Keresés

Részletes keresés

neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128068

Így már értem. Úgy tűnik, az asszociációs képességem még alszik. :o) Innom kell egy kávét.

Nem egészen off, amit írsz, elvégre FA lopást akarnak megakadályozni. :o))

Jut eszembe!

Szombaton a Gerecsében túráztunk. Átmentünk egy irtáson: öreg erdőt vágtak ki, éppen kásztázták a rönköket. 80-as átmérőjű bükkök is voltak köztük.

ÉS: egy hatalmas vadcseresznye! Sosem láttam még ekkorát! A legalább nyolc méteres, sima, egyenes rönk alsó átmérője legalább 60, felső kb.40 centi volt. Kívül-belül makkegészséges, gyönyörű színű. A nyálam csorgott, és csak reménykedtem, hogy nem azért volt a kihordó út szélére lökve, mert hulladéknak tekintik... 

Egy vénséges tölgy is volt pár száz méterre az irtástól. Ez valamiért gyökerestől dőlt ki, keresztben az úton. Éppen csak kivágták a pár méteres részt belőle, ami az utat elzárta. A hatalmas lomb az egyik oldalon, a tuskó egy jó méteres törzscsonkkal a másik oldalon. A vágásnál kb. egy méter volt az átmérője! Az a pár méteres rönk, amit kivágtak belőle, szintén csak az út mellé volt tolva. Ez is teljesen ép, egészséges, életerős fa volt.

Nekem az a tuskón hagyott, majd' egy köbméternyi "darabka" is jó lett volna, vagy a korona, amiben harmincas átmérőjű ágak voltak...

:o)

Előzmény: elemes (128062)
jcsapo Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128067

Szia!

Nem a házi barkáccsal van a gond, hanem ezeknek a perselyeknek nem lehet fából házat készíteni. Ha gyártáskor még el is találod a jó méretet az idővel meg fog változni, kitágul. Mivel a fa élő anyag, ezért a páratartalommal és hőmérséklettel is sokat változhat. Ehhez a házat acélból, vagy alumíniumból kell elkészíttetni a kívánt tűréssel, dörzsárazva. A házat azután már beépítheted a fa szerkezetedbe.

Ez a persely az olcsóbb megoldás, de van az Igus-nak a lineáris csapágyakkal kompatibilis terméke is, természetesen húzósabb árral. Persze ha a persely házát nem tudod olcsón elkészíteni, vagy elkészíttetni, lehet, hogy ez az olcsóbb.

Írod, hogy a lineáris csapágynak van tömítése és az jól is működik. Én ezt elhiszem, de nekem az a tapasztalatom, hogy egy forgó és alternáló mozgást végző csapágynál, poros környezetben ez a tömítés nem sokáig lesz a helyzet magaslatán és a belső golyók nagyon nem szeretik a szennyeződést.

Lehet, hogy én maximalista vagyok a gépépítés terén és a golyós lineáris csapággyal is kellően hosszú ideig jól fog működni az oszcilláló csiszolód, de én nem ezzel a megoldással készíteném el a berendezést.

Előzmény: Törölt nick (128051)
torony78 Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128066

Én a Bauhausban vettem egy 4 db-os cseresznyés készletet műanyag tokban, meg 3 db szólót élvédővel. Az utóbbiakon mindegyiken van valamilyen karcolás, de nem a fémen, hanem a fémet védő (?) átlátszó filmrétegen - nyilván védi a rozsdásodástól, vagy nem tudom. A műanyag tokban lévők karcmentesek voltak. Először én is kicsit csalódott voltam, mikor kézbe vettem a karcosakat, de aztán eszembe jutott, hogy mire is akarom használni őket. Feltételezem, hogy a tok nélkül árult darabok a szállítás, rakodás, tárolás során ki vannak téve az ütődésnek, szóval valahol érthető a szépséghiba.

A második csalódás akkor ért, mikor levettem az élvédőket, mert valamelyiken csorba volt, aztán eszembe jutott, hogy úgyis meg fogom élezni (megtanultam és elfogadom, hogy nincs olyan szerszám és gép, amit leveszek a polcról és rögtön tudom használni).

Most, hogy mindegyik szép és veszettül éles pengét kapott, öröm és boldogság.

Nem hiszem, hogy az anyagminőségben lenne különbség, a külalakot lehet csak lehúzni egy cseppet, de védőtok nélkül mit várhat az ember.

Majd a téli szünet után referálok, hogy mennyire tartják az élüket, mert nekem ez a legfontosabb szempont. Összehasonlítom majd egy Stubaival a tartósságot.

Előzmény: generátoros (128036)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128065

Nagyszerű. :)

Előzmény: halaloszto (128064)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128064

köszönöm mindenkinek! most jövök a tűzoltó utcai aldiból, megvan a cucc!

Előzmény: 72pt (128063)
72pt Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128063

Sikerült venni? Megnéztem, itt még van 2. Pénteken Pesten dolgozom.

Előzmény: halaloszto (128038)
elemes Creative Commons License 2016.12.06 -1 0 128062

ja, a vályogvetésről jutott eszembe. és mondta az egyik szocmunkás, hogy aki elkezdi maga brikettelni a tüzelőjét, az később már nem jár ki az erdőre fát lopni. de ez nem ebbe a topicba tartozik, le is szállok róla.

Előzmény: neduddgi(én) (128061)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128061

???

Ezt most hogy érted? Hogy jön ez ide?

Pillanatragasz kérdezett egy módszert, én meg leírtam. Egyébként erről jut eszembe: a forgács/fűrészpor adagolásával kell leginkább vigyázni, mert ha túl sok megy bele a keverékbe, akkor kiszárírva szétmállik.

A pontos arányokat nem tudom. Cimborám évek óta készíti ezt a fajta tüzelőt. Az alapanyag gyakorlatilag ingyen, vagy majdnem ingyen van. Csak eléggé időigényes a "gyártás". (A cimborám és a felesége is rokkantnyugdíjas, egész nap otthon vannak.)

Mondjuk lehetne "gépesíteni": papír daráló, szalma daráló, nyesedékzúzó, betonkeverő, présgép, szárítókamra... Csak így már valószínűleg többe lenne a villanyszámla, mint a tüzifa megtakarítás, és a beruházás sem térülne meg soha.

Cimborám egyetlen, ehhez használatos elektromos eszköze egy kissé átalakított nyesedékzúzó. A többit megoldja kézi erővel.

Előzmény: elemes (128059)
pali923 Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128060

Ezek a hülye németek meg a szemétből is tüzelőanyagot gyártanak. Csak azokat az anyagokat szedik ki belőle, amik robbanhatnak (pl. elemek), a többiből meg a barnaszénnel megegyező fűtőértékű tüzelőanyagot csinálnak. A szemét felét elégetik így. Lerakókba (=szeméttelep) alig 1%-ot tesznek. Nálunk a lerakás aránya meg vagy 50-60%.

Előzmény: elemes (128059)
elemes Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128059

off

talán nem véletlen, hogy a máltaiak a cigánytelepeken működtetik az ilyen kézi, fűrészpor+gyaluforgács+újságpapír brikett préseket, leginkább alapanyagból (forgácsból) van kevés

Előzmény: neduddgi(én) (128058)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128058

A fabrikettet igen, amiről én írtam, az egy keverék anyag.

Le kell darálni, vagy szét kell tépkedni a papírt, a szalmát, száraz kerti gizgazt. Be kell áztatni vízbe, hozzá lehet keverni (ha van) fűrészport, forgácsot. Amikor már szinte pépesre ázott, bele kell tömni a sablonokba, aztán hadd nyögjön a prés. A kész téglákat a napon ki kell szárítani, és ennyi.

Gyakorlatilag ezek éghető hulladélkból filcesített téglák.

Azt tudom, hogy az arányokat el kell találni ahhoz, hogy szárítás után se essenek szét a brikettek. Szárítani meg úgy lehet, mint a vályogtéglákat.

Előzmény: Pillanatragasz (128003)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128057

"(tudod a szamurájkardokat akár 300.000 szer hajtogatják)"

Ezt azért gondold át még egyszer.

Előzmény: mezcalito (128052)
kuperta Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128056

Csatlakozom!

Én is vettem oszlopost, a motor átszerelését tervezem a 3f asztali fúrómra.

De összerakva jól muzsikál, halkabb mint a zsinóros fúróm (jó van egy kis lemez rezgés a burkolatnál), viszi a pánthely fúrót, pontossága nekem elég. Egyenlőre így használom.

Előzmény: Viktor34 (128009)
peti970 Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128055

Dekorspan megyeri út 51

Előzmény: s_tibor13 (128020)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128054

olcsón könnyű túladni a gépeken. ha valaki felajánlana tizesért egy triton marót, simán megvennéd...

Csak akkor ha 3 év garanciát is ad hozzá és számlát :)

Előzmény: halaloszto (127938)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128053

Látod nem kell letakarni a rendszámot ha a plébános adja meg a címet. :)

Előzmény: 409 (127934)
mezcalito Creative Commons License 2016.12.06 0 1 128052

szia szokásos dilemma vagy jót vagy olcsón. ha jót akarsz venni vésőből akkor mondok pár márkát: Stubai, Pfeil , Lie nielsen, Robert Sorby ezek még a számunkra elérhető de nem olcsó dolgok, itt akár könnyen kifizethetsz egy Lie nielsenért 30.000Ft/ db vagy akár drágább..... van ennél magasabb minőség is japán kézzelkovácsolt extra hiper valami (tudod a szamurájkardokat akár 300.000 szer hajtogatják) kb ez a kategória de ez már egy amerikainak is drága tehát ezeket meg sem néztem. annyit hozzátennék hogy nem érdemes belefektetni nagyon jó vésőbe ha nincs kihasználva ÉS nem tudod szakszerűen megélezni mert ezeket is egy pillanat alatt szétégetheted  meg nem is adnám oda a sarki késélezőcsákónak hogy Béla húzd mán át ecce kécce.

egyéni tapasztalat: próbáltam felvenni a kapcsolatot a Pfeil és a Stubai gyártókkal levélírás stb basztak válaszolni.

Ha nem vagy hardcore vésőhasználó meg nem vagy fafaragó, hegedűkészítő akkor vegyél egy Narexet.

belinkelek neked egy hasznos kis vidit: 

Előzmény: generátoros (128045)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128051

Szia! Engem ez a H7 tűrésű ház "idegesít" kicsit. Írtad hogy a házban nyeri el a végleges méretét.

Aztán olvasgattam a lapon.

http://www.igus.hu/iPro/iPro_02_0001_0000_HUhu.htm?c=HU&l=hu

http://www.igus.hu/wpck/2332/iglidur_toleranzen

Így látom hogy a d1 max tűrés 0,124mm, min. tűrés - gondolom ide kellene megérkezni a házba préselés után - 0,040mm, azaz nekem ezt kell elérnem a megfelelő méretű házzal.

Nos én eddig a csapágyaimat (a golyósokat és 2 lieárist) rétegelt lemezbe préseltem. A golyósok 6004-esek, 42-es külső átmérővel -> van 42-es forstnerem, szépen szűken, préselve mennek bele.

A lineárisok (20mm-es tengelyhez 32mm külső átmérőjű csapágyam van (ő az) -> van 32-es forstnerem -> belefúrom a rétegeltbe, szépen szorosan illeszkedik.

De ezeknek a pontossága nem függ attól, hogy 32,05 vagy 31,95 a furat mérete - ha jól sejtem.

Ha jól értem ez a műanyag persely akkor nem fog kotyogni a tengelyen, ha PONT olyan házba préselem bele ami utána sem nem tágul, és PONT annyira szoros a furat ami előidézi a 0,040 mm tűrést. Nos azt nézem, hogy a 20mm-es tengelyhz való G-sorozatú csapágy 22mm külső átmérővel kapható, (így 1mm-es fallal rendelkezik ) ebből nincs más választék. Tehát nekem egy 22? 21,95? nem tudom milyen méretű furat kell ahhoz hogy a műanyag persely jó legyen. Attól félek, hogy ha veszek egy 22-es forstnert (mert az nincs, szóval venni kellene de veszek, már ki is néztem)  az pont egy kicsivel nagyobb furatot csinál (a forstner és/vagy a fúróm tökéletlensége okán) mint amit kellene. És akkor "kuka" a persely ("kotyog" benne a tengely?). Nem a kevesebb mint 3 eurós kiadástól félek ... csak hogy nem tudom megoldani házi eszközökkel a megfelelő furatkészítést.

Ezt jól látom? Lehet ehhez olyan házat kapni, ami megfelelően van előkészítve? És utána ezt a házat fúrnám/vésném bele rétegelt lemezbe.

Azt írtad hogy a lineáris csapágy porvédelme nehezen megoldható. Én tényleg nem értek hozzá, csak azt figyeltem meg hogy ez a csapágy (amit linkeltem fent) kívülről egy gumigyűrűvel rendelkezik. Amit ha rátolok a tengelyre, gyak. "cuppog" rajta. És a belső kenőanyagra, ami elkezd a tengelyen is megjelenni ilyenkor, ha rászórok egy kis fűrészport, a csapágy szépen tolja maga előtt a cuccot. Azt rosszul gondolom hogy ez "porvédett"?

De én továbbra is a tartósabb megoldás felé mennék, csak "fosok" ettől a "home made H7 tűrésű" csapágyháztól.

Előzmény: jcsapo (127140)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.06 0 0 128050

Köszi! :)

Max lelkes hobbista lennék akinek az átlagosnál több a szabadideje. Meg nem fosok belefogni az ismeretlenbe. 

Az Asztalos klubba azért ... végülis, minden vásárba kell egy bohóc :D Biztos jókat röhögnének.

De elmenni (hacsak a modik nem "küldenek") nem mennék. Egyszerű okai vannak ennek:

- szeretek ide járni, tanulni

- zavarni talán nem zavarok senkit
- de ha mégis, kitalálták a fórumon ezt az okos dolgot, és akinek nem tetszik a sok fa**ságom az úgyis rápittyent erre :D

"Látom, Te nem olyan vagy, aki
félreteszi a működő, de nem
teljesen kész berendezéseit.
"
Öööö ... khmm.

Inkább azt mondanám, hogy több lovon ülök mindig. De mivel nem az epsomi derbin indulok -> a ménes sem szalad szét. Szegény szalagcsiszolóm most ki van herélve, annak a motorja van a korongcsiszolóban. A szalagban már bizonyította hogy jó a 750W, de nem akartam még egy ugyanilyet venni, amíg nem látom hogy a korongba is elég a teljesítménye. De mivel annak bizonyult így a korongcsiszolóban benne hagyom és a szalagba veszek egy másik ugyanilyen motort. És ha az is meglesz szépítgetem őt is tovább. De az januári projekt.

Csak az a baj, hogy fél szemmel már a következő áldozatra nézek: oszcilláló hengercsiszoló. Ha az is meglesz, egy ideig nem építek semmilyen gépet az tutifix ... de őt még hasznosnak tartanám. Már ahhoz is megvan jópár dolog, csak szembejött jcsapo kolléga aki úgy néz ki ért is a dologhoz (na őt inkább nevezheted profinak :-), és most megakadtam. De mindjárt kérdezek is tőle egyet ezzel a műanyag persellyel kapcsolatban.

Előzmény: MN 3100 (128044)
409 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128049

"ÉS megint leírom, hogy nem szeretem hallani azt , hogy a fához ez is elég."

Mások meg azt nem szeretik hallani, hogy - ugyan még egyetlen lyukat sem fúrtam vele, de akkor is szar ez a gép -...

Előzmény: generátoros (128045)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128048

..és aki megvette használta senki se mond rosszat róla. 😁

Előzmény: Pillanatragasz (128047)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128047

Furógépet használtad is ,vagy csak ránézésre mondassz véleményt róla?

Egy évvel ezelőtt is meg akartam venni csak akkor GPS lebeszélt róla mondván visszafelé nem forog. Közbe rájöttem hogy nekem nem is kell visszafelé forogjon.    Pont ma délelőtt fúrtam vele laposvasat 8 as furúval 600 as forfulaton volt az ideális teljesítménye. Forgácsolta mint az esztergakés.  Utánna kell olvassak hogy milyen sebességgel hajtassam a különböző vastagságu furószárakat .

Mostanig csak pozitív élményeim vannak vele..nem hegedű hogy szépen szóljon , aztán fába is pontos  fafúróval ..fémfuróval elmászott a furat. A fordulatszámkijelző a mélység meg a lézeres irányzék  a lámpa a gyorstokmány mind okosan van kitalálva.  Jó kis barkácsgép ..ja hogy drága ..igazából kurvákra is költhettem volna ezt a pénzt de így sokkal hasznosaban fektettem be.

generátoros Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128046

lehet akkor ilyet veszek. köszi az infót, eddig nem ismertem ezt a márkát. csak viccből mondom, talán valami damaszkuszi  migráns szaktekintélyt kellene kikérdzni?

Előzmény: halaloszto (128043)
generátoros Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128045

Szia! Nem az észt akarom én itt osztani. Egyszerüen csak arról van szó, hogy belelkesültem én is erre a bpd40- re és csak egy kövér hajszálra volt az a pillanat amikor már meg is rendeltem volna.  A bauhausos látogatásom az inkább a favéső miatt jött létre. vannak vésőim öreg apám korabeli / MÚLT SZÁZAD ELEJE KÖZEPE/ elhasználódtak és szeretnék újakat de jóminőségű acélból. A csersznyés logós is van köztük de elégették köszörülés közben és nem túl jók már.  Aztán csak véletlenül láttam meg a fúrót és volt alkalmam megtapizni. Tehát ez a szemrevételezés tántorított el tőle. A vörösréz kábelsarút kifúrni az nem csak a fúró tesztje, hanem a kezelőjének a mínősítése is. nem egyszerű dolgok ezek. A tengelybe belefúrni az inkább csak beállítás és leszorítás kérdése és sem szaktudást és profi gépet nem igényel, főleg ílyen körültekintésel ahogy csináltad. Ahhoz hogy 1.5 mm maradjon a kábelvég széle azt csak profi ütés , kotyogásmentes gépen és fúróval lehet megcsinálni és nagyon kell érezni az előtolást. A bpd 40  szerintem kevés a preciz munkához. ÉS megint leírom, hogy nem szeretem hallani azt , hogy a fához ez is elég.

Előzmény: Törölt nick (128041)
MN 3100 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128044

Alakul a baba.

Látom, Te nem olyan vagy, aki

félreteszi a működő, de nem

teljesen kész berendezéseit.

Nem is vagy igazi hobbista,

hanem egy profi. :-o)

Talán már nem is itt van a

helyed, hanem az Asztalos klub

fórumon. :-)))

Persze, el ne menjél innen!

Péter

Előzmény: Törölt nick (127901)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128043

nemtudom. de svéd. azért az jelent valamit.

Előzmény: generátoros (128040)
MN 3100 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128042

Szervusz!

Úgy tudom, az eredeti Kitty svájci gyártmány.

Van egy asztali fűrészem ilyen névvel.

Már én is használtan vettem. Azóta eltelt

min. húsz év. A meghajtó lapos szíja még

eredeti, pedig szinte naponta használom.

Utoljára a Kenntech KFT. boltjában láttam

ilyen gépeket, horror árakon.

Ha hamisítják, és jót akarnak készíteni,

akkor a kínainak fel kell kötni a gatyáját.

Péter

Előzmény: GPS (127860)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128041

"Kiváncsi lennék hogy ezeken a gépeken kilehet -e fúrni egy kábelsarút aminek 6- os furata van 8-asra és marad egy kb 1.5 mm vastag széle az anyagnak"

A majdan készülő kéttárcsás homlokcsiszoló videójából egy jelenet. Itt már 8-as fúróval fúrom át teljesen a 20 mm vastag lineáris tengelyt. Mivel felületedzett, meg a fúróhegynek is jobb ha vízszintes felületen kezd neki, "lekapartam" a felületből 1-2mm-t. Előtte 4-es majd hatos fúrószárral mentem neki. Nem láttam túl oválisnak a furatot (de relatíve "jó" fúrószárral is mentem neki). 

Nem ismerem a vörösrezet, mint anyagot. Az jóval keményebb dió mint egy ilyen tengely? Lehet hogy nem egy 2 mázsás tank de szerintem egész jól használható. Kerék a 3 ágú villa helyett: mivel nekem ez az első ilyen fúróm, nem tudom összehasonlítani használat közben. 8 centi mélyen már fúrtam vele, igaz az rögzített anyag volt: nem éreztem akadályát. De lehet hogy egykezes fúrás plusz nagy fúrásmélységnél jobb a 3 ágú villa.

Érdekes példa: ott a Dremel kütyü + állvány. Bari kolléga mesélte, aki időnként NYÁK-okat is gyárt, hogy sorra törte el a miliméter vastag fúrószárait. Aztán mutatott egy békebeli pici, de igen masszív kis Walter fúrót. Megfogtam a tokmányát, hát az nem mászkál és kottyan sehova. Ilyen munkára pl azt használja. De tuti nem fúr át vele centi vastag kazánvasat, még ha bírná is a motorja. Vigyáz rá.

"ne haragudjon senki aki beizgult és megvette"

Isten ments, dehogy haragszom. Úgyis mindenki maga lép bele mindenbe, aztán legfeljebb nem lép bele még egyszer :) Átverve semmiképpen nem érzem magam. Látom a korlátait, és aszerint használom. Ez nem "műszerészfúró", pont. Nem lakatosfúró, pont. Bár lásd a fenti képet, megugrotta azt a tengelyt is, a nekem megfelelő pontossággal. Hangos, naja. Ez tény :)

generátoros Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128040

Szia! A bahco nagyobb márka mint a cseresznyés?

Előzmény: halaloszto (128039)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128039

sajnos eléggé hasonló tapasztalataim vannak. amikor a nagy multi rendel a kis gyártótól, akkor diktálja az árat. a gyártónak meg kell a nagytétel megrendelés, bevállalja az árat, és oda kicsit mást, kicsit egyszerűbbet gyárt. sok termékkel történik ez. a vevő meg néz, és azt hiszi hamis.

nekem sok narex vésőm van, szerintem teljesen használható. nem olyan tartós az éle mint a bahconak, de könnyebb is megélezni cserébe :D

az a bosch fúró meg egy állványba tett akkus fúró :)

halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128038

hű de rendik vagytok. kettő nem kell. holnap reggel megnézem még egy helyen, ha nem, akkor írok újra.

Előzmény: 72pt (128034)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128037

Nab...

Köszi!

Én csak a "Kapcsolat" menüt lestem meg, gondoltam logikusan ott kellene lennie, de ott nincs semmi tel. ... eszembe nem jutott volna. Én azért emailben már visszamondtam, szerintem nem hívogatom őket.

Előzmény: Surka (128031)
generátoros Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128036

Sziasztok Urak! Ma voltam a maglódi  Bauhausban. A cseresznyés vésőt itt lehet venni egyesével is . A 26-os és a 30-as nem volt 4300 ill. 8300ft-os áron.  Eltudták adni, pedíg szerintem megsem közelíti pacman kolléga németországból kapott készletét. Volt egy négydarabos készlet 14.900 ft-os áron, azt hittem vicc a cseresznyés logó rajta, mintha valami dúraluminiumból lenne ,talán még rücskös is volt. Az lett a következtetésem, hogy semmi garanciát nem jelent a márkanév.  /a többi 6, 8 ,10, 12 14, stb tükörfényes /  Persze az a része amit a fenőkövön kell tologatni élezéskor , az nem volt tükrösítve , szépen látszottak a durva köszörülés nyomai. Ezeket biztosan nem lehet azonnal használatba venni.  Az is felmerült bennem hogy sorjás és a fenőkővel nem biztos, hogy elérhető az a szép felület amiket a netes videókban bemutatnak. A látottak alapján 3 fajta cseresznyés véső van előttem/ pacmané német o-ból és az említett bauhausos 2 db, lehet túl egyszerű ember vagyok, de egy márkán belül miért ekkora a szórás? Ezekután úgy döntöttem, hogy megnézem ill megpróbálom a narexet, ami majdnem fél ár és lehet van olyan jó mint ez a bauhaus által lejáratott cserkós.   A másik nagy csalódás lehet csak nekem?  Az a bosch bpd40 fúrógépe. Nekem van 25 éve a sokat emlegetett és sokak által gyártott 26.000ft-os asztali fúrógépem és miután megcsináltam, hogy ne kotyogjón a főorsó , el vagyok vele és szerintem hiába korszerü a ford szabályzás és a dupla lökethossz meg minden egyébb jó tulajdonsága, akkor sem ér 3x többet. mégiscsak egy "ZÖLD"( FOS) ne haragudjon senki aki beizgult és megvette.  Csak idő kérdése és mindenki rájön, hogy megint átvertek bennünket. A hagyományos 3 ágú vacak amivel mozgatjuk , sokkal jobb évtízedes dolog volt mint ez a karika . Miért nem tettek rá egy valamit amitől a vidéken még néhol látható kerekes kutakon volt. Szerintem vicc amit a dizájn oltárán képesek feláldozni a tervezők. A fogasléces oszlop pedíg annyira gyenge, hogy szánalmas. Kiváncsi lennék hogy ezeken a gépeken kilehet -e fúrni egy kábelsarút aminek 6- os furata van 8-asra és marad egy kb 1.5 mm vastag széle az anyagnak ami vörösrézből van? Azzal meg nem értek egyet, hogy fához az olyan gép is jó ami egy kicsit kityeg -kotyog. sziasztok.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128035

Hűha .. nehezet kérdezel :)

Na vegyük sorban én mit láttam, és hogy "sokkal"-e, azt eldöntheted:

- párhuzamvezető(s vágáskapacitás): na ez SOKKAL jobb. pl. ha tele vannak fűrészporral a vezető sínei, akkor is egy ujjal odébb tudom pöckölni. Az jó a PTS 10-nél is, hogy mindkét végén rögzül, de a jobbra vágáskapacitás az nem túl sok (tizenpár centi). Ez a GTS10-nél a "túlhúzott állapotban" 71,4 cm (hivatalosan 63). A hozzáadott vékony/kis anyagvágó kiegészítés is jobb, ez a PTS10 nél egy  műanyag bigyó amit ha felraktam, nem feküdt az asztalra, meg nem simult teljesen a párhuzamvezető falára amire rá kellett cuppantani. Lehet csak az én példányom volt ilyen, de azt pontos vágásra ÍGY nem lehetett használni. A GTS10-nél ez fém, szépen simul mindenhova.

- jobbra kinyúló asztaltoldat: ez is kategóriákkal jobb, egy karral az asztal alatt oldod/rögzíted a pozíciót és nagyon könnyen jár. PTS10-en ez 2 csavar kitekerése, és játszadozás hogy párhuzamos maradjon a lappal (ha szélesebb anyag hossz- vagy keresztvágása miatt húztad ki ... és mi más miatt húznád).

- skála: a GTS10-é jobb. Könnyű kalibrálni, és tetszik a nagyítós mutató is. Bár ez nem fő szempont, ha beállítotad a PTS10-zel is lehetett pontosan vágni.

- motorteljesítmény: GTS10 névleg jóval nagyobb (másfélszer) bár a PTS 10 javára szóljon: az 1400W sem volt akadály arra amire használtam. És tegyük hozzá: a PTS10-hez még nem használtam "minőségi" lapot - pedig az nagyban befolyásolja a vágási minőséget/élményt. Többek viszzajelzései szerint  egy belépő szintű gép is megtáltosodik, ha jó lapot kap (ha épp nem üt a tengelye/lapfelfogatása, mert akkó mindegy :-) Azért jól volt most múltkor Bari 6 centis juhar pallóit úgy szeletelni, hogy nem hallottam a motort erőlködni. De akkor sem amikor a fűrészlap teljes magasságában elmerült a fában (spaltolás közben)

- csúszóasztal: kb ugyanaz, a PTS10-en és a GTS10-en sem kotyogott, talán a GTS10-nél kicsivel könnyebben jár.

- szögvezető: ugyanúgy kotyog a nútban mindkettőnél, és ebben jobban tetszett a PTS10-é: nevezetes szögekbe bepattan. GTS10-é csak "folyamatos üzemmódban" megy.

- asztal minősége: szerintem egyformán jók, GTS10-é értelemszerűen nagyobb. GTS10-nél tetszik a két fogantyú oldalt. PTS10-nél ha odébb akartam tenni, jobb oldalt a vékonyka lemezt kaptam el - egyszerűen kényelmesebb odébbtenni a GTS10-et (bár ritkán teszem, de néha kell)

- magasság-/szögállítás: GTS10-nél érezhetően könnyebben jár, masszívabb érzés.

- Hátsó asztalhosszabbítás: GTS10-nél hosszabb, de nem tudom mennyivel.

- porelszívás: én csak hátulról szívom, mint a PTS10-et is, de kicsit kevesebb por marad alatta, szerintem egy fokkal jobb. Bár megintcsak: PTS10-nél nem használtam mondjuk hosszvágásra 2,5-ös vastagságú lapot, csak 3,2-est (értelemszerűen jóval több az anyagleválasztása), szóval lehet igazságtalan az összehasonlítás. Így talán az a megállapítás is, hogy GTS10-nél ÉN kevésbé vagyok poros, mint PTS10-nél nagyobb fűrészelés után.

Mi van még? Hirtelen ennyi jutott eszembe, én így tapasztaltam.

Ja, gari: 3 év a GTS10-re (PTS10-re egy volt? vagy kettő? nem emlékszem). Hál'istennek szervízelést még egyik Bosch eszközöm sem igényelt, szóval szervízháttérről nem tudok - és ha lehet nem is szeretnék :-) - nyilatkozni.

No nagyjából ennyi. Ha a kék tesón gondolkodnál: tudom te nem Miskolc, de ha véletlenül erre járnál gyere el nyugodtan, hozz pár fadarabot (bár hulladék akad itt is mindig) és nyiszatolj egyet vele. Személyesen azért mindig jobb megtapasztalni a dolgokat :)

Előzmény: feketefelhoo (128024)
72pt Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128034

én ma láttam még párat, vegyek neked?

Előzmény: halaloszto (128032)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128033

Benézzek holnap este az ittenibe?

Előzmény: halaloszto (128032)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128032

Dejó neked!

Én ma estére jutottam el aldiba, de a kettőben ahol jártam, már nem volt.

Vajk

Előzmény: rferi (127996)
Surka Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128031

pacman123!

Van ott telefonszám a www.e-szaküzlet.hu oldalon, csak eldugták az Információk menübe:

Kapcsolattartó: Krizsán Ildikó

Mobil: 06-20-851-0312

Sok sikert! :)

Előzmény: Törölt nick (127990)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128030

Bingó!

http://szatocs-szerszam.hu/ ez jobb.

Mindent lehet rendelni náluk. Persze ebben nem a legjobbak.

Viszont lehet tapogatni. Mostanában elkezdtek Stanley cuccokat árulni, náluk vettem a Tajima tapétavágót, van York lakatos satu, Bessey meg Wolfcraft szorítók, Narex vésők, szóval nem rossz.

Előzmény: Törölt nick (128001)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128029

Jól látod. A deszkák között a darab nem ér végig, leeső darabokat tettem oda, csak a távolságtartás miatt.

Előzmény: feketefelhoo (128000)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128028

Like :)

Előzmény: Pillanatragasz (128027)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128027

Nem kell ebből akkora skandallumot csinálni . Kertem jó nagy klórmész van ásó akad...😂

Előzmény: GPS (128025)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128026

Kanizsán így hívják az ex-Zalaiparker dolgozók által alakított, ma a Let's Do it hálózatban működő bótot.

Egyébként itt is már idéztétek a Technoroll-t Zeg-en. Az is ebbe a hálóba tartozik.

Előzmény: neduddgi(én) (127999)
GPS Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128025

Mi a baj a kamerával? Folyamatosan rögzít 24 órában. Ha kell, képeket csinál és küld mailben.

A kamera nem megoldás. Jó ha van - de nem megoldás. Részemről nem szeretnék videókat kapni arról, hogyan rabolnak ki.
Ugyanis én nem bűnt akarok üldözni - hanem bűnt "megelőzni". Pontosabban: lehetetlenné tenni a bűnözést.

Mert nem az a cél, hogy jól elkapják a tettest - miután az jól kifosztott - hanem az, hogy ne juthasson oda, hogy kifoszthasson.

Erre minden legális eszközt bevetnék - ha egyszer olyan szituba kerülnék. Persze, áramot nem vezetnék a kilincsbe, (mint az egykori Barna bácsi, az uborkás) - de fényt-hangot gondolkodás nélkül bevetnék, hogy megakadályozzam a kifosztást.

Sőt, volt olyan eszköz is régebben, amibe egy standard méretű paprika (vagy más könnygáz) sprayt lehetett betenni - és az riasztáskor egy elektromágneses aktuátorral tövig nyomta a gombját, elárasztva a helységet a gázzal. Kellemes lehetett.

Persze, ezt hivatalosan betiltották... de hát sokkoló-zseblámpát is lehet vásárolni cseh webshopokból - mert ott viszont legális.

.

Előzmény: ultima (128023)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128024

Jut eszembe, bár biztos volt róla szó : a Bosch GTX gép sokkal jobb mint a PTS ?

Előzmény: Törölt nick (128021)
ultima Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128023

Mi a baj a kamerával?
Folyamatosan rögzít 24 órában. Ha kell, képeket csinál és küld mailben.

Előzmény: *Steve (127929)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128022

Őszintén szólva a én a hír tartalmára koncentráltam, nem a képekre :)

Na ez volt az a videó:

Jó az a szorító-rack o.O De most nézem a göteborgi képeket, ott is ott a sárga-fekete csíkos határvonal.

Előzmény: Törölt nick (128019)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128021

Lehetőségem éppen lenne (vettem tavaly egy "retikül" invertert) de nem hiszem hogy ilyen pontosan tudnék hegeszteni.

"Fő művem" is kiált némi szakmunkáért :D (ezután még kalapácslakkal lefestettem, de már új tulajánál szolgál a fűrésszel együtt - remélem még épségben)

Előzmény: 409 (128016)
s_tibor13 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128020

Megtudhatnám, hogy Újpesten hol? (Én is szeretnék venni)

Kösz a választ

Előzmény: peti970 (128010)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128019

Ennyire nem néztem bele. A fotós látszik, hogy csak letudta a dolgot, a pofákat fényképezte hót sematikusan. Semmi extra, semmi érdekesség, kívülállónak totál érdektelen a képgyűjtemény, ellenben istenkirály fotók az unióspénzes csillivilli elszámoláshoz. Mindenki szép, majd kicsattan az egészségtől. Erősen hiányolok legalább egy "ability" csoportot. Az vigasztal, hogy a szakállas magyar srác igazi kolbászgyúró alkat, biztos nem nutellán nevelkedett.

Előzmény: Törölt nick (128017)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128018

Kolléga túlbonyolítja. A hegesztés sem szükségszerű, nincs itt 1,5 tonna, csak legyen kellően pontos.

Előzmény: 409 (128016)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128017

Ugyan nem vagyok szakértő, de sztem az igazi asztalosműhelyek is ilyenek (lehetnek). Sok youtube videón látom - ami tuti nem hobbista műhely - hogy egy nagy légtérben az összes jelentősebb gép.

Egyik videóban (táblásítást magyarázott a mester) háttérben látszott a körfűrész asztal, mellette egyengető gyalu: minden szépen körbe volt "kerítve" a padlón sárga-fekete csíkokkal, gondolom a "biztonsági zónát" kijelölendő. 

Előzmény: Törölt nick (128015)
409 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128016

Ha valakinek van lehetősége hegeszteni, akkor vasból is, kicsi idő alatt meg lehet csinálni.

Előzmény: Törölt nick (128005)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128015

Rémes hely, nem kéne valami biztonsági elválasztó plexifal? Ha repül valami azt senki se hallja, senki se látja.
Bárkivel történhet baleset, hirtelen rosszullét.

Ettől függetlenül gratula azoknak akiket megillet.

Előzmény: Törölt nick (128013)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128014

250szor 125 szor 8 as . Az mérgesít hogy nem találtam vastagabbat még vettem egy tábla osb lemezt is 15 mm vastagot a tyúketetőnek, csak most sajnos vagy inkább szerencsére van egy heti pénzes munkám semminek se tudok nekifogni

Előzmény: peti970 (128012)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128013
peti970 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128012

Akkor a nagyobb tábla ,nem is figyeltem a képet.

Előzmény: 409 (128011)
409 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128011

A képen nagyon téglalapnak látszik, a kisebb az négyzet alakú.

Előzmény: peti970 (128010)
peti970 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128010

Ez mekkora tábla ára?152x152 vagy a nagyobb 250x125-ös?

Én most vettem 3 táblát 15 vastagot 7900 volt a kisebb méretű Újpesten.Tudom neked ott kell venni csak arra vagyok kíváncsi hogy ott drágább vagy itt nálunk.Anyósomnál Parajdon pl.a tüzifa vicc áron van az ittenihez képest.

Előzmény: Pillanatragasz (128008)
Viktor34 Creative Commons License 2016.12.05 0 1 128009

Sziasztok! 

Többször látom a Lidl-Aldi gépek kapcsán a megvegyem-e kérdést.  Szerintem bármelyiket nyugodtan vegyétek meg! Szinte ingyen, elfogadható minőség, ráadásul hazánkban már szinte ismeretlen, legalább három év garancia.  Többnyire bútorlapos munkákkal foglalkozom, amiből nincs ipari gépre szükségem, arra én is megveszem ezeket. A barkácsáruházi sajátmárkás szaroknál lényegesen jobbak.  Scheppach, vagy Einhell alapú gépek, általában ők adják a garanciális hátteret is. Nem túl pontosak, de lehet velük dolgozni. Egy rendes lamellázó 80 ezer felett indul, egy minőségi felsőmaró legalább három-négyszerese ezeknek. Ami az ilyen gépek gyakorlati hátránya, hogy a pontatlanságuk miatt, kicsit több időt kell a beállításokra szánni. Vettem Aldis oszlopos fúrót, leeresztve iszonyat lógása van a tengelyének, meg is ijedtem tőle, elvégre pánthely fúrásra ettem, de próbálgatva szépen erősen dolgozik, ráadásul egy tizessel olcsóbb volt, mit a legolcsóbb gagyi. Van lidl kompresszorom, sokkal gyorsabban tölt, mint a hasonló árú gépek. Kontrasztként behajtóból, mivel ipari kell, Metabo-t használok, egy év alatt két akku is kuka. Szóval vegyétek bátran!

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128008

A 6 mm res 95 ron . 8 as amit vettem 119ron 

Előzmény: pajaci (128007)
pajaci Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128007

Mennyiért adják a rétegeltet?

Előzmény: Pillanatragasz (128006)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128006

Ma délután elindultam sablonokhoz rétegelt lemezt venni ... Meg amúgy is megigértem kislányomnak hogy kap karácsonyra egy festőállványt.

Összejártam az egész lerakatot barkácsboltot Csíkszeredában de csupán egy helyt forgalmaztak és ott is a legvastagabb  csak 8 mm res volt. Ahovà vastagabb anyag kell ott kettőt összeragasztok lapjára . Vettem hozzá D4 es faragasztót.  

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128005

Dettó. Viszont urak, miért nem csinálunk fából? Kell hozzá 1 meneteszár :))) pár anya, 1-2 apróság és néhány hódos keményfa-küszöb.

Előzmény: Törölt nick (127987)
409 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128004

"A marótárcsa fogai olyan kínaisak,"

Az enyémet tegnap egy hirtelen ötlettől vezérelve ( 1éve halogattam) megköszörültem. Ég és föld. Észre sem lehet venni ahogy belemegy a fába, és nem akar oldalra elmászni sem. :)

Előzmény: rferi (127996)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128003

Ugy olvastam hogy a brikettet magas hőmérsékleten préselik házilag nem igazán gazdaságos.  Ha valami közelebbit tudnál írni róla jól jönne .

Előzmény: neduddgi(én) (127960)
409 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128002

Kettőt vettem, két külön akcióban, az ezüst színűből. Akármire ráragasztottam, másnapra leesett. Ha több rétegben egymásra tekertem, akkor tartott. Kartondobozról azonnal lejött.

Előzmény: Tschaby (127994)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128001

Tekintve Tschaby fellelhetőségét, erre tippelek:

http://www.szatocsbt.hu/

Előzmény: neduddgi(én) (127999)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.05 0 0 128000

Ha jól értem meg látom ilyen darabokból van összerakva, ugye ?

Előzmény: Tschaby (127949)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127999

Szatócs?! Az kiaz?

Előzmény: Tschaby (127998)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127998

Én a Szatócsnál szoktam venni Klingspor vágókat kb 300-350fté'.
A LiDL csomag árából kijön 4, és érzésre azzal a néggyel elvágok annyi vasat mint a 10-es csomaggal...

Kevencem a Metabo akciós volt. 250-ért adták darabját. Na az jól vág és nem is kopik el pikk-pakk.

Kár, hogy csak 10-et vettem akkó.

A legyezőből fémre szoktam csak. Forrás ugyanaz, ára is, kb 400 körül.

Előzmény: neduddgi(én) (127997)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127997

Kösz, akkor azt kihagyom. Amúgy sem sürgős, még van pár darabom.

Aldis legyezőm volt/van. A rozsdával, átlagos zománcfestékkel elbír. A fára való is jó, de az "univerzális"-nak mondott is inkább csak fára használható. (Ott vegyesen volt kiszerelve.)

Gondolom, a lidlis is hasonló minőségű lehet. Minden esetre valamit vennem kell, mert már csak egyetlen szűz korongom van otthon, pénzem meg így karácsony előtt nincs jobbra...

Előzmény: Tschaby (127991)
rferi Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127996

Jól emlékszel, megkaptam!

Kipróbálni anyagon nem tudtam, csak szárazon.

Nem túl kotyogós, nem túl hangos masinának tűnik.

A motor hangja kifejezetten jó, bár iszonyat rántással indul szegény.

A vezetője kicsit kotyog, nyilván nem egy esztergagép hántolt ágyazatán fut, de szerintem ez belefér. A mélységi ütköző viszont két rúdon fut, az nem kotyog. A szögvezető 135 fokig dönthető, hát a skálának nem hiszünk nyilván, ezt az adott faalkatrészen kell majd mindig beállítani.

A marótárcsa fogai olyan kínaisak, szóval nem egy Freud, de kekszet marni jó lesz az is, úgysem látszik a marás.

Árához mérten korrekt gépnek tűnik.

Előzmény: Törölt nick (127995)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127995

Elemes kolléga volt, csak pár marásra kellett volna kisegíteni. Nem tudom összejött-e neki.

Meg mintha RFeri íerta volna hogy kap ilyet névnapjára. De lehet rosszul Mléxem.

Előzmény: neduddgi(én) (127993)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127994

A feketéről elmondhatom, hogy a levert külső tükör burkolat helyett ebből feltekert védelem kibírta 2500km-en át, esőben, hidegben, német autópályán.

Ilyen moddolt 5-ös tükröt :))) ... én szégyelltem magam. De menni kellett.

Viszont olyan erősen tartott, hogy nem bírta a gép behajtani a tükröt ....

Előzmény: 409 (127989)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127993

Jut eszembe: mintha valaki itt nemrég lamellázót kereset volna...

Az Aldi katalógus szerint ott éppen most eksönös, 16pénzért.

Előzmény: Törölt nick (127988)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127992

Tényleg? :-O Nézzem meg jobban, lehet 2 "P"-vel írják rá hogy Pattex? Csak mert az "originál" brutál jó cucc. A rugóerős tesztemnél a huszonharminc kilót két ilyen csíkra ragasztottam fel, meg se nyekkent.

Akkor igaza van Vajknak: ami olcsóbb abból "ellopnak" valamit. Nade egy ragasztóból pont a ragadást? :D

Előzmény: 409 (127989)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127991

A LIDL legyező milyen azt nem tudom,de a 10db-os parkside vágótárcsa az kh@ki.

Kb a külső 3mm-e vág rendesen, aztán a tárcsa jobban fogy mint a vas....

Előzmény: neduddgi(én) (127986)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127990

Rendelt mostanában ettől a cégtől valaki?

http://www.e-szakuzlet.hu/

A meglévő és leendő gépeimhez akartam biztonsági kapcsolókat rendelni. Ott a weblapon meg a visszaigazoló (!! ha nem működik akkor hogy?) emailben, hogy nem működnek, de rendelni lehet. Tettem egy próbát múlt héten, rendeltem, jön visszaigazoló email hogy nem működnek de 2-3 napon belül szállítják a cuccot. Írtam nekik hogy egy nap nem jó (péntek), akkor nem bármikor máskor igen. Most írtam nekik hogy az emailjük se jó (nem válaszolnak)? Telszám persze nincs, emailre nem reagálnak -> most írtam nekik hogy akkor Cancel ... csak most ilyenek vagy tegyem blacklistre őket?

409 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127989

600-ért van az az apró hibája, hogy nem ragad........  ://

Előzmény: Törölt nick (127988)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127988

Most nézem 600 Ft a szálerősített Pattex ragasztószalag?? 2ezer az OBI-ban ... ijjjááááhatudom ....

Előzmény: neduddgi(én) (127986)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127987

Ez a kékvillám gyári emelője /Ignis :-)/

Szerintem ez se sokkal magasabb főleg ha levered valahogy róla azt az emelvényt. Vagy tuti akármelyik OBIs 3-4e Ft-os trapézemelő jó. Ha dácsiást már nem lehet kapni :)

Bár sztem "lengyelpiacon" lehet féláron is van. 

Előzmény: Törölt nick (127985)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127986

:o)

A "megspórolt" 3000 pénzért inkább veszek legyező csiszolótárcsákat, meg fémvágó korongokat.

Előzmény: Törölt nick (127984)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127985

Minden dacia ezzel van szerelve. Vagy már ott is kihaltak az 1300-1310-esek?

Előzmény: Pillanatragasz (127947)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127984

Igen, ha a gyakorlás a fő szempont akkor kb mindegy. De lehet nem találnék olyan indokot ami miatt az egyik vagy másik jobb lenne. 3 év gari van mindkettőre, ha megzuhan addig nincs gond vele. Vedd meg a lidliset, meg magadnak egy jó szabályozható fordulatos kisflexet :)

Előzmény: neduddgi(én) (127982)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127983

Jobb ötletem nincs mint hogy: ahol kapni és olcsóbb :-) Megmondom én hol vettem (Mályi, JAF Holz, 24eHUF volt egy tábla, 18 mm nyír, 1250x2500-as méretben), de lehet hogy van kisebb méretben (pl 1500x1500) és/vagy olcsóbban a te környékeden. De ahogy néztem, ez a fajta rétegelt csak a nagyobb táblában kapható.

Pl megguglizva itt 22.900 jó magyar forint ez a táblaméret:

http://www.osbfutar.hu/termekek/csuszasmentes-retegelt-lemezek-14232/18x1250x2500mm-csuszasmentes-retegelt-lemez-platolemez/351445/#webshop

Előzmény: UgyanPityu (127981)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127982

Amikor hajdanában megvettem a felsőmarómat, én is vettem hozzá egy nagydoboz készletet aránylag ócsóér.

Gyakorolni, tanulgatni jók, de kb. ennyi. Óvatosan azért el lehet velük dolgozgatni, de nagyon figyelni kell a korlátaikra. (Az ujjmarókat pl. sorra eltörtem. Képtelen voltam eltalálni a megfelelő mélység/fordulatszám/tolás szentháromságot.)

Azért tettem fel az előző kérdést, mert ha a két gép közt valóban nincs más érdemi különbség, akkor inkább a lidliset venném meg a kölyöknek. Hat gyengusz maró elegendő gyakorolni, aztán majd vesz magának normálisat, amilyet akar.

Előzmény: Törölt nick (127979)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127981

Köszi a tippet.

Olyan fenolfilmes rétegelt lemezt amit a gépekhez használtál, hol célszerű beszerezni?

Előzmény: Törölt nick (127979)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127980

Naaa .... kombináld a 2. pontodat ...

Én ilyen olajossal tervezek fűrészport összenyomni. Alak lényegtelen, keménység is. csak álljon össze addig, hogy berakjam a kis kályhába és ott elbizseregjen. Miközben kellemes meleget csinál a műhelyben.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127979

Apránként összeválogatva nem olyan fájdalmas. Én mindig a Massiv -val példálózok, mert azt használom de CMT/Freud szintén dicsért kések.

http://botex.ro/index.php?l=hu&link=produse&id_categorie=7

Valamikor nyáron számoltam össze hogy hol járok Massiv szárakból ... a nagy Triton ára (nem uni-akciósan) már kijönne belőle bőven. De 2 év alatt apránként rendeltem őket. 

Előzmény: elemes (127978)
elemes Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127978

számíts arra, hogy egy jobb kés ára vetekszik a zöldséges marógépével :)

Előzmény: UgyanPityu (127977)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127977

Az aldlishoz van egy doboz pár maró is, de kb. ugyanannak tűnik a kettő. Nekem nem volt még maróm semmilyen ezért ezt vettem, aztán veszek majd később egy pár jobb kést hozzá, ha már látom melyik kell gyakrabban.

Előzmény: neduddgi(én) (127976)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127976

A legnagyobb fiam karácsonyi ajándékán gondolkodom.

Az Aldiban meg a Lidlben is van/lesz eksönös felsőmaró.

Jól gondolom, hogy nincs lényegi különbség a két gép között?

https://www.lidl-flyer.com/hu-HU/#/081d0750-b7b3-11e6-8761-005056ab0fb6/view/flyer/page/16

http://catalog.aldi.com/emag/hu_HU/print/Online_katalogus_12_01/html5.html#16

GPS Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127975

Volt kollégáméknál a társasházban a taxis dobta fel a család címét, mikor kivitte őket a reptérre nyaralni.

Van ennél aljasabb verzió is: amikor a riasztós-cég kirúgott embere adja a tippet, hogy mi hol van, mit kell elvágni, mi a mesterkód (ha van), stb.

Mint ahogy a legtöbb autó-kulcsot (vagy annak a transzponderét) is pont a szervizekben klónozzák a leghatékonyabban, főleg a szerintük alulfizetett dolgozók.

Részemről, ha valaha is riasztó-rendszert építtetnék céggel (nem valószínű) - akkor is több céget bíznék meg és csak részfeladatokkal bíznám meg egyiküket-másikukat úgy, hogy a teljes rendszert egyikük se ismerje teljes egészében.

.

Előzmény: rferi (127967)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127974

Nekünk meg nincs macskánk. :o)

Előzmény: pajaci (127971)
pajaci Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127973

A zenyémnek is van bent alom, de havonta ha kétszer használja. Éjszaka nem szokott rájönni az üríthetnék.

Előzmény: rferi (127972)
rferi Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127972

Éjjel nem szeretek felkelni, kiengedni

Előzmény: pajaci (127971)
pajaci Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127971

Az én macskám szerencsére kijár a dolgát végezni.

Előzmény: rferi (127970)
rferi Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127970

110 liter és 20 kiló?

Elég vicces... Eddig erről nem tudtam, de sztem nekem még sosem volt 20 kilónál könnyebb a kukám.

Ha csak arra gondolok, hogy a heti egy zsák macskaalom, ami 10 liter, és szárazon is van vagy 8 kiló, telepisilve magában 20 kilót kiad......

Előzmény: UgyanPityu (127964)
pajaci Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127969

A betörőt nem elfogni kell, hanem eltántorítani a betöréstől. A rejtett kamerák, és néma riasztók szerintem nem megfelelőek egy családi házba. Nem túl rikítóan, de észrevehetően elhelyezett néhány kamera (álkamera), sárga vagy piros villogó, kültéri sziréna eléggé elrettentő hatású lehet.

A raboló lebukásmentesen akar pénzhez jutni. Nem fog erőltetni egy ilyen házat, inkább választ a többi ezerből ami jobb esélyekkel kecsegteti.

Nobody1 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127968

Régi Dacia trapézemelőt kell szerezni pl. autóbontóból.

A tetején lévő kis "serleget" le kell vágni és akkor összetekerve 7-8 centinél nem magasabb.

Előzmény: Pillanatragasz (127958)
rferi Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127967

Volt kollégáméknál a társasházban a taxis dobta fel a család címét, mikor kivitte őket a reptérre nyaralni.

Szépen kikérdezte őket, hova mennek, mikor jönnek, aztán jött egy "költöztető cég", és még a fogkrémet is becsomagolta, hogy a szomszédoknak ne legyen feltűnő. Fényes nappal...

A csupasz falakra mentek haza.

Az asszonyt hetekig ápolták kórházban....

GPS Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127966

a fals jelet küldő szenzorkizárásos ötletről ne is beszéljünk. akkor azt a koppanásjelzőt nincs is értelme beszerelni, hiszen triviálisan kiiktatható.

Ki nem iktatható - a rendszer iktatja ki magától - ám első alkalommal figyelmezteti a tulajt, hogy gebasz van. Innentől már a tulaj felelőssége, hogy tesz-e ellene valamit.

három megbízhatatlan szenzor plusz egy program együtt nem lesz megbízhatóbb mint egy jó szenzor.

Ez szerintem nem mindig van így, mert azért a redundancia sem kutya - pláne egy biztonsági rendszernél.

Bármi meghibásodhat - ám kisebb a baj, ha "Van másiiiik !!!" - ahogy azt a szépemlékű Eötvös-bohóc mondta volt :-))))

.

Előzmény: halaloszto (127962)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127965

OFF

Ez nem ennek a fórumnak a témája, csak adtam egy ötletet.

Nyilván nem százkilósra tömött kukára gondoltam én sem.

Nálunk egyébként a "szemétszállítás" úgy működik, hogy megveszem az önkormányzattól a kommunális-szemetes zsákot, telerakom, aztán elviszem a gyűjtőpontra (kb.5km) és leadom. A szelektív-zsákokért nem kell fizetni, de természetesen azt is nekem kell elszállítani, egy másik gyűjtőpontra. Ez is kb. 5km, de az ellenkező irányba... De ez legalább munkába menet-jövet kis kerülővel útba ejthető. 

A szelektívesek egyébként kifejezetten örülnek, ha valaki préseltet visz, mert nekik is kisebb helyen elfér.

Előzmény: UgyanPityu (127963)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127964
Előzmény: UgyanPityu (127963)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127963

Hiába préseled, van súly limit is kukánál, nem rakhatsz bele 1 tonnát :) legalábbis az fkf-nél.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127962

erről beszélek. három megbízhatatlan szenzor plusz egy program együtt nem lesz megbízhatóbb mint egy jó szenzor. 

a fals jelet küldő szenzorkizárásos ötletről ne is beszéljünk. akkor azt a koppanásjelzőt nincs is értelme beszerelni, hiszen triviálisan kiiktatható.

Vajk

Előzmény: GPS (127961)
GPS Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127961

"off ez itt, de erre felhívnám a figyelmet. ez egy nagyon gyakori csapda. a jó működést nem biztosíthatják az eredeti megoldás hiányosságait pótló kiegészítő rendszerek. ugyanis ezek további hibalehetőségeket visznek be,"

Hát nem is arra gondoltam, hogy a júzer nekiáll összelegózni barkácsboltban vett különálló eszközöket.

Hanem olyasmire, hogy pl. a 3 PIR-ből ha egy meghibásodik és falsul bejelez - miközben a másik kettő nem "lát" semmi - hát legyen annyi esze annak a központnak, hogy ne vegye készpénznek azt a kósza, fals riasztást.

Komolyabb autóriasztóknál olyan is van, hogy ha időintervallum alatt, ismétlődő jelzés jön ugyanarról a szenzorról (pl. a koppanásjelzőről, vagy a belső radarról) - a központ egyszerűen kizárja azt a szenzort.

.

Előzmény: halaloszto (127950)
neduddgi(én) Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127960

OFF

1. Szemét prés: több fér a kukába, iletve a felénk elterjedt, fizetős szemeteszsákba.

2. Hulladék-brikett prés. Egy ismerősöm gyártott ilyet, azóta papír, szalma, forgács, fűrészpor, éghető kerti hulladék keverékéből présel vele téglákat, és saját bevallása szerint kiváltja a téli tüzelő felét-harmadát.

Hobbiasztalos felhasználás nem jut az eszembe... :-(

Előzmény: Pillanatragasz (127954)
elemes Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127959

Komoly, jól megtervezett, jól letesztelt és jól kivitelezett, többkörös, önellenőrzős rendszert kell építeni - és akkor ilyen nem fordul elő.

Ahogy mondod. A valóságban azonban a felhasználók (már szembeli fölényükből adódóan is) mindig találékonyabbak, mint a tervezők. Például van az a mentőrakéta, amit az űrhajók tetejére szoktak szerelni, hogy ha indítások nagy gáz van, akkor gyorsan leemeli az emberes részt az indítórakéta tetejéről. Élesben egy alkalommal használták, és jól vizsgázott: a két űrhajós a mentőrakéta eszméletlen gyorsulása miatt kék zöld foltokkal, de megmenekült (két másodperccel az indítórakéta felrobbanása előtt). Viszont egy másik alkalommal tévesen indult be és az indítórakéta körül dolgozók közül meghaltak vagy tucatnyian.

Előzmény: GPS (127945)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127958

Nem kb 5 cm kell még ..de megéri àtalakítsam mert pontosat nagyon nehezen tudtam kézből àlítani ...akkor voltam bajban mikor egy mm ret kellett volna fennebb lennebb engedni a marófejet.

Előzmény: pajaci (127956)
pajaci Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127957

Volt már itt róla szó, Repcsis is ilyet használ évek óta. (meg én is)

Előzmény: Fabrik (127952)
pajaci Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127956

Ha leereszted teljesen úgy se jó?

Tie Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127955

Nem köll sziréna.

Majd minden műhelyben van kompresszor ugye. Kell szerezni vonatkürtöt, az olyan 150-160 decibellel szól, és értelemszerűen a purhabot is kifújja magából. Na az fájdalomküszöb fölött van bőven, egy olyan rádudál a betörőre, oszt lehet törülgetni a padlóról a fost utána, mert ziher hogy összeszarja magát.

Megboldogult Trébicsnek volt a Land Cruiserjében két ilyen kis barátságos MÁV feliratú kürt, meg egy légtartály, az szólt bitangul. :)

Fejmagasságba elhelyezve tuti, hogy meg is süketül a raboló, de hogy egy hónapig csengeni fog a füle, miután azt se tudja, hol van, az a minimum.

Előzmény: GPS (127942)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127954

Kép lemaradt

Előzmény: Pillanatragasz (127951)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127953

Így van, ez biza sima bakelit. És úgy sikerült, hogy ugyan van szintező csavar, de az a "remek" ötletem támadt hogy kiszintezem rozsdás snitzerpengékkel (volt egy pár). És egyszer amikor kölcsönadtam és szereltem vissza, megfelejtkeztem a sarok körül a pengékről, kicsit túlhúztam az anyát -> reccs. Hálistennek nem nagy darab tört le belőle, még "stabil", de ... ronda és jó dühös is voltam magamra.

Előzmény: halaloszto (127939)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127952

Ez a trapézemelő mekkora egy ötlet! De komolyan! Szétbambultam már a TeCsőt, mindenki farigcsál mindenféle emelőt...

Előzmény: pajaci (127922)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127951

Van még egy olajos is azt mire lehetne hasznosítani?

halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127950

"Komoly, jól megtervezett, jól letesztelt és jól kivitelezett, többkörös, önellenőrzős rendszer"

off ez itt, de erre felhívnám a figyelmet. ez egy nagyon gyakori csapda. a jó működést nem biztosíthatják az eredeti megoldás hiányosságait pótló kiegészítő rendszerek. ugyanis ezek további hibalehetőségeket visznek be, alkalmazásuk nettóban ritkán növeli a megbízhatóságot. megbízható működést megbízható alaprendszerrel lehet elérni. sorolhatnánk a példákat napestig.

Előzmény: GPS (127945)
Tschaby Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127949

Én oda tenném ahol az oszlopok vannak.

Mivel úgy írtad, hogy "azokat a cuccokat, ami nem mindig kell" - ez a legjobb kategória, mert az üres kartondoboztól a gépsatuig minden lehet - úgy csinálnám ahogy csináltam is :)

Olyan tartót raktam ami "bármit " elbír.(Zoli alapanyagtartójának licensze alapján) Volt otthon deszka, meg palló. A pallóból lett 4,5*6,5cm oszlop, a deszkából meg 50 centis tartókar. Két deszka az oldalán. Csavarozva ragasztva.

Amelyiknél legalább két tipli téglába talált (3-ből) arra rá mertem kapaszkodni. Mind a 48 kilómat elbírja... karonként :)

Ráadásul lefelé nem vesz el helyet.

Ilyen:

A polclap 12-es rétegelt, 122cm hosszú, de a nagy kartondoboz matrjozska.

Előzmény: feketefelhoo (127916)
wtman Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127948

A Kity  a Scheppach egyik márkája. Nekem szimpatikus cuccok!

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127947

Megkaptam a trapézemelő szerkezetet egy csomó ócskavas alatt  marógépasztal alá  beraknám csak nem fér be . Mikor csinálram az asztalt eszembe se jutott . De sebaj átalakítom .

GPS Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127946

"és átvágta a pisztolyos ember achilles-inait. vagy akárkiét, aki épp ott járt, amikor meglazult a macsetét tartó csapszeg."

Szar volt a csapszeg, vagy a rögzítése.

.

Előzmény: elemes (127944)
GPS Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127945

csak meg ne szólaljon a 200 dB amikor épp tolatsz ki a garázsból

Komoly, jól megtervezett, jól letesztelt és jól kivitelezett, többkörös, önellenőrzős rendszert kell építeni - és akkor ilyen nem fordul elő.

A hatékony vagyonvédelem már csak ilyen - filléres, primitív szaroktól nem lehet csodákat várni, megbízhatóságot meg pláne nem.

.

Előzmény: elemes (127943)
elemes Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127944

off

Délafrikában egy időben népszerű lett az autóvásárlásnak az a módja, hogy pisztollyal odaléptek a piros lámpánál álló autóhoz és megkérték a sofőrt, hadd cseréljenek helyet. Erre válaszképpen barkácsoló kedvű délafrikánerek rugóval előfeszített macsetét szereltek a hátsó küszöb alá, ami egy gombnyomásra kilendült és átvágta a pisztolyos ember achilles-inait. vagy akárkiét, aki épp ott járt, amikor meglazult a macsetét tartó csapszeg.

elemes Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127943

csak meg ne szólaljon a 200 dB amikor épp tolatsz ki a garázsból

GPS Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127942

"A kamerát csezheted a szirénát meg elkussoltatja a purhab ha meg sokadszorra szól leszarják."

Szerintem a legnagyobb és leg-feleslegesebb marhaság KINT RIASZTANI. Ez érvényes épületre-autóra egyaránt.

Mert ki nem szarja le, ha valamelyik ház oldalán ott vinnyog az a szar egyen-riasztó? Ki megy be ilyenkor a házba megnézni, hogy mégis mi történik odabent?

Ha van egy kis "szerencséje", még őt basszák le, hogy minek megy be idegen házakba. Ha még nagyobb szerencséje van - akkor még fejbe is verik.

Autóriasztóról már nem is beszélve - abból nincs olyan éjjel, hogy itt ne riasztana be 2-3 - mert olcsó szarok, állandóan beriasztanak már csak úgy unalmukban is.

Szerintem A VAGYONT OTT KELL MEGVÉDENI, AHOL AZ VAN!

Pl. egy lakásba-műhelybe nem kint a falra szerelném a vinnyogót - hanem be, a belső térbe -

1) Ahova nem sajnálnék 200 dB hangegrőt összeszedni a létező legkülönbözőbb hangmintájú szirénákból összekombinálva (amit nem lehet ám egy mozdulatból bepurhabozni, mert másik 4, rejtett darab ott ordít még - és ekkora hangzavarban még lokalizálni sem egyszerű)

2) De a 4 sarokban (pl. egy műhelyben) 1000 W-nyi reflektort sem sajnálnék riasztás esetére - esetleg villogó fényűt, mert az még jobb az amúgy is feszült idegrendszernek.

Én azt mondom, tolvaj legyen a talpán, aki vakító, villodzó fényben és a fülsiketítő zajban tovább folytatja a ténykedését.
Állítom, magától lefalcol egy ilyen helyről.

Autóban ugyanez! 200 dB sziréna és nappali fény az utastérben (odabent !)

.... és nem arra számítani, hogy majd lejön a szomszéd a negyedikről megnézni, hogy mégis miért is vinnyog az autónk (ha megtalálja egyáltalán a 200 autó között, pláne ha takarásban van a villogója).

Így látom én, legalábbis.

.

Előzmény: *Steve (127929)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127941

Eddig enm igazán mertem be/leírni, de most hogy láttam, kamingoutolok én is..

Én is ugyan így oldottam meg , hasonló (csak lidlis ) "munkapadra" raktam fel a marót !

Átmenetileg..

Ami szokás szerint lehet úgy is marad pár évig..mert ugye már nem is annyira sürgős megcsinálni "normálisan" !  :-)

CSak én úgy csináltam, hogy 3mm-es alu lemezt ( van vagy 30x50cm-es) csavaroztam a maróra és - mivel pont "lecsapott" a maró fejének 2 széle (régi einhell) - ezért annak "fejét" fogattam be az asztalba a szorítókkal. Majd az alu lapba meg óvatosan belemartam a fejnek megfelelő likat )

ÉS mielőtt kapnék a pofámra a betétek "hiánya"/baleset veszélyesség miatt, gyorsan elmondom, hogy van még 3-4 ilyen alu lapom és majd ha kell, akkor csinálok több "méretet" is..ÉS majd magát a lapot cserélgetem nem a "betétet"..

Úgyis keveset marok így..

Így legalább összecsukható és használaton kívül nem foglal helyet..

Előzmény: Törölt nick (127920)
BözsiBözsi Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127940

Így ahogy mondod!

Egy volt alkalmazottamnál még a bontott tamponos csomagokat is összeszedték, sőt a szennyes is!!!

Az, hogy nem tudta elvinni az csak technikai probléma volt, mert nem volt több kezük, mint általában mindenkinek...

Ja és egy közönséges csepeli panel volt, benne két munkásember értékeivel... A legértékesebb műszaki áru egy hi-fi torony volt ez mai értéken kb 30.000 ft lenne...

halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127939

látom a letört sarkot. akkor az a gyári lap az nem szálerősítéses? csak valami bakelit? egy textilbakelitnek nem lehet így letörni a sarkát.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127938

olcsón könnyű túladni a gépeken. ha valaki felajánlana tizesért egy triton marót, simán megvennéd...

Előzmény: Hobbiasztalos.blog.hu (127928)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127937

és még a piacon is lehet hogy ő árulta!!

nem néztem ennyire, csak azt tudom hogy ha valamit kereskedelmi szinten tolnak a jófogáson, akkor az tuti kínai.

Vajk

Előzmény: ultima (127921)
elemes Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127936

off

...viszont az ilyen nagybani tolvajok tájékozódnak, felmérik a terepet. ahol necces a környék, például a lassan elguruló autótól mindig megkérdezi valaki, hogy kit tetszik keresni, oda inkább nem mennek vissza. Már előre aggódok: mi lesz, ha az utcánk (lassan 70 fele közeledő) "önkéntesrendőre" jobblétre szenderül.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127935

én a falra élére feltenném a 4x2-t, de azért inkább  4x4. egy tartó úgy nézne ki, hogy kétoldalt mellé a két 4x2 léc, ragasztó plusz szeg plusz előfúrt csavar. és a kitámasztó egy az oszloppal azonos szélességű darab, a két vízszintes közé megy, ott ragasztó plusz szeg, alul meg egy vastagabb csavarral megakasztva.

Vajk

Előzmény: feketefelhoo (127916)
409 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127934

Az emberek nem a tolvajok fejével gondolkodnak, (amint látjuk Te sem) így aztán hamis illúziókban ringatják magukat.

(Elvisznek mindent. A főnököm a lánya esküvőjéről úgy ért haza hajnalban, hogy a harmadik emeleti lakása üres volt. Értsd ezt úgy, hogy a csupasz falak maradtak. Annyija maradt ami rajta volt. Ott volt az ifjú pár minden ajándéka is. Mindezt végignézték a szomszédok, azt gondolván, hogy a vendégek jönnek-mennek. A címet a templomban,  a plébánostól kapták meg.)

apaf3j Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127933

Jó ötlet :)

Előzmény: Törölt nick (127932)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127932

Ez az ipari formaterv-csoda a világításért van. 2 db 10mm-es fehér ledet hajtanak meg. 

Amúgy amilyen ronda olyan hatékony. Mert nincs az a szuper műhelyvilágítás amit ne árnyékolna be egy mélyre engedett maró. És engem igen zavar, hogy ha pl vezető mellett egy adott pontIG kell tolni a marót, pontosan, és az árnyékolás miatt alig látni a jelölést. Ez a 2 led pont úgy és annyit világít amennyi nekem hiányzott.

Előzmény: apaf3j (127931)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127931

Szia!

Két ceruzaelemmel megy a marógép? (Lehet, h volt már róla itt szó, de én nem olvastam, Mire szolgálnak?)

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127930

Tőlem már elvitték a gépeimet egyszer. Akkor még többet kellett gyűjtögetnem egy-egy olcsóbb gépre is.

*Steve Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127929

miért kell mindig vitatkozni? A kamerát csezheted a szirénát meg elkussoltatja a purhab ha meg sokadszorra szól leszarják.Mit visznek ?mindent ha más nem levágja a gépről a kábelt.Hidd el ha ezeknek keell valami kifigyelik azt viszik.

Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127928

Na és mit talál a műhelyben? Sok fát ami neki csak tüzelő, meg pár olcsó barkácsgépet. A gépekkel dolgozni kell, nehezen lehet túladni rajtuk, nem ez fogja érdekelni. A készpénz  és az ékszerek, esetleg a több százezres tv ami érdekli amiből gyorsan lehet pénzt csinálni. Ha a lakásra telik risztóra akkor teljen a műhelyre is. Ha már kintről látják, hogy be van kamerázva, ott an a házfalon a sziréna, akkor oda már csak a nagyon profik fogna betörni, nem a piti szerszámtolvajok. 

Előzmény: 409 (127927)
409 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127927

Majd amikor az üres lakásra/műhelyre érsz haza, nem fogsz röhögni.

Tudod az utcán másik 1000 autó közül a kutya sem tudja, hogy mi van otthon a garázsban/műhelyben.... Nem olyan bonyolult ez.  ://

Előzmény: Hobbiasztalos.blog.hu (127926)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.12.05 0 0 127926

Én mindig jókat röhögök az ilyen beszólásokon :) Te az utcán is letakarod a rendszámodat? Ott is hozzá lehet jutni és az alapján már meg is van a lakcímed. :)

Előzmény: 409 (127923)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127925

Egyelőre ennyi volt. Majd ha legközelebb unatkozok akkor némi betétlapot próbálok gyártani hozzá. De első körben szeretném megtalálni a nagy asztal kis betétjét ... ki nem mászhatott a pincéből. Mondjuk ami rend van most ... tuti asztal alatt lesz a farakás közepén, alul.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127924

Annyi videómon rajta van ...

Gondolod egy lelkes szerszámgyűjtőt érdekelhet a pince? Szeretettel várják muterék. Éjidőben riasztó, velük szemben 3 bíró, 2 ügyvéd, és pár rendőrtiszt. Valamiért elkerülik a környéket a gyűjtőgetők. A helybéliek legalábbis. 

Ja és van egy macska aki nem szívleli az idegeneket :D

Előzmény: 409 (127923)
409 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127923

A rendszámot takard ki!  Meglehetősen egyszerű belőle hozzájutni a lakcímhez......  ):-((

pajaci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127922

Ha alá hajjintassz egy trapézemelőt, akkor már kész is a precíziós magasság állítás.

ultima Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127921

A ráckevei kivételével egy és ugyanaz az eladó!

Hiába más-más város...

A telefon ugyanaz. Nem is gyanús egy kicsit?!

Előzmény: halaloszto (127909)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127920

No itt az ígért napi mekkelek ... 

Tényleg a minimál design, a minél kevesebb anyag volt a cél - és a videó elejéből kiderül miért nem használtam a nagy maróasztalomat.

Csak mert volt itt párszor szó arról, hogy lehetne gyorsan egyszerű kis asztalt csinálni - egy példa.

Mondjuk ilyen erővel akár meg is csapágyazhattam volna a marót, mintha kezdene olyan hangja lenni. Dehát majd' 4 éves lesz és őt azért használgattam. No majd utánanézek milyen kell bele. 

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127919

Nem sámli .. váltható fűrészlap :-O Érdekes meghajtása lehet.

Egy tank is kijönne belőle, pl. abból a vezetőállításból sincs az anyag kispórolva ...

Előzmény: Hobbiasztalos.blog.hu (127918)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127918

Különleges asztali körfűrészgép. Ilyet még nem láttam, pedig elég sokat láttam már.

pajaci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127917

Forgasd élére mind a három 40x20-ast, úgy könnyen összelehet fogatni őket erősre. A falon lévőre alul támaszkodjon a ferde, a vízszintest pedig ragaszd és csavarozd mindkettőhöz, leginkább átmenő csavarral. A falon lévő legtetejébe lévő csavar, ami majd a falhoz rögzíti, az adja a teherbírást. 50kg-ot elbír egy-egy tartód, ha a csavar nem szakad ki a falból.

Előzmény: feketefelhoo (127912)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127916

Na ezért kérdeztem. Akkor legyen 50x25 ?  A két merőleges darab (is) csavarozva ÉS ragasztva lenne. De ha jobban belegondolok, ott vannak az oszlopok az OSB mögött, ~67 cm osztással : a két vastag oszlop 2 méterre van egymástól, ez van harmadolva.

Előzmény: halaloszto (127913)
emberevics Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127915

Néhány tűzifa hosszába ugrott a szalagűrész alá. Lett belőle gólyalábas tojófészek.

Na jó, ez inkább Hobbi-ács kategória.

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127914

Tényleg nagy port ver fel :)

Ha nincs alatta valami porgyűjtő, akkor rendesen gyűlik a por alatta-mellette. Viszont ha van akkor képes kifújni belőle a gép által keltett légáramlás. Szóval azt akarom majd kipróbálni, hogy a fiók és a gép alja közé teszek valami szoknyát, mondjuk gumiból, ami belelóg a fiókba. És persze rendes elszívás mindenképp kell.

Előzmény: stolaz (127911)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127913

a 80 centis táv kicsit nagy, de elmegy. nekem is ekkora, 18as bútorlap van rajta polcnak. ahol valami nagyobb cucc van, pár év alatt belógott azért.

viszont a szerkezeted szerintem gyenge. a vízszintes cuccot a függóhöz hogyan rögzíted? a 4x2cm léc végébe nem tudsz olyan csavart tenni, ami ott kihúzásra tartana. és a falra feltett 4x2cm léc is gyengécskének tűnik. 

Előzmény: feketefelhoo (127912)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127912

Annyira tetszik, hogy a gyalugép alá is építek majd egyet :)

Más : a gépsor melletti falra akarok egy polcot, ami a teljes falon végig fut. Oda pakolnám azokat a cuccokat, ami nem mindig kell. A polctartók 40x20-as lécből lennének, a kitámasztó pedig "élére" állítva.

Elég lehet oda ez a kiosztás ? Vagy sűrű, vagy ritka ? Vagy nem ?

Előzmény: Törölt nick (127894)
stolaz Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127911

Porgyűjtő fiók? PTS 10-hez??

Talán inkább egy porgyűjtő szoba.

Az Einhell asztali körfűrészem egy éve adtam el, hogy egy álom PTS 10-est vegyek.

Azóta kiderült, hogy álom helyett rémálom.

Itt a fórumon is írtam, hogy a kapcsolója annyira beporosodott, hogy, hol hol kapcsolt, hol nem. Aztán szintén a porolódástól úgy beállt a lapmagasságállító kereke, hogy két kézzel is birkózni kellett vele. Nem akarom tovább sorolni a nyűgjeimet, lehet, hogy csak szerencsétlen gépet fogtam ki. Azóta már elajándékoztam.

Előzmény: feketefelhoo (127889)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127910

Vettem egy Aldis marót, a szerszámcsere a gyenge pontja. A retesz lazításkor könnyen kiugrott vagy én vagyok gyenge :) Jó lesz azért a fa alá.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127909

a KITY jó név volt. mára ez is egy címke a kínai cuccokon. a jófogás tele van KITY feliratos gérvágóval.

Vajk

stolaz Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127908

Óvatosnak lenni a piacon? Nem mindig...

Történt a 90-es évek elején, hogy kolleginám vásárolt a lengyel piacon Siófokon egy vasalót. "Szerencsére" nem tudta kipróbálni, de  látszott rajta, hogy új, még nem volt használva.

Otthon aztán kiderült, hogy nem működik, mégcsak nem is volt langyos. Férje belenézett. Nem is volt benne fűtőszál.

13db ötezerforintos bankjegy volt összetekerve, hajgumival egy gurigába,

Akkor a havi fizetésem olyan 12 ezer forint környékén volt.

Másnap visszavitték, de már nem találták meg az eladót.

Előzmény: Nobody1 (127870)
stolaz Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127907

Hú, de irigyellek ezekért a korongokért. Ha lenne "szabásmintád", illetve tervrajzod, meg is venném!

Előzmény: Törölt nick (127838)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127906

csak a szokas miatt kerekek a betetek. semmi nem szol ellene hogy negyzet alakuak legyenek.

Előzmény: arvaiz69 (127856)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127905

bordo vagy barna. ha vastag az nem baj.

Előzmény: arvaiz69 (127855)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127904

Szia! 

Nagyon jó lett gratulálok!

Üdv.: Zoli

arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127903

Szia! 

Ja a maróasztal! Kíváncsian várom a videót! :- ) 

Előzmény: Törölt nick (127880)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127902

Ja, értem, így okés. Tehát szerszámgyár, forgácsoló. Ha nekem lenne valami, akkor haver kombájnalkatrész gyárába kéne mennem. Kiröhögtek amikor a lézervágott hulladékot fotózgattam délben, mint a napórát az offtopicon. Nem tudtam, hogy hulladék, olyan szép sormintás fémlapok, ami valami rostalemeznek tűnt. Hát nem, kukába ment mind és a belőle kivágott csúnya bizbaszok voltak a lényeg, semmirevaló kupacnak látszott bezúdítva a mellettem lévő ládában.

Előzmény: arvaiz69 (127897)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127901

Köszi :-) Az "igényes" rész igazából még csak most jön, de funkcionálisan már OK (úgy tűnik). Ma a dönthető asztalt szegtem el tölgyfa lecekkel (OBI-s tölgyfa küszöbből vágtam vékony csíkokat):

Ragasztás és tűzés után, csiszolás előtt:

Csiszolás/lenolajoszás után. Most már kezd nekem is tetszeni. Majd még azt kell kitalálnom hogy tüntessem el a szegeket. Kis ragasztó plusz rácsiszolás? "Tölgyfaszínű" fakitt?

(az a randa rétegelt csík is el fog tűnni, jobb/baloldalt. De az a plusz süllyesztett furat ... nos egyelőre marad. Majd betömöm, de kár érte ... akkor még azt hittem kell)

És ők várnak még élmarásra/telepítésre. Csak még átgondolom, nem kell-e valamiért szétszedni a gépet, mert ezek fognak szerelőcsavarokat is takarni. Persze ohne ragasztó, mert ha szét kell bombázni valamiért, nem akarom a leceket is újragyártani.

Előzmény: arvaiz69 (127893)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127900

Szia!

Nem derül ki az írásodból hogy meg vetted? Egyébként nagyon jó gépek ezek a Kity gépek, ha megvetted jól jártál vele. 

adingos Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127899

Valóban, igazad lehet, van. Egyenlőre valami vázlatos iromány kellene nekem, mert már halomban állnak a gépek a garázsban, arra várnak, hogy a "farmon" a 10x5m = 50m2 műhelyt kitöltsék.

Egyenlőre tehát csak infó kellene az asztalról amit megtudnék építeni akár rétegelt nyírből is.

Előzmény: Törölt nick (127895)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127898

Az asztallábról kihajítottad a gyári falapokat? Ez nem lidlis powerfix munkapad (amit a hódosban is adnak kb ugyanannyiért)

arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127897

Szia! 

Szóval annak idején a cipőgyárat sok apró darabra szedték és eladták. Most is gyártanak cipőt, több különböző tulajdonos más más márkanévvel. Viszont a rendszerváltás előtt is komoly, kimondottan profi gépekkel felszerelt lakatos műhelyek voltak a gyárban, ahol a cipőgyártó gépeket javították, gyártották, stb. Külön lakatos műhelyek voltak már akkor is a szabászkések gyártására, ami nagyon komoly feladat volt. 

Ez így van most is! Azt hiszem, bár ebben nem vagyok biztos, hogy Martfű a legnagyobb ( ha nem az egyetlen ) ahol cipő gyártáshoz és autó üléshuzathoz gyártanak szabászkéseket az országban.  Ezt csak nagyon profi gépekkel lehet csak készíteni. A gyárban több ilyen lakatos műhely  van, mint például a DESZÁN Kft. ami szinte a semmiből kezdte és a mai napra meghatározó cégé fejlődött. Több tízmillió forintos fémipari marógépektől kezdve esztergákon, köszörűgépeken keresztül, lézervágóig minden van.  Minden fémipari munkát eltudnak végezni. De a cipőgyár területén van ennél az előbb említett Deszán Kft-nél jóval nagyobb cég is Mint például a Rigó Kft, ami tényleg szinte már hihetetlen hogy milyen komoly gépparkkal rendelkezik.  Rengeteg nagy értékű fémmegmunkáló gépeik vannak, például ellen tokmányos eszterga ami 80. millió, 5 tengelyes CNC ami 200 millió. Szóval van technika!

Előzmény: Törölt nick (127853)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127896

Ő tologatáshoz leenged 10 centit, hogy elérje a fél centit!

Előzmény: Törölt nick (127894)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127895

Ööö, jobban megnézted a képet? Az a KÉSZ asztal :D

Ezt úgy gondoltam, hogy azoknak lehet hasznos akiknek nemhogy maróasztalhoz, de asztalhoz sincs elég helyük, mert egy kis sufniban kénytelenek garázdálkodni.

És MOST kéne egy maróasztal, mert olyan pici/keskeny a munkadarab, hogy nem tudod felülről megmarni.

És nincs helyük, de van pl egy kis munkaasztaluk (mint a képen), vagy egy mini állványt össze tudnak dobni, rá egy bútorlapot/rétegelt lemezt és ki tudnak 3 + 1 likat fúrni. 20 perc alatt kész.

Szerintem te nem ilyet akarsz majd a jó Sparkyhoz, hanem valami komolyabbat. De ötletnek elmegy. Meg persze ezt is tovább lehet fejleszteni, mert pl most egy konkrét marófejhez fúrtam bele likat, de ha univerzálisabbá akarod tenni, min. egy 1-2-3 különböző belső átmérőjű betétlapot még le lehet gyártani hozzá. Lehet csinálok is majd a vicc kedvéért. De ez most célirányosan készült, egy feladatra.

Előzmény: adingos (127891)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127894

Kéremszépen .. akinek ilyen biliárasztal-műhelypadlója van .. annak elég is fél-egy centit emelni :D Az enyim olyan, hogy rallysok is sírva könyörögnek hogy gyakorolhassanak rajta. Így én (a munkaasztalomat) vagy 3-4 centit emelem - ha emelem (mióta elkészült, még nem emeltem sehova).

Pöpec lett.

arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127893

Szia!

Ez nagyon jó lett, minden elismerésem. Nagyon igényesen kidolgozott, precízen megépített csiszológép. Ezzel aztán lehet dolgozni, nincs akadály, minden csiszolási feladat elvégezhető! Ehhez a munkádhoz is csak gratulálni tudok!

elemes Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127892

jó gonbaölő alapozás + valami szimpatikus színes beszívódó vékonylazúr megteszi. én szedettvedett, gyárilag színezett hajópadlót egységesítettem úgy, hogy kicst megcsiszoltam a felszínét, aztán vékonylazúroztam (zölddel, mert most épp az tetszik).

Előzmény: Janbala (127887)
adingos Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127891

Hejnye, hinnye, azt a kacifántos rézangyalát a réz szegnek, hát nem pont fejen találtad ezzel a szeget??? !!!!

Pont az új felsőmarómhoz kellene valami asztalt össze tákolni, így epedve várom majd a te videódat. Köszi előre is.

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127890

Az enyém ennél jóval szellősebb, most zéró elszívás van. Én valami tölcsér szerű szippantót gondoltam a korong elé, majd lerajzolom egyik nap.

Előzmény: Törölt nick (127874)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127889

Majdnem kész lettem az állvánnyal, még a kilincs hiányzik és kell egy porgyűjtő fiók is. Meg vagyok elégedve.

Raidx Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127888

Ha mindenképp megakarnám menteni én belemarnék egy fészket és beleragasztanák egy lapot ami belepasszol a fészekbe. Mondjuk, hogy színben harmonizáljon lehet vele szórakozni.

Előzmény: Janbala (127872)
Janbala Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127887

Szerettem volna natúron hagyni illetve olajjal átkenni, de majd lefestem ha nincs más megoldás. :)

Előzmény: elemes (127885)
Raidx Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127886

Ilyet én is próbáltam és meg is szívtam vele. A Kis Einhellbe befogott maró épp hogy kilátszott a lapból. Nem tudtam használni. Az lett volna a cél, hogy segítse a végleges asztalt elkészíteni. Azt nem mertem megkockáztatni, hogy csak fél szárat fogok be. A kütyün a porvédő harmonika összafekszik és nincs tovább. Lehet, egy kis átalakítás lessz a végén.

elemes Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127885

szerintem pont az alternatívákra kérdezett rá :)

Előzmény: Paco155 (127884)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.04 0 1 127884

"Ezt a vizesedésből származó anomáliát mi el tudnám eltüntetni?"

Cserével. Gombás a belseje.

Előzmény: Janbala (127871)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127883

A talpuk egyforma, mindkettőhöz jó a Kreg PRS3034 jelű betét.

(Illetve a magasságállító valószínűleg máshol van, mert annak mintha két lyuk lenne rajta fúrva... most lusta vagyok lemenni a pincébe.) 

Raidx Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127882

A Vaterásat nem találtam meg de itt egy másik: http://nextapro.hu/hirdetes/straus-asztali-korfuresz-es-gervago-furesz-2in1-1200w-uj-ID59532 Részleteket nem találni róla de ennek jobb a képe. A Vaterásnál csak a dobozról volt kép és úgy nem volt bizalomgerjesztő. Lányomék jézuskája akart meglepni vele de lebeszéltem róla. Se helyem se szükségem ilyenre. Persze lehet, hogy később megbánom.

Előzmény: GPS (127867)
Janbala Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127881

rendben. köszönöm. :)

Előzmény: pajaci (127878)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127880

Én a helyedben megvenném a Kreg-et, amit Apafej is megvett. Csak a TRA001-hez valót (bár lehet hogy "lyukilag" MOF001=TRA001, nem néztem meg).

Minden kifúrva, ott ahol kell, nem kell szívni vele, k.jó. A 100e-es ajánlathoz képest legalábbis.

Annyit elárulok az én 10e-es bakelitlemezemről, hogy ugyan jó .. de egyszer a ki/beszerelés után túlhúztam az egyik csavart (nem ami a marót rögzíti, hanem ami a betétlapot az asztalhoz). És letört a sarkából egy kis darab.

Jut eszembe, ma csináltam egy mini "maróasztalt".

Nettó 20 perc munka, közbeiktatva másfél óra szolid anyázással. Beleesett a marógépbe a k#&@>@#@ rugós alátét ... 20 perc rázogatás, meg winchester-mágnessel való csalogatás után darabokra szedtem, mire rájöttem hogy elég lett volna a markolat burkolatát levenni, ott kiesett a szemét ... A legszebb az egészben hogy levideóztam. Eredeti szándékok szerint azoknak akik hirtelen szeretnének egy egyszerű, olcsón és gyorsan összehozható kis maróasztalt. Szóval vágom a videót, némi sípolás meg Bendegúz is lesz benne, számomra az év ordas nagy mekkeleksége ... közel az évvége, szerintem ő lesz a befutó :D

pajaci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127879

Én a körfűrészemre, egy uesbés ardunio vezérelt ultrahangos távmérős digitális kijelzésű stellert akartam. A végén egy 2.5m-es 50x100mm-es alu zártszelvény lett, 2db pillanatszorítóval.

Előzmény: elemes (127876)
pajaci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127878

Csiszold a fát is. Látni fogod, hogy jobb lesz e.

Előzmény: Janbala (127877)
Janbala Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127877

igen. kültéren használt asztal volt mikor megvettem, a tetőről pont rácsepeghetett a víz.

lakkozott volt a felület, azt csiszoltam le.

Előzmény: elemes (127873)
elemes Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127876

A nyáron vettem egy parxide asztali körfűrészt.

Gondoltam felszerelem rá a lázert. felszereltem.

Nem tudom, a "fos" mint jelző mennyire pontos.

Nem dobom ki, talán kicserélem egy fehér ledre.

pajaci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127875

Kicsit mesélj róla többet.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127874

Hali!

Nincs nagy titka, minél kisebbre igyekeztem venni az elszívóház méretét, és ahol lehetett/kellett q nagyobb réseket betakartam, hogy a vákum minél kevésbé vesszen el abban az irányban:

A letörés éle és a korong között kb. fél centi a hézag (az asztal és a korong között annyi sincs, ~3-4mm).

Ez a kép még akkor készült mikor az asztal még nem volt meg, így az elszívóház élén megtámasztva ledaráltam csomó fenyő és bükk hulladékanyagot. És itt középen, ahol bevilágítottam egy lámpával még nem is volt meg a kis takarólemez. Nem sok por maradt benne.

Ez a kis "sikátor" nincs 3 centi széles, ezért is van az elszívótorok bal oldalán a másik fal betüremkedése (35-ös forstnerrel fúrtam ki, ebbe pont jól illeszkedik a porszívó csöve). Azt gondoltam majd kivájom valahogy azt a betüremkedést, de nem érzem szükségét az eredményt látva.

Előzmény: feketefelhoo (127864)
elemes Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127873

ez már a lecsiszolás utáni állapot...? :-O

Janbala Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127872

elnézés, mobilról próbáltam feltölteni:

Előzmény: Janbala (127871)
Janbala Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127871

Tiszteletem,

Ezt a vizesedésből származó anomáliát mi el tudnám eltüntetni? Lecsiszoltam a felületet.

Nobody1 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127870

Azért legyetek óvatosak az ilyen piaci vásárlásokkal.

Én évekkel ezelőtt vadi új villanymotort vettem piacon és bár a közeli zöldséges egy százasért megengedte, hogy kipróbáljuk, az a ~fél perces üzem mint itthon kiderült kevés volt a menetzárlat kiderítéséhez, mert kb 2 perc terhelés nélküli üzem után a motor olyan forró volt, hogy nem lehetett megfogni.

Gyári MEO-n kirostált vagy üzletekbe/kereskedőkhöz a 3 napos garanciába visszavitt cuccokat szokták időnként fillérekért kiárusítani és ezek kerülnek ki olcsón a piacokra - jobb esetben kijavítva...

Előzmény: GPS (127867)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127869

Köszönöm mindenkinek a felsőmarós segítséget. Megvettem a Workzone-t, majd meglátjuk, hogy mire megyek vele. :)

Csütörtökön megnézem a Parkside-ot is, aztán ha az jobb, a WZ-t visszaviszem

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127868

Egy nagyon szocialista kinézetű anyagot keress.

Előzmény: arvaiz69 (127855)
GPS Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127867

"20-ért egy Strauszt adnak a Vaterán."

Az is kombinált - vagyis körfűrészes is? Meg dönthető a felső része asztalostul-mindenestül ?

Az gondolom nagy segítség lehet, ha duplán szögbe kell vágni valamilyen ravaszabb geometriájú illesztéshez.

Ez a gép tényleg nagyon jól nézett ki - teljesen "gép-szerű" volt és az 1,6 KW (vélhetően francia kW) is éppenséggel elégséges lehet a 250-es lapnak.

Közben olvastam róla francia topikokat, általában dicsérik, meg vannak vele elégedve - csak a felső (körfűrészes) asztalát tartják kicsinek (ami szerintem is igaz lehet)

Kár, hogy én csak egy afféle "bútorlap-huszár" vagyok - különben már itt lenne a szobámban :-))))

.

Előzmény: Raidx (127866)
Raidx Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127866

20-ért egy Strauszt adnak a Vaterán. Az nem ilyen bizalomgerjesztő.

Előzmény: GPS (127865)
GPS Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127865

Akkor ezek szerint tényleg nem hazudott a cig...szóval az éppen felzárkózó polgártárs.

Sokminden nem járt hozzá, a lap benne volt, még a stell volt hozzá, ami lapvédő is egyben, ugyanis gérvágó módban azt kötelezően fel kell helyezni (rá a lapra, mert a stellnek van egy bemélyedése alul, amive el lehet takarni a lapot) - különben nem indul a gép).
Ott elől látszik is egy mikrokapcsoló-gomb - azt nyomja meg a stell ha a helyén van gérvágó módban - nehogy az asztal felett a kuncsaftból is daraboljon kisebb-nagyobb alkatrészeket :-)))).

.

Előzmény: Paco155 (127863)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127864

Jut eszembe : mutizd meg nekem hogyan van az elszívás a orsós magnódon

Paco155 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127863

Húszezerért tutira megérte ha működött, és mindene megvolt.

http://www.einhelloutlet.hu/index.php?route=product/product&product_id=500

Mr.Gabson Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127862

RV80

RV30

http://butorvasalat.com/shop_ordered/5734/shop_altpic/00014631110_altpic_1.jpg?time=1478532874

Forest termékforgalmazótól veheted/rendelheted.

Előzmény: bord30 (127861)
bord30 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127861

Tisztelt fórumtársak!

Servoll Frontalino toóajtó vasalaton kívül ismer még valaki tolóajtó vasalatot, mely a korpusz elé záródik?

GPS Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127860

Ni mit árult egy pali ma, a lengyelpiacon.

20 rugót kért érte - vadiúj volt. 1,6 kW-os moci, dönthető felsőrész (mármint a gérvágóhoz képest), 250 mm-es lap, stb...

Ráadásul francia gyártmány (állítólag elég neves a DIY famegmunkáló gépekben - én még sose halottam róluk, igaz francia zsebrádiót se láttam soha életemben, pedig tuti volt olyan is :-)))

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127859

Na én meg úgy döntöttem, hogy még egyszer nekifutok az állványnak. Már le is vagdaltam, gyalultam az anyagot. Igazából csak a 4 lábat kell újracsinálnom, a többi elemet felhasználom az Mekk Elekről elnevezett állványról. Most épp  a csaphornyok marása van soron.

Előzmény: Törölt nick (127849)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127858

Pedig dekopírral simán ki lehet vágni

arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127857

Szia! 

Úgy voltam vele ilyen nagy gyárban mindent megtudnak csinálni, de arra nem is gondoltam, hogy a fémipari munkavégzés ilyen méregdrága! 

Előzmény: 409 (127826)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127856

Szia! 

Én a középső gyűrű kifúrását biztos nem tudnám megoldani. Holnap még megpróbálom ezt a vasas dolgot, aztán ha nem jön össze akkor más irányba kezdek gondolkodni. 

Előzmény: feketefelhoo (127822)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127855

Szia! 

A textilbakelit az a bordós anyag, igaz? Úgy emlékszem valahol van ilyenem, a mérete kb. akkora mint ami nekem kéne, csak az mintha nagyon vastag lenne. Majd körbenézek, hátha megtalálom.

Előzmény: halaloszto (127820)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127854

Szia! 

A második linkben van egy, ami nagyon tetszik, rögtön a második ami vaslemezből van,  de az 41.277 Ft.  Valami hasonló kéne nekem is. 

Előzmény: Raidx (127816)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127853

Cipőgyárban lézervágó??? Mi a fenét csinálnak vele? Hát tényleg robotizálnak mindent????

Előzmény: arvaiz69 (127852)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127852

Szia! 

Ott a cipőgyárban van lézervágó is ha elvállalják, inkább ott csináltatnám, mert nekem szinte semmi fémipari szerszámom nincs.

Próbálnám én is úgy csinálni, hogy azért ne kerüljön egy vagyonba. A lehetőségekhez mérten próbálom az olcsóbb megoldást választani.

Előzmény: peti970 (127813)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127851

Szia!

Hát a súlyát nem számoltam, az lett volna a lényeg, hogy ne hajoljon el. Persze tudom én, hogy a köszörülés miatt hajolt el az én meglévő 6 milliméteres betétem is. Átfogom gondolni ezt a köszörüléses dolgot, mert lehet teljesen felesleges is. Most megnéztem a Te marógépasztalodat is, és a betét  nagyon jól néz ki, így köszörülés nélkül is. 

Előzmény: jcsapo (127810)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127850

Sorry, tegnap céges mikulásnap volt... De leltem egy potenciális sporttársat! Amikor felfedezte a duplás ceruzahegyezőt, minden ceruzát végig akart hegyezni, ha kellet, ha nem. A télapót meg annak rendje és módja szerint nagy ívben letojta.

Előzmény: Törölt nick (127846)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127849

Köszi :) Azért van itt is mekkelekség, mint felhő rövid asztallába.

A hernyót fúrtam utólag, de elfelejtettem a hátlaprögzítő csavart. Mivel ő van rejtve, meg ő a kisebb így őt rugdaltam odébb. Szegény 10-es fafúróm nem köszönte szépen ...

Előzmény: pali923 (127841)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127848

Igen, majd ott tervezem leginkább. A cél most a határok feszegetése volt, mennyire lehet nekinyomni, hol, stb.

Hogy majdan éles darabnál már ne legyen meglepi.

Előzmény: 409 (127839)
elemes Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127847

kalányos magnóm van

Előzmény: feketefelhoo (127843)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127846

Nagyon kipihentük magunkat :D Paplanfa, te is! :-P

Amúgy ja, brutális súlya lett. Még nem mértem le de már korong nélkül is alig bírtam az asztalra feltenni. nem ez volt a cél hanem pl az esetleges könnyű szerelhetősége ékszíjnak/motornak - nagy tér, nagy test - nagyobb súly, kisebb élvezet (mozgatni).

Előzmény: feketefelhoo (127844)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127845

Ez egy precíz szalagcsiszoló ebben az állásban, ha oldalbaborítod akkor szalagfűrész.

De lehet belőle duplás körfűrész is, bútorlaphoz, csak moddolni kel az egyik forgásirányát.

Előzmény: feketefelhoo (127844)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127844

Vissza is tudod tekerni, ha esetleg elrontod a csiszolást :-D

Előzmény: feketefelhoo (127843)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127843

Brutális szerkezet, de miért nem készítetted orsós magnóból ?!

Bocs :-)

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127842

Megfázol

Előzmény: pali923 (127841)
pali923 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127841

Levettem a kalapomat! :)

pajaci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127840

Kössszöntem!

409 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127839

A keményfát a korong közepe felé csiszold.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 4 127838

Sziasztok!

Eljutottam végre a homlokcsiszolómmal abba az állapotba, hogy funkcionálisan kész. Az asztal is dönthető lett, illetve 4 db. M8-as csavar kicsavarása után csiszolópapír-csere helyzetbe áll. Lemértem mennyi idő így kicserélni a 2 tépőzáras papírt: 2 és fél perc, komótosan. Ez nálam már az "elmegy" kategória.

Porelszívást korábban teszteltem, tényleg faszául megy. Első csiszolásokkor a hajamtól kezdve az asztalon hagyott szerszámokon át minden poros lett. Most hogy rajta van a védőburok meg relatíve szűkre szabtam az elszívóházat, elég hatékonynak bizonyul. Sima OBI-s porszívó + ciklonos leválasztó az elszívás.

Pajaci, ígértem neked keményfa tesztet, bütücsiszolásra. Nos, ha nagyon akarom ezen a fordulaton (1450 rpm) is meg lehet égetni. Akácon és bükkfán teszteltem. Ha nyomom neki mint a meszes, megégeti.

De ha szépen érzéssel tolom neki, akkor nem éget. Ez itt lent a megégett csiszolás eltüntetése, ugyanazokkal a csiszolópapírokkal:

40/80/120-as papírokon teszteltem. 40-es: csak ha állat módjára préselem a korongnak, akkor éget de csak nagyon kicsit. 80-as már jobban odakap, de tényleg csak akkor ha erőltetve nyomom neki. 120 ugye hamar eltömődik, így ő a "legégetőbb". De egyik sem éget ha finoman küldöm neki. Időnként pedig gumitalpú cipővel leradíroztam a papírokat.

Most jönnek a finomítások, éllezárások, a natúr rétegelt lemezek felületkezelése, kapcsológomb kivezetése a két félkör közé középre, hogy kényelmes legyen a ki/bekapcs. És mehet majd a helyére, a "csiszolósarokba".

És lassan nekiállok majd a nyersanyag megvágásának is, együtt az oszcilláló szalagcsiszoló anyagával. Mit mondjak, nem lesz unatkozós: 188GB, 15 órányi anyag :)

jcsapo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127837

Le, bár lett mágneses rögzítése is.

Előzmény: 409 (127835)
409 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127836

:-))

Előzmény: Törölt nick (127832)
409 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127835

Aha. Minden alkalommal le is csavarozod a betéteket?

Előzmény: jcsapo (127831)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127834

Használom a kecsupot, de minek ? :) Kéne egy nyomtató hozzá.

Az alsó emelés nem jó, mert akkor nem érnek le a kerekek. Felül lesz 5 cm emelés, így 85 cm magasan lesz a munkafelület.

Előzmény: Törölt nick (127828)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127833

Az OBI-ban, 1800 Ft / db  1 méteres, menetes

Előzmény: torony78 (127830)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127832

Na megkerestem a posztot, ha mindent jól látok akkor igen, jól sejtettem:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=136843241&t=9104263

A legutolsó képen látszik jól, hogy a szűkítő betétlap van csavarral rögzítve.

Előzmény: Törölt nick (127829)
jcsapo Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127831

A betét gyűrűk rögzítéséhez van menet és a szintező csavaroknak. De sima furatot sem szeretek rozsdamentesbe fúrni, mivel nincsenek hozzávaló fúróim.

Előzmény: 409 (127827)
torony78 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127830

Honnen vetted bele a rudakat?

Előzmény: feketefelhoo (127799)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127829

Ezen én is elgondolkodtam először. Aztán emlékeztem JCsapo kolléga tervrajzaira, meg képeire, milyen szép és átgondolt asztala van.

Így arra jutottam hogy pl. a szűkítő betéteit fogatthatja oda menetes csavarral.

Előzmény: 409 (127827)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 1 127828

Üdv a Fejbentervezők Klubjában ... :) Megesett velem is. Pedig te tudsz használni legalább kecsapot ha jól tudom.

Kis móriczka rajzzal: valahogy így megtoldani? Vagy az akadályozna valamit? Mindenesetre plusz merevítés lenne.

Előzmény: feketefelhoo (127821)
409 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127827

"Sokan rozsdamentes lemezből készítik a betétlapjukat én sima acéllemezből készítettem, mert nem akartam szenvedni a menetvágással a rozsdamentes anyagban."

Menetet? Hová kell abba menet?

Előzmény: jcsapo (127810)
409 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 127826

Vazzze, ennél bonyolultabban még élő ember biztosan nem akart maróasztalbetétet gyártatni. :DD

Az enyémet 6mm-es rozsdamentesből csináltam, de az is megállt 10eft alatt. A betéteket meg 5mm-es polikarbonátból egy tucatot.

Előzmény: arvaiz69 (127805)
409 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127825

Az első a Tritonhoz kicsi lesz.

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127824

Majd aláteszem fűrészeléskor

Előzmény: Törölt nick (127823)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127823

A lábak között valami egészen más szokott lenni, de a hiányzó 10 centiddel azt is... :)))

Előzmény: feketefelhoo (127821)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127822

Én 6 mm vastag polikarbonátból csináltam. Faipari szerszámokkal kiválóan meg lehet  munkálni. Mondjuk fúrásnál meg tud olvadni, ha nagyon nyomod neki. Reklámtáblás cégeknél lehet venni.

Előzmény: arvaiz69 (127806)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127821

Én ma Mekk Elek voltam. Basszus. Tegnap meg tegnapelőtt fütyörészve levagdostam a körfűrész állvány elemeit, szépen meggyalultam őket, vendégcsap hornyokat bemartam, tira-rira, satöbbi. Ma rakosgattam össze, amikor valami kezdett gyanús lenni : valahogy ez olyan izé.... kicsi. Tehát nem nagy. Aztán ránéztem a múlt heti tákolmányra és leesett : 10 centivel alacsonyabbra csináltam az újat a kelleténél. Brühühü. Ugyanis beleszámoltam a kerék magasságát is : 50 cm láb + 10 cm kerék + 30 cm gép = 90 cm magas munkafelület. Na de a kerék a lábak között van, nem alattuk, basszus.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127820

az a gond, hogy egy iparilag sorozatban gyártott valami képzelsz el, és azt akarod egyediben legyártani. és az drága lesz mindenképp.

az egyedi cuccok más anyagokból, más technológiákkal készülnek, ehhez kell alakítani a tervet. pl ha tudsz olyan helyet ahol textilbakelittel dolgoznak, ott tudsz venni 8-10mm lemez darabot, az helyből egyenes, és nem is vetemedik el attól hogy lyukat fúrsz bele. faipari szerszámokkal megmunkálható.

jcsapo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127819

Értem, így teljesen korrekt.

Előzmény: apaf3j (127817)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127818

Az első linkednél: "Please allow 1-3cm error due tomanualmeasurement.Pls make sure you do not mind before you bid." Izé... (A kézi mérés miatt 1-3 cm eltérés lehetséges. Csak akkor licitálj, ha ez nem zavar.)

apaf3j Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127817

Bocsánat, félreérthető volt, amit írtam. Szóval kétféle 1/4 hüvelykes csavart adnak hozzá. Az egyik a gép betéthez rögzítéséhez való, azt természetesen nem cserélném le, a másik, hosszabb a lap asztalba rögzítésére, és ez az, amit M6-ossal akarok helyettesíteni. A lapban csak egy sima süllyesztett furat van, tehát itt nem okozhat gondot ez a méretbeli eltérés.

Előzmény: jcsapo (127815)
Raidx Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127816
Előzmény: arvaiz69 (127809)
jcsapo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127815

Nekem a nagyobb Triton van és abban 1/4"-20 UNC a talpat rögzítő menet. Valószínűleg a tied is ilyen méretű, de hidd el ebbe nem érdemes M6-os csavart erőltetni, csak a menetet teszed tönkre.

Előzmény: apaf3j (127811)
peti970 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127814

A 122208.sz hozzászólásomban van kép is róla.

Előzmény: peti970 (127813)
peti970 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127813

Szia Zoli!

Én 6 mm vastag alu lemezből csináltam semmi gond vele.

Csak le kell vágatni és a többi fúrást középső luk vágást megcsinálod magadnak.

Ha kell bele betétgyűrű azt is meg lehet oldani.Így csak 3-4 ezer ft.

apaf3j Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127812

235x298 mm

apaf3j Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127811

Műanyag, most megnéztem, ez egy fenolgyanta, szóval hőre keményedő műanyag. De gondolom a Pacman által linkelt is ugyanilyen anyagú. Az előfúrt Kreghez adják a gép  felszereléséhez szükséges nem metrikus csavarokat is, meg a lap beépítéséhez szintén nem metrikusakat, de szerencsére azok 1/4 hüvelykesek, szóval szerintem M6-ossal simán lehet majd rögzíteni.

Előzmény: arvaiz69 (127807)
jcsapo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127810

Kiszámoltad, hogy a 40x30 cm-es 20 mm-es lemez milyen nehéz?

Ezt az elképzelésedet nagyon túlméretezted.

A gyári műanyag betétek szoktak 6-8 mm vastagok lenni, így az elképzelt 8 mm vastag acél lemez biztosan nem fog behajolni.

Nekem 8 mm vastag acél lemezből készült a betétlemezem. Olvass vissza a hozászolásaimban, elég részletesen leírtam a készítését.

Tehát amit én ajánlok, hogy egy lézervágással foglalkozó céggel készíttesd el a betétlapot.

Sokan rozsdamentes lemezből készítik a betétlapjukat én sima acéllemezből készítettem, mert nem akartam szenvedni a menetvágással a rozsdamentes anyagban.

Az acél lemezben gyártáskor feszültségek maradhatnak, köszörüléskor ezek felszabadulnak és eldeformálhatják a lemezt. Szerintem gyárilag elég sík az a lemez ehhez az alkalmazáshoz, én nem köszörültetném a helyedben.

Előzmény: arvaiz69 (127806)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127809

Szia!

Azt is akartam kérdezni, hogy ez a Kreg betét mekkora méretű? 

Előzmény: apaf3j (127783)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127808

Szia, és köszönöm a részletes leírást. Az elképzelés jól hangzik, de nekem kicsit túlzásnak tűnik, hacsak nem akarsz kovácsolni is a maróasztalon :) Tapasztalatom még nincs, csak úgy gondolom, nem véletlenül használnak ennyien műanyag betétet. Ha azok nem lennének jók, sokkal többen készítenének fémből, illetve azt árulnák a gyártók is, nem a műanyagot. Nem lebeszélni akarlak, még a 8 mm-es is vas nyilván az itt előszeretettel emlegetett "örökélet plusz egy nap" kategória lenne, de úgy gondolom, a műanyag is kibír 10-20 évet, feltéve, hogy nem ütik.  

arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127807

Szia! 

Azt akarom kérdezni, hogy a Kreg betét az fém, vagy műanyag az is? 

Előzmény: apaf3j (127783)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127806

Szia! 

Azt gondoltam, hogy sokba fog kerülni, de azt nem, hogy ennyire. A Triton marógép nem került ennyibe.  Még hétfőn futok vele egy kört, aztán ha nem sikerül megcsináltatnom ezt az egyszerűsített verziót, akkor veszek én is egy ilyen műanyag betétet! A lyukak kifurkálását majd megcsinálom magam.

Előzmény: Törölt nick (127804)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127805

Szia! 

Nagyok az igények! Nekem a mostani marógépemnek a betéte, 60x40 cm-es  5-vagy 6 milliméter vastag vas, amit felköszörültek, hogy teljesen sima legyen. Ezzel az a problémám, hogy a köszörülést követően a mágnesasztalról mikor levették, azonnal elhajolt. Itthon, mikor az asztalhoz rögzítettem nem sikerült egyenesre kihozni, mert a vas középen olyan púpos, hogy magával hajlítja a 3 cm-es konyhapultot is, amit asztal lapnak használok.

Ezért most azt akartam, hogy egy 40 x 30 cm nagyságú és 2 cm vastagságú vasból készíttetem el a betétet. Azért, hogy a köszörülés hatására biztos nem hajoljon el. Azt akartam, hogy ennek a 40 x 30 cm vasnak a széléből körben lemarnának egy 2 x 1 centiméteres részt. A megmaradt 1 centin feküdne fel a konyhapultra. Aztán a vasdarab közepén kiakartam maratni a gép talpát, ami 18 centi átmérőjű, úgy hogy a vaslemez tetejéből maradjon meg 6 milliméter. Aztán középről kiakartam maratni egy 11 centiméteres kört, ez lett volna az a rész ahová a gyűrűt rakom be.  Éppen ezért kellett volna egy 11 centi külső átmérőjű és 5 cm belső  átmérőjű kör, ami 6 milliméter vastag. Ez lett volna a gyűrű, amit az előbb kimert részre tettem volna. És persze a gép talpának a csavarjainak a helyét illetve a magasságemelés rudazatának a helyét is ki akartam fúratni, plusz még a vaslemez négy sarkába négy lyukat, persze süllyesztve itt csavarral rögzítettem volna az asztalhoz.

Végül is csak ennyi lett volna  a kívánságom, erre mondták azt, hogy 80-100 Ft. 

Aztán az egyszerűsített változat, az az lett volna, hogy az egész 8 milliméteres vasból legyen, így ennek a szélét nem kell megmarni. A gép talpának a helyét sem kell belemarni, csak kivágni a 11 cm átmérőjű kört, utána visszarakni a 11 cm külső átmérőjű és 5 cm belső átmérőjű és 8 milliméter vastag vasdarabot, és végül az összes csavar helyét ki kellene fúrni, plusz a magasságállító kar helyét kéne kifúrni. 

Szóval ez meg az egyszerűsített verzió. De ha ez a 8 milliméteres vaslemez is meghajlik, akkor a szélétől 2 centiméterre egy 40 x 20 milliméteres zártszelvény keretet kéne hegeszteni, hogy ne hajoljon el. És természetesen felköszörülni.

Még az is lehet, hogy a 40 x 30 centiméteres vaslemez ami 8 milliméter vastag az nem hajolna meg és nem kellene a keretet hegeszteni rá.  

Előzmény: apaf3j (127803)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127804

Aztaq ... aranyból akarták kiönteni??

Te Zoli, van itt pár ember akik fémből csináltattak betétet a Tritonhoz, és 10e ft környékéről beszéltek. Vagy plexis megoldás is van talán, sztem az se drágább sokkal.

Az én betétlapom nincs előfúrva, ezért bármilyen maróhoz jó. A műanyag talpat felhasználva fúrtam ki a lyukakat. A másik oldalon van sok centrikus kör, azokhoz képest tudod középre igazítani.

Előzmény: arvaiz69 (127802)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127803

Bocs, de 80-100 000 forint? Aranyból akarták készíteni, vagy hogy lehet ez? 

Előzmény: arvaiz69 (127802)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127802

Szia! 

De jó hogy beraktad ezt a marógép talp betétet, mert kicsit elvagyok keseredve! Múlt héten voltam a cipőgyárban, vittem a marógépet is, hogy elmagyarázzam milyen betétet akarok csináltatni a marógépemnek. Mikor elmondtam milyen igényeim vannak a betéttel kapcsolatban, a főnök nagyon csóválta a fejét, és mondta ez nagyon sokba fog kerülni. Abban maradtunk, hogy a héten visszahív és ad árajánlatot.  Vissza is hívott és azt mondták kb.

80-100 ezer forint lenne, az amit akarok, de egyébként el sem vállalják, mert sok munkájuk van. Tegnap visszamentem, mondtam, hogy  átgondoltam és jóval egyszerűbb változattal is megelégednék. Azt mondták így jóval olcsóbb lenne, de készítsek fájlt a tervről.

Basszus, hát én nem tudok olyat csinálni, így aztán semmivel sem vagyok előrébb!   

Hétfőn egy másik lakatos műhelybe is bemegyek, ott is teszek egy próbát, hátha ott szerencsével járok. 

De ha nem sikerül itt helyben legyártatnom, akkor valószínű én is veszek egy ilyen betétet, amit belinkeltél. Egyébként ez a betét  Triton maróhoz való? Vagy a talpcsavarok helyét, illetve a magasságállító rudazat helyét is nekem kell kifúrni. 

Előzmény: Törölt nick (127780)
GPS Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127801

"A vizesballonjaid 35 literesek, az kb 35 kg, kicsit kevesebb ha nem töltöd tele, azért az még csak fél terhelés az aldisnak is."

Nem is a statikus súly a gond - hanem az a moslék út, amin naponta végig húzom teherrel rajta. Egyébként az egyik csapágy szerintem már megadta magát, mert néha leblokkol az egyik kerék.

Igaz, nem szimmeringes csapágy van benne - lehet az összegyűlt kosz tett be neki.

.

Előzmény: bacus (127800)
bacus Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127800

Az enyém metro-s, 60-70 kg bir ha jól emlékszem, nem 90 -t. Az aldis azt hiszem szintén 90 kg-os, de erre nem esküdnék meg. Az autóban tartom, ott a behajlitható kerék nélkül nem igazán tudnám tartani.

Azt nem tudom, hogy valójában mit bir, mert egyet kinyirtam (de a kerekét törtük el), mikor a klotznit kihúztuk és eldobtam. Na azt nem kellett volna, mert akkor tört el. Megvan még, elvileg javitható, de nem csináltam még meg. Kaptam egy másikat, arra jobban vigyázok, nincs klotzni cipelés, ellenben 6 asztali szgép és két monitor dobozostul már utazott rajta, az meg se kottyant neki, pedig még a küszöbökön is át kell ugratni vele.

A vizesballonjaid 35 literesek, az kb 35 kg, kicsit kevesebb ha nem töltöd tele, azért az még csak fél terhelés az aldisnak is.

Előzmény: GPS (127798)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127799

Bazijó ez a unimaxos cucc, bazira lehet vele szorongatni

GPS Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127798

Az a behajtható kerekű - ami neked van - annak szinte nincs is hangja.

Kérdés, hogy az  bírná-e azt a macerát amit én művelek vele egész nyáron azon a szar úton - hosszú évekig?

.

Előzmény: bacus (127796)
GPS Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127797

Még lebaszott hogy fogjam bé a pufámot mert neki lessz baja ha kiderül. Még én éreztem szarul magamat .

Kb. így jártam én is az Obiban, amikor egyszer vágattam - többek között összesen vagy 2.5 méternyi, 60 mm széles anyagot - hosszanti merevítőknek (élire rakva).

Mikor mentem az anyagért, majd elájultam olyan rengeteg anyagot pakolt ki nekem a csávó az asztalra -mire kiderült, hogy a kolléga elírta és 60 mm helyett 60 centit vágott. De mondom, összesen vagy 2,5 méternyi hosszban.

Rengeteg lett belőle.

Mondtam a fickónak, hogy ez 10x több anyag, mint amit kifizettem - hát ott is az volt, hogy "Most már ne variáljunk, mert rengeteg a melójuk, vigyem csak el így, biztos jó lesz az a felesleg nekem még valamire" :-))))

.

Előzmény: Pillanatragasz (127793)
bacus Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127796

Az aldis szekér egy nagyságrenddel jobb, ha nem kell a 90kg teherbirás. 

Előzmény: GPS (127792)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127795

ha mondjuk éjjel mennél vele lopni.

Milyen kedves megjegyzés :)

Előzmény: GPS (127790)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127794

Itthon van nekem is nêgykerekű is meg kétkerekű is talicska is de most olyat szeretnék amit fel tudok vinni a buszra is.

Előzmény: pajaci (127791)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127793

Hát öregem  lopni biztos hogy nem fogok se szekérrel se annélkül. Egyszer vettem a lidl ben többek közt 10 csokit. Itthon vettem észre hogy csak egyet amit lehúzott a lézezzel az van a számlán nem szorozta meg tizzel. Egy hét múlva mikor mentem megint megemlitettem a kasszás csajnak hogy kevesebbet fizettem ki mint amit elvittem. Még lebaszott hogy fogjam bé a pufámot mert neki lessz baja ha kiderül.

Még én éreztem szarul magamat . 

GPS Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127792

Hát ennek zajos mindene. Főleg alul,  a felhajtható lapja, amire a terhet rakják. Na, annak van a legnagyobb pofája, azzal nem tudtam mit kezdeni.

De a teleszkopikus húzó-szárai is képesek cirkuszolni szarabb úton és üresen (elég egy rücskösebb aszfalt is).

Azokat részemről le is popszegecseltem, mert nem szándékozom kicsire összehajtani a kocsit, mert annak állandó helye van a kempingben, nyáron szolgálatban, télen a lakókocsi alatt.

.

Előzmény: pajaci (127791)
pajaci Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127791

Nekem viszonylag nagyméretű gumikerekes van, ez csendes és bírja a terepet. Ilyen lenyitható.

GPS Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127790

majd mikor megyek csütörtökön a lidl be a szekérért ...

Azt viszont meg kell mondjam neked, hogy az a molnárkocsi nem alkalmas arra, ha mondjuk éjjel mennél vele lopni.

Mert kurva zajos (talán ez az egyetlen hátránya).

Főleg üresen - amikor a szállítmányért mész - hát ne tudd meg mekkora zajt tud csapni még a rücskös aszfalton is.

Én korán reggel (hajnalban) szoktam vízért menni a kempingben - de akkor kézben viszem a kocsit üresen... mielőtt még egy vascsővel, vagy ökölre tekert biciklilánccal jönne utánam valamelyik, a hajnali ébresztéstől kicsit egzaltált kempinglakó.

.

Előzmény: Pillanatragasz (127777)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127789

navárjál, nekem nem prémium van fadobozban, hanem a mezei fanyelú, ami 2000 k0r-l van darabja a szerszmboltban.

Előzmény: halaloszto (127788)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127788

nekem van sok belőle. ár-érték arányban nagyon jó szerintem. teljesen használható. van egy 40mm/es is, baromi jó vele ácsmunkánál vésni pl.

Vajk

Előzmény: feketefelhoo (127775)
d_feco Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127787

Én a négyes szettet vettem hétésfélért - kellemes meglepetésként ért velük kapcsolatban. Bár az is igaz, hogy erre a világvégén, némi kocsmázás után kaptam vérszemet rá (mert csak pár csavarért indultam a das bótba), illetve műanyag a nyele mindnek és nincs hozzá fadoboz... De elég éltartóak, a müa. sem deformálódott el a fakalapácstó (pedig pár métert átvéstem vele)l. A gyártást nem itthon kellett befejezni, menten használható volt.

Előzmény: feketefelhoo (127775)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127786

Akkor egy kis bemutató

Balról a lidl, jobbrol bosc pof1300 ace. Látszik a méretkülönbség. 

A bosch

- kb 15 éves

- sokat ment hobbiban, asztalban is

- a finomállítója műanyag tekerője megforgott a tengelyen, fakocka van helyette

- új skf csapágyak vannak benne

- nem tetszett hogy kicsit mozog az oszlopon, megperselyeztem az egyik oldalon. kicsit szorul, de ha tovább dörzsáraznám újra mozogna mint gyárilag. nem elég pontos hozzá.

- a 8as perselyt az első hónapban sikerült valahogy tönkretenni, azóta nem húzza ki a patront a tengelyből, küzdeni kell vele mindig hogy kijöjjön. és ugyanaz a cikkszáma mint a kék bosch-hoz, 8ezer forintot nem adok érte.

A lidlös. Konstrukciós gond, hogy ha lapjára lerakod, pont a kapcsolón van. Persze van rajta retesz, amit nyomni kell hozzá, ezért alapból nem indul el. (csak akkor lehet benyomni a gombot, ha egy másikat nyomsz hozzá hüvelykkel)

Namost az első alkalommal hogy eldőlt, bent eltörte a reteszelő mechanikát, ami ugye szín műanyag. A bekapcs gomb belseje is eltört, a gomb kiesett. Egy kis szigszalag megvédi az elveszéstől, viszont mostantól nincs reteszelés, ha be van dugva és leteszem az oldalára vagye eldől, akkor már indul is. Veszélyes.

Hogy-hogynem, a bosct ha leteszem, nem a kapcsolón pihen. Pedig ennek is ez az elcseszett előrenyúló nyele van.

Ez meg egy sárga, amit ha leteszek még luft is marad a kapcsolója és az asztal között. Ki érti miért csinálták ilyenre?

A többi felsőmarómat most nem szedtem elő, mert asztalba van építve, meg van ami nem is publikus.

Az első kettőre ajánlatokat meghallgatok, az ilyen "dobd ki, ne szívasd magad vele" szintűek is érdekelnek!

Vajk

Előzmény: Törölt nick (127778)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127785

ördögöd van!

Előzmény: pajaci (127784)
pajaci Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127784

Fogadjunk, hogy valami kisméretű, érintőképernyős cuccról írsz!

Előzmény: halaloszto (127782)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127783

Igen, ennek utánanéztem, és meg is állapítottam, hogy kell egy lap a beépítéshez. Persze mindenhol a k... drága Kreget ajánlgatták, és ezt az általad linkeltet is láttam. Viszont szintén az ebayen volt egy Tritonhoz előfúrt Kreg, csavarokkal. Magánszemély eladó, azt írta a leírásban, hogy rossz cikkszámot rendelt. 25 font volt, plusz postaköltség... nem bírtam nem megvenni :) Így már nagyon pöpec lesz.

Előzmény: Törölt nick (127780)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127782

hat nyol es negyedcol.

nekem lidlis van. konnyu, kicsi, nemrossz. a kapcsoloja masodik koccintasra szetesett. es nagyin szerencsetlwn hogy ha fektetve leteszed, pont a kapcsolon van.

Előzmény: Fabrik (127763)
wtman Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127781

Az én szememben egyértelmű, hogy az anyag volt gyenge a behajtónál.

Némi összehasonlítási alapom van. Kb. egy hónapja az egyik barátomnál a kerti asztal lapja elnyílt a szélső deszka a mellette lévőtől a ragasztás mentén. Kihívta az asztalost (akinek a telefonszámát remélem azóta törölte is), aki csinálta, hogy reparálja meg. A "szakember" egy szerkezetépítő csavarral kívánta megoldani a helyzetet, amelyet a gyenge fúrógépével (persze előfúrás nélkül) sikerült kb. félig behajtani. Amikor megállt a tudomány összepakolt és elment, mondván ő itt már nem tud tenni semmit! A barátom felhívott, hogy mindig én szoktam kihúzni a fekáliából, nem tudnék e vmit kitalálni, mivel eléggé bizarrul néz ki, hogy a csavarból vagy tíz centi kiáll. Fogtam a szerelőink King Tony torx készletét, elmentem, behajtottam neki a maradékot, majd visszamentem dolgozni.  

Sajnos többedjére tapasztalom, hogy a minőségi szerszámnak, főleg eszközt próbáló szituációkban párja nincs.

Előzmény: elemes (127762)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127780

Gratula, nem választottál rosszul (a nagytesós TRA001 tapasztalatok alapján).

"Hosszú három hét lesz ez..."

Az biztos! De Árvai Zolit akkor sem körözöd le :) Nekem mikor megjött, melóhelyről hazarohanva alig vártam hogy beröffentsem, nem akartam hogy a Triton helyett a lelkiismeretem mardosson :D Aztán hamar került hozzá egy ilyen is:

http://www.maroszerszam.hu/index.php?productID=867

Aztán jött a meglepi: a talprögzítő csavarjai nem metrikusak viszont k..va rövidek. Ergo nem alkalmasak még az ilyen relatíve vékony lap alá való beépítésre sem. Épphogycsak belekaptak a menetbe. Miskolcon én sehol nem találtam olyan helyet ahol ilyet árultak volna. Szerencsére Vajk kolléga segített a beszerzésben, ld a history-t:

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=135709725&t=9104263

Nem tudom a MOF001-nek milyen hosszúak a csavarjai, lehet azzal szerencsésebb leszel.

Előzmény: apaf3j (127743)
wtman Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127779

Gratulálok a szerzeményhez!Jó vétel! Ez már az a kategória, hogy az 50-60 cm vastag tűzifa kuglizását is bírja, persze nem iparszerűen. Alkalmanként nyugodtan hozzá lehet fogni egy-egy kisebb volumenű, de megerőltető munkának is. Ha megadod neki a törődést sokig hű társad lesz.  Én tavaly egy MS 260-al kugliztam fel az átlag 45-50 cm vastag tűzifámat, kicsit tartottam tőle az elején, hogy bírni fogja e, de meg se kottyant neki. A minőségi adalékra, lánckenőolajra és benzinre figyelj oda. 

Előzmény: Pillanatragasz (127760)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127778

Nézd, igazán autentikus választ (a "melyiket válasszam?"-ra) csak olyantól kaphatnál, aki nyúzta már mindkettőt. Nekem van egy Workzone mini körfűrészem, meg Parkside akkus fúróm és élezőállomásom. Kb ennyia két márkával egyelőre a tapasztalatom.

Azt tudom hogy páran vettek itt Parkside marót, nagyon nagy panaszra nem emlékszem vele kapcsolatban. Talán a nagyon gagyi műanyag talpát említették. De azt meg mergcsináltatod vmilyen jobb anyagból és ennyi. Nem hiszem h a WZ-on sokkal masszívabb lenne ez a betétlap.

Spapda kolléga alaposabban írkált 3 éve a PS maróról: Első tapasztalat. Holtjáték. 1/4 colos patron beszerzése.  Ez utóbbi fontos infó lehet: a "valamilyen colos" patronok azért érdekesek, mert ilyen marószárakból - igaz külföldről - óriási a választék, és még jó áron is a jó minőségű maróaszárakból is. Paco kolléga egyszer őket ajánlotta, mint Yonico forrást. De persze működnek ali/bangood és tsai is.

De azért keresgélj még te is a fórumban, én hirtelen ennyit találtam.

Ha nekem kellene döntenem, biztos nem a 3000 Ft különbség vagy hogy az egyikhez 20-as a másikhoz 6-os készletet adnak indulásnak döntene. Jó lenne megtapogatni mindkettőt, mennyire könnyen és pontosan megy a magasságállítás, nem lötyög-e a marófej ... stb. De ilyenre hivatalosan nincs lehetőség, max a kibontom-megnézem-visszarakom(na ez a lépés sok kedves vevőnél kimarad), mármint ha nem üvöltik le a fejed emiatt. Egyetértek 72pt-vel, tippem szerint a 3. patron a WZ-nél nem 12mm-es hanem jó eséllyel 1/4 colos (6,35mm). Nem hinném hogy ebben a kategóriában sok 12mm-es marógép lenne.

Ha engem kérdezel, mint WZ/PS felsőmaró kibicet: én a Parkside felé húznék. De ne kérdezd miért ... pl az a nagy, akkus csavarozó-(ütve)fúró igen masszív darab, szeretem használni a combosabb fúrásokhoz (legutóbb 102mm-es körkivágó 18mm rétegeltben, szépen megette). De várd meg hátha jelentkezik egy WZ marótulaj is.

Előzmény: Fabrik (127773)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.03 0 1 127777

A csíkszeredai stihl márkakereskedésből vettem . A neten még láttam ennél is olcsóbban de nem adtak vele olajat aztán ezt megfoghattam begyújthattam ...meg ismerem az eladót , és van szervizük is.  Az olajat el se hoztam slk volt a csomagom majd mikor megyek csütörtökön a lidl be a szekérért ...

Az ember nem vesz mindennap láncfűrészt főleg ekkorát netről most se rendelném meg.

Előzmény: gergey (127776)
gergey Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127776

Melyik cégnél találtál ilyen szuper akciót? Mármint a Stihl-re?

Előzmény: Pillanatragasz (127760)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 127775
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127774

Ez is érthető hozzáállás. A két gép kb. ugyanazt tudja, és talán a sok marófejet ki sem használnád az elején.

Előzmény: Fabrik (127773)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127773

Azért köszi az igyekezetet. Akkor egyelőre nincs info. Bár húzok az olcsóbb felé és majd venni jó minőségű fejeket, épp ami kell.

A triton biztos jó, de az kerten kívül van :)

Előzmény: feketefelhoo (127771)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127772

Nem vettem észre hogy te is írtál neki közbe 😂 

Előzmény: feketefelhoo (127771)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127771

Sokat segítettünk neki :-)

Előzmény: Pillanatragasz (127770)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127770

Az olcsóbb gépet vennén s hozzà külön minőségi marófejeket ...azt sem szettben hanem amilyenre pont szükségem van. A marófej dolgozik  az kell profi legyen.

Előzmény: Fabrik (127768)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127769

Szerintem a kettőből* az Aldi-s, mert több marófej van hozzá. Egy ilyen szett 8-10e Ft körül van önmagában, bár nem tudom milyen minőségű, amit adnak a maróhoz. Hobbizni mindenképp jó és lesz egy csomó marófejed.

*Amúgy meg Triton/CMT, mert úgyis asztalba akarod majd építeni, és ezek a legjobbak arra :)

Előzmény: Fabrik (127768)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127768

Na de melyiket válasszam?  :)

Előzmény: 72pt (127765)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127767
Előzmény: feketefelhoo (127764)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127766

Jövő csütörtök reggelre én is a lidl ajtóban fogom vàrni a nyítást. Kétkerekű csomaghordó szekér van kiszemelve.

Előzmény: feketefelhoo (127764)
72pt Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127765

szerintem a harmadik 1/4-es

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127764

Lidl-ben ? Én csak májpástétomot látok meg toilet papírt

Fabrik Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127763

Na most akkor gondban vagyok :)

Vasárnaptól az Aldiban van felsőmaró, majd csütörtöktől a Lidl-ben. Van különbség a 2 maró között minőségben, tudásban szerintetek?

Az Aldiban 16 rongy, de 20 db-os marófejjel van, meg azt írja, hogy "3 darab befogótokmánnyal". Ez mit jelenthet? 6-os, 8-as és mi?

A Lidlben meg 13 rugó, de csak 6 marófejet adnak, 6-os és 8-as befogóval.

Ti mit ajánlotok?

Előzmény: Törölt nick (127734)
elemes Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127762

ha csak ez a probléma, én vettem már olyan szerkezetépítő csavart, amelyikről az derült ki, hogy a szép sárga színét nem a horganyzás, hanem sárga lakktól kapta. az nem törte volna el az aldis Tx40-et sem.

az akác meg az egyik a legkeményebb fafajta, talán

Előzmény: wtman (127751)
stukov1 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127761

A Parkside akkus ütvecsavarozó nagyon jó cucc, szeretem, keményfába még nem próbáltam, de oda előfúrnék...

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.02 0 1 127760

Kaptam egy emailt hogy a cseresznyés rendelésem feldolgozását megkezdték. Kiváncsi vagyok elküldik e ide romániába.

Közben volt egy komoly akció a stihl nél 100 euró kedvezmény meg 8 liter lánckenőolaj. 

Gondoltam ott nem hagyom.😂

Előzmény: Törölt nick (127759)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127759

2.-re tudok jót:

https://www.stanleyszerszambolt.hu/stanley-fatmax-tri-material-kezifuresz-450mm-2-20-533-4125

10x10-est szépen harapta. Gondolom a nagyobbal is megbirkózik.

Előzmény: Törölt nick (127754)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127758

Stanley  szerintem jó. Van mindenféle fűrészük

Előzmény: Törölt nick (127754)
csjoco74 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127757

példaértékű

Előzmény: stolaz (127675)
wtman Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127756

Inkább a workzone gagyi torx behajtóját szerettem volna kiemelni

Előzmény: pajaci (127752)
wtman Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127755

Én alapból előfúrok (és/vagy kenem motorolajjal) még ezeknek a fúróéllel rendelkező szerkezetépítő csavaroknak is, de itt kíváncsi voltam mire jut a gép. Vásárlás után otthon dobozból kivesz, rettenetes csavar elővesz,oszt most mutasd meg ütvecsavarozó dolog volt ez! :) 

Előzmény: pajaci (127752)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127754

Sziasztok.

Kézifűrész kérdés:

1. Kellene egy fűrész fenyő lambéria vágásra (egyenesen keresztbe vagy gérládával)

2. Kellene egy másik max. 15*15-ös fenyő vagy akác gerenda vágásra.

Vettem már korábban a helyi gazdaboltban noname keretes- és illesztő fűrészt, de elég gyengén muzsikáltak (vagy én vagyok béna).

Most vennék valami minőségi szerszámot.

Ajánlanátok konkrét terméket?

Kösz!

GPS Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127753

Na ebből kopasztás lesz... Csillagvillás kulcs reggelire.

(Csillag) villás-reggeli - mint az uraknál :-))))

.

Előzmény: Törölt nick (127750)
pajaci Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127752

Beszoktam kenni a facsavart szappannal vagy gépzsírral, úgy könnyen behajtható.

wtman Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127751

Amikor tavasszal megvettem a Lidl ütvecsavarozót (180 Nm), első próbája egy méretes (kb. 160x8-as) csavar behajtása volt az egyik megmaradt frissen kérgezett akác rönkök egyikébe. Kb. 2/3-ig ment be, onnan se ki, se be. Eljutottam a ekerti rendrakásban oda, hogy már zavartak a maradék anyagok, mondom kitekerem kézzel. Elővettem a Workzone készletből a 30-as torx kézi behajtót. Nekifeszültem, reccsenés! Sikerült letekerni a behajtó első 2 mm-ét! A csavar meg bent maradt, majd egyszer nekifekszem vízpumpafogóval. 

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127750

Na ebből kopasztás lesz... Csillagvillás kulcs reggelire.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127749

Egynek jó, mert miért ne, hátha kell, és nem sok, de egy ilyen szerszámot marokra fogva lehet rendesen használni. Ha meg fúrni akarnak, akkor kell az a tokmány is hozzá.

Előzmény: rferi (127738)
pajaci Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127748
Előzmény: apaf3j (127747)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127747

Ebay: http://www.ebay.co.uk/itm/252409503049... de most nézem, már 174 font. Ami persze még mindig nem rossz. Amúgy ha veszel még egy dolgot, adnak 5% kedvezményt mindkettőre, így az 1/2 collos befogó 4 fontra jött ki :)

Előzmény: pajaci (127746)
pajaci Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127746

Hol vetted?

Előzmény: apaf3j (127745)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127745

156 font volt, plusz 14 font a szállítás. A legolcsóbb TRA001 szállítással 250 font körül jön ki. Azért az 30 000 Ft különbség. Bízom benne, hogy ez a modell elég lesz mindenre, amire nekem kellhet (azért 1400 watt sem kevés, szerintem).

Előzmény: feketefelhoo (127744)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127744

Direkt a kissebbet vetted vagy annyival olcsóbb volt? Anno pár euro volt a különbség, megérte a nagyobbat venni

Előzmény: apaf3j (127743)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127743

A jelek szerint idén korán jár a Jézuska :) Megjött a britektől a Triton MOF001. Kézben tartva azért érezni a különbséget a másikhoz (Verto) képest. Nagyon érezni. Szuper kis masina, egy gyors próbát tettem csak vele, aztán elraktam, mert úgyis csak karácsony után lesz időm foglalkozni vele. Külön jópont a csatlakozója: egy csavart oldva le lehetett szedni a brit dugót, és benne egy EU-s dugó volt, szóval nem kell adaptert vennem. Hosszú három hét lesz ez...

antó Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127742

Hát elég nagy bajt okoztál ezzel a két képpel. Meglátta Őnagysága, és most valószínűleg addig nem hagyhatom el a műhelyt, amíg hasonló rend nem lesz. Folyik itt egyáltalán munka?

Üdv.:antó

rferi Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127741

Akkor vegyél! Egy ezrest megérhet....

Előzmény: GPS (127740)
GPS Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127740

Ja-ja - egy ilyen pisztoly-nyél néha nekem is cefetül hiányzik a Workzone dremelemről :-)))

.

Előzmény: rferi (127738)
GPS Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127739

Jóó, persze, értem én - csak valahogy elvárná az ember (a törzs-fogyasztó) hogy időnként (1-2 évenként) beújítsanak ezt-azt.

Éppenséggel lenne mit - mint ahogy vagy 2 éve beújították a multigépet is.

Részemről most hirtelen egy nem-ütvefúró fúrógépnek tudnék örülni.

.

Előzmény: Törölt nick (127736)
rferi Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127738

Jól emlékszem, hgy vannak itt páran Dremelesek?

http://www.ebay.com/itm/221880934391

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127737

Pl a porszívó 16 ropiért igen jó ajánlat, még úgyis hogy nincs rajta master/slave dugalj. De az a csiszoló is fincsinek tűnik, aki nem több m2/hét csiszolásban utazik.

Előzmény: Törölt nick (127736)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127736

Nem is az újdonság ereje, inkább az hogy van :) Lesz. Jópáran most szedegetik össze a kütyüiket.

Előzmény: GPS (127735)
GPS Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127735

Sajnos sok újdonságot nem villantanak.

Amit ajánlanék viszont a cipekedő kollégáknak az ajánlatból, az a kétkerekű kézikocsi (molnárkocsi).

Én már vagy 6 éve használom a kempingben - napi rendszerességgel. Tényleg nagyon jó és strapabíró.

Igaz, én csak egy 35 literes vízesbödönt húzgálok vele naponta (van hogy kétszer is) - de azt jó rücskös betonon és huppanókon - de a kocsi bírja (pedig jó sok km gyűlt már bele az évek alatt).

Jaa és golyóscsapágyon futnak a kerekei - szóval .....)

.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127734

Hű ... jövő7 csüt.-től igazi hobbiasztalos csemegék kerülhetnek a zsömle mellé:

https://www.lidl.hu/statics/lidl-offering-hu/ds_doc/HU_HHZ_WW49_2016.pdf

Felsőmaró, szorítók, multigép ... lehet írni a jézuskának :)

rferi Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127733

Basszus! Ezt kellett volna kérnem a névnapomra :(

Előzmény: torony78 (127697)
rferi Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127732

asztaqrva!

Paco155 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 127731

Kezdjük az elején. 

Mekkora a műhelyed ahol dolgozni fogsz?

Előzmény: Pako88 (127709)
ainagy Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127730

De igen, nagyon alacsony, bár ezt már megszoktam az eddig használt kis Zippernél, az még alacsonyabb. Nem is kényelmes persze, de az volt a szempont, hogy be lehessen gurítani a szekrény alsó polca alá. Valamit valamiért :)

Előzmény: 409 (127726)
misikt Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127729

Na még azt nem is tudom... Mindenesetre forog.

Előzmény: 409 (127723)
misikt Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127728

Szinte meglepően kicsit.

Előzmény: Törölt nick (127720)
ainagy Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127727

Épített már itt valaki másoló marót? Esetleg ez alapján: http://www.copycarver.com/index.htm ?
Olvasgattam ezt az oldalt, és meggyőzőnek tűnik a sztori, de még nem szántam rá magam, viszont most nagyon jól jönne egy ilyen egy munkámhoz.
Ha van ilyesmi valakinek, és esetleg azt is megengedné, hogy kipróbáljam, azért nagyon hálás lennék.

409 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127726

Nem lesz ez alacsony?

Előzmény: ainagy (127722)
409 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127725

Ááá, mostanában már a bobcat a divat.  :-P :)

Előzmény: feketefelhoo (127721)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127724

Maga még gyakorlatiasabb.

Legyen akkor a sör. Rekeszes fajta.

Előzmény: feketefelhoo (127721)
409 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127723

Fúrni lehet vele??

Előzmény: misikt (127717)
ainagy Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127722

Az új családtag, kis KDR MS250 gyalu, vintage Csehszlovák darab. Igazából megvan vagy két hete, de nem nagyon tudtam emelgetni, mert akármilyen kicsi, öntvény a váz és az asztal is, összesen 70 kg. Örültem, hogy egyáltalán a kocsiból ki tudtam venni egyedül. Úgyhogy várta szegény a sarokban, fejjel lefelé, hogy elkészüljön a gurítható állványa :) Használatba vétel előtt még kicsit rendbe kell hozni: a steller nem eredeti, és sajnos van benne egy kis kanyar, úgyhogy kell helyette csinálni egy másikat. Ha valakinek van jó ötlete, szívesen veszem. Meg majd be kell állítanom az asztalok párhuzamosságát is, most az sem teljesen tökéletes. Meg a nagy bumszli kapcsoló is ronda az elején, ezt lehet, hogy visszateszem majd a asztal alá, úgy láttam, hogy eredetileg ott volt...
Az állványon a hátsó két kerék "menetirányra" merőleges, az első kettő meg bolygó, de rögzíthető, így használat közben mindegyik menetirányra merőlegesen fog állni. Amikor kitaláltam, jó ötletnek tűnt, majd meglátom, hogy a gyakorlatban beválik-e :)

feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127721

Nem inkább ásó?

:)

Előzmény: Pillanatragasz (127716)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127720

Hát, ez tényleg súlyos.

A feje nem üt oldalra?

Előzmény: misikt (127717)
misikt Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127719

Ezt már vissza nem viszem, addig fúrok vele, míg kileheli a lelkét :-)) Legalább megtudom, hogy csak randa, vagy rossz is.

Előzmény: motor-os (127708)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127718

Látszik, hogy te tényleg építettél :)

Előzmény: Pillanatragasz (127716)
misikt Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127717

Képek

Előzmény: Törölt nick (127706)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 1 127716

Házépítés.. első géped egy betonkeverő legyen . Már az alapnál visszahoza az árát.

ultima Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127715

Érvényesek ezek még most is?

Ezt is írják:

Az árak telephelyi átvétellel, ÁFA nélkül értendőek és 2012. januárjától, visszavonásig érvényesek. Az árváltozás jogát fenntartjuk. A feltüntetett méretektől való eltérés megoldható!

Előzmény: pajaci (127618)
Computerguru Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127714

Ne tévesszen meg a márkanév, a zöld Bosch fényévekre van a kéktől. Utóbbi ipari minőség, előbbi lutri.

Ha veszel egy brutál jó körfűrészt, akkor lehet a gérvágó nem is kellene az első beszerzések közé. A fűrészlapok valószínűleg nem kompatibilisek egymással és a vágáskép nagyrészt azon múlik, hogy milyen lapot teszel bele.

Kérdés, hogy mit szeretnél csinálni? Ha bútort, gyerekjátékot, preciziós dolgokat, akkor szerintem a kézigyalut hamar ki fogod nőni és a szalagcsiszoló sem feltétlenül a legjobb választás. Ami nekem durva és finom munkára is alkalmasnak tűnt, az az excenter-csiszoló.

Marónak én is a Tritont javaslom. Ugyan drágább, de később asztalba is tudod építeni és hobbiszinten nem kell annál jobb.

Amiben én még gondolkodnék a helyedben, az az elszívás. Legolcsóbb hatékony megoldás egy normál porszívó ciklonnal. Fórumon sok bejegyzést találsz a témában.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127713

Egy jó nagy Pilana rámás fűrész,  átfordítós Pilana pászírófűrész és azt tanuld meg fenni is, 1o-2o-3o-45 véső, egy jó gyalú és egy falcgyalú. 

Felsőmarót nem vennék. 

Gyalúgépet sem. 

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127712

Házépítés? Akkó láncfűrész köll, meg flex, meg fúrókalapács, meg az összes csillag az égről.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127711

triton felsőmarót vegyél

műhelyporszívót is vegyél, az lehet bosch, makita, akármi

motor-os Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127710

Egy kézi fúrógépet. Vettem még egy kis kompresszort. Hozzá szegező, kapocsbelövőt. Meg egy kárpitos tűzőgépet. Nagyon szeretem őket. No meg festékszóró pisztolyt.

Pako88 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127709

Sziasztok.

Vásárlás előtt Segítséget szeretnék kérni tőletek! 

Építőmérnök a szakmám és ebben is dolgozok, szeretek tervezni és egyben kivitelezni is.

Kezdő amatőr asztalosként, érdeklődnék, hogy milyen gépeket ajánlanátok nekem!!Mi az ami fontos, hogy vegyek a későbbi munkákhoz.

Kinéztem magamnak pár gépet és érdeklődnék, hogy jól választottam-e vagy sem?? Vegyek inkább másikat?? Vagy nem jók ezek a márkák.. Viszont én Bosch meg makita párti vok.. igaz kicsit lehet drágák.. de biztos jövő nem??? Úgy akarok gépet venni, hogy inkább adok többet is érte.. csak 5-10 év múlva is gép legyen és lehessen vele dolgozni.

Leírnám, hogy mely gépekre gondoltam:

Gérvágó: Bosch PCm 8S

Gyalu: MAKTEC MT191 Falcgyalu (500W/82mm), vagy BOSCH GHO 6500 kézi gyalugép (650W/82mm)

Csiszológép: MAKITA 9911 Szalagcsiszoló (650W/76x457mm)

Felsőmaró: BOSCH POF 1400 ACE felsőmaró

Körfűrész: BOSCH (kék) GKS 190 körfűrész

Dekopírfűrész: Bosch PST 800 PEL ilyenem már van.

Vegyek-e más gépet még?? Ha igen akkor milyet??? Minek tudnám hasznát venni majd?

Hozzátenném, hogy Vateromtól örököltem egy szuper kis állványfúrót amit nemrég újítottam fel és szuperül működik. Fúróim, akkus, vezetékes mind van bőven, arra nem kell költsek.

Felhasználás: Fontos hogy nem asztalos a szakmám.. csak otthon szoktam barkácsolgatni. Viszont házépítés előtt állok és a közeljövőben szeretnék építkezni, és sok mindent meg szeretnék majd magamnak csinálni. A kerti filagóriától, gyerek játszóházon át a terasz befedése, a szobák laminálása... stb  akár 1-2 bútordarabot is készítenék.

Várnám a segítő kollégák válaszát.

Előre is köszönöm!!

Mindenkinek jó munkát.

Sziasztok.

motor-os Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127708

Vidd vissza!

Előzmény: misikt (127705)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127707
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127706

Neeeeeee, ezt nem hisszük el. Fotót kérünk!

Előzmény: misikt (127705)
misikt Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127705

Megvettem ma életem első Parkside eszközét, egy kézi fúrógépet. A boltban nem volt bontott, nem fogtam meg.

Itthon igen. Hát jó nagy gagyiság. Az illesztések, a sorják, a hang, a koffer, a szag, a leválni készülő címke mind rémisztő.

Computerguru Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127704

Kézzel nehéz, illetve ezeken a kütyükön van egy gomb, amit ha eltekersz, akkor mindféle külön állítás nélkül ki lehet alakítani a másodlagos élt is.

Én EZE Lap gyémántot használok és marhabőrt. 3 gyémántlapom van egy durva, finom és szuperfinom. A marhabőrre fenőpasztát kenek, ami olyan 15.000-es szemcsenagyságnak felel meg.

Próbáltam kézből élezni gyalukést, vesőt és meg lehet oldani, de hol sikerül, hol nem. Ezzel a kütyüvel meg mindig ugyanolyan lesz az eredmény és kevesebb 1 perc egy élezés.

Előzmény: Törölt nick (127690)
torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127703

"Örülünk Vincent" :D :D

Hát figyelj, a paletta széles, az én készletem kb. középen, felső-középen van. A műveletet meg lehet csinálni sík lappal + vizes csiszkapapírral különböző szemcseméretben, meg aztán a Tormek csodamasináján egy szemrebbenés alatt is.

Kövek közül ezekről jókat olvastam és nekem bejöttek. Ha vizes kövezel, akkor valahogy meg kell oldanod a síkolásukat. Létezik síkolókő, amit vagy sik, vagy nem (olvastam olyat, ami nem volt az). Atoma miatt izgultam azért, de az én példányom hibátlan. Síkoláshoz kipróbáltam a csiszolópapírozást, ami tökéletes volt, de eldöntheted, hogy csiszolópapírt veszel, amíg világ a világ, vagy előveszel egy hasábot, amit síkolás után csak elöblítesz és még nagyoláshoz is tudod használni. Előbbi gazdaságosabb, utóbbi praktikusabb és kényelmesebb - nekem.

Előzmény: Törölt nick (127701)
torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 1 127702

Hozzá kell tennem, hogy a zasszony eleinte mélyen elítélte a háztartási kések élezésével kapcsolatos minden tevékenységemet és a kiadásaimat. A késeket veszélyesnek nyilvánította és olyan helyre próbálta tenni a konyhában, ahol még én sem fértem hozzájuk rendesen, mert 1x mosogatás közben elvágta az ujját az egyikkel. Eltelt pár hónap és most már szinte rajong a késekért, tiszteli a beletett munkámat, és vigyáz magára.

Amúgy meg a szerszámélezés engem kikapcsol és megnyugtat. Inkább erre költök, mint dilibogyóra.

Előzmény: torony78 (127700)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127701

Köszi a tippeket. Ahogy keresgéltem a King kövek után, az ATOMA-val együtt ... hmm, szép áruk van. 

De ha ők a jók, akkor ... ők a jók. De már csak a decemberi "Örülünk Vincent" után ... 

torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127700

Én majdnem biztos voltam benne (a nagy számok törvényében hiszek), hogy van és lesz még, aki ugyanazokat az elmebeteg döntéseket hozza, mint én, és ez megnyugtatott. :D

Előzmény: Paco155 (127699)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127699

Eddig azt hittem, egyedül én vagyok olyan hülye, hogy ilyesmire vagyonokat költök :P

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127698

Nekem sem küldte az emailt, amiben a link lett volna hogy "visszaigazolhassam" (megerősítsem) a rendelést.

Aztán maga a shop üzemeltetője hívott fel, hogy két dolog volt beteg: ő is jópár napig, meg a levelező rendszer is. Mondjuk utóbbi csak félig, mert a regisztráló automata email pl megjött. Nekem azt mondta hogy "nem funkcionált rendesen", azért nem ment ki ez az email. Akárhogy is, egyszercsak mindenféle automata email nélkül "Visszaigazolt" lett a rendelés státusza.

Előzmény: Pillanatragasz (127695)
torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127697

Az ősz gyakorlatilag az élezésről szólt nálam. Ilyenkor semmi időm sincs építeni, csak egy-egy konyhai kés, véső, vagy gyalukés rendbetételére tudok időt szakítani, (meg tervezgetni max).

Én kishitű vagyok sok dologban, pl ebben is, nem bízok a képességeimben, a kitartó gyakorlással elérhető jó minőségben, türelmetlen vagyok, és én is a Veritas fenő készletnél kötöttem ki. Vettem egy nagy levegőt...Meg egy Atoma 400-as durva gyémántos élezőhasábot (ezzel nagyolom az éleket és síkolom a vizes követ) az 1000/6000-es vizes King kombikő mellé. Korábban a Workzone-os 4 oldalú hasábot használtam, de több teszt után kijött, hogy mégsem teljesen sík és egy kis hasat csinál a pengéknek, ezért megvontam a bizalmat tőle. :)

Szóval a mostani készlet elég nagy falat volt, de úgy érzem, hogy ezek nagyon sokáig fognak szolgálni, és nem bántam meg, mert bitang jó éleket tudtam csinálni a vésőimnek, fater Stubai vésőinek, meg pár gyalukésnek. Nem csak borotva élesek a szerszámok, de gyönyörködni is lehet bennük. Kedvencem a micro bevel, ahogy más szögben töri a fényt. Dolgozni meg élmény velük, bár eddig csak néhány próbát tudtam csinálni.

Előzmény: Törölt nick (127690)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127696

Fura, rengeteg mindent rendeltem már a neten, de ilyennel még nem találkoztam. Természetesen neked volt igazad :)

Előzmény: Pillanatragasz (127695)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127695
  • Rendelés ideje1: Az időpont, amikor a felhasználó feladta a rendelését interneten.
  • Megerősítés2: A rendelés visszaigazolásának ténye illetve a visszaigazoló e-mailben található megerősítő linkre való kattintás ideje.

Szóval most itt tartok vagyis a linkre kattintanék ha volna link

Előzmény: apaf3j (127694)
apaf3j Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127694

Nem tudom, így van-e, de azt nem nekik kellene visszaigazolniuk?

Előzmény: Pillanatragasz (127693)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127693

Beregisztráltam , kaptam is egy emailt hogy sikeres regisztráció.  De rendelés után azt írja hogy nincs visszaigazolva. Csakhogy már nem jön az email hogy tudjam visszaigazolni.😤

Előzmény: Törölt nick (127687)
torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127692

Darabonként kb. fajlagosan ugyanennyiért, postaköltség nélkül Bauhausban.

Előzmény: feketefelhoo (127691)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.01 0 1 127691

Közben megtaláltam én is. Perpill az ingerküszöbömön túl van ez az árkategória :)

Előzmény: Törölt nick (127687)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127690

Köszi, fogdosni is jó őket, hát majd még használni :)

JIG-et én is használnék majd. Mert ugyan itt olyan szájbarágósan-részletesen mutatja be a tisztán kézi élezést, meg egyszerűnek tűnik .... de nem tudom tényleg tudnám-e folyamatosan tartani az élszöget:

Te milyen élezőkövet (gyémántot?) használsz? Nekem van egy élezőszettem a Stanley-től, majd elválik hogy elég lesz-e. Még a JIG-et sem teszteltem, itt lesz az ideje:

https://www.stanleyszerszambolt.hu/stanley-elezo-keszlet-0-16-050-3236

Előzmény: Computerguru (127655)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127689

Minden elismerésem! Nagyon átgondolt az egész. És milyen patika ... én csak nagy ritkán tudnék ilyen állapotot fényképezni.

Előzmény: stolaz (127674)
pintjano Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127688

Ha ide beszabaul egy "jó fiú" nem kell sokat keresgélnie, igaz neked sem addig... De kivánom ne legyen igy. üdv PJ

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127687

Feketefelhoo-nek is írva, innen:

http://shop.woodholz.eu/webaruhaz/view/faveso-keszlet/kirschen-6db-os-klasszikus-faveso-keszlet-/7375

Nekem másfél hét volt, mert pont nem volt készleten és Németországból kellett megrendelni.

Előzmény: Pillanatragasz (127651)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127686

Szia!

Gratulálok az új vésőkészlethez! 

Előzmény: Törölt nick (127630)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127685

Szia!

Szép nagyon, gratulálok!

Előzmény: Egy griff (127669)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127684

Szia!

Hogy tudtok ilyen szép rendet tartani a műhelyben?

peti970 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127683

16. ker jó lehet esetleg?

Előzmény: elemes (127623)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127682

Nagyon tetszetős. Azt a géptároló polc tetszik leginkább. Jelenleg a fiókokba vannak beszórva az elektromos gépeim. Egymas hegyén hátán

Paco155 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127681

Csavaroztam.   Fekete csavarral, hogy jól látsszon, és kínosan ügyeltem, hogy vonalban legyenek a csavarok, így díszítőelemnek látszik, nem szerkezetinek. :)

Előzmény: Pillanatragasz (127679)
GPS Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127680

Hehe, GRIFF volt a vendéglőm neve. Az is "egy griff" volt  :-)))

.

Előzmény: Egy griff (127670)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127679

hogyan oldottad meg a felfogatását? nútba nem lehet szegelni 

Előzmény: Paco155 (127678)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127678

Igen, én.   Meg átlóban is.

Előzmény: Pillanatragasz (127660)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127677

Szűzmária édesanyám de szép .    Látom kicserélted a furúgépet is  .D

Computerguru Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127676

Tök jól néz ki! Jó lehet úgy dolgozni, hogy mindennek megvan a helye. Irigyellek! :)

stolaz Creative Commons License 2016.12.01 0 5 127675

Azóta kicsit bővült.

stolaz Creative Commons License 2016.12.01 0 4 127674

Majdnem. Laminált padlót raktam a műhelyemben.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127673

Zommold ki a képet, mérd meg colstokkal a véső nyelét és hármasszabály.

A vésők nyele kb. egyforma. Van egy műhely itt a közelbe, az vésőnyeleket is gyárt hullásból, 2o éve egyformát.

Előzmény: Pillanatragasz (127634)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127672

Pont erről a vésőélezőről  irtam   fizetős  a rajz  a méretek: A linkre kattintva az alábbi hozzáadja a terv igazodik a kosárba, és elviszi egy biztonságos Paypal check-out, ahol lehet választani a fizetés típusát azonnal letölthető a tervek .

Előzmény: Raidx (127667)
gergem Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127671

Emailt küldtem, majd nézz rá :)

Előzmény: Törölt nick (127635)
Egy griff Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127670

Fincsi darabok! :-)

Egy griff Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127669

Falra még nem, de éppen készül egy padlótól-mennyezetig érő tv állvány otthon, aminek a "háta" tölgyfa szalagparkettából van.

http://indafoto.hu/egy_griff/beepitett_tv_es_hifi_allvany

Jó ideje készül már, de még messze a plafon! :-)

rferi Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127668

Azt nem, de halszálkába rakott simát igen.

Még apám, 1970-ben...

Raidx Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127667

Még egy kis segítség.

Előzmény: Raidx (127666)
Raidx Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127666

Ezt nézted már?  http://www.ibuildit.ca/Workshop%20Projects/Jigs/sharpening-jig-2.html Ez alapján talán meglehet csinálni.

Előzmény: Pillanatragasz (127634)
Computerguru Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127665

Szalagfűrészlap fejlemények:

beszéltem az Integra Kft-vel, Lenox Wodmastert nem tartanak és nem is lehet rendelni, csak ha valaki megveszi a teljes 70 méteres szalagot.

Kapos Technika: nincs nekik kampós fogazatú lapjuk, de még rita fogú sem. Még én éreztem magam hülyének, hogy ilyen extra igényeim vannak.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127664

Épp egy szalagparkett darabot nézegetek tolóasztal sínt kéne csináljak belőle  csak ennek a workzone körfűrésznek keskeny nagyon a csúszka nútja 

Előzmény: GPS (127663)
GPS Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127663

Amerikai tempó.

.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127662

Látom rá  haraptunk a vésőkre :D

Előzmény: feketefelhoo (127661)
feketefelhoo Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127661

Honnan van ?

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127660

Rakott már valaki falra szalagparkettát?  nem is néz ki rosszul

torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127659

És előre is boldog névnapot!! :)

Előzmény: rferi (127657)
torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127658

Én úgy rémlik júzertől olvastam vásárlói véleményt, hogy élezve kaphatók a jobb vésők is, de fenni azért kell/érdemes őket használat előtt. Én a Bauhausban vettem egy készletet a cseresznyésből, és mindet fentem, mert nem voltam elégedett. Volt, amelyiken csorba is volt (a lapján meg karcolások, de az majdnem mindnek).

Előzmény: Computerguru (127655)
rferi Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127657

Jó.

Előzmény: torony78 (127656)
torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127656

Majd légyszives élménybeszámoljál!

Előzmény: rferi (127654)
Computerguru Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127655

Gratula! :)

Alapból élezve vannak ellentétben az olcsóbb vésőkkel. Én kézből próbáltam élezgetni, de rájöttem, hogy nem vagyok ennyire ügyes, ezért vettem egy élezősablont. http://www.veritastools.com/Products/Page.aspx?p=144

rferi Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127654

Igen

Előzmény: torony78 (127650)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127653

Igen, jó érzés nagyon :) Nyilván a titok majd náluk is abban rejlik, hogy hogyan tudom megélezni őket.

Te, ezek borotvaélesek már "bóti állapotban' is. Először csak papírt nyesegettem velük, de most hogy írtad, a 20-assal kipróbáltam az alkart is - szépen borotválja. Ez abszolút készre lett élezve.

Előzmény: torony78 (127649)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127652

Lehet, én a kép alapján tippeltem.  Majd kiderül.

Előzmény: Törölt nick (127648)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127651

Kell nekem is egy ilyen vésőszett. hol vetted? :D az angyalig hátha ideérne.

Előzmény: Törölt nick (127648)
torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127650

Az aldissal próbáltok szerencsét?

Előzmény: rferi (127647)
torony78 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127649

Gratula a vésőkészlethez! Biztos jó érzés :)

Ha bótból vannak, még a fenés rájuk fér.

Nálam az az etalon, hogy vigye az alkarszőrt. :)

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127648

Megpróbáltam megkapargatni de fém az a kis "kitüremkedés".

Szóval inkább hajlanék Nobody1 tippje felé. 

Előzmény: Paco155 (127646)
rferi Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127647

Vasárnap nekem is, elvileg megkapom a névnapomra - ami szombaton lesz.

Kicsit kínos lesz, hogy szombaton nem lesz ajándék a kézben :(

Előzmény: halaloszto (127637)
Paco155 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127646

Én meg azt tippelném, hogy egyszerűen lakk.

Előzmény: Nobody1 (127645)
Nobody1 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127645

"Nem tudom milyen nyom az, a legnagyobb végén van ... de nem kopásnyom."

Valóban nem kopásnyom. A kovácsolásnál keletkezett "reveréteg" rajta maradt és erre került rá a felületkezelés. Előfordul ilyen. Az adott helyen csak kis esztétikai hiba. Előbb-utóbb a használattól úgyis lekopik...

Sok hasznos faragcsálást kívánok a vésőkkel (is).

Előzmény: Törölt nick (127639)
stolaz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127644

Opsz, ezt még nem olvastam, amikor írtam az előző hozzászólást. De legalább mégis léteznek.

Előzmény: pajaci (127620)
stolaz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127643

2012-es árak, a honlapja akkor frissült utoljára. Egyik elérhetőség sem működik. Szerintem már nincs is meg a cég.

409 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127642

Nekem is van 0.60-as szalagom, kényszerből. Szélesben nincs vékonyabb. Elmegy a gépen, de érezhetően nem szereti a 0.36-0.40-eshez képest.  Eszi, nem eszi, ez van. :D  A 600-as gépek szerintem nagyobb a tűrőképessége, az kevésbé veszi észre.

Előzmény: ainagy (127624)
409 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127641

Ezt most hogy érted? Oda kellene menni a géppel, vagy el tudod hozni a marni valót dél-Budára?

Ha az utóbbi, akkor holnap behozom a gépet és a dolgozómban belemarhatjuk azokat a hornyokat.

Dél-Buda---Savoya parknál.  ??

Előzmény: elemes (127627)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127640

Gratula. Egy ilyen szettre nekem is fáj a fogam.

Jó farigcsálást velük. Vigyázz mert k..a élesek tudnak lenni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127639

Újak, igen. Nem tudom milyen nyom az, a legnagyobb végén van ... de nem kopásnyom.

Perszehogy. Leírom majd a pontos méreteket meg tervezek egy rövidke videót is róla. A terv az hogy megrajzolom gépen valamivel, bigprint-tel kinyomtatom.

Ha minden szép és jó, akkor feltöltöm google drivera és akit érdekel leszedheti.

Előzmény: Tschaby (127633)
pajaci Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127638
Előzmény: Törölt nick (127635)
halaloszto Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127637

vasárnap lesz lamellózóm, ha minden igaz. de gyakorlatom nulla.

halaloszto Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127636

jéé, uganilyen szekrényeim vannak a pincében...

Előzmény: Törölt nick (127619)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127635

Azt megköszönöm ha leméred.

Egyelőre innen vettem a nagyjábóli méreteket:

https://fakopancs.hu/fa-hintalo-beulos-natur.html

Előzmény: gergem (127632)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127634

Vagány vésők. akarok csinálni vésőéező sablont  de nem akarom megvenni a licencet :D ingyen meg nem adják a méreteket 

Tschaby Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127633

SZépek ezek a cseresznyések. Új?

Az egyik végén az milyen nyom?

A hintaló az nekem is terv. Az én fiam még 7 hónapos, most próbál ülni, kicsit több időm van:)

A tapasztalataidat mindenesetre remélem közzéteszed :)

gergem Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127632

Ha nincs ilyen lovad kéznél és esetleg le kell majd mérni valamit, szólj, mert nekünk van egy itthon, le tudom mérni, meg tudom mondani, mi, hogyan van rajta elkövetve.

apaf3j Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127631

Sziasztok!

Az Uni-max mostanában mennyi idő alatt szállítja a raktáron levő termékeket? Utoljára vagy két éve rendeltem tőlük, és már nem emlékszem.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 1 127630

Dejómár, megjött az én Mikulásom is! Ezzel leptem meg magam idén karira. Mit mondjak ... egyiknek az éle sem egy "Makita forstner".

Úgy tűnik ezeket rögtön lehet használni is:

Alig várom hogy kipróbáljam ... a körmöcske mellett ő lesz talán az első bevetésük, a csapolásokat tuti hogy ezekkel csinálom majd.

Muter rendelte karácsonyra első és egyetlen kisunokájának. Öcsém kisfia, remélem szeretni fogja (januárban lesz egy éves):

Most már csak jó élezőkövek kellenek ... meg megtanulni rendesen élezni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127629

Még én sem csináltam, de nem lehet túl bonyi. Repítő rakott fel egy jó kis videót Airdondack szék készítéséről, 03:04-től lamellózik is:

https://youtu.be/V9MmIfE1kx4?t=184

Mrteo Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127628

Annyira egyszerű, hogy nem tudod elrontani.

Sajnos a helyi munkát nem tudom felajánlani, mert a költözés után még csak be van szórva minden a garázsba és egy normális asztalom sincs.

elemes Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127627

nagyon köszönöm, csak még éééletemben nem lamelláztam. most is csak kényszerből tenném, egy lamella nélkül táblásított bükk bútorajtót kell megjavítani...

Mrteo Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127626

Az enyémet munkaidőben megkaphatod az Árpád hídnál.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 1 127625

Holnap Budapesten vagyok. Van egy CMI lamallómaróm, 0km-es. Ha gondolod magammal viszem és ha el tudsz érte jönni a Budapesti Kongresszusi Központba  (09:00-15:30 között) akkor felavathatod. Majd egyszer visszajut, nem sürgős, max jövő tavasszal kell majd. Ha érdekel, írj rám egy emailt.

ainagy Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127624

Hát elvileg kerékátmérő/1000 a szabály valóban, de én is használom a 0.9-es Woodmaster B-t a 600-as keréken, meg használtam 0.65-t a korábbi 330-as kerekű gépemen is, és nem félnék feltenni a 0.65-t egy 400-as gépre sem. Lehet, hogy nem fogja addig bírni, mint egy nagyobb keréken, de amennyire én tudom, sokan használnak az elméletileg ideálisnál vastagabb szalagot. Gondolom pont azért, mert kevés vékony szalagot lehet kapni a kis gépekre. De persze ez a Te döntésed.
Az árával kapcsolatban viszont sajnos rosszul emlékeztem, tegnap megnéztem a számlát, 12e volt áfával a 4.5m meghegesztve.

Előzmény: 409 (127584)
elemes Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127623

budapesti fórumtársak, három lamella erejéig szeretnék segítséget kérni.

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127622

Köszi. Nekem meg egy komplett műhelyfelújítás van tervben. 

Előzmény: Törölt nick (127619)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127621

Igen, tudom hogy van olcsóbb rétegelt csak ki akartam próbálni hogy milyen ezzel a fenolfilmessel dolgozni, ez a felület mennyire kopásálló, stb.

A port mindenestre jó róla leseperni :) Meg "tárgyasztal" felületnek is jónak tűnik.

pajaci Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127620

Felhívtam őket, fele telefonszámuk nem él. Februárban lesz rétegelt lemezük, az új árak kb. 20%-al magasabbak.

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127619

Igazán nincs mit :) Sok szép faanyagot hozzá!

Egy jobb faeszterga nekem is bakancslistás, de ... majd.

Most gépépítés megy meg jó lenne befejezni a műhelyszekrényt, továbbvinni a világítás felújítását, meg általában: elérni végre azt hogy úgy nézzen ki a műhely mint ahogy kb megálmodtam. Épp nosztalgiázok a régi képeim között turkálva: tavaly júliusi-> tavaly augusztusi-> idén áprilisi állapotok. Haladok csak .. lassan :)

Előzmény: Törölt nick (127616)
pajaci Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127618

Itt igen barátságos áron van kiírva a víz és főzésálló ragasztással készült nyír rétegelt lemez.

http://faglobal.hu/lap_lemez_termek/natur_termek/natur_retegelt_lemez/

Előzmény: Törölt nick (127617)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127617

Én ilyenből csinálom most a csiszolómat. Sablonnak tényleg drága :-) Mondjuk nem 100EUR volt, "csak" 24 ropi (1250x2500-as tábla). 

Amúgy én is azt hittem hogy át van "itatva" azzal a festékkel (mármint ami a csúszásgátlós felén és az oldalakon van). De nem. Elvágva belülről "normál" rétegelt lemezzé válik.

Ha indiszkrét a kérdés akkor bocsi: mihez lesz a sablon? Mármint: muszáj annak olyan vastagnak lenni?

Előzmény: Pillanatragasz (127583)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127616

Igen egy Holzmann. Köszönöm a tanácsokat amiket adtál. 

Előzmény: Törölt nick (127582)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127615

Igen, max 1cm, köszi.

A kézin azt írja 3-5 fokozat műanyaghoz, igy kb. jó vagyok ha 250-es helyett egy 160-ast rakok bele, ezzel 64%-ra csökken a kerületi sebesség, az kb a 4-es fokozat lehet a kézivel.

Előzmény: pajaci (127611)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127614

Köszi. Ez egy Holzmann D460FXL +toldó asztal. Ha megtanulom használni akkor tervbe van sok minden. Tál,korlát mert a régit le akarom cserélni, bögre, söröskorsó :) stb.

Előzmény: arvaiz69 (127581)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127613

Köszi. De még mi is egyezkedünk.

Előzmény: wtman (127580)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127612

Szerintem nem jellemző. Annak ellenére hogy pl. keféset relatíve olcsó lenne szabályozni.

Egyszer vágtam plexit a Güde lombfűrészemmel, kb közepes fordulaton, sűrű fogas lappal. Legnagyobb megdöbbenésemre ugyanúgy egyben maradt amikor átvágtam :D

Az is gyors volt neki, ahogy vágta úgy össze is "forrasztotta". Levittem alacsony fordulatra, úgy már jó volt.

De vékonyabb plexit - ha egyenes vonalban kell vágni - úgy is vághatsz, hogy snitzerrel fémvonalzó mellett párszor meghúzod, és a fémvonalzót a vágásvonal mellé téve szorosan, rászorítva, lepattintod. Ezeket a csodal plexi turbinalapátokat is mind így csináltam:

Előzmény: UgyanPityu (127610)
pajaci Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127611

Ha kisebb tárcsát teszel fel, akkor csökken a kerületi sebesség. Gondolom nem 5cm vastag plexit akarsz vágni.

Előzmény: UgyanPityu (127610)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127610

Más.

Asztali körfőrészeken nem állítható a fordulatszám?

Néha lehet kellene plexit vagy ilyesmit vágni, azt akkor inkább vágjam szabályozható kézivel?

GPS Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127609

"Példaként említette, hogy a kedves vásárló visszavitte a húst, mert nem volt ideje megcsinálni és lejárt a szavatossága. Visszavették"

Igen, ez nem városi legenda.

Egy Aldi-s üzletvezető-csajjal beszélgettem, ő is mondta, hogy ugyan csak pár hónapja főnök, de volt már két hajmeresztő esete:

- Egyszer egy pali visszavitt egy kibontott és félig megevett halkonzervet - mert szerinte az nem makrella (mint a címkén), hanem csak sima hering. Ő horgász, ért hozzá.

- A másik meg egy gondos anyuka volt, aki a félig megzabált Nutellát vitte vissza - mert időközben olvasta egy női magazinban, hogy a nutella egészségtelen a kislányának.

Mindkét esetben visszaadta a pénzt - mert ez a "felsőbb utasítás".

(de halkan megsúgta, hogy szíve szerint a fejéhez vágta volna mindkettőnek a cuccot)

.

Előzmény: Fabrik (127607)
kuperta Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127608

A jelenlegi lila auchan blokk már újkorában se olvasható. :)

(NAV előírás az olvashatósági garancia, minden blokk hátulján szerepel. Ha mégse olvasható, rosszul tároltad, ha reklamálsz visszakapod a blokk árát.)

Előzmény: GPS (127605)
Fabrik Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127607

A Workzone miatt ne izgulj. Pont tegnapelőtt beszéltem az Aldis pénztárossal, hogy ők gyakorlatilag mindent mindenhogy visszavesznek. Példaként említette, hogy a kedves vásárló visszavitte a húst, mert nem volt ideje megcsinálni és lejárt a szavatossága. Visszavették :-O

Előzmény: UgyanPityu (127603)
fahobby Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127606

Mikor cégnél dolgoztam akkor ha ilyen cuccot vettek,vagy vettünk (mármint nyomtatott blokk) azonnal le kellet fénymásolni.

Ma már lehet, hogy ésszerűbb a fénykép.

Előzmény: Pillanatragasz (127602)
GPS Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127605

Érdekes dolog ez a hőpapíros kassza-blokk tartóssága.

Nekem minden létező garis-cucc papírja egyetlen dobozban van - többnyire úgy, hogy a használati utasítás belső borítójába van betűzve a blokk.

Így nem kell sasolni, hogy adott cucchoz melyik blokk tartozik, mert ott a prospektus, a fotóval a borítón.

Néha szanálom a dobozt - amikor kihajigálom a már lejárt gari-papírokat és akkor van a meglepi:

Van olyan blokk, amelyik még 3+ év után is tökéletes "szalon-állapotban" van...és van olyan, amelyik akár 1 év után is csak halvány nyomokban tartalmazza a szöveget. Az ilyet én is gyorsan lefotóztam - nem túl meggyőző sikerrel.

Egyébként anno (a 90-esekben) a faxokkal jártunk így - amelyeket nagy műgonddal iktattunk-lefűztünk... oszt volt, amelyik akár 1 év múlva is csak valami piszkos papírnak nézett ki - mert szöveget már nyomokban sem tartalmazott.

Főleg azokkal történt ez, ahol több faxpapír érintkezett egymással lapjára - mert azok önmagukat pusztították keresztbe.

.

Előzmény: UgyanPityu (127603)
kuperta Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127604

Pedig a szalagra 9 év láthatósági garancia van! :)

UgyanPityu Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127603

Én a workzone flexszemmel jártam így 2 év után :)  de szerencsére még megy. Azóta lefényképezem a blokkokat.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.12.01 -1 0 127602

Nekem a felsőmarónak német hellában 7 év garanciát adtak. Kasszaszalagra szépen fel is volt írva. Amiről három év után teljesen eltűnt a tinta.

Előzmény: pali923 (127587)
409 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 127601

Köszönöm, őket is megkérdezem. 

A honlap és a raktárkészlet eltérését tapasztaltam már több helyen, általában pont az nincs (és nem is lesz), ami nekem kellene....   :/

Előzmény: emberevics (127592)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127600

Haszonjárművek padlójára való.

Előzmény: Pillanatragasz (127583)
Mr.Gabson Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127599

pssszü! Nem vagyok cég.

Előzmény: halaloszto (127598)
halaloszto Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127598

plusz áfa, csak az téged nem érdekel mert cég vagy...

Előzmény: Mr.Gabson (127597)
Mr.Gabson Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127597

Jó.

Szeretnék egy  körfűrészt, sínnel, gyors-szorítóval akcióban, az nekem 164500.- Ft kp.

https://www.festool.hu/Service/Documents/HUN_autumn_promotion_low.pdf

Alkudozz egy picit.

Előzmény: pali923 (127596)
pali923 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127596

A cégek eltérő stratégiával működnek. Pl. a Makita mindent "akciósan" ad, van, amit már évek óta ugyanúgy leáraz a prospektusai alapján.

A Festoolról azt mondták a kedvenc boltomban, hogy az árból nem tudnak engedni, mert nem engedi a forgalmazó. De ha pl. veszek egy Dominot negyedmillióért, akkor adnak hozzá egy ajándékcsomagot, aminek az ára kb. 50.000 lenne, ha megvenném.

Előzmény: Mr.Gabson (127595)
Mr.Gabson Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127595

Igazad van, részben. Jelenleg nettó áron veszem 3 év kereskedői regivel, nagyjából bármit a Festool-tól. Lehet gondolkodni, de van az a pénz amit bevállal mindenki (eddig nincs garanciális problémám az általam vásárolt Festo/Festool termékekkel) nem olcsón.

Előzmény: halaloszto (127594)
halaloszto Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127594

a festool árában van annyi haszon, amiből jut a gyártónak, a nagykernek és a kiskernek is. és a kiskerek sem versenyeznek hogy ki adja olcsóbban. akinek festool kell, az kifizeti az árát, vagy vesz olcsóbbat.

az egész móka ott kezdődik, amikor egy kereskedő beszáll az árversenybe. és a gyártó ad neki 3%-al alacsonyabb árat, ha cserébe bevállalja a garit. és a kereskedő ráugrik, mert azt látja hogy 2%al olcsóbban tudja adni, 1%ból meg csak kijön a szervíz. és utánna megy a cigánykodás hogy garanciális-e a hiba. meg utánna nyilván nem szervizeli azt a gépet, amit nem ő adott el. és a gyártó sem szervizeli amit ilyen kereskedőn keresztül adott el.

nincs ingyen ebéd. ha találunk egy jó vételt, az nem azért olcsó mert mázlink van, vagy mert ügyesek vagyunk és megtaláltuk a hülye kereskedőt aki nem akar keresni. az azért olcsó, mert valami hiányzik belőle. pl a garancia.

Vajk

Előzmény: Mr.Gabson (127591)
pali923 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127593

Ez lenne a normális, főleg, hogy EU van. Kérdés viszont, hogy mondjuk egy Einhell vagy Güde gépnél is ezt hallanád-e. Vagy lásd pacman lenti esetét, pedig nem gagyi gépről van szó.

Aztán a kedvenc szerszámboltomban hallok olyat, hogy a szervizes háttere miatt nem árulják annyira szívesen a Makitát. Sokan panaszkodtak régebben is, hogy lassú, de akkor éppen arról panaszkodtak a boltban, hogy egyre többször próbálják azt bizonyítani, hogy a vevő használta nem rendeltetésszerűen a gépet, azért romlott el, és nem akarják garanciában megjavítani. Ezek itthon vásárolt gépek, és a bolt szembesül a vevővel, nem nagyon szívesen, nem a szerviz vagy a forgalmazó. 

Nem elég a baja az embernek, ha elromlik a gép, még a szervizzel is küzdeni kell sokszor, nem jó ez így. 

Ha már EU: jó pár éve volt valami ajándékos akció az egyik benzinkútnál, labdát lehetett nyerni x matrica begyűjtésével. A fiaim rákattantak, akkor még kicsik voltak. Mentünk Ausztriába síelni, és amikor tankoltunk, elővették a fiúk a gyűjtőfüzetet, és beragasztották a kapott matricákat. Az osztrák benzinkutas elkérte a füzetet, és rácsodálkozott, hogy ezek a messzi keleti népek ugyanazt az akciót nyomják, mint ők ott a fejlett nyugaton. Így kéne ennek lenni minden téren.

Előzmény: UgyanPityu (127590)
emberevics Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127592

Szia!

Itt is nézz szét:

http://www.kapos-mechanika.hu/szolgaltatasaink/fureszlap/

Én rendeltem tőlük, 2-3 nap múlva feladták futárral, normálisak voltak. A honlap kínálata nem biztos, hogy teljesen egyezik a raktárkészlettel.

Előzmény: 409 (127584)
Mr.Gabson Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127591

Festool nem hobbi, "prémium" kategóriás termék aki nem teszt különbséget a vásárlás helye között és egy áras termék, ha itt veszed vagy Európában ugyan annyit fizetsz, de ad 3 év garanciát nagyjából bármire még az akkumulátorra is, hogy nem keresünk annyit mint egy német az a mi bajunk, de a német úgy veszi mint mi az @ldis holmit. Sajnos a M@kita nem ilyen arra nem kapsz sem szervizt, sem garit 3 évet, ha egy Román cégtől vetted.

Előzmény: UgyanPityu (127590)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127590

Tudom más kategória, de Festool merülőfűrészre rákérdeztem itthon, simán javítják a külföldön vásárolt regisztráltat is.

Előzmény: halaloszto (127588)
halaloszto Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127589

én voltam. nem azt mondtam hogy vacak, hanem hogy nem mérőeszköz. még az is lehet hogy annak a gyártónak minden darabja pontos, de ha nem lenne, nem reklamálhatnál. 

mindamellett örülök hogy sikerült venned jót.

Vajk

Előzmény: 409 (127586)
halaloszto Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127588

abszolut így van. ha itthon veszi, akkor nem árt előre tudni hogy milyen a szervíz. ha nem itthon veszi, akkor gari felejtős. ha valami nagyon komoly dolog, akkor esetleg meg lehet próbálni a gyártó info vonalán előre tájékozódni.

Vajk

Előzmény: pali923 (127587)
pali923 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127587

Ez így szép összefoglalás, csak segíts eldönteni valakinek, amikor egy német weblap előtt ül, és kattintani készül a gombra, hogy megjavítják-e neki akármilyen magyar szervizben a cuccost, ha elromlik. Ezt talán még akkor sem fogod tudni eldönteni, ha végigolvasod az összes feltételt. Pl. éppen azon esetek lehetősége miatt, amiket felsoroltál. Ha a magyar szerviz kekeckedik, hiába lobogtatod a német garancialevelet, hiába van igazad jogilag, és attól tartok, a magyar fogyasztóvédelem sem fog segíteni. Mire meg valahogy ráveszed jogi vagy hatósági úton a szervizt a javításra, elmegy a kedved is. Szóval szerintem ez alapvetően a szerencsén múlik a legtöbb esetben.

Előzmény: halaloszto (127574)
409 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127586

Ja, a múltkor valaki azt írta, hogy talpas derékszögből bevonatosat véletlenül se.

Azért is vettem egyet. :)  Azt kell mondjam, akárhogy húzom, forgatom, ez derékszög. :)

409 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127585

Önmagában nem. Kell eléje egy forgácsleválasztó is.

Előzmény: saguaro9 (127579)
409 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127584

pacman, ainagy.

Köszönöm a fűrésszalagos elérhetőségeket. Sajnos ezzel is az gond, mind általában a többivel is, hogy kis gépekre nem igazán forgalmaznak szalagot. 400-as gépre a 0.65mm-es vastag. 0.4-0.5mm-esből ritkán van 20mm-es, vagy szélesebb, és azok is sokfogúak.

Előzmény: ainagy (127557)
Pillanatragasz Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127583

Ma sablonnak való rétegelt lemezt kerestem. 2 cm vastag csak olyan van ami barna vizzáró festékkel van megitatva .  Akár jó lenne ez is csak egy tábla belőle 100 euró.

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127582

Ódeszép! Mi ez ... Holzmann? Csak a színek után megyek ... /*nagyonandrásnapvan*/

Előzmény: Törölt nick (127575)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127581

Szia! 

Gratulálok az új gépedhez! Miket készítesz majd vele? Jól látom, hogy ez nagyobb gép ugye? 

wtman Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127580

Gratula! Én még egyezkedek a Jézuskával!

saguaro9 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127579

Akkor egy "egyszerű" hamuporszívó megfelel erre a célra?

Előzmény: elemes (127577)
Kamelot Creative Commons License 2016.11.30 0 1 127578

Aporszívóhoz vegyél egy ciklont, hatásosabb a működése.

Előzmény: saguaro9 (127576)
elemes Creative Commons License 2016.11.30 0 1 127577

az aldiban volt fémküblis hamuporszívó még a múlt héten is

Előzmény: saguaro9 (127576)
saguaro9 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127576

Sziasztok!

Tudnátok nekem segíteni?

Olyan porszívót szeretnék venni, elérhető áron (hobbi szinten asztaloskodok), amivel fel tudom szívni a fűrészport a pincéből, mert mindent ellep a forgács, meg a por munkavégzésnél.

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.30 0 1 127575

Megjött a karácsoni ajándékom. :)

halaloszto Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127574

volt ez már sokszor. alapvetően kétfajta garancia van:

1. gyártói garancia. elviszed a márkaszervízbe, az megjavítja, és a számlát a gyártó fizeti.

2. kereskedői garancia. az importőr dolga a garanciális javítás, cserébe a gyártótól olcsóbban kapja a terméket. innentől az importőr minnél olcsóbb szervizet bíz meg, próbál kibújni, bizonyítani hogy nem garanciális az esemény, hiszen neki ez direkt zsebre megy. amit meg nem őrajta keresztül adtak el, azaz ami soha egy centet sem keresett, azt nyilván nem javítja meg ingyen.

a vevő szempontjából ugye öt eset van. 

- gyártógaris cuccot vett, igazi márkaszervízbe viszi - tiszta ügy

- gyártógaris cuccot vett, az importőr "márka"szervízébe viszi - elhajtják simán

- kereskedői garis cuccot vett, az importőr szervízébe viszi - kekeckedhetnek, de megjavítják 

- kereskedői garis cuccot vett, de egy másik ország, másik importőr szervízébe viszi - ezt is elhajtják. lásd még szürke import, srb.

- kereskedői garis cuccot vett, igazi márkaszervízbe viszi - gyakran megjavítják jófejségből. a szervíznek érdeke segíteni trükközni, mert kifizeti neki a gyártó. 

Vajk

Előzmény: pali923 (127572)
elemes Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127573

északbuda környékén fórumtársat keresek,akinek van lamentálógépe és egy darab "táblásításban" tudna nekem segíteni. vagyis pár lamellát bemarni egy (azaz nyilván két) bükk léc szemben fekvő éleibe.

pali923 Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127572

Egy másik fórumon hifis termékek kapcsán volt egy kis vita erről, saját tapasztalatok alapján. Nekem abból az jött le, hogy függ a márkától, a bolttól, hogy hol vetted, meg talán az éppen uralkodó széljárástól.

Vagyis volt, aki a Németországban vett cuccára tudta érvényesítni mondjuk Ausztriában a világszintű garanciát, de volt, akinek megmondták, hogy az adott országban forgalmazó cég viseli a garanciát, ami csak ott érvényes.

Tehát el kell olvasni az apróbetűket is rendelés előtt.

Előzmény: Törölt nick (127571)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127571

Őszintén szólva én jól felhúztam magam ezen, mert hiába magyaráztam telefonon hogy dehát nem csinálhatnak egy 3 éves garis termékből egy 1 éves garist. Ezek szerint de, nem vitatkoztam velük, lemondtam a megrendelést és megrendeltem máshonnan. Szóval ezek után nem nagyon tudom "hivatalosan" hogy működik a kintről behozott cuccok garija. 

Előzmény: Slam Jr. (127569)
UgyanPityu Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127570

Bocs nem voltam egyértelmű :) a szélesség gondolom egyforma, a mélység ami eltér.

De ha eddig elvoltál a csúszóasztal nélkül a gyári tolóasztallal akkor feltételezem az is megfelelő.

A gari az érdekes, akkor ha amazonon vagy egy német webshopból jön vajon mi a helyzet, ennyit az áruk szolgáltatások szabad mozgásáról :)

Előzmény: Törölt nick (127568)
Slam Jr. Creative Commons License 2016.11.30 0 0 127569

Olyankor mi van, ha az emberfia a fricceknél veszi meg (ide postázva is 255-ből megáll) és regisztrálja? Akkor van rendes gari?

Előzmény: Törölt nick (127568)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!