az a helyzet, hogy egyszeru geometriai okokbol a fej amit keresel minimum 36mm atmeroju kellene legyen. az meg atlag barkacsgepnek at sem fer a talpan. ugyanezert 8mm tengellyel nem hiszem hogy le merne barki gyartani.
A segítségeteket szeretném kérni. Szükségem lenne egy 45 fokos felsőmaró fejre, aminek a magassága legalább 18mmm. Viszont sehol nem találok, a barkácsáruházakban is csak készleteket látok,de nincs ilyen magasságú. Ha tud valaki adni tippet, azt nagyon megköszönném!
Talán a legegyszerűbb megoldás, ha csináltatsz az oszlopos fúrógéphez egy hosszabb oszlopot. A másik lehetőség, amit évekkel(?) ezelőtt mutatott itt valaki, hogy olyan állványt használt, ami ami egy munkahengerből (talán gépkocsi lengéscsillapító) készült - igaz, nem fúrógéphez. Ettől még kiindulásnak jó lehet, csak megfelelően csatlakoztatni kell az alaphoz és egy akár az olajnyomással, akár mechanikus állítani tudod az oszlop magasságát.
Ma jól kitoltam magammal. Vettem egy 2 irányba állítható satut, gondoltom az álványos fúrógépemhez pont jó lesz. Be is fér szépen csak rögzíteni nem tudom már és fúrót sem tudok belefogni a tokmányba mert nem fér el a satutól. Most spórolhatok egy nagyobb álványos fúrógépre :))))
Szar ügy ha valki így megszabdalja magát. A falunkban is van egy nagyon profi asztalos. Neki a tárcsafűrészben robbant szét a vídia betétes korong, a fél tenyere és 3 ujja bánta. Most már nem tud szinte semmi asztalos munkát csinálni, az önkormányzatnál söpröget. Az az érdekes, hogy ő világ életében nagyon vigyázott, hogy ne érje baleset, semmi kontár gép megoldást nem láttam nála soha, mindenhol védőburkolatok a gépeken ahogy kell, védőálarc, porelszívó .... igen profin kis berendezett műhelye van, mégis megtörtént a baj.
Nagyon sajnálom az ürgét, mert csodálatos kézzel faragott bútorokat tudott csinálni pár nap alatt. Rengeteg faragott székely kaput is csinált, én csak ámultam.
Az építkezésnél megmarad rengeteg gerendavég darabkát feldarabolta, táblásította, abból készítettem a házban a fa lépcsőt.
Attól tartok, félreértettél: nem kötözködni akartam, csak jeleztem valamit. Ha te megbízol benne, használd, de mint láthatod, többünknek komoly fenntartásai vannak, voltak ezzel. Ami pedig a 11-es szárat illeti, én biztosan felfuratnék egy 8-as patront és azzal használnám, mint mindenféle berhelésekkel.
De ez csak az én (meg még néhány fórumtárs) véleménye...
annyit nem kell, hogy ilyennel bajlódjak. pláne, hogy szerszám sincs hozzá. de egy tippet már kaptam, hogy hol kapok olcsóbban (20x20-ast 200ft/m ár alatt), bár az a világ végén van, úgyhogy még várom a további tippeket.
Ha a méretazonos patronban a méretazonos marószár megcsúszik az csak a tulaj trehányságára vezethető vissza.Ez nem flex vagy körfűrész hogy majd úgyis ráhúzza magát.Nekem a perles felsőmaróm volt ilyen mert nem mertem fokhagymaszagúra meghúzni mert elreped a szorítóanya. Olyan nyeke-nyóka anyagból csinálták hogy tisztességes meghúzásnál elrepedt.Akkor aztán élmény volt kiszedni a szerszámot a beszorított patronból mert ezt az elrepedt anyának kellett volna megtenni.Amikor nem mertem rendesen meghúzni rendre ki is lazúlt a szerszám. Jó párszor használtam trombitalemezes megoldást soha nem volt vele bajom. Ha körbetekerésnél lesz 0,5-1mm hézagom ez a hézag szerintem (nem vagyok tanult ember)nem fog akkora excentrikusságot okozni mint pl azokon a marókon lehet érezni amiket kofferban árulnak 24db-ot 8000 pénzért. A patron meghúzásakor szerintem nics csavaró igénybevétel a patron és a szerszám szára között. Akkor meg mitől gyűrődne? Patron és patron között is van diferencia a kialakításban. Teljesen kúpos ill hengeres és kúpos. Ez utóbbinál a legerősebb fokhagymaszagú meghúzással sem lehet tizeddiferenciát kiváltani.Ezzel nem azt akarom mondani hogy ne vegyünk méretes patront csak hézagoljunk, hanem ha ésszel csinálja az ember és tudja hogy mit csinál szükségmegoldásnak jó a trombitalemez is.Pl van olyan maróm aminek 11-es szára van nem felsőmaróba való de 1-2 évente szükségem van rá. (Tudom ez meg azért veszélyes mert biztos nem is bírja a felsőmaró fordulatát.)Ilyen patron nincs is de ha lenne akkor sem fizetnék érte több ezer forintot annyira ritkán kell.
Az a baj, hogy mindenütt nagyon drága (majdnem jogosan): egyrészt megfizettetik veled a csonkítatlan keresztmetszetű (általában csiszolt) léc árat, valamint azt a munkadíjat is, amivel a "felesleges" anyagot kivágták onnan. Ha sok kell, akkor lehet hogy megéri, azstali körfűrészen - pontos beállítások és próbák után - két 45 fokos vágással megcsinálni. Lehet, hogy nem ez az ipari megoldás, de én így csinálnám: lapjára fektetett lécen egymás mellé párhuzamos hosszanti 45 fokos vágások, majd átfodítva, megismételve. Ekkor a léc "magassága" mentés esnek ki a pipalécek és a végén egy egyenlő oldalú derékszögű haromszög keresztmetszetű lévdarab is kijön belőle. Után aztán szalagcsiszolóval átcsiszolnám.
sziasztok! itt is megkérdem: nem tudja vki véletlen, pipalécet hol tudok normális áron venni? kicsit nevetségesnek érzem, hogy a gardróbszekrény borításához a szegő pipaléc többe kerül, mint a bambusz.
Az a baj, hogy szegény apám többször megszabta a kezeit, és nekem gyerekkoromban ez kissé traumás volt.
Kezdte azzal, hogy levágta három ujját egy fémbili, amit elkapott a csiszoló rongykorong.
Aztán a marógéppel kétszer, vagy háromszor megszabta a mutatóujja hegyét.
Össze-vissza műtötték a kezeit, hogy legyen belőle valami használható, nem szeretnék hasonlóképpen járni. A finom elektronikai munkámat fel kéne adnom, ha így járnék. Éhenhalnék ma már, ez már nem a cucilizmus, ahol segítik azokat, akik megbetegszenek.
Kis zacsiban az ember mellé rakják majd. :)) Mármint az ujjait.
Nemrég egy mini körfűrész lapot tettem a felsőmaróba, arra gondolván, hogy készítek egy mini asztali körfűrészt. Elszámítottam magam és a próba során felpörgettem üresben a motor a maximumra. Az 5 centi átmérőjű lap vékony tengelye nem bírta és eltört. A fűrészlap az ajtóban állt meg, alig tudtam kiszedni. Szerencsére számítottam rá, úgy tartottam a gépet, nehogy felém repüljön, ha sor kerülne rá.
A patron gyári volt, kimondottan az ilyen vékony tengelyek befogására. Hogy a tengely nem bírta, az most más kérdés. Illusztrációként arra, hogy mekkora erők hatnak az ilyen gépeknél, azért biztos jó a példa. Ráadásul ezt "csak" egy 850 W-os gép csinálta.
A magam részéről semmiképp nem "trombitáznék" a felsőmaróval. Ha mindenképpen sokféle patront szeretne használni az ember, érdemesebb eleve olyan gépet venni, amihez kaphatók a gyári darabok. Két éve vettem egy 1500W-ost, ami lassú indítású és van hozzá 6 / 8 / 12 és 12,7-es befogó is.
Arról nem is beszélve, hogy egy hatos maró meg egy félcollos között mekkora teljesítménybeli különbség van, és mennyivel nagyobb átmérőben létezhet egy félcollos egy hatoshoz képest.
Szal a hibák hatványozottan jelentkeznek.
Én egy rosszul köszörült olcsó tizenkettes maró miatt már féltem eléggé, ki is dobtam.Meg nem merném tekerni trombitalemezzel a maró szárát, hogy aztán baj legyen.
Még megvannak az ujjaim mind, szeretném, ha velük temetnének majd, legalább negyven év múlva.
Itt nem lehet az indexen módosítani a hozzászólásokat. Kizárólag a moderátorok által lehtséges ez.
Elvileg ebben a fórumban kérheted őket akár a saját akár mások ilyesmi hozzászólkásának a törléséhez. Megkérdeztük a hobbimoderátort
Itt pontosan megadod, hogy melyik topic, melyik hozzászólásáról van szó, és ha úgy dönt a moderáció akkor lépnek az ügyben.
kb. ennyit tehetsz. De ha beírod az adott topicba ahol sikerült a reklámot benyomni, hogy " bocsi! kéred törölni a saját hozzászólásod, mivel nem tudtad ezeket a szabályokat" akkor is van esélyed rá, hogy ha meglátja egy modi akkor megoldja ... De ne félj, nem minden nicket törölnek egy ilyen elcsúszás miatt.. van úgy, hogy észre sem veszik. A poli-diliben azonnal kiszúrnák, mivel ott naprakészek, de más topicokban nem annyira pörögnek a modik... Persze más topicokban nem is akkor a kihágási vágy az odaírókba...:)