El sem tudom képzelni, mondjuk nekem sok olyan vágásom volt, hogy a hat méteres anyag közepén a hosszára is, meg a lapjára is ferdén kellett vágni. Milyen vezetőlappal lehet ezt megcsinálni?
"a rendelés kizárt, mert 3x annyi a posta, mint a termék ára..."
Szerintem ez egy nagyon hibás megközelítés. Azt kell kiszámolni, hogy mibe kerül elmenni érte a boltba, és ez alapján eldönteni, hogy melyik éri meg jobban.
Szerintem egy mai ács legtöbbet láncfűrésszel dolgozik. Én legalábbis ezt látom itt a környéken.
De ahhoz, hogy azzal úgy tudjon vágni valaki, mint ők, olyan pontosan, és vonalon, ahhoz nem egy elsőpróbás terasztetőmesternek kell lenni. Én emiatt sem vettem elő a láncfűrészemet. Tuti elsőre elbaltázom - akarom mondani elfűrészezem - az anyagot, aztán mehetek vissza a fatelepre.
esetleg tudsz nekem segiteni?kültérre csinálnék a gyerekeknek hinta állványt két hintának,milyen méretekkel számoljak illetve milyen fából? Vettem kb anyagárban a egy csúzdás tornyot a mellé kellene
Érdemes felhívni őket hogy van-e ilyen(szerintem van raktáron).
Forest katalógus cikkszám: 000066105020
A csavart "Euro csavar"-nak hívják, különböző mérettel és fejkialakítással, a leg-gyakoribb 5mm furat 6.3mm átmérőjű D-fejű főleg pántoknál használjuk és mint esetedben vasalatoknál használják, a tied éppen süllyesztett-fejű.
Ugyanez történt a B&D félsőmarógépemmel. Szétszedtem, megcsapágyaztam, és megszűnt a baja. Általában az első csapágy megy ki ilyenkor, és terhelés hatására felmelegszik, lefojtja a gépet, megszorul. Érdemes SKF-et, FAG-ot stb. jóféle csapágyat tenni bele.
Igen, ettől tartottam... Emlékeztem erre a beszélgetésre. :/
A helyzet az, hogy a fiókoldal és a szekrény fal között kb. 3-4mm-van oldalanként, ha a nút mélységét is hozzávesszük, akkor az olyan 10-11mm/oldal. A fiókoldal valami erős fóliával behúzott forgácslap. Szívesen cserélném valami komolyabbra a fiókcsúszót, de nem tudom, hogy ezekhez a paraméterekhez létezik-e jobb megoldás. Gyanítom, hogy nem...
Ha pedig nem, akkor bontás. Teszek egy próbát a cserével, és imádkozok, hogy ne legyen igazad :) Addig meg kimunkálom a fecskefarok csapozó technikámat és összedobok egy szűkebb fiókot valami fajább sínecskével.
Ügynök általában hétfőn jár Budapesten, elviszi a gépet bevizsgálják adnak árajánlatot és eltudod dönteni kéred-e a javítást vagy nem. Ha minden OK akkor következő hétfőn kezedben a javított gép.
Táton, a fatelepen vettem vörösfenyő deszkákat. 23 mm vastag, 10 és 15 cm szélesek vannak. 95 ezer Ft/m3, hátha valaki...
Elvileg valami osztrák cucc (Pabst), legalábbis a csomagoláson az volt. Vannak csomósabbak, kevésbé csomósak, szerintem nem rossz. A mindenkitutáloknemsegíteknekedleszarlak targoncás öreggel nem volt egyszerű az ügymenet, de aztán valahogy megoldottuk. :)
Nem is olyan régi (de már nem garanciális) Triton marógépem megadta magát. Valami mechanikai baja van, az utolsó pár centin szorul és nem lehet kiemelni. Egyébként minden működik.
Nem tudjátok Magyarországon hol javítanak ilyet? Javítanak egyáltalán?
Erről a sínről beszélgettünk pár hete, hogy mivel nincs oldalirányú játéka, nagyon hamar bedöglik és általában rosszul is szokott járni.
Szerintem próbálj meg valami jobb sínre áttérni, mert az új is hamar tönkre fog menni.
Ez is azért döglött meg, mert feszült a szekrényben, mivel lézerpontos méretezés kéne hozzá, ami fánál ugye lehetetlen, lévén dagad, és zsugorodik a páratartalom függvényében
Szerkezeti ácsmunka esetén a szakik nem használnak semmiféle asztali vagy kézi elektromos gépet, csak benzinmotoros láncfűrészt és kéziszerszámokat.
Csak azért mert nincs mit kezdeni egy 6ooW-is elektromos vágószerszámmal, amikor 15x15 gerendákat kell megmunkálni és az okos ácsok probálják minimalizálni a tetőn használt szerszámok mennyiségét. Másik szempont: ha egyszer felköteleztek egy gerendát a padlásra, nem fogják cipelni összevissza, mert hosszú és nehéz.
Van késztve egy bakk, arra felteszik, kijegyzik és megmunkálják.
De a bezinmotoros láncfűrészek a 9o évek közepén terjedtek el, addig csak a fakitermelésbe és gátereknél használták őket (és borzasztó drágák voltak).
Azelőtt mindenki kizárólag kéziszerszámokkal dolgozott és minden reggel fent.
Dekopír, szögbevágó és társai, csak a lambériázásnál szükséges. De azok eleve könnyebben kezelhető elemek.
Megjegyzem, hogy amikor minőségi ácsszerkezetetket építünk, rétegelt anyagból, a műhelybe előre csíszolva és felületkezelve, a szerelésnél egy csomó pontos illesztést kell elvégezni. A szerelőkocsiba ott van mindenféle minőségi elektromos szerszám, pl. a Festools legnagyobb dekopírja. A srácok előveszik a rámásfűrészt, a pászítófűrészt és a vésőket. Ha meg vannak fenne a fűrészek, akkor tökéletesen egyenes vágásokat lehet velük elvégezni. Még a 15x15-ös gerenda bütüzését is rámásfűrésszel készítik, mert nem szaggat.