A jó April? Perszehogy volt már. Jól meg is lett ekézve anno, hogy csak azért van fent youtube-on mert a Triton szponzorálja. Ami meg kit érdekel ... ügyes oszt' kész :)
Érdemes megnézni mind az öt részt, mert olyan trükköket mutat amelyek darabonként összeszedhetők ugyan, de így egyben még sehol sem láttam. Fóleg gépépítőknek kiváló, mert ha mást nem akkor ötleteket lehet nézni milyen módon legyenek állíthatóak a gépeik.
És akkor még ott van a szalagfűrész sorozata is ami szintén öt részes, azt még végig sem néztem :D
"Visszatérve a kerítésoszlopokra, alkalmas lehet a 76 cm hosszú asztalával görgős bakok felhasználásával a 180 cm hosszú 12x12-es akác oszlop megmunkálására?"
Feltehetően a fűrészelt oszlopban 2-3 mm-es görbületek is vannak (ha nem több), ezeket egyenesbe hozni ezzel a gyaluval egy örökkévalóság. Akácnál, főleg ha száraz, ezzel igen keveset tudsz fogni, 1-2 mm-hez durva kilowattok kellenek. Amúgy szép kis gép, vedd meg olcsón ha tudod, hobbizni tökéletes.
Ez az asztalos-csaj vótmáá? (Ha igen, akkor boccs, de nekem legalábbis új)
Szerintem szenzációs ahogy dolgozik - sok férfi-szaki is megirigyelhetné.
(Előre boccs, de ahogy elnéztem a mozgását, első körben azt hittem, hogy az a fajta, aki "nem használ flexet" (sőt, nincs is neki) - de nem, még férje is van, tehát vélhetően teljesen "rendben van" amúgy)
Hihetetlen sokat melózik - (és nem csak flexel, hanem hegeszt és lakatoskodik is) - és bevallása szerint, az elején csak a házát akarta kicsit rendbehozni és az égvilágon mindent a netről tanult - mert hogy autodidakta.
Közel 150 videója van - már csak azt is meló volt elkészíteni (de vélhetően megérte)
Az alábbi linken a bácsi tizensok részben építi a "szegény ember gyalupadját" (azért ennyi rész mert közben ezerfelé elkalandozik, meg hülyeségeket is csinál).
A lényeg viszont. Az első rész elején mutatja, hogy vett egy adag "two by six" (kb a mi ötször tizenötösünk) deszkát. Na azok úgy ahogy ott vannak felstócolva elfogadnám. Egyenes, kieső göcsmentes, nem csavarodott sehol, száraz, egyszóval normális minőség. És a többi sok órában látszik, hogy nem egy kazalból válogatta össze, hanem bement felpakolt egy adaggal és ennyi.
Hol kapsz te ma magyarországon így árut? És ha kapsz akkor mennyiért? Még a legdrágább anyagot is válogatnod kell.
-asztali fúrón és akkus csavarbehajtón kívül kizárólag kéziszerszámmal
-egyszer megkértem a közvetlen szomszédokat, hogy füleljenek kicsit, hogy mennyire vagyok hangos. Kicsit gyalultam, fűrészeltem, közepesen nagyokat ütve véstem. Aztán felhívtam őket, hogy mit hallottak belőle, mire mindketten csodálkoztak, mert semmit sem hallottak. Így azóta a por jobban zavar. ☺
Őszintén szólva azt szándékosan nem írtam. Mert persze, senki nem lopja a faanyagot - de a pénzkérdés csak egy dolog. De egy asztalra valót - ha nagyon akarja az ember - valahogy összehoz. De - szerintem - sokan akkor sem tudnának hozzáfogni, ha leborítanának a ház előtt fél köbméter gőzölt bükköt. Mivel és hogyan dolgozza fel, nincs ideje rá, ott a terv de hogyan fogjon hozzá, stb.
Nekik jól jöhet egy igazi, jó minőségű keményfa gyalupad, neadjisten satuval vagy annak előkészítésével - ami alá "csak" lábazatot kell összehozni.
Pesten a Mester utcában laktam sokáig albérletben. Mikor a főbérlővel találkoztam nagyon érdekelte hogy egyedül vagyok-e, van-e párom, kutyám, macskám, medvém, satöbbim. Engem nem érdekelt hogy ilyen kis kíváncsifáncsi, elmondtam hogy tökegyedül vagyok - erre elmondta hogy elnézést hogy ennyit kérdez, de ... az előző bérlői egy fiatal pár voltak, pincérpáros. Késő éjszaka értek haza ezért ilyenkor főztek, mostak, és hát .. amit egy fiatal pár ilyenkor még szokott csinálni :D Nos ez utóbbit a csajszi igen hangosan művelte ... odáig fajultak a dolgok hogy az alatta lakóval majdnem ölre mentek (mosógép, kopogós cipőben járkálás, hangos kufirc hajnalonként - ez így együtt sok volt a comcédnak.
Azt nem mertem elárulni, hogy van egy lombfűrészem amire azt gondoltam hogy halk móka lesz szombat délelőttönként használni - inkább az ősöknél parkoltattam, nem erőltettem sokat ezt a hobbimat :D
Csak egy tipp: ha Jocót nem érdekli -> képpel együtt ide is felrakhatnád.
Én biztos hogy megszenvedek a saját verzióval, de szerintem páran ráugranának ha az állapota kevésbé hányatott, mint a sorsa :-)
Bár ... sok hányatott sorsú gyalupad is jobb, mint pl az én 38mm-es konyhai munkapultom. Ami egyébként az esetek többségében kiszolgál de pont ma írtam, hogy mennyire remeg ha combosabb csapkodást kell elviselnie .. de pl akkor is mozog rajta minden, ha csak excentecsiszolóval csiszolok pl bütüt - gumikalapács, fúró - minden zizeg miközben tolom a mókát. Hiába áll egyébként jó vastag "elefántlábakon". Szerintem sokan ezért nem fognak bele ilyen építésébe, mert még a lábazatot csakcsak, de táblásítani/gyalulni/síkba csiszolni/stb 5-10 cm vastag asztallapot - nem sokan tudnak technika és/vagy önbizalom hiányában.
Próbáld ki. :) Nálunk volt egy hülye a másik lépcsőházban aki raklapból alkotott az erkélyen. A folyosó tele volt cserépléccel. Vazze engem gyanúsított az alattam lakó. :) Aztán a lehulló fűrészpor buktatta le a fazont, együtt mentünk át jobblétre bírni.
Azóta elköltözött az alattam lakó, a fűrészporos is, lett helyette más akinek külön perverziója lehet az esti fél8-as falfúrás. :)
Viszont ... én egyszer úgy hagytam rajta a lézert egész éjszaka .... aztán sokáig nem akart bekapcsolni. Mondom sebaj, ugyan gariztathatnám (úgyse jönnének rá hogy én voltam a balfasz) de egyrészt hamar ráérez az ember hogy illessze a bejelöléshez a fűrészlapot lézer nélkül is .... másrészt meg 2-3 hét után csak heccből benyomtam - és megint működni kezdett. De elmondom hogy ha működik, ha nem: igen ritkán kapcsolom be. Sokkal többször érzem hasznát és használom is a Bosch PBD 40-es fúrón. Nem mondom hogy parasztvakítás, sokkal nagyobb vakításnak érzek egy lézert egy kézi vagy asztali körfűrészen ... de szerintem te sem fogod sokat használni.
Ami viszont érdekes: vaksötétben ugye rendben van, hogy lézer a beépített világítás nélkül sokkal jobban érzékelhető. De mivel nem sötétben dolgozik az ember .. nekem neonvilágításom van, és azt figyeltem meg hogy a beépített kis lámpával a lézerfény SOKKAL élesebben látható, mintha nem lenne bekapcsolva. Nyilván megvan a magyarázata ennek is, de mivel ritkán - de leginkább nem - használom annyira nem izgat.
Te, azt azért megnézném még én is, kitolnám a gérvágót, asztali körfűrészt, s minden más kézi motyót majd még legyen hely alkotni, pláne, hogy jellemzően 1.5-2 méteres lécekkel is dolgozom :D Ritka a kis móka egyelőre.
Ne kövess el hibát, állítsd be a derékszögeket, mert az bíz nem lesz jó :D Én beállítottam, de a teszt még hátravan, karácsonykor csak nem vagdosok, mert kikapok a végén :D Így is csúnyán néztek ma rám, amikor ma söpörtem és takarítottam a teraszt...
Igaz, nekem einhell kisiparit hozott a karajcsont, se függőlegesen, se forgóasztalnál nem volt pontosan beállítva, de elsőre tetszik, a lágyindítás is finom benne.
Lézer nekem elemmentesnek tűnik, áram nélkül nincs lézer, se lámpa (nekem mind a kettő került a gépre).
Az állítással elvoltam egy ideig, jó mulatást hozzá :)
(nem is értem amúgy, nem olcsó gépek ezek már és nem képesek normálisan beállítani gyárilag...)