Keresés

Részletes keresés

BJaca Creative Commons License 13 órája 0 0 234673

Ma reggel kedveskedett nekem a Dewalt körfűrészem. Az utóbbi alkalmakkor fura volt, hogy nem fékezett lekapcsoláskor. Aztán ma egyszercsak nem akart elindulni. Szerencsére egy szénkefe-csere megoldotta.

enduroadam Creative Commons License 15 órája 0 0 234672

Üdv mindenkinek.

Tormek T8 élező szett plusz közepes késbefogó eladó. Novemberi vásárlás.

Minden tartozékkal.4 szer vokt használva. Full profi ipari minőség.8 év garancia. 

250 ezer ft.

Érdeklődni. klauzovits.adam@gmail.com

tfe_tng Creative Commons License 30 órája 0 1 234671

Ez ránézésre pont ugyanaz mint ami nekem van. Ha tényleg ugyanaz és nem kezdik el hamisítani már a hamisított kínait is, akkor ez kurvajó vétel ennyiért. 

Előzmény: motor-os (234664)
stolaz Creative Commons License 30 órája 0 0 234670

:)

Előzmény: halaloszto (234669)
halaloszto Creative Commons License 1 napja 0 0 234669

Na ezért kellene a használati útmutató. Valójában nem szabad bele olajat tenni, csak zsírozni szabad. 

Előzmény: stolaz (234668)
stolaz Creative Commons License 1 napja 0 2 234668

Használati utasítás??

Feltöltöd olajjal, rádugod az USB töltőre, beállítod a hangerejét és 30 napig működik, ha shareware.

Előzmény: motor-os (234665)
BJaca Creative Commons License 1 napja 0 0 234667

A chatgpt-vel nem tudtam megértetni, hogy a sima U alakú horony helyett keressen bele olyan hornyot, amibe belemegy. Pedig csak egy T alakú hosszú lyuk kellene :)

Előzmény: 409 (234666)
409 Creative Commons License 1 napja 0 0 234666

Kell venni egy hozzávaló gépet is....  :)  :P

Előzmény: Paco155 (234663)
motor-os Creative Commons License 1 napja 0 0 234665

Egyedül használati utasítás nem volt a dobozban.

Előzmény: motor-os (234664)
motor-os Creative Commons License 1 napja 0 1 234664

Itt van 

Előzmény: tfe_tng (234661)
Paco155 Creative Commons License 2 napja 0 0 234663

A te linked azt írja, hogy utóvétes a szállítás, persze még akkor is először ki kell fizetned mielőtt felbontod.   Mondanám azt hogy tesztből megveszem, de sajnos az én Bosch fűrészemnek nem szabványos a nútja, tehát nem tudnék kezdeni vele semmit. 

Előzmény: 409 (234662)
409 Creative Commons License 2 napja 0 0 234662

Meglehet, én is furcsállom, de ugye motoros azt írta, neki megjött 25-ért, ami az olcsó Ali-nak is csak töredéke. (Van ahol ezt 170eft-ért árulják)

Előzmény: tfe_tng (234661)
tfe_tng Creative Commons License 2 napja 0 0 234661

Van egy olyan érzésem, hogy kamu. 

Ennek az elődmodellje van nekem, ugyanez a márka, szinte teljesen ugyanez az egész, csak nincs rajta az állítható stop. Nagyon minőségi cucc, tömör alu, CNC-zve, tényleg faszán összerakva, precíz, nehéz motyó. Nem emlékszem mennyiért vettem annó, de 150 EUR környéke volt. Saccra a nyers alu többe kerül, mint amiért itt árulják, illetve elég kamu webshop érzete van annak, amit linkeltél. 

Előzmény: 409 (234660)
409 Creative Commons License 2 napja -1 1 234660

Van olcsóbban is

De ez egy érdekes "állat", pl. az Alin is ennek a többszörösébe kerül.

Előzmény: motor-os (234659)
motor-os Creative Commons License 3 napja -1 1 234659

Ha valakinek ilyenre fáj a foga. Most jó áron van. Nekem egy hét alatt megjött. Nagyon precíz, profi készülék. 

Fűrész Elek Creative Commons License 3 napja 0 0 234658

Festool sínre hol lehet értelmes áron venni a zero clearance szalagot? Szabad ilyen aliexpresszről rendelni? Itthon hol érdemes megnézni?

Szikracsiholó Creative Commons License 3 napja 0 0 234657

Vásároljál 5 cm széles öntapadós bolyhos tépőzárat. Én azt ragasztottam rá a fémre, ebbe elég jól bele tud nyomódni a szorító drót. A tépőzár másik körmös fele nem jó erre.

Előzmény: stolaz (234625)
Fűrész Elek Creative Commons License 3 napja 0 0 234656

A Zatik nem olcsó, de nagyon korrektek és segítőkészek. A vágásért egyébként pénzt kérnek (nem tudom, a táblákat mivel vágják egyébként), a maradék kiárusítása meg szerintem egy tök jó ötlet. Nem hiszem, hogy kifizettetnék a teljes táblát azzal, aki csak egy darabját viszi el, szóval teljesen rendben van, hogy utána pénzért adják. Hogy ez a darab miért akart annyiba kerülni... na, az egy jó kérdés.

fejes.i Creative Commons License 3 napja 0 0 234655

ágat árat

Előzmény: fejes.i (234654)
fejes.i Creative Commons License 3 napja 0 0 234654

És egy szóval sem mondom pl. hogy milyen drága egy darabka egzóta fa a Zatikban, mert az nincs másik ezer helyen (mint a rétegelt lemez) és aki zebracsíkos vágódeszkát akar az félreteszi a m3 ágat. Így vettem ott bubingát véső nyélnek és nem mondom, hogy drága volt, mert azt nem kötelező venni és nem is igen létezik máshol belőle 50 cm. Annál még azt a logikát is el tudom fogadni, hogy annyira szűk a kínálat, hogy bármennyit lehet érte kérni.

Előzmény: fejes.i (234653)
fejes.i Creative Commons License 3 napja 0 0 234653

Igen, lehetséges, hogy ezt a logikát kellene megtanulnom a saját szakmámban az árképzésnél (és akkor kevesbé kellene néznem az árakat, amikor én veszek valamit ;-) )

Előzmény: kofic (234652)
kofic Creative Commons License 3 napja 0 2 234652

Szerintem kicsit ott ment ez félre, hogy itt mindenki tisztában van az árakkal. Az a lap a kreatív anyukának maradt ott, aki nem akar különféle szabászatokra meg fatelepre járni. Vagy apukát elküldik, mert kell a mézeskalács házikó alá egy lap. Ez olyan árképzés , mint az Obis vagy Praktikeres csavar. Senki nem megy oda 500-1000 db csavart venni. Hétvégén kell 10 db anya akkor mindenki kifizeti és nem áll neki marekozni, hogy metalx kftnél mennyivel olcsóbb lett volna. 

Nekem ez most kicsit olyan, mint amikor az asztalosok a homlokukra csapnak , hogy egy kisállat kereskedésben mennyibe kerül egy zacskó forgács.

fejes.i Creative Commons License 3 napja 0 0 234651

Teljesen egyetértek azzal, hogy ne kótyavetyéljék el és még azzal is, hogy relatív magasabb az ára, mint a teljes tábla (adott részének). A mértékkel nem. Azt ők tudják, van-e elég vevő, aki még így is megveszi.

Előzmény: BözsiBözsi (234636)
halaloszto Creative Commons License 3 napja 0 1 234650

Konkrétan tudok olyan lapszabászatot, ahol a szokásos eljárás:

1. a vevő egy iparos, neki csak a méretre vágott anyag kell, a maradékkal nem tud mit kezdeni, nincs is műhelye ahol tárolja, meg utánna is mit kezdene vele, tehát otthagyja. Az árát meg beépíti a vállalási árba.

2. a szabászat abból él, hogy a fenti iparosoknak dolgozik, nekik nem tud maradékot eladni, ezért felvágja kicsire, és télen azzal fűti a műhelyt.

Előzmény: pali923 (234638)
rferi Creative Commons License 3 napja 0 0 234649

persze.

De a minősége is osztályon felüli volt. Valami speckó dologhoz kellett, arra már nem is emlékszem mire, de örültem neki, mint majom a farkának. Az eladónő háromszor kérdezte meg, hogy de tuti meg akarom-e venni, mert annyi az ára, és nem amannyi! :D

Előzmény: BözsiBözsi (234648)
BözsiBözsi Creative Commons License 3 napja 0 0 234648

Abban az árban benne volt az anyag specialitása is. És most nem a minőségére gondolok. :)

Előzmény: rferi (234647)
rferi Creative Commons License 3 napja 0 0 234647

"AA/AA -st én még életemben nem láttam... :)"

Én is csak egyszer.

Vagy 25 éve vettem egyszer ilyet, 0,6mm vastag volt, három réteg, valami egzóta anyagból.

A négyzetméterárra már nem emlékszem, kiszámolhatnám persze, de majd valaki más.

Arra emlékszem,hogy a kb 60x60cm volt 12 000.-

mondom, 25 éve. Akkori árszínvonallal vessük össze.

Előzmény: BözsiBözsi (234639)
BözsiBözsi Creative Commons License 3 napja 0 0 234646

Nagyon ritka, hogy ha valaki kifizeti az egész táblát akkor otthagyná a maradékot.

Előzmény: generátoros (234645)
generátoros Creative Commons License 3 napja 0 0 234645

Előzőleg valaki azt írta ki kellett fizetni az egész táblát. ezt én is tapasztaltam, tehát van olyan , amikor az egyszer kifizetett maradékot mégegyszer eladják. én biztosan nem tapsolok ehhez.  valószínű én is  kérnék pénzt, mert miért ne, de nem 3x-os árat. Tehát a 3x-os árat nem veszem a védelmembe, nem tudsz érthető magyarázatot adni, hogy ennek így kell lennie. 

Előzmény: BözsiBözsi (234643)
BJaca Creative Commons License 3 napja -1 0 234644

"Olyan nincs. hogy hulladék... :)

Ezt úgy hívjuk, hogy maradék. :)"

De azért a szabott ár mindig magasabb, mint a tábla ár. Emlékszem, mikor vettem a konyhapultot és méretre szabottan kértem, az egyik táblából leesett 120 centi. Ha azt otthagytam volna, többe került volna, mint hogy elhoztam, annyival drágább volt a négyzetméter ár.

BözsiBözsi Creative Commons License 3 napja 0 0 234643

?

Azt nem fizette ki az előző vásárló.

Így a cégé maradt.

De tudod mit?

Nem kell megvenni.

Azt is lehet, hogy nyitsz egy szabászatot, és nagyon hamar megtanulod, hogy nem ilyen egyszerű a világ.

Ha nem nyitsz akkor meg ebből választhatsz.

Előzmény: generátoros (234642)
generátoros Creative Commons License 3 napja -1 0 234642

Előző vevők által a boltban hagyott maradék darabokon  100% hasznot realizálnak , mi meg tapsolunk  ehhez?

Előzmény: BözsiBözsi (234640)
Paco155 Creative Commons License 3 napja 0 0 234641

A/A elméletileg létezik, csak szerintem vagy nem gyártják, vagy nem árulják csak bútorgyáraknak*.  A/B-set én már többfélét is vettem, itthon is kapható akár a JAF-nál is.

És itt igazából arról van szó, hogy nem tudjuk milyen volt az a lemez amit 16 ezerért akartak eladni, és milyen az amivel összehasonlította, hogy az tizedébe kerül.  

*bár most külföldön találtam többet is.

Előzmény: BözsiBözsi (234639)
BözsiBözsi Creative Commons License 3 napja 0 0 234640

Hidd el nem véletlen ez a fajta árképzés.

Évek során így jön ki a matek a boltban.

Előzmény: pali923 (234638)
BözsiBözsi Creative Commons License 3 napja 0 0 234639

Amint láttad én a nyír, orosz, vagy ukrán származású rétegeltről írtam.

Az, meg hogy létezik különféle felületű (BB/BB stb...) anyag az meg ritkán kerül szóba, mivel a nyír lemezek zöme (minimum 80%!) egy oldalon szépnek mondható, de a hátoldala közepes minőségű.

Ha általánosságban beszélünk a rétegeltről akkor ezekről van szó.

Természetesen a konkrét vásárláskor meg kell nézni ezt a minősítést, de az esetek nagyon nagy hányadában erről a minőségről van szó.

Ez kb. a BB/CC, vagy BB/BC.

A felhasználások a zömének is megfelel ez a minőség.

AA/AA -st én még életemben nem láttam... :)

Előzmény: Paco155 (234637)
pali923 Creative Commons License 3 napja 0 0 234638

Olyan nincs. hogy hulladék... :) 

Neked nincs (nekem sem), de azt gondolom, a Zatik és társai máshogy állnak ehhez. Ha leszabnak valakinek valamit, és nem viszi el az egész táblából a maradékot, akkor azt elrakják a polcra, és ha valaki csak egy akármekkora darabot akarna levágatni, nem mennek oda válogatni, hogy "hátha lesz közte egy kisebb, amiből kiszabhatjuk, hogy ne kelljen egy egész táblát megbontani". Ilyen alapon nekik ez már hulladék. Hacsak egy vevő nem talál közte olyat, amit el akar vinni - pénzért. Én csak amatőr vagyok, de mindig elviszem a maradékot is, ha egész táblából szabatok ki valamit. Viszont nem mindenki van ezzel így. Ott kezdődik a pofátlanság, hogy ilyen esetben a Zatik +30%-ért adja a szabott darabok m2-ét (legalábbis Győrben így ment anno), de szerintem más is ezt csinálja. Vagyis legalább kétszer keresnek ezeken a leesett darabokon. Ezek szerint ma már még többet, mint régen.

Paco155 Creative Commons License 3 napja 0 0 234637

"Óriási árszórással árulják a piacon.

Van olyan hely ahol a 12-es 26.000-28.000 ft/ tábla.

De olyan hely is van ahol ugyanez 16.000 ft/ tábla áron kerül forgalomba.

Szóval meg kell nézni, honnan veszi az ember!"

Ennél kicsivel több azért. 

A rétegelt lemeznek az ára sok mindentől függ. 

- Az egyik, hogy osztályos. Van látszó felülete és nem látszó felülete  és kurvára más ára van az A/A nak mint a BB/BB-nek. Mondjuk simán háromszoros. 

- A másik, hogy miből van. Nyír, nyár, bükk, fenyő a leggyakoribb itthon de van kőris is,  meg időnként egzóta fák is.  Más az áruk. 

- És ami szerintem a legfontosabb, hogy hány rétegből állnak. Egy 12-es lemez állhat 5 rétegből is meg 13 ból is. Meg köztes. A 13 rétegű sokkal drágább mint az 5 rétegű, de sokkal jobb minőségű is meg sokkal teherbíróbb.

Szóval nem érdemes összehasonlítani egy  nyár, BB/BB  5 tétegű 12mm-es lemez árát egy bükk, A/A, 13 rétegűvel mert kurvára nem ugyanazok, hiába mindkettő  12 mm 152x152 centiméteres tábla. 

BözsiBözsi Creative Commons License 3 napja 0 0 234636

Rétegelt lemez:

Én a 4-es, 6-os, 12-es méreteket használom, az orosz-ukrán fajtát.

Nyírfa alapú, és gyak. 152.5x152.5 cm táblaméretű.

Alapból egy drága alapanyag, de...

Kizárólag táblásan veszem, mivel nincs olyan hely ahol értelmes áron darabra is adnák.

A Zatik meg olyan hely ahová én is csak végszükségben járok, mivel tényleg drága, és erősen túlbonyolított a vásárlás náluk.

Egyetlen előnyét látom a versenytársakkal szemben, mégpedig azt, hogy mindenfajta "elbaszott :)" fajta fákat is árulnak, igaz horror áron, meg össze-vissza méretekben.

De legalább létezik.

Vissza a rétegeltre...

Óriási árszórással árulják a piacon.

Van olyan hely ahol a 12-es 26.000-28.000 ft/ tábla.

De olyan hely is van ahol ugyanez 16.000 ft/ tábla áron kerül forgalomba.

Szóval meg kell nézni, honnan veszi az ember!

Itt egy cím ahol én vettem utoljára, és 16K körül volt a táblája a 12-esnek:

Skandináv fatelep Vecsés.

https://www.skandinavfatelep.hu/kapcsolat/

Pali923

Olyan nincs. hogy hulladék... :)

Ezt úgy hívjuk, hogy maradék. :)

De ha végiggondolod akkor te sem kótyavetyélnéd el ha a helyükben lennél.

A rétegelt lemez mindig is drága dolog volt, és nagyon szarul adja ki a tábla a vágásokat.

Plusz még, hogy ritka, hogy tömeges "értelmes" maradék lenne a kereskedőknél.

Na ezért drága a maradék.

Sok kereskedő ezért inkább nem is ad darabra, csak egész táblákat forgalmaz.

Így egy csomó problémája megszűnik...

kofic Creative Commons License 3 napja 0 1 234635

pali923 Creative Commons License 3 napja 0 0 234634

Mikor még volt Győrben Zatik, én nagyon szerettem ott válogatni a maradék darabok közt, mindig találtam megfelelőket, és nem is került sokba. Azért is pofátlanság a teljes táblás rendelésekből leesett darabokat drágán adni, mert ez gyakorlatilag hulladék lenne nekik.

Előzmény: fejes.i (234633)
fejes.i Creative Commons License 3 napja 0 0 234633

Jó pár éve én is vettem és nekem sem ez volt az emlékem.

Előzmény: Fűrész Elek (234632)
Fűrész Elek Creative Commons License 4 napja 0 0 234632

A Zatik érdekes hely, de valóban horror áron nyomják. Vettem már én is náluk maradék rétegelt lemezt, de nem emlékszem, hogy ennyire elszállt lett volna az ára. 

Előzmény: fejes.i (234622)
Nobody1 Creative Commons License 4 napja 0 0 234631

Mi módon tudnám "szigetelni"

A zsák felrakása előtt arra a szakaszra nyomsz valami ragasztó/fugatömítő csíkot és úgy csatolod fel a zsákot - lehetőleg használat előtt pár órával?

stolaz Creative Commons License 4 napja 0 0 234630

Attól még persze lehetne ott is dugulás, de nincs.

Előzmény: stolaz (234629)
stolaz Creative Commons License 4 napja 0 0 234629

Nincs vászonzsák. Szűró van.

Előzmény: rferi (234628)
rferi Creative Commons License 4 napja 0 0 234628

Mi a helyzet a vászonzsákos oldallal?

Nem lett ott valami dugulás,akár részlegesen is?

És, hogy amiatt akar inkább kifújni?

d_feco Creative Commons License 4 napja 0 0 234627

Öntapadós EPDM szalag nem opció? Különféle szélességben és vastagságban beszerezhető, viszonylag nem is drága.

BJaca Creative Commons License 4 napja -1 0 234626

E profilos ablakszigetelö? Az az öntapadós. Vagy bicikli belsőgumi? 

stolaz Creative Commons License 4 napja 0 0 234625

Kifúj felé szorító öv alatt, jobban nem tudom megszorítani, mert elpattan.

Mi módon tudnám "szigetelni", hogy azért egyszerű legyen le meg felszerelni, amikor ürítem a zsákot?

arvaiz69 Creative Commons License 4 napja 0 0 234624

Szia! 

Hát ez nagyon szuper! Nagyra értékelem az ilyen kreatív elképzelést és a tökéletes megvalósítást. Ezt a fejlesztést érdemes lenne különböző fórumokon széleskörben meghirdetni, mert biztos vagyok benne sok DeWalt fűrészgép tulajdonos komoly érdeklődést mutatna iránta. Ebből jó üzletet lehetne csinálni. Még az is lehet hogy ezt a vezetőt és az általad gyártott piros alkatrészeket fellehet szerelni a nagyobb 7492 típusú fűrészgéphez is.  Ez esetben még nagyobb lenne az érdeklődés a termékedre.  Egy próbát megérne!!! :-)  Ha valahol kitudnád próbálni, hogy a nagy vezető és az általad gyártott piros termék jó a 7492 gépre, akkor én vevő is lennék egy komplett készletre.  De akkor a vezetőt is neked kellene megrendelni mert én nem tudok rendelni külföldről. Olyan Drillpro vezető is érdekelne ami neked van!  Aztán az egészet elpostázod nekem és én rendezem az anyagiakat. 

Üdv.: Zoli 

Előzmény: grabmaster (234621)
mosogep-szerelo Creative Commons License 4 napja 0 0 234623

Hasonlóan jártam, bár nem az árral volt baj. Faragni való nemesfát kerestem Tölgy, dió, cseresznye nagyobb darabot! Nem volt! :(

Előzmény: fejes.i (234622)
fejes.i Creative Commons License 4 napja 0 0 234622

Mindig megbánom végül, ha a Zatikba egyáltalán bemegyek is. Jön a karácsony, rendeződik a műhelyem lassanként, gondoltam, kap a Gyerek egy kis saját műhely asztalkát. Zártszelvényem van a váznak, mivel budakalászi vagyok, menet közben beugortam a Zatikba, hátha van ott egy darab rétegelt lemez és nem kell vennem egy egész táblát. Találtam is egy 15-öst, az úgy éppen határeset. 95x67 cm-es volt. Viszem a pénztárhoz, hogy mennyi? 16 ezer valahányszáz. Na ennyiért tartsák meg. Számoljunk csak egy kicsit: 0,63 m2 = 16.000.- , kerekítsünk. Ez 30 ezer feletti m2 ár.

Egész táblát, azaz 3,125 m2-es táblát kapok pl. itt 31.876 ft-ért- vagyis nagyjából 10 ezer /ma ár.

https://drongo.hu/15x1250x2500-retegelt-lemez-vizallo-fozesallo-cpc

300%. Nem is mondtam meg, mit is gondolok a dologól, csak azt, hogy köszönöm, ezt ennyiért nem kérem. Még kifelé menet szólongattak, hogyha várok egy kicsit, ebből 25%-ot tudnak engedni. Nem vártam, csak megerősödött bennem, hogy nem az én boltom.

grabmaster Creative Commons License 4 napja 0 6 234621

Szia!

Igen, a piros színűek a nyomatott alkatrészek. A célom olyan megoldás kitalálása volt, hogy nem módosítok semmit a gyári kialakításon. Jelenleg max. 6 csavar lazításával gyorsan le és fel lehet szerelni, illetve a pozicióját állítani. A rögzítés kellően erős, meg tudom emelni az egész gépet az alu profilt fogva. A nyomtatott alkatrészek a hornyokba is illeszkednek, így könnyen megoldható volt, hogy a profil stabilan 1 mm-rel az asztal felett legyen.

Előzmény: arvaiz69 (234619)
fejes.i Creative Commons License 6 napja 0 3 234620

Általános iskolás technika szakkörön esztergáltam utoljára fát. Illetve pár éve, amikor a feleségem szeretett volna egy álló lámpát vékony, biliárd dákó szerű lábakkal. De azt körfűrésszel csináltam. Meg később vésőnyeleket is azzal. Ízlés kérdése és nem vitázom azzal, akinek tetszik az esztergált fa, én kevésbé szeretem. 

Előzmény: szabad paraszt (234617)
arvaiz69 Creative Commons License 6 napja 0 1 234619

Szia!

Gratulálok, nagyon szuperul elkészítetted! Ha jól értelmeztem az írásodat, akkor a piros színű alkatrészeket te készítetted 3D nyomtattóval?

Üdv.: Zoli

Előzmény: grabmaster (234614)
BJaca Creative Commons License 6 napja -1 1 234618

Több videóban láttam már, hogy ilyen nagyobb tuskókat raknak fel, de olyat még nem láttam, hogy kapásból 3000-re akarják felpörgetni, mint ebbena videóban. 

Előzmény: szabad paraszt (234617)
szabad paraszt Creative Commons License 6 napja -1 1 234617

juj, remelem megmaradt az arca. Engem sohasem vonzott a fa esztergalas, latom, hogy szuper dolgokat lehet kesziteni vele, de valahogy megsem. (meg egy jo nagy rakas penz lenne e felszereles)

Előzmény: BJaca (234616)
BJaca Creative Commons License 2025.12.06 -1 1 234616

Esztergályos trükk:

https://9gag.com/gag/a87vz36

Fűrész Elek Creative Commons License 2025.12.06 0 1 234615

Dicséretes, igazán szép munka!

Előzmény: grabmaster (234614)
grabmaster Creative Commons License 2025.12.06 0 14 234614

Kicsit vidámabb téma:

A Dewalt DWE7485 kompakt méretéből adodó korlátain próbáltam enyhíteni néhány feljavítással.

Az eredetileg kb. 500mm hosszú stellert hosszabbítottam 900mm-re egy 12015-ös alumínium profillal. A profil valamint 24db M6-os T nút csavar szállításal együtt €43 volt. Sokáig gondolkodtam a felfogatáson, végül az eredeti steller mechanikáján lévő furatok és 3D nyomtatott alkatrészek (a piros színűek) segítségével sikerült egy erős és könnyen szerelhető megoldás találni. A steller szélességének plusz 15mm-es növekedése belefér a skála beállítási tartományába, nincs szükség a módosítására.

A fejlesztés elég jól bevált, a házunk terasz és erkénynyilászáróit burkoltam újra körbe gyalult faanyaggal és a 260 cm-es precíz hosszvágások is könnyen mentek, a fésűk miatt minimális vágásnyommal az anyagon.

Elkészült a kereszt/gérvágó mechanika is, melynél a Woodpeckers Stealthstop volt az ihlet. Hamarosan arról is teszek fel képeket.

BJaca Creative Commons License 2025.12.06 -1 1 234613

Az megvolt nekem is nagyon ifjú koromban. A hasamon tekerte fel a pólót. Szerencsére gebe vagyok...

Előzmény: Fricu1 (234611)
GTI100 Creative Commons License 2025.12.06 -4 0 234612

Bizony. A flexbe fogott körfűrész lap amikor elkapja a kesztyűt, az meg különösen.

FIGYELEM! A nyugalom megzavarására     alkalmas képek vannak lejjebb.

Előzmény: Fricu1 (234611)
Fricu1 Creative Commons License 2025.12.06 -1 1 234611

Ami forog, bajt okozhat.

Boldogult ifjú koromban, egy szimpla fúrógéppel jártam meg.

A fejem felett kellett valamit fúrni. Ahogy leengedtem a karom, el is engedtem a billentyűt, de még forgott a szár benne.

Elkapta a nadrágom szárát a térdem felett kicsivel, és belecsavarta magát.

Mire teljesen lefékeződött, széttépte a nadrágot - és vele a combom is. Tenyérnyi folton kék meg lila lett, ahol az él is elérte - ott vérzett.

Hetekbe telt, mire begyógyult.

Nem szabad még egy pillanatra se lazítani, figyelni kell.

Előzmény: pali923 (234610)
pali923 Creative Commons License 2025.12.05 -1 1 234610

Ja, az nekem is megvolt párszor...

Előzmény: BJaca (234609)
BJaca Creative Commons License 2025.12.05 -1 1 234609

Én még a flexet sem teszem le, míg pörög. Sövényvágóval pedig csak a hosszabbítót szoktam rövidíteni....

Előzmény: pali923 (234608)
pali923 Creative Commons License 2025.12.05 -1 1 234608

Pontosabban sövénynyíró volt, hülyeséget írtam.

Előzmény: pali923 (234607)
pali923 Creative Commons License 2025.12.05 -1 2 234607

Egy ágvágóval jártam meg egyszer. Anyám kertjében kellett bebújnom a sövény és egy drótkerítés közé, hogy ne nőjön át a szomszédba nagyon. Sötétedett is már, nagyon szűk helyen kapálóztam a géppel, és amikor leállítottam a legolcsóbb, gyárilag fék nélküli B&D gépet, még mozgott kicsit, és belevágott az alkaromba. Csak egy öltés kellett bele, de asszonypajtás elrohant velem a sürgősségire.

Nem hülyeség az a kétkezes korlátozás, no meg a beépített fékek sem. A láncfűrész meg a horrorfilmek szerint sem játék.

Előzmény: rezgaras (234606)
rezgaras Creative Commons License 2025.12.05 -2 2 234606

Kösz, tudom. A használati utasításban több helyen is nyomatékosan leírták.

A szerszámban két fék volt. Az egyik a leírt, felvágódás esetén becsapódó fék, a másik a láncot lekapcsoláskor állította meg. Ez utóbbi valahogy betojt és nem is sikerült megjavítani (vagyis leállításkor még 2-3 másodpercig tovább ment a lánc). De tovább használtam. Ha a másik fék is elromlott volna, akkor persze nem használom a fűrészt.

Előzmény: James Bond 007 (234605)
James Bond 007 Creative Commons License 2025.12.05 -1 2 234605

Ezért van rajta a kézvédő kapcsoló. Ha felcsapódik, a kezed kiüti és leáll a gép, mire a fejedhez érne. Már ha még működik a láncfék.

Előzmény: rezgaras (234588)
fejes.i Creative Commons License 2025.12.04 -1 1 234604

Szerintem ez félreértés. Az elindításához - ahhoz, hogy forogjon a lánc - nem feltétlenül kell két kéz. De a fűrész használatához, amikor már vágjuk a fát, ahhoz azért erősen javasolt. Nem állítom, hogy sose használtam volna fél kézzel a benzines Stihl ágazót mondjuk 5 centic ágnál, de se nem javasolt, se nem biztonságos. Lehet, hogy van olyan elektromos, ami eleve csak akkor indul, ha bal kézzel is nyomsz valamit, nem tudom. Ilyen pl a sövénynyíróm. Rendkívül kellemetlen (Metabo) a fogása, mert nem elég fogni az íves fogantyút, még nyomni is kell. Be is tekertem szigetelőszalaggal. Azzal pedig lehetetlen egy kézzel nyírni, mindenképp fognom kell, csak olyan tök módon van megtervezve, hogy egyáltalán nem ergonomikus.

Előzmény: rezgaras (234602)
motor-os Creative Commons License 2025.12.04 0 1 234603

Meg a maró.

Előzmény: szabad paraszt (234585)
rezgaras Creative Commons License 2025.12.04 -1 1 234602

Én elektromos láncfűrésszel vitézkedtem (csak kétszer vágtam át a drótot :-)). Azon két kapcsoló volt, egy a fogójánál, egy pedig a felső keretnél. Egy rendes láncfűrészt szerintem két kézzel kell fogni, bár el tudom képzelni, hogy a nagyon erősek egy kézzel is meg tudják tartani. (úgy értem a "rendest", hogy láttam egészen kicsi láncfűrészeket is, nyilván ágazáshoz lehet őket használni, de ahhoz szerintem vannak jobb szerszámok is)

Előzmény: 409 (234590)
Tschaby Creative Commons License 2025.12.04 0 3 234601

Höhö... én most a rossz idő beálltával szabadultam be a műhely-szemétdombra.

4 hét alatt (nem egybefüggő) "szabadultam meg" kaszától, biciklitől, karton hegyektől, üvegektől meg kismillió egyéb csetresztől.

múlt hétvégén megtaláltam a gyalugépeket :) Az egyengetőt is meg a vastagolót is .... :)

Előzmény: fejes.i (234600)
fejes.i Creative Commons License 2025.12.04 0 2 234600

Ez esetben semennyire nem panaszkodom a kb 25 m2-emmel, pedig azt is szűknek érzem (ja, előtte volt 50 m2, az meg olyan volt, mint valami óriási hulladékraktár). Szerintem itt elég sokan vagyunk úgy, hogy megveszünk valamit egy-egy projekt kedvéért, de nekem már ilyesmivel is tele vannak a polcok (kézi körfűrész, lapostiplimaró, plazmavágó, meg 1000 kisrosseb). 10 m polc van körben plafonig, de rackionalizálni kellene, mert azok is tele vannak. Csinálgatom kicsinyenként a szerszámtartó falakat stb, dehát nem haladok túl gyorsan. Szóval én még a 25 m2-eren sem látom feltétlenül egy gyalu helyét. 

Előzmény: pali923 (234597)
409 Creative Commons License 2025.12.04 0 1 234599

Az itteni gépről még nem derült ki, de az a hsz a PacMan-nal tárgyalt orosz videóról szólt.  Abban kellettek a fogaskerekek.

Előzmény: fejes.i (234594)
Tschaby Creative Commons License 2025.12.04 -1 2 234598

Egy ügyes/etlen hobbiasztalos vagy akárki megoldja....

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=163684118&t=9178847

pali923 Creative Commons License 2025.12.04 0 1 234597

Az egyszeri hobbista is kénytelen korlátok közt élni, én legalábbis. Lenne egy projektem, amikor 70x70-es oszlopokat kéne egyengetnem, fontos lenne a derékszög meg ilyesmi. Egyik körfűrészem sem nem éri át éppen, a vastagoló meg macerás. Ugyanis vagy 180 centi hosszú az alany. Szinte mindenem van a marós egyengetéshez, csak kéne hozzá egy kétméteres alátámasztás, amit a 8,5m2-es műhelyben elhelyezni sem lenne egyszerű. Talán pont erre találták ki azt a kicsi Triton vastagolót, gondolkodom is néha a vásárláson. Csak aztán kérdés, hogy mennyit használnám azután, és különben is hova rakom. Szerencsére egyelőre kiderült, hogy nem sürgős a projekt, még az is lehet, hogy elmarad. :) De a motoszka ott van bennem, hogy azért jó lenne, ha meg tudnék birkózni ilyenekkel is.

Előzmény: fejes.i (234596)
fejes.i Creative Commons License 2025.12.04 0 1 234596

Ezen a nagyon hobbista szinten egész más dolgok fordulnak elő és némileg eltérő megközelítések is vannak. Nem kérdőjelezem meg, hogy egy gyalu fontos is lehet. De pl 50-es 2.7 méteres szélezetlen tölgy pallókat én le tudok szélezni a körfűrészemmel, ami nehezebb, mint egy mázsa. Nem azt mondom, hogy erre nem lenne jobb egy szalagfűrész, mert jobb lenne, de alkalomadtán meg tudom oldani. Bár olyan sok időm lenne aszaloskodni, hogy ez már zavaró lenne ;-)

A gyalu egy kicsit nehezebb kérdés, de a "vastagolást" is nagyrészt megoldom a körfűrésszel. Az egyengetést nehezebb dió, de sajnos elég régen volt, hogy komolyabb anyagot kellett. Most legközelebb pedig felsőmaróval fogok lesíkolni egy asztal lapot. Itt nagyobb gond volt összerakni hozzá, ami kell, de máshoz éppen vettem 2 szál ajtó frízt és azokból lesznek a hosszú vezetők ideiglenesen, amivel be tudom állítani a felsőmaró által megjárt síkot...

A frízekből utána egyedi ajtó takaróléceket fogok kivágni-kimarni, ehhez se kell gyalu.

Aztán ilyen projektek vannak itthon, hogy belső ablakpárkány - ezekhez vettem borovi táblásított lapot. Nade ezekben nem tudott megegyezni a családi tanács, úgy elütnek a konyhapult tölgytől meg a laminált tölgy hatású padlótól. Ezért arra készülök, hogy lefurnérozom (?) ezt a 2 m2nyi ablakpárkány anyagot. Aztán kellene készítenem egy "előszobafalat". Az utóbbit is össze tudom hozni gyalu nélkül és alighanem ennél sem fűrészáruból indulok. 

Szünetben tervezek a kisfiammal madáretetőt meg madárodút. Kibírja, ha nem lesz gyalulva. De ha nagyon hiányzik, pár fenyődeszkát meggyalulok kézivel, de szerintem nem fogom, csak csiszolni. Ezekkel együtt sem vitatom, hogy a gyalugép "asztalos alapszerszám". 

fejes.i Creative Commons License 2025.12.04 -1 1 234595

emberek emberem

Előzmény: fejes.i (234594)
fejes.i Creative Commons License 2025.12.04 -1 1 234594

Mert már egyértelmű, hogy fogaskerék kell? Ez esetben bocs, felületesen olvastam. Az emberek egyébként "szerszámkészítő", nem egyszerűen esztergályos, ennek ellenére otthon fogaskereket nem tud megoldani. Na igen, tavaly egy kávédaráló műanyag fogaskerekére kértem ajánlatot egy fogaskerék specialistától, de olcsóbb volt 60 Eurért megrendelni a gyári alkatrészt, mint legyártatni a fogaskereket.

Előzmény: 409 (234580)
szabad paraszt Creative Commons License 2025.12.03 0 2 234593

Elhiszem, de magam reszerol orulok, hogy nem kell az a macera, amugy is eleg macera ;)

Előzmény: Fűrész Elek (234592)
Fűrész Elek Creative Commons License 2025.12.03 0 1 234592

Egyengető nélkül még el lehet boldogulni, ha vállal az ember egy kis extra macerát. 

409 Creative Commons License 2025.12.03 -1 1 234591

Nem is írtam, hogy lehetetlen, csak azt, hogy ritkán...  :P :)

A fogaskerék gyártás egy másik szakma. Megélhetési esztergályos megeshet, hogy többet kérne egy ilyenért mint új motort venni.

A hobbista mint tudjuk, egy másik kategória.  :)

Előzmény: PacMan123_reloaded (234587)
409 Creative Commons License 2025.12.03 -1 1 234590

"Korábban sokat használtam a láncfűrészt,"

Hááát, nem tudom, hogy mind ilyen-e, de amit eddig használtam motorost és elektromost is, azokat nem kellett két kézzel fogni az elinduláshoz. Két "gomb" van rajtuk, de azokat egy kézzel lehet kezelni.

BJaca Creative Commons License 2025.12.03 -1 1 234589

Erre találták ki az akkus láncfűrészt. Ott szabadon van az egyik kezed... 

rezgaras Creative Commons License 2025.12.03 -2 1 234588

Engem is érdekel, hogy láncfűrésszel hogy lehet ide jutni. Azt hiszem, minden láncfűrészt egyszerre két gombbal kell kapcsolni, hogy egyik kezed se kerüljön oda. A legveszélyesebb műveletnek azt tartják - és a gépkönyv is külön kiemelte tobb helyen - ha a fűrész vége belekerül a fába és a fűrészt felvágja. Akkor a fejedet kettévághatja. Korábban sokat használtam a láncfűrészt, de nem volt ilyen bajom. Igaz, nagy tiszteletben tartottam.

Előzmény: Baronessz (234579)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.12.03 0 1 234587

Az lehet, de közel sem lehetetlen :)

https://youtu.be/VlMSkO5u6E4?t=55

Megnéztem a linkelt videódat rendesen, most angolra feliratozással, merthogy az orosz tudásom a csúcson sem volt éppen valami sok. Mondjuk az felirat nélkül is tiszta volt, hogy ez a persely "kicsikét" kikopott :D

Felirat szerint azon elmélkedett Szása hogy miért nem csapággyal oldották meg (?). Ez a kikopás aztán intézett a fogaknak is kopást, törést. De ha jól értettem, ő megoldott hogy kihegesztette (?) a hiányt és fúróval meg vmi gyémántos vágókoronggal (?) megformázta:

Esélyes hogy valami ilyesmi történt Cornusnál is. Az is lehet hogy megúszná csak perselycserével mert a fogak nem kaptak annyit. Na mindegy, ha nincs kihez elvinni akkor felesleges agyalni ezen. Csak tekintve mennyibe kerülne a cseredarab (gyak. a komplett motor), én adnék neki esélyt. A perselyt tuti el lehet készíteni esztergával, de a jégen is megélő esztergályos úgy látom megcsinálja a fogaskereket is.

Előzmény: 409 (234580)
409 Creative Commons License 2025.12.03 -1 1 234586

Ja a sebészek ilyenek. Vért látnak és elájulnak..... A nővérek meg fásliznak. Doc Martinnál jártál? :)

szabad paraszt Creative Commons License 2025.12.03 0 4 234585

Hm, erdekes, en azt elvezem hogy fureszarubol tudok magam letrehozni valamilyen "alkotast". El sem tudom kepzelni, hogy egyengetes-vastagolas nelkul hogyan lehetne ezt jol megoldani. De az is vilagos, hogy nem is probaltam, en meg azt tanultam 3 alapgep van egy asztalosnal: szallagfuresz, gyalu (egyengeto, vastagolo), asztali korfuresz. A szallagfureszt ugyanakkor nagyon-nagyon ritkan hasznalom.

Előzmény: fejes.i (234578)
pappr Creative Commons License 2025.12.03 -1 1 234584

Mi-hogy történt?

szabad paraszt Creative Commons License 2025.12.03 0 1 234583

Juj, remelem rendbejon. Egy baratom is ugyanigy jart, Neki mar hasznalhato.

Fricu1 Creative Commons License 2025.12.03 0 2 234582

Jó hír, hogy volt mit, és nem egy zacsiban vitted haza...

(Jártam már hasonlóan - nem asztalosipari géppel).

Annak köszönhetem két ujjam, hogy nem engedtem levágni (pedig csak lifegett, a bőr tartotta csak) a szekszárdi ügyeleten éjszaka.

Visszavarrattam úgy nagyjából, majd három nap múlva a Balesetiben csinálta meg a Manninger.

Nem tökéletes, de van...

Paco155 Creative Commons License 2025.12.03 0 1 234581

Jaj.

409 Creative Commons License 2025.12.03 0 1 234580

Esztergályosok ritkán szoktak fogaskereket gyártani.  :)

Előzmény: fejes.i (234578)
Baronessz Creative Commons License 2025.12.03 0 1 234579

Tegnap akartam elkezdeni a hobbiasztaloskodást az új láncfűrészemmel. A sebészdoki elájult, aztán a nővérke kötözött be.

fejes.i Creative Commons License 2025.12.02 0 1 234578

Nagyon sokáig így voltam - valójában 1x hiányzott igazán az egyengetés, akkor vettem is egy nagy egyengető gyalut és kellett is. Aztán ha őszinte leszek, ott állt vagy 6-7 évig a régi műhelyemben és egy kezemen meg tudom számolni, hányszor használtam. Aztán amikor elkezdtem átköltözni végleg a mostaniba, akkor világos lett, hogy 25 m2 pincébe nem hozom le a 3 mázsás 2,5 méteres egyengetőt, hát eladtam. Igaz, h még csak mostanában kezdem műhelynek használni, mert 2 év után sikerült megszüntetnem a maradék építőanyag tároló és minden egyéb szemét jellegét, de azt hiszem, megleszek egyengető nélkül. Nálam is érik az étkező asztal, de ahhoz meg már összeraktam azt a "kitet", hogy felsőmaróval le tudjam síkolni egyben a táblát. Onnan meg excenter. De pl 10x10-es lábat én elvágok a kőrfűrészemen úgy, hogy nem lenne jobb gyalulva sem. 

Merre vagy? Nekem van a Dunakanyarban egy jó esztergályos barátom - elég nehéz rávenni, hogy esztergáljon, de azért nem lehetetlen ;-)

Előzmény: cornus015 (234576)
mr.York Creative Commons License 2025.12.02 0 1 234577

Azert en nagyon elem, hogy nem kell a kis asztalnak helyet keresni, es izgulni nehogy leverjem :).

Előzmény: PacMan123_reloaded (234573)
cornus015 Creative Commons License 2025.12.02 0 1 234576

Megvoltam egyengetés nélkül - igazából egyre kevésbé érzem a késztetést, hogy teljesen semmiből építsek - értve a natúr fűrészárut -. És igazából még anno a feketedió pallóból is tudtam tökéletes 40x40-es anyagot vágni festool merülővel, így ott elég volt utána a vastagolás. 

Inkább tényleg az zavarna, hogy még valami a műhelyben ami sok helyet vesz el, de biztos lenne használva párszor. 

De még kitalálom.

Most is egy étkező asztal projektem van, 170x170-es, teteje 40-es tölgy pallókból, olajozva. A lábazaton még gondolkozom, de valószínűleg vaskos 10x10-es lábak lesznek plusz még kb 20x40-es keret merevízésekkel. A lapot is gyártatom már, ekkorát nem tudnék szépen lecsiszolni és táblásítani. És a vázat is valószínűleg közel jó méretben veszem amit szintén csak vastagolni fogok. 

Ma pedig szétkapom a motort ha lesz kis időm, aztán meglátom mit mutat. Nincs nagyon esztergályos ismerősöm ennek megoldására ha komoly lenne a gond. 

409 Creative Commons License 2025.12.01 0 1 234575

Lemaradt:

Az a 300GBP mire ideér 400-410GBP lesz.

Előzmény: 409 (234574)
409 Creative Commons License 2025.12.01 0 1 234574

Ha angliából rendelek, akkor többnyire ráteszik a leírt árra a 27% áfát. Eddig még itthon nem tettek erre semennyit.

A legutóbbi rendelés: 

1 tétel 74,96 GBP

Szállítás 20,00 GBP

ÁFA * 25,64 GBP

Összesen 120,60 GBP

*Az erre a tranzakcióra vonatkozó áfa a törvénynek megfelelően került beszedésre.

PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.12.01 0 1 234573

A 22-es cikkszám és leírás alapján ez, ez tuti nem kell neked:

https://www.sparepartsworld.co.uk/product/1011712602

De a 409 féle videó leírását ha beadagolom a google fordítónakka az derül ki  hogy "alkatrészhiány" van, illetve a komplett, motorral együtt kapható csak. 300 dollárt ír a leírásban, 2020-ban. Most 300 font (~130k HUF) + ki tudja, vám ...majdnem annyiért lehet az egész gépet kapni (~160k HUF)

Egyengetés: ha 8 évig használtad a DH330-at, akkor addig valszeg nem hiányzott (nagyon) az egyengetés. De ha ritkán mégis jól jönne: nekem volt HC260, azért nem tart sok percig átállni. Jól megtervezett gyalulással amúgy sem kell naponta többször ide-oda váltogatni. Egyengetsz mindent amit kell, aztán fogadó asztal le 2 kar lazításával le, elszívást átállít ... nem nagy truváj. Én nem erre alapoznám a döntést, hogy kell-e.

Előzmény: cornus015 (234571)
cornus015 Creative Commons License 2025.12.01 0 1 234572

Ezt utólag vettem észre. Hát ez alapján nincs ilyen rendelhető készlet hozzá :(

Köszi, hogy kikerested. Én csak a penge cserés orosz videót találtam :)

Előzmény: 409 (234569)
cornus015 Creative Commons License 2025.12.01 0 2 234571

Egyrészt köszi mindenkinek aki foglalkozott a kérdésemmel. Mindig meglepődök, hogy ezen a fórumon milyen segítőkészek az emberek :) 

Én is a 20-as egységig jutottam, ami ugye a komplett motor ami drágább mint maga a gép - köszi eu a fenntarthatóságot - . Igazából csak annyi a kérdés, hogy a 22-es is elég lehet-e, vagy maga a fordulatszám reduktór egy másik egység, ami a képen nincs rajta... 

Lesz kis időm szétszedem a motort is aztán kiderül mit mutat. 

Ha végül kuka lenne a gép, gondolkoztam, hogy helyette a Metabo HC260C/2.2 WNB-re cserélem, lévén egyengetőm nincs még. Viszont ahogy látom azért nem egy kattintás egyengető és vastagoló között váltani :/ Meg hát 5x annyi helyet vesz el a műhelyből. 

Egyébként teljesen megérte az árát, kb 8 éve vettem, rengeteget gyalultam vele, nem volt kímélve szóval az árát biztosan ledolgozta többször is. 

Előzmény: PacMan123_reloaded (234568)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.12.01 0 1 234570

Ez szép volt. Az én keresési eredményemben nem volt türelmem addig legörgetni :)

Előzmény: 409 (234569)
409 Creative Commons License 2025.12.01 0 3 234569
Előzmény: PacMan123_reloaded (234568)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.12.01 0 2 234568

"a motor és az első motortól jövő fogaskerék között lesz a hiba."

Igen, esélyes, csatlakoznék 409-hez is ("Valószínűleg a motor fordulatszám csökkentő részében lesz a hiba").

A videón látszik hogy terheletlenül is akadozva forognak a továbbító hengerek, mert a motortól jövő fogaskerék is akadozva forog. Abban a "gearboxban" lesz valahol a bibi, ami az ékszíjhajtás ellentétes oldalán van. 

Az nem tiszta hogy a 20-as alkatrész lenne a komplett sebváltós cucc?

https://portal.metabo-service.com/en-GB/spare-parts/detail/0200033000%2013?tx_ccmetaboservice_spareparts%5Bformat%5D=pdf&cHash=c901c8056e15f3f1e506403bd601d100

Máshogy nem találom csak így: "MOTOR C/W PUMP 230V/60HZ DH 330". Szép ára van, itt pl 300 font.

https://www.mtmc.co.uk/Metabo-DH-330-Planer-/-0200033000-10-/-EU-230V-Spare-Parts__p-170032.aspx?srsltid=AfmBOor5CKLKijHnLzrnFtWwFzQzL6N_qiEGH_ZCad48qVDWd1fiMKVX

Én szétszedném, egy ügyes esztergályos lehet csodát tudna tenni, ha nem valami spéci fogaskerék makkant meg.

Pont ilyen problémával küzdő videó nem nagyon van,

https://www.youtube.com/results?search_query=metabo+dh+330+repair

ruszkik tettek fel szerelős videókat, amiből lehet látni kb mi hogyan van, ezeken  nem tudom túlvagy-e:

https://www.youtube.com/watch?v=2Aqp1aZN7wc

Előzmény: cornus015 (234553)
rferi Creative Commons License 2025.12.01 -1 2 234567

Az meg a lidliben van, a grilles részen a hűtőpultban.

Valami kebabnak hívják

Előzmény: BJaca (234566)
BJaca Creative Commons License 2025.12.01 -1 2 234566

De csak bevonatossal tudok heggeszteni :)

Előzmény: Paco155 (234565)
Paco155 Creative Commons License 2025.12.01 -1 1 234565

Nemá..... hurkapálca minden sarki vegyesboltban van :D

Előzmény: BJaca (234564)
BJaca Creative Commons License 2025.12.01 -1 1 234564

Elfogyott a faelektródám :)

Előzmény: Paco155 (234563)
Paco155 Creative Commons License 2025.12.01 -1 1 234563

Pedig akár össze is hegeszthetted volna. :D

Előzmény: BJaca (234562)
BJaca Creative Commons License 2025.12.01 -1 1 234562

Gondoltam, nem csapolgatom, csak simán meghajlítom :)

Előzmény: Fricu1 (234561)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234561

Azt még egy sík se ment?

Ajjajj!

(nagyon szép, gratula)

Előzmény: BJaca (234557)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.30 0 2 234560

Akkor az a motortengelyen lesz elnyíródva. Ha szerencséd van akkor csak az ék. Ha nincs akkor a fészek is elnyalódott. És minél tovább tesztelgeted annál jobban el fog. Szedd szét. 

Előzmény: cornus015 (234555)
409 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234559

Mint írta, vett egy lánc készletet, ami a láncból és a 3db lánckerékből* áll. Ergo azokat már kicserélte, de nem változott. 

* az "ék" a lánckerék része.

Előzmény: Fricu1 (234556)
409 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234558

"A teljes lánc megáll ilyenkor, nem csak az etető henger. "

Ok, akkor azt kel eldönteni, hogy csak a meghajtó lánckerék áll meg és a benne lévő tengely tovább forog, vagy a tengely sem forog olyankor. Ha ez utóbbi, akkor motor hajtóműve hibásodott meg.

BJaca Creative Commons License 2025.11.30 -1 7 234557

Alkottam kicsit a műhelyben végre.

Fricu1 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234556

Megszorulhatott, és elnyírta valahol az éket.

Vedd le az összes kereket, és megtalálod. Lehet többet is, ha találsz egyet - ne állj meg, vedd le mindet.

Mikor kicsi a terhelés, a súrlódás miatt viszi esetleg tovább, de nyomatékot nem tud átvinni.

Szerintem...

Előzmény: cornus015 (234555)
cornus015 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234555

Ékelve. Ha megszorul az etető henger akkor a teljes lánc megáll. 

Előzmény: Paco155 (234554)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234554

A lánckerekek ékelve vannak a tengelyeken vagy kúposak szorítócsavarral?

cornus015 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234553

A teljes lánc megáll ilyenkor, nem csak az etető henger. 

Én azt mondanám, hogy a motor és az első motortól jövő fogaskerék között lesz a hiba.

Kikapcsolva nem lehet forgatni.

Előzmény: 409 (234552)
409 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234552

Ebből annyi látszik, hogy a meghajtó lánckerék tengelye durván csapágyas/lóg, és "ugrálva" megy a lánc. Valószínűleg a motor fordulatszám csökkentő részében lesz a hiba, de tegyél alá egy gyalulni valót és nézd mi áll meg. 

Előzmény: cornus015 (234549)
halaloszto Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234551

Ki kell nyomozni.

- leveszed a láncot. Lehet forgatni a hengereket? ha így bekapcsolod, milyen a hangja?

- a hengert ha megakasztod egy faékkel, el tudod tekerni a lánckereket a végén?

- normál üzemben, amikor az etető henger megáll, akkor a lánc is megáll, vagy az megy továbbra is?

ilyen lépésekkel lehet bahatárolni hogy a konnektor és a deszka között hol van a probléma oka.

Előzmény: cornus015 (234549)
cornus015 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234549

Sziasztok 

Adott egy Metabo 330as gyalu. Nem mai darab, sokmindent ment már át rajta. Kb fél éve meghalt az etetője, azt hittem elszakadt a lánc, így rendeltem egy készletet. Kicseréltem de szerintem más gond is lesz. 

Itt egy videó hogy forog. Fura a hangja is még mindig és ha erőt kell kifejteni akkor megáll az etető forgója. 

A robbantott ábra szerint ez után már csak a motor van. Ott van amit tudom cserélni? Mert a motor blokk ára annyi mint egy új gép...

Járt már így valaki?

https://photos.app.goo.gl/RwvExn9XXtrZotz89

409 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234548

Vagy 3pöcök oldalanként.  :)

Előzmény: 409 (234547)
409 Creative Commons License 2025.11.30 0 1 234547

Van ott egy ütköző még valahol hátul is.  :))

Előzmény: rferi (234545)
BJaca Creative Commons License 2025.11.30 -1 1 234546

Gondoltam, hátha az ikea mérnökei kitaláltak már erre is valamit.

Előzmény: rferi (234545)
rferi Creative Commons License 2025.11.30 0 2 234545

Most komolyan?
Két pöcök oldalanként

Erről kéne gyári sín?

Előzmény: BJaca (234544)
BJaca Creative Commons License 2025.11.30 -1 2 234544

https://www.youtube.com/shorts/DQAOSE7n_ng

Ilyen lehajtható fiókhoz van valami építési tutorial? Vagy esetleg gyári sín?

Paco155 Creative Commons License 2025.11.30 -1 1 234543

Nagyon jól mondod, az alkoholos befolyásoltság bizony sokszintű.  Nem kell tajt részegnek lenni amikor már annyira szédülsz, hogy "beledőlsz" a kezeddel a korongba egy egyensúlyvesztésnél. A legelső lépcsőfok ugyanis az, hogy már az első feles után is "bátrabb" leszel. 

Előzmény: BözsiBözsi (234542)
BözsiBözsi Creative Commons License 2025.11.29 -1 1 234542

De nehogy azt hidd, hogy csak mata részegen lehet belenyúlni a dolgokba...

A legtöbb embernek sokkal kevesebb elég ahhoz, hogy komoly koordinációs, látási, vagy döntésképességi hibái legyenek.

Én is benne vagyok a "legtöbbe".

Nem véletlen, hogy a pia meg a autóvezetés sehol a világon nem "barátok".

Előzmény: BJaca (234540)
BözsiBözsi Creative Commons License 2025.11.29 -1 1 234541

Természetesen nem csak a pia volt a bűnös.

De a nagy része sajnos a piálások okán ment el. :(

Előzmény: BJaca (234540)
BJaca Creative Commons License 2025.11.29 -2 1 234540

De vazze, legalább a 3+2-től linkelted volna :)

De nem a piáláson múlik. Sokkal inkább a monotonításon. Nagyapámat nem láttam részegen, mégis hiányzott pár perc a kezéről. Faüzemben dolgozott, de amellett otthon is volt műhelye.

Előzmény: BözsiBözsi (234539)
BözsiBözsi Creative Commons License 2025.11.29 -1 1 234539

Aki nem piál annak nagy esélye van arra, hogy 10 ujjal temetik majd el...

Régen gyak minden iparos piált (mindegy, hogy asztalos, lakatos, vagy akármi...).

Sok is volt a csonkolás. :(

https://youtu.be/1Y977aCvG68?t=35

Paco155 Creative Commons License 2025.11.29 -1 1 234538

Fura. Amikor kóficcal kezet fogtunk nem volt hiányérzetem.

Előzmény: rfc (234537)
rfc Creative Commons License 2025.11.29 -2 1 234537

Nem is igazi mester az, akinek nem hiányzik néhány ujjperce.

Előzmény: BJaca (234534)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.29 0 1 234535

A bal kezén mind megvan :P

Előzmény: BJaca (234534)
BJaca Creative Commons License 2025.11.29 -2 1 234534
409 Creative Commons License 2025.11.29 0 1 234533

Párhuzamszorító, csak a hátsó állítócsavar helyett egy éket használ. Egyszerűbb elkészíteni, macerásabb használni.

Előzmény: Paco155 (234531)
tfe_tng Creative Commons License 2025.11.29 0 1 234532

Párhuzamszorító szerintem. Ha megnézed, hátra rakott egy ellendarabot és utána szorította. 

Előzmény: Paco155 (234531)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.29 0 1 234531

Én is viaszra tippelek.

Viszont nem tudom eldönteni, hogy párhuzamszorítót akart csinálni* , vagy sikattyút**?   Mert így egyiknek sem jó. :( 

*(akkor kellene bele még egy menetes darab)

**(ekkor meg össze kellett volna pántolni a végét és jobban kialakítani a szorítópofát)

Előzmény: stolaz (234529)
Fülik Jymmy Creative Commons License 2025.11.29 0 1 234530

"Mi lehet az a barna trutyi, amit ráken, majd fél perc múlva ráolvaszt hajszárítóval?"

Tipp: viasz. (Elég gyakori asztalosipari kellék.)

Előzmény: stolaz (234529)
stolaz Creative Commons License 2025.11.29 0 1 234529

Mi lehet az a barna trutyi, amit ráken, majd fél perc múlva ráolvaszt hajszárítóval?

https://youtu.be/mBAF5NaBE30?t=202

BJaca Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234528

Ez se veszélyesebb a motorozásnál.

Előzmény: rferi (234527)
rferi Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234527

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD

Amúgy értem én a viccet,

csak nem szeretem!

Előzmény: BJaca (234526)
BJaca Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234526

Rossz az elképzeésed. Itt nem szemből tolod a fát a lapra, mint egy asztalos körfűrésznál. A lap síkjában állsz, és úgy húzod rá a lapra:

https://youtu.be/pVOoL768eBk?t=52

Előzmény: rferi (234525)
rferi Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234525

Amúgy most rákerestem erre a gépre, és az van, amit én  is írtam: egy zárt kalodában van a faanyag, és arra húzod rá a lapot, vagy azt húzod a lapra - nem tom, d emindegy. Nem egy asztalból áll ki a lap, és két kézzel tologatod a gömbfát, aztán ha megakad egyik oldalon, máris szorul be, és viszi a kezedet.

Mondjuk most négyszázért vesztegetik.

Előzmény: kofic (234519)
rferi Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234524

Ekkora teljesítményen már minimum A szelvényt használva is kettő vagy három szíjat tennék, ha tennék. Vastagabb, tehát B vagy C szelvényt nem szeretnék, mert merev, és sok a teljesítményvesztesége a motorhoz képest.

És három szíj ide vagy oda, zárt dobozban, hogy ha lehet, ne kapja a koszt.

Előzmény: halaloszto (234521)
rferi Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234523

Köszi!

Érdekes, hogy hétszázas lap és 42 fog, ez még Vajk által említettnél is ritkább.

A kerületen ez kb öt centinként egy fogat jelent. Kell a hely a forgácsnak.

És a fordulat ahogy mondtam, alacsony, közelébe sem a táblázatban emlegetetteknek, pont amiatt, amit Vajk hozott fel: forgácsvastagság!!!

kofic Creative Commons License 2025.11.28 -1 2 234522

Most itt körbenéztem kb 200-210 m3 fa  van ide bedepózva, ami ezzel lett felaprítva. Természetesen ez nem a műhely fűtésére megy el, ez egy közös rakat. A szám csak azért érdekes, mert éves szinten minimum ennyi van ezzel feldarabolva. 200e környékén fizettünk érte, és szerintem 5 éve biztosan üzemel.  

Minezt hibátlanul, és biztonságosan.  Biztosan házilag nem barkácsolnék ilyet. 

Előzmény: halaloszto (234521)
halaloszto Creative Commons License 2025.11.28 -1 2 234521

Nekem az benne a nagy tanulság, hogy 5kW magasságában már nem triviális a szíjhajtás, pláne dzsuvás igénytelen környezetben. Ezért mindenáron direkthajtást használnak, akkor is, ha csak az 1420 és 2880 fordulat közül lehet választani, és ha jelentősen csökkenti az átvágást hogy útban van a motor.

VargaRoland Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234520

Így van, de ez igaz minden forgó, morgó, szúró, vágó eszközre, nem csak a cirkulára. Mégse félünk tőlük :)

Előzmény: pali923 (234518)
kofic Creative Commons License 2025.11.28 -1 3 234519

ez találtam az oldalán 

ez meg a neten elérhető

BILLENŐFŰRÉSZ GWS 700 HM-2 , Hálózati feszültség: 400 V|Üzemmód S: 6 / 40%|Védelmi fok (P): 54|Motor teljesítmény (P1): 5,2 kW|A motor fordulatszáma: 1420 1 / perc|Fogak száma: 42 db.|Vágási kapacitás: 250 mm|Fűrészlap sebessége: 1420 min1|A fűrészlap átmérője: 700 mm|Fűrészlap vastagsága: 4,2 mm|Fűrészlap lyuk: 30 mm|Zajérték LWA: 115 dB|Méretek LxWxH: 1,350 x 725 x 1,155 mm|Nettó tömeg: 107 kg|Bruttó súly: 107 kg

Előzmény: rferi (234512)
pali923 Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234518

Nem csak én mondom, hogy a 135. vágás után már azt gondolod, hogy megy ez rutinból, és akkor már a figyelmed sem olyan, mint az elsőnél. Elég egy tizedmásodperc kihagyás.

Előzmény: VargaRoland (234515)
VargaRoland Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234517

Nem mondtam, hogy nem veszélyes, mert nyilvánvalóan az. Azt mondtam, nem kell tőle félni :)

Valamiféle cirkula (felénk) minden második háztatrtásban volt régebben, tök evidens eszköz volt és nem is igen féltek tőle a fellhasználók.

Előzmény: Paco155 (234516)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.28 -1 2 234516

"Ésszel kell használni, ismerni kell a gépet és a fa viselkedését, van pár játékszabály, amit illik betartani, aztán ennyi, meg is van minden végtagom hiánytalanul. :)"

Tudod ez olyan mint amikor a robbantómester a bányában mondja a többieknek a trotilról:  "Ésszel kell használni, ismerni kell az anyagot és a szén viselkedését, van pár játékszabály, amit illik betartani, aztán ennyi,"  Tehát a trotil nem is veszélyes ugye?

Ne szégyelljük kimondani. Ésszel kell használni és nagyon odafigyelve. Éppen azért mert kurva veszélyes. 

Előzmény: VargaRoland (234515)
VargaRoland Creative Commons License 2025.11.28 -1 1 234515

Nem kell ezektől félni, szerintem annál rosszabb. Én például sok-sok köbméter gallyfát, tuskót összevágtam már egy, a leírásodnak megfelelő körfűrésszel. Ésszel kell használni, ismerni kell a gépet és a fa viselkedését, van pár játékszabály, amit illik betartani, aztán ennyi, meg is van minden végtagom hiánytalanul. :)

Előzmény: fejes.i (234514)
fejes.i Creative Commons License 2025.11.28 -1 2 234514

Apósomnak volt egy 500-as körfűrésze, nagy, nem vidiás fogakkal. Tűzifát vágott vele korábban. Én sosem láttam ezt, de sok évig használta. Azt hiszem, valami másfél kw-os egyfázisú kondis motor volt rajta. Nekem akarta adni, merthogy ő már nem használja... kikapcsolt állapotban sem mertem volna közel menni hozzá, pláne nem kerek ágakat-rönköket vágni rajta. A gondolata is rémisztő, látom magam, amint nézegetem, ami a kezemből maradt... ez egyszerűen nem lehet biztonságos. Felfogom, hogy sokszor a szükség nagy úr, de sztem is túl veszélyes játék ez.

Előzmény: pali923 (234511)
rferi Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234513

Esetleg még a kilowattok

Előzmény: rferi (234512)
rferi Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234512

Fordulatszám, átmérő és fogszám érdekelne

Előzmény: kofic (234510)
pali923 Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234511

Már leírtam itt, hogy egyszer vágtam tűzifát egy azóta elajándékozott aldis körfűrésszel lapvédő nélkül. Fentről láttam, mi történik. A fűrészlap úgy mozgott, mint egy sinus-görbe, talán sosem féltem annyira. Mintegy 10 perc után abbahagytam. Nyilván egy 500-as lap más, de azért... a fene tudja, jobb lehet a szalag. 

Előzmény: rferi (234508)
kofic Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234510

Holnap a műhelynél majd megnézem, van egy ilyen, most azt mondanám 700-as lap van rajta. 

Biztonságos, évek óta ezzel vágjuk a tűzre valót . Ha belendül a lap, fülvédő nélkül nem lehet mellette megmaradni. 

rezgaras Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234509

Igen, pont úgy volt.

rferi Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234508

Épp írni akartam, hogy ha tüzifa vágás és körfűrész, akkor azt csak kizárólag egy vályúba rakott munkadarabbal, és billegő fűrésszel tudom biztonságosra elképzelni.

Előzmény: rezgaras (234507)
rezgaras Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234507

"Ha fizetnél érte se vágnék tüzifát ilyen gépen"

Egyszer egy haverom nagyon olcsón szerzett 10m3 tüzifát, 1m-es darabokban. Azt egy szép vasárnap felvágtuk egy billenő körfűrésszel 33cm-es darabokra (hogy beférjen a kályhába). Simán ment. Este lefekvéskor nem kellett altatni...

Előzmény: PacMan123_reloaded (234496)
ksanyi52 Creative Commons License 2025.11.27 0 1 234506

Keresztvágásra szerintem elég a 2300-2500 f/ perc, és motor is elég 6.5-7.5 Le is. Hoszvágásnál jobban kínozza a motort. 

Előzmény: kozso1 (234501)
rferi Creative Commons License 2025.11.27 0 1 234505

Hát ja.

És egy 500-as lapon negyven fog az kifejezetten ritka fogazás, éppen alkalmas vastag rönkökhöz.
Mondjuk egy 500-as lappal jó, ha át tudsz vágni 200mm-t a befogása miatt.

Előzmény: halaloszto (234498)
409 Creative Commons License 2025.11.27 -2 1 234504

Vagyis nem sikerült tovább jutnod az első sornál........ :/

halaloszto Creative Commons License 2025.11.27 0 2 234503

Van benne sor tüzifára is. 

A fordulat 2300 és 3800 között az elég tág, és hogy mennyi az pl attól függ hogy mennyi foga van a lapnak. Tüzifára minnél kevesebb.

Ha megvan a 10 kw, nem izgulnék a fordulaton, inkább a váz merevségén, a milyen és hány szíjon és hasonlókon.

Paco155 Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234502

Köszönöm, nekem ezek után már nincs több kérdésem. 

kozso1 Creative Commons License 2025.11.27 0 1 234501

Nem kell egyszerre háborogni!

Láttam én azt a táblázatot.

No, de "puhafa, keményfa keresztirányú vágás   2300-3800" Az 500.as lap esetében. Aztán mégis mennyire kemény fát vághatok 3800as fordulaton, milyen vastagot. Gondolom nem mindegy, hogy lambériát darabolok, vagy húgy évig száradt 30centi vastag akácot. Valamint ha azt írja a táblázat, hogy 3800ig. Akkor fogok egy régi avitos lapot amiről nem tudok semmit majd megpörgetem a táblázat szerint, mert az a szentírás?

"Mi még a kérdés?"

A gyakorlat leginkább!!

Előzmény: Paco155 (234500)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 234500

Ember, idelinkeltem neked a táblázatot a különböző méretű lapokhoz és különböző anyagokhoz tartozó ideális és maximális fordulatszámmal. Mi még a kérdés?

Előzmény: kozso1 (234499)
kozso1 Creative Commons License 2025.11.27 0 1 234499

Első körbe én is a lapból indultam ki. Kezembe vettem egyy Dedra lapot 500.as átm. max. 3000fordulat.

Mondom akkor az nekem jó kicsit alatta. No, de ez ugye a maxot jelenti, nem feltétlenül kell ennyire megpörgetni.

Közbe én is kérdezgetem a inteligenciát, de sok esetbe nagot tudok rajta mosolyogni, pláne ha olyant kérdezek amit biztosra tudok.

Igen, sokan félnek a körfűrésztől. Van benne némi igazság. Vannak vele balesetek. Van olyan, hogy a házigazda évi pár métert összevág egyfázisúval működő kis asztalával és baleset éri. No, de az se ritka (ma egyre ritkább) hogy olyan traktoros fűrészekkel fűrészeli végig az életét valaki amin akár 700.as lap is forog.

Van több láncfűrészem is, lapom is szinte a zsebre tehetőtől akkoráig, hogy csak akkor állok neki reszelni ha van fél órám legalább.

No, de valahogy lusta vagyok összeszedni a kuglikat, pláne, hogy sok vékony fám van. Jobb egyszerre a helyére vagy talicskába, kullóba dobni.

Tudom ehhez meg még a lap előtt is kell mozogni ha egyedül van az ember.

Ezek a fűrészek 2800.as fordulattal működtetik az 500as lapokat gyárilag. Bár azt ugye nem tudom, hogy milyen fogazatuk van.

https://www.gudebolt.hu/hecht-8300-e-hintafureszbilleno... https://hintafuresz.arukereso.hu/scheppach/hs-510-5905113901-p274374563/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=dma&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=HU%3EPRF%3EBU%3EHU_c6132_%C3%89p%C3%ADtkez%C3%A9s%2C%20fel%C3%BAj%C3%ADt%C3%A1s%3ESERP%3EPROD%3E%28PLA%29%3E%5BCSS%5D%3E%5Bmedium%5D&utm_id=22493595825&gad_source=1&gad_campaignid=22493595825&gclid=CjwKCAiA55rJBhByEiwAFkY1QJUfpMaz2UAQJW9zOmn27ElHZ-77X1fG96Le1n9yguaqKIePVGI5qxoCQN0QAvD_BwE#termek-leiras  

halaloszto

A motor az biztos, hogy a 13lovas benzines lesz, mert nem mindenhol van ipari áram ahol használni fogom.

Aztán az sincs kizárva, hogy elég fél gázon üzemeltenem akkor ugye a fordulat is fele, vagy afelett, ki kell majd tapogatnom. Akkor is többet fog produkálni mint egy 2200Wattos egyfázisú motor.

Előzmény: PacMan123_reloaded (234496)
halaloszto Creative Commons License 2025.11.26 0 1 234498

Fontos lenne, hogy mennyi foga van a lapnak. 

Egy 40 fogú 500as lap 80m/sec azaz 51 fordulat per sec esetén 2000 fog per sec. Ha szeretnénk egy 0,2mm forgácsot, ami már egész apró, akkor 400mm/sec/el kellene tolni neki az anyagot. Egy 40 centis rönköt egy másodperc alatt át kellene tolni rajta. 

Tekintve hogy ez a lap már kb 4mm kerf, ehhez iszonyat brutál motor kellene. 10kW kategória, hasraütésre.

Ennél kisebb motorral ha nem nyomod neki akkor lisztet csinál és beég, ha nyomod, akkor meg lefullad.

Fele fordulaton egyből jobb a helyzet, lehet lassabban tolni és nem kell annyi kilowatta. Az egyszerű az lenne ha egy négypólusú motorra cserélne a kérdező, de tudom hogy az ilyen fűrészépítés általában pont a motor köré történik.

Előzmény: rferi (234497)
rferi Creative Commons License 2025.11.26 0 1 234497

A 80m/s kerületi sebesség fűrészeléshez még keményfém lapkánál is sok. A lap bírja, nem robban szét, de az nem ugyanaz, mint hogy mi jó vágási sebességnek.

Annak inkább csak 40-45m/s az ideális. Gyorsacél lapnál ennek is fele.

Előzmény: PacMan123_reloaded (234495)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.26 0 2 234496

Még annyit, hogy számomra a biztonságos fordulata egy ilyen fűrészlapnak a NULLA :) Ha fizetnél érte se vágnék tüzifát ilyen gépen. Szerintem sokkal balesetveszélyesebb mint pl szalagfűrészzel vagy láncossal.

De persze sokan csinálják ... ő dolguk, te dolgod.

Én inkább vennék egy jó benzines láncost, megfelelő hosszúságú vezetővel, összedobnék egy kalodát, és mérettől (rönkátmérőtől) függően mehetne az egyszerre több rönk darabolása is. De ez én vagyok.

Előzmény: kozso1 (234493)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.26 0 1 234495

Szia! Elvileg a körfűrészlap speckójának tartalmaznia kellene a max fordualtszámot is, amin még biztonsággal üzemeltethető. Rá szokott lenni írva

PL Pilana katalógus szerint az 500 mm CrV lapnak ~80m/sec a biztonságos kerületi sebessége, ami ~3000 (3050) fordulatnak felel meg.

Amúgy megkérdeztem a digitális okostojást is, kb megerősítette:

https://chatgpt.com/share/69273141-4d0c-8013-a318-f4f3f6493f4b

Röviden: nem, nem tűnik soknak a 3000-es fordulat. Azért várj meg más véleményt is.

Paco155 Creative Commons License 2025.11.26 0 1 234494

Nekem kb 30 másodpercbe sem telt megtalálni:  korfuresz.hu/technologia.html

kozso1 Creative Commons License 2025.11.26 0 1 234493

Sziasztok. Mi a véleményetek mi lehet az optimális még elviselhető fordulata egy 500.as lapnak? Most készülök készíteni egy ilyen gépet, lehet off, de tüzifára használnám főleg. Esztergályosom szerint sok a 3000 vagy kicsivel az alatti fordulatszám egy 500.as lapnak. Esetleg valaki van aki tud nyilatkozni a témában? (a motor max. fordulaton alapból 3600. Nem célom teljes gázon üzemeltetni, de ha vastagabb fa, akkor az ember csak ráhúzná a gázt Kicsivel tudok nagyobb szíjtárcsát tenni a fűrészlap tengelyére, de sokkal nem mint a motoron van. így jön ki a 3000. A lapok egyébként amiket nézegetek max. 3000-3500as fordulatot írnak) Esetleg ha valakinek van frankó hinta fűrészről fotója szívesen megnézném, még jobb lenne egy nem horror áron lévő eladó váz, no, de ne álmodozzak. Lényegébe csak ezt szeretném tudni, hogy mennyire sok a lapnak a 3000.res fordulat. El se égjen, baj se történjen.

Köszönöm

Kamelot Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234492

Van olyan gép ahol kerámia lapka van felragasztva a házra ami nem engedi levágni a házat a gépről.

Előzmény: rezgaras (234488)
rfc Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234491

Csinált a Dremel gérvágó koffert. Viccesen néz ki, bár laminált padlóhoz meg szegélylécekhez jó lehet.

tfe_tng Creative Commons License 2025.11.25 -1 1 234490

Az is igaz, hogy keveset fut.

Persze, mert tartani kell, egyébként elfut ! :)

amúgy ezt annó kipróbáltam a makitával, vicces volt :)

Előzmény: fejes.i (234489)
fejes.i Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234489

Nekem "most" az van, már többet bírt ki, mint a ződ Bosch, pedig egyre kevésbé vagyok Parkside hívő, de annyiért megérte. Az is igaz, hogy keveset fut.

Előzmény: halaloszto (234484)
rezgaras Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234488

Azt hiszem, minden szalagcsiszolónál bele tud vágni a szalag a műanyag házba. A szalagot csak a hajtóhenger hordó-formája tartja középen, könnyen el tud nyomódni, ha ferdén tartják. A műanyag ház pedig mindegyiknél ott van mögötte.

Előzmény: zodes (234487)
zodes Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234487

Nekem van! Már a második Lidl-s!

Az elsőnek kb 3 hónap után, alig használat után leégett a motorja.

Kicserélték. Jött a futár elvitte és 1 hét múlva hozta az újat.

Sajnos azt meg az asszony tette tönkre. Nem figyeltem és a szallag félrehúzott, nő lévén csak nyomta, mint süket a csengőt :-DDD

Amúgy nem hibáztatom, ez a gép ilyen. A szalag elvágta a műanyag házat.

Ezt meg sem próbáltam kicseréltetni, mert tisztán látszik, hogy felhasználói hiba.

Őszintén Én már nem vennék ilyet.

Inkább valami komolyabbat. Szeretem a Lidl gépeket van is sok, de valahol meg kell húzni a határt.... nálam ez az. :-)))

kukucs33 Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234486

Ha még a szalagcsiszoló a téma, akkor igen. A hangját leszámítva (anno emiatt vettem fültokot) semmi bajom vele, ha az egész talp felfekszik, még port is alig köp ki, valahogy megy minden a gyűjtődobozába. Legalább 4-5 éves, a mostani verziót nem ismerem, de ezzel elégedett vagyok, az árát simán megérte. 

Slam Jr. Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234485

Kicsit régebbi, de igen, annyit szerintem mindenképp megér.

halaloszto Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234484

AKinek van lidl-ös, az ajánlaná?

Előzmény: Slam Jr. (234483)
Slam Jr. Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234483

Vagy ha nem sürgős, meg kell venni, amikor lesz a Lidlben. 3 év gari, ha vmi van, csere.

Előzmény: mzdude (234482)
mzdude Creative Commons License 2025.11.25 0 1 234482

Esetleg ez?

https://profibarkacs.hu/Graphite-szalagcsiszolo-900w-200-400m-min-szalag-76x533mm

Nem egy top márka, de hobbicélra talán.

Előzmény: rezgaras (234468)
pali923 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234481

Az első szalagcsiszolóm egy B&D volt, az csinált ilyesmit. A portól beállt egy csapágy, ami a műanyag házban elforgott egy idő után, a többit ki lehet találni. A pótalkatrész meg az egész gépház volt 4 darabból, pedig csak egyiket kellett volna kicserélni. Az ára meg az új gép árának a fele. Nem is értem időnként, mire gondolnak ilyenkor a tervező mérnökök. 

Előzmény: fejes.i (234479)
stolaz Creative Commons License 2025.11.24 -1 2 234480

Úgy látom, csak cigiszünetet tart.

Előzmény: Amadeus214 (234460)
fejes.i Creative Commons License 2025.11.24 0 3 234479

Óvnék tőle. Nem sok használat után szétesett nálam. Van egy csigatentely áttétel. A motor tengelye egy nyújtott "csiga" vagy mi, de ennek az egész támasztása egy nyekenyóca műanyag ház. A tengely bordái gyorsan megkoptak, aztán vidáman átugráltak a fogaskeréken, amit hajtaniuk kellett volna. Nem tudom jól elmagyarázni, de ez konstrukciós probléma. Jóval egyszerűbb gépekben sincs ez a hülyeség, jellemzően van egy bordás tengely, rajta egy bordás szíj, egy nagyobb kerék a hajtott tengelyen és kész. Ezen a képen látszik a Bosch tengelyvég. https://allegro.hu/termek/rotor-bosch-gsb-13-hoz-3915f023-6184-4271-97ba-2369fe512965?offerId=17140334718&utm_feed=34ecacec-5028-405c-8830-8ae761743198&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=HU%3EHome%3ETools%3E3P%3EPLA&ev_adgr=classic&ev_campaign_id=22567611823&gad_source=1&gad_campaignid=22567611823&gclid=Cj0KCQiAoZDJBhC0ARIsAERP-F9YM29e4b4Kmsnu0V90QyIMllljpMvmt_jDHZkHqR9DEiDP9CcbnFUaApzzEALw_wcB

Előzmény: BJaca (234477)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234478

Barátibb. Csak kérdés, hogy kell-e egyáltalán.

Előzmény: BJaca (234477)
BJaca Creative Commons License 2025.11.24 -1 1 234477
Előzmény: Amadeus214 (234471)
rezgaras Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234476

Kösz. Annak idején ezt is megnéztem, de a leírás alapján nem volt világos, hogy rögzíthető-e. Végül egy Matrix BS600-at vettem (már nincs). A dokumentációja német volt és a feliratai is, de szinte biztos, hogy kínai. Már rendesen használtam, néha elég durván, meg vagyok vele elégedve. Az lepett csak meg, hogy sokkal nagyobb, mint amire számítottam. De elfér... A doboza pedig nem olyan csicsás, mint a Bosch meg a Makita dobozok, de akkora, hogy a gép pont elfér benne. A Bosch és Makota dobozok pedig 3-szor akkorák.

Előzmény: pali923 (234469)
mr.York Creative Commons License 2025.11.24 0 2 234475

Mar a femvazas makitak is 80-90 felett vannak...

Előzmény: pali923 (234474)
pali923 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234474

Én is lehidaltam. Emlékeim szerint kb. a feléért vettem pár évvel ezelőtt. 

A Makita mindig mindent "akciósan" árul, legalábbis mindig is így volt a katalógusokban is. 

Előzmény: Paco155 (234472)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234473

Na, én is. És ez akciós ár :)

Lehet, nem is kell nekem szalagcsiszoló :)

Előzmény: Paco155 (234472)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234472

Ránéztem az árára és szívszélhűdést kaptam.    

Előzmény: Amadeus214 (234471)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234471
Előzmény: Amadeus214 (234470)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234470

Így, így. Már el is kezdtem nézegetni, de aztán félretettem a projektet. Az utóbbi években alig használtam, akkor is asztalhoz rögzítve. Most akutan megnézem, mire megyek a szegény ember rotexével (Maki BO 6050 vagy mi), aztán lehet egy sima asztali szalagcsiszoló lesz. Főleg, ha tényleg nincs fejreállítható…

pali923 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234469

Én is egy huszonéves Skil csiszolót cseréltem le, és ilyen Makita van helyette, erre is akkora szalag kell. Lehet rögzíteni is. 

(Ez itt nem a reklám helye, csak a tapasztalásé.)

rezgaras Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234468

Én is, de nem volt egyszerű. A régi 20 éves volt és 75x457-es szalagok maradtak meg utána. Emellett olyat kerestem, ami (mint a régi) fejjel lefelé az asztalra erősíthető. Na ezek azóta kihaltak. Aztán találtam egyet, de azóta az is eltűnt.

Előzmény: pali923 (234464)
pali923 Creative Commons License 2025.11.24 -1 1 234467

Nincs más megoldás, mint beiratkozni (szinte) bármelyik barkácsolós FB csoportba, beszerezni lenolajat, WD40-et és zöldsárgát. Az a legnagyobb előnye ennek, hogy minden más szerszámot nyugodtan el lehet dobni, ezekkel minden megoldható. :))

Na jó, esetleg a flexet egy rozsdás fűrészlappal meg lehet tartani. :)

Előzmény: mr.York (234466)
mr.York Creative Commons License 2025.11.24 -1 2 234466

Sokat hasznaltam az utobbi idobe, hogy ossze tartsa a deszkakat :) elfogyott...

Előzmény: Tschaby (234465)
Tschaby Creative Commons License 2025.11.24 -1 2 234465

Azta... háde....mi?....hogy?

Nincs otthon zöld-sárga? B+ :)

Előzmény: mr.York (234462)
pali923 Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234464

Én ezt úgy oldottam meg, hogy az új csiszolómhoz is pont akkora szalag kell, mint a régihez. :)

Előzmény: rezgaras (234463)
rezgaras Creative Commons License 2025.11.24 0 1 234463

Na ilyenkor kell olyat keresni, ami ugyanolyan szalagot használ. Hogy a készletet ne kelljen kidobni. :-))

mr.York Creative Commons License 2025.11.23 -1 2 234462

Hat igen de csak fekte es kek volt itthon...

Hetfon majd megcsikozom oket :).

Előzmény: Tschaby (234453)
kofic Creative Commons License 2025.11.23 0 1 234461

off

Hú de ismerősek azok a fiókos szekrények!  Nálam is hibátlanul működnek! Nem tudom ki hívta fel rá a figyelmet anno, de nagyon köszönöm!

Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.23 0 3 234460

Sajna kiszállt az erő a szalagcsiszolómból. Szegény már volt vagy 30 éves… Béke poraira.

BJaca Creative Commons License 2025.11.22 -2 2 234459

Mer? Ez nem a villanyszerelős topic :)

Előzmény: pali923 (234458)
pali923 Creative Commons License 2025.11.22 0 1 234458

Húbakker! Valami fészbúk csoportba keveredtem? :))

Előzmény: Tschaby (234453)
random_nev Creative Commons License 2025.11.21 0 1 234457

Köszönöm a válaszokat, majd valahogy megoldom.

Krampusz de Vilmos Creative Commons License 2025.11.21 0 2 234456

Ez így igaz! Nekem eszembe sem jutna dekopírral merőlegest vágni. Ugyanis a fűrészlap csak egyik végén van megfogva, illetve megvezetve. A fűrészlap befogásától távolabb a lap odahajlik, ahová a kedve tartja.

Előzmény: rfc (234455)
rfc Creative Commons License 2025.11.21 0 2 234455

Dekopírral nem olyan könnyű tökéletesen egyeneset vágni, még vonalzóval/léccel sem. Nagyon kell figyelni, hogy a talp oldalsó éle mindig teljesen felfeküdjön a segédleten.

Előzmény: BJaca (234450)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.21 0 2 234454

Ha megírod hol vagy (hová tudsz elmenni) - hamar segít innen valaki.

Jó népek ezek, 100%, hogy segítünk. Én is, ha Pomáz jó neked.

Előzmény: random_nev (234448)
Tschaby Creative Commons License 2025.11.21 -1 2 234453

Esőben, esőben...

Összedugod, betekered ződ-sárgával aztán jóaz .... :)

Előzmény: mr.York (234443)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.21 0 2 234452

Helyedben megfogadnám Fricu1 tanácsát.

Vagy kérj meg valakit, akinek van megfelelő eszköze. 

(A gyalu kérdéshez: a problémádat egyébként a legolcsóbb gyaluval is meg lehet oldani, feltéve, hogy jól meg van élezve és be van állítva. Sajna pont ez a nehéz. És ez a drága gyalukra is igaz :)

Fricu1 Creative Commons License 2025.11.21 0 2 234451

Vagy elsétálsz a legközelebbi barkácsboltba, és veszel gyalult 8 cm széles lécet, és leszabod amennyi kell.

Egy darabért nem biztos, hogy megéri felszerszámozni magad.

Ha persze rendszeresen akarsz barkácsolni, akkor az más.

A LIDL barkácsgépei nem rosszak kezdésnek.

BJaca Creative Commons License 2025.11.21 -1 2 234450

A dekopírba vegyél egy Bosch T101AO Clean for Wood fűrészlapot:

https://www.obi.hu/dekopir-fureszlapok/bosch-pro-t-101-ao-clean-for-wood-dekopir-fureszlap-3-darab/p/4698528

A deszkádra szorítózz rá egy egyenes vonalzót, és kis előtolással szép lassan told végig a dekopírfűrészt. A derékszöget ellenőrizd le, és először csak 1 centit vágj le belőle, hogy lásd az eredményt. A fűrészen állítsd be a derékszöget.

rfc Creative Commons License 2025.11.21 0 3 234449

Ha rendes megoldást akarsz, körfűrész + vezetősín. Ha olcsó megoldás kell, elfáradsz bármelyik barkácsáruházba, és egy mozdulattal méretre vágják neked. (Ha lenne egy kis gyakorlatod, azt mondanám, hogy szorítózz rá egy lécet ami megvezeti, aztán vágd el egy katabával.)

random_nev Creative Commons License 2025.11.21 0 2 234448

Sziasztok!

Kezdő vagyok, és tanácsot szeretnék kérni.

Van egy kb. 40 cm hosszú, 10 cm széles deszkám, amiből 2 cm-t szeretnék egyenesen levágni, hogy 8 cm széles legyen. Csak egy dekopírfűrészem és egy rossz állapotú körfűrészem van, amivel még párhuzamvezetővel sem lehet pontosan és egyenesen vágni. Ha vennék egy hagyományos (nem elektromos) kézifűrészt, és bejelölném a vágásvonalat, akkor nagyon nehéz lenne vele teljesen egyenesen végigvágni?

A másik problémám, hogy össze szeretnék ragasztani néhány kisebb deszkát, de a széleik nem teljesen egyenesek, és az elektromos kézi gyalum csak ront a helyzeten. Utánanéztem, milyen eszköz lenne erre a legolcsóbb és leghelytakarékosabb megoldás. Sok helyen írták a hagyományos kézi gyalut, ami jól hangzik, de eléggé meglepődtem az árakon. Érdemes próbálkozni a tízezer forint alatti gyalukkal, vagy tényleg igaz, hogy csak a drága felújított vintage Stanley/Veritas/Japán stb. gyaluk érnek valamit? Mi a legolcsóbb gyalu, ami ilyen célra használható?

Előre is köszönöm!

zodes Creative Commons License 2025.11.21 0 1 234447

Köszi! Nagyon fasza kis ötlet! Ez lesz a nyerő megoldás! :-))

Előzmény: Petör (234445)
BJaca Creative Commons License 2025.11.21 -1 3 234446

Sőt, hegeszteni sem kell, mivel abban az irányban nem kap terhelést, jóformán azért van, hogy ne essen le. A horganyzott alátéteket egész jól lehet forrasztani is, akár hagyományos pákával, vagy gázlámpával.

Előzmény: Petör (234445)
Petör Creative Commons License 2025.11.21 0 6 234445

Hello

hegessz rá vastagabb alátétet nyugodtan, én is felújítottam 30+ darabot, működik.

Ha valamelyikről hiányzik, szintén alátétekkel meg lehet csinálni ami a fotón látható.

Előzmény: zodes (234431)
mr.York Creative Commons License 2025.11.21 0 1 234444

Hobbyasztalosoknak kulon akciom van kettot fizet egyet vihet :).

Amugy orulnek ha meglatogatnal legalabb a bosch csapagyait is kicserelnenk :) meg deszkakbol is valogathatsz :).

Előzmény: Amadeus214 (234438)
mr.York Creative Commons License 2025.11.21 -1 1 234443

Esoben? Nem lett volna veszelyes? ;)

Előzmény: Tschaby (234435)
mr.York Creative Commons License 2025.11.21 0 1 234442

Csak ezeket hasznalom :)

At lettek alakitva a pofameretek, hogy egyszerubb legyen az eletem :).

Semmi fem megmunkalo szerszamom... meg meghagyom masnak ezt a szorakozast :).

Előzmény: PacMan123_reloaded (234434)
zodes Creative Commons License 2025.11.21 0 1 234441

Ezeket így vettem hagyatékból. Az öreg a falu megbecsült épületasztalosa volt, nagyon jó szakember. Ezeket használta 40 évig. Biztos kikoptak, gondolom jó erőben is volt. :-)))

Előzmény: halaloszto (234433)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.20 0 2 234440

Nem biztos hogy erre a megoldásra gondoltál .. de ez is egy :) Nem ragozta túl a kis tányért.

https://www.youtube.com/watch?v=7NHm8RhmPXQ

rferi Creative Commons License 2025.11.20 0 2 234439

A lemezes verzió előtt egy tömör anyagból készült ez a papucs a gömbre. Az sosem megy tönkre.

Ha van valahol elérhető esztergályos ismerős, akkor olyat kéne készíttetni vele, és ráperemezni lazára hagyva, hogy lötyögjön.

Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234438

Lehet, jobban járnék :)

Előzmény: pali923 (234436)
pali923 Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234437

Azt a fűrészt nem próbáltad még csatlakoztatni a villanyos hálózatra? Sokkal gyorsabban lehet vele haladni :P

Nézd csak meg jobban: esőben veszélyes dolog ám villannyal dolgozni. :))

Előzmény: Tschaby (234435)
pali923 Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234436

Ahogy elnézem, mr. York árulja is ezeket, miért nem kérdezed meg?. :)) :P

Előzmény: Amadeus214 (234430)
Tschaby Creative Commons License 2025.11.20 0 3 234435

Figyelj York!

Süveg megemel ennyi szalonnázó deszka (készítője) előtt.

De csak, mer' így zalaiak tarcsunk össze....

Azt a fűrészt nem próbáltad még csatlakoztatni a villanyos hálózatra? Sokkal gyorsabban lehet vele haladni :P

Előzmény: mr.York (234427)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.20 0 2 234434

Azosztigen. 27. Jó sok szorítód lehet ...

Vagy ilyen "batch melóra" tudod őket is használni?

Lassan rá kéne a késekre is állnod, és akkor komplett csomagot tolhatnál. "Zalai Szamuráj" mint márkanév? :D

halaloszto Creative Commons License 2025.11.20 0 2 234433

Wow. Azt meg hogyan. 

Szereznék valami vastag lemez korongot, és epoxyval ráragasztanám. 

Viszont: mindenkinek van halott szorítója, ami a gömbben végződik, elveszett róla a feltét. Szerintetek lehetne valahol gyártatni egy százas széria ilyet??

mr.York Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234432

Ha vigasztal kettoert en is nehezzen allok neki :D

Előzmény: Amadeus214 (234430)
zodes Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234431

Sziasztok!

Van egy pár régi ELZETT szorítóm. Tudjátok a régi szorítók még úgy épültek fel, hogy a menetes orsó végén van egy gömb, amire gyakorlatilag rá van aplikálva/kalapálva egy lemez, visszahajtva. Ettől ez a lemezrózsa a gömbön nyeklik-nyaklik és így szögben is tud szorítani, bizonyos keretek között.

Az a problémám, hogy némely szoritónál ezt a lemez a gömb kilyukasztotta.

Valakinek erre van/volt valamilyen megoldása? Hegesztett rá egy lemez darabot? Vagy lehet ilyet venni?

Válaszokat előre is köszönöm.

Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234430

Aztkrva! Nekem is kellene csinálnom 2 (kettő) darabot, de nem bírtam nekikezdeni. Most szégyellem magam :)

mr.York Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234429

Mindegyik ugyanabbol a beszerzesbol van :).

Sotet zala melyero Halogybol hoztam ami ertelmes volt az elhoztam, meg ami hasznalhatonak tunt azt is :).

kb. 2m3-at hoztam, ez lesz az utolso kor amit kiad :)

Előzmény: kofic (234428)
kofic Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234428

2 nap alatt ennyit enyvezni, csiszolni, marni! Le a kalappal! Merre lehet ilyen tölgyet kapni? 

mr.York Creative Commons License 2025.11.20 0 12 234427

Hetfo:

Kedd:

Csutortok:

Pentek:

Szombat:

Darabolni akkor kell mikor jol esik :)

upupa67 Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234426

Köszönöm!

Előzmény: Amadeus214 (234421)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234425

tegnap gondolkoztam egy móricka rajz készítésén, de ez sokkal jobb illusztráció!

Még annyit a kérdezőnek, hogy ezek a régi asztalos alapelvek még enyvezésre lettek kitalálva, ahogy az ábra is írja. A fa vetemedésének írányával, egymást erősítő vagy kioltó hatásával ma is érdemes számolni, de a ragasztás szétválása a mai korszerű ragasztók és szakszerű technológia esetén gyakorlatilag nem létező dolog. A legegyszerűbb fehér PVAC ragasztó is erősebben fogja össze a farostokat, mint a fa saját kötőanyaga, terhelésre tipikusan nem a ragasztásnál fog széthasadni az anyag. 

Előzmény: pali923 (234422)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234424

wow, köszi! Most még nem aktuális a projekt, de az infót feljegyzem Tfe parf sablonja mellé :)

Előzmény: VargaRoland (234423)
VargaRoland Creative Commons License 2025.11.20 0 2 234423

Nekem van ismerősöm, aki rendelkezik 2 (nagy méretű) CNC marógéppel. Ha szépen megkérem, akkor hozott anyagból simán mar nekem bármit, kb úgy ingyen, ha előre megrajzolom neki, mire lenne szükség.

A logisztikát kell lebonyolítani, a többi csak szervezés kérdése.

Előzmény: Amadeus214 (234415)
pali923 Creative Commons License 2025.11.20 0 1 234422

Ezt a képet teljesen véletlenül éppen most dobta fel a FB.

Előzmény: Amadeus214 (234421)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.19 0 5 234421

Általában a 2. a javasolt.

A faanyag úgy fog vetemedni idővel, hogy az évgyűrűk "ki akarnak egyenesedni", vagyis a lap a bal oldala* lesz homorú. Ha a 2 bal oldal van egymáshoz ragasztva, akkor a látható ragasztási vonal nem akar szétnyílni. Ha a 2 jobb oldal van egymás felé, akkor vetemedésnél a ragasztási vonalban a külső, látható részen akar (és esetleg fog) szétválni egymástól a 2 lap.

Általában az a gyakorlat, hogy táblásításál, tömbösítésnél bal a balhoz, jobb a jobbhoz ragasztunk, így a vetemedések egymás ellen hatnak.

Nem kötelező persze, más szempontok ezt felülírhatják (rajzolat, fahiba, mittudomén)

*jobb oldal a lapnak a fatörzsben elfoglalt helyén a bél felé, a bal oldal a fatörzsben a kéreg felé eső oldala

Előzmény: upupa67 (234420)
upupa67 Creative Commons License 2025.11.19 0 1 234420

Sziasztok!

2 faanyagot szeretnék lapjával összeragasztani. (Tömbösíteni?) Hogy célszerűbb? Én az alábbi két verziót tudom elképzelni, de nem tudok dönteni. Köszönöm: Upi

rferi Creative Commons License 2025.11.18 -1 1 234419

Tényleg?
Én ezt élőben se bírnám. Rettenet.

Volt már olyan, aki pont ilyen volt, másodszor nem kérdeztem meg, hogy mit akar, szó nélkül hagytam faképnél.

Bunkó vagyok, tudom, de az élet rövid.

Előzmény: halaloszto (234409)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.18 0 2 234418

Nem, nem, én csak tömör fával dolgozok.

Ezek mind két konyhafelújítás (a két lányomnál), illetve a saját újkonyha-építésem maradékaiból kerültek ki.

A függőleges elemek 50-80-100 cm magas munkalap-darabok szeleteléséből vannak, ezek kb. 4 centisek, a vízszintes elemek polc-maradékok, illetve van köztük pár készen vásárolt hossz-és oldalt is toldott "bóti" kész-polc az OBI-ból, Bauhausból.

Kiraktam az összes, szélességében már egyformára munkált lapot lefektetve a teraszra (csak provizórikusan), aztán addig tili-toliztuk őket ide-oda, míg mindenkinek nem tetszett (és megvalósíthatónak is tűnt).

Itt egy kocka, ott egy levegőben, "lógva" végződő keret, szóval mindenki kiélhette a kreativitását.

Egy szabály volt: túl sok hulladék nem lehet.

Egy kosárnyi maradék lett - összesen!

A szrból való vár építés tankönyvi esete...

Színtelen lakkot kapott két rétegben - fújással, azt is sk.

A fotón talán nem látszik, de vegyesen tölgy és bükk.

Egész vállalható.

Előzmény: Amadeus214 (234417)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234417

Ez nagyon klassz. Az ikeás munkalap az furnérozott volt?

Olajozva van?

Előzmény: Fricu1 (234412)
tfe_tng Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234416

Fogalmam sincs, de pár tizest tuti elkérnek érte, mert az alatt nem érdemes beindítani a gépet egyedi gyártásban. 

Előzmény: Amadeus214 (234415)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234415

na, ez fel lesz jegyezve :))

Visszatérve a CNC-re , van valakinek infója, hogy mennyi lehet egy ilyen kb fél tábla mdf-et kiluggattatni?

Előzmény: tfe_tng (234404)
tfe_tng Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234414

Azt nem hiszem, csak szerintem egészségtelenül sokszor indul el az a bizonyos hangya... :)

Előzmény: rferi (234406)
tfe_tng Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234413

Arra nem emlékszem, hogy a v1 vagy a v2 verzió van belőle, de majd megnézem, de ugyanez az UJK jig.

Előzmény: stolaz (234407)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.18 0 6 234412

Előzmény: Amadeus214 (234398)
Fűrész Elek Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234411

Egyszer én is dumáltam vele vagy egy órát, amikor még nagyon indulóban volt csak a csatornája. Tényleg nagyon jó arc, abszolút pozitív személyiség. A sok youtube-os asztaloshoz képes brutálisan földhöz ragadt és valóságközeli, és ez nem kritika volt a részemről. Az új csatornájára még feliratkoztam, de aztán le, mert volt egy nagyon vállalhatatlan videója, és a kritikára is durván reagált (nem az enyémre), de ettől függetlenül kedvelem.

Előzmény: Gaborkik (234410)
Gaborkik Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234410

Egyébként tőle is el lehet kérni valószínűleg. Én párszor beszéltem vele és mindig ajánlotta hogy ha x vagy y kell az adott feladathoz szóljak és elküldi.

Patreonon előfizetője vagyok, havi 2600Ft-ért többet tanulok tőle évekig, mint amennyit egyes képző intézményeknek fizettem papírért.

Előzmény: Fűrész Elek (234405)
halaloszto Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234409

haha. A karrierje elején sokkal durvább volt, ez már a javított verzió!

Előzmény: rferi (234403)
stolaz Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234408

máteres... :-)

Szóval méteres.

Előzmény: stolaz (234407)
stolaz Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234407

Hát az bizony olcsóbb lenne.... :-)
Ugyanezed van? A hosszú máteres sablon vonalzóval? 

rferi Creative Commons License 2025.11.18 -1 1 234406

Bazz! :DDDDDDDDDD

Nálad van a piros ász, meg az ász póker és a royal flush is! :DDDDDDDD

Fűrész Elek Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234405

Hauch Tomi egy külön kategória. Egyébként jó arc, mély tudása is van, ráadásul normális és segítőkész. Ami nem tett neki jót, az a hirtelen jött népszerűség, amivel jött egy kis extra önbizalom is. Szerintem a videóinak nagyját rögtönzi, így könnyen bele tud veszni a mondandóba. 

Előzmény: rferi (234403)
tfe_tng Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234404

Lehetne azt is, de tekintve hogy nekem van ilyenem, szerintem egyszerűbb, ha kölcsönadom, nem ? :)

Előzmény: stolaz (234400)
rferi Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234403

Jézusom, de idegesít ez a csávó.
Nem bírom végignézni. Első három perc süket rizs a NAGY BÜDÖS SEMMIRŐL!
Előretekertem, ott meg szintén süket rizsa a nem tom miről, mert értelme nem derült ki perceken keresztül sem.

Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234402

Én szívesen beszállok, ha pár ember összejön, bár a közeljövőben valszeg nem kezdek hozzá egy újabb asztalhoz, de a távoli tervek között ott van.

100e, ha jól látom?  Kérdés, hogy cnc-vel mennyi lenne kifúratni egy táblát. Mert ha az is 20-30-40 e Ft munkadíj, akkor kérdéses az értelme.

pali923 Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234401

Én hasonló sablont csináltam magamnak rétegelt lemezből 3 lyukkal, és azzal csináltam meg az asztalom, működik.

stolaz Creative Commons License 2025.11.18 0 1 234400

Az alábbi videóban bmetutatott eszköz rendszer alap egységcsomagja csak egyszer kell, ameddig elkészíted magát az asztalt. Utána már felesleges. Csak emiatt megvenni luxusnak érzem. Viszont ha lennénk egy páran, akik elkészítenénk ezt a fajta asztalt, akkkor körbejárhatna a készlet. Magyarul: vannak-e köztetek, akik beszállnának az alap egységcsomagba?

https://youtu.be/bN_7gDVngFg?t=52

Fricu1 Creative Commons License 2025.11.16 0 1 234399

Ami azt illeti van egy más lehetőség:

Cseréled újra, és a maradékból építesz egy asztalt-polcot, bármit.

Én ezt tettem a lányomék Ikeás konyha-pultjával.

Az új építésével maradtak kisebb-nagyobb leeső darabok, azokból, meg egy-két vett új polc-anyagból lett egy térelválasztó polc.

Úgy néz ki, mintha ilyennek lett volna tervezve, pedig csak addig logóztam a műhelyben lévő darabokkal, hogy mindent felhasználjak, és még hasznos és szép is legyen.

Majd ma csinálok képet róla.

Sok munka, de alapanyagként sokkal olcsóbb, mint egy kész cucc lett volna - lényegében fillérekért.

Előzmény: Amadeus214 (234398)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.16 -1 1 234398

Ja, valszeg az lesz. Csak reménykedtem, hogy lebeszéltek róla :)

Előzmény: Fricu1 (234397)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.15 0 1 234397

A cserélt darabbal szerintem el is dőlt a kérdés.

Vissza kell marni-csiszolni a fáig.

Különben el fog ütni, és az nem szép.

(szerintem persze)

Előzmény: Amadeus214 (234396)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.15 0 1 234396

Sziasztok, még egy kérdés: egy felújítás miatt kellene valamit kezdenem egy tömör fa konyhai munkapulttal. Az elrohadt részt kicseréltem, a többi jó állapotú, a - vállalható mértékű - vetemedéssel nem fogok foglalkozni (csak a felső oldala volt olajozva okosan).

A felületkezeléshez kérnék tanácsot: Mennyire csiszoljam vissza vissza a régi színt, ha hasonló árnyalatú  színes olajjal szeretném kezelni és nem bánom, ha kicsit "rusztikus " lesz. Most itt tartok, elég ennyi, vagy csúnya, foltos lesz?

Ilyesmi volt (ez a másik pultrész, nem ugyanaz a felület):

Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 2025.11.15 0 1 234395

Köszönöm mindenkinek, hogy foglalkoztatok ezzel a nehezen megfejthető tárggyal!

volt bancsijácsi

Fricu1 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234394

Te melyiken látsz használati nyomot?

Kis rozsdát a rossz tárolás miatt igen, de ahol a penge lehetne - semmi.

A csúszó felületek is érintetlenek.

Az én fából készült gyaluimon látszik a használat nyoma.

És túlságosan egyformák. Mintha ugyanaz keszitette volna őket, egyszerre? csak szétszórodtak volna az évtizedek alatt.

Előzmény: Paco155 (234387)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234393

Meg kellene kérdezni Voigtékat :)

Előzmény: BJaca (234391)
BJaca Creative Commons License 2025.11.14 -1 1 234392
Előzmény: BJaca (234391)
BJaca Creative Commons License 2025.11.14 -1 1 234391

Azt nézem, hogy ezzel megfogod a munkadarabot. A rugó felőli oldalon megnyomod a két himbát, és beteszel valamit, majd a görgővel megvezetve nekitolod valaminek, majd kicseréled a munkadarabot. Nem hinném, hogy penge megfogására lenne használva a himba, akkor minek a rugó.

Előzmény: Paco155 (234390)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234390

" Oskar Walter Voigt (1883-1958)"

Időben is stimmel.

Előzmény: BJaca (234388)
BJaca Creative Commons License 2025.11.14 -1 1 234389

* Oskar Voigt

Előzmény: BJaca (234388)
BJaca Creative Commons License 2025.11.14 -1 1 234388

Az O.V. mongramból felmerült Oskar Voight neve, mint hangszerkészítő.
https://www.voigt-luthiers.de/eng/manufactory.html

Előzmény: Paco155 (234387)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234387

Ha ennyi van belőle és láthatóan használtak akkor biztosan nem szabadalmi makett. 

Előzmény: BJaca (234386)
BJaca Creative Commons License 2025.11.14 -1 1 234386
Paco155 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234385

Az "árokgyalu"  ma sem egyenes pengéket használ. És könnyű élezni.

Előzmény: Fricu1 (234382)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234384

Igen, igazad van.

Előzmény: 409 (234381)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234383

És akkor a csúszó felületre esnének a szegecs-fejek is, meg a felirat is.

Nem valószínű.

Előzmény: 409 (234381)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234382

Erre nem tudsz olyan pengét felrakni, ami el is éri a felületet.

A lefogató felület párhuzamos az aljával. Csak valami szögben megtört, egyedi penge kerülhetne rá - azt meg macerás lenne élezni.

Nem kizárt, csak nem életszerű.

Abba a sík felületbe kellene helynek lennie a ferde késbefogó résznek. Az se ártalmas, ha állítható a szög, mondjuk ékkel.

Fenntartom, ez egy demo eszköz, nem egy kész, komplett szerszám.

Persze én se láttam még ilyet, csak agyalok.

Előzmény: Paco155 (234379)
409 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234381

Kizárt. A rugó helye csak egyik oldalon van kimunkálva.

Előzmény: Paco155 (234380)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234380

Ja, és még valami.   Az állítható oldaltámasz fordítva van felrakva rá. :P 

Előzmény: Paco155 (234379)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.14 0 2 234379

Ez egy cserélhető pengés, állítható falcgyalu.  A pengekészlet sajnos hiányzik és azért ilyen befogású, hogy különböző szélességű és profilú pengéket lehessen befogni (egy normál falcgyalu általában fix szélességű). A mérete (tenyérnyi) és a kialakítása (blokkgyalu) arra utal, hogy valószínűleg hangszerkészítők használták. 

A jelölés csak azt jelenti, hogy szabadalmaztatott termék (az 1900-as évek elején Németországban).

Előzmény: Őpoiuztrewq12 (234375)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.14 0 1 234378

Talán nem egy kész eszköz, szerszám.

Erre utal a "minta".

Mondjuk egy szabadalomhoz készült mintadarab.

Pl. egy falc-gyalu, de az adott szabadalom a távtartó-görgős részre vonatkozik. Azt szemlélteti.

A gyalu rész már ismert, nem része a szabadalomnak, lényegtelen, ezért el sem készült.

Erre utal, hogy használati nyomok sincsenek rajta. Valahol egy polcon pihent eddig.

Előzmény: Őpoiuztrewq12 (234371)
szabad paraszt Creative Commons License 2025.11.13 0 1 234377

Az is lehet, hogy ez komuves szerszam es simitani lehet vele vagy mintat huzni. Az oldalkocsi meg vagy tamaszt valaminek a szelen, vagy a gorgok segitsegevel tart el valamitol.

Előzmény: szabad paraszt (234376)
szabad paraszt Creative Commons License 2025.11.13 0 1 234376

Azt gondolnam, hogy valami falc-kaparo/gyalu lesz ez. Az altalad hibanak elnevezett dolog az lehet hogy egy leszorito megoldas es azzal lehet a valamilyen penget/kaparot/simitot a szerszamhoz erositeni. Az oldalso "tamasz" meg segit a faanyag szelen tartani a cuccot. 
De egyebkent fogalmam sincs :)

Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 2025.11.13 0 1 234375

Az ugyanaz, amit ugyenezen a képen az "oldalkocsi" tetején látsz.

Előzmény: BJaca (234374)
BJaca Creative Commons License 2025.11.13 -1 1 234374

A szárnyasanya latt az egyik oldalon még van valami jelölés, az mi? A harmadik képen látszik.

BJaca Creative Commons License 2025.11.13 -1 1 234373

D.R.P. (Deutsches Reichspatent – Német Birodalmi Szabadalom) és D.R.G.M. (Deutsches Reichs-Gebrauchsmuster – Német Birodalmi Használati Minta) 

Ami legjobban zavar, az az oldalsó görgők. Hacsak nem arra szolgálnak, hogy egy hullámos oldalú valain húzz egy egyenest egy vonalzó mentén, és utána beállított szélességű csíkokat jelöljél/vágjál. Esetleg valami bőrszíj vágó?

BJaca Creative Commons License 2025.11.13 -1 1 234372

Egyre jobban esnek halaloszto szavai. 3 szék van a konyhaasztal körül, és még mindig bírják. Csak az ülőfelület lécei vannak csavarozva, de minden más csapolva, ragasztva, 30X20mm-es bükk lábakon áll.

Előzmény: rezgaras (234367)
Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 2025.11.13 0 0 234371

Itt van egy rejtélyes tárgy, tenyérben is elfér, mégsem tudtuk megfejteni a Mi ez a szerkezet? topikban. Pedig kétszer-háromszor is próbálkoztam vele. Most aztán úgy gondoltam, hogy elég közel feküdhet ez a kérdés hobbiasztalosokhoz. Hátha kapásból megfejti valaki. Például halálosztó, aki már elég sok érdekes tárgy mibenlétére rávezetett bennünket.

A tárgy részleteiről van elég sok további kép. A sok képet az Index elbírja - remélem ti is. Üdv bancsijácsi.

stolaz Creative Commons License 2025.11.13 -1 1 234370

Hkm....

ezzel én nem dicsekednék. ;-)

Előzmény: 409 (234364)
mzdude Creative Commons License 2025.11.13 -1 1 234369

Nálad mindig van fölös gépzsír, az enyém meg egy bó'ti fenyő vacak, na? :)

halaloszto Creative Commons License 2025.11.13 -1 1 234368

Nem csak az ágy lesz egyre öregebb, hanem te is. (meg én is)

Előzmény: BJaca (234365)
rezgaras Creative Commons License 2025.11.13 0 1 234367

Elfogadom, igazad van. Ágyat már készítettem egy párat, széket pont az általad leírt problémák miatt nem mernék.

Előzmény: halaloszto (234363)
BözsiBözsi Creative Commons License 2025.11.13 0 1 234366

Ha nyikorog akkor meg kell kenni... :)

BJaca Creative Commons License 2025.11.13 -1 1 234365

Nekem minél régebbi volt az ágy, egyre kevesebbet nyikorgott....

De amíg tud valami mozogni, addig nyikorog. 

409 Creative Commons License 2025.11.13 0 1 234364

Fura, az enyém akkor miért nem nyikorog?

Előzmény: mzdude (234360)
halaloszto Creative Commons License 2025.11.13 0 2 234363

A széknél is, de az kisebb és jó esetben masszívabbra készítik.

Ezzel nagyon vitatkoznék. A széknél arányosan sokkal nagyobb a dinamikus terhelés. Az ágyat nem szokás kétlábra állítva terhelni, nincs hosszú lába ami elhajoljon amikor terhelve tologatják. 

És a széket egyáltalán nem készítik, nem készíthetik masszívabbra!! Ugyanis a széket üzemszerűen arrébb kell tudd tenni. Az ágynál senkit nem zavar ha baromi nehéz, ezért ágyat könnyű masszívra csinálni. A szék viszont könnyű kell legyen, miközben erős. Ezért is tartom a széket az asztalosság csúcsának.

Előzmény: rezgaras (234362)
rezgaras Creative Commons License 2025.11.13 0 1 234362

Szerintem az ágy amúgy is egy különleges eset. Egy szekrény normálisan nincs kitéve dinamikus terhelésnek - kivéve, ha becsapod az ajtaját. Az ágynál ez üzemszerű. A széknél is, de az kisebb és jó esetben masszívabbra készítik. Azt tapasztaltam, hogy az ágyat sem excenterrel, sem csavarral nem lehet igazán tartósan összerakni. Illetve ha csavarral van, rendszeresen utána kell húzni.

Előzmény: mzdude (234360)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.13 -1 1 234361

Mé?

Lávizláv, nem?

Előzmény: rezgaras (234359)
mzdude Creative Commons License 2025.11.12 0 1 234360

Van.

Xar.

Bármit is csinálsz vele, nyikorogni fog az ágy.

Előzmény: Amadeus214 (234330)
rezgaras Creative Commons License 2025.11.12 -1 1 234359

Nekem a 4 fiúról éppen az a hír jutott az eszembe, hogy Németországban egy evangélikus pap összeadott 4 fiút. Nem 2-2-t, hanem mind a 4-et egy családnak! Hogy azok mit hegeszthetnek...

Előzmény: BözsiBözsi (234356)
tfe_tng Creative Commons License 2025.11.12 0 1 234358

Miért, ki nem ? :)

Előzmény: rferi (234357)
rferi Creative Commons License 2025.11.12 0 1 234357

Mindegy, úgyis hegeszteni akarja!

Előzmény: tfe_tng (234355)
BözsiBözsi Creative Commons License 2025.11.12 -1 1 234356

Minden út Rómába vezet...

Az interneten meg minden út porniába vezet...

:D

:D

Előzmény: tfe_tng (234355)
tfe_tng Creative Commons License 2025.11.12 0 1 234355

ránézek akkor azért erre a 4fiú-4lányra is

Az egy kicsit arrébb van az interneten... :)

Előzmény: Amadeus214 (234354)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.11 0 1 234354

Köszi (ránézek akkor azért erre a 4fiú-4lányra is, hegesztőm van….)

Előzmény: 409 (234353)
409 Creative Commons License 2025.11.11 0 1 234353

Eddig 6db ilyen bevésős vasalatos ágyat csináltam. 4 most is használatban van, nincs semmi gond velük. A másik kettővel sem volt. Az egyik gyerekágy, azt kinőtte az unkám. A másik meg átrendezés/helyhiány miatt lett szétszedve. Ahogy írják, figyelni kell a bevésésre és a csavarozásra. Ha kellően széles az ágyoldal akkor tart stabilan. Azt a 4fiú/4lány típust viszont alakítottam, mert gyengének gondoltam a horgok rögzítését azzal a két ponton rápréseléssel. Behegesztettem mindet. A 2x1méteres bükkből készültet magam használom, 7. éve. Eddig nem volt vele gond, stabilan áll, nem nyikorog. Egyszer szétszedtem amikor padlót cseréltem, rendesen össze volt szorulva, úgy kellett szétütni.

Előzmény: Amadeus214 (234350)
rferi Creative Commons License 2025.11.11 0 1 234352

Pont írni akartam....
Meg azt is, hogy nagyapámék ágyai voltak ilyennel csinálva ezer éve, és simán jó volt.

Előzmény: PacMan123_reloaded (234338)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.11 0 1 234351

Biztos vagyok benne, hogy legalább 3-4 minőség létezik és mondjuk nekem pont a legszarabb jutott.  

Két fontos dolog van még ami viszont mindre igaz, az egyik, hogy a bevéséssel nagyon pontosan kell dolgozni, mert ha fél mm-t túl mélyen van akkor annyira feszül, hogy nem tudod kalapáccsal sem a helyére ütni a keresztdeszkát, ha meg kéttizedet kilóg akkor már lötyög. A másik meg az, hogy oldalirányba hajlásra (paralelogrammává alakítani a téglalap ágyat) szinte semmilyen ellentartása nincs így az ágydeszkáknak kel átvenniük ezt a szerepet, feszülősre kell azokat készíteni. 

Előzmény: Amadeus214 (234350)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.11 0 1 234350

Nem túl jó hír :(

Ahogy olvasom a fórumtársakat, kb mindegyikkel van jó és rossz tapasztalat is.

Létezik ebből egy igényesnek kinéző Rockleres verzió is 10x annyiért, szögletes sarokkal , talán az nem gagyi.

https://www.rockler.com/heavy-duty-wrought-steel-bed-rail-fasteners-4-pack-select-size

Előzmény: Paco155 (234347)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.11 0 1 234349

"Azért gondolom, hogy trópusi (az árán kívül), mert mifelénk szerintem nem nő ilyen gyorsan a fa."

De nő.   Keresd Paulownia, császárfa, kínai császárfa    neveken....

Előzmény: rezgaras (234346)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.11 -1 2 234348

Erről nem szeretnék beszélni :)

Időközben elkészülőben van egy másik ágy projekt, arról is van film alapanyag, de egyikhez sem kezdtem hozzá. Ahogy a családi, utazós képek feldolgozásához sem , pedig ott nagyobb a nyomás :)

Előzmény: PacMan123_reloaded (234345)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.11 0 1 234347

Igen, nekem van.   Gyenge a lemez, hajlik összevissza. 

rezgaras Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234346

"milyen az az olcsó barkácsbolti?"

Egy kicsit hosszabban. A gyors szekrényépítésre akkor került sor, amikor külföldön dolgoztam és laktam. Ott anyagi okokból bútorozatlan lakást béreltünk, mire a család utánam jött, bútort kellett teremteni. Vettem egy pár használtat is, de jópárat készítettem, volt rá egy hónapom. Ott akkor olyan olcsó, táblásított lapokat árultak (ott most is vannak olyanok), amiket valamilyen trópusi fenyőfélékből gyárthattak. Nem isemrem igazán az ilyesmit, de olyan fa, aminek legtöbbször 1,5-2cm-re vannak egymástól az évgyűrűik. Azért gondolom, hogy trópusi (az árán kívül), mert mifelénk szerintem nem nő ilyen gyorsan a fa. A dolog hátulütője, hogy nagyon puha. De ez a táblásított általában nem vetemedik - volt persze kivétel. Egy szekrényt ilyenből készítettem.

A másikat lamináltból. Leértékelve árultak 16mm-es lamináltat, 200x50-es táblákban, élfóliázva. 5 ilyen táblából lett a szekrény: kettő-kettő az oldalai és az ajtajai, egyből félbevágva az alja és a teteje. Az 50cm mélység éppen elég volt női ruháknak. :-))

Előzmény: Tschaby (234333)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234345

"bmeg, ez azért memória :)"

Ha hiszed, ha nem: ez nekem ugyanannyiszor átok, mint előny ...

De jut eszembe, memória ... ha már előkerültél :D Erre is emlékszem :)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169156411&t=9104263

"majd 2 évig faragtam :) ... Készült több csiliárd gigabyte videó, majd hasonló gyorsasággal próbálok belőle filmet vágni."

Khmm. Én már úgy várom az(oka)t a videó(ka)t. Hogy állsz? :D Semmi ba**ogatás, de jöhentne már vami trailer-féle. OK, tudom: azt a szintet (amiből nyilván nem akarsz "leadni") amit eddig hoztál a videóiddal kur*asok idő megcsinálni. Csak öreg vagyok már és ezt még meg akarom érni :D

Előzmény: Amadeus214 (234344)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234344

👍 Danke schön, ahogy a partizánok mondták.

(arra még én is emlékeztem, hogy 409 kartárs csinált ágyat valaha, de hogy milyen vasalattal ... bmeg, ez azért memória :)

Előzmény: PacMan123_reloaded (234341)
stolaz Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234343

" olcsó rétegelt lemez "

Tessék??

Előzmény: Tschaby (234324)
stolaz Creative Commons License 2025.11.10 0 11 234342

Egy képet láttam egy ilyen madáretetőről, lekoppintottam:

PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.10 0 0 234341

Belinkelem inkább a keresős linket, szemezgess, vannak képes posztjai is. Meg rá is írhatsz az azóta megszerzett tapasztalatokért, adatlapján emailje publikus.

https://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=vasalat&aq_cre=0&user_id=455832&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9104263

Előzmény: Amadeus214 (234337)
halaloszto Creative Commons License 2025.11.10 0 0 234340

Én a fenti sárgával csináltam két ágyat. Az egyik az nincs igazán használva, de a másik az tizenéve köszöni megvan. 

Előzmény: PacMan123_reloaded (234339)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.10 0 0 234339

Igen.

Itt többféle vasalatot ír:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150928537&t=9104263

Itt a tiéded linkeli:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151963239&t=9104263

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151964485&t=9104263

Várd meg mit mond, 6 év alatt mit bírnak az ilyen vasalatok.

De úgy tűnik nem csak egy ágyat csinált ilyen szétszedhetős vasalatokból.

PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.10 0 0 234338

Emlékeim szerint 409 fórumtárs csinált ilyen vasalatokból ágyat gyerkőknek (unokának?) és tökre dicsérte.

Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.10 0 0 234337

Tök jogos felvetések. Itt így oldják meg a problémát:

https://youtu.be/dwrpKZmMuiQ?si=psXtZLJjSIQ3hZF0&t=795

És a jútyúbon a kis próbadarabokon persze jól összefeszül...

na ezért kérdeztem :)

A tönkcsavar tök jó, az tényleg brutál, csak nem annyira tetszik, hogy látható...

Előzmény: halaloszto (234335)
pali923 Creative Commons License 2025.11.10 0 0 234336

Az én kedvencem ilyen esetekre a tönkcsavar. 

halaloszto Creative Commons License 2025.11.10 0 0 234335

Szerintem ez ellenkezik azzal, ami az ágyvasalat működési elve. Annak az a lényege, hogy ékszerűen egymásnak húzza a deszkát és az ágyvéget. 

Ha ezt belevésed a deszka bütüjébe, alig marad amit nekihúzzon az ágyvégnek. Nameg a csavar mit tart a bütüben?

Tschaby Creative Commons License 2025.11.10 -1 0 234334

Biztos.

Ez kibírja hogy elkészítesz rajta 4 fiút és 4 lányt...

...

...

vagy, hogy egyidejűleg van rajta 4 fiú, meg 4 lány!?!... hm ?

Előzmény: BJaca (234332)
Tschaby Creative Commons License 2025.11.10 -1 0 234333

Paco: Vicc akart lenni, de olyan lett mint a kazmus .... :)

Remélem egyértelmű, hogy nincs itt semmi rokon.

Most hogy nem hülyéztétek le az ötletet bevallom nálam indult el a hülyebogár...

Szép anyag? Színezni fogom, tehát ha nem lyukas, repedt, törött, akkor jó lesz.

Rézgaras: milyen az az olcsó barkácsbolti? A Bohács cucca minek számít?

Rferi: Nem lesz :) Zárt, telibe ba.. ajtózott lesz.

Azon gondolkodom még, hogy alul kéne fiók, de az már nagyon bonyolíccsa a dologot...

Előzmény: Paco155 (234326)
BJaca Creative Commons License 2025.11.10 -2 1 234332

"Ágyvasalat erősített (4 fiú + 4 lány)"
Ez a teherbírását jelöli? :)))

rfc Creative Commons License 2025.11.10 0 2 234331

Szerintem is jól néz ki, nemrég raktam össze egyet. Aki nem akarja a szegeléssel szopatni magát, a Spax csinál pici, 3x20-as tányérfejű csavart.

Előzmény: rferi (234329)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234330

Halihó!

Az ilyen, bevésős ágyvasalattal van tapasztalata valakinek? Jobban tetszik, mint az oldalra rácsavarozós.

https://www.butorkellek.hu/index.php?kod=5729&modul=termek

És ha van valami más, bevált ágyvasalat tippetek, ne titkoljátok el előlem :) Köszi

rferi Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234329

Ha lesz üvegajtós, vagy nyitott szekrény is, akkor nagyon mutatós hátlapnak a nem félbebordázott lambéria, 10mm-es.

Én könyvespolc-szekrényeket csináltam vele, nekem nagyon bejött.

Persze körben falcolni kell a falakat neki.

kofic Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234328

Szerintem egy passzentos falcba illesztett vékony hátfal többet ér mint egy feltaknyolt vastag hátfal. Felesleges korpusznak a 18-nál vastagabb. 

Ha mód van rá, én felvinném a mélységet 58 ra,így biztosan nem ütik ki a vállfával a hátfalat. Meg kényelmesebben is pakolnak. 

Ha lesz fix polc, ahhoz is lehet/kell  hátfalat rögzíteni. 

rezgaras Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234327

Én több ilyet is készítettem, egy részüket igen olcsó, barkácsbolti táblásítottból, IKEA technológiával (gyorsan kellett a bútor). A hátfalat 3mm-es pozdorjából. Sűrűn rászegezve az oldalfalakra, mert az tartotta a korpuszt. Nem volt vele semmi baj, költözéskor szétszedtem, leselejteztem.

Paco155 Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234326

Szerintem igen. :P

A rokonod viszont teljesen normális, csatlakozom Palihoz, meg lehet csinálni 18-as táblásítottból ha talál szépet, nem kell a vastagabb. Hátulra sem érdemes 5-6 mm-nél többet tenni. 

pali923 Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234325

Az utolsó kérdésedre nem tudok válaszolni :) de nyugodtan csinálhatod 18mm-es lapból, és a hátfalat sem kell nagyon eltúlozni. 

Tschaby Creative Commons License 2025.11.10 0 1 234324

Kedves Forgácstársak!

Egy ismerős :) eszement ötlete, hogy a boltban készen vett helyett, maga megkészíti a fenyőbútrot.

Ez az őrült rokonom :), úgy gondolja, hogy táblásított boroviból, nem lesz olyan nagy szívás a projekt.

Meg van a forrás is ahonnan a táblásított anyag jönne.

Az a kérdés, hogy jó nekem, ha az egészet - korpusz és frontok is - 18-as lapból csinálom, vagy indokolt lehet a vastagabb anyag a korpusznak?

Hátfalat nem a hagyományos 3mm-es papírból csinálnám, hanem mondjuk 5 mm-esből :), vagy esetleg olcsó rétegelt lemez, 8-10mm vastagságban.

Ja és akasztós és polcos szekrények lesznek. Alapvetően ruháknak, pár iratnak. Kétajtós 80cm széles 55cm mély, 180cm magas (meg majd esetleg felső szekrény)

Szerintetek hülye vagyok?

Paco155 Creative Commons License 2025.11.08 -1 2 234323

Nagyon sok insertet fog így eltörni.  Ha esetleg egyszer túl nagyot fog akkor lehet, hogy az ujját is. 

Előzmény: stolaz (234322)
stolaz Creative Commons License 2025.11.07 -1 2 234322

Biztos, hogy jó oldalán áll a f...nak?

https://youtu.be/Q8tjXBZBFdY?t=428

sujgojo Creative Commons License 2025.11.07 0 1 234321

koszi a linket es a leirast. jo kis szerkezet. most nem lesz ra idom, hogy megcsinaljam, de elteszem kesobbre. egyelore a ket par uj elezheto kesemmel elleszek egy darabig, aztan megnezem, mit tud rajta a helyi elezo. a hetvegen megint megyek a csurbe es lesz gyalulas mert eleg vizes ido lesz a kertimunkakhoz. meglatom mire lesz jo, ha odafigyelek a szaliranyra.

Előzmény: PacMan123_reloaded (234311)
rferi Creative Commons License 2025.11.07 -1 1 234320

Nahát na! :D

Megvan mindennek a megfelelő megoldása, de a kontentgyártás érdekében mindent bevállalnak egyesek.

Előzmény: elf (234319)
elf Creative Commons License 2025.11.06 -1 1 234319

Köszönöm a választ, az én tanulmányaim alapján is életveszélyes az ötlet. 

Namost ezt egy az egyben nem lehet ráapplikálni az asztali köszörűre, de ha lecseréljük a külső kőleszorító alátétet egy olyanra, amit egy esztergályos vastagra készít, és kikönnyíti a közepét annyira, hogy felmenjen a tengelyre az anya is, akkor lehet bele csavarokat passzítgatni.

Ahogy láttam gyártanak ilyen egysúlyozós eszközt köszörűre is, és azzal valóban szépen ki lehet egyensúlyozni.

https://www.highlandwoodworking.com/ProductImages/sharpening/onewaybalance.jpg

vagy csinálnak excentrikus alátéteket, és azokat tekergetik:

http://www.nwnative.us/Grant/shop%20articles/sharpTable/balancing/

Előzmény: rferi (234317)
Paco155 Creative Commons License 2025.11.06 0 2 234318

Mert az embernek két vésőkészlete van.  Egy jó minőségű amit baszott élesre fen és tökéletesen tudja használni az utolsó tizedmilliméterek leszedéséhez, a pontos illesztések, síkok, élek, sarkok, egyebek kialakításához.  És egy másik a szomszéd vegyesboltból amit elég a köszörűvel megélezni és így is tökéletesen megfelel arra, hogy kalapáccsal üsse a csapfészek kialakításakor. 

Előzmény: fejes.i (234315)
rferi Creative Commons License 2025.11.06 -1 3 234317

De, hogy előremutató is legyek a témában:

A kövek súlyeloszlási problémáit nem így szokták megoldani, hanem okosabban.

Nekem van szerszámélező gépem is, esztergára való szánköszörűm, meg egyszerű síkköszörűm is. Ezeken mindegyiken van tömegkiegyensúlyozó, és ugyanazon elv mentén.

Szerintem meg lehetne csinálni egy asztali köszörűre is egy esztergályossal.

A profi megoldás úgy néz ki, hogy a fenti gépek tengelyvége kúpos, legvége pedig egy csavarmenet. Erre egy acél kőfelfogóval rakjuk fel a követ. Csak feltoljuk, a tengely végén levő csavarra pedig feltekerjük az anyát, és kész. A kúp pontosan pozicionál, és mivel a követ a kőtartóban nem mozdítjuk meg addig, amíg el nem fogy, így nem megy el a kiegyensúlyozottsága.

A már kiegyensúlyozott, és lehúzott követ is levehetjük, visszatehetjük, megmarad a pontosság, nem kell újra vacakolni vele.

Az acél kőfelfogó pedig alapvetően két darabból áll.

Valami ilyesmiből kell kiindulni (nem találtam fényképet a valós cuccról sehol):

Csak annyi ehhez képest a különbség, hogy a fix galléros darabba, a gallérba, sugárirányban, körben, egy csomó anyamenetet fúrnak, és oda hernyócsavarokat lehet betekerni súlynak. Annyit, amennyi kell, és olyan mélyre tekerve, ahogyan jól hat a tömege. Ha van hely vastagabb gallérnak,akkor nem az élébe, hanem a homloklap felől fúrnak bele tucatnyi menetet, és annak annyi előnye van, hogy nem akarnak elszállni a csavarok belőle.

Namost ezt egy az egyben nem lehet ráapplikálni az asztali köszörűre, de ha lecseréljük a külső kőleszorító alátétet egy olyanra, amit egy esztergályos vastagra készít, és kikönnyíti a közepét annyira, hogy felmenjen a tengelyre az anya is, akkor lehet bele csavarokat passzítgatni.

A csávó munkájával az is a probléma, hogy levett kővel vacakol, egyensúlyozgat.

Aztán felteszi a gépre, és ott tuti nem lesz se központos, és talán oldalra is kóvályogni fog. Lehúzza kőlehúzóval, és máris adott egy pofont a "kiegyensúlyozott" kövének, hiszen körben nem ugyanannyit szedett le mindenhol a kőből. Lőttek a kiegyensúlyozásnak.

Előzmény: elf (234313)
fejes.i Creative Commons License 2025.11.06 -1 2 234316
Előzmény: fejes.i (234315)
fejes.i Creative Commons License 2025.11.06 0 1 234315

Van néhány vésőm. Kék műanyag nyelű Stanley a '90-es évekből, angol , több Kirschen, meg valami régi angol is van, nem jut eszembe a neve. 

A 10-es Narexből konkrétan szarvasgomba kapát csináltam, mert nem tetszett. 

Egy gyenge pillanatomban vettem egy db Veritas PM-V11 -es vésőt. Bármelyik sem bír ki fél óránál többet aktív munkánál, mondjuk egy csapfészek vésésnél kemény fában. 

Előzmény: rezgaras (234312)
rferi Creative Commons License 2025.11.06 -1 1 234314

Jézusmária!

Az én tanáraim, gépész kollégák ha ilyet láttak volna tőlem, az tuti, hogy eltörik a kezemet!

A kő oldalát megbontani kurva veszélyes, nagyon könnyen kőrobbanáshoz vezethet.

És nem akarod megtudni, milyen a kőrobbanás egy ilyen vacak köszörűnél, ahol feles lemezből van a védőburkolat.

Előzmény: elf (234313)
elf Creative Commons License 2025.11.06 -1 0 234313

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem a topic tapasztalt indiánjaihoz, hogy az ebben a vidóben szereplő köszörűkű oldalfurkálás(balanszírozás céljából) az korrekt eljárás avagy életveszélyes gányolás?

https://www.youtube.com/watch?v=J02lwe5PlDg

Alapból az alátétezés/ gyémántos szerszámmal való egyengetés normális technikának látszik az én szememben, de amit az elején csinál azzal kapcsolatban azért vannak kérdéseim.

rezgaras Creative Commons License 2025.11.06 0 1 234312

Az anyaga is számít, sőt... Amikor megvettem az első "cseresznyés" vésőmet, nagyon elcsodálkoztam.

Előzmény: fejes.i (234310)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.06 0 1 234311

"a gyari nem elezheto."

Igen, hivatalosan nem (disposable - eldobható), de azért 1-2 finom fenés belefér.

Azért nem "élezhető", mert van ugye az ékléc meg a kés. Az ékléc ehhez a késhez van tervezve, amire a kés fix pozícióban fekszik fel, és nem a kést magát emeled mikor beállítod, hanem az éklecet. És mivel a kés éle csak kicsit emelkedik ki az éklécből (és így az asztalból is!), ezért ha kicsorbul - mert pl elkapsz egy szöget, de egy makacs göcs is elintézheti - akkor vége a dalnak. Annyit kellene belőle köszörülni hogy nem érne ki az asztalból a késél.

Az élezhető (3mm vastag, HSS) késhez viszont más ékléc kell. Ez a gyalutengelyben magassági szempontból fixen van, és a 2 oldalsó hernyóval a kést emeled, nem az éklecet. Ezért ez a sokkal jobb megoldás, mert csorbulás esetén is tudsz annyit emelni rajta, hogy aztán gyaluljon is.

Megosztanám Bari- fórumtársunk élező megoldását:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142268230&t=9104263

Miután személyesen is ismerem, megmutatta és elmondta hogy jó cucc. Ezután én is megcsináltam (ragasztott kőris küszöbből), és a Metabó gyári (tehát a 2 élű, "nem élezhető") kését üveglap+vizes csiszolóval szépen meg tudtam fenni. Érezhető volt a különbség.

Arra kel figyelned, hogy a kést rögzítő csavarokat ne húzd túl, mert hullámos lehet a kés (főleg a borotva vastagságú gyári) és azt aztán igen nehéz megfenni/élezni. Ez az élezősablon - ha egy 3.2 mm széles fűrészlappal vágod be a nútot - jó lesz a vékony gyári, meg a 3mm vastag élezgető késhez is.

Nyilván úgy teszteled hogy megfested a késélt alkoholos filccel, és meghúzod párszor, először durvább papíron. Ha egyenletesen kopik a festék -> jó a befogatás.

Előzmény: sujgojo (234303)
fejes.i Creative Commons License 2025.11.06 0 1 234310

Véső esetében 20-30 perc folyamatos munka után már lehet is újra élezni. Persze lehetséges vele vési még eztán is, de akkor már nem igazán éles. Vannak nálam komolyabb vélemények, miszerint ez 10-15 perc. De ilyenkor még egy "utánélezés" mondjuk fél perc. Megint más, hogy vannak élezés fetisiszták, az ő mércéjük nem feltétlenül a munkával összefüggő élezési szükségletről szól.

Előzmény: sujgojo (234305)
BJaca Creative Commons License 2025.11.05 -1 1 234309

Lényeg, hogy ne legyen hullámos az üveg. Az edzettre nem kell annyira vigyázni, nehezebben törik.

Előzmény: d_feco (234307)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.05 0 1 234308

van elezo kocsim, vettem par eve. a finom kovet is be akartam szerezni, de aztan lattam, hogy ha ko, akkor kellene lehuzo ko is, mert godrosodik. meg a kogyartot is felhivtam, csak aztan elmaradt a vasarlas. jobb a papiros/uveges, nem kell lehuzni, parszor csinaltam, csak mostanaban nem birom magam raszanni, pedig csak meg kellene szokni. a lancfureszelezest pl. ugy megszoktam, hogy azt nem szoktam halogatni, es mar raall a kezem.

Előzmény: BJaca (234306)
d_feco Creative Commons License 2025.11.05 0 1 234307

Esetemben egy sima ablaküveg darab van befogva élezésre. Megspriccelem vízzel, hogy kissé megtapadjon rajta a vizes csiszolópapír, és azon húzom-tolom a vésőt. Ha jól tévedek, akkor p600-ról indul a készletem, s 2000 a vége. Utána valami 'került' finomabb bőrön áthúzom párszor. Oszt' nekem ekkor már elég éles szokott lenni a véső - számomra nem kell nagyobb pompa. Kézből is rá lehet érezni (némi gyakorlás után), a fenőkocsi (szerintem) csak megkönnyíti a dolgot.

Előzmény: BJaca (234306)
BJaca Creative Commons License 2025.11.05 -1 1 234306

Az, hogy meg van köszörülve, az a kiindulási pont. Onnantól még dolgozni kell rajt kicsit, csinálsz vagy veszel egy véső élező kocsit, meg kell valami finom kő, vagy polírpapír (800, 1200), meg egy igazán sík edzett üveglap (nekem egy TV talp van ilyen célra, de jó sütők üvegteteje is) esetleg márványlap, és azzal kell kialakítani a végső élet. Megéri rászánni azt a kis időt, főleg kézi gyalukésnél.  

Előzmény: sujgojo (234305)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.05 0 1 234305

akkor az en vesoim sajnos nem lettek jol megfenve. mondjuk 250Ft-ert nem is varom el. 

es meddig tartja azt a kepesseget?  elmeny dolgozni egy borotva eles szerszammal, de ha az elezo nem csinalja meg ilyenre, akkor megint jon az, hogy csinaljam meg magamnak es vagy sokat kell vele dolgozni, vagy venni valami gepet, de mar se penzem se idom nincs tovabbi "tevekenysegekre":)

Előzmény: BJaca (234304)
BJaca Creative Commons License 2025.11.05 -1 1 234304

Egy véső jól megélezve, fenve alkalmas a szőr eltávolítására. Én a karomon szoktam letolni vele. És a papíron is át kell siklania. És ez érződik, mikor fával dolgozol, főleg a keresztbe vágod a szálakat.

Előzmény: sujgojo (234303)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.05 0 1 234303

igen. amit tudok csinalni, hogy osszehasonlitom az uj kesekkel, amik elezhetok es meg nincsenek beepitve. a gyari nem elezheto. csak gondoltam van valami jo teszt, hogy mittudomen, elvagja a papirt derekszogben vagy hasonlok. de ha nincs, akkor majd nezem erosen, aztan csak latok valamit:)

a youtube tele van olyan videokkal, ahol ugy megeleznek egy farago bardot, vagy akarmit, hogy tudnak vele borotvalkozni. de gyalukesnel szerintem nincs errol szo. mult heten vittem vesoket egy kozeli elezohoz, szepen megelezte oket, oda viszem majd a gyalukeseket is, de nem vitte a papirt keresztbe es ez talan nem is cel, csak jol nez ki youtubon

egyebkent a fejszex szerintem fontos, vagyis mondhatjuk ugyis, hogy minden  fejben dol el, akinek ott nem megy, annak igaziban sem fog:)

Előzmény: PacMan123_reloaded (234301)
BJaca Creative Commons License 2025.11.05 -1 3 234302

Olyan ez, mint a borotva. Ha fáj a seb, amit vág, akkor már életlen :)))

Előzmény: PacMan123_reloaded (234301)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.05 0 1 234301

Figy, vidd el megéleztetni valahova a késeket. Nyomd rá az ujjad. Aztán időnként ellenőrizd. Így is érezni fogod. De Jaca is jól leírta.

Majd ráérzel. Addig csak - ahogy bölcs koficunk (vagy BözsiBözsi?) mondaná:  "fejben szexelsz" :) Meg lehet nézni filmen, meg lehet hallgatni szóban: de az az igazi ha megtapasztalod.

Aztán figyelj arra, hogy lehetőleg használd a teljes késszélességet, mert megvetted az egészet :) Eleinte én is beleestem abba a hibába, hogy egyengetni mindig a vezetőhöz közel (ha derékszöget gyalulsz akkor meg ugye mellette), vastagolni is mindig csak az egyik szélén engedtem be.

Ujjal finoman húzva, nyomkodva is érezni lehetett hogy a szélén jobban kopott. Aztán igyekeztem elosztani a terhelést. Ha pl sok lecet vastagoltam, szépen sorban, egyre beljebb engedtem be a leceket.

Előzmény: sujgojo (234300)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234300

sajnos meg nem gyalultam eleget, hogy eszre vegyem a gepem minden rezduleset, raadasul ma vettem egy szuper fulvedot, hogy ne halljak semmit:)

olyan nincs mint a lancfuresznel, hogy egyre aprobb a forgacs, vegul mar fureszpor, ha tompul a kes?

Előzmény: BJaca (234298)
halaloszto Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234299

Ez is egy szakma. Messziről nézve olyan, mintha a gépen múlna minden, attól lenne valaki szakember hogy vannak szerszámai meg gépei. Ahogy közeledik az ember a problémához, úgy jön rá hogy messze nem így van. 

Egy üzemben az elején irányba forgatják az anyagot, és menetközben ahogy végig megy a folyamaton már nem forog. 

Előzmény: sujgojo (234297)
BJaca Creative Commons License 2025.11.04 -1 1 234298

Tompa késnél hangosabb lesz a gyalu, és jobban rázkódik a gép. Ezt az egyengetőn tapasztaltam. Tompa késsel szinte olyan volt, mint amikor nyomod az ütvefúrót a betonba, egy idő után zsibbad a kezed.

Előzmény: sujgojo (234297)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234297

koszi a kepet, erre gondoltam en is. akkor ez eleg nagy odafigyelest igenyel. 

ezek utan nem tudom hogy csinaljak egy lamberia vagy hajopadlogyarban, ahol ember szerintem nem is latja a fat

Előzmény: BJaca (234294)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234296

kesbeallitasrol meg nem kerdeztem, de jol leirtad, most ertem. megnezem majd, bar gyarilag jonak kellene lennie, de megnezem.

ki hogy donti el hogy tompa a kes es elezni vagy cserelni kell?

Előzmény: PacMan123_reloaded (234292)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.04 -1 1 234295

Nagyon jó az ábra!

Sajnos megesik, hogy a deszka egyik fele ilyen - a másik ellentétes szál-irányú.

Pl. ha nem volt egyenes a fa törzse, amiből kivágták.

Akkor nem lehet igazán szép munkát végezni...

Előzmény: BJaca (234293)
BJaca Creative Commons License 2025.11.04 -1 1 234294

https://hdsystem.hu/hu/termek/deszka-150-mm-impregnalt

Van benne ez a V alakú minta a fában. Úgy kell gyalulni, hogy a kés a V széles vége felől a hegye felé vágjon.

Előzmény: BJaca (234293)
BJaca Creative Commons License 2025.11.04 -1 3 234293

km

Előzmény: sujgojo (234279)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234292

Mondjuk azt tegyük hozzá, ez inkább egyengetésre hat ki. És érezned is kell ha nem OK (a kés és magasan van), mert "kopog" mikor tolod az anyagot.

De vastagolásnál sem mindegy, a kések ferdék-e vagy sem. Szóval egy késbeállítást (ellenőrzést) azért elvégezhetsz, rosszat nem teszel vele.

Ja és persze ha már beállítás: az alsó (vastagoló) asztal. Azt is be kell(het) állítani ha sosem volt. Azt a végén.MIUTÁN a késmagasságot az egyengetéshez beállítottad.

Mind a két szélén áttolsz egy lecet, leméred a vastagolás utáni vastagságukat, 1 tizedmm környéki eltérés még OK. Ha attól sokkal több, állíts mert különben "trapézt" vastagolsz. 

De emlékeim szerint ezeket már mintha korábban írtuk is volna neked.

Előzmény: PacMan123_reloaded (234291)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234291

Ha végigmegy a "bordásodás" lehet rossz a késbeállítás is. Nagyot akar harapni.

Egyszerűbben írva: a kés magasabban van az etetőasztal szintjénél attól, mint ami optimális.

Itt egy videó Elekta Beckum (ami gyak a Metabo elődje) késbeállításról.

https://www.youtube.com/watch?v=1uXh1fx6JE0

Nézd meg egy nagyon egyenes (!) lecet mennyire tol odébb a késed. A fogadó asztal bal- és jobb szélénél is, legyen egyforma az a hossz amennyivel előrébb megy a léc ahogy forgatod előre a gyalutengelyt. Különben a kés ferde a fogadó asztal síkjához képest. 

És persze mivel két késed van, ezért 4x ellenőrzöl késmagasságot.

Ha túl sokat (az a mondás, hogy 5mm felett már sok) szalad előre a léc, akkor magasan van, és kicsit lejjebb kell állítani.

Én mikor 3-5mm között sikerült beállítani, azzal már elégedett voltam. Akkor nem volt bordásodás. Illetve de: nem mindig, de néha a végén a klasszikus "belaharapás", de az ugye nem a kések pozíciója miatt van.

Előzmény: sujgojo (234281)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234290

Kicsit olyan, mint amikor egy sünit simogatsz...

Ha a tüskék felé - az tud fájni.

Ha a kezed (a kés) lefelé szorítja a "tüskéket", nem fáj, és szebb is az eredmény.

Előzmény: sujgojo (234285)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234289

Én forgatni szoktam az anyagot. Akkor lehet látni, hogy melyik irány "tetszik" neki.

Persze van, hogy a deszka egyik felének ez az irány a "szálirány", de a másik felének a másik esne jobban.

Olyankor nincs mit tenni, dönteni kell...

Piros vagy kék? Kék vagy piros?

Előzmény: sujgojo (234277)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234288

Nem, dehogy.

Csak a környékünkön van az egyik (Budakalász).

Oda járok. Sok szép anyag van, igaz az árak is "szépek".

A másik tudtommal a XVIII. kerben, az Üllői út legvégén.

Hogy vidéken van-e, nem tudom.

Előzmény: stolaz (234275)
Fricu1 Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234287

Ajánlottam tölgyet is.

Persze azt vesz, amit akar...

Előzmény: fejes.i (234272)
stolaz Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234286
Előzmény: sujgojo (234285)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234285

ertem, koszi, en is erre gondoltam, elobbi hszben le is irtam. akkor majd figyelek, amikor az utolso korhoz erek

Előzmény: stolaz (234283)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234284

koszi, de ez hogy jon a gyalulashoz? azt ugye irtam hogy deszkakat gyalulok. 3metereseket. nyilvan hosszaban van van a szalirany. keresztbe nem tudom gyalulni. a gyalulando oldal is adott. ezek utan csak az lehet a kerdes, hogy milyen iranybol toljam be a gyaluba. ha mondjuk kicsit ferde a szalirany ez jelenthet kulonbseget. olyanra tudok gondolni, mint ami kezigyalulasnal tortenik, ha rossz a szalirany, akkor hasad a fa. gepnel ez lehet, hogy bordasodashoz vezet, legalabbis igy ertettem, amit irtatok. de javitsatok ki, ha nem errol van szo

Előzmény: stolaz (234282)
stolaz Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234283

Nem is jó képet tettem be. Bocsi, nem figyeltem eléggé. Neked ez a kép nem segítség. Haoldalról nézed a deszkát, a "szál" lefelés vagy felfel megy, "kilép" a deszkából. Olyan irányba tedd a gyaluba, hogy a kések ne próbálják mégjobban kitépné a felületből hanem inkább szorítsák lefelé, és vágják el. Húh, ezt nehéz elmagyarázni képek nélkül

Előzmény: stolaz (234282)
stolaz Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234282
sujgojo Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234281

tehat forgassam, amig jo lesz. es mi az oka a bordasodasnak? tudom a rossz szalirany:) de reszletesebben?

most 1mmet fogtam, de csak nagyolok. a vegefele kevesebbet kellene? 

Előzmény: tfe_tng (234280)
tfe_tng Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234280

Amikor nem bordásodik :)

sujgojo Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234279

es milyen a jo szalirany?

Előzmény: BJaca (234278)
BJaca Creative Commons License 2025.11.04 -1 1 234278

Gyalulásnál figyel a szálirányra is, az is okozhat bordásodást.

Előzmény: sujgojo (234277)
sujgojo Creative Commons License 2025.11.04 0 1 234277

Folytattam a tolgy deszkak gyalulasat a metabo hc 260nal. Csinaltam ket gorgos alatamasztot, allithato magassaggal. Nagyon jo lett, elmeny vele dolgozni. Megviaszoztam a vastagolo asztalt, ahogy irtatok, neha szapannal is kentem, igy mar nem volt megakadas. Es 28mm-rol kezdtem. Altalaban szep a felulet, de nehol kicsit bordas. Konyv szerint tompa kes vagy nedves fa esetleg forgacs okozhatja. Elszivom meg nincs. A masik ketto sem igazan all fenn, a gyari eldobhato kesben szerintem 5-6 ora lehet. A fa 13-16% meres alapjan, tavaly december ota szarad fedett szellos helyen.

Ujraelezheto kesem megerkezett, a metabos keslec is, tehat beszerelhetem. Kicsit tartok tole, de elobb utobb ugyis be kell rakni.

Ja es nem tudom ti milyen fulvedot hasznaltok, de ket napja cseng a fulem, csak a jobb. Nem is biztos hogy a gyalulastol, de mas hangosat nem csinaltam. Vegig fultok volt rajtam, igaz a legolcsobb fajta, de jol csillapit. Most azert veszek egy jobbat.

kofic Creative Commons License 2025.11.03 -1 2 234276

Gratulálok! 

Előzmény: Lady fantasy (234273)
stolaz Creative Commons License 2025.11.02 -1 1 234275

"Nálunk a Zatik-ban pl."

Itt hogy kell érteni a "nálunk" szót? Ott dogozol?

Előzmény: Fricu1 (234269)
stolaz Creative Commons License 2025.11.02 0 12 234274

Egy kis fecskefarkas ujjgyakorlat:

Lady fantasy Creative Commons License 2025.11.02 0 12 234273
fejes.i Creative Commons License 2025.10.31 0 6 234272

"Fontos hogy a teteje úgy legyen lekerekítve hogy levesse a vizet"

Amennyiben ez azt jelenti, hogy kültéren lesz az a korlát, akkor a bükk finoman szólva sem ideális anyag.

Előzmény: Fricu1 (234271)
Fricu1 Creative Commons License 2025.10.30 0 1 234271
Előzmény: Fricu1 (234270)
Fricu1 Creative Commons License 2025.10.30 0 1 234270
Előzmény: Fricu1 (234269)
Fricu1 Creative Commons License 2025.10.30 0 2 234269

Készen is kapni.

Nálunk a Zatik-ban pl.

Gondolom máshol is van.

Bauhaus? OBI, Praptiker?

Előzmény: andrew101 (234266)
rferi Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234268

A fészbúkon napok óta pont lépcsőkorláthoz való marót árul valaki az ipari gépek adok-veszek csoportban.

Megveszed, asztalos megmarja, aztán eladjátok

Előzmény: andrew101 (234266)
andrew101 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234267

Köszi a lehetőséget.Messze van és több kell:)

Előzmény: motor-os (234264)
andrew101 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234266

Végső soron eldöntöttem hogy nem állok neki kis kézi marókkal a balesetveszély miatt.

Szerintem ennek egy rendes asztali faipari marógéppel érdemes nekiállni (nem befogott barkáccsal) a biztonság miatt.

Egyik idősebb asztalossal akartam megcsináltatni de nem volt ilyen marófeje hozzá.

Hát most az van hogy marad az hogy egy asztalossal kelll megcsináltatni mert nincs más lehetőség.Szeretek barkácsolni de fő a biztosnág és így jön ki a leggazdaságosabban (kb. 12 méter)

Előzmény: kukucs33 (234263)
andrew101 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234265

Ez nem tűnik rosszak de én sem merném használni kis kézi maróban .Szerintem mindenképp asztali maróval érdemes nekiállni.

Előzmény: kukucs33 (234257)
motor-os Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234264

Lépcsőkorlát? Mekkora kell? Nekem van egy kb. 3-4m-es, fenyőből. Békéscsabán. Ajándékba.

Előzmény: andrew101 (234248)
kukucs33 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234263

Szerintem a téglalap vagy trapéz az kb. mindegy abból a szempontból, hogy téglalapból is több fogással alakítanám ki a végső állapotot. Ha kézzel gyalulnám vagy csiszolnám, akkor a trapézból talán valóban könnyebb lehet tovább haladni a végső forma felé, bár egyenletes íveket kialakítani kéziszerszámokkal, hosszan .... én nem vállalnám be.

De egy ilyen maró szettel a trapéz kiindulás nem játszik, mert függőleges oldal laphoz vannak kitalálva, a csapágyas megvezetés azzal stabil. Ettől függetlenül én a maróasztal vezetőjét is használnám, nem bíznám a megtámasztást egyedül a csapágyra. Főleg a második oldal/él marásakor.

Meg az sem mindegy, hogy mindezt max. fél méteren vagy esetleg 10 méter hosszan kell összehozni. 

Előzmény: Hausch (234261)
kukucs33 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234262

Végső soron, ha a kolléga nem talál szélesebb fejet (ekkora szinte biztos, hogy akad 12 mm vagy 1/2" szárral is, ami szerintem nyugodtabb munkavégzést biztosít - kérdés, hogy mit tud a gépe befogadni, mert a kis Makihoz a 8 mm amúgy meg pont jó) akkor ezt a sík részt ki lehet úgy is alakítani, hogy marás után 0,5 - 1 mm-rel magasabb legyen az ív felső pontjánál és utólag akár gyaluval, akár csiszolással hozzá lehet igazítani a mart ívhez.

Esetleg keskenyebbre veszi a korlátot ennyivel. 

Előzmény: Paco155 (234260)
Hausch Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234261

Eretnek gondolat, hogy nem egy téglalapból, hanem egy trapézból indulsz ki? A legnagyobb még biztonságosan működő marókést megveszed és azzal lekerekíted a ferde oldal két élét. Nincs vízszintes él, és nem kell extrémitásokba se menni, elég 1-2mm difi és meg is vagy, a különbségeket meg csiszolópapírral el lehet intézni.

Előzmény: kukucs33 (234259)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234260

Azon mondjuk már tényleg nem nagyon áll meg a víz....

Előzmény: kukucs33 (234259)
kukucs33 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234259

Marad 6,5 mm a tetején ami sík, tehát: "tulajdonképen akár jó is lehetne".

Előzmény: Paco155 (234258)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234258

Ez már negyed collal több de még mindig csak  2.5"-os anyaghoz való. (3-1/2)    ;)

Előzmény: kukucs33 (234257)
kukucs33 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234257

Ez pl. 76 mm széles, tulajdonképen akár jó is lehetne, de a 8mm szárral én tuti nem merném használni...

Szóval, választék van, csak meg kell találni a megfelelőt. :-)

Előzmény: kukucs33 (234255)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234256

Akárhogy keresem csak 2-1/4 széles korlátokhoz találok felsőmaróbit-készletet. 2-3/4 széleshez (70 mm) nem.

Előzmény: Paco155 (234254)
kukucs33 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234255

Ez csak példaként jött a "korlátmaró szett" keresésre. Ha már megvan, hogy mit keresünk, akkor már könnyebben lehet a méretre is keresni.

Előzmény: Paco155 (234254)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234254

És ez is csak 28 mm. Kisebbhez való. 70 mm széles anyag esetében 14 mm lapos marad a tetején. 

Előzmény: kukucs33 (234253)
kukucs33 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234253

Vannak erre szettek, de az igényli az asztalba épített gépet.

pl: https://www.amazon.in/HOHXEN-2pcs-Handrail-Router-Bit/dp/B079NW4X81

VargaRoland Creative Commons License 2025.10.29 0 3 234252

Szia!

Omega korlát/kapaszkodó szóra keresve van sok találat, nem tudom hány méter kell belőle, de majdnem biztos, hogy egyszerűbb megvenni, mint legyártani (célgép nélkül).

Tudom, abban nincs semmi kihívás, viszont én igazán fogékony vagyok hülyeségekbe belefogni, de ebbe tuti nem fognék :)

James Bond 007 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234251

Én a tetejét vízszintesnek vettem, ahogy a rajzon van, de jogos, akkor ott megállna a víz.

Előzmény: Paco155 (234249)
James Bond 007 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234250

Saccra 12 mm-es a sugár, az már egy szép nagy ív és ekkora fejet csak alacsony fordulaton szabad használni, hogy a kerületi sebesség ne legyen túl nagy. Én megnézném egy próbadarabon, hogy mit tudok kezdeni a kis Makitával, sokszor végigmenve, egyszerre mindig csak keveset leszedve. Így a fa se fog megégni.

Asztalba szerelt maróval nyilván kényelmesebb, meg kisebb a megbillenés veszélye, de ha ügyes vagy, fog az menni kézből is.

Persze ha 500 métert kell ebből megcsinálnod és kevés a szabadidőd is, akkor az más kérdés és az itteni profikra bíznám a választ.

Paco155 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234249

70 mm félkörmaró vagy 35 mm negyedkörmaró?  Szerintem nem találsz felsőmaróba való ilyen kést. 

andrew101 Creative Commons License 2025.10.29 0 1 234248

Sziasztok,

A képen látható fa korlátot szeretném elkésziteni.Fontos hogy a teteje úgy legyen lekerekítve hogy levesse a vizet tehát ne legyen egyenes.

Jelenleh csak egy kis 700 wattos makita élmeróm van amivel ilyen lekerekítéseknek nem lehet nekiállni .

A pontos rádiuszt nem tudom de akinek van tapasztalata a kép alapján meg tudje mondani hogy a felső lekerekítést minimum milyen géppel lehet kimarni?

Esetleg egy asztalba épített felsőmaró (pl 2000 watt) ?  Vagy ehhez már rendes asztali marógéppel érdemes nekiállni? (Értem ezalatt főleg a biztosnági szempontokat, mert lehet hogy meg lehet csinálni kézi elsőmaróval de ez már nem feltétlenül biztonságos)

Köszönöm a válaszokat!

szabad paraszt Creative Commons License 2025.10.27 0 2 234247

Igen, meggugliztam en is es a talalatok igazoljak, amit irsz. Ha svartniznak, akkor altalaban vastagabb dolgokra gondolnak, mint ha furneroznak.

Előzmény: Amadeus214 (234244)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.10.27 0 2 234245

Hátha mást is érdekel (engem ugyanis érdekelni kezdett) és meggugliztam az etimológiát:

svartni: Schwarten(brett)=széldeszka, vastag fűrészelt színfurnér, v. vastag, hámozott vakfurnér, falemez

furnér: A furnér szó a 16. századból ered és francia eredetű (fournir: ellátni valamit valamivel). 

Előzmény: Amadeus214 (234244)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.10.27 0 4 234244

nem tudom, melyik a régebbi elnevezés, de a kérdés így félreérthető. a kavarodások elkerülése érdekében: (ma) nem ugyanazt jelenti a 2 szó. A svartni az kb vastagabb furnér. Nem tudom, van-e objektív definíció, de a furnér kb 0,5-0,6 mm általában, a svartni pedig inkább 2-3mm vastag. Tudtommal.

Előzmény: szabad paraszt (234243)
szabad paraszt Creative Commons License 2025.10.27 0 1 234243

svartni vagy furner? melyik a regebbi megnevezes?

BJaca Creative Commons License 2025.10.26 -1 1 234242

Semmi gond, ez a svartni már csak ilyen. :)))

Előzmény: Paco155 (234241)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.26 0 1 234241

Igazad van, azt hittem nekem válaszoltál, és nem ellenőriztem. 

Előzmény: BJaca (234240)
BJaca Creative Commons License 2025.10.26 -1 2 234240

Kofic nem írta. És nézd meg, kinek írtam.

Előzmény: Paco155 (234239)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.26 0 1 234239

"De nem írta, hogy túllóg."

Akkor mit írt?: "Ha az él mindkét oldalán túllóg a svartni, "

Előzmény: BJaca (234238)
BJaca Creative Commons License 2025.10.26 -1 1 234238

De nem írta, hogy túllóg. De lehet, hogy téged az éle kifejezés zavar meg. Itt a bútorlap éle az a 18mm széles felület, ahová az élzárást ragasztjuk. És az nem lóg túl sehol.

Előzmény: tfe_tng (234237)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.26 0 2 234237

Akkor gondolkodj el azon, hogy hol van a svartni és hol a furnér... A forgácslap ÉLÉNEK mindkét oldalán túllóg -> amikor felragasztod pont ez az állapot van. 

Előzmény: Paco155 (234236)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.26 -1 1 234236

Szemléltetésül: 

Előzmény: Paco155 (234235)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.26 0 1 234235

Jaca, én nem Kóficnak írtam hanem tfe-nek. Értettem hogy Kófic mit írt és hogyan van. És büntiből most te is gondolkodj el azon hogy tfe  mit írt...  :P

Előzmény: BJaca (234234)
BJaca Creative Commons License 2025.10.26 -1 1 234234

Remélem, ez segít.

Előzmény: Paco155 (234233)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.26 -1 1 234233

"Ha az él mindkét oldalán túllóg a svartni,"

Azért egy kicsit ezen gondolkodj el :P

Előzmény: tfe_tng (234231)
kofic Creative Commons License 2025.10.25 0 1 234232

Lehet én magyarázom rosszul vagy érthetetlenül, de egyszerű a művelet.  

Adott egy furnérozott forgácslap svartnis élzárással 19mm vastagságban, készre kerekítve, a sarkok eldolgozva. Kb. mint egy ABS-szel  élzárt fiókelő.  Felteszem és áttolom úgy a körfűrészen, hogy a 45 fokban megdöntött lap ca. 16,5 mm magasságban lépjen ki az élből. Két darab, így megmunkált lapot egymáshoz illesztve ezt a látványt kapod. 

Elvileg egy 45 fokos maróval is megoldható lett volna, de a picike darabok miatt a körfűrészt választottam. . 

Előzmény: tfe_tng (234231)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.25 0 1 234231

Mivel vágtad ? 

Ha az él mindkét oldalán túllóg a svartni, akkor nem fekszik fel a körfűrészasztalra. Merülővel megoldható, de nem nehéz precízen illeszteni a sínt ? 

Előzmény: kofic (234230)
kofic Creative Commons License 2025.10.25 0 1 234230

pontosan

Előzmény: rferi (234229)
rferi Creative Commons License 2025.10.25 0 1 234229

Szóval _előbb_ került fel a svartni, _azután_ levágtad a java részét a 45 fokos vágással?

Előzmény: kofic (234228)
kofic Creative Commons License 2025.10.24 0 1 234228

Az összes  él savrtnizva van,  aztán 45 fokban mindent összevágtam. Ha csak függőleges illesztés lenne, akkor erre a "dupla" élre lenne egyszerűbb megoldás is, ebben az esetben csak a 45 fok jöhetett szóba. A svartni vastagsága lehetőséget adott  erre a lekerekítésre. 

Előzmény: tfe_tng (234224)
ksanyi52 Creative Commons License 2025.10.24 -1 1 234227

Csak az a baj hogy már eltűnt a víz belőlük.

Előzmény: Fricu1 (234226)
Fricu1 Creative Commons License 2025.10.24 -1 1 234226

Ebben sajnos igazad lehet.

Kár.

Ritka már az igényes, kétkezi munka.

(milyen finom volt az olyan kútban hűtött dinnye nyáron!)

Előzmény: rferi (234225)
rferi Creative Commons License 2025.10.24 -1 1 234225

Ilyen szakit ma már szerintem nem találsz. Régen a kutakat is rakták így, azt is kötőanyag nélkül kellett, hogy ne zárja a vizet. Eltűnt ez a tudás is mára....

Előzmény: Fricu1 (234219)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.24 0 1 234224

A sarokillesztéseket hogy csináltad ? Vastagabb svartnit ragasztottál a forgácslapra direkt mínuszosan hogy utána kiadja ezt a szép formát ? 

Előzmény: kofic (234207)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.24 0 1 234223

No shit... :)

Előzmény: PETYUS (234217)
Fricu1 Creative Commons License 2025.10.23 -1 1 234222

Gondoltam, hogy nem te - ahogy a miénket se én...

Csak láttam - és csodáltam! 

Előzmény: BJaca (234220)
pali923 Creative Commons License 2025.10.23 -1 1 234221

Azt hittem először a kis kép alapján, hogy egy csiga mászik ki a lyukon. :))

Előzmény: tfe_tng (234214)
BJaca Creative Commons License 2025.10.23 -2 1 234220

Nem én raktam a falat, így vettük. Van egyenes része is. 

Előzmény: Fricu1 (234219)
Fricu1 Creative Commons License 2025.10.23 -1 1 234219

Kőből is lehet szép egyenes falat húzni!

Monokon van egy házam, vagy 30 évvel ezelőtt, (még nem volt csatornázás) helyi (Mályi) terméskőből rakott a kőműves nekünk egy emésztőt.

Géppel kitermeltettem a földet, és abba rakta, egy beton sáv-alapra.

Malter, vagy bármiféle kötőanyag nélkül!

Válogatta a köveket, itt-ott leütött egy sarkot, élet, és úgy passzintotta a helyére.

Egy lécet mellétettél a falnak - nem volt benne egy centinél több hiba.

Vasúti beton-talpfa került rá - úgy áll a mai napig.

Ott ez nem kunszt...

Előzmény: BJaca (234216)
kofic Creative Commons License 2025.10.23 0 1 234218

Persze, a maradék forgácslapból! :)

PETYUS Creative Commons License 2025.10.23 0 4 234217

Az egy macskás fadísz.

BJaca Creative Commons License 2025.10.22 -1 1 234216

Régi kőház. Felfele keskenyedik a fal. Igaz, azóta volt felújítás, de úgy voltam vele, jó az síknak. szemre nem látszik. Van a falon ajtónyílás is, oda felrakni 5 centit nagyon macera lett volna. Gipszkartonban is gondolkodtam, de ott az alálécezés lett volna szopás. 

Előzmény: Fricu1 (234215)
Fricu1 Creative Commons License 2025.10.22 -1 1 234215

5 centi, az még kőművestől is durva...

Előzmény: BJaca (234212)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.22 0 1 234214

Macskát is te faragtad ? :)

Paco155 Creative Commons License 2025.10.22 -1 2 234213

Rosszul intonáltad. :)   Valójában:  "Meg hát!"  ;)

Előzmény: kofic (234211)
BJaca Creative Commons License 2025.10.22 -1 1 234212

Nagyon szép, gratulálok!
Nekem is kellene egy gardrób, csak a fal, amire támasztva lenne, az 5 centit dől. A jelenlegi szekrény is úgy van odatéve, hogy az eleje alá alpáakoltam egy centit, hogy egyenletes legyen a faltól a távolsága.

kofic Creative Commons License 2025.10.22 -1 1 234211

Meg!

Előzmény: rferi (234210)
rferi Creative Commons License 2025.10.22 -1 2 234210

Nagyon szép!

Megérdemelte egyáltalán ezt a tulaja? :DDDDDD

Előzmény: kofic (234209)
kofic Creative Commons License 2025.10.22 0 1 234209

furnérozott forgácslap

Előzmény: rferi (234208)
rferi Creative Commons License 2025.10.22 0 1 234208

Miből van?

kofic Creative Commons License 2025.10.22 0 9 234207

Nagyon megszenvedtem vele. 3 m magas, felfelé szűkül 8-8 millit, mert egy ennyire görbe falhoz kellett illeszkednie. 

Paco155 Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234205

Felőlem akár boldogságos ifiasszonynak is hívathatja magát.... ;) BSH, KVH, palló, fríz, fogpiszkáló.... mindegy. A lényeg ott van, hogy azt vesz amit akar és ahhoz igazítja a rögzítést nem pedig fordítva.

Előzmény: tfe_tng (234204)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234204

BSH-ból szerintem nem lesz ez a méret, mert az igazából több KVH lapjában ragasztva :)

Előzmény: Paco155 (234194)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234203

A csúcsfal egyben volt a csomagban, hajópadlói fém beütős hullámos kapcsokkal van egymáshoz rögzítve.

Előzmény: BJaca (234200)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234202

Köszönöm a jó tanácsot, így fogom csinálni. 

Paco155 Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234201

Az OSB laposnál a lap adja a merevítést mert oda van rögzítve a szelemenekhez is meg az oldalfalakhoz is.  Hogy itt mi fogja azt nem tudom, de biztos van valami ami nem engedi.  

Előzmény: BJaca (234200)
BJaca Creative Commons License 2025.10.20 -1 1 234200

De a csúcsfal csak egymásra van rakva, mint a lambéria. 

Előzmény: Paco155 (234197)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234199

Illetve ha a bevésős megoldást választja akkor maga a nút.

Előzmény: Paco155 (234197)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234198

"A kilógáshoz még kellene egy karos megtámasztás is"

50 centire? Szerintem 5x10-es palló vagy hasonló méret esetén nem kell :P 

Előzmény: BJaca (234196)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234197

Csavarok.

Előzmény: BJaca (234196)
BJaca Creative Commons License 2025.10.20 -1 1 234196

A kilógáshoz még kellene egy karos megtámasztás is. Mi tartja a feéső 3 gerendát, hogy ne induljon el előre vagy hátra?

BJaca Creative Commons License 2025.10.20 -1 1 234195

Egy telefon is elég. Amúgy jó fejek. Volt náluk maradék akác deszka, kicsit görbék, keskenyek, odaadták féláron. Meg mellé még némi bükköt, ami nem volt a leg egyenesebb. Mindig ott vásárolok faanyagot.

Előzmény: stolaz (234183)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.20 0 2 234194

Na akkor összefoglalva.

A jelenlegi tetőtartó szelemenek (nem csak a taréjszelemen hanem az összes köztes is) amiket kaptál a házhoz  44x90x2700 mm méretűek. 2300 milliméterre vannak megtámasztva az oromfalon, és 200 mm a túllógás mindkét oldalt. 

Az oromfalak tartják amelyekben van mindegyiknek 44x90 mm-es bevágás amibe illeszkedik. 

Ha jól értem akkor 30 cm-el akarod megtoldani az első kinyúlást.   Ezért szeretnél  44x90x3000 egyenes anyagot. 

A javaslatom amivel a legegyszerűbben tudod megoldani. Felejtsd el ezt a méretet. Túlgondolod. Keress 50x100x3000 vagy bármilyen közeli méretű KVH vagy BSH gerendát vagy szép egyenes műszárított pallót és vedd meg. Felejtsd el a méretre gyalulást is. Egyszerűen csiszold meg simára ha úgy gondolod, hogy a látszó volta miatt te szép simát szeretnél.   

És amikor megvan az összes anyagod akkor az oromfalban a bevágást illeszd erre a méretre egy egyszerű fűrésszel. Sokkal gyorsabb, tisztább szárazabb érzés mint végiggyalultatni a gerendákat, hogy pontosan illeszkedjenek a jelenlegi résbe. És így vastagabb és erősebb  faanyagot is választhatsz. 

De ha nem akarsz az oromfalhoz hozzányúlni akkor azt is megteheted, hogy a megfelelő helyeken (és csak ott!) egymástól 2300 milliméterre egy vésővel olyan széles nútot teszel az új faanyagodba, hogy be tudjon csúszni az oromfalban kialakított helyére. Ez is sokkal egyszerűbb és olcsóbb mint az egészet végiggyalultatni. 

Előzmény: M_Elek (234193)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234193

Az nem volt a csomagban, de zsindelyt gondoltam.

Előzmény: Paco155 (234191)
halaloszto Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234192

Akkor ezek tényleg teherhordóak. És a fal helyett az oromfal a teherviselő. Tuti nem tennék nem teherhordónak szánt pallót oda. 

A teherhordó gerendában a lamellák vízszintesek, az ablakfrízben függőlegesek. 

Előzmény: M_Elek (234190)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234191

És azon mi a vízzárás?

Előzmény: M_Elek (234190)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234190

A csomagban lévő tető 15 mm vastag 100 mm széles hajópadló, hossza 1460 mm.

Előzmény: Paco155 (234188)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234189

Legalább 50 cm előtetőnek látom értelmét, a 20 cm eredeti csak dísz kb. Tehát 50 cm előtetőben gondolkozom. 

Előzmény: Paco155 (234186)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.20 0 1 234188

A típustervet már többször látva  azok 15-ös OSB +bitumenes zsindely. 

Előzmény: halaloszto (234187)
halaloszto Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234187

Ok, a rajzon nincs szarufa, de komplett nincs teteje. A valóságban miből van a teteje?

Előzmény: M_Elek (234178)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234186

Mennyi lenne az a több?

Előzmény: M_Elek (234184)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234185

Próbálok szépet is csinálni, látszana ☺️. Egyébként a kapott gerinc palló elég hitvány, csereérett. Akkor meg már legyen hosszabb.

Előzmény: tfe_tng (234182)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234184

Igen, lapraszerelt előre gyártott ház. Rövidnek találtam az előtető részt (20cm), azt szeretném növelni.

Előzmény: tfe_tng (234181)
stolaz Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234183

Boules -->  Kérjen ajánlatot...

tfe_tng Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234182

Bocs, túl gyorsan írtam, és most jöttem rá, hogy miért akarod kicserélni. 

Jelen esetben lehet hogy simán használnám a kapott pallókat a tetőhöz, és mellécsavaroznék sűrűn egy másik pallót, amit kilógatnék előtetőnek. Nem lesz sokkal szarabb statikailag, mint az egész. 

Előzmény: tfe_tng (234181)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234181

Na, így már világos :)

Viszont ugye felmerült, hogy a klasszikus taréjszelemenen nincs nagy statikai terhelés (mert igazából az a feladata, hogy a szarufákat a helyén tartsa és oldalirányba ne engedje elmozdulni) az baromira nem igaz itt. Ezeken lesz terhelés, nem is kicsi. 

De ha jól sejtem, ez egy előre gyártott faház, amit lapraszerelve megvettél valahol (vagy tévedek?). Ebben az esetben viszont miért akarod kicserélni a pallókat ?

BJaca Creative Commons License 2025.10.19 -1 1 234180

Az imént megmértem, ami itthon van vörösfenyő pallóm a Boulesből, az 220 centi. :( Remélem, tartanak hosszabbat is.

M_Elek Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234179

Tettem fel egy rajzot a házról, az alapján látható a felépítés. Itt van szarufa?

Előzmény: tfe_tng (234173)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234178

Itt van a ház rajza. Az előtetőt szeretném megnövelni 20 cm-ről, azért kell hosszabb gerenda.

Köszönöm a felajánlást, lehet élni fogok vele. Két hét múlva szabin leszek, egyébként is terveztem elmenni a Boules-hoz, szétnézek majd.

Előzmény: BJaca (234171)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234177

Ezt is el bírom képzelni akkor ha a "kisház" téglából van* és az oromfalak csúcsára van keresztben fektetve. 

*Nem valószínű, de miért ne lehetne a képzelet határtalan ? :P

Előzmény: tfe_tng (234176)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234176

De nincs szarufa, azt mondta.

Előzmény: Paco155 (234175)
Paco155 Creative Commons License 2025.10.19 0 0 234175

Arra gondolhat, hogy csak a két végén a falaknál van megtámasztva (összesen 4 szarufa, ezért kérdezte a 2300 mm áthidalást). 

Előzmény: tfe_tng (234173)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.19 0 2 234174

Megmondom őszintén, ezt az indoklást még nem hallottam :)

Előzmény: cucu (234165)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234173

Akkor mi tartja a tetőt ? 

Mert eddig azon ment az agyalás, hogy a taréjszelemen eleve nincs kitéve túl sok terhelésnek (mert azt a szarufák viselik), de ezen most csavartál egy nagyot.

Előzmény: M_Elek (234169)
tfe_tng Creative Commons License 2025.10.19 0 1 234172

Ezt jól látod, épületfa tipikusan elég nedves szokott lenni. 

Ezért mondtam a KVH-t, az műszárított, hossztoldott, gyalult és statikailag ellenőrzött. Pont amit akarsz. Mondjuk nem árulják minden tüzépen, én anno JafHolz-nál vettem. 

Ha pedig nagyobb kell, akkor meg BSH (amit már BJaca is emlegetett mint ragasztott gerenda)

Előzmény: M_Elek (234167)
BJaca Creative Commons License 2025.10.19 -1 1 234171

Egy skiccet dobj fel arról a faházról, mert szarufák nélkül nehéz elképzelni egy nyeregtetőt. Ha szoktál kirándulni, és jártál már kilátókban, újjabban ragasztott gerendákból vannak, de a legtöbb termálfürdő tetőszerkezete is. 

Még egy tipp: a Boules kft-nél (8-as főút, Pajor kút) van szárított palló vörösfenyőből (5cm vastag), kérdezd meg, van-e 3 méteresük. Méretrevágásban tudok segíteni, ha kicsit tovább jössz vele Csórig.

Előzmény: M_Elek (234169)
M_Elek Creative Commons License 2025.10.18 0 1 234170

Köszönöm mindenkinek a segítségét, megoldom majd a fakérdést. Úgy tűnik csak túlgondoltam.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!