Keresés

Részletes keresés

LyPapa Creative Commons License 2017.01.28 0 1 132434

Valami kimaradt :) Veszel zongorát, de nem leszel még művész ... Magyarul: rendesen meg kell szívni minden egyes eszköz használati módjának elsajátításakor a kezdeti lépéseket !!! Ez sok aprósággal jár: elszabott anyagok,  kisebb-nagyobb sérülések, felületkezelési problémák, stb. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, egy meglehetősen drága alapanyag árú hobbinál.  Én rendszerint a vége felé csinálok kisebb-nagyobb bakikat, de állítólag senki sem mentes a mellényúlásoktól :) Mindemellett egy-egy örömet okozó, (akár szépséghibás !!!) darab megalkotása, a készítési folyamat, a problémák leküzdése feletti öröm semmi mással nem pótolható !

Üdv:LyPapa

Előzmény: GPS (132432)
peppino Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132433

a hajóm nem hülye... :-) és csak csónak.

Előzmény: GPS (132432)
GPS Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132432

Vagy irgalmatlan pénzösszeget fogsz elkölteni ezen tevékenységhez szükséges eszközökre, vagy...

...szerintem nemigen van "vagy".

A mai, gépiesített világban legalábbis, már nehéz elképzelni hogy valaki egy félméteres ropánt-gyaluval esik neki a fűrészárunak.

Ha a kolléga terveit vesszük alapul (bútort masszívból-eladásra) - és ha tényleg a magas C-nél kezdené (Makita és bandája) - hát annak a gépparkja (a járulékokkal együtt) bizony veri a millát.

Na most hogy az 1 milla ilyesmire sok, vagy kevés - hát tudja a fene.

Mert van, aki az (évi 3 hetet használt) sí-felszerelésére költ ennyit, de van aki a hülye hajójára ennek a többszörösét is.

Na hát, ehhez képest....

.

Előzmény: Lady fantasy (132430)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132431

Emlékszel tavaly télen volt egy kedves hölgy semmi szerszámmal raklapokból asztalt akart csinálni. Nem is akármilyet. Végül is mégse kézigyaluval fogott neki pedig így tervezte....meggyalultatta de itt elvesztettem a fonalat. Szerintem kerítésdeszkának elhasználta a bárányokhoz.  Szóval nem elég a lelkesedés...

Előzmény: Paco155 (132424)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132430

Vagy irgalmatlan pénzösszeget fogsz elkölteni ezen tevékenységhez szükséges eszközökre, vagy tradicionális kézi eszközökkel lassan, sok kudarccal, hosszú fáradságos munkával lesz kikövezve az utad.

Ráadásul ahhoz hogy kiváló eredményt érj el ily módon, kimagasló kézügyesség, látásmód, érzékek szükségesek. Ha eladásra is szánsz akkor az egy egy újabb, nagy kihívás lesz.

Előzmény: kiss markó (132429)
kiss markó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132429

"de ha magad vágod táblából, csapolod, lamellózod, vagy esetleg tömör fából táblásítol, frontot marsz, faragsz, stb. "

A bútorkészítésnek ezt a fajtáját szeretném csinálni :)

Előzmény: Lady fantasy (132414)
kiss markó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132428

Nagyon köszönöm,jó kis olvasni való! :) Rengeteg hasznos infóval!

Előzmény: Törölt nick (132418)
kiss markó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132427

Rendben,köszönöm!Kicsit kitérve az asztali fürészre,van nekem egy kék bosch kézi körfűrészem,ez az 1 gépem van csak (gks 190),ebből ha csinálok asztalit az mennyire jó?

Előzmény: Törölt nick (132420)
LyPapa Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132426

Kinek mi tetszik, mennyi pénze és helye van. (És milyen tervei. Aki pénzt akar látni belőle az nem pöcsölhet fél órát egy gyaluláson mert nem éri meg neki. A hobbista igen.)

Én kimaradtam :) A szólás szerint, aki családi házban lakik, hamar beletanul az ezermester szakmába :) Nincs határozott bútor, gyermekjáték, előszobai akármi, stb. készítési cél, viszont időről-időre előkerül egy-egy ajtó beigazítása, egy - egy polc a gyerkőcöknek, súlyemeléshez kisebb támasz , bicikli szereléshez kis függesztő állvány, stb. Mi is a jellemző ?  Hát az, hogy ilyen igények mellett valami jól definiálható középutat kell megfogni - pl. Triton maró felejtős, Parkside belefér; Bosch asztali fúró felejtős, Parkside belefér. (A Parkside egy kategóriát akar itt jelenteni.) Azt szoktam beállítani, hogy legyen a szerszámokból választékom, ne kelljen  az indokoltnál több időt eltölteni egy-egy művelettel, és a művelet eredménye lehetőleg az elfogadható szintet üsse meg (és ne engem a guta ...). Ennek tükrében nem küzdök a drága berendezésekért, így is  méretes zsákba férne csak a cuccaim ára. Igyekszem az előző szívások eredményét kiértékelni, és ha kell, nincs mese, célszerszámot vásárolok. Szerencsére, az ilyen eseti felhasználókat  elég jól célozza az Aldi, Lidl-es választék - mind a gépek, mind pedig a kiegészítők (fúrók, derékszögek, stb.) tekintetében. Nagyon jól jönne egy vastagoló, de sajnos, az ilyen-olyan márkanévvel ellátott, 50-70 ezres kategóriától tartok, a következő lépésnek meg már nagyon messze magas az ára. Így maradok a fizikai kondícióm megőrzését jól szolgáló, kézi gyalulás mellett :)

Kicsit hosszú lett, de talán nem unalmas ...

Paco155 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132425

Bocsánat a GTS az inkább 250 ezer mint 100 :)

Paco155 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132424

Azt azért nem hinném.  Abban azért itt mindenki egyetért, hogy egyszerű szerszámokkal és olcsón is lehet a fával jó munkát végezni, csak akkor minden sokkal több időt igényel. Lehet egy deszkát egyenesre gyalulni egyengetővel, és egy kézi gyaluval is, első esetben 20 másodperc, másodikban 20 perc. 

Lehet fűrészelni 67 fokos szöget egy GTS10XC-vel és egy kézifűrésszel és gyaluval is. Első esetben 10 másodperc az idő, másodikban 30 perc. 

És így tovább.

Viszont első esetben 2x 100 ezer forint volt a két gép ára a második esetben meg összességében 15 ezer sincs és akkor már jó eszközöket vettünk, de meg lehet úszni 6 000 ft-ból is.

Kinek mi tetszik, mennyi pénze és helye van. (És milyen tervei. Aki pénzt akar látni belőle az nem pöcsölhet fél órát egy gyaluláson mert nem éri meg neki. A hobbista igen.)

Előzmény: Pillanatragasz (132423)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132423

Vagy úgy já rajta mint a hályogkovács. Mikor a bécsi profeszorok elmagyarázták hogy milyen bonyolult a szem felépítése ...többet nem mert hályogot operálni.

Előzmény: Paco155 (132422)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132422

Ráadásul olyan kérdésekre is választ kap amelyek eddig fel sem merültek benne, hogy egyáltalán léteznek :)

Előzmény: ultima (132421)
ultima Creative Commons License 2017.01.28 0 1 132421

Ez a visszaolvasás mindenképpen jó gondolat!

Én pl. anno az elején kezdtem! Minden hozzászólást végigolvastam!

Igen, akkor is volt már vagy százezer!!!

Előzmény: Paco155 (132408)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132420

Szia

Straus asztali körfűrész: ha dolgozni akarsz rajta, akkor jó, amúgy nem erőltetném :)

Én elvagyok vele, mint hobbista, de csinálnom kellett párhuzamvezetőtől kezdve mindent és a portól idővel nehezen megy a kés állítása. Teflon spray még nincs kipróbálva, eddig mást kapott

Dremel MM40 multigép: ajánlom, csiszolok vele főként, erős, szépen dolgozik, kisebb vágásra is jó, 270w nem rossz benne, de csak dremel fejek jók hozzá jellemzően.

Metabo excenter

maktec mt362: erősen ajánlott, nagyon jó felsőmaró, de nem pehelysúlyú

maktec csavarozó MT801, erősen javasolt, nekem bevált, ugyanakkor magasabb kategóriában persze vannak sokkal erősebb gépek is (Milwuake által behajtott csavart nem bírta megmozdítani pl, betonban tipliben lévőt, de mikor tekerte ez, ez is recsegett végig :D, kézzel is neki kell feszülni a kitekeréshez)

Dewalt fúró ajánlott, nincs külön fordulatállítása, a ravasszal tudod irányítani, nekem nagyon bevált.

Einhell TE-SM 2131 gérvágó nekem jó, de sokat kell az elején foglalkozni vele és kicsit fabrikálni a pontos 90 fok eléréséhez.

Expert sarokcsiszoló: üvölt, mint a fene, de régóta dolgozik szépen, amennyit kell, annyit tud, semmivel se többet (fordulat sajnos nem állítható rajta)

Leginkább asztali fűrészből néz ki minél jobbat, nekem straus is megfelel, de foglalkozni kell az elején vele, hogy használható legyen, igazából ezen sok múlik, hogy azonnal használni akarod vagy elszórakozol elején, csinálsz hozzá több kiegészítőt, amik segítik a munkát vagy azonnal használni akarod, de idővel itt is szükséges lesz tolóasztal (bár ha ilyen van gyárilag akkor lehet nem szükséges pl Bosch-on)

Én azt javasolnám, hogy először ne költekezd túl magad, max Bosch pts10, sokan szeretik itt, nekem nem volt csak láttam, de mivel van egy úgy ahogy működőm most nem vennék másikat, annyival nem nyújt többet, hogy nekem megérje cserélnem (bár nagyon szemeztem vele), viszont a jó lap rajta nagyon sokat számít.

Egy egyengető/vastagsági viszont még kéne, más nekem pl már nem hiányzik, ezekkel bőven elvagyok otthoni munkáknál.

Előzmény: kiss markó (132407)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132419

Kerüld a mindent tudó kombinált gépeket. Amelyik gyalul ,vastagol ,fürészel, fúr ,mar ,csapol ,csíszol stb. Egy óra hasznos munka három óra szerelgetéssel párosul.

Mindenre legyen külön célgéped hozzá motor ,kapcsoló és mindeniknek külön elektromos csatlakozó. Továbbá egy helység ahol használod ,minden gépet tudj könnyen megközelíteni. 

Előzmény: kiss markó (132405)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132418

Csak csatlakozni tudok Paco kollégához :) Egy, max. 2 év bőven elég lesz.

Nehezet kérdezel, főleg azzal hogy később keresni is szeretnél ezzel. Tavaly novemberben jártam egy családi ház pincéjében (jó, Pillanatragasz kedvéért: műhelyében :D).

Az illető gyerekjátékokat csinál fából, leginkább bükkfából. Fakard, csattogó lepke, ilyesmik. Elképesztő vegyes gépparkja van, itt leírtam pár dolgot:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141731989&t=9104263

Mivel ugye ő keresni is szeret vele, az évek alatt úgy alakította a dolgait hogy meg is érje, de a veséjét se kelljen eladnia. Lady fantasy is fontosat írt: szerintem olyan hogy egy adott márkából építsd fel a gépparkod, nem jó ötlet. Az általad favoritnak vélt Makitának rengeteg jó cucca van, de a fenti linken plusz más is megerősítette: az asztali körfűrészük, az MLT 100 nem annyira jó konstrukció. De a Bosch-nak meg nincs szalagfűrésze (tudtommal), van viszont remek asztali fűrésze, marói, csavarozója, stb. Leírhatnám hogy Bosch (asztali fűrész, felsőmaró, csavarozó-fúró, oszlopos fúró, excenter- és rezgőcsiszolók), Triton (felsőmaró, asztalba építve), Makita (szalagfűrész, csavarozók), Metabo (gérvágó, kombigyalu), Parkside (ütvefúró-csavarozó, élezőállomás, lombfűrész), ilyen kézifűrész, olyan derékszög, amolyan jelölő- és mérőszerszámok, vésők, mindenféle szorítók (!, abból sosem lesz eleged :D) szerszámaim vannak, de nem tudom segít-e. Mostanában van egy új őrületem, a gépépítés. Egyelőre csiszológépek (szalag-, korong- kész vannak, henger- és kicsi szalagcsiszoló most jön). 

Ez ugyan nem egy egyhétévégés projekt, azért linkelem mert több mint egy éves a történet, Árvai Zoli "hobbi"asztalos topiktársunk csinálta:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135401609&t=9104263

Szerintem jó tanulmány lehet, mivel ott a végén némi számolgatás is van (a "keresés" miatt is lehet számodra érdekes) . Az anyagköltséget úgy nézd hogy egy db csomót nem hagyott a fában, azaz kivágta mindet (extra költség, viszont gyönyörű a végeredmény). Rád bízom mennyiért adnál el egy ilyen szekrényt :-) Itt egy videó is róla, szánd rá azt a ~ fél órát hogy megnézed. Láthatod majd azt is kb milyen szerszámokat használ Zoli:

https://www.youtube.com/watch?v=i4ka9Cr_y6k

Előzmény: kiss markó (132410)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132417

Szia,

szerintem válasszuk külön a két kérdést. Adott projekthez milyen szerszám kell, meg hogy adott szerszámot milyet vegyen az ember. 

Mondjuk ha dekopírt akarsz venni, akkor én elmondom, hogy én főleg hulladék felvágására használom, meg ha mással nem férni oda, akkor nagyolni. Egy kicsi 20ezer forintos 400wattos makitám van, teljesen meg vagyok elégedve vele. nekem az ereje nem kevés, elég pontos, és eddig tartósnak is bizonyult. Csavaros a lapbefogása, de engem nem zavar hogy nem egy mozdulat hanem kettő a lapcsere. A mindenféle gyorsbefogók van akinek nem válnak be. Az elején a plexit sosem tologatom, szerintem szar konstrukció, nem is lehet. Az előtolás (pendel) állító tekerőjét baromi nagy erővel lehet átállítani, ez lehetne jobb. Egy vízpumpafogóval szoktam, bírja, de nem elegáns. Azért ha most kellene vennem, esélyes hogy ugyanilyet vennék. Ha sokat kell munkalapba mosogatót vágni, meg mindenféle pontos dolgokat csinálni, akkor azért egy nagyobbat javaslok inkább.

Írhatnék ilyen bekezdést még egy tucatot, minden gépről egyet, de ismerd el, fárasztó. Szüval ha van kérdésed, fogsz kapni választ, de senki nem áll neki (GPS-en kívül, neki ez a szakmája) tankönyvet írni általános kérdésekről.

Vajk

Előzmény: kiss markó (132411)
GPS Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132416

"Minden márkának vannak jól, és kevésbé jól eltalált termékei, így flottát kiépíteni egy márkából szerintem nem érdemes."

Ebben tökéletesen egyetértek - jómagam sem tartom célszerűnek a feltétlen márkahűséget.

De hogy alátámasszam személyes tapasztalattal, íme egy kis lista, a személyes, (10-es skálás) pontozással is.

PARKSIDE (tudom, ezek nem "márkák" - de ezeket írja rajta)

- Akkus-csavarozó - 10 pont - kiváló szerszám, le a kalappal, hibáját nem találtam. Tudja amit ígér.

- Szalagcsiszoló - 8 pont. Jó, használható szerszám, szépen dolgozik - csak kicsit zajos.

- Dekopír - 5 pont. Működni működik, de nem áll kézre, nem kellemes a használata. Nem ajánlom.

- Flex (nyeles, lágyindítós, 1100W, 125 mm) - 3 pont. Csapnivaló gép, minimális használat után is már lógott a munkatengelye.

WORKZONE

Dremel - 8 pont - Remek gép, tudja amit ígér (igaz, egyszer már triac-cserére szorult, de egyébként hibátlan)

Satu - vákuumos, gömbcsuklós - 8 pont. Jó, használható eszköz, de lehetne precízebb kivitelű is (igaz, 3 k-ba került)

CMI

- Rezgőcsiszoló - 9 pont - Remek gép, olcsó, könnyen kezelhető, hatékony. Kiváló ár/értk, (3.800 Ft)

- Dekopír - 9 pont - Kiváló gép, kezes, strapabíró (A prizmás lapbefogója univerzális, de nem korszerű, körülményes).

- Rúdcsavarozó (akkus) 4 pont. Nem lenne rossz gép, de csapnivaló az akkuja, nem pótolható.

TESCO

Flex (nyeles, 900 W, 125 mm) - 10 pont. Kiváló gép, rendkívül strapabíró, 10 éve üzemel hibátlanul (6k Ft).

AGOYAMA

Körfűrész, 750 W - 6 pont. Gyenge, lemegy a fordulat munkában. Nem ajánlom ezt a teljesítmény-kategóriát

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132415

A mindenképpen szükséges kínai porleválasztó meg nemrég linkelődött :)

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132414

Hűha! Én is csak barkács szinten űzöm a mesterséget, de azt már levettem, hogy elképesztő mennyiségű gép, pénz, hely,tudás kell ahhoz, hogy a GPS által felsoroltakból a bútor-dísztárgykészítési szekciót jó minőségben tudd művelni.

Bár az asztalos mesterekre jellemző, hogy rendkívül kreatívak, és a problémamegoldó képességeik is legendásak, gépépítés terén is, azért a semmiből ők sem építkeznek, tehát csak kell venni gépeket.

Minden márkának vannak jól, és kevésbé jól eltalált termékei, így flottát kiépíteni egy márkából szerintem nem érdemes. Pl. csakhogy az általad favorizált Makitát vegyük szemügyre, nekem van tőlük sarokcsiszolóm, sz.fűrészem, élmaróm, csavarbehajtóm, de felsőmaróból Tritonom van, mert a Maki a nyomába nem ér. Asztali fűrészből sem vettem Makit, mert a Bosch jobb, masszívabb, pontosabban kivitelezett, erősebb. De ez egyéni ki mit tart jobbnak, ill. mennyi a rászánt kerete. (azért ha sokan vannak egy véleményen egy adott gépet illetően, az már jelent valamit) Bútorkészítés alatt pl. mit értesz? Mert ha lapszabászatban méretre vágott b.lapok összecsavarozása a cél, ahhoz nem kell nagy géppark, de ha magad vágod táblából, csapolod, lamellózod, vagy esetleg tömör fából táblásítol, frontot marsz, faragsz, stb. ahhoz már igen.

Dísztárgykészítéshez meg kismillió dolog kellhet. Lomb, szalagfűrész, fúrók, különféle csiszológépek garmadája, és sorolhatnám. 

Ha magad akarsz építeni gépet, ahhoz is kellenek alapgépek, vagy ennek híján iparosok. És az nem megy gyorsan, főleg ha a saját károdon tanulod.

Ha pénzt is remélsz a dologból, akkor azért nem árt ha jók a gépeid, mert a kuncsaftkör egymást informálja arról, mit tettél le az asztalra. 

A fórumon találsz rengeteg infót, ne sajnáld az időd rá, mert itt tapasztalt kollégák osztják meg a tudásukat, ismereteiket ingyen, és bérmentve. Ha okosan vásárolsz spórolhatsz, és nem kell a saját károdon megtanulni a bukókat.

Ultima: Az asztal mérete: 1000x750mm, a magasság 86mm.

Paco155 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132413

elírni -> leírni

Előzmény: Paco155 (132412)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132412

Ezek a kérdések rendszeresen előjönnek, és az elmúlt évben is többször megtárgyaltuk. 

Ezenkívül marhára fárasztó tizedszerre is elírni ugyanazt mert mindig jön valaki új aki megint-és megint megkérdezi, mert lusta visszaolvasni.

Tehát tényleg komolyan gondolom.  Az összes kérdésre meg lesz a válasz egy évet visszaolvasva. Amire pedig nem azt már célzottan lehet majd feltenni, nem csak általánosságban.

Előzmény: kiss markó (132410)
kiss markó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132411

Köszönöm!Azért leírná hogy milyeneket használ?Érdekelne. :)

Előzmény: GPS (132409)
kiss markó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132410

Rendben :)

Előzmény: Paco155 (132408)
GPS Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132409

Értem. Tehát összegezve:

1)  Kezdetben hobbi - de később jövedelemszerzési célból is kezdenél el asztaloskodni

2)  Általános bútor-, illetve fa-tárgyak készítését tervezed

3)  Professzionális besorolású, márkás, minőségi kézi-szerszámgépek vásárlására gondoltál.

Sajnos, én akkor kiszállok - mert részemről bútorokat készítek ugyan, de azt csak bútorlap-variációkból - illetve kizárólag csak hobbi-szinten, saját- és családi-felhasználásra.

Ehhez mérten állt össze a gépparkom is - általában hobbi besorolású gépeim vannak (ebben mondjuk van némi tapasztalatom) - amelyek bár jól szolgálnak az általam űzött szinten - mégis messze állnak attól, amit te tervezel.

De vannak itt nagy tapasztalatú, "feketeöves" kollégák is, akik biztos eligazítanak majd a profi gépek világában is.

Minden esetre sok sikert kívánok a terveidhez.

.

Paco155 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132408

Hááát.....

Akkor semmi mást nem kell tenned mint elég sokat visszaolvasnod. :)  Szerintem egy év elég, tehát ha 2016 januárjától végigolvasod a fórumot akkor minden kérdésedre választ kapsz majd.

kiss markó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132407

Elektromos kéziszerszámokra gondoltam.Első sorban hétvégi elfoglaltságnak,de jó lenne ebből valami jövedelmet is fabrikálni.Szeretnék bútorokat és egyéb eszközöket,tárgyakat készíteni.Szóval nem csak ilyen pepecs munkákra használnám őket.Amiben biztos vagyok,hogy a Makita az egyik legjobb,de mivel egy kukk tapasztalatom sincs a gépek terén mint márkák ezért jó lenne tudni hogy most pl egy felsőmaróból is olyan jó ez a Makita.Amúgy mindenféle kép valami erőset akarok,nem szeretnék rohangálni szervízbe és egyéb :)

Előzmény: GPS (132406)
GPS Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132406

Kezdő vagyok,most akarok gépvásárlásba kezdeni.Kíváncsi lennék kinek mi van otthon,melyik vállt be és melyik az amit soha nem venne meg még 1 szer?

Szia!

1) Kezdjük talán azzal, hogy leírod, hogy te mit szeretnél csinálni asztalosság-ügyben - és akár azt is, hogy milyen szinten.

Például, hogy pusztán csak mint hétvégi szabadidő-foglalkozásra gondoltál - vagy nem tartod kizártnak, hogy később akár jövedelmet is szerezzél vele?

Vagyis, hogy  mi a terved?

- Bútorkészítés - szobabútor, kertibútor, gyerekbútor, irodabútor, konyhabútor stb. - tömörből, vagy inkább bútorlapos munkák?

- Épület-asztalosság - nyilászárók, féletetők, faházak-kamrák-garázsok, faburkolatok, stb.

- Kisméretű famunkák - dísztárgyak, kazetták, játékok, stb.

2) Továbbá az se mindegy, hogy egy kis házi szerszám- és kisgép készletre gondolsz-e... avagy egy műhely berendezésében gondolkodol?

Ezeket azért lenne jó ha előbb leírnád ide, mert (pláne induláshoz) nagyon nem mindegy, hogy mi a célod.

Ugyanis ahhoz képest kell jól összehangold a beszerzéseidet is - és ahhoz képest lenne jó tanácsokat is kapni.

.

Előzmény: kiss markó (132405)
kiss markó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132405

Sziasztok!

Kezdő vagyok,most akarok gépvásárlásba kezdeni.Kíváncsi lennék kinek mi van otthon,melyik vállt be és melyik az amit soha nem venne meg még 1 szer?

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132404

Hú, holnap lemérem. A magasság az úgy emlékszem 87-89cm.

Előzmény: ultima (132403)
ultima Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132403

Méreteket tudnál adni róla?
Esetleg átmehetnénk privátba:
ultima (kukac) freemail (pont) hu

Előzmény: Lady fantasy (132399)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132402

Pesttől 40km a 4-esen Monor.

Előzmény: ultima (132401)
ultima Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132401

Köszönöm/köszönjük a részletes választ!

Főleg az utolsó információra voltam kíváncsi. :-)

Még egy fontos kérdés: mindez hol található???

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132400

Még valami. Van rajta az újraindításgátlás, egy nyomógombos öntartó áramkör, ami ha elmegy az áram, nem engedi elindulni a az aljzatba dugott gépet.

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.28 0 0 132399

Az asztal kerete 40x60-as zártszelvénykeret, a lábak és a merevítőkeret 45-ös szögvasból készült. A lábak aljába acél szintezőcsavarok vannak, Megemelve két gumírozott bolygó kereken lehet gurítani az asztalt. A fogantyú 1/2' vascső.

Az asztallap anyaga 18mm-es csúszásmentesített másik oldalt védőfóliával ellátott  nyírfa rétegelt lemez, amely zsanérokon nyitható 45 fokban. A steller és a ráhelyezhető csapoló is ebből készült hozzá. Egy kis tolóasztal is tartozik hozzá 10-es rétegeltlemezből.

Alulról az asztallapban van egy besüllyesztés a fűrésznek, amit marokcsavaros leszorítókkal lehet rögzíteni. Betétet nem készítettem hozzá. Szállításban nem tudok segíteni, legfeljebb az utánfutóra, furgonba rakásnál. :-) Ja, és 25-öt kérek érte. 

Előzmény: ultima (132397)
stukov1 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132398

Tudnátok ajánlani egy normális árú, jól használható lézeres szintezőt?

Tetőtérben szeretném használni, ( burkolás, falazás) olyan kellene ami a plafonra is vetít.

Ebay, Aliexpress olcsó cuccai milyenek lehetnek?

ultima Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132397

"Ha esetleg valakit érdekel, nekem feleslegessé vált egy ilyen általam készített asztal, mivel vettem egy fűrészt. Tehát megválnék tőle."

Ezt lehetne egy kicsit pontosítani?!

Előzmény: Lady fantasy (132366)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132396

dehogyis. mindenkit nagyon birok aki itt van!! sor meg tobb marad.

Előzmény: Lady fantasy (132395)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132395

Most elásom magam nálad, de én nem szeretem a sört. Na jó, évente egyszer kétszer iszom egy két pohárral barnát, de annyi.

Előzmény: halaloszto (132393)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132394

Urak, megjött a 1/2" szorítópatron az mt362-höz, a gyári anyába simán bepattintható, így van már fél colos patronom is (ki is próbáltam mindjárt, mondjuk gépet nem indítottam be, este 10-kor lehet nem örültek volna neki sokan :D)

halaloszto Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132393

tudjuk. tok ugyanaz is az ize mindnek. lehet talalni a nem kulonlegessegek kozott is normalis sort azert.

Előzmény: Lady fantasy (132380)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132392

Egyszerűbb, olcsóbb, és stabilabb ez a stellervezetés. Én is ez alapján építettem.

Előzmény: Tobias+ (132385)
Tobias+ Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132391
Előzmény: fahobby (132386)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132390

Az Uni maxnál amúgy szintén nem található meg C sprofil néven (mondjuk T profilként sem :P )

Itt a link:

https://www.uni-max.hu/1220-mm-es-merevito-profil/d/

Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132389

Kicsinek látszik a különbség, de valójában hatalmas.

C:

T:

Előzmény: Paco155 (132388)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132388

Amit ő keres az a nem a C profil.  Persze a C profil sokban hasonlít, de nem ugyanaz.

Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132387

Nem, hogy budapesten de magyarországon sem nagyon tudunk, elég gyakran előjön ez a kérdés.

Ezekről a helyekről lehet megrendelni:

http://lmgtfy.com/?q=t+track

fahobby Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132386

Úgy keresd, hogy C profil.

Egyből lesz találat :)

Nagyon sok szó esik itt róla, szerintem keress rá.

(Azt hiszem van Uni-max-nál is)

Tobias+ Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132385

üdv,

kézi körfűrészből szeretnék asztalt építeni, és a routerhez kellene T-profil, ahogyan a képen is látszódik.

sajnos eddig sehol sem találtam.

a lényeg, h a csavart oldalt bevezetem a sínbe és bele tudom feszíteni.

tudja valaki hol lehet ilyet kapni Budapesten?

köszönöm.

ebből a videóból van:

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132384

Köszi! Akkor még várok vele egy évet. Nem tudom milyen helyen tartották, de szerintem a szabadban, mert fagombás, mohás, és a kéreg alatt egy két centis részen körbe korhadt puha. ( lehet nemártana lekezelni valamivel?)

A vastagabbat alig bírtam felemelni, de most már szárazon, fedett helyen van.  Nem hordó lesz belőle, az biztos, inkább dísztárgyakat készítek.

Előzmény: sityuka80 (132383)
sityuka80 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132383

Ha nem akarsz vele bajlódni átveszem

:-)

Mire vágod fel?

Szerintem nem fog elvetemedni számot tevően.

De (véleményem szerint)legjobb lenne minél előbb aztán bemáglyázni bár nem sok fa de mégis.

A minap száríttattunk két köbméter fenyő deszkát de java része elgörbült, megvetemedett.minden irányban.

Inkább két év száradás szabad levegőn.

Előzmény: Lady fantasy (132382)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132382

Kaptam két bő méteres eperfatörzset, olyan 25-30cm átmérővel. Állítólag két éve vágták ki. Mennyit kell várni, míg felvághatom anélkül, hogy elvetemedne, repedezne?

pali923 Creative Commons License 2017.01.27 0 1 132381

A sokszázéves német tisztasági törvény szerint az ott főzött sörökben nem lehet más, mint maláta, komló, víz és élesztő (pontosabban élesztő csak a 19. század óta létezik fogalomként, előtte az sem lehetett). Mindenhol máshol mindenféle más is van a sörökben, még a legjobbfajta cseh sörökben is. Sőt, ezt a német törvényt is hatályon kívül helyezték az EU-s előírások miatt 1988-ban, de sok német sörgyár önként tartja magát hozzá. A tévhit innen van.

Előzmény: Lady fantasy (132380)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132380

A forgalmazott sörök 80%-a tartalmaz "tengeridarát." Pécsi, Soproni Borsodi, Dreher, Heineken stb. mind ezzel készül. Van ami malátaárpát és komlót tartalmaz, de azok amiben nincs, általában a rendkívül drága sörök. Egyébként a mexikói sörökből vették át, tudtommal ott eleve már ebből főzik a kezdetektől.

Előzmény: motor-os (132377)
csjoco74 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132379
Előzmény: somtamas (132376)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132378

Köszönöm az élfóliavasalós tanácsokat.

A 2-3 pötty között bejött.

Egyedül kettő fiók tetejével leszek gondba ahol ki van vágva fogantyunak.

Nem vacakolok vele beviszem egy helyre ahol foglalkoznak ilyennel.

motor-os Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132377

A sör receptje nem tartalmazza a kukoricát. Igaz bármiből lehet csinálni "sört", de az nem az.

Előzmény: Lady fantasy (132353)
somtamas Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132376

Nekem ilyen van, egyenlőre teszi a dolgát, bár még nem használtam agyon...

Kellene vele pecmenkednem kicsit ;) 45 fokos vágás beállításával keret készítéshez, az sokat elárulna. Lehet, hogy vasárnap, ha lesz időm kipróbálom.

http://www.ebay.ca/itm/272378875163

Előzmény: UgyanPityu (132372)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132375

Nekem ilyenbe egy Fortum van, meg egy tradicionális digit Parkside-os. Mindkettő ugyanazt mutatja tized fokra. A Fortum-al lőttem be a skálát az asztali fűrészemen.  Szerintem ezek már pontos szerszámok, nem kell félni a pontatlanságuktól. Századfokos eltérésre keveseknek van szüksége.

Előzmény: UgyanPityu (132371)
stolaz Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132374
Előzmény: UgyanPityu (132372)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132373

Ilyen van, eddig nem csalódtam benne:

http://www.hedue.hu/digitalis-szogmero/hedue-levelbox-M525

UgyanPityu Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132372

UgyanPityu Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132371

Sziasztok, szeretnék digitális szögmérőt, leginkább fűrészlap beállításhoz. Olyasmit mit ez.

Tudtok javasolni valami olyat ami pontos?

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132370

Érdekes, mert megosztva jelzés volt rajta idáig is, de most újra beállítottam, és kiadott egy másik linket.

Erős, és jó is, csak már nem férek a kis műhelybe. 

Hát fűrészt azt nem, mert azt nem hiszem hogy kifizetné nekem valaki, még nem forgott fél óránál többet. :-)

Előzmény: Törölt nick (132369)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132369

Most már jobb, előbb valszeg nem publikus linket küldtél (pedig bejelentkeztem a google acc-cal is).

Jó kis asztal ez .... a kék kézi Bosch-t is adod majd vele?

Előzmény: Lady fantasy (132368)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 1 132368
Előzmény: Törölt nick (132367)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132367

Nekem csak Mr. Error 404 képe jön be:

Előzmény: Lady fantasy (132366)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132366

Ha esetleg valakit érdekel, nekem feleslegessé vált egy ilyen általam készített asztal, mivel vettem egy fűrészt. Tehát megválnék tőle.

https://photos.google.com/album/AF1QipMeAb2d81FEHodB_G4-_NmilGzWmsMDv4ZtthXV

Előzmény: stukov1 (132364)
krizsi_l Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132365

A felvasalás után egy nagyobb arab sima felületű fémdarabbal (vassal, rézzel..) vasaló mozgát végezve hűtsd a fóliát.

Előzmény: Törölt nick (132355)
stukov1 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132364

Heló! Nézegettem Mathias Wandel és társai találmányait.

Érdeklődnék, hogy tudtok-e olyan oldalt (én nem találtam) ahol hasonló asztali körfűrész építenek darabokból, de az emelő-billentő mechanika vasból van?

Biztos jó a fa is, de ismerek olyan lakatost, aki le tudná gyártani a szükséges elemeket, ha van tervrajz.

Természetesen ez egyelőre elmélet, lehet, hogy abszolút nem éri meg.

/A (lejjebb írták) Makita 5903R asztalba építve tökéletes a célra?/

Mr.Gabson Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132363

Szia!

Vasalótalpak többféle kivitelben készülnek pl. alumíniumból+bevonattal ezek érzékenyek könnyen kopnak, a sima alu. sajnos nyomot bír hagyni maga után, Én rozsdamentes talpat használom preferálom.

Előzmény: Törölt nick (132360)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132362

Én pl nem szoktam.  De valószínűleg igen.

halaloszto Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132361

én nem szoktam. 

mondjuk sokféle élfólia van. van ami papír, van ami más. van ami PE, és nem lehet vasalni.

Vajk

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132360

Papírt csak a vasalótalp kímélése miatt szoktak tennni?

Előzmény: Paco155 (132357)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132359

pedig elsőre szimpatikus voltál :D

Előzmény: Lady fantasy (132353)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132358

Hejj, köszönöm. Azóta pihen a két doboz a konyha sarkában.

Előzmény: Kamelot (132348)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132357

Kétpöttyre tedd vagy kettő és három közé.

Előzmény: Paco155 (132356)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132356

Igen.

Igen.

Előzmény: Törölt nick (132355)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132355

Sziasztok.
Olyan jellegű kérdésem lenne, hogy hogyan érdemes sikeresen élfóliát hagyományos vasalóval felvasalni?
Nem poros a felület mégse akar felragadni rendesen.
Hőmérséklet számít?
Köszönöm.

Kamelot Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132354

Az ízlésről nem érdemes vitatkozni.

Előzmény: rferi (132350)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132353

Bezony! Én állítom elő azt a grízt. :-) És a legtöbb sörben ez a fő összetevő.

motor-os Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132352

Az a "Kukori sör".  :-)

stolaz Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132351

Ott áll a garázsban a "füstgenerátorod". :-)

Előzmény: Törölt nick (132339)
rferi Creative Commons License 2017.01.27 0 1 132350

JÉZUSOM!

Mi a bánatot iszol te sör helyett????

Kukoricadara a sörben??????

Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132349

Ennél szemléletesebb nem is lehetnél. :)

Kamelot Creative Commons License 2017.01.27 0 1 132348

lamellozot hogyan kell sorrel hezagolni? szerintem elmegy az enyem, csak nem ertem mi tartana benne a lemezt.

Sörrel úgy hézagolunk hogy veszünk egy dobozos sört és a sört megisszuk hogy hozzáférjünk az értékes hézagoló anyaghoz. A doboz oldalát használjuk. Kivágjuk a nekünk kellő méretet. Ez tipusonként eltérő lehet. A hézagoló végei le és vissza vannak hajtva, ez segíti a rögzítést.

Előzmény: halaloszto (129795)
krizsi_l Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132347

És ez még csak nem is gégecső. A trubulencia a sebesség növekedésével nő, a kisátmérő, a porszívó pedig alacsonyabb keresztmetszet -> nagyobb sebességről szól mint ahogy itt korábban kivesézték.

Előzmény: motor-os (132337)
GPS Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132346

"Mondjuk a füst előállítása szintén kérdés, mivel lehetne jól látható, sűrű füstöt generálni"

Erőteljesen rögzíted valamivel a motor tengelyét (pl. kézisatuval) - aztán bekapcsolod a motort és vársz 5-10 percet.

Garantáltan sűrű, jól látható füstöt fogsz kapni :-)))

.

kuperta Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132345

Mintha az Aldinál lenne néha olcsóbb horonymaró, három négy fűrész koronggal kiegészítve, nem horror összeg, és a bútor építés új szegmense nyílna meg. 

Előzmény: Törölt nick (132340)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132344

Nekem csak üveghengereim vannak, de azok is vastag méretben. Plexicsövem meg sajnos nincs.

/Füstgépet már készítettem régen diszkósnak. Kell hozzá egy szódásszifon amibe babaolajat kell tölteni, egy fűtőbetét, amire vékony rézcsövet kell feltekerni. Megvárni míg felforrósodik a rézcső, és rányomni a szifonból a babaolajat. Egyetlen gond volt vele, hogy az olajtól csúszós lett a padló. :-)!

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132343

Ezt meglesem majd, de úgy rémlik, hogy a motortól egy menetes szár jön csak ki, erre dobom rá a lapot meg a két szorítót, azaz 16-os szár.

Einhell annyiban különbözött, hogy ott nem szár jött ki, hanem anyaként működött, talán 16-os az is, de lehet kisebb, s ott a szorítóba feküdt bele a lap (30 belsővel), no annál simán meg lehetne oldani a dadot is csak szorítóból kéne csinálni rá :D

Bár a 16-os furatú Dado enyémre is felmehetne, de a tengely esélyesen rövid hozzá, de most már ezt le is mérem (csak el ne felejtsem :D)

Előzmény: rferi (132308)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132342

"Mondjuk a füst előállítása szintén kérdés, mivel lehetne jól látható, sűrű füstöt generálni"

Celluloid.   Alias pingponglabda. :)

Oxigéngiányos környezetben sűrű sárgásfehér füstöt fejleszt.

GPS Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132341
Előzmény: elemes (132329)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132340

Sejtem :) Csak kuperta ötletét gondoltam tovább: Horonymaró - nútmarásra. Én akkor látnám értelmét ha napi >200 m, adott szélességű nútot kellene produkálnom és más módon nem tudnék körfűrészre ilyen lapot tenni.

Előzmény: Törölt nick (132338)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132339

"Szívesen megnéznék egy füstös, átlátszócsöves, szemléltetővidit erről. :-)"

Én is! Ha van tipped honnan szerezzek átlátszó idomokat (Y, derékszög, egyenes), én benne lennék egy ilyen tesztelésben :-) Mondjuk a füst előállítása szintén kérdés, mivel lehetne jól látható, sűrű füstöt generálni ("diszkós füstgépet" azért nem vennék/bérelnék erre a célra).

Előzmény: Lady fantasy (132332)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132338

Hi

Azt sejted ez pöppet más iparban használatos masina? :D Viszont ott nagyon szeretik a villanyászok pl, igen haaldós vele a fabrikálás :D

Előzmény: Törölt nick (132310)
motor-os Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132337

A gégecső a turbulenciák fellegvára. Ég és föld a különbség a gégecső és a sima falú cső légellenállása közt.

Előzmény: krizsi_l (132331)
motor-os Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132336

Minél kisebb a vákum annál nagyobb a szállított levegő (ezzel a por és forgács) mennyisége .

Ha befogod a cső végét, megnő a vákum.

Előzmény: Törölt nick (132330)
motor-os Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132335

Miért nem csinálsz fából?

Előzmény: elemes (132329)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132334

Akkor a vastagabb hosszvágót választottad. 

Remek kis lapok, jó sok forgácsolnivalót kívánok hozzájuk :)

Előzmény: Lady fantasy (132333)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132333

Megjöttek a lapjaim! Ööm é bódotá! 

Előzmény: Törölt nick (131715)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132332

Nekünk annak idején úgy tanították, hogy kerülni kell a hatásfok csökkenés miatt az éles szögletes kanyarokat, íveket, kiszögeléseket a kialakuló turbulenciák, és az anyag csőre gyakorolt koptató hatása végett. 

Ilyen téren a gégecső szerintem nem épp ideális kialakítás. Szívesen megnéznék egy füstös, átlátszócsöves, szemléltetővidit erről. :-)

Tömítés gyanánt, pl. anyagleválasztó ciklon alá én Terostat-ot (vagy Fidekát) javasolnék. Ez 100%-osan tömít, többször is bontható, (pláne ha a leválasztófóliát nem távolítjuk el róla felhasználás előtt) újrafelhasználható akár évek múlva is.

Előzmény: Törölt nick (132330)
krizsi_l Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132331

Modellezve így néz ki egy 90 fokos, nem éles sarokkal rendelkező idom áramlásképe. Igaz ez csak egy modell és vízzel, de az áramlás törvényszerűségei ugyanazok. A turbulencia egyértelműen rontja az áramlást, következtében azonos nyomáskülönbség esetén jelentősen lelassul az áramlási sebesség.

Éles sarok esetén a jelenség sokkal durvább.

Előzmény: Törölt nick (132325)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132330

Igazából nem a pontos értékek érdekelnek, hanem összehasonlítás lenne, mikor mennyi vákum megy a kukába.

De ezt a becsatlakozós tipp nagyszerű, még egyszer köszi - este meg is fogom csinálni.

Illetve a szigeteléseket is át kell néznem. Szerintem a lefolyócsövek gyári gumitömítése nem biztos hogy csillagos ötös ... legalábbis úgy gondolom hogy nem kellene egyik elosztófajtánál sem ekkorát esnie a vákumnak. Tehát egyrészt ki fogom próbálni ideiglenes ragasztószalagos tömítéssel a csövek toldásainál, plusz a porszívócső se szorosan cuppan bele a lefolyócsőbe, csak marokkal tartottam ott szorosan -> ő is kap plusz szigetelést és megismétlem ezeket a teszteket.

Előzmény: Lady fantasy (132328)
elemes Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132329

egyszerű 12 centis gépsatu mennyibe szokott kerülni?

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132328

Mást fogsz mérni üresjáratban, és mást ha szállít anyagot.

Mondjuk ilyen kis mennyiségnél nem tudom mi lesz, mert nálunk a szállítópneumatika két ventilátora 256000m3 levegővel 170t anyagot szállít naponta, ott könnyen láthatóak az eltérések.

Kis teljesítménynél nekem sincs tapasztalatom.

Előzmény: Törölt nick (132327)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132327

No ez fontos infó, köszönöm!

Éreztem én hogy nem túl szakszerű ez az "odatartás" :)  Akkor vágok egy kis egyenes darabot és megfúrom a palástját a következő tesztnél. Beszámolok a különbségről.

Előzmény: Lady fantasy (132326)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.27 0 0 132326

A mérést a szívóágakba fúrt furatokon mérjük, nyitott ill. üzemileg használt szívóvéggel -végekkel. Ha lezárod persze hogy kikapja a vizet a csőből a vákuum..

Ez gégecsőnél nem kivitelezhető, csak az egyenesfalú részeknél.

Előzmény: Törölt nick (132325)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 2 132325

Sziasztok!

Most végeztem a teszttel, de egyelőre csak snapshot alapú képriport a videóból. Egy ilyen "csatlakozót" csináltam a cső végére, mert ha csak natúr odatartottam a nyílásokhoz, alig mozdult. Ha tökéletesen elzárom akkor meg ugye kiszippantja a vizet a csőből :) Ezért ez a köztes megoldás:

Igyekeztem mindig az aktuális elszívócső közepére rakni a gumicső végét. Az eredmények:

Ciklont közbeiktatva, majd a porszívócső végére téve:

Ciklont kivéve, csak a porszívó csövére téve:

Ciklont közbeiktatva, a derékszögű csatlakozós elosztóval:

Ciklont közbeiktatva, az "Y" csatlakozós elosztóval:

A "porszívóról közvetlenül" vs. "ciklont közbeiktatva" között nem olyan nagy a különbség nyilván az előbbi javára. 

Az Y és a derékszögű elszívó-elosztó között minimális különbség volt, ezen nem lepődtem meg. Annál inkább azon, hogy maguk az elosztók mennyit csökkentettek a vákum erején. Ezért megismétlem majd a tesztet és próbálok több-jobb szigetelést rakni mindenhova. Ha a megcsináltam a plusz szigeteléseket, akkor egy rövidke videóban is összefoglalom majd.

Előzmény: Törölt nick (132305)
stolaz Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132324

Azért tudok mondani konkrétumokat is, mert ha valaki ezeket orvosolja, akkor miért ne, hiszen nagyon jó áron kínálják.

- az asztala lejt. de nem jobbra, vagy balra, hanem sarokba. Mint a zuhanytálca.egy iskolai fa rajztáblát nem tudtam rá úgy fektetni, hogy ne billegjen. kb. 5mm hézag

- a fűrészlap nem párhuzamos a núttal, ami meg sorjás is, csiszolgatnom kellett, hogy a tolóasztalsín ne akadjon.

- hajtogatott alulemez az asztallap, sok-sok csavarral odahúzatva körben a házhoz. Gondolom ezért is volt billegős, nyekle.

- a párhuzamvezető csak játékból van rajta. Picit nekitámasztva tolva egy deszkát, nyílik, mint a tubarózsa.

Direkt nem írtam olyan hiányosságokat, ami már felsőbb kategóriás gépben vannak, hiszen ezért az árért, azok nem is várhatók el. Viszont amiket felsoroltam, azok nagyon alapdolgok.

Nem is Einhell ellenes vagyok, mert van tőlük egy kis szalagfűrészem is, azt nagyon szeretem.

Előzmény: Lady fantasy (132322)
somtamas Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132323

Sziasztok, van valakinek tapasztalata a Scheppach hms 1070 kombinált gyaluval? Ha igen akkor milyen? Kés csere lehetőség, asztal és vezető minőség érdekelne.

Köszönöm!

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132322

Én nem ismerem, csak most jött a levél, hogy leengedték az árát. :-)

Akkor felejtős ezek szerint.

Előzmény: stolaz (132320)
Barnamedvébb Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132321

nekem ilyet villanyszerelő használt falhorony maráshoz

haladós volt és ahhoz képest elég tiszta munka is a porszívás miatt

Előzmény: Törölt nick (132312)
stolaz Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132320

Jaj! Ezzel a géppel kezdtem. Nem úgy emlékszem rá, hogy a csókok íze számban hol méz, hol áfonya, sokkal inkább úgy hogy fülembe forró ólmot öntsetek, hogy ne halljak többet róla. Amúgy szép piros. De ez minden ami pozitívumot mondhatok.

Előzmény: Lady fantasy (132319)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132319

Ha valaki esetleg alapfűrészt keres,  mos árusítanak ki  Einhell-t

HobisLaci Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132318

Köszi! :-D

Üdv:

Laci

Előzmény: motor-os (132292)
TrOn Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132317

Sziasztok,

A jövő heti Lidl akcióban szereplő gérvágó (PKS-1500 A1) van nekem is, tavaly februárban vettem, írtam is róla a 111388-as hozzászólásban. Annyival egészíteném ki az ott leírtakat, hogy a pengét védő műanyag burkolat kb. egy hét használat után széttört, a lézer talán egy hónap múlva követte. Nyilván ha minden előírást betartva, minden egyes vágandó munkadarabot rögzítettem volna, akkor ez nem (vagy csak később) következik be. Pontosságról nem tudok nyilatkozni, mivel nem asztalos jellegű munkához használtam, hanem ács jellegűhöz (meg ágdarabolásra, ez lett a burkolat és a lézer veszte), ahhoz elegendő a pontossága. 5 cm x 10 cm keresztmetszetnél nem nagyobb munkadarabokhoz használható. Füldugó, vagy egyéb hallásvédő eszköz használata elengedhetetlen. Szokott lenni a Lidlben egy másik modell is, ami ugyan drágább (30 000 Ft-ra emlékszem), de kicsit jobb minőségűnek tűnik, és a sínes kivitelnek köszönhetően szélesebb anyagokhoz is használható: PZKS-1500 A1 Ha akkor ezt tudtam volna, akkor nem vettem volna meg a PKS-t, megvártam volna a PZKS-t.

Előzmény: neduddgi(én) (132280)
kuperta Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132316

Nem feltétlenül ezt a marót gondoltam, de nekem bejönnek a "célgépek".

Slam Jr. Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132315

Körkivágás asztali körfűrésszel, tetszik az ötlet:

Mrteo Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132314

Az a baj, hogy ez nem oldja meg azt a problémát, hogy a marógép töri a rétegelt lemezt a csapolásnál.

A körfűrésznél ez a probléma nem áll fent, ott a keskeny vágólap a probléma.

Ezt oldaná meg tökéletesen a dadozás, ami a viszont csak egyes gépeken oldható meg.

Ilyenkor jön a szegény ember vízzel főz megoldás, mindenféle gumi vagy fém távtartókkal, ami viszont balesetveszélyes.

Szóval visszajutunk a mindig szokásoshoz, ha profi vagy és/vagy van elég pénzed akkor megveszed a céleszközt, ha csóró hobbista vagy, akkor szánj rá több időt és 5-6 vágással csináld a csapolást.

Előzmény: rogergerro (132309)
rogergerro Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132313
Előzmény: Törölt nick (132311)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132312

Ööö, most néztem meg az árát.

Akkor ilyesmire de nem erre ....

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132311

Azta :-O Meg se láttam a lin***s technikát :D

Komoly kis cucc, mondjuk nútmarásra elég ágyúval verébre dolognak tűnik. Mi az bánat pontosan az a "dare moulder"? Tecsőn csak kenyértészta nyújtó meg fodrász meg zombi videók jönnek be :D

Olyan síkbahozó cuccnak néz ki, vagy minek.

Előzmény: rogergerro (132309)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132310

Hmm, ilyesmire? Nem nagyon használtam még ilyet.

http://flexshop.hu/index.php?route=product/product&product_id=2052

Nemtom .... Ez itt 8200-at forog percenként. Lehet ilyen kis fűrésztárcsáva már elbírná  ... de ezt meg külön be kéne építeni asztalba. Nem tudom megérné-e egy külön "dadomaró" betétet csinálni, még ha ugyanabbaa az asztalba építem is be.

Előzmény: kuperta (132304)
rogergerro Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132309

Ha Valaki dadozna, de fűrészgép nélkül ... ;-)

https://www.surplex.com/hu/m/7/scheer-stairs-dare-moulder-365526.html

rferi Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132308

És ha leveszed azt a harmincas központozót, akkor maga a tengely mekkora?

Nekem a Boschban 12-es

Előzmény: Törölt nick (132293)
409 Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132307

Ok, akkor ezt benéztem. :/ Azt hittem, a képen lévőről van szó.

Előzmény: Törölt nick (132302)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132306

Hát ... jó. Biztos nem kellett volna életfogytiglanra ítélnem, szegényről ez egy majdnem 2 éves kép, akkor még tudtam hol van :D

Akkor már megvolt a pbd 40 is, így még kisebb az esélye hogy szabaduljon.  Csak nekem tűnik úgy hogy picit masszívabb a te 10 éves konstrukciód? 

Előzmény: GPS (132294)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132305

Ma este megcsinálom akkor a vákumtesztet, mert erre is igen kíváncsi vagyok. Sikerült vennem árlátszó csövet, 6 méterest. Nem is volt drága, 270 Ft/m. 

Mennyi lesz a különbség derékszögő csatlakozás vs. Y csatlakozás vs elszívón keresztül vs közvetlenül a porszívó csatlakozójánál. Vagy ha van még valakinek ötlete mit mérjek, estig minden welcome. Kb ez lenne a kiépítés mint ebben a videóban.

Előzmény: Törölt nick (131398)
kuperta Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132304

Horonymaróból nem lehet daldót csinálni? Gondolom arra nem csak két tárcsa rakható.

Előzmény: Törölt nick (132302)
kuperta Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132303

Ebben verhetetlen! 

Előzmény: GPS (132301)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132302

Várj .. én nem az eredetileg is erre gyártott dado-ról beszéltem. Tehát nem a képről. Hanem arról amit motoros tervelt ki "a rögzítő/szorító gyűrűkbe hibát vinni", azaz gondolom átellenes oldalon a fűrészlap és a gyűrűk közé tenni valamit. Én erre mondtam h tán nem erőltetném :)

Abból kiindulva, amit korábban írtam a kicsit kajla lapról. Hogy majd szétesett szegény PTS 10 amikor beindult vele. Akkor most tegyél alája így vagy úgy alátéteket, de szándékosan ütésre kényszerítve a lapot. 5000-es fordulatnál. Még ha kisebb lapokról is van szó :)

Azonkívül abból is indulok még ki, hogy a home made kiegyensúlyozások (szalagfűrész, korongcsiszoló) a kerekeknél micsoda nagy változást hoznak, pozitív irányba. Én nem hiszem hogy home made kóválygást annyira egyszerű tökéletesen kiegyensúlyozva összehozni. 

Mindegy, aki akarja csinálja meg .... én nem, köszi :D

Előzmény: 409 (132291)
GPS Creative Commons License 2017.01.26 0 1 132301

Én így ügyködöm az állvánnyal - ha pánthely-fúrás van.

De a második képen az volt, hogy utólag kellett egy 35-ös luk egy tömló-átmenetnek a már összeállított korpuszba - méghozzá vízszintes fúrással.

Nahát, az is megoldható 2 gyorsszorítóval.

Előzmény: kuperta (132300)
kuperta Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132300

Nekem ez nem jutott eszembe! Simán az asztalra raktam a fúrót, és az ajtót szorítózóm hozzá! :)

( de a kis állványt már én is használtam így, a nagyot nem tartom a kiszálló ládámban)

Előzmény: GPS (132299)
GPS Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132299

az igazi békebeli oszlopossal kivető pántnak fúrok.

Én a pánthelyet is ezzel a könnyű-állvánnyal fúrom. Egy gyorsszorítóval rá-rögzítem a talpat a lapra és gyíííí  :-)))

.

Előzmény: kuperta (132298)
kuperta Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132298

Ezeket az állványokat a helyükön kell értékelni. Az 5 eFt-os állványomat, süllyesztésre, gyors sorozatfúrásra, hengeres csiszolóként használom, az aldis állványos is kéznél van szinte mindenre használom, az igazi békebeli oszlopossal kivető pántnak fúrok. De mindegyik helyettesíthető a másikkal, több odafigyeléssel, és a határaik tiszteletben tartásával.

Előzmény: Törölt nick (132289)
GPS Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132297

Boccs, hogy ilyen marha-nagyban rakta be a képet - nem így rendeltem, de így rakta be.

.

LyPapa Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132296

Nálam szimplán, a fúrógép rögzítő - amin a fúrógép befogó konzol van, az nem volt stabilan rögzíthető a függőleges tengelyen, mindig valami kicsit lötyögött vagy bemozdult. Emellett a fúrógép gombja csak a teljes fordulatnál volt rögzíthető, néha kevés volt a két kéz :) Amint megjelent a LIDL-es oszlopfúró, nem volt vita.

halaloszto Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132295

ha az agyban nem játszanának az ellensúllyal, akkor a mintapéldája lenne a dinamikus kiegyensúlyozatlanság fogalmának. statikusan kiegyensúlyozott, cérnán lógatva szuper, de ha forog, akkor rázza a tengelyt.

GPS Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132294

Kezdetnek itt a probléma gyökere, amit (általában) NEM az állvány okoz, hanem a fúrógépek nyakának a nem-egytengelyűsége a tokmány tengelyével.

Nálam is ugyanez volt - előbb az állványt okoltam - holott az tök-korrekt volt.

A fúrógép nyaka viszont rohadtul nem volt az.

Később megmutatom hogyan orvosoltam a dolgot.

(A rajz persze túlzó - azért ilyen, hogy érzékeltessem a hibát)

Előzmény: Törölt nick (132266)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132293

A normál gépeké 30-as, ilyen lap kell rá, enyém straus, nem normális 16-ossal :D

(De a dewalt kézifűrész is 16-os, pislogott az összes szögkeres, hogy mi van :D)

motor-os Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132292

10°

Előzmény: HobisLaci (132242)
409 Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132291

Szerintem nem fogja ez szétrázni a gépet. A lap egyik felén ébredő erőket kiegyensúlyozza a vele szemben pontosan ugyanakkora, de ellentétes irányban ható erő. Az agyrésze is úgy van felépítve, hogy ezt segítse. Persze biztosan nem lesz 100%-osan ugyanolyan a futása mint az egyszál lapnak, de rettenetes veszélyekről beszélni túlzásnak tartom. Az amik 16-os tengelyre teszik és nem arról szólnak a hírek hogy naponta fejezne le az ilyen barkácsolókat. Általában milyen vastag errefelé a fűrészgépek tengelye?

Előzmény: Törölt nick (132268)
409 Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132290

"Most le kell adjak egy sűrgős munkát - de utána elmondom mi (lehet) az oka a rossz tapasztalatodnak."

Emlékszem valami bútorlapos nőre, meg egy szemüveges manusra, amik ugyanígy kezdődtek....  :))

Előzmény: GPS (132276)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132289

Mert egy oszlopos sokszor hiányzik, most lenne egész jó árban, csak éppen:

pénz

hely

:D

Ráadásul most változik majd a helyem a cégnél és sajnos nagyon úgy fest mehetek vissza 8 órás munkarendbe, bár erről még nem tudok semmi pontosat. Ha így lesz meg sokkal kevesebb időm marad barkácsra :( Ki nem állhatom az embergyilkos 8 órás rendet, legnagyobb szemétség, ha már elszúrom a napom legyen alaposan, ne 8-al, 10-12-vel, heti 40 óránál az sokkal szimpatikusabb, ráadásul pihentetőbb is :D

üdv

Előzmény: neduddgi(én) (132285)
Slam Jr. Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132288

Aldiban mától van 1-2 dolog, hátha valakinek jól jön (kis satu, digitális tolómérő...).

8-9. oldal: http://catalog.aldi.com/emag/hu_HU/print/Online_katalogus_01_26/

LyPapa Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132287

Én a Parkside-os, oszlopos fúróra gondoltam, többet ilyen jellegű állvánnyal nem kísérletezek.

Előzmény: neduddgi(én) (132286)
neduddgi(én) Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132286

Tavaly vettem én is egy Parkside-ot a lidliben, az teljesen vállalható. Tized milliméteres pontosságú fúrásra nyilván alkalmatlan, de hobby-munkára megfelel.

Az egyetlen kényelmetlenséget az imbusz-csavarok okozzák, de az orvosolható, ahogy GPS javasolta. (Én még lusta voltam foglakozni vele...)

Viszont elég pontos, nem kotyog-lötyög, és kifordítható.

A satuja eléggé kis fika-öntvény, de a célnak megfelel. Ennyi pénzért meg ajándék volt. (6000,- volt tavaly az állvány+gépsatu)

A kolléga helyében én kivárnám a Lidl-eksönt, ha nem annyira sürgős a projekt.

Előzmény: LyPapa (132284)
neduddgi(én) Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132285

Mijé, mijé...

Hogy ne csak az én nyálam csorogjon...

:o)

Habár a mostani kínálatból (szerencsémre?) nem sok minden mozgatta meg a fantáziámat.

Az "apróságok" ár-érték aránya nem tűnik jobbnak, mint máshol.

A multigép talán jól jönne (pláne ennyiért), de tavaly vettem egy delta-csiszolót, a többi funkciójára meg ritkán lenne szükségem. (Amúgy is fenntartásaim vannak a többfunkciós gépekkel kapcsolatban.)

Fejező fűrész sokszor hiányzik, de nincs rá pénzem, ráadásul többen is írtátok, hogy kotyog és pontatlan. Akkor már megoldom kézi körfűrésszel. ("Szegény ember vízzel főz.", ahogy motor-os olvtársunk említette.)

Naszóval én ilyenekkel vígasztalom magam, ha savanyú a szőlő... :o)

Előzmény: Törölt nick (132282)
LyPapa Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132284

Ebből az állványból nekem is van, olyan magasan elhelyezve, hogy véletlenül se jusson eszembe használni. Valahol láttam egy videót, amelyben az illető szétkapta, és vízszintesre építve, kis faesztergát gyártott belőle. Arra talán még jó is lehet - fúrógép nyak befogás az egyetlen értékes része ... A Parkside-dal lehet dolgozni, ez az állvány hibás konstrukció.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132283

Szia

ok, köszi.

74cm hosszú lenne, 30cm széles, de középen elől-hátul kap majd támasztást, így igazából 37cm hosszú lesz csak.

Akkor mehet így is, jó hír, kevesebb anyag megy pocsékba :D

Előzmény: rferi (132277)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132282

De ezt meg most miért :D 40.000-et össze is tudtam hirtelen számolni, sok kenyér kijönne ennyiből :D

Fabrik Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132281

Fenébe! :)

Pedig még a dekopíromat is vissza kell vinnem, mert a 3. vágásnál egyszerűen szétesett a penge befogója :( Kereshetem a számlát

neduddgi(én) Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132280

Ha valakit érdekel, jövőhét csütörtökön megint lehet a lidliben költekezni!

https://www.lidl-flyer.com/hu-HU/#/7022186b-e396-11e6-8761-005056ab0fb6/view/flyer/page/10

Tschaby Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132279

"Ha tehetitek, akkor egyszer érdemes elmenni a nyíregyházi piacra (hétvégén, akkor van a legtöbb árus), és ha van bátorság, akkor a határon túlra is. Az útiköltséget fedezi az üzemanyagkülönbség, a többi meg már tiszta haszon. :)"

Nagykanizsa-Nyíregyháza 470km, testvérek között is 25ezer üzemanyag. Sok cuccot kell hozni, hogy a  spórolásból 0-ra jöjjek ki. Ehhez már utánfutó is kell ...

Hmmm.... lehet mégsem indulok el :P

Előzmény: Sraffter (132250)
Tschaby Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132278

Légy szíves oszd meg a képeket.

Nekem is van egy halom laminátor maradékom, és ezen gondolkodtam, hogy milyen technikával alakítsam őket dobozzá.

Megnézném te mit találtál ki ? :)

Előzmény: MN 3100 (132214)
rferi Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132277

13 mm vastag is jó lehet, csak ne legyen kb 50 centinél szélesebb a szekrény, (azaz hosszabb a polc), és akkor biztos  bírni fogja.

Előzmény: Törölt nick (132259)
GPS Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132276

A fúró amit belefogtam ugyan egy gagyi fúró volt de nem ütött és nem is lötyögött amikor az állványba szorítottam. De nem sikerült olyan állapotot megfogni, amikor a fúró az oszlop tetején a közepén ment be, és alul is ott jött volna ki.

Ajjajj, kényes pontra tapintottál.

Éppen elmesélhettem volna, hogy mi van ilyenkor - mert én is belefutottam - csak gondoltam nem sok mindenkit érdekel ez itt.

A lényeg, hogy NEM az állvány a hibás ezért a trógerségért.

Most le kell adjak egy sűrgős munkát - de utána elmondom mi (lehet) az oka a rossz tapasztalatodnak. Fényképpel is alátámasztva a mondókát.

Pici türelem - de kérlek, addig se kukázd ki az állványt, mert jó lesz az, meglátod :-)))

.

HobisLaci Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132275

Szia! Igazad van. 2 cm vastag anyag.

Üdv:

Laci

Előzmény: rferi (132256)
rogergerro Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132274

Köszi az ötletet! :-)

Előzmény: GPS (132235)
motor-os Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132273

De milyen jó hobbi!!!

Előzmény: motor-os (132272)
motor-os Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132272

Maximálisan egyetértek veled!

Előzmény: Törölt nick (132271)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132271

Mondjuk ez igaz, kisebb lapnál nem rázhat annyira. De én akkor is azt javaslom: maradjon a házi kóvályogtatás csak elmélet. Mert lehet hogy nem 8 órában nyúzod hobbistaként - de 10 mp alatt is remekül szétrepülhet egy ilyen kényszerpályától.

Vagy már próbáltad? Most tényleg nem flame-ből kérdezem. Pont most írtam hogy szeretem megtapasztalni amit elsőre nem hiszek el, de ezt azt hiszem nem fogom kipróbálni.

"No meg szegény ember vízzel főz. "

Vagy vesz egyenes fogazású lapot, és inkább kicsivel több időt tölt a nút kivágásával. Vagy nem vesz egyenes fogazású lapot, és jó éles vésővel és/vagy ráspollyal eltünteti a kis barázdákat. Vagy mar, asztalba építve vagy kézből vezető mellett -> mélységben, de ha nincs megfelelő szélességű marója akkor széltében is több menetben. Hobbi ez, nem lóverseny :)

Előzmény: motor-os (132270)
motor-os Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132270

Igazad van. De! A dado nem 250-es lap, hiszen alig ha kell 1"-nál mélyebb árok. A fordulat sem szükségszerűen 5000. Szerintem bőven elég 2-2500. No meg szegény ember vízzel főz. Ha valaki napi 8 órában dadoval dolgozik nem ezt a módszert választja.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132269

Ezt hogy csináltam hogy a képre kattintva a fine tools jön be .... na mindegy, csak a képet akartam:

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132268

Ha csak elméletben gondoltad, ok .... de - javítson ki valaki ha rosszul gondolom - ezt nettó őrültség lenne kipróbálni.

Nekem volt még a PTS10 -hez egy azt sem tudom honnan szermányolt 250-es hosszvágó lapom. Feltettem - azt hittem az egész gép felszáll, a zártszelvényes állvánnyal együtt. NEM direktben raktam bele a hibát, kajla volt. 

Amire reflektáltál, a direkt erre a célra tervezett "kóválygó dado" lap, ahogy nézem ki van némileg egyensúlyozva, a pirossal bekarikázott "súllyal":

Pontosabban ez első körben a kóválygás mértékét (a vágandó nút szélességét) állítja, de úgy gondolom hogy ellensúlyként is szolgál. El sem merem képzelni hogy egy nem ellensúlyozott 250-es lap, ami pöröghet akár 5000-et is percenként, mit művelne a tengellyel/csapágyakkal, áttétes hajtóművel ha nem tervezett kóválygásra kényszerítenéd. 

Többieket is kérdezném: túlparázom motor-os ötletét?

Előzmény: motor-os (132156)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.26 0 0 132267

Isztok ti rendesen? :D

Torony, Péter, Barnamedvébb: nagyon kedvesek vagytok, nem mondom, jól esik hogy néha tetszik valakinek amit csinálok. De el kell hogy áruljam: jó adag öncélúság is volt benne kezdetben. Eleinte csak magamnak videóztam, hogy vissza tudjam nézni mit is csinálok, merthogy nem volt mellettem senki aki a kezemre csapjon. Aztán rájöttem hogy Ti, a fórum remek alkalom a tanulásra, és pont az építő kritika miatt kezdtem el feltenni ide is pár "remekművet", próbálva némi humorral fűszerezni a bénázásokat (szegény Bendegúz ... ). 

Amikor meg teszteltem valamit, az tényleg azért volt és lesz mert kíváncsi vagyok mi hogy működik. Mi miért hatékony vagy éppen miért nem. Tényleg úgy van ahogy le van írva? Megmondtátok hogy így megy úgy lesz - tényleg? Tényleg. Én ilyen empirikus módon működök :-) Aztán megosztom, mert hátha hasznos lesz másnak is a tapasztalat. Meg aztán .... sokat kaptam én itt tőletek: tán' úgy illik hogy adjak is.

Előzmény: torony78 (132225)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132266

Őszintén irigyellek, nekem nagyon nem jött be ez az olcsó fúróállvány. OBI-ban vettem még jó 2 éve, ~4 ropi volt.

Ekkor teszteltem amikor ezt a virágtartót újítottam fel. A mini esztergált oszlopokat akartam átfúrni vele. Ezek max 1.5 centi magasak. A fúró amit belefogtam ugyan egy gagyi fúró volt de nem ütött és nem is lötyögött amikor az állványba szorítottam. De nem sikerült olyan állapotot megfogni, amikor a fúró az oszlop tetején a közepén ment be, és alul is ott jött volna ki. Így a 32 kis oszlopot inkább egyenként satuba fogtam és kézzel fúrtam át - nagy átlagban pontosabb voltam mint ez az állvány. Vagy a módszerem volt sz*r. Elég tesztdarabot csináltam pluszban, de kb. 5 után feladtam. Szegény azóta is ott rohad valamelyik sarokban. Lehet pl kivetőpánt fészek fúrására jó, meg ahogy Tico-Tico írja: hengeres csiszolásra. De nekem pontos fúrásra alkalmatlannak tűnik. Lehet persze, hogy csak ez az ELLIX "márka" ilyen, de képről mind egyformának tűnik. Valaki pont ugyanekkor, 2 éve kérdezte a Handy "dremel-klón" nyakméretét, és akkor vettem elő még egyszer pár kép erejéig az állványt, így néz ki. Azaz kKb ugyanaz mint a rogergerro által linkelt unis.

Tőlem a "láttunk már ennél jobbat is" pecsétet kapná. Vagy az "Inkább gyűjts egy picit hozzá egy Parkside/Workzone oszloposra" pecsétet.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132265

Freud lapom van, nincs pazarlás. Gyalulás? Viccelsz? Nincs gyalum :D (na jó, kézi dewalt, de ferde a lapja, így pihen :D meg egy stanley, de béna vagyok hozzá, bár lehet csak életlen :D) Max csiszolok 120-180-akkal, kisebb nem kell freud mellett :D

Van excenterhez 40-es papírom, ha nagyon kell, szedi az anyagot becsületesen :D

Szegény ember vízzel főz megy még, gyalut szeretnék, de hely se nagyon van (bár ma pakolgattam és lett kicsi) meg őszintén spúr vagyok magamhoz, azon agyalok hogy lehet nélküle megoldani, de minden megoldás rengeteg időt felemészt (marós is pl)

Előzmény: 409 (132262)
peppino Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132264

Előszedtem ma a B&D marógépemet, amit ezidáig pont 1x használtam. Asszem KW900-as.

Bedugtam, marom az INCRA léc helyét, és azt érzem, hogy valami csiklandozza a hüvelykujjaimat.... Mondom magamban ez ráz. Nézem, ha a markolat gumirészét fogom csak akkor nem ráz engem, de kis ívet húz a  markolat tövéhez, ahol már fém.

Nem 220V, mert nem olyan kellemetlen, de érezni.

Mi a fax van ezzel? Az a baj, hogy szerintem már lejárt a 2 év, baxhatom?

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132263

túl egyszerű lenne inkább bringabelsőt fogok.

Előzmény: Törölt nick (132261)
409 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132262

Ha a 3cm-t meggyalulod, marad 2.5cm. Félbevágod, marad 1.1cm-es léc. A vágott felületet gyalulod, vagy csiszolod, plusz a táblásítás után megint. Végén marad jó esetben 1cm. Ennyi már elég necces polcnak. Jobb lenne az 5cm-es oldalt ketté vágni. Kicsit macerásabb táblásítani, de ha már úgy is poénkodsz....  :)

Előzmény: Törölt nick (132259)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132261

Ez a nem 43 engem is meglep, eszembe nem jutott, hogy létezhet más is :D

Nem követed a magyar ember tömítőjét? (szigszalag :D)

Előzmény: Törölt nick (132257)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132260

Úgy gondoltam a kérdés folytatása a gyerek-sámli projectnek. Az én válaszom arra vonatkozott. De jöhetnek a többi megfejtések is :-)

Előzmény: rferi (132256)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132259

Sziasztok

Szerintetek könyvespolcnak táblásítanék lapot és kb 1.3-1.4cm vastag lenne az elég vagy ne erőltessem? :) Fenyő.

Arra gondoltam van sok bramac lécem, 5x3, a 3cm oldalát befelezem és így táblásítanám.

74x30-as táblák készülnének, 74-es közepén lenne alátámasztás.

Így mehet vagy inkább vegyek rétegelt lemezt, csak ahhoz el kéne menni és abban semmi poén sincs :D

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132258

Ehez nem adtak anno, vagy nem kellett és kidobtam. Eddig minden gépünk 43-as nyakú volt, csak ez a mostani kisebb. Szidtam is amiért nincs ráírva a dobozra.

Előzmény: Barnamedvébb (132253)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132257

Ajj, többe kerülne mint a nyúrógép. Majd keresek pvc csövet, megvágom, betolom, hátha. Csiszolóhenger-tartónak tökéletes lesz.

Előzmény: generátoros (132255)
rferi Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132256

"20 cm-re mennyi fecskefarkot szokás/illik tenni?"

Rossz a kérdés!

Mert nem mondod az anyag vastagságát. Láttam én már 20 centin csak két fecskefarkat is, de az 10 centi vastag gerendában volt!

A mikroszkópládám meg 1cm vastag anyagból van, azon 20 centin 20 van!

generátoros Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132255

Szia! Szerintem olyan anyagból ,amilyen a fúrógép burkolata ( talán müa)  ,ha fémből van a gépnek a nyakrésze akkor azonos fémből, esztergályozni egy ilyen gyűrűt. Talán- danamit- a neve és ez aztán sok mindenre jó. erre a célra a legtutibb.

Előzmény: Törölt nick (132249)
motor-os Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132254

Ma a tanműhelyben 8mm-es köldökcsapoztam. Az egyik furat valamiért félrement. Kb. 1mm-t. Sebaj, mondom, egy csöppet melléfúrok. Majd a ragasztó megtartja. Engedem bele a fúrót s látom megy félre, bele a lyukba. Pfffffff. Megállítom. A tokmányt jobbra-balra mozgatva a fúró hegye kb. 2,5mm-t kileng. Nagy földön álló oszlopos fúró. :-(

Előzmény: kuperta (132234)
Barnamedvébb Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132253

apámtól örököltem egy ilyen kis állványt

akkor még 3 gyűrűt is adtak hozzá, pont ilyen célokra 

ma ez nem szokás?

sajnos az állvány nem ért sokat, nem volt elég jó konstrukció

Előzmény: Törölt nick (132249)
motor-os Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132252

180-190mm-es elegendő akár 5cm vastag anyag átvágására.

Előzmény: Törölt nick (132215)
motor-os Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132251

Végül is MDF, a jobbak HDF anyagból vannak.

Sraffter Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132250

Kicsinek nem kicsi, de már nagyon nem olyan, mint volt. Régebben a hátsó sorokban csak műszaki cikkek voltak, most meg egyre több a bugyi/zokni árus ott is. A kínálat eléggé rapszodikus, ha van egy fajta termék valahol, akkor nagy valószínűséggel másnál is lesz. Most például minden második helyen volt asztalos szorító. Olyan minta sokaknak egy beszállítója lenne. :)

Sok a gagyi egyébként (csomó Strauss cucc). Fémforgácsoló cuccokból (fúrók, esztergakések, köszörűkorongok, stb.) elég sok van. De pl. láttam egy 700 mm-es lapkás fűrésztárcsát is. :D Vannak komplett gyalu és körfűrésztengelyek. Azokra a dado tutira rámegy. :)

Ahol a gyalut vettem (szétszedtem egyébként, az No4-es feliraton kívül mást nem találtam) volt egy fém fúróállvány dönthető asztallal. Későn jutott az eszembe, le kellett volna fényképezni. Jó masszív, békebeli darabnak tűnt, kb 1 m-es magassággal.

Szoktam átjárni a határon túlra is (Ungvár, Munkács, Beregszász). Az igazán jó vételek ott vannak. Csiszolóvászon, festék, hígító, lazúr, szerszámok, stb. fele-harmada a mi árainknak. A minőségükkel pedig egyáltalán nincs gond.

Ha tehetitek, akkor egyszer érdemes elmenni a nyíregyházi piacra (hétvégén, akkor van a legtöbb árus), és ha van bátorság, akkor a határon túlra is. Az útiköltséget fedezi az üzemanyagkülönbség, a többi meg már tiszta haszon. :)

Előzmény: Törölt nick (132187)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132249

Nekem meg lett egy 500w-os "fúrógépem" amit egy ilyen állványba akarok bennehagyni. Erre kiderül, hogy lötyög benne... létezik nem 43-as befogású fúrógép???? Az 35-ös lenne? Vagyis kell bele egy 43-35/2 azaz 4mm vastag gyűrű? Csak tudnám miből.

MN 3100 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132248

Jó, hogy mondod.

Pedig eléggé beleéltem magam

a vásárlásba. Olyan praktikusnak

tűnt.

Sajnos a való életben még nem

láttam, csak katalógusban.

Februárban megyünk Győrbe.

A PRAKTIKER-ben talán meg

tudom tapogatni.

De alaposan kijózanítottál.

Péter

Előzmény: fahobby (132238)
MN 3100 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132247

Na, ebben van igazság.

A körfűrészgépemben most egy örökölt

B&D HSS-nek jelzett lap van. Jó sűrű

fogazású, eddig másra nem használtam.

Ez tényleg tud szikrázni, ha laminált

parkettát vágtam.

Egyszer még azt a hosszú és széles

japán fűrészt is befogtam, amit a LIDL-ben

lehetett legutóbb kapni. Talán TAJIMA klón.

Ennél éreztem, hogy nem tetszik neki,

ezért több próbálkozás nem volt. Remélem

megúszta.

Ebből adódik, hogy fém megmunkáló

eszközöket használok előszeretettel.

Fémfűrészt, fúrókat. A körfűrész lapot

meg nem sajnálom.

Péter

Előzmény: szaky27 (132241)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132246

sokat nem vágtam körfűrésszel, de ha kicsiti árnyékban van a vágás, akkor látszik hogy a vágási vonal világít, folyamatosan szikrázik ahogy vágja.

erre-arra jó, de nem állnék belőle tömegesen gyártani olyat amihez sokat kell darabolni. pl polcnak jó, meg borításnak, de nem csinálnék belőle 6x6x6cm dobozokat.

Vajk

Előzmény: szaky27 (132245)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132245

Biztosra veszem, hogy nagyon boldog voltál :( :)
Körfűrész v a gérvágófűrész fogait is megenné vajon?

Előzmény: halaloszto (132244)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132244

abszolút igaz. elmesélek egy történetet.

_valaki_ kért kölcsön fűrészt laminált lerakáshoz. nem voltam otthon, asszony beengedte műhelybe. telefonon elmagyaráztam neki hol a dekopír, meg hol van hozzá penge. úgy tűnt megértette. letette a telefont, majd úgy gondolta nem kell neki a dekopír, meg nehogy valami baja legyen a drága szerszámnak, elég lesz neki egy kézifűrész. és elvitte a tajima japánfűrészt. egy szoba alatt teljesen elment az összes éle, minden foga szép tompa és kerek lett.

Vajk

Előzmény: szaky27 (132241)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132243

Magam részéről 8 pár fecskefarkat tennék.

HobisLaci Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132242

Sziasztok!

Bár kaptam innen könyveket, köszönet érte, átolvastam és felmerült 2 kérdésem.

Így télen , mivel osztozom az autóval, csak kisebb dolgokra futja , és a gyakorlásra. 

Azt szeretném kérdezni, hogy egy gyerek sámli oldallapja milyen szögben van? 5-10°-ra gondoltam.

A másik kérdésem, 20 cm-re mennyi fecskefarkot szokás/illik tenni?

Köszi.

Üdv:

Laci

szaky27 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132241

Szia,

Laminált parketta az eszi a szerszámokat, az a tapasztalatom, bár lehet csak az olcsóakat a drágát nem, de hallottam jó minőségű fűrész lap gyors kopásáról is.

Ez lényegében mdf csak rá van sütve vmi féle laminált réteg (szerintem). Relief maráshoz szerintem nem jó, de dobozhoz valóban jó lehet.

raklapjúzer Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132240

Nyíregyháza, "KGST" piac.

Előzmény: stolaz (132183)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132239

Sajna asztalos műhelyem sincs, hétvégén mikor haza megyek szüleimhez kitolom a verdát a garázsból és ott alkotok hobbiból csak :)

Előzmény: józsibácsi456 (132205)
fahobby Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132238

Vigyázz !

Az laminált parketta olló nagyon roncsol.

Ezt mindenképpen vegyed számításba.

Üdv

stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132237
Előzmény: stolaz (132236)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132236

Marokcsavar.

GPS Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132235

Én 10 éves tapasztalatból mondom, hogy nagyon megéri.

Igaz, ez egy kicsit a régebbi dizájn, de ez a használati értékén nem ront semmit.

Amit a lidl (aldi?) árult, az picit újabb kinézetű, viszont adnak hozzá gépsatut is - cca. 6 rugóért.

Az a verzió pláne megéri, mert az a satu nagyon hasznos jószág bír lenni - pláne ha néha fémet is megmunkálsz.

Arra készülj el, hogy az inbusz-csavarokat kicseréld hosszabbakra, rajtuk olyan marok-gombokkal (nem tudom a helyes megnevezését) - tehát olyan szétszedhető, műanyag tekerőgombok, amelyek a normál, M6-os, hatlap anyát (vagy csavarfejet) befogadják és azzal lehet tekergetni állításkor.

Ennyit kell (legalábbis ajánlatos) vele csinálni, semmi mást.

.

Előzmény: rogergerro (132233)
kuperta Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132234

Nem pontatlanabb mint a befogott fúrógép, pillanatnyilag tokmánnyal felfelé van benne a fúrógép, hengeres csiszolóval, kiváló!

Az OBI bruttó ennyiért árulja, és meg is tapogatható!

Előzmény: rogergerro (132233)
rogergerro Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132233

Akciós az Uni-nál ez az állvány.

Van vele méreg vagy ennyit ócskavasként is megér!? ;-)

Barnamedvébb Creative Commons License 2017.01.25 0 2 132232

Felülmúlhatatlan a számomra, ahogy

a problémáknak utána jársz és még

videókat is készítesz róla.

Köszönet érte.

Az az igazság, hogy ez megfogalmazódott bennem is, de nem írtam le.

Pedig megérdemli ez a segítőkészségen (mivel gyakorlati is) is túlmutató hozzáállás, így én is azt mondom:

Köszönöm, Pacman!

(torony kollégának ige formájú kiegészítés:

pekmenkedik - oktató/teszt/összehasonlító anyagot/videót készít ;))

Előzmény: MN 3100 (132216)
rogergerro Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132231

Hohoooo! Nem annyira! ;-)

A dado engem nem fenyeget, de a dado nélküli, szeletelős csapolás tetszett.

Előzmény: UgyanPityu (132227)
Slam Jr. Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132230

Tojásfőző, ehh... :)

Előzmény: Törölt nick (132229)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132229

Nekem a kávéfőzőre és a tojásfőzőre kéne ilyen. A vízforraló szerencsére kikapcsol, de ezek...

Előzmény: Törölt nick (132194)
somtamas Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132228

Köszi szépen, nagyon jó kis teszt volt, este tömítettem a lyukakat, és feléledt a ciklonom! :)

Köszönöm a többieknek is a segítséget!!!

Tamás

Előzmény: Törölt nick (132164)
UgyanPityu Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132227

Megtaláltam, mehet a science of stupid-ba :)

Előzmény: 409 (132223)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132226

Rendben.

Előzmény: 409 (132221)
torony78 Creative Commons License 2017.01.25 0 5 132225

Szeretném a nevezett kolléga tiszteletére bevezetésre javasolni a

"pacmankodás", esetleg "pacmanozás" fogalmat,

amely minden olyan tevékenységet takar, amikor a másikért, időt nem sajnálva, fáradtságot nem ismerve, releváns, hasznosítható információk tucatjával árasztjuk el a kérdezőt.

A pacmankodás kötelező elemei,

- legalább 2 link fórumidézetre, termékre, és/vagy youtube videóra;

- legalább 1 biztató sor a bizonytalan kérdezőnek;

- tréfa

Kezdetnek ennyi, de finomítható.

Előzmény: MN 3100 (132216)
GPS Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132224

HORGÁSZOKNAK (ha már lappantyúzunk)

Így kell szakszerűen (be)etetni!

(nem ám ész nélkül szórni vederszámra a csalit)

Előzmény: Barnamedvébb (132219)
409 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132223

"..láttam olyan videót ahol gumibelsővel oldották meg a hézagolást :)"

Azzal talán mégsem kellene.  ://

Előzmény: UgyanPityu (132213)
409 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132222

Pedig ott szokott üldögélni a villanydróton....  :P :)

Előzmény: Slam Jr. (132220)
409 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132221

min 190mm.

Slam Jr. Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132220

Hát ez a lappantyú nem biztos, hogy örülne egy mágneses kapcsolónak. :)

Előzmény: Barnamedvébb (132219)
Barnamedvébb Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132219

--off--

És mi van akkor ha a lappantyút te magad csinálod meg? Itthon kapni bőven mágneskapcsolós kapcsolót, vehetnél fedél nélkülit, és fából csinálnál hozzá egy ilyen jó nagy lappantyút. Ami még szép is lenne :-)

Természetesen értettem, csak jót mosolyogtam közben rajta.

Európai lappantyú:

Előzmény: Törölt nick (132191)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132218

Kösz!

Előzmény: UgyanPityu (132217)
UgyanPityu Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132217

Attól függ milyen vastag lesz az asztal lapja, de gondolom nem lesz 2cm.gy A kisebb 160mm átmérőjű lapos fűrészeknek általában 55mm a max mélysége, egy ilyen jó lehet.

MN 3100 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132216

András!

Felülmúlhatatlan a számomra, ahogy

a problémáknak utána jársz és még

videókat is készítesz róla.

Köszönet érte.

Péter

Előzmény: Törölt nick (132164)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132215

Sziasztok.

Kézi körfűrész vennék.

Mekkora tárcsájút válasszak, ha esetleg asztalba is beépíteném, max. 3 cm vastag deszkák szeleteléséhez?

MN 3100 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132214

Szervusz!

Nem tudom, hogy számodra az

anyag struktúrája mennyire fontos.

Kb 10 db klf. méretű dobozt csináltam

mostanában, laminált parketta anyagból.

A felső része dekoratív, az alja valami

lakkszerű anyaggal bevont, egy színű.

A keresztmetszete szintén homogén

és olyan a színe (bézs, vil. barna),

mint a hátlapé.

Korrekt, formatartó anyag. Pályázom

egy laminált lap daraboló ollóra a

Wolfcraft-tól, amelyikkel a darabolás is

könnyű.

Van a laminált parkettából 6-7-8 és

20 mm vastag is. Ha érdekel, fényképet

is rakhatok fel.

Péter

Előzmény: szaky27 (132152)
UgyanPityu Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132213

Arra azért figyelj mielőtt egymás mellé rakod, hogy a lap vékonyabb mint a fogak. Nehogy egymásba akadjanak, egy elrepülő vidia fog azért kellemetlen tud lenni. Ezért szoktak a lapok közé valamit tenni, láttam olyan videót ahol gumibelsővel oldották meg a hézagolást :)

Előzmény: raklapjúzer (132178)
Slam Jr. Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132212

Csak a győrit zárták be.

Előzmény: elemes (132211)
elemes Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132211

vagy csak a győri telepet zárják be?

Előzmény: józsibácsi456 (132207)
elemes Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132210

:-O

megszűnik a cég...?

ó...

Előzmény: józsibácsi456 (132207)
pali923 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132209

A tegnapi témára visszatérve: lemértem az aldis körfűrész megállási idejét. Én meglepődtem ezen, de 9 mp alatt megállt. Nem tudom, van-e benne bármilyen fék, de betartotta a 10 mp-es szabályt. Ráadásul egy Freud lap van rajta, ami jóval combosabb a hozzá adott lapoknál.

pali923 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132208

A győri Jafholzról már megemlékeztem itt. Amikor utoljára jártam ott, ki volt írva az ajtóra, hogy magánszemélyekkel nem foglalkoznak. Most viszont beszéltem velük telefonon, a hölgy erről nem is tudott semmit, mehetek nyugodtan. Vannak keményfáik is, meg talán még egzóták is.

A Zatik bezárása miatt én is szomorú vagyok. Ráadásul úgy zárt be, hogy vágattam valamit pénteken, mondták, hogy vigyem el, mert holnap Pestre mennek a központba megbeszélésre. Én meg még be akartam vásárolni maradék darabokból, azt nagyon kedveltem, de hétfőn már ki sem nyitottak. Most árulják (a facebookon is láttam) a lapszabász gépüket.

Előzmény: szaky27 (132204)
józsibácsi456 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132207

Nah most olvastam vissza,hogy bezart a Zatik.En se hinnem,hogy elhajtjak.Lemerik az anyagot es elado az 1  szal is.Foleg a nem epitkezeshez hasznalt fenyot vesz.Szezonon kivul vannak,nincs nagy hajtas.

Előzmény: Bari- (132206)
Bari- Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132206

Ha nem is Győrben de Győrújbarát településen van a Jafholcz-nak telephelye. A mályi telephelyen Pacman már vásárolt magánszemélyként, nem hajtották el, és ahogy visszaemlékszem a fa anyag minőségével sem volt problémája. Érdemes legalább egy telefont megpróbálni, nem gondolom, hogy egy ilyen volumenű cég elhajtaná a kisebb vásárlóit, legalábbis a mályi telepen nem tették. Majd számolj be a tapasztalataidról, hátha másnak is hasznos információt tudsz megosztani a győrújbatári Jafholczról.

józsibácsi456 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132205

Udv!

Ne vacakolj!Lehet azt sztem.A kornyeken talalni.

Pld itt van egy:

Zatik kft Győr, Merfoldko ut

Ezeknel van colosnal vekonyabb darabok is lombos,egzota is.Neked oda par szal eleg.Ne a nyomorult neten vedd meg,hanem elmesz erte!!Dekorativ darabokat kell nezni.

Hogy a fenebe nincs? Van cnc,de gyalu nincs? Egy asztalosmuhelybe ,olyan,mintha Van autoradiom,csak kocsim nincs.

Amint lehet,vegyel gyalugepet Nagyobb projektnel lemegy a nap 5 x ,mire a cnc-n ateresztesz egy komolyabb mennyiseget!

oreg

szaky27 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132204

Nem is vacakolnék ha Győrben lehetne kapni normális fákat. táblásítani is akkorát szoktam csinálni max ami befér a cnc alá, mivel nincs gyalum géppel szoktam síkolni, viszont így csak 300x400mm a max méret amivel dolgozni tudok egyszerre.

Előzmény: józsibácsi456 (132168)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132203

Ezt a videót láttam :) elég ügyes :) Először prototípus lenne és  ha megtetszik vkinek akkor lennének további db-ok is.

Győrben az a baj, hogy bezárt ugye a zatik, agy max pesten tudnék venni, de ahhoz hogy megérje sok anyagot kéne vennem, sajna a házhoz szállítási se olcsó, plusz ott zsákba macska hogy milyen fát kapsz.

Obiba szoktam venni bükk lépcsőnek való anyagot, de az nem a legolcsóbb :( És az obis fenyő polcot nem tudtam szépen marni, mindig szőrős maradt :( 

Rossz esetben marad a bükk nem halok bele de azért nem igen szeretnék hibázni vele megmunkálás közben, de kellene egy világosabb fa is, ami "könnyen" beszerezhető.

Győr ugye a lehetőségek városa csak nem a fakínálat terén :( :D

Előzmény: Törölt nick (132174)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132202

Küldtem mailt.

Előzmény: Törölt nick (132201)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132201

Hmm, szép ár :-)

Én az első netes kudarc után mérges lettem és látni akartam az eladót, hogy azt mondja: van (vagy hoznak). No ezért a látásért ahogy látom plusz egy ezres kiszaladt darabonként. No sebaj.

Előzmény: stolaz (132200)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132200
Előzmény: stolaz (132199)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132199
Előzmény: Törölt nick (132198)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132198

Linket sajnos csak ilyet tudok mutatni:

https://www.google.hu/maps/@48.0962008,20.7992105,3a,75y,233.97h,72.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1sf63PCmZ-gVGV5RhYKlQlSQ!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

Weboldaluk is csak ennyi van: http://www.micro-max.hu/

Korábban írtam hogy eredetileg neten keresztül rendeltem volna meg ettől a cégtől, de nem igazán voltak jó választás mert sem a megrendelésemre, sem a kérdezősködésemre (hogy megkapták-e, ha igen kb mikorra várható a szállítás, stb) nem érkezett semmilyen válasz. Ezért - bár ez is fölöslegesnek tűnt ezek után :D - egy újabb emailben visszamondtam a rendelést és Bari kolléga javasolt pár címet Miskolcon, abból a 2.-ban (első link) rendelésre 2 napon belül hozták a cuccot, bruttó 4E+párszáz ft/db áron (én ugye a gombasipkás SSTM-01 -et vettem)

Sajna "tutira működő" online verziót így nem tudok mondani, csak a gugli találatokat, amit te is látsz nyilván. Az egyik közülük:

https://shop.traconelectric.com/product/SSTM02/Reles-biztonsagi-kapcsolo-15A250VAC--IP55

Előzmény: stolaz (132196)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132197

Köszi, megtaláltam, meg is rendeltem. Csütörtökre meghozzák.

Előzmény: stolaz (132196)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132196

Ezt hol vetted? Egy linket esetleg?

Előzmény: Törölt nick (132194)
stolaz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132195

Nemsokára utazom Lengyelországba, és beírtam kíváncsiságból az ottani keresőbe ezt a relés kapcsolót: SSTM-02

Adott is egy találati oldalt: Przycisk wyłšcznik bezpieczeństwa SSTM-02 (6056851680) - Allegro ...

Ott meg ez fogadott: A keresett termék ugyan nincs, de nem érdekel esetleg egy vérnyomásmérő, vagy egy betonkeverő?

A betonkeverőt még csak-csak megértem, mert ha bekapcsolom, az leoldja a kismegszakítót, vagyis áramszünet után sem fog visszakapcsolni.

Viszont hely hiányában elvetem ezt a megoldást. A vérnyomásmérőn még agyalok.

Előzmény: stolaz (132192)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132194

Még egy dolgot engedj meg, és aztán hagylak őrlődni kapcsoló ügyben :-)

Nézegettem most ezeket az amazonos meg kínai lappantyús kapcsolókat, sejtem mi tetszik bennük: a könnyű és gyors kikapcsolhatóság.

Viszont egy dolgot nem látok rajtuk, amit ezen pl: a porvédő szilikonkupakot.

Én ilyenből (pontosabban a "sapkás" verzióból) vettem most több darabot és őszintén örülök hogy porvédősek, mert pl a csiszológépek környékén (elszívás ide vagy oda) azért rendesen termelődik a por. Nyugodtabb vagyok így hogy tudom a kapcsoló és a ház közé nem fog idővel SEM beszorulni a por. Plusz meglepiként járt hozzájuk hátsó gumitömítés is. Én ezért mennék a home made lappantyú felé.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132193

Vagy ... ha nem ragaszkodsz az amazonhoz:

https://www.aliexpress.com/item/Kedu-Electromagnetic-Switch-KJD-17B-16-for-bench-saw-KJD17B-220V-16A/32778135348.html

Lappantyús is, mágneses is, 220V/16A.

stolaz Creative Commons License 2017.01.25 -1 0 132192

Lehet, hogy így teszek.

Előzmény: Törölt nick (132191)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.25 0 0 132191

Magyarul ja. Pirossal ami neked kellene, feketével ami csak 110V-ra jó.

"There is one significant difference in usage. The 4151 110/220 is a mechanical switch. Before attaching any wires, you can push in the start button and it will click on, and it releases when you press the stop button. After installation, when I unplugged the saw when on and then plugged it back in, the saw restarted. The 4160 110 switch is a magnetic switch."

Lehet így hogy "duál feszkós", bonyolult lett volna a mágneskapoló kialakítása. Vagy a franc tudja miért spórolták ki, így hogy még drágább is a másiknál.

És mi van akkor ha a lappantyút te magad csinálod meg? Itthon kapni bőven mágneskapcsolós kapcsolót, vehetnél fedél nélkülit, és fából csinálnál hozzá egy ilyen jó nagy lappantyút. Ami még szép is lenne :-)

Előzmény: stolaz (132189)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132190

Az teljesen más. Azokon egy vagy több multi osztozik. Azt nem egy ember alkotta, amiért egy bagó kis összeget vár cserébe. Ha nekem megér valami 10 dolcsit, amit az alkotója kér érte, akkor kifizetem neki. De amikor szinte ugyanezért, egy vállalat kér 1500 dollárt, akkor azt szívesen "ellopom" tőle. Nem is kell velem egyetérteni, én csak azt írtam, hogy magam részéről becsülöm a hozzászólót.

Előzmény: ultima (132188)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132189

Huhhh, De Morgan tételét kell alkalmaznom a hozzászólásodra. Páros, vagy páratlan számú tagadás van benne? "Nem tudja hogy áramszünet után nem kapcsol vissza..." Vagyis tudja, hogy áramszünet után visszakapcsol. Magyarul ez egy síma kapcsoló. Igaz?

Előzmény: halaloszto (132186)
ultima Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132188

Ez is egy nézet...

De akkor mi van a sok újsággal, könyvvel, programmal, amiket itt mindenki megoszt, letölt?

Azokat is meg lehet(ne) venni!
Vagy én nem látom a különbséget?  :-)

Előzmény: stolaz (132175)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132187

Sztem a nyíregyházi piacról. Mintha az rémlene hogy raklapos  odavaló.

Nem kicsi (állítólag .. még sosem voltam ott) és meglehetősen sok az ukrán árus arrafelé :)

Előzmény: stolaz (132183)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132186

http://lumberjocks.com/reviews/3732

Itt viszont azt írják, hogy a nagyobban nincs relé, az nem tudja hogy áramszünet után nem kapcsol vissza...

Előzmény: halaloszto (132185)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132185
  • Rated HP: 1/2 HP
  • Rated Voltage: 120V
  • Rated current: 16A
  • Fits basic electrical boxes
  • Magnetic feature prevents tools from unexpectedly powering up after a power interruption

Fura ez, mert az 1/2hp nem passzol a 16Aval. 

Ez a tied: https://www.amazon.com/Woodstock-D4151-220-Volt-Paddle-Switch/dp/B005W17FRS

Előzmény: stolaz (132184)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132184

Szeretnék egy ilyet, sőt pontosan ilyet. Viszont azt írja, 120V/16A

Ez nem csak egy szimpla kapcsoló? Nekem 230V-ra kellene. A felsőmaró elé, amikor asztalban van.

https://www.amazon.com/gp/product/B005W17HYY/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&smid=ATVPDKIKX0DER&th=1

stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132183

Milyen piacról beszélsz?

raklapjúzer Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132182

Ott használják, de hát van fa bőven, nem számít mennyi lesz a fűrészpor. Ami nekem van, annak a lapja is majd 2 mm vastag és combos vídialapkák vannak beleforrasztva. Pedig csak 195 mm az átmérője. Igaz, régen jártam a piacon, de még mindig lehet érdekes cuccokat kifogni. Lásd a kollégát, aki talált egy No. 4-es Stanley gyalut a minap. Ha ráérek, kinézek már én is.

Előzmény: halaloszto (132180)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 1 132181

Dehogy küldd, azért két 32-es lyukat ha kell, foggal is kiharapdálok :-).

Csak még - hihetetlen - mindig az ágyat kell nyomnom. De már azért le-le nézek a műhelybe.

Előzmény: Törölt nick (132179)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132180

ez érdekes. vannak ilyenek? én 4db kézi körfűrészbe való olcsó lapot vettem, működik, de azok nagyon vékonyak, talán megban 2.5mm.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132179

No ... örülök hogy ráhibáztam :)

És még ha van 32-es forstnered is ... Nekem kellett csapágyfészek fúrásra ezért megvettem, de ez ugye nem "standard" méret - nem a klasszikus készlet-méretek (15, 20,25,30,35)  egyike.

Meg anno volt az obiban "piroslux" 40-es forstner, így az is van (mécsestartók kifúrására vettem).

Nemrég írta rferi mik a klasszik lefolyócső méretek, nos 35mm-es pont nem volt benne: 32, 40 ... és felfelé.

Ha csak emiatt vennél egyet - írj és elküldöm postán. Tudom egy darabig nélkülözni. Akár a 40-est akár a 32-est.

Előzmény: stolaz (132170)
raklapjúzer Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132178

Na ja! Ha nekem kéne, inkább vennék 4-5 db szélesfogú (3,5 mm a vídia) ukrán lapot a piacon, és egymás mellé raknám. párezerből kijönne, és még a gépet se rázná szét. Csak azért írtam, hogy lássátok: Európában is kapható efféle. DADO-t még nem láttam közelről.

Előzmény: 409 (132167)
csjoco74 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132177

Írtam emailt 

Előzmény: misimókus73 (132176)
misimókus73 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132176

Merre vagy helyileg?

Előzmény: csjoco74 (132165)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 1 132175

"arra biztatok mindenkit, hogy vegye meg nyugodtan bármelyik tervet, nem fog benne csalódni. 
Annyi munkát ölt bele a spanyol ürge, hogy igazán megéri azt a kis pénzt."

Dicsérem a hozzáállásod. (Már hogy nem azt írtad, hogy szívesen odaadom lemásolni. Többen mondták már nekem, hogy ne szarakodjak, adjam már oda, ha úgyis megvettem. A szerző iránti tiszteletből nem adom, nem irígységből.)

Előzmény: peppino (132173)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132174

A PDF-ben azt írják: a doboz aljához használj mdf vagy rétegelt lemezt.

**Box Bottom: 0.25 " x 9 " x 14

...

**(use 0.25 " -thick MDF or Plywood panel)

Amúgy meg: "use singel wood type" - szóval bármilyen fát :) OK, nálad a fenyő kiesik, akkor marad kb a keményfa, ha valami erezetet is akarsz belevinni.

Amúgy nagyon egyszerű: ugyan nincs CNC maróm, de az MDF-et tuti szépen lehet marni. De azzal ugrik a szép fa-erezet :)

Anyag olcsósága - sokat akarsz belőle csinálni? Vagy csak a CNC-det tesztelnéd? :)

Akartam linkelni neked a hobbiasztalos blogon tegnap posztolt cikket, rusztikus/hullámos felület kialakítására (najó, itt van) de ez nem CNC, "csak" flex + legyezős csiszoló. Gondolom te maradnál a CNC-s verziónál.

peppino Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132173

A tervről van véleményem.

A faszi végletekig precíz, de látszik, hogy nem mérnök. A tervek alapvetően jók, érthető, de... 

Hiányzik az építési fázisok koncepciója. Az, hogy milyen lépéseket kövess, és mi a következő teendő. Átnéztem az egészet, kinyomtattam a lényegi részeet, ahol a fúrás miatt kellettek a pontos méretek, és összeraktam.

Alapvetően fontos a fél mm-es precizitás, de itt a fóti lapszabászatban nem tudták ennyire pontosan szabni, viszont így is jó lesz. Kicsit csiszolnom kell majd az oldallapok kereteinek szélességén, mert most szorulnak ha össze akarom csukni, de arra biztatok mindenkit, hogy vegye meg nyugodtan bármelyik tervet, nem fog benne csalódni. 
Annyi munkát ölt bele a spanyol ürge, hogy igazán megéri azt a kis pénzt. Komplett 3D rajzok, vágási sablonok, vágási listák, hihetetlen részletességű ábrák. szóval jó.

Nem fogom beépíteni a fos Bricostore-os fürészt, mindenképpen veszek egy 5903R-t mert kell a nagylapos gép bele. Szúrófűrészt sem biztos, hogy építek bele, de majd meglátom.

Előzmény: csjoco74 (132171)
rferi Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132172

Nem tud simán járni: rázza a gépet mint a veszett fene, mivel lengő tömegek vannak benne....

Előzmény: kuperta (132166)
csjoco74 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132171

Kíváncsian várom, hogy mi lesz a végeredmény és mi lesz a véleményed a kapott tervről! 

Előzmény: peppino (132169)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132170

Nem is hiszed, hogy mennyire takarékos a megoldásod. ezzel ugyanis két legyet ütök egycsapásra. Mert ez a cső a fiam íróasztala lapjára lesz alulról felerősítve, amiben a kábelei lesznek. A cső két végére megy az a két forstnerrel kifúrt "tuskó" pont így, hogy abban is vájat kell. elforgatom a csövet nyílásával lefelé, belehelyezem a kábeleket, majd a csövet 180 fokkal felfordítom. Ehhez kell. :-) A tuskók is kellenek.

Előzmény: Törölt nick (132157)
peppino Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132169

igen

Előzmény: csjoco74 (132162)
józsibácsi456 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132168

Olyan 12 /9/ colokat latok.Ugyhogy nem vesz be rengeteg anyagot.A oldalakra adja az mdf vagy retegeltet.A szeleket lezarod disszegellyel,es nem latszik a retegelt.Tehat az a sötetebb szinu resz lenne belole.(ha jol ertem,latom)Mindenesetre en nem tokolnek vele,hanem a tetejet megcsinalnam szep rajzolatu korisbol,az oldalakat feherbukkbol.Lehet venni15, 10 mm vastag deszkat is.Ledarabolod,osszetablasitod könyvszeruen.A hosszakat tekintve alig kell majd leegyengetned,levastagolnod belole. Diszzsanert ra..Jobb,szebb lesz mint a rajzon.

Előzmény: szaky27 (132161)
409 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132167

"A Pilana forgalmaz ilyet."

70eft.  :/

Előzmény: raklapjúzer (132160)
kuperta Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132166

Nekem volt ilyenem kézi körfűrészhez. Gyári tartozékként, egy nyugat német körfűrészhez. Remélem megvan valahol, arra emlékszem, hogy nem járt simán amikor próbáltam.

Előzmény: raklapjúzer (132160)
csjoco74 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132165

új, keveset használtként írta le az eladó 3 db bosch fűrészlappal 65 eFt-ért , ezzel szemben közepesen használt, és egy sérült fűrészlap + egy 80 fogas Bosch special (ez jó) adta, és ígért még 5000 Ft visszautalást ... amit még mindig várok.

Szétszedtem, kitakarítottam, még nem állítottam be a szögeket, ha érdekel megmutatom, megegyezünk, én valami komolyabbat gondolok vásárolni

Előzmény: misimókus73 (132163)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 1 132164

Somtamas - semmi hiba nincs az eszmefuttatásodban :-)

Legalábbis úgy néz ki. Csináltam egy gyors tesztet, egy kis videóval. Így ezúton kell megkövetnem azt (pl kozgab is)  akinél azt mondtam hogy a szigetelés tökéletessége kevésbé számít - nos ez nagyon nem így van o.O

Aki nem akarja végignézni: normál állapotban szépen leválasztott ahogy kell, ment minden a tárolóba. Majd a tető és fahordó közé raktam 3 csiszolópapírt - és meg is halt a dolog, nagyon sok por ment a porszívóba.

Szóval Tamás: szigetelj! 

Előzmény: Törölt nick (132074)
misimókus73 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132163

Szia! Mit jelent az pontosan, hogy nem azt kaptad amit vártál? 

Előzmény: csjoco74 (132159)
csjoco74 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132162

szia, végül megvetted a tervet?

Előzmény: peppino (132136)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132161

Szia, 

http://www.vectric.com/cool-stuff/projects/2014/Japanese_Garden_Box.html

Ez a projekt az :)
Az a 3 vmi az fa kavics :D

És kompletten cnc gép készíti az egész dobozt.

Előzmény: józsibácsi456 (132158)
raklapjúzer Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132160

A Pilana forgalmaz ilyet.

csjoco74 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132159

Szia, én vettem egy használt Bosch Pts 10-et, a tulaj szinte újként írta le, de nem azt kaptam amit vártam, ha érdekel meg tudom mutatni és megalkuszunk.

Üdv

Jocó

Előzmény: misimókus73 (132110)
józsibácsi456 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132158

Udv!Megneztem a kepet.Nem tudom mi a fene van a tetejen.Mi az a 3 Flekk?Szval probaltam a mereteit kitalalni abbol,hogy mi a funkcio.Diszdoboz talan ?Ha aprocska ,akkor nem olyan borzaszto akar jo,szep fabol megcsinalni.A teteje az ithoni fenyo retegeltre hasonlit.Azt meg a feneket megoldhatod vele.A szelek nem latszanak.Nem kell a felületet szarrácsiszolni,es ha lehet valogass felületet.

Az mdfet szepen lehet marni,csak nem szep naturba.(Nyilvan dekorativ valamit akarsz,nem valami lomosdobozt.)

Az md-et esetleg lefurnerozod valami dekorativ furnerral.Az oldal lehet tobb ivelt elem osszeillesztesebol is. 

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132157

Na találtam egy kb 80 centis 40-es darabot, kipróbáltam. Ha van forstnered ehhez kell a legkevesebb anyag és vagy idő:

Elószőr nem volt semmi szürke ragszalag ... de amikor az első vágást csináltam és mindkét tartón túlment - megszűnt a szoros tartás. Hogy ne forigjon el a 2. vágás előtt, odaragasztottam a tartókhoz. Ja és a  ketoldalas ragasztó nem jött be (a vékony ... vastag nyesta) szóval odacsavaroztam a 2 tartót.

De ha a kalodás módszerrel csinálod akkor ilyen gondod nem lesz. Viszont ahhoz is kell akkor a min. 1m (de a méteres vágandódhoz inkább 1.5m)  hosszú relatíve egyenes léc/deszka/akármi ami mentén vezeted.

Előzmény: stolaz (132148)
motor-os Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132156

Ilyen itthon is van már régóta. A tárcsát rögzítő két kis tárcsába kell vinni kicsi hibát, hogy ne legyen a tárcsa merőleges a tengelyre. Ki lehet számolni mennyit fog ütni az él. Egyetlen hibája, hogy az árkolás alja kicsit íves lesz.

Előzmény: Tie (132111)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132155

sima e27-es 10w-ra gondoltam, kézzel szorongathatod.

Előzmény: Törölt nick (132139)
motor-os Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132154

Erre a célra tökéletes. Vedd meg nyugodtan.

Előzmény: misimókus73 (132110)
motor-os Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132153

Valahol azt olvastam, hogy a dado, mit olyan nincs betiltva. De az uniós jogszabály előírja, hogy a tárcsa a kikapcsolás után mennyi idő alatt kell megálljon. A dado, súlya miatt ez nem teljesíthető. Ezért a gyártók inkább mellőzik a lehetőségét a felszerelésnek és rövid felfogatást hagynak a tengelyen. Mossák kezeiket.

Előzmény: Törölt nick (132083)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132152

Sziasztok,

Cikkben azt írják, hogy ehhez a kis dobozhoz rétegelt lemez v. mdf-et használjunk. A bajom a következő. A rétegelt lemezt nekem 3D-be sajnos nem sikerült szépen marnom még, mert mindig belefutottam vmi réteg hibába :( Meg az eltérő réteg színek szerintem itt nem szépek. Mdf-fel viszont még sose dolgoztam, azt lehet szépen marni? Bükköt lehet azt szeretem csak nem a legolcsóbb alapanyag, fenyő igen szőrőz :( 

Egy szónak is 100 a vége, tudnátok vmi jó féle alapanyagot ajánlani ehhez? :)
(sajnos nem tudom, hogy pdf-et hogy lehet feltenni ide, így csak egy képet tudok mutatni róla)

halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132151

hozzáragasztasz egy lécet celluxxal, aztán hadd szóljon.

Előzmény: stolaz (132138)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132150

Hát ha precíz vágásra is vágsz akkor nem annyira ezek lesznek a barátaid hacsak nem ügyes vagy és csinálsz neki egy jó megvezetőt. 

Előzmény: misimókus73 (132149)
misimókus73 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132149

Nekem is van minden féle szedett-vedett cuccom.

-Parkside felsőmaró-jó kis gép

-Einhell TH-SM 2131 Dual - szintén jó gép

-Hyundai MBY10 gyalugép - megfelelő gép

Szóval nem vagyok egyik márka ellensége sem, csak jó lenne kitapogatni hogy mit ne vegyek.

Sokat nem lesz használva, de az jó lenne ha precíz vágásokat lehetne vele csinálni.

stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132148

Ez lesz, köszi!

Előzmény: Törölt nick (132143)
generátoros Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132147

Szia! A Scheppach nem a legalja, az Einhell ellen meg bevagyok oltva, csak, hogy értsd; van viszont Parkside akkus fúróm és gérvágóm. A fúróval nincs bajom a gérvágó már annyira nem a kedvencem. A merülőfűrészem Scheppach és úgy mint a fúró, nekem bevált főleg azért mert kollégától vettem 4db sín és 4db fűrésztárcsa volt hozzá , 1 évet használta hobbistaként ( 20 e-ért talán nem volt túlárazva).  A döntés a Te kezedben van, befolyásolni nem akartalak.

Előzmény: misimókus73 (132135)
peti970 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132146

Nekem van 5903 de szerintem nem megy fel rá csak sima fűrészlap.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132145

Épp akartam kérdezi hogy hogy állsz vele. Szépen alakul!

Sejtettem hogy ehhez keresel combosabb körfűrészt. Azt majdnem kizártnak tartom hogy kézi körfűrész dado lapokat fogadjon. Bár lehet hogy az oroszok ezt is megoldották már :D

szaky27 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132144

Szia,

Nekem egy parkside-os asztali körfűrészem van, nekem elég bár néha azért jobb lenne ha combosabb motor dolgozna benne, de hobbira meg hétvégére megteszi  :)
Szerintem ezek az árkategóriák nagyjából azonos tudásúak.

Előzmény: misimókus73 (132135)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132143

De lehet túlbonyolítottam ezt a forstneres kérdést. Sztem ennyi is elég lenne, ha van egy kis hulladékanyagod, egy ilyen kis kalodára.

Szintén 2 oldalas ragasztóval az oldalak közepén, a vágás idejére sztem bőven megtartja, és mehet vezető mellett az asztalin:

Előzmény: Törölt nick (132142)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132142

Nekem van 32-es forstnerem ezért így csinálnám, asztali körfűrészen, ha nagyon fontos hogy egyenes legyen az a kivágott csík:

Abból a kivágott körcikkes támasztóból csak 3 max 4 db-ot csinálnék az 1 m-re szétosztva, mondjuk 5 cm vastagok legyenek. 2 oldalas ragasztóval ragasztanám a csőhöz. Szintén 2 oldalassal ezeket egy 1 m-es egyenes deszkához (bútorlap darabhoz). És vezető mentén végigtolnám az asztali körfűrészen.

De ha nem fontos a tökéletes egyenes .. akkor kis dremel (utánzat) és kicsi vágókorong. Nekem ilyenem van, leírása ne tévesszen meg, remekül vágja a műanyagot is.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132141

Ezt nagyon néztem korábban

De mostani gépre ha megveszek se megy fel :D

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132140

Én félek az csak az egyik félelmed lesz, ha végigvágtad :(

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132139

Vigyázzál mán he, gömbledem éppenséggel akad, csak annak kell elég erős hűtés is ám :D

Előzmény: Törölt nick (132122)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132138

Technikai kérdés:

Van egy 32-es lefolyócsövem, 1m hosszú. (Az a fajta szürke műanyag a mosogató alatt.)

Ebbe szeretnék belevágni egy 1cm széles csíkot, végig hosszában. Vagyis "felhasítani". Ha most belenézek a végén, mint egy távcsőbe, akkor a keresztmetszet egy "O" betű. Szeretnék "C" betűt látni. Mivel csináljam? Félő, hogy vágás közben elforog a hosszanti tengelye mentén.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132137

Én épp pár napja vágtam le a tetejit éppen emiatt, hogy lehessen nútot "marni" a fűrészen :D

Más kérdés, hogy kiderült ez gyárilag el van hajolva oszt flexelni kell belőle oldalról :D Próbáltam kalapálni, de csak röhög rajta, semmit nem tudtam kalapácsolással arrébb tessékelni

Viszont rájöttem mitől feszült be a fa a vezető és a cucc közé, mégse teljesen patent a vezetőm :( Alakítanom kell rajta picit, mert bíz hangyányit, de kés fele fut. Ott baltázhattam el, hogy núttal csináltam párhuzamosra, viszont a kés egy hajszálnyit ferde. Vagy balkezesként használom és akkor fasza (tárcsa bal oldalán lesz a vezető nem jobb):D

Előzmény: Törölt nick (132113)
peppino Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132136

De jó kis vihart kavartam a dadoval... :-) A Makita 5903R sem tudja fogadni?

Itt meg valami alakul... Csinálom a Paoson-féle multigépet.

misimókus73 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132135

Tudnátok tanácsot adni?

Asztali körfűrészt szeretnék venni, max. 50000 ft-ig

Nem lenne rendszeresen használva, csak ha valamit kitatálok akkor ne kelljen kuncsorognom másoknál. (meg ilyen még nincs a műhelyben :)  )

https://www.mall.hu/asztali-korfuresz/scheppach-hs-100-asztali-korfuresz

https://technorollshop.hu/einhell_tc_ts_2025_eco_asztali_korfuresz

Valami hasonló, amiröl jó véleménnyel vagytok?

halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132134

ilyen lengőfűrész itt is van simán. az egész tilos-e a dado vagy sem kérdésbe be kell vonni a hobbi vs. profi dimenziót. a profi cuccokra is sok szabály vonatkozik, de nem ugyanazok mint a hobbira. amit szakképesítés nélkül lehet használni, arra szigorúbbak a szabályok, van benne logika. más kérdés, hogy mi is szakképesítés nélküli barkácsolók vagyunk, meg az énektanár is, aki vesz egy fúrót feltenni a képet a falra.

Vajk

ps: minden énektanártól elnézést kérek.

halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132133

konkrétan a fedetlen lappal vágás is szabálytalan. tehát hasítóék és kalap. kalappal meg eleve értelmetlen a dado. 

Előzmény: Törölt nick (132108)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132132

én négyet is szoktam :)

Előzmény: Törölt nick (132104)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132131

Csak két ujjadat tudja levágni. A harmadik már lefékezi. Úgyhogy nincs olyan nagy baj, nyugi.

Előzmény: pali923 (132130)
pali923 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132130

Most kimegyek a műhelybe, és megmérem, az aldis körfűrészem megáll-e 10mp alatt. Meglepődnék...

Meg mellesleg 10 mp mire jó? Azalatt 8 ujjamat le tudja vágni, ha odakerül. Az már rég rossz.

409 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132129

Hogy a viharba ne! Az oldalára döntöd a gépet és máris tolhatod rajta a tábládat.  :P  :)

Előzmény: Tie (132126)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132128

Nekem a pengék közé vannak kis tárcsák is, mint egy alátét. 0.1, 0.15, 0.2 stb. Egy táblázat alapján tudom összeállítani, hogy mekkora nútot akarok vágni, 5 század pontossággal.

Előzmény: Paco155 (132106)
rogergerro Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132127

Aha.  És azzal tudok mondjuk nútot marni egy 250x125-ös tábla közepibe?

Asztat a táblát úgy kő megrendelni a bótban, hogy tegyék bele! ;-)

Előzmény: Tie (132126)
Tie Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132126

Aha.  És azzal tudok mondjuk nútot marni egy 250x125-ös tábla közepibe? Jaaaa, hogy azt nem, mer annyira nem lehet kiemelni a tengelyt. Köszönjükemese. :)

Előzmény: 409 (132125)
409 Creative Commons License 2017.01.24 0 1 132125

Félreérted! Nem kézből felsőmaróra gondolt, hanem olyan másfél millás asztalos marógépre, 200mm-es marótárcsával.   Ja az majdnem dado, csak vízszintesen forog.  :DD

Előzmény: rferi (132116)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132124

Köszi! Szalagfűrészezek akkor.

Előzmény: rferi (132114)
Mr.Gabson Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132123

És jóféle fékkel is van ellátva a kütyü:

https://youtu.be/06PzXIqzQXM?t=92

Hát igen, a régebbi modellek valóban valamilyen mechanikus rendszerű fék volt, de ma egy inverter mindent megold pl: gyorsulás mértéke ideje. Lassulás mértéke ideje. Vészleállítás (egy pillanat).

Előzmény: Törölt nick (132119)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132122

Ragassz bele ledszalagot, vagy egy 10w-os gömbledet az aljára. :)

Előzmény: Törölt nick (132077)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132121

Húzz rá a hordódra kívülről egy kukazsákot, vagy egy széles szigszalagal ragaszd át a gyanúsos részeket.

Fotó?

Előzmény: somtamas (132071)
Tie Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132120

Oszt? Ha akarom, megállítom, hogy nekinyomok egy darab hulladékfát ódalról. Vagy szemből. A flexet is megállítom kézzel, miután kikapcsoltam, hogy ne kelljen megvárni, míg lepörög, hogy letehessem a helyire. 

Előzmény: Törölt nick (132119)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132119

És jóféle fékkel is van ellátva a kütyü:

https://youtu.be/06PzXIqzQXM?t=92

Ehhez képest egy amcsi vidóban lepereg az életem mire megáll egy ilyen fűrész, akár sima lappal  :D

Előzmény: Computerguru (132112)
rferi Creative Commons License 2017.01.24 0 1 132118

Itt állandóan ez van: meg akarnak engem védeni magamtól.

Pedig tőlük kéne....

Tie Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132117

Az még addig rendbe' is vóna. De akárhol lehet kapni kisipari gépeket, házilag épített gyaluval kombinált körfűrészt vagy bármi hasonló kialakítású gépet akár vaterán, jófogáson, vagy akárhol, ahol még csak a lehetősége sincs meg a hasítónak, meg a többi köcöllének. Fix lemez asztal, fűrészlap, oszt jónapot. 

Amúgy ez is a megoldás. Kell venni valami ilyen egyedi gépet, esztergálni hozzá egy hosszú tengelyt, oszt rakni ráfele a dadot gyorsan.

Előzmény: Slam Jr. (132115)
rferi Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132116

Megbaszhatná a nemmondomkikit az a jóember a marógépével!

Egyszer toljon már át egy méteres pallót a dadon, aztán meg rajta a marót, mondjuk 15mm szélességben, 20mm mélységben.

Amíg a körfűrésszel ez kábé 30 másodperc, maróval legalább negyed óra, a sok fogásvétel szükségessége miatt.

Előzmény: Lady fantasy (132109)
Slam Jr. Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132115

"de ha mindig rajta kell lenni a felső porelszívónak/pengevédőnek, akkor európában csak teljes átvágást szabad csinálni??"

Asszem a PTS 10 használatijában le is írták, hogy csak teljes átvágás és nehogy levedd. :)

rferi Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132114

Kihagynám

Szakmám szerint mi vágunk ilyesmit, így tapasztaltam, hogy ha az a vörösréz a jó áramvezető fajtából van, akkor van annyira puha, hogy gondod lesz a körfűrésszel....

Szalagfűrészed nincs? Az jó lenne

Előzmény: Lady fantasy (132103)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132113

"Ott egy munkavédelmis pont ezeket az okokat sorolta fel "

Ami egyrészről jogos felvetés, másrészről egy nagy baromság. Most hagyjuk hogy polcnak akarok nútot marni. Mondjuk hogy nem azt akarok, hanem bemetszéses fahajlítást, sűrű bemetszéssel.

- Már megbocsássanak a kedves szabályhozók .. de ha mindig rajta kell lenni a felső porelszívónak/pengevédőnek, akkor európában csak teljes átvágást szabad csinálni?? :D Nem használhatom a fűrészemet nút kialakítására?

- Aztán ha a hasítóék annyira "kötelező" biztonsági elem ... miért engedik leszerelhető változatban forgalomba hozni?

Azt is többször láttam már fórumokon emlegetni, hogy 10 mp-en belül meg kell állnia a fűrészlapnak (motorfék), még ez a legértelmesebb szabály (más kérdés: jó lenne statisztikát látni, hányan sérültek meg akkor amikor kikapcsolták a fűrészt de még fogott a lap....)

Nálam ezekben merül ki a "fafejű" szabályozás fogalma.

Computerguru Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132112

Nem tilos az EU-ban a dado, nem tudom honnan veszi ezt bárki is. EU-ban van egy olyan szabály, hogy a fűrészgépednek le kell tudni fékezni a tárcsát a kikapcsolástól számítva 10mp-en belül és ez nem megy dado-val, ezért nem árulják.

De ha megnézitek, a Feldernek van külön dado-ja, amit EU-ban is árul. Mondjuk csak ez a cucc vagy 1000 EUR. :)

Előzmény: GPS (132096)
Tie Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132111

Túlszabályozás van, ennyi. 

Amerikában meg még ilyen is van, oszt jónapot:

https://m.youtube.com/watch?v=OKKbeaKnOnk

misimókus73 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132110

Tudnátok tanácsot adni?

Asztali körfűrészt szeretnék venni, max. 50000 ft-ig

Nem lenne rendszeresen használva, csak ha valamit kitatálok akkor ne kelljen kuncsorognom másoknál. (meg ilyen még nincs a műhelyben :)  )

https://www.mall.hu/asztali-korfuresz/scheppach-hs-100-asztali-korfuresz

Valami hasonló, amiröl jó véleménnyel vagytok?

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132109

Egy más jellegű fórumon volt egy vita pár éve a körfűrészekről. Ott egy munkavédelmis pont ezeket az okokat sorolta fel mint te. Azt mondta,erre a feladatra ott a marógép.

Előzmény: Törölt nick (132108)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132108

Le kell venni a visszacsapásgátlót ill. nem lesz jó a dado-hoz, mert az kisebb átmérőjű és lehet így túl messzire esik és dado fölé nyúlna, ami akadályozza a dado használatát, ez a fő ok sztem.

Másik meg a kés fölé nyúló kézvédőt (sok helyen porelszívással kombinálva) is le kell szedni, így nyílt a placc a kés felett.

EU szabványok meg sok esetben túlzóak, annyira idióta emberekből indulnak ki és annyi mindent ki akarnak zárni, hogy sokszor pont ellentétesen hatnak már :D

Előzmény: rogergerro (132105)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132107

Bocs ultimax, csak bekeveredtem. :-)

Előzmény: Lady fantasy (132103)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132106

Elvileg maga a dado is így működik annyi különbséggel, hogy maga a távtartó is egy 2-3-4 élű kés.

Előzmény: Törölt nick (132104)
rogergerro Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132105

Az első linken, kicsit lejjebb ez olvasható:

"Hi all

The reason for dado blades being banned in the UK was initially due to the high number of people chopping serious bits out of fingers and hands and due to the nature of the injury, repairs were not usually very good! The EU Directives do then prohibit."

Szóval, valszeg emiatt van a tiltás érvényben az egész EU-ban.

Ez a Geoffrey nevű ember aki a fentieket írta, képben van mert a későbbi hozzászólásaiban a védelem ill. annak hiányát hozza fel az egyik oknak.

Lehet, hogy arról van szó, hogy ezekhez a pengékhez, el kell távolítani / meg kell bontani bizonyos védelmi berendezéseket?! Talán a tiltás inkább közvetett?

Előzmény: Törölt nick (132101)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132104

Csak tudnám miért mondod ezt :D

Mi van akkor, ha fogom és felteszek 3db 190-es tárcsát távtartókkal? :D Vagy akár csak kettőt?

(most hagyjuk hogy esélyesen nem férne fel ennyi cucc)

2mm közt hagyva a két tárcsa között.

Beremeg? Ugyanúgy egyenletes a terhelés, semmi szabálytalan forgás nem lesz benne, erősen lehúzva se lehet gondja.

Puszta kíváncsiság, nem mint ha nagyon meg akarnám csinálni, hisz jelenleg inkább csak tiplizek (míg tudok, már tudom meddig) :D

Előzmény: Paco155 (132098)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132103

Van valakinek tapasztalata vörösréz vágás terén?

Konkrétan 50x10mm vastag betápsínt szeretnék vágni körfűrésszel freud unimax lappal.

Szerintetek nem lesz gond? 

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132102

GPS, ha nagyon furdal találtam kicióccó verziót is.

Már ha ebben van leírva ....

Már csak azt nem értem ezek a szabályozások miért nem ingyenesek. Mármint a szövegezésük. Mert csak a gyártókat érdekli általában?

Előzmény: Törölt nick (132101)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 -1 0 132101

Egy Bosch fórumról:

https://www.bosch-professional.com/gb/en/community/category/dado-blades/389289-t

"Hi Guys
I got a pretty straight forward answer that doesn't really answer why from a technical stand point but explains why we don't do them here. 
"Using DADO blade is prohibited by EN and IEC standards. Therefore this is not offered in the European market. " 
America clearly has different standards. "

Én próbáltam már keresgélni a standard után, ami "megtiltja" a dado pengéket, vagy levezethető arra hogy a dado pengék nem alkalmazhatóak, de a lényege hogy valamilyen szabályozás miatt nem lehet.

Ezeknél közelebb sosem jutottam:

https://webstore.iec.ch/publication/7454

A preview doksiban sem:

https://webstore.iec.ch/preview/info_iec62841-1%7Bed1.0%7Db.pdf

Mondjuk 350 svájci frankért nem vagyok kíváncsi a teljes doksira, lehet abban van leírva a lényeg.

Emergency stop by ISO, de nagyon ez se erre vonatkozik:

http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=59970

Nem lehet oszt kész. Itt bénább/álmodozóbb asztalosok vannak, biztos :D Vagy inkább fafejű szabályhozók ...

Paco155 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132100

Halványlila fogalmam sincs.  Mint ahogy azt sem tudom, miért tilos az EU-ban marihuánát árulni, ha pl. az egyik tagországban pedig megengedett.

stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132099

Hogy valakiknek lehessen pénzt utalni a kidolgozott szabályozásokért. a szabványok "létrehozásáért".

Paco155 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132098

Én inkább életveszélyesnek titulálnám :)

Előzmény: stolaz (132095)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132097
Előzmény: stolaz (132094)
GPS Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132096

A válaszom pedig az volt, hogy nem mert euban tilos árulni.

Miért tilos az EU-ban ez az eszköz? (csak hogy én is tudjam)

.

Előzmény: Paco155 (132089)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132095

Akkor viszont ne is próbálkozz vele, mert az balesetveszélyes!!

Előzmény: Mrteo (132093)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132094

hú, most olvastam, mit írtam.... "talpbetétet". Természetesen nem a munkavédelmi cipő talpbetétjét szabályozzák, csak nem tudom mi a neve annak a betétnek, amiből kibújik az asztal alól a fűrésztárcsa.

Előzmény: stolaz (132087)
Mrteo Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132093

Azt gondolom, hogy a Parkside vagy a Workzone nem ad ilyen ajánlást a gépéhez... :(

Előzmény: stolaz (132091)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132092

OK. Nem is veled akartam vitázni, mert 100%-ban igazat írtál,  csak még mielőtt nagyon elkeseredne a kérdező, egérutat írtam neki.

Előzmény: Paco155 (132089)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132091

Figyelembe véve ezt az ajánlást: http://www.tablesawsreviewsite.com/dewalt-dwe7491rs-review/  innen kb. középről idézek:

"Maximum width of dado is 13/16″. Will need throat plate DWE7402DI"

Előzmény: stolaz (132088)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132090

teflonspré.

Előzmény: Törölt nick (132084)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132089

A kérdés az volt, hogy lehet-e nálunk kapni.    A válaszom pedig az volt, hogy nem mert euban tilos árulni.

Arra hogy ez jó vagy sem, jogos vagy sem nem tértem ki.

Előzmény: stolaz (132085)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132088

Amazonon. Freudot.

Előzmény: Mrteo (132086)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132087

A dado tárcsák kisebbek. Egy adott géphez a gyártó adott dadot javasol. És ad hozzá dados talpbetétet.

Mrteo Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132086

Hol és milyet rendeltél?

Előzmény: stolaz (132085)
stolaz Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132085

Én feltettem. És nagyon bevált. Szeretek vele dolgozni. Az, hogy az EU-ban tilos, háát az semmit nem jelent. EU szerint Magyarországon tilos akácfaültetvény, a tyúkoknak 40x50x50 ketrec a minimum, hagy ne soroljam. A youtubon a dados videók hada sorakozik. Mindent körültekintően, és szabványosan csinálsz, akkor nem lesz baj. Ami egy óceánon túli műhelyben működik, miért ne működhetne ideát is??

Előzmény: Paco155 (132081)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132084

Engem túlzottan nem érdekelne a 10.000ft-s gépemnél, de mondjuk nálad kicsit másabb a dolog :)

Einhellre sztem simán felment volna dado is, erre nem, más kérdés hogy arra se biztos fel mertem volna tenni...

Magasságemelést kéne megnéznem, megint nagyon nehezen megy, unom már, hogy mindig javítgatni kell, mert elkoszolódik, keresek rá vmi szíp gumiharmonikát vagy vmit ez ellen. Csináltatok már hasonlót ilyen gépeken?

Ez most straus, de sztem tök mindegy a márka, ugyanezen idióta megoldás volt einhellen is (menetes rúd)

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132083

Mondjuk én nem tervezem a "dadosítást" .... de vajon a súlyos dado pengék nem csesznék szét a motorféket? Mármint a jogi szabályozás miatti fékezés az gondolom egy adott súlyra van méretezve. Nem tudom mi lenne akkor ha elromlik ez a fék, mert sokkal súlyosabb cuccot kell megállítania - vajon attól tovább működik még a motor?

Előzmény: Törölt nick (132082)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132082

Szerintem általában véve ilyen "dado szettet" nemigen lehet itthon/európában kapni - lévén hogy az európai körfűrészekre (a többségükre) nem is lehet felszerelni (kicsi a tengely -> technikai akadály -> a jogi szabályozás miatt).

Az egyik ilyen kivétel:  stolaz írta hogy a DeWalt gépére fel lehet tenni, és ezt is lehet itthon kapni. Linkelni ezt linkelte mint dado szettet.

Valamint külföldi fórumokon olvastam még, hogy a GTS10 XC-t is meg lehet okosítani, a 4100 amerikai alkatrészeivel, ami "kompatibilis" a GTS 10 XC-vel. 

Előzmény: Mrteo (132078)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132081

Nem. EU-ban tilos.   Éppen ezért fel sem tudnád tenni a fűrészed tengelyére, mert az túl rövid hozzá.

Előzmény: Mrteo (132078)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132080

Őszintén szólva nem éleztem őket még sosem. Főleg ezt a nagyot eddig elég ritkán használtam, talán a nagy elszívó fedelének kivágásakor, meg az oszcilláló szalagcsiszoló 100-as hengereinek a kivágásához, 18-as rétegeltből felépítve ... nem is emlékszem másra. 

Nem teljesen értem az egyszerre vágást ... most nincsenek előttem, de úgy emlékszem kicsit széttartanak a fogak. Magával a körkivágóval nem éreztem hogy nehezen menne a vágás.

Előzmény: Törölt nick (132076)
rferi Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132079

"Ezen a számon előfizető nem kapcsolható"

Én felhívtam....

Előzmény: GPS (132070)
Mrteo Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132078

És ezt itthon lehet kapni valahol?

Előzmény: Paco155 (132053)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132077

Hi

Egy nagyon pici rés már elég.

Én eljátszottam anno vele, hátulról megvilágítottam a ciklont és tök jól lehetett látni, hogy a fals miatt nem is került már alulra a por, hanem jött a ciklonba, körözött lefelé majd a ciklon aljától 2cm-re elindul felfele, én meg épp anyáztam rendesen, hogy mi a jó fene van vele, selejtet kaptam vagy mi :D

Tényleg, kéne egy erős világítást tenni a dobozba, hogy világítsa működés közben a ciklont alulról, mekkora poén lenne már :D

Egyedi megoldásom lenne, az fix, nincs még egy ilyen elmebeteg...

Kipróbáltam a conrádos szorítókat, semmi festéket nem kotortam ki belőle, olyan szépen be lehetett tekerni, nem volt értelme szórakozni vele, igaz egyik fél menettel kevesebbet ment, de pont nem érdekel, lejönni nem tud.

Nem kell rásegíteni egyikre se kézzel, de egy nagy gondom van, szekrénynél nagyon kevés a 4db, vagy inkább nevetségesen kevés, min 8 kéne, de inkább 12 hozzá :D

Lehet gyűjtögetni még :D

Lesz még pár belőle...

De tegnap végigcsiszoltam és összeraktam, lakkozást kipróbálom egy másik hulladékon, hogy milyen is lesz a 20 éves picit sárgásabb lakkal, múltkor már használtam, nincs vele gond, régi cucc nem szárad be :D (trabifesték is van még otthon, fekete autólakk is, avval le kell kennem a tetőcsomit is egyik nap, de csak nap végén lehet, mert nem lehet meglenni utána mellette egy napig...)

Milyen szemüveget javasolnátok vételre? Valahol olyan jól letettem az eddigieket (bár egyiket lehet kidobtam, mert full karcos volt), hogy nem találom, kerestem tegnap fél órát és sehunn sincs. Emlékszem is, hogy olyan helyre tettem, hogy kéznél legyen...

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132076

Próbáltad fenni ezeket a poharakat?

Le kéne köszörűlni a fogakat egy pár fokos síkra a szárra merőleges síkhoz képest és utánnafenni. 

Nem kéne ezek a fogak egyszerre vágjanak...  Talpas húrógépre felszerelve...

Előzmény: Törölt nick (132055)
409 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132075

Nem kell nagy hiba. Ha az alsó lyukon visszafelé áramló levegő van, az visszafújja a port. Csodák nincsenek. Kicsi a határ a jól működik és a sz@r az egész között. Gyaluforgácsnál kicsivel nagyobb a tolerancia.  (persze kérdés, hogy ki mit ért "nagy hiba" alatt)

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132074

"Légyszíves mondjátok meg, hogy van-e hiba az eszmefuttatásomban."

Elég logikusan hangzik ... de este megmondom. Bedugok pár vékony fadarabot, vagy papírcsíkokat a hordó teteje és pereme közé és letesztelem. De ha nálam is így lesz akkor nálad azért a tömítés "hibája" az igen nagy lehet.

Slam Jr. Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132073

Előzmény: GPS (132070)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132072

korrekt

somtamas Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132071

Sziasztok, tegnap csak elméleti síkon volt időm foglalkozni az ciklon problémámmal, meló közben megrágtam magamban a hozzászólásaitokat és azt hiszem megvilágosodtam. Leírom, hátha valakinek ér valamit. :)

Szájtépés rész:

Eredetileg új műanyag hordóra akartam szerelni a ciklont, de szombaton találtam egy régi, sérült tömítésű lemez hordót a padláson, (még az előző tulajé volt), így hirtelen jött ötlettől vezérelve ennek a tetejére szereltem rá a ciklont.

Mivel eredetileg új, jól záródó hordóban gondolkodtam, rendesen át sem gondoltam, hogy milyen problémákat okozhat a porgyűjtő tartály tömítéseinek hibája.

Arra gondoltam, hogy maximum elveszik valamennyi szívó erő de azzal a problémával még rövid távon együtt tudok élni, utólag majd rakok körbe tömítő szalagot, vagy szilóval kinyomom a tető peremét.

Itt jött a meglepetés, hogy szinte semmi por nem ment a hordóba... :(

A lényeg:

Tegnap arra jöttem rá, valószínűleg ez már másoknak egyértelmű volt, hogy a porgyűjtő tömítetlenségével nem az a probléma, hogy szívó erőt vesztek, hanem így, a hordó felől is kialakul a porszívó felé egy, a rés nagyságától függően kisebb-nagyobb légáram, ami nem engedi lehullani, kisebb rés esetén a port, nagyobb rés esetén pedig már a forgácsot sem.

Ami nálam lent volt a hordóban az valószínűleg mindig a kikapcsolásoknál hullhatott le a ciklonból.

Ezt így nem olvastam vagy hallottam sehol sem (youtube videókban lehet, hogy volt róla szó csak az angolom tudásom gyatra :( ), vagy csak átsiklottam felette.

Légyszíves mondjátok meg, hogy van-e hiba az eszmefuttatásomban.

Köszönöm!

+ köszönet minden segítségért amit már írtatok!!

Tamás

(bocs, hogy hosszú lett...)

GPS Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132070

06300000000. Ezt hívhatom....

Ez csak egy vicc-telefonszám - egy poén.

Nagyon csodálkoznék, ha ezen a számon jelentkezne bárki is - vagy ha egyáltalán érvényesen kicsengene bárhova is.

.

Előzmény: peppino (132065)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132069

oopsz. nem figyeltem. ha ennyire bujkál az eladó, az  nem jó jel.

Barnamedvébb Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132068

miazhogy nem válaszol három hete? ott a telefonszám. nem mindenki internetmániás mint mi. egy 70ezres fűrész beszerzésbe belefér az a százas a telefonra, nem?

Könnyű más pénzével dobálózni! ;) :))

Előzmény: halaloszto (132063)
Computerguru Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132067

Nem semmi mennyiségű doboz. Szépek lettek! :)

Előzmény: Soká (132057)
Slam Jr. Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132066

Lehet, hogy nagyon sok pénzt fizetett ezért a telefonszámért. :)

peppino Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132065

06300000000. Ezt hívhatom....

peppino Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132064

felhívod nekem? :-)

Előzmény: halaloszto (132063)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132063

miazhogy nem válaszol három hete? ott a telefonszám. nem mindenki internetmániás mint mi. egy 70ezres fűrész beszerzésbe belefér az a százas a telefonra, nem?

Előzmény: peppino (132062)
peppino Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132062

nem válaszol 3 hete...

Előzmény: Törölt nick (132061)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132061

Jofogason nézted ezt? Nem írja mennyire új/garis-e ... lehet egy kapcsolatfelvételt megér,  70 ropi, ahogy nézem ~87-től indul az új ár:

http://www.jofogas.hu/csongrad/Makita_Korfuresz_2000W_5903R_58726870.htm?first=1

Előzmény: peppino (132060)
peppino Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132060

Ha valaki jó áron eladna egy Makita 5903R körfűrészt, ne tartsa magában.

Soká Creative Commons License 2017.01.24 0 0 132059

Ez 14 kisebb-nagyobb doboz volt családi használatra. Meguntam a különféle ikeás kartondoboz tárolókat.

Előzmény: Törölt nick (132058)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132058

o.O

Árvai Zoli kisszékgyárat, Vajk kis dobozgyárat te meg fiókgyárat vagy mit alapítottál :D Nem apróztad el ...

Előzmény: Soká (132057)
Soká Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132057

(éppen erre jártam...)

Körfűrésszel mindenképpen gyorsabb mint marógéppel. Elég belegondolni, hogy egy marófejnél hány mm él dolgozik és hány egy fűrészlapnál? A marófej sokkal hajlamosabb kitépni az anyagot, és a munkadarab is erősebb rögzítés igényel, hogy ne üsse el a forgó kés.

Fűrészlappal.

Előzmény: 409 (132045)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132056

Én hátrányban vagyok a gyenge izületeim miatt, könnyebben jön össze baleset sajnos :)

3 hete felállni alig bírok ha leguggolok, no ebből indulj ki (kézzel segítem magam, ha tudom) :D

Előzmény: Törölt nick (132055)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132055

Ja ... hogy az a fúróállvány :) (Kamelotnak is) Akkor nem szóltam. Az nekem inkább fúró-/maróállvány, de ahogy a jó Leonard mondá: ne vesszünk el a szóhasználatban :D

De így már OK, fúrásra fúrót, marásra marót fognál bele -> meghajoltam :D

Körkivágót igyekszem én is állványos fúróval használni. Kivéve amikor a középpont távolabb van az anyag szélétől 12,5 cm-nél. Ennyit tud az enyim max befogni. (Néha tudnék szeretni egy radiálfúrót ...)

A központosító hegyet használva azért nem töri el a csuklódat, főleg ha óvatosan tolod neki (ez itt egy 102-es körkivágó)

De amikor csak lehet jó szolga az az állvány...

Előzmény: Törölt nick (132036)
Egy griff Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132054

Köszönöm, és mindenki másnak is.

Előzmény: Törölt nick (132052)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132053

0:25 nél csak felezget, 0:45 re gondolhatsz.  Azt hívják dado-nak. Amúgy írja is a feliretban hogy negyedcolos dado.

Előzmény: peppino (132051)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132052

Akkor 31.2cm a duplongolt és 3ocm  a polc mélysége.

Ne állj neki a duplongoltba polcot tipnizni, mert nehéz összerakni, túl nagy lessz. 

Előzmény: Egy griff (132050)
peppino Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132051

Urak, az a fűrészlap, amivel a videón 0:25-nél látható vájatokat marja bele a rétegelt lemezbe, az dupla lap, vagy távtartókkal szabályozzák?

Egy griff Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132050

Térelválasztó polc lesz, így mindkét oldalról látható. Átjárás az ajtón keresztül, az oldalai a falhoz lesznek rögzítve.

Előzmény: Törölt nick (132046)
Computerguru Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132049

Nem sok idő kicserélni, a megjegyzés csak arra vonatkozott, hogy a fűrészen sem annyi, hogy feldobod a jig-et és már vágsz is.

Összehasonlítási alapom nincsen, úgyhogy elhiszem, amit mondasz. Én nútokat fűrészgépen vágok, mert sokkal precízebb, mint a maróasztalom ingatag párhuzamvezetője, de az sokkal lassab. Egy 10mm-es nút egy vágás a marógépen, 4 vágás a fűrészgépen. Ez box joint-nál is igaz.

Le fogom cserélni a maróasztalt és után vegyesen fogom ezeket csinálni, hogy el tudjam dönteni melyik a jobb. :)

Előzmény: 409 (132045)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132048

Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy az aldis workzone gépeknél hogyan zajlik a garanciális javítás? (parkside nagyon korekt futár viszi hozza)
Agyalok a csütörtöktől kapható akkus fúrógépen. Mennyire jó választás? Vagy várjak parkside.ra lidlbe, hisz azokhoz akkut is lehet kapni.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132047

Ez csak nekem új? Porszívóra köthető dremel kismaró.

Nagyon állat, kérdés mennyire hatékony. Hát a porelszívás megoldott, s víz alatt is lehetne egy ilyennel matatni, csak ne számítson a porszívó zaja és teljesítményfelvétele.

https://www.tomboysupply.com/products/dremel-tools-vrt1-1-5-vacuum-powered-rotary-tool

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132046

Ja...

Megcsinálod a duplungolt keretet, 3o.5- 31cm mélyre, szépen gérbe vágva a sarkait. Összerakod.

Aztán 3ocm mélyre a polcrendszert, úgy ahogy mondtam. Hátúl ütköztetsz, ha falat burkolsz, ha átjárható, akkor osztod a :hibát:. 

Akkor van három tested, amit beszerelsz egyenként a keretbe, egy a nyilás jobb oldalán-egy a bal oldalán és egy felette.

A felette levőnél meg fog jelenni egymás mellett két kanni, de nem számít. Kicsivel több anyag kell.

A három testnél lent is fent is fut egy lap és oldalt is. 

A testeket betolod a helyükre. 

Amúgy egy falat burkolsz vele?

Előzmény: Egy griff (132042)
409 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132045

"Körfűrészen lapot kell cserélni, dado nem játszik, bitang lassú, ha sok fiók/doboz kell."

Mindkettőt próbáltam (illetve használom), egyáltalán nem lassú a körfűrészes sem. Pláne, ha sok egyformát kell csinálni. Azt nem is értem, hogy miért probléma a fűrészlap csere. ? Nem tart tovább mint a marógépen szerszámot cserélni. Abban igazad van, hogy a marógépes készüléket lényegesen egyszerűbb megcsinálni. Viszont minden profilhoz/szerszámhoz másik kell.

Előzmény: Computerguru (132041)
krizsi_l Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132044

Ha a függőlegesek a hosszúak akkor a vízszintes lapokat élben kell tiplizned, kekszelned. Az gyengít rajta. Azon ami egyébként is kissé mállékony. Ha nem lesz rajta súly nem gond, de ha terhelni is akarod akkor inkább egy darabból az ajtó melletti és a vég függőlegesek (látszóak), és köztük a vízszintes elemek. A függőleges darabolt elemek hosszában, nyomóra lesznek terhelve, az pedig kevéssé problémás.

A bútorlap is meghálálja az élekre ragasztott léceket, sokkal szebb, még színezhető is, mint az élfólia.

Ha mégis a vízszintes elemeket darabolod ne vízbázisú ragasztót használj, az nem fog ragadni a fóliás bútorlaphoz.

Még valami: akárhogy is csinálod, a falhoz való rögzítésre gondolnod kell.

Előzmény: Egy griff (132034)
Egy griff Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132043

A függőlegesek úgy látom többségben vannak. :-)

A polcok fixek lesznek, tiplivel, ragasztva.

Előzmény: Computerguru (132040)
Egy griff Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132042

Hát ezt még értelmezem magamban :-)

Az kimaradt, hogy a keret a rajzon fekete, az is bútorlap, csak duplungolt, az egyértelmű hogy végig egyben fut. Ami belül van piros az akkor mehet vísszintesen egyben és a függőlegeseket darabolhatom?

A tiplizés oké, azt nem is akartam kihagyni, a sablon is oké, bár ott még van mit felfognom az írásodból. :-)

De akkor melyik függőleges legyen még egyben?

Előzmény: Törölt nick (132037)
Computerguru Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132041

EU-ban inkább marógépen van értelme szerintem. Sokkal egyszerűbb a jig, csak egy MDF tolólap és egy nút kell hozzá. Körfűrészen lapot kell cserélni, dado nem játszik, bitang lassú, ha sok fiók/doboz kell.

Előzmény: UgyanPityu (132020)
Computerguru Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132040

Én is függőlegesre szavaznék. A polcokat hogyan tervezed odafogatni? Fix lesz, vagy mozgatható?

409 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132039

Ja, hogy most rájöttem mi az, nekem van.  :))

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132038

Én függőlegeseket betámasztanám teljes hosszban, aztán az oldalaira tennék kis polctartó lapokat, majd ezekre mehetne a keresztlap. Ha teszel valahova a polctartókra 1-1 kis függőleges pöcköt, akkor nem fognak lecsúszni, s nem is fog soha leszakadni.

Persze ettől ezerféle verzió lehetséges, kérdés mi a cél.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132037

Egy griff:)

A két sarkon és az ajtófélfák mellett a függőleges fut, ezek között a víszintesek.

A köldökcsapokat nem úszod meg.

4mm-res rétegelt lemezből készíts egy sablont a 19mm lapvastagságra- a hossza a polcod mélysége, 3db. 8-as lyukkal pont középen (azaz 9.5mm-nél a szélétől). Két lyuk 3.5 cm a kannizott élektől, egy lyuk pont középen.

Három függőlegest egymás mellé teszel, egy hosszú FA asztalosvinklivel (amit előzetesen beállítasz gyaluval) és egy vonalzóval jegyezd ki a helyét a polcok közepének. Kettőt kijegyzel, a harmadik csak azért kell csak mellé tenni, hogy átvigyed a jegyed. Ráteszed a sablont a vinklivel kijegyzett vonalra úgy, hogy a három 8-as lyuk közepén menjen át a vonal, és ütsz  a sablonba két kicsi szeget, a két végétől 1-1 cm-re- azt is a sablon közepére. Kifúrod a 8-as lyukakat és veszed a következő jegyet.

Ugyanazt a sablont átfordítod 18o fokkal és megfúrod a polcok élét is (kihúzod a két kicsi szeget és beütöd forditva). A polcokba enyvezed a köldökcsapokat.

A polcok és a függőleges lábak egyforma szélesek.

Amikor a polcok osztásait készited, pontosan úgy jársz el, mind ahogy fentebb leirtam.

Ha jót akarsz magadnak, a  függőleges elemeket, amiket a polcokba osztásnak fogsz beszerelni, 3mm-vel keskenyebre készíted, mind a polcokat. És hátúl ütköztetsz a sablonozásnal.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132036

Nem tetszik figyelni Uram :D Milyen fúróállványról tettem fel videjót?

Valszeg újratervezem majd és fióksínekkel oldom meg a "csapágyazást".

Amúgy régebben szükség nagy úr volt, maróval tudtam derékszögben lukat fúrni, fúró meg mindig elmászott, így mivel fúrtam, hogy pontos legyen? Úgy van, a maróval :D 12-es maróm volt, akkora lyuk kellett éppen, pont jó is volt :D

Ezt remélem tudósok nem olvassák, mert kikapok érte :D

(fortsner és hasonló fúróim sajnos nincsenek még, csak egy körkivágó wolfcraftom :), annál is megtanultam csak állványból használom, s nem kézben tartom a cuccot... :d)

Előzmény: Törölt nick (132022)
s-works Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132035

A függőleges a teherhordó, az szokott végig futni, nem a vízszintes (szerintem).

Egy griff Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132034

Bocsi a mórickarajzért fiúk, de ez itt egy térelválasztó nyitott polc lenne. 50 x 40-es osztásokkal, bútorlapból. A kérdés, hogy Ti a függőleges vagy a vízszintes elemeket hagynátok hosszan? Gugliban rákeresve ilyet is, olyat is láttam, nem tudom melyik lenne a jobb megoldás. Én a vízszintes elemeket hagynám hosszúnak és a függőlegest darabolnám 40 cm-esekre, de minden véleményre kíváncsi vagyok. A bútor tervezés alatt van, így még bármi kikerekedhet belőle.... :-)

stolaz Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132033

Ez kisfiú!

Előzmény: Paco155 (132032)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132032

Csinos :)

Előzmény: Törölt nick (132031)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132031

Ennek a lába gyorsan életre kelne egy irodában. 15 percet nem adnék neki és máris lenyúlja egy nőszemély.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132030

Tehát itt:

Előzmény: Törölt nick (132029)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132029

Itt egész jól értelmezhető a mérete. A csövezése pedig a fehér központi-porszívó csövekkel koherens. Igazából egy központi porszívóban is ennyi van, megfejelve egy sima porszívómotorral meg egy biztonsági porszűrővel.

Megtetszett, köszi!

Előzmény: Lady fantasy (132026)
Kamelot Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132028

Ezzel talán jobban érthető.

Előzmény: Törölt nick (132022)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132027

én vettem 4 olcsó 140mm körfűrészlapot. 10mm széleset is ki tudok rakni belőle. gyémántos dremellel egalizáltam egy kicsit a fogait, még átmérőben is voltak eltérések.

Vajk

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132026

Még valami. Ha már rendeltek, érdemesebb  ebből a kialakításúból. http://www.ebay.com/itm/Turbo-Charging-Cyclone-Dust-Separator-Collector-Vacuums-Cleaners-Filter-Tool-/311628506901?hash=item488e81a715:g:4UQAAOSwmtJXVTXF

Ugyanis ennek a kiképzése rásegít a leválasztásra azzal, hogy jobban megvezeti, perdíti az anyagot, mint a sima szögletes kúpos variáns .

UgyanPityu Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132025

Én egyelőre egy diszperzites vödörre raktam rá :)  de majd kell egy nagyobb, meg valami rendes gégecső.

Előzmény: rogergerro (132023)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132024

Ha nem zárt a leválasztó rendszer, akkor un. falsot szív, és a leválasztási hatásfok csökken. Ennek mértéke annál nagyobb minél több levegőt tud elszívni a tömítetlen rés(ek)ből. Ha szélsőséges esetben eltávolítod a leválasztó ciklon alól a zárt részt, akkor minden anyag a  porszívótartályban landol, +a ciklon elszívó ágában a szívóerő is lecsökken. Mivel ezeknél  az egyszerű  rendszereknél nincs légelzáró a ciklonok alatt, a légtömítettséget egyéb módon kell biztosítani. A videón látható mód nem feltétlenül rossz tömítettséget szemléltet. Az hogy simán ráteszi a laminált bútorlapot a síkfelületű műanyag tartályra, eredményezhet elég tömítést ehhez a "mutatványhoz".

A Duchcontrol ipari porszívóknál pl. egy sima csuklós előfeszített műanyag lapot szívatnak oda az alsó kúposan kiképzett leválasztórészhez légzárás gyanánt. Amikor kikapcsolják az elszívót a felgyülemlett por a súlyánál fogva a lapot elnyomja, és a por az alárakott PVC zsákban landol.

Persze ez esetben nem lehet szó nagy mennyiségű elszívott anyagról, csak a szemléltetés miatt írom le ezt az elvet.

Előzmény: rogergerro (132023)
rogergerro Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132023

Nem akarok flamelni, de itt hol a trükk?

https://www.youtube.com/watch?v=GdbtnizMMkA
Ez nem légtömör és csak vmi kevéske landolt a porszívóban.

Innen vettem a vid. linkjét:

http://hobbiasztalos.blog.hu/2017/01/23/egy_kicsi_porgyujto_ciklon_es_elszivo_olcson#comments

A látottak ellenére, a hozzászólásban is megemlíti, hogy "...lényeg, hogy légzárt,..."

Ha nem tömített akkor is szív, csak nem onnan, ahonnan kellene, és nem hatékony?

Előzmény: Törölt nick (132012)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132022

"Ha lesz fúróállvány csinálva, akkor ez megy bele (ha lesz :D)"

ööö ... fordszám: 10.e-30-e között.

Fúróállványba foghatod, de szerintem nem fogsz vele pl forstnerrel kivetőpántnak furatot csinálni. Szerintem az pöppet sok lenne neki, a legalacsonyabb fordulatszámon is :-) Mint  ahogy a legtöbb fúrási feladatnak. Marás az más tészta ... ezt inkább építeném be egy "csak-CNC" gépbe.

Hacsak nem építesz bele plusz fordulatszám szabályzót, de nem tudom mit csinálna egy ilyen 1-2000 körüli fordulaton, ha 10e a legalacsonyabb fordulat, gyárilag.

Előzmény: Törölt nick (132021)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132021

Hali.

Ha nagyon kell én ilyenbe gondolkodnék :D

https://www.szerszamkell.hu/kress_800_fme_q_maro_es_csiszolomotor_800_w_9007

De ez főképp beépítésre, 43mm nyak. Ha lesz fúróállvány csinálva, akkor ez megy bele (ha lesz :D)

Előzmény: 409 (132019)
UgyanPityu Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132020

Sziasztok,

Box joint jiget csinált már valaki?

Közben leeset, hogy ilyesmihez nem árt ha van egy egyenes fogazású lapom is.

409 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132019

Jó kérdés, bizonyára meg lehet csinálni kellően merevre rétegeltből is, méretezés és kísérletező kedv kérdése. A fúrógéppel kapcsolatban vannak kétségeim, ha fémet is szeretne vele fúrni valaki. A videón is látható egyszer, hogy megrángatta és lötyögött. Persze lehet, hogy ez már a csapágyazás hibájából jött és kiküszöbölhető. Elég nagy az áthidalás ami csavarásra van igénybevéve, szerintem azt nagy terheléshez valamilyen merevítéssel kellene ellátni, ahogy a két oldalsó oszlopot is. A visszaállás leginkább a kivitelezés pontosságától és a megvezetések hézagmentességétől függ. Az utóbbit nem egyszerű jól megcsinálni. Fához egy élmaróval szerintem jó masina lenne. Egy ideje törpölök rajta magam is, de most nem ez következik. :-)

Előzmény: MN 3100 (132016)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 1 132018

Vagy mágneskapcsoló, és fabrikálsz rája egy nagy lapot, ami alatt felemelve bekapcsolhatod, de ha bárki hozzáér, csak kikapcsolni tudja.

Előzmény: apaf3j (132013)
Tschaby Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132017

Megígértem.

Ez a szett:

Ez pedig az spec gyalu, amelyikből a kettő nem egyforma.

Az egyik két késes

A másik egy késes

Van még 3 'sima' gyalu 40-46-48mm szélesek. A 46-osnak kiesik az első kapaszkodója.

A fém alkatrészek rozsdásak, a fák kopott/víznyomos/porosak.

Mindegyik használt - többé-kevésbé - és fellelt állapotban vihetők.

A sor végi gyalutest elég rovaros(szerintem kuka), a kés pedig nem abba való.
Én nem használtam ezeket.

Ha valakit érdekel emil nyilvános.

Előzmény: Tschaby (131835)
MN 3100 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132016

Szervusz!

A kézi "CNC fúró-maró-val" (a videón

látottakkal) kapcsolatban

kérném a véleményedet.

Játszom olyan gondolattal, hogy efféle

jól koordinálható - legalább - fúrógép

szerkezetet tervezzek/csináljak.

Vajon:

-  Milyen merevséggel bírhat egy ilyen

rétegelt lemezből készített gépváz?

-  Különösen a d=43 mm fúrógépnyakat

befogadó konzol mit bírhat elhajlás

nélkül?

-  Milyen lehet a visszaállási pontosság,

ha ugyanoda több furatot kellene

készíteni?

-  Egyáltalán, a kihíváson kívül van-e

gyakorlati előnye egy ilyen szerkezetnek?

Tudom, a téma szerteágazó, sőt bonyolult.

Olvasgatom a HobbyCNC fórumot. Sajnos

ott nagyon nehéz visszakeresni, korábbi

hozzászólásokat megtalálni.

Nem is kívánnák túl részletes véleményt, de

biztos tudnál Te is és talán más is ebben

előre mozdítani esetleg lebeszélni.

Péter

Előzmény: 409 (132000)
apaf3j Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132015

Óbazz... én ragaszkodtam a "fedeles" szóhoz is a keresésben., úgy nem hozta ki ezeket... Nagyon köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (132014)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132014

Pl biztonsági kapcsoló:

https://www.google.hu/search?q=biztons%C3%A1gi+kapcsol%C3%B3&biw=1680&bih=920&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiFrP-K9NfRAhXjB5oKHWlBBVMQ_AUIBigB#imgrc=_

Én nemrég vettem a "sajágépekhez" párat. Először neten keresztül akartam, de onnan nem válaszoltak 2 hét múlva sem, így lemondtam:

http://www.e-szakuzlet.hu/kategoria/1187/Biztons%C3%A1gi%20kapcsol%C3%B3k

És elmentem egy miskolci céghez, kicsivel drágábban de személyesen tudtam megvenni.

Előzmény: apaf3j (132013)
apaf3j Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132013

Sziasztok!

Milyen néven keressem azt felhajtható fedelű, be/kikapcsoló gombot, aminek a fedelén van egy nagy piros gomb a vészkikapcsoláshoz? Kifogytam az ötletekből, és sehogyan sem találom a neten.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132012

Szia

Én ugyanígy jártam anno, egyszerű volt a megoldás:

hiába gondoltam úgy, hogy passzentos minden, mégis falsot szívott és minden a porszívóba került.

Végső bánatomban nem inni kezdtem, hanem véletlen hülye gondolat jutott eszembe :D:

Vegyél ablakszigetelő gumit, a fedélnél pedig tessék végigszigetelni, csak itt nem hideg ellen szigetelsz :)

Ha összerakott vödör van alatta, akkor meg szilóval nyomd ki mindenütt, egy deka levegő se kerülhessen be, mert akkor porszívóba fog menni minden. Nem az számít te hogy látod, hanem a levegő hogy látja, az bíz ekkora vákuumnál megleli az útját...

Előzmény: somtamas (132003)
stolaz Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132011

Hacsak.... kedves poénból a ciklonod belsejében össze nincs kötve a két felső csőcsatlakozás.

Előzmény: stolaz (132010)
stolaz Creative Commons License 2017.01.23 0 0 132010

Igazából nem is lehet hibázni. Biztosan nagyon triviális lesz a megoldás.

Előzmény: somtamas (132004)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132009

A sajat cuccodat fotozd le haszna?at kozben.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132008

Nem tudsz azzal a tablettel egy képet lőni az összeszerelt konfigról? Egyben, leszedve a tetejét, alulról a ciklon kivágását.

Fontos lehet a tömítés is .. de nekem az ehhez nagyon hasonló ciklonom csak simán rá van csavarozva a a fahordóm tetejére (12-es rétegelt lemez) 4 csavarral, semmi plusz tömítés (pl szilikonpaszta) nincs.

Ugyanúgy, a fahordóm teteje és pereme között sincs semmi extra, fa-a-fán "tömít", de bekapcsolás után úgy odaszívja a tetejét a hordóhoz hogy felemelem az egészet a ciklonnál fogva. Szóval én nem a tömítésre tippelnék. És nem ipari porszívóm van, csak egy sima OBI-s, 1500W.

Milyen porszívót használsz? Elég nagy a kivágás a tárolód tetején? (a ciklon aljának). Elég nagy a tárolód?

Nehéz vagy sem gépelni tableten - ahogy 409 is megjegyezte - kellene azért kicsit több konkrét infó :)

Előzmény: somtamas (132003)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132007

mindenütt tömített a cucc? a portartály is légtömör kell legyen, és légtömören kell csatlakozzon. Nem szívhat alul falsot egyáltalán.

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132006

Mivel szívatod meg? Ha túl sok a levegőmennyiség, az valóban okozhat átszívást, ill.a leadásnál, a kúp aljában  nem tömődik el működés közben? Túl sok anyagot kap, vagy fals levegőt kap, akkor ez előfordulhat

A ciklontestbe benyúló örvénycső hossza is okozhat leválasztási problémát. Ezeket a kis műanyag ciklonokat nem ismerem, én csak ipariakkal dolgozom, de az elv ugyanaz.

stolaz Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132005

Milyen por? Mekkora alul a tartály? Mekkora rajta lyuk felül? (Van egyáltalán...?) Milyen a porszívó? Milyen vastagok a csövek?

somtamas Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132004

Ez az.

somtamas Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132003

Kicsit spórolni akartam a betűkkel mert tabletről írok. Ráadásul eléggé vacak és nehéz írni rajta.

A kérdés azért van, mert én, naivan úgy gondoltam, hogy egy ilyen ciklonos leválasztó összeszerelése nem rejt buktatóit. A felső a szívó ág, a középsőn jön be a por, alul  meg kihullik a tartályba.

Mindenhol tömítve legyenek a rések és ennyi.

Erre a por csak a porszívóba megy. :(

De miért? Okozhatja túl erős légáram?  Más ötlet?

Tamás

Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132002

Köszi!

Egy tengelyfelújításon, újracsapágyazáson, és egy méregdrága tokmányvételen vagyok túl vele, az 1~frekiváltóról nem beszélve, de most már 0,5mm-essel is fúrok vele ha kell. :-)

Most várom a LED-eket, hogy a megvilágítást is átalakítsam.

Ne is mond! Nekem is nagyon be kell húzni a féket, mert irgalmatlanul elszaladt a ló velem mostanság. (

somtamas: Tegyél fel egy értékelhető képe(ke)t róla, akkor többet lehet mondani.

Előzmény: generátoros (132001)
generátoros Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132001

Nagyon szépen rendbe tetted. Ezek sose kopnak el , olyan mint az opel ,sose kopik el?  Annyi mindent szeretnék venni, hogy ez most kimarad akármilyen jó vételnek számít. Nincs az a pénz amit eltudnék költeni a szerszámokra.

Előzmény: Lady fantasy (131980)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 132000

Te biztosan tudod, hogy mit vettél, mit hová dugtál és mit mire szereltél, de miből gondolod, hogy mindezt itt más is tudni fogja???

Előzmény: somtamas (131999)
somtamas Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131999

Sziasztok, rendeltem porleválasztót ebay-ről de kicsit megakadtam vele használat közben. 

Sajnos a felszívott forgács és por 90 százaléka a porszívóban köt ki. :(

Már kínomban próbáltam a légáram irányát fordítani is de az eredmény ugyanaz.

Hol a probléma és mi lehet a megoldás?

Előre is köszönöm!

Tamás 

halaloszto Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131998

az a lakk csak esztétika, utolsó után foglalkoznék vele. szerintem bármi zománcfesték megteszi. a lényeg a kezdődő rozsda eltávolítása, olajjal impregnálása. talpat pucold meg kicsit, élezd meg, és kezdd használni.

Vajk

Előzmény: Sraffter (131997)
Sraffter Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131997

Este megnéztem jobban. A gyalu elején az öntvényben tényleg benne van az No4 jelzés. Néztem a többi részét is, de mást egyelőre nem találtam. Ha lesz időm, akkor szétszedem (közben fotózva, mivel ahhoz képes, hogy 'csak" egy kézi gyalu, jó sok kis alkatrészből áll) és akkor majd kiderül, hogy van-e más jelzés rajta.

A belül lévő fekete festék (lakk?) is el lesz távolítva, mivel már meg van repedezve. Mi a neve, ki gyártja azt a fényes (metál?) festéket, amit szoktatok ilyenre használni? (Itt a fórumon már találkoztam azzal a festékkel, de egyelőre nem találom.)

Előzmény: halaloszto (131963)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131996

Kösz! Akkor nyitott kaput döngettem.  :)  Amint látom, benne van a másik félelmem is, hogy a csapágyak sem bírják az ilyen irányú terhelést. A következő javítás az alu profilok cseréje lesz. 

Előzmény: Törölt nick (131994)
feketefelhoo Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131995

Skacok

Nem témába vág, de van-e a jelenlévők közt CNC tulajdonos  ? A képen látható fehér keretből szeretnék 1db-t legyártatni, dxf file van hozzá.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131994

Előzmény: 409 (131992)
stolaz Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131993

OFF

Tudom, nem idevaló, de nem bírom ki. Van egy 16 éves lányom, aki tavaly ilyenkor volt buszos kiránduláson a gimiből Olaszországban...

Nagy együttérzésem fejezem ki a szerencsétlen emberek felé.

Ne töröljétek.

409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131992

Azt nem láttam még. 

Előzmény: ultima (131991)
ultima Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131991

Az utolsó videón már ott a javítás.

Lecserélte ezeket a csapágyakat.

Előzmény: 409 (131984)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131990

Szögvassal is marad a probléma, csak később fog jelentkezni. A csapágyaknak a palástjukon kell gurulniuk. Persze azt sokkal több munka megcsinálni.

Előzmény: Törölt nick (131988)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131989

Aszondod? Akkor kipróbálom a leszabályozott, bedobozolt porszívómotort. Pontosabban takarítógép-motort.

Előzmény: 409 (131986)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131988

Jah, tudod mennyi 20x20 szögvasam van itthon? :D No az éppen jó lesz erre ha odáig fajulna, de nem zárom ki a normál fióksínt sem...

Majd lehet agyalok rajta kicsit hogy lehetne megcsinálni terv megvétele nélkül :D

Előzmény: 409 (131984)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131987

Ez a téma nekem nem releváns mivel építettem egy cnc marógépet :)
Ami befér alá mindent azzal csinálok :) 

Előzmény: Törölt nick (131979)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131986

Fordítva lenne a jobb. A porhoz porszívó, fogácshoz a nagy kerekű elszívó.

Előzmény: Törölt nick (131985)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131985

Forgácsot nem is kell, csak port. Ha mégis kéne, van egy porszívómotorom pluszban, olyat is fogok csinálni ha szükség lenne rá.

Előzmény: 409 (131975)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131984

"A 3d routeres videó is azért tetszik főleg, mert egyben fúrógépállvány is, meg maróállvány is lenne, ez meg maga a kánaán."

Hasznos masina lenne az biztos, de szerintem a megvezető csapágyazása nagyon elhibázott. Alu profilon futnak a csapágyak az élükön. Pillanatok alatt meg fogják enni az alut. Már a videón is látszik a kopás. Először a leggyakrabban használt részeken fog kopni, onnantól meg állítani sem lehet, mert a kevésbé kopott helyeken megszorul.

Előzmény: Törölt nick (131979)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131983

Így már értem.

Előzmény: Lady fantasy (131982)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131982

Úgy hogy az asztalba mart T-horonyba illeszkedő ellendarabok a tolóasztal lapját leszorítják a homorú öntvényasztal széleihez. 

Előzmény: 409 (131981)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131981

????  Nem értem. Hogy a csudába szorul meg a tolóasztal attól, hogy a gép asztala 0.3mm-t homorú?

Előzmény: Lady fantasy (131978)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131980

Egyszer egy eszement napomon én is felraktam az  enyémet, és egy nap után már  volt rá jelentkező.

Szerencse, hogy akkor történt vele egy malőr, így megmaradt.

Ezeket viszonylag hamar el lehet adni, pláne ha jó állapotúak.

Előzmény: generátoros (131972)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131979

Fiók ugyan nekem nincsen, csak az alsó részre hulladék bútorlapok lefektetve, így oda tudok pakolni :)

Csak funkciót nézek lent (meg biztonságot persze), minden más másodlagos, kinézet meg pláne.

Vkinem tetszik ez a szemlélet, vkinek meg nem :D

A 3d routeres videó is azért tetszik főleg, mert egyben fúrógépállvány is, meg maróállvány is lenne, ez meg maga a kánaán. De a terve nem olcsó sajnos és mellette agyalni kéne, hogy mostani maró menjen bele vagy inkább cseréljem le 43-as nyakú kivitelre, ami megint marhára nem olcsó, mert 50 alatt nem láttam értelmeset belőle :D

Bár először fúrógépnek mindenképp jó lenne így lehet bevállalom majd, ha lesz időm is rája :D A nagy asztala sem rossz a fazonnak, de azt nem csinálom meg egy darabig, csak ha már minden megvan :D

Előzmény: szaky27 (131977)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131978

Pl. amikor tolóasztalt készítettem hozzá, nem értettem miért szorul meg összerakás után. Azután persze kiderült, hogy e-miatt. Addig én sem néztem.

Előzmény: 409 (131973)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131977

Lehet nekem is hasonlóan egyszerű lesz, bár én szeretnék alá fiókokat tenni, hogy legyen hova pakolni.

@halaloszto

Semmi gond, minden ilyen info jól jön :)

Előzmény: Törölt nick (131971)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131976

"Minden elektromos fűnyírónak aszinkron motorja van???"

Nem. Van aszinkron is meg kefés is, és még azt sem mondanám, hogy a gagyi, vagy nem gagyi határozza meg. Van 40éves kefés, (márkás) fűnyíróm, meg volt húszon éve gagyinak bizonyult aszinkronos is, most megint kefés van.

Előzmény: ultima (131947)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131975

"azok 250-300w-osak, szerintem azok szénkefések lehetnek, bár nekem bőven elég lenne az a kaliber, csak halk legyen."

A 300W-tal sokra nem mennél, és halk sem lesz, az nem a motor miatt hangos. A szénkefések többnyire nagyon sokat forognak, azokra közvetlenül nem tehetsz nagy járókereket, akkor meg ugyanott vagy, mint a porszívóval.

A gyáriak 750W-osak, ~200-230mm-es járókerékkel. Gondolom, ha elég lenne 300W, akkor nem tennének rá több mint kétszer akkora motort. 250-300-as kerék 2800-as fordulattal már jelentősen "szirénázik". Ha csökkented az átmérőt, vagy a fordulatot, akkor csendesebb lesz, de azzal csökkented az elszívás hatásosságát is. Az meg nem fog menni, hogy forgácsot és csiszolatport is jól szívjon el egyazon gép.

Előzmény: Törölt nick (131951)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131974

én megtalálom, de ha ide kiírom, tuti elmegy hamar :D

Előzmény: generátoros (131972)
409 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131973

"Majd rámérek hézagmérővel, de olyan 0,3-0,5mm lehet az eltérés."

Valószínűleg ennyi sem lesz, de most őszintén, mit befolyásol 0.3mm egy szalagfűrésznél?  ??

Előzmény: Lady fantasy (131968)
generátoros Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131972

már nem találom a békéscsabai oszloposfúrót a jófogáson, valóban jóvétel lehetett ha ily hamar vevőre talált.

Előzmény: halaloszto (131967)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131971

Szia

Amit összeraktam magamnak bőven elég (kézi gyaluhoz nem feltétlen, de azt sokat nem használok :)):

5x5 stafni keret, hátul egy keresztdeszka hulladék raklapból kiszedve, s egész stabil lett ettől. Egy miatt lesz szétszedve: útban van, helyére egy tisztességesebb szekrényt akarok majd tenni :)

Ha nincs gyalulás és ész nélküli csapkodás nem láb felett, akkor bőven elég egy ilyen is. Jótanács: méterenként legyen 1 láb, én itt csesztem el, 1.7 méter széles és nincs középen támasz, görbe is a lap :D

Nem kell túlzásba vinni, ha meg kevés úgyis csinálsz majd másikat, a nincsnél minden jobb (jah, a lap nekem rajta egy normál bútorlap és elvagyok vele, nem törik, megmaradt anyagból raktam össze...)

Üdv

Előzmény: szaky27 (131961)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131970

bocs, nem direkt neked szántam, hogy menj venni fúrót :). csak példának, hogy mindenfelé vannak jó vételek, itt van pl egy, ha valakit érdekel.

Előzmény: szaky27 (131969)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131969

Köszönöm az infot, de az nekem nagyon messze van Győr-Pápától, plusz csak hétvégén hobbiból foglalkozom fával és ennyiért most nem szeretnék fúrót venni, erre a célra eddig a lidls gépek nagyon beváltak nekem. Ha esetleg tudnék majd pénzt csinálni a hobbimból akkor lenne érdemes komolyabb gépekbe ruházni szerintem.

Előzmény: halaloszto (131967)
Lady fantasy Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131968

Igen, minden irányban a szélek magasabbak az asztal közepétől.

Simán átvilágítok a vonalzó alatt. Majd rámérek hézagmérővel, de olyan 0,3-0,5mm lehet az eltérés.

Előzmény: Törölt nick (131910)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131967

jófogáson van egy oszlopos fúró 70ért. nem asztali, rendes földön álló. Békéscsaba. Na az jó vétel.

Előzmény: szaky27 (131966)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131966

Hát az nem épp a közelemben van, jó vételnek tűnnek 

Előzmény: Sraffter (131965)
Sraffter Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131965

Nyíregyházi piac.

Előzmény: szaky27 (131964)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131964

Merre sikerült ezeket beszerezni? :)

Előzmény: Sraffter (131962)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131963

nincs tippem a gyártóra, de tuti megért annyit. az öntvény belsején találhatsz jelzéseket. áztatsd meg wd40ben és takarítsd fel szépen. meg persze használd!! nekem is egy No4 volt az első.

Vajk

Előzmény: Sraffter (131962)
Sraffter Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131962

Mai beszerzések.

Asztalos szorítók (átlagban 1400 Ft/db)

Gyalu

Márkajelzés nincs rajta. Esetleg ötlet, hogy milyen gyártmány lehet? (2800 Ft volt, annyit szerintem megért.)

szaky27 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131961

Egyenlőre még kézi gyalum sincs, szóval főként csak csiszolnék, fúrnék faragnék rajta :)

Előzmény: Computerguru (131960)
Computerguru Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131960

Igen, az egy nagyon jó szett. Jó éles, kifogástalan lyukakat lehet vele fúrni.

Munkapad ügyben először tisztázni kell, hogy mit szeretnél rajta csinálni? Ha jellemzően nem kézszerszámokkal dolgozol, akkor nem kell annyira masszívnak lennie, rétegelt lemez teljesen jó hozzá.

Előzmény: szaky27 (131956)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131959

Kézi elektromossal, sajnos még nincs asztalim, de ha lesz a lidlbe akciós akkor majd már lesz az is :)

Előzmény: LyPapa (131957)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131958

"csak halk legyen. A porszívó ezért esik ki,"

Itt pont a porszívóval hasnolítom össze a hangerejét, és próbáltam kicsit csökkenteni:

https://youtu.be/GZW-4A_nU30

Nyilván lehetnte még (és kellene is) az impelleren kalibrálni, nem vagyok épp egy aerodinamikai zseni ... Meg nem biztos hogy ez a mobilos zajszintmérés a legpontosabb de igyekeztem minden esetben ugyanolyan távolságből mérni, viszonyításra így jó. Az enyém méretei, amire emlékszem: 30cm átmérő, 8cm belső lapátmagasság, 10-es rétegelt alul/felül. Sajna az ív sugarára nem emlékszem, de 6 db lapátból áll ("agresszívebb design", by SuperMario). Középen fent egy 10cm átmérőjű körkivágáson át áramlik levele a levegő.

Nem tudom mennyire csendeset szeretnél, de sokkal nem lesz halkabb, mint a porszívó, inkább "más" hangja van. 

Amit még javasoltak anno (talán Paco) hogy az impeller közepére rakjak egy kúpos, leömlést segítő elemet, a levegő levésbé törik meg úgy ahogy jelenleg megtörhet (most a fekete színű kúp nélküli az állapot):

Ezt ha felfüggesztem a plafonra, meg is szeretném csinálni. Illetve jó lenne kísérletezni a lapátszámmal/vastagsággal, ívével is - mert szerintem lehetne még halkabb mint a mostani.

Előzmény: Törölt nick (131951)
LyPapa Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131957

Milyen fúrógéppel próbáltad ? Mert kézivel (kézi elektromossal) nem könnyű, az tény, de asztali fúrógépbe fogva, még nem volt problémám a Lidl-es készlettel.

Előzmény: szaky27 (131956)
szaky27 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131956

Sziasztok,

Egy ilyen szett megéri az árát?

http://profibarkacs.hu/Wolfcraft-Fenekfuro-keszlet-15-20-25-30-35-mm

Anno lidlbe vettem egy ehhez csak távolról hasonlító szettet, de hát nem az igazi akár honnan is nézem, csak szenvedés vele fúrni bármit is....

Másik kérdésem, hogy sima rétegelt lemezből lehet építeni kellően stabil munkapadot? Sok videót megnéztem és 90%-ban vastagabb fával dolgoznak, ami nem lenne baj ha nekem is lenne hozzá kellő felszerelésem, de se gyalum, se szalagfűrészem, csak asztali és kézikörfűrészem van meg csiszolóm :(
Esetleg 1-2 képet v. linket tudnátok linkelni ihlet merítéshez? :)

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131955

Ok, köszi

Azért is érdekelt, mert ez amim van evvel nem volt semmi gondom eddig és köpi kifele a forgácsot szépen (mivel csak felfele tudja tolni gondolom azért arra is tolja, de csak kis lépcsőkkel csináltam mikor kellett)

Akkor lesz majd ilyen is, ha megjött a 1/2" patron, ha beépítésre kerül végre a maró, akkor már több lehetőségem lesz mindenre :D

Mondjuk én nagyon szemezek evvel a mókával is:

Egy a gondom vele, hogy nem 43-as befogású a maróm, viszont ha megcsinálnám akkor először jó lenne fúróállványnak is, amúgy sincs asztalim, utána meg meglátjuk hogy szerzek-e bele 43-as befogású motrot...

Igaz, ez elég sok mindentől függ jelen állapotban, de tervezni attól még szabad :D

Előzmény: Computerguru (131954)
Computerguru Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131954

Nem ugyanarra találták ki. Ez sekély nútok marására szuper, de mély csapfészkek készítésére nem alkalmas.

Egyrész túl rövid, másrészt nem tolja ki a forgácsot, ami beragad és tönkrevágja a marást.

Kínai rendeléseknél kalkuláljátok bele, hogy most van az Újév náluk, és február első hete előtt nem nagyon szállítanak.

Előzmény: Törölt nick (131946)
Kamelot Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131953

Sajnálom én feltételezem mindenkiről hogy megnézi hogy mit vesz. Ha nem akkor magára vessen. Majd legközelebb megnézi. Ennyiből akkor minden méretre felhívhatnám a figyelmet hogy ez ennyi.

Előzmény: Paco155 (131950)
Kamelot Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131952

Más az élszög, más a forgácskihordás. Létezik ebből lefele és vegyes spirálozású is.

Előzmény: Törölt nick (131946)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131951

Amivel eddig találkoztam igen. Gondolom azért is mert hullaegyszerű, és nincs szénkefe sem, ahogy a centrifugában sincs, csak ott nem tudom mi van a folyamatos üzemmel, mert a táblája szerint szakaszos üzemű, míg fűnyírónál eleve úgy van tervezve, hogy nyomják neki ész nélkül... A kis damilos fűszegélynyírót viszont nem tudom, azok 250-300w-osak, szerintem azok szénkefések lehetnek, bár nekem bőven elég lenne az a kaliber, csak halk legyen. A porszívó ezért esik ki, és nem is kell fordszabályozás sem csak egy állandó fix fordulat, amihez bekalibrálok egy impellert.

Paco155 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131950

Oké.  Csak azért kérdeztem, mert illik szólni amikor ajánlgatja az emberfia, mert nem nézi meg mindig mindenki az összes paraméterét.

Előzmény: Kamelot (131944)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131949

kihordja a forgacsot a nutbol, nem tomi bele. 

Előzmény: Törölt nick (131945)
halaloszto Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131948

az ujabbak amik szijhajtasosak nem. ami tengelyrol megy, az igen. kivetel a flymo, az regi, tengelyrol hajt, de kefes.

ultima Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131947

Minden elektromos fűnyírónak aszinkron motorja van???

A gagyi noname-knek is?

Előzmény: Törölt nick (131938)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131946

Amúgy mennyivel jobb ez, mint a hagyományos nútmaró? De viccen kívül.

Az mt362-höz járt még egy 12mm-es nútmaró (ahogy nézem ezt pl lespórolták a 3600-as gépnél már, kár, mert mocsok jó fej), iszonyat éle van és nagyon szépen dolgozik. Egy a legnagyobb baja, hogy rövid, vmi ilyesmi, de mégsem:

http://www.gepdepo.hu/tartozek/felsomaro-kes/ketelu-horonymaro/makita-nutmaro-kes-l25-4mm-s12mm-d10mm-d-47628.html?referer=argep.hu

Előzmény: Kamelot (131941)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131945

Köszi, mentve :D

Most nincs elég kedv a számlán, így várok vele, no meg meg kell jönnie az mt362 1/2" cuccnak is, még várom, nem gyorsak az amcsik sem postázást illetően...

Ennyit még Kína sem szórakozik postával, 17-én még csak New Yorkban volt, 4 napig küldték itt egyik helyről másikba... Ennyi idő alatt kínai már elküldte hozzánk, csak a vámra vár nálunk, mert gyorsak a fiúk itthon (mpl futár is ezt megerősítette többször, nem postán múlik, a vámon, de osztrákok sem jobbak, lassabbak még nálunk is) :D

Kamelot Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131944

Szerencsére már elég régen tudok olvasni.

Előzmény: Paco155 (131942)
kukta5508 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131943

Ez nagyon JÓ ár!!

Ha nem lenne akkor rá repülnék.

Előzmény: feketefelhoo (131936)
Paco155 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131942

Azt tudod ugye, hogy ennek félcolos a befogása....?

Kamelot Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131941

Spirálmaró, ha valakit érdekel.

Tapasztalatom még nincs. Műhely hőfok nagyon hűvös. Kinézete nem rossz.

torony78 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131940

Álljunk meg egy szóra, Tanár úr! TerpesztődübelNÉL! :) a többi szó már illeszkedik a mondatba.

Ja még a Fischer kőzetfúróját is meg kell dícsérjem. Finomabban, pontosabban dolgozik, mint a barkácsboltos Bosch szárak.

Előzmény: torony78 (131939)
torony78 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 131939

Csak visszajelzést adnék horgonycsavar ügyben. Végül nem terpesztődübelt, hanem a Fischer horgonycsavarjánál / -val kötöttem ki. Zseniális!

Pontos méretezés, tiszta, gyors szerelés. Köszönöm minden tanácsadónak a támogatást!

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.21 0 0 131938

Köszi! :)

Eddig 900w-os volt a legkisebb motor amit leltem, de mennék még lejjebb, ha létezik.

Előzmény: Törölt nick (131937)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.21 0 0 131937

Anno majdnem, 409-től kedvet kaptam:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134125396&t=9104263

Aztán kaptam egy 1.1kW-os parkettacsiszolót, így annak az aszinkron motorjából építettem egyet.

Gondolom az 1kW körüli fúnyírómotorok jók lesznek neked is.

Előzmény: Törölt nick (131934)
feketefelhoo Creative Commons License 2017.01.21 0 0 131936
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.21 0 0 131935

Beállítod egyforma állásúra, aztán megfested az összes léced azonos végén a bütük egyik felét. Ha úgyis levágsz belőle később, mindegy neki. Aztán minden másodikat megfordítod. Így lesz egy fent-lent sormintád. Ha ide-oda akarod a legpasszentosabbra pakolgatni, rakosgatni, vagy megint bezavar a segédmunkásod, addig ügyeskedsz amíg meg nem lesz újra a sorminta.

Előzmény: Törölt nick (131933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!