyobb név volt mint az einhell asztalos témában. Most már lehet hogy nem az.

Előzmény: masterflash (128459)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128478

Aggyisten.

Körfűrészre felszereltem a ciklont de mindig kellett  kapcsolgassam a porszívót . Hajladozás közben eszembe jutott a szám gépem master skave kapcsolója.  Amit meg is csináltam  fűrészgép oldalára kivezettem a kapcsolóból egy konnektort abba dugom a porszívó csatlakozóját. S lám hajladozás már a multé.

Körfűrész kapcsolója indítsa a porszívót is.

Remélem nem pontosan volt kalibrállva a kapcsoló nem fog leégi a plussz 1200 watt terheléstől. De ha mégis erősebbet veszek .

Aztán kipróbáltam a tolóasztalt  1 mm  fél méteren szerintem ennél pontosabban nem is lehetne megcsinálni mert megszorulna a csúszka.

Első munkám a tolóasztallal a tyúketető.  Még a lappancs nyító mechanikáját kell megcsináljam neki  és a tetejét.

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128477
rferi Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128476

Ha csinálni akartok ilyen vésőgépet, szerintem a kapunyitókhoz használt fém fogasléc/fogaskerék páros lenne a legmegfelelőbb.

A vázat le lehet hegeszteni, és a mechanikai megoldásnak legjobb és legegyszerűbb az a módi, amit a videoban is láttunk: felül a moci, alatta a fogasléces megoldás, és a kettő között a forgást egy reteszhornyos tengely/hüvely kombó vinné át.

Előzmény: masterflash (128474)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128475

Te vetted meg ?

Előzmény: ultima (128460)
masterflash Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128474
Előzmény: MN 3100 (128468)
masterflash Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128473

Ha ilyenben gondolkodsz, akkor arra érdemesebb egy kézi présgépet venni. A fúróállvány nem ilyen erőkre van kitalálva, karja, fogasléce megadja magát, de az oszlop sem biztos, hogy szeretné.

A videóban üti a vésőt, és nem csk nyomja statikusan.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128472

Ill. itt jöhet képbe esetleg a dremel multigép, rá egy vékony késlap és a fúróval két oldalt előkészített részt bevágom. A késein meg van osztás gyárilag, így látom is kb mennyire haladtam mélyre vele. De sokkal szebb és gyorsabb a maró + kiigazítás

Előzmény: Törölt nick (128471)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128471

Szia

Én egyre inkább azon agyalok, hogy marógépnek csinálok egy alap sablont oszt jónapot.

Körfűrésszel megcsinálom az ellendarabot, lekerekítem és kész (vagy ezt is maróval). Kellő szerszám hiányában egy álom marad nekem is ez a megoldás, pedig mennyivel jobban néz ki ahogy csinálják (bár a pontos kivitelezés itt is kulcs)

Átlátszó műanyaglapom van (bár viszonylag vastag, meg nem mondom mi a pontos neve az anyagnak :)), így lehet maróval egész pontosan dolgoznom is

MN 3100 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128470

Körülbelül így, ahogy írod.

Van egy korábbi FERM asztali

fúrógépem, a 350W-os.

Ennél meg lehetne gondolni

a forgó tengely stabil rögzítését.

Hát a kottyanás. Sajnos ez

mindegyiknél megvan.

Lecseréltem egy WorkZone 500W-ra.

(Az megérne egy külön misét, hogy

érdemes volt-e.)

Péter

Előzmény: halaloszto (128469)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128469

azt hiszem értelek. kellene hozzá valahogy elfordulás ellen rögzíteni a tokmányt, nem? és nem fent a szíjtárcsánál, mert utánna még kotyog. és a fogasléc, ami előtol, nem tudom hosszútávon szeretné-e. egy próbát megér.

MN 3100 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128468

Szervusz!

Néztem azt a fúró-csaphelyvéső szerszámot,

amelyiket célgéppel használt.

Szerintem, szóba sem jöhet egy ilyesminek

a (WorkZone, Parkside, Einhell, stb.) klón

asztali fúrógépben történő értelmes

használata.

Olyan szerkezete, mozgató karja volt a

filmbeli gépnek, amelyet a barkácsgépek

meg sem közelítenek.

Viszont. Azon agyalok, hogy milyen lenne

egy barkács fúrógépbe befogni egy nyél

nélküli vésőt és pusztán lenyomással vésni.

Előny: pontos koordinálás, függőleges

vésés, korrekt mélység...

Hátrány: befogó szerkezet, erőlködés,

véső törés...

Mit gondoltok? Érdemes-e belemélyedni

a feladatba.

Péter

Előzmény: kukta5508 (128462)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128467

az egész hobbizással az a gond, hogy mindenképpen a skála közepén vagyunk. a szakmában megszokjuk hogy van egy elérhető maximum, és arra kell törekedni, de itt ez nincs így. nincs hibátlan barkácsgép. sok pénzért vannak profi (szakmára való) gépek, de ha lenne is pénzed rá, nincs hozzá helyed. szóval minden gépnek vannak hiányosságai, és itt a fórumon az arcodba is tolják őket. nincs mese, úgy kell megvenni az egyiket, hogy előre tudod mi a rossz rajta :)

Ha van rá 300, akkor kell venni egy metabot és kész. Ha több, akkor a holzmann és társai között lehet nézelődni, több benne az anyag, időtállóbb a dizájn, de lehet hogy kicsi bénaságok meg akadnak benne.

Ez alatt a kínai 8 vagy 10 colos aluasztalos gép nem egy világvége. Nekem is a 8as van, fekete és matrix címkre van rajta.

- A két asztal nem szokott tökéletesen egy síkban lenni, és nem állítható. Van aki komoly lakatosmunkával megcsinálta, de lehet élni vele. Úgy értsd, hogy ha egyengetsz, az egyik feléből pár tizeddel többet vesz le, ha nem forgatod, akkor sok tolás után lesz benne 1-2mm ék.

- az előtolás szíjhajtásában a spéci szíj szétmállik. régebben nem lehetett kapni szíjat, de mostanában állítólag a hunyadi importőrnél lehet. én mázlista vagyok, kaptam hozzá kettő pótot, és még mindig az eredeti van benne, a két másikat csak rakosgatom. a tapasztalatokból úgy tűnik, volt rossz széria is, meg vigyázni kell hogy ne olajozd össze. plusz a nagykerék amit hajt egy siklócsapágynak sem csúfolható valamin fut, amiben a gyári zsír bekeményedik és ragacsossá válik, szorul mint állat, nem használ a szíjnak. én újkorában kimostam és vékony olajat teszek bele néha, van aki átalakította tűgörgösre.

- a gyalutengely csapágya kicsi és nem örökéletű, ki lehet cserélni. nekem megette a tengelyt mire rájöttem, fel kellett hegeszteni, de azóta jó. a csapágyház egy vicc, lemezbe vágott menet tartja, kellett rá ragasszak anyát epoxyval hogy újra össze tudjam rakni.

- a motor hőkioldóval nekem nem volt gondom. egyszer cseréltem eddig kefét, akkor szétszedtem, meglepően igényesen legyártott motor. 

- vastagolás közben elállítódik. én csináltam egy szorítót a kurbli tengelyére, így tudom fixálni.

a fenti problémáknak nálam kb a fele merült fel, tíz év alatt!!!!! hobbira használom, de volt már hogy hirtelen kellett gyártani 80 méter 4x4cm lécet.

Vajk

halaloszto Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128466

azt a hirdetést én is nézem egy ideje. újonnan a metabo hc260 300, de néha 280ért meg lehet kapni. ez meg egy kb 20 éves masina, legyen bármilyen megkímélt, mégis 20 éves. van hozzá egy elszívó, ami érték, de nem tudom mekkora, tippelni tudok hogy nem ér 30nál többet. 

ami érdekes, hogy német ebayon meg hirdetésekben néha lehet találni régi metabo 260as gyalugépet 400eur körül. fórumokban azt írják, hogy jó, csak mivel már kifutott, nincs hozzá alkatrész. de nem találtam hogy mi lenne az a pótolhatatlan alkatrész. annak a dizájnja nem ez a mostani, ami az elektra beckum klónja mind, eléggé másképp van szerkesztve.

Előzmény: 409 (128456)
pali923 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128465

Ha jól láttam, gőzölős vasalóval csinálta, és valószínűleg ugyanazon okból, amiért nedves ruhával át szoktuk törölgetni csiszolás előtt: ha megduzzadnak a rostok, utána simább lesz a felület.

Előzmény: kukta5508 (128462)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128464

Én EZT a kést vettem a Hyundai-ba, tudtommal az összes 8" klónba passzol

Előzmény: kukta5508 (128461)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128463

asztalos ismerősömnél ezt sosem állították, amikor dolgoztak a gépen, igaz, az egy ipari acélöntvény tank, azon ez az alkatrész meg sem rezzent, olyan merev

Székely bácsi hazamegy az állatkertből és beszámolót tart a komájának.
-Láttam az állatkertben zsiráfot.
-Az milyen?
-Tudod, milyen a ló?
-Igen.
-Na, a zsiráf is olyan, csak hosszú nyaka van, hosszú lábai és barnás-foltos.
-És mit láttál még?
-Zebrát.
-Az milyen?
-Tudod, milyen a ló?
-Persze.
-Na, a zebra pont olyan, csak fekete-fehér csíkos.

-És mit láttál még?
-Tigrist.
-Az milyen?
-Tudod, milyen a ló?
-Igen.
-No, a tigris az nem olyan!

kukta5508 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128462

Miért kel vasalni a fát gyalulás előtt?

kukta5508 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128461

A Zipper gyalu kései megegyeznek vele.

Előzmény: 409 (128453)
ultima Creative Commons License 2016.12.11 0 0 128460

Már valaki el is indult! :-)

Előzmény: pali923 (128392)
masterflash Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128459

Az a bajom ezzel a géppel, hogy ez is olyan, mint az einhell, elég lutri így megvenni egy ilyen neve nincs gépet. A hyundai se egy nagy név, de mégse a legalja.

Azért nem értettem, ezt a steller témát, mert az asztalos ismerősömnél ezt sosem állították, amikor dolgoztak a gépen, igaz, az egy ipari acélöntvény tank, azon ez az alkatrész meg sem rezzent, olyan merev.

masterflash Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128458

Mi volt a probléma a csapágyakkal, meg a csapágyházakkal?

A késben milyen lyukak vannak, ami miatt nem lehet utángyártani?

Azért érdemes megvenni apróbb otthoni munkákhoz, fel lehet javítani?

Nem várok csodát ennyi pénzért, de olyan gép meg nem kell, ami haszálhatatlan!

Előzmény: 409 (128453)
masterflash Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128457

Pontosan nem értem, hogy a gyantát le akarod szedni a wd40-el, vagy csak feloldja az eltávolításhoz?

Feloldani denaturált szesszel is lehet, kenni meg esetleg viasszal, faggyúval!?

Előzmény: arvaiz69 (128442)
409 Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128456

Hopp, ezt a 128443-as hsz HC260-as gépéra akartam írni.

Előzmény: feketefelhoo (128454)
stolaz Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128455

*Egyszer unalmamban elkezdtem összeszedni a netről, hogy hányféle néven találok ilyen gépeket. 15-20 körül abbahagytam :)

"Unalmamban"?  Az mi? Vagy milyen?

Előzmény: feketefelhoo (128429)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128454

Melyik fele ?

Előzmény: 409 (128452)
409 Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128453

Nekem a 8"-os Hyundai van. Nem igazán van olyan része, amit ne kellett volna javítani, átalakítani.

Csapágyak, csapágyház, késtengely, meghajtás egyes elemi, emelőszerkezet. A hőkioldót kidobtam belőle, semmire sem jó, de legalább folyton leállította a gépet. A vezetője ahogy írták, használhatatlan. Nem csináltam másikat, mert döntő többségében vastagolásra használom. A vastagoló asztalát hosszabbítottam meg, az eredeti az csak egy tréfa. Az egyengető asztalának állítása is pontatlan.

Késeket nem lesz egyszerű gyártani hozzá a rögzítésre és az állításra szolgáló lyukak miatt.

Előzmény: masterflash (128426)
409 Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128452

Vastagságiként hirdeti és a képek alapján megeshet, hogy nincs meg az egyengetőasztalának az egyik fele.

409 Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128451

Szénhidrogén tartalmú anyagot sose fújjál/kenjél mezei* gumira.

Az FBS sem az igazi. Talán jobb lett volna kicsit kivágni a gumiból és megnyújtva palmatex-vel visszaragasztani. Szerintem valamilyen alkohol tartalmú oldószerrel takarítsd a szalagot, de csak a szalagot.

* van olajálló gumi is, annak nem árt.

Előzmény: arvaiz69 (128435)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.10 0 1 128450

Na ezek a kis apróságok tetszenek a legjobban

motor-os Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128449

Nekem már volt 2 garnitúrám. Most vettem még 4-et. Illetve a Jézuska hozza.

Szeretem.

Előzmény: csjoco74 (128418)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128448

SZiasztok!

Gábor vagyok es szeretnek elkészíttetni egy általam kigondolt játékot. Ha valaki elkészítené nekem tisztes honoráriummal akkor írjon a vargha01@citromail.hu-ra.

Itt van nehany kép izelitőnek.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128447

Készül a karácsonyfadísz is 😂  erősen jó dolog a nyomtató igaz amióta megvan  A4 es pappírral gyújtom a tűzet annyi selejtet termeltem. Volt hogy 40 oldal dokumentum nyomtatása vége fele kifogyott a pappír . Mikor teleraktam pappírral. Nem folytatta a nyomtatást hanem előlről kezdte. Máskor mm helyett colban nyomott ki jó sok oldalt ....kétszer😂😂😂.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128446

Csalán  . Rátettem az egyenes vonalzót keresztbe a fürészgépen s mindkét oldalon le van  hajolva a segédasztal . Kicsít erősebbnek gondoltam. Tudom nem öntvényasztal de akkor is.

Előzmény: apaf3j (128439)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128445

Találtam egy kicsit bővebb leírást a kicsiről, ilyenem van nekem is

http://faesztergalyos.hupont.hu/5/hyundai-sdb-8-egy-gyalu-csupan

Előzmény: masterflash (128431)
elemes Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128444

felénk a csalánt nevezik így, de nem biztos, hogy mindenütt

Előzmény: apaf3j (128439)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128443

Ez se tűnik rossz vételnek, csak ez másik árkategória :

http://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Elektra_Beckum_HC260_gyalugep___elszivo_59330842.htm

Jut eszembe : valaki a fórumról vett egy ilyen HC260 klónt - tán Hyundai-t - igen jó áron, de nem emlékszem ki volt az.

Az milyen márka volt ?

arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128442

Szia!

Köszönöm, akkor jól tippeltem. Nem tudom, mivel lehetne helyettesíteni a WD40-et, ami hatékony is. 

Előzmény: masterflash (128436)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128441

Vagy csinálhatja azt is legrosszabb esetben, hogy lapos oldalt legyalulja, asztali körfűrésszel oldalát 90 fokra levágja mind két oldalt majd bedobja vastagolni :D

Semminél jobb, de nem egy szíp megoldás :D

Előzmény: feketefelhoo (128438)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.10 0 1 128440

Tessék :

http://www.jofogas.hu/fejer/Scheppach_egyengeto_es_vastagsagi_gyalugep__220V__59419522.htm?first=1

Mondjuk az a jó ezekben a gépekben, hogy szinte árukban el lehet adni őket, minimális veszteséggel, ha esetleg mégsem felelne meg.

apaf3j Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128439

:) Mi az a csihány? 

Előzmény: Pillanatragasz (128437)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128438

Például egy deszkát úgy szokás gyalulni, hogy először megegyengeted a lapját, így lesz egy sík felületed. Majd ezt a sík felületet a stellernek támasztva meggyalulod az élét. Ezután jöhet a vastagolás.

Na most az esetek többségében a lapra merőleges élre van szükségünk, így nem baj, ha a steller is merőleges az etető asztalra. (Az az asztal, amelyikről indítod a gyalulást) Viszont ha a steller gagyi, nyeklik-nyaklik, akkor nem fogja tartani a merőlegest, álladóan ellenőrizni, meg állítgatni kell.

Viszont én nem foglak se rá-, se lebeszélni :) A jó árhoz : az én kis Hyundai-om 54.000 volt. Illetve volt előtte 2 másik, talán Woodstar amiket 40 körül adtam-vettem, igaz használtan. Szerintem jófogáson is van 1-2 másodkézből, ha nem ragaszkodsz a garihoz.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128437

A workzone körfűrészem oldakasztalai is vékoby pléből vannak gyenge biliplé a tánasztékok is.  Csak a helyet foglalja nem ér egy kas csihányt.

masterflash Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128436

Igen, biztosan az a problémája, a wd40-ben petróleum is van, ami bizonyos gumikat meglágyat, és fel is szívja a gumi. Ki kell őket szárítani, és talán jó lesz. Gumi tömítésekkel jártam hasonlóan, csak én áztattam, a másfélszeresére dagadtak, félretettem őket egy hónap alatt nagyjából az eredeti méretre álltak vissza.

Előzmény: arvaiz69 (128435)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.10 0 0 128435

Sziasztok! 

Ma fűrészeltem a szalagfűrésszel és fűrészelés közben a felső kerékről leesett a gumi bandázs. Szerencsére nem szakadt el. Visszaraktam, de rövid fűrészelést követően megint leesett a kerékről.  Jobban megnéztem a bandázst mi lehet a baj. Azt vettem észre, hogy kissé kinyúlt. Lehetséges, hogy azért nyúlt ki, mert mikor a szalagfűrészlap legyantásodik, akkor WD40-el sprézem a szalagot? A sprézett szalag közvetlenül érintkezik a szalaggal, nem tudom ez okozhatja-e a gumibandázs kinyúlását?  A fűrészgép egyébként januárban lesz három éves. Lehetséges, hogy ezeknek a gumibandázsoknak ennyi a kihordási idejük?

Egyébként pár hónappal ezelőtt az alsó kerékről is leesett a gumibandázs. Akkor F.B.S akvárium rakasztóval visszaragasztottam, azóta nincs gond vele. A felső kerékre is ezzel a ragasztóval ragasztottam vissza a gumi bandázst. Most szárad a ragasztás, majd holnap letesztelem milyen lett!

A szalagfűrészgéppel történt kényszerpihenő lehetőséget adott, hogy végre az asztali körfűrészgépre felrakjam a hetekkel ezelőtt megvásárolt Makita M-Force fűrésztárcsát. A fűrészgép vezetőjének felfogatási helyéből kicsit még reszeltem, mert eddig mintha ferdén fűrészelt volna. Aztán ki is próbáltam! Kicsit még mindig oldalazva vág, de ez már nem olyan zavaró, szinte észre sem lehet venni.  Az új fűrészkorong vágási felülete nagyon szép. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!