Keresés

Részletes keresés

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129198

Maradok az eredeti tervnél. Levágom a gyürűket. A nutba nem fogom tudni összeszorítani a dongákat.

Előzmény: Pillanatragasz (129197)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129197

Két 8 mm res lemez a végével gondoltam összeragasztani lapra. Alul tenném az egyiket másikat fölül  de az alsónak maradna válla az mindig megtelne porral . A fölső közepéből kivágnék egy 15 cm átmérőjű kört..  csak sz összeragasztás miatt gondoltam ha könyebb lenne.

Előzmény: Törölt nick (129196)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129196

Ha nem vágod le, nem fogok érteni valamit. Hogy lesz levehető teteje? Min ül fel a ciklonos fedél?

Előzmény: Pillanatragasz (129193)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129195

"Nem tartják síkban a táblát,"

Ők önmagukban nem, de kis segítséggel (hintaló anyaga táblásodik, pont a linkelt szorítóiddal), plusz 3 egyenes léc és kisebb szorítók megoldják. Ilyen kis szélességben legalábbis. (van jópár leesett 18mm-es rétegelt csíkom, élére állítva jók erre).

/csak ne így állítsd le a szorítókat, ahogy én: bummn egy pofon érte/

De nagyobb benyúlású szorítókkal szélesebb anyagnál is jó lehet ez a módszer. Illetve ha elég ilyen unis szorítód van, egyiket egyik oldalról, másikat másik oldalról, koppig az anyagra tolva - valamennyire az is tartja a síkot.

A nagy táblásítót gondolom "ipari" mennyiségű táblásításnál érdemes használni. De volt aki megépítette otthon, láttam róla itt képeket. Talán MN 3100 (Péter) volt az?

Előzmény: torony78 (129190)
SchefferJ Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129194

Szaunát csinált már valaki házilag?

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129193

Még nem értem oda hogy teljesen levágjam a gyürüket.erősen gondolkozom hogy levágjam e ?

Előzmény: Törölt nick (129191)
pajaci Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129192

Amilyen hosszú csövet teszel hozzá, olyan hosszú lesz a szorítód, akár 2m-es. Ez az előnye.

Előzmény: torony78 (129190)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129191

Ha még nem vagy túl a gyűrűvágáson. Ha a felső gyűrűt vágod, és éppen a belső ívét:

A.: vagy ne vágd végig teljes mélységben, és  dekopírral vágd körbe (van elég hely hozzá a nútban) majd asztalba épített maró és alsócsapágyas tisztítómaró:

a gyűrű miatt jó ha asztalba építed, a kieső közepe (a vödör alja) miatt éppen nem kellene.

B.: rögzítsd a vágófelületen a belső ÉS a külső gyűrű anyagát is. Bocs' ha ez triviális - nekem régebben nem volt az. Rondán nagyot tud csattanni a maró mikor körbeér az utolsó menetben. És ugye nincs szabad helye ezért kicsit "megszorul" a marószár a belső és külső körív közötti nútban. Megállt a szívem egy pillanatra. Viszont megtanultam :)

Előzmény: Pillanatragasz (129188)
torony78 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129190

Miben jobbak (ha jobbak) ezek a szorítók táblásításra, mint a kommersz csavaros asztalos szorítók?

Nagyobb erőt tudnak kifejteni? Nem hiszem.

Nem tartják síkban a táblát, viszont ezek meg igen. Mikor használjuk mégis inkább az elsőnek linkelt szorítókat?

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129189

8 mm res nutba szépen találnak a dongák 😂 

Előzmény: Pillanatragasz (129188)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129188

Kösz a tippeket , így már könnyű hordót csinálni ha mondják a trükköket. Mivel nincs szallagfürészem (még) ezért felsőmaróval vágom az alját ,tetejére gallért.

Előzmény: Törölt nick (129164)
gergem Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129187

Köszi mind a kettőtöknek. Sajnos nekem ez így tényleg sok idő lenne most :(. De ami késik... :)

Pillanatragasz: youtube eddig is ment, ill. a fórumot is olvasom folyamatosan, sok minden infó jön, de a rendszerezettség miatt lehet jobb a suli. Motivál is ráadásul, hogy csináld végig, járj be, foglalkozz vele. Most, amikor van időm, akkor foglalkozom vele, ami eléggé változó beosztást jelent. 

Előzmény: elemes (129186)
elemes Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129186

off

Két év * heti két délután tanítási időben, de ha jól megy a suli, elnézik az alkalmi

hiányzásokat, persze alapos okkal (függ iskolától/tanártól, de akár 20-30%-ot is).

Osztálytársak jó fele zsibbasztó (sem képesség, sem érdeklődésa szakma iránt).

Tanárok fele zsibbasztó (azaz többet tudsz náluk, de ennek nem adhatsz hangot).

De igazából mindenütt (minden munkahelyen) ez a helyzet, szóval nem meglepő.

Csak azért írom le, hogy aki idealizált világot vár, azért ne lepődjön meg nagyon.

Pozitívum: praktikus fogások, módszerek. Az elmélet fele hasznos (fele nem).

Többnyire régi, de ipari minőségű gépek használata (ez hátrányt is jelent, mert

ezután sokkal feltűnőbbek lesznek a kinézer barkács cuccok silánysága és hibái).

Ha van benned hajlandóság ilyesmire, a tanarakon és az osztálytársakon keresztül

megismerkedhetsz egy másfajta gondolkodásmóddal - kinyílik, színesedik a világ.

(Felnőttként sokszor eléggé bezárkózunk saját társadalmi közegünk világába aztán

mindenki mást hülyének tartunk.) 

Előzmény: gergem (129183)
motor-os Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129185

Heti 3 nap, kedd, szerda, csütörtök du. 2 -től kezdünk. Kedden elmélet kb 6-ig.  A műhelyben egyik tanárral 5.25-ig, a másikkal van, hogy 7.30-ig vagyunk. Mostanra már csak 3-an maradtunk tanulók. Egy szakoktató kolléga (autóvillamosságis) és a főnököm. :-) Nincs feszkó. Le kell dolgoznom a kiesett időt. Reggel fél órával hamarabb kezdek és hétfőn, pénteken este 6-ig maradok. Nem mondom, hogy nem fárasztó, de alig várom, hogy mehessek a műhelybe.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129184

Egyszerübb tárgyaktól indulva iskola nélkül is elég szépen lehet fejlődni,  yutub videókon  szerszámkezelést  mindent el lehet lesni. És sok sok gyakorlat .  

Egy jótanács: éhesen és kanosan ne fogjál neki cirkulázni.

gergem Creative Commons License 2016.12.19 0 0 129183

Elgondolkodtam én is ezen az esti képzésen már párszor, csak mindig az jött ki, hogy nagyon sok idő. Meg tudod írni, hogy mennyire igaz ez? Mármint a gyakorlatban heti szinten hány napon, hány órát vesz el a tanfolyam? Ill. mennyire néznek ki a többiek maguk közül? Köszi!

Előzmény: motor-os (129182)
motor-os Creative Commons License 2016.12.19 0 1 129182

"én infós vagyok, sosem mutatta meg nekem senki, aztán .. youtube -> használgatom -> tapasztalom -> elrontom -> újra csinálom -> ha valamit nagyon nem kóser és nem értem itt megkérdezem"

Én is. Pont így, csak még hozzá beiratkoztam 2 éves asztalos szakmunkás képzőbe. Esti felnőttoktatás. A 2. szakma ingyenes. Nagyon ajánlom mindenkinek aki megteheti.

Bár a Youtube is nagyon sok oktatóanyagot kínál. Igaz többnyire angolul. No de amit lát az ember az mindegy milyen nyelven van.

Előzmény: Törölt nick (129181)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.19 0 1 129181

Mindenekelőtt állítsd be a gépet. Sokáig én is úgy használtam, hogy kicsomagoltam aztán hadd szaladjon. Öreg hiba ...

Asztalok síkban legyenek (az etető a fogadóhoz képest). Vastagoló asztal párhuzamos legyen a tengellyel -> pajaci írta szintén 2 napja a jó tippet, hogyan ellenőrizd. Azt hogy a beállításokat hogyan kell megcsinálni, nos erre is rá lehet jönni, én most nagy hirtelen minden manual nélkül csináltam az enyémen. De a te modelleden ha megölnek sem tudom megmondani hogyan kell (ha lehet). Gondolom gugli segíthet, vagy ha ez vmi klón gép és hasonló van itt valakinek, akkor tud esetleg segíteni.

Mert aztán okulhatsz bárkitől is ha rosszul van beállítva a gépsárkány :)

Azt hogy ezt hol oktatják (mármint az asztalos képzésen kívül) .. passz. Ha az online elérhető anyagok nem jók ... Keress egy asztalos ismerőst/szomszédot :) Nemtom ... én infós vagyok, sosem mutatta meg nekem senki, aztán .. youtube -> használgatom -> tapasztalom -> elrontom -> újra csinálom -> ha valamit nagyon nem kóser és nem értem itt megkérdezem -> általában tudnak segíteni a fórumtársak.

Előzmény: Jozzylen (129180)
Jozzylen Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129180

Köszi Uraim! Igen, ennyi volt a probléma, szívócsonk nélkül nem ment... Egyébként véleményetek mi erről a csodáról? Nem tűnik egy gyakori darabnak, nem is egy Makita az látszik :D  Esetleg hol tudnám pontosan megtanulni a használatát? Hobbiasztalos/ Youtube vlogok mennek, de azért mégsem ez lenne az iskola alapja :)

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129179

Reméljük csak ennyi a probléma. Én ezt a biztonsági kapcsolót utáltam a körfűrészen (ezért is írtam le, sokat szerencsétlenkedtem vele), többet anyáztam miatta, mint bármi mással, apám szintúgy, először nem tudta ő se használni :D

A strauson nincs ez a piros védő rész, kellemesebb is a munka vele, igaz rúgásra viszont nem áll le, le kell nézni a kikapcsoláshoz :)

Előzmény: halaloszto (129176)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129178

nyilván nem jó semmire, maga is elismeri. csak arra jó, hogy megnézd, belinkeld ide, mi is megnézzük, és dőljön a reklám, neki meg a bevétel. a manusz kompletten ebből él.

Előzmény: Törölt nick (129162)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129177

a csíkok a kihordó görgőtől vannak, mert megállt az anyag. ahogy írod, csak vastagolsz. nem csúszik eléggé az anyag. nagy a fogás amit vettél. nekem asszem 3mm egy körfordulat a tekerőn, negyed fordulatnál nagyobb fogást nem nagyon szoktam venni.

a másik ami lehet, hogy nem csúszik eléggé az asztal. az asztalt is lehet pucolni, gyertyázni, szappanozni, teflonsprézni, meg az anyag sem mindegy milyen. ha szőrös, durva, az nem csúszik jól. nem szégyen kézzel segíteni neki kicsit, tolni, húzni. plusz amint a felső oldala egyenes, tolni fordítva, hogy az asztalon a már gyalult felület csússzon.

Előzmény: gábor 321 (129140)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129176

egyengetéshez bele, vastagoláshoz a tetejére kell tedd az elszívó tölcsért, és annak a rögzítő bizbaszát be kell told az asztal oldalán a lukba. ha aláhajolsz, látod hova mennek a kábelek, az ott egy kapcsoló, csak ha benne a kulcs akkor engedi menni a motort.

Előzmény: Jozzylen (129171)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129175

Szia

Ugye a piros védőfedelet felhúztad és a zöld bekapcsolóval próbáltad indítani?

Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de tisztázzuk inkább :)

Ha a védőt nyomod meg az a leállítót nyomja meg.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129174

Na megelőztél. Mondjuk tutinak nem tuti, meg lenni szagértő se nagyon .. de ez a tapasztalat :)

Előzmény: apaf3j (129172)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129173

Üdv a fórumon :)

Nem tudom minden kombigép ugyanúgy működik-e, de pl. az enyém (Metabo HC 260) egyengető üzemmódban nem indul el csak ha betoltam alá a porelszívó csonkot (ez kapcsol egy mikrokapcsolót) és fel van rakva a másik, fogadó asztal (másik mikrokapcsoló).

Szerintem nálad is errefelé érdemes keresgélni először. Tehát legyen egyengető üzemmódban és tedd be alá az elszívó csonkot.

apaf3j Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129172

Szia!

Én még csak messziről láttam ilyen gyalugépet, de éppen a napokban említette valaki, hogy bizonyos védőfedelek mikrokapcsolókat működtetnek, ezért ha azok nincsenek a helyükön, akkor nem megy a gép. De persze piacon vett holmik esetében bármi lehetséges... Majd a hozzáértők megmondják a tutit :)

Jozzylen Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129171

Sziasztok!

Még elég új vagyok itt, de máris egy kérdéssel fordulok hozzátok. Szabadidőmben sokat barkácsolok, különösen faipari munkákkal szoktam vacakolni, mert nagyon szeretem. Régóta vágyam volt egy Kominált egyengető/vastagoló gyalugép. Sikerült is a minap szert tennem egyre a piacon. Igenám, de (bár újnak látszott) elindulni már nem nagyon akarózik neki. Bedugva be van, Kity DRA260 a pontos típusa, van rajta egy védő a kapcsoló felett, valami gyerekzárnak tűnik. Bedugtam, áram alatt van, megnyomom a gombot de semmi. Elfelejthettem valamit? Van valami rejtett biztonsági kapcsoló? Vagy sz*r az egész? Kicsit ódzkodtam tőle, valami kevésbé gagyi, nem kínai darabra vágytam, de sajnos csak erre volt most keret.. Köszi a mielőbbi válaszokat! :)

Üdv, Frédi

Tschaby Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129170

Nos ahogy írtam a fiam 7 hónapos múlt, és épp tanul ülni.

Hogy mit szeret ... jelenleg nagyjából azt ha segítek neki ülni :)

De a gyíí pacizást bírja. Arra mindig vigyorog. Tehát a hintaló nem lehet nagy mellényúlás.

Viszont most szétkaptam a körfűrészt, mert így 6 év után helyrerakom a ferdénvágás problémát.

Miután kitakarítottam a bennragadt fűrészport, és kihajtottam a denevéreket, megállapítottam, hogy az Einhell-t tervezők nem voltak teljesen hülyék.

Egész egyszerűen lehet állítani a ferdeséget párhuzamosságra (a vezetőhorony-fűrésztárcsa viszonylatban).

Csak fel kell bakolni - mert ilyen hidegben én alá nem fexek - és lehet matatni.

Aztán csinálhatom a tolóasztalt, ami régi tervem. (Megvettem régen a "hozzá való vágódeszkát", de meg kell néznem nem kezdte e ki az idő ...) :)

Eztán jön a kisasztal a lányoknak dióból, és aztán a ló.

Közben megspékelve pár műhelyprojekttel.

Szóval sima ügy...

Megköszönöm a felajánlást, ha majd gyártod, néhány képet küldhetnél. ahogy összeáll a dolog.

Előzmény: Törölt nick (129129)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.18 0 0 129169

Én meg neked :)

Előzmény: motor-os (129130)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!