Nos, igazából már összeraktam, előtte nem volt annyira szép :) De muszáj volt kipróbálni (tudod, mint a gyerek az új játékkal), aztán úgy összenőttek, hogy végül nem is szedtem szét, ragasztás nélkül maradt. Oldalról belefúrtam és beleragasztottam két 8-as tiplit, szerintem ez elég lesz. (Ha nem, akkor megint tanultam valamit.)
A lyukat először forstnerrel akartam, de hál'Istennek csináltam egy próbát, és nagyon nem voltam megelégedve vele, így inkább felsőmaróval csináltam, aztán meg kivésegettem. A vésést még tanulni kell, meg az élezést is, nem voltam igazán elégedett magammal. Mondjuk azt én is gyanítottam, hogy keményfát bizonyos szempontból könnyebb vésni, mert a videókon olyan szépen alakítja a véső a fát, ez a nyavalyás fenyő meg... de hát úgyis tudjátok. A csapot kis csalással csináltam :) Három 70x20-as lécet ragasztottam össze hosszában, és a középsőt hosszabbra hagytam, így csak két oldalából kellett levágni. (Csak a lábakhoz volt itthon 60x60-as anyagom, a merevítőkre már nem jutott.)
Majd a következő csaplyukat megpróbálom nem elfelejteni lefotózni :)
Ohhb ... erről megfelejtkeztem. Tegnap nem volt erőm a műhely közelébe se menni, de ma folytatom a rendrakást, állványkészítést, akkor ma este küldöm az eredményt.
Azóta lett még egy nagyobb SOLA alu, meg "Crown Try Square". Utóbbinak bíztató a neve, még nem teszteltem de remélem nem "próbaszerencse" alapon gyártották le. Szóval akkor lesz megint egy jó kis összehasonlító teszt. Kár hogy nem raktam el a régi lőlapot, már csak fényképen van meg a régi eredmény.
Amiben mindig megbízok az a kicsi fém, talpas SOLA derékszög, legtöbbször azt veszem elő.
Súly. Akinek ez munkaeszköz, és napi több órát van a kezében, szívesen cserélgeti az akksit cserébe nem húzza a csuklóját.
Erő. Gyártanak cellát, ami sokkal nagyobb áramot tud leadni károsodás nélkül, így sokkal erősebb lesz a gép. Viszont azonos méretben kisebb a kapacitása.
Tartósság. Mint fent. A cella kapacitása és tartóssága is fordítva arányos. Egy notebookhoz jó az a 3Ah cella, amit 10óra alatt kisütsz szépen 300mAval, és így sokszáz ciklust kibír. Az akkus fúróba viszont olyan cella kell, ami akkor is kibír pár száz ciklust, ha másodpercekre 30Aval sütik.
Szóval a kapható 3Ah cellát hasonlítani a csavarhúzó 1.3Ah cellájával kicsit almát a körtével. Mindkettő gyümölcs.
Spórolni úgy tudsz, ha később megtérül :) Ezt a folyamatot úgy hívják: gyakorlás. Nem vagyok ügyes, de talán nem teljesen kétbalkezes sem. Van egy általam meghatározott (természetesen nem fix) határ, amit egyes szerszámok esetében nem szívesen lépek túl. Pl. a 'cseresznyés' véső számomra nem a vágyott kategória. Ajtókat igazítok, ezt -azt bütykölök, ugyan tetszik a Bosch asztali, digitális kijelzésű fúrógépe, de tökéletesen elégedett vagyok a LIDL-es sajátommal is. Édesapámtól örököltem egy ropántot, egy falcgyalut, egy-két vésőt, a többi szerszámot javarészt a cigányok magukénak tekintették, sajnos. Biztosan jó az erős, 12mm-es marószárat is befogni képes maró, de nekem a LIDL-es képességeit még nem sikerült limitnek találnom - sőt, lehet, hogy egy másik, kis teljesítményű (talán 710W-os, Makita) szegélymaró lesz a következő áldozat. Nyilván, aki bútorokat készít, mások az igényei. Nem sorolom tovább a szerszámaimat, talán a legkomolyabb lépés a fémvázas gyaluk beszerzése volt. Ebből sem a Stanley, hanem Truper és Senator. Ha megtanulod élezni,beállítani a gyalukést, nem kell felsőbb kategória, barkács célokra. Amit teljesen feleslegesen szereztem be, az egy Einhell kézi, piros gyalugép - csak kísérleti gyalulásokat végeztem vele, és megtanultam a gyalukés beállítását :)
Van nekem vinklim ,ami nem 90 fokos , vonalzóm ami nem egyens , famétresem ami nem 100 cm es, flexlapom ami jobban kopik mint a vas , furúszáraim ami kipirisodik s elolvad, stb.
Szerszámgépeknél pedig nemcsak a kapacitás a mérvadó hanem a tartósság is .
Persze, az egyik akku nálam is a töltőn pihen. De akkor sem értem, miért spórolnak a fúrógépgyártók a lítium akkuval, vagyis pl. egy Makita kaliberű cég miért ad el 1.3Ah akkumulátorokat, amikor a 2Ah és a 3Ah között alig van árkülönbség, 1.3Ah cellát meg már nem is találok a vebsopokban (biztos mind felvásárolta a Makita meg a BD :-). Úgyhogy most rendeltem négy 3Ah cellát hétezer forintért és az egyik fúrógépem kb hároméves akkuját felokosítom (újkorában) 1.3Ah-ról 3.0Ah-ra.
Jelenleg derékszögválságban vagyok, sok termék megfordult a kezeim között és végül pontossági osztály nélkül, viszonylag olcsó darab lett a befutó.
A kérdés nem arra vonatkozott, hogy miből érdemes a legolcsóbbat venni, hanem, hogy hol érdemes spórolni. Ez meg ugye relatív. Ha megengedhetem magamnak a Vertias Nr4-t, de csak SW-t veszek, akkor spórolok.
A Stanley sweetheart azért nem a legolcsóbb kategória, és a pontos acélderékszög is drága.
Spórolásnak jelen kontextusban az tekinthető, ha a legolcsóbbat veszed meg. Na egy gyalunál (meg az összes felsorolt példádnál) azért az már erősen necces. :)
Sima fém derékszög. Ha gyárilag derékszög, valószínűleg hosszú ideig úgy is marad. A 4,5 milliós változatra valószínűleg senkinek nem fáj a foga.
Vésőkben nem látok nagy különbséget az olcsóbb és a drága termékek között.
Gyaluknál a Stanley SW és a 10X annyiba kerülő márkák között olyan különbség van, amit csak a Doucette and Wolfe bútorgyártó tud kihasználni.
Akkus fúrók/behajtók esetében famunkáknál hobbiszintre nincs sok értelme a nagyon drágát megvenni, mert nem szempont az akksi kapacitása (ha kettőt adnak és az egyik mindig a töltőn csücsül, mint nálam).
Gyári maróasztalt venni is pénzkidobásnak tűnik nekem, mondjuk Stolaz Incra vezetőjét azért elfogadnám. :)
Még tudnék párat mondani, de amúgy is csak egy példát kértél. :)
Na, gratula! Dehogy nevetünk, én legalábbis biztos nem. Ugye milyen jó érzés? Én anno örültem mint majom a farkának :) (pedig nem sikerült szépre)
És mivel csináltad? Fűrész+véső, vagy csak asztali fűrész, maró, forstner fúró+véső, stb? Szerintem nyugodtan tedd fel a részeredményt, főleg az az érdekes mikor még nincs összerakva, milyen lett a fészek, a csap (engem legalábbis ez érdekel jobban).
"Másnak ez gondolom fél vagy egy nap, " - kisebb megszakításokkal - amikor mást kellett csinálnom - ennek az asztalnak az elkészítése vasárnap délelőtt kezdődött, akkor kezdtem levágni az anyagot a 3m-es gerendákból, aztán összesen 16 egyenes csapos/csapfészkes csapolás (mint a tiéd) és kb éjfél fele ragasztottam össze. A csapokat asztali körfűrész és véső, a csapfészek forstnerfúró az asztali fúróba (mélységhatárolás miatt azzal és nem kézivel), és kiigazítás vésővel. Ezt a vésős dolgot nagyon élvezem mióta jó vésőim vannak, de milyen érdekes hogy a keményfát (pl juhar) mennyivel könnyebb (szebben) vésni, mint ezt a lucfenyőt.
Nem tudom nettó hány óra volt ( mert volt családdal közös ebéd, próbáltam unokaöcsit megint hintalovaztatni, még nem akar, volt bőven "kvcigi" szünet is), pár óra lehetett. És van még rajta max fél-egy óra csiszolás, éllekerekítés, 1-2 réteg lenolajos kezelés.
Mivel én még nem csináltam normál minőségben ilyet, ezért csak gratula :) (na jó, kísérleteztem vele, lett pár, de nem könyveltem el jónak, hatékonynak meg végképp xd)
Lehet sok embernek nem tetszik, de egyszerűsítek ahol csak lehet és használom a jó öreg, jól bevált fatiplit :D Néha elszúrom a fúrási szöget itt is, de legtöbb esetben nem okozott gondot, igyekszem vezetővel tenni ezt és akkor nincs gond.
Majd ha lesz időm játszani ilyenekkel lehet rászokom, de tipli se gyengébb kötés (sőőőt, erősebb, mint a többi), így nekem eddig bevált :)
Ez megvan mindenkinek? Először azt hittem a tipli gyengébb a többinél, erre nem feltétlen
Remélem, nem nevettek ki, de szeretnék eldicsekedni azzal, hogy ma megcsináltam életem első rendes csapos-csaplyukas kötését, és jó is lett, meg viszonylag szép is lett. Ha majd kész az egész holmi -- láb a pár hónapja mutatott asztalba épített körfűrészhez -- majd teszek fel fotókat is. (Másnak ez gondolom fél vagy egy nap, nekem hetekig tart, mert egyrészt még mindent ki kell tapasztalnom, másrészt mostanában napi kb 1 órát tudok rászánni, már amikor egyáltalán tudok.) De azért így is örülök neki.
a flóderos amikor érintőre (húrra) meg a fűrész, és a rajzolatban nagy V betűk vannak. a frízes, amikor sugárirányban ment, és szép sűrű párhuzamos az erezet.
- Amikor a kedvenc befőtted leghátul van, ezért 15 másik üvegen kell átverekedned magad hogy hozzájuss.
Pont ezért nincs nálam az alsó-részben egyetlen-egy fix polc sem - mind kihúzható.
Különös tekintettel a sarok-elem alatti polcra, ahol átlóban 75 centi (!) mélyen is lehetnek cuccok.
Ez különösen az alsó polc esetében vicces, mert oda esély sincs belátni a végébe, mert takarja a felette lévő polc.
Ennek dacára azt láttam, hogy a forgatható körpolc (ami 90 centi átmérőjű is lehet egy normál konyhapultnál) - továbbra sem lett "divatos" konyhabútoros körökben :-)))
Kivéve, ha teljes kihúzású sínnel oldod meg a dolgot, és akkor kihúzhatod hatvanra, vagyis lehetnek a polcok hatvan szélesek, negyven mélyek, és sokkal kezelhetőbb lesz az egész...
Sőt, ha a polcnak nincs, vagy a középtengelyben van a "háta", akkor két oldalról polcozható/benyúlható, és akkor még egy hatvan széles szekrényben is csak legfeljebb harminc mély a polc.
Egy hatvan centi mély polc nem lehet 15-20 centi magas - remélem érted, hogyan értem -, mert nem tudsz benyúlni hátra, csak ha kipakolod az egészet.
A minimális belmagasság a két polc között ilyenkor minimum 30-35 centi. Ez sokszor csak levegővel van teli, mert ilyen magasan nem pakolod fel mondjuk a pulóvereket.
Ehelyett lehetne rakni fiókokat, hiszen abból lehet rakni öt centi magasat is, de a fiókot legfeljebb mellmagasságig érdemes rakni, mert különben nem látsz bele, ill. nem tudod kivenni belőle a cuccot.
Na, ez a kihúzható polcos izé gyakorlatilag a kettő ötvözése.
Egy olyan fiók, ami bármilyen magas lehet, mert nincs oldalfala, és két oldalról könnyebb is elérni a közepéig. Lehetnek sűrűn a polcok benne, akkor is eléred, és átlátod a teljes belepakolt miskulanciát.
Korábban írtam, hogy a Lidl-es, asztali fúrógép mélységállító tartója eltört, és készítettem rétegelt lemezből egy menetes szár tartót. Sajnos, kitágult, és használhatatlan lett :(
Készítettem tölgyfából egy hasonlót, de a felillesztéskor sajnos széthasadt :( Na, ekkor elővettem a régi, törött gyárit, és
- először megragasztottam, pillanatragasztóval;
- majd Pro Weld Quick, két komponensű műgyantával kitöltöttem a hiányzó részeket, ehhez be kellett a kitört részek alját fedi papírral;
- a bordás rész közeit melegragasztóval kitöltöttem, hogy rugalmas, de az elmozdulást valamelyest gátló anyag erősítse a tartó gyűrűt;
- végül, ami a képen nem látszik, a csavarozások környékén a műgyantából felvittem egy keveset, erősítés szándékkeé.
egy 60 centi mély szekrényben a polc 60centi mély, annak a hátuljáról kell előbányászni valamit. de ha teszel bele egy 40 centi széles ilyhen izét, akkor csak 40 mélyek lesznek a polcaid. cserébe elvesztesz annyi helyet, hogy le is falazhattad volna a 60at 40re és kész, de az rossz érzés.
"Ezt úgy általában a konyhai kihúzható kamraszekrényekre is értem..."
- Amikor a kedvenc befőtted leghátul van, ezért 15 másik üvegen kell átverekedned magad hogy hozzájuss.
- És ez már nem kamra, de kihúzható és konyha, pl kihúzható tárolófiók vs. hagyományos ajtós edény- vagy akármilyen tároló: amikor a tálaló leghátul, legalul van .. bányászd ki először a teljes 12 személyes étkészletet hogy hozzájuss. Stb.
Nekem volt egy vagy harminc éve, azzal csináltam az első franciaágyunkat. Meg most kaptam egy szinte újat, a nászomtól, némi alkatrészhiánnyal. Nem tudom, hol szerezte, de elköltöztek és nem akarta magával vinni.
Az eszterga része életveszélyes. Egyetlen, kb 60 cm hosszú, talán 40-es cső az egész váz, ezen rögzíthető a szegnyereg, meg a késtámasz is. Illetve pont az a gáz, hogy nem rögzíthető, mert mindkettő prímán fellazul, ahogy elindítod a gépet. Mivel az orsónak egyetlen fordulata van, ami kb 3200, már egy 5-6 cm átmerőjű, 20 cm hosszú darab megmunkálása is komoly kárt tud tenni benned, ha elszabadul. Márpedig szinte az első fogásnál elszabadul.
A gyalufedő lemez a régi gépen is, meg ezen az újon is, "gyárilag" ívesen hajlott, elállt vagy 3-4 mm-t az alaplemeztől, és az illesztőfuratok, csapok se nagyon akarták fedni egymást. Szóval igazi CCCP rémkütyű volt, de a körfűrészt, a gyalut (az se volt pite) és a köszörűt elég sokat használtam. Még az esztergával is sikerült egy két 1,5-2 cm átmérőjű törülközőtartót összehozni, igaz meg kellett bütykölni a csővázat, a nyeregszeget, meg a késtartót. De hát 23 éves voltam, ifjú házas és nem volt más gépem, meg bútorunk se nagyon. Viszont kaptunk egy kétszobás szolgálati lakást. Így aztán lelkes voltam.
Na de ez egy ezeréves leharcolt darab egy 6éves filmben, egy angol fazonnal. Az angolok a maguk feje után mentek a biztonsági előírásaikkal is. Mint már mondták régebben is: "hülye angolok, angol hülyék" :)) Európában újat, 2017-ben csak nem lehet eladni biztosító berendezés nélkül.
Szeretem a masszív dolgokat, így a hátlapja 18mm szinfurnérozott faforgácslap, teteje is ez, az oldala az ajtók 18mm hossztoldott borovi, az ajtóbetét pedig 6mm nyír talán.
Álltalában borovit szoktam használni, mert azt még meg tudom fizetni, de az nem adta volna ki a 135cm széles hátlapot.
A belsejéne van egy lineálisan mozgatható polcrész, olyan mint egy nagyon magas fiok.
Azért lett igy, mert akartunk polcot, de nem 58cm mélyet.
Szemből olyan mint egy ajtó, de kihúzható a szekrény síkjából.
Hát, Én úgy gondolom 165E Ft kicsit túlzás érte, Én 120E Ft maximalizálnám az értékét festéssel. Jelenleg egy 600mm-s lepukkant pro. gépet lehet 180E Ft környékén venni ami más kategória (öntvény váz....).
Na, ezé kérdeztem. Sose volt ilyen gépem, nemigen tudom az értékét, csak körülnéztem hogy milyen árakon vannak hasonlók a jófogáson (értsd egyedi, lepukkanttól a nagyon szépen rendberakottig), és azt láttam, hogy kb. 100-tól 250-ig, de néha motor nélkül, stb. Belőttem valahova a piac kozepe-alsóharmadának tetejére, sztjónapot, és természetesen elfogadom a véleményt, főleg itt a hobbiasztalosban, ahol tőlem már több ilyesmit láttak sokan.
Azután mégis úgy alakult, hogy lett egy 32"-os lapos. Azóta a CRT be sem volt kapcsolva. 1000x jobb a képe a laposnak. IPS paneles. Azon elmélkedem, most már ki kéne dobni a régit. Csak 40+kg.
Gyerekek, kicsit meg vagyok szorulva. Nem szeretné valaki megvenni a fasza kis szalagfűrészemet?
azt a szép bilikék 3-kerekeset. Réz 380mm-es kerekek, két vadiúj szalaggal. A motort átkötttettem 220V-ra, de amúgy 2.2kW 380/220-as motor. Nem szép, egy festés ráférne, de a mozgó részeket, feszítőt, ilyesmiket szétszedtem, újrametszettem a meneteket (főleg hogy kiszedjem belőlük a dzsuvát), megzsíroztam, szépen mozog minden rajta, ami kell.
Szia, nagyon szép lett, adtam egy plussz pontot is érte! :-) Kis infót kérhetek, hogy miből, hogyan stb? Tudom aki kíváncsi hamar megörekszik, de sebaj... :-)
Két réteg vizes törtfehér festék, aztán dekorfestés szivaccsal maszkolva, 2 réteg 2k vizes lakk a végén. Mondjuk a lakknak selyem fényűnek kéne lennie, de szerinte ez már kicsit fényesre hajaz.
Ja és csináltam egy videót a maszkolásról / festésről.
Ilyesmit használok én is.Tökéletesen tudja amit kell.8-10 ezer volt.
50-es tűszeget is belövi még bútorlapba is.Nem is használ sok levegőt.
Biztonsági retesz van azon is amit linkeltél,csak akkor tudsz lőni ha ráteszed az anyagra vagy benyomod a reteszt kézzel. Ami nem ajánlott mert közel jön ki mellette a szeg és odatűzheted az ujjad is!
Sziasztok srácok rég posztoltam, de nem voltam tétlen. Ezt a bútort nyár végén kezdtem el csinálni, de csak most volt időm az utsó részletekre. Már csak két éjjeli szekrény és egy ágy kell.
Stílusra olasz festett mediterrán, vagy nem is tudom mi. A CRT tévét lehet fikázni de működik ;)
"Szóval én ezért terveztem "túl" a kötést. Lehet egy ideig jól működne sima csavarkötéssel is, de úgy gondoloma sok apró rezgés egy idő után "szétszedhetné" ezt az állványt."
Üss bele pár tiplit :D
Viccen kívül.
Párhuzamvezetőnél bosszankodtam.
1 deszka keresztbe, 1 hosszban, 4 vagy 5 csavar beleküldve, mozog, 1cm simán volt 60-70cm környékén.
No mondom ez nem jó. Nincs mit tenni, vagy szétszedem oszt anyázok, de mielőtt..., áh, beleküldök két tiplit oszt meglátjuk lesz-e valami. Hááát, az 1cm mozgásból mindjárt lett max 1mm...
Azóta tipli megy minden helyre, ahol ilyen gond lehet...
Könyvespolc is csak tiplizve lesz, erősen tart, sőőőőőt, csak macerás vele dógzani, de nagyon
Ja, még valami. Ez a tökéletlenül kiegyensúlyozott cucc van vagy 70 kiló, alsó hangon. Alig bírom megemelni ... Ehhez képest a GTS 10 XC feleannyi súlyú, és úgy ahogy te: szintén saját állványt csináltam fából, ahhoz hozzácsavaroztam és azzal együtt is szinte dobálom őket - a korongcsiszolóhoz képest.
Várj .. dehogy hajtalak el :) Arra a cuccra az tökjól működik, és ez remek hír.
De én saját magam építettem egy gépet, amit a legjobb tudásom (és lehetőségeim) szerint egyensúlyoztam ki. De ez a "tudás" és a lehetőségeim nyilván köszönő viszonyban sincsenek a gyári, ipari körülmények közötti, CNC és tököm tudja még milyen technológiás gyártáshoz/kiegyensúlyozáshoz/stb. Tehát az én cuccomnak mindig is nagyobb lesz az "ütése" mint akár a legolcsóbb fűrészgépnek. Egyrészt 300-as a korong, másrészt súlyosabb mint egy fűrészlap, harmadrészt fából van - mindezt megfejelve azzal hogy előtte a legbonyolultabb gép amit építettem, az a faék volt :D
Szóval én ezért terveztem "túl" a kötést. Lehet egy ideig jól működne sima csavarkötéssel is, de úgy gondoloma sok apró rezgés egy idő után "szétszedhetné" ezt az állványt.
Csináltam egy tessék-lássék asztalt a körfűrésznek, mivel nincs lába.
20x100-as deszkákat használtam, a régóta szeretett csavarkötéssel :D
A körfűrész alatti résznek bontott deszkából csináltam keretet, 2x, 90 fokban összeragasztva, így mocsok masszívan tart.
Alatta 4 láb ugyanilyen deszkából, bal oldalt kapott maradék bútorlapból toldást, alul ugyanilyen deszka. A keret kivételével mindenhol csak és kizárólag csavar van.
Átmeneti megoldásnak lett tákolva, de olyan jól sikerült és nem mozog semerre sem, hogy így marad egy darabig :D
Majd elküldöm, ide nem teszem fel, nem járatom le magam a kelleténél jobban :D
Azért valami alapvető merevséget szerettem volna az állványnak adni :)
Azért ezen 2 db 30 centis "nehéz" tányér forog, 1450 rpm-mel, plusz néha neki is nyomok valamit ami így "kileng" a tökéletes állapotból. Ha rozoga sámlira rakom, lehet akárhogy kiegyensúlyozva -> szét fogja remegni az állványt. Sőt, mondok valamit: ez annyira érzékeny dolog, hogy még ezen a stabil állványon sem mindegy hogy áll. A remek padló miatt csinálhattam én egyformára a lábakat, billeg ... nem mindegy hogy vízszintben van vagy attól eltérő helyzetben, sokkal jobban érezni remegést ha nem vízszintben van. Úgyhogy ez egyszer be lesz szépen állítva és onnan sehova ....
Hát ez elég fura. Eddig képtelenségnek tartottam hogy fogalomba hozzanak (tervezzenek) olyan tűszegezőt aminek nincs meg az alapvető biztonsági retesze (csak ha ráteszed a felületre, akkor tudod meghúzni a ravaszt.
Ilyen tényleg van ...?? :-O Kétszer is hivatkoznak a biztonsági retesz hiányára. Egyrészt amit írtál (hogy semmilyen retesz nincs), másrészt
"A ravaszt nem védi semmilyen biztonsági retesz sem. Ha a géphez sűrített levegő van csatlakoztatva, akkor minden ravasznyomásra kilő egy szeget."
Ha ez tényleg így van, kéne a halálnak ... pedig a képen mintha lenne ilyen "csőr", de pl az alkatrészlista, na az meg nekem nem egyértelmű és nem éppen 4K minőségű a rajz sem.
Nekem egy ehhez megszólalásig hasonlító LUX-om van, az jól működik. Igaz, nem százszámra / hó lövöldözöm a szegeket vele. Valami tizenpárezer forint volt, akciósan, az OBI-ban.
Amerikában, ahol ez egy népszerű gép, szép irodalma van azoknak a túlélt baleseteknek: volt aki mellkason lőtte magát, a másik véletlenül homlokon lőtte a munkatársát stb.
Nekem is a drágább van, tavalyelőtt csináltam egy tesztet, akkor még jól teljesített (igaz, csak 150mm-es). Na ha hazaérek megnézem most mi van vele, mert azóta megvan a bizalom de nem teszteltem.
Nekem a drágább van és az is szar. 25 centin 3mm az eltérés. A tolerancia 0,1mm / cm.
Lehet, csak peches vagyok. Vettem mellé Class1 pontossági osztályú fém talpas derékszögeket és azok is szarok. Webáruház válasza: ja, igen, kaptunk egy rossz szállítmányt. Küldje vissza és visszafizetjük az árát. Kösz! Azzal tényleg előrébb vagyok.
Kombinált derékszögre visszatérve én azt tapasztaltam magamon, hogy szinte minden méréshez azt használom. Az olcsóbbak gyengébb anyagokból készülnek (általában alu a vonalzójuk) és ha vásárláskor pontosak is, a használat során hamar elállítódnak. Ez történt a Stanley-vel is.
Ezzel indokoltam magamnak a Starrett beszerzését. :) Paul Sellers mondta a maga 50 éves tapasztalatával, hogy van pár dolog, amiből a lehető legjobbat érdemes megvenni, amit az ember megengedhet magának, az egyik ilyen a kombinált derékszög.
Egy olcsó vésővel lehet olyan minőségi munkát végezni, mint egy almással, de ha rossz a mérés, akkor olyan lesz a munka is.
Zéró szigetelés, illetve viszonylag szorosan csukódik :) Viszont egyáltalán nem tolja a képembe a port. Azt a keveset, ami mellémegy majd időnként kitakarítom.
Most vacillálok, hogy a Stanley-től 5 eFt-ost v 10 eFt-ost rendeljem meg!? :-(
Tud annyival többet a 10-es, mint az 5-ös???
Értem én, hogy vannak olyan projektek, ahol kell ez a pontosság.... De én hiába jelölném be 45-90°-ot századra, ha nem tudom tartani mert sem a fűrészem, sem a tudásom nincsen meg hozzá, hogy az a 45-90° századra annyi is legyen a munkadarabon.
4100 dodóért? Beszállok, nekem rögtön kettőt is tetess félre :D
... értem én hogy 0.0025mm pontosság ... de egy ilyen "analóg" eszköznél minek? Komolyan nemtom, valaki világosítson fel.
Leteszem, odarajzolom vékony cerkával a vonalat ... a ceruza kopása miatt is többszöröse (a 0.0025-nek) a hibalehetőség. De szerintem egy snitzer is ennek többszörösét hagyja ott mint nyom. A szemem meg közel sincs ilyen pontos.
Szóval ... egy kicsit barokkos túlzásnak érzem ilyen áron.
Ugyeugye ... aljasul nyálcsorgatós cuccokat árul a mókus :-)
Nem tudok ugyan minden hónapban annyit elverni elverni, mint szeretnék ... de megfogadtam magamnak hogy vmi aprósággal minden hónapban megmasszírozom a lelkem.
Most pl úton van egy Veritas "fecskefarok-fűrész", meg egy ryoba típusú japcsi fűrész. Egy kataba már van a Kisvakondtól, azt kezdem megszeretni de még nem automatikus az átállás a "húzóra" vágásra. Meg azért vigyázni is kell vele, mert olvastam fórumokon hogy kezdők igen gyakran tudják eltörni, főleg az edzett lapokat. De még ma hajnalban is vágtam vele, amikor gépekkel zajongani már nem illik.
Ez a csávó találta ki ezt az eszközt. Azóta is etalon. Életreszóló garancia van rá és ha 200 leejtés és 50 év után véletlenül elmászna a derékszög (nem szokott), akkor ingyen kijavítják neked.
Így van. Most ez a legjobb képem róla, de az a kis fehér akasztó forog, és bebújik a doboz mögé ha kell (pl ha fiókban tárolod állva, ne foglaljon felesleges magasságot):
Jó masszív kis dobozok, vannak az átlagosnál gyakrabban használtak de nem érzem hogy nagyon kopna a bepattintós prücök.
Én végignéztem az összes európai dealert és ők voltak legközelebb, legolcsóbbak, legkevesebb szállítási díjjal. Nem mellékesen - volt, hogy a pénteken feladott rendelés hétfőn megjött :) De legkésőbb szerdára mindig.
Van felhajtható műanyag akasztójuk. Nem itt lesznek végleges helyükön, az asztal alá - a maró mellé - szeretnék egy vékony-magas kihúzható fiókot, ott tárolnám majd.
Üvegasztal .. nos igen, nem sokkal rá erre meghozta haverom a "hozzá járó" üveglapot, kettőt is. Régóta kerülgetem a témát :-/
Igen, lekerekíteni meg kicsit megcsiszolni. Olyan szőrös mint egy örmény javasasszony. Csak már látni/tapasztalni akartam hogy elég stabil-e, működés közben is. (úgy néz ki az).
"minden mondat végén van felkiáltó vagy kérdőjel, így most konform?"
Kitől kaptál érte? :D Mikor idejöttem és elkezdtem visszaolvasni a fórumot észrevettem, hogy eleinte szinte mindig ékezet nélkül írtál. Mondjuk engem nem zavart, gondoltam külföldről írkálsz és nincs kedved az ékezetes kiosztáshoz. Aztán váltottál ékezetre kb. mikor idekeveredtem, vagy kicsivel utána. Aztán néha még előjön az "ékezetlenkedés".
Szerencsére nincs semmi sürgős venni valóm. A múltkor csak azért érdeklődtem a fórumon ajánlott helyen, mert tényleg olcsóbb volt mint az átlag, meg sok akciós termék volt. Gondoltam betárazok előre, de a szállítás drágállottam.
nekem van egy stanley 60 1/2 gyalum, ami nem rebate, tehát nem ér ki az oldaláig a kés. az eredeti sárga papírdobozában van, rajta az ezermester bolt vállalat pecsétje. nincs dátum, de max 80as évek, inkább korábban. tökéletesen működik. Nem értem hogy hogyan árulhattak ilyesmit akkor magyarországon?
Legalább 2 színből fogok bekevertetni első nekifutásra és variálom majd a rétegeket is a próbadarabokon. A polcok viszonylag homogén pászmájú, göcsmentes, boroviból vannak, de nem fogok meglepődni, ha foltos lesz itt-ott.
Sikerült a csiszolósarokkal kicsit haladnom, bár közel sem annyit mint szerettem volna .. de legalább elindult.
Szombat délutáni állapotból...
.... idáig sikerült eljutnom:
A terv azon része hogy elkezdem a fal becsövezését is, nem igazán jött össze. Viszont ha már elszívás és csövezés, menet közben beugrott hogy a nagy elszívó motorja felkerülhetne a plafonra, a sarokba. Alá meg a leválasztó. Több helyen láttam így a neten, ezzel is lehetne egy kis helyet nyerni.
Az azért jól látszik, hogy a korongcsiszoló állványát nem gondoltam túl :D ... megvettem a legótvarabb (legolcsóbb) építési luc gerendákat és abból tákoltam össze (sajátcsap+ragasztó) Ugyanebből lesz a szalag és a hengercsiszoló állványa is.
A feleségem azzal kontrázza a nem "természetes", meg "Joe" típusú hozzászólásokat, hogy "begombolkozott" :D hááát ezt megkaptátok :P
Na jó nem leszek postás a továbbiakban. Lényeg, hogy a Praktikerben tettem egy kört ma, és trilakból bekevernek nekem olyan színt a vizes lazúrjukba, amit kiválasztunk a palettáról. Még az is variálható, hogy húsos, selyemfényű, vagy kontrasztosabb legyen. Majd mutatom.
Amúgy mindenki a megoldásra hajt, csak valaki izomból, valaki meg okosba :P
Leegyszerűsítve, a lap hosszától. :)) A Stanley az adatlapja szerint 85mm-t a Bosch 90-et "tud", de a Bosch is átvág jóval többet is, ha hosszú lapot teszek bele.
Én sem akarok senkit sem rá, sem lebeszélni, csak a dupla ár miatt írtam, hogy a hasonló képességű az nem kerül duplába.
A vágási vastagság nem tudom mitől függ. A lökethossz a Stanley esetén 2 cm, a Boschnál 2.6 cm, a motorteljesítmény 710 W vs 650. Gyakorlati próba alapján a Stanley megfelelő lappal simán vitte a 15cm vastag fenyőt is. Amit sokat kellett darablni az egy piszkartonfal lebontása után megmaradt 5X7 cm-es fenyőanyag volt. Lazán szeli a 7cm-es oldalát is.
Senkit nem beszélnék le a Boschról a Stanley ellenében... és vennem kell mostanában ütvecsavarozót. Abból tuti nem Stanley lesz. És nem is Bosch :)
Pár hónapja megállt a régi ... kb 15 éve vásárolt OK "márkájú" (Baumax forgalmazta) dekopírom. Napokig bújtam a teszteket... volt pályám Makita beszerzésre is, de mivel 30e volt a plafon amit szántam rá, végül a Stanley-t vettem. (Makita 4329 nagyon tetszett, de a 710 W vs 450 és jelentős vágásmélység befolyásolta a végeredményt)
Stanley vélemény így pár hónap után...
A szerszám nélküli lapcsere remek. Mindkét végű lapot elfogadja, stabilan tart. Az első az volt hogy vettem 4 féle lapfajtát (fához) . A leghosszabb majd 25 cm. Beltéri gerébtokos fenyőajtó tokot - a beépítéshez szükséges magasságkorrekciónál- egyben vitte vele. Még így 15cm-es hosszban is tisztességesen tartja az egyenes vágást. A motor tényleg nagyon erős, hosszanti vágásoknál sem fárad. Pár hónapja volt egy modellfrissítés, az enyém már az újabb... ezen már nincs fordulatszám szabályozó tárcsa a markolat felső részén, hanem a kapcsoló húzásával változik a sebesség. Előny vagy hátrány- ez egyéni megítélés. Kellően finoman adagolható, így nekem bejön. A régi modellnél volt LED világítás- itt már nincs. Lézer nem volt a régiben- ez sem kapott. Por elfújás- szerintem normálisan takarít. Porszívót még soha nem kötöttem rá- így ez a funkció nem tudom mennyire működik. 3 év garancia... remélem nem lesz rá szükség.
Előtolás. Szokásos 4 lehetőség (nincs- 1-2-3) ... a 3. előtolási fokozattal iszonyat gyorsan halad, persze tépi a széleket :)
Koffer. A kábel 4m és kellően vastag, így patentra össze kell csomagolni hogy vissza lehessen zárni. Fém zárócsat, de maga a táska (Metabo kofferhez viszonyítva) nem egy nagy durranás.
Tehát maga a dekopír szerintem egy masszív, nehéz, erős szerkezet.
(Black&Decker a cég tulaja... B&D ugye a márkán belüli legalja szerkezet... a Stanley elvben különálló, de látom hogy pl a hőlégfúvó ( ezt is kénytelen voltam venni... és Stanley lett a befutó) külsőre azonos a B&D egyik típusával... és a márkán belüli ipari kategória a DeWalt.
(egy utolsó sor a dekopírokról... majdnem kaptam ajándékba egy Ryobit ami hasonló tudással bír. Webáruház kínálatából kosárba téve- mert ugye raktáron megnevezéssel futott. Szállítási idő az adatok alapján max 2 munkanap a futár részéről. AZ még belefért... erre 2 nap múlva jön a levél hogy köszönik a megrendelést, akkor elkezdik beszerezni a terméket, ami mivel külföldről érkezik 8-9 munkanap alatt meg is jön hozzájuk, és utána küldik nekem.)
Kipróbáltam a marokgyalukat, vicc kategória. Az egyiket nem lehet úgy beállítani, hogy a két oldalon egyforma vastagságú forgácsot vágjon. Erre bedühödtem és vettem egy Lie Nielsen marokgyalut és minden alkalommal hálát adok érte. Ma egy illesztésnél kellett 0,5 mm-t leszedni, sima ügy. A penge kimegy a ház széléig, rendkívül sokoldalúan lehet használni.
Stanley Sweetheart gyalum a Nr4 és a 62-es. Állandóan használom őket, A2-es acél a pengéje, csak ajánlani tudom.
Én inkább egy ilyenre ruháznék be még akkor is ha használt.Ha esetleg kell valami minden egyes darab kapható a Makitánál.Erős és strapabíró én is használtan vettem és kutya baja pedig van használva!
Lehet ,többeknek nem fog tetszeni a véleményem. A stanley valamikor egy nagyon nagy márkanév volt. A mai dolgaik azért már nem annyira vannak a topon. Mérőszalagot vettem 1000 ft obi 300ft . semmi kétség jobb a stanley , de nem 3,3 x. Marokgyalu 9000ft Apám 70 éves öreg noném gyaluja érték nélkül. mindkettőt nehéz precizen beállítani , hiába a csavaros stanley-s megoldás. éltartósság stanley-nek azért jobb. A kék bosch -nak van 36 ezerért dekopírja ebben a tudásban ,tehát a 27 nem a fele pénz. Jó a stanley de azért jó alposan jár körbe a témát, ma már vannak jó márkák és van amiben lekörözik a stanleyt aki a régi nagy nevéből profitál még ma is.és nem az utolérhetetlen minőségéből.
A másik örök klasszikus is sopkat elárul a nőkről:
Fiatal nők társasága elment szabira, s nemsokára találnak egy öt emeletes szállodát "csak nőknek". Mivel egyedül voltak, bementek körülnézni, hogy megéri-e ide beköltözni. A recepción szimpi férfi ül, aki rögtön elmagyarázza, hogy mirol van szó:
- Van öt emelet, nézzenek körül, és ha megtalálják azt, amit keresnek, akkor bejelentkezhetnek. Könnyű dönteni, mert minden emeleten vannak táblák, hogy mit kínál az adott emelet. Felmennek az első emeletre, s a táblán ez van: "Ezen az emeleten olyan férfiak vannak, akik nem jók az ágyban, de nagyon kedvesek és érzékenyek." Csajok nevetnek egyet, és mennek eggyel feljebb: "Ezen az emeleten a férfiak nagyon jók az ágyban, de általánosságban nem jók a nőkhöz." Ez nem tetszik a csajoknak, ezért mennek tovább. A következő emeleten ez áll a táblán: "A férfiak itt nagyon jók az ágyban és nagyon kedvesek a nőkhöz." Ez már egész jó, mondják, de még van két emelet... A negyedik emeleti tábla szinte már-már hihetetlennek tűnik: "A férfiak ezen az emeleten fantasztikusan néznek ki, jó testük van, jók az ágyban, nagyon finomak, és kedvesek a nőkhöz, függetlenek, gazdagok, és meg akarnak nősülni." Ez már nagyon tetszik a csajoknak, de még mielőtt ide bejelentkeznének, megnézik az 5. emeletet is.A táblán ez van: "Itt nincsenek férfiak, és ezt az emeletet csak azért építettük, hogy bebizonyítsuk, a nőknek semmi sem elég..."
Ki is nyomtattam . Kicsit az idő felmelegedik megcsinálom . Col ban van megadva a vastagság de még ét se kell számoljam hisz a rajzon csak lemérem . :D Hálás köszönet.
Joe, a motoros rocker, talál egy lápást. Ahogy illik dörzsöli, dzsinn elő, kívánság......
Joe elgondolkodik, és azt mondja, régi vágya Hawaii-ra utazni, de a hajón tengeribeteg lesz, azt nem bírja, a repülőtől meg retteg, ezért jó lenne egy autóút a szigetig, amin kényelmesen végig motorozik.
Dzsinn-nek kerekedik a szeme, majd mondja, hogy ez még az ő léptékével is óriási projekt, ehhez a vének engedélye kell, de szerinte azok nem fogják ezt támogatni. Ha nem gond, inkább kívánjon valami mást.
Joe megint elgondolkodik, és azt mondja, szeretné tudni, hogy mi játszódik le a nők fejében, amikor mondanak valamit, de valójában mást akarnak. Ha kérnek valamit és megkapják, miért nem jó az nekik, nem is azt szerették volna. Az igen, az miért jelent náluk nemet....... Egy szóval, - szeretném megérteni őket-.
Dzsinn elgondolkodik, majd kérdez. - Mond az az autópálya 2, vagy 4 sávos legyen -?
Egy átalakított Einhell lombfűrészgéppel. A linkelt galériához képest azóta van pár változás a gépen, de az alap funkcióit nem érinti, plusz világítás, a fűrészlap rögzítő csavarra tettem fatekerőt, meg a műanyaggal bevont gipsz talpat lecseréltem egy güdéreől bontott öntöttvas talpra. Az átszereléskor készültek is képek, amivel frissítettem volna a galériát de egy winyó halál miatt sajnos elvesztek. Ha újból valami miatt szétszedem majd a gépet majd újra körbefényképezem.
Felteszem ide is inkább a macis szemüvegtartó sablonját hát ha mást is érdekelne.
Én bükkfából készítettem. A körmök, a szemöldöke meg a fül betétje juharból készült. Perla vizes dió páccal színeztem a mackó testét. A szeme bükk 8mm-es tipliből készült, az orrával együtt elsőre perla fekete páccal színeztem, de elég kékes színe lett többszöri pácolás után is, így végül fekete alkoholos filctollal ténylegesen feketére színezve.
A sablont A4-es méretben kinyomtatva nekem jó méreteket adott.Aki belevág sikeres elkészítést!
Megnéztem, nálam elküldöttnek látszik, viszont a levelező szerver egy kedves user miatt felkerült spamlistára, ami miatt nem ment át a citromailes címedre sem a levél (mára már valószínű lekerült de a citromail még mindig visszadobja a próbából küldött levelet). Szerencsére a gmail nem törölni szokta ilyenkor vagy visszautasítani, hanem beteszi a spam mappába. Nézd meg a webes felületen a spamek között, ha ott sincs, akkor keresek valami más megoldást hogy eljusson hozzád.
Régóta olvasom a fórumot, és nézem a videókat, de csak most regisztráltam és ez az első "hozzászólásom". Eddig nem volt büdös a tojás. :-)
Ha valakinek Pesterzsébet "útba esik" és tud kocsival fát szállítani (pl. rétegelt lemezt), akkor szívesen társulnék alkalmanként, amikor magának is vásárol. Ezeket bringával már nem tudom szállítani, de nem vagyok hajlandó 10-12 eFt + ÁFA-t fizetni a szállításért. (Ez konkrét adat, a múltkor itt ajánlott online faáruház hozná ki ennyiért.)
Igen, szükséges még tipli vagy keksz használata. Viszont ha ezekkel építed, akkor meg meg minek az excenteressel bajlódni??? Ezeket leginkább a lapra szerelt bútoroknál alkalmazzák, szerintem kényszerpálya.
A viccet már ismertem, és ha valóban "nevelő szándék", akkor aligha értettem félre :P
"Semmit nem lehet megtanítani egy embernek. Csak segíteni benne, hogy rátaláljon önmagán belül."
Be fogom kenni a polcokat kékre. Az asszonynak Pajaci Héra lazurán skálájából ezek tetszettek (egyik sem babakék szerintem):
Lekenem, felrakom, és lesz kék polcunk (nekem mindegy a színe). Ha az asszonynak tényleg tetszik, akkor lesz egy elégedett feleségem, még finomabbat főz, elém rakja a kávét, meg a többi... :)
Ha nem tetszik, és rájön, hogy a kék nem "természetes" megjelenési formája :D egy polcnak, akkor ő is megtanult még valamit az életben, ezzel is több lett. Nekem lesz egy új projektem (polc másmilyen felüleltkezeléssel). Mindenki jól jár.
Valószínűleg nem aktuális. Meg akartam én is venni, de a méreteit nem volt hajlandó elárulni, majd 1 nap múlva azt mondtam, mindegy küldje el, megveszem. Azt válaszolta, nem ért rá rám várni, eladta a vaterán.
Nem. Kb egy óra használatot bírt a talp. Miután levált a lemez sima, és a gumi ahova a lemezt kell illeszteni is sima volt. Kapott mindkét felület féktisztítót, majd Aralditot.
Utána amikor használtam elment majdnem 6 órát, és utána esett szét megint. Viszont most már nem sima a gumi, hanem érdes és látszik rajta a rezgési frekvencia. :)
18 mm-es ragasztott fenyő lapból készítenék kis szekrényt, 45x45x80 cm méretben. Úgy gondoltam, hogy excenteres csapösszehúzóval rögzítem őket, a kérdés csupán az, hogy szükséges-e ezen felül még fa tipli vagy lapostipli kötés kialakítása is?
Illetve ezzel az excenteres kialaktással mennyire lehet pontosan illeszteni az éleket?
Az történt, hogy kiderült hogy nagyon erős vagyok :D
A lábát már nem használom, el van csomagolva. Megmértem, 8 kiló. Az a lemezből csavarozott állvány, mint ami most is szokás, de elég vastag lemezből.
A fűrészből kivettem a csavarokat ami a szekrényen tartja, és kétoldalt betettem a fürdőszoba mérleget. A fűrész, asztalszélesítők, steller, fűrészlap, némi fűrészpor együtt 95 kiló. Szóval lábával együtt 103.
az a derecskei cég az egyik legnagyobb importőr. korrektek. nekem úgy adtak el valamit ingyen szállítással, hogy nyilván a boltban vették le a polcról, rajta maradt az árcédula. és én 10%al kevesebbet fizettem mint a cetlin.
Simán lehet hogy extra akcióban nyomják. Engem maga a cég hívott fel anno, akiktől rendeltem és ők maguk mondták el mielőtt útnak indították volna a rendelést. Aztán nem indították ...
Szia! én kifejezetten elégedett vagyok a náluk gyalultatott cuccokkal. profi gépeik vannak. Szoktam adni kávéra valót a targoncás fiúnak és a műhely vezetőnek is , igyekezz szép anyagot választani és akkor nem lesz görbe. Hibaszázalék persze lehet. A bp x. ker. köztemető közeli telepről beszélek.
Mármint az XC-nek. És mármint ha nem akarsz 3 év garit. Bár most egy másik kereskedő kínálja ilyen olcsón ... az is lehet hogy ők nem kummantanak? (szürkeimport)
A hirdetés XC nélküli. No tolóasztal, no fogantyú oldalt. De amúgy bőven jó az ára. Csak tedd mellé pl. a LUX-ot 133-ért :D
Én sokat láttam a pécsi régiségvásárban, szinte mindegyik nyárfából volt. Egyet vettem is, annak kb. 8-10 centi vastag a lapja, és olyan 60 cm széles lehet. A lába általában valami keményfa, kőris vagy akác, sokszögűre húzva vonókéssel, ékelve van a lapban. Ilyen nagyméretű rönköt könnyebb is nyárfából találni. Ne félj a nyárfától, erre tökéletes, még az unokád is tudja majd használni.
Van valakinek tapasztalata azzal, hogy a Larex-nél milyen minőségben gyalulják az ott vásárolt anyagot? Néhány pallót szeretnék majd venni náluk, de a gyaluláshoz nincsenek megfelelő eszközeim, ezért gondoltam, hogy velük csináltatom meg. Mondjuk nem is elsősorban a felület lenne lényeges, hanem az oldalak párhuzamossága és a sarkok derékszögűsége. Vagy olyan lesz, amilyenek a kiindulási pallók?
Szerintem GTS 10, az egyik képen majdnem kivehető a típusjelzés, és a netes képekkel összehasonlítva is az. Alatta meg egy 33e Ft-os állvány. Ez tényleg jó fogásnak, ha valóban kitűnő állapotú
És mivel ragasztottad vissza? Azért érdekel, mert nekem is elengedte a 115-ös korong a gumit. Rendeltem másikat, de megvan az eredeti, ha lehet megragasztanám. Az Araldit nem volt tartós.
A papírt rányomtam a talpra, tépőzár megfogta, elkopott a papír, le akartam cserélni, de olyan erővel tartja a tépőzár, hogy a kb. huszadik letépéssel együtt lejött a tépőzárral együtt a gumilap is a vasplatniról.
Bazierős ragasztóval kellett visszaragasszam rá, mert állandóan letépem a papírokkal a gumit!
A csiszoló marha jó, nagyon szeretem, jó lappal húzza lefele az anyagot és ami meglep, hogy alig porol, ebben nagyon jó és ezért szeretem is használni, Dremel porol rendesen, igaz mivel gyengébben hozza lefele az anyagot nem vészes, de a környéken minden tiszta por lesz :D
Én Bosch lapokat vettem a karácsonyra "kapott" excentercsiszolóhoz (Metabo FSX 200) és bár nem sokat használtam, de eddig meg vagyok elégedve velük. A géppel is és a lapokkal is.
Papírban a hiba, nem a gépben szerencsére (2 napos gépnél már csak nem gond). A hozzá rendelt papírok a szutyok minőségek (Fetis félét ne vegyetek), már szinte a legelsőt is úgy ledobta, hogy öröm volt nézni, repülés után már semennyire nem tapadt, új ki, az tapadt 5 percig. A hülyeség, hogy ez a 80-as papír, ugyanabból a típusból a 120-al nincs gondom, de minden levételnél érződik, hogy nem egy hosszú életű.
Jött kicsiny országból is pár papír, no az kb ugyanazt tudja, de legalább negyed annyiba se került :D Jobban mondva bekapcsoláskor megmozdult, utána nem repült, de levételkor már bolyhos volt... Nem szabad levenni :D
Fogok venni makita papírokat és kész, de előbb elhasználom ami van, majd utána.
Nekem is eldobálja az excenter a papírokat, de minthogy régen nem csinálta, én a gép felőli oldal tépőzárában látom a gondod. Le kéne cserélni.
És ha már csiszolgatunk-
kaptam egy jó régi méretes vibro csiszolót, de oda van a szivacs a talpán. Milyen könnyel elérhető dolgot ragasszak fel szerintetek? Vékony tornázós polifoam jó lehet? Parafa lap? (Papír rögzítés csíptetős.)
Szerintem ehhez tölgy-bükk-gyertyán bármelyike jó lehet.
Tölgynél van, akinek nem tetszik, hogy relatíve csersavas fa, és hogy ez nem jó a húsnak.
Na persze ne csertölgyből készüljön, de ha hordónak jó, pedig ott a borba, pálinkába sokkal jobban beoldódik, mint egy malac bontásának idején, akkor szerintem bontóasztalnak is jó.
Nekünk apám ötven éve tölgyből vágott vágódeszkát, és soha semmi bajunk nem lett soha.
Nagyon kemény fa, és erősen ellenálló is, én ebből készíteném. A bükk szerintem jobban kopik majd, a cserrel pedig az az ellenérzésem, hogy azt megmunkálni nagyon fel kell készülni. Az nem szimplán kemény, hanem rendkívül szívós, ellenáll mindennek, belefullad a szerszám, koptatja ezerrel, kiveszi az élét.
Azzal nagyon megkínlódnál, már a rönk felvágatásánál elküldenek majd a francba a fűrésztelepen :)))
Próbáltam egy olyan topicot keresni, ahol fával foglalkoznak, remélem jó helyre írom a kérdésem.
Tehát az érdekelne főként, hogy milyen fából készítették régen a Ha(k)stokot? Szeretnék egyet csináltatni, csak előtte egy szép rönkre lenne szükség. Olvasgattam több oldalon, ahol keménység, szárazsúly alapján rendszerezték a hazai fafajtákat puha, közepesen kemény illetve kemény csoportokba, de sajnos nagyon sok eltérés volt oldal és oldal között. Amit sok helyen láttam a gyertyán volt, mint igazán kemény fa, igaz a tartósságáról nem tudok sok mindent. Ti mit ajánlotok, melyik fa lenne megfelelő erre a célra? Kemény, tartós fa legyen. Családban hál istennek megoldható a rönk beszerzés (fakitermelő rokon), így annyira még az ára se vágna földhöz, és egy szép rönkhöz is hozzá tudnék jutni. Természetesen egy igazán tartós darabot szeretnék készíttetni, hogy azt még pár generáció tudja használni (már ha fogják a jövőben)
Persze tudom sok előnye van, pláne, ha oldalra döntöm és 90 fokban tolom a lécet neki :D
Így is sokkal több eszközt halmoztam fel, mint aminek értelme van nálam, de hát a kényelem és idő nagy úr ám :D
De most elszöszöltem szépen gérvágóval, nagyon pontos lett, asztali fűrészt is végre belőttem szépen, Freud lappal nagyon szépen dolgozik enyhén fogalmazva, más kategória, mint a Bosch lap volt.
Van pontos stellerem, de ne akard látni hogy néz ki, mert kiakadsz, csináltam jó elszívást asztali fűrészhez (ezt se akard tudni milyen hihetetlen munkát feccöltem bele xd)
Szóval szép lassan összeáll végre minden, ami nekem kell otthon, de már most látom, hogy kevés a helyem úgy, hogy kocsival bent szeretnék maradni a garázsban. Nem úszom meg az állandó pakolásokat :(
Remélem hosszú távon megmarad a napi 10 órás munkarendem (vagy változik napi 11-12 órára) és akkor megmarad a sok szabadnap az alkotásokhoz :)
Gérvágó elszívását meg tudtátok oldani? Vagy csak engem szivat a gyári elszívó része, ami por még nem ment át :D
Igen, multigép, de abból egy nem gyenge kivitel (270W), tényleg jól pörög.
Sima deltám még nem volt, ezt nagyon szeretem, mert még ha össze is raktam már valamit, még úgy is könnyen lehet vele csiszolni, míg excenterrel már nem :)
Edigitalban jutottam anno hozzá 22000-ért, de azóta se kapni ennyiért (tutira rosszul volt árazva :D). Viszont porelszívása felejthető :D
Excenternél meg folyamatosan szórakozok a lerepülő papírok miatt, ami nem a gép hibája, hanem a gyenge minőségű papíroké :D De hogy milyen messzire ki tudja lőni a mocsokja az vmi hihetetlen :D
Tegnap meg körfűrésszel lövöldöztem ki a 10x10mm pálcákat lécből. Végén jót röhögtem hány méterre képes kilőni a fűrész ezeket :D
van egy nulladik tanacs. ne felj durva papirt hasznalni. a kezdok alapveto hibaja, hogy 120as papirral akarjak eltuntetni a furesznyomokat. 80assal kell kezdeni, vagy ha nem eleg akkor 60assal. es kellenek a lepcsofokok, 80-120-150. nem megy maskepp.
Nekem van egy Metabo excenter, nagyolásra azt használom (ha lusta vagyok gyalulni, no arra is :D, durva papírral teszi a dolgát szépen), van finom papír is, de azt kevésbé használom vele, mellette meg egy Dremel mm40, durva papírral is meglepően jól dolgozik, de azt a tempót nem tudja, mint excenter, azért csodák nincsenek, de jó papírral anno megvoltam excenter nélkül is. Viszont finomításra sokkal jobb ez a gép, mint excenter, ezért is álltam erre a folyamatra át.
Így először átmegyek excenterrel, majd rezgővel 80 majd 180 papírral és nagyon finom felületet kapok.
Anno megbántam a dremel mm40-et, most már nem így látom, nagyon is bevált a masina.
A rezgőcsiszoló tudja a legkevesebb anyagot leválasztani a fáról, akármilyen gagyi vagy neves gyártótól van. Igazából finomításra érdemes használni, nekem pl. nincs is olyan. Az excenteres, de különösen a szalagcsiszolók jóval nagyobb hatásfokkal dolgoznak. A legsokoldalúbb az excenteres, mert attól függ a működése, mennyire szorítod rá az anyagra. Lehet vele vadabbul és finoman is dolgozni.
Ilyent lehet kapni időnként a német zöldségboltokban is 8.000 Ft körüli áron. Nekem egy lidlis van, szerintem meglepően jó, de nemrég vettem egy akciós Metabot 20.000 Ft alatti áron. Még nincs összehasonlítási alapom, csak kipróbáltam. Vannak persze jóval drágábbak is, a pénztárcádnak megfelelően válogathatsz.
Időnkénti otthoni barkácsolásaimhoz leginkább lécek lecsiszolásához, felületkezeléséhez keresek megfelelő csiszológépet. (Nem ipari mennyiséghez:-) Egy noname rezgőcsiszolóm van, amivel nem vagyok megelégedve. Mit javasoltok: egy drágább rezgőcsiszolótól várható jelentős javulás?
Ami nyilván szóba jön még, az az excenter, vagy a szalagcsiszoló. Melyiket javasoljátok?
-Bocsi, ha esetleg nemrég volt ilyenről szó, lehetetlen ennyi hsz-t végigolvasni.
USA-ban állítólag forgalmaznak zöld és lila ketcupot is. Azok is természetes színek, hiszen van pl. ilyen virág, de nekem valahogy ketcsuphoz nem illik. Minden szín természetes, de én inkább piros paradicsomot kérek, nem ételfestékkel, és a bor se legyen kék. :) A kék fa sem mindenkinek nyerő.
Bár nem tudom, mit pofázok itt, az egyik kedvenc fám az amarant, az meg éppen lila. :))
Bevered gugliba hogy babakék festék, hát kapsz mindenféle verzióban (akril, spré, művészellátóban, stb). De ezek "takarósak". Itt meg rendkívül hasznos infóként, a monitoron hogy keverd ki :D
Nem nagyon látom más esélyét, minthogy kék+fehér óvatos hozzákeverése, valamilyen - de inkább vékony - lazúrfestékből. Ügyelve persze hogy legalább az oldószer (víz vs hígító) ugyanaz legyen a két festéknél. Mert lehet hogy egy adott márkából nem lesz mindkét szín. Pl a linkelt oldalon nincs fehér vékonylazúr. Se vizesben, se a másikban. De itt pl van. Ez szintetikus hígítós. Ez itt meg vizes fehér lazúr. Persze hogy kék nincs belőle :D
A színminta az lehet hogy jól jönne ilyenkor, de milyen fán? Másképp látszik az adott szín tölgyfán, fenyőn, bükkön, monitoron. /súlyosbításnak: egy nő fogja a színmintát tesztelni, és az azért kemény menet lesz/.
Köszi. Erről nem találok normális leírást. A mintákból gondolom, hogy fára való, de hogy milyen előkészítést, rétegrendet igényel, arról semmit. Nem úszom meg a festékbolt látogatást.
Ha nem valósítható meg minden feltétel, akkor új tárgyalási helyzet lesz. Festeni nem akarok, mert az takar. Kell lennie valamilyen pácnak, színezett lazúrnak/lakknak, ami nem takar.
Természetesen mindent megpróbálok, ahogy eddig is megpróbáltam :)
Tudod, hogy van ezzel a "természetes" fogalommal. Azok után, hogy valami bekerül a fűrész meg gyalu alá, és egyenes, meg derékszög lesz, már elvész a természetessége, mert hogy az emberen kívül semmilyen élőlény nem ragaszkodik ezekhez tudtommal.
Én megkérdeztem, hogy milyennek örülne, milyen tetszene. Ha megmondja, és csak azért sem úgy lesz, akkor minek kérdeztem meg?
Én úgy vagyok vele, hogy már nem ragaszkodom a klasszikus, szokásos felületkezelési megoldásokhoz, így belemegyek megvalósítható kompromisszumokba. Ezt próbálom most körbejárni tapasztalat híján.
a ferde vágás miatt nekem olyan is van, ahol igazi szembe kellett menni. na azt nem komálta. kettő lett amit megtépett, a többi egész jó lett. profilos csiszolóval kellene utánna csiszolni.
a szeszes pác ilyen kis darabokra nekem bevált. az a lényeg, hogy nem száradhat meg a cucc. valami kis edénybe beleteszem, és lögybölöm hogy az egész ázzon egyenletesen, aztán kiveszem és lecsorgatom. most ezek nem lettek tökéletesek, mert lusta voltam felmenni egy fagyisdobozért, amit lent találtam, abba meg nem fért bele rendesen az egész fogantyú egyszerre.
...közben utánajártam, és nincs olyan szabály, hogy biztonsági okokból lakáson belül ne lehetne az egyik szobát L1 másikat L2 fázisra kötni, fölöslegesen aggódtam emiatt.
Bükk táblák éleinek lekerekítését majdnem feladtam, a hosszanti élek jól mentek, de keresztirányban nem nagyon találtam meg a középutat a "rojtos" és az "égett" között, a konyhabútor frontok egy részére nézve ma is hallom az elkeseredett sóhajtásaimat. (át is fogom cserélni az összeset, nem vált be a táblából készített bútorajtó.)
Szeszes páccal régen próbálkoztam, de nem találtam megoldást arra, hogy ahol kicsit bővebben vagy két rétegben került a pác, ott sokkal sötétebbé vált a szín. Aztán inkább megittam a maradékot (dehogy ittam, ez csak vicc. haha.)
azért lett színes, mert ahogy elkezdtem használni, rájöttem hogy 8 fiók egymás alatt már sok ahhoz, hogy lendületből tudjam melyiket akarom kinyitni. négynél még tudom mi van az alsóban, felsőben, másodikban, harmadikban. de 8 közül a harmadikat vagy a negyediket kapásból eltalálni már nem olyan gyors. így bízom benne hogy kialakul a kötődés, hogy facsavarok a felső pirosnyelűben, és így tovább.
Belekever egy kis fehér színt, hasonló festékből ...? Szerintem ki lehet kísérletezni a házasságmegőrző megoldást :)
Én még csak "bevándorló-görög" helyeken voltam, de a kék szín általában véve tetszik. És szerintem kis kísérletezéssel összehozható amit torony és a párja akar.
én vettem zöld vékonylazúrt, az eléggé zöld lett, fenyőn is, bükkön is. háromfélét vettem, szóval van háromféle zöldem (xyladecor, ez sápadt zöld, jedynka, ez nagyon ütős zöld, aztán tikkurile keverőgépes üzletben próbáltam kevertetni a xyladecorhoz hasonlót, de egy harmadikfajta zöld lett).
Már leírtam itt is, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: nekem is lenyúlták már a bankkártya adataimat, nem lehet tudni, honnan. A bank hívott fel, hogy mi is van, mert nem volt annyi fedezet a számlán. Szerencsére olyan kártyát használok a neten, amin direkt nincs sok pénz sosem, csak erre van.
Sokféle megoldás van, de azt mindenképpen meg kell fogadni, hogy nem szabad egy sok pénzt tartalmazó bankkártya adatait a netre kirakni.
Pont mostanában volt egy cikk a kártyaszám lopásokról, elképesztő üzlet. A megoldás az internetkártya, de gondolom ez nem újdonság.
Én is kapok naponta PayPal-szerű figyelmeztető leveleket, hogy blokkolták a hozzáférésem, de ide meg amoda kattintva vár a megoldás. Anyád.
Más : egy külföldi fórumon feladtam egy hirdetést. Jelentkezett egy fickó az USA-ból, hogy érdekli a cucc. Megadtam az e-mail címem, hogy egyszerűbb legyen a kommunikáció. Válaszban azt írta, klikkeljek az általa megadott linkre, hogy ugyanarról a cuccról beszélünk-e. Ez már gyanús volt. Klikkeltem. Az volt a bukó, hogy az eredeti fórummal teljesen megegyező kinézetű, de más www című belépési oldal jött be, csak épp az igazi oldalon automatikusan bejelentkezik a böngészőm, itt meg nem. Szóval ha nem figyelek, akkor megadtam volna neki az adataimat, amivel ő simán eladhatott volna nem létező cuccokat.
Az a szitu h évekkel ezelőtt - már azt sem tudom mit - vettem valamit PayPalon keresztül, amit csak azon keresztül lehetett. Azt tudtam/láttam hogy a PayPal nem egy sufnituning cég, inkább egyre több semmint egyre kevesebb cég köt vele szerződést. Ezért az "apróbetűs" nemigen érdekelt.
Annyira régen volt hogy mikor tegnap beléptem egy kb 2 éve lejárt kártya volt linkelve, ezért kellett a mostanit is beregisztrálni.
Most is át lehet állítani a paypalban a valutaváltási opciót, csak kicsit el van dugva. Érdemes ezt elovasni, és megcselekedni, amit megkövetel az ész, no meg a pénztárcánk. Volt, hogy 326 Ft-os árfolyamon akart nekem €-t váltani.
Szia, ha bogi93 esetleg más York/egyéb satu érdekli, akkor én had kérjek már egy típust? Ugyan tavaly építettem két csaposat de egy másik is jól jönne. Köszönöm :)
Ezért sem kapja meg a kereskedő a Paypaltól a pénzét azonnal. Csak annyi infót kap, hogy a pénz megvan, a vevő nem kamuzik, kifizette. A kereskedő csak 45 nap után akkor kapja meg a pénzét, ha a vevő nem tett ellene feljelentést a Paypalnál. Ha tett, és bizonyítani is tudja, hogy rászedték - mint például én kétszer is -, akkor a paypal visszaadja a pénzt a vevőnek, a kereskedő pedig hoppon marad.
ez elég jó rendszer arra, hogy kiszűrjék a csalókat.
Lehet Így van a dolog és lopottnak tekintik a kártyát. Vejem rokonai minden nyáron jönnek mo.-ra USA -ból. Igaz pay- palon kersztül de mo-on szoktuk fizetni előre utalással az amazonos rendelést amit USA-án belül ingyen szállítanak és a rokon átrepül vele. Szerintem Pacman rendelésével sem lesz gond.
Én a Paypaltól kaptam egy levelet (rá vagy 1-2 hétre, hogy regisztráltam) amiben figyelmeztettek, hogy az ő nevükben írt ilyen-olyan mailek 90%-a (nem elírás - ők mondták) tehát a 90%-a kamu.
És csatoltak egy listát, amiben felsorolták, hogy mik azok az adatok, amiket ők soha a büdös életben nem kérnek mailben - és nem is fognak soha, ezután sem.
Egyébként igazuk volt - mert rögtön a regisztrálásom után kezdtek bombázni mindenféle "érdekes" úgymond "pay-pal" -os levelekkel.
Nagyjából mind arról szólt, hogy "Valakik meg akartak engem hekkelni - de van megoldás, nyugi!" - de ahogy látták hogy (főleg a hivatalos figyelmeztetés után) még friss-verébként is szarok a fenyegetéseikre - kb. egy hónap után leálltak ezekkel a nyájas üzenetekkel.
"Akkor ezek szerint a paypal nem adja át nekik h kinek a kártyája van náluk beregelve, amivel fizetnek?"
Nem az a lényeg. Hanem hogy a bankoddal a paypal lesz kapcsolatban, nem a kereskedő. Ha gond lesz a tranzakcióval, szopjon a paypal, az a kereskedőt nem érdekli. Ha direkt a kártya elfogadás, akkor a bank a kereskdőn kéri számon a dolgot.
Szerintem átadják és van olyan eladó is, aki csak a Paypalban regisztrált cimre szállit.
Egyébként régebben lehetett választani, hogy a PP, vagy a bankod árfolyamán veszed az adott külföldi pénzt. Előbbi jellemzően drágább.
(+1 info: az OTP az ilyen 'egyik pillanatban itt, a másikban a világ másik végében vásárolok kártyával' szitukat figyeli és nem is engedi végrehajtani az utóbbit.)
És ha majd később érdekel élezhető kés meg ékléc: páran összefogtunk és rendeltünk Angliábólilyeneket, és ha tényleg beválnak ... generátoros írta hogy itthon 50 felett van egy ilyen páros (már ha nem akarsz buherálni az egyéb, itthon kapható, olcsóbb de nem "belevaló" késekkel, éklécekkel).
32 ropi körül jön ki úgy, hogy a PayPal elég rendesen megmérte a font/HUF árfolyamot .../meg úgy hogy a késes eladó ad 10%-ot ha 3 pár vagy felette rendelsz, meg persze úgy hogy hugom hazahozza a cuccot... de lassan mindenkinek lesz egy rokona/ismerőse Angliában/Írországban :-)/
Mondjuk az ékléces webshop (ld. link) érdekes állatfaj ... elhajtott elsőre, közölvén hogy a VISA kártyát kiállító ország (!!!) náluk blokkolva van Elsőre kártyával akartam fizetni, de szállítási cím in UK -> nem egészen értettem a logikát, miért bántja őket hogy egy magyar VISA kártyával akarok ELŐRE fizetni. De aztán a PayPal-lal megkerültem a problémát.
én sem az ujjamból szoptam hogy 500euró körül lehet venni osztrák/német használtat :DD
csak ugye 450euró, el kell menni érte, kés ki tudja milyen, netán valami hiányzik, 20éves. van hozzá hosszlyukfúró, ami jelentős, de mire használható, simán mondjuk 170be van, és még mindig egy használt régi cucc.
akinek hc260 gyaluja van, megmérné nekem a magasságát?
1. milyen magas a padlótól az asztala
2. ebből mennyi a lába. tehát ha saját szekrényt akarok alá készíteni, az milyen magas legyen hogy a teteje ugyanott maradjon?
számolgatom, hogy lecserélem a kis kínait. nem egyszerű döntés. ebay és hasonlókon egy 20éves zöld electra beckum 500euró körül. nagyritkán itthon is van eladó, inkább többért. egy piros einhell vagy kék güede már 220ezer körül. akkor már a metabo 280ért nem annyival több, és az garis, neves, bolti új.
Ma a szokásos heti nagybevásárláson voltam a Tescóban. 3090 Ft-ért vágják az ember után az akkus fúró-csavarozót... ennek nem bírtam ellenállni. Persze nem Li, csak NiCd akkumulátoros, és 9,6 V-os. De egész jó. A minőségről alkotott kép összességében egyáltalán nem rossz. A gyorstokmányba fogott fúró nem kóvályog, ereje van neki, és a kidolgozás minősége is egész elfogadható (pl. nem sorjás, jók az illesztések). Az egyetlen gond az lehet, hogy az egész kemény műanyag, ami valószínűleg törékeny. Meg az irányváltó viszonylag nehezen jár.
Nem tudom, minden Tescóban akciós-e, vagy csak az itteniben (Bp., Pesti út), de gondoltam, hátha érdekel valakit.
Valszeg csak ez a bajod, nekem is volt ilyen mókám :)
Ráadásul az u-s lap vékonyabb is befogásnál, az 1mm, a t meg 1.1mm
Csak azért írom, mert engem megszivatott :) Igaz, t-ből nagyobb a választék, de van nem kevés u lap is. Bosch lapot sikerült vennem pl u-ból, ami jó minőségben is vág.
Egyenes vágás meg dekopírral, ráadásul vezető mellett esélytelen. Én is próbáltam, nem erre való. Lehet egyeneset vágni velük, nagyon lassan és nem a "célzókát" követve, hanem folyamatosan a kést bámulva. Nekem ez majdnem kicsukva a fantasztikus szemem miatt (közelre, egy helyre koncentrálva mászik a fókusz, pia nélkül sokat látok időnként :d):D
Inkább csak kettővel számolj, max hárommal. Amikor tologatod a padlón, nagyon sokszor csak kettő, vagy három kerék fut a földön, mert a padló nem tökéletes sík. Néha pont ilyen helyeken még ugrik is a kerék valami koszon, göcsön, kis kavicson, ami kiáll a betonból.
Ha leterhelnéd a 240 kilóval, jó eséllyel egy ilyen akadásnál törne ki a kerék.
Gondolj bele, hogy a síma kis pöcs-műanyag bútorkerekek - pl. amik a guruló-székek alatt is vannak - azokat adják ki 35-40 kiló teherbírásra.
Mert ugye az 5 darab kerék biztonságosan ki kell bírjon akár egy 150 kilós hízót is - főleg, hogy néha nem egyenletesen oszlik el a teher az 5 darabon.
Amit te vettél, az a támolygó, műanyag bútorkerekekhez képest egy igazi Herr Kulesch :-))))
Hej komám a csiki pityókánál nincs jobb a világon mondta az öreg székely ami most már rég nem igaz. Jött egy kinai a társuláshoz hogy megvegyen 50 tonna pityókát csipsznek.Ezek gondolták lekenyerezik a ferdeszeműt. El es vitték vendéglőbe vettek neki rendruhát s meghordozták a környéken. Aztán mikor gondolták jól meg van puhulva mutatták a vermet .Na itt a pityóka erről lenne szó. A sárgabőrü elővette az aktatáskát egy pityókába belészúrt egy ,,tűt,, s már látta is a laptopján hogy nem felel meg ( túl sok vegyszer) s az üzlet elmaradt.
Szóval a pityókától nekem is fáj a térgyem , viszont a börbécshúst azt szeretem . Akár aragázon sütve is de tárcsalapon az igazi.
Akkor 240 kg a teherbírása a négynek. Simán fölszerelhetném a nagy körfürészemre. Régen bírtam húzigálni de egyre nehezebb . Láttam emelőszerkezetet beépítve amivel egy kisgyerek emelgette a gépet. Működés közben pedig a talpán feküdt. Meg kell keressem.
Illetve kaptál egy alternatív javaslatot is pajacitól az éteren át... :)
"Feketefelhőnek üzenem, hogy a polifoamot keresse nagy gurigában. Az 1,5 centis 1 méter szélességben 1800-2000Ft/métere. Kiteríti, alszik rajta és lapos marad."
A macis szemüvegtartó sablonját az itteni adatlapodon található email címedre megpróbáltam elküldeni, de csak a mailer daemon irt vissza, hogy a küldő szerverem IP címe blokkolva van, van esetleg más email címed ami nem citromailes?
Honnan vehetnék olyan 3-4-5 cm vastag, keményebb szivacsot vagy hasonló anyagot, amiből szerszámtároló betétet tudnék csinálni a fiókokba? Olyasmire gondolok, amiből kivágnám a szerszám alakját és nem csak egymás hegyén-hátán hemperegnének.
Elejétől fogva gyüjtöttem az Ötlet mozaikot. Elsőben volt egy felnyitható tetejű kutyaház azt meg is csináltam volt. Aztán meghalt a főszerkesztője és a szinvonal minőség kezdett esni. Nemsokára már a új ujság pappírminősége se volt a régi és kezdték ismételni magukat. 50 példánynál megszüntettem az előfizetést.
A sárkányos várad pöpec lett a szemüvegtároló ugyszintén. A szemüvegtárolóról van kinyomtatható szabásmintád?
Dicsekednék kicsit: a tegnapi napon megjelent Ötlet mozaik újságban közzétették a még tavalyi évben az Ötletmozaik - Praktiker Barkácsbajnokságra beküldött Sárkányos lovagvárat, amit a Lányom születésnapjára készítettem.
Meglepődtem amikor a szerkesztőségből jött email, amiben kérték a postacímemet a tiszteletpéldány elküldéséhez, ez a mai nap meg is érkezett :) Megtiszteltetés hogy a csemetémnek készült játékot méltónak találta a szerkesztőség az újságban megjelenni.
Én is nemrégiben vásároltam, barkács céljaimra tökéletesen megfelel, édesapám is használta egy keveset, ő is pozitívan nyilatkozott róla, azt a 8000-et megérte.
Dekopírfűrészem van, de egy 15 éves darab és nem kapok hozzá lapot, olyan a befogása. Valamennyire be tudom fogni, de egy nagyobb szorulásnál rendszeresen kiesik. Vennem kellene már valami normálisat. Ja és egyenesen sem tudok vele vágni... :)
Végül is maradtam a körfűrésznél, két lapot elvágtam, ami most sürgős volt. Itt-ott leszedte kicsit a jó oldalát, de nem vészes, a szegő tényleg sokat takar. Ha nem fektetem rá, hanem megemelem a hátulját, akkor egész szépen vág.
Túl sok Matyis videót néztem s hirtelen felindulásból vettem egy levegős tűzőgépet. Igazából csak az aldiba akartam elmenni vegyek kerejeket s porleválasztóhoz.
Az asszony valamiért nem akar beszélgetni megint.
Amúgy adhattak volna pár nyűves szeget a szemüveg helyett próbáljam ki legalább.
Szuperlatívuszokban mesélek róla. Illetve összehasonlítani tudom a Bosch PTS10-el, mert azt cseréltem le a DeWaltra.
Először is, az alábbiakban sokszor fogom bántani a Boscht, elnézést kérek azoktól, akinek az van, nem őket bántom, hanem a tapasztalataimat írom, ami az is lehet, hogy egyedi eset.
1. Bosch - Függőlegesre állítani a tárcsát nem egyszerű. Vinkli, mérés, tekerés, szorul, megugrik, átugrik. Kész. Később 45 fokra állítani ugyanez. A legnagyobb gond, hogy ezt minden állítás után újra kell beállítani.
DeWalt - a 90 foknak és a 45 foknak is van egy beállító ütközője, azt egyszer beállítod, utána csak nekiütközteted. Egy másodperc. És ugyanoda állítod vissza.
2. A fűrészlapot a vezető sínekhez a DeWaltnál be tudod állítani nagyon pontosan párhuzamosra, a Boschnál nem találtam ilyen lehetőséget.
3. Ha már a sínek: a Boschnál nagyon vékonyak semmivel nem kompatibilisek. A Dewaltnál a szokásos (szabvány) 19mm.
4. Steller - Na ezt ne is említsük egy lapon szinte semmelyik más géppel. A DeWaltnál elől-hátul egy összehangolt fogaslécen fut a steller, baromi pontos, a leolvasása is. Szinte élvezet állítgatni. (Mielőtt GPS helyeselne - a stellerre gondoltam!)
5. Bekapcsoló gomb - Boschnál asztalbaépítés után keresgélni kell és lehajolni, hogy "vészleállítsd". A Dewaltnál a térded szinte hozzáér.
6. A porelszívás nagyságrendekkel jobban működik a DeWaltnál.
7. A hasítóék - na ez megint zseniálisan egyszerű a sárga gépnél. Egy bowdent meghúzol, és kiemeled. Vissza ugyanez. A Boschnál villáskulcs, meg egy kis ügyeskedés.
8. A Bosch szebben indul, halkabb - a DeWalt nagy ugrással, hangosan.
9. A Boschnak van gyári tolóasztala a penge baloldalán. Ez remekül használható, nálam nem is kotyogott.
10. Ha a penge mellé beesik egy kis falemez, az a Boschnál ki kell operálni, a DeWaltnál csak egy mozdulat.
11. A DeWalt kétszerannyiba kerül, mint a Bosch.
Biztosan kihagytam dolgokat, ennyi ami nekem a két gép kapcsán bennem nyomot hagyott.
Sötétben gépeltem, közben dolgozok is, az előforduló melléütések és hibák miatt elnézést kérek.
Az Unimaxot emliteni csak költői léhaság volt. Meg azt illusztrálandó, hogy 'akár még azt is megveheti', ahhoz képest, hogy pepecselne ezekkel a csonka gurigákkal :-)
Dekopír. Egy-két jó lappal. A hátlap legyen fölül amikor vágod. Egyébként meg a szegélyek betakarnak annyit amit kipattog, még akkor is ha a színe van felül vágáskor. (80m2 tapasztalat)
"sajnos 3 éve egy orvosi műhiba miatt a felhők fölül néz le ránk"
Uhh basszus, erre nehéz mit mondani ... :-/ Gondolom nem lövök nagyon mellé ha azt mondom, visszaadnál minden kütyüt ha visszakapnád a párod. Én sajna nem mondhatom el hogy nem dohányzok, és nem iszok ... de én is sok mindent másképp csinálnék. Mondjuk ha mínusz 6 évig visszamehetnék ...
Ezek az Incra cuccok tényleg a csúcskategória lehetnek, majd számolj be hogy szuperálnak. Én (is) kíváncsi vagyok rá :)
Sokat? Van erre célszerszám, olyasmi mint a karos lemezolló, de persze, ha csak egy-két darabot, akkor biztosan nem éri meg megvenni. Esetleg kölcsönözni?
- a Wolfcraft Tecmobil-hoz hasonló valamit keresek (vagy éppen ezt, ha ez jól használható)
- milyen levegős szegbelövőt/kapocstűzőt ajánlanátok kisebb asztalos munkákra, ház körüli dolgokra?
Van egy elektromos Parkside, ami jól működik, de annyira kell nyomni biztonsági reteszt, hogy a munkadarab elmozdul, mielőtt a szeget / kapcsot belövi.
Laminált padlólapot kellene hosszában elvágnom. Van körfűrészem, de jó lenne, ha nem cincálnál szét a szélét, gondolom ezért valami apró fogú fűrészlap kellene bele. Létezik ilyen? Esetleg flexkorongban van ilyen? Tudom, az meg túl gyors fordulatú...
Kersztbe fémfűrésszel dolgoztam, az ok, de hosszában nem tudom vele a lapot vágni.
Hú, hát mit írhatnék. Nagyon sok Youtube-os videót néztem meg, olvasgattam a pdf leírásokat, az biztos, hogy nem ácsmunkához valók az Incra termékek. Ezzel persze egyáltalán nem az ács szakmát akarom bántani, hanem a méretekre gondoltam. A gérvágójuk, a steller, minden reprodukálható pozícióba állítható. Ez az egyik, ami nagyon tetszik. Ez alatt azt értem, hogy például, szegmentált tálhoz beállítok egy 36,7 fokos szöget (egy mozdulat az egész), és egy 42,7mm-es hosszt, aztán levágok mondjuk 50 darab részecskét, majd áttérek más méretekre, és ezután eszembe jut, hogy még kellene 2 darab az előzőből, akkor egy, azaz egy mozdulattal vissza tudok oda állítani mindent. És digitális pontossággal áll be minden. Úgy értem a digitálist, hogy nem analóg csúszkák vannak, mint pl. egy tolómérőn, hanem egy tized milliméteres ugrások. Recés a sín. És utána, ha ez sem elég, akkor két rece között már tudsz finomhangolni analóg (folyamatos) módon.
Ilyen a tolóasztaluk, és ilyen a gérvágójuk is, ezek már megvannak. A tolóasztal aján a vezetők, amik az asztal két hosszanti nútjában csúsznak, azok finomhangolhatók, vagyis egy ici-pici kotyogásuk sincs és mégis könnyedén csúsznak. Nem fából, ami "izzad", bedagad, szálkásodik, megszorul, stb. Úgy gondolom, ezek a fenti tulajdonságok egyszeri beruházást igényelnek, és utána sok bosszúságtól kímélnek meg, és sok-sok örömet okoznak.
(Mielőtt megkérdeznétek, hogy "és mit szól mindezekhez az asszony" - sajnos 3 éve egy orvosi műhiba miatt a felhők fölül néz le ránk. A nyugdíjas éveinkre spórolt pénzünk egy részét azóta a hobbimra költöm. Nem iszok, nem dohányzok.)
De gondolkodtam rajta. Sőt ez volt az első gondolatom. Csak akkor nagyon nehéz lesz a fűrészt és az asztallapot valamint a síneket síkba, párhuzamba állítani úgy, hogy semmi ne mozdulhasson el egymáshoz képest. Viszont ha a fűrészhez rögzítem, akkor akárhogy elmozdulhat, vele együtt mozdul a sínrendszer is, és marad minden tizedpontos beállítás.
De most, hogy Te is megemlítetted, megint elgondolkodok, hátha mégis meg tudnám oldani.
Ha valakinek lenne rá ötlete, vagy elképzelése, nagyon-nagyon hálás lennék egy skiccért.
És akkor bekerül az asztalba, de ezt az incrát, így akár az asztalhoz is tudnád rögzítani, azzal pedig hosszabb lenne a használható párhuzamvezető is és maga az asztal is.
Nem gondolkoztál ebben?
mert azért ennek a fűrésznak nem túl nagy az asztala, ha jól gondolom.
5-6 éve még minden sokkal olcsóbb volt náluk. Akkor nem nagyon számított a drágább szállítás. Akkor még havi akciók voltak. Nem nagyon volt olyan hónap hogy 4-5 tételt ne vásároltam volna. Nagyon felmentek az árak!!
Majdnem 100%-ig biztos vagyok hogy ez nem a ToF sara.
Azt hiszed mondta az uni hogy "te barom, ha már nem akciósan veszed tőlünk Tritont, meg még hozzápakoltál 1-2 dolgot, hát kivitetjük neked mondjuk félpénzért/ingyen" (előreutaltam ráadásul). A legtöbbet ekkor fizettem a szállításért.
ez baromi vicces. olvassák a fórumot. írtam hogy vicces hogy dupla annyiba kerül náluk a szalagos szorító, mint a stanley a sarki boltban, erre leakciózták.
" Én azt hittem, az Uni-max-os cuccokat Csehországból szállítják ide. Már csak azért is, mert feladás után
2-3 nap, amíg megjön. Ez magyarázhatja a magasabb szállítási díjat. "
Önmagában nem. Volt velük anno vitám, akkor az derült ki, hogy (vagy Szlovákiából, vagy Csehországból jön az árú, de hol az egyiket, hol a másikat állították) kamionnal hozzák a hazai központba és onnan szállít a ToF. Azért hosszú a szállítási idő, (ami inkább 7-10nap mint 3) mert akkor indul a kamion, ha megtelt, vagy hetente egyszer. A kamionos szállítás költségeit az áraikba kellene beépíteniük, ami az árakat nézve valószínűleg benne is van.
Szerintem az unimaxtól akkor érdemes vásárolni, ha azt máshonnan nem lehet beszerezni és éppen akciós, vagy akkora (akciós)tételt, amiben már a szállítási költség fajlagosan nem számottevő.
Igen, a textúra az oka, nem így lesz. Egyébként pedig gondolom kikövetkeztethető, hogy a "lyukba" megy az asztali körfűrész, a két vájatba pedig a steller első hátsó sínje fut. Majd... Ha megérkezik. Egyébként ez Pacman "bűne"...., haragszom is rá emiatt :-)
Én nem szeretném, csak elmélkedtem. Anno 3-4 éve kellett valami, amivel össze tudok fogatni elég nagy dobozokat a ragasztáshoz. Nálam végül az lett a megoldás hogy a cégnél a kabineteket úgy csomagolták, hogy az élekre igen erős L-alakú karton került, ebből vágogattam és spanifereztem. Ez már elég volt ahhoz, hogy ne nyomja meg a panifer a bútorlap épét, de elég lágy ahhoz, hogy felvegye az él vonalát és a karton ne nyomja meg azt. A hátránya, hogy nagyjából 1x használatos.
Csak egy kicsit gondolj bele. Amíg sík az asztallap is és a rajta lévő HDF is addig felülről a teljes levegőoszlop nyomja, alul meg nincs köztük szinte semmi, felemelni sem tudod hirtelen mozdulattal, mert inkább törik. Teljesen ráfekszik az asztallapra mintha egybe lennének nőve. Ha meg valamelyik is már görbe akkor úgyis baszhatod.
Szóval simán ráfekteted, szélen pár csavarral megszúrod csak hogy ne mozduljon el, és ennyi.
Megcsinálom a torziós asztallapot alul-felül-középen-mindenhol 18mm-es rétegeltlemez táblák feldarabolásával. Akkor a tetejére hogyan és mit tegyek, hogy keményebb legyen, és cserélhető. Az a 3mm-es HDF lap nagyon tetszett volna, de most már nem merem. :-(
A munkalap alul csak papír! Gondolom a 38mm vastag,a laminált meg ennek töredéke.Több helyen sántÍthat, akár a ragasztásnál is ahogyan a többiek mondják. A munkalap már magában is képes elmászni!
Segítségeteket szeretném kérni, ma felvágattam egy diórönköt deszkának, és sehogy se találom a rakatkészítés leírását, pedig tudom, hogy volt már. Ami érdekelne, milyen távolságonként tegyem a léceket és milyen vastagok legyenek, ja és kb mennyi súlyt kéne rápakolni 1 m2 -re?
Komám, ha pityókát vagy nedves árdét vágsz a lapittón az aragáz tetején, persze hogy meggörbül. Vagy berbécsflékenyt csinálsz rajta a húspotyolóval :-)))))))))))))