Köszi Uraim! Igen, ennyi volt a probléma, szívócsonk nélkül nem ment... Egyébként véleményetek mi erről a csodáról? Nem tűnik egy gyakori darabnak, nem is egy Makita az látszik :D Esetleg hol tudnám pontosan megtanulni a használatát? Hobbiasztalos/ Youtube vlogok mennek, de azért mégsem ez lenne az iskola alapja :)
Reméljük csak ennyi a probléma. Én ezt a biztonsági kapcsolót utáltam a körfűrészen (ezért is írtam le, sokat szerencsétlenkedtem vele), többet anyáztam miatta, mint bármi mással, apám szintúgy, először nem tudta ő se használni :D
A strauson nincs ez a piros védő rész, kellemesebb is a munka vele, igaz rúgásra viszont nem áll le, le kell nézni a kikapcsoláshoz :)
nyilván nem jó semmire, maga is elismeri. csak arra jó, hogy megnézd, belinkeld ide, mi is megnézzük, és dőljön a reklám, neki meg a bevétel. a manusz kompletten ebből él.
a csíkok a kihordó görgőtől vannak, mert megállt az anyag. ahogy írod, csak vastagolsz. nem csúszik eléggé az anyag. nagy a fogás amit vettél. nekem asszem 3mm egy körfordulat a tekerőn, negyed fordulatnál nagyobb fogást nem nagyon szoktam venni.
a másik ami lehet, hogy nem csúszik eléggé az asztal. az asztalt is lehet pucolni, gyertyázni, szappanozni, teflonsprézni, meg az anyag sem mindegy milyen. ha szőrös, durva, az nem csúszik jól. nem szégyen kézzel segíteni neki kicsit, tolni, húzni. plusz amint a felső oldala egyenes, tolni fordítva, hogy az asztalon a már gyalult felület csússzon.
egyengetéshez bele, vastagoláshoz a tetejére kell tedd az elszívó tölcsért, és annak a rögzítő bizbaszát be kell told az asztal oldalán a lukba. ha aláhajolsz, látod hova mennek a kábelek, az ott egy kapcsoló, csak ha benne a kulcs akkor engedi menni a motort.
Nem tudom minden kombigép ugyanúgy működik-e, de pl. az enyém (Metabo HC 260) egyengető üzemmódban nem indul el csak ha betoltam alá a porelszívó csonkot (ez kapcsol egy mikrokapcsolót) és fel van rakva a másik, fogadó asztal (másik mikrokapcsoló).
Szerintem nálad is errefelé érdemes keresgélni először. Tehát legyen egyengető üzemmódban és tedd be alá az elszívó csonkot.
Én még csak messziről láttam ilyen gyalugépet, de éppen a napokban említette valaki, hogy bizonyos védőfedelek mikrokapcsolókat működtetnek, ezért ha azok nincsenek a helyükön, akkor nem megy a gép. De persze piacon vett holmik esetében bármi lehetséges... Majd a hozzáértők megmondják a tutit :)
Még elég új vagyok itt, de máris egy kérdéssel fordulok hozzátok. Szabadidőmben sokat barkácsolok, különösen faipari munkákkal szoktam vacakolni, mert nagyon szeretem. Régóta vágyam volt egy Kominált egyengető/vastagoló gyalugép. Sikerült is a minap szert tennem egyre a piacon. Igenám, de (bár újnak látszott) elindulni már nem nagyon akarózik neki. Bedugva be van, Kity DRA260 a pontos típusa, van rajta egy védő a kapcsoló felett, valami gyerekzárnak tűnik. Bedugtam, áram alatt van, megnyomom a gombot de semmi. Elfelejthettem valamit? Van valami rejtett biztonsági kapcsoló? Vagy sz*r az egész? Kicsit ódzkodtam tőle, valami kevésbé gagyi, nem kínai darabra vágytam, de sajnos csak erre volt most keret.. Köszi a mielőbbi válaszokat! :)
Meg egy apró tanács: amikor az utolsó darabot méretezed, inkább hangyaf*sznyit nagyobb legyen a palást kerülete, mint a vödör alja. Sokkal könnyebb a vödör alján egy kis rést betömni, pl forgács meg ragasztó keverékével mint szenvedni a palást végső ragasztásakor, hogy a két széle végig összeérjen és a ragasztó ott is kibuggyanjon /nemigen nyúlós a palást :)/. Ragasztó: gondolná az ember hogy ennél a munkánál nem érdemes sajnálni, azért ne öntsd túlzottan nyakon mert 40-szer kell letörölnöd (ha jól sikerült a szegmensek illesztése, akkor csak belülről). Én mindkét vödörnél inkább kisebb likon nyomtam ki a ragasztót, cserébe viszont jól bedurrant az alkarom mire a 40 csíkot kinyomtam.
Na, hajrá :) Dehogy lesz az gyújtós, inkább szép, 40 szegmenses elnyűhetetlen forgácstároló.
Nem tudom tűzöd-e őket mint én vagy ragszalagozod mint SzuperMárió. Akárhogy is, ha javasolhatok valamit: csak 39-et ragassz/tűzz össze elsőre, a szárazpróbakor, amikor a vödör alja köré próbálod. Így meglátod hogy az utolsót kell kicsit megnyesni (túllőttél a méreten) vagy kell még mellé egy kis darab (alálőttél), vagy épp szerencséd van és pont beleillik. Nekem az első fahordómnál óriási szerencsém volt, a másodiknál (arról már nézted a videót) látszik is hogy a legszélső darab jóval rövidebb -> túllőttem pár századdal/tizeddel, vagy a vödör alja lett kisebb kicsivel mint 40 centi. Csakhogy én összetűztem mind a 40-et, így szedhettem vissza az utolsót.
A behúzóhengeren a "bordákat", mivel a forgácstól igen csak piszkos volt, egy élesebb csavarhúzóval egyesével leszedtem és drótkefével óvatosan letakarítottam. Aránylag azt mondanám újszerű az állapota.
Egy ilyen leírást kerestem amit a gyalukés beállításáról linkeltél. Végignézem, vagy olvasom ( még nem volt rá időm) és megpróbálom úgy beállítani.
De ha az asztalok felületének síkja nincs egyben akkor hiába állítja a kést pl. a vastagolóhoz, az egyengetőnél ettől nem lesz jó. Nem gondolnám, hogy egy csálén álló asztalsík esetében az lenne a követendő technika, hogy a másikat is hozzáferdítjük :-) Ha egyáltalán van erre mód.
A léces módszer arra kiválóan alkalmas, hogy a kések forgácsolási síkját az asztalhoz igazítsuk. Minimális szögeltérés ezzel még kompenzálható, de itt nem milliméterekről van szó.
Anno a suli tanműhelyében nagy ipari gépeken tanultuk, gyakoroltuk a faipari géptant. Az ottani többtonnás öntvényvázas gépeknél csak mérőórával állítottuk a késeket. Az mérőóra egy íves fémkonzolba volt rögzítve, ezt a konzolt illesztettük a késtengelyre. Csak a késtengely felülete volt a viszonyítási mérőpont, tized mm pontosan ehhez igazítottuk a késeket. Fel sem merült, hogy az asztalok, vagy a tengely síkja eltérhet és a késeket egy ferde asztalhoz állítsuk. Azoknak síkban kell lenni, ha nincsenek, akkor be kell először állítani. Ha nincs egyéb állítási lehetőség, akkor ki kell hézagolni. Valami megoldást biztosan lehet találni.
Normális esetben a vastagoló és az egyengető asztalának síkja párhuzamos. Az enyémen a kivezető asztal szöge még egy kis mértékben állítható, de sok gépen még ez sem. Ha a vastagoló és az egyengető asztal síkja és a késtengely tengelyvonala nem párhuzamos akkor megette a fene. Ha az egyengetőnél a léces módszerrel a kések és az asztal egy síkba vannak állítva, akkor a vastagolásnál sem lehet gond. Ha mégis van, akkor az asztalok és a késtengely tengelyvonal síkját kell valahogy összehozni, lévén ugyanaz a késtengely gyalul alul is és felül is. Késekkel csak tizedeket illik kompenzálni.