Az egyenest és néhány idomot sok helyen tudsz venni (bútoralkatrész boltokban, vagy web-en; pl. http://bresfa.hu/25-diszlecek), de a nem standard iveket szerintem gyártani kell. A képeden ránézésre az összes elem gyártott (mart) és festett.
A 3 kerekűnek az a lényege, hogy kis kerekekkel tud széles vágást. A kis keréken kisebb ívben hajlítja a lapot, + van a 3. kerék, aminek az a végeredménye, hogy lényegesen hamarabb fárad el a szalag mint az ugyanilyen széleset vágni tudó két kerekes gépen.
Minden ilyen videóból azt szűröm le végül, hogy legyen egy 90 fokos 0 szögperc 0 szögmásodperc derékszöged, egy szuperegyenes méteres vonalzód, meg a fontos helyeken jusztírozható gépeid (ami sokáig megtartja a beállításokat). Ezek itthon vagy nem kaphatóak, vagy vagyonokba kerülnek. A derékszöget és a vonalzót persze otthon is ki lehet igazítani, de általában kell hozzá egy harmadik szuperpontos gép, vagy egy haver, akinek szuperpontos gépe van.
Beállítani kellett, no meg a zsákot feltettem, már csak kíváncsiságból is, eredmény nem túl jó: talán 1/10 por kerül a zsákba, minden más valahol szálingózik a garázsban :D
Várom, hogy végre lekerülhessek én is és kicsit visszazökkenjek, de ez még sajnos odébb lesz, majd jövőre :)
Ma kimentem a műhelybe, hogy kipróbáljam a gérvágó fűrészemet. Már teljesen elszoktam az ilyen géptől, de az első vágás után tudtam, hogy épp itt volt az ideje venni egy fűrészgépet. Volt itthon 18 milliméteres rétegelt lemezem, ami 28 centiméter széles, ezen próbáltam az első vágásokat. A derékszög nem épp a legjobban volt beállítva, de könnyedén betudtam állítani, így aztán azzal sem volt utána probléma.
Utána colos boroviban próbáltam ki, ami kb 20-26 centiméter szélesek voltak. Nagyon könnyedén vágott és kimondottan szép vágási felületet ad. Nagyon elégedett vagyok vele már most, jó szolgálatot tesz nálam. A porgyűjtő zsákot levettem és a műhelyporszívót tettem a helyére. Az elszívás ellenére nem valami hatékony a porgyűjtő kiépítése. Azt tapasztaltam, így is sok fűrészpor megy szerteszét mindenhová. Na de ez legyen a legnagyobb probléma, az én műhelyemben nincs patyolat tisztaság. Sőt, inkább rendetlenség és kupi van. A motor nem lágy indítású, de ez különösebben nem zavar engem.
Itt még a fa alatt, összeszerelés után.
Itt pedig már az első bevetés után.
A fűrészgépnek előbb utóbb építek majd egy asztalt mert akkor lényegesen könnyebb lesz majd a használni.
Akkor nekem szerencsém van. Az enyém jó, csak figyelni kell rá, hogy ne kezdjen lötyögni. Évekig használtam, pontosan vág/ott/. Azért nem szeretem, mert folyton elakad a fűrészlap ahogy tolom. :/
Most "munka" közben volt időm rendesen a linkelt videóba belenézni.
04:33-nál dobtam egy hátast. Én először mindig teljesen kiegyengettem az első oldalt, az összes ceruzás sraffozást eltüntetve. Így persze egy csomó "felesleges" anyagot is legyalulva. A #&@#&@&#đ életbe .. mennyivel egyszerűbb így! Elég ha a két szélén megvan a referencia "sík", aztán mehet a vastagoló alá, aztán mehet az egyengetős oldal szintén a vastagoló alá ... aztán az éle megint mehet vagy egyengető alá, vagy rendesen beállított körfűrésszel. Ehhh .... hogy mit bénáztam én eddig össze ...
Paco ... még 1x köszikösziköszi! A videóban több hasznos infó volt mint 20 másikban ...
Ha kotyog akkor kiesik alapban, korábban próbálkoztam amúgy gérvágó dobozzal, obiból hoztam, hááát, a 45 fok is soso, de a 90 az nem volt annyi :D Szarul volt kivágva és ráadásul a fűrészlap helye 4x akkora volt, mint a lap, vágjál vele pontosan :D
Darabig azt csináltam, hogy levágtam kézi körfűrésszel vagy kézzel kb és kiigazítottam asztali körfűrészen. Ez addig jó míg csak kis darabokkal kell dolgozni, de amikor a 2 méteres spejzpolc lábakat kellett csinálni az már nem volt vicces, a tákolt bútorlapos tolóasztalom szét is tört az egyik ilyennél, szerencsére nem ment a gép közben.
Gérvágóval kipróbáltam a tenon, azaz csap készítését, teljesen jó. Végén minimális csiszolás kell ugyan, de minimális. A legjobb erre majd az asztalba épített maró lesz, de ahhoz kéne még vaslap, ami nincs, 3-4mm-es :) Majd kell hoznom, de ilyen kis darabot honnan kaphatok? Táblát nem akarok venni, annak nincs értelme :)
Vastagabb lapra nem akarom rácsavarni, mert akkor sokat vesztek a marási kapacitásból, pedig 2cm akril lapjaim lennének nem is kevés, de az nem jó