Alaposabban megnéztem azt a késtámaszt, szerintem egy kis marós munkával átalakítható lehet egy sima is. Plusz le kell gyártani a csavarokat is, meg egy lemezanyát, ami emeli a kést.
106 font (37.000 Ft környéke jelenleg) a kettő együtt, ingyenes angliai kiszállítás ... nos nekem éppen van angliai ismerősöm (hugom), repülővel szokott járni csak ugye a gyalukések miatt ez nem kézipoggyászos sztori (lehet a késtámaszt is kihajíttatnák vele a security checkinnél) de feladott bőröndnél lehet haza tudná hozni. Mondjuk leggyakrabban kézipoggyásszal jön haza, de meg is kérhetném hogy egyszer ne azzal jöjjön :) Csak ő nem hetente jár haza. Szóval "A" verzió: hugom hazahozza itthon meg szétlogisztikázzuk valahogy. "B" verzió: keríteni kocsival hazajövős ismerőst. "C" verzió: más, bőröndfeladós-repülős ismerőst keresni.
Első körben csak az árak miatt írtam, írtad hogy itthon 51.000 volt a késtámasz+kés, de nem is állítható hernyóval a magasság, a linkelt verzión viszont ott a hernyó az alátéttel (a képen legalábbis), illetve a Metabo termékszám is stimmel.
Szia! Nekem Elektra Becum HC 260- es gépem van. A benne levő kések már élezhető gyorsacél kések, értelemszerűen a késtámasz is kivan cserélve , pacman által linkelt darabokra( késtámasz). A késbeállítás segédszerszámok nélkül, mindíg probléma ill. tökölődés. Véletlenül ráakadtam egy videóra, ahol a szaki rövid idő alatt beállítja és ekkor jöttem rá, hogy az én gépemen (használt) , az említett késtámasz nem tartalmaz olyan hernyócsavaros műtyürt amivel a kést lehet emelni ill , ha túl emelted akkor visszatekerés után kézzel visszanyomható a kés. A már 20mm-ről 17,5mm-re elköszörült késeimet, gondoltam lecserélem és a késtámaszt is , hogy én is könnyedén(mint a filmen) tudjam beállítíni a gyalugépet. Ja , majdnem elfelejtem a késeken is a két szélén van egy apró horony ahova a hernyócsavarok által mozgatott mütyűr ( olyasmi mint egy 4mm-es alátét) illeszkedik. A bp. noszlopi uti metabo szervízbe járok, ha kell valami, mert a ts-250 körfűrészem is ők javították meg gariban. Szóval a késtámasz és két új kés( ' garnitura), kb 30 ill. 21 összesen 51.000ft. bruttó. Egyenlőre azért nem vettem ill. rendeltem meg mert nem tudták megmondani, hogy a beállítást segítő kiképzés a késen és a támasztón is megvan-e. majd az új évben lesz főnök és visszatérünk a témához. Kicsit fura, hogy akadozva megy egy ilyen vásárlás. Azért írtam ilyen sokat, mert szeretnék segíteni és talán így jobban érthető. Az ebay -ról nem merek rendelni mert nagyon kevés az angol tudásom, kiváncsi lennék a késtámasz is olcsóbban jönne onnan, ha te vágod a nyelvet, nézz utánna és, ha biztosra mehetünk én jelentkeznék ( BETÁRSULNÉK a vásárlásba)
Itt minden méretet megtalálsz. Computerguru mikor kereste az inch-es fúrófejeket és nem tudtunk neki itthoni forrást, nos akkor még nem ismertem ezt a site-ot nagyon, de itt pl azok is megvannak mind amit ő keresett és 4-5 nap alatt itt a cucc Németországból, nem is olyan vészes szállítási költségért (nyilván súly- és/vagy méretfüggő)
Még mindig jó forstnetrkészlet (egyik topiktársunk használja, jónak mondja) pl innen is:
De ezek nagyon nem "örökélet+1 naposak", én tavaly óta használom- valamikor idén nyáron fordítottam meg a pengéket. Eleinte csak fenyőt gyalultam, mostanában többször keményfát (tölgy, bükk, dió, merbau) ... majd meglátod nálad hogy szuperálnak, de én be fogok ruházni egy ilyen conversion kitbe.
Metabo HC 260-ban gyárliag nem élezhető, kétélű, megfordítható kések vannak. De állítólag meg lehet buherálni (venni hozzá olyan késszorító támaszt) amivel élezhető kések is mehetnek bele. Csak még nem néztem utána honnan és mennyiért lehet az ilyet venni.
Az hogy a tiédben mi van végtelenül egyszerű kideríteni: kiveszed és megnézed :-) Vakon 100%-ig nem lehetsz benne biztos - bár az is lehet hogy van aki ránézésre meg tudja állapítani. Rahed Lee kolléga vett ilyen gépet, de mondom az is lehet hogy a tiéd már esetleg élezhető késekkel van (ha szerencséd van).
Fogaskerék: szerintem max +1 db-ot vegyél, tartalékba, fölösleges beruházásnak tűnik mind a négyet lecserélni.
Sikerült vennem egy Metabo/Elektra Beckum HC260 klónt ... a Hyundai 2,2kW-os verzióját 80 000 Ft-ért
Hiánytalan, megkímélt,de hibás ... egy alkatrészt kell cserélni benne ami eltört, a vastagoló asztal egyik lánckerekét ( http://www.tolnaiszerszam.hu/lanckerek_13684) ahogy látom spiáter nyagból készült és zárványos a törés , azaz anyaghiba lehetett. Mivel szétszedem, szerintetek cseréljem mind a 4 darabot?
Belevaló kést -aki ilyet használ- milyet vegyek/honnan? Lehet éleztetni?
Esetleg ha őt megkérded, és ha van neki megkéred küldjön fotót .. nekem a "szomszédban" van, ha van neki elérhető áron akkor elhozom, elküldöm webox-szal (ha tetőnek kell gondolom nem feltétlenül 4 méteres 5 centi vastag palló formájában érdekel). Nem tudom mennyire akarnád személyesen megtapogatni az anyagot.
De ha mást nem, lehet infót kérni tőle honnan szerzi be az anyagait - hátha nem konkurenciát lát benned :)
Nem intarziához kellene. Van egy félig kész gitárom, ahhoz kéne majd egyszer tetőnek. A mostanit egy kicsit elszabtam ( jobb oldali szarvnál ), de most hogy előszedtem nem is tűnik olyan vészesnek. Valószínűleg a faragás/csiszolás/lakkozás kihozná belőle a szépséget. Ezt egy hangszerész sráctól vettem, a két darab 50x20x2 cm darabért két 20.000 Ft-t, de már sehol nincs meg ez elérhetősége.
Az előzőhöz még az USA-ból vettem, le se írom az árát :)
Ha intarziához kell, akkor magyarországon is kapsz szemes juhar furnért.
Ha deszka az nehezebb eset.
Ami viszont biztos. Ha eleve úgy keresed, hogy szemes juhar vagy szemes jávor vagy hullámos jávor akkor az eladó aki így felrakta a hirdetést tudja, hogy mit rakott fel, és sokkal drágább lesz. Azt neki ki kellett válogatnia, stb.
Egyetlen típusú lehetőséged van, az olcsó beszerzésre. Elmész olyan fatelepre ahol juhart árulnak nagy mennyiségben, és megkérdezed, hogy válogathatsz-e. Ha igen, akkor szétborítod egyesével a rakatot és keresgélsz. Vigyél segítőt, mert K. sok fát meg kell majd mozgatnod mire találsz néhányat. Lehet, hogy egyet sem. Szóval addig járod körbe szabadidődben a telepeket amíg össze nem jön az a mennyiség ami neked kell. És az sem a legszebb szemes juhar lesz hanem csak jó közepes. A szépet értelemszerűen már a fűrészüzemben kiszedték belőle és eladták drágábban.
Amúgy Dunakeszire mentem valami fatelepre kőrist venni, és szétválogattam a rakatot. Az ottaniak meg még szívesen segítettek is, és örültek, hogy elhozom, mert az összes asztalosnak az egyenes szálú kell és ők azt válogatják ki, a hullámos, gyakran szálirányt váltó kőrissel senki sem akar foglalkozni.
Csepelről még Budakeszi is szóba jöhet talán, az M0-n gyorsan oda lehet jutni. Ott az Erdért van, amivel nekem elég pozitív tapasztalataim vannak (segítőkészség, árak, stb.)
Valószínüleg jól gondolod a hiba okait. Legalábbis amikor azt az 5-6 deszkát csináltam a pályafutásom során, ilyet nem tapasztaltam. Igaz, a szorítókat egy éjszakára rajta hagyom, és nincs víz a közelben sem. Újabban meg D4 ragasztót használok. Az elsőnél nekem is elcsúszott kicsit a minta, de szerencsére ezt csak én vettem észre. :)
A hát és az elő össze van csapolva, az oldalakat is be kell csapolni (két csap és közöttük forkop) és a forkopba kell belefúrni a csavart.
Ha kezd nyikorogni utánnahúzól a csavarnak. De ha pontosan van kifúrva a csapszék és megcsinálva a két csap és a forkop, akkor nem nyikorog.
A másik trükk az, hogy nem szerelünk belé ágybetétet, hanem gyalul colos deszkát szerelünk hézagosan és mindegyiket lecsavarozzuk, az jól megmerivíti az egész szerkezetet.
A hálószobámba így oldottam meg a kétszemélyes ágyat:
Az oldalra és a lábakra rátipniztem egy lekerekített pallót. Készítettem egy csapolás a pallókra. A fejnél össze van hozva egy lap, aminek a folytatása az éjjeliszekrény, erre fel van szerelve a háttámla is. Az ágy szétszedhető. A matracmagasság alacsonyobb mind a standard. Ez nem recseg. Középre be van szerelve egy 12-es palló élére egy lábbal, az is ágycsavarral rögzítve.
"Biztos mert nincs összehasonlítási alapom, de eddig jól elvoltam a kőris gyalulásával. :)"
Hááát..... Én habos kőrisből csináltam a konyhaasztalomat, az azért nem az a könnyen gyalulható anyag. Ha tudsz válogatni egyenes szálúakat akkor más a leányzó fekvése. Viszont a habos az nagyságrendekkel szebb.
"Viszont a vörösfenyőt szívesen kipróbálnám, mennyire munkálható meg."
Könnyen, szépen. Csak sokat kell tisztítani a pengéket mert marhára gyantás. Csiszolásnál is nagyon hamar eltömíti a papírt.
"Egyébként szeretek kézzel gyalulni, ezért merült fel bennem az egész cucc kézzel kigyalulásának lehetősége, csak nem akarom megutálni. :)"
Ha szeretsz és nem időre kell hanem lehet szöszölni vele, akkor én kézzel gyalulnám. Lehetőleg úgy hogy néha az egyik-másik lány is ott legyen, és lássa hogy hogyan készül kifejezetten nekik valami apa saját kezével.
"Csepeli vagyok, Bp-en belül még elmennék, de persze jobban örülnék a déli felének, kiegészülve esetleg a délre eső peremvárosokkal."
Nézd meg Diósdon a Bohács-barkácsot, általában szép anyagaik vannak, és általában nincsenek elszállva az árakkal, jó közepes.
Szép kőrist anno Dunakeszin vettem, olcsó ,akciós vörösfenyőt pedig Gödöllőn.
A rövid oldal 20 db araszos termopán csavarral és 16 tiplivel D 4 es ragasztóval van összerakva. A hossza tipli ragasztó és a matractartó léc két vége rámegy a lábakra átfúrva kapupántcsavar fogja össze az egészet. Ez is hosszan ragasztva csavarozva.
Ha szétszedhető kell legyen akkor a hosszu oldalán elmarad a ragasztás de ekkor belül fém sarokidomok tevődnek. Nyilván ez esetben dugni nem lehet benne lábujjhegyen hisz elkezd nyikorogni.
Hogyan oldod meg a keret összeállítást? Csak csavarokkal, vagy van más is mellette? Csak azért kérdezem, mert nekünk van két fenyő ágyunk és ahogy mozdulsz rajta, az úgy recseg-ropog. Szinte használhatatlan. Nem tudsz rajta aludni, mert minden mozdulatnál felébredsz.
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy szép nagy diófa törzsem. Hogy lenne érdemes felvágatni, mármint milyen méretű deszkákat vágassak belőle? Hogy tároljam, hogy minél kevesebbet görbüljön? Előre is köszönöm.
Tök mindegy, hogy szélezetlen-e az anyag, azt nem kell megvenni. Legalábbis deszkánál nem mérik bele az árba.
Most egy létrapolcot gyártok, amin 5 db polc lesz, ezeket én táblásítottam borovi szélezetlen deszkából. Olyan 30% lesz a veszteség, de csak azért ilyen sok, mert a 15,20,25,30,35 centis polc miatt hosszában is le kellett vágni az anyagból.
Egyébként meg nekem ez volt a matek: egy 4 méteres 20 centi széles szélezetlen borovi deszka 80.000 Ft-os m3 árral számolva bruttó 1600 Ft, ami veszteség nélkül táblásítva 2000 Ft / m2-re jön ki. Egy 'B' minőségű toldásmentes 18-as táblásított borovi 5000 Ft / m2 körül van. Ennyi veszteséget esélytelen kitermelni, vagyis a házi táblásítás sokkal olcsóbb (meg persze egy csomó meló, aminek az árát nem számoltam bele hobbiasztalos módra :) ).
Több szétszedhető ágyat csináltam már e emeletest is . Ha méretek érdekelnek csak szólj. Persze egyszer megveszed a két matracot onnan indulj ki. Ezt az ágyat feyőből csináltam ,egy négy méteres széles deszkából . Mégegyszer mondom egy szál deszkából .
Ha megvan a gyalult alapanyag, akkor szeretném csapolva és ragasztva összerögzíteni a fejhez és lábhoz eső végeket (a rövid oldalakat az oszlopokkal). Külön összecsapolni/ragasztani a két-két hosszanti deszkát a fekvőfelületet alkotó lécekkel és a támlarészt. Ezt a négy csapolt-ragasztott összeállítást pedig csapolva és oldható kötéssel összekötni. Ez a terv, aztán majd meglátjuk.
hogy mechanikailag, statikailag szétugrálják, attól ne félj. ha nem 18mm vastag anyagból csinálod és nincs benne nagy göcs, akkor nincs probléma. a fenyő hátránya, hogy a felülete idővel tele lesz benyomódással, sérüléssel. nem bírja a strapát.
"Becslésem szerint kb. fél köbméter anyag alsó hangon kelleni fog."
Inkább felső hangon a fele. Fél m3 az iszonyatos mennyiség.
Becsültem csak, a tiszta anyagszükséglet meglesz, ha bemodelleztem, megterveztem az ágyat. Én csak örülnék, ha tényleg megállna negyed köbméternél! :)
"Kőrissel iszonyatosan fogsz szívni akár te gyalulod, akár más. Ha javasolhatom akkor már inkább a vörösfenyő."
Biztos mert nincs összehasonlítási alapom, de eddig jól elvoltam a kőris gyalulásával. :) Viszont a vörösfenyőt szívesen kipróbálnám, mennyire munkálható meg.
Egyébként szeretek kézzel gyalulni, ezért merült fel bennem az egész cucc kézzel kigyalulásának lehetősége, csak nem akarom megutálni. :)
"Ehhez mondjuk nem ártana definiálnod honnan mérendő az az elérhető távolság, és mekkora távolság ameddig hajlandó vagy elmenni."
Nem hajlandóság kérdése, hanem hogy kölcsönautóra lennék szorulva, amit nem szeretek, ezért nem mennék vele messzire. Csepeli vagyok, Bp-en belül még elmennék, de persze jobban örülnék a déli felének, kiegészülve esetleg a délre eső peremvárosokkal.
Igen, Zatikot én is néztem, aztán kerestem tovább az egyszeri ember számára vállalható megoldást...
(Nem vörös) Fenyőtől azért félek, mert ismerve lányaim (főleg a kisebbik) természetét attól tartok, hogy idővel szétugrálják... Persze lehet, hogy ettől feleslegesen félek, mert a borovi is bírná...
A szélezetlen juhar összes maradékát félretettem (hintaló). Abból meg tudom majd mondani, bár az elég spéci projekt ... és nem is túl sok anyag (számlát megnéztem, 0,0320 m3-t vettem)
Viszont ha már hulladéknál járunk ... na mindegy ezzel nem akartam eldicsekedni mert nincs mivel. De azért leírom tanulságul, kicsit hosszabb leírás de majd az olvassa akit érdekel :)
Naszóval: sikerült gyártanom a szélezetlen bükkből (meg Bari cseresznyéjéből, meg a trópusi merbau-ból) egy jó adag hulladékot ... a vágódeszka projekt folytatásaként.
Mit mondjak, remekül alakul a deszka ... szó szerint :D
Tegnap este összeragasztva egyenesen raktam le, ma estére ez lett belőle. Mondom ez meg miaf... Leültem, cigi elszív, sört felbont ... aztán végiggondoltam mit is csináltam. Nagyjából sejtem hol került hajszál a levesbe. De azért ha valakinek más ötlete is van, ne kíméljen.
Szóval az történt hogy sietni akartam és siettem is, holnap megy vissza hugi mondom hadd vigye magával. Igaz, jön január végén is de akkor is, nehogymá' könnyű legyen a kézipoggyásza :D
Ezért tegnap este a szálirányú ragasztás/gyalulás után még egyszer felcsíkoztam, most keresztbe hogy elforgatás után bütüvel felfelé nézzen . Csíkozás szépen is sikerült, egyforma széles, egyenes, derékszög aminek annak kell lennie. Nosza ragasszuk össze hogy ma este folytatni tudjam a szélek egyenesre vágásával, végső gyalulás/csiszolás/stb. Ragasztás kész, ugyan sajna kicsit vízszintes irányban elmozdultak a csíkok, de ez még csak esztétikai hiba (én barom csak a síkra koncentráltam, és mire észrevettem úgy összeszorítottam a csíkokat hogy ... de mondom hagyjuk most már így, V 1.0-ás hiba, ettől még vágódeszka lesz, legközelebb ezeket is szorító közé rakom, nemcsak a síkot). Letörölgettem nedves szivaccsal a kinyomódott ragasztót, ami mindenhol szépen egyenletesen jött ki, (ettől jól meg is nyugodtam) majd kb. másfél óra múlva leszedtem a szorítóról és letettem egy sík felületre (ld fent a képet) még teljesen sík állapotban (minimális gyalulás lett volna rajta) ... majd ma este így találtam rá o.O
Egyes számú elbaszás: szerintem ezt a szorítóról leszedést talán nem kellett volna erőltetni. De (kettes számú elbaszás) főleg nem kellett volna a bütün keresztül jó nedves vágódeszkát letenni egy sík felületre, hadd ne tudjon száradni csak az egyik felülete.... Vagy főleg hagyni kellett volna a kitüremkedett ragasztót a francba, risszrossz véső, plusz egyenget/vastagol/csiszol (ami amúgy is lett volna)
Onnan gondolom hogy ezek voltak a legfőbb bajok, mert a nyersanyag nedvességét (most már) megmértem, mindegyik 8-12% között mozog, bütü felől mérve. De ez a bánat vágódeszka a nem tocsogó szivacsból is felszívott annyit (nyilván, bütün keresztül lehet is) hogy mostani mérés szerint az alja, ami felfeküdt a csiszoló asztalára és nem tudott ugye levegőzni 20%-ot mutatott, a teteje aminek volt helye száradni az is 15% környékén volt. Plusz még ugye a ragasztóból is felszívott valamennyi nedvességet. Azt gondolom szorítón kellett volna tartani 1-2-3 napig, és mindenképpen úgy hogy jól tudjon szellőzni, száradni. Másrészt onnan is gondolom hogy ez a baj, hogy a 2. felcsíkozásból maradt vékonyka bütüs csík tökegyenes maradt, amit szintén letettem egy sík felületre, ezen csak kipróbáltam hogy fog kinézni olajozás/viaszozás után.
Csak ugye ezt nem "áztattam" el vizes szivaccsal, plusz ő csak egyszer volt ragasztva (még szálirányban) így onnan sem kapott plusz nedvességet.
Nos így jártam :D De nem érdekel, mire jön megint januárban hugi addigra ha fél köbméter gőzölt bükköt is alakítok tüzelőnek, akkor is csinálok neki egy deszkát. Csak nem rohanva, hanem kicsit jobban átgondolva. Meg mondjuk megkérdezhettem volna Barit topiktársunkat is az összes részletről, aki tizenx vágódeszkán tuti túl van, és meg is fogdostam őket, és mind gyönyörű .. de nehogymá ne találjam én ki mit hogy kell :D Adott ő amúgy 1-2 jó tanácsot, de erre ő sem gondolt hogy ekkora balfék leszek, főleg a vége felé...
Bocsi a hosszú lé miatt de gondoltam ne csak azt tegyem fel ami relatíve jól sikerül, hanem az ilyenből is tanulható valami. Én legalábbis tuti fogok belőle :-)
Bár nem közvetlenül asztalos téma, de fa, mint alapanyag. December elején adtam el tölgy rönköt, darabonkénti ajánlattétellel. Volt több olyan rönk, amelyiket 666 EUR/m3 árra minősített a nyertes vevő. A parti átlagára is 420 EUR-ra jött ki. Ennek vajon mi lehet az ára fajlagosan Ft/m3, mire eljut a végfelhasználóhoz?
Kőris svédpadlóm van. Rönköt vettem munkáltattam meg. Megkérdeztem milyen kihozatallal számolhatok ? Mondták, hogy 20-25%, ha nagyon jó a rönk esetleg 30. Igazuk volt.
Nem tudom, hogy puhafából milyen gyalupad asztallapját készíteni. Lehet, hogy jó ötlet, lehet, hogy hülyeség. Előfordulhat, sőt valószínű, hogy a padlyukak nem bírják az igénybevételt. Vagy mégis. Tényleg passzolom.
Lábazatnak biztos vagyok benne hogy megfelel, de az neked azt mondod már van.
Policarbonátot törtél el? Azt irja rajta hogy bírja a gyürődést az uv sugarakat a hajlítást stb. Egy nagyobbacska bog azêrt kimehet az oldalán. Héten befejezem kiderül.
Köszi. Itthoni anyagokból mi lenne jó. Sok pénzem nincs rá, de jó lenne egy gyalupad felsőrészt megcsinálni, amíg a tanműhelyben hozzáférek nagy gépekhez. Alsó részem van hozzá. Egy jó masszív nagy konyhai asztal alja. A lap, ami 5cm vastag palló, sajnos az egyik vége víztől meggörbült. De nagyon.
A magam részéről igyekszem praktikusan megközelíteni a dolgokat. -> Borovit javaslok.
Emberi áron létezik szárított asztalos minőségű borovi fűrészárú, ami igazából csak a teher viselő szerkezeti elemekhez kell. Jól megválasztott méretezéssel keveset kell gyalulni, vagy éppen meggyalultatható valahol. Az lábakon kívül a látszó részekhez pedig könnyen beszerezhető 2,5m hosszú táblásított borovi lap (pl: http://www.borovi-fenyo.hu/alkategoria/borovi-hossztoldasmentes-csomos ). Az ágybetétek alá pedig colos deszka darabok gyalulva. Gyakorlatozni azon is lehet :).
Megvan a szép gyalult anyagod...hogyan tovább? Hat hosszú és hat rövid deszkát kell pontosan derékszögben mm re egyforma hosszúra lefürészelni. A négy lábat egy két mm rel elszúrod semmit se tesz.
csak a görbületi sugár számít. ha egyszer meghajlítottad az adott 5cm darabot 30cm átmérőre, nem számít mekkora darabon fekszik fel a kerékre. ha 180 fokot vagy csak 120 fokot, az csak annyi különbség hogy mennyi idő múlva egyenesedik ki. ha teszel egy 10centis feszítőgörgőt, ami csak egy kicsit nyomja és alig van felfekvés, az is meghajlítja 10cm átmérőre minden áthaladáskor.
"Az tök mindegy, hogy 180°, vagy 45° (akármennyi) után egyenesedik vissza a szalag."
Szerintem ez így nem állja meg a helyét, az átfogási szög számít. Ennyi erővel az 1 fok törés is ugyanolyan hatású, mint a 180 fok, ami egyértelműen nem igaz.
Ami igazán lényeges még az a görbületi sugár. Pontos méreteket nem tudok, de a három kerekes kivitelnél nincsenek nagy kerékátmérők.
Nincs tapasztalatom benne. Akkor legyen nyolcvanas.
Azt amúgy fenntartom, hogy ha van egy jó kézi gyaluja akkor ez ideális projekt megtanulnia használni. Csak közben vagy megszereti a gyalulást vagy nagyon megutálja. :)
biztos van olyan telep is, ahol bútor minőségben gyalulnak, de az átlag az a kerítés minőség. arra simán 80as csiszolóval kell kezdeni. és az anyag jelentős részét ki kell dobni, vagy kisebb projekthez félretenni.
A magam részéről a másodikra voksolnék, de a megmunkálás előtt még hagynám száradni 7-8 hónapot. (3év jobb lenne, de az most nem járható út) A frissen vett anyag feldolgozása/gyalulása elégé lutri, ha nem kellően száraz.
"Becslésem szerint kb. fél köbméter anyag alsó hangon kelleni fog."
Inkább felső hangon a fele. Fél m3 az iszonyatos mennyiség.
"vagy nagyon megtanulom a kézi gyalulást, vagy nagyon fogom utálni, azzal együtt, aki kitalálta, hogy kézzel gyalulja..."
Inkább is. :) Viszont erre nem jó a mastercard ez az érzés megfizethetetlen :D
"kőrist nagyon szeretem, fenyőben nem gondolkodom, esetleg ha vörös."
Kőrissel iszonyatosan fogsz szívni akár te gyalulod, akár más. Ha javasolhatom akkor már inkább a vörösfenyő. Vagy anno Bohácséknál vettem sárgafenyőt, az is gyönyörű. Esetleg gőzölt bükkben is gondolkozhatsz. A többi valóban túl drága már.
Ferihaz hasonlóan én is a harmadik opciót javasolnám, ha nem szeretsz kézzel gyalulni, azzal a módosítással, hogy a telepen gyalult anyagra ne másik gyaluval menj majd rá, hanem excenter vagy egyéb csiszolóval - finom 150-180-240-320 papírral.
"Hátrány, hogy olyan helyet kell találjak elérhető távolságban, ahol van olyan faanyag, amit szeretnék, és gyalulnak is."
Ehhez mondjuk nem ártana definiálnod honnan mérendő az az elérhető távolság, és mekkora távolság ameddig hajlandó vagy elmenni.
megmondom őszintén, elsőre megelégednék a borovival. abból sem lesz kis összeg, és kevésbé fáj ha kiderül kell még pótlás vagy sok a selejt.
a zatikban kapsz gyalult keményfát, de eléggé csillagászati összegért. fatelepen meggyalulják neked, főleg kétoldalt csak. az élét neked fog kelleni kiegyenesíteni, mondjuk kézi körfűrész, vagy dekopír plusz felsőmaró. egy darabot is szép meló megcsinálni, de ha lárod hogy van még másik tucat, az nagyon szar érzés.
Ja, tudom. Végül nem licitáltam, mert még azt is felárért akarta megtenni, hogy rárakja egy raklapra (természetesen a csere raklapot ott kellett volna hagyni).
A másik ok, hogy a Doktor Úr (DrRamaty) elgondolkodtatott a teljesen logikus meglátásával és őszintén bevallva nekem a következő években inkább ács, mint asztalos jellegű munkáim lesznek, elvetettem egy ilyen kicsi gép beszerzését. Helyette inkább pofátlanul a nyakára járok az asztalos ismerősnek (esetleg nekibuzdulva veszek egy nagyobb gépet).
Holnaptól lesz az Aldi nevű fűszerboltban elektrikás gyalu 13e-ért. Szerintetek érdemes lehet ilyenbe ruházni, vagy sem? Alkalomszerű használatról lenne szó...
Legtöbb fatelepen van egy cselényi, amivel legyalulják, de arra számíts, hogy a vastagsági mérete nem lesz lézerpontos, az tuti, majd ahhoz kell igazítanod a tervet.
Úgy néz ki, hogy jövő iskolakezdés környékére kellene egy emeletes ágy a két lányomnak. Sajnos ahová a szobában el tudjuk helyezni, oda a könnyen beszerezhető 200×90-es méret nem fér el, az elérhető kisebb méretű meg ált. 160cm hosszú, annyira kicsit nem akarnánk. Szóval nagyon úgy néz ki, hogy nekem kellene megcsinálni. Ennek nem tudom, hogy örüljek-e, mert kedv volna, de tudom, hogy ez nagy vállalkozás!
Mindegy, a dilemmám a következő: hogyan legyen megfelelően egyenes, gyalult alapanyagom? Becslésem szerint kb. fél köbméter anyag alsó hangon kelleni fog. Fafajta tekintetében még nem döntöttem, ez hozzáférhetőség kérdése is, kőrist nagyon szeretem, fenyőben nem gondolkodom, esetleg ha vörös.
Amire eddig gondoltam:
1. Megveszem a szélezetlen anyagot, és ha jobb idő lesz, anyám udvarában kézzel kigyalulom, vagy veszek kézi elektromos gyalut, és azzal gyalulom ki. A végére vagy nagyon megtanulom a kézi gyalulást, vagy nagyon fogom utálni, azzal együtt, aki kitalálta, hogy kézzel gyalulja...
2. Megveszem a faanyagot, és keresek helyet, ahol értelmes árért géppel meggyalulják nekem. Van ilyen, vagy a gatyám rámegy?
3. Keresek egy olyan fatelepet, ahol a megvett faanyagot lehet gyalultatni. Nem tudom, hogy az ilyen faanyag mennyire lesz egyenes, milyen lesz a felülete (mondjuk azt azért átgyalulnám kézi gyaluval)? Hátrány, hogy olyan helyet kell találjak elérhető távolságban, ahol van olyan faanyag, amit szeretnék, és gyalulnak is.
Minden ötletet, eddig át nem gondolt gondolatot, érvet szívesen vennék, ne tartsátok magatokban!
"...az a legnagyobb kérdés a több kerekűnél, hogy mekkorát hajlít a szalagon, mert igazából csak az a kérdés.."
Az tök mindegy, hogy 180°, vagy 45° (akármennyi) után egyenesedik vissza a szalag. Mindkettő ugyanakkora fáradást okoz, 1-1 hajlításnak számít. A 3kerekű 3x hajlít, míg a 2 kerekű 2x, míg kőrbe ér a szalag. Ez mindenképpen 33% eltérés. Mindez egyforma kerékméretre érvényes. A kisebb kerekű gép gyorsabban fárasztja a szalagot, mint a nagyobb kerekű.
Természetesen ezeket a deszkákat nem pontos méretre vágtam. Körülbelül 3-5 centiméterrel nagyobbra vágtam mint a végleges méret. Ezeket a deszkákat még leszélezem, majd 6-8 vagy 10 centiméter szélesre felfűrészelem, meggyalulom, utána összetáblásítom és csak ez után következik a pontos méretre vágás.
Gondolom így a gyalulatlan szélezetlen pucolom deszkát nem a végleges méretére vágod vele. Én gyalulás után szoktam pontos méretre leszabni az anyagot. Igaz láncfürésszel darabolom előtte. Amúgy a láncfűrész az egyik leghatékonyabb és egyben legveszedelmesebb szerszámgép.
Még csak derékszögben vágtam vele, a beállítást követően jónak tűnik. Ez a gép elég masszív, szerencsére még nem vettem észre hogy bemozdulna húzás vagy tolás közben. Remélem így is marad!
Ó dehogy :) Nagyon szívesen segítettem. Legalább használta már valaki ... az én műhelyembe szegény fiók előlapok sosem készülnek el, mindig másba fogok.
Tavaly télen irogatott itt egy hölgy. Raklapból akart asztalt csinálni. Eddig eltüzelte az anyagot vagy kerítést csinált belőle. Előre még kézigyaluval akarta meggyalulni.
409-en kívül a fenti poszt környékén Vajk és Feri is elmondta a lényeget. Szóval nem az számít "mekkorát" hajlik a szalag. (amúgy addig én is azt hittem, amit te :-)
Nekem a Maktec van, meg vagyok vele elégedve. Praktikus, megbízható, jól működik. A Makita szerintem ugyanaz egy az egyben, csak a név más és ezért drágább, a kettő közül a Maktec a jobb vétel szerintem. A Metabot nem ismerem. Nézz körül, hol veszed meg, pár ezer Ft-ot tudsz vele spórolni.
Az egyenest és néhány idomot sok helyen tudsz venni (bútoralkatrész boltokban, vagy web-en; pl. http://bresfa.hu/25-diszlecek), de a nem standard iveket szerintem gyártani kell. A képeden ránézésre az összes elem gyártott (mart) és festett.
A 3 kerekűnek az a lényege, hogy kis kerekekkel tud széles vágást. A kis keréken kisebb ívben hajlítja a lapot, + van a 3. kerék, aminek az a végeredménye, hogy lényegesen hamarabb fárad el a szalag mint az ugyanilyen széleset vágni tudó két kerekes gépen.
Minden ilyen videóból azt szűröm le végül, hogy legyen egy 90 fokos 0 szögperc 0 szögmásodperc derékszöged, egy szuperegyenes méteres vonalzód, meg a fontos helyeken jusztírozható gépeid (ami sokáig megtartja a beállításokat). Ezek itthon vagy nem kaphatóak, vagy vagyonokba kerülnek. A derékszöget és a vonalzót persze otthon is ki lehet igazítani, de általában kell hozzá egy harmadik szuperpontos gép, vagy egy haver, akinek szuperpontos gépe van.
Beállítani kellett, no meg a zsákot feltettem, már csak kíváncsiságból is, eredmény nem túl jó: talán 1/10 por kerül a zsákba, minden más valahol szálingózik a garázsban :D
Várom, hogy végre lekerülhessek én is és kicsit visszazökkenjek, de ez még sajnos odébb lesz, majd jövőre :)
Ma kimentem a műhelybe, hogy kipróbáljam a gérvágó fűrészemet. Már teljesen elszoktam az ilyen géptől, de az első vágás után tudtam, hogy épp itt volt az ideje venni egy fűrészgépet. Volt itthon 18 milliméteres rétegelt lemezem, ami 28 centiméter széles, ezen próbáltam az első vágásokat. A derékszög nem épp a legjobban volt beállítva, de könnyedén betudtam állítani, így aztán azzal sem volt utána probléma.
Utána colos boroviban próbáltam ki, ami kb 20-26 centiméter szélesek voltak. Nagyon könnyedén vágott és kimondottan szép vágási felületet ad. Nagyon elégedett vagyok vele már most, jó szolgálatot tesz nálam. A porgyűjtő zsákot levettem és a műhelyporszívót tettem a helyére. Az elszívás ellenére nem valami hatékony a porgyűjtő kiépítése. Azt tapasztaltam, így is sok fűrészpor megy szerteszét mindenhová. Na de ez legyen a legnagyobb probléma, az én műhelyemben nincs patyolat tisztaság. Sőt, inkább rendetlenség és kupi van. A motor nem lágy indítású, de ez különösebben nem zavar engem.
Itt még a fa alatt, összeszerelés után.
Itt pedig már az első bevetés után.
A fűrészgépnek előbb utóbb építek majd egy asztalt mert akkor lényegesen könnyebb lesz majd a használni.
Akkor nekem szerencsém van. Az enyém jó, csak figyelni kell rá, hogy ne kezdjen lötyögni. Évekig használtam, pontosan vág/ott/. Azért nem szeretem, mert folyton elakad a fűrészlap ahogy tolom. :/
Most "munka" közben volt időm rendesen a linkelt videóba belenézni.
04:33-nál dobtam egy hátast. Én először mindig teljesen kiegyengettem az első oldalt, az összes ceruzás sraffozást eltüntetve. Így persze egy csomó "felesleges" anyagot is legyalulva. A #&@#&@&#đ életbe .. mennyivel egyszerűbb így! Elég ha a két szélén megvan a referencia "sík", aztán mehet a vastagoló alá, aztán mehet az egyengetős oldal szintén a vastagoló alá ... aztán az éle megint mehet vagy egyengető alá, vagy rendesen beállított körfűrésszel. Ehhh .... hogy mit bénáztam én eddig össze ...
Paco ... még 1x köszikösziköszi! A videóban több hasznos infó volt mint 20 másikban ...
Ha kotyog akkor kiesik alapban, korábban próbálkoztam amúgy gérvágó dobozzal, obiból hoztam, hááát, a 45 fok is soso, de a 90 az nem volt annyi :D Szarul volt kivágva és ráadásul a fűrészlap helye 4x akkora volt, mint a lap, vágjál vele pontosan :D
Darabig azt csináltam, hogy levágtam kézi körfűrésszel vagy kézzel kb és kiigazítottam asztali körfűrészen. Ez addig jó míg csak kis darabokkal kell dolgozni, de amikor a 2 méteres spejzpolc lábakat kellett csinálni az már nem volt vicces, a tákolt bútorlapos tolóasztalom szét is tört az egyik ilyennél, szerencsére nem ment a gép közben.
Gérvágóval kipróbáltam a tenon, azaz csap készítését, teljesen jó. Végén minimális csiszolás kell ugyan, de minimális. A legjobb erre majd az asztalba épített maró lesz, de ahhoz kéne még vaslap, ami nincs, 3-4mm-es :) Majd kell hoznom, de ilyen kis darabot honnan kaphatok? Táblát nem akarok venni, annak nincs értelme :)
Vastagabb lapra nem akarom rácsavarni, mert akkor sokat vesztek a marási kapacitásból, pedig 2cm akril lapjaim lennének nem is kevés, de az nem jó
A fényképek alapján írtam a szegeket . Az alján látszik hogy a satu kocsi meg van szegezve s mivel gondolom nem is volt előrefúrva elhajlottak s ráhajtogatták.
A csavar a fában stabil. Ha esetleg arra gondoltál, hogy kifordul-e belőle,? Nem. A talp is. Ha a tetejét kb fél méterre kitérítem, még nem akar elhasalni.
Persze ezt csak díszek nélkül teszteltem.
De az biztos, hogy egy véletlen fellökést nem lehet előadni vele.
A gyártók régóta használják, a családjaiknál több helyen, és véleményük szerint jó.
Sablonok megvannak persze, de akkor a fejét nem adom. Vagy megkapod levágva mint a filmproducer mókus a keresztapában, mint visszautasíthatatlan ajánlatot :D
Nálunk meg fater beszerzett valahonnan egy ilyen karifatalpat.
Középen egy hegyes csúcs, kb a törzs közepébe szúrod, a 3 oldalsó csavart meg addig és úgy tekered amíg szorítja is meg függőben is áll. Tudom imádni, mert a fa állítása az én, feldíszítése a hugom dolga :)
"Időnként megkérdezem, hátha akad valaki, aki már találkozott olyan emberrel, aki hallott olyanról, aki látott hasonlót..."
Najó, akkor leszögezném: Einhell 300-as szalagfűrészem nem volt. LUX igen :) Ezek a képek 2016 januárjában készültek, amikor megvettem, kicsomagoltam és kipróbáltam:
Főbb paraméterei (750W, 300-as kerék) gyak. megegyeznek az Einhellel. De ahogy elnézem a képeket, a pofázmánya is nagyon hasonló. Az asztala más .. másképpképp nem öntvény :) Meg a párhuzamvezetője is kicsit más. Annyi, hogy az én LUX-omat 60 (nem elírás) ezer forintért vettem, először azt hittem lemaradt egy egyes az elejéről, mert azért az OBI-ban nem a legolcsóbbak a szerszámgépek. De nem, annyi volt. De azóta sem látok ott ilyet, sem a webshopban, sem élőben. Minha nem is létezett volna :)
Megvettem és majd egy évig használtam. Egyedül a gyárilag sz*r fűrészlap volt csalódás (ami mint kiderült itt szakértőbbektől, nem is biztos hogy annyira sz*r volt, nekem ez volt az első szalagfűrészem). Egyébként pár dolgot megrágott, legtöbbet az első favödrömnél és az szintén házi készítésű elszívómnál dolgozott:
Ezt csak azért hogy lásd, egy ilyen kategóriájú gép sok mindenre, de nem mindenre alkalmas. Szerintem pl. nem ezzel fogsz akarni gőzölt bükköt hosszában kettévágni /spaltolni :-) / Idén januárban eladtam, és vettem egy Makita szalagfűrészt. (miért adtam el ha jó volt ... mert vágytam egy picivel jobbra: öntvény asztal, egyszerűbb szalagbeállítás, egy karral ki tudod engedni a szalagfeszítést laza állapotra, kicsivel erősebb motor, gyárilag 4 fűrészlap hozzá, ilyesmik).
Én azt mondom, hogy ennyi pénzért rendben lévőnek néz ki a gép. Egyébként meg sokat nem kockáztatsz: ha neten rendeled meg, 14 napod van hogy indoklás nélkül visszaküldd és visszakapd az árát. /Ja, úgy rendeld meg hogy legyen is időd kipróbálni :) / Én a technorollshop -tól egy Makita gérvágót vettem, de nem dobtam hátast tőle -> hát visszaküldtem. Amint a csomag beérkezett hozzájuk (csomagkövetéssel add fel!), 2 napon belül a számlámon volt az ára. Tehát magáról a cégről ilyen szempontból csak jót tudok mondani. A fűrész meg .. kipróbálod :)
Ahogy már korábban más is írta, nincs tapasztalata itt senkinek sem ezzel. Nekem sincs. Nem leszel előrébb, ha még 8-10en leírják ugyanezt. Hidd el, nem azért nem válaszolnak, mert meg akarják tartani maguknak a tapasztalatokat.
mivel az usaban fából építik a házakat, ilyen 5x15 meg hasonló tűlevelű áru, meg pl a rétegeltlemez, osb az iszonyat tömegben mozog. mint nálunk a sóder. sóderből itt is van választék, és lehet normális áron nagyon jó minőséget kapni.
Előre szólok, hogy inkább csak a partvonal mellől ugatom a témát. :) Nekem nem tűnik olyan masszívnak. Nem tudom, mennyi helyed van a gépnek, de használtban nem gondolkodsz esetleg? Na ez masszívnak tűnik, ha egyáltalán szóba jöhet valami hasonló.
Nagy vasszögekkel van összeszegelve nem lesz egyszerű sérülésmentesen szétbontani. Rókafarkú vasvágó fürészlappal szegeket szétvagdosva dornival visszaütve ki lehet szedni. Újragyalulva sérült részeket kicserélve meg lehetne menteni.
Na ezt a feladatot bíznám az új tulajdonosra. Jelenleg nincs hely, ha lenne időm és helyem 15-20 órás munkával helyreállítanám.
Nagy vasszögekkel van összeszegelve nem lesz egyszerű sérülésmentesen szétbontani. Rókafarkú vasvágó fürészlappal szegeket szétvagdosva dornival visszaütve ki lehet szedni. Újragyalulva sérült részeket kicserélve meg lehetne menteni.
Ezek szerint jobb, hogy nem vettem ilyet, pedig korábban akartam nagy gérvágó helyett, de most már mindegy. Helyet viszont kell találnom neki, az még nem megoldott :D
A függőleges tartók 60x40 stafnik, élükkel a falon. Ezeket talán jobb lenne 3 rétegből ragasztani (?) A karok a stafnikba védett hornyokba illeszkednek, fa csapokkal és ragasztással erősítve.
Lassan elkészül a forgácsleválasztó . Elrontottam a talpát...nem kellett volna összeragasztani csak miután fölcsavaroztam a polikarbonàt lemezt. Ezért nagyobbra vágtam a tetejét térjen bele a csavarozógép. Egyelőre csak 40 es csövezettel csatlakozóval fogom beüzemelni majd gyaluforácsnak csinálok cserélhető adaptert. Most max marógép forgács kerül bele.
Tényleg szépen marja nagy fordulaton. Viszont a 15 ös lemezt négy lépésben marom át mindkét oldaláról kettő. És nincs is valami nagyon profi marófejeim . Egyszer németbe megláttam egy bőröndben 50 euróért. Gondoltam jó lesz alapnak aztán ha kell valami extra profil azt veszek egyesével jó minőségben. Aztán ezekkel maradtam.
Én ara gondoltam, hogy nem nyerészkednék. Tudom mi az értéke egy ilyen padnak ha nincs, tehát segítőszándékkal próbálom az itteni fórumon egy lelkes hobbiasztalosra bízni aki remélem megbecsüli és nem nyerészkedési szándékkal venné meg.
Ijj, csak ezt a videót lestem meg kicsit, de úgy látom van mit nézelődni az anyagai között.
Köszi a tippet, végig fogom nézni a maestro munkáit :-)
De egyelőre hirtelen ötlettől vezérelve húgomnak csinálok épp vágódeszkát, mire 29-én visszamegy Londonba tán magával is tudja vinni. Középen az a 4 csík cseresznye, a többi gőzölt bükk, és szegélynek pedig kap abból a sötét merbau-ból. Az nem bütüvel felfelé lesz, de a többi még egyszer fel lesz csíkozva és bütüvel felfelé várja majd a kés élét:
Aztán muter is kap egyet .. ezek valójában mind karácsonyra lettek volna, de a hintalaw kissé elszaladt az idővel...
A gyalupadot örököltem ..a lábát fiókot már én csináltam hozzá ,az eredeti lába roskadozott . A tetejét is lecsíszoltam s lefestettem gesztenye páccal. Igy lett egy igazi asztalos gyalupadom.
Története: 1990-2000 között restauráltam bútorokat amihez kellett gyalupad ez a harmadik a sorban egy fészerből vettem, feltételezhetően egy enyvező műhelyben szolgált. Hozzám kerülésekor picit javítottam a munkafelületen, de mivel nem az elsődleges volt sokat nem foglalkoztam vele. 2000 felszámoltam a bérleményt Kanadába mentem unokatestvérem akkor éppen bútorfényezéssel kezdett foglalkozni, gondolván vigyáz és közben használja a gyalupadokat. Nem így lett 2002-ben jöttem vissza és sajnos ez a darab már az udvaron némi takarással sínylődött. Akkor elhoztam jelenlegi helyére fedett szín alá. A hely ahol most leledzik Gödöllő és eladtuk a
Jelen állapot siralmas a mellcsavar szerintem meg van de biztos hogy átugrik a meneten, a kocsi borítása szánszerkezete mozog de szorul. Én az egészet újraépíteném. 10.000.-Ft gondoltam érte.
Dehogy nehéz, sőt! Itt fogod megtalálni az újabbakat, és nagyon profi módon lejátszási listába vannak rakva az összetartozó részek. A 4k video downloaderrel simán le tudod szedni, ha fizetsz akkor tán minden lejátszási listásat, ha nem fizetsz akkor persze van valami db-szám korlátja. Ha van felirat, azt is le lehet vele szedetni srt-be.
"....mert a Triton szponzorálja. Ami meg kit érdekel ... ügyes oszt' kész :)"
Ahogy mondod.
Meg aztán ez a szponzoráció sem úgy megy ám, hogy valaki beállít egy kis szponzor-cuccért - mert előbb ott igencsak be kell mutatni, hogy mire fel? Pl. pár tízezer klikkel a már fentlévő videóira, vagy bármi mással - ami reklámértékű lehet.
(mondjuk egy asztalos-csaj esetében ez nem annyira nehéz, mert pusztán a csaj-mivolta is elég erős klikk-mágnes - na de az egymagában kevés lenne azért)
Ráadésul, ha a cég eldönti, hogy reklámarc legyen - onnantól igencsak belepofázik a dolgaiba, a videói minőségébe - no meg abba főleg, hogy meg ne lássanak a kezébe konkurrens márkájú cuccot :-)))
A jó April? Perszehogy volt már. Jól meg is lett ekézve anno, hogy csak azért van fent youtube-on mert a Triton szponzorálja. Ami meg kit érdekel ... ügyes oszt' kész :)
Érdemes megnézni mind az öt részt, mert olyan trükköket mutat amelyek darabonként összeszedhetők ugyan, de így egyben még sehol sem láttam. Fóleg gépépítőknek kiváló, mert ha mást nem akkor ötleteket lehet nézni milyen módon legyenek állíthatóak a gépeik.
És akkor még ott van a szalagfűrész sorozata is ami szintén öt részes, azt még végig sem néztem :D
"Visszatérve a kerítésoszlopokra, alkalmas lehet a 76 cm hosszú asztalával görgős bakok felhasználásával a 180 cm hosszú 12x12-es akác oszlop megmunkálására?"
Feltehetően a fűrészelt oszlopban 2-3 mm-es görbületek is vannak (ha nem több), ezeket egyenesbe hozni ezzel a gyaluval egy örökkévalóság. Akácnál, főleg ha száraz, ezzel igen keveset tudsz fogni, 1-2 mm-hez durva kilowattok kellenek. Amúgy szép kis gép, vedd meg olcsón ha tudod, hobbizni tökéletes.
Ez az asztalos-csaj vótmáá? (Ha igen, akkor boccs, de nekem legalábbis új)
Szerintem szenzációs ahogy dolgozik - sok férfi-szaki is megirigyelhetné.
(Előre boccs, de ahogy elnéztem a mozgását, első körben azt hittem, hogy az a fajta, aki "nem használ flexet" (sőt, nincs is neki) - de nem, még férje is van, tehát vélhetően teljesen "rendben van" amúgy)
Hihetetlen sokat melózik - (és nem csak flexel, hanem hegeszt és lakatoskodik is) - és bevallása szerint, az elején csak a házát akarta kicsit rendbehozni és az égvilágon mindent a netről tanult - mert hogy autodidakta.
Közel 150 videója van - már csak azt is meló volt elkészíteni (de vélhetően megérte)
Az alábbi linken a bácsi tizensok részben építi a "szegény ember gyalupadját" (azért ennyi rész mert közben ezerfelé elkalandozik, meg hülyeségeket is csinál).
A lényeg viszont. Az első rész elején mutatja, hogy vett egy adag "two by six" (kb a mi ötször tizenötösünk) deszkát. Na azok úgy ahogy ott vannak felstócolva elfogadnám. Egyenes, kieső göcsmentes, nem csavarodott sehol, száraz, egyszóval normális minőség. És a többi sok órában látszik, hogy nem egy kazalból válogatta össze, hanem bement felpakolt egy adaggal és ennyi.
Hol kapsz te ma magyarországon így árut? És ha kapsz akkor mennyiért? Még a legdrágább anyagot is válogatnod kell.
-asztali fúrón és akkus csavarbehajtón kívül kizárólag kéziszerszámmal
-egyszer megkértem a közvetlen szomszédokat, hogy füleljenek kicsit, hogy mennyire vagyok hangos. Kicsit gyalultam, fűrészeltem, közepesen nagyokat ütve véstem. Aztán felhívtam őket, hogy mit hallottak belőle, mire mindketten csodálkoztak, mert semmit sem hallottak. Így azóta a por jobban zavar. ☺
Őszintén szólva azt szándékosan nem írtam. Mert persze, senki nem lopja a faanyagot - de a pénzkérdés csak egy dolog. De egy asztalra valót - ha nagyon akarja az ember - valahogy összehoz. De - szerintem - sokan akkor sem tudnának hozzáfogni, ha leborítanának a ház előtt fél köbméter gőzölt bükköt. Mivel és hogyan dolgozza fel, nincs ideje rá, ott a terv de hogyan fogjon hozzá, stb.
Nekik jól jöhet egy igazi, jó minőségű keményfa gyalupad, neadjisten satuval vagy annak előkészítésével - ami alá "csak" lábazatot kell összehozni.
Pesten a Mester utcában laktam sokáig albérletben. Mikor a főbérlővel találkoztam nagyon érdekelte hogy egyedül vagyok-e, van-e párom, kutyám, macskám, medvém, satöbbim. Engem nem érdekelt hogy ilyen kis kíváncsifáncsi, elmondtam hogy tökegyedül vagyok - erre elmondta hogy elnézést hogy ennyit kérdez, de ... az előző bérlői egy fiatal pár voltak, pincérpáros. Késő éjszaka értek haza ezért ilyenkor főztek, mostak, és hát .. amit egy fiatal pár ilyenkor még szokott csinálni :D Nos ez utóbbit a csajszi igen hangosan művelte ... odáig fajultak a dolgok hogy az alatta lakóval majdnem ölre mentek (mosógép, kopogós cipőben járkálás, hangos kufirc hajnalonként - ez így együtt sok volt a comcédnak.
Azt nem mertem elárulni, hogy van egy lombfűrészem amire azt gondoltam hogy halk móka lesz szombat délelőttönként használni - inkább az ősöknél parkoltattam, nem erőltettem sokat ezt a hobbimat :D
Csak egy tipp: ha Jocót nem érdekli -> képpel együtt ide is felrakhatnád.
Én biztos hogy megszenvedek a saját verzióval, de szerintem páran ráugranának ha az állapota kevésbé hányatott, mint a sorsa :-)
Bár ... sok hányatott sorsú gyalupad is jobb, mint pl az én 38mm-es konyhai munkapultom. Ami egyébként az esetek többségében kiszolgál de pont ma írtam, hogy mennyire remeg ha combosabb csapkodást kell elviselnie .. de pl akkor is mozog rajta minden, ha csak excentecsiszolóval csiszolok pl bütüt - gumikalapács, fúró - minden zizeg miközben tolom a mókát. Hiába áll egyébként jó vastag "elefántlábakon". Szerintem sokan ezért nem fognak bele ilyen építésébe, mert még a lábazatot csakcsak, de táblásítani/gyalulni/síkba csiszolni/stb 5-10 cm vastag asztallapot - nem sokan tudnak technika és/vagy önbizalom hiányában.
Próbáld ki. :) Nálunk volt egy hülye a másik lépcsőházban aki raklapból alkotott az erkélyen. A folyosó tele volt cserépléccel. Vazze engem gyanúsított az alattam lakó. :) Aztán a lehulló fűrészpor buktatta le a fazont, együtt mentünk át jobblétre bírni.
Azóta elköltözött az alattam lakó, a fűrészporos is, lett helyette más akinek külön perverziója lehet az esti fél8-as falfúrás. :)
Viszont ... én egyszer úgy hagytam rajta a lézert egész éjszaka .... aztán sokáig nem akart bekapcsolni. Mondom sebaj, ugyan gariztathatnám (úgyse jönnének rá hogy én voltam a balfasz) de egyrészt hamar ráérez az ember hogy illessze a bejelöléshez a fűrészlapot lézer nélkül is .... másrészt meg 2-3 hét után csak heccből benyomtam - és megint működni kezdett. De elmondom hogy ha működik, ha nem: igen ritkán kapcsolom be. Sokkal többször érzem hasznát és használom is a Bosch PBD 40-es fúrón. Nem mondom hogy parasztvakítás, sokkal nagyobb vakításnak érzek egy lézert egy kézi vagy asztali körfűrészen ... de szerintem te sem fogod sokat használni.
Ami viszont érdekes: vaksötétben ugye rendben van, hogy lézer a beépített világítás nélkül sokkal jobban érzékelhető. De mivel nem sötétben dolgozik az ember .. nekem neonvilágításom van, és azt figyeltem meg hogy a beépített kis lámpával a lézerfény SOKKAL élesebben látható, mintha nem lenne bekapcsolva. Nyilván megvan a magyarázata ennek is, de mivel ritkán - de leginkább nem - használom annyira nem izgat.
Te, azt azért megnézném még én is, kitolnám a gérvágót, asztali körfűrészt, s minden más kézi motyót majd még legyen hely alkotni, pláne, hogy jellemzően 1.5-2 méteres lécekkel is dolgozom :D Ritka a kis móka egyelőre.
Ne kövess el hibát, állítsd be a derékszögeket, mert az bíz nem lesz jó :D Én beállítottam, de a teszt még hátravan, karácsonykor csak nem vagdosok, mert kikapok a végén :D Így is csúnyán néztek ma rám, amikor ma söpörtem és takarítottam a teraszt...
Igaz, nekem einhell kisiparit hozott a karajcsont, se függőlegesen, se forgóasztalnál nem volt pontosan beállítva, de elsőre tetszik, a lágyindítás is finom benne.
Lézer nekem elemmentesnek tűnik, áram nélkül nincs lézer, se lámpa (nekem mind a kettő került a gépre).
Az állítással elvoltam egy ideig, jó mulatást hozzá :)
(nem is értem amúgy, nem olcsó gépek ezek már és nem képesek normálisan beállítani gyárilag...)
Hát igen, az ebay nem úgy működik, mint a vatera. Legtöbbször az utolsó 5 percben sokszorosára nő az ár. Vittek már el előlem árut az utolsó másodpetcben. Sokan használnak erre szoftvert. Biztos vagyok benne, hogy a győztes ár nem lesz messze a fixtől.
Egyszer volt eddig csak olyan mázlim, hogy egy távirányítóra senki nem licitált, 1euroért elvittem.
Kibontottam a gépet és összeraktam. Nagyon nem is kellett összerakni, mert csak a porgyűjtőt kellett rátenni. Áram alá helyeztem és beindítottam, jól működik, azt hiszem hamar összeszokunk. Fát ugyan még nem vágtam vele, majd 27-én kiviszem a műhelybe és kipróbálom élesben is. A régi gérvágómon elemmel működött a lézer, ezen a gépen csak akkor működik a lézer és a világítás, ha a gép vezetéket bedugom a konnektorba. Ebből arra következtetek, hogy ebbe nincs elem. Jól gondolom? Ha így lenne akkor nagyon jó lenne mert nem kellene cserélgetni az elemeket, mivel világítást is szereltek bele az még gyorsabban lemerítené az elemet!
Amikor a Fetis üzletbe jártam és megnéztem a kisebbik 216-os fűrészgépet, akkor áram alá is helyezték, beindították a motort, mutatták a lézerfényt és a világítást is. Nem emlékszem hogy mondták volna hogy ebbe nem kell elem. Vagy az is lehet hogy mondták, csak én már el is feledkeztem róla.
Mindenesetre az nagyon megnyugtató lenne, ha nem elemmel működne a lézer és a világítás!
Ezeket látom én is és ismerem a dörgést. Viszonylag rendszeresen vásárolok az ebayről, eddigre azért már vmi vakegér szokott ajánlatot tenni. Viszont láttam már jó pár olyan aukciót is, ami a fenét sem érdekelt, szóval nincs lefutva a meccs! :) 200-at biztosan nem adok érte, így már mindjárt 100 körül járunk, akkor inkább elautózok Kecskemétig és szemtől szemben üzletelek.
Kirándulni szeretne de nincs kire hagyja a tyúkokat? Esetleg a madarak egerek eszik meg a gabonát? A megoldás az automata tyúketető. Belefêr egy fél zsák gabona azzal akár egy hétig is ellesznek élelemmel. Beszámítok építkezésből megmaradt 15 ös osb lemezeket meg ribizlibort.
Ahol licit van itt tényleg az utolsó pillanatban dől el az ár ha van potenciális érdeklődő. Én is gondoltam hogy eladom a tyúk etetőt kétszer annyiért amennyibe kerüt az anyag. Ki is raktam egy hirdetést a székely hirdetőbe ...meg is nézték már 161 en de még senki nem hívott hogy megvenné.
Majd fog a licit végén, csak hülyék lesznek 3 nappal a lejárat előtt felverni az árat. Most épp 31-n figyelik az aukciót, még talán 200 euró fölé is fog menni, így meg már nem áll meg 50e Ft-ból
Bocs, reggel nem volt időm bővebben írni, mert rohantunk Anyósékhoz.
A dolog azért izgat, mert az ebay-en most van egy ilyen aukcióban (http://www.ebay.de/itm/112241013341?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT), per pill senkit nem érdekel és 50 Eur az alsó limit, plusz kb 30-35-be lenne a hazaszálltás. Ez így megállna 50k hufban és az már jó vétel lenne. Az a helyzet, hogy szükségem lenne a kerítésoszlopok előkészítéséhez egy gyalura, mivel nem szeretném több menetben csiszolni őket. De a kompakt méretű Hyundai és társai gyalukhoz egyszerűen nincs bizodalmam.
Ezért nézegetem ezeket a kisebb öntvény gépeket, mert ezt még lehet mozgatni viszonylag könnyedén, mert fix helye az nem lenne. Ha lenne fix helye, nem riadnék vissza egy akár több száz kilós géptől sem és persze többet is adnék érte. Az asztalméreten kívül amit írnak róla, hogy max. 5 mm-t tud levenni egy lépésben, de ilyenre meg úgysem ragadtatnám magam. Viszont masszívnak és jól beállíthatónak nézem a steller tartóját.
Visszatérve a kerítésoszlopokra, alkalmas lehet a 76 cm hosszú asztalával görgős bakok felhasználásával a 180 cm hosszú 12x12-es akác oszlop megmunkálására?
Meghát .. vannak okos megoldások hogy a sűrűn használt eszközök ott legyenek kéznél, mondjuk a gyalupadon, és le se essenek miközben ütlegeled a munkadarabot:
Ilyet ebben a videóban láttam először de tetszik a megoldás. Meg van "vályús" megoldás is középen. Az tény hogy egy súlyos munkaasztalon talán nem fenyegeti a veszély a szerszámot a leeséstől, mármint pl vésés közben. De az enyémről (munkapult felület) már szánkázott le frissen élezett véső, rá a betonra, csak mert nem figyeltem és éppen egy másik vésővel küldtem az anyagot. Nem beszélve a felboruló akkus fúróról, orral, rá a fúrószárra (szár reccs). Stb.
Azért ilyen szerszámos szekrényke is jó lenne, nem bánnám ha sétálnom kéne érte ... csak még ennyi szerszámom nincs hogy ilyet építsek nekik. Addig míg így lesz jó az a "french cleat wall".
Én 2 félével találkoztam. Az egyiknek sík a lapja, a másiknak picit kerekecske a lapja széle, és a menetük se egyforma. A magátmérő meg 4 vagy 4,5-ös, azaz semmiképpen sem akkora mint a konfirmátor előfúróban levő 5-ös fúró. Hogy ez jó, vagy nem, azt nem tudom.
1-2 hónapja vettem konfirmátor csavart, de csak most kezdtem el használni őket. Koelner márkájú, örültem is a boltban, hogy nem valami noname, de ezeknek kritikán aluli a minősége. A fejük elég sorjás a hatszög résznél, nem is túl pontos a hatszög rész, meg kb az összes csavar ferde, becsavaráskor táncol a kezemben a fúró, hiába fúrók neki elő egyenesen, akkor sem tudom síkba húzni a csavart, mert a perem egyik oldala már a bútorlap szintje alá süllyedt, az ellentétes oldala meg még felette van. Másnak is van ilyen tapasztalta, vagy csak én kaptam ilyen gyenge minőséget?
Nem azt írtam, hogy rossz, hanem, hogy semmit sem tudni róla. Pont az ilyenek szoktak a K. jó vételek is lenni, ha tud kockáztatni ez emberfia. Meg a nagy rábaxások is. :)
Vedd fel a kapcsolatot az eladóval és kérdezz, meg kérj plusz képeket.
Nem csak 1 van ott, hanem vagy 4-5 darab különböző méretű és fogazású is. Ezeket durván 1 év alatt vásároltam össze.
Most 2 db kézi gyalut vettem egy piaci ószerestől. Az egyik az egy szép nagy, kb 40-45 cm-es egyengető, vasból van ez is, állítható késes, hasonlóan mint a stanley gyalukon. Kicsit rozsdás a darab, felújításra szorul. A másik egy fából készült kisebb gyalu, látszik rajta, hogy nagyon sokat használták ezt is de az utóbbi éveket valami sufniban tölthette ez is. mindkettőt helyre akarom hozni, hogy újra használhatóak legyenek. Még nem fényképeztem le őket, így nem tudom megmutatni ezeket.
A sarokszorítók öntöttvasból vannak, jó súlyosak, meglepően pontos a derékszög részük, viszont a menetes szárak kicsit kotyogósak, de így legalább nem nehéz tekerni.
Elég kevés válasz érkezett, konkrétan egy sem, de szerintem ez azért van mert iszonyú kevés infó van erről a gépről. Jelen állapotában ez a hirdetés zsákbamacska. Kép szinte semmi és azokon sem látszik semmi. Sík az asztal? Lehet állítani? Mennyi a max fogás? És ilyen apróságok.
Sokan írtak metabot,einhell-t stb..... Nem akarok ellenük sem írni semmit, de azt mindenképp, hogy skil-t azt felejtsd el. Ez a skil már nem az mint ami 30 éve volt.
És igen, jól emlékeztél, kb 4-5 éve van a "polcon" :)
Bár most az egyik hozzászólásban láttam egy másik "instant get" cuccot, azt szerencsére kevesebből meg lehet majd bugázni, az a lézergravírozó.... 2017-ben tutira beszerzem. :)
Sok mindenre tudom használni, nem csak fához hanem autóhoz is. Persze ahogy elnézem ez is olyan mint a felsőmaró, mire minden talpat (összesen 3 féle van/27kHUF, plusz a polírtalp 9kHUF) meg szükséges szivacsot (abból is van vagy hatféle 5-6kHUF/darab, de nekem csak három kell) beszerzek hozzá, elköltöm még egyszer az árát.
Ez a szerszámtartó egy legenda. Henry O. Studley készítette, aki egy zongorakészítő asztalos volt. A tartót a Smithsonian múzeumban állították ki és még alkalmanként most is látható (magántulajdonba került az ereklye).
Köszönöm! A gép választást nagyban befolyásolta az, hogy nagyon elégedett voltál ezzel a géppel. Volt még egy két gép ami szóba jöhetett, de ez nagyon megtetszett különösen az után hogy személyesen is megnézhettem, igaz akkor csak a kisebbik 216-os volt az üzletben. Amit rferi fórumtárs linkelt be gérévágó fűrészállványról, az nekem is nagyon tetszik. Azt hiszem valami hasonlót én is fogok hamarosan készíteni, mert csak egy ilyen asztal segítségével lehetne kihasználni a gépben rejlő lehetőségeket.
Ódeszép :-) Majd ne lepődj meg ha kicsit rugdal mikor beindítod, no lágyindítás. És a lézert se piszkáld ha jól van beállítva. Én majd lecullantottam magam mire visszaállítottam (csak kíváncsiskodtam mennyire lenne egyszerű egy vastagabb laphoz állítani - nos elállítani könnyű, visszaállítani már kevésbé).
MPL-en meglepődtem én is mert 2 csomagom is állt, azt hittem miattuk. De nem, végülis M.o-ra érkezve 4 ill 5 napon belül megkaptam mindkettőt. A második csomagot egy kiskölökkel együtt hozta ki a futár most hétfőn, szerintem a gyereke lehetett mert nagyon hasonlított rá. Gondolom valami extra műszak lehetett és nem tudta kire otthon hagyni. Kérdeztem mi igaz ebből a sok hisztiből, amit a neten olvas az ember: mondta hogy igen, túl vannak kicsit hajtva de .. ettől még csinálják a dolgukat, és különben meg nekik sem nő 4 lábuk hogy kétfelé szaladjanak egyszerre.
Rezgőcsiszolóból nekem az Einhell bevált, bár viszonylag keveset használom, tehát arról nem nyilatkoznék, hogy a tartós, intenzív használatot hogy viseli. Egyébként kézre áll, a csiszolóvászon cseréje egyszerű és mivel a szokásos csiszolóvászon méretnek éppen a fele, olcsó és egyszerű pótolni.
A szalagcsiszolóm szintén Einhell, azt viszont évek óta nagyon sokat hajtom, akár napi több órában, ütöm-vágom, satuba fogva is használom és semmi baja.
Mint említettem csak tegnap délelőtt tudtam megrendelni a fűrészgépet. A FETIS üzletben, ahonnan rendeltem azt mondták, nem tudják csak két ünnep között kiszállítani, mert az ünnepek miatt a szállító cégek túlterheltek. Én nem is vártam el, hogy az utolsó pillanatban megrendelt ajándékomat már másnap megkapjam, különösen mikor ilyenkor tényleg bolondokháza van a futárcégeknél.
Da de most jön a nem várt kellemes fordulat. Ma reggel 9 óra előtt pár perccel csengetett az MPL futárszolgálat munkatársa, és meghozta a fűrészgépemet. Hát mit mondjak, leesett az állam a meglepetéstől! Erre nem is mertem gondolni, hogy még ma a fa alá tudom rakni az ajándékomat! Le a kalappal az MPL futárcég előtt, és természetesen a FETIS szerszámbolt előtt is.
'nagyot! Így hogy a forgóasztalt kérdezed, gondolom a támaszték ("vezető") és a fűrészlap "0 fokos" állása nem zár derékszöget. Miért a forgóasztalt akarod abajgatni? Támasztékon kellene szerintem kalibrálni. Vagy az nem oldható kötéssel van a talpon?
Gratula, használd egészséggel! Sokat nem fogsz csalódni benne, nálam is jó szolga lassan egy éve.
Amúgy rád aztán tényleg rádfért .. nem mintha 48 kisszéklábat nem lehetne szalagfűrésszel feldarabolni, de ezzel sok minden könnyebbé és gyorsabbá válik.
Feri linkelt egy jó kis gérvágó-állomást, szerintem te egy ilyet könnyen összedobsz - egy ideig elvoltam én is a munkaasztalon de egy ilyen szerszám megérdemli a saját helyet, és nálad még férne is.
Üdv Urak! Karifa talpba való faragásakor nagy hasznát vettem a Lidlis lyukfúrónak. Egy hónapja volt az üzletben. A kb 80as fenyő törzsbe befúrtam a második furoval. Azt hiszem az a 62es. Ezzel csak kb 4 cmet lehet haladni, de frankón megadta a haladási irányt. Utána flexre fel a kedvenc 115ös fűrésztárcsát, és szépen magam felé huzigatva leszedtem a felesleget. Ezt követően a törzsbe hossz irányba vágtam 4 metszést 10cm hosszban. Úgy áll a fa hüvelyben mint katiban a gyerek :)
:) Még nem érzett rá, ennyi az egész. Az enyémek is így voltak, aztán megszerették. Erre is jó az oldalsó csavaros, kivehető pánt, kevésbé érzi beszorítva magát. Amíg beszokik, levehetitek, aztán, ha megszokta, visszarakjátok, hogy ne kelljen rá figyelni annyira.
A kiskölköt leadták míg az ősei elmentek vásárolni ... "titokban" beleraktuk a hintalóba hogy mit szól hozzá - első dolga volt hogy ki akart mászni belőle :D
A kollégának van otthon WD 40-e, mert azzal fújkálta a szalagfűrészét. Tehát ennél olcsóbban nem tudja megúszni azt a kábé - mennyi is? - negyed decilitert, ami kell ehhez a manőverhez.
Az van ui., hogy amikor az üveget megkarcoljuk, egy hasadást indítunk a felületéről a belsejébe. Sokkal jobban, mélyebbre hatol a hasadás, ha van ott petróleum, ami beszívódik a résbe, és ezért szebb lesz a vágás gyémántnál is.
GPS jól mondja: vegyél egy konzervdobozt, tegyél az aljába egy többször összehajtogatott gézlapot, legyen vagy fél centi vastag, és fújd tele WD40-el. Én ebben tartom a Tiffany munkáimhoz a vágót is, állandóan a petróban áll így a kereke. Nagyon jól bevált.
Vágás előtt meghúzom a gézen párszor a görgőt, így a géz kisodorja belőle az előző vágásból ottmaradt pirinyó üvegszilánkokat, amiktől esetleg megakadna a kerék forgása.
Ne szűkítsd a kört. Vannak asztalos, ágyas, konyhaszekrényes témák is. Eleve a kategória nevét vésővel rótták fel, mint az asztalosok szokták az ajtóknál-ablakoknál.
Amikor az üvegesnél jártam az mindig mártogatta valamibe a szerszámát és csak utána vágott vele. Tehát nem az üveget kenik be, hanem az üvegvágót mártja bele azt hiszem petróleumba. Én nem tudtam petróleumot beszerezni, ezért én eleinte hígítóba mártogattam, de ez zárt térben nagyon büdös.
Délelőtt megrendeltem a Karácsonyi ajándékomat, egy METABO KGS254M gérvágófűrészt. Sajnos Karácsonyig nem érkezik meg, de csak most tudtam ez ügyben az asszonnyal egyezségre jutni. Szerencsére ilyenkor, ünnepekhez közeledve mindig ellágyul a szíve.
"Az üveget milyen vágóval vágod? Valami drágábbat vettél, vagy az egyszerű pár ezer Ft-os változatod van?"
Nekem a legegyszerűbb üvegvágóm van, ezt a típus szinte mindenhol beszerezhető! Ez egy EXTOL üvegvágó amiben 6 db él van. Ha az egyik elhasználódott akkor fordítok rajta egyet és már lehet vágni a következővel. Olyan amatőrök számára mint én is vagyok teljesen megfelelő. És az ára szinte már a vicc kategóriájába sorolható. Ennek a készletnek az ára 690 Ft. Igen jól látod 690 forintért adnak egy jól kézreálló fa nyelet, amihez még 6 db üvegvágó él is tartozik. Természetesen ennyi pénzért nem lehet elvárni, hogy az élek örök életűek legyenek.
Ebben véletlenül talán még én is tudok némi adalékkal szolgálni.
Ez a Wolfcraft kiegészítő megvolt nekem is, óva intelek attól, hogy megvásárold! Nem lehet jól, szilárdan rögzíteni benne a dekopírfűrészt magát, elcsúszik, ferdén vág, egy merő kínlódás, szarakodás az egész. Annyira rossz, hogy végül egy vágásnál beletoltam az alumínum munkalapba a fűrészt! (A forgalmazó becsületére legyen mondva, visszavette az eszközt.)
Vastelepről szereztem fillérekért széles, vastag laposvasat, alkalmankénti dekopír vezetésre tökéletes.
Nagyon szép lett :). Remélem nagy örömöt okoz majd :). Jó lesz majd látni, gondolom, ahogy a gyerkőc az általad készített lovon lovagol (nekem is nagyon jó érzés volt, amikor a gyerekeim birtokba vették az általam készített libikókát pár hónapja).
A ló fejformája kicsit más, mint az eredetinél, de nem rosszabb, inkább kidolgozottabbnak mondanám. Most már látom a csavart is az oldalsó pántnál, ez így gyakorlatilag tökéletes! :)
Köszönöm dicsérő szavadat, nagyon jól esett! :-) Igazából ezt a dupla üvegezést azért találtam ki, mert már több helyen láttam, hogy az üveg mögött a fénykép elhajolt. Persze ez lehet attól is, hogy nem megfelelően volt a kép hátulja lezárva, vagy talán a fal túlzott nedvességtartalma is közrejátszott. Ezt a kép elhajlást, deformálódást akartam mindörökre megszüntetni, ezért támadt az az ötletem, hogy két üveglap közé rakom a fényképet. Ez idáig bevált, nem tud a fénykép elhajolni. Az igaz, hogy ez esetben lényegesen több munka és költséggel jár a képkeret készítése. Mondjuk nekem az üveg nem kerül pénzbe! Anyukám összeszed minden kidobott ajtót, ablakot. Mostanában a műanyag ablakok elterjedésével rengeteg fa ablakot kidobnak. Anyukám ezeket hazahordja, én pedig kiveszem belőlük az üveget. A felhalmozódott fát ősszel összevágom tűzrevalónak, a hibátlan karcmentes ablaküveget pedig felhasználom képkeret üvegezésre. Erre a célra csak kevés üvegre van szükségem, a többi üveget összetöröm és apránként az üveges konténerekbe rakom.
Ha az üvegért fizetnem kéne, akkor biztos nem készíteném ilyen pazarló módon a képkereteimet, hiszen már sok évvel ezelőtt is nagyon drága volt az üveg ára. Ráadásul én 2 x 3 milliméter vastag üveggel üvegeztem a képkereteket, azért mert az ablakokban általában 3 milliméteres üvegek vannak.
Na de az általad leírt, múzeumban használt képkeretezés is biztosan megfelelő, hiszen ott rendkívüli tapasztalattal rendelkeznek e téren. Gondolom az ott használt eljárásban a kép mögé helyezett kartonpapír, illetve végén lezáró vékony papír azt a célt szolgálja, hogy a fényképet ne tudja pára megközelíteni.
Legalábbis én azt gondolom a képek elhajlásáért, deformálódásáért elsősorban a pára a felelős.
Így neon világításnál, telefonnal nem adja vissza a rendes színét. Ettől kicsit sárgásabb -> paraffin + méhviasz ahogy korábban írtam. 100 gr viaszhoz 1 dl paraffinolaj, kb ez az arány.
Hőlégfúvóval megmelegítettem a viaszt, hozzá az olajat, aztán kicsit a fát, és vatta becsomagolva puha rongyba, belemártva a mixbe, finoman felhordtam és amit tudtam első körben, bedörzsöltem. Aztán amint a mix megdermedt a fán -> ez elég hamar megtörténik, főleg egy fűtetlen pincében /jajj, bocs Ragasz, GÖDÖRBEN :D /, hőlégfúvóval óvatosan rásegítve beitattam amit lehetett, maradékot tiszta puha ronggyal letöröltem. Selymes fénye lett és hozzá még a nagyon jó illat is társul.
Nem biztos hogy a legprofibb módon csináltam ezt a viaszozást, szerintem sok ment "feleslegbe", de majd még gyakorlok. Hál'istennek Bari kollégának volt még tartalék viasza, olaja így tőle bugáztam egy kicsit: amit nem tudok eléggé megköszönni neki.
És persze Gergem kollégának is: még egyszer köszi a részletes méret-segédletet!
Akit érdekel: a "teljes" sztori itt - sajna a kamerám megadta magát még a projekt elején, így csak képriport van meg pár snapshot a még elkészült videófájlokból .
Nem tudom kari előtt benézek-e még, mert a mai/holnapi napom sem lesz unatkozós - ha nem akkor Boldog Karácsonyt minden kedves Topiktársnak!
mindig is adtak hozzá cuccot, amivel rögzíthető. csak mindenki elhajította. meg egy ilyen szekrényről nem is gondolnád hogy ennyire szar a súlypontja. egyszerűen már csak a fiókelőlapban van anyag.
Leonard Cohen: Hallelujájával kivánok minden kedves fórumtársnak áldott karácsonyi ünnepeket. Lehet, nem non plusz ultra, de szívből jön amit átad a közönségének. A hobortos asztalos is csak egy ilyen ember aki a szívéből alkot.
..Köszönöm a linket! Próbáltam már többféle anyagot is, de a rétegelt lemez volt a favorit... A fenyővel például az volt a gond, hogy ahol a gyanta van benne ott nem lehet gravírozni. Szépek ezek az erezetek, de ahogy tapasztaltam (nem biztos) a fa keménysége is változik kissé és ez is negatívan befolyásolja a végeredményt. Tehát maradok a rétegelt lemeznél és kipróbálom azokat a technikákat melyeket ajánlottatok...
Köszönöm még egyszer! Békés, boldog karácsonyt kívánok minden profi és kevésbé profi famegmunkálónak!
Szia Zoli! Te ezen a fórumon azt gondolom köztiszteletet vívtál ki magadnak. ezért, csak óvatosan mondom hogy olcsóbb és talán , jómegoldás az is amikor a képeket úgy keretezzük, hogy az üveglap és utána a fénykép, és alája valami keménypapír. és az egészet lezárja egy csomagolópapír amit a keretre rögzítünk. / muzeumi tapasztalatból/
Nekem stanley japófűrészem van, nem rossz, de nem halad úgy, mint modeco alap rókafarkú, viszont a vágásnyom az tökéletes. Egy a bajom vele, hogy libeg vágás közben, nehéz vele egyeneset vágni :D Vezető kell mindenképp mellé.
Tajima fűrészen én is gondolkodtam, de most vettem egy gérvágót, avval egy kissé gyorsabb a vágás :)
...Ez egy amolyan Bauhaus-os néhány fogú körkivágó... Nyilván, mivel nincsenek körbe fogak csak elosztva ezért csak belekapni tud az anyagba megvezetés nélkül...
Nem szakértelem, csak ötletelés: ha nem pontos átmérő kell, akkor lehet csinálnék egy vezető sablont egy fűrészes-központositós kivágó megfelelő méretű fűrészével. Ezt a 'lukat' összefogatnám a rétegelt lemezzel; felül a sablon, alul a tárgy lemez. Majd kivett központositóval vágnám ki a korongot.
Némi szakértelemre volna szükségem... Rétegelt lemezből szeretnék kör profilt vágni, de úgy, hogy a közepén ne legyen lyuk, tehát a hagyományos körkivágó kiesett mint lehetőség. Beszereztem egy központosítós kivágót ( nem a fűrészlapos verziót), és kiszedtem belőle a központosítót. Kb. az történt amire számítottam: Mikor elkezdtem az anyagba engedni (lassan) egyszerűen belekapott és kivetette oldalra.... Állványos fúróval próbálkoztam mert gondoltam azzal finomabban tudom szabályozni a körkivágó magasságát és az anyagot is rögzítettem, de nem jártam sikerrel... Létezik erre a célra megfelelő szerszám? Az anyag nem vastag, mindössze 4mm. A korongok átmérője kb. 50mm. Néhány darabot szeretnék csak készíteni dekorációs munkához...üdv.
Parkside japánfűrész, de nem egy nagy szám. Ahogy húzom, ugrál az anyagon és nem harap bele, a vágásnyoma pedig szélesebb, mint a nagy rókafarkú fűrészemé. Remélem nemsokára egy Tajima kerül a helyére ;)
Fektesd le a maszkolószalagot a ragasztós felével felfelé, majd rakd rá a keret léceit sorban, hogy a sarkok illeszkedjenek. Ezután sorban ragasztózd, majd hajtsd fel őket, azaz, a maszkolószalag szépen körbe fogja a keretet. A szalagot egy pár centivel hagyd hosszabbra, mint a keret kerülete, hogy az utolsó saroknál is tudd áthajtani ill. ragasztani. Hagyd száradni, és amikor megkötött, a hátoldalon egy kapoccsal meg tudod a sarkokat tűzni, majd a szalagot leválasztani az oldalról.
Szisztok. Ma én is így a szabit kihasználva illetve mások ötletén felbuzdulva nekiálltam karácsonyfa díszt készíteni. Mondom van nekem jó kis esztergám. Csinálom azon. Gondolkodom mit is lehetne. Legyen harang szólalt meg a hang. Legyen. Nulla tudással youtube learning bekapcsolva. Ez született. Cseresznyefa. Egész jól esztergálható. Már ezt is tudom.
Ekkor gondoltam csinálok más fajtát is. Kedvet kaptam.
Ez után vérszemet kapva gondoltam csinálok más fajtát is.
A felső része gyertyán. Nagyon szépen megmunkálható az esztergán. Az alját tölgyből csináltam. Na az a fa amit nem rakok fel többet. Nagyon szakad. Szóval ezek lettek az első esztergán készült díszeim. Készült már azért más is. Pl tömőfa húsdarálóba. (első projekt volt) illetve a york satuhoz hajtókar. Utána jöttek ezek. Alakul. Lesz még jobb is.
Az az igazság nem emlékszem arra, hogy én valamikor is írtam volna az általad említett fűrészgépről. Vagy ha mégis akkor valami rövid megjegyzést tehettem róla. Nekem nincs olyan fűrészgépem, nem is volt, ezért nem tudok róla semmit mondani. Én annak idején a LUX TKS 1500 asztali körfűrészgépről áradoztam, arról több hozzászólást is írtam, de végül annak a vásárlásáról is lemaradtam.
Ez az a gép:
Jelenleg ez Workzone WZTS2000 asztali körfűrészgépem van.
Ha ez a gép érdekel akkor írok róla pár gondolatot.
Láttam korábbi hozzászólásaidban, hogy meg vagy elégedve a Lux TKS-1200/210 asztali körfűrésszel, amit az Obiban lehet kapni. Kerestem hozzá több információt, de sajnos nem találtam semmilyen leírást. Még mindig meg vagy vele elégedve? Nekem ami fontos lenne, hogy a vágásmélység állítható-e? Illetve, ha leírnád, hogy miben vagy vele megelégedve illetve hogy mi a hiányosságai, azt megköszönném. Ebben az árkategóriában szeretnék valamilyen körfűrészt venni, csak még nem döntöttem el, hogy melyiket.
Talán furcsa lesz amit most írok, de én már nagyon sok képkeretet készítettem, kicsit, nagyot mindenfélét, de még egyetlen egyet sem húzattam össze semmivel. Amikor beragasztózom a gérbevágott felületet, pontosan összeillesztem mind a négy lécet, ellenőrzöm a derékszöget, letörlöm a ragasztót és hagyom amíg meg nem szárad a ragasztó. A lécek alá újságpapírt rakok, hogy a kifolyt ragasztó nem ragadjon az asztalhoz.
A ragasztás összeszorítás nélkül is tökéletesnek mondható. Én a képkereteket ezután lakkozom és be is üvegezem. Az üvegezés két réteg üvegből áll. Tehát a kép előtt és a kép mögött is üveg van, azért, hogy a kép ne tudjon meggyűrődni. A dupla üvegezés jelentős súlytöbbletet jelent, de a képkeretnek ez meg sem kottyan. A házasságkötésünk alkalmából készült fényképet is így kereteztem be, ez kb. 70 x 55 cm keret, de most is hibátlan.
Szóval szerintem a keret léceit vastagon ragaszt össze, illeszd össze a léceket, és azok összeszorítás nélkül is remekül összeragadnak.
Pár kép az általam készített képkeretekről, természetesen ennél jóval többet készítettem már.
Ma volt egy kis időm és kimentem a műhelybe befejezni annak a tárolószekrénynek a fiókjait, amit pont egy évvel ezelőtt ilyentájt kezdtem el csinálgatni.
Az egyszerűség miatt most a fiókok alkatrészeit 18 milliméteres rétegelt nyírből készítettem, a fiók előlap pedig 18 milliméteres cseresznyeszínű bútorlap.
A fiókokhoz nem használtam gyári csúszkát, hanem egy vékony fenyőlécen csúsznak a kimart rétegelt lemez. Némelyik fiókot már tele is pakoltam szerszámmal stb. Abban bízok ez az 5 fiók nagyban hozzájárul majd a műhely rendjéhez.
Pár kép a fiókokról. Annak idején idáig jutottam a tárolóval, már csak a fiókok hiányoztak.
És végre az elkészült remekmű.
Amikor a rétegelt lemezben a nútokat martam, egy neve nincs kínai marószárat használtam, ami sajnos megadta magát. Hirtelen a kés mindkét éle letörött, az egyik éldarab a rétegelt lemezbe belemélyed. Sajnos már nem is tudtam tovább használni, ez kuka lett.
Még így ünnepek előtt sikerült feltölteni a fa készletemet is.
Négy darab sarokszorítót használok képrámakészítéshez .úgy kb két óránként lesz kész egy annyít hagyom száradni. Aztán beleűtöm a sarokkapcsokat. Igazából azt is préselni kéne de megy kalapáccsal is,csipesszel megfogva aprókat ütögetve. Hobby art boltban vettem a kapcsokat akasztót sőt a képráma lécet is. Képrámának nem jó az az anyag amelyikben gyanta van mert pár év alatt elszíneződik. Ilyen szorítóim vannak de vehetsz profibbat is.
Mifelénk meg a gödörbe bulikat szerveznek :-P Illetve nem tudom most mi van a pesti "gödör"-rel - A Gödörrel - de ott jókat lehetett nyáron szürcsizni, meg valami bulizós hely is rémlik ott ... de már igen régen nem jártam arra. Szóval Ragasz, mi egy gödörbe nem belelépünk hanem bulizunk benne :D
en dobozok kavajat csinaltam. sik feluleten osszeallitom ragasztoval kbra, aztan racsattintom a gumit. elmozdul, ezutan allitom pontosra es hagyom ott.
Az szokott lenni a baj, hogy általában a fűrészlap nem párhuzamosan akar vágni a dekopír talpának a szélével. De ha betudod állítani tökéletesre, akkor működhet.
Próbálok képeslap méretű képkeretet gyártani, 19*8 mm lécből. Hogyan lehet rögzíteni ragasztásnál.
Próbáltam tűzőgéppel, elnyomja, gumit nem sikerült körberakni. Ami valamennyire működött, az a maszkolószalaggal alul felül összeragasztás, de ez nem valami haladós.
Vajk, az önszivatás már a garázskapunál indult és mindig sikerül olyat becéloznom, ami ép ésszel lehetetlen :D
Főleg szerszámaimból kiindulva :D
Lassan végre lesz szerszámfalam, ami eddig nem volt, nagy lépés a kényelem felé (felszabadult egy nagy lap, ami épp jó lesz erre, másra nem, mert már szétázott párszor amikor gyütt a víz befelé :D), beállítottam pont 90 fokra a körfűrészt, kipróbáltam a gérvágót, első kukucsra pontos a 90 fok azon is, de majd lesz egy-két tesztvágás még, de beakadós 90-nél, így bízom benne, hogy pontos :)
Most jöhet a vastagolás és egyengetés megoldása, de arra nem akarok már gépet venni, nincs helyem, a gérvágó is érdekes lesz hosszú távon, ki kell rá találnom valamit.
Így részben körfűrész, részben marós megoldás lesz vagy a kézi gyalut alakítom át/teszem be asztalba, még meglátjuk.
Garázsajtó fehérbe öltözött belül, kapott 2cm hungarocellt, de még a stafnik benne is kaptak itthon megmaradt szigetelőhabot (vmi műanyagos tekercscucc, polifoam talán), meglátjuk mennyit számít, de félek, hogy a tetejét is be kéne vonnom, hogy hatásos legyen, nem tudom mekkora szigetelés van a terasz alatt, de előtte betongerendacsere tavasszal és újracsinálni a komplett szigetelést teraszon :(
Nagyon szépen haladsz vele, szerintem nagyon ügyesen lekövetted a formát. A kerekítés még tényleg kell, mert most nekem kicsit robosztusnak hat, de ez már nem a neheze lesz, úgy hiszem. Annyit még, hogy a boltinál az oldala csavaros, levehető, itt is érdemes így csinálni (vagy már ilyen?) ). Ez azért jó, mert ha a gyerek nagyobb, be akar majd mászni egyedül és könnyebb, ha nincs oldalt védőpánt.
Nagyon szép! Nekem sosem lettek ilyen szépek a csapolásaim, igaz, még alig próbáltam és csak fenyőnél (ott "betört" néhol, ami az én bénaságom és a faanyagból fakadó okokra közösen vezethető vissza).
gergem: igen, a csapolást is, a dobozéleknél is, és a fiók sarkain is, ahol a fecskefarok csak egyik oldalról látszik (ennek mi a magyar neve?). Összesen annyi gépi munka van benne, hogy a zsanérok és csatok csavarjainak akkus fúróval előfúrtam.
pali923: Dehogynem van hova, a fotó azért ápol és eltakar, remélem a csapolások azért lesznek majd szebbek is. :) Nyilván nem lettek tökéletesen hézagmentesek, de nem is várhattam.
pacman: Jó bizony, végül is ha eltűri, hogy az erkély feléből műhely legyen, még többet is megérdemelne! :) A vakcsapra nem gondoltam (nem is láttam még olyat), de nem rossz ötlet. :)
Emlékszem arra az érzésre, a mikor először láttam meg én is a nemvonatfényt, hát az valami elmondhatatlan... :)
Szép lesz ez a hintaló, biztos szeretni fogja a kiskölyök! :) Jó benn az a korlát, emlékszem, mikor az enyémek kicsik voltak, kezdetben mindig mellettük kellett űcsörögni, nehogy leszédüljenek vágta közben. :)
Na akkor én is egy kicsit muti hintaló, bár még messze nincs kész de a fény az alagútban végre már nem a vonat:
Egyszer jött az is - újratervezés, új lóalkatrész (szerencsére maradt annyi a juharból), de innen már talán nem ba**om el :D
Csiszolás, élek lekerekítése, ívek kicsiszolása, ragasztás, felületkezelés (paraffin + méhviasz).. ezek még hátravannak. De most lefexem, jó 20 órás pincemenet van mögöttem.
Én ugyan nem teljesen kéziszerszámmal dolgoztam mint Philidor kolléga de igyekeztem ahol csak lehetett. A csapolásokat különösen élveztem - végre felavathattam a vésőimet, hát élmény velük dolgozni. Jó haverok leszünk azt hiszem.